При престрелка край Средец е убит нелегален имигрант*

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/pri-prestrelka-krai-sredec-e-ubit-nelegalen-imigrant-204230/

Над 40 бежанци от Афганистан са се опитали да навлязат в страната незаконно, Борисов се върна спешно от Брюксел

Въпреки реформата пенсионерите и разходите на НОИ се увеличават

http://pik.bg/въпреки-реформата-пенсионерите-и-разходите-на-нои-се-увеличават-news417859.html

Въпреки реформата пенсионерите и разходите на НОИ се увеличават

През следващата година и пенсионерите, и разходите за пенсии ще се увеличат.

Минималните осигурителни прагове също ще се повишават, но максималният доход и социалните плащания ще останат без промяна. Това предвижда проектът на бюджет на държавното обществено осигуряване за 2016 г., съобщава вестник „Сега”.

От 1 януари годините и стажът за пенсиониране на хората от масовата трета категория се увеличават с по два месеца. Жените ще се пенсионират на 60 г. и 10 месеца със стаж 35 г. и 2 месеца. За мъжете ще са нужни 63 г. и 10 месеца и стаж 38 г. и 2 месеца. Хората без стаж ще могат да се пенсионират на 65 г. и 10 месеца, ако са се осигурявали поне 15 г. Въвежда се възможността човек, на който не му достигат до 12 месеца възраст, да се пенсионира с по-ниска с 0.4% пенсия. Заради това и заради по-плавното увеличаване на възрастта и стажа броят на пенсионерите ще се увеличи с около 10 000 души до 2 186 200, мотивират се от осигурителния институт. Осигурените също се покачват леко - с около 10 хил. до 2 763 300 души.

Средната пенсия се планира да стане 331.62 лв., или с около 11 лв. по-висока от тазгодишната. Очаква се пенсията да замества около 58.6% от последната чиста заплата на човек (след удръжките). Индексацията ще бъде от 1 юли с 2.5% по швейцарското правило. Минималната пенсия за стаж и възраст ще стане 161.38 лв. при 157.44 лв. сега. Социалната пенсия за старост се увеличава с 3 лв. и става 118 лв. Осъвременяването за втората половина на годината ще струва 120 млн. лв.

Размерът на социалните осигуровки през 2016 г. не се променя. Минималните осигурителни прагове за близо 2 млн. работещи се увеличават средно с 6.6%. Социалните партньори се договориха за средно увеличение от 7.5% на праговете в 48 дейности. За останалите 37 сектора без постигнато споразумение социалният министър няма да налага административен ръст, става ясно от проекта. Въпреки това навсякъде, където минималният праг е под 420 лв., той автоматично се увеличава до очаквания размер на минималната заплата. Това според разчетите ще донесе 61 млн. лв. повече приходи в НОИ. По-високи осигуровки ще плащат земеделските производители, защото техният минимален праг се увеличава с 30 лв. до 330 лв. Нищо друго не се променя в параметрите по осигуряването за 2016 г. Праговете за самоосигуряващите се остават същите. Максималният осигурителен доход се запазва на 2600 лв., съответно и таванът на пенсиите остава 910 лв.

От 1 януари служителите на сектор "Сигурност" най-накрая ще имат минимална възраст за пенсиониране - от 52 г. и 10 месеца, но хората, които изпълнят условията на стария закон до края на тази година, ще могат да се пенсионират без възраст до края на 2018 г. В НОИ се обособява отделен фонд, в който ще постъпват осигуровките на военни, полицаи и др. и който ще плаща пенсиите им. Той бе създаден, за да се види, че ранното пенсиониране не тежи на бюджета на ДОО, защото тези служители плащат по-високи осигуровки. Оказва се обаче, че недостигът ще е значителен - за 2016 г. е 204 млн. лв., които ще се покрият от държавата.

И за 2016 г. няма промяна в размерите на обезщетенията, които плаща НОИ. Сумата за отглеждане на дете през втората година от майчинството остава 340 лв. Минималното обезщетение за безработица остава 7.20 лв. на ден.

Пенсионната реформа догодина не само не подобрява финансовото състояние на Държавното обществено осигуряване, но увеличава още повече дефицита. Хазната ще плати над 4.7 млрд. лв. за покриване на недостига в Националния осигурителен институт. Това е с над 400 млн. лв. повече от тазгодишния трансфер. Така през 2016 г. разходите на ДОО минават за първи път 10 млрд. лв. Пенсиите ще струват почти 8.7 млрд. лв., или с 319 млн. лв. повече. От осигуровките ще бъдат събрани близо 5 млрд. лв. Над 1.2 млрд. лв. ще струват обезщетенията. За поредна година НОИ залага ръст на разходите за болнични - с 10% до близо 417 млн. лв. Майчинските ще струват 309 млн. лв. А тези за безработица са 325 млн. лв.

Престрелка на българо-турската граница, 1 убит. Борисов лети спешно от Брюксел (Обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5050008

Един човек е бил убит при стрелба на българо-турската граница край Средец, Бургаско.
Инцидентът е станал, след като 40 души, повечето от които афганистанци, са се опитали да влязат нелегално у нас. Т
е са били въоръжени и са влезли в престрелка със служители на МВР. В нея е бил убит един от мигрантите, предаде bTV.
Един човек е бил убит при стрелба на българо-турската граница край Средец, Бургаско. Инцидентът е станал, след като 40 души, повечето от които афганистанци, са се опитали да влязат нелегално у нас. Т е са били въоръжени и са влезли в престрелка със служители на МВР. В нея е бил убит един от мигрантите, предаде bTV.

Световен ден на прехраната

http://pik.bg/световен-ден-на-прехраната-news417855.html

Световен ден на прехраната

На 16 октомври отбелязваме Световния ден на прехраната.


Световният ден на прехраната се отбелязва по решение на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) в деня на създаването й - 16 октомври 1945 г. Чества се в над 150 страни, като България се включва през 2006 г. За първи път официално е обявено, че една от най-важните задачи е изкореняването на глада по света и създаването на условия за устойчиво земеделие, което би могло да изхрани населението в световен мащаб.


В навечерието на тазгодишния Световен ден на прехраната, природозащитната организация WWF насочва вниманието към щетите, които свръхриболовът нанася върху хората и природата. Потребителите от България и ЕС могат да допринесат за овладяването на проблема, чрез избора на морска храна, който правят.


Рибата е важен източник на белтъчини за три милиарда души на планетата, но 61% от рибните запаси в света са напълно експлоатирани, а други 29% са обект на прекомерен улов, т.е. лови се по-голямо количество, отколкото би могло да се възстанови. „Доходите и прехраната на 800 милиона души, основно от развиващите се страни, зависят от рибарството“, заяви Екатерина Войнова, ръководител за България на проекта „Полезната риба“ . Тя подчерта значението на отговорните решения при пазаруване, за да могат и бъдещите поколения да разполагат с тези ресурси.

 
“Голяма част от рибата на българския пазар е вносна. Европейският съюз е най-големият вносител на риба и рибни продукти в света и половината от тях идват от развиващите се страни“, посочва Войнова. Тя подчертава социалната отговорност на потребителите. “Изборът на устойчива морска храна се отразява директно върху поминъка на хората в Европа и по света“. Затова от една страна, WWF препоръчва да се купува местна или органично сертифицирана риба. От друга страна, заради високата зависимост от вноса, е добре да бъдат търсени продукти със сертификати MSC (Съвет по управление на риболова) и ASC (Съвет за управление на аквакултурите), които също са устойчив избор.


От 1960 година досега световното потребление на морска храна се е удвоило. За сходен период рибните запаси, използвани за прехрана, са намалели наполовина, показа наскоро докладът на WWF „Жива синя планета“. Само с количеството риба, похабявано заради свръхулова, биха могли да бъдат нахранени до 20 милиона души на година. „Във времена на нарастване на населението на света и на средната класа, което води до по-голямо търсене на морска храна, устойчивото потребление няма алтернатива. Само отговорното потребителско поведение гарантира, че рибата ще продължи да бъде източник на храна, доходи и важен икономически ресурс в бъдеще“, каза Екатерина Войнова.


„Полезната риба“ е проект в 11 държави, с който се цели да се променят потребителските нагласи на 50 милиона европейци към консумация на устойчива риба през следващите 3 години. Проектът започва през Европейската година за развитие 2015 г. и е частично финансиран от Европейския съюз. В него участват Австрия, България, Хърватия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Португалия, Румъния, Словения и Испания.

Престрелка на границата ни, има убит нелегален имигрант

http://offnews.bg/news/n_1/n_573542.html

Нелегален имигрант е прострeлян на границата ни и малко по-късно е починал на път за болницата, съобщи ClubZ  с уточнението, че новината е потвърдена от МВР. През браздата с Турция са нахлули едновременно 2 групи нелегални имигранти от Афганистан - около 40 души. Инцидентът е станал в района на община Средец. Кореспондентът на Club Z в брюксел Веселин Желев предаде, че министър-председателят Бойко Борисов е напуснал предсрочно срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел. Около полунощ българско време Борисов е информирал председателя на Европейския съвет и колегите си за събитието и е съобщил, че съгласно правилата на срещите на върха на ЕС до края на заседанието ще го представлява президентката на Литва Далия Грибаускайте.

ВМА ще отбележи Европейската седмица на донорството

http://pik.bg/вма-ще-отбележи-европейската-седмица-на-донорството-news417854.html

ВМА ще отбележи Европейската седмица на донорството

На 16 октомври в централно фоайе на Военномедицинска академия ще бъде отбелязана Европейската седмица на донорството.
Датата не е случайно избрана. На този ден своя професионален празник отбелязват анестезиолозите и Военновъздушните сили на Република България, чиито представители имат ключова роля при извършването на трансплантации.
Кампанията е под надслов „Частица от теб може да бъде за някого целия свят!“, като по този начин ще бъде отдадена и почит към паметта на донорите и ще бъде изразена благодарност към техните близки. Целта е насърчаване на обсъжданията, свързани с темата и предоставяне на информация относно донорството и трансплантацията на органи на обществеността, за да се подтикне обществото и неговите членове към вземане на информирано решение за органно донорство.
„Дървото на живота” в памет на донорите ще бъде допълнено с 3 имена на хора, изгубили живота си от началото на 2015 г. и чиито дарени органи са дали шанс за живот на пациенти във Военномедицинска академия. 

Домашен арест за шофьора убиец от Копитото (обзор)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5049339

Дани ал Килани (18 г.), който с мерцедеса си прегази 62-годишен пешеходец в местността Копитото на Витоша и избяга, излиза от ареста. Вчера Софийският апелативен съд го пусна под домашен арест.
Младежът помете Радослав Стоянов на 5 октомври - 2 седмици след като взе книжка. Дани бе задържан няколко дни по-късно на връщане от Румъния.
Дани ал Килани (18 г.), който с мерцедеса си прегази 62-годишен пешеходец в местността Копитото на Витоша и избяга, излиза от ареста. Вчера Софийският апелативен съд го пусна под домашен арест. Младежът помете Радослав Стоянов на 5 октомври - 2 седмици след като взе книжка. Дани бе задържан няколко дни по-късно на връщане от Румъния.

Франция иска да продава кораби на Русия

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/68487/Frantsiya-iska-da-prodava-korabi-na-Rusiya

/Поглед.инфо/ Въпреки провала с „Мистралите“, френският президент Франсоа Оланд очаква продажбата на нови кораби за Русия в бъдеще, според Асошейтед Прес.

Средната класа в Китай стана най-многобройната в света

http://svetoven.pogled.info/news/68486/Srednata-klasa-v-Kitai-stana-nai-mnogobroinata-v-sveta

/Поглед.инфо/ Американската средна класа, дълго време считана за мярка на просперитет, за пръв път бе изпреварена от Китай. 109 милиона души формират китайската средна класа, като американците наброяват 92 милиона души, според доклада на Credit Suisse за световното богатство от 2015 година.

Путин: МВФ да отпусне още три милиарда на Украйна

http://svetoven.pogled.info/news/68485/Putin-MVF-da-otpusne-oshte-tri-miliarda-na-Ukraina

/Поглед.инфо/ Международният валутен фонд трябва да даде на Киев три милиарда долара, за да изплати дълга си към Русия, смята руският президент Владимир Путин. Ако Украйна не плати до декември и изпадне в дефолт, това ще подкопае МВФ, добави той.

Висшият съдебен съвет одобри Инструкция за взаимодействие с НАП

http://pik.bg/висшият-съдебен-съвет-одобри-инструкция-за-взаимодействие-с-нап-news417851.html

Висшият съдебен съвет одобри Инструкция за взаимодействие с НАП

Висшият съдебен съвет възложи на Комисията по правни въпроси да води преговори и упълномощи представляващия Висшия съдебен съвет да подпише Инструкция за осъществяване на взаимодействие между Националната агенция по приходите, Съвета и органите на съдебната власт. 
Висшият съдебен съвет настоява в Инструкцията да се включи текст, че Агенцията събира „и съдебните разноски, направени от органите на съдебната власт в изпълнение на публичните им функции”. 
Инструкцията трябва да улесни взаимодействието между НАП, ВСС и съдилищата и прокуратурите. Тя регламентира реда и начина за осъществяването му и за обмен. С нея общото ръководство и контролът при взаимодействието им се възлага на изпълнителния директор на НАП и на Главния секретар на ВСС, а оперативното изпълнение - на териториалните директори на поделенията на Агенцията и на административните ръководители на съдилищата, прокуратурите и следствените органи. 

Ахилесовата пета на Китай е нейният златен шанс

http://svetoven.pogled.info/news/68484/Ahilesovata-peta-na-Kitai-e-neiniyat-zlaten-shans

/Поглед.инфо/ Китайската народна република има ахилесова пета; слабост, въпреки нейната огромна мощ, която може да се окажа фатална за нейното оцеляване като жизнена, суверенна нация. Тази ахилесова пета, която от юни месец е видна за целия свят, е също нейният златен шанс да обърне кризата в предимство. Говоря за продължаващата криза в шанхайската и шъндзънската стокови борси. Въпреки всички усилия от страна на правителството, борсовият колапс, откакто пазара достигна своя връх в началото на тази година, бе изчислен на 5 трилиона долара. Този пазарен крах обаче, не е главната ахилесова пета на Китай, която бива застрашена днес.

Филми в Дневник След 5: Пан

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2015/10/16/2629172_pan/?ref=rss


Жанр: Фентъзи, Приключенски, Комедия
САЩ / 2015 / 111 минути
Сценарист: Дж. М. Бари, Джейсън Фукс
Режисьор: Джо Райт
В ролите: Бронсън Уеб, Пол Кей, Нонсо Анонзи, Гарет Хедлънд, Хю Джакман, Аманда Сайфред, Руни Мара, Емералд Фенел, Кати Бърки, Леви Милър
Оператор: Джон Матисън, Сиймъс Макгрейви
Продуцент: Грег Берланти, Пол Уебстър, Сара Шектър
От Джо Райт, режисьор на "Гордост и предразсъдъци", "Изкупление", "Анна Каренина".

Филмът разказва...

Филми в Дневник След 5: Пурпурният връх

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2015/10/16/2536193_purpurniiat_vruh/?ref=rss


Жанр: Ужаси
САЩ / 2015
Сценарист: Лусинда Коксън, Матю Робинс, Гилермо дел Торо
Режисьор: Гилермо дел Торо
В ролите: Лесли Хоуп, Хавиер Боте, Джим Бийвър, Бърн Гормън, Дъг Джоунс, Мия Вашиковска, Джесика Частейн, Том Хидълстън, Кимбърли-Сю Мърей
Във филма играе Том Хидълстън ( познат като Локи от "Отмъстителите" на Марвел) като Томас Шарп - мистериозен джентълмен от XIX в., който очевидно идва от знатен род. Той се влюбва и се жени за млада и красива писателка на име...

Авиацията празнува

http://pik.bg/авиацията-празнува-news417819.html

Авиацията празнува

По случай празника на авиацията и Военновъздушните сили на Република България Музеят на авиацията в Крумово обявява Ден на отворени врати на 16 октомври (петък) от 9 до 17 часа. В 11.00 часа в знак на почит и признателност ще бъдат поднесени цветя на Паметника на летеца в музея. През целия ден любознателните посетители ще имат възможност да разгледат кабините на самолет МиГ-23 БН и вертолет Ми-24, а в салона на Ан-24 ще бъдат прожектирани филми, свързани с историята на българската авиация. Малките гости и техните родители ще имат възможност да отговарят на въпроси в играта „Летец-откривател“, която ще се проведе от 9.00 до 16.00 часа. На случаен принцип трима от вярно отговорилите ще получат награди. Специално за празника музеят е подготвил фотоизложба под наслов „Самолетостроенето в България (1925 – 1954 г.). Фабрики. Конструктори. Изпитатели“. Тя може да бъде разгледана до 15 ноември 2015 г. в Пловдив на централната градска улица „Райко Алексиев“. 

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5046101

Александър Манов, журналист, директор на Музея на ЦСКА, 87 г.
Димитър Танев, депутат от ГЕРБ в 43 НС, 58 г.
Проф. д-р инж. Лъчезар Цоцорков, председател на УС на Българската минно-геоложка камара, председател на Надзорния съвет на "Асарел Медет" АД.
Доц. д-р Маргарита Кътева, завеждащ Клиника по ортопедия и травматология,
Александър Манов, журналист, директор на Музея на ЦСКА, 87 г. Димитър Танев, депутат от ГЕРБ в 43 НС, 58 г. Проф. д-р инж. Лъчезар Цоцорков, председател на УС на Българската минно-геоложка камара, председател на Надзорния съвет на "Асарел Медет" АД. Доц. д-р Маргарита Кътева, завеждащ Клиника по ортопедия и травматология,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване