МВнР на Русия обяви името на убиеца на руския пилот от Су-24

http://petel.bg/MVnR-na-Rusiya-obyavi-imeto-na-ubietsa-na-ruskiya-pilot-ot-Su-24__139590

Снимка: Уикипедия Русия поиска от Турция да подведе под отговорност Алпарслан Челик, обявил се за екзекутор на командира на екипажа на...

AFP: Меркел моли германците да гледат на бежанците като на "възможност"

http://petel.bg/AFP--Merkel-moli-germantsite-da-gledat-na-bezhantsite-kato-na-vazmozhnost__139592

Канцлерът Ангела Меркел в новогодишното си обръщение моли германците да гледат на рекордно големия приток на мигранти като на...

Събития и случки на 31 декември

http://offnews.bg/news/n_1/n_613167.html

В България 1880 Към този момент – според първото преброяване - в Княжество България (без т. нар. Източна Румелия) населението е 2 007 919 души, от които 1 027 803 мъже. 1888 Обнародван е Закон за граничните паспорти и билети. 1901 В София започва да излиза в. „Дело“ - легално издание на ВМОРО; редактор е Пейо К. Яворов. 1903 Публикуван е Закон за създаване Българска земеделска банка (БЗБ). 1907 С Указ Информационното бюро към Министерството на войната се преобразува в Разузнавателна секция. Датата (12 януари 1908 г. по нов стил) е празник на българското военно разузнаване. 1919 XIX обикновено народно събрание гласува за наказателно преследване – заради националната катастрофа - срещу министри от кабинета на Васил Радославов и четирима генерали. 1932 Съставено е третото последователно правителство, водено от юриста Никола Мушанов (1872 – 1951), близък до Демократическата партия. То управлява малко по-дълго от предишните, но на 19 май 1934 г. е свалено с преврата, премахнал партиите в България. 1953 Създаден е Дом на литературата и изкуствата за деца и юноши – София (първо название - Дом на детската книга). 1964 Патриарх Кирил канонизира за светец Софроний Врачански (1739-1813), изтъкнат духовник и народен будител. 1984 Възстановени са дипломатическите отношения между България и Египет, прекъснати през 1978 г. заради инцидент, провокиран против българското посолство в Кайро. 2006 От енергийната система на България окончателно са изключени III и IV блок на АЕЦ „Козлодуй“. По света 1857 Английската кралица Виктория обявява Отава за столица на Канада. 1923 Радио Би Би Си за първи път излъчва камбанни звуци от часовника Биг Бен в Лондон. 1955 „Дженерал Мотърс“ става първата в САЩ корпорация, спечелила повече от един милиард долара за една година. 1968 Съветският свръхзвуков пътнически самолет „Ту-144” извършва първия си полет, два месеца преди европейския „Конкорд”. Те толкова си приличат, че на Запад още тогава се смята, че на съветските конструктори много е помогнал съветският научно технически шпионаж. От документи разкрити по-късно във Франция, личи, че тези подозрения не са далеч от истината. Така или иначе, на първия в света свръхзвуков лайнер не му върви. През 1973 г. един „Ту-144” катастрофира не къде да е, а на авиоизложение на летище Бурже край Париж. Загиват екипажът и 9 души на земята. По пътнически линии е пуснат за първи път през ноември 1977 г., но никога не достига ритъма и търговския успех на „Конкорд”. Свален е от експлоатация към средата на 1978 г. 1993 Самоубива се на 54 години Звиад Гамсахурдия, първият демократично избран президент на Грузия, свален с преврат две години по-рано. 1999 Първи „президентски“ ден на Владимир Путин, който от август с.г. е премиер на Русия. Президентът Борис Елцин подава оставка и го оставя за „изпълняващ длъжността“. На 26 март 2000 г. Путин за първи път е редовно избран за държавен глава.

Очаква ни мразовит последен ден от 2015 година

http://pik.bg/очаква-ни-мразовит-последен-ден-от-2015-година-news460101.html

Очаква ни мразовит последен ден от 2015 година

С умерен, в източните райони и силен северен вятър ще продължи да нахлува студен въздух. Ще бъде мразовито, с минимални температури между минус 10° и минус 5°. През деня ще бъде предимно слънчево, но студено.

Временни увеличения на облачността ще има над североизточните райони. Максималните температури ще са между минус 5° и 0°. Вечерта вятърът ще отслабне. Навръх Нова година ще бъде ясно и студено, с температури между минус 8° и минус 3°, съобщиха от НИМХ. В планините ще е предимно слънчево. Ще духа умерен до силен североизточен вятър и с него застудяването ще продължи. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 9°, на 2000 метра около минус 14°.

По Черноморието ще преобладава слънчево време, с по-значителна облачност над крайните южни райони, където ще превали мокър сняг. Вятърът ще е силен, на моменти и бурен от север, вечерта ще отслабне. Ще е по-студено, с максимални температури от минус 2° до 0°. Температурата на морската вода е 8-10°, вълнението на морето 3-4 бала. 

Бойко Борисов: Директорите на приходните агенции ще останат на постовете си

http://pik.bg/бойко-борисов-директорите-на-приходните-агенции-ще-останат-на-постовете-си-news460295.html

Бойко Борисов: Директорите на приходните агенции ще останат на постовете си

Директорите на приходните агенции ще запазят постовете си. Това обяви в социалната мрежа "Фейсбук" министър-председателят Бойко Борисов. "В края на последния работен ден за 2015 година, Министерството на финансите отчете 2,854 млрд. лева ръст на приходите спрямо края на 2014 година.

Този ръст се дължи основно на увеличените постъпления от данъци - с близо 1,9 млрд. лв., както и увеличените приходи от акцизи - с 0,5 млрд. лв", обяви Борисов. "Тези резултати надвишават значително параметрите на задачата, която поставих в началото на годината на директорите на приходните агенции, затова, както бях обещал, те ще запазят постовете си", добави премиерът. С приходите в държавата се занимават НАП и Агенция "Митници". 

Чавдар Найденов: Поредната година, която си позволихме да изгубим, но не можехме

http://pik.bg/чавдар-найденов-поредната-година-която-си-позволихме-да-изгубим-но-не-можехме-news460112.html

Чавдар Найденов: Поредната година, която си позволихме да изгубим, но не можехме

Зад нас е една година с дела, а не само с думи. Въпреки примадонските скандали през декември 2015-та, тя премина под знака на най-стабилната възможна власт. Стабилизира курса на отдалечаване от Европейския съюз.

Прие с будистко спокойствие цел за растеж на икономиката с 1-3% за следващите 4 години и санкционира нови 16 млрд. държавни дългове за закърпване на бюджетната дупка, издълбана от рекордно ниските данъци за богатите. По този повод Радан Кънев възкликна тържествено:

„Четири години коалиция между четири партии с премиер Бойко Борисов!“. Въпреки вълново-корпускулярната си битност на „влизлизащ“ от властта, думите на автора остават като изрязани с длето в мрамор. Най-напред управлението реши един философски въпрос: затвърди „консенсуса“ между себе си и работодателските организации за плоското данъчно облагане и против въвеждането на необлагаем минимум за ниските доходи. Бедните и занапред ще бъдат спасявани с данъците на бедните. Сега да видим отделни направления…

Законност Властта отмени ред ограничения и регулации за офшорките, въведени от предишното правителство. Те бяха много плахи, но имаше опасност някой забързан спекулант да счупи ресор, ако ги прегази на висока скорост. Например, на няколко пъти бяха давани нови щедри срокове за регистриране на действителните собственици на земя. Сега мнозинството депутати набират кураж изобщо да отменят подобно изискване.

Властта премахна следприватизационния контрол –ако приватизаторът откаже да изплаща цената, сделката остава в сила! Таксите за възстановяване на електрозахранването се върнаха, истината за частните пенсионни фондове и за надзора върху банките остана обещание. Финанси Управниците отмениха плахите опити на предишното правителство да намали безчинствата на банките и частните съдебни изпълнители, заради които хора периодично се палят и скачат от високи етажи.

Не преувеличавам, въпреки че драмата от загубата на дом за десетки хиляди българи остава скрита за обществото. Конституционните гаранции за правата на човека остават суспендирани, поне що се отнася до банките. Те продължават да имат правата на държавния съд и кредитополучателят е техен роб до гроб. Енергетика Уволниха предишния ДКЕВР, който изпрати писмо до ЕК за юридическия статус на договора с американските Марици и не подадоха официално искане, изискващо отговор в срок.

Същевременно Полша се отърва от аналогичен вампирски договор с процедура на ЕК. Вместо това тук тръгнаха да се откупват от Мариците, които тегнат като воденичен камък върху енергетиката с нов многомилиарден заем. Но все не могат да съберат парите. Нови ВЕИ-та (вече за ток от волска тор) се наредиха на опашката за включване в нашата сметка за ток.

В ход е „либерализация“ на електричеството за бита и малкия бизнес, която щяла да намали цените, но само на първо време щяла да ги увеличи с 20-30%. Знаем, няма нищо по-трайно от временните реформени трудности. Вместо да оздравят и инвестират в железопътния транспорт, реформаторите правят две неща. Първо, подготвят концесия за летище София, за да изплатят задълженията на БДЖ. Планът е да приватизират, естествено, на безценица, най-печелившата му част - БДЖ Товарни превози. Второ, хвърлят огромни средства в развитие на конкуриращия го автотранспорт.

Социална област Тук също не бездействаха. Ограничиха детските надбавки. Вдигнаха пенсионната възраст и милозливо позволиха на възрастните безработни да се оттеглят с намалена пенсия. Разделиха болното здравеопазване на бизнес и пътническа класа. Докато проблемът е съвсем друг – източването на ресурс от обществения осигурител и джобовете на пациентите. Резултатът от реформата на реформата от 2000 г. е предварително ясен – още повече хора ще се окажат едновременно болни и без пари.

Между другото мина доклад на Световната банка, която призна, че заболяването е причина номер едно за изпадане в крайна бедност в България. Президентът сложи вето върху задължението веригите супермаркети да купуват и български продукти. Работодателите получиха право да крият свръхнормения труд, отпуските, да нямат правилник за безопасност, да уволняват без обяснение. Медиите бяха във възторг: „От днес: край на 8-часовия работен ден“. Все едно да се радваш на отмяната на Хартата за правата на човека.

Това, от което се „освободихме“ е историческо постижение на човечеството от края на 19 век, с което се поставя началото на равноправието работник-работодател. Властта не пропусна да въведе държавно финансиране на частните училища. Съдебна система Получи се комична реформа на съдебната система, която още по-комично забуксува в спор дали прокурорската колегия да е със съотношение 6:6 или 6:5 между избрани от парламента и от прокурорите. Реалните квоти отдавна се поделят между олигарси и задкулисни играчи, а не между парламент и магистрати. Това са истинските борби.

От 15 години независимата съдебна власт следва другите клонове на властта в завета, че „държавата е лош стопанин“. Значи и те ще бъдат вълци, а не пастири на законите. На два пъти всуе беше променяна Конституцията, за да се въведе отчетност, прозрачност и подсъдност на магистратите. Но как олигархията да се накара сама да маха от дъската собствените си пешки? Поканената да даде едно рамо на псевдореформата Моника Маковей, като „ужасното дете“ на румънската борба с корупцията, изтърси простичка истина:

Имате закони и звена, но трябва да ги задействате. В САЩ ФБР ловят подкупни съдии и прокурори с подслушване, даже с подставени лица. Тук такова нещо няма. Вместо това тече борба за реформи, които сменят лампите на мигачите с надеждата да накарат двигателя да заработи. Не че няма съдебна реформа. РБ внесе и законопроект, който повишава съдебната такса 10 пъти. Той на практика прави невъзможно обикновени граждани или малки фирми да съдят държавата или общинската администрация. С една дума, още повече справедливост, но … според джоба!

Тъкмо делата, а не думите, през тази една година показват мощната власт на олигархията у нас. Под лозунга: „От олигархията - за олигархията!”. Ако вътре има сериозни разборки, тя може да търси съюзници от обществото или миманс от протестъри. Но по същество спорът започва в нея и свършва пак там. При това положение за демокрацията по-добре да не казваме нищо. Леко отклоняващите се от генералната линия медии изчезват.

Критиките биват санкционирани с геополитически закани. Гладните биват хранени с омраза срещу циганите и "комунистите". Сваленият от народа генерал отново е на власт и държи монопол върху критичните забележки . Както някога Бай Тодор или Бай Тошо, както предпочитате. / ------------------ Чавдар Найденов, социолог.

Оригинали на Пикасо, Рембранд и Гоя показва Светлин Русев в Перник

http://www.zapernik.com/hailaif/originali-na-pikaso-rembrand-i-goya-pokazva-svetlin-rusev-v_41030/

По покана на кмета на Община Перник д-р Вяра Церовска големият художник академик Светлин Русев започна подготовка на цикъл от изложби, които ще покаже в Перник. Маестрото ще експонира уникална западноевропейска графика от Рембранд и Дюрер до Пикасо, която е част от неговата колекция.

Почитателите...

Продължава

Общинските съветници в Радомир гласуваха такса смет. Промилите остават същите, както миналата година

http://www.zapernik.com/politika/obshtinskite-suvetnici-v-radomir-glasuvaha-taksa-smet-promilite-ostavat-sushtite_41029/

На последното си заседание за 2015 година радомирските съветници гласуваха такса битови отпадъци за 2016 година. Промилите остават същите, както миналата година.

Необходимите средства за поддържане на чистотата на територията на община Радомир за 2016 година са 1 349 667 лв. без ДДС или 1 592 000 лв. с ДДС. От тях за сметосъбиране, транспортиране и третиране са необходими 950 000 лв. без ДДС, за проучване, проектиране, изграждане, поддържане, експлоатация, закриване и мониторинг на...

Продължава

Обследването по програмата за безплатно саниране в Радомир стартира в края на април

http://www.zapernik.com/politika/obsledvaneto-po-programata-za-bezplatno-sanirane-v-radomir-startira-v_41028/

В края на месец април 2016 година се очаква да започне изпълнението по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради на територията на Община Радомир.

На 17 юни бе обявена открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет “Изготвяне на обследване по две обособени позиции: Обособена позиция № 1: Изготвяне на обследване за установяване на технически характеристики и изготвяне на технически паспорт по Национална програма за енергийна...

Продължава

Коледни етюди, викторина и подаръци радват децата на Перник

http://www.zapernik.com/pernik/koledni-etyudi-viktorina-i-podaruci-radvat-decata-na-pernik_41027/

Забавни коледни етюди, театрална викторина с любими приказни герои, селфи, игри и подаръци радват втори ден децата на Перник. Инициативата е в рамките на безплатните празнични прояви, организирани от община Перник. Тя преминава под мотото „На среща с дядо Коледа" във фоайето в Двореца на...

Продължава

Камерният оркестър „Орфей” с диригент Райчо Христов поднесе букет от известни класически произведения по начин достъпен за децата

http://www.zapernik.com/hailaif/kamerniyat-orkestur-orfei-s-dirigent-raicho-hristov-podnese-buket-ot_41026/

„Коледното матине” във фоайето на Двореца на културата продължи час . Оказа се, че сред публиката имаше повече „големи” деца, отколкото малки.

Но всички слушаха в захлас специално подбраните от камерния оркестър произведения на Щраус и Бах. И след поднесения с интерес от...

Продължава

Вяра Церовска стана Личност на годината

http://www.zapernik.com/politika/vyara-cerovska-stana-lichnost-na-godinata_41023/

За пета поредна година издателите и журналистите от първия в региона частен ежедневник - вестник „Съперник”, раздадоха традиционните награди в категориите „Личност на годината” и „Събитие на годината”, превърнали се вече в запазена марка на изданието. На тържеството по...

Продължава

Вяра Церовска стана Личност на годината. Тя грабна отличието в категорията "Политик" в традиционната класация на в."Съперник"

http://www.zapernik.com/politika/vyara-cerovska-stana-lichnost-na-godinata-tya-grabna-otlichieto-v_41023/

За пета поредна година издателите и журналистите от първия в региона частен ежедневник - вестник „Съперник”, раздадоха традиционните награди в категориите „Личност на годината” и „Събитие на годината”, превърнали се вече в запазена марка на изданието. На тържеството по...

Продължава

Коледа в Граово. Учениците от XVI Основно училище „Св. св. Кирил и Методий”, съвместно с Школа за народни танци „Нартан”, потопиха гостите си в колорита на граовските традиции и обичаи

http://www.zapernik.com/obshtestvo/koleda-v-graovo-uchenicite-ot-xvi-osnovno-uchilishte-sv-sv_41020/

Празниците! Те са като птиците! Когато ти е тъжно, ще кацнат край теб и ще ти напомнят за важни събития, за народни вярвания. Имало едно време... и приказката започва – мъдра и красива, безценно камъче от съкровищницата, наречена „българско народно...

Продължава

В Девенци чакат Нова година с надежда за здраве и сполука

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540301

Покривите на къщите в село Девенци все още пазят следи от падналия na 30 декември сняг. Улиците са безснежни и сухи и тук-там се виждат хора, които набавят последните покупки за празничната трапеза. Отдалече се вижда кметството, чиято фасада ще грейне празнично, когато падне вечерта  и лампичките светнат. Кметът Галин Янчев е излязъл по ...

Президентът: Да не се връщаме към идеологиите на отминали времена

http://offnews.bg/news/n_1/n_614687.html

"Да не губим вече извоювани права, свободи и постижения. Да не се връщаме назад към идеите и идеологиите на отминали времена, защото новата ера изисква нови идеи". За това призова президентът Росен Плевнелиев в новогодишната си реч. Той пожела на българите, където и да са те по света, здраве и щастие, мъдрост и увереност. "Живеем в трудно време на геополитически промени и рекорден брой кризи в Европа и по света. Историята ни учи, че траен мир е възможен само чрез сътрудничество и правила, които важат за всички, а различията нека се решават по мирен начин, не със сила. Оръжията не са аргумент, те са доказателство за липса на аргументи. Силният трябва да подаде ръка на слабия", каза още държавният глава. Плевнелиев подчерта никоя държава, дори най-силната, не може да се справи сама с предизвикателствата, пред които се изправя света. "Никоя нация не е имунизирана срещу тероризъм, климатични промени, икономическа стагнация, миграционна вълна", добави той. Държавният глава беше категоричен, че демокрацията ни не е перфектна и невинаги функционира добре, но тя ни прави силни и свободни. "Демокрацията не може да бъде инсталирана отвън, богатството не може да бъде подарено. Демокрацията се отстоява ежедневно и от всеки", добави той. Според него в бъдеще "можем да успеем само чрез добро образование и международно сътрудничество, а не чрез изолация, популизъм и национализъм". "Нека да подобрим демокрацията и си подредим държавата. Предприемачите да успяват по правилата, а не с връзки. Институциите да работят с лице към хората и да решават техните проблеми. Младите да видят перспектива и да останат. Да почистим българското море, земя, природа. Да направим нашите градове и села по-модерни и уютни. Да дадем път на можещите и знаещите, на трудолюбивите и добрите, за да се множат делата им", призова той. Президентът изрази мнението си, че българите са жадни за справедливост и очакват реални резултати. По думите му е време политиците да изпълнят със съдържание думата „реформа“. "Прекалено дълго чакахме и сега сме по-нетърпеливи. Често бяхме лъгани и затова сме по-недоверчиви, но и помъдряхме. Знаем, че с търпение и последователност ще изградим тази България, за която мечтаеха дедите ни и каквато искаме да оставим за децата си. Голямата отговорност пред днешните политици е да отговорят на нетърпението с решителност, на недоверието с честност, на задкулисието с морал. Вече няма място за отлагане на промените и за половинчати решения нито в българското правосъдие, нито в здравеопазването, образованието или енергетиката", каза още Плевнелиев. Като пример за желанието на българите за промяна, президентът даде пример гласуването на националния референдум за електронното гласуване, когато близо 2 милиона българи гласуваха с „да“.

Стотици бебета – изоставени в родилните домове през 2015 г.

http://petel.bg/Stotitsi-bebeta-----izostaveni-v-rodilnite-domove-prez-2015-g-__139589

От началото на годината до края на ноември в родилните домове са изоставени 334 българчета. Само в болницата в Пазарджик новородените,...

Музеите в Ловеч с извънредно работно време в празничните дни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540205

Извънредно работно време ще имат музеите в Ловеч през празничните новогодишни дни, съобщи кметът Корнелия Маринова. Вратите ще бъдат отворени на 1 януари следобед и на 2 и 3 януари 2016 г. На 31 декември е почивен ден за музеите, уточни кметът Маринова. Много хора са решили да гостуват в Ловеч за новогодишната вечер, хотелите са пълни, стана ясно още на пресконференцията. Същевременно ще има някои промени в работното време на Музея на водата в Ловеч, съобщават от общината. От 4 до 8 януари 2016 г. музеят ще е в профилактика, на 9 и 10 януари (с...

31 декември: Свръхзвуковият Ту-144 извършва първия си полет

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538398

1600 г. английската кралица Елизабет I създава Източноиндийската компания. Компанията получава правото да води търговия с Индия от името на Короната.С този ход Елизабет I иска да наложи страната си в този район, в който по това време силно влияние имат Холандия, Португалия и частично Испания. Корабите на компанията за пръв път пристигат при индийските брегове през 1608 г. и акостират в пристанището Сурат (дн. Гуджарат). Четири години по-късно британските сили разбиват португалците в битката при Суали, като по този начин си гарантират властта на...

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5198769

Ана Пападопулу, актриса.
Богомил Манчев, изпълнителен директор на “Риск инженеринг”, 58 г.
Цветан Соколов, волейболист, 26
Ана Пападопулу, актриса. Богомил Манчев, изпълнителен директор на “Риск инженеринг”, 58 г. Цветан Соколов, волейболист, 26

С. Дончева: Всеки месец след октомври 2016 г. е подарен

http://frognews.bg/news_104438/S-Doncheva-Vseki-mesets-sled-oktomvri-2016-g-e-podaren/

През 2016 г. ще започне бавно да се нагнетява напрежение в чисто политически план, заявява в интервю за Фрогнюз астроложката Силва Дончева.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване