Избираме 1 128 кметове на балотажа

http://www.bnews.bg/article-143188

Въпреки предупрежденията за пуч, няма липсващи членове на СИК.

Честваме Деня на народните будители

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5085068

На 1 ноември е Денят на народните будители– празник на всички ученици, учители, студенти, университетски преподаватели, книжовници, читалищни работници, учени и журналисти.
Празникът е честван за пръв път в Пловдив през 1909 г. През 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение в правителството на Стамболийски по инициативата на
На 1 ноември е Денят на народните будители– празник на всички ученици, учители, студенти, университетски преподаватели, книжовници, читалищни работници, учени и журналисти. Празникът е честван за пръв път в Пловдив през 1909 г. През 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение в правителството на Стамболийски по инициативата на

Честваме Деня на народните будители

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5085060

На 1 ноември е Денят на народните будители– празник на всички ученици, учители, студенти, университетски преподаватели, книжовници, читалищни работници, учени и журналисти.
Празникът е честван за пръв път в Пловдив през 1909 г. През 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение в правителството на Стамболийски по инициативата на
На 1 ноември е Денят на народните будители– празник на всички ученици, учители, студенти, университетски преподаватели, книжовници, читалищни работници, учени и журналисти. Празникът е честван за пръв път в Пловдив през 1909 г. През 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение в правителството на Стамболийски по инициативата на

Днес ще се радваме на слънчево време

http://pik.bg/днес-ще-се-радваме-на-слънчево-време-news427598.html

Днес ще се радваме на слънчево време

Днес 1 ноември ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове в низините за кратко видимостта ще бъде намалена. Вятърът постепенно ще стихне до вечерта, но през деня все още ще бъде слаб, а в Югоизточна България и до умерен от изток-североизток. Максималните температури ще са между 9° и 14°.

1 ноември - Ден на народните будители

http://pik.bg/1-ноември---ден-на-народните-будители-news427597.html

1 ноември - Ден на народните будители

На 1 ноември честваме Деня на народните будители. За пръв път Денят на народните будители 1 ноември е отпразнуван в Пловдив през 1909 година. Дотогава, на тази дата се е празнувал денят на Свети Иван Рилски /по стар стил/.

През 1922 година Народното събрание обявява този ден за празник на всички "заслужили българи", както са се изразявали тогава. В освободена от турско робство България както интелигенцията, така и масовият човек съзнават подвига на възрожденските писатели и революционери, които създали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет. Много градове и села искат да отдадат заслужената признателност към народните будители не само като кръщават улици, читалища и училища на тяхно име.

По тази причина Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение на България, през 1922 г. внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители. Денят на народните будители възниква в трудното време на душевна разруха след Първата световна война. За българското общество е рухнал възрожденският идеал.

За мнозина е ясна реалната заплаха от разпадане на националната ни ценностна система. В такъв момент, българите се вглеждат в делата на онези, които, в трудно време, с мощта на своята мисъл, са връщали равновесието и духовната стабилност на народа.

Далеч преди официалното обявяване на този празник със закон, българският народ почита своите будители и ги канонизира като светци в своята историческа памет. За първи път е честван в Пловдив през 1909 г., а от 1922 до 1945 г. е общонационален празник. Забележителен е фактът, че първият закон на новоосвободената българска държава е законът за задължителното всеобщо начално образование и че 9 години преди Освобождението на България през 1869 г. се създава книжовното дружество, което слага началото на Българската академия на науките. На този ден България отдава своето признание на дейността на безброй народни будители, които създадоха Българското Възраждане.

От 1945 година празникът е отменен и след дълго прекъсване, със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36 Народно събрание, на 28 октомври 1992 г., се възобновява традицията на празника. Идеята за възстановяването му е на покойния вече Петър Константинов, председател на общонародно сдружение "Мати Болгария". 

Младеж без книжка уби пешеходка

http://pik.bg/младеж-без-книжка-уби-пешеходка-news427595.html

Младеж без книжка уби пешеходка

Една пешеходка е загинала пресичайки пътното платно на входа на м.с. "Черно Море". Това съобщи дежурният в ОД на МВР, информира "Фокус".

Шофьорът на автомобила е бил непълнолетен, неправоспособен водач.

Общо 13 са пътнотранспортните произшествия станали през изминалото денонощие в община Бургас. При друга катастрофа има пострадал, който е прегледан в бургаската болница и освободен за домашно лечение.

Нощта е преминала без инциденти, свързани с нарушаването на обществения ред, информира оперативният дежурен в общината. В к-с "Меден рудник" ел. табло е горяло. Няма данни за пострадали при инцидента.

Политици от цял свят поднасят съболезнования за катастрофата на руския самолет

http://svetoven.pogled.info/news/68903/Polititsi-ot-tsyal-svyat-podnasyat-saboleznovaniya-za-katastrofata-na-ruskiya-samolet

/Поглед.инфо/ Президентът на Русия Владимир Путин изрази най-дълбоки съболезнования към близките на загиналите, такива изразяват и световните лидери, съобщава ТАСС.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/11/01/2640413_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето темите, които ще следи днес БНТ. 


Шест балотажа и един трилотаж в населените места на община В. Търново

http://pik.bg/шест-балотажа-и-един-трилотаж-в-населените-места-на-община-в-търново-news427594.html

Шест балотажа и един трилотаж в населените места на община В. Търново

В седем населени места от община Велико Търново днес се провеждат балотажи. В град Kилифарево борбата за кметския пост е между Димитър Събев от ГЕРБ, събрал 34.13%, и Сергей Стойков от БСП, получил 27.21%.
В другия град от общината Дебелец на балотаж отиват Снежана Първанова от ГЕРБ с 43.84% и Димитър Димитров от БСП с 28.11%.
В Леденик изборът е между независимия кандидат Христо Попов, събрал 34.46%, и Антон Кръстев от Българска демократична общност с 19.52%.
За Дичин  се борят Стефан Димитров от ГЕРБ, получил на първи тур 47.77%, и Николай Теодосиев от БСП, събрал 40.13%.
В село Водолей на балотаж отиват Антоанета Тодорова от БСП, получила 50.95%, и Мариян Маринов от ДПС с 49.05%.
Трима са кандидатите за кмет на село Самоводене - Николай Милаковски от ГЕРБ с 29.97%, Валентина Първанова от Българска демократична общност –със 17.20%, и Кристина Чонева от „Движение Царевград за Велико Търново“ – също със 17.20%.
В Балван битката е между Недьо Георгиев от БСП, събрал 35.94% от гласовете на жителите на селото, и независимия кандидат Стоян Петров Стоянов, който е с 27.05%.

Ден на траур в Русия

http://offnews.bg/news/n_1/n_583666.html

В Русия днес е обявен ден на траур след катастрофата на руския пътнически самолет, станала вчера в Египет, съобщи ТАСС. Това е най-тежката катастрофа не само в новата история на Русия, но в цялата история на руската авиация. "В деня на траур на цялата територия на страната националният флаг ще бъде спуснат наполовина. Препоръчва се на културните учреждения, телевизиите и радиата да отменят развлекателните събития и програми в деня на траур", се казва в указ, подписан от президента Владимир Путин. Самолетът на авиокомпания "Когалимавиа", изпълняващ полет от египетския курорт Шарм ел Шейх до руския град Санкт Петербург, се разби вчера половин час след излитане, на 100 км южно от административния център на провинция Северен Синай Ел Ариш. Загинаха всички 217 пътници и 7-членен екипаж.

150 полицаи се грижат за обществения ред днес в Ямболско

http://pik.bg/150-полицаи-се-грижат-за-обществения-ред-днес-в-ямболско-news427593.html

150 полицаи се грижат за обществения ред днес в Ямболско

Около 150 полицаи участват в охранителнителни дейности и обезпечаване на обществения ред в изборния ден на територията на област Ямбол. От тях 120 ще отговарят пряко за охраната на местата за гласуване и ОИК. Те ще се грижат за сигурността на 89 СИК, разположени в 86 изборни места.

В ОДМВР - Ямбол работи Оперативен щаб, създаден с заповед на директора, за управление на силите и средствата, участващи в обезпечаването на обществения ред и сигурността по време на изборите. От структурните звена в дирекцията се извършват планирани мероприятия за гарантиране на сигурността, противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите, опазване на обществения ред и охрана, осигуряване на пожарната безопасност и защитата на населението в периода на подготовка и при произвеждане на изборите. Създадена е оптимална организация за получаване, незабавно отработване и доклад на сигнали за нарушаване на обществения ред, подготвяно или извършено престъпление, включително и при нарушения, свързани с изборния процес.

Създадена е необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен/зелен паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас, като се снабдят с необходимите документи.

На 1 ноември звената за издаване на документи за самоличност в сградата на ОДМВР Ямбол и в районните управления в градовете Елхово и Стралджа, ще бъдат отворени от 8.00 до 18.30 часа.

Служителите на група „Миграция" при ОДМВР - Ямбол също ще оказват съдействие на гражданите от Европейския съюз, заявили желанието си да участват в местните избори, да се сдобият с необходимите документи за гласуване /при изгубено, откраднато, повредено или унищожено удостоверение за пребиваване в страната/. За да получат документ те трябва да подадат лично заявление в група "Миграция" в ОДМВР - Ямбол.

Две експлозии в хотел в Сомалия, жертвите са вече 12

http://frognews.bg/news_101087/Dve-eksplozii-v-hotel-v-Somaliia-jertvite-sa-veche-12/

Две експлозии разтърсиха тази сутрин хотел в центъра на сомалийската столица Могадишу, а полицията влезе в престрелка с нападатели, които нахлуха в сградата, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

Днес е Денят на народните будители

http://www.bnews.bg/article-143187

Честваме делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на националния дух.

Отбелязваме Деня на народните будители

http://offnews.bg/news/n_1/n_583662.html

На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. В този ден се отдава почит на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал. Сред имената на най-почитаните народни будители са свети Иван Рилски, Владислав Граматик, Паисий Хилендарски, Неофит Рилски, Васил Левски, Христо Ботев, Хаджи Димитър, Иван Вазов, Любен Каравелов и други. Славата на пръв будител на нацията заслужено носи Паисий Хилендарски. Народът ни го знае и почита като Отец Паисий. В далечните времена преди повече от два века и половина, през 1762 г., Паисий Хилендарски написва своята малка книжица- „История Славянобългарска". Негов пръв следовник е епископ Софроний Врачански. В трудни за българите времена той пише книги за просвета и работи за политическо освобождение. След Освобождението на България, както хората съзнават подвига на възрожденските писатели и революционери, които създали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет. През 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение на България, внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители. За първи път е честван в Пловдив през 1909 г., а от 1922 до 1945 г. е общонационален празник. От 1945 г. празникът е отменен и след дълго прекъсване със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание на 28 октомври 1992 г. се възобновява традицията на празника.

Ден на народните будители

http://www.moreto.net/novini.php?n=305329

Денят на народните будители е общобългарски празник, честващ паметта на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, официален празник на Република България, който се празнува на 1 ноември.

Кого събудихме тази година?

http://viewpoint.actualno.com/Kogo-sybudihme-tazi-godina-news_504886.html

1 ноември. Още един незаслужен от нас празник. Още една дата, която напомня на кушия. Яхаме уморените добичета, наречени наши предци, дори не уморените, а умрелите ни предци яхаме и който най-силно извика „У-у-бряя-я-я-я…” се смята за будител. През останалите дни от годината сме хленчили за спонсори, за подаяния, за Държавата, която точно на нас се оказва, че била мащеха (ако слушаме излиянията на нашата интелигенция излиза, че сме единствените, които са родени не от майка, а

4 сигнала са постъпили в ЦИК

http://izbori2015.actualno.com/4-signala-sa-postypili-v-CIK--news_504889.html

В Централната избирателна комисия (ЦИК) са постъпили само 4 сигнала, каза говорителят на ЦИК Камелия Нейкова, предаде БНТ.  Единият е свързани с дейността на СИК, за арогантно поведение на председателя на СИК в община Първомай, област Пловдив.  Подаден е сигнал и че секретарят на Общинската избирателна комисия в Петрич е гласувал извън кабината за гласуване, а бюлетината е пусната в урната.  Другите сигнали са постъпили по телефона и са свързани с избирателните права на граждан

Ето го моментът, в който фойерверките подпалиха смъртоносния пожар в клуба в Букурещ (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5085066

В интернет изтекоха снимки, на които се вижда момента, в който пиротехниката запалва смъртоносния пожар в клуб Colectiv в румънската столица Букурещ, при който загинаха 27 души, а около 185 бяха ранени. Оцелели разказаха пред Observator TV за ужаса, който се е разиграл, когато фойерверките, запалени по време на метал концерт по случай Хелоуин,

Ето го моментът, в който фойерверките подпалиха смъртоносния пожар в клуба в Букурещ (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5085054

В интернет изтекоха снимки, на които се вижда момента, в който пиротехниката запалва смъртоносния пожар в клуб Colectiv в румънската столица Букурещ, при който загинаха 27 души, а около 185 бяха ранени. Оцелели разказаха пред Observator TV за ужаса, който се е разиграл, когато фойерверките, запалени по време на метал концерт по случай Хелоуин,

Лондон призна, че е проспал опасността от ислямския радикализъм

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/68902/London-prizna-che-e-prospal-opasnostta-ot-islyamskiya-radikalizam

/Поглед.инфо/ Великобритания твърде късно осъзна опасността от ислямския радикализъм, заяви в Бахрейн външният министър Филип Хамънд.

Астероид като череп доближи Земята

http://frognews.bg/news_101086/Asteroid-kato-cherep-dobliji-Zemiata/

Астероид TB145 със зловещата форма на човешки череп премина на около 500 000 км от Земята. Това съобщиха от НАСА, цитирани от БТА.

Извънредно! Преди малко е станала зверска катастрофа край Варна! Двама младежи са загинали

http://petel.bg/Izvanredno--Predi-malko-e-stanala-zverska-katastrofa-kray-Varna--Dvama-mladezhi-sa-zaginali__132498

Тази сутрин, около 08:55 часа, на пътя от гр. Варна за гр. Добрич, близо до разклона за с. Изворско, 26-годишният водач на Л.А. „Хонда” от с....

Арестуваха 28-годишен мъж от Червен бряг за търговия с гласове

http://offnews.bg/news/n_1/n_583659.html

28-годишен мъж от Червен бряг е арестуван при опит за купуване на гласове, съобщи БНР. Вчера на изхода на града в посока село Горник полицаи намерили в колата му списъци с имена и цифри, както и 3 610 лева. Разпитани са свидетели от списъка, които са били убеждавани да гласуват за определена политическа партия. С прокурорско постановление мъжът е задържан за 72 часа. Образувано е досъдебно производство.

Изборният ден започна спокойно във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=305336

Изборният ден започна в спокойна обстановка. Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално. Днес секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на РИК и СИК, научи Moreto.net. До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите.

Цветозар Томов: Всички избирателни секции в страната работят и изборите в тях протичат нормално

http://pik.bg/цветозар-томов-всички-избирателни-секции-в-страната-работят-и-изборите-в-тях-протичат-норм-news427590.html

Цветозар Томов: Всички избирателни секции в страната работят и изборите в тях протичат нормално

По данни на общинските избирателни комисии всички избирателни секции в страната без изключение работят. Изборите в тях протичат нормално.Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов. „

Навсякъде в страната секционните избирателни комисии имат кворум. В тях има достатъчно хора, за да могат да работят, съгласно закона.

Опасенията, че на места няма да може да стартира изборният процес, които се появиха в медиите, не се оправдаха”, заяви още Томов.

Тайфур Хюсеинов: Поправителни избори в Турция

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/68901/Taifur-Hyuseinov-Popravitelni-izbori-v-Turtsiya

/Поглед.инфо/ Поправителен изпит за турските избиратели. Така може да се определят предсрочните парламентарни избори на 1 ноември в Турция, наложени от президента на страната Реджеп Тайип Ердоган.

Бунт срещу Москов: Лекарите с готовност за протест!

http://www.bnews.bg/article-143186

Заради по-малкия обем платени от касата дейности щели да пострадат именно пациентите.

Пътната полиция проверява гуми и фарове от днес в рамките на акция "Зима"

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/11/01/2639406_putnata_policiia_proveriava_gumi_i_farove_ot_dnes_v/?ref=rss

Традиционната за ранната есен акция "Зима" започва днес в цялата страна, като при нея ще се проверява подготовката на автомобилите за движение в зимни условия. Пътните полицаи ще проверяват на първо място състоянието на гумите, светлините, чистачките, включително системата за измиване на прозорците.

Към днешна дата няма законово гумите да са зимни, така че ще се мери само дълбочината на грайфера. Минималният разрешен е 1.6 мм, но според експерти по безопасност на движението, за...

Нова версия за драмата в Египет! Български експерт: Камикадзе може да е свалило самолета отвътре!

http://pik.bg/нова-версия-за-драмата-в-египет-български-експерт-камикадзе-може-да-е-свалило-самолета-отв-news427579.html

Нова версия за драмата в Египет! Български експерт: Камикадзе може да е свалило самолета отвътре!

Падналият над Египет самолет може да е свален от камикадзе, което е пътувало в него. Това е една от възможните версии, заяви преди минути български експерт в студиото на БНТ.

В трагичната катастрофа загинаха всички 224 души на борда на „Еърбъса“, който летял за Санкт Петербург.

Египетските спасители са открили до вчера телата на 129 жертви от катастрофиралия руски самолет.

Тленните останки се изпращат в Кайро, в моргите там вече са доставени 34 тела. Специалисти са започнали да вземат ДНК проби от тях, за да се установи самоличността им.

Очаквайте подробности!

И Турция гласува

http://frognews.bg/news_101085/I-Turtsiia-glasuva/

В неделя турците гласуват на предсрочни парламентарни избори. Във вота ще участват 16 партии и 21 независими кандидати. Правото си на глас ще могат да упражнят над 54 милиона души.

Преглед на печата - 1 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=305328

Нелегалният трафик на бежанци е сред водещите теми на неделните вестници. „Съвместна операция на МВР, ДАНС и прокуратурата доведе до задържането на 495 незаконно пребиваващи на територията на страната чужди граждани. Акцията се е провела през изминалото денонощие на територията на цялата страна, съобщиха от МВР.

И социолозите в Турция са объркани преди вота

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/68899/I-sotsiolozite-v-Turtsiya-sa-obarkani-predi-vota

/Поглед.инфо/ Коалиционен кабинет или самостоятелно правителство ще управлява Турция след 1 ноември, прогнозите за това затрудниха и социолозите.

Днес избираме 1128 кмета на балотаж

http://pik.bg/днес-избираме-1128-кмета-на-балотаж-news427570.html

Днес избираме 1128 кмета на балотаж

Гражданите в общо 1128 общини, райони и кметства ще избират кмет на втори тур днес. Това показват официалните данни на ЦИК, цитирани от "Труд".

На балотаж отиват по двама кандидати в 133 общини. 14 от тях за областни центрове, след които Пловдив, Плевен, Добрич, Шумен, Хасково, Видин и др.Вот има и в 970 кметства и общо 25 района в градовете с районно делене - София, Варна и Пловдив. В града под тепетата няма избрани нито районни управници, нито градоначалник от първия тур. В София и Варна балотажите са само за районни кметове.

В много от случаите гражданите ще гласуват с 1 бюлетина - за кмет на община или район или за кмет на кметство. В град Пловдив бюлетините са две - за градски и районен кмет. В малките населени места, където има балотаж или за общински управленец, бюлетините отново са две.

Във всяка бюлетина има по две имена на кандидати с наименованията на партиите и коалициите, които ги издигат. За да бъде вотът валиден, със знак “Х” или “V” в квадратчето с номера на партията или коалицията се отбелязва избраният кандидат. Пише се само със синя химикалка, за да бъде бюлетината действителна. Член на секционната комисия трябва да положи 2 печата на гърба на бюлетината – веднъж, като ви я подаде, и втори път - преди да я пуснете в урната. Проследете и дали номерът от десния долен ъгъл ще бъде откъснат и пуснат в отделна кутия, за да бъде вотът ви валиден.

Изборният ден започва в 6 ч и продължава до 19 ч. В случай че пред изборна секция в 19 ч има опашка от избиратели, изборният ден ще бъде удължен с 1 час - до 20 ч.

Изборният ден в Сливенско започна в нормална обстановка

http://pik.bg/изборният-ден-в-сливенско-започна-в-нормална-обстановка-news427572.html

Изборният ден в Сливенско започна в нормална обстановка

Изборният ден започна в спокойна обстановка. Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално. Към 06,30 часа днес секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на РИК и СИК.

До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. За осигуряване на охраната на изборните секции са ангажирани 237 полицаи, които отговарят за реда и спокойствието в региона. Служителите на група „Български документи за самоличност“ в ОДМВР-Сливен и районните управление в Котел, Нова Загора и Твърдица издават и в днешния ден, от 08,00 до 18,30 часа, удостоверения на граждани, изгубили , откраднали или повредили личните си карти, за да могат да упражнят правото си на глас в изборния ден.

В деня на вота в изборните помещения няма да бъдат допускани въоръжени лица, такива в нетрезво състояние, употребили упойващи вещества, и носещи обемисти и съмнителни предмети.

При необходимост полицейските служители ще извършват проверки на граждани с цел недопускане внасянето на опасни предмети в избирателните секции. Гражданите могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес на открита телефонна линия в МВР : 02/982 22 32, факс: 02/982 56 46 и e-mail: izbor@mvr.bg.

Русия скърби за загиналите в Египет

http://frognews.bg/news_101084/Rusiia-skarbi-za-zaginalite-v-Egipet/

В Русия е обявен ден на траур след катастрофата на руския пътнически самолет в Египет, при която загинаха 224-ма души, съобщава БТА.

Турция се нуждае от нова политика

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/68898/Turtsiya-se-nuzhdae-ot-nova-politika

/Поглед.инфо/ Дни преди насрочените за 1 ноември предсрочни парламентарни избори в Турция проблемът с тероризма остават номер 1 в избирателната кампания. Приоритетното обсъждане на този въпрос в хода на кампанията доведе до три противоречиви резултата.

Ноември е месецът на успеха и големите планове

http://www.grreporter.info/noemvri-e-mesetst-na-uspekha-i-golemite-planove/18129

Новият цикъл на планетите Марс и Венера ще активизира всички проблемни места в личните взаимоотношения между хората, най-вече интимните, но също се създава импулс към бързо избухване на страсти и увлечения, да се влиза бързо в бурни връзки.

прочети повече

Обявяват новата цена на тока днес

http://pik.bg/обявяват-новата-цена-на-тока-днес-news427567.html

Обявяват новата цена на тока днес

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще определи нова цена на тока от 1 ноември. На брифинг във връзка с Решението на Комисията за утвърждаване на цени на електрическата енергия, считано от 1.11.2015 година, нейният председател Иван Иванов трябва да обяви официално, какви цени ще заплащат за електроенергия битовите и индустриалните потребители през зимните месеци.

Очакванията са токът за бизнеса да поевтинее минимално, а за битовия потребител да няма промяна. Като основна причина за образуването на по-ниските цени Иванов посочи драстичното поевтиняване на природния газ, което е с близо 1/3 от началото на годината. Очаква се добавката „Задължение към обществото” от 37, 90 лв. да бъде намалена до 36,83 лв. По този начин токът за малките предприятия, които го закупуват на регулирания пазар, ще поевтинее с 2%, а за големите и средните фирми електроенергията таксата "Задължение към обществото" ще намалее с един лев за мегаватчас.

Съгласно закона КЕВР има право да променя цената на електричеството на тримесечен период, ако се наблюдава 10% „подобрение” на ресурса за производство, като в него, освен природния газ, влизат и въглищата. Иван Иванов обясни, че на този етап не е нужно цената на тока за бита да се променя, защото към момента това би могло да стане едва с незначителния 1%.

На закрито заседание на 30 октомври КЕВР окончателно е гласувала промените, а на брифинг от 16.00 часа днес председателят на регулатора трябва да обяви взетото решение. Той бе категоричен, че намалението на добавката „Задължение към обществото” ще се почувства директно от бизнеса.

Откриха двете черни кутии на падналия в Египет руски пътнически самолет

http://africa.actualno.com/Otkriha-dvete-cherni-kutii-na-padnalija-v-Egipet-ruski-pytnicheski-samolet-news_504879.html

Открити са и двете черни кутии на руския пътнически самолет, който катастрофира в Египет.  В Русия днес е обявен ден на траур във връзка с катастрофата на пътническия самолет в Египет, съобщи ТАСС. Това е най-тежката катастрофа не само в новата история на Русия, но в цялата история на руската авиация.  Машината Airbus А321 на авиокомпания "Когалимавиа" падна в планински район в централната част на Синайския полуостров, на път от курорта Шарм Ел Шейх към Санкт Петербург с общо 22

16 партии се борят за място в турския парламент на предсрочните избори

http://balkani.actualno.com/16-partii-se-borjat-za-mjasto-v-turskija-parlament-na-predsrochnite-izbori-news_504880.html

В Турция днес се провеждат предсрочни парламентарни изборим в които участват 16 партии и 21 независими кандидати.  Очаква се висока избирателна активност, като на предишния вот, проведен на 7 юни, тя бе 86,4%. Това е един от най-високите показатели през последните години, отбелязва bTV. Някои прогнози предвиждат и по-висока активност днес заради повишения интерес на турците, живеещи в чужбина - 54 страни.  Тези избори са решаващи за страната заради нарасналата поляризация вътре в стр

Подадоха жалба в ОИК срещу секретар на СИК в Хасково

http://haskovo.actualno.com/Podadoha-jalba-v-OIK-sreshtu-sekretar-na-SIK-v-Haskovo-news_504882.html

ГЕРБ - Хасково подаде жалба в ОИК срещу секретаря на 10 СИК - Даниела Захариева. Тя е съпруга на кандидата за кмет от коалиция „Заедно за Хасково“ Георги Иванов, съобщиха от пресцентъра на партията на премиера Борисов.  Според жалбата, не е допустимо секретар на комисията да е съпруга на кандидат за кмет.  Днес в Хасково се провежда втори тур на местните избори. Изходът от тях е един от най-очакваните в страната. Един срещу друг се изправят кандидатът на управля

В Пловдивско избират 13 кмета на общини

http://plovdiv.actualno.com/V-Plovdivsko-izbirat-13-kmeta-na-obshtini-news_504884.html

Нормално започна изборният ден в Пловдив и областта. На балотаж се гласува днес за 13 кмета на общини, 75 кмета на кметства и 6 районни кмета в областния град, предаде БГНЕС. Общият брой на избирателите е 579 634, почти половината са в община Пловдив. В Пловдив-град работят 467 секции, в Пловдив- област- 529. За разлика от миналата неделя, когато се наложи да се подменя състава на цели комисии, неявили се в секциите, днес има само единични смени на членове. На места в Пловдив-област комисиите

Правим ски курорт №1

http://petel.bg/Pravim-ski-kurort----1__132495

Кадър Булфото България ще стане магнит за скиорите от Европа. След световно признатия Банско, в проект е и изграждането на най-големия...

Светът се променя! Село в Германия стана мюсюлманско заради бежанците

http://petel.bg/Svetat-se-promenya--Selo-v-Germaniya-stana-myusyulmansko-zaradi-bezhantsite__132496

Кадър Булфото В село Сумта, Източна Германия, със 102 жители ще бъдат настанени 750 мюсюлмански бежанци, съобщава вестник „Ню Йорк таймс"....

Спорт по телевизията в неделя - 20 мача, тенис и Формула 1

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5084616

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Служители на КАТ-Варна следят днес - 1 ноември, за превишена скорост

http://www.moreto.net/novini.php?n=305322

Служители на пътната полиция ще следят днес - 1 ноември, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 08:00ч.-10:00ч. Път І-9 „Евксиноград“ – товарен портал 10:30ч.-12:30ч. Път І-9 – х-л „Света Елена“ 13:30ч.

Ердоган ще трябва да поделя властта

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/68897/Erdogan-shte-tryabva-da-podelya-vlastta

/Поглед.инфо/ При отсъствие на ясно мнозинство в предизборните анкети в Турция, вероятността за коалиционно правителство нараства.

Турция все повече заприличва на Ирак и Сирия

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/68896/Turtsiya-vse-poveche-zaprilichva-na-Irak-i-Siriya

/Поглед.инфо/ Неотдавнашният самоубийствен атентат в Анкара би трябвало да стане момент на единство. На важния мач Турция-Исландия за европейското по футбол 2016 г. отборите отдадоха почит с наведени глави и едноминутно мълчание в памет на 102-те жертви от атентата, станал три дни по-рано.

Започна movember - месецът на благотворителните мустаци срещу рак на простатата

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2015/11/01/2640500_zapochna_movember_-_mesecut_na_blagotvoritelnite/?ref=rss


Статията е коригирана в 12 ч. Премахната е ненадеждна статистика за Европа и България.

Над 1.1 милиона мъже по света са диагностицирани с рак на простатата. Това са около 8% от всички онкоболни и около 15% от случаите на канцерогенните заболявания при мъжете. В мнозинството си - 68% - диагнозата е поставена в развитите страни, като Франция и Новрвегия оглавяват класацията. 

Това показва статистиката на Световната организация за изследване на рака (WCRF) от 2012 г. Поводът...

Започна movember - месецът на благотворителните бради срещу рак на простата

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2015/11/01/2640500_zapochna_movember_-_mesecut_na_blagotvoritelnite_bradi/?ref=rss


Над 1.1 милиона мъже по света имат рак на простатата. Това са около 8% от всички онкоболни и около 15% от случаите на канцерогенните заболявания при мъжете. В мнозинството си - 68% - диагнозата е поставена в развитите страни, като Франция и Новрвегия оглавяват класацията. 

Това показва статистиката на Световната организация за изследване на рака (WCRF) от 2012 г. Поводът за припомнянето й е началото на месеца за борба с рака на простатата - ноември. Инициативата, чиято цел е да...

Един от седем мъже има рак на простатата

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2015/11/01/2640500_edin_ot_sedem_muje_ima_rak_na_prostatata/?ref=rss


Над 1.1 милиона мъже по света имат рак на простатата. Това са около 8% от всички онкоболни и около 15% от случаите на канцерогенните заболявания при мъжете. В мнозинството си - 68% - диагнозата е поставена в развитите страни, като Франция и Новрвегия оглавяват класацията. 

Това показва статистиката на Световната организация за изследване на рака (WCRF) от 2012 г. Поводът за припомнянето й е началото на месеца за борба с рака на простатата - ноември. Инициативата, чиято цел е да...

Започна вторият тур на местните избори, избираме 133 кмета на общини

http://offnews.bg/news/n_1/n_583647.html

Точно в 7 часа отвориха секционните избирателни комисии за балотажа на местните избори. Днес избираме кметовете на 133 общини, след като на първия тур бяха избрани кметове на столицата и 10 областни центрове, сред които Бургас, Варна, Русе и други. Днес трябва да бъдат излъчени кметове на Пловдив, Хасково, Ловеч, Враца, Перник, Ботевград и други населени места. Общият брой на бюлетините за втория тур на местния вот е 1128 - 133 за кметове на общини, 25 за районни кметове и 970 кметове на кметства, съобщиха от Централната избирателна комисия. Множеството сигнали за сгрешени протоколи и "изчезнали гласове" породиха съмнения за честността на вота миналата седмица. Изборите бяха белязани и от случилото се в зала „Арена Армеец“ в София, където членовете на Секционните избирателни комисии бяха държани почти ден изолирани от света. Членове на СИК предупредиха, че може да не отидат на втория тур заради проблемите. От ЦИК увериха, че броят на отказалите се членове е нормален и очакват днешният изборен ден да премине в нормална обстановка. 

Прокюрдска партия под натиск преди изборите в Турция

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/68895/Prokyurdska-partiya-pod-natisk-predi-izborite-v-Turtsiya

/Поглед.инфо/ Селахатин Демирташ пие чай на зазоряване в неделя с няколко работници на строителна площадка, по обед яде омлет със студенти, след което държи реч едва пред няколко стотин партийни членове в слабо осветена зала в Истанбул.

Изборният ден започна спокойно, засега няма оплаквания от партиите

http://pik.bg/изборният-ден-започна-спокойно-засега-няма-оплаквания-от-партиите-news427563.html

Изборният ден започна спокойно, засега няма оплаквания от партиите

Изборният ден започна в 6 часа. Създадена е организация за осигуряване на обществения ред и няма регистрирани сериозни нарушения. В населените места, където се провежда втори тур , полицейски служители са ангажирани с охраната на избирателните секции, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В областните дирекции на МВР е организирано дежурство на 24-часов режим на щабовете,които приемат и отработват сигнали, свързани с нормалното провеждането на втория тур на местните избори.
Звената на дирекция „Български документи за самоличност“ днес ще бъдат отворени от 8 до 18 часа за издаване на удостоверения, които да послужат на гражданите с невалидни документи да упражнят правото си на глас.

Предприети са необходимите мерки за охраната на обществения ред и осигуряването на пожарна безопасност.
Припомняме, че в изборните помещения не се допускат хора с оръжие или други опасни за живота и здравето предмети.

Започнаха предсрочните избори в Турция

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/68894/Zapochnaha-predsrochnite-izbori-v-Turtsiya

/Поглед.инфо/ В източна Турция отвориха врати избирателните секции за днешните предсрочни парламентарни избори.

Най-важното от Варна във вчерашния 31 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=305324

70 млади зъболекари положиха Хипократовата клетва във Варна 70 млади зъболекари, които завършват тази година Медицинския унивирситет във Варна, положиха Хипократовата клетва на тържествена церемония днес, научи Moreto.net. Монтират платформи за инвалиди във варненски подлези Електрически платформи за инвалиди се монтират в подлези по булевард "Княз Борис І" във Варна, видя репортер на Moreto.

Да отдадем почит на народните будители!

http://frognews.bg/news_101083/Da-otdadem-pochit-na-narodnite-buditeli!/

Денят на народните будители ознаменува делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност. Отбелязва се ежегодно с факелни шествия на 1 ноември.

Издигат националния флаг пред Президентството за Деня на народните будители

http://society.actualno.com/Izdigat-nacionalnija-flag-pred-Prezidentstvoto-za-Denja-na-narodnite-buditeli-news_504877.html

В Деня на народните будители, 1 ноември, държавният глава Росен Плевнелиев ще присъства на церемонията по издигането на националния флаг пред президентската институция, съобщиха от прессекретариата на президента. Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част пред сградата на „Дондуков“ 2. Държавният глава ще посети Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Президентът ще позд

Започна вторият тур на местните избори

http://bulgarski.pogled.info/news/68893/Zapochna-vtoriyat-tur-na-mestnite-izbori

/Поглед.инфо/ Точно в 7 часа отвориха секционните избирателни комисии за балотажа на местните избори.

Турски депутат: ПСР няма да управлява самостоятелно

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/68892/Turski-deputat-PSR-nyama-da-upravlyava-samostoyatelno

/Поглед.инфо/ Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ трудно ще получи такава подкрепа от избирателите, която би й върнала статута на управляваща политическа сила в Турция.

Започна гласуването на втория тур от местните избори

http://www.cross.bg/sofiya-kmetove-problemi-1486451.html

/КРОСС/ В 6 ч. започна гласуването за втория тур на местните избори.В 133 общини ще се избират кметове, от тях 14 са областни градове. 7155 секции отвориха за гласуване на втория тур на изборите за местна власт. Има ли сигнали за проблеми, съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев: „В ЦИК към момента няма данни някъде да не е открит изборния ден. В секциите, в които ще се гласува на втория тур, там, откъдето ми се обадиха, Лясковец, Белица, вече е открит изборния ден. Ние също прозвъняваме, за да проверим дали има някакви проблеми, но за момента всичко тече нормално. Имахме сигнали, че на места членове на СИК, които са заявили,ч е няма да се явят при приемането на изборните книжа. Ние сме дали указания за изборния ден на тези ОИК, на тези места. Те са предприели и действия за попълване на състава или замяната на тези членове с резервни. Общо кандидатите, които ще участват в този тур, за кметове на общини - 266, за кметове на кметства - 1955, за кметове на райони - 50, като за София за в кметствата са 28 кандидати, а за кметове на райони - 32. Жителите на 970 кметства трябва да изберат кмет между двамата кандидати на втори тур от местните избори. Общо в 25 района във Варна, София, Пловдив ще има избори за районен кмет. В 16 района на София не бе избран кмет на първия тур. Проф

На дъното на Бермудския триъгълник откриха останки на потънал кораб

http://petel.bg/Na-danoto-na-Bermudskiya-triagalnik-otkriha-ostanki-na-potanal-korab__132492

В района на Бахамите, където продължава издирването на изчезналия на 1 октомври по време на преминаването на урагана „Хоакин”...

Уплашена майка разказа в полицията: "Истина е! Бял бус краде деца от улицата! Синът ми е в шок!"

http://petel.bg/Uplashena-mayka-razkaza-v-politsiyata--Istina-e--Byal-bus-krade-detsa-ot-ulitsata--Sinat-mi-e-v-shok--__132494

Майката се оплакала в полицията, проверяват сигнала Твърдения за мистериозен бял бус, който уж преследвал деца, се появиха и в...

Официални резултати от провеждането на референдума за електронно гласуване

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/TcakmFMYysA/

Действителните гласове, отговорили с „Да” на референдума за електронно гласуване, са 1 883 411. Действителните гласове, отговори с „Не”, са 704 182. В относителни стойности 69,52% са подкрепили гласуването през интернет, а 25,59% са против него.

Общо 2 708 716 е броят участвали в референдума според подписите, а 2 709 210 – според пликовете. Без плик са пуснати 1137 гласа. 122 339 са недействителните бюлетини на референдума.

Избирателната активност е била 39,34%. Гласувалите на референдума са по-малко от участвалите на последните парламентарни избори през 2014 г. (около 3,5 милиона). Това означава, че окончателното решение дали да се въведе електронно дистанционно гласуване ще е на Народното събрание.

Пътна обстановка в страната - 1 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=305323

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: област София: В участъка от км 9+210 до км 10+600 движението се осъществява двупосочно в платното в посока Пловдив до 05.11.2015 г.; област Пазарджик: движението в участъка от км 66+700 до км 67+430 се извършва двупосочно в платното в посока Пловдив.

За втори път тази година турците избират парламент

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/01/2639678_za_vtori_put_tazi_godina_turcite_izbirat_parlament/?ref=rss

Турция гласува за втори път тази година на парламентарни избори, след като вотът на 7 юни не доведе до съставяне на правителство. Тогава управляващата от повече от 10 години Партия на справедливостта и развитието (Adalet ve Kalkınma Partisi – AKP) загуби абсолютното си мнозинство.

Ето кои са главните играчи в политиката на Турция, описани от БТА, и какви са възможните сценарии след вота.

- Ахмет Давутоглу, лидерът на AKP

Досегашният премиер има трудната задача...

Втори тур на местния вот

http://frognews.bg/news_101082/Vtori-tur-na-mestniia-vot/

Днес се провежда вторият тур на изборите за местна власт. Гласува се от 6 до 19 часа. Проучванията на наблюдатели и социологически агенции могат да се съобщават най-рано в 19 часа. Крайният срок за обявяване на резултатите е 3 ноември.

Предимно слънчево време на втория тур на местните избори

http://society.actualno.com/Predimno-slynchevo-vreme-na-vtorija-tur-na-mestnite-izbori-news_504873.html

Днес ще бъде предимно слънчево. Атмосферното налягане е по-високо от средното за ноември и слабо ще се повиши. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН), предаде "Фокус". В сутрешните часове в низините за кратко видимостта ще бъде намалена. Ще духа слаб, в югоизточна България и умерен вятър от изток-североизток, но до вечерта постепенно ще стихне. Максималните температури ще са между 9 и 14 градуса. По Черноморието ще бъд

На балотажа във Варна избират трима районни кметове

http://varna.actualno.com/Na-balotaja-vyv-Varna-izbirat-trima-rajonni-kmetove-news_504874.html

Изборният ден във Варна започна в спокойна обстановка. Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално. Днес секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на РИК и СИК, съобщиха от МВР-Варна. Балотажи ще определят кметовете на районите „Приморски", „Аспарухово" и „Владислав Варненчик" във Варна, информира БГНЕС.  224 500 са бюлетините за балотажите във Варна и региона. 48 са балотажите в неделя - във варненските райони "Аспарухо

В Сливен изборите стартираха в спокойна обстановка

http://sliven.actualno.com/V-Sliven-izborite-startiraha-v-spokojna-obstanovka-news_504876.html

Изборният ден в Сливенска област започна в спокойна обстановка. Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално. Към 06,30 часа днес секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на РИК и СИК. До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. За осигуряване на охраната на изборните секции са ангажирани 237 полицаи, които отговарят за реда и спокойствието в региона, съобщават от МВР-Сливен.  Служителите

Дърветата на Джошуа изчезват от лицето на Земята

http://interest.actualno.com/Dyrvetata-na-Djoshua-izchezvat-ot-liceto-na-Zemjata-news_504683.html

Американското природно министерство официално призна бялата мечка за изчезващ вид поради климатичните изменения. Еколозите обаче разширяват този списък – от глобалното затопляне страдат множество други животни и растения. Според изследване към 2050 година между 15 и 37% от всички растения и животни на Земята ще се окажат под заплахата от изчезване поради климатичните изменения. Повишените температури ще доведат до негативни последствия не само в студените, но и в горещите региони. Ученит

1 ноември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=305321

Събития: 79 г. — Започва едно от големите изригвания на вулкана Везувий. 1478 г. — папска була на Сикст IV за въвеждане на инквизицията в Кастилия. Начало на испанската инквизиция. 1520 г. — Фернандо Магелан открива проток между Атлантическия океан и Тихия океан, който по-късно е наречен Магеланов проток.

Учителката от Езиковата гимназия на Перник Мирена Налбантова стана пример за млад народен будител, като въведе за първи път в България виртуална класна стая

http://www.zapernik.com/pernik/uchitelkata-ot-ezikovata-gimnaziya-na-pernik-mirena-nalbantova-stana-primer_40432/

Пример за млад народен будител в навечерието на 1 ноември стана учителката по английски език в Езиковата гимназия Мирена Налбантова. Тя въведе виртуална класна стая в обучението си.

От виртуалната стая се ползват учениците от 8-ми и 11-ти клас на гимназията.

В деня на Народните будители - 1-ми ноември, класната стая в Интернет ще бъде официално демонстрирана.

Тя е приложение на Google Classroom, което се прилага в световен мащаб, но за първи път в България от нея се...

Продължава

Зодиите: По какво да познаем, че са в депресия?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5083121

Овен
По-малко енергичен е
Каква депресия? Ти луд ли си, бе?! Аз не изпадам в депресия. Вбесявам се само като чуя думата "депресия". Ей, ти депресант ли ме наричаш? Гледай как ще те халосам, ще ти дам аз един антидепресант! Когато са потиснати, Овните стават още по-агресивни, не поемат от дума, а в същото време се оплакват на всички наред,
Овен По-малко енергичен е Каква депресия? Ти луд ли си, бе?! Аз не изпадам в депресия. Вбесявам се само като чуя думата "депресия". Ей, ти депресант ли ме наричаш? Гледай как ще те халосам, ще ти дам аз един антидепресант! Когато са потиснати, Овните стават още по-агресивни, не поемат от дума, а в същото време се оплакват на всички наред,

Обещават без заложници за балотажа, както бе в “Арена Армеец”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5084718

1040 секции ще отворят на 1 ноември в София за балотажите в 16 района. Това съобщи за “24 часа" председателката на ОИК - София, Полина Витанова.
На първия тур на изборите - 25 октомври в 8 от 24-те столични района бяха избрани районни кметове.
Витанова, която пое ОИК - София, в петък, увери, че е създадена организация хаосът от първия тур при
1040 секции ще отворят на 1 ноември в София за балотажите в 16 района. Това съобщи за “24 часа" председателката на ОИК - София, Полина Витанова. На първия тур на изборите - 25 октомври в 8 от 24-те столични района бяха избрани районни кметове. Витанова, която пое ОИК - София, в петък, увери, че е създадена организация хаосът от първия тур при

Орехово чудо само с едно яйце - приготвя се за минути, изчезва за секунди!

http://petel.bg/Orehovo-chudo-samo-s-edno-yaytse---prigotvya-se-za-minuti--izchezva-za-sekundi-__132464

Необходими съставки за сместа: 1 яйце 1 супена лъжица захар 1 чаша счукани орехи 1 чаша прясно мляко 2 супени лъжици олио 1...

Истината за "любовния роман" между Гъмов и Преслава

http://petel.bg/Istinata-za-lyubovniya-roman-mezhdu-Gamov-i-Preslava__132491

Кадър Нова тв Успехът на едно риалити буквално зависи от броя флиртове, които ще се разиграят между участниците. В това отношение...

Не изхвърляйте кората на мандарините - Ще ви спаси от кашлица и заболявания

http://petel.bg/Ne-izhvarlyayte-korata-na-mandarinite---SHHe-vi-spasi-ot-kashlitsa-i-zabolyavaniya__132467

zdravno.bg Ако ви мъчат болки в гърлото или кашлица, а у дома имате мандарини, от тяхната кора можете да направите отлично лекарство. Ето...

Днес ще бъде предимно слънчево с максимални температури между 9 и 14 градуса

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/01/2640442_dnes_shte_bude_predimno_slunchevo_s_maksimalni/?ref=rss


Времето днес ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове в низините за кратко видимостта ще бъде намалена. Вятърът постепенно ще стихне до вечерта, но през деня все още ще бъде слаб, а в Югоизточна България и до умерен от изток-североизток. Максималните температури ще са между 9° и 14°.

Това е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН), предаде агенция "Фокус".

По Черноморието ще бъде...

Варненци избират районни кметове на три района

http://www.moreto.net/novini.php?n=305267

Втори тур на местните избори се провежда днес в три района във Варна, както и в кметство „Тополи". Балотажи ще има в общо 48 населени места в областта, припомня Moreto.net. Само няколко десетки гласа не достигнаха на 25 октомври на Петя Проданова от ГЕРБ да продължи и втори мандат с управлението на „Приморски".

Изборният ден в община Поморие започна, гласуват за кмет на Каблешково, Горица, Косовец и Козичино

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Y2tnApj7rm0/

Нормално е започнал изборният ден в община Поморие, където в четири населени места се избират кметове на кметства. В гр. Каблешково има 4 избирателни секции, в село Горица секциите са 2, в селата Козичино и Косовец има по една секция. Избирателни секции в община Поморие работят и изборите в тях протичат нормално. На втори тур за кметове на кметства в община Поморие, избирателите избират :
В гр.Каблешково между Върбина Петрова Дерлийска от политическа партия СРЕДНА ЕВРОПЕЙСКА КЛАСА и Елена Чернева Бояджиева от ПП ГЕРБ.
В с.Горица – Валентин Белчев Георгиев от БСП и Тончо Апостолов Киров от НАЦИОНАЛЕН ФРОНТ ЗА СПАСЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ.
В с.Косовец между Али Дуран Хашим от Реформаторски блок и Шемси Селим Али от ДПС.
В с. Козичино между Тодор Милев Милев от ГЕРБ и Крум Янков Лечев от Коалиция „БЪДЕЩЕ НАРОДЕН СЪЮЗ – ВМРО”.

Вече остъкляват сектор „А“ на „Аспарухов“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5084626

Вече се остъклява фасадата на новия сектор „А“ на ст. „Аспарухов“. Работата по стадиона на „Левски“ тече ударно и явно процесът ще завърши скоро. Успоредно се поставя облицовката, така че поне гледано отвън централната трибуна в недалечно бъдеще ще придобие почти завършен вид. Окончателното приключване на сектор „А“ обаче явно няма да стане скоро.
Вече се остъклява фасадата на новия сектор „А“ на ст. „Аспарухов“. Работата по стадиона на „Левски“ тече ударно и явно процесът ще завърши скоро. Успоредно се поставя облицовката, така че поне гледано отвън централната трибуна в недалечно бъдеще ще придобие почти завършен вид. Окончателното приключване на сектор „А“ обаче явно няма да стане скоро.

Изборният ден в Шуменска област започна без нарушения и произшествия

http://shumen.actualno.com/Izbornijat-den-v-Shumenska-oblast-zapochna-bez-narushenija-i-proizshestvija-news_504870.html

Изборният ден на територията на Шуменска област започна нормално, без нарушения и произшествия. Без инциденти е протекла охраната на изборните помещения, съобщиха от МВР-Шумен. До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. Към 06.30 часа сутринта секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени от охраняващите ги полицейски служители на председателите на всичките 216 СИК. За осигуряването на охраната в изборните секции са анга

12 души загинаха при терористичен атентат в Сомалия

http://africa.actualno.com/12-dushi-zaginaha-pri-teroristichen-atentat-v-Somalija-news_504871.html

Най-малко 12 души загинаха в сомалийската столица Могадишо при терористична атака на локалната ислямистка терористична групировка, предадоха AFP и ТАСС.  Те взривиха кола на входа на хотел „Сахафи“, преди да го щурмуват вътре. Проникнали в сградата и влязли в престрелка с полицията. Съобщава се, че стрелят от покрива на сградата.  В този хотел често отсядат държавни служители.  По-късно отговорност за нападението пое терористичната групировка "Аш-Шабаб", която е свъ

Днес е Денят на народните будители. Честит празник!

http://society.actualno.com/Dnes-e-Denjat-na-narodnite-buditeli-Chestit-praznik-news_504872.html

Днес, 1 ноември, честваме Деня на народните будители. Това е празник на всички ученици, учители, студенти, университетски преподаватели, книжовници, читалищни работници, учени и журналисти.  За пръв път Денят на народните будители 1 ноември е отпразнуван в Пловдив през 1909 година. Дотогава, на тази дата се е празнувал денят на Свети Иван Рилски /по стар стил/. През 1922 година Народното събрание обявява този ден за празник на всички "заслужили българи", както са се изразявали тогава. 

Любим виц на Иван Радоев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5084669

Мъж оставя колата си на паркинга пред блока. На предното стъкло от съображения за безопасност слага бележка:
“Резервоарът е празен, касетофона го няма, двигателя го откраднаха!”
На сутринта намира друга бележка:
“Тогава за какво са ти
Мъж оставя колата си на паркинга пред блока. На предното стъкло от съображения за безопасност слага бележка: “Резервоарът е празен, касетофона го няма, двигателя го откраднаха!” На сутринта намира друга бележка: “Тогава за какво са ти

В три района във Варна избират кмет днес!

http://petel.bg/V-tri-rayona-vav-Varna-izbirat-kmet-dnes-__132332

Снимка: Булфото, архив Във Варненско има общо 48 балотажа 244 500 са бюлетините за балотажите във Варна и областта. Във Варна...

Прогноза за времето - 1 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=305320

Днес ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове в низините за кратко видимостта ще бъде намалена. Вятърът постепенно ще стихне до вечерта, но през деня все още ще бъде слаб, а в Югоизточна България и до умерен от изток-североизток.

Честит празник!

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/I7gfrwh1diE/

Признателност и поклон към нашите възрожденци и будители, запазили българския дух през вековете!
Честит празник, колеги, радетели на българщината!
Нека заедно успеем да съхраним и предадем огънчето от сърцата си на бъдещите наши последователи!
С пожелание за здраве, смелост и търпение, дръзновение и устрем напред и нагоре!
СТЕФКА АНГЕЛОВА
Председател на ОбщКС на СБУ
Поморие

Влиза в сила Маастрихтският договор, с който се създава ЕС

http://chronicles.actualno.com/Vliza-v-sila-Maastrihtskijat-dogovor-s-kojto-se-syzdava-ES-news_504649.html

Договорът от Маастрихт или Маастрихтският договор (официално Договор за Европейски съюз) е подписан на 7 февруари 1992 г. в град Маастрихт, Холандия между 12-те страни, членуващи в Европейската икономическа общност след отделни преговори за образуване на икономически и валутен и политически съюз. Той влиза в сила на 1 ноември 1993 г. и води до създаването на Европейския съюз (ЕС). Променен е с влезлия в сила на 1 май 1999 Амстердамски договор. По своята същност Европейският съюз представлява об

Вторият тур започна: Избираме кметове на 133 общини

http://izbori2015.actualno.com/Vtorijat-tur-zapochna-Izbirame-kmetove-na-133-obshtini-news_504869.html

Точно в 7.00 часа на 1 ноември отвориха секционните избирателни комисии за балотажа на местните избори.  На първия тур бяха избрани кметове на столицата и 10 областни центрове, сред които Бургас, Варна, Русе и други, припомня БГНЕС. Днес трябва да бъдат излъчени кметове на Пловдив, Хасково, Ловеч, Враца, Перник, Ботевград и други населени места.  Общият брой на бюлетините за втория тур на местния вот е 1128 - 133 за кметове на общини, 25 за районни кметове и 970 кметове на кметства,

Пържоли под фолио с лук и моркови

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5084727

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.
Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Сигнал за мащабно купуване на гласове постъпи в МВР-Плевен

http://offnews.bg/news/n_1/n_583644.html

Сигнал за широкомащабно купуване на гласове в Плевенско е подаден малко преди 19:00 часа вчера в ОД на МВР в областния град, съобщи Дарик Плевен. Става въпрос за операция за купуване на хиляди гласове в полза на единия от кандидатите, участващи в балотажа на местните избори в община Плевен. От партийната централа, подала сигнала уточняват, че става въпрос за купуване и продаване на гласове в град Славяново и селата Буковлък, Търнене и Дисевица. Председателят на предизборния щаб на централата е разговарял с новия директор на полицията в Плевен и е настоял за масирано полицейско присъствие в населените места. Според сигнала вчера е имало среща между един от кандидатите за кмет на балотажа с ромските босове на територията на община Плевен.

Избираме 1128 кмета днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5084589

Гласува се с една бюлетина, две са, ако има избор за район или кметство
Гражданите в общо 1128 общини, райони и кметства ще избират кмет на втори тур днес. Това показват официалните данни на ЦИК. На балотаж отиват по двама кандидати в 133 общини. 14 от тях за областни центрове, след които Пловдив, Плевен, Добрич, Шумен, Хасково, Видин и др.
Гласува се с една бюлетина, две са, ако има избор за район или кметство Гражданите в общо 1128 общини, райони и кметства ще избират кмет на втори тур днес. Това показват официалните данни на ЦИК. На балотаж отиват по двама кандидати в 133 общини. 14 от тях за областни центрове, след които Пловдив, Плевен, Добрич, Шумен, Хасково, Видин и др.

Ден за избори в 133 общини

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/01/2640223_den_za_izbori_v_133_obshtini/?ref=rss


Следете актуалната информация за избирателната активност, нарушенията и жалбите през целия ден на "Дневник.бг". Вижте снимки и видео и прочетете какво казаха политиците, пускайки бюлетините си.

Вечерта очаквайте първите официални данни за резултатите, както и всичко най-интересно от партийните централи.  Изпращайте ни сигнали за нарушения на dnevnik@dnevnik.bg.
Кметовете на 133 общини в страната трябва да бъдат определени днес на втория тур на изборите за местна власт....

Мачовете и спортът по телевизията в неделя

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5084913

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

ООН и Червеният кръст упрекнаха световните лидери в бездействие

http://news.ibox.bg/news/id_1033271482

Генералният секретар на ООН и президентът на Международния комитет на Червения кръст

Люта изборна битка за кметския стол в 14 областни града! Ето къде ще е най-горещо

http://petel.bg/Lyuta-izborna-bitka-za-kmetskiya-stol-v-14-oblastni-grada--Eto-kade-shhe-e-nay-goreshho__132489

Цели 14 областни града в момента са на балотаж. Най-интересно ще е в Пловдив, Плевен, Шумен, Хасково, Видин. Избори има и в 970 кметства и общо...

Целият свят се моли за Шумахер! Жан Тод се обърна с призив към всички в този тежък момент

http://petel.bg/TSeliyat-svyat-se-moli-za-SHumaher--ZHan-Tod-se-obarna-s-priziv-kam-vsichki-v-tozi-tezhak-moment__132486

"Михаел е много близък мой приятел, семейството му ми е близко и аз съм близко до тях. Виждам го често. Михаел още се бори и ние трябва да се...

Вижте хороскопа си за днес! Овен - след обяд ще ви се случи нещо изумително, Везни - право в целта, Рак...

http://petel.bg/Vizhte-horoskopa-si-za-dnes--Oven---sled-obyad-shhe-vi-se-sluchi-neshho-izumitelno--Vezni---pravo-v-tselta--Rak---__132450

Овен  Избягвайте нововъведенията и предпочетете старите и проверени способи за действие. В живота Ви се подреждат ситуации, при които е...

Токът с нови цени от днес

http://petel.bg/Tokat-s-novi-tseni-ot-dnes__132487

Кадър Булфото Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще определи нова цена на тока от 1 ноември, пише новини.бг. На брифинг...

Днес е вторият тур на местния вот, разпределят се 1128 кметски кресла

http://news.ibox.bg/news/id_883747105

В 14 областни центъра на страната в неделя ще се проведе балотаж, в останалите кмет бе избран още на първия тур...

На 1 ноември рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5084675

Анна Заркова, журналистка
Виктор Меламед, почетен консул на Кралство Тайланд в България
Доц. д-р Иван Костов, изпълнителен директор на I АГ болница “Света София”
Енджи Касабие, диетоложка
Илиан Тодоров, депутат
Никола Терзиев, философ
Петко Огойски, писател, депутат от
Анна Заркова, журналистка Виктор Меламед, почетен консул на Кралство Тайланд в България Доц. д-р Иван Костов, изпълнителен директор на I АГ болница “Света София” Енджи Касабие, диетоложка Илиан Тодоров, депутат Никола Терзиев, философ Петко Огойски, писател, депутат от

Слънцето се показва! Температурите се покачват

http://petel.bg/Slantseto-se-pokazva--Temperaturite-se-pokachvat__132453

Днес минималните температури ще са между минус 1° и 4° . Утре ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове в низините за кратко...

България чества Деня на народните будители

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/01/2640133_bulgariia_chestva_denia_na_narodnite_buditeli/?ref=rss


На днешната дата - 1 ноември - е Денят на народните будители. Това е празникът, на който се отдава почит на просветителите, книжовниците и революционерите, които са изградили и съхранили духовните ценности и националното самосъзнание на българите - хора като Владислав Граматик, Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и други. За първи път Денят на народните будители се чества в Пловдив през 1909 г. По време на комунистическия режим празникът е отменен официално по политически съображения, но традицията на почитането му остава жива. След това дълго прекъсване, през 1992 г. отново започва отбелязването му. Вече по традиция в днешния ден Националната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий" има ден на отворените врати, който ще продължи от 10 до 15 часа. Там ще е изложена експозиция ценни книги и архивни материали, съхранявани във фондовете на националната библиотека. Сред експонатите са личните тефтерчета на Васил Левски и Христо Ботев, Енинският апостол от средата на 11-ти век, Нюрнбергската хроника от 1493 г. и други. Събитието ще се състои в Централното фоайе на библиотеката. По повод празника националният флаг ще бъде издигнат пред президентството и на церемонията ще присъства държавния глава Росен Плевнелиев, съобщи прессекретариатът на държавния глава. В 11.30 часа президентът ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част пред сградата на "Дондуков" 2, а по обяд ще посети Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Там той ще поздрави за празника служителите на културната институция и ще връчи на директора й проф. Боряна Христова Почетния си знак, и също ще разгледа празничната експозиция в централното фоайе на библиотеката. 

Днес почитаме народните будители

http://news.ibox.bg/news/id_394839620

Книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение

В нощта на Хелоуин се гонят злите духове

http://news.ibox.bg/news/id_1527876125

Началото си води от келтскияритуал Сауин, съвпада с честването на католическия празник Вси светии

Задържаният син на Борислав Натов се радва на луксозен начин на живот

http://web.barometar.net/82382/

Синът на кандидата за кмет на Долни Чифлик Борислав Натов, Светослав се оплака в профила си във фейсбук, че вчера е бил задържан в полицейското управление в Долни чифлик. Светослав Натов разказва, че е бил задържан за 5 часа, за да проверяват личната му карта, но на него „не му пука и не го е […]

Ад в небето над Синай (обзор)

http://petel.bg/Ad-v-nebeto-nad-Sinay--obzor--__132485

standartnews.com   Еърбъс А321 с 224 души на борда се разби в Синай, ИД твърди, че го е свалила Фатална ваканция за руснаци в Египет  ...

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5080375

Анна Заркова, отговорен редактор в отдел "Право и ред" във в. "Труд".
Виктор Меламед, президент на Българската конфедерация по кикбокс и муай тай, 57 г.
Елена Петрова, актриса.
Доц. д-р Иван Костов, изпълнителен директор на столичната Първа АГ болница "Св. София", 42 г.
Илиан Тодоров, депутат от Атака в 43 НС, 35 г.
Анна Заркова, отговорен редактор в отдел "Право и ред" във в. "Труд". Виктор Меламед, президент на Българската конфедерация по кикбокс и муай тай, 57 г. Елена Петрова, актриса. Доц. д-р Иван Костов, изпълнителен директор на столичната Първа АГ болница "Св. София", 42 г. Илиан Тодоров, депутат от Атака в 43 НС, 35 г.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване