Извънредно: Започва битка с огнения ад в Смолян!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260277_%D0%98%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%3A+%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0+%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0+%D1%81+%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B0%D0%B4+%D0%B2+%

 Три групи от пожарникари, военни, горски служители и доброволци започнаха да гасят пожара в квартал „Райково”. Това заяви кметът на Смолян Николай Мелемов. Той уточни, че през нощта екипите не са работили, а само са наблюдавали пожара, той като не са искали да излагат на излишна опасност населението.
Мелемов предупреди пред камерата на TV7, че доброволците могат да се превърнат в пречка, защото нямат опит в подобни ситуации и може да станат жертва на обгазяване.

„Имаше дежурни, които наблюдаваха, но сутринта се направи възстановка. В 6.00 часа имаше кризисен щаб и хората тръгнаха да гасят”, заяви Мелемов. Той обясни, че пожарът е ограничен и локализиран, но към момента все още не е загасен и това ще бъде задачата на екипите през целия ден. „Надявам се днес да загасим пожара и да отменим бедственото положение, но докато не си свършим докрай работата нямаме намерение да го отменим. Това ще стане, едва когато сме уверени, че наистина пожарът е приключил тотално”, посочи кметът на Смолян. „В момента още гори, аз се намирам на мястото и го наблюдаваме внимателно. Направиха се три групи, които включват пожарникари, военни, доброволци и горски служители, те вече тръгнаха да го гасят”, каза още Мелемов.

Както БЛИЦ съобщи вчера, пожар въздникна в района на село Дунево и кв. „Райково“ на град Смолян. Огънят беше локализиран, като в борбата с него се включиха екипи от Пожарна безопасност и защита на населението, над 80 горски служители, доброволци и военни, както и хеликоптери на Министерство на отбраната. Пожарът е обхванал около 200 дка иглолистна гора, предимно от черен бор. През цялата нощ дежурни са следили за това пожарът да не се разрасне от огнищата. Директорът на Регионална дирекция по горите – Смолян инж. Венцислав Фурлански, заяви, че няма опасност пожара отново да се разгори. 

Американски безпилотник убил палача на "Ислямска държава" Джихади Джон?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5109877

Един от най-известните палачи на „Ислямска държава”- Мохамед Емвази, известен и като Джихади Джон е бил убит в град Рака в момент, когато се качвал на своя автомобил, съобщи „Вашингтон пост”. Атаката е извършена от американски безпилотник, съобщи официален представител на Пентагона.
Джихади Джон стана известен през 2014 година,
Един от най-известните палачи на „Ислямска държава”- Мохамед Емвази, известен и като Джихади Джон е бил убит в град Рака в момент, когато се качвал на своя автомобил, съобщи „Вашингтон пост”. Атаката е извършена от американски безпилотник, съобщи официален представител на Пентагона. Джихади Джон стана известен през 2014 година,

Предстоящи събития

http://www.cross.bg/provede-zala-turnovo-1487937.html

/КРОСС/ ***София. От 9 ч. ще започне редовното заседание на Народното събрание.***София. От 9.30 ч. европейският комисар за образование, култура, младеж и спорт Тибор Наврачич ще участва в годишната конференция „Образование 2015"в хотел "Маринела" в София.***София. От 10.30 ч. министърът земеделието и храните Десислава Танева ще открие конференцията „Подпомагане на лозаро-винарския сектор и перспективи за развитието му" в зала „Вихрен" на Интер Експо Център.***София. От 9 ч. в зала 6 на Националния дворец на културата ще бъде открит Вторият форум за културно сътрудничество между министрите на културата на страните от Централна и Източна Европа и Китай (формат 16+1).***София. От 9.30 ч. Съюзът на юристите в България организира Експертна кръгла маса по проблемите на юридическото образование, която ще се проведе в сградата на Съюза, ул. „Пиротска" 7, ет.1.***София. От 8.30 до 12.30 ч. „Четвърта Многопрофилна болница за активно лечение - София" организира безплатно измерване на кръвна захар с глюкомер, консултации и обучение върху диетата при захарен диабет, обучение на пациенти на терапия с инсулин, обучение върху самостоятелни корекции на инсулинови дози.***София. От 9 ч. в Хотел Балкан ще се проведе годишен регионален форум „Природен газ Инфраструктура и услуги 2015".***София. От 9.30 ч

Ексклузивно за войната: Безпилотник уби кървавия Джихади Джон в Рака!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260276_%D0%95%D0%BA%D1%81%D0%BA%D0%BB%D1%83%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0%3A+%D0%91%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D1%83%D0%B1%D0%

 Един от най-известните палачи на „Ислямска държава”- Мохамед Емвази, известен и като Джихади Джон е бил убит в град Рака в момент, когато се качвал на своя автомобил, съобщи „Вашингтон пост”. Атаката е извършена от американски безпилотник, съобщи официален представител на Пентагона.
Джихади Джон стана известен през 2014 година, когато в интернет се появи запис как той убива американския журналист Джеймс Фоули. През март тази година беше публикувана и фотография на терориста от негова студентска анкета. 

Според Пентагона, атаката е била успешна и сега се очаква допълнителна информация, която ще бъде предоставена на медии, когато това стане възможно. 

Депутатите решават за данъка на такситата

http://offnews.bg/news/n_1/n_590683.html

Депутатите решават за еднократно облагане на таксиметровите шофьори, в пленарна зала влизато помените в Закона за местните данъци. Те бяха приети по-рано тази седмица от бюджетната комисия.  Според поправките за всеки автомобил ще се плаща между 400 и 1000 лева, според решението на съответната община. Част от шофьорите се заканиха да протестират срещу новия данък, като предупредиха, че той ще наложи поскъпване на услугите им.  Еднократният налог между 400 и хиляда лева ще замени данък печалба или данъка върху доходите на физическите лица, които в момента трябва да плащат таксиметровите водачи, обясни обаче Менда Стоянова, която е и един от вносителите на законопроекта от ГЕРБ.  В петъчния парламентарен контрол ще участват вицепремиерите Ивайло Калфин и Румяна Бъчварова, съобщи БНР. Калфин ще отговори на депутатски питания за размера на безработицата и мерките за увеличаване на младежката заетост. Бъчварова ще говори за центровете за регистрация на бежанците у нас, както и за резултатите от действията на МВР срещу купуването на гласове на местните избори.

Радарите за превишена скорост днес - 13 ноември, във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=306370

Служители на пътната полиция ще следят днес - 13 ноември, за превишена скорост във Варненска област, научи Moreto.net. Ето и пълният списък радарите: 09:30ч.-10:30ч. Път I-9 с. Приселци, б-я Ергос 11:10ч.-12:00ч. Път I-9 гр. Бяла Автомивка 13:00ч.

Оттеглят орязването на привилегиите в МВР в края на месеца

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260275_%D0%9E%D1%82%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D0%BE%D1%80%D1%8F%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%9C

 Орязването на социалния пакет в сектор “Сигурност” може да отпадне не по-рано от 20 ноември, когато е първата възможна дата за внасяне в НС на съответното предложение. Това съобщи вчера председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова по време на обсъждането на първо четене на бюджета за 2016 година, който по-късно бе приет. Стоянова обясни, че за да се премахнат спорните текстове, предвиждащи сваляне на тавана за заплатите при напускане от 20 на 10 и орязване на отпуските и порционите, най-напред бюджетът трябва да мине на първо четене в пленарната зала. Очаква се това да се случи на 19 ноември. От синдикалния алианс в МВР се съгласиха, че са необходими огромни реформи в системата, но посочиха, че получаваното от служителите като заплати и обезщетения не може да бъде намалено. С протестите не искаме да засегнем стабилността и сигурността на страната, посочиха от синдиката. Преструктурирането на бюджетите на силовите ведомства ще се проведе в диалог с парламента, кабинета и синдикатите, гарантира финансист N1 Владислав Горанов. По думите му добрата новина е, че промяна ще има. Иначе, независимо, че за следващата година за сектора са предвидени 300 млн. лв. повече, вероятността да се окажем неудовлетворени от ефективността на работата на тези системи в следващите години е висока, добави Горанов.

YouTube пусна първото си музикално мобилно приложение

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/11/13/2648378_youtube_pusna_purvoto_si_muzikalno_mobilno_prilojenie/?ref=rss


Видео порталът YouTube е един от най-популярните начини за слушане и откриване на безплатна музика в интернет. Компанията ще се опита да се възползва от това чрез новото си приложение YouTube Music, което вече е налично за Android и iOS.

YouTube Music е разработено с идеята "музиката никога да не спира" и да помага за откриването на нови изпълнители. Приложението е безплатно с реклами. Има и опция да се активира платен абонамент чрез услугата YouTube Red.

Чрез приложението...

Вторник вкарват Сидеров и Чуколов в килията! Държавното обвинение поиска постоянен арест!

http://www.bnews.bg/article-143619

Обвиненията срещу Сидеров и Чуколов са за хулиганство, извършено с изключителен цинизъм и дързост. На Сидеров ще бъде повдигнато и друго обвинение - за принуда.

Днес рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5109622

Проф. Владислав Паскалев, художник
Димитър Кочков, член на КЕВР
Проф. Никола Великов, икономист
Юрий Ангелов, актьор                                                                                                                                                                                                                                        
Проф. Владислав Паскалев, художник Димитър Кочков, член на КЕВР Проф. Никола Великов, икономист Юрий Ангелов, актьор                                                                                                                                                                                                                                        

Мао от Анди Уорхол продаден за $47,5 млн.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260274_%D0%9C%D0%B0%D0%BE+%D0%BE%D1%82+%D0%90%D0%BD%D0%B4%D0%B8+%D0%A3%D0%BE%D1%80%D1%85%D0%BE%D0%BB+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%B7%D0%B0+%2447%2C5+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.

 Аукционна къща "Сотбис" продаде на търгове, състояли се в Ню Йорк, произведения на съвременното изкуство за сумата от 294,8 млн. долара. Най-висока цена - 70,5 милиона долара, бе платена за картина на Сай Туомбли. Сред топ лотовете бе и творбата на Анди Уорхол "Мао", съобщи АП.

Портрет на Мао Цзедун от яркия представител на поп арта, беше продаден на търга на "Сотбис" за 47,5 млн. долара. Предварителната оценка на лота бе 40 млн. долара.
Портретът "Мао" е един от най-известните от подобната серия картини на Уорхол, собственост на частни колекционери. Произведението е създадено през 1972 г. след историческото посещение на президента на САЩ Ричард Никсън в Китай. Уорхол рисува цяла серия от портрети на Великия кормчия, които се различават по размер, светлина и цветова палитра. Предложеното на търга платно е с размери 2 на 1,4 метра.
В творчеството на Анди Уорхол "Мао" е едно от най-ранните произведения от цикъл знаменитости, които той рисува през 70-те години на миналия век. Сред тях са Мерилин Монро, Елизабет Тейлър, Елвис Пресли, Владимир Илич Ленин, Ричард Никсън.
В изображението на Уорхол Мао Цзедун напомня на обичайните официални портрети на китайския ръководител и идеолог. Именно по тази причина преди няколко години Китай забрани в страната да бъдат показани 10 портрета на Великия кормчия, дело на класика на поп арта.

Горанов: ББР не финансира привилегировани лица

http://pik.bg/горанов-ббр-не-финансира-привилегировани-лица-news434468.html

Горанов: ББР не финансира привилегировани лица

Финансовият министър Владислав Горанов, който е принципал на Българската банка за развитие, отрича финансовата институция да отпуска кредити на привилегировани лица. В писмен отговор до депутат от Реформаторския блок, Горанов посочва, че през тази година е приета промяна в Устава на ББР, с която е въведен лимит за единична експозиция в размер на 10 на сто от собствения капитал на банката.

“Експозициите на ББР към нито един клиент не надвишават лимита, предвиден в актуалния Устав на банката”, допълва Горанов. В отговора си министърът уточнява, че “делът на кредитите за дружества, различни от малки и средни предприятия, в общия брой отпуснати кредитни улеснения възлиза на под 2%”.

Последната година БНБ е извършила една надзорна инспекция на ББР, при която не са установени нарушения, става ясно още от отговора на финансовия министър. Към 30.09.2015 г. ББР отчита финансови показатели над средните за банковия сектор. По обращаемост на активите банката се нарежда на 4-то място (1.48%), а по абсолютен размер на печалбата на 6-то място. Тези показатели са реализирани в условия на абсолютно лидерство на банката по отношение степен на капитализация (50.72% капиталова адекватност) и ликвидност (коефициент на ликвидни активи – 69.4%), допълва Горанов. 

Пожарникари и военни на бой с пожара край Смолян

http://frognews.bg/news_101852/Pojarnikari-i-voenni-na-boi-s-pojara-krai-Smolian/

Пожарникари, военни, горски служители и доброволци започнаха да гасят пожара в квартал „Райково”. Това заяви кметът на Смолян Николай Мелемов. Той уточни, че през нощта екипите не са работили, а само са наблюдавали пожара, той като не са искали да излагат на излишна опасност населението.

"Ислямска държава": Скоро, много скоро, ще се излее море от кръв

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260273_%22%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%22%3A+%D0%A1%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%2C+%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE+%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%2C+%D1%89%D0

 

Арестуваха куп джихадисти в 7 европейски държави

Терористичната организация „Ислямска държава” обещава „съвсем скоро” да организира в Русия терористични атаки, предаде Ройтерс, като се позова siteintelgroup.com. Записът е на руски език и е публикуван в сайта на терористите „Ал Хайят” и обещава: " Скоро, много скоро, ще се излее море от кръв".  В друг вариант на записа "морето" става "океан". Експерти припомнят, че на 14 октомври терористите обявиха джихад на Русия, като се позоваха на обявената от Руската православна църква „свещена борба срещу тероризма”.

Ден преди това руската полиция започна разследване за публикувани в интернет слухове (предимно в Казан и Москва), че се подготвят терористични акции на територията на страната. Тези предупреждения бяха квалифицирани като „опит за дестабилизация”.

Между 13 и 17 терористи бяха при мащабна полицейска акция в 7 европейски държави. Данните за броя на задържаните се разминава, като европейската правосъдна агенция съобщава за 13 души, а италианската полиция, която е ръководила операция JWEB, заяви, че те са 17. Арестите са осъществени в Италия, Великобритания, Норвегия и Финландия. В акцията са участвали и полицейските сили в Германия, Гърция, Швейцария и САЩ.

16 кюрди и 1 косовар планирали да отвличат дипломати, а с откупите да наемат бойци за Сирия и Ирак. Те са членове на кюрдско-сунитската радикална група "Ратви Шакс" и са били заловени едновременно в Италия, Великобритания, Норвегия и Финландия. Сред арестуваните е и молла Крекар, който е бил неин водач. Крекар е иракски кюрд, живеещ в Норвегия, срещу когото имало решение за експулсиране за заплаха за националната сигурност на страната. То обаче не било изпълнено, тъй като се смятало, че той ще бъде екзекутиран в Ирак.

"Евроджъст" уточнява, че не всички лица, срещу които са издадени заповеди за задържане, са били заловени, тъй като се смята, че се бият на страната на "Ислямска държава" и "Ал Нусра" в Близкия Изток.

Според италианското разследване членовете на "Ратви шакс" общували помежду си в интернет. Те имали активни клетки в Германия, Швейцария, Великобритания, Финландия, Италия, Гърция, Швеция, Норвегия, Ирак, Иран и Сирия. Те се занимавали основно с наемането на бойци за Сирия, Ирак и Кюрдистан.

Карабинерите попаднали на следите на "Ратви Шакс" през 2011 г., като разследването е водено активно и в Швейцария и Германия.

Групата е свързана с "Асар ал Ислам", която е в списъка терористичните организации на ООН заради връзките си с Ал Кайда. Нейната основна цел е да свали иракското кюрдско правителство и да го замени с халифат, управляваща по законите на шериата. "Евроджъст" съобщава, че по време на операцията в централата му в Хага се е намирал офицер от карабинерите, който е поддържал връзка с италианските си колеги, които са били включени в групите, осъществили арестите.

И днес: Десетки полети у нас отменени! Стачката на "Луфтханза" продължава

http://petel.bg/I-dnes--Desetki-poleti-u-nas-otmeneni--Stachkata-na-Lufthanza-prodalzhava-__133888

Снимка: АФП Въвежда се промяна в полетите на „Луфтханза” на 13 и 14 ноември от и до летище София във връзка със стачните действия на...

Защо момичетата си падат по лоши момчета?

http://curious.actualno.com/zashto-momichetata-si-padat-po-loshi-momcheta-news_507136.html

Учени обясниха защо момичетата се привличат от лоши момчета, а представителите на силния пол – от по-открити и емоционални жени. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Evolution & Human Behavior, съобщава изданието Scientific American. Специалистите изучили около 1000 хетеросексуални мъже и жени с различни типове личност и изразеност на неврози. Доброволците се намирали под контрола на общопрактикуващи лекари, чиято работа била координирана от Ферандо Гутиерес от Барселона.

Три жертви на катастрофи през денонощието

http://crime.actualno.com/tri-jertvi-na-katastrofi-prez-denonoshtieto-news_507262.html

Трима души са загинали, а 14 са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщават от пресцентъра на МВР. В страната са регистрирани 13 пътни инцидента, като трима от пострадалите в тях са с опасност за живота. В столицата са станали две тежки и 96 леки произшествия на пътя, при които са ранени двама души.

Нова версия за катастрофата на руския Airbus А321 над Синайския полуостров

http://africa.actualno.com/nova-versija-za-katastrofata-na-ruskija-airbus-a321-nad-sinajskija-poluostrov-news_507256.html

На борда на разбилия се над Синайския полуостров руски самолет Airbus А321 е имало таймер. Това твърди американският ТВ канал Fox News, позовавайки се на източник, запознат с разследването. По негови данни таймерът е бил програмиран за „два часа“, явно става въпрос за времето от излитането от летище Шарм ел-Шейх в ранното утро на 31 октомври. А321 на авиокомпанията "Когалымавиа" с 224 души на борда се разби 23 минути след излитането. Fox News допълва още, че не е ясно как са бил

Купете си кола от автомат

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260272_%D0%9A%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82

 Ако покупката на автомобил ви се струва прекалено сложна, сега можете да отидете до пететажния автомат, за да изберете вашия нов автомобил, както избирате бонбони.

 
Това един нов вид автокъща, която е създадена от Carvana. Притежаваща поредица от роботи, 20 автомобила и три отделни платформи, Carvana твърди, че можете да отпътувате с новия си автомобил за 20 минути или по-малко. Новия автомат за коли може да се намери на границата на Нешвил, Тенеси.
 
Автомата за коли е до известна степен трик. Вие плащате за колата, както за всяка друга, но ви дават гигантска лъскава монета с която да задвижите на процеса извършван от роботи които я доставят до вас.
Това не е първият пример за автоматизирана доставка на автомобили, VolksWagen има далеч по-голяма и по-впечатляваща версия, но тази е доста забавна.
 
 

Братя Мангасарян се събират за ново шоу

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5109626


Братя Мангасарян се събират пак и правят ново шоу. Зюмбюл (Силвестър Силвестров), Кулю (Владислав Петров) и Среброто (Александър Сано) ще представят “За вредата от образованието, културата и изкуството” на 19 ноември в столичен клуб. Ще разиграват комични етюди, правейки критичен анализ на актуалната културна и обществено-политическа ситуация в
Братя Мангасарян се събират пак и правят ново шоу. Зюмбюл (Силвестър Силвестров), Кулю (Владислав Петров) и Среброто (Александър Сано) ще представят “За вредата от образованието, културата и изкуството” на 19 ноември в столичен клуб. Ще разиграват комични етюди, правейки критичен анализ на актуалната културна и обществено-политическа ситуация в

Вече можете да разгледате Британския музей от къщи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260271_%D0%92%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5+%D0%91%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D0%BC%D1%83

 Британският музей в Лондон притежава масив от красиви и исторически значими артефакти, включително Розетския камък, който е помогнал на историците да сразберат древните йероглифи, използвани в Египет. Днес организацията се съюзява с Google, за да поднесе своите различни колекции онлайн като част от културния институт на Google. Търсачката гигант развива този ресурс в продължение на години, като постоянно посещава и архивира експонати от цял свят. С Британския музей, допълнителни 4500 предмета и произведения на изкуството се добавят към колекцията им, пълна с подробни снимки и описания.

Най-важно е може би добавянето на Admonitions Scroll, свитък с китайски текст, който датира от 6-ти век. Парчето е невероятно крехко и за това е видимо в музея в продължение на само няколко месеца всяка година. Чрез културния институт, можете да разгледате каквото си пожелаете и тъй като е заснето с "гигапиксели" резолюция можете да увеличавате, за да видите някои неветоятни детайли. Всички обекти магат да се търсят в сайта на Google, заедно с няколко колекции за древен Египет и Келтския живот през британската желязната епоха.

Ако искате усещане за традиционнен музей, можете да използвате Google Street View. Постоянни експозиции, обхващащи пет етажа са заснети с 360-градусова картина, което ви позволява да кликвате на всеки коридор и прочетете плакатите, като че ли сте на Great Russell Street. Google казва, че това е най-голямото пространство, което някога е било заснето на закрито от Street View и докато тъй като не разполага с неповторими панорамни гледки, ще е интересно за вдъхновени историци и студенти. Google е направила микросайт, наречен "Музеят на света", за да предложи на посетителите различни обекти и от къде те идват, както географски така и исторически. Не всеки артефакт е на разположение, но времевата линия е ясно визуализирана и прави по-лесно разбирането на връзките между различните обекти.

Разбира се, нищо от това не би могло да замени действителното посещение на Британския музей. Но ако сте на другия край на света това е един лесен начин да се разгледат различните експозиции в сградата. Това също е удобен начин, ако просто искате да избегнете тълпите от хора.

 

Расте броят на жертвите на двойния атентат в Бейрут

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5109866

Най-малко 41 души загинаха, а близо 200 бяха ранени, след като двама атентатори-камикадзе се самовзривиха в предградие на Бейрут.
Районът е под контрола на Хизбула, а взривовете са станали почти едновременно. Единият е бил на главен площад, а другият - в пекарна.
Отговорност за терористичния акт пое „Ислямска държава”.
Най-малко 41 души загинаха, а близо 200 бяха ранени, след като двама атентатори-камикадзе се самовзривиха в предградие на Бейрут. Районът е под контрола на Хизбула, а взривовете са станали почти едновременно. Единият е бил на главен площад, а другият - в пекарна. Отговорност за терористичния акт пое „Ислямска държава”.

Расте броят на жертвите на двойния атентат в Бейрут

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5109871

Най-малко 41 души загинаха, а близо 200 бяха ранени, след като двама атентатори-камикадзе се самовзривиха в предградие на Бейрут.
Районът е под контрола на Хизбула, а взривовете са станали почти едновременно. Единият е бил на главен площад, а другият - в пекарна.
Отговорност за терористичния акт пое „Ислямска държава”.
Най-малко 41 души загинаха, а близо 200 бяха ранени, след като двама атентатори-камикадзе се самовзривиха в предградие на Бейрут. Районът е под контрола на Хизбула, а взривовете са станали почти едновременно. Единият е бил на главен площад, а другият - в пекарна. Отговорност за терористичния акт пое „Ислямска държава”.

Света през погледа на самоуправляем автомобил

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260270_%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D1%8F%D0%B5%D0%BC+%D0%B0%D0%B2%D1%82

 Когато безпилотна кола се движи надолу по улицата избягвайки пешеходци и спирайки на светофарите, какво точно вижда?

Дали перспективата на машината за света е толкова различна от нашата? За да ни даде поглед отвътре, ScanLAB Projects използва лазерен скенер поставен на Honda CR-V която обикаляли из улиците на Лондон. Въпреки че, колата е била управлявана от човек, системата LIDAR (светлинно засичане и обхват) се държи по същия начин, както когато се движи автономно.

Подобно на радар или сонар, системата изстрелва лазерен лъч във всяка посока и след това измерва времето, необходимо за да се отрази обратно от най-близкия обект. След това тези времена се събират, анализират и събират отново, за да даде на колата картина в реално време на заобикалящата я среда. ScanLAB Projects е компания за дизайн от Лондон, която използва технологията за художествени и визуални цели, те вече са сканирали музеи, подземна железопътна линия и Арктическия кръг.

Ядем над 10 хил. т. вносен кашкавал менте годишно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260269_%D0%AF%D0%B4%D0%B5%D0%BC+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+10+%D1%85%D0%B8%D0%BB.+%D1%82.+%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%BD+%D0%BA%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BB+%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B5+%D0%B3%D0%BE%D0%B

 Над 10 хиляди тона жълти сирена, имитиращи кашкавал внасяме годишно в нашата страна, като импортът расте постоянно от 2007 г.насам. Това се равнява на 50 % от родното производство на истински кашкавал, което през миналата година е било 19, 692 хил. тона. Сухото мляко, което влиза в страната пък достига 40 хил. това годишно. Това съобщи вчера доц. Божидар Иванов от Института по аграрна икономика, който участва във форум за състоянието на млечния сектор.

През тази година цената на сухото мляко е около 2 евро за кило, а на сирената, подобни на кашкавала около 3 евро на килограм. За да работят с търговските вериги производителите

 

трябва да предлагат кашкавал на цена около 7 лева

 

смята Иванов.

За първите 7 месеца на годината има лек ръст на вноса, като най-много влизат в страната прясно мляко и сметана. Страните от които пристигат млечните продукти са предимно Германия, Румъния, Полша и Унгария. Износът на млечни продукти расте минимално в последно време, като бялото саламурено сирене е най-търсено зад граница. От страната ни успешно се изнася предимно бяло саламурено сирене. Заради своята уникалност този продукт още дълго ще крепи експортът.

В страната ни най-много се консумира кисело мляко, следва прясното мляко и сиренето, каза Силвия Василева от дирекция „Животновъдство” в аграрното министерство.

По брой на млечни крави България не отстъпва на ЕС. На 22 човека там се пада по 1 крава, а

 

у нас едно добиче се пада на 25 човека

 

Българските кравички обаче дават със 70 на сто по-малко мляко, отколкото европейските им посестрими. През 2015 г. Средно за ЕС годишният добив е 6,8 хил. литра, докато у нас не можем да достигнем 4 хил. литра годишно. Друг сериозен проблем в този бранш е наличието на сериозен сив сектор, докато в другите държави от общността над 92 % от млякото се преработва, то у нас едва 45 % стига до мандрите. От средата на от април в Европа няма квоти, които действаха почти 30 години. Това в комбинация с кризата в Украйна и наложеното руско ембарго доведе до поевтиняване на млякото, което от 37 цента, вече върви по 29 и няма вероятност за промени в тази тенденция.

Липсата на работници в млечния сектор е един от най-големите проблеми, с които трябва да се справи браншът. Не става дума за заплащане, просто няма желаещи, споделиха собствениците на преработвателни компании вчера. Младите хора категорично заобикалят този труд, който не е от най-лесните.

Жертвите на атентатите в Бейрут станаха 43

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/zhertvite-na-atentatite-v-bejrut-stanaha-43-6045360

Атаките бяха извършени от двама души с мотоциклети, използвани за куриерски доставки и зареждане с продукти. Тялото на трети терорист с невзривен пояс с експлозиви беше открито сред загиналите

Правосъдният министър брани правото на НПО-то на убиеца Полфрийман да пише закони

http://pik.bg/правосъдният-министър-брани-правото-на-нпо-то-на-убиеца-полфрийман-да-пише-закони-news434464.html

Правосъдният министър брани правото на НПО-то на убиеца Полфрийман да пише закони

Правосъдният министър Христо Иванов защити правото на неправителствената организация, ръководена от осъдения на 20-години затвор за убийство австралиец Джок Полфрийман, да участва в работна група по реформа на местата за лишаване от свобода. Това става ясно от писмен отговор на Иванов до депутат от Реформаторския блок.

Номинацията на Полфрийман за “Човек на годината”, конкурс организиран от Българския хелзински комитет и участието на Българското затворническо сдружение за рехабилитация в работна група на Министерство на правосъдието срещнаха сериозно обществено недоволство. Това принуди БХК да отменят номинацията на Полфрийман, но оставиха тази на БЗСР в конкурса за “Човек на година”.

Австралиецът е осъден на 20-години затвор за убийството на българския студент Андрей Монов. Убийството с нож бе извършено в центъра на София в края на 2007-ма година. “Смущаващ е фактът, че лица с наложена осъдителна присъда за тежко престъпление и в нарушение на закона участват в управителни органи на българско сдружение с нестопанска цел, за което се изисква чисто съдебно минало. Още по-смущаващо е участието на подобни лица формално като част от работна група за изработване на законодателни промени на закон, определящ именно реда и условията за изтърпяване на присъдите от самите престъпили закона лица”, посочва в питането си народният представител Петър Славов от Реформаторския блок.

В отговора си правосъдният министър обаче отхвърля твърденията на депутата. Според Иванов участието на затворници в неправителствена организация “способства за постигане на специалната превенция на наказанието, така че освен възмездителния характер да има възможност за поправяне и корекция на осъдения, включително чрез ангажирането му с обществено значими каузи”.

Според Христо Иванов евентуален отказ за регистрация на Българското затворническо сдружение за рехабилитация, ръководено от Полфрийман, би било ограничаване на основни конституционни права. Самата регистрация на БЗСР е била направена от съдия в Софийски градски съд през 2012 г. Министърът на правосъдието изразява несъгласие и с протестите и острата обществена реакция. “Негативната, моралната и обществена оценка за укоримите действия на едно осъдено лице не могат сами по себе си да са основание за ограничаване на основни конституционни права, извън конкретните права, ограничени с постановената присъда”, посочва Иванов.

От отговора на правосъдния министър става ясно още, че включването на представител на затворниците в работна група за “изработване на предложения за нормативни промени насочени към подобряване условията в местата за задържане” е станало след получаването на петиция в МП от близо 200 лишени от свобода от Софийския затвор. Впечатлени от мащабната подписка, от МП преценили, че е уместно в името на реформата в затворите, да поставят на една маса бивш лишен от свобода, който представлява сдружението на Джок Полфрийман, върховни съдии от ВАС и ВКС, прокурор от ВКП, представител на Омбудсмана, представители на неназовани в отговора на Христо Иванов други неправителствени организации, както и представители на затворническата администрация.

“Министерството на правосъдието отчита като свой ангажимент предприемането на конкретни мерки за защита на законните права и интереси на лишените от свобода, като обръща особено внимание и на проблемите, идентифицирани от техни представители”, аргументира решението си министърът на правосъдието. Преди два дни в серия от интервюта, признатият за виновен на три съдебни инстанции австралиец Джок Полфрийман, се обяви за жертва на българското правосъдие. По-рано бащата на жертвата – психологът Христо Монов обяви, че семейството на Полфрийман е платило на БХК.

Пак ноемврийска жега - до 24 градуса

http://frognews.bg/news_101851/Pak-noemvriiska-jega---do-24-gradusa/

Ще се задържи топло за ноември с максимални температури между 19° и 24 градуса. Ще бъде слънчево и почти тихо. В сутрешните часове само на отделни места в низините и около водните басейни ще се образува краткотрайна мъгла, съобщиха от НИМХ към БАН, цитирани от Фокус.

Най-важното от Варна във вчерашния 12 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=306271

Над 80 души от четири държави ще се сражават в „Последната битка на краля“ във Варна Над 80 души ще се включат в средновековна историческа възстановка „Последната битка на краля“, която ще се състои на 14-ти ноември от 15.30 часа на поляната зад Спортен комплекс „Аспарухов парк“.

Европа изпада в постлиберален унес

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/69191/Evropa-izpada-v-postliberalen-unes

/Поглед.инфо/ Доц. д-р Симеон Евстатиев е арабист и специалист по исляма, доктор по история, доцент по история на арабския свят и исляма в СУ „Св. Климент Охридски", където е ръководител на Университетския център за изследване на религиите и на магистърска програма „Общество и култура на арабския свят". През 2013 и 2014 г. е работил в Принстънския университет, САЩ. Публикациите му включват десетки научни статии и студии. Автор и съставител е на няколко книги, сред които и монографията „Религия и политика в арабския свят: Ислямът в обществото" (2012).

В Дубай ще гасят пожари във високи сгради с джетпакове

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260268_%D0%92+%D0%94%D1%83%D0%B1%D0%B0%D0%B9+%D1%89%D0%B5+%D0%B3%D0%B0%D1%81%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D0%B6%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%

 Справянето с пожари във високи сгради може да бъде изключително сложна задача. Бързото пренасяне на оборудване до мястото на инцидента, както и комуникацията между хората се осъществяват трудно, пише Gizmag. Дубай, място с множество извисяващи се към небето постройки, възнамерява да се справя с такива ситуации, като предостави на пожарникарите джетпакове.
Директоратът за гражданска защита на страната е подписал меморандум за разбирателство с авиационната компания Martin за доставка на 20 джетпака и два тренировъчни симулатора. Предложената сделка ще включва и първоначалните услуги за обучение и поддръжка.
Джетпаковете на Martin са разработени с идеята да се използват при спешни случаи и бедствия. Те могат да се управляват от пилот с дистанционно управление, да излитат и кацат вертикално, да функционират в тесни пространства (между сгради или дървета) и да пренасят товари до 120 килограма. Тази функционалност дава възможност устройствата да се използват за проучване и наблюдение, за да се определи мястото на пожара, за транспортиране на оборудване, за спасяване на пострадали или изпращане на специални екипи.

Facebook тества изчезващи съобщения във Франция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260267_Facebook+%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D1%87%D0%B5%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%

 Facebook експериментира с краткотрайни съобщения, пише The Verge. Потребители във Франция са забелязали нова функция в приложението Messenger на социалната мрежа, даваща възможност да се изберат настройки, при които изпратено съобщение се саморазрушава след един час. В момента тестът е ограничен само до потребители във Франция, но Facebook посочва, че може да включи и други държави в експеримента. Компанията уточнява, че функцията може да бъде включена във всеки разговор чрез натискане на икона, изобразяваща пясъчен часовник в горния десен ъгъл. При включване тя действа само за конкретния разговор и може да се изключи по всяко време. 
Изчезващите съобщения ще изправят Facebook лице в лице с конкурента Snapchat. Базираната във Венис калифорнийска компания, оглавявана от изпълнителния директор Ивън Спигъл използва тази функция в мобилното си приложение, за да акумулира потребителска база от над 100 милиона потребители дневно, 1.2 милиарда долара финансиране и 16 милиарда долара пазарна оценка. Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг се опита да убеди Спигъл да продаде Snapchat, но 25-годишният предприемач отказа предложението от 3 милиарда долара през 2013 година. 
В последно време Snapchat се опитва да бъде нещо повече от платформа за изчезващи съобщения. Компанията ухажва телевизионни канали като Comedy Central, за да предлага оригинално съдържание в своята Discovery Lab. Snapchat също така сключва договори с филмовите студиа в Холивуд, за да показва видеоклипове от случващото се зад кулисите на известни филми като последния епизод за Джеймс Бонд. В основата на разрастващата се популярност на Snapchat обаче остават саморазрушаващите се съобщения, което прави хода на Facebook реална заплаха. 

Откриха нова планета извън Слънчевата система (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5109856

Планета, приличаща на Венера, беше открита на 39 светлинни години от Земята. Скалистата планета, може да даде на астрономите възможност да изучат атмосферата на свят, извън нашата Слънчева система.
Джи Джей 11 32 Бе е най-близката до Земята планета с нейния размер, откривана отвъд Слънчевата система, съобщават световните медии, цитирани от Нова тв.
Планета, приличаща на Венера, беше открита на 39 светлинни години от Земята. Скалистата планета, може да даде на астрономите възможност да изучат атмосферата на свят, извън нашата Слънчева система. Джи Джей 11 32 Бе е най-близката до Земята планета с нейния размер, откривана отвъд Слънчевата система, съобщават световните медии, цитирани от Нова тв.

Откриха нова планета извън Слънчевата система

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5109863

Планета, приличаща на Венера, беше открита на 39 светлинни години от Земята. Скалистата планета, може да даде на астрономите възможност да изучат атмосферата на свят, извън нашата Слънчева система.
Джи Джей 11 32 Бе е най-близката до Земята планета с нейния размер, откривана отвъд Слънчевата система, съобщават световните медии, цитирани от Нова тв.
Планета, приличаща на Венера, беше открита на 39 светлинни години от Земята. Скалистата планета, може да даде на астрономите възможност да изучат атмосферата на свят, извън нашата Слънчева система. Джи Джей 11 32 Бе е най-близката до Земята планета с нейния размер, откривана отвъд Слънчевата система, съобщават световните медии, цитирани от Нова тв.

Подобен на Земята свят може да се окаже най-важната планета, открита извън Слънчевата система

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260266_%D0%9F%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%BD+%D0%BD%D0%B0+%D0%97%D0%B5%D0%BC%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D1%8F%D1%82+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B6%D0%B5+%D0%BD%D0

 Скалиста планета с размер, подобен на този на Земята, която орбитира около малка, намираща се наблизо звезда, може да се окаже най-важната планета сред откритите извън Слънчевата система, посочват астрономи, цитирани от The Guardian. Небесното тяло е в южното съзвездие Корабни платна и е достатъчно близо, за да могат телескопите да наблюдават атмосферата му - нещо, което може да помогне за засичането на извънземен живот на други планети в бъдеще.
Планетата, наречена GJ 1132b, е с около 16 процента по-голяма от Земята и е разположена на 39 светлинни години, което е три пъти по-близо от която и да е подобна на Земята планета, открита около друга звезда. Учените се надяват, че на това разстояние телескопите ще успеят да засекат данни за химичния състав на атмосферата й, скоростта на ветровете й и цветовете на залезите й.
Астрономи са забелязали планетата, докато е преминавала пред звезда червено джудже, което е само една пета от размера на Слънцето. Въпреки че звездата е значително по-студена и по-бледа от Слънцето, GJ 1132b обикаля толкова близо до нея, че повърхностната й температура достига 260 градуса по Целзий. Тази горещина прави невъзможно съществуването на течна вода, което означава, че планетата е негостоприемна за живот. Все пак температурите не са достатъчно високи, за да изпарят цялата атмосфера. “Ако тази планета все още има атмосфера, то ние бихме могли да намерим други, по-студени планети, които също имат атмосфера и орбитират около малки звезди. След това бихме могли да изследваме атмосферите за молекули, принадлежащи на живи организми,” казва Закари Берта-Томпсън от Института за астрофизика и космически изследвания “Кавали” към Масачузетския технологичен институт (MIT).
Учените са използвали мрежа от осем 40-сантиметрови роботизирани телескопи в Интер-американската обсерватория в Чили, за да засекат небесното тяло. Обикаляйки около звездата на всеки 1.6 дена, планетата е причинила слаб 0.3-процентов спад в яркостта на звездната светлина. Планетата се върти синхронно със звездата си, заради приливни сили, така както Луната се върти около Земята, като на едната й половина е вечен ден, а на другата - вечна нощ.
Тъй като червеното джудже е с малка маса, а планетата има близка орбита, астрономите би трябвало съвсем лесно да засекат и изследват атмосферата. Екипът вече е направил заявка за използване на космическите телескопи Hubble и Spitzer. Дрейк Деминг, астроном от Мерилендския университет, казва, че GJ 1132b е “вероятно най-важната планета, откривана някога извън Слънчевата система”.

Откриха “най-далечния” обект в Слънчевата система

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260265_%D0%9E%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%E2%80%9C%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%8F%E2%80%9D+%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%BA%D1%82+%D0%B2+%D0%A1%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2

 Астрономи са идентифицирали най-далечния открит досега обект в Слънчевата система, пише BBC News. Наблюдения с японския телескоп “Субару” разкриват, че тялото, което вероятно се състои от лед, се намира на 15.5 милиарда километра от Слънцето - около три пъти по-далече от Плутон. Учените посочват, че според първоначалните изследвания обектът, каталогизиран като V774104, е с диаметър между 500 и 1000 километра. За са се научи повече за формата и орбитата му, са необходими продължителни наблюдения.

Откритието е обявено на 47-та годишна среща на дивизията за планетарни науки на Американското астрономическо общество, провела се в “Нешънъл харбър” близо до федералната столица Вашингтон. Екипът зад откритието е ръководен от Скот Шепърд от научната институция “Карнеги” и Чад Труджило от обсерваторията “Джемини” в Хавай. И двамата са специалисти в областта на идентифициране на тела в покрайнините на Слънчевата система.
Смятаният досега за най-далечен обект беше планетата-джудже Ерида, която заедно с луната си Дисномия се движи на между 5.7 и 14.6 милиарда километра от Слънцето. За сравнение, Земята се намира на 149 милиона километра от Слънцето, а дори най-отдалечената основна планета - Нептун, изглежда близка, намирайки се 4.5 милиарда километра от звездата-майка. Роботизираната сонда Voyager 1 пък е изминала 20 милиарда километра от изстрелването си в Космоса.
Големият въпрос е дали V774104 се придвижва навътре като Ерида, или навън от сегашното си местоположение като транснептуновия обект Седна. Изследвания на орбитите на двете тела показват, че те ще се отдалечат още повече към дълбокия Космос - със съответно 66 милиарда и 140 милиарда километра. Модели на Слънчевата система предполагат, че тази обекти не са се формирали с такива странни орбити. Едно от обясненията е, че ексцентричните им орбити са резултат от гравитационното въздействие на преминаваща планета - може би планетата, изхвърлена от вътрешността на Слънчевата система в началото на историята й. Някои учени дори спекулират, че този обекти може да са “откраднати” от звезда, която се е формирала от същия облак от прах и газ като Слънцето преди 4.6 милиарда години.

Горанов започна защитата в парламента на „реалистичния бюджет 2016"

http://bulgarski.pogled.info/news/69190/Goranov-zapochna-zashtitata-v-parlamenta-na-realistichniya-byudzhet-2016

/Поглед.инфо/ „Реалистичният бюджет" за 2016 на финансовия министър Владислав Горанов влезе за обсъждане на бюджетната комисия на първо четене.

Още гасят пожара до Смолян, бедственото положение остава

http://offnews.bg/news/n_1/n_590677.html

Бедственото положение в Смолян остава, вятър разпалва отново огнища на пожара, който избухна вчера.  Огънят обхвана около 200 дка борова гора, 25 души дежуриха цяла нощ, за да следят пожарът да не се разрасне. В акцията са се включили допълнителни екипи, зарада разпалването на пламъците на места.  Според властите няма опасност пожарът да се разгори, след обход кризисният щаб в града ще прецени дали да се отмени бедственото положение, съобщи Нова тв. В борбата със стихията в Родопите се включилиха екипи от Пожарна безопасност и защита на населението, горски служители, доброволци и военни. В акцията участва и хеликоптери на Министерство на отбраната.  В близост до пожара се намира подстанция, която захранва почти половината Смолян с електричество, както и малка бензиностанция, допълва бТВ.  „В момента още гори, аз се намирам на мястото, наблюдаваме пламъците внимателно. Три групи, които включват пожарникари, военни, доброволци и горски служители, вече тръгнаха да гасят”, каза кметът на Смолян Николай Мелемов, цитиран от Фокус. 

Глоба за износени гуми - да, за летни - не!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5109528


РЕДАКЦИОННИ
Глоба за износени
гуми - да, за летни - не!
Добра е идеята на пътната агенция да налага солени глоби за износени гуми на тировете. (Виж 8-а стр.) Санкциите за това трябва да са сурови. Това ще накара шофьорите да бъдат по-отговорни и към себе си, но и към останалите участници в движението по пътищата.
РЕДАКЦИОННИ Глоба за износени гуми - да, за летни - не! Добра е идеята на пътната агенция да налага солени глоби за износени гуми на тировете. (Виж 8-а стр.) Санкциите за това трябва да са сурови. Това ще накара шофьорите да бъдат по-отговорни и към себе си, но и към останалите участници в движението по пътищата.

Отпада легализацията на важни граждански документи в ЕС

http://frognews.bg/news_101850/Otpada-legalizatsiiata-na-vajni-grajdanski-dokumenti-v-ES/

Важни документи за гражданското състояние няма да имат нужда от легализация или апостил, когато са издадени и се ползват в рамките на Европейския съюз. Това ще стане факт, ако и Европейският парламент приеме одобрен вчера от Комисията по правни въпроси регламент, съобщи пресцентърът на ГЕРБ.

Мигрантите не искат в България, как да ги задържим?

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/69189/Migrantite-ne-iskat-v-Balgariya-kak-da-gi-zadarzhim

/Поглед.инфо/ „Не можем насила да държим бежанците в България.“ Това заяви пред български журналисти премиерът Бойко Борисов в Малта, където взе участие в извънредна среща на евролидерите по въпроса с мигрантската вълна в Европа.

Заделяме от хазната 400 млн. лв. санкции по еврофондовете

http://frognews.bg/news_101847/Zadeliame-ot-haznata-400-mln-lv-sanktsii-po-evrofondovete/

Приключването на стария програмен период в усвояването на еврофондовете ще тежи сериозно на хазната и през 2016 година. В проектобюджета за догодина са заложени близо 400 млн. лв. за разплащане на непризнати от ЕС и наддоговорени с цел презастраховка проекти, които ще се довършват с национални средства.

Три знакови дела се гледат днес

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/13/2648278_tri_znakovi_dela_se_gledat_dnes/?ref=rss


Докато днес в Софийски градски съд ще се гледа делото срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров за инцидента на летище Варна, по същото време в специализирания съд ще се разглеждат делата срещу Златомир Иванов – Баретата и Алексей Петров.

Делото срещу Сидеров е за хулиганство и нанасяне на лека средна повреда на полицай. По него той е с мярка "подписка".

Инцидентът на летище Варна е от януари 2014 година. Тогава Сидеров и депутати от неговата партия пътуват в самолет, където...

Продължава гасенето на пожара в Смолян, бедственото положение остава

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5109843

Продължава гасенето на пожара в Смолян. Тази нощ огънят отново се е разгорял и спешно са изпращани още пожарни, за да овладеят ситуацията.
Пожарът е локализиран, но бедственото положение остава.
Над 200 души - ловци, военни, пожарникари, служители на горските стопанства и доброволци, продължават да гасят огъня.
Продължава гасенето на пожара в Смолян. Тази нощ огънят отново се е разгорял и спешно са изпращани още пожарни, за да овладеят ситуацията. Пожарът е локализиран, но бедственото положение остава. Над 200 души - ловци, военни, пожарникари, служители на горските стопанства и доброволци, продължават да гасят огъня.

Продължава гасенето на пожара в Смолян, бедственото положение остава

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5109848

Продължава гасенето на пожара в Смолян. Тази нощ огънят отново се е разгорял и спешно са изпращани още пожарни, за да овладеят ситуацията.
Пожарът е локализиран, но бедственото положение остава.
Над 200 души - ловци, военни, пожарникари, служители на горските стопанства и доброволци, продължават да гасят огъня.
Продължава гасенето на пожара в Смолян. Тази нощ огънят отново се е разгорял и спешно са изпращани още пожарни, за да овладеят ситуацията. Пожарът е локализиран, но бедственото положение остава. Над 200 души - ловци, военни, пожарникари, служители на горските стопанства и доброволци, продължават да гасят огъня.

САЩ твърди, че Джон Джихадиста е убит

http://asia.actualno.com/sasht-tvyrdi-che-djon-djihadista-e-ubit-news_507257.html

Американските военни са 99% убедени, че един от палачите на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) Мохамед Емвази, по-известен като Джихади Джон, е ликвидиран при въздушен удар, съобщава телевизия Fox News. По-рано говорителят на Пентагона Питър Кук заяви, че в четвъртък вечерта безпилотен самолет е нанесъл удар в района на сирийския град Рака и че Джон Джихадиста е бил мишената. Джон Джихадиста е есктремистът, който в клипове на ИД може да бъде видян как извършва екзекуции. През авг

За винетките с "любов": Защо не се плаща за пропътувани километри?

http://business.actualno.com/za-vinetkite-s-lubov-zashto-ne-se-plashta-za-propytuvani-kilometri-news_507259.html

Заплатата ни се увеличила през последните години, та затова увеличаваме винетката. И досега винетката е доста скъпа, но вместо да мислим занапред и да се плаща толкова, колкото пътуваш, сега се пълни бюджета откъдето може. От полицаите не успяха да вземат, значи кой остава, заяви Йонко Иванов, председател на Съюза по автомото подоготовка пред Нова телевизия. Цакат ни – вместо да излезе министър-председателят и да каже за къде колко пари трябват при пътищата преди да има електронно управле

За втори път България избира любимата си книжарница

http://books.actualno.com/za-vtori-pyt-bylgarija-izbira-lubimata-si-knijarnica-news_507260.html

Второто издание на Национален конкурс „Моята любима книжарница“ започна на 9 ноември и ще продължи до 11 декември 2015 г. Само за първите 3 дни своя глас са дали близо 2000 човека, което е повече, отколкото за същия период миналата година. Това е единственият конкурс в България, посветен на книжарниците, в който победителят се определя от читателите чрез пряко гласуване на сайта www.vsichkozaknigite.bg. Книжарниците в България отново ще бъдат изправени във вълнуващо съревнование по

Вода „Хисар” със златен приз за спортни каузи

http://moresport.actualno.com/voda-hisar-sys-zlaten-priz-za-sportni-kauzi-news_506434.html

С награда „Златно сърце” бе отличена Минерална вода „Хисар” в каузата „Спортни инициативи” на специална церемония в хотел „Хилтън”. Отличена е кампанията, приканваща всички да се движат повече, да забравят за дигиталните устройства и да усетят радостта от танците, движението и живото общуване. Производителите на утвърдената марка стартираха кампанията през октомври под надслов - "Формулата на забавлението е Н2О + движение = забавление" и тя бързо

Всяко европейско правителство би паднало при записи като "Янева гейт"

http://bulgarski.pogled.info/news/69188/Vsyako-evropeisko-pravitelstvo-bi-padnalo-pri-zapisi-kato-YAneva-geit

/Поглед.инфо/ "Приликата между апатията на обществото, медиите и политиците сега и по времето на скандала с изтеклите записи по случая "Мишо Бирата", които вестник „Галерия“ публикува е фрапираща." Това заяви в предаването „Нещо повече“ на БНР журналистът и собственик на сайта "Гласове" Явор Дачков по повод т.нар. „Янева гейт“ със станалите публично достояние разговори с участието на бившия шеф на Софийския градски съд Владимира Янева.

Пътна обстановка в страната - 13 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=306373

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”:област Пазарджик: на АМ „Тракия“: на виадукт при км 67+027 – напълно се затваря движението в участък от км 66+700 до км 67+430 в посока гр. София. Движението в посоченият участък се прехвърля в платното за насрещното движение; във връзка с превантивен ремонт и възстановяване на технико-икономическите характеристики на участъка от магистралата от км 60+000 до км 90+200 се въвежда ВОБД: Алтернативно направление на АМ „Тракия“ Пловдив-София е подбалканският път І-6 София-Пирдоп-Карлово.

Освен винетки, гражданска, цигари: Скок и в цените на тока от Нова година!

http://petel.bg/Osven-vinetki--grazhdanska--tsigari--Skok-i-v-tsenite-na-toka-ot-Nova-godina-__133887

Снимка: Булфото Либерализацията на пазара на електроенергия след Нова година ще създаде трус в ценообразуването. Това заяви Иванка...

Слънчево и тихо днес, температурите стигат до 24 градуса

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5109835

Атмосферното налягане е по-високо от средното за ноември и няма да се променя съществено. Днес ще бъде слънчево и почти тихо. В сутрешните часове само на отделни места в низините и около водните басейни ще се образува краткотрайна мъгла. Ще се задържи топло за ноември с максимални температури между 19° и 24°.
Атмосферното налягане е по-високо от средното за ноември и няма да се променя съществено. Днес ще бъде слънчево и почти тихо. В сутрешните часове само на отделни места в низините и около водните басейни ще се образува краткотрайна мъгла. Ще се задържи топло за ноември с максимални температури между 19° и 24°.

Слънчево и тихо днес, температурите стигат до 24 градуса

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5109841

Атмосферното налягане е по-високо от средното за ноември и няма да се променя съществено. Днес ще бъде слънчево и почти тихо. В сутрешните часове само на отделни места в низините и около водните басейни ще се образува краткотрайна мъгла. Ще се задържи топло за ноември с максимални температури между 19° и 24°.
Атмосферното налягане е по-високо от средното за ноември и няма да се променя съществено. Днес ще бъде слънчево и почти тихо. В сутрешните часове само на отделни места в низините и около водните басейни ще се образува краткотрайна мъгла. Ще се задържи топло за ноември с максимални температури между 19° и 24°.

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=306369

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 13 ноември, ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч.

Инж. Ал. Атанасов: Васил Грудев подвежда министър Танева

http://frognews.bg/news_101842/Inj-Al-Atanasov-Vasil-Grudev-podvejda-ministar-Taneva/

МЗХ окончателно ще изгуби доверието на земеделските стопани. За всички производители вече е ясно, че не могат да разчитат на Министерството н, че ще изпълни дългосрочните си агроекологични ангажименти към тях. Жалбите, които внесохме до Гл. прокуратура, ДАНС и ВАС са в защита на потърпевшите от безобразията, които се вършат. Това каза шефът на агроеколотичната асоциация Александър Атанасов.

Инж. Александър Атанасов: Васил Грудев подвежда министър Танева

http://frognews.bg/news_101842/Inj-Aleksandar-Atanasov-Vasil-Grudev-podvejda-ministar-Taneva/

МЗХ окончателно ще изгуби доверието на земеделските стопани. За всички производители вече е ясно, че не могат да разчитат на Министерството н, че ще изпълни дългосрочните си агроекологични ангажименти към тях. Жалбите, които внесохме до Гл. прокуратура, ДАНС и ВАС са в защита на потърпевшите от безобразията, които се вършат. Това каза шефът на агроеколотичната асоциация Александър Атанасов.

Гълъб Донев: Правим механизъм за минимални заплати по длъжности и браншове

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5109306


Синдикати и работодатели ще договарят нивата, държавата няма да им се меси
За 2016 г. очакваме 150 хил. нови работни места, но само 7 хиляди за хора без образование
Добавката за стаж остава, докато не намерим начин за постоянно вдигане на заплатите
Средно 3,5 дни работи един човек с еднодневен договор
Със зам.
Синдикати и работодатели ще договарят нивата, държавата няма да им се меси За 2016 г. очакваме 150 хил. нови работни места, но само 7 хиляди за хора без образование Добавката за стаж остава, докато не намерим начин за постоянно вдигане на заплатите Средно 3,5 дни работи един човек с еднодневен договор Със зам.

Янаки Стоилов, зам.-председател на БСП, пред “Труд”: Обявихме ляв курс, но той не е реализиран

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5109324

“Паричната демокрация” води към дясно авторитарно управление   - Преди местния вот БСП заяви, че ще води радикално ляв курс. Този завой ли бе причина за резултатите от изборите, г-н Стоилов?
- Не, категорично. Но на предстоящото заседание на Националния съвет в събота ще има опити загубата на изборите да се препише на левия курс и неговите автори.
“Паричната демокрация” води към дясно авторитарно управление - Преди местния вот БСП заяви, че ще води радикално ляв курс. Този завой ли бе причина за резултатите от изборите, г-н Стоилов? - Не, категорично. Но на предстоящото заседание на Националния съвет в събота ще има опити загубата на изборите да се препише на левия курс и неговите автори.

Създаването на руската система „Статус -6“ ще обезсмисли американската ПРО

http://svetoven.pogled.info/news/69186/Sazdavaneto-na-ruskata-sistema-Status-6-shte-obezsmisli-amerikanskata-PRO

/Поглед.инфо/ Създаването на такава система ще позволи поддържането на стратегически паритет в света и ще намали вероятността от ядрена война, счита главният редактор на списание „Национална отбрана“ Игор Коротченко.

Петък 13-ти е, да се плашим от лош късмет или да бъдем добри – днес избираме сами

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/01JFZd4jW08/

Днес е петък 13-ти. Съвпадението на дата и ден плаши мнозина. Този ден отдавна е нарочен за ден на лошия късмет, въпреки че не е съвсем сигурно кога и къде се появява това суеверие. Така или иначе, за милиони хора по света този ден не е без значение – някои се залостват здраво вратите на дома си, докато други смятат, че именно на петък 13-ти са най-големи късметлии.
Изследователи все още търсят корените на суеверията за „черния петък“. Съществуват няколко хипотези. Една от тях е, че суеверието, свързано с петък, 13-и, произхожда от митологията на северните страни. Според легендата 12 богове се събрали да пируват във Валхала. Непоканеният 13-и бог на разрушението Локи се появил на празненството и подмамил слепия бог на тъмнината Ход да убие Балдур, бога на радостта и веселието. След убийството на Балдур Земята потъва в мрак и тъга.
В по-ново време ясно се откроява датата 13 октомври 1307 година, когато по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V биват арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те направили самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и всякакви други престъпления. Стотици били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно. От този ден нататък петък, 13-и е смятан за лош и нещастен ден от последователите на тамплиерите.
Друга хипотеза за петък, 13-ти, е свързана с Библията. На Тайната вечеря са присъствали 13 души, а Иисус Христос е разпънат на кръста в петък. Заради това суеверие във Франция дори има професионални гости, които се канят, в случай че на трапезата се окажат 13 човека.
Според нумеролозите числото 13 „страда“ заради неговата позиция след 12. Има 12 месеца в година, 12 зодиакални знаци, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус. В картите Таро 13-та е картата на смъртта.

Страхът от петък, 13-и е наречен paraskevi dekatria phobia (съчетание от думите петък 13 и страх на гръцки). Въпреки всичко много от хората по цялото земно кълбо продължават да вярват в този ден. Мит, реалност или просто втълпения от разни хора, този ден съществува и се вярва в него. Лошият късмет, който мнозина смятат, че носи петък 13-ти, се препокрива и със Световния ден на добротата, който също се отбелязва на 13-и ноември.
От 1998 година 13 ноември е и датата, на която сме по-добри. Идеята тръгва от Япония, която преди 15 години провежда конференция с призив да бъдем по-добри. Целта на Световния ден на добротата е да се забрави себичността, да погледнем по-далеч от собствения си кръг, да забравим границите, расите, половете и религията. Да разберем, че всички обитаваме една планета, живеем в един свят и трябва да се погрижим за мира в него, като се уважаваме и съжителстваме в щастие. Това може да стане само, ако сме добри един с друг.
Да се плашим от лош късмет или да бъдем добри – днес избираме сами.

Горанов отрича ББР да отпуска кредити на привилегировани лица

http://business.actualno.com/goranov-otricha-bbr-da-otpuska-krediti-na-privilegirovani-lica-news_507251.html

Финансовият министър Владислав Горанов, който е принципал на Българската банка за развитие (ББР), отрича финансовата институция да отпуска кредити на привилегировани лица. В писмен отговор до депутат от Реформаторския блок, Горанов посочва, че през тази година е приета промяна в Устава на ББР, с която е въведен лимит за единична експозиция в размер на 10 на сто от собствения капитал на банката, предаде БГНЕС. “Експозициите на ББР към нито един клиент не надвишават лимита, предвиден в актуа

Вечният разговор за цената на горивата: КЗК може да наказва за дъмпинг, не и за марж

http://business.actualno.com/vechnijat-razgovor-za-cenata-na-gorivata-kzk-moje-da-nakazva-za-dymping-ne-i-za-marj-news_507255.html

Действията на аптекарския бос Веселин Марешки доведоха до поевтиняване на локално ниво на бензина и дизела у нас. В Стара Загора например цената на бензин А95 е 1,85 лева на литър, а дизелът е 1,95 лева, при средна цена в страната вчера от 2,04 лева за литър А95 и 2,06 лева за литър дизел, информира Нова телевизия. Доказва ли печалбата от оборота на Марешки, че има картел на горивата? Случващото се във Варна доказвало обратното, смята говорителят на КЗК Марио Гаврилов. Според него действията на

На записа има две жени, един мъж и едно куче, което мисля, че е най-добросъвестният участник

http://cite.actualno.com/na-zapisa-ima-dve-jeni-edin-myj-i-edno-kuche-koeto-mislja-che-e-naj-dobrosyvestnijat-uchastnik-news_507254.html

С тези думи главният прокурор Сотир Цацаров коментира скандалните записи на телефонни разговори между главната обвиняема по аферата "Червеи" съдия Владимира Янева и също толкова скандалната ѝ колежка по случая "Белведере" Румяна Ченалова. Разговорите създадоха повече от основателно съмнение, че точно Цацаров, наред с куп видни фигури в правосъдието ни като шефа на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров са "впрегнати" да омаловажат обвинението срещу Янева. Самата съдийка казва на Ченалова, че Бойк

Шведските дворци не са за бежанци

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/69185/SHvedskite-dvortsi-ne-sa-za-bezhantsi

/Поглед.инфо/ Шведският кралски двор отрече информацията, че негови имоти, и по-специално стокхолмският дворец, може да бъдат използвани за настаняване на бежанци.

13 ноември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=306368

Събития: 615 г. — Започва понтификатът на папа Адеодат I. 1002 г. — С благословията на крал Етелред II се извършва масово убийство на датчани, живеещи в Англия. 1775 г. — Американска война за независимост: американски войски, командвани от Джордж Вашингтон, превземат Монреал.

Пуснаха наематели в къщата на Райна Княгиня! Ето кой се настани там и защо (Видео)

http://petel.bg/Pusnaha-naemateli-v-kashhata-na-Rayna-Knyaginya--Eto-koy-se-nastani-tam-i-zashho--Video-__133885

Снимка: Нова тв Отиваме на гости в къщата на една велика българка. В тази къща Райна Княгиня прекарва последните години от живота си, а от...

До момента: Близо 300 дка гора изпепелени от пожара в Смолянско (Видео)

http://petel.bg/Do-momenta--Blizo-300-dka-gora-izpepeleni-ot-pozhara-v-Smolyansko--Video-__133886

Огънят в Смолянско продължава да бушува с пълна сила. Цялата гора е потънала в гъст дим. За щастие пожарът е локализиран, съобщава Нова...

Франция затяга граничния контрол

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/69184/Frantsiya-zatyaga-granichniya-kontrol

/Поглед.инфо/ Френските власти въведоха от днес контрол по границите с всички съседни страни.

Финландия се превръща в новия "болен човек" на Европа

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/11/13/2648140_finlandiia_se_prevrushta_v_noviia_bolen_chovek_na/?ref=rss


Финландия беше един от най-големите европейски критици на Гърция по време на дълговата й криза, като я укоряваше, че не е осъществила реформи, които да съживят икономиката й.

Сега северната държава се мъчи да направи щателен преглед на собствените си финанси, търсейки начин да се измъкне от тригодишната рецесия, накарала финансовият й министър да нарече страната си "болният човек на Европа".

Усилията на новия министър-председател Юха Сипиле за намаляване на отпуските и...

Религиозен календар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5108995

Св. Йоан Златоуст, патриарх Константинополски
 Св. Йоан Златоуст е един от тримата
Св. Йоан Златоуст, патриарх Константинополски Св. Йоан Златоуст е един от тримата "светители" (вселенски учители) наравно с Василий Велики и Григорий Богослов. Той оставил най-голямото по обем богословско творчество. През 398 г. бил избран за патриарх на Константинопол. Йоан бил жертва на църковни интриги и преследвания - три пъти бил изпращан на

Ловят престъпниците преди престъплението

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5109433

Какъв ли ще е животът през 2065г.? Какво би станало, ако филмът на Стивън Спилбърг “Специален доклад” от 2002 г. имаше продължение? Новият сериал на Фокс отговаря и на двата въпроса. През ноември своята премиера на малкия екран ще направи сериал, стъпил на събитията от хита на Спилбърг. Поредицата носи и същото име - “Специален доклад”.
Какъв ли ще е животът през 2065г.? Какво би станало, ако филмът на Стивън Спилбърг “Специален доклад” от 2002 г. имаше продължение? Новият сериал на Фокс отговаря и на двата въпроса. През ноември своята премиера на малкия екран ще направи сериал, стъпил на събитията от хита на Спилбърг. Поредицата носи и същото име - “Специален доклад”.

Звездите ни показват къде да търсим свършенството

http://www.grreporter.info/zvezdite-ni-pokazvat-kde-da-trsim-svrshenstvoto/18196

В зодиакалния кръг знак Дева е свързан с ред, безупречна чистота, съвършенство. Мястото, на което той е разположен в личния хороскоп, показва областите, в които всеки човек носи вродена способност да търси непрекъснато подобрение, да се стреми към едни по-високи стандарти, да иска максимума, да бъде перфектен.

прочети повече

Прогноза за времето - 13 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=306367

Днес ще е слънчево. Ще бъде почти тихо. В сутрешните часове само на отделни места в низините и около водните басейни ще се образува краткотрайна мъгла. Ще се задържи топло за ноември с максимални температури между 19° и 24°, а минималните ще бъдат между 5° и 10° .

Петкратният еврошампион Карло Анчелоти: Уволнението от „Реал“ ме заболя повече от „Челси“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5109009

В изискан лондонски ресторант Карло Анчелоти даде едно от много редките си интервюта пред английския вестник „Дейли мейл“. Петкратният европейски шампион като играч (2 пъти) и треньор (3 пъти) разкри дали има намерение да се върне като треньор на „Челси“ и как са го уволнили от „Реал“. След предястието Анчелоти призова екипа на „Дейли мейл“
В изискан лондонски ресторант Карло Анчелоти даде едно от много редките си интервюта пред английския вестник „Дейли мейл“. Петкратният европейски шампион като играч (2 пъти) и треньор (3 пъти) разкри дали има намерение да се върне като треньор на „Челси“ и как са го уволнили от „Реал“. След предястието Анчелоти призова екипа на „Дейли мейл“

Остават на сухо в центъра и на още 7 места в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_590619.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в части от столицата днес , съобщиха от дружеството.  Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Чумерна" в Център , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 18:00 часа на живеещите по ул. „Чумерна" от ул. „Ангиста" до ул. „Св. Св. Кирил и Методий"; по ул. „Св. Св. Кирил и Методий" от ул. „Чумерна" до ул. „Дунав". Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Цар Шишман" в Център , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 18:00 часа на живеещите по ул. „Цар Шишман" от ул. „Аксаков" до ул. „Славянска".  Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Граф Игнатиев" в Център, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 12:00 часа на живеещите по ул. „Граф Игнатиев" от бул. „Христо и Евлоги Георгиеви" до бул. „Васил Левски"; по бул. „Васил Левски" от ул. „Граф Игнатиев" до ул. „Генерал Паренсов". Във връзка с ремонт на уличен водопровод на ул. „Новачки" в кв. „Бенковски", се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на живеещите в селото от жп. блоковете до жп. гара „Илиянци"; кв. „Бенковски". Във връзка с преустройство на водомерен възел на ул. „Йосиф Обербауер" в жк. „Лозенец", се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа на живеещите на ул. „Йосиф Обербауер". Във връзка с подмяна на спирателни кранове на ул. „Широки път" във вилна зона „Малинова долина", се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа живеещите на ул. „Тръстеник", ул. „Бяла река", ул. „Папур". Във връзка с разкриване и диагностика на уличен водопровод на ул. „Блато" в с. Мировяне , се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 15:30 часа на живеещите на ул. „Петко Каравелов", ул. „Ветрен", ул. „Казанджийска", ул. „Блато", ул. „Мировско шосе". Във връзка с монтаж на спирателни кранове на ул. „Димитър Стоичков" в с. Яна, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 20:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в селото. Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Любляна" в кв. „Овча купел", се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на живеещите по ул. „Любляна" от ул. „Киевска" до ул. „Никола Петков". Във връзка с подмяна на водомерен възел на ул. „Егреците" във вилна зона „Беловодски път", се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 14:00 часа на живеещите на ул. „Егреците", по ул. „Стар Беловодски път" от ул. „Беловодски път" до ул. „Акация", ул. „Планинарска песен", ул. „Малкото копито".

Сателит откри древна мрежа от реки в пустинята Сахара

http://petel.bg/Satelit-otkri-drevna-mrezha-ot-reki-v-pustinyata-Sahara__133882

Снимка: Уикипедия Пустинята Сахара е едно от най-сухите места на планетата, но в миналото там са текли мощни реки, пише Tech Times, цитиран от...

Цацаров проговори за скандалните записи (Видео)

http://petel.bg/TSatsarov-progovori-za-skandalnite-zapisi--Video-__133884

Кадър: Нова тв Главният прокурор с коментар за изтеклите записи, в които две съдийки говорят за "опраскването" в съдебната система....

Куп пари по новия проектобюджет - с неясни адресати

http://business.actualno.com/kup-pari-po-novija-proektobudjet---s-nejasni-adresati-news_507250.html

400 млн. лева предвижда държавата, за да се разплаща с непризнати от ЕС и наддоговорени с цел презастраховка европейски проекти, които ще се довършват с национални средства. Това стана ясно при първото четене на ниво комисии на проектобюджет 2016, информира в. "Сега". Вчера водещата бюджетна комисия и съпътстващи комисии в НС одобриха проекта на първо четене с гласовете на партиите, подкрепящи кабинета, БСП и ДПС гласуваха против. С проектобюджета за 2016 г. се актуализира и този за 2015, като

Къщата на Райна Княгиня в София се руши

http://sofia.actualno.com/kyshtata-na-rajna-knjaginja-v-sofija-se-rushi-news_507253.html

Къщата, в която е живяла през последните 8 години от живота си Райна Княгиня, се руши. Сградата се намира в София - в район "Сердика". В момента в постройката живеят хора, които на въпрос коя е Райна Попгеоргиева, нямат отговор. Нямат отговор и на въпрос коя е Райна Княгиня и дори не искат и да знаят. И докато въпросните незнаещи хора нямат отношение към състоянието на сградата, то по-интересно е поведението на властите. Според българското законодателство би трябвало къщата да е историческо-ку

"Отблъскващо щастие" - 11 разказа, които се плъзгат по ръба между лудостта и здравия разум

http://books.actualno.com/otblyskvashto-shtastie---11-razkaza-koito-se-plyzgat-po-ryba-mejdu-ludostta-i-zdravija-razum-news_507236.html

На 16 ноември излиза от печат сборникът с разкази „Отблъскващо щастие”, подписан от изтъкнатия аржентински писател Гийермо Мартинес, който пристига у нас на 19 ноември! „Отблъскващо щастие“ (превод: Маня Костова, 184 стр., цена: 15 лв.) съдържа единайсет разказа, които се плъзгат по ръба между лудостта и здравия разум, предопределеността и съвпадението, съня и кошмара. Заредени с черен хумор и неподозирани драматични развръзки, тези истории едновременно привличат и смуща

Защо момичетата се привличат от лоши момчета?

http://curious.actualno.com/zashto-momichetata-se-privlichat-ot-loshi-momcheta-news_507136.html

Учени обясниха защо момичетата се привличат от лоши момчета, а представителите на силния пол – от по-открити и емоционални жени. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Evolution & Human Behavior, съобщава изданието Scientific American. Специалистите изучили около 1000 хетеросексуални мъже и жени с различни типове личност и изразеност на неврози. Доброволците се намирали под контрола на общопрактикуващи лекари, чиято работа била координирана от Ферандо Гутиерес от Барселона.

Гръцкото правителство се надява до събота да се споразумее с кредиторите

http://news.ibox.bg/news/id_501273692

Преговорите протичат при напрежение в страната. Снощи в полицията Атина употреби сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи...

Вот навсякъде по света за евродепутати

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5109701


Европейският парламент предлага общ регламент за избори
Предложенията на ЕП трябва да бъдат ратифицирани от страните членки, за да влязат в сила.
Всички граждани на ЕС, без значение дали живеят в страната си, в друга европейска държава или на друг континент, да имат право да гласуват на избори за евродепутати.
Европейският парламент предлага общ регламент за избори Предложенията на ЕП трябва да бъдат ратифицирани от страните членки, за да влязат в сила. Всички граждани на ЕС, без значение дали живеят в страната си, в друга европейска държава или на друг континент, да имат право да гласуват на избори за евродепутати.

Преглед на печата от 13 ноември

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/13/2648330_pregled_na_pechata_ot_13_noemvri/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Зимната поддръжка на пътищата е осигурена засега
По-строги санкции се предвиждат за камиони с плитки грайфери на гумите

Сега

Хазната ще плати 400 млн. лв. санкции по еврофондовете
Приключването на стария програмен период в усвояването на еврофондовете ще тежи сериозно на хазната и през 2016 година

Институциите още не знаят кой е пуснал багерите на Витоша
Машините се появили внезапно и без...

Америка нанесе въздушен удар в Сирия срещу британски ислямист

http://petel.bg/Amerika-nanese-vazdushen-udar-v-Siriya-sreshhu-britanski-islyamist__133881

Кадър: Нова тв Американските сили са нанесли въздушен удар в Сирия срещу британския ислямист, известен с името Джихадиста Джон....

Скалиста планета като Земята може да се окаже най-важната планета извън Слънчевата система

http://petel.bg/-Skalista-planeta-kato-Zemyata-mozhe-da-se-okazhe-nay-vazhnata-planeta-izvan-Slanchevata-sistema__133878

Скалиста планета с размер, подобен на този на Земята, която орбитира около малка, намираща се наблизо звезда, може да се окаже най-важната...

Хубаво време и днес! Живакът скача до 24 градуса

http://petel.bg/Hubavo-vreme-i-dnes--ZHivakat-skacha-do-24-gradusa__133883

Снимка: Булфото Атмосферното налягане е по-високо от средното за ноември и няма да се променя съществено. Днес ще бъде слънчево и почти...

Св. Йоан Златоуст

http://celebrate.actualno.com/sv-joan-zlatoust-news_507239.html

Великият отец на Църквата свети Иоан Златоуст се е родил в 347 г. в Антиохия. Като получил добро за времето си образование под ръководството на майка си, отличаваща се с ум и добродетелен живот жена, свети Иоан го завършил в школата на известния ритор Ливаний; след като за кратко време бил адвокат, свети Иоан се заел с изучаването на християнското богословие под ръководството на антиохийския епископ свети Мелетий. Иоан Златоуст завършил при Картерий, най-добрия християнски учен от това време, и

Microsoft се опитва да разпознава емоциите по снимка

http://sciencelogy.actualno.com/microsoft-se-opitva-da-razpoznava-emociite-po-snimka-news_507186.html

Компанията Microsoft пусна софтуер, който може да разработва приложения по разпознаването на емоции, пише The Guardian. Демоверсия на програмата е изложена на сайта Project Oxford. Според концепцията алгоритъмът прави изводи за настроението на човека, като анализира изражението на неговото лице на снимка и изчислява съотношението на изобразените на нея емоции. Сред тях влизат гняв, презрение, отвращение, страх, щастие, мъка и възторг. Отделно се отчита и неутралното изражение на лицето. Резул

Пожарът в Смолянско е под контрол, бедственото положение остава

http://smolyan.actualno.com/pojaryt-v-smoljansko-e-pod-kontrol-bedstvenoto-polojenie-ostava-news_507252.html

Големият пожар в Смолян е локализиран и е под контрол. Това съобщава Нова телевизия. През нощта най-големият страх на пожарникарите и хората в Смолян не се е сбъднал - да излезе вятър и искри да прескочат през направените просеки, за да се спре стихията. Въпреки локализацията, бедственото положение остава. Засега няма официална версия какво е предизвикало пожара. Най-разпространената неофициална е китайски фенер, който е предизвикал първоначалния пламък. Мнозина в Смолян подкрепят версията, за

И Франция наложи граничен контрол със съседите

http://europe.actualno.com/i-francija-naloji-granichen-kontrol-sys-sysedite-news_507249.html

Френските власти въведоха контрол по границите с всички съседни страни. Валидността на тази мярка, която първата седмица ще има селективен характер, ще продължи до 13 декември, информира БГНЕС. В четвъртък (12 ноември), по време на изслушване в Сената, френският вътрешен министър Бернар Казньов каза, че за гарантиране на сигурността на границите ще бъдат ангажирани общо 30000 полицаи. Мерките за сигурност по границата ще бъдат затегнати постепенно, до старта на Световната конференция на ООН за

Слънцето обича петък 13-и, до 24 градуса днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_590671.html

Слънцето обича Петък 13-и, днес отново ще е ноемврийско лято. Максималните температури ще бъдат между 19 и 24 градуса.  Над планините ще е слънчево със слаб вятър. Максималната температура на височина 1200 м ще достигне 14 градуса, на 2000 м - около 8 градуса. Над Черноморието ще е слънчево със слаб вятър. Максималните температури на въздуха ще са между 17-19 градуса. Температурата на морската вода е 13-15 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.  Сиромашкото лято си тръгва в неделя, когато термометрите тръгват надолу. 

Мачовете и спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5109004

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Огненият ад продължава! Остава в сила бедственото положение в Смолянско

http://petel.bg/Ogneniyat-ad-prodalzhava--Ostava-v-sila-bedstvenoto-polozhenie-v-Smolyansko__133879

Кадър: Нова тв Остава в сила бедственото положение в Община Смолян, заради възникването на пожар, съобщава Нова телевизия. Огънят е бил...

Евродиректива: Край на печките с дърва и въглища

http://petel.bg/Evrodirektiva--Kray-na-pechkite-s-darva-i-vaglishha__133880

Снимка: Булфото До две години вероятно ще изчезнат печките на дърва и въглища. Причината е, че през 2016 г. влиза в сила евродиректива,...

Петък, 13-ти - лош късмет или ден на доброта

http://curious.actualno.com/petyk-13-ti---losh-kysmet-ili-den-na-dobrota-news_507247.html

Лошият късмет, който мнозина смятат, че носи петък 13-и, се препокрива и със Световния ден на добротата, който също се отбелязва на 13-и ноември, информира БГНЕС. В много страни суеверните хора вярват, че датата 13, съчетана с петъчния ден, носи негативи, лош късмет и нещастие. Някои от тях дори прибягват до крайни мерки, като невдигане на телефона и неизлизане от вкъщи, вярвайки, че така ще се чувстват по-безопасно. Доказано е, че дори съществува и фобия от петък 13-и, която се нарича „

Любовен хороскоп за петък 13-ти

http://curious.actualno.com/luboven-horoskop-za-petyk-13-ti-news_507237.html

Овен Днес ще ви се иска да прегърнете любимия ви човек и да не го пускате никъде. Ако не успеете, а най-вероятно точно така ще стане, опитайте се да не се сърдите. Никой не може да бъде затворен насила дори от любов. Не го забравяйте. Телец През този ден любимият ви няма да разбира някоя ваши проблеми. Не сме еднакви дори в любовта. А някои въпроси е добре да решаваме сами, особено когато до голяма степен засягат нас самите. Близнаци Днес ви предстои сериозен разговор с вашата половинка,

На кого са машините, секли на Витоша - отговор още няма

http://sofia.actualno.com/na-kogo-sa-mashinite-sekli-na-vitosha---otgovor-oshte-njama-news_507248.html

Кой е собственикът на техниката, използвана за поголовната сеч до "Витошко лале"? Отговор на този въпрос все още няма, въпреки че вече два дни със случая се занимават МВР и прокуратурата. В един от многото по коментари по случаите беше споменато, че лесно може да се проверят серийни номера на машините и да се стигне до крайния купувач. Дали това е така - МВР не е дало отговор. В министерството на земеделието също тънат в неведение, стана ясно от изявленията на зам.-министъра Георги Костов, цит

Сидеров на съд за варненското хулиганство, преди задържането за софийското

http://offnews.bg/news/n_1/n_590666.html

Софийски градски съд ще гледа днес делото срещу Волен Сидеров за конфликта на Летище "Варна".  В началото на януари миналата година при полет от София до Варна Сидеров и придружаващи го депутати от "Атака" вдигнаха скандал, в който бе обидена и френския културен аташе Стефани Дюмортие, по-късно в конфликт на летището бе ударен и полицай. Последното заседание по това дело бе на 12 октомври, след скандала пред "клекшопа" на столичната ул. "Раковски", заради който Сидеров е обвинен отново в хулиганство и в нанасяне на лека телесна повреда на полицейски служител. Със същото обвинение е и Десислав Чуколов, двамата вече бяха разпитни като обвиняеми и са с мерки за неотклонение "Подписка".  Вчера главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че прокуратурата ще поиска от съда постояннен арест за Сидеров и Чуколов за скандала в НАТФИЗ в изборната нощ, след като парламентът разреши задържането им за 72 часа. Решението обаче е на съда, уточни Цацаров. Призовките на депутатите със свален имунитет да се явят на разпит вече са връчени, викат ги по обвинение в  в хулиганство, а Сидеров и за принуда, заради опит да отнеме мобилен телефон от студентка, докато тя снимала. 

Засякоха "най-далечния" обект в Слънчевата система

http://petel.bg/Zasyakoha-nay-dalechniya-obekt-v-Slanchevata-sistema__133875

Снимка: АФП Астрономи са идентифицирали най-далечния открит досега обект в Слънчевата система, пише BBC News, цитиран от Фокус. Наблюдения...

Най-голямата подводна мистерия!

http://petel.bg/Nay-golyamata-podvodna-misteriya-__133876

Илюстрация: Уикипедия Спокойно можем да обявим 1968 година за една от най-лошите в историята на подводниците. Преди почти 50 години четири...

От вторник: Сидеров и Чуколов под ключ!

http://petel.bg/Ot-vtornik--Siderov-i-CHukolov-pod-klyuch-__133877

Снимка: Булфото Лидерът на "Атака" Волен Сидеров и заместникът му Десислав Чуколов ще бъдат арестувани във вторник, 17 ноември. Тогава...

Скупщината на СР Югославия ратифицира Дейтънското споразумение

http://chronicles.actualno.com/skupshtinata-na-sr-ugoslavija-ratificira-dejtynskoto-sporazumenie-news_506477.html

Дейтънското споразумение или Дейтънски мирен договор е мирен договор, подписан на 21 ноември 1995 във военновъздушната база Райт-Петърсън край Дейтън, Охайо, с който официално се поставя край на четиригодишната гражданска война в Босна и Херцеговина. Дейтънското споразумение е резултат от Дейтънската конференция, състояла се от 1 ноември до 21 ноември 1995 г. Главни участници в тази конференция са президентът на остатъчна Югославия Слободан Милошевич, президентът на Хърватия, Франьо Туджман, пр

Остава топло за ноември

http://society.actualno.com/ostava-toplo-za-noemvri-news_507238.html

В сутрешните часове само на отделни места в низините и около водните басейни ще се образува краткотрайна мъгла. Ще се задържи топло за ноември с максимални температури между 19° и 24°, а минималните ще бъдат между 5° и 10°. Атмосферното налягане е по-високо от средното за ноември и няма да се променя съществено, съобщи БГНЕС по информация на НИМХ. Над планините ще е слънчево със слаб вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 14°, на 2000 метра – около

Откъс от "Територията на моята любов" на Никита Михалков

http://literature.actualno.com/otkys-ot-teritorijata-na-mojata-lubov-na-nikita-mihalkov-news_507145.html

Никога не съм губил чувството за произход. Дори тогава, когато не съм съзнавал, че то съществува. Усещах го като шума на жизнените сокове в дърво. Сякаш са някакви устремени сокове, чийто извор е през девет планини. Майка ми, баща ми, дядо ми, целият живот на рода ни през вековете… това е системата от корени, която поддържа клоните ти и ти можеш да се въртиш с тях по всички посоки на света. Вероятно това е имунитетът… То е много важно. Знаеш, че можеш да се гънеш под променливите

Откриха разузнавателна информация за таймера на бомбата, взривила А321

http://petel.bg/Otkriha-razuznavatelna-informatsiya-za-taymera-na-bombata--vzrivila-A321__133874

Следователите, които анализират катастрофата на руския „Еърбъс А321“ са попаднали на разузнавателна информация за „таймер, спрян на два...

Руският културен център в София стана на 40 години

http://pik.bg/руският-културен-център-в-софия-стана-на-40-години-news434406.html

Руският културен център в София стана на 40 години

Руският културно-информационен център (РКИЦ) отпразнува своята 40-а годишнина. На тържеството присъстваха видни български обществени и политически фигури, руски дипломати и сънародници (руски), пише ТАСС. Събитието бе в четвъртък в София.
Приветствия поднесоха както руският посланик в София Юрий Исаков, така и българският министър на образованието и науката Тодор Танев.
„Този дом бе създаден преди 40 години като Дом на дружбата от всички 15 републики в състава на Съветския съюз. Минаха 40 години, промени се епохата, но отново тук се събраха посланиците на страните от бившия СССР”, казва официалният представител на Россотрудничество в България и ръководител на РКИЦ Сергей Смитюшенко.
ТАСС не пропуска да цитира и кметицата на София Йорданка Фандъкова, която също смята, че РКИЦ е „неотменна част от културния пейзаж на българската столица”. 

Върнаха смъртното наказание в Калифорния

http://news.ibox.bg/news/id_1048130990

Федералният апелативен съд отмени решението на долната инстанция

Откраднаха обзавеждане на закусвалня в Бързия

http://pik.bg/откраднаха-обзавеждане-на-закусвалня-в-бързия-news434404.html

Откраднаха обзавеждане на закусвалня в Бързия

Апаши обраха външното обзавеждане  на заведение за бърза закуска в монтанското село Бързия, съобщиха от областната дирекция на полицията. 
В нощта срещу сряда между 2 и 4 часа неизвестни демонтирали и отнели 6 светителни тела тип "старинен фенер" и 2 дървени пейки от дървен навес на заведението, собственост на едноличен търговец от селото. Заведението се намира до път ІІ-81-прохода "Петрохан". Нанесената щета е в процес на изясняване. По случая е образувано досъдебно производство.

Идентифицираха 71-те бежанци, намерени изоставени в хладилен камион в Австрия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5109815

През август тази година 71 души, търсещи закрила в Европа, се задушиха в хладилен камион, изоставен на магистрала в Австрия. Повече от два месеца по-късно жертвите бяха идентифицирани, съобщава германското издание Der Spiegel, позовавайки се на информация от полицейските власти. Преводът е на "Фокус".
През август тази година 71 души, търсещи закрила в Европа, се задушиха в хладилен камион, изоставен на магистрала в Австрия. Повече от два месеца по-късно жертвите бяха идентифицирани, съобщава германското издание Der Spiegel, позовавайки се на информация от полицейските власти. Преводът е на "Фокус".

Идентифицираха 71-те бежанци, намерени изоставени в хладилен камион в Австрия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5109811

През август тази година 71 души, търсещи закрила в Европа, се задушиха в хладилен камион, изоставен на магистрала в Австрия. Повече от два месеца по-късно жертвите бяха идентифицирани, съобщава германското издание Der Spiegel, позовавайки се на информация от полицейските власти. Преводът е на
През август тази година 71 души, търсещи закрила в Европа, се задушиха в хладилен камион, изоставен на магистрала в Австрия. Повече от два месеца по-късно жертвите бяха идентифицирани, съобщава германското издание Der Spiegel, позовавайки се на информация от полицейските власти. Преводът е на "Фокус".

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/zhivo-doma-sofiya-1487926.html

/КРОСС/Нова телевизия, „Здравей, България"Тема: Защо надценката на едни бензиностанции е 5 ст. на литър, а на други - 40? Говорят депутатите Мартин Димитров и Румен Гечев.Тема: Дупки или джобове ще се запълват с по-скъпите винетки? За и против новите цени - спор между Мира Радева и Йонко Иванов.Тема: Огнена стихия край Смолян! На живо - има ли опасност за хора и къщи?Тема: Главният прокурор за скандалните записи! Какво разкриват за Борисов и Цацаров - две съдийки пред тайнствен мъж и куче: "Което е най-добросъвестния участник".Тема: След смъртта на пребитата от крадци жена - внучката ѝ в разговор за физическите, и за моралните убийства .Тема: Миролюба Бенатова представя: Професорът от Принстън - трета част от поредицата за българите от Америка. Тема: Кой се настани в дома на Райна Княгиня днес и защо Общината го отдава под наем?Тема: „Пълен абсурд" с Румен Бахов. Маймуна от Павликени си търси жена, кметът бракосъчетава младоженците. БНТ, „Денят започва"Тема: „Денят започва" от дома на посланика на Южна Корея в България.Тема: Ще получим ли по-качествени пътища срещу по-високата цена на винетките? Спор в студиото между икономиста Емил Хърсев и председателя на Съюза по авто-мото подготовка Йонко Иванов.Тема: Как се подбиват цени на бензин и дизел? Кой ще спечели от войната на пазара на горива? И още- за подводните камъни в енергетиката, питаме Делян Добрев

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/tema-doma-sofiya-1487926.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: Защо надценката на едни бензиностанции е 5 ст. на литър, а на други - 40? Говорят депутатите Мартин Димитров и Румен Гечев.Тема: Дупки или джобове ще се запълват с по-скъпите винетки? За и против новите цени - спор между Мира Радева и Йонко Иванов.Тема: Огнена стихия край Смолян! На живо - има ли опасност за хора и къщи?Тема: Главният прокурор за скандалните записи! Какво разкриват за Борисов и Цацаров - две съдийки пред тайнствен мъж и куче: "Което е най-добросъвестния участник".Тема: След смъртта на пребитата от крадци жена - внучката ѝ в разговор за физическите, и за моралните убийства .Тема: Миролюба Бенатова представя: Професорът от Принстън - трета част от поредицата за българите от Америка. Тема: Кой се настани в дома на Райна Княгиня днес и защо Общината го отдава под наем?Тема: „Пълен абсурд" с Румен Бахов. Маймуна от Павликени си търси жена, кметът бракосъчетава младоженците. БНТ, „Денят започва" Тема: „Денят започва" от дома на посланика на Южна Корея в България.Тема: Ще получим ли по-качествени пътища срещу по-високата цена на винетките? Спор в студиото между икономиста Емил Хърсев и председателя на Съюза по авто-мото подготовка Йонко Иванов.Тема: Как се подбиват цени на бензин и дизел? Кой ще спечели от войната на пазара на горива? И още- за подводните камъни в енергетиката, питаме Делян Добрев

Москов търси среща с Калфин и с шефа на НОИ за намесата в комисиите от ТЕЛК

http://pik.bg/москов-търси-среща-с-калфин-и-с-шефа-на-нои-за-намесата-в-комисиите-от-телк-news434386.html

Москов търси среща с Калфин и с шефа на НОИ за намесата в комисиите от ТЕЛК

С Ивайло Калфин и с управителя на НОИ ще направим нужното усилие, за да прецизираме индикации, при които горните инстанции могат да спират решение, и от това да следват някакъв тип финансови санкции върху комисиите от ТЕЛК. 
Това заяви здравният министър Петър Москов по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия.
„Няма да разкрия тайна, ако кажа, че има не малка част от решения на ТЕЛК-овите комисии, които са противоречиви или будят съмнения в достоверността си. Количеството и размера на инвалидни пенсии само по себе си доказва това”, смята Москов.
Той изрази надежда, че още другата седмица ще проведе среща по темата с ТЕЛК-овете заедно със социалния министър Ивайло Калфин и управителя на НОИ. „Може да прецизираме по-ясно мотивите, с които горната инстанция може да спре решението на ТЕЛК. Има нужда от много по-ясна и обективна система от критерии, с която не просто да се охранява бюджетът на НОИ. Към момента не винаги има обективни критерии”, изтъкна Москов.
Според него реалното решение с ТЕЛК-овете наистина изисква промяна на в Закона за здравето и последваща нормативна уредба. Въпреки това, той отчете, че промените в Закона за здравето няма да бъдат гледат тази година. 
„Разделянето на експертизата на две, веднъж на чисто медицинска, която да се извършва от лекари в съответната медицинско заведение, и последващ контрол от страна на съвместна комисия от специалист по трудова медицина, социален работник и представител на осигурителя, би трябвало да доведе до решение”, добави Москов. 

Определиха пътна карта за Стратегията за електронно управление

http://pik.bg/определиха-пътна-карта-за-стратегията-за-електронно-управление-news434385.html

Определиха пътна карта за Стратегията за електронно управление

Пътна карта за реализация на Стратегията за електронно управление беше приета на заседание на Съвета за електронно управление към Министерския съвет, съобщиха от правителствената пресслужба.
Заседанието беше председателствано от заместник министър-председателя по коалиционната политика и държавната администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, а точката беше докладвана от заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов, който е и секретар на съвета. 
Пътната карта предвижда още в първия етап на стратегията да бъдат въведени електронни обществени поръчки, електронно здравеопазване и електронно правосъдие. Голяма част от проектите, които се предвижда да бъдат реализирани, ще се финансират с европейски средства. Председателят на Бизнес съвета в Съвета за електронно управление Жанет Захариева изрази подкрепата си за документа и го определи като логичен и последователен.
По предложение на министъра на финансите Владислав Горанов, съветът прие актуализираната секторна стратегия „е-Митници“ и Пътната карта за изпълнение на Секторната стратегия „е-Митници“ (2014-2020 г.). 
По време на заседанието бяха приети още Стратегия за централизирано предоставяне на Интернет услуги през мрежата на ИА „ЕСМИС“ и проект за осигуряване на развитието и оптимизацията на системата ИСУН 2020.

Джокович и Федерер се събраха в една група в Лондон

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/13/2648353_djokovich_i_federer_se_subraha_v_edna_grupa_v_london/?ref=rss


Водачът в световната ранглиста Новак Джокович и рекордьорът по титли от Големия шлем в тениса Роджър Федерер се събраха в една група за финалите на АТП в Лондон.

Заедно с тях в групата "Стан Смит" са Томаш Бердих и Кей Нишикори. В другата попаднаха Анди Мъри, Стан Вавринка, Рафаел Надал и Давид Ферер.

Защитаващият титлата си Джокович ще се бори за петата си титла от заключителния турнир за сезона следващата седмица. Сърбинът се намира в отлична форма, като е в серия от 22...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване