Петък 13-ти не е само ден на неблагополучието, отбелязва се и като празник на късмета

http://pik.bg/петък-13-ти-не-е-само-ден-на-неблагополучието-отбелязва-се-и-като-празник-на-късмета-news434751.html

Петък 13-ти не е само ден на неблагополучието, отбелязва се и като празник на късмета

Петък 13-ти се възприема по два начина – ден на късмета или неблагоразположение на съдбата,  твърди психологът Лили Барутчиева, цитирана от "Фокус". По думите й, отношение към деня имат два типа хора – положителните и фаталистично настроените. Първите приемат датата като предизвикателство, а другите търсят знаци за лошия късмет. „Това е един интересен ден. Понякога, може би, за разнообразие в ежедневието предпочитаме да му дадем по-мистичен аспект”, коментира Барутчиева. Според нея, събития като днешните могат да ни се случат и се случват всеки ден, но не им отдаваме такова значение, защото не притежават загадъчността на датата „петък 13-ти.
Психологът каза още, че суеверните хора създават защити в съзнанието си, като по този начин манипулират собственото си въображение. Така придават друг смисъл на обикновените обстоятелства.

Блокират пътя Бургас – Варна заради високите цени на винетките

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/1U-p5qckl1Y/

Очакваните протестни действия срещу повишаването цената на винетните стикери не закъсняха. Това, че от догодина цената им се увеличава до 97 лева за леките автомобили предизвика недоволството на голяма част от шофьорите в България.
”От 17.11.2015 година в България ще бъдат правени блокади до окончателното връщане на старите цени на винетките, които и без това не струват това за което плащаме. Блокадата ще спре тогава, когато върнете старата цена”, заканиха се организаторите във Фейсбук страницата “Национален Протест срещу безобразията в България”, цитира Poligraff . Те призоваха за блокади на прохода Бургас – Варна при караулката на Слънчев бряг в 17:00 часа на 17 ноември. Очаква се да се обяви къде ще бъде блокадата в Русе. В Самоков протестът ще бъде на кръстовището за Ихтиман – София отново 17:00 часа.
” Следващият Протест – Блокада ще е на 28.11 в 13:00 часа! Пред общините във всички градове и пред Парламента в София!”, споделят в социалната мрежа организаторите на протеста.

Редовната въздушна линия между София и Киев ще бъде възобновена

http://www.cross.bg/liniya-strana-sofiya-1488003.html

/КРОСС/ Редовната въздушна линия между София и Киев ще бъде възобновена. Това стана ясно днес, по време срещата между заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев и министъра на инфраструктурата на Украйна Андрей Пивоварский, който е на посещение в София. До месец украинската авиокомпания Wind Rose ще започне изпълнението на редовни полети от Киев до летище София, като се предприемат всички необходими действия и за възобновяването на редовната линия, заяви министър Андрей Пивоварский. От своя страна заместник-министър Антон Гинев каза, че летище София има готовност за оказване на съдействие при развитието на тази линия. По време на срещата българската страна повдигнат въпроса за ефективността на функционирането на фериботната връзка Варна-Иличовск. Непризнаването от страна на украинските пристанищни власти на свидетелствата, издадени от българските компетентни власти за фериботите „Героите на Одеса" и „Героите на Севастопол" в съответствие с Международната конвенция за безопасност на човешкия живот на море, е предпоставка за неефективно използване на фериботите. Като проблем беше посочено изискването на борда на ферибота да пътуват не повече от 12 лица (екипаж на кораба). Това затруднява превоза на тежкотоварни автомобили по линията, които пътуват обичайно с по двама шофьори

Хотели край Варна привличат студенти със СПА и заря за 8-ми декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=306418

Все по-находчиви стават хотелиери и собственици на заведения в стремежа си да привлекат студентите в празничната нощ на 8-ми декември. Тази година със стандартните пакети от нощувки и вечеря край Варна и навътре в страната се предлагат екстри като СПА процедури, заря, шампанско при посрещането и други, показа проверка на Moreto.

България с 2.9% годишен ръст на икономиката през третото тримесечие

http://offnews.bg/news/n_1/n_590804.html

Икономиката ни отбелязва 2.9% годишен ръст през третото тримесечие, става ясно от експресните данни на Националния статистически институт (НСИ). Данните показват ускорено темпо на ръст на българската икономика, изпреварващо прогнозите, като това се дължи основно на вътрешното търсене и увеличаване на крайното потребление, както и на износа, макар той да забавя темпо. На тримесечна база ръстът на икономиката е 0.7%, а брутната добавена стойност - с 0.2% за тримесечието и с 1.6%. на годишна база, сочат експресните оценки на НСИ. В номинално изражение БВП достига 23 610 млрд. лева през третото тримесечие. Основен принос за икономическия растеж има крайното потребление (68.7% от БВП), което нараства с 1.1% на тримесечна и запазва нивото си на годишна база, а в стойностно изражение достига 16.214 млрд. лева. Инвестициите на компаниите са 5.382 млрд. лв. и заемат 22.8% относителен дял в БВП. Те се увеличават с 0.1% на тримесечна, но спадат с 0.9% на годишна база. Външнотърговското салдо е положително. Вносът (ръст 1.2%) е за 13.91 млрд. лева през периода, а износът (ръст 2.6%) - за 15.921 млрд. лева. Подобен годишен темп на прираст статистиката не е отчитала от 2008 г. Спрямо предходното тримесечие има ръст от 0.7%, какъвто за последно е имало през 2010 г. Изненадващо високият ръст може да се обясни донякъде с позитивите за икономиката от евтините горива и суровини на международните пазари и рекордно ниските лихви.

Бомбена заплаха евакуира германските национали по футбол

http://offnews.bg/news/n_1/n_590879.html

Германските национали по футбол са били евакуирани от френски хотел в Париж след бомбена заплаха, пише британският "Гардиън". Германците са във Франция, за да изиграят тази вечер футболна контрола срещу отбора на "петлите". Футболистите са били евакуирани малко преди времето за обяд. За момента няма информация дали и кога отборът на Германия ще се върне в хотел "Молитор". Бомбената заплаха няма да попречи на двубоя довечера и мача Франция-Германия ще се играе. 

Германската полиция откри седем мъртви бебета в апартамент в Бавария

http://www.mediapool.bg/germanskata-politsiya-otkri-sedem-martvi-bebeta-v-apartament-v-bavariya-news241780.html

Германската полиция съобщи, че в апартамент в баварски град е открила телата на седем мъртви бебета, предаде Асошиейтед прес.   Жителка на град Валенфелс, близо до границата с Чехия, намерила телцето на бебе вчера следобед в апартамент в града и повикала полицията. Впоследствие полицаите открили още няколко тела в една от стаите на апартамента.   Телата се проучват от съдебни медици, но това ще отнеме известно време, тъй като са в много лошо състояние, съобщи полицията и уточни, че резултатите от анализите се очакват не по-рано от следващата седмица.   За момента властите не успяват да открият предишната обитателка на апартамента - 45-годишна жена, но разпитват няколко други хора.

Община Бургас отсега мобилизира фирмите, ангажирани със зимното почистване

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/JgOk-le8s1o/

DSC_0031Въпреки хубавото време тази, а според прогнозите и през следващата седмица, зимата чука на вратата и Бургас трябва да е подготвен. Със заповед на кмета Димитър Николов днес беше проверена готовността на всички фирми, ангажирани с почистването и обезопасяването на града през студените месеци.

Най-големи отговорности са възложени на “Титан Бургас”, които представиха вече подготвени за работа 40 специализирани автомобила за снегопочистване. В момента фирмата има в наличност 100 тона луга, 400 тона сол и 3 тона препарат “антилед”. Бе заявена готовност при нужда да бъдат осигурени допълнителни количества от тези материали.

Проверена беше още готовността на общинските фирми “Чистота”, “Благоустройствени строежи” и “Бургасинвест”.

В Бургас предстои пускането в експлоатация на новите автобусни спирки, които се изграждат по проекта “Интегриран градски транспорт”. Те са с монтирано специално подово отопление, което не позволява заледяване и предпазва хората от неприятни зимни инциденти с подхлъзване и падане.

Възрастна жена даде 800 лв. на мъж, представил се за внука й

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ued1W9h4Zcs/

На 12.11.2015г. в Пето РУ Бургас е получено съобщение за извършена измама в гр.Бургас, к-с «Изгрев». На място е установено, че на същата дата около 13.00ч. на домашният телефон на 79- годишна жена е позвънил мъж, който тя е оприличила като нейният внук. Същият и е заявил, че ще му бъдат изплатени командировъчни в размер на 40 000 евро, като за да ги получи трябва да заплати сумата от 1000лв. на куриер от Централна поща, гр.Бургас. Около 14.00ч. на същата дата пред входа на блока жената предава сумата от 800лв. на непознато за нея момче, представило се за куриер. Извършителят на деянието се издирва по описание, съобщават от ОД на МВР-Бургас

Полицейско насилие, заплахи и изнудване чакат мигрантите в България

http://www.bnews.bg/article-143648

Доклад на хуманитарната организация "Оксфам" събира показанията на повече от 20 групи бежанци за преминаването през страната ни.

Хиляди деца бежанци без родители търсят закрила у нас

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/hiliadi-deca-bezhanci-bez-roditeli-tyrsiat-zakrila-u-nas-6045408

Над 175 000 деца и младежи са потърсили убежище в Европа от началото на годината, а голяма част от тях са изчезнали от погледа на институциите

Путин ще вземе участие в офанзивата на сирийския фронт

http://svetoven.pogled.info/news/69196/Putin-shte-vzeme-uchastie-v-ofanzivata-na-siriiskiya-front

/Поглед.инфо/ Решението на Владимир Путин да промени програмата си и и вместо да отиде в Манила - за там да отпътува Медведев, е свързано с това, че руският президент смята за много по-актуална срещата в Техеран. През този уикенд започва серия от посещения на Владимир Путин, където централната тема ще бъде Сирия и войната с халифата, пише „Взгляд“.

Големият финал на VIP Brother 2015 е тази вечер

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5110611

Big Brother All Stars започва в понеделник с динамичен и пълен с изненади лайв
Тази вечер точно в 20 часа е големият финал на VIP Brother 2015. Ернестина Шинова, Кичка Бодурова, Станимир Гъмов, дует „Ритон” и Джино Бианкалана ще се борят за любовта на зрителите, а за един от тях петък 13-ти ще се превърне в изключително щастлива дата.
Big Brother All Stars започва в понеделник с динамичен и пълен с изненади лайв Тази вечер точно в 20 часа е големият финал на VIP Brother 2015. Ернестина Шинова, Кичка Бодурова, Станимир Гъмов, дует „Ритон” и Джино Бианкалана ще се борят за любовта на зрителите, а за един от тях петък 13-ти ще се превърне в изключително щастлива дата.

Големият финал на VIP Brother 2015 е тази вечер

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5110640

Big Brother All Stars започва в понеделник с динамичен и пълен с изненади лайв
Тази вечер точно в 20 часа е големият финал на VIP Brother 2015. Ернестина Шинова, Кичка Бодурова, Станимир Гъмов, дует „Ритон” и Джино Бианкалана ще се борят за любовта на зрителите, а за един от тях петък 13-ти ще се превърне в изключително щастлива дата.
Big Brother All Stars започва в понеделник с динамичен и пълен с изненади лайв Тази вечер точно в 20 часа е големият финал на VIP Brother 2015. Ернестина Шинова, Кичка Бодурова, Станимир Гъмов, дует „Ритон” и Джино Бианкалана ще се борят за любовта на зрителите, а за един от тях петък 13-ти ще се превърне в изключително щастлива дата.

26-годишен скочи от покрива на жилищен блок в Панагюрище и загина на място

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5110456

26-годишен е скочил от покрива на жилищен блок в Панагюрище и е загинал на място. Инцидентът е станал малко след 6ч. тази сутрин, потвърди за
26-годишен е скочил от покрива на жилищен блок в Панагюрище и е загинал на място. Инцидентът е станал малко след 6ч. тази сутрин, потвърди за "24часа" говорителят на полицията Мирослав Стоянов. Починалият С.Г. е живеел в блока , от който е скочил. Както обикновено сутринта тръгнал за работа, без да сподели и дума за намеренията си.

Записванията за участие в турнира за „Купата на Поморие 2016” започват

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/EtTlo5kMRx0/

За втора поредна година Общински футболен клуб “Поморие” и Община Поморие организират турнир за мъже „Pomorie Cup 2016”. Записванията за предстоящата футболна битка вече започнаха.
Спортното събитие ще се проведе на стадион Поморие от 06 до 13 февруари 2016 година. За спечелване на купата на Поморие ще се борят 6 отбора, разделени на 2 групи с по 3 тима.
Всеки отбор, който желае да участва в дербито, може да получи повече информация на телефон: 0876 802 992 – Божин Деляков /Администратор на ОФК “Поморие”/.

Летище „София“ ще спасява БДЖ

http://www.vesti.bg/bulgaria/letishte-sofiia-shte-spasiava-bdzh-6045407

Горанов е заявил, че бюджетът не е длъжен да покрива задълженията на Българските държавни железници

Две деца берат душа в „Пирогов” след опит за селфи на гара Подуяне

http://pik.bg/две-деца-берат-душа-в-„пирогов”-след-опит-за-селфи-на-гара-подуяне-news434748.html

 Две деца берат душа в „Пирогов” след опит за селфи на гара Подуяне

Две деца берат душа в „Пирогов” след опит за селфи на гара Подуяне-разпределителна.

Жестоката вест потвърди началникът на Клиниката по изгаряния в „Пирогов” проф. д-р Огнян Хаджийски, пише "Блиц".

Инцидентът е станал само ден, след като на същите вагони волтова дъга поразява 15-годишния Веселин Савов. (Вижте в Още по темата).

Въпреки неистовите усилия на лекарите и 35-дневните битки, в които младото момче е стабилизирано и напълно контактно, то внезапно почива заради вторично образувал се тромб в белите му дробове.


Запуснатото депо, покрай което ежедневно минават хора

„Края на месец август при нас постъпиха 19-годишен младеж и 14-годишната му приятелка. Те са се качили на покрива на един вагон, за да си направят селфи. Става инцидент. Получават и двамата тежки изгаряния, момчето на площ 70%, а на момичето изгарянията са около 15-20%, но падайки от вагона на земята, тя е с тежка черепно-мозъчна травма”, коментира д-р Хаджийски..

По думите му младежът продължава да се лекува в Клиниката по изгаряния в „Пирогов”. „В изключително тежко и критично състояние е в момента, с тежка обща инфекция – сепсис на кръвта и цялото тяло. Момичето е в неврохирургия и не знам състоянието ѝ дали е живо, или все още продължава лечението ѝ там”, разкри той.


Мястото, където волтова дъга поразява 19-годишния младеж и неговата приятелка, докато си правят селфи

Професорът алармира, че това не е първи случай. „Доста често през годините ние имаме такива инциденти. Преди няколко години имахме младеж също качил се на покрива на вагон, със 70% изгаряния беше постъпил при нас. След продължителна борба успяхме да го спасим и макар и с два ампутирани крака продължава да живее и се радва на добро семейство”, добави д-р Огнян Хаджийски.

„Често имаме такива случаи. През годините също имаме млади буйни хора, които се качват по покривите на вагоните. Изгарянията са изключително неприятни, тежки, много дълбоки, често съчетани с допълнителна механична травма от падането от покрива на вагона. Тези случаи са изключително трудни за лечение”, информира началникът на Клиниката по изгаряния в „Пирогов”.


Опасните жици висят на метри от пътеката, където минават ежедневно десетки хора, напът за вкъщи

Доктор Хаджийски даде и съвет как да се предотвратят подобни инциденти. „Трябва да се наблегне на профилактиката в училищата. На тези млади хора трябва да им се втълпява в главите, че е изключително опасно качването на вагоните. Те попадат в силово поле на тези 12 киловолта ток и колкото и да мислят, че са далеч от жиците, неприятностите стават много бързо и са изключително тежки и трудни за лечение, често и осакатяващи, ако останат живи”, завърши той.

Възстановяват редовните полети София- Киев

http://offnews.bg/news/n_1/n_590878.html

Редовната въздушна линия между София и Киев ще бъде възобновена. Това стана ясно днес на среща в София между зам.-министъра на транспорта Антон Гинев и министъра на инфраструктурата на Украйна Андрей Пивоварский. Очаква се до месец украинската авиокомпания Wind Rose ще започне изпълнението на редовни полети между двата града.  По време на срещата Гинев повдигна въпроса за ефективността на фериботната връзка Варна – Иличовск. Според него това, че украинските пристанищни власти не признават на свидетелствата, издадени от българските власти за фериботите „Героите на Одеса“ и „Героите на Севастопол“, е предпоставка за неефективно използване на фериботите. Той посочи като проблем изискването на борда на ферибота да пътуват не повече от 12 души екипаж. Според него това затруднява превоза на тежкотоварни автомобили по линията, които пътуват обичайно с по двама шофьори. От украинска страна декларираха готовност още следващата седмица да направят нужните уточнения относно броя на придружаващия експлоатационен персонал, така че да не се затруднява превоза на камиони. Гинев каза още, че страната ни има готовност за среща, на която да се обсъди проекта на нова междуправителствена спогодба за организиране на пряка железопътна фериботна линия между Украйна и България.

Валията на Одрин: Имаме контрол над бежанците

http://www.moreto.net/novini.php?n=306428

Не се притеснявайте, имаме контрол над бежанците". Това уверение получи посланика ни в Турция Надежда Нейнски при официалната си среща с валията на Одрин Дурсун Али Шахин. Той е уверил гостенката си, че има добро сътрудничество между полицейските служби от двете страни на границата.

Германските национали бяха евакуирани след сигнал за бомба в Париж

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/13/2648791_germanskite_nacionali_biaha_evakuirani_sled_signal_za/?ref=rss


Футболистите и треньорският щаб на националния тим на Германия са били евакуирани от хотела им в Париж, след като е била получена бомбена заплаха.

В момента Бундестимът е във френската столица, където ще играе приятелски мач срещу домакина на европейското първенство догодина.

"Имаше бомбена заплаха и всички от хотела бяха евакуирани, а районът бе отцепен",заяви мениджърът на Германия Оливер Биерхоф пред медиите.

От Германския футболен съюз пък обявиха, че все...

Възобновяват редовната самолетна линия между София и Киев

http://news.ibox.bg/news/id_417757003

Wind Rose ще започне изпълнението на редовни полети от Киев до летище "София"

81 семейства ще празнуват златни и сребърни сватби в Разлог

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5110594



В деня на християнското семейство, 21 ноември, в Разлог 81 двойки ще празнуват заедно своите златни и сребърни сватби. През тази година 27 двойки ще честват златни сватби. Те са създали своите семейства през 1965 г. 54 двойки пък сключили граждански брак през 1990 г. честват сребърни сватби. Сред юбилярите с 25 години брак са кметът на община
В деня на християнското семейство, 21 ноември, в Разлог 81 двойки ще празнуват заедно своите златни и сребърни сватби. През тази година 27 двойки ще честват златни сватби. Те са създали своите семейства през 1965 г. 54 двойки пък сключили граждански брак през 1990 г. честват сребърни сватби. Сред юбилярите с 25 години брак са кметът на община

Стратфор: Митът за непогрешимата Меркел рухна

http://svetoven.pogled.info/news/69195/Stratfor-Mitat-za-nepogreshimata-Merkel-ruhna

/Поглед.инфо/ Германската канцлерка най-вероятно ще остане на власт до края на третия си мандат и ще избегне провеждането на предсрочни избори, но митът за Ангела Меркел като „непогрешим лидер“ е развенчан, категорични са анализаторите на „Стратфор“.

Москов счита пускането на записите между Янева и Ченалова за атака срещу кабинета

http://politics.actualno.com/moskov-schita-puskaneto-na-zapisite-mejdu-janeva-i-chenalova-za-ataka-sreshtu-kabineta-news_507430.html

Записите на разговорите между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова са „неуспяла политическа атака“ срещу Бойко Борисов и оттам – срещу Реформаторския блок. Тази теза изказа здравният министър Петър Москов, който стана много популярен с приятелските си облози на тема футбол с Борисов. Според Москов Реформаторите и ГЕРБ се справили с атаката. На въпрос откъде идва според Реформаторите въпросната атака, Москов посъветва журналистите да разследват, но каза, че готвели &bdqu

Норвежката полиция отново ще патрулира без оръжие

http://europe.actualno.com/norvejkata-policija-otnovo-shte-patrulira-bez-oryjie-news_507431.html

Норвежката полиция ще се върне от следващата седмица към обичаен режим на патрулиране на улиците без оръжие, съобщи Националната дирекция на полицията, цитирана от Асошиейтед прес, предаде Дарик. Преди около година беше въведено въоръжено патрулиране като временна мярка след повишаване на нивото на терористична заплаха. Сега то отново е понижено и според дирекцията няма смисъл да продължи временното носене на оръжие. Оръжията ще остават заключени в колите на патрулиращите екипи, а не в ръцете н

Отново отложиха делото за местния вот в Павел баня

http://izbori2015.actualno.com/otnovo-otlojiha-deloto-za-mestnija-vot-v-pavel-banja-news_507436.html

Административният съд в Стара Загора отново отложи делото за местния вот в Павел баня, този път за сряда, 18.11.2015 г. от 14.30 часа. Мотивът е, че трябва да бъдат разпитани свидетели, които са участвали в изборния процес. Actualno.com научи, че ще се изслушват застъпниците, които са били част от двата тура на местните избори в общината, но за тях се твърди, че не са били допускани при броенето на бюлетините. Става дума предимно за застъпници от ДПС. Адвокатите на жалбоподателите от ДПС заявих

БНТ2 организира две дискусии по проекта „Парламентът на Европа” с участието на български евродепутати

http://www.cross.bg/bnt-evrodepytati-varna-1488002.html

/КРОСС/ На 16-ти и 19-ти ноември БНТ2 ще излъчи пряко две дискусии с участието на български евродепутати. Дискусиите са част от проекта на Националната телевизия „Парламентът на Европа" и ще бъдат реализирани от екипи на БНТ2 във Варна и Русе. Тема на дискусиите ще бъдат мерките, заложени в стратегията „Европа 2020", както и въпросите, събрани в рамките на информационната кампания „Пътуващо студио на БНТ2". В началото на август журналистите на телевизията обиколиха десетки населени места в Русенския регион и Черноморието, за да запознаят жителите им със структурата и работата на Европейския парламент. Те имаха възможност да посетят специално оборудвания бус на БНТ2 и да гледат материали за конкретни политики на новия Европейски парламент, пряко свързани с България. Младежката безработица, възможностите за обучение зад граница, подпомагането на малкия и среден бизнес, общите европейски политики по отношение на сигурността и екологията са само част от темите, които ще намерят място в двете регионални дискусии. Участие във форума във Варна, който ще се проведе в понеделник от 17:30 часа в Арт салона на Радио Варна, ще вземат евродепутатите Илияна Йотова, Емил Радев и Светослав Малинов. В дискусията ще се включат преподаватели и студенти от Икономическия и Варненския свободен университет, представители на малкия и среден бизнес, неправителствени организации. Водещ ще бъде журналистът от БНТ2 Зоя Черешарова

БНТ2 организира две дискусии по проекта „Парламентът на Европа“ с участието на български евродепутати

http://www.cross.bg/bnt-evrodepytati-diskysii-1488002.html

/КРОСС/ На 16-ти и 19-ти ноември БНТ2 ще излъчи пряко две дискусии с участието на български евродепутати. Дискусиите са част от проекта на Националната телевизия „Парламентът на Европа" и ще бъдат реализирани от екипи на БНТ2 във Варна и Русе. Тема на дискусиите ще бъдат мерките, заложени в стратегията „Европа 2020", както и въпросите, събрани в рамките на информационната кампания „Пътуващо студио на БНТ2". В началото на август журналистите на телевизията обиколиха десетки населени места в Русенския регион и Черноморието, за да запознаят жителите им със структурата и работата на Европейския парламент. Те имаха възможност да посетят специално оборудвания бус на БНТ2 и да гледат материали за конкретни политики на новия Европейски парламент, пряко свързани с България. Младежката безработица, възможностите за обучение зад граница, подпомагането на малкия и среден бизнес, общите европейски политики по отношение на сигурността и екологията са само част от темите, които ще намерят място в двете регионални дискусии. Участие във форума във Варна, който ще се проведе в понеделник от 17:30 часа в Арт салона на Радио Варна, ще вземат евродепутатите Илияна Йотова, Емил Радев и Светослав Малинов. В дискусията ще се включат преподаватели и студенти от Икономическия и Варненския свободен университет, представители на малкия и среден бизнес, неправителствени организации. Водещ ще бъде журналистът от БНТ2 Зоя Черешарова

Увеличеното потребление и износът ускориха ръста на икономиката

http://www.mediapool.bg/uvelichenoto-potreblenie-i-iznosat-uskoriha-rasta-na-ikonomikata-news241779.html

Българската икономика расте с ускорено темпо, изпреварващо прогнозите, през третото тримесечие на 2015 г. Това се дължи основно на вътрешното търсене и увеличаване на крайното потребление, както и на износа, но той забавя темпо, сочат експресните данни на Националния статистически институт (НСИ), обявени в петък. Отчетеният растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) е с 0.7% на тримесечна и с 2.9% на годишна база в периода юли – септември 2015 г. Това е връх за последните четири години и половина. Данните са и над средните за целия Европейски съюз, където отчетеното увеличение е 0.7% на тримесечна и 1.9% на годишна, сочат данните на Евростат. По прираст на БВП на годишна база България е шеста след Чехия (4.3%), Румъния и Полша (3.6%), Словакия (3.5%) и Испания (3.4%). В същото време икономиката ни изпреварва по ръст тези на Великобритания (2.3%), Португалия (1.9%), Германия (1.7%) и Италия (0.9%), сочат още данните на Евростат. Крайното потребление с най-голям принос за растежа В номинално изражение през третото тримесечие БВП достига 23.61 млрд. лв. спрямо 22.83 млрд. лв. през септември  2014 г. Това е със 772 млн. лв. повече. През периода реализираната добавена стойност в икономиката е за малко над 20 млрд. лв., като тя се покачва с 0.2% на тримесечна и 1.6% на годишна база. С най-голям принос за растежа са крайното потребление и износът. Крайното потребление продължава да расте, като  увеличава темпа си до 1.1% на тримесечна и годишна база, което в стойностно изражение възлиза на 16.214 млрд. лв. За сравнение през първите две тримесечия на годината ръстът на потреблението беше по-скромен -  0.1% и 0.7% на тримесечна база и намаляващ отрицателен принос на годишна. Износът на стоки и услуги продължава да расте на годишна база с 2.6%, въпреки че на тримесечна има спад от 5%. Външнотърговското салдо е положително, след като експротът за 15.922 млрд. лв. надвишава вноса от 13.907 млрд. лв. От своя страна, импортът забавя годишния растеж до 1.2% от 4.7% през второто тримесечие и отново спада с 2.7% на тримесечна база – точно с толкова, с колкото се понижава и през периода април-юни, показват ревизираните оценки на националната статистика. Инвестициите на компаниите се свиват с 0.9 на сто на годишна база, но са нагоре с 0.1% на тримесечна база. И те забавят темпото, тъй като през предходното тримесечие имаше покачване от 0.4 на сто. Ревизия на данните За първи път НСИ ревизира данните за първото и второто тримесечие в експресната си оценка за третото. През второто тримесечие на 2015 г. БВП нарасна с 0.6% на тримесечна и с 2.6% на годишна база. Точно такъв беше и годишният растеж през първото тримесечие, показват коригираните оценки на НСИ. Изненадващата промяна на данните следва препоръки на европейската статистическа служба Евростат. Така например са увеличени условната рента на жилищата, както и оценките за измамите с ДДС. НСИ все още не е отразил две резерви на Евростат, така че са възможни и бъдещи корекции, посочват от института.

Аспарух Никодимов: Искаме оздравяване на ЦСКА, А окръжна група ще е убийство за клуба

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5110585

Част от бившите футболисти на ЦСКА, които отскоро отново имат Клуб на ветераните, заявиха позицията си относно бъдещето "червените".
След сбирка в четвъртък на стадион "Българска армия" Аспарух Никодимов влезе в ролята на говорител и бе категоричен:
"Искаме оздравяване на ЦСКА. Това е най-удачният вариант за бъдещето на клуба в момента.
Част от бившите футболисти на ЦСКА, които отскоро отново имат Клуб на ветераните, заявиха позицията си относно бъдещето "червените". След сбирка в четвъртък на стадион "Българска армия" Аспарух Никодимов влезе в ролята на говорител и бе категоричен: "Искаме оздравяване на ЦСКА. Това е най-удачният вариант за бъдещето на клуба в момента.

Легендата Аспарух Никодимов: Искаме оздравяване на ЦСКА, не А окръжна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5110571

Част от бившите футболисти на ЦСКА, които отскоро отново имат Клуб на ветераните, заявиха позицията си относно бъдещето
Част от бившите футболисти на ЦСКА, които отскоро отново имат Клуб на ветераните, заявиха позицията си относно бъдещето "червените". След сбирка в четвъртък на стадион "Българска армия" Аспарух Никодимов влезе в ролята на говорител и бе категоричен: "Искаме оздравяване на ЦСКА. Това е най-удачният вариант за бъдещето на клуба в момента.

Огромно куче зверски нахапа първолак

http://frognews.bg/news_101883/Ogromno-kuche-zverski-nahapa-parvolak/

Огромно куче е нахапало жестоко първолак от харманлийското село Надежден тази сутрин, съобщава haskovo.info. Детето е докарано малко преди обяд с линейка в МБАЛ Хасково, придружено от баща си и веднага е въведено в операционна зала на хирургичното отделение, уточниха от ръководството на клиниката.

AFP: Мигрантите са систематично малтретирани от българската полиция

http://frognews.bg/news_101878/AFP-Migrantite-sa-sistematichno-maltretirani-ot-balgarskata-politsiia/

Хуманитарни организации днес разкритикуваха лошото отношение на българските сили на реда към мигрантите, които пресичат България по пътя си към Европа, предаде AFP, цитиран от Фокус.

На българските работници им липсвали "меки умения"

http://www.vesti.bg/pari/biznes/na-bylgarskite-rabotnici-im-lipsvali-meki-umeniia-6045405

23 на сто от българските работодатели имат проблеми с липсата на социални и емоционални умения у служителите при запълването на свободните места в компаниите си

Окръжният съд одобри споразумение между Окръжната прокуратура и 21-годишен варненец за държане на марихуана

http://www.moreto.net/novini.php?n=306422

С подписването на споразумението Габриел Иванов се отказва от разглеждане на наказателното дело по общия ред и се признава за виновен по отправеното обвинение. Това съобщиха оттам за Moreto.net. На 4 юни, тази година, Иванов в съучастие като съизвършител с 26-годишния Атанас П.

Меси не намери място в идеалния отбор на Димитър Бербатов

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/13/2648773_mesi_ne_nameri_miasto_v_idealniia_otbor_na_dimitur/?ref=rss


Димитър Бербатов бе поредният гост в рубриката на официалния сайт на УЕФА, в която водещи футболисти от Европа избират своя идеален състав от петима футболисти.

Интересното в случая е, че нападателят на ПАОК не избра в отбора си супер звездата Лионел Меси и на негово място попадна големият му съперник на терена Кристиано Роналдо.

Освен бившия си съотборник от "Манчестър юнайтед", Бербатов избра вратарят на "Байерн" (Мюнхен) Мануел Нойер. защитникът на "Манчестър сити"...

Трима са кандидатите да купят БТК

http://offnews.bg/news/n_1/n_590823.html

Трима са кандидатите, подали оферти за купуването на БТК след изтичането на крайния срок за подаване на документи на 12 ноември. Това са Спас Русев, гръцката фирма Olympia, собственост на Панос Германос, и собственика на европейски кабелен оператор UPC Марк Шнайдер, съобщи „Капитал“. Спас Русев, станал известен като „царски лобист“ по времето на кабинета на Симеон Сакскобургготски, е спряган за бъдещият собственик на компанията. Смята се, че офертата му е финансирана от руската VTB, която е продавачът на БТК. Вторият кандидат е гръцката компания Olympia, контролирана от Панос Германос, който притежаваше верига магазини за мобилни телефони у нас. Гръцката Olympia участва с американския хедж фонд Third Point, основан от милиардера Дан Лоеб. Кандидат да купи БТК е и собственикът на кабелния оператор UPC Марк Шнайдер, подкрепен от американския фонц за дялови инвестиции CVC. Оферта първоначално е подал и още един кандидат – M1, който обаче не е подал обвързващо предложение. В края на октомври инвестиционният клон на втората най-голяма руска банка VTB – VTB Capital, обяви, че продава БТК заради неизплатен заем в размер на 150 млн. долара.  Заемът е отпуснат от група банки срещу залог 100% от "Интер В Инвестмънт". Агент по кредита и основен негов държател е VTB Capital. Аукционът за продажбата ще се проведе в Лондон на 19 ноември, като минималната цена на търга ще е най-високата, посочена от кандидатите в запечатаните пликове. На търга се продават 100% от акциите на регистрираното в Люксембург „Интер В Инвестмънт“, което през две други фружества притежава БТК. Очаква се БТК да бъде продадена за над 180 млн. евро. Това е най-ниската сума, която VTB трябва да търси, за да върне парите си – 150 млн. евро плюс натрупани лихви и такси. Остатъкът ще бъде поделен между акционерите в БТК. Акциите на „Интер В Инвестмънт“ са запорирани от държавата и новият собственик ще трябва да плати допълнителна сума по линия на кредитите от КТБ, за да има достъп до БТК, като споменаваната сума е между 120 и 180 млн. евро. Новият собственик ще трябва да поеме и задълженията на БТК, които са в размер на 360 млн. евро по облигации с падеж 2018 г. Няколко дни, след като БТК беше обявена за продажба, се появи и неизвестен досега акционер, който твърди, че притежава 76% от акциите в телекома – руският бизнесмен Дмитрий Косарев. Той предупреди, че се готви незаконно поглъщане на компанията, като по думите му предварително е решен и новият собственик – Спас Русев. Коарев изпрати и писмо до главния прокурор Сотир Цацаров и до премиера Бойко Борисов, в което ги призова да попречат на „опита за незаконна продажба на БТК“. Предполага се, че Дмитрий Косарев е свързан с руския бизнесмен, близък до Кремъл, Константин Малофеев. Смята се, че Малофеев стоеше и зад неосъществилата се сделка с белгиеца  Пиер Луврие , който  опита да купи от Цветан Василев БТК през пролетта .

Мария Грънчарова представи ремикс на "Ти-ри-ри-рам"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5109636

Мария Грънчарова събра приятели за представянето на най-новото си парче в столичен клуб в сряда вечерта. Певицата направи ремикс на хитовото изпълнение преди години на Мариус Куркински “Ти-ри-ри-рам”. Сред първите пристигнали гости бяха родителите на Мария - Борислав и Светла Грънчарови (на снимката).
Мария Грънчарова събра приятели за представянето на най-новото си парче в столичен клуб в сряда вечерта. Певицата направи ремикс на хитовото изпълнение преди години на Мариус Куркински “Ти-ри-ри-рам”. Сред първите пристигнали гости бяха родителите на Мария - Борислав и Светла Грънчарови (на снимката).

Над 4500 нарушения по време на изборите е проверило МВР

http://www.mediapool.bg/nad-4500-narusheniya-po-vreme-na-izborite-e-proverilo-mvr-news241778.html

Над 4500 сигнала за изборни нарушения по време на първия тур на местните избори е проверило МВР. Това съобщи в петък, по време на парламентарния контрол, вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова. По думите ѝ са образувани 170 досъдебни производства за престъпления, като 127 са за престъпления срещу политическите права на граждани. Прокуратурата е привлякла като обвиняеми 15 лица, 8 са сключили споразумения, а на шестима са били наложени условни присъди с изпитателен срок от 3 години. Според данните са били задържани 72 лица, а протоколи за предупреждение са били издадени на почти 3000 души. За сравнение Бъчварова отбеляза, че през 2011 г. такива предупреждения са били отправени на 842 души. Задържаните сега също били с пъти повече. За балотажа нямало сигнали за сериозни нарушения. За изборите на първия тур били ангажирани 13155 полицейски служители, а за втория – 9181. В сравнение с капацитета, който имаме и сериозността на това престъпление, мисля че постигаме добри резултати, те са по-добри от предишни избори, посочи Бъчварова.

ДСБ: Планът за разколебаване на мнозинството няма да успее

http://www.cross.bg/sudebnata-sistema-mediiina-1488000.html

/КРОСС/ „През последните дни сме свидетели на една изключително грозна медийна кампания срещу управляващата коалиция. Причината за тази кампания са кривите сметки на някои хора за резултатите от изборите. Политическата атака след изборите за разбиване на управляващото мнозинство в последните дни се изроди в компроматна война и медийна помия. За нас е очевидна връзката на „записите" на две от отвратителните лица в съдебната система, включващи името на премиера Борисов със също толкова отвратителни твърдения на също толкова отвратителен човек по повод на Радан Кънев. Целта на цялата тази компроматна война е разколебаване на мнозинството и блокиране на реформите, които правителството и мнозинството подкрепят, и най-вече на промените в съдебната система и конституцията. Тази връзка е очевидна за ДСБ и поне доколкото това зависи от ДСБ, този план няма да успее. Но иначе е ясна връзката, ясна е причината за помията, ясна е политическата атака с конкретните политически носители, която се превърна в медийна помия през медиите на същите тези политически говорители, заяви зам.-председателят на ДСБ Петър Москов на пресконференция в централата на партията днес. Става въпрос за класическа хибридна война, която се води на територията на страната срещу реформаторските сили

#КОЙ опрасква правосъдието в България

http://www.cross.bg/reforma-pravosudieto-prokyror-1488001.html

/КРОСС/Да спрем опраскването на съдебната реформа в Парламента! #ОСТАВКА на главния прокурор и разпускане на ВСС! Под този слогън Протестна мрежа организира протест пред Съдебната палата, на 16 ноември, понеделник, от 18.30 часа. #КОЙ опрасква правосъдието в България! - пишат в призива си за протест организаторите на събитието и допълват: Във вторник този парламент се кани за пореден път да отхвърли предложенията за реформа в прокуратурата и да спре промените в правосъдието. Опитва се да го направи тихомълком. Спираме ги заедно! Елате в понеделник, деня, преди разглеждането на предложенията за реформа в Прокуратурата в Народното събрание, да поискаме #ОСТАВКА-та на главния прокурор и дълбока и необратима реформа в Прокуратурата, разпускане на този Висш Съдебен съвет. Настояваме внесените за първи път в историята на страната ни предложения на гражданите, обединени в Национална инициатива "Правосъдие за всеки" за реформа в съдебната система да бъдат приети! Да спрем задкулисието и да наложим интересите на обществото! 18.30 - ПОНЕДЕЛНИК пред СЪДЕБНАТА ПАЛАТА! Продължаваме към Министерски съвет и спираме пред Народното събрание.• Обвързаностите изпълнителна и съдебна власт на най-високо ниво работят за спиране на промените в правосъдието

Премиерът Бойко Борисов се срещна с министъра на културата на Китай Луо Шуган

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5110551

Сътрудничеството между България и Китай в областта на културата е на високо ниво и същевременно има потенциал за допълнително развитие. Около това разбиране се обединиха премиерът Бойко Борисов и министърът на културата на Китай Луо Шуган. Българският премиер се срещна с китайския министър днес в Министерския съвет,
Сътрудничеството между България и Китай в областта на културата е на високо ниво и същевременно има потенциал за допълнително развитие. Около това разбиране се обединиха премиерът Бойко Борисов и министърът на културата на Китай Луо Шуган. Българският премиер се срещна с китайския министър днес в Министерския съвет,

Мъж получи условна присъда за каналджийство след споразумение с прокуратурата в Бургас

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/13/2648771_muj_poluchi_uslovna_prisuda_za_kanaldjiistvo_sled/?ref=rss


Районният съд в Бургас осъди на 10 месеца условно мъж, обвинен в подпомагане на чужденци да преминат нелегално страната.

Присъдата е постановена, след като 53-годишният Иван П. от Шабла се е признал за виновен и се е споразумял с Районната прокуратура - Бургас, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Условната присъда е с 3-годишен изпитателен срок, а освен това мъжът трябва да плати и глоба в размер на 2.5 хил. лв.

От прокуратурата специуално отбелязват, че...

Водят хибридна война срещу нас, алармират от ДСБ

http://news.ibox.bg/news/id_66073312

На извънреден брифинг Петър Москов обяви, че с тази война се цели дестабилизация на мнозинството. Тъмносините виждат връзката между атаките срещу тях и наближаващото гласуване за промените в Конституцията.

Премиерът Борисов се срещна с министъра на културата на Китай Луо Шуган

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5110543


Сътрудничеството между България и Китай в областта на културата е на високо ниво и същевременно има потенциал за допълнително развитие. Около това разбиране се обединиха премиерът Бойко Борисов и министърът на културата на Китай Луо Шуган. Българският премиер се срещна с китайския министър днес в Министерския съвет,
Сътрудничеството между България и Китай в областта на културата е на високо ниво и същевременно има потенциал за допълнително развитие. Около това разбиране се обединиха премиерът Бойко Борисов и министърът на културата на Китай Луо Шуган. Българският премиер се срещна с китайския министър днес в Министерския съвет,

Чудовищен вандализъм: Убиха животни в Природонаучния музей в Пловдив

http://frognews.bg/news_101879/CHudovishten-vandalizam-Ubiha-jivotni-v-Prirodonauchniia-muzei-v-Plovdiv/

Пет сепии и два октопода са умрели след изключително брутална вандалска проява в аквариума на Природонаучния музей в Пловдив. За това съобщи директорът му Огнян Тодоров, който уточни, че „инцидентът“ е станал вчера, информира Дарик радио.

Осъдиха 21-годишен мъж за отглеждане и държане на марихуана

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5110530

Районна прокуратура-Ардино постигна осъдителна присъда спрямо 21-годишния Еркан Д., от с. Бял извор, общ. Ардино, за държане и отглеждане на високорисково наркотично вещество от рода на конопа – престъпления по чл. 354 в ал. 1 и чл. 354 а ал. 3 във връзка с чл. 26 от Наказателния кодекс. Еркан Д. е осъден на една година и шест месеца лишаване от
Районна прокуратура-Ардино постигна осъдителна присъда спрямо 21-годишния Еркан Д., от с. Бял извор, общ. Ардино, за държане и отглеждане на високорисково наркотично вещество от рода на конопа – престъпления по чл. 354 в ал. 1 и чл. 354 а ал. 3 във връзка с чл. 26 от Наказателния кодекс. Еркан Д. е осъден на една година и шест месеца лишаване от

Премиерът Бойко Борисов се срещна с министъра на културата на Китай Луо Шуган

http://www.cross.bg/kyltyrata-kitaii-borisov-1487999.html

/КРОСС/ Сътрудничеството между България и Китай в областта на културата е на високо ниво и същевременно има потенциал за допълнително развитие. Около това разбиране се обединиха премиерът Бойко Борисов и министърът на културата на Китай Луо Шуган. Българският премиер се срещна с китайския министър днес в Министерския съвет. По време на разговора бе отчетено, че са установени добри контакти между министерствата на културата на двете страни, а представянето на китайски културни прояви в България през последните години се превръща в традиция. Премиерът Борисов подчерта, че междукултурният диалог е важен фактор за справяне с редица предизвикателства и чрез културата може да се насърчават диалогът и разбирателството.  

Валията на Одрин към Надежда Нейски: Не се притеснявайте, имаме контрол над бежанците

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5110526


"Не се притеснявайте, имаме контрол над бежанците". Това уверение получи посланика ни в Турция Надежда Нейски при официалната си среща с валията на Одрин Дурсун Али Шахин. Той е уверил гостенката си, че има добро сътрудничество между полицейските служби от двете страни на границата. Двамата разговаряха почти час по проблеми,

Дискриминират деца с диабет в училищата

http://www.moreto.net/novini.php?n=306425

Децата с диабет били дискриминирани в часовете по физическо възпитание в училище. Проблемът бе засегнат по време на дискусия в парламента на тема „Епидемията диабет - как да я овладеем?". Учителите по физическо възпитание агитирали родителите да изключат децата от часовете им, от зелени училища и екскурзии.

Печалбата на Летище „София“ между януари и април е 4 млн. лв.

http://econ.bg/Новини/Печалбата-на-Летище-София-между-януари-и-април-е-4-млн-лв-_l.a_i.703842_at.1.html

Печалбата на Летище „София“ за първите четири месеца на годината възлиза на почти 4 милиона лева, коментира по време на парламентарния контрол днес...

Корнелия Нинова: 42-то НС направи много за намаляването на младежката безработица

http://www.cross.bg/rabota-hora-mladi-1487998.html

/КРОСС/„Има два проблема, на които трябва да търсим съвместно решение. Първият е, как да задържим младите българи в страната и да им осигурим работа тук - т.нар. младежка заетост. Вторият е, че трябва да обвържем образованието с икономиката и да й осигурим толкова кадри, колкото са необходими за производството в България". Това каза народният представител от "БСП - лява България" Корнелия Нинова от парламентарната трибуна във въпрос към министър Ивайло Калфин. Тя обясни, че това трябва да бъде направено, защото безработицата е висока и бизнесът се оплаква, че няма хора, които да бъдат наети във фирмите. Нинова припомни, че в 42-то НС е свършена много работа по този въпрос, поне по отношение на законодателството. „Нашите задължения бяха изпълнени с промените в законите, които дават възможност на работодатели да наемат работници до 29-годишна възраст и държавата поемаше плащания към тази работодатели", припомни още тя. Народният представител обясни, че е дадена и възможност фирми да наемат на работа млади хора и държавата да плаща за това. Тя добави, че е била дадена и възможност за чиракуване на млади хора, които нямат необходимата квалификация и фирмата им е осигурявала наставник, който да ги обучава в занаята, хазната е плащала на работодателя за наставника и за този млад човек

Гръцката икономика се върна към рецесия

http://www.grreporter.info/grtskata-ikonomika-se-vrna-km-retsesiya/18200

Преценката на икономическия екип на гръцкото правителство е, че през третото тримесечие на годината рецесията ще е много по-висока

прочети повече

Младеж на 24 години посякъл Пламен Устинов заради стара вражда

http://petel.bg/Mladezh-na-24-godini-posyakal-Plamen-Ustinov-zaradi-stara-vrazhda__133936

Снимка: Булфото, архив Младеж на 24 години, Р.А., е посякъл Пламен Устинов. Стара вражда между две фамилии е в основата на инцидента, при...

Четирима от Черно играха играха в спаринг на националните отбори. Жоро Китанов блести

http://petel.bg/CHetirima-ot-CHerno-igraha-igraha-v-sparing-na-natsionalnite-otbori--ZHoro-Kitanov-blesti__133937

Снимка: Булфото, архив Четирима футболисти на Черно море взеха участие в контролния мач между националните отбори на България в Правец,...

Невиждано от 2008 г.: Българската икономика рязко ускорява

http://petel.bg/Nevizhdano-ot-2008-g---Balgarskata-ikonomika-ryazko-uskoryava__133939

Снимка: Булфото, архив Българската икономика рязко се ускорява през третото тримесечие на тази година. И тъй като циклично четвъртото...

Слънчева и топла събота

http://society.actualno.com/slyncheva-i-topla-sybota-news_507422.html

В събота ще е слънчево с временни увеличения на облачността. В сутрешните часове на отделни места ще се образува мъгла. Ще духа слаб вятър от запад-северозапад, който през деня ще се усили, в Дунавската равнина умерен. Минималните температури ще са между 4° и 9°, а максималните ще са от 17° до 22°, съобщиха от НИМХ. Атмосферното налягане ще се понижи, но ще остане по-високо от средното за месеца. Над планините ще е слънчево с временни увеличения на облачността. Ще духа сла

Бедственото положение в Смолян е отменено

http://society.actualno.com/bedstvenoto-polojenie-v-smoljan-e-otmeneno-news_507424.html

Отменено е бедственото положение в Община Смолян, което беше обявено вчера, заради пожар над квартал „Райково” и в близост до селата Писаница и Хасовица. Това каза Николай Мелемов, кмет на общината, предаде Фокус. Пожарът е потушен напълно, но по думите на кмета още няколко дни теренът ще бъде под наблюдение.

Втори свидетел по делото "Октопод" пострада днес, посякоха го с брадва

http://crime.actualno.com/vtori-svidetel-po-deloto-oktopod-postrada-dnes-posjakoha-go-s-bradva--news_507426.html

В рамките на половин ден втори ключов свидетел по делото "Октопод" срещу Алексей Петров стана жертва на инцидент. Неизвестни са посекли с брадва Пламен Устинов в селото му - Глогово, Тетевенско, съобщава bTV. Първоначалната информация беше, че е бил убит. Около 16:00 часа стана ясно, че е откаран в плевенска болница и е оцелял при нападението. Припомняме, по-рано късно снощи друг основен свидетел по делото „Октопод” - Георги Цветанов, загина при автомобилна катастрофа. Според БНР

Избраха българското участие на кулинарните Оскари

http://curious.actualno.com/izbraha-bylgarskoto-uchastie-na-kulinarnite-oskari-news_507429.html

Антонио Иванов е победителят в състезанието Bocuse d’Or Bulgaria. Неговият отбор, съставен още от помощник Симеон Николов и треньор Юлия Панджерова, ще представят България на европейските финали на надпреварата в Будапеща през 2016 година. Пред повече от 200 ентусиазирани зрители в павилиона на кулинарните оскари Антонио Иванов получи своята награда от Вероника Пунчева, управляващ директор на МЕТРО България. "Ние в МЕТРО вярваме, че българският кулинарен талант трябва да получи световно п

Основен свидетел срещу Алексей Петров е загинал в катастрофа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/13/2648764_osnoven_svidetel_sreshtu_aleksei_petrov_e_zaginal_v/?ref=rss


Основен свидетел по делото "Октопод" срещу Алексей Петров е загинал в катастрофа на автомагистрала "Тракия" късно в четвъртък. Това е 50-годишният Георги Цветанов от Плевен, който е катастрофирал близо до Чирпан, съобщи БНР. 

Цветанов изгубил контрол над автомобила си "Фолксваген Голф", напуснал пътното платно и се преобърнал. Водачът получил тежка фрактура на черепа и починал при транспортирането му към Спешния център в Стара Загора. Той е карал с несъобразена скорост.
...

Задържаха надзирател от Враца за подкуп

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/zadyrzhaha-nadziratel-ot-vraca-za-podkup-6045403

Николай К. е поискал 3000 лв., за да изготви предложение за промяна на режима на затворник

МЗХ и лозарския бранш постигнаха консенсус по Наредбата за прилагане на лозаро-винарската програмата

http://www.cross.bg/programata-taneva-predimstvo-1487996.html

/КРОСС/ „След многобройни дебати, между Министерство на земеделието и храните и лозаро-винарския бранш, се постигна консенсус по Наредбата за прилагане на лозаро-винарската програмата", заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на конференция „Подпомагане на лозаро-винарския сектор и перспективи за развитието му", която се проведе в Интер Експо Център. „Наредбата ще бъде приета, по начин които смятам, че ще доведе до много по принципно, прозрачно и ясно разпределение на средствата по програмата", посочи министър Танева. Тя обясни, че се въвежда ранкинг и класиране на проектите от програмата. „Вчера се проведе последното заседание на работната група, на което бе постигнато съгласие по критериите с бранша", съобщи Десислава Танева. „С наредбата, която предстои да бъде обнародвана, се въвеждат тавани на финансовите средства по проектите, дава се предимство на тези кандидати, които не са кандидатствали до момента по програмата", обясни министърът и допълни, че за първи път се въвежда предимство за биологичните производители и за кандидатите, закупили право на засаждане. Допълнително предимство ще имат проекти, осъществявани на територията на Северозападна България. „Надявам се, на прозрачно управление на ресурса на програмата и по-голяма яснота за това в каква посока да работят производителите в този сектор", заяви още Десислава Танева

Нова фирма вече ще се регистрира за ден

http://offnews.bg/news/n_1/n_590857.html

От днес нова фирма ще се регистрира за ден, съобщиха от Агенцията по вписванията.  С изменения в Закона за търговския регистър, обнародвани на 17 юли 2015 г., агенцията беше задължена да разглежда до края на следващия работен ден от постъпването им заявленията за вписване на първоначална регистрация. Законът вече предвижда, че произнасянето ще се извършва незабавно след разглеждане на заявлението, освен в случаите, когато на подателя му са дадени указания. Агенцията по вписванията имаше 4 месеца, за да изпълни новите изисквания. От ведомството съобщиха, че вече са внедрени функционалностите, които ще позволят регистрацията на фирма за един ден.  Друго нововъведение, което влиза в сила от днес, е, че търговският регистър ще изпраща указания на електронния адрес, посочен от дружеството. Те ще продължават да се публикуват и на партидата на фирмата в регистъра. 

До 30 ноември е удължен срокът за модернизиране на ферми

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/11/13/2648738_do_30_noemvri_e_uduljen_srokut_za_modernizirane_na/?ref=rss


Държавен вестник обнародва днес изменение на Наредба № 8 от 2008 г. за модернизиране на земеделските стопанства. Тя предвижда до 30 ноември да се удължи срокът за изпълнение на проекти и подаване на заявки за окончателно плащане за сключени през тази година договори по мярка 121 от Програмата за развитие на селските райони.

Тези промени не изискват договорите да бъдат анексирани, това ще стане служебно от Разплащателната агенция, съобщиха от там.

По време на парламентарния...

Заловиха заподозрения за нападението на българката в Индия

http://pik.bg/заловиха-заподозрения-за-нападението-на-българката-в-индия-news434714.html

Заловиха заподозрения за нападението на българката в Индия

Заподозреният за нападението на 23-годишната руска туристка с българско и руско гражданство е задържан, предаде руската агенция ТАСС, цитирана от "Фокус".
По предварителна информация той е роднина на човека, при когото е живяла младата жена в индийския град Варанаси. „Проучваме хипотезата, че нападението има сексуален мотив“, заявили са от местната полиция.
Туристката е пристигнала от Русия и живее в града от 3 месеца.

ПИБ първа е подала сигнал към ОЛАФ за измамата с евросредства

http://pik.bg/пиб-първа-е-подала-сигнал-към-олаф-за-измамата-с-евросредства-news434721.html

ПИБ първа е подала сигнал към ОЛАФ за измамата с евросредства

Още през 2013 г. ПИБ са подали сигнали към ОЛАФ и прокурорите на Румъния и България за измама с евросредства, пише сайтът bulnews. На 6-ти октомври тази година, Националната антикорупционна агенция на Република Румъния към румънската прокуратура официално съобщи, че са арестувани високопоставени лица от Румънската агенция за интервенция и плащания в земеделието, към Министерството на земеделието в Румъния - АПИА. Това са нейният генерален директор - Benu Gheorghe Dorel, както и неговият заместник директор - Kerekes Melinda Klara и главният експерт в Агенцията - Giminadis Anton.

За Benu Gheorghe Dorel това е втори арест, след негово задържане още през юни 2014 г., като обвиненията към него са свързани със злоупотреба със служебно положение, тежка и продължителна през годините форма на корупция и пране на пари.

В съобщението на румънските власти се посочва, че въпросните задържани лица са обвинени и в престъпление по служба, свързано с продължаваща корупция при условия на утежняващи вината обстоятелства.

Част от всичките причини за арестите на високопоставените длъжностни лица в Румъния е заради тръжна процедура, организирана от АПИА през 2012 година, когато АПИА са подписали договор за възлагане на обществена поръчка, въпреки че предварително са знаели, че поръчката е възложена в несъответствие с румънския закон. В резултат на този договор е нанесена вреда на бюджета на Европейския съюз в размер на 26 543 008 Евро. С тази сума се е облагодетелствало българско дружество, посочено от АПИА за спечелило процедурата.

Българското дружество е „ВИ ЕМ КОРПОРЕЙШЪН” ЕООД. Негов управител е Валери Милорадов Петров. А според договора му с АПИА, дружеството, спечелило търга е трябвало да достави брашно и слънчогледово олио, в прилагане на европейския план за подпомагане на бедните в Румъния.

Това не се е случило, но парите са платени и са потънали в неизвестна банкова сметка в чужбина. Вместо да постъпят, както е описано по договор, в сметка на българската банка ПИБ, която е издала три банкови гаранции, по искане на „ВИ ЕМ КОРПОРЕЙШЪН” ЕООД, в полза на Румънската агенция за интервенции и плащания в земеделието към Министерството на земеделието — АПИА, над 26 милиона евро са потънали.

Заради неизпълненият ангажимент от страна на „ВИ ЕМ КОРПОРЕЙШЪН” да преведе по сметка на банката, Първа инвестиционна банка е изпратила 4 сигнала до съответните компетентни органи. Още на 24 януари 2013 година, ПИБ първо подава сигнал до ДАНС и посочва всички известни на банката обстоятелства. На следващия ден - 25.01.2013 г., ПИБ е изпратила сигнал и до Специализираната прокуратура на България. Българската банка не спира дотук и на 27.01.2013 г. са изпратени сигнали до Европейската служба за борба с измамите /ОЛАФ/, на вниманието на г-н Джовани Кеслер, както и до Националната антикорупционна агенция на Република Румъния.

На 5 октомври 2015 година ОЛАФ публикува съобщение на своя сайт за установяването на измама и корупция, свързана с тръжна процедура, проведена в Румъния от Агенцията. Властите в Румъния са осъществили претърсвания в множество офиси на Агенцията, както и в частни домове. Посочва се, че предстоят бъдещи действия от страна на прокуратурата и повдигане на нови обвинения.

На 6 октомври 2015 г., става ясно, че арестите на високопоставените длъжностни лица в Румъния са вече факт.

Става ясно и това, че арестът на Генералния директор на румънската Агенция - Benu Gheorghe Dorel е свързан и с други негови действия като длъжностно лице, с което румънската държава е ощетена с милиарди.

Хладилникът за безплатна храна във Варна стои празен

http://www.moreto.net/novini.php?n=306427

Хладилникът на инициативата „Ако си дал..." за безплатна храна, който беше поставен в района на пазара „Чаталджа" във Варна, стои празен, видя репортер на Moreto.net. Почти месец след като кампанията беше открита в морската столица, вече никой не оставя хранителни продукти на мястото.

Убиха 7 животни в Природонаучния музей в Пловдив, откраднаха и рибката Немо

http://offnews.bg/news/n_1/n_590856.html

Неизвестни вандали са убили 5 сепии и 2 октопода в Природонаучния музей в Пловдив, съобщава "Дарик". Инцидентът е станал вчера, като лицата са блъскали с голяма сила по стъклата на аквариума и заради това голяма част от обитателите се стресирали, а 7 от тях са починали. Отделно са откраднати и една изключително рядка и трудна за намиране коралова риба, и друга, която е любима на децата - Немо. От ръководството на музея са изключително потресени и възмутени от вандалския акт, който се случва по-малко от седмица след официалното отваряне на музея. Директорът е уведомил ръководството на община Пловдив и ще иска допълнителна охрана, тъй като камерите в музея все още не са инсталирани. В следващите няколко месеца аквариумът ще бъде затворен за посетители, тъй като е в изключително лошо състояние след посегателството и обитателите му са много стресирани и спокойствието за известно време е много важно за тяхното оцеляване.

Потомствени безработни са 40% от незаетите младежи

http://www.mediapool.bg/potomstveni-bezrabotni-sa-40-ot-nezaetite-mladezhi-news241777.html

Забелязва се тревожна тенденция за потомствена безработица у нас – 40 процента от младежите, които не са заети, са от семейства, в които родителите също не работят. Това сочи изследване на Българската стопанска камара, представено в Пловдив в четвъртък. Според неговите данни близо 870 хиляди българи в трудоспособна възраст нито работят, нито учат. От тях 300 хил. са младежите. Годишно от пазара на труда отпадат между 30 хиляди и 40 хиляди души, а всяка година 40 хиляди младежи напускат страната. Една пета от тях са току що завършили средното си образование. През 2050 г. от всеки петима българи трима ще бъдат пенсионери и само двама работещи, прогнозират още от БСК. Бизнесът изчислява, че за да се компенсира намаляването на работната сила, производителността на труда трябва да нарасне с 3-4 пункта. Въпреки високата безработица, всеки втори работодател изпитва сериозни проблеми да намери кадри за ключовите си позиции. Над половината - 55%, от фирмите в страната казват, че не могат да намерят подходящи кадри. В същото време повече от половината висшисти работят на позиции, за които се иска само средно образование. Разминаването между търсенето и предлагането, както и между образованието и позициите на пазара на труда, е огромно. Остър дефицит има за 190 професии и длъжности, изискващи средно образование. Най-остър е недостигът за техници, технолози, механици, заварчици, стругари, шофьори, кранисти, готвачи и др. Голяма е търсенето и на висшисти в областта на информационните и високите технологии, инженери, бизнес анализатори и финансисти.

М. Миков: Европа трябва да се погрижи за децата-бежанци

http://www.cross.bg/detza-evropa-grizha-1487995.html

/КРОСС/ „Ако Европа има претенцията за хуманност, то нейната висша форма трябва да е грижата за тези, които са най-уязвими - децата", заяви председателят на БСП Михаил Миков по време на конференцията „Непридружените малолетни и непълнолетни бежанци в ЕС и България - социални предизвикателства и необходими решения", организирана по инициатива на евродепутата Илияна Йотова и Делегацията на българските социалисти в ЕП. „Бежанската вълна изправя страните от юга на Европа пред сериозен риск и изисква една много по-голяма солидарност от ЕС и всички негови страни членки". Той подчерта, че става въпрос за солидарност по опазване на границите, за грижа и подкрепа на бежанците и най-вече децата сред тях. Миков е категоричен, че трябва да се осигурят средства за специална защита, грижа, подпомагане и институционална грижа. „Европа, ЕП, ЕК трябва да знаят, че държавите, които са подложени на силен бежански натиск, внасят допълнителна вноска, за да бъде ЕС такъв, какъвто искаме да е - със защитени външните граници. Бежанците не са само трудов потенциал и енергия за икономиката на ЕС, но са и голямо изпитание, което не е еднакво за всички страни", категоричен е лидерът на левицата. Миков заяви, че Европа може да даде най-силния знак за хуманност, когато извади темата за непълнолетните и малолетните бежанци така, че да й се обърне специално внимание, финансиране, отношение и грижа

Това правителство води България към катастрофа с пълна сила

http://bulgarski.pogled.info/news/69194/Tova-pravitelstvo-vodi-Balgariya-kam-katastrofa-s-palna-sila

/Поглед.инфо/ „Това правителство води България към катастрофа с пълна сила и е подпечатано от собствения му самоубийствен анализ за състоянието на държавата”.

Михаил Миков: Европа трябва да се погрижи за децата бежанци

http://frognews.bg/news_101876/Mihail-Mikov-Evropa-triabva-da-se-pogriji-za-detsata-bejantsi/

„Ако Европа има претенцията за хуманност, то нейната висша форма трябва да е грижата за тези, които са най-уязвими – децата”. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков по време на конференцията "Непридружените малолетни и непълнолетни бежанци в ЕС и България - социални предизвикателства и необходими решения", организирана по инициатива на евродепутата Илияна Йотова и Делегацията на българските социалисти в ЕП.

Земеделските кооператори сигнализираха премиера за риск от спиране на Програма за развитие на селските райони

http://www.cross.bg/razvitie-selskite-raiioni-1487997.html

/КРОСС/Националният съюз на земеделските кооперации в България /НСЗКБ/ изпрати писмо до Министър-председателя Бойко Борисов с информация относно огромния риск пред България Програма за развитие на селските райони 2014-2020 да бъде спряна, поради неправилно прилагане и неправомерни действия от страна на ресорния зам. министър Васил Грудев. Действията на Министерство на земеделието и храните излагат на риск над 130 милиона евро от държавния бюджет, ощетяват правата на фермерите и ще доведат до спиране на цялата Програма за развитие на селските райони 2014-2020.  Причината е, че субсидиите за агроекология по новата мярка 10 „Агроекология и климат" са намалени с повече от 90%, след тайно изменение на наредбата и без да е уведомена Европейската комисия. Най-засегнатите направления са: Превръщане на обработваемите земи, които са местообитания на Царски орел или Египетски лешояд в постоянно затревени площи, Превръщане на обработваеми земеделски земи в постоянно затревени площи, Затревяване на междуредията на лозята и трайните насаждения, Засяване и отглеждане на есенни зърнено-житни култури в местообитания на зимуващи видове гъски и Прибиране на реколтата след 31 юли в площи с гнезда на ливадния блатар. За изпълнение на изискванията по отделните направления, земеделските стопани са реализирали допълните разходи, за които трябва да бъдат компенсирани, което става невъзможно поради намалените ставки за подпомагане

Шеф Борис Петров и д-р Невен Енчев раздадоха топъл обяд на над 100 пловдивчани

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5110504

Топготвач и лекар нахраниха 100 бедни
Шеф готвачът Борис Петров от Резиденцията на алхемика край с. Белащица раздаде храна на 100 бедни в Пловдив. Така топкулинарът се включи в благотворителната кампания
Топготвач и лекар нахраниха 100 бедни Шеф готвачът Борис Петров от Резиденцията на алхемика край с. Белащица раздаде храна на 100 бедни в Пловдив. Така топкулинарът се включи в благотворителната кампания "Топъл обяд" на здравния мениджър д-р Невен Енчев, която се провежда повече от година в града на тепетата.

Петко от Лясковец в пространнна пледоария: Напълно съм невинен

http://frognews.bg/news_101875/Petko-ot-Liaskovets-v-prostrannna-pledoariia-Napalno-sam-nevinen/

Напълно съм невинен, невъзможно е аз да съм застрелял командоса, тъй като на втората минута вече лежах в локва кръв, заявил в съда Петко Петков, който е обвинен за убийството на спецполицая Емил Шарков, както и за и опит да умъртви петима негови колеги при спецакция на Специализирания отряд за борба с тероризма за обезреждането му на 14 март м.г.

Танева: МЗХ и лозарския бранш постигнаха консенсус по Наредбата за прилагане на лозаро-винарската програмата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5110500

„След многобройни дебати, между Министерство на земеделието и храните и лозаро-винарския бранш, се постигна консенсус по Наредбата за прилагане на лозаро-винарската програмата.“ Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на конференция „Подпомагане на лозаро-винарския сектор и перспективи за развитието му“,
„След многобройни дебати, между Министерство на земеделието и храните и лозаро-винарския бранш, се постигна консенсус по Наредбата за прилагане на лозаро-винарската програмата.“ Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на конференция „Подпомагане на лозаро-винарския сектор и перспективи за развитието му“,

Жената, която е залята с киселина в Индия, има българско и руско гражданство

http://pik.bg/жената-която-е-залята-с-киселина-в-индия-има-българско-и-руско-гражданство-news434695.html

Жената, която е залята с киселина в Индия, има българско и руско гражданство

Залятата с киселина в индийския град Варанаси туристка е пристигнала в Индия от руския град Павловский Посад, предаде ТАСС, позовавайки се на индийската полиция, пише "Фокус".
„Пострадалата Даря Юриева Прокина е родена през 1992 година във Варна, България“, се казва в изявление на полицията, която потвърди, че момичето има българско и руско гражданство.
23-годишната жена се намира в тежко състояние в болница.
Родителите на пострадалата жена живеят в Русия.

ДСБ: Медийната помия цели разбиване на управляващата коалиция

http://offnews.bg/news/n_1/n_590830.html

Ставаме свидетели на изключително грозна медийна кампания срещу управляващата коалиция. Причина за това са кривите сметки на някои хора за резултатите от изборите. Политическата атака за разбиване на мнозинството се изроди в компроматна война и медийна помия. Това обяви Петър Москов - заместник-председателят на ДСБ и здравен министър, на извънредна пресконференция в централата на партията. Изявлението на реформатора идва ден след твърденията на музиканта Ицо Петрофф пред "Блиц", че Радан Кънев е с хомосексуална ориентация и че има връзка с юрист, който работи в световната гей организация. Според Москов целта на атаките е разколебаване на мнозинството и блокиране на реформите."Най-вече промените в Конституцията", категоричен беше той. Той коментира и изтеклите записи на разговори между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и съдия Румяна Ченалова, в които е замесено и името на премиера Бойко Борисов. "Две лица, които са едни от най-грозните на съдебната система в Европейски мащаб, се използват като аргумент за вмъкване на имената на действащи политици", обяви Москов. Той беше категоричен, че записите на двете съдийки е директно насочен срещу премиера. "Успоредно с това в същите тези медии, един също толкова отвратителен човек излива брутална помия срещу председателя на ДСБ Радан Кънев", обясни още той.  "Сините" бяха категорични, че за тях тази връзка е очевидна и този план за саботиране на реформите няма да успее. "Става въпрос за класическа хибридна война срещу реформаторските сили. По пример на своите задгранични приятели, тези среди в България използват същите тези методи за да запазят политическото статукво, особено в съдебната система", намеси се другият зам.-председа Очаквайте подробности.

Танева: МЗХ и лозарския бранш постигнаха консенсус по Наредбата за прилагане на лозаро-винарската програмата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5110491

„След многобройни дебати, между Министерство на земеделието и храните и лозаро-винарския бранш, се постигна консенсус по Наредбата за прилагане на лозаро-винарската програмата.“ Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на конференция „Подпомагане на лозаро-винарския сектор и перспективи за развитието му“,
„След многобройни дебати, между Министерство на земеделието и храните и лозаро-винарския бранш, се постигна консенсус по Наредбата за прилагане на лозаро-винарската програмата.“ Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на конференция „Подпомагане на лозаро-винарския сектор и перспективи за развитието му“,

Брутният вътрешен продукт на страната продължава да расте

http://www.moreto.net/novini.php?n=306426

Ръст от 2.9% на Брутния вътрешен продукт на страната през третото тримесечие спрямо същия период на миналата година, отчитат от Националния статистически институт. Увеличение има и по отношение на предходното тримесечие на 2015. Покачването е 0.

Пожарът над смолянския квартал „Райково” е почти ликвидиран

http://frognews.bg/news_101874/Pojarat-nad-smolianskiia-kvartal-Raikovo-e-pochti-likvidiran/

Пожарът над смолянския квартал Райково почти е ликвидиран, до един час екипите ще се справят напълно, каза Симеон Цървуланов, директор на Регионална дирекция ПБЗН – Смолян, цитиран от Фокус.

Ужас! Посякоха с брадва втори свидетел по делото "Октопод"

http://frognews.bg/news_101873/Ujas!-Posiakoha-s-bradva-vtori-svidetel-po-deloto-Oktopod/

Един от основните свидетели по мегаделото "Октопод" Пламен Устинов е посечен с брадва преди броени минути. Това е станало в тетевенското село, където той живее от дълго време. Неизвестни лица са влезли в дома му и са го нападнали пред очите на съпругата му, научи Фрог нюз.

Овчарско куче скалпира 7-годишно дете в харманлийско село

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5110488

Огромно куче е нахапало жестоко първолак от харманлийското село Надежден тази сутрин, съобщава haskovo.info. Детето е докарано малко преди обяд с линейка в МБАЛ Хасково, придружено от баща си и веднага е въведено в операционна зала на хирургичното отделение, уточниха от ръководството на клиниката.
Момчето е на 7-години, казва се Димитър Гюнай,
Огромно куче е нахапало жестоко първолак от харманлийското село Надежден тази сутрин, съобщава haskovo.info. Детето е докарано малко преди обяд с линейка в МБАЛ Хасково, придружено от баща си и веднага е въведено в операционна зала на хирургичното отделение, уточниха от ръководството на клиниката. Момчето е на 7-години, казва се Димитър Гюнай,

Ще си сътрудничим с Македония в областта на културата

http://society.actualno.com/shte-si-sytrudnichim-s-makedonija-v-oblastta-na-kulturata-news_507417.html

Заместник-министърът на културата Боил Банов и министърът на културата на Република Македония Елизабета Канческа-Милевска подписаха днес в София Програма за сътрудничество в областта на културата между българското и македонското министерства на културата, съобщиха от МК. Елизабета Канческа-Милевска е на посещение у нас във връзка с участието й във Втория форум за културно сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа /12-14 ноември 2015 г./, който бе открит официалн

Путин: Проектът "Турски поток" не е загубил динамика

http://europe.actualno.com/putin-proektyt-turski-potok-ne-e-zagubil-dinamika---news_507418.html

Проектът за газопровод "Турски поток" не е загубил динамика. Той отговаря на интересите както на Русия, така и на Турция, но е необходим по-подробен анализ. България и ЕС торпилираха "Южен поток". Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС. „Не мога да се съглася, че „Турски поток“ е загубил динамика. Толкова мащабен проект не може да бъде осъществени и съгласуван за един час“, каза Путин. Той отбеляза, че в проекта има „прекалено много юридическ

Логично: Избраха Станимир Стоилов за треньор №1

http://bgfootball.actualno.com/logichno-izbraha-stanimir-stoilov-za-trenior-1-news_507419.html

Българският специалист Станимир Стоилов логично беше избран за треньор №1 на Казахстан в анкета на популярното в страната vesti.kz. Бившият треньор на "Левски" вкара своя Астана в групите на Шампионска лига, където вече завоюва две точки. Освен това той защити титлата на страната, спечелена преди година, с което беше логичният избор за №1 в казахстанския футбол.  Само двама футболисти от неговата селекция обаче попадат в идеалния отбор - защитникът Дмитрий Шомко и халфът Рохер Каняс. Втор

9-те най-любими секс пози на мъжете

http://curious.actualno.com/9-te-naj-lubimi-seks-pozi-na-myjete-news_507420.html

Мъжете и жените са различни. Това не е сексизъм, а реалност. Тези различия се проявяват и в леглото. Мъжете харесват едни пози, жените – други. Проведохме допитване сред 50 души относно любимите им пози и ето какви са резултатите: МЪЖЕТЕ 9: Лотос Момчетата са съгласни, Лотосът просто не е забавен. Ако искат момичето да е върху тях, биха предпочели някой от вариантите на Ездачката. 8. Лъжици Още едно съвпадение. Изглежда, мъжете не обичат цялата тая история с приборите. Може би защото

Отложиха делото срещу Сидеров за инцидента на летище Варна за 17-ти декември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5110481

Състав на Софийски градски съд отложи делото срещу Волен Сидеров за инцидента на летище Варна за 17-ти декември, предаде репортер на Агенция
Състав на Софийски градски съд отложи делото срещу Волен Сидеров за инцидента на летище Варна за 17-ти декември, предаде репортер на Агенция "Фокус". В продължение на два часа и половина съставът на СГС разпита шестима свидетели на случилото се преди две години. Показания пред съда дадоха Иван Димитров, Димитър Димов, Емил Радев,

Ужас! Огромно куче нападна малко дете, скалпира го, разкъса бузите и устните му

http://pik.bg/ужас-огромно-куче-нападна-малко-дете-скалпира-го-разкъса-бузите-и-устните-му-news434685.html

Ужас! Огромно куче нападна малко дете, скалпира го, разкъса бузите и устните му

Огромно куче е нахапало жестоко първолак от харманлийското село Надежден тази сутрин, съобщава haskovo.info. Детето е докарано малко преди обяд с линейка в МБАЛ Хасково, придружено от баща си и веднага е въведено в операционна зала на хирургичното отделение, уточниха от ръководството на клиниката.Момчето е на 7-години, казва се Димитър Гюнай, уточниха от Спешното отделение в Харманли. 

Според информацията, която бащата е дал, синът му е бил нахапан от огромното куче, собственост на шефката му. Таткото е овчар и се грижи за стадо в кошарите край селото.

Детето е скалпирано от песа и е с огромна рана на главата, има разкъсвания и поражения от кучешките зъби на устната и едната буза. Операцията се извършва от неврохирурга д-р Попов. Засега медиците посочват, че живота на момченцето е извън опасност, но ще са необходими последващи козметични интервенции на лицето му.

Стана известно името на злодея-индиец, залял с киселина Дария

http://petel.bg/Stana-izvestno-imeto-na-zlodeya-indiets--zalyal-s-kiselina-Dariya__133935

Индийският студент Сидхарт Сривастава е мъжът, който заля българката Дария Юриева в Индия. Мъжът е атакувал подло нашенката, докато тя...

Октоподи и сепии умряха от стрес заради вандали в природонаучния музей в Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5110476

Само дни след откриването на аквариума в ремонтирания Природонаучен музей, обитателите му станаха жертва на вандалски акт, съобщи БГНЕС.
Неизвестни засега лица са блъскали с голяма злоба по стъклата на аквариумите, стресирали са животните до степен седем и някои от тях са умрели. Сред жертвите са двата октопода и пет сепии.
Само дни след откриването на аквариума в ремонтирания Природонаучен музей, обитателите му станаха жертва на вандалски акт, съобщи БГНЕС. Неизвестни засега лица са блъскали с голяма злоба по стъклата на аквариумите, стресирали са животните до степен седем и някои от тях са умрели. Сред жертвите са двата октопода и пет сепии.

Световни дни за действие във варненското училище „Пейо Яворов“

http://www.moreto.net/novini.php?n=306420

От 9-15 ноември СОУ „Пейо Яворов“ - първото екоучилище във Варненска област, отбеляза дните на Екоучилищата, като се включи в Световните дни за действие 2015 – кампания на Фондацията за екологично образование. Това съобщиха от училището за Moreto.

Октоподи и сепии умряха от стрес заради вандали в природонаучния музей в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5110461

Само дни след откриването на аквариума в ремонтирания Природонаучен музей, обитателите му станаха жертва на вандалски акт, съобщи БГНЕС.
Неизвестни засега лица са блъскали с голяма злоба по стъклата на аквариумите, стресирали са животните до степен седем и някои от тях са умрели. Сред жертвите са двата октопода и пет сепии.
Само дни след откриването на аквариума в ремонтирания Природонаучен музей, обитателите му станаха жертва на вандалски акт, съобщи БГНЕС. Неизвестни засега лица са блъскали с голяма злоба по стъклата на аквариумите, стресирали са животните до степен седем и някои от тях са умрели. Сред жертвите са двата октопода и пет сепии.

Депутатите отхвърлиха патентния данък за такситата (Видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5110470

Само лицензирани превозващи ще могат да упражняват таксиметрова дейност. Отпадна предложението за въвеждане на патентен данък за такситата.
"За" промените на първо четене гласуваха 71 народни представители, "против" бяха 38, а "се въздържаха" 42. Промените подкрепиха ГЕРБ, но срещу патентния данък се обявиха 30 депутати от БСП, от ДПС,
Само лицензирани превозващи ще могат да упражняват таксиметрова дейност. Отпадна предложението за въвеждане на патентен данък за такситата. "За" промените на първо четене гласуваха 71 народни представители, "против" бяха 38, а "се въздържаха" 42. Промените подкрепиха ГЕРБ, но срещу патентния данък се обявиха 30 депутати от БСП, от ДПС,

Депутатите отхвърлиха патентния данък за такситата (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5110463

Само лицензирани превозващи ще могат да упражняват таксиметрова дейност. Отпадна предложението за въвеждане на патентен данък за такситата.
Само лицензирани превозващи ще могат да упражняват таксиметрова дейност. Отпадна предложението за въвеждане на патентен данък за такситата. "За" промените на първо четене гласуваха 71 народни представители, "против" бяха 38, а "се въздържаха" 42. Промените подкрепиха ГЕРБ, но срещу патентния данък се обявиха 30 депутати от БСП, от ДПС,

АБВ-то на прокуратурата

http://www.mediapool.bg/abv-to-na-prokuraturata-news241776.html

В топурдията покрай всякакви битовизми – местни избори, цена на купените гласове, потулване на информацията за контролирания вот и др., публиката загуби интерес към правосъдието и неговото състояние. Прекрасна възможност за поддръжниците на статуквото да се опитат да възстановят позициите си отпреди проактивното положително становище на Венецианската комисия, определението на Конституционния съд за недопустимост на предварителното тълкуване, активната европейска и международна поддържка на незначителните промени в конституцията, гласувани на първо четене. И те незабавно се възползваха от нея. Най-ярко се изяви новоизлюпената партия АБВ, която се държи като политически авангард на прокуратурата. В стремежа си по всякакъв начин да запази доминиращото влияние на прокуратурата върху съда АБВ внесе предложение за изменение и допълнение на приетите на първо четене норми на Законопроекта за изменение и допълнение на конституцията. В съдържателен план това предложение напълно обезсмисля както разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на съдийска и прокурорска колегия, така и широко прокламираното засилване на професионалното присъствие в съдийската колегия, представляващи целта и сърцевината на предложението. Зад фасадата на борба за опазване на независимостта на прокуратурата предложените промени съвършено съзнателно потъпкват всяка възможност за постигане на независимост на съда. При това с мотиви, които обиждат интелекта на мислещата част от нацията. Предложенията на АБВ предвиждат съдийската колегия да се състои от шест съдии, избрани от общото събрание на съдиите, шест избраници на Народното събрание и двамата служебни членове на ВСС по закон – председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС). Каква е причината да се пробутва тезата, че двамата председатели са част от съдийската квота и поради това ще гарантират мнозинството на съдиите в професионалната съдийска колегия, никой не си прави труда да поясни, защото трудно се обяснява необяснимото. Председателите на върховните съдилища не могат да бъдат интегрална част от съдебната квота, защото тяхното участие във ВСС, съответно в съдийската колегия, не зависи от волята на Общото събрание на съдиите – единствения орган, на който конституцията предоставя конститутивна компетеност за избор на представители на съдиите във ВСС. Според международните стандарти съдиите – членове на ВСС трябва да бъдат избрани от съдии. Заемането на председателските постове във ВКС и ВАС не е резултат на избор на съдиите, а практическата възможност професионалната общност да влияе върху този избор при досегашните правила е нулева. В следдеветосептемврийската история на правораздаването в България председателите на върховните съдилища са в подавляващото си мнозинство несъдии. Румен Янков и Константин Пенчев са изключения, които потвърждават правилото. Заварената процедура по номинирането и назначаването им превръща председателите на върховните съдилища в своеобразна кръстоска между държавен служител и политически функционер, за сметка на присъствието им в съдебната зала и съдебния процес. Затова способстват и устройствените и процесуални закони, които предоставят упражняването на съдийската професия от председателите на личния им избор, превръщайки го от задължение в избор по желание. Като прибавим и това, че "двамата големи“ не могат да имат представителни функции по отношение на общността на мнозинството от съдиите в държавата извън ограничения състав на ВКС и ВАС (по-малко от 10 % от съдиите в страната), става безпределно ясно, че изкуственото им "пришиване“ към съдийската квота означава опит за завоалирано запазване на статуквото. Очевидно контраверсните позиции на двамата председатели към предложенията за реформа ярко илюстрират и аритметичната вярност на такъв извод, ако се приложи към действащия състав на ВСС и актуалното поведение на неговите членове. Всъщност в бъдещата промяна се залага квотата на съдиите да зависи от двама по същество държавни чиновници, които, освен всичко друго, не намират нищо нередно в това, също като главния прокурор, да си общуват неформално с представителите на изпълнителната власт, на политическите партии и организации, без да дават обяснение на публиката дали това общуване не е по повод на настоящи или бъдещи съдебни производства и за кои конкретно производства става дума в тези разговори. Още по-мракобесно е предложението всички решения с правно значение за съдбата на съдиите (като професионална общност и физически лица), съда (като институция) и съдебните служители да се приемат от Пленума на ВСС, а това означава да зависят в най-съществена степен от волята на прокурорите и следователите в прокурорската квота. Тук е мястото да припомня един въпрос, който задавам от известно време, без да получа дори опит за смислен отговор – защо във ВСС има толкова много прокурори и следователи, след като тяхната работа в областта на наказателното и административно правораздаване има обем по-малък от 1/3 от общата правораздавателна дейност на съдилищата в държавата? Последиците са видими с просто око – при очевидната фактическа зависимост на прокуратурата от изпълнителната власт да се запази възможността за контрол върху ВСС и поведението на бъдещата съдийска колегия. Другият актуален въпрос е дали АБВ е единствената политическа организация на прокуратурата или и други политически сили ще се проявят като такива? Близкото бъдеще ще покаже. _______________ Този документ е  създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Министър Танева: Структурата, която остава с просрочени задължения, е БАБХ

http://pik.bg/министър-танева-структурата-която-остава-с-просрочени-задължения-е-бабх-news434686.html

Министър Танева: Структурата, която остава с просрочени задължения, е БАБХ

Структурата, която остава с просрочени задължения, е БАБХ. Това каза по време на парламентарен контрол министърът на земеделието и храните Десислава Танева, цитирана от „Фокус”.

„В рамките на бюджета, с който разполагаме и икономиите, които направихме, ще се опитаме да постигнем и определени споразумения за начин, по който да бъдат удовлетворени кредиторите”, коментира Танева. Тя посочи, че в хода на изпълнение на бюджета за 2015 година за част от недофинансираните дейности на БАБХ са били осигурени допълнителни средства за болестта „син език” - 4,625 млн. лева, като за изпълняване на програмата за изкореняване на болестта са били 4,535 млн. лева. „МЗХ предприе редица действия за ограничаване на разходите, както в централната администрация, така и във второстепенните разпоредители с бюджета. Бяха допълнително предоставени на БАБХ 5,740 млн. лева, а на селскостопанска академия - 2,2 млн. лева. Към 31 октомври 2015 година МЗХ преразпредели икономиите. Искам да ви уверя, че всички от персонала Изпълнителната агенция по борба с градушките ще получат възнаграждението си”, подчерта Танева.

Тя посочи още, че на 1 ноември 2015 година е подаден сигнал по телефона до директора на областна дирекция по безопасност на храните в Сливен за търговия на храни с нерегистрирани два обекта в село Тополчане, намиращи се в ромската махала. „Първият обект е смесен магазин за търговия с хранителни и нехранителни стоки. За втория обект официалният контрол не е издавал заповед за спиране на експлоатацията на обекта по простата причина, че не е издавал решения и да го пуска в експлоатация. Разликата на балотажа, в която кандидатът от ГЕРБ спечели беше 3500 гласа при условие, че във всички ромски махали БСП победи близо с 2 или 3 пъти повече разлика. Политическите ръководства и членовете не могат да се закрилят от държавата и да се дават за пример, когато работят незаконно. Няма закрит обект, защото такъв не е откриван”, каза още Десислава Танева.

Uber: Решението на българските власти нарушава закони на ЕС

http://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/uber-reshenieto-na-bylgarskite-vlasti-narushava-zakoni-na-es-205982/

КЗК е единствената антимонополна комисия в ЕС, която се изказва против услугата ни и така ограничава конкуренцията, смята Димитър Радуков

Железопътният туризъм се завръща с пълна пара

http://www.cross.bg/putyva-vlak-preminava-1487994.html

/КРОСС/Влаковете може да не са най-бързото средство за пътуване (за сега), но те могат да бъдат най-запомнящото се. От луксозните интериори до грабващите дъха изгледи, пътуването с влак може да бъде едно уникално носталгично изживяване. Нищо чудно, че автори като Агата Кристи черпят вдъхновение от тези романтични пътувания. Следните 16 маршрута ще ви накарат да се размечтаете, предлагайки екзотични дестинации, петзвездни блюда и вдъхновяващи пейзажи, пише manifesto.bg:   1. The Glacier Express отвежда пътниците на грабващо дъха приключение през Алпите. Маршрутът дълъг 80 мили се изкача на височина 1,8 километра, като преминава през 291 моста и 91 тунела. Удоволствието ще ви отнеме 8 часа. 2. The Trans-Siberian Railway е най-дългата железопътна линия в света. Тя преминава през осем времеви зони, като започва от Москва, Русия и завършва в Пекин, Китай.Пътуването отнема една седмица и ще ви струва между 600 и 1 000 долара. 3. Определено за "най-луксозното пътуване с влак в света", The Pride of Africa ще ви струва между 5 и 10 хил. долара. Започвайте да спестявате, защото пътешествието от Кейптаун, Южна Африка до Дар ес-Салаам, Танзания си заслужава. По пътя се спира на резервати достъпни само чрез влак или самолет. 4. The Venice Simplon-Orient Express е частен луксозен влак, които пътува между Лондон, Виена и Истамбул, Турция. Вагоните са изработени през 1920г., а атмосферата наподобява тази на някогашния Ориент Експрес. 5

Научете колко голям е рискът ви да развиете диабет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5109489

Като отговорите на следните въпроси, ще разберете колко голям е рискът ви да развиете диабет тип 2.
1. На колко години сте? Под 45 г. 0 точки 45-54 г. 2 точки 55-64 г. 3 точки Над 64 г. 4 точки
2. Какъв е индексът на телесната ви маса (теглото/ръста2 - тоест на квадрат)? Под 25 кг/м2 0 точки 25 - 30 кг/м2 1 точка Над 30 кг/м2 3 точки
3.
Като отговорите на следните въпроси, ще разберете колко голям е рискът ви да развиете диабет тип 2. 1. На колко години сте? Под 45 г. 0 точки 45-54 г. 2 точки 55-64 г. 3 точки Над 64 г. 4 точки 2. Какъв е индексът на телесната ви маса (теглото/ръста2 - тоест на квадрат)? Под 25 кг/м2 0 точки 25 - 30 кг/м2 1 точка Над 30 кг/м2 3 точки 3.

ИЗВЪНРЕДНО в ПИК! Алексей Петров пред медията ни за загиналия Цветанов: Съжалявам много за човека! До момента всичко по делото беше монтаж!

http://pik.bg/извънредно-в-пик-алексей-петров-пред-медията-ни-за-загиналия-цветанов-съжалявам-много-за-ч-news434677.html

ИЗВЪНРЕДНО в ПИК! Алексей Петров пред медията ни за загиналия Цветанов: Съжалявам много за човека! До момента всичко по делото беше монтаж!

"Съжалявам много за човека Георги Цветанов. До момента всичко по делото беше монтаж. За първи път виждам, че прокурорите търсят истината". Това заяви пред ПИК Алексей Петров преди минути.

Потърсихме мнението на бившия съветник на председателя на ДАНС във връзка със зверската катастрофа, в която загина Георги Цветанов, който беше основен свидетел по делото "Октопод". Цветанов издъхна вчера, след като се преобърна с несъобразена скорост с "Фолксваген Голф", близо до Стара Загора (виж подробности в Още по темата).

"Още веднъж мога да кажа, че съжалявам за човека и за това, че не може да дойде сега, когато го няма Светлозар Костов и когато се търси обективната истина, за да каже какви са били нашите взаимоотношения в действителност", допълни пред медията ни Петров.

Инвестициите в предприятията намаляват с 1/3

http://www.mediapool.bg/investitsiite-v-predpriyatiyata-namalyavat-s-13-news241775.html

Направените инвестиции в промишлените предприятия през тази година ще се с 32.6 на сто по-малко в сравнение с 2014 г., сочи инвестиционната бизнес анкета на Националния статистически институт, проведена сред предприемачите през октомври 2015 г. Свързаните с енергетиката и водните услуги отрасли се очаква да имат най-голям относителен дял в очакваните инвестиции през настоящата година (33.7%), следвани от производството на стоки за междинно потребление (31.9%) и на недълготрайни потребителски стоки (20.4%). Сходна ще е структурата на дяловете на инвестициите и през 2016 г., като бизнесът е остава скептичен за следващата година и очаква спад от 2.4 процента на обема на инвестициите в промишлеността. Над 1/3 (около 36%) от предприятията не планират разходи за придобиване на дълготрайни активи догодина. Най-оптимистични са прогнозите на енергетичните и свързаните с водата отрасли, които отново ще формират най-голям относителен дял на вложенията и дори той ще нарасне спрямо 2015 г до 39.4%. След тях се подреждат отраслите, произвеждащи стоки за междинно потребление, и тези, произвеждащи недълготрайни потребителски стоки - съответно с 32.4 и 15.7% Съобразно направлението на инвестициите през 2016 г. с най-голям дял се очаква да бъдат тези за заместване на износеното оборудване - 29.3% от общия стойностен обем на инвестициите в промишлеността. На второ място с 29.1% дял са предвидените инвестиции за увеличаване на производствения капацитет, следвани от тези за механизация или автоматизация на съществуващи производствени процеси и за въвеждане на нови производствени технологии - с 24.2%, и за опазване на околната среда, мерки за сигурност и други - със 17.4%. Бизнесът има позитивни нагласи за търсенето на продукцията му, очакваните приходи и печалби и смята, че това ще повлияе стимулиращо върху инвестициите.

Важен свидетел по „Октопод“ загина, втори е ранен

http://www.vesti.bg/vazhen-svidetel-po-oktopod-zagina-vtori-e-ranen-6045401

Георги Цветанов загина при катастрофа, а Пламен Устинов е бил ранен с брадва и е в болница

Основен свидетел по делото „Октопод“ загина в катастрофа

http://www.vesti.bg/osnoven-svidetel-po-deloto-oktopod-zagina-v-katastrofa-6045401

Инцидентът е станал късно в четвъртък вечерта по пътя Бургас – Стара Загора, близо до Чирпан

Разярен мъж намушка с нож двама души в Габрово, единият се бори за живота си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5110459

Двама младежи са настанени в болницата в Габрово, след като били намушкани с нож при скандал, възникнал в автомобил. Има опасност за единия от пострадалите.
Инцидентът станал в сряда около 19:30 ч. в района на бул. „Стефан Караджа“ в Габрово, информираха от пресцентъра на полицията. Спречкването станало между тримата млади мъже,
Двама младежи са настанени в болницата в Габрово, след като били намушкани с нож при скандал, възникнал в автомобил. Има опасност за единия от пострадалите. Инцидентът станал в сряда около 19:30 ч. в района на бул. „Стефан Караджа“ в Габрово, информираха от пресцентъра на полицията. Спречкването станало между тримата млади мъже,

Разярен мъж намушка с нож двама души в Габрово, единият се бори за живота си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5110453

Двама младежи са настанени в болницата в Габрово, след като били намушкани с нож при скандал, възникнал в автомобил. Има опасност за единия от пострадалите.
Инцидентът станал в сряда около 19:30 ч. в района на бул. „Стефан Караджа“ в Габрово, информираха от пресцентъра на полицията. Спречкването станало между тримата млади мъже,
Двама младежи са настанени в болницата в Габрово, след като били намушкани с нож при скандал, възникнал в автомобил. Има опасност за единия от пострадалите. Инцидентът станал в сряда около 19:30 ч. в района на бул. „Стефан Караджа“ в Габрово, информираха от пресцентъра на полицията. Спречкването станало между тримата млади мъже,

РБ с предложения за промени в Закона за социалното подпомагане

http://frognews.bg/news_101872/RB-s-predlojeniia-za-promeni-v-Zakona-za-sotsialnoto-podpomagane/

Внесохме предложения за промени между четенията в Закона за социалното подпомагане, чиято цел е да се поправят несъвършенствата в наредбата за настаняване на хора с психически проблеми в социални институции, заради които България е осъдена два пъти в Страсбург, обяви Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок и член на правната комисия в парламента.

13 тежки истини, които мъжете НЕ признават на жените

http://curious.actualno.com/13-tejki-istini-koito-myjete-ne-priznavat-na-jenite-news_507375.html

Мъжката и женската гледна точка са различни колкото от земята до небето, но все пак ни се налага да живеем под един покрив и някак си трябва да проявим разбиране един към друг. Колкото по-рано се напаснем, толкова по-щастлив живот ни очаква. Това са 13 неща, които мъжете си мислят, но никога не признават на жените до себе си. 1. Ние никога не си тръгваме от жени, с които ни е добре. Дори и от жени, с които някога ни е било добре – не веднага. 2. Ние разбираме жените два пъти по-малко, о

Световна диабетна епидемия заплашва света

http://society.actualno.com/svetovna-diabetna-epidemija-zaplashva-sveta-news_507410.html

382 млн. души в света са болни от диабет. Очаква се до 2035 г. броят им да се увеличи с 55%, което показва, че ни очаква световна пандемия. В ЕС около 50 млн. души са засегнати от диабета. Данните обяви националният консултант по ендокринология Сабина Захариева на кръгла маса в парламента на тема „Епидемията диабет - как да я овладеем?". Към днешна дата добрата новина е, че България вече има диабетен регистър. Една от основните ползи от регистрите е, че дават навременна информация за епи

Разкриха гориво без документи и манипулирани уреди на бензиностанция в Пловдив

http://plovdiv.actualno.com/razkriha-gorivo-bez-dokumenti-i-manipulirani-uredi-na-benzinostancija-v-plovdiv-news_507411.html

Гориво без документи и манипулирани уреди разкриха при проверка на бензиностанция в Пловдив служители от мобилна митническа група и на Митница Пловдив, съобщава Topnovini.bg. Една от бензиноколонките, която според служителите на бензиностанцията не работи, се оказва не само работеща, но и с манипулирани уреди. Открити са и 2061 литра бледозелена течност с мирис на дизелово гориво без документи. За откритото гориво без документи ще бъде съставен акт, за установените технически нарушения са уве

Медицинските лица в училище ще могат да поставят инсулин на децата с диабет

http://healthy.actualno.com/medicinskite-lica-v-uchilishte-shte-mogat-da-postavjat-insulin-na-decata-s-diabet-news_507412.html

Медицинските лица в училищата и детските градини да поставят инсулина на децата с диабет. Такава промяна подготвя Министерството на здравеопазването в Наредбата за здравните кабинети в детските заведения и училища. В Народното събарание беше организирана дискусия "Как да овладеем епидемията диабет".  В наредбата за здравните кабинети в детските заведения и училища от април 2000 г. не е разписано медицинските лица да следват назначен терапевтичен план или режим, предписан от ендокринолог, п

Сливен избира носител на наградата за цялостен принос за развитие на града

http://sliven.actualno.com/sliven-izbira-nositel-na-nagradata-za-cjalosten-prinos-za-razvitie-na-grada-news_507414.html

Сдружение "Св. Георги Победоносец" - Сливен и тази година ще връчи отличие за цялостен принос към град Сливен. Наградата се присъжда на наши съграждани, които с добрите си дела са допринесли за преобразяване и популяризиране на града ни или са помогнали на други хора да се почувстват значими и пълноценни. Тази година церемонията по връчването ще се състои на 17 декември, допълва Topnovini.bg. „За да наградим достойните наши съграждани, очакваме номинации. Имената, с кратко описание на де

#КОЙ пусна Аликс Партнърс в КТБ

http://frognews.bg/news_101871/#KOI-pusna-Aliks-Partnars-v-KTB/

„... осъжда ни света за туй, що стане знайно, и ний не вършим грях, кога грешиме тайно.” Молиер, „Тартюф”

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване