В Турция се провеждат извънредни парламентарни избори

http://www.cross.bg/izbori-partiya-glasovete-1486453.html

/КРОСС/ Днес в Турция се провеждат предсрочни парламентарни избори, напомнят информационните агенции. Право на глас имат над 54 милиона избиратели. Те ще могат да дадат своя вот в 175 хиляди избирателни секции.На днешните избори ще бъдат избрани 550 депутати и ще се реши какво ще бъде съотношението на политическите сили през идните четири години. В надпреварата за гласовете на избирателите участват 16 партии.Очаква се избирателната активност да бъде около 85-90%. В южната ни съседка тя традиционно е висока.До предсрочните избори се стигна, тъй като след парламентарния вот на 7 юни не беше сформирано правителство.Победилата Партия на справедливостта и развитието получи 40,8% от гласовете и 258 места в парламента. Така тя изгуби парламентарното си мнозинство за първи път от 2002 г. насам и не успя да сформира самостоятелен кабинет.Мандатът за съставяне на коалиционно правителство също беше провален.Както и на вота през юни, битката на днешните избори ще се води основно между проислямистката Партия на справедливостта и развитието, левоцентристката Народно-републиканска партия, националистическата Партия на националното движене, прокюрдската Партия за демокрация на народите.В парламента влизат само партиите, преодолели 10-процентовата бариера.Според прогнозите Партията на справедливостта и развитието отново ще спечели победата с около 40-44% от гласовете. Основната интрига е дали ще получи достатъчно места в парламента, за да може да състави правителство

Министър Лиляна Павлова ще бъде на работно посещение в Корея

http://www.cross.bg/pavlova-razvitie-sektor-1486452.html

/КРОСС/ Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще участва от 1 до 4 ноември в XXV Световен пътен конгрес, който ще се проведе в Сеул, Република Корея. Събитието е на тема „Пътища и мобилност - създаване на нова стойност от транспорта" и ще събере 40 министри и заместник-министри от цял свят, както и хиляди участници от бизнеса, неправителствения сектор и академичната общност. В рамките на конгреса ще бъдат обсъждани основните предизвикателства и перспективи за развитие на пътния сектор, ще бъдат обменени опит и добри практики в областта, съобщава пресцентърът на МРРБ. По време на визитата си в Сеул министър Павлова ще проведе срещи с корейския министър на земята, инфраструктурата и транспорта Ю Ил-хо и с председателя на Корейско-българския икономически съвет Хюн-юл Чой.  

Kristalina Georgieva: Bulgaria is second in European fund absoprtion speed

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259633_Kristalina+Georgieva%3A+Bulgaria+is+second+in+European+fund+absoprtion+speed

 Bulgaria is second in the speed at which it is absorbing the European funds it is entitled to until the end of the year, said Kristalina Georgieva, European Commission Vice President for the Bulgarian National Radio. According to latest data Bulgaria is second only to the Czech Republic in its pace of negotiating funding. However, the funds granted are insufficient to ensure a high economic growth rate.

Bulgaria has picked up the rate of absoprtion of the funds the EU has earmarked for the 2007-2013, said Kristalina Georgieva and added:

“Over the period from 1 January to 12 October 2015  the country is second. We are now picking up speed because we had lagged behind at the beginning of the period. And even with these record sums, the country is still 23rd for the entire period.“

The Juncker investment plan for the creation of more jobs will be a success in Bulgaria, under certain conditions, said Kristalina Georgieva and explained:

“If we want to catch up with the other countries we need a growth rate of 4-5 percent annually, or more. We must generate more private investments. But why aren‘t more private investments entering Bulgaria? The reform in the judicial system must be completed. Unless people trust in lawcourts, they would hardly be likely to invest their money in Bulgaria. Education used to be a very powerful force in this country but that force has declined in the years of transition. The quality of labour has been dropping.“

"The EU‘s budget for refugees is up by almost 10 billion and it will be enough for this and for next year," Kristalina Georgieva said further. "The Commission will soon make public two important reforms – on a European Border Surveillance System (EUROSUR) and amendments to the Dublin regulation by force of which foreign nationals apply for asylum in the first EU country they set foot in."

Плевнелиев свиква КСНС на 10 ноември

http://society.actualno.com/Plevneliev-svikva-KSNS-na-10-noemvri-news_504909.html

Президентът Росен Плевнелиев свиква Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на 10 ноември. Това съобщи в ефира на bTV съветникът на държавния глава Екатерина Захариева. Темата на заседанието няма да е само бежанската криза, а ситуацията в Близкия Изток и геополитическата обстановка, уточни тя.  Захариева призна, че КСНС не беше свикан преди мастните избори, за да не бъде използван за „предизборни боричкания”. Относно атаката срещу сайта на Президентството, съ

Сайтът на ЦИК отново е обект на атака, отваря се трудно

http://izbori2015.actualno.com/Sajtyt-na-CIK-otnovo-e-obekt-na-ataka-otvarja-se-trudno-news_504911.html

Сайтът на Централната избирателна комисия (ЦИК) преди обед отново не се отваря или това става много трудно.  Сайтът на ЦИК отново е обект на хакерска атака, съобщава bTV, позовавайки се на комисията. "Има претоварване на сайта на ЦИК, което очевидно е някаква хакерска атака, но засега „Информационно обслужване” се справя", каза за говорителят на ЦИК – Цветозар Томов, цитиран от "Фокус". Той обясни, че изборният ден протича нормално. Все още не са обобщени резултатите за

Двама мъже загинаха при катастрофа край Варна

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/dvama-myzhe-zaginaha-pri-katastrofa-kraj-varna-6044666

26-годишен шофьор на лек автомобил изгубил контрол над колата и се блъснал в крайпътно дърво

Плевнелиев свиква Съвета за национална сигурност

http://www.bnews.bg/article-143192

Имаше опит за саботаж на референдума, коментират от кабинета на президента.

300 служители на МВР пазят реда в изборния ден във Видинско

http://pik.bg/300-служители-на-мвр-пазят-реда-в-изборния-ден-във-видинско-news427638.html

300 служители на МВР пазят реда в изборния ден във Видинско

Около 300 служители от структурните звена на МВР в област Видин осигуряват охраната на изборните секции и отговарят за реда и спокойствието в региона на втория тур от местните избори. Това съобщават от Областна дирекция на МВР във Видин.

Охраната на изборните помещения през изминалата нощ е преминала нормално,тази сутрин секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на СИК и ОИК. До този момент няма данни за прояви, които да застрашават нормалното провеждане на изборите.

Барак Обама умили целия свят с тази снимки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5085187

Президентът на САЩ Барак Обама явно е прекарал Хелоуин в приятната компания на ... бебе. Фотос от срещата им бе публикуван на фейсбук страницата на Белия дом. На него Обама е легнал на пода на Овалния кабинет и е вдигнал на ръце дете, облечено в костюм на слон. А бебето не е негово внуче. Това е Елла, дъщерята на зам.
Президентът на САЩ Барак Обама явно е прекарал Хелоуин в приятната компания на ... бебе. Фотос от срещата им бе публикуван на фейсбук страницата на Белия дом. На него Обама е легнал на пода на Овалния кабинет и е вдигнал на ръце дете, облечено в костюм на слон. А бебето не е негово внуче. Това е Елла, дъщерята на зам.

Днес правят концерт за 140-та годишнина на Добри Христов във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=305332

Концерт, посветен на 140-ия рожден ден на композитора Добри Христов ще се състои на първи ноември във Варна. Това съобщиха за Moreto.net от Варненска и Великопреславска митрополия. Събитието е под наслов „Пеем твоите песни, учителю” и се реализира с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Пусти избирателни секции в София

http://pik.bg/пусти-избирателни-секции-в-софия-news427664.html

Пусти избирателни секции в София

Два часа след началото на изборния ден  е трудно да се намерят избиратели до урните в секционните комисии в столицата, където  се провеждат  балотажи  за районни кметове. Между 7ч. и 9 ч. в секциите на Първа гимназия „Пенчо Славейков” бяха гласували едва 5 души.

Мила Банкова е една от тези хора и споделя, че винаги се е стремяла на избори да гласува първа в своята секция, но вече не вярва много в демократичния вот. „Вече съм изгубила всякаква надежда, въпреки че бях много щастлива, когато бях на първия митинг на СДС”, каза тя. И продължи: тогава вярвах, че нещата у нас ще се променят за 10 г., дори те ми се струваха много.

Е, оттогава изминаха 25 г. и за съжаление нищо не се оправи, но вината е и в нас, допълни тя. Мила Банкова е била председател на Районна избирателна комисия в „Оборище” на първите избори след промяната 1989 г. и като прави сравнение констатира, че днес в организационно отношение изборният процес  е зле подготвен.

Навремето са обучавали членовете на комисии, самата тя като юрист е давала практически насоки. Поне председателите на СИК трябва да са хора с юридическо образование, предлага тя. В неделния ден улиците на София са пусти. Трудно е да се отгатне, че днес също е ден за избори. 

Извънредно в ПИК! Трагедия! Двама загинаха в адска катастрофа край Варна

http://pik.bg/извънредно-в-пик-трагедия-двама-загинаха-в-адска-катастрофа-край-варна-news427662.html

Извънредно в ПИК! Трагедия! Двама загинаха в адска катастрофа край Варна

Двама души са загинали на място при тежка катастрофа по пътя Варна – Добрич. Това съобщиха от пресцентъра на полицията във Варна.

Тази сутрин, около 08.55 часа, на пътя от град Варна за град Добрич, близо до разклона за село Изворско, 26-годишният водач на лек автомобил от село Изворско, по време на движението си, губи контрол над автомобила, излиза извън пътното платно и се блъска в крайпътно дърво.

Вследствие на инцидента на място са загинали двама души – водачът и пътник, возещ се на задната седалка на автомобила - 27 г., от Варна. В болнично заведение е откаран третият мъж, който също е пътувал в автомобила.

Извършват процесуално – следствени действия, работата по изясняване на причините и обстоятелствата довели до възникване на пътнотранспортно произшествие продължава.

По случая е образувано досъдебно производство.

Трагедия! Двама загинаха в адска катастрофа край Варна

http://pik.bg/трагедия-двама-загинаха-в-адска-катастрофа-край-варна-news427662.html

Трагедия! Двама загинаха в адска катастрофа край Варна

Двама души са загинали на място при тежка катастрофа по пътя Варна – Добрич. Това съобщиха от пресцентъра на полицията във Варна.

Тази сутрин, около 08.55 часа, на пътя от град Варна за град Добрич, близо до разклона за село Изворско, 26-годишният водач на лек автомобил от село Изворско, по време на движението си, губи контрол над автомобила, излиза извън пътното платно и се блъска в крайпътно дърво.

Вследствие на инцидента на място са загинали двама души – водачът и пътник, возещ се на задната седалка на автомобила - 27 г., от Варна. В болнично заведение е откаран третият мъж, който също е пътувал в автомобила.

Извършват процесуално – следствени действия, работата по изясняване на причините и обстоятелствата довели до възникване на пътнотранспортно произшествие продължава.

По случая е образувано досъдебно производство.

Витоша победи Светля с 4:2.

http://www.zapernik.com/sport/vitosha-pobedi-svetlya-s-4-2_40445/

Отбора на Витоша село Долна Диканя започна да се съвзема след неубедителното начало в тазгодишното първенство. Диканчани победиха отбора на Светля, като срещата се игра в новото футболно бижу в село Ковачевци на осветление. Гостите поведоха с два ранни гола, като до полувремето двата отбора си размениха по един гол, като при 1:3 завърши първото полувреме. Второто полувреме двата отбора си отбелязаха по още едно попадение. В края на срещата нервите на домакините не издържаха и двама...

Продължава

Ето как Христо Стоичков отпразнува Хелоуин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5085183

Футболната легенда Христо Стоичков отпразнува Хелоуин с креативна визия - със сцепена глава и лице, цялото в шевове.
"Излязъл от болницата", написа Христо Стоичков под снимката, която разпространи в социалните мрежи по случай
Футболната легенда Христо Стоичков отпразнува Хелоуин с креативна визия - със сцепена глава и лице, цялото в шевове. "Излязъл от болницата", написа Христо Стоичков под снимката, която разпространи в социалните мрежи по случай

Ето как Христо Стоичков отпразнува Хелоуин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5085178

Футболната легенда Христо Стоичков отпразнува Хелоуин с креативна визия - със сцепена глава и лице, цялото в шевове.
Футболната легенда Христо Стоичков отпразнува Хелоуин с креативна визия - със сцепена глава и лице, цялото в шевове. "Излязъл от болницата", написа Христо Стоичков под снимката, която разпространи в социалните мрежи по случай

Три сигнала за купуване на гласове във Видин в деня за размисъл

http://petel.bg/Tri-signala-za-kupuvane-na-glasove-vav-Vidin-v-denya-za-razmisal__132509

Три сигнала за купуване на гласове във Видин в деня за размисъл преди балотажа е подал в полицията и районната прокуратура единият от...

Алкохолен делириум в Шумен: Жена с 2,2 промила и Микра блъска наред, пиян с Трабант се прави на велик

http://petel.bg/Alkoholen-delirium-v-SHumen--ZHena-s-2-2-promila-i-Mikra-blaska-nared--piyan-s-Trabant-se-pravi-na-velik__132510

Снимка: Булфото, архив Трима водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол, са спипани тази нощ, един вчера сутринта, информират от...

Министър Д. Митов изпрати съболезнователна телеграма до колегата си Сергей Лавров

http://www.cross.bg/mitov-telegrama-raboti-1486450.html

/КРОСС/ Министърът на външните работи Даниел Митов изпрати съболезнователна телеграма до колегата си от Руската федерация Сергей Лавров по повод разбилия се самолет на руската авиокомпания „Когалимавиа", изпълняващ полет от египетския курорт Шарм ел-Шейх до Санкт Петербург. В телеграмата си министър Митов изразява пълната си съпричастност към семействата на загиналите. „Смъртта на толкова много хора потресе мен и моите колеги от Министерство на външните работи на Република България", пише първият дипломат на страната. „Надявам се, че причините за този трагичен инцидент ще бъдат изяснени в най-скоро време, за което сме готови да окажем по Ваша преценка цялото необходимо съдействие, на което сме способни", допълва още той. Целият текст на съболезнователната телеграма Уважаеми г-н министър, С голяма скръб научих трагичната новина, че днес самолет на руската авиокомпания „Когалимавиа", изпълняващ полет от египетския курорт Шарм ел-Шейх до Санкт Петербург, е бил открит разбит в планинския район на Синайския полуостров. Смъртта на толкова много хора потресе мен и моите колеги от Министерство на външните работи на Република България. Позволете ми, скъпи колега, да Ви уверя, че ние заставаме редом с Вас в дълбоката скръб обхванала приятелския руски народ

Перничанин: Общинските съветници в Кюстендил си гласуваха заплати от 1 СТОТИНКА на месец, колко си гласуваха пернишките?Ще си намалите ли заплатите до нармални размери, господа нови управници на Перник?

http://www.zapernik.com/politika/pernichanin-obshtinskite-suvetnici-v-kyustendil-si-glasuvaha-zaplati-ot-1_40449/

Срам е общинските съветници във фалирала община, като Перник, да обясняват как нямат пари за нищо, а  да взимат по над 1300 лева за веднъж седмично да поспят в залата... евентуално, пише до zaPernk.com възмутен перничанин.

Изпращам тази новина от друг сайт до заПерник, за да напрвите проучване колко точно е заплатата на Пернишките общинари, колко струва това на бюджета и да се сравни с другите общини - на кое място сме (не да се покажат най-високите или...

Продължава

Двама загинали след тежка катастрофа край Варна

http://offnews.bg/news/n_1/n_583701.html

Тежка катастрофа с двама загинали е станала на пътя от Варна за Добрич, близо да рзклона за с. Изворско. Инцидента е станал в 8:55 тази сутрин. 26-годишният водач от селото по време на движението си, губи контрол над автомобила, излиза извън пътното платно и се блъска в крайпътно дърво.  Вследствие на инцидента на място са загинали двама души – водачът и пътник, возещ се на задната седалка на автомобила. В болнично заведение е откаран третият мъж, който също е пътувал в автомобила. В момента се изясняват причините, довели до възникване на инцидента, образувано е досъдебно производство.

Спадът на безработицата може да се окаже краткотраен

http://www.investor.bg/za-nachinaeshti/126/a/spadyt-na-bezraboticata-moje-da-se-okaje-kratkotraen-205176/

Разминаването между уменията на безработните и нуждите на бизнеса се задълбочават, сочи анализ на ИПИ

Спадът на безработицата може да се окаже краткотраен

http://www.investor.bg/analizi/85/a/spadyt-na-bezraboticata-moje-da-se-okaje-kratkotraen-205176/

Разминаването между уменията на безработните и нуждите на бизнеса се задълбочават, сочи анализ на ИПИ

Шест общини от област Пазарджик избират кметове

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5085164

В шест общини на област Пазарджик избират кметовете си на днешния втори тур на местните избори. Това са Пазарджик, Велинград, Ракитово, Пещера, Белово и Стрелча. По данни на местните избирателни комисии изборният ден навсякъде започна нормално и в спокойна обстановка. 500 полицаи са ангажирани с охраната на изборите и опазването на обществения ред
В шест общини на област Пазарджик избират кметовете си на днешния втори тур на местните избори. Това са Пазарджик, Велинград, Ракитово, Пещера, Белово и Стрелча. По данни на местните избирателни комисии изборният ден навсякъде започна нормално и в спокойна обстановка. 500 полицаи са ангажирани с охраната на изборите и опазването на обществения ред

Старт на изборния ден - в Хасково разменят протоколи

http://offnews.bg/news/n_1/n_583697.html

Изборният ден за трета и четвърта секция в Хасково започна с размяна на протоколи, съобщи bTV. Грешката е станала при раздаването на изборните материали вчера от общинска администрация. Когато номерата на двата протокола, в които комисията попълва резултатите от гласуването при приключване на изборния ден не съвпадат, съмненията за подменен вот падат върху комисията. Първите зачерквания по изборните книжа са факт още с отварянето на изборните секции. Според председателя на Общинската избирателна комисия Пламен Лечев грешката е техническа и е станала само в две от 152 секции. "Ако самите протоколи не бяха засечени, че има грешка, щеше да се изпълни разпоредбата на член, а именно да се отворят избирателните чували, да се преброят бюлетините наново, да се издадат нови протоколи и да се попълнят те", коментира Лечев. За да се избегне подобно напрежение, членове на комисията от сутринта обикалят секция по секция и сверяват протоколи. Междувременно от ГЕРБ съобщиха, че тяхната организация в Хасково е подадала жалба в ОИК срещу секретаря на 10 СИК. Според жалбата не е допустимо секретар на комисията да е съпруга на кандидат за кмет.

Религиозен календар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5084438

Св. безср. и чудотворци Козма и Дамян. Св. прпмчци Яков Костурски, дякон Яков и монах Дионисий
 Братята Козма и Дамян имали майка християнка и баща езичник. Те водели добродетелен и богоугоден живот по примера на майка си. За да бъдат полезни на хората, братята изучили целебните свойства на билките и Господ ги надарил с чудотворна сила.
Св. безср. и чудотворци Козма и Дамян. Св. прпмчци Яков Костурски, дякон Яков и монах Дионисий Братята Козма и Дамян имали майка християнка и баща езичник. Те водели добродетелен и богоугоден живот по примера на майка си. За да бъдат полезни на хората, братята изучили целебните свойства на билките и Господ ги надарил с чудотворна сила.

Президентът свиква на 10 ноември КСНС заради геополитическата обстановка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5085149

На 10 ноември президентът Росен Плевнелиев ще свика Консултативния съвет за национална сигурност по повод общата геополитическа обстановка, съобщи Екатерина Захариева, началник на кабинета на държавния глава по bTV.
Имаше опит за саботаж на референдума, слава богу неуспешен, коментира Захариева по повод на хакерската атака срещу сайта на ЦИК в
На 10 ноември президентът Росен Плевнелиев ще свика Консултативния съвет за национална сигурност по повод общата геополитическа обстановка, съобщи Екатерина Захариева, началник на кабинета на държавния глава по bTV. Имаше опит за саботаж на референдума, слава богу неуспешен, коментира Захариева по повод на хакерската атака срещу сайта на ЦИК в

Нека не говорим – „българинът”…

http://www.cross.bg/neka-ne-govorim-bulgarinut-1486449.html

/КРОСС/ Нека не говорим - както се казва на научен език, синекдохично - „българинът". Предпочитам по-скептичното, по-ироничното отношение, а не благоговейното... Проф. Никола Георгиев СУ „Св. Кл. Охридски"

Баба падна от втория етаж в Благоевград и загина

http://pik.bg/баба-падна-от-втория-етаж-в-благоевград-и-загина-news427649.html

Баба падна от втория етаж в Благоевград и загина

71-годишна жена бе открита мъртва пред жилищен блок в Благоевград, най-вероятно става дума за самоубийство.

Към 8.30 ч. тази сутрин е подаден сигнал за мъртва жена пред блок в жк. "Струмско". Починалата, която е имала психични проблеми, е паднала от прозорец на втория етаж. Тя е паднала на тротоара до учебен автомобил на краката си, след което е паднала напред, разбивайки главата си. Загинала е на място.

Жената е паднала от прозореца към 7 часа тази сутрин, открита е от 90 минути до 2 часа по-късно. Местопроизшествието се охранява от полицай, очаква се извършване на оглед.

НАСА: Страшен астероид мина покрай Земята

http://www.moreto.net/novini.php?n=305340

Обектът прелетя на около 1,3 пъти дистанцията между Земята и Луната - или около 486 000 км. Той се намираше най-близо до нашата планета в 20,14 ч. българско време. Цяла нощ той може да бъде наблюдаван с бинокли или малки любителски телескопи в района на съзвездието Голяма мечка, уточнява ТАСС, цитирана от БТА.

Инджев: Хакерската атака доказа, че електронният вот е манипулируем

http://frognews.bg/news_101090/Indjev-Hakerskata-ataka-dokaza-che-elektronniiat-vot-e-manipuliruem/

Драмата на тези избори бе, че нямаше драма. Министър-председателят по време на провеждането им беше в Брюксел. Символиката е много силна. Това коментира журналистът Иво Инджев в "Събуди се".

Инджев: Хакерската атака доказа, че електронното гласуване e манипулируемо

http://frognews.bg/news_101090/Indjev-Hakerskata-ataka-dokaza-che-elektronnoto-glasuvane-e-manipuliruemo/

Драмата на тези избори бе, че нямаше драма. Министър-председателят по време на провеждането им беше в Брюксел. Символиката е много силна. Това коментира журналистът Иво Инджев в "Събуди се".

Добри са условията за туризъм в планините

http://pik.bg/добри-са-условията-за-туризъм-в-планините-news427635.html

Добри са условията за туризъм в планините

Добри са условията за туризъм в планините. Това съобщиха от Планинската спасителна служба ПСС към Българския червен кръст (БЧК), информира "Фокус".

По най-високите части на планините температурите са отрицателни. На някои места, като Черни връх, духа много силен до бурен вятър, което в съчетание с отрицателните температури създава предпоставки за измръзване. На високите части по другите планини вятърът не е чак толкова силен. Прогнозата е, че и на Черни връх той би трябвало да отслабне. В някои по-ниски части на Стара планина съществува все още ниска облачност, която е във вид на мъгла, но и тя с напредването на деня най-вероятно ще се разпадне и на всякъде ще се установи слънчево време.

Съоръженията никъде не работят. От ПСС съветват туристите да се съобразяват, че макар и сухо, във високите части на планините вече времето е с характеристиките на зима. Това трябва да се отрази на екипировката и на поведението им в планините. Не са регистрирани инциденти с туристи през изминалото денонощие.

Ниска избирателна активност в големите градове на балотажа

http://izbori2015.actualno.com/Niska-izbiratelna-aktivnost-v-golemite-gradove-na-balotaja-news_504904.html

2,29% е избирателната активност в София. Това съобщи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев пред БНТ. В България се провежда вторият тур на изборите за местна власт. Кметове се избират в 133 общини, 14 от тях са в областни градове. На балотаж отидоха кандидати за 980 кметства и 24 районни кметове в най-големите градове. В столицата и големите градове активността е по-ниска от малките населени места. На първи тур към 10.00 ч. в страната бяха гласували 10,5

50 бойци на "Ислямска държава" бяха убити при атака на Турция и САЩ

http://balkani.actualno.com/50-bojci-na-Isljamska-dyrjava-bjaha-ubiti-pri-ataka-na-Turcija-i-SASht-news_504908.html

50 бойци на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) са убити и други близо 30 са ранени при въздушни удари, нанесени от Турция и САЩ по позиции на терористичната групировка, информира Reuters, цитирана от БГНЕС.  Според високопоставен държавен представител турски изтребители са нанесли удари срещу цели на групировката в Сирия. Шест турски самолета F-16 от базата в Инджирлик, както и един американски дрон са участвали в ударите.  Операцията от вчерашния ден е унищожила осем

Готова е подпорната стена на път II-19 Банско-Гоце Делчев при разклона за Кремен

http://www.cross.bg/ii-razlog-ii--1486448.html

/КРОСС/ Готова е подпорната стена на път II-19 Разлог-Банско-Г. Делчев в участъка при 63-ти км, при разклона за село Кремен. Приключени са и строителните дейности по водостока. Възстановяването на отсечката е част от лот 22А на програма „Транзитни пътища V". От 25 май т. г. движението от км 63+700 (отклонение за с. Кремен) до км 64+290 е преустановено и се извършва по обходен маршрут, съобщава пресцентърът на Агенция „Пътна инфраструктура".В лот 22А е рехабилитацията на общо 110 км второкласна пътна мрежа. От тях около 53 км са от път II-84 Юндола - Разлог, а близо 57 км от път II-19 Разлог - Банско - Гоце Делчев - Садово. В участъка от път II-84 изцяло е положен основният пласт биндер. Изпълнява се износващият слой от плътен асфалтобетон. Продължават строителните дейности по възстановяването на авариралия мост при км 100 от път II-84 Юндола - Разлог. Изградени са пътната плоча и тротоарните конзоли. След приключване на строително-монтажните работи по мостовото съоръжение ще започне рехабилитацията и на моста при км 1 от път III-1903, включено в обхвата на лот 22А.Изпълнител на обекта е „ЕМ СТРОЙ Галчев инженеринг" ДЗЗД. Строителният надзор осъществява „Рутекс" ООД. Срокът за завършване на 22А е декември 2015 година.

Непълнолетен шофьор блъсна и уби възрастна жена в Бургас

http://offnews.bg/news/n_1/n_583692.html

Непълнолетен шофьор прегази и уби възрастна жена, докато е пресичала пътното платно на входа на минно селище "Черно Море" в Бургас, съобщи Фокус. Сигнал за инцидента е получен рано тази сутрин. Шофьорът на автомобила е непълнолетен, неправоспособен водач, уточниха полиция в морския град. Очаквайте подробности!

Росен Плевнелиев пак гласува самотно без президентшата

http://petel.bg/Rosen-Plevneliev-pak-glasuva-samotno-bez-prezidentshata__132506

Държавният глава Росен Плевнелиев гласува на балотажа за местните избори сам, без да бъде придружаван от своята съпруга Юлиана. Така...

Стоичков със сцепена глава за Хелоуин...

http://petel.bg/Stoichkov-sas-stsepena-glava-za-Helouin---__132507

Със сцепена глава и лице, цялото в шевове - така се показа легендата на българския футбол Христо Стоичов. "Излязъл от болницата", кръсти...

Пулково потъна в цветя и и сълзи (видео)

http://petel.bg/Pulkovo-potana-v-tsvetya-i-i-salzi--video-__132508

Нескончаема върволица от опечалени хора минава през летище Пулково в Санкт Петербург. Те оставят тук цветя и детски играчки в памет на...

Избираме кметове на 133 общини

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5085147

Днес избираме кметовете на 133 общини.
На първия тур бяха избрани кметове на столицата и 10 областни центрове, сред които Бургас, Варна, Русе и други. Днес трябва да бъдат излъчени кметове на Пловдив, Хасково, Ловеч, Враца, Перник, Шумен, Видин, Превен, Пазарджик и други населени места.
Общият брой на бюлетините за втория тур на местния вот е 1128
Днес избираме кметовете на 133 общини. На първия тур бяха избрани кметове на столицата и 10 областни центрове, сред които Бургас, Варна, Русе и други. Днес трябва да бъдат излъчени кметове на Пловдив, Хасково, Ловеч, Враца, Перник, Шумен, Видин, Превен, Пазарджик и други населени места. Общият брой на бюлетините за втория тур на местния вот е 1128

Ректорът на НАТФИЗ: В България ценностна система няма

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5085151

На много места в Европа ценностната система е нарушена, а в България в последно време просто я няма. Това пред
На много места в Европа ценностната система е нарушена, а в България в последно време просто я няма. Това пред "Нова телевизия" в Деня на народните будители ректорът на НАТФИЗ проф. Любомир Халачев. Той подчерта, че сме пропуснали цели 25 години, в които трябваше да променим учебната система, която е изключително важна за развитието на нацията.

Учени разработват устройство, което идентифицира хора през стени (видео)

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/11/01/2639133_ucheni_razrabotvat_ustroistvo_koeto_identificira_hora/?ref=rss

Учени от Масачузетския технологичен институт разработват устройство, което може да идентифицира хора през стени, съобщава онлайн изданието Ars technica. Разработката се казва RF-Capture и използва безжични сигнали, като има способност да разпознава до 15 души в помещение с близо 90% точност.

RF-Capture има способността дори да проследява движението на ръката докато човек пише на лист хартия. Системата разчита на 20 малки антени, които разпръскват радио сигнал. Чрез анализирането на...

Германско село става мюсюлманско заради бежанците

http://www.moreto.net/novini.php?n=305339

В село Сумта, Източна Германия, със 102 жители ще бъдат настанени 750 мюсюлмански бежанци, съобщава вестник „Ню Йорк таймс". Първоначално кметът Кристиан Фабел възприел решението на по-висшестоящата инстанция като шега, но то се оказала истина.

На 1 ноември почитаме народните будители

http://www.cross.bg/byditeli-narodnite-ivan-1486447.html

/КРОСС/ Днес България отдава почит на народните будители - книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.Сред тях са Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Владислав Граматик, Паисий Хилендарски, Иван Рилски, Неофит Бозвели, Васил Априлов, братята Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Неофит Рилски, Иван Вазов, Любен Каравелов и други.За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 г. в Пловдив. От 1 ноември 1923 г. с указ на цар Борис III е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи.През 1945 г. празникът е забранен от комунистическия режим.Честването се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-ото Народно събрание на 28 октомври 1992 г., когато е обявен официално за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

Промени в движението около НДК заради балотажа

http://offnews.bg/news/n_1/n_583688.html

Временна организация на движението заради втория тур на изборите за кметове на райони и кметства въвежда Столична община. До отпадане на необходимостта се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение автомобилите на участниците в мероприятията, както следва: - на паркинга при вход А3 и прилежащите територии на НДК; - на бул. „ Витоша” между бул. „Пенчо Славейков” и бул. „Патриарх Евтимий”; - ул. „Проф. Фритьоф Нансен” между бул. „Патриарх Евтимий” и бул. „България”; - бул. „Патриарх Евтимий” между ул. „Проф. Фритьоф Нансен” и бул. „Витоша”; - на паркинга на кръстовището на ул. „Баба Неделя” и бул. „Витоша”; - на ул. „Д-р Христо Стамболски” между бул. „Витоша” и ул. „Баба Неделя”; - ул. „Баба Неделя” между ул. Д-р Христо Стамболски” и паркинга при пилоните на НДК. От 19.00 часа до приключване на мероприятията се ограничава движението на пътни превозни средства, с изключение на колите на масов градски транспорт, както следва: - по бул. „Витоша” между бул. „Патриарх Евтимий” и бул. „Пенчо Славейков”; - по ул. „Проф. Фритьоф Нансен” между бул. „Патриарх Евтимий” и бул. „България”.  Столична дирекция на вътрешните работи осигурява постове за контрол и регулиране на движението.

В Народния театър днес ще се играят само български заглавия, билетите са по 5 лв.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/01/2640522_v_narodniia_teatur_dnes_shte_se_igraiat_samo_bulgarski/?ref=rss


Само български заглавия ще играят в Народния театър "Иван Вазов" днес, в Деня на народните будители, билетите са по 5 лв., съобщи БТА.

Празничните представления са "На ръба", авторски спектакъл на Александър Морфов, "Крадецът на праскови" по Емилиян Станев и "Две" от Таня Шахова.

С намалени цени ще са и билетите за съботните и неделните представления до края на годината - по инициативата "Заедно на театър през уикенда".

Всеки зрител може да купи от три до 10...

ГЕРБ и Реформаторите взаимно се обвиниха в напазаруван вот

http://www.mediapool.bg/gerb-i-reformatorite-vzaimno-se-obviniha-v-napazaruvan-vot-news241230.html

Купени ромски гласове, непозволена агитация в циганските махали и пред изборни секции, заплашени гласоподаватели, че няма да си получат дървата за огрев, ако не гласуват за посочения им кандидат, липса на ток и на алтернативно осветление в секциите, са част от подадените сигнали в полицията и общинските избирателни комисии по време на втория тур от кметските избори в неделя. Тъй като на повечето места едни срещу друг излизат кандидати на ГЕРБ, Реформаторския блок и БСП, това са и партиите, подали най-много жалби за нарушения. Още от събота вечерта ГЕРБ и Реформаторите започнаха да се замерят със сигнали за нарушения. Двете формации са конкуренти на балотажите в седем областни града и в 12 района на София. Макар и Реформаторите да спечелиха убедително кметското място в Плевен срещу ГЕРБ, ръководителят на предизборния щаб на дясната коалиция Найден Зеленогорски обяви, че много от гласовете там са били купени и той "ще направи всичко възможно онези, които опорочават българската демокрация с купуването на 25% от вота в Плевен, да бъдат наказани". "В Плевен имахме взаимоотношение с една клика, която няма нищо общо с огромния брой с честните и достойни хора на ГЕРБ. Тази клика беше наказана и се надявам, че това по никакъв начин няма да попречи на взаимоотношенията на ниво управление в държавата, заяви в неделя след края на изборния ден Зеленогорски. Още предишната вечер той е подал сигнал в полицията в Плевен за подготвено мащабно купуване на гласове в полза на ГЕРБ. В града на балотажът бе спечелен с 18-19 на сто преднина от подкрепяния от Реформаторския блок Георг Спартански срещу настоящият кмет от ГЕРБ Димитър Стойков. Среща на ромските тартори в Плевенско В сигнала са описани схеми за манипулиране на гласоподавателите в околните на Плевен села - Славяново, Буковлък, Търнене и Дисевица, които гласуват и за кмет на община Плевен. Според Реформаторите Димитър Стойков се срещнал с ромските босове на територията на община Плевен, за да бъдат инструктирани как да гласуват. От своя страна ГЕРБ сигнализираха прокуратурата, че самият Зеленогорски около 13.30 часа в село Буковлък е провокирал чакащите избиратели с цел създаване на напрежение при упражняване на вота им. Според ГЕРБ Зеленогорски директно е агитирал да се гласува с номер 23 в бюлетината. "Заплати" за роми, раздавани от лада на улицата в Харманли БСП пък алармираха, че в Харманли са раздавани пари на роми от паркирана на главната улица лада. Полицейска проверка установила, че мъж от местна фирма изплащал на струпалите се роми пари в брой, които по думите му били за "трудови възнаграждения". Социалистите обаче смятат, че е съмнително да се дават по този начин възнаграждения в деня за размисъл. Те припомнят, че съгласно трудовото законодателство заплати се изплащат по банков път или в брой срещу трудова ведомост. В случая се констатира изплащане на трудово възнаграждение без трудови ведомости или други официални документи. "Гражданите от ромски произход са познати за нас, те са пенсионери, лица, които получават помощи, трайно безработни, с физически увреждания, които няма как да са работили за тази фирма", посочват в сигнала си отт БСП-Харманли На пазар за вот с фалшиви банкноти В Хасково ГЕРБ сигнализираха, че секретар на една от секционните избирателни комисии (СИК) е съпругата на кмета и кандидат за нов мандат Георги Иванов - Даниела Захариева. Тя веднага е била отстранена от комисията. Георги Иванов се подкрепя от Реформаторския блок. По-късно пак ГЕРБ подадоха сигнал в полицията в Хасково за раздаване на фалшиви банкноти. Към 14 часа двама неизвестни донесли в офиса на ГЕРБ две банкноти от по 50 лева, които били видимо фалшиви. Те обяснили, че са им били дадени тази сутрин към 8.30 часа в квартали "Република" в Хасково. Според тях подобни банкноти се раздават и в квартал "Бадема", за да гласуват избирателите за единия от кандидатите за кмет на Хасково. В Добрич Реформаторският блок е подал сигнал до прокуратурата за организирано извозване на избиратели с автобуси. В областния град един срещу друг се изправят Детелина Николова (ГЕРБ) и Йордан Йорданов (Реформаторски блок). Реформаторският блок ще изпрати искане до прокуратурата за служебно изземане на видеозаписи от кафенета в Добрич, в които в днешния ден се е извършвало купуване на гласове, съобщи депутатът от Блока Димитър Делчев ("Движение България на гражданите"). От ГЕРБ вече изпратиха съобщение до медиите, в което твърдят, че техните опоненти на балотажа на местните избори купуват вот. Там вече имаше разпореждане на държавното обвинение за засилено присъствие на полицаи около избирателните секции заради множество сигнали. Сигналите не подминаха и София. Секретарят на ГЕРБ Цветомир Паунов е сезирал общинската избирателна комисия за предизборна агитация в изборния ден. Става дума за раздаване на агитационни материали на Стоян Танев, който е кандидат за кмет на район "Красна поляна" от Реформаторския блок. Материалите са се раздавали в сграда на училище, където има избирателни секции. Депутатът Александър Ненков сезира комисията за поставянето на агитационни материали на кандидата за кмет на район "Студентски" Божидар Василев от Реформаторския блок. Материалите са поставени на по-малко от 50 метра от две секционни комисии, което е нарушение на Изборния кодекс. От БСП в Сливен изпратиха сигнал до общинската избирателна комисия за това, че две информационни агенции – "Седмица" и "Наблюдател", са агитирали непозволено, публикувайки снимка с номера на партия ГЕРБ. Без ток в редица софийски села В Негован, Световрачане и Кубратово до Нови Искър е спрян токът, алармираха от щаба на Реформаторския блок и БСП. Социалистите се оплакаха, че заради сринатите сайтове на държавни институции са затруднени в подготовката на жалби и доказателствен материал към тях за касиране на изборите. Това е нарушение на правото на информираност, на достъп до информация и възможност да се осъществи защита, смятат от БСП. "Ние сезираме умишлено действие и опит да се възпрепятства касирането на изборите”, заяви председателят на Софийската организация Калоян Паргов. В деня на балотажа щабовете на кандидатите на РБ и подкрепени от РБ в Плевен, Добрич, Чепеларе, Нови Искър, Дряново, Белослав масово подават жалби за нарушения на изборния процес. Три жалби до Прокуратурата, три до МВР и четири жалби до ОИК за групово извозване на гласоподаватели и груби изборни нарушения са изпратени от щаба на РБ в Добрич. В Дряново е подаден сигнал за незаконна агитация пред секциите. В с.Буковлък, Плевенско, е подаден сигнал за сбиване в секция, като нападението е направено над застъпник на РБ. В Белослав е пусната жалба до ЦИК за застъпници и представители в СИК от партия, неучастваща на втория тур. Симпатизанти на БСП от Сливен пък са били заплашвани, че няма да получат дърва за огрев, ако не подкрепят кандидата за кмет от ГЕРБ. В неделя върху плакатите на кандидата за кмет Кольо Милев са били разлепени лепенки с номера на кандидата на ГЕРБ. В друго село в общината хората са подложени на натиск и заплахи да не гласуват. В родното село на земеделския министър Десислава Танева с. Тополчане била направена проверка на магазин на магазин, собственост на членуващ в БСП бизнесмен, от РЗИ – Сливен, заедно с две патрулки. Обектът бил единственият проверен точно в изборния ден. От БСП-Сливен са описали и случай на нахлуване на 11 полицаи и жандармеристи в събота вечерта в дома на техен симпатизант. Влизането в жилището станало без предупреждение и легитимация, семейството се съгласило устно на обиск, а мъжът бил разпитван сдали има избирателни списъци и пари за закупуването на гласове в изборния ден. По същия начин в неделя по обяд били проверени още трима души дали купуват гласове.

ГЕРБ и Реформаторите се замерват със сигнали в областните градове

http://www.mediapool.bg/gerb-i-reformatorite-se-zamervat-sas-signali-v-oblastnite-gradove-news241230.html

Още от събота вечерта започна замерване със сигнали между ГЕРБ и Реформаторския блок. Двете формации са конкуренти на балотажите в седем областни града и в 12 района на София. Още снощи председателят на предизборния щаб на Реформаторския блок Найден Зеленогорски е подал сигнал в полицията в Плевен за подготвено мащабно купуване на гласове в полза на ГЕРБ. В града на балотаж са подкрепеният от Реформаторския блок Георг Спартански и настоящият кмет от ГЕРБ Димитър Стойков. В сигнала си Зеленогорски е описал подготвените схеми за манипулиране на гласоподавателите в околните на Плевен села - Славяново, Буковлък, Търнене и Дисевица. Жителите на тези села имат право да гласуват и за кмет на община Плевен. Реформаторският блок е получил информация, че един от кандидатите за кмет на Плевен се е срещнал с ромските босове на територията на община Плевен. По неофициална информация РБ са имали предвид кандидата на ГЕРБ Зеленогорски е разговарял лично с новия директор на полицията в Плевен и е настоял за масирано полицейско присъствие в населените места, за да се пресече престъпният процес. В неделя сутринта в Хасково ГЕРБ отвърнаха със сигнал, че секретар на една от секционните избирателни комисии (СИК) е съпругата на кмета и кандидат за нов мандат Георги Иванов - Даниела Захариева. Тя веднага е била отстранена от комисията. Георги Иванов се подкрепя от Реформаторския блок В Добрич Реформаторският блок е подал сигнал до прокуратурата за организирано извозване на избиратели с автобуси. В областния град един срещу друг се изправят Детелина Николова (ГЕРБ) и Йордан Йорданов (Реформаторски блок). Сигналите не подминаха и София. Секретарят на ГЕРБ Цветомир Паунов е сезирал общинската избирателна комисия за предизборна агитация в изборния ден. Става дума за раздаване на агитационни материали на Стоян Танев, който е кандидат за кмет на район "Красна поляна" от Реформаторския блок. Материалите са се раздавали в сграда на училище, където има избирателни секции. Депутатът Александър Ненков сезира комисията за поставянето на агитационни материали на кандидата за кмет на район "Студентски" Божидар Василев от Реформаторския блок. Материалите са поставени на по-малко от 50 метра от две секционни комисии, което е нарушение на Изборния кодекс. До 10 часа на телефон 112 са подадени 50 сигнала за нарушения на изборния процес в страната, съобщават от пресцентъра на МВР. 

РБ сигнализира за мащабно купуване на гласове в Плевен

http://www.mediapool.bg/rb-signalizira-za-mashtabno-kupuvane-na-glasove-v-pleven-news241230.html

Председателят на предизборния щаб на Реформаторския блок Найден Зеленогорски е подал сигнал в полицията в Плевен за подготвено мащабно купуване на гласове за предстоящия балотаж между кандидатите на ГЕРБ и Реформаторския блок. В сигнала Зеленогорски е описал подготвените схеми за манипулиране на гласоподавателите в околните на Плевен села - Славяново, Буковлък, Търнене и Дисевица. Реформаторският блок са получили информация, че единият от двамата кандидати за кмет на Плевен се е срещнал с ромските босове на територията на община Плевен. Балотажът е между сегашният кмет от ГЕРБ Димитър Стойков и подкрепеният от Реформаторския блок Георг Спартански. Зеленогорски е разговарял лично с новия директор на полицията в Плевен и е настоял за масирано полицейско присъствие в населените места, за да се пресече престъпният процес.  

Йонас Талин, вицепрезидент на "Абсолют": България е най-интересният ни пазар в Източна Европа

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/11/01/2630412_ionas_talin_viceprezident_na_absoljut_bulgariia_e/?ref=rss


Всеки познава знаковата реклама на водка "Абсолют" - бутилката с типична форма, интепретирана по десетки незабравими начини. Наскоро обаче фирмата се отказа от продължилата десетилетия кампания и сега залага на съвсем нова брандинг стратегия. За това как се излиза от сянката на подобен култ и колко е интересна България за "Абсолют", "Дневник" разговаря с вицепрезидента на марката за целия свят – Йонас Талин, който беше на кратко посещение в София. Той е и лицето на луксозната водка на...

Крадци отмъкнаха 1000 лева от офис в Силистра

http://pik.bg/крадци-отмъкнаха-1000-лева-от-офис-в-силистра-news427631.html

Крадци отмъкнаха 1000 лева от офис в Силистра

Обран е офис на фирма в Силистра.

Престъплението е извършено в периода 29-30 октомври. Неизвестният извършител е проникнал в помещението чрез взломяване на прозорец. Взел е около 1000 лева.

Образувано е досъдебно производство.

 

2 жалби за купуване на гласове на балотажа в Баните

http://smolyan.actualno.com/2-jalbi-za-kupuvane-na-glasove-na-balotaja-v-Banite-news_504898.html

Две жалби от щабовете на конкурентните кандидати за кмет на Баните, област Смолян са постъпили в началото на изборния ден, съобщиха от ОИК- Баните. В сигналите двата предизборни щаба се обвиняват взаимно в купуване на гласове. Жалбите са отправени към прокуратурата, предаде bTV. Вторият тур на местния вот в област Смолян започна в спокойна обстановка.  В Баните надпреварата е между кандидатите за кмет Милен Белчев (ГЕРБ) и Велин Фиданов (”Коалиция за община Баните”). В Девин

2 земетресения разлюляха Албания и Словения

http://balkani.actualno.com/2-zemetresenija-razluljaha-Albanija-i-Slovenija-news_504900.html

Тази сутрин са регистрирани две земетресения на Балканите. Първият трус бе в Албания в 7,26 часа, предадоха Танюг и СТА.  Земетресението е усетено и в съседна Република Македония и на север в Черна гора. Епицентърът на труса се намира на 36 км. източно от столицата Тирана.  Час и половина по-късно, в 8,53 часа в Словения също е регистрирано земетресение с магнитуд от 4.7 по скалата на Рихтер. Епицентърът на труса се намира на около 35 км. от столицата Любляна, в района на Брежица. Зе

Ден на траур в Русия заради катастрофата на пътническия самолет в Египет

http://www.cross.bg/rysiya-samolet-trayr-1486446.html

/КРОСС/ В Русия днес е обявен ден на траур във връзка с катастрофата на пътническия самолет в Египет, съобщи ТАСС. Това е най-тежката катастрофа не само в новата история на Русия, но в цялата история на руската авиация. Открити са и двете черни кутии на руския пътнически самолет. Очакват се подробности. Самолетът на авиокомпания „Когалимавиа", изпълняващ полет от египетския курорт Шарм ел Шейх до Санкт Петербург, се разби вчера половин час след излитане. Загинаха всички 217 пътници и 7-членен екипаж. Телата на 113 от загиналите бяха транспортирани в Кайро със самолети на египетските военновъздушни сили. Междувременно три от най-големите авиокомпании в света решиха да преустановят полетите над Синайския полуостров, заради вчерашната катастрофа. Става дума за дубайската компания Emirates, за германската Lufthansa и за Air France. Русия отхвърли твърденията на групировката „Ислямска държава", че самолетът е свален от джихадисти със зенитна ракета.

Изборният ден в област Кърджали започна в спокойна обстановка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5085145


Без произшествия започна изборният ден в Кърджалийска област тази сутрин. Балотажи за избор на кмет се провеждат в 10 села. Охраната на секционните избирателни комисии през нощта премина спокойно. Полицейските служители, охраняващи изборните секции, са предали навреме помещенията и съдържащите се в тях материали на секционните комисии.
Без произшествия започна изборният ден в Кърджалийска област тази сутрин. Балотажи за избор на кмет се провеждат в 10 села. Охраната на секционните избирателни комисии през нощта премина спокойно. Полицейските служители, охраняващи изборните секции, са предали навреме помещенията и съдържащите се в тях материали на секционните комисии.

Атанас Атанасов: Не дават на хората на духа да са лидери

http://frognews.bg/news_101089/Atanas-Atanasov-Ne-davat-na-horata-na-duha-da-sa-lideri/

Будителите, хората на духа, на науката, на културата, на изкуството, днес са в сянка. Това призна известният български актьор и преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” проф. д-р Атанас Атанасов.

Обраха пощенска станция в Айдемир

http://pik.bg/обраха-пощенска-станция-в-айдемир-news427630.html

Обраха пощенска станция в Айдемир

Кражба от пощенска станция в село Айдемир е извършена на 30 октомври, съобщават от Областна дирекция на МВР Силистра.

По данни на служителката, в края на работното време, при преброяване на дневния оборот, в помещението влезли двама души, които й отнели парите - 2 800 лева.

Местопроизшествието е посетено от оперативна група, образувано е досъдебно производство.

Св. безср. и чудотворци Козма и Дамян. Св. прпмчци Яков Костурски, дякон Яков и монах Дионисий

http://www.cross.bg/kozma-damian-yakov-1486444.html

/КРОСС/ Светите Козма и Дамиан, братя по плът, били родом от Азия. Баща им бил езичник, майка им на име Теодотия християнка. Останала вдовица след смъртта на мъжа си, тя прекарвала времето си в усърдно служене на Христа и посветила целия си живот на благоугаждане на Бога. Била като тази вдовица, която възхвалява Апостолът: "истинска вдовица... останала сама, тя се надява на Бога и пребъдва в моления и молитви денем и нощем". Живеейки Богоугодно, Теодотия научила на това и своите възлюбени деца Козма и Дамиан, възпитавайки ги в доброто наставление на християнската вяра, в изучаване на Божествените Писания и във всяка добродетел. Когато достигнали пълнолетие и се утвърдили в непорочния живот в Господния закон, Козма и Дамиан били като два светилника на земята, сияещи с добри дела. Те получили от Бога дара на изцелението и подавали здраве на душите и телата, лекувайкивсяка болест, изцелявайки всеки недъг и всяка язва сред народа и изгонвайки злите духове. Те помагали не само на хората, но и на животните и от никого не вземали нищо, тъй като вършели всичко това не заради печалба, не за обогатяване със злато и сребро, но заради Бога, желаейки чрез любовта към ближния да изразят любовта си към Него. Чрез изцеленията те търсели не своята слава, но Божията, и изцелявали хората за прослава на името на Господа, дарувал им силата на изцелението

1 ноември в историята

http://www.cross.bg/otkriva-azbyka-tyrska-1486445.html

/КРОСС/ 79 г. - Започва едно от големите изригвания на вулкана Везувий.1478 г. - Папска була на Сикст IV за въвеждане на инквизицията в Кастилия. Начало на испанската инквизиция.1520 г. - Фернандо Магелан открива проток между Атлантическия океан и Тихия океан, който по-късно е наречен Магеланов проток.1755 г. - Лисабонското земетресение: Лисабон е почти напълно разрушен, загиват между 60 и 100 хиляди души1897 г. - Учреден е ФК „Ювентус" (Торино).1900 г. - Започва да функционира първата у нас водноелектрическа централа, ВЕЦ „Панчарево", която захранва 600 лампи, осветяващи София.1909 г. - В Пловдив за първи път е честван Денят на народните будители.1914 г. - Първата световна война: Край брега на Чили започва една от големите морски битки между германския и британския военни флотове - битката при Коронел.1922 г. - Последният султан на Османската империя, Мехмед VI, абдикира.1922 г. - В Царство България денят е обявен на 31 октомври с.г. за - празник на народните будители.1928 г. - Цар Борис III открива 10-километровата жп линия Асеновград-Пловдив.1928 г. - Турският президент Мустафа Кемал Ататюрк въвежда съвременната 29-буквена турска азбука, която заменя старата османска турска азбука в официалния турски език.1943 г. - Огласена е Московската декларация от съюзниците в т. нар. антихитлеристка коалиция, по силата на която СССР се присъединява към атлантическата формулировка за „безусловната капитулация" на страните от Оста.1944 г

Вяра Церовска и Ерик Рангелов на балотаж. Още девет кметства си избират кмет днес

http://www.zapernik.com/politika/vyara-cerovska-i-erik-rangelov-na-balotaj-oshte-devet-kmetstva_40453/

В 9 кметства от община Перник ще се проведат балотажи, на първи тур, избрани са кметовете на 13 села. Това сочи справка на сайта на Централната избирателна комисия.

Вяра Церовска от ГЕРБ с 41.08% и Ерик Рангелов от БСП с 21.03% отиват на втори тур в Община Перник.

В селата Кладница, Черна гора, Изток, Студена, Драгичево, Бела вода, Расник, Ярджиловци и Батановци кандидатите за кмет отиват на балотаж.

В Кладница на балотаж отиват Васил Мирчев от ГЕРБ с 42.10% и...

Продължава

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/temi-i-gosti-v-efira-1486441.html

/КРОСС/ BTV, „120 минути" В седмицата на шампионите „120 минути" представя Мая и Владо Николови. Капитанът на националния отбор по волейбол и съпругата му в „Роуминг" от дома им в Лион

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1486442.html

/КРОСС/ Анна Заркова, журналистка Виктор Меламед, почетен консул на Кралство Тайланд в БългарияЕлена Петрова, актрисаДоц. д-р Иван Костов, изпълнителен директор на I АГ болница „Света София"Илиан Тодоров, депутатНикола Терзиев, философПетко Огойски, писател, депутат от ВНС

Предимно слънчево време днес и температури до 14°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5085143

Днес ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове в низините за кратко видимостта ще бъде намалена. Ще духа слаб, в югоизточна България и умерен вятър от изток-североизток, но до вечерта постепенно ще стихне. Максималните температури ще са между 9° и 14°. Атмосферното налягане е по-високо от средното за ноември и слабо ще се повиши.
Днес ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове в низините за кратко видимостта ще бъде намалена. Ще духа слаб, в югоизточна България и умерен вятър от изток-североизток, но до вечерта постепенно ще стихне. Максималните температури ще са между 9° и 14°. Атмосферното налягане е по-високо от средното за ноември и слабо ще се повиши.

Предимно слънчево време днес и температури до 14°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5085135

Днес ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове в низините за кратко видимостта ще бъде намалена. Ще духа слаб, в югоизточна България и умерен вятър от изток-североизток, но до вечерта постепенно ще стихне. Максималните температури ще са между 9° и 14°. Атмосферното налягане е по-високо от средното за ноември и слабо ще се повиши.
Днес ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове в низините за кратко видимостта ще бъде намалена. Ще духа слаб, в югоизточна България и умерен вятър от изток-североизток, но до вечерта постепенно ще стихне. Максималните температури ще са между 9° и 14°. Атмосферното налягане е по-високо от средното за ноември и слабо ще се повиши.

Предстоящи събития в страната за днес, 1 ноември

http://www.cross.bg/glasyva-sofiyaot-byditeli-1486443.html

/КРОСС/ *** София.Президентът Росен Плевнелиев ще упражни правото си на глас на втория тур на местните избори. ***София.В Деня на народните будители държавният глава Росен Плевнелиев ще присъства на церемонията по издигането на националния флаг пред президентската институция. Президентът ще посети Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий", където ще поздрави за празника служителите на културната институция и ще връчи на директора й проф. Боряна Христова Почетния си знак. ***София.От 10.30 ч. в храма-подворие на Руската православна църква "Св. Николай Мирликийски" ще бъде отслужена Панихида за загиналите 224 души при самолетната катастрофа на Синайския полуостров, Египет. Панихидата ще бъде отслужена след края на светата Литургия. ***София.От 11 ч. Музеят за история на София ще отбележи тържествено Деня на народните будители. Тази година инициативата е под надслов "Вазови чествания в Музея" по повод 165 г. от рождението на българския поет и писател. ***София.От 16 ч. в сградата на КЕВР председателят на Комисията доц. Иван Иванов и членовете на регулатора ще дадат брифинг във връзка с Решението за утвърждаване на цени на електрическата енергия, считано от 1.11.2015 г. ***София.Първа САГБАЛ „Св. София" започва двумесечна кампания, насочена към репродуктивното здраве на българите под надслов „Въпрос на разговор и преглед"

Балотаж без избиратели във Варна, гласували са по-малко от 4000 души!

http://petel.bg/Balotazh-bez-izbirateli-vav-Varna--glasuvali-sa-po-malko-ot-4000-dushi-__132503

3615 души са участвали във втория тур на местните избори във Варна и са дали гласа си до 10 часа днес, съобщиха от Общинската избирателна...

Момче, спасило се по чудо от огнения ад в Букурещ, разказа разтърсваща история за трагедията

http://petel.bg/Momche--spasilo-se-po-chudo-ot-ogneniya-ad-v-Bukureshh--razkaza-raztarsvashha-istoriya-za-tragediyata-__132504

Румънската столица днес осъмна в черно. Екип на Нова телевизия успя да се срещне с един от оцелелите след тежкия инцидент, както и с двама...

Нова хакерска атака удари сайта на ЦИК

http://petel.bg/Nova-hakerska-ataka-udari-sayta-na-TSIK__132505

Сайтът на Централната избирателна комисия отново е под хакерска атака. Проблемът засега обаче не е толкова голям, колкото на изборите...

Павлина Върбанова, "Как се пише": Правописът е израз на уважение към читателя

http://www.dnevnik.bg/intervju/2015/11/01/2639850_pavlina_vurbanova_kak_se_pishe_pravopisut_e_izraz_na/?ref=rss


Днес в книжарница "Хеликон - Витоша" ще бъде представен новият книжен наръчник за правопис, пунктуация и граматика "Как се пише" на филолога Павлина Върбанова, който е съкратено издание на сайта й kaksepishe.com.

"Дневник" разговаря със съставителя на наръчника, която работи като езиков редактор и коректор, и е постоянно изкушена в областта на науката. Тя е защитила дисертация по история на българския език, но се вълнува и от проблемите на съвременната езикова практика и норма....

Спокоен старт на изборния ден в Дупница

http://pik.bg/спокоен-старт-на-изборния-ден-в-дупница-news427628.html

Спокоен старт на изборния ден в Дупница

Нормално е започнал изборният ден в Дупница, където се произвежда балотаж за кмет, съобщават от общинската избирателна комисия.

Право на глас имат 42 218 избиратели, изборните секции са 71.

До този момент няма сигнали за нарушения на изборния процес.

Балотажи в Кюстендилска област за кметове се произвеждат и в общините Бобов дол, Сапарева баня, Кочериново и Бобошево.

Избори за кмет има и в 26 села в Кюстендилска област.

Днес стартира безплатна програма за начално обучение – по академично гребане във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=305334

От днес - 1 ноември стартира поредната програма за безплатно начално обучение, този път насочена към желаещите да тренират академично гребане. Организатор е Община Варна, ОП „Спорт Варна“ и спортен гребен клуб „Черно море“, научи Moreto.

Жена се удави при нова трагедия край остров Самос

http://www.grreporter.info/zhena-se-udavi-pri-nova-tragediya-krai-ostrov-samos/18130

Още четирима бежанци се издирват в моретο, властите предупреждават за бурен вятър и голямо вълнение, забранено е корабоплаването от Рафина и Лаврио

прочети повече

Направени са промени в две секционни комисии в Стара Загора

http://pik.bg/направени-са-промени-в-две-секционни-комисии-в-стара-загора-news427627.html

Направени са промени в две секционни комисии в Стара Загора

Две промени са направени в Секционни избирателни комисии (СИК) в община Стара Загора, съобщиха Теодора Крумова, председател на Общинската избирателна комисия (ОИК).

Има промяна в състава на СИК №164 в с. Змейово и в СИК № 187 в с. Козаревец.

При извършена проверка дали е открит изборния ден във всички секции, явили ли са се всички членове и налице ли е необходимият кворум за започване на дейността им, е установено, че в двете комисии не са се явили лицата, назначени за секретари.

Според методическите указания на Централната избирателна комисия, членове на секционните комисии са преназначени за секретари, а техните места попълнени с резервни членове.

„В останалите секции изборният ден започна нормално”, уточни Крумова.

В община Стара Загора се провежда втори тур за избор на кметове на населени места в 13 села.

 

Дженифър Лопез: Никога не съм се чувствала по-добре

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5085127


"На 46 години съм и никога не съм се чувствала по-добре. Това е най-хубавата възраст за една жена". Това заяви латино идолът Дженифър Лопез. Тя добави, че едва сега усеща как може да управлява съдбата си както намери за добре. "След 40 е най-хубаво, тъй като изобщо не си губиш времето за глупости. Правиш само най-необходимото и само това,

Дженифър Лопез: Никога не съм се чувствала по-добре

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5085131

"На 46 години съм и никога не съм се чувствала по-добре. Това е най-хубавата възраст за една жена". Това заяви латино идолът Дженифър Лопез. Тя добави, че едва сега усеща как може да управлява съдбата си както намери за добре.
"След 40 е най-хубаво, тъй като изобщо не си губиш времето за глупости. Правиш само най-необходимото и само това,
"На 46 години съм и никога не съм се чувствала по-добре. Това е най-хубавата възраст за една жена". Това заяви латино идолът Дженифър Лопез. Тя добави, че едва сега усеща как може да управлява съдбата си както намери за добре. "След 40 е най-хубаво, тъй като изобщо не си губиш времето за глупости. Правиш само най-необходимото и само това,

Нормално протича изборния ден в Сандански

http://pik.bg/нормално-протича-изборния-ден-в-сандански-news427624.html

Нормално протича изборния ден в Сандански

Нормално протича изборния ден досега, няма подадени жалби до момента. Това каза Елена Попова, ОИК-Сандански, информира "Фокус".

На балотаж са Кирил Андонов Котев от ПП ГЕРБ и независимият кандидат Андон Михайлов Тотев. В десет кметства на територията на община Сандански ще се проведе втори тур от местните избори. В село Катунци Филчо Чорбаджийски от РЗС излиза в неделя на балотаж с Иван Коричков от ПП ГЕРБ, в Поленица двубоят ще е между

Гаврил Цветанов от ПП ГЕРБ и Ивайло Мицев от РЗС, в село Лебница балотажът ще е между Славчо Бисерков от ВМРО и Никола Заховски от Народен съюз, в село Лешница двубоят ще е между Светослав Джоров от ВМРО и Мирослав Тачев от РЗС, в Калиманци битката ще е между Стоян Пъхлев от ПП ГЕРБ и Георги Пъхлев от Земеделски съю „Александър Стамболийски“, в Петрово Методи Атанасов от Народен съюз излиза на балотаж с Ивайло Балев от ПП ГЕРБ, в Левуново двубоят ще е между Иван Стоилов от Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ и Методи Фетвов от ВМРО, в Джигурово балотажът ще е между Тодор Тетимов от Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ и Кирил Димитров от РЗС, в Спатово двубоят ще е между Веселин Янакиев от НФСБ и Миглена Държанлиева от БСП, в Струма битката ще е между Величка Каталска от ВМРО и Миглена Петрова от РЗС.

Честваме Деня на народните будители

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/chestvame-denia-na-narodnite-buditeli-6044663

Той е посветен на делото на книжовниците и на просветителите ни през вековете

Кафене дава „ресто” от 50 лева на гласоподаватели в Ботевград

http://pik.bg/кафене-дава-„ресто”-от-50-лева-на-гласоподаватели-в-ботевград-news427625.html

Кафене дава „ресто” от 50 лева на гласоподаватели в Ботевград

Нов и интересен начин за купуване на гласове вероятно е открит в Ботевград, показа включване на bTV от града.

За хора, които са приели да гласуват за определена кандидатура, в кафене връщат 50 лева при поискване на кафе.

Случаят в момента се разследва, все още не е ясно дали това се прави наистина или е просто неверен слух. Какъвто и да е резултатът от разследването, вече е ясно, че купуването на гласове далеч не се ограничава само с предаване на пари на тарторите на някои малцинства, а взима вече доста масов характер, щом може да се прави в центъра на града посред бял ден.

Избори в Турция: партията на Ердоган търси реванш за неубедителния си резултат през юни

http://offnews.bg/news/n_1/n_583682.html

Днес започнаха вторите в рамките на 5 месеца парламентарни избори в Турция, предаде Би Би Си. Те са извънредни, насрочени след като Партията на справедливостта и развитието, не получи мнозинство при гласуването на 7 юни; провалиха се и опитите да бъде сформирато устойчиво коалиционно правителство. ПСР е основана през 2001 г. от Реджеп Тайип Ердоган, но след като той беше избран за президент, неин лидер стана бившият външен министър Ахмет Давутоглу, сега министър-председател. В момента тази консервативна проислямска партия има в турския парламент 258 места от общо 550. Сигурността е ключовата теми в днешните избори след седмици насилие, свързано със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) и особено след атентатите, извършени от ИДИЛ. Ердоган обеща да върне страната към стабилност, ако ПСР спечели мнозинство. «Тези избори ще бъдат за приемственост в стабилността и доверието», заяви той в събота след молитва в новата джамия в Истанбул. Президентът, който формално е надпартиен, се зарече да уважи резултатите от вота. Но неговите опоненти предупреждават, че една категорична победа за ПСР би подтикнала авторитарните тенденции, в които те обвиняват Ердоган. Ако партията не си осигури самостоятелно управление, вероятно ще трябва да се върне на масата на преговорите или със светската опозиция, или с националистическата Партия на националното действие. На изборите през юни Ердоган се надяваше партията му да постигне в парламента мнозинство от 2/3, което би позволило такива промени в конституцията, че Турция да се превърне в президентска република. Съществена причина за неуспеха му беше сензационният пробив на прокюрдската Републиканска народна партия (РНП), която надхвърли 10-процентовия праг за влизане в парламента. През юли т.г. пропадна примирието между турската армия и бойците на ПКК, след като в терористичен – вероятно извършен от ИДИЛ, близо до границата със Сирия загинаха над 30 кюрди. А тази есен в Анкара над 100 души бяха убити от два едновременни самоубийствени атентата по време на шествие за мир. Според правителството отговорна за тях е «Ислямска държава». Критиците на Ердоган го обвиняват, че е подновил насилието да са пречупи подкрепата за легалната прокюрдска партия, но правителството отхвърля тези твърдения. Лидерът на РНП Селахатин Демирташ е заявил вчера, че някои активисти на партията му са били арестувани и е изразил съмнение дали изборите ще бъдат честни. Каквито и да бъдат резултатите, наблюдателите не вярват, че днешното гласуване би могло изглади дълбоките разделения в турското общество.

Започна вторият тур на местните избори

http://www.vesti.bg/izbori2015/izboren-den/zapochna-vtoriiat-tur-na-mestnite-izbori-6044662

Днес трябва да бъдат излъчени кметове на Пловдив, Хасково, Ловеч, Враца, Перник, Ботевград и други населени места

В Пловдив и областта изборният ден започна нормално

http://pik.bg/в-пловдив-и-областта-изборният-ден-започна-нормално-news427621.html

В Пловдив и областта изборният ден започна нормално

Нормално започна изборният ден в Пловдив и областта, на балотаж се гласува днес за 13 кмета на общини, 75 кмета на кметства и 6 районни кмета в областния град. Общият брой на избирателите е 579 634, почти половината са в община Пловдив, предаде кореспондентът на БГНЕС от града на тепетата.

В Пловдив-град работят 467 секции, в Пловдив- област- 529. За разлика от миналата неделя, когато се наложи да се подменя състава на цели комисии, неявили се в секциите, днес има само единични смени на членове. Тук-таме в Пловдив-област комисиите работят с намален, но допустим състав.

Най-голямата община в област Пловдив - Карлово, избира днес на втори тур кмет. Срещу д-р Емил Кабаиванов, втори мандат кмет на града, се изправя ген. Димитър Шивиков. И двамата са издигнати от инициативни комитети, но за втория тур ГЕРБ подкрепя д-р Кабаиванов. В Асеновград досегашният кмет д-р Емил Караиванов от БСП се бори срещу Силвия Хубенова, депутат от ГЕРБ. В община Родопи Пламен Спасов от ГЕРБ, досегашен кмет, се изправя срещу Павел Михайлов от БСП.

Балотажът в Първомай е между сегашния кмет Ангел Папазов от СДП и Христо Вълчев от ГЕРБ. Двама от кметовете в област Пловдив с най-дълъг стаж на този пост този път не участват в изборите - Иван Атанасов в Стамболийски и Александър Абрашев в Калояново. За постовете им се борят Георги Мараджиев от ГЕРБ и Венера Башова от БСП в Стамболийски и Георги Георгиев от РБ и Йонко Вангов от ГЕРБ в Калояново. Две жени се борят за кметския пост в Хисаря - Пенка Ганева, досегашна кметица от ГЕРБ и Пенка Дойкова от Зелените.

Откак е създадена община Сопот през 2003 година, кмет е Веселин Личев. Днес той е на балотаж срещу Деян Дойнов от БСП. Кандидати на Зелените и ДПС са борят за кметски пост в община Куклен - Мария Белчева срещу Наил Рустем. На балотаж се избира днес кмет и на община Перущица - Ради Минчев от РБ се бори с Никола Янкулов от ПП "Нова алтернатива".  В Пловдив-град борбата за кметското място е между сегашния кмет Иван Тотев от ГЕРБ и бившия кмет Славчо Атанасов, сега депутат от ПФ.

В седмицата между двата тура три от партиите и коалициите, загубили в първия тур, обявиха подкрепа за Тотев. Славчо Атанасов заяви, че не разчита на партийни договорки, а на вота на пловдивчани. На балотаж се избират днес и районни кметове - в пет от шестте района битката е между кандидати на ГЕРБ и на Патриотичния фронт. 

Още една чисто гола жена се разходи по покрив, този път в Манхатън (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5085119

Чисто голо момиче със синя коса смая работещите в офиси в Манхатън, като се разходи по покрив Уест Вилидж. От видеокадри, публикувани в YouTube става ясно, че жената позира пред камера и е модел, като не се притеснява от вторачените погледи на всичките обитатели на апартаменти и офиси с изглед към река Хъдсън.

Още една чисто гола жена се разходи по покрив, този път в Манхатън (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5085125

Чисто голо момиче със синя коса смая работещите в офиси в Манхатън, като се разходи по покрив Уест Вилидж. От видеокадри, публикувани в YouTube става ясно, че жената позира пред камера и е модел, като не се притеснява от вторачените погледи на всичките обитатели на апартаменти и офиси с изглед към река Хъдсън.

Ние сме това, което сме научили

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5084180

Мина още един 15 септември. Откакто се помня, за мен това е денят, на който започва новата година. Начало. Старт. Пълен напред. Сгъваме отворените дрехи и се напъхваме в затворените. Градът отново се изпълва с хора, училищните дворове – с глъч, зимата се настанява по витрините. Работният ритъм се забързва, сърдечният – също.
Мина още един 15 септември. Откакто се помня, за мен това е денят, на който започва новата година. Начало. Старт. Пълен напред. Сгъваме отворените дрехи и се напъхваме в затворените. Градът отново се изпълва с хора, училищните дворове – с глъч, зимата се настанява по витрините. Работният ритъм се забързва, сърдечният – също.

"Ислямска държава" пое отговорността за падналия в Египет руски самолет

http://www.moreto.net/novini.php?n=305326

Египетското крило на "Ислямска дължава" пое отговорността за разбилия се в Египет руски самолет. Самолетът падна в централната част на Синайския полуостров на път от египетския курорт Шарм ел Шейх към Петербург. Загинаха всички 224 души на борда.

Есенни бисквити

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/11/01/2639621_esenni_biskviti/?ref=rss


Есента дойде с жълтите си листа, вятъра и ниските температури. И какво по-хубаво от това човек да стопли дома си в мрачното време с току що изпечени уханни бисквити, които да подели с децата. "Детски Дневник" припомня една от любимите на редакцията есенни рецепти. 

Колкото и да не ни се иска да се разделим с летните дни, есента настъпва с пълна сила. Листата пожълтяват, дъждовете и вятърът зачестяват, на пазара се търкулват ябълки, круши и тикви, а децата се заседяват все повече у...

Непозволена пиротехника е довела до трагедията в Букурещ

http://balkani.actualno.com/Nepozvolena-pirotehnika-e-dovela-do-tragedijata-v-Bukuresht-news_504894.html

Причината за трагедията в дискотеката в румънската столица Букурещ е нерегламентирано използване на пиротехнически ефекти, използвани на концерт в клуба, предаде БНТ.  При пожара в клуба Colectiv в румънската столица загинаха 27 души. Същевременно 145 са в болница, като 10 от тях са в много тежко състояние. Огънят лумнал малко след полунощ по време на концерт на група "Goodbye to Gravity". При инцидента няма загинали или пострадали български граждани.  Клубът е бил проверя

Двама души загинаха на място на пътя Варна-Добрич

http://varna.actualno.com/Dvama-dushi-zaginaha-na-mjasto-na-pytja-Varna-Dobrich-news_504895.html

Двама души са загинали на място при катастрофа по пътя Варна – Добрич, съобщиха от пресцентъра на полицията във Варна. Тази сутрин, около 08.55 часа, на пътя от град Варна за град Добрич, близо до разклона за село Изворско, 26-годишният водач на лек автомобил от село Изворско, по време на движение, губи контрол над автомобила, излиза извън пътното платно и се блъска в крайпътно дърво. Вследствие на инцидента на място са загинали двама души – водачът и пътник, возещ се на задна

Размениха протоколи в две изборни секции в Хасково

http://haskovo.actualno.com/Razmeniha-protokoli-v-dve-izborni-sekcii-v-Haskovo-news_504896.html

За трета и четвърта секция в Хасково изборният ден започна с размяна на протоколи. Грешката станала при раздаването на изборните материали вчера от общинска администрация, информира bTV. Когато номерата на двата протокола, в които комисията попълва резултатите от гласуването при приключване на изборния ден, не съвпадат съмненията за подменен вот падат върху комисията.  Още с отварянето на секциите първите зачерквания по изборните книжа вече са факт. Според председателя на Общинската избир

Балотаж в 5 общини в област Силистра. Изборният ден започна спокойно

http://silistra.actualno.com/Balotaj-v-5-obshtini-v-oblast-Silistra-Izbornijat-den-zapochna-spokojno-news_504897.html

В 5 общини на област Силистра днес има балотажи за общински кметове. Кметове избират и жителите на 23 села в областта. Изборният ден започна спокойно. Всички секции са отворили навреме, информира БНР. В Силистра само двама членове на секционни комисии не са се явили тази сутрин и са били подменени, съобщи председателят на ОИК Теодора Тодорова. В Силистра за втори път на един срещу друг на балотаж се изправят д-р Юлиян Найденов от ГЕРБ и Александър Сабанов от местната коалиция „Гражданск

На 1 ноември почитаме народните будители

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/JOf2L7gESrI/

Днес България отдава почит на народните будители – книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.
Сред тях са Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Владислав Граматик, Паисий Хилендарски, Иван Рилски, Неофит Бозвели, Васил Априлов, братята Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Неофит Рилски, Иван Вазов, Любен Каравелов и други.
За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 г. в Пловдив.
От 1 ноември 1923 г. с указ на цар Борис III е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 г. празникът е забранен. Честването се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-ото Народно събрание на 28 октомври 1992 г., когато е обявен официално за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

Деймиън Дарлингтън, вокал, китара и музикален директор на спектакъла “Брит Флойд”: Феновете на “Пинк Флойд” са отдадени, обсебени, луди

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5084548


На 13 г. за първи път слушах
 The Wall. Останах като хипнотизиран
 
Албумът на “Пинк Флойд” The Dark Side of the Moon е вторият най-продаван на всички времена и се нарежда веднага зад Thriller на Майкъл Джексън. Много от музиката на легендарната група, създадена през 1965 г., ще можем да чуем на 6 ноември в зала в “Арена Армеец”.
На 13 г. за първи път слушах The Wall. Останах като хипнотизиран   Албумът на “Пинк Флойд” The Dark Side of the Moon е вторият най-продаван на всички времена и се нарежда веднага зад Thriller на Майкъл Джексън. Много от музиката на легендарната група, създадена през 1965 г., ще можем да чуем на 6 ноември в зала в “Арена Армеец”.

ЦИК: Изборният ден протича нормално

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5085113

По данни на общинските избирателни комисии всички избирателни секции в страната без изключение работят. Изборите в тях протичат нормално. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов, цитиран от "Фокус".
„Навсякъде в страната секционните избирателни комисии имат кворум.
По данни на общинските избирателни комисии всички избирателни секции в страната без изключение работят. Изборите в тях протичат нормално. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов, цитиран от "Фокус". „Навсякъде в страната секционните избирателни комисии имат кворум.

Графиня дьо Помери: Пловдив е толкова красив, че ми се прииска да живея тук

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5084498

Благотворителността е житейска кауза на графиня Естер дьо Помери. Дамата е родена в малко селце в Швейцария, в бедно семейство и винаги казва: „Познавам бедността и затова винаги се идентифицирам с хората, които живеят в немотия.“ Помага на България от 17 години и продължава с активните си благотворителни мисии.
Благотворителността е житейска кауза на графиня Естер дьо Помери. Дамата е родена в малко селце в Швейцария, в бедно семейство и винаги казва: „Познавам бедността и затова винаги се идентифицирам с хората, които живеят в немотия.“ Помага на България от 17 години и продължава с активните си благотворителни мисии.

ЦИК: Изборният ден протича нормално

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5085108

По данни на общинските избирателни комисии всички избирателни секции в страната без изключение работят. Изборите в тях протичат нормално. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов, цитиран от
По данни на общинските избирателни комисии всички избирателни секции в страната без изключение работят. Изборите в тях протичат нормално. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов, цитиран от "Фокус". „Навсякъде в страната секционните избирателни комисии имат кворум.

Богоявленски: Руският самолет повтаря сценария на малайзийския

http://frognews.bg/news_101088/Bogoiavlenski-Ruskiiat-samolet-povtaria-stsenariia-na-malaiziiskiia/

Пълна мъгла ще се спусне при разследването на инцидента с руския самолет. Случаят напомня този на малайзийския самолет. Руската машина е паднала компактно, на малка територия, това означава, че не е свалена от ракета. Има версия, че бомба е причина за случилото се. Самолетът е правил нетипични маневри, което кара експертите да мислят, че става дума за технически проблем. Това коментира в „Събуди се” журналистът Александър Богоявленски.

В цялата страна започва акция "Зима"

http://offnews.bg/news/n_1/n_583677.html

От началото на ноември Пътна полиция започва засилени проверки. Те са част от традиционната акция „Зима", която има за цел да изостри вниманието на водачи и пешеходци, участващи в движението по пътищата през зимния сезон, към тяхното безопасно поведение и шофиране, както и към толерантността има на пътя. Акция "Зима" ще протече в рамките на месец, на три етапа. В първия - от 1 до 8 ноември - вниманието на пътните полицаи ще е насочено приоритетно към спазване на законовите изисквания от страна на велосипедистите и на водачите на превозни средства с животинска тяга. От 9 до 22 ноември акцентът е поставен върху правилното поведение на пешеходците на пътя и на водачите на моторни превозни средства спрямо тях. В рамките на третия етап - от 16 до 30 ноември - кампанията ще бъде фокусирана върху водачите на моторни превозни средства и техническата изправност на автомобилите, както и готовността им за движение в зимни условия. При провеждането на всеки един от етапите на кампанията ще бъде обявен тематично специален ден без жертви на пътя: 6 ноември - без жертви велосипедисти, 15 ноември - без жертви пешеходци, и 27 ноември - без жертви водачи и пътници в моторни превозни средства. По време на акцията е планиран оглед на състоянието на пътните настилки, вертикалната сигнализация, хоризонталната маркировка и осветеността на уличната мрежа с повишена опасност за пътни произшествия. При необходимост ще бъдат изготвяни предписания до стопаните на пътя за отстраняване на неизправностите.

Във Варна избират 3 районни кметове

http://pik.bg/във-варна-избират-3-районни-кметове-news427613.html

Във Варна избират 3 районни кметове

Балотажи ще определят кметовете на районите „Приморски", „Аспарухово" и „Владислав Варненчик" във Варна.

224 500 са бюлетините за балотажите във Варна и региона. 48 са балотажите в неделя - във варненските райони "Аспарухово", "Владислав Варненчик" и "Приморски", в кметство Тополи, в 39 села, както и в общините Белослав, Вълчи дол, Долни чифлик, Дългопол и Провадия гласоподавателите е ще посочат титулярите за кметския пост.

Според създадената организация за подготовката и произвеждането на втори тур на избори за кметове, служителите на Областна дирекция на МВР в град Варна ще осъществяват охраната на 364 секционни избирателни комисии, 10 общински избирателни комисии и 9 подвижни секционни избирателни комисии.

За охраната им, обезпечаването на обществения ред в и около тях ще бъдат ангажирани 255 полицейски служители. За охраната на Общинската избирателна комисия в град Варна, която функционира в Двореца на културата и спорта, са ангажирани 49 полицейски служители. Съвместно с ОИК е създадена организация за съпровод и охрана на бюлетините до тяхното пристигане в СИК.

Освен физическата охрана на СИК е създадена организация за приемане и отработване на сигнали за нарушаване политическите права на гражданите. В Областна дирекция на МВР – Варна работят денонощни телефонни линии за приемане на сигнали от гражданите, свързани с нарушения на изборния процес: 052/615 166, 052/652 324 и 052/652 323.

Сигнали и жалби продължават да се приемат на електронния адрес на ОДМВР - Варна: varna@mvr.bg. На тел. 112 гражданите също могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес. Като сигналите биват предавани в компетентните структури на ОДМВР - Варна. По линия на противопожарната безопасност в изборния ден ще бъде осигурено засилено дежурство от състава на РДПБЗН - Варна.

Всички звена за издаване на документи за самоличност в ОДМВР- Варна ще работят днес от 08:00 часа до 18:00 часа.

Това е секссимволът на полицията в Киев (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5085095

Людмила Милевич е най-известната представителка на новата полиция в Киев. Тя стана популярна заради необичайната си за полицай външност. Девойката редовно поддържа имиджа си като качва свои снимки в социалната мрежа „ВКонтакте“ и феновете на това как минават дните й стават все повече и

ГЕРБ - Хасково подаде жалба в ОИК

http://pik.bg/герб---хасково-подаде-жалба-в-оик-news427612.html

ГЕРБ - Хасково подаде жалба в ОИК

ГЕРБ - Хасково подаде жалба в ОИК срещу секретаря на 10 СИК.

Това е Даниела Захариева, съпруга на кандидата за кмет от коалиция „Заедно за Хасково“ Георги Иванов.

Според жалбата, не е допустимо секретар на комисията да е съпруга на кандидат за кмет.

ЦИК: Изборният ден на втория тур на местните избори започна нормално

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/01/2640513_cik_izborniiat_den_na_vtoriia_tur_na_mestnite_izbori/?ref=rss


Изборният ден започна нормално в цялата страна, съобщи пред журналисти говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев, предаде БТА. Не са се оправдали опасенията за трудности в началото на изборния ден, след в събота ЦИК се оплака, че част от политическите сили са оттеглили представителите си в секционните избирателни комисии.

Днес кмет се избира в 133 общини, в 970 кметства с над 100 жители и в 25 района в София, Пловдив и Варна.

Изборният ден е...

Най-коментираното в "Дневник": Русия, "изчезналите" гласове на изборите и референдума

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/01/2640445_nai-komentiranoto_v_dnevnik_rusiia_izcheznalite/?ref=rss


Темата около намесата на Русия в Сирия, разбилият се над Египет руски самолет и "изчезналите" гласове от секционните протоколи на изборите предизвикаха най-голям интерес сред читателите на "Дневник" през изминалата седмица.

По традиция редакцията представя класацията на десетте най-коментирани статии. Списъкът е изготвен към 19.00 часа на 31 октомври:

1. Руските заводи за ракети работят на три смени заради Сирия - 384 коментара

2. Путин създаде аналог на...

Турция избира нов парламент

http://www.bnews.bg/article-143190

До изборите се стигна, след като преговорите за съставяне на коалиционно правителство се провалиха.

Шофьор сгази тълпа празнуващи навръх Хелоуин в Ню Йорк (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5085084

Трима души, след тях 10-годишно момиче, са били убити при катастрофа навръх Хелоуин в Ню Йорк, съобщава New York Daily. Трагедията се е разиграла късно вечерта квартала Бронкс.
Близо до парка Морис 63-годишен шофьор по неустановена засега причина се е качил на тротоара и се е забил в тълпа пешеходци, празнуващи Хелоуин.
Шофьорът е хоспитализиран.
Трима души, след тях 10-годишно момиче, са били убити при катастрофа навръх Хелоуин в Ню Йорк, съобщава New York Daily. Трагедията се е разиграла късно вечерта квартала Бронкс. Близо до парка Морис 63-годишен шофьор по неустановена засега причина се е качил на тротоара и се е забил в тълпа пешеходци, празнуващи Хелоуин. Шофьорът е хоспитализиран.

Забраниха алкохола и на балотажа във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=305330

Продажбата на алкохолни продукти във Варна се забранява и по време на балотажа за районни кметове на Аспарухово, Владиславово и Приморски. Това гласи общинска заповед, научи Moreto.net. Безалкохолните часове са от полунощ на 1 ноември до 20 часа на същия ден, когато обикновено се обявява и край на изборния ден.

Спокоен старт на изборния ден в Новозагорско

http://pik.bg/спокоен-старт-на-изборния-ден-в-новозагорско-news427608.html

Спокоен старт на изборния ден в Новозагорско

В осем населени места в община Нова Загора днес се провежда втори тур на изборите за избор на кмет на населено място. Всички секции са отворили навреме, изборният процес протича нормално, до този момент няма постъпили жалби за нарушения, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия в Нова Загора Сергей Дериволков, информира Дарик.

Свои кметове днес избират селата Новоселец, Богданово, Езеро, Брястово, Радецки,  Баня, Събрано и Кортен. В две от тях, тъй като са с повече жители, има отворени по две секционни избирателни комисии.

Закопчаха купувач на гласове

http://www.bnews.bg/article-143189

Мъжът носел списъци с имена и приготвени над 3 бона и половина за разплащане.

Всички секции в област Враца са отворени навреме

http://pik.bg/всички-секции-в-област-враца-са-отворени-навреме-news427606.html

Всички секции в област Враца са отворени навреме

Всички секции в област Враца са отворени навреме и изборният ден е започнал нормално, като в някои секционни комисии не са се явили членове, които са били своевременно заменени, съобщиха от общинските избирателни комисии.

В областта втори тур на местните избори за кмет на община се произвежда в 7 общини; за кмет на кметство - в 47 населени места.

Единствената община без балотажи е Козлодуй.

КАСАПНИЦА НА ПЪТЯ! Трима загинаха за няколко часа, други берат душа в болница

http://pik.bg/касапница-на-пътя-трима-загинаха-за-няколко-часа-други-берат-душа-в-болница-news427601.html

КАСАПНИЦА НА ПЪТЯ! Трима загинаха за няколко часа, други берат душа в болница

Касапницата на пътя става все по-страшна. Трима души загинага в страната в последните часове.

Има над 20 тежки пътнотранспортни произшествия през денонощието, съобщават от Съюза на българските автомобилисти, като се позовават на "Пътна полиция".

При катастрофите са ранени двайсет и двама души. За живота на двама от пострадалите има опасност.

За София и района са станали 81 леки и 4 тежки ПТП с четирима ранени.

Мариела Скендерова представи българските галоши на модния подиум в Бостън

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5085079

Мариела Скендерова трансформира гумените галоши на българските баби в екстравагантни обувки и ги показа на фешън форум за млади таланти в Бостън. Аксесоарите, които тя предлага на дамите, са модернизирана вариация на архаичните дворни патъци, произведени от съвременни италиански pvc и силиконови материали в различни цветове,
Мариела Скендерова трансформира гумените галоши на българските баби в екстравагантни обувки и ги показа на фешън форум за млади таланти в Бостън. Аксесоарите, които тя предлага на дамите, са модернизирана вариация на архаичните дворни патъци, произведени от съвременни италиански pvc и силиконови материали в различни цветове,

Мариела Скендерова представи българските галоши на модния подиум в Бостън

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5085074

Мариела Скендерова трансформира гумените галоши на българските баби в екстравагантни обувки и ги показа на фешън форум за млади таланти в Бостън. Аксесоарите, които тя предлага на дамите, са модернизирана вариация на архаичните дворни патъци, произведени от съвременни италиански pvc и силиконови материали в различни цветове,
Мариела Скендерова трансформира гумените галоши на българските баби в екстравагантни обувки и ги показа на фешън форум за млади таланти в Бостън. Аксесоарите, които тя предлага на дамите, са модернизирана вариация на архаичните дворни патъци, произведени от съвременни италиански pvc и силиконови материали в различни цветове,

Идат най-известните падащи звезди – Леонидите

http://curious.actualno.com/Idat-naj-izvestnite-padashti-zvezdi--Leonidite-news_504689.html

Всички, които обичат небесните зрелища, знаят, че метеорният поток Леониди е един от най-ярките и красиви звездопади през годината. Той се наблюдава всяка година през ноември. НАСА отнася невероятно красивите Леониди към най-ярките космически явления, които могат да се видят от човека. Според предварителните данни скоростта на навлизането им в земната атмосфера ще бъде 71 км в секунда. Леонидите се смятат за едни от най-активните и добре забележими метеори в нощното небе. Названието им идва от

Ниска активност в началото на изборния ден в столицата

http://sofia.actualno.com/Niska-aktivnost-v-nachaloto-na-izbornija-den-v-stolicata-news_504891.html

Спокойно започна и протича изборния ден в София. Не се забелязва голяма избирателна активност в ранните часове на деня, информира БНР. На балотажа организацията в комисиите е по-добра. В 16 от 24 района в София днес се провежда втори тур на местните избори. В 14 от тях за кметския пост се състезават кандидати на ГЕРБ и Реформаторския блок. В район „Искър“ на балотаж са кандидати на ГЕРБ и БСП, в район „Кремиковци“ се състезават независим кандидат с кандидат на ГЕРБ.&nbs

ООН и Червеният кръст упрекнаха световните лидери в бездействие

http://www.moreto.net/novini.php?n=305337

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун и президентът на Международния комитет на Червения кръст Петер Маурер излязоха със съвместно обръщение в което упрекват световните лидер в бездействие, предаде Би Би Си. В изявлението се казва, че намирайки се пред лицето на крайна безчовечност светът е парализиран.

Виж кой срещу кого на балотажа

http://petel.bg/Vizh-koy-sreshhu-kogo-na-balotazha__132499

Вижте кой срещу кого се явява на балотаж днес в областните градове. Във Враца Калин Каменов от ГЕРБ ще се състезава срещу досегашния...

Експерт с хипотеза пред БНТ: Най-смущаващо е, че самолетът се е разцепил на две

http://petel.bg/Ekspert-s-hipoteza-pred-BNT--Nay-smushhavashho-e--che-samoletat-se-e-raztsepil-na-dve__132500

Кадър БНТ Специалистът по авиaционна техника Ангел Борисов е гост в студиото на “Денят започва” по БНТ, за да коментира версиите за...

Изборният ден в Шуменска област започна нормално

http://pik.bg/изборният-ден-в-шуменска-област-започна-нормално-news427604.html

Изборният ден в Шуменска област започна нормално

Изборният ден на територията на Шуменска област започна нормално, без нарушения и произшествия. Към 06.30 часа секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени от охраняващите ги полицейски служители на председателите на всичките 216 секционни избирателни комисии в областта. Това съобщиха от ОД на МВР.

Без инциденти е протекла и охраната на изборните помещения. До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите, уточняват от ОД на МВР.
За осигуряването на охраната в изборните секции са ангажирани 250 служители на МВР, които отговарят за реда и спокойствието в региона. На разположение са и 14 мобилни групи, като във всяка от тях са включени разследващи полицаи и криминалисти, припомнят от полицията.

Слънчево и топло време през новата седмиц

http://offnews.bg/news/n_1/n_583671.html

До обяд днес над югоизточната половина от страната облачността ще бъде значителна. В неделния следобед вече почти навсякъде ще бъде слънчево. Температурите следобед в повечето райони ще бъдат между 10 и 15 градуса. И днес все още ще остане ветровито, особено в югоизточната половина от страната. Вятърът от изток - североизток ще бъде предимно до умерен, но на моменти ще се усилва и повече. С напредването на деня вятърът ще отслабва. Слънчев, но ветровит ще бъде денят в планината. Ще духа често умерен, на моменти и силен вятър от изток-североизток. Новата седмица ще бъде слънчева в следобедните часове, мъглива сутрин. Сутрешните температури ще бъдат между 0 и 5 градуса. Следобедните стойности ще бъдат много високи за началото на ноември. Очакват ни температури през деня между 11 и 16 градуса. В края на седмицата температурите ще се понижат и вече ще бъдат не по-високи от 8 - 10 градуса през целия ден. В периода между 11 и 15 ноември облачността ще се увеличи. Ще има и валежи. В периода след 11 ноември е възможен и сняг по високите полета и в Предбалкана.

Изборният ден в област Русе започна нормално и без нарушения

http://pik.bg/изборният-ден-в-област-русе-започна-нормално-и-без-нарушения-news427602.html

Изборният ден в област Русе започна нормално и без нарушения

Изборният ден в област Русе започна нормално и без нарушения. Това съобщиха от общинските избирателни комисии.

Балотажи има в четири от общо осемте общински центъра - в Бяла, във Ветово, в Сливо поле и в Две могили, както и в 19 от общо 67 малки населени места в региона.

В няколко от секциите се е наложила замяна на членове на комисии, но това не е попречило на началото на изборния ден.

Областната полицейска дирекция в Русе е създала необходимата организация за обезпечаване на сигурността, обществения ред и спокойствието на гражданите на територията на областта преди, по време и след приключване на балотажите на местните избори.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване