Бизнесът в Ямбол подкрепя дуалното обучение

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543422

Държавният план-прием за учебната 2016/2017 година беше обсъден на работна среща между областния управител на Ямбол, Регионален инспекторат по образование, директорите на професионалните училища в областта, Бюрата по труда, работодателски организации и представители на бизнеса. Първата среща бе насочена към деветте професионални гимназии в областта .„Целта ни е да направим реален план-прием. Реален за децата, реален за нуждите на обществото и търсенето на бизнеса. Нашите професионални училища не трябва да предлагат кадри, за които няма реализа...

Съдът остави в ареста обвинения в побой над възрастно семейство

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/15/2686543_sudut_ostavi_v_aresta_obvineniia_v_poboi_nad_vuzrastno/?ref=rss


Съдът във Варна е оставил в ареста 32-годишния Петко Александров, който бе задържан за побой над семейство Мехмедалиеви от село Камбурово, съобщава пресцентърът на прокуратурата.

На 8 януари той е проникнал с взлом в дома на семейството като нанесъл побой на 62-годишния мъж и 58-годишната му съпруга. До залавянето му се стигна след като лично премиерът Бойко Борисов постави срок за установяването на извършителите на побои над възрастни семейства в различни части на страната.  ...

Български филми по Бодлер, Камю и Кортасар ще бъдат представени в НДК

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/01/15/2686539_bulgarski_filmi_po_bodler_kamju_i_kortasar_shte_budat/?ref=rss


Български късометражни филми по пиеса на Албер Камю, процеса срещу стихосбирката "Цветя на злото" на Шарл Бодлер, поема на Хулио Кортасар и други нестандартни вдъхновения ще бъдат представени в четвъртото издание на набиращата популярност платформа "Късо кино в "ДНК". Прожекциите са от 19.30 ч. на 20 януари в едноименната нова сцена в Националния дворец на културата (НДК), съобщават организаторите.

Експерименталните филми са дело на тандема BKKB Films, Биляна Кирилова (Billy Noir) и...

Седмица на българските храни ще има през април в Германия

http://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/2016/01/15/2686552_sedmica_na_bulgarskite_hrani_shte_ima_prez_april_v/?ref=rss


Български хранителни продукти ще бъдат представени в големите търговски вериги в Германия. За това се е споразумял зам.-министърът на земеделието Васил Грудев с представители на компаниите, съобщи "Фокус".

Грудев участва в световното изложение за храни и земеделие "Зелена седмица" в Берлин.

"Българската седмица" ще се състои през април със специални щандове в супермаркетите главно в германската столица.

По думите на Грудев основният интерес на германските...

Очакват се по-значителни повишения на реките в Южна България

http://pik.bg/очакват-се-по-значителни-повишения-на-реките-в-южна-българия-news468446.html

Очакват се по-значителни повишения на реките в Южна България

По-значителни повишения на реките, заради дъжд, се очакват в Южна България. 


Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за високи и средни води. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ- БАН ) днес ще завали в Западна България, а до вечерта ще превали и на места в централните райони, количества - между 1 и 5 л/кв.м. В събота и неделя валежите ще продължат. 


През денонощието (от 8.00 часа на 13 януари до 8.00 часа вчера) нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се понижавали или са останали без изменение. Вследствие на оттичане и снеготопене е отчетено повишение в долното течение на р. Осъм (Дунавски басейн), сочат данни на Министерство на околната среда и водите (МОСВ). 


Според основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, водните нива на Дунавския басейн днес ще се понижават или ще останат без изменение. Но утре и на 17 януари, вследствие на прогнозирани количества валежи от дъжд и сняг се очакват повишения на речните нива в целия басейн.


Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на днес, утре и на 17 януари ще бъдат над средната многогодишна стойност. По-значително ще бъде покачването на 16 и 17 януари на водните нива на реките - Владайска, Банкенска, Лесновска, Батулийска, Искрецка и Малък Искър. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. 


Прогнозираните водни количества за 15, 16 и 17 януари за водосбора на р. Янтра ще бъдат около и над средномногогодишната стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.


Според модела за водосбора на р. Русенски Лом прогнозираното водно количество в долното течение на реката на 15, 16, 17 и 18 януари ще бъде около и над средногодишната стойност. Нивата ще останат без съществена промяна до сутрешните часове на 16 януари. От следобедните часове нивата ще започнат да се повишават, отначало в горните части на водосбора, а на 17 и 18 януари и в долните части. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.


На 16 и 17 януари, вследствие на прогнозирани количества валежи от дъжд и сняг, са възможни повишения на речните нива в целия Черноморски басейн, като по-съществени ще бъдат във водосборите на Южночерноморските реки. Същата е ситуацията и за Източнобеломорския басейн. По-съществени повишения на речните нива се очаква да има във водосборите на реките-Тунджа – долно течение, Марица – средно и долно течение и Родопските й притоци, Арда – целия басейн.

Разследват лекар за стрелба по деца в Шумен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544030

Снощи на телефон 112 е подаден сигнал, че мъж е стрелял с пушка по малолетни деца в района на Математическата гимназия в Шумен. За изясняване на случая веднага е бил насочен полицейски екип. Трите деца показали на униформените служители мястото, където по техни думи мъжът е стрелял с пушка. Изяснена е самоличността му - шуменец на 54 години. Дарик научи, че това е д-р Румен Радев, акушер-гинеколог от шуменската многопрофилна болница. Той е бил разпитан. В сведенията си е посочил, че е хвърлил пиратка, след като неизвестни за него лица нарушавал...

Начело на правителството в Скопие застава 37-годишен социолог и военен експерт

http://www.cross.bg/gryevski-premier-vmro-dpmne-1494733.html

/КРОСС/ Македонският премиер Никола Груевски си е подал оставката, предаде АФП, позовавайки се на анонимен парламентарен източник. Оттеглянето му беше предвидено в споразумението, което беше подписано през юли в усилията за разрешаване на политическата криза в страната. Оставката на Груевски е подадена малко преди началото на срещата между политическите лидери в Македония и европейския комисар Йоханес Хан относно изпълнението на споразумението. На поста Груевски ще бъде заменен от генералния секретар на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ Емил Димитриев. Той ще изпълнява длъжността на служебен премиер до провеждането на предсрочните парламентарни избори на 24 април. Решението бе взето вчера следобяд от ръководството на партията, предаде "Фокус". Димитриев е роден през 1979 г. в Пробищип, в източната част на Македония. Завършил е социология във Философския факултет в Скопие. По-късно е следвал във Военната академия за запасни офицери. През 2011 г. за първи път бе избран за депутат, а от 2008 г. бе зам.-министър на отбраната. От юли 2013 г. е генерален секретар на ВМРО-ДПМНЕ. Говори английски език, съобщава БГНЕС. От ВМРО-ДПМНЕ обявиха, че на заседанието на Централния комитет на партията е взето единодушно решение техният кандидат за премиер в предстоящата предизборна кампания да бъде Никола Груевски, който заема този пост от 2006 г.  

Полицията издирва нападателите, пребили жестоко журналиста Стоян Тончев, бивш кандидат кмет в Поморие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5235164

Тончев е известен като "Човека с октопода"
Двама мъже са пребили жестоко 31-годишния Стоян Тончев от Поморие. Те го причакали пред дома му около 23 часа в четвъртък, когато се прибирал от празненство. Според първоначална информация, непознатите го нападнали мълчешком и започнали с юмруци да го удрят в лицето.
Тончев е известен като "Човека с октопода" Двама мъже са пребили жестоко 31-годишния Стоян Тончев от Поморие. Те го причакали пред дома му около 23 часа в четвъртък, когато се прибирал от празненство. Според първоначална информация, непознатите го нападнали мълчешком и започнали с юмруци да го удрят в лицето.

Комисарят по миграцията: Кризата с бежанците се влошава

http://www.bnews.bg/article-146429

През септември Парламентът одобри две предложения за еднократно преразпределение на общо 160 000 мигранти от страни на външните граници на ЕС към други членки.

Отнемат световна титла на българка в каратето заради допнинг

http://offnews.bg/news/n_1/n_621161.html

Световната титла на шампионката по карате киокушин Станислава Бойчева ще бъде отнета заради употреба на допинг. Станислава ще бъде принудена да върне медала и купата от Световното първенство по карате киокушун KWU, след като в урината й са открити следи от метенолон. Христо Георгиев също ще загуби бронзовият медал от Световното, заради положителна проба. Общо шест положителни проби са установили от световната антидопингова агенция. Освен отнетите титли, световната федерация по киокушин спира правата на всички шестима каратеки за срок от две години. На база на отнетите титли и медали се размества класирането в шест категории. Добрата новина e, че други двама българи ще се изкачат нагоре в класирането. Това са: Виолета Литовска (до 55 кг.) и Деян Братков (до 75 кг.), които получават бронзови медали.

„Рефан България“ с награда за устойчив бизнес от Forbes Business Awards 2015

http://pik.bg/„рефан-българия“-с-награда-за-устойчив-бизнес-от-forbes-business-awards-2015-news468443.html

„Рефан България“ с награда за устойчив бизнес от Forbes Business Awards 2015

Новата година стартира с поредно голямо отличие за „Рефан България”, която получи специална Награда за „Проспериращ и устойчив бизнес” на петата официална церемония Forbes Business Awards 2015 в София хотел Балкан. За пета поредна година целта на наградите бе да насърчи предприемаческия дух и добрите бизнес практики, като събра на едно място хората, които създават работни места, завземат нови пазари и променят икономиката на България. За призовете във Forbes Business Awards 2015 се надпреварваха 60 български компании, които подадоха общо 100 кандидатури.

Това е третото специално отличие, което Forbes връчва на известната в цял свят българска козметична компания „Рефан България”, която има над 400 бутика в 28 държави на 5 континента и предлага иновативните и гъвкави форми на бизнес, които са приложими в цял свят. “Рефан България” се превърна в най-красивата и ухайна визитна картичка на страната ни вече 25 години със своите стотици разпознаваеми продукти, базирани на природни формули. REFAN дава шанс на хиляди предприемчиви хора в България и по света да развият успешен франчайзинг бизнес и е сред малкото български фирми, носителки на най-престижната европейска награда за качество от Париж от Клуба на Лидерите в световната търговия - Global Trade Leaders’ Club, заради качеството на продуктите си и заради дейността си за стимулиране на малкия и средния бизнес, създавайки франчайзинг модел, оценен на национално и на световно ниво.

Освен на „Рефан България” специални награди бяха връчени и на Пощенска банка, на „Сирма Груп Холдинг” и на Национален дворец на културата.

Матю Пери няма да участва в новата серия на "Приятели"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5235158

Матю Пери няма да участва в новата серия на
Матю Пери няма да участва в новата серия на "Приятели", съобщава Time. Епизодът ще е с продължителност от 2 часа и ще бъде излъчен по телевизия NBC. За съжаление на всички фенове на сериала Матю Пери, който играеше ролята на Чандлър Бинг, е твърде зает и няма да може да се включи в подготовката на серията.

Учени: Щастието ни е генетично заложено

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5235154

Причината за щастието се крие в генна вариация, благодарение на която едни народи са по-щастливи от други. Това сочат резултатите от изследване, пише Франс прес.
Учените открили взаимовръзка между хората в дадена страна, които заявяват, че са щастливи, и голямото наличие на генна вариация у населението ѝ.
Причината за щастието се крие в генна вариация, благодарение на която едни народи са по-щастливи от други. Това сочат резултатите от изследване, пише Франс прес. Учените открили взаимовръзка между хората в дадена страна, които заявяват, че са щастливи, и голямото наличие на генна вариация у населението ѝ.

Бъчварова не иска МВР да се представя като хрантутник на държавата

http://www.moreto.net/novini.php?n=311185

Вътрешният министър Румяна Бъчварова отново призова да не се говори, че МВР не работи. Тя призова да бъде подкрепено министерството, за да има резултат. „МВР не може само да намери освен уверенията, които се опитваме да дадем на гражданите, че работим в тази посока.

ЕК не давала да падне такса сградна инсталация

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5235181

Европейското законодателство не позволява на гражданите със свалени радиатори в жилищата да се освободят от останалите такси за парно за отопление на сградата, обяви в Брюксел министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНР, която се позова на експертно становище от Европейската комисия.
Причината е,
Европейското законодателство не позволява на гражданите със свалени радиатори в жилищата да се освободят от останалите такси за парно за отопление на сградата, обяви в Брюксел министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНР, която се позова на експертно становище от Европейската комисия. Причината е,

Миков се възмути във фейсбук от побоя над журналиста в Поморие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5235175

Гневна публикация в официалния си профил във „Фейсбук“ пусна председателят на БСП Михаил Миков. Повод за коментара му е побоят на журналиста и кандидат за общински съветник на последните местни избори в Помория Стоян Тончев.
Той припомни и свалянето на предаването на Петър Волгин - „Деконструкция“ от ефира на БНР.
Гневна публикация в официалния си профил във „Фейсбук“ пусна председателят на БСП Михаил Миков. Повод за коментара му е побоят на журналиста и кандидат за общински съветник на последните местни избори в Помория Стоян Тончев. Той припомни и свалянето на предаването на Петър Волгин - „Деконструкция“ от ефира на БНР.

Изпитна сесия не успя да извади от ареста един от биячите на малкия Христо

http://www.cross.bg/donov-aleksandur-deteto-1494731.html

/КРОСС/Съдът не пусна от ареста детегледача бияч Александър Донов. Защитата му представи пред Софийския градски съд служебна бележка, от която става ясно, че Донов е записан в самостоятелна форма на обучение и през март му предстои изпитна сесия. Не е ясно обаче защо защитата пледира още от сега Донов да бъде пускан, след като все още има време до предстоящите му изпити. Припомняме, миналото лято Патрик Първев и приятелят му Александър Донов се прочуха с побоя, който нанесоха почти до смърт на 3-годишния Христо. Тогава стана ясно, че вместо да се грижат за детето, което им било поверено, те са го малтретирали системно. Според защита на Донов прокуратурата постъпвала по непочтен начин. Категорично било, по думите на адвоката, че животозастрашаващата травма на малкия Христо е една единствена, а прокуратурата записала множество удари по главата, които довели до хематом, компресия на мозъка и други травми. Преди фаталната случка Александър Донов е имал още четири визити при малолетното дете. Според адвоката, ако искал да го убие, е можел да го направи още тогава. Юристът направи аналогия и с убийството във Враца, като запита: „Сашко е на 18 години, може ли той да е бандит". Прокурорът категорично се противопостави на искането за изменение на мярката, подчертавайки, че няма ново обстоятелство, което да го оправдава. Държавното обвинение посочи, че на детето са причинени множество наранявания от удари с тъпи и твърди предмети

Обсъждаха в Сливен проблемите в системата на образованието

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544031

Кметът на Сливен Стефан Радев и представители на Инспектората по образование обсъдиха проблемите на системата в Сливен. Експертите посочиха като един от най-сериозните казуси за решаване - надвишената бройка на децата в групите на определени детски градини. Според нормативната уредба те трябва да са около 22- 23, а в същност са много повече. Причината за проблема е предпочитанието на родителите към дадено детско заведение, макар и то да се намира в район, различен от адреса им по местоживеене. Кметът изрази готовност представители на общинска а...

Обявиха бойкота срещу Куентин Тарантино в Ню Йорк за успешен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5235157

Шеф на полицейски синдикат в Ню Йорк обяви бойкота срещу Куентин Тарантино и се похвали с
Шеф на полицейски синдикат в Ню Йорк обяви бойкота срещу Куентин Тарантино и се похвали с "икономическата власт на полицията" на фона на сравнително ниският боксофис на последното заглавие на режисьора "Омразната осморка", съобщава "Гардиън". Патрик Линч, който призова хората да не гледат филма, след като Тарантино участва в протест срещу

България е трета в ЕС по ръст на продажби на нови автомобили

http://econ.bg/Новини/България-е-трета-в-ЕС-по-ръст-на-продажби-на-нови-автомобили_l.a_i.712045_at.1.html

Продажбите на нови автомобили в България и ЕС като цяло бележат ръст, отразявайки продължаващото от две години насам възстановяване на автомобилния...

България е трета в ЕС по ръст на продажби на нови автомобили

http://econ.bg/Новини/България-е-трета-в-ЕС-по-продажба-на-нови-автомобили_l.a_i.712045_at.1.html

Продажбите на нови автомобили в България и ЕС като цяло бележат ръст, отразявайки продължаващото от две години насам възстановяване на автомобилния...

Огромни опашки на границата с Гърция

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544029

Напрежение и огромни опашки на границата с Гърция при ГКПП-Кулата. Официалната версия е проблеми с електрозахранването, което трети ден спира по няколко часа. От гръцка страна има засилено полицейско присъствие, тъй като към границата се струпват трактори. Гръцките земеделци взеха решение да протестират срещу проектозакона за осигуровките и данъчните тежести. За момента няма да затварят напълно пътя. В събота обаче фермерите ще се съберат, за да решат дали да не засилят натиска, като блокират напълно движението. Източник: Novanews.bg...

Арестувани при операция „Граница” на ГКПП „Капитан Андреево” осъдиха държавата

http://www.cross.bg/slyzhiteli-gkpp-durzhavata-1494730.html

/КРОСС/Бивши служители на ГКПП „Капитан Андреево" са осъдили държавата, предава кореспондентката на БНР от региона. Бившите служители са оправдани по делото „Граница". 40 000 лв. обезщетение е определил Хасковският съд за граничния полицай Ангел Иванов. Павел Павлов пък ще бъде обезщетен с 35 000 лева. През лятото на 2010 г. на граничния пункт бе проведена мащабна операция „Граница". До реализацията й се стигна след сигнал на превозвачи, че служители на пункта редовно искали подкупи. При акцията бяха закопчани трима граничари и шестима митничари. Миналата година всички бяха оправдани по повдигнатите им обвинения от Софийската градска прокуратура. Това стана на 27 януари. След оправдаването бившите служители на ГКПП „Капитан Андреево" заведоха дела по закона за отговорността на държавата.  

Откраднаха цял банкомат в Банско

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/otkradnaha-cial-bankomat-v-bansko-6048513

Това е трети банкомат, в Югозапада, откраднат само в рамките на 2 месеца

28-годишен шофьор с над 4 промила алкохол катастрофира в Свиленград

http://www.cross.bg/svilengrad-katastrofira-alkohol-1494732.html

/КРОСС/ Млад мъж с 4,14 промила алкохол в кръвта катастрофира на изхода на Свиленград. 28-годишният водач, управлявал автомобила на баща си, загубил контрол и се забил в мантинелата. Срещу шофьора е образувано бързо производство в районното управление на полицията в Свиленград. Той е задържан в ареста за 24 часа.

"Файненшъл таймс": Български първични избори за шеф на ООН

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5234996

"Кой ще бъде следващият генерален секретар на ООН". С това заглавие "Файненшъл таймс" публикува свой анализ за решението Ирина Бокова или Кристалина Георгиева ще издигне България за поста.
"През следващите няколко седмици световните медии ще бъдат фокусирани върху първичните избори в щата Ню Хемпшир, решаваща стъпка в състезанието за Белия дом.
"Кой ще бъде следващият генерален секретар на ООН". С това заглавие "Файненшъл таймс" публикува свой анализ за решението Ирина Бокова или Кристалина Георгиева ще издигне България за поста. "През следващите няколко седмици световните медии ще бъдат фокусирани върху първичните избори в щата Ню Хемпшир, решаваща стъпка в състезанието за Белия дом.

И тази година „бялата надпревара“ за Оскар разбуни духовете

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544026

Холивуд обича продълженията, но не и тези, които повтарят скандални ситуации. След като миналата година се вдигна шум около "изцяло бялата надпревара" за Оскар в актьорските категории, тази година пред публиката се разигра "втора серия", предаде Ройтерс. Скандал и около номинациите за Оскар 2015, обвиниха организаторите в расизъм Всички 20 актьори и актриси, номинирани за тазгодишните Оскари за главни и поддържащи роли, са бели. При обявяването на номинациите за най-престижните отличия Академията за кинема...

"Тази костенурка може да спаси живот" - последното видео на Алън Рикман (клип)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5235033

"Искате ли да чуете още веднъж гласа на Алън Рикман", пита сайтът на германския вестник "Ди Велт". Последният клип на покойния вече актьор се радва на голяма популярност. И има добра цел, коментира изданието. На 13 декември 2015 г. в YouTube канала "OneClickGiving" е публикувано видео, което вече е получило над 370 000 гледания.

Здраво приятелство свързва Гърция и Русия

http://www.grreporter.info/zdravo-priyatelstvo-svrzva-grtsiya-i-rusiya/18512

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос е на посещение в Русия и се срещна със своя руски колега Владимир Путин в резиденцията му в Ново-Огарьово, край Москва

прочети повече

Държавата заделила 20 млн. лева за ремонта на храма „Св. Ал. Невски”

http://www.cross.bg/leva-hrama-hramove-1494729.html

/КРОСС/Над 2 милиона лева са дадени за ремонт на храмове зад граница, като тези средства са достигнали до 350 обекта. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на петъчния контрол. Тревожно, по думите на премиера, е състоянието на храм-паметник „Св. Александър Невски". "20 милиона лева са нужни за нормалния вид на храма. Течовете увреждат самата църква", обясни министър-председателя. Държавата щяла да финансира реконструкцията. "Поели сме ангажимент, имаме готовност", каза Борисов. В момента се подготвя проект за реконструкция и укрепване на храма. Припомняме, с решение на служебния кабинет „Близнашки" собствеността на храма се даде на Българската православна църква. От Св. Синод обаче обявиха, че нямат възможност да поемат ремонта на храма. От 12 януари с решение на Светия синод се създаде междуведомствена комисия за ремонт на храм-паметника "Св. Александър Невски". За католическата църква са заделени 50 000 лева, за арменската - 50 000 лева, за мюсюлманското вероизповедание - 360 000 лева, които са изразходвани за строеж на 49 джамии. За еврейската общност до края на 2015 са отделени 50 000 лева. 80 000 лева са усвоени от 8 други вероизповедания, сред които дзен обществото, будистката религия, адвентистите, евангелисти.450 000 лева са дадени за ремонт на значими храмове като Рилския, Бачковския, Троянския, Дряновския и др

Матю Пери няма да участва в новия епизод на "Приятели"

http://offnews.bg/news/n_1/n_621160.html

Матю Пери, който играе ролята на Чандлър Бинг, няма да участва в новия епизод на „Приятели“. Това обяви самият той по време на британското предаване The Graham Norton Show. Той обяви и малко повече подробности за новия епизод, като подчерта, че той всъщност няма да е това, което феновете на сериала очакват. По думите му новият епизод всъщност е документален и няма да проследява историята на Моника, Чандлър, Джоуи, Фийби, Рос и Рейчъл. Епизодът ще има за цел да отдаде почит на режисьора на сериала Джим Бъроуз. По време на британското токшоу Пери допълни, че самият той ще отдаде почитта си от Лондон, където репетира за участието си в пиесата „Краят на копнежите“.

27-годишен инвалид и майка му са на ръба на отчаянието

http://pik.bg/27-годишен-инвалид-и-майка-му-са-на-ръба-на-отчаянието-news468438.html

27-годишен инвалид и майка му са на ръба на отчаянието

Динко Господинов от Стара Загора е прикован към инвалидната количка от 27 години. Остава неподвижен след лекарска грешка при операция. Диагнозата му е нарушение на структурата на гръбначния мозък. Мъжът не може да се обслужва сам. Вече 10 години зове за помощ институциите, но остава не чут. Динко има нужда от личен асистент, тъй като доскоро за него се е грижила майка му, но днес и тя е трудноподвижна. Двамата са принудени да се справят сами, което е непосилно, разказа мъжът пред БГНЕС.

Господинов е подал молби, както в Община Стара Загора, така и в Социално подпомагане да му бъде осигурен личен асистент, но му е отказан. Мъките на една майка и на един син все по-често ги тласкат към мрачни и крайни мисли. "Все по-често мислим с майка ми, че този живот не е за нас", казва инвалидът. Семейството живее с две малки пенсии. Единственият вариант е да наемат личен асистент, но това е непосилно за тях, тъй като цената е 7 лева на час плюс заплащане на пътните разходи. Затова очакват помощ.

"Как е възможно граждани, освидетелствани със инвалидност, да бъдат отхвърлени от програмата за личен асистент", пита Динко. "Живеем в държава на лицемерието, на измамата. Това няма нищо общо с понятието демокрация", смята Динко, един от многото хора с увреждания у нас, некласирани в жестокото състезание за жизненоважния им помощник. 

Подпалвачът от „Кайсиева градина“ във Варна – на 21 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=311191

Мъжът, който подпали автомобил във варненския квартал „Кайсиева градина“ късно снощи е на 21 години. Младежът с инициали Ю.Ю. е добре известен на полицията, съобщиха за Moreto.net от Областната дирекция на МВР. По данни на органите на реда, той запалил возилото в тревни площи пред блок в квартала.

Българка загуби световната си титла по карате киокушин заради допинг

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/01/15/2686535_bulgarka_zagubi_svetovnata_si_titla_po_karate/?ref=rss




Световната шампионка по карате киокушин Станислава Бойчева e уличена в употреба на допинг.

В пробата на българката е откри анаболният стероид метенолон.

24-годишната каратистка от клуб "Самурай Бургас" е наказана със спиране на състезателните права за две години. Наказанието ще изтече на 1 януари 2018 г. 

Резултатите на Бойчева са анулирани и тя губи титлата в категория до 55 кг, която спечели на шампионата в руския град Хабаровск през октомври. ...

Биеналето на хумористичната детска рисунка ще се проведе под патронажа на посланик Ван Калстър

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544028

Под патронажа на Н. Пр. г-жа Аник Ван Калстър, посланик на Кралство Белгия в България, ще се проведе Биенале на хумористично-сатиричната детска рисунка. От музей Дом на хумора и сатирата съобщиха, че Биеналето е със статут на областен ученически конкурс. Ето подробности за проявата: БИЕНАЛЕ  НА  ХУМОРИСТИЧНО-САТИРИЧНАТА  ДЕТСКА  РИСУНКА НАШИЯТ ИЗБОР: СПОРТ И СМЯХ ЗА ЗДРАВЕ ГАБРОВО  2016

Шуменската полиция разследва сигнал за стрелба срещу малолетни деца

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544024

Снощи чрез спешен телефон 112 е получен сигнал, в който е обяснено, че мъж е стрелял с пушка по малолетни деца в района на Математическата гимназия. За изясняване на случая на ул. "Кирил и Методий" в града веднага е насочен полицейски екип. Трите деца показали на униформените служители мястото, където по техни думи мъжът е стрелял с пушка. Изяснена е самоличността му - шуменец на 54 години. Дарик научи, че това е д-р Румен Радев, акушер-гинеколог от шуменската многопрофилна болница. Той е разпитан. В сведенията си е посочил, че е хвърлил пират...

Ернестина Шинова: Аз не съм дама! Примирете се!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5234569

Ужасно много я харесвам. И това, което най-много харесвам у нея, са те с Андрей. Може би е моята рачешка необходимост да идеализирам любовта, но тази, тяхната, ме държи спокойна за любовта като такава.
Последната ни среща с Ерна беше преди точно две години. Никога не съм подчертавала думички в книгите и списанията,
Ужасно много я харесвам. И това, което най-много харесвам у нея, са те с Андрей. Може би е моята рачешка необходимост да идеализирам любовта, но тази, тяхната, ме държи спокойна за любовта като такава. Последната ни среща с Ерна беше преди точно две години. Никога не съм подчертавала думички в книгите и списанията,

Участник в парижкия атентат се е сражавал в Сирия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5235137

Шакиб Акрух, който бе идентифициран като участник в парижкия атентат на 13 ноември, е заминал да се бие в Сирия в началото на 2013 година, след което се е присъединил към „Ислямска държава“, предаде AFP, позовавайки се на белгийската федерална прокуратура.
Днес прокуратурата потвърди самоличността на Шакиб Акрух като камикадзето,
Шакиб Акрух, който бе идентифициран като участник в парижкия атентат на 13 ноември, е заминал да се бие в Сирия в началото на 2013 година, след което се е присъединил към „Ислямска държава“, предаде AFP, позовавайки се на белгийската федерална прокуратура. Днес прокуратурата потвърди самоличността на Шакиб Акрух като камикадзето,

Доброволец е в мозъчна смърт след тестове на лекарства във Франция

http://www.cross.bg/sustoyanie-zdravno-ministerstvo-1494728.html

/КРОСС/Петима души са приети в болница в тежко състояние, а един е в състояние на мозъчна смърт след клинични изпитания на лекарства във Франция вчера, предадоха ДПА и Франс прес. Частна европейска лаборатория, чието име не се съобщава, е изпитвала лекарство върху здрави доброволци, които са се почувствали зле, съобщи френското здравно министерство, което говори за "тежък нещастен случай". Министърката на здравеопазването Марисол Турен ще отпътува за северозападния град Рен, където са се извършвали тестовете и ще даде пресконференция. Изпитанията върху доброволци са били прекратени. Целта им е била разработването на приемано през устата обезболяващо на основата на канабиса. Френското здравно министерство е одобрило центъра за провеждане на изследванията. По случая се води следствие.  

Важно за пътуващите с линия №3 и № 51 във Варна: Билетите вече от шофьора

http://petel.bg/Vazhno-za-patuvashhite-s-liniya----3-i-----51-vav-Varna--Biletite-veche-ot-shofora__141387

От общинската фирма "Градски транспорт" съобщават, че от 18-ти януари /понеделник/ в автобусите, обслужващи линии с № 3 и № 51, водачите ще...

Нечувано! Един от биячите на Тодор в съда: "Не съжалявам, нищо не съм направил"

http://petel.bg/Nechuvano--Edin-ot-biyachite-na-Todor-v-sada--Ne-sazhalyavam--nishho-ne-sam-napravil__141388

Кадър: Нова Телевизия "Не съжалявам, защото нищо не съм направил", това каза един от двамата братя, задържани за убийството на Тодор от...

Ясни са номинираните за Футболист №1 на Варна за 2015 г.

http://petel.bg/YAsni-sa-nominiranite-za-Futbolist----1-na-Varna-za-2015-g-__141389

Известни са 6-те номинирани в 15-ата традиционната анкета „Футболист на Варна за 2015 година“. Всичките те са от Черно море. В...

Хванаха пиян шофьор и други шест без книжка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544022

Две бързи производства са образувани в Районното управление в Нова Загора, съобщиха от полицията в Сливен. Първото е срещу 6 неправоспособни водачи, а второто срещу водач, заловен да шофира с алкохол. През последните два дни на територията на Нова Загора при спецакции са проверени 108 автомобила и 172 души. Проверени са 11 пътни превозни средства с животинска тяга. Констатирани са 24 нарушения, съставени са актове, фишове и протоколи по Закона за движение по пътищата, Закона за българските лични документи и закона на МВР.  ...

Година затвор за кражба на велосипеди

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544023

30-годишен мъж бе осъден ефективно за кражба на велосипеди. В процедура на съкратено съдебно следствие Варненският районен съд наложи на А. Николов наказание от 1 година лишаване от свобода. Подсъдимият бе признат за виновен, че на 11 юли миналата година, чрез използване на неустановено техническо средство, счупил патрона на вратата към обща абонатна стая на приземен етаж в жилищна кооперация в центъра на Варна и отнел два велосипеда. Кражбата е извършена в условия на опасен рецидив и при продължавано престъпление, с две отделни деяния. Само в ...

Разказ за ужаса да се изправиш срещу терорист!

http://www.bnews.bg/article-146419

Сибел водела група германски туристи, сред които се вмъкнал терористът Набил Фадли на 12 януари сутринта.

Имотите на закрити училища могат се използват не само за образователни дейности

http://www.mediapool.bg/imotite-na-zakriti-uchilishta-mogat-se-izpolzvat-ne-samo-za-obrazovatelni-deinosti-news244258.html

Със Закона за предучилищното и училищното образование за първи път се предвижда механизъм, който да разшири имотите или частите от тях, освободени при закриване или преобразуване на държавни и общински училища, детски градини и центрове за подкрепа, за които няма обществена потребност за използването им за образователни, здравни, социални или хуманитарни дейности, да могат да се използват и за други дейности. Това заяви министърът на образованието и науката Тодор Танев в отговор на парламентарен въпрос от депутата Манол Генов каква е политиката на МОН за искания на общини за промяна на предназначението на бивши училищни сгради с отпаднала необходимост. За да се приложи обаче заложеното в новия училищен закон за сградите на закритите училища, е необходимо да бъдат изпълнени условията - в срок от две години да не е идентифицирана обществена потребност за използването на сградите за образователни, социални, здравни и хуманитарни дейности, но и да има положително становище на министъра на образованието и науката, изготвено въз основа на оценката на образователните потребности на общината, посочи министър Танев. Той добави, че другото условие е населеното място да е с население под 5000 души. Манол Генов заяви, че поставя този въпрос, тъй като през последните десет години заради демографските проблеми страната ни "преживя вълна от закриване на училища по села и в по-малките градове". Общините не са в състояние за стопанисват тези необитаеми училищни сгради, добави депутатът.

Крадат и вода!

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544019

Две досъдебни производства за неправомерно присъединяване към водопроводната система на ВиК са образувани в РУ- Елхово. На 14 януари в село Лесово, полицаи извършили проверка по сигнал в имотите на двама мъже на 30 и 66 години, жители на селото. Установено е неправомерно присъединяване към водопроводната система, с което са създадени условия за непълно отчитане на потребената вода. Работата по случаите продължава.  ...

Лукарски: Условията за бизнес са в пряка връзка с качествата на нормативната уредба

http://www.cross.bg/lykarski-vruzka-malkite-1494726.html

Условията за бизнес са в пряка връзка с качествата на нормативната уредба. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски по време парламентарен контрол в отговор на въпрос свързан с политиката за насърчаване на малките и средните предприятия.По думите му, политиката на МИ за подкрепа на малките и средни предприятия е насочена към подобряване на бизнес средата и насърчаване на предприемачеството. „Условията за бизнес са в пряка връзка с качествата на нормативната уредба. В тази връзка МИ участва в разработването на промените в Закона за нормативните актове", каза той, цитиран от „Фокус". Министър Лукарски каза, че реформата ще допринесе за преодоляване на честите промени, които водят до несигурност. По думите му, са взели участие и в новият Закон за държавните такси. Според Лукарски в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване на малките и средни предприятия през 2014-2020 година са предвидени дейности като въвеждане на информационен система за изпълнителната агенция за малките и средни предприятия.

Правят нови писти в Пампорово, ще подменят и лифтови съоръжения

http://www.cross.bg/suoruzheniya-pisti-pamporovo-1494727.html

/КРОСС/В Пампорово ще започне изграждането на нови ски писти, подмяна на лифтови съоръжения, както и разширяване на настоящи писти. За това дадоха зелена светлина общинските съветници на Смолян, които одобриха изменение на проект на Общ устройствен план (ОУП) на курортен комплекс Пампорово. Идеята е част от пистите в момента, които се ползват са състезания, включително и за международни да се разширят с 30 - 40 см., да се построят нови, както и да се помисли за капацитета на паркингите в курорта и тяхното разширяване, и построявани на нови. Мотивите, с които се поиска изменение на ОУП е, че в момента капацитетът на въпросните съоръжения е недостатъчен, а интересът към курортът от страна на туристите расте.  

Лекар гръмна по деца в Шумен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5235116

Шуменската полиция проверява сигнал за стрелба по три момчета. Изяснява се дали шуменецът д-р Румен Радев е хвърлил пиратка или е извадил пушка.
Пред полицаите медикът бил категоричен, че хвърлил пиратка, защото неизвестни ритали контейнер за смет и вдигали шум. Децата не са пострадали физически, но са стресирани след инцидента,
Шуменската полиция проверява сигнал за стрелба по три момчета. Изяснява се дали шуменецът д-р Румен Радев е хвърлил пиратка или е извадил пушка. Пред полицаите медикът бил категоричен, че хвърлил пиратка, защото неизвестни ритали контейнер за смет и вдигали шум. Децата не са пострадали физически, но са стресирани след инцидента,

Норвегия удължи с 30 дни контрола по границите с Шенген

http://www.mediapool.bg/norvegiya-udalzhi-s-30-dni-kontrola-po-granitsite-s-shengen-news244257.html

Норвегия удължава с 30 дни - до 14 февруари, въведения на 26 ноември контрол по границите с други страни от Шенгенската зона. Това заяви норвежкият министър на правосъдието и обществената сигурност Андерш Анюндсен, съобщиха осведомителните агенции в петък.   Новите мерки дават добри резултати и според Осло мнозина търсачи на убежище ще се откажат да търсят начин за проникване в Норвегия, защото по вътрешните граници на Шенгенската зона има граничен контрол, изтъкна министърът.   От края на ноември властите проверяват документите на пристигащите в Норвегия с фериботи от Дания, Германия и Швеция. Полицията прави проверки и на основните КПП-та по сухопътната граница с Швеция. Правителството още не е въвело граничен контрол по летищата и по останалата част от границата с Швеция, но не изключва тази възможност.   Кралството, което не членува в ЕС, но влиза в Шенгенската зона, предупреди Европейската комисия, че разглежда възможността да поддържа граничния контрол до средата на април.   Съседна Швеция, също започнала през ноември проверки на документите заради масовия приток на мигранти, въведе на 4 януари паспортен контрол, на който подлага всички пристигащи в страната с влакове, автобуси и морски фериботи. В отговор властите на Дания същия ден възстановиха режима на граничен контрол с Германия, като започнаха избирателни проверки по пътищата и граничните пунктове. Датските и шведските мерки са временни и ще действат до февруари, но може да бъдат удължени.

СЗО потвърди нов случай на ебола в Сиера Леоне

http://www.vesti.bg/sviat/szo-potvyrdi-nov-sluchaj-na-ebola-v-siera-leone-6048512

Според местни власти 22-годишна студентка е била приета за лечение в близост до границата с Гвинея в миналия четвъртък, а във вторник е починала

Австрия ще спира мигрантите, целящи само да прекосят Германия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/01/15/2686534_avstriia_shte_spira_migrantite_celiashti_samo_da/?ref=rss


Австрия ще връща мигранти, които искат да преминат през Германия, вместо да поискат убежище там, заяви австрийският вътрешен министър Йохана Микъл-Лайтнер в интервю по радиото, цитирано от "Ройтерс" и БТА.

"Каква е ситуацията на границата между Германия и Австрия? Само тези, които искат убежище в Германия, се допускат да влязат. Тези, които искат да продължат пътуването си, се изпращат обратно", заяви Микъл-Лайтнер.

"От края на следващата седмица ще ги спираме директно на...

Лукарски: Условията за бизнес са в пряка връзка с качествата на нормативната уредба

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5235110

Условията за бизнес са в пряка връзка с качествата на нормативната уредба. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски по време парламентарен контрол в отговор на въпрос свързан с политиката за насърчаване на малките и средните предприятия, предаде репортер на Агенция „Фокус”.   По думите му,
Условията за бизнес са в пряка връзка с качествата на нормативната уредба. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски по време парламентарен контрол в отговор на въпрос свързан с политиката за насърчаване на малките и средните предприятия, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите му,

Световната ни шампионка по карате изгоря с допинг

http://frognews.bg/news_105341/Svetovnata-ni-shampionka-po-karate-izgoria-s-doping/

Световната титла на шампионката по карате киокушин Станислава Бойчева ще бъде отнета заради употреба на допинг, след като в урината й са открити следи от метенолон, информира БТВ.

100 % от приходите от винетни стикери се използват за ремонт на пътищата

http://business.actualno.com/100--ot-prihodite-ot-vinetni-stikeri-se-izpolzvat-za-remont-na-pytishtata-news_518551.html

100 % от приходите от винетни стикери се използват за ремонт на пътищата. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ). Той уточни, че вдигането на цената на винетките е с цел да се оправят пътищата. „Ние, като общество трябва да решим искаме ли да имаме хубави пътища. Ако искаме да имаме, то тези пътища струват пари и поддържането им пак струва пари”, заяви инж. Лазаров и

Забърдо кандидатства за европейско село

http://goodnews.actualno.com/zabyrdo-kandidatstva-za-evropejsko-selo-news_518552.html

Смолянското село Забърдо ще кандидатства за европейско село. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян кметът на населеното място Валентин Черпоков. По неговите думи Забърдо е селото с най-много атракции и неговите амбиции са на първо място да върне хората, които са се изселили да живеят и работят в големите български градове, като им осигури работа и нормални условия на живот. По неговите думи откакто отново е кмет на Забърдо в рамките на два месеца е уредил да отидат медицински сп

Внучка докара баба си до самоубийство

http://varna.actualno.com/vnuchka-dokara-baba-si-do-samoubijstvo-news_518555.html

Районната прокуратура във Варна задържа за срок до 72 часа 37-годишната Росица Н., която е обвиняема за склоняване към самоубийство на родната си баба – престъпление по член 127, ал. 1 от Наказателния кодекс. Днес наблюдаващият делото прокурор поиска от съда налагане на мярка за процесуална принуда – настаняване в клиника на обвиняемата за психиатрично изследване, което Варненският районен съд одобри със свое определение. Това съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна. 37-годиш

Моделки демонстрират знания по математика

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544020

Моделките имат високо самочувствие, видя Боби от Star Reporters. Те смятат, че освен красиви са и умни. Така ли е обаче? Дали не им липсват малко знания по математика? Те добре знаят, че днешните манекенки и модели трябва, освен да са красиви, да са и интелигентни. Но думите и делата се разминават понякога. Въпросът за корен квадратен затрудни всички. Вижте във видеото как Боби проверява знанията по математика на моделките....

Една година условно за съдия Владимира Янева по делото „Червей“

http://www.moreto.net/novini.php?n=311192

Софийският градски съд осъди бившия председател на съда Владимира Янева по делото "Червей". Тя е подсъдима за незаконни разрешения за СРС. Янева получи присъда от една година условно с 3 години изпитателен срок. Другият подсъдим по делото - бившият директор на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов, беше глобен с 3000 лв.

Нов случай на ебола в Сиера Леоне

http://www.mediapool.bg/nov-sluchai-na-ebola-v-siera-leone-news244256.html

Положителни са тестовете за ебола на починал пациент в Сиера Леоне, предаде Ройтерс, позовавайки се на здравното министерство на африканската страна. Новината за това дойде само няколко часа, след като Световната здравна организация обяви край на епидемията от опасната болест в Западна Африка.   Не се съобщават подробности за починалия, не се казва дали става дума за мъж или жена, нито възрастта му.   Сиера Леоне бе обявена за "чиста" от вируса на ебола на 7 ноември миналата година. Новият случай засили опасенията от ново разпространение на вируса, убил от 2013 г. 1300 души, почти всичките в Сиера Леоне, Гвинея и Либерия.   СЗО предупреди вчера, че макар от два месеца да не е регистрирано предаване на вируса на ебола, не е изключено в региона да има още отделни случаи на заболяването.

Окръжната прокуратура на Враца внесе мярка за задържане под стража на братя Дамянови

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/15/2686533_okrujnata_prokuratura_na_vraca_vnese_miarka_za/?ref=rss


Малко след 13 ч. в петък Окръжна прокуратура – Враца внесе искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" на двамата братя от Враца, обвинени за убийството на 18-годишния Тодор, съобщи пресцентърът на Апелативна прокуратура на София. В момента те са в ареста по мярка за задържане за 72 часа.

Иван Дамянов и Десислав Дамянов на 32 и 36 години са с повдигнато обвинение за умишлено убийство по хулигански подбуди – престъпление по чл. 116 ал. 1, т. 11, вр. чл. 115, вр....

Съдят иманяр, спипан да продава ценни монети

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5235115

Безработен мъж от златоградското село Ерма река отива на съд за иманярство. Окръжна прокуратура-Смолян внесе обвинителен акт срещу 35-годишният Борис К. за откриване, държане и опит за отчуждаване на културна ценност.
През юни 2014 г. мъжът си купил металотърсач по обява в интернет, който да реагира на метали на 40 см дълбочина и започнал да
Безработен мъж от златоградското село Ерма река отива на съд за иманярство. Окръжна прокуратура-Смолян внесе обвинителен акт срещу 35-годишният Борис К. за откриване, държане и опит за отчуждаване на културна ценност. През юни 2014 г. мъжът си купил металотърсач по обява в интернет, който да реагира на метали на 40 см дълбочина и започнал да

Грешка класирала България трета в ЕС по ръст на продажбите на нови автомобили

http://www.dnevnik.bg/skorost/2016/01/15/2686509_greshka_klasirala_bulgariia_treta_v_es_po_rust_na/?ref=rss


Абсолютна изненада за работещите в автомобилния бранш е докладваният днес от Асоциацията на производителите на автомобили в Европа (АСЕА) ръст на пазара през декември от над 62%, показа проучване на "Дневник". "Данните на нашата браншова асоциация, с които разполагам, показват ръст от 20.7% за последни месец на миналата година, коментира Светослав Томов, главен мениджър "Пазарни анализи и планиране" в "Тойота Балканс". Според него това дори не е най-успешният месец през годината, като през...

Близките на Боуи ще почетат паметта му на церемония в тесен кръг

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/01/15/2686528_blizkite_na_boui_shte_pochetat_pametta_mu_na/?ref=rss


Семейството на Дейвид Боуи ще почете паметта му на церемония в тесен кръг, съобщава "Ройтерс", цитирайки официалния профил на музиканта във "Фейсбук".

Това засега е единствената официална информация за последния път на британския музикант, след като вчера медиите на Острова съобщиха, че той е бил кремиран в Ню Йорк в отсъствието на своите близки, съгласно желанието си да няма погребение. Говорителите на семейството отказаха коментар.

Близките на звездата благодарят на...

Панирани пържоли със сметана

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5235101


Необходими продукти: 300 г свински пържоли, 1 яйце, чесън, копър, черен пипер, 2-3 супени лъжици брашно, 2-3 супени лъжици заквасена сметана, олио, кашкавал.
Целия текст четете в
Необходими продукти: 300 г свински пържоли, 1 яйце, чесън, копър, черен пипер, 2-3 супени лъжици брашно, 2-3 супени лъжици заквасена сметана, олио, кашкавал. Целия текст четете в "Български

Никол Шерцингер в панелката на Гришо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5234897

Порой от XXL закачки за двамата, но има и много злост, завист и срам
Тези дни срещу Никол Шерцингер имаше малък, нежен атентат. Тя стана жертва на българското. Новата изгора на Григор Димитров пусна снимка в една от социалните мрежи и това веднага отключи огромния писателски талант на стотици наши сънародници.
Порой от XXL закачки за двамата, но има и много злост, завист и срам Тези дни срещу Никол Шерцингер имаше малък, нежен атентат. Тя стана жертва на българското. Новата изгора на Григор Димитров пусна снимка в една от социалните мрежи и това веднага отключи огромния писателски талант на стотици наши сънародници.

Юлиана Колева: Чувството за чест сега изисква бърза реакция от ВСС. Борисов не обича подмазвачи

http://www.cross.bg/koleva-suveta-premiera-1494725.html

/КРОСС/ Чувството за чест изисква от нас бърза реакция, заяви членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Юлиана Колева в коментар пред БНР за вчерашното внезапно посещение на премиера Бойко Борисов в съвета и огласяването от страна на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов на факта, че член на съвета е изпратил смс на министър-председателя за това какво се случва в кадровия орган по "Яневагейт". "Със сигурност трябва нещо да направим. Няма как след такъв ден и след такива действия. Какво ще бъде то, най-вероятно ще се вземе като решение в началото на другата седмица. Като имам предвид, че днес голяма част от колегите са в командировки, трудно бихме могли да осъществим някакво събиране в този състав, който би било редно да вземе решение", каза тя. Юлиана Колева заяви, че се възхищава на Лозан Панов за това, че е огласил смс-а, който получи от премиера. "Това е една постъпка, която той не може да не си е давал сметка, че би му създала проблеми в някакво естество. Но това е действието, което той трябваше да направи, ако това, което говори, трябва да бъде подплатено с действие", посочи тя. На въпроса как разчита това съобщение от Борисов - като донос или провокация, тя отговори: "Може да има няколко начина на разсъждение. Единият може да бъде, че е било целенасочено и увреждащо срещу г-н Панов. Другото е всяко нещо, което засяга премиера, да му бъде докладвано

Правят нови писти в Пампорово, ще подменят и лифтови съоръжения

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544017

В Пампорово ще започне изграждането на нови ски писти, подмяна на лифтови съоръжения, както и разширяване на настоящи писти. За това дадоха зелена светлина общинските съветници на Смолян, които одобриха изменение на проект на Общ устройствен план (ОУП) на курортен комплекс Пампорово. Идеята е част от пистите в момента, които се ползват са състезания, включително и за международни да се разширят с 30 – 40 см., да се построят нови, както и да се помисли за капацитета на паркингите в курорта и тяхното разширяване, и построявани на нови. М...

БСП предложи на ДПС и БДЦ различни теми за вот на недоверие

http://www.mediapool.bg/bsp-predlozhi-na-dps-i-bdts-razlichni-temi-za-vot-na-nedoverie-news244255.html

Почти година и половина след сформирането на новия кабинет, БСП започна срещи с парламентарни сили за събирането на подписи за внасянето на вот на недоверие. Първите разговори бяха с ДПС. Социалистите вече анонсираха три теми, по които според тях има основание да се иска вот на недоверие - демографската криза, ескалацията на престъпността и здравеопазването. "На тази среща обсъдихме не само трите анонсирани теми, но и други секторни политики, по които би могло да се иска вот на недоверие. С общо становище с БСП стигнахме до идеята освен тези три теми, да обсъждаме и четвърта тема, вече не секторна, а за цялостна политика“, коментира Мустафа Карадайъ.   "Вотът на недоверие е инструмент на опозицията да алармира изпълнителната власт за нейното поведение и евентуалните необходими корекции", допълни той.   След разговорите си с ДПС от левицата поканиха на среща и БДЦ и "Атака". Националистите обаче не са им отговорили. Дори и да се обединят БСП, ДПС и БДЦ, те имат 82-ма народни представители, които не са достатъчни за сваляне на правителството.   Темата коментира и премиерът Бойко Борисов, който бе в Народното събрание заради редовния парламентарен контрол.   "Не виждам нищо смущаващо и лошо да има вот на недоверие. Напротив лошо е, ако няма вот на недоверие, защото би говорило не добре за демокрацията", каза министър-председателят.   "Разбира се, че е добре да има вот на недоверие. Това работи опозицията и доскоро я упреквах, че не е достатъчно активна", коментира Борисов. Според него в дебатите по вота управляващите ще могат да защитят това, което правят, и дали е добро или лошо.

Петролът пак стигна под 30 долара в очакване на падането на санкциите срещу Иран

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/01/15/2686521_petrolut_pak_stigna_pod_30_dolara_v_ochakvane_na/?ref=rss


Цените на петрола паднаха под 30 долара за барел за втори път тази седмица на фона на безпокойството, че Иран скоро ще рестартира износа и ще наводни пазара, който и без това е под натиск от световното свръхпредлагане и слабо търсене.

Сортът Брент падна с повече от 4.5% до 29.46 долара, а West Texas Intermediate падна до 29.47 долара, съобщава Би Би Си.

Иран може да рестартира износа, ако Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) реши, че страната е спазила мерките...

Наградиха момчета, спасили жена от грабеж

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5235063

15.01.2016 Mонтана
Наградиха момчета, спасили жена от грабеж
КАМЕЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА
Благодарности от кмета на Монтана Златко Живков и директора на областната дирекция на вътрешните работи старши комисар Ивайло Антонов получиха 26- годишните Eвелин и Тодор и с година по-големият Лазар. На 10 януари те спасиха жена от грабеж,
15.01.2016 Mонтана Наградиха момчета, спасили жена от грабеж КАМЕЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА Благодарности от кмета на Монтана Златко Живков и директора на областната дирекция на вътрешните работи старши комисар Ивайло Антонов получиха 26- годишните Eвелин и Тодор и с година по-големият Лазар. На 10 януари те спасиха жена от грабеж,

Джеб Буш: Успехите на Русия се превърнаха в основен кошмар за САЩ

http://www.cross.bg/rysiya-po-yspeshno-dzheb-1494724.html

/КРОСС/ Кандидатът за президент на САЩ Джеб Буш смята, че Русия отстоява своите интереси доста по-успешно отколкото това прави страната му, предаде телевизия „Звезда“. „Успехите на Русия и провалът на международната политика на демократите са двата главни кошмара за САЩ”, смята той. Своята позиция кандидатът от републиканската партия постоянно демонстрира по време на дебатите, които води. В една от последните си изяви пред избиратели в Южна Каролина той говори основно на заплахата за националната сигурност. Според Буш една от основните заплахи за САЩ се явява лично Хилъри Клинтън. Той обвинява своя възможен конкурент на изборите и бивш генерален секретар на САЩ за нападението на терористите над американското консулство в Бенгази и за неуспешните отношения с Русия. „Русия и Китай днес най-успешно отстояват своите интереси”, смята Буш. Той за пореден път гарантира, че може да води международна политика доста по-успешно и ще укрепи въоръжените сили на САЩ.

За колко време мигрантите се адаптират към чужда страна?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544015

Стилът на мислене и социалните ценности на мигрантите се променят и се адаптират към ценностите на обществото за едно поколение, твърдят британски учени в изследване, публикувано в сп. PLоS ONE. Специалистите са стигнали до заключението, че децата на мигрантите във Великобритания вече са склонни да мислят и да разсъждават като типични британци. Учените са изследвали членовете на британската бангладешка общност в градчето Тауър-Хамлетс, където числеността им е 32 процента от цялото население. Било е оценено поведението на 108 мигранти от първо п...

Каките опраскаха Бойко сексуално, съдът ги опраска "условно" (ОБЗОР)

http://www.bnews.bg/article-146430

Владимира Янева е виновна по делото "Червеи“ и е осъдена на 1 година условно с три години изпитателен срок.

Македонският премиер подаде оставка

http://offnews.bg/news/n_1/n_621157.html

Македонският премиер Никола Груевски е подал оставка тази сутрин, съобщи AFP, позовавайки се на свои източници.  Груевски обяви снощи в телевизионно обръщение, че ще подаде оставка в петък.  Миналото лято четирите най-големи политически партии в Македония сключиха договор за преодоляване на кризата в страната, който предвижда и временно оттегляне на премиера, което трябва да се случи 100 дни преди парламентарните избори, обясни Груевски по време на изявлението си. Оставката на Груевски е подадена малко преди началото на срещата между политическите лидери в Македония и европейския комисар Йоханес Хан относно изпълнението на споразумението. До провеждането на нови избори страната ще бъде управлявана от служебен кабинет. Преговорите за насрочването на дата за вота между четирите най-големи политически партии в страната обаче текат бавно и неефективно. Все още не е постигнато съгласие и кой ще е служебният премиер на Македония.

BlackRock отчита 5,9% ръст на печалбата през четвъртото тримесечие

http://www.investor.bg/sasht/337/a/blackrock-otchita-59-ryst-na-pechalbata-prez-chetvyrtoto-trimesechie-209546/

Най-голямото управляващо дружество в света извлече ползи от възстановяването на пазарите и привличането на нови клиенти

Една година условно за бившия председател на СГС

http://www.cross.bg/prestuplenie-kostadinov-todor-1494723.html

/КРОСС/ Софийският градски съд осъди бившия председател на този съд Владимира Янева на една година условно с три години изпитателен срок по делото "Червей". Ексшефът на Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов пък бе оправдан по обвинението за документно престъпление, а за компютърното престъпление бе освободен от наказателна отговорност и му бе наложена глоба от 3000 лева по чл.78а от НК. Двамата са подсъдими за неправомерно използване на специални разузнавателни средства по отношение на Централизирания полицейски регистър. Прокуратурата заяви, че не е доволна от решението на съда и ще иска по-тежки наказания. Владимира Янева и Тодор Костадинов не чуха лично съдебното решение. Бившата шефка на СГС е обвинена за това, че е дала 4 разрешения за специални разузнавателни средства (СРС) по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър", въпреки че от нея не може да се установят извършители на престъпление, както изисква законът. Разрешенията били за използване на всички способи в ЗСРС, не са били спазени изискванията на закона за мотивиране на исканията за използване на СРС, а освен това те са надвишили многократно максималните срокове за прилагане. Наказателният кодекс предвижда наказание от 1 до 5 години затвор по това обвинение (чл. 284в, вр. чл. 26, ал. 1 от НК), както и глоба до 5000 лева. По време на пледоариите вчера прокуратурата поиска наказание под средния размер, т.е. под 3 години

Премиерът на Македония подаде оставка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5235084

Македонският премиер Никола Груевски си е подал оставката, предаде AFP, позовавайки се на анонимен парламентарен източник.
Груевски е връчил оставката си тази сутрин. Оттеглянето на премиера бе предвидено от споразумението, което бе подписано през юли в усилията за разрешаване на политическата криза в страната.
Македонският премиер Никола Груевски си е подал оставката, предаде AFP, позовавайки се на анонимен парламентарен източник. Груевски е връчил оставката си тази сутрин. Оттеглянето на премиера бе предвидено от споразумението, което бе подписано през юли в усилията за разрешаване на политическата криза в страната.

Учители от детските заведения в Димитровград в готовност за протест?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544016

В готовност за организирано недоволство са педагозите от обединените детски заведения в Димитровград, научи Дарик. На заседание с председателите на синдикалните организации от синдиката на българските учители към КНСБ е прието решение днес да стартира анкета за формата на протеста. Предложенията варират от символична стачка през мълчалив митинг пред общината до ефективна, съобщи председателят на общинския координационен съвет Янко Попов. Резултатите от допитването ще станат ясни в четвъртък идната седмица. В сряда на разширено заседание се съби...

Взимат на Станислава Бойчева световната титла по карате киокушин заради допинг

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5235070

Титлата на световната ни шампионката по карате киокушин Станислава Бойчева ще бъде отнета заради употреба на допинг, след като в урината й са открити следи от метенолон.
Българката стана световен шампион в най-тежкия стил на първенството на планетата на KWU (в категории) на 4 октомври миналата година в Хабаровск.
Титлата на световната ни шампионката по карате киокушин Станислава Бойчева ще бъде отнета заради употреба на допинг, след като в урината й са открити следи от метенолон. Българката стана световен шампион в най-тежкия стил на първенството на планетата на KWU (в категории) на 4 октомври миналата година в Хабаровск.

Груевски подал оставка, витае слух над Вардар

http://frognews.bg/news_105340/Gruevski-podal-ostavka-vitae-sluh-nad-Vardar/

Македонският премиер Никола Груевски си е подал оставката, предаде AFP, позовавайки се на анонимен парламентарен източник.

Контролните органи се обединяват срещу незаконната продажба на горива

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544014

На организирана от НАП среща представители на всички контролни органи се договориха да обединят усилията си в борбата срещу злоупотребите и незаконните практики в търговията с течни горива. В дискусията участие взеха представители на НАП, Агенция „Митници", Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението", Български институт по метрология, Държавна агенция за метрологичен и технически контрол, както и на Българска петролна и газова асоциация. Това информираха от НАП. Заместник изпълнителният директор на НАП г-жа Галя Димитрова подч...

Бъчварова проплака: Не внушавайте, че МВР не работи - предизвиквате престъпниците

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5235068

Внушението, че МВР не работи е послание към престъпниците, терористите и всеки един, който иска да се възползва от една такава ситуация. Това заяви пред журналисти вицепремиерът и министър на вътрешните работи в парламента.
През последните месеци работи изключително мотивирано в рамките на своите възможности и законодателни и ресурси.
Внушението, че МВР не работи е послание към престъпниците, терористите и всеки един, който иска да се възползва от една такава ситуация. Това заяви пред журналисти вицепремиерът и министър на вътрешните работи в парламента. През последните месеци работи изключително мотивирано в рамките на своите възможности и законодателни и ресурси.

Владимира Янева осъдена на година условно по делото "Червей"

http://www.mediapool.bg/vladimira-yaneva-osadena-na-godina-uslovno-po-deloto-chervei-news244254.html

Бившият председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева бе осъдена на 1 година условно с 3 години изпитателен срок по делото "Червей" затова, че е разрешила специални разузнавателни средства (СРС), надхвърлящи като продължителност максимално позволения от закона срок. Ексшефът на "Вътрешна сигурност" Тодор Костадинов пък бе глобен с 3000 лева затова, че неправомерно, използвайки чужд акаунт, е правел справки за ЕГН-то на един от основните акционер в "Химимпорт" Иво Каменов в Централния полицейски регистър на МВР. Това постанови в петък съдия Иван Коев, оправдавайки двамата подсъдими по останалите им обвинения. Костадинов бе оневинен по по-тежкото си обвинение – че е посочил неверни данни в исканията за СРС-тата, разрешени от Янева. По този пункт съдия Коев отбеляза единствено, че доказателствата са били "голословни". Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд. Янева и Костадинов трябва да платят и по 89 лева разноски по делото на първа инстанция. Двамата не присъстваха на прочитането на присъдите си в съдебната зала. Скандалът "Червей" избухна в началото на февруари, няколко месеца преди тогавашните председател на ДАНС и главен секретар на МВР – Владимир Писанчев и Светлозар Лазаров, доброволно да овакантят постовете си по молба на премиера Бойко Борисов. Двамата останаха встрани от аферата, макар да стана ясно, че безконтролният достъп до централния полицейски регистър е бил осъществен именно от агенти на службата с дейното съдействие на ръководството на силовото ведомство. Бившият МВР шеф Цветлин Йовчев също остана само свидетел по казуса. Очаквайте подробности.

Владимира Янева осъдена на една година условно по делото "Червей"

http://www.mediapool.bg/vladimira-yaneva-osadena-na-edna-godina-uslovno-po-deloto-chervei-news244254.html

Бившият председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева бе осъдена на 1 година условно с 3 години изпитателен срок по делото "Червей" затова, че е разрешила специални разузнавателни средства (СРС), надхвърлящи като продължителност максимално позволения от закона срок. Ексшефът на "Вътрешна сигурност" Тодор Костадинов пък бе глобен с 3000 лева затова, че неправомерно, използвайки чужд акаунт, е правел справки за ЕГН-то на един от основните акционер в "Химимпорт" Иво Каменов в Централния полицейски регистър на МВР. Това постанови в петък съдия Иван Коев, оправдавайки двамата подсъдими по останалите им обвинения. Костадинов бе оневинен по по-тежкото си обвинение – че е посочил неверни данни в исканията за СРС-тата, разрешени от Янева. По този пункт съдия Коев отбеляза единствено, че доказателствата са били "голословни". Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд. Янева и Костадинов трябва да платят и по 89 лева разноски по делото на първа инстанция. Двамата не присъстваха на прочитането на присъдите си в съдебната зала. Скандалът "Червей" избухна в началото на февруари, няколко месеца преди тогавашните председател на ДАНС и главен секретар на МВР – Владимир Писанчев и Светлозар Лазаров, доброволно да овакантят постовете си по молба на премиера Бойко Борисов. Двамата останаха встрани от аферата, макар да стана ясно, че безконтролният достъп до централния полицейски регистър е бил осъществен именно от агенти на службата с дейното съдействие на ръководството на силовото ведомство. Бившият МВР шеф Цветлин Йовчев също остана само свидетел по казуса. Очаквайте подробности.

Журналистика или възхвала на престъпленията?

http://www.mediapool.bg/zhurnalistika-ili-vazhvala-na-prestapleniyata-news244253.html

Интервюто с трафикант на дрога в една страна, където журналистите, убити от наркокартели, се броят с десетки, съвсем логично породи коментари, дори известни притеснения. Поместеният от сп. "Ролинг стоун" разговор на актьора Шон Пен с издирвания тогава от властите наркобарон широко се обсъжда в Мексико - едни виждат в него апология на престъпността, други пък някаква шоу журналистика. В доста дългия си текст носителят на Оскар представя наркотрафиканта "като човек, обречен от обстоятелствата да избере този житейски път, несклонен към насилие и търсещ само начин да се защити; човек, който би бил почти симпатичен, ако ги нямаше десетте хиляди убийства, приписвани на неговия картел", коментира журналистът Леон Краусе във всекидневника "Насионал". Хоакин Гусман приел да разговаря с Шон Пен и с актрисата Кейт дел Кастильо, уредила тази продължителна среща, но трафикантът поставил условие да изчете текста, преди да бъде разпространен. Мисълта, че Ел Чапо е поканил актьорите на трапеза и ги е черпил с текила, впрочем е непоносима за някои в тази страна, където картелите обичайно тероризират или ликвидират всеки, доближил се до тях твърде много. Да се описва срещата им "като интервю е страхотна обида към журналистите, платили с живота си възможността да кажат истината", възмущава се в Туитър Алфредо Корчадо, бивш американски журналист в Мексико, принуден да замине в изгнание след заплахи от картела "Лос Сетас". Но според други критиките срещу актьора са продиктувани само от завист, че друг е грабнал този ексклузив. "Никога не съм бил фен на журналистиката ала Шон Пен, но и аз, и всеки друг журналист бихме направили поне същите компромиси, само и само да получим интервю с Ел Чапо. Който твърди обратното, лъже", заявява Дани Голд, журналист от сп. "Вайс". През 2010 г. журналистът Хулио Шерер, основател на сп. "Просесо", направи също тъй оспорвано интервю с Исмаел Самбада по прякор Ел Майо, доверен човек на Ел Чапо, поел според някои ръководството на картела Синалоа след ареста на Гусман в петък. "Предложи ли ми интервю сатаната, заминавам и в ада", оправдаваше се мексиканският журналист. "Какво очаквате от нас?" Данните на "Репортери без граници" за 89 убити и 17 изчезнали журналисти от 2000 г. насам показват, че журналистиката е твърде рискова дейност в Мексико. През 2010 г., след поредното убийство в редакцията, ръководството на в. "Диарио де Сиудад Хуарес" от Северно Мексико се обърна пряко към наркотрафикантите и поиска примирие. "Какво очаквате от нас? (. . .) Кажете ни какво да публикуваме и какво - не, за да знаем какво да чакаме", писаха редакторите на първата страница на изданието, добавяйки: "Фактически вие сте градските власти тук". Нежелаещи по принцип да излизат на светло, наркотрафикантите обаче се случва да търсят публичност. През 2013 г. Сервандо Гомес по прякор Ла Тута, главатар на картела "Лос кабалерос темплариос" от северния щат Мичоакан, стана медийна звезда заради видеозаписите, които качи в Ютюб, и дългите интервюта за международни телевизии като "МундоФокс" и "Ченъл фор". Медийната активност на Ел Чапо - с посредничеството на Шон Пен и Дел Кастильо, особено силно дразни мексиканските репортери в регионите с най-жестоко насилие. Например Хавиер Гарса Рамос, бивш главен редактор на всекидневника "Сигло де Тореон" от северния щат Коауила, заплашван в миналото от наркотрафиканти. "Има нотка на фалшив героизъм в разказа на Пен. Ако искаше наистина да види колко е опасно да отразяваш картелите, той би могъл да се хване на работа в някой вестник от (щат) Синалоа или Дуранго и да отразява разни престъпления ден след ден, както правят десетки смели репортери и редактори", пише журналистът във в. "Паис". По БТА.

Спипаха добричлия край Варна с цигари без бандерол

http://www.moreto.net/novini.php?n=311183

При специализирана полицейска операция е задържан 29-годишен добричлия за притежаване на цигари без бандерол, съобщиха от МВР-Варна за Moreto.net. Вчера лекиятму автомобил "Фолксваген", който се е движел по пътя за с. Кичево са намерени и иззети 460 кутии с цигари "Leader", необлепени с акцизен бандерол, на обща стойност около 2300 лв.

Прокуратурата иска постоянен арест на братята, обвинени за смъртта на Тодор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5235052

Окръжна прокуратура-Враца е внесла искане за постоянен арест на двамата братя Иван и Десислав Дамянови, причинили смъртта на 18-годишния Тодор. Това каза пред „Фокус“ Камелия Трифонова, говорител на Окръжна прокуратура-Враца.
След събрани допълнително доказателства по случая срещу тях бяха повдигнати по-тежки обвинения за умишлено убийство по
Окръжна прокуратура-Враца е внесла искане за постоянен арест на двамата братя Иван и Десислав Дамянови, причинили смъртта на 18-годишния Тодор. Това каза пред „Фокус“ Камелия Трифонова, говорител на Окръжна прокуратура-Враца. След събрани допълнително доказателства по случая срещу тях бяха повдигнати по-тежки обвинения за умишлено убийство по

Огромни опашки на границата с Гърция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5235054

Напрежение и огромни опашки на границата с Гърция при ГКПП-Кулата. Официалната версия е проблеми с ел. захранването, което трети ден спира по няколко часа, информира Нова телевизия.
От гръцка страна има засилено полицейско присъствие, тъй като към границата се струпват трактори. Гръцките земеделци взеха решение да протестират срещу проектозакона
Напрежение и огромни опашки на границата с Гърция при ГКПП-Кулата. Официалната версия е проблеми с ел. захранването, което трети ден спира по няколко часа, информира Нова телевизия. От гръцка страна има засилено полицейско присъствие, тъй като към границата се струпват трактори. Гръцките земеделци взеха решение да протестират срещу проектозакона

Продължават назначенията на зам.-кметове в Пловдив

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544012

Политическите назначения на зам.-кметове в районните администрации на Пловдив продължават с пълна сила. След като вчера в район „Южен“ бе назначен Павел Милушев от Патриотичния фронт, днес официално бе обявено и назначението на Веселин Козарев от „Съюз за Пловдив“ за зам.-кмет в район „Централен“. Той ще встъпи в длъжност от понеделник и ще поеме ресор „Обществен ред, сигурност, здравеопазване и образование“. През следващата седмица трябва да стане ясно името на още един заместник в района, който ще бъде излъчен от СДС.

Бъчварова: Атаките към МВР са послание за терористите и престъпниците

http://offnews.bg/news/n_1/n_621109.html

Вътрешният министър Румяна Бъчварова смята, че кампанията срещу МВР и внушенията, че институцията ѝ не работи, е послание към престъпниците и терористите. "Организирането на този род кампании, на които трябва непрекъснато да се опровергават очевидни неистини, изпраща едно послание към гражданите, че те не са защитени и могат да се саморазправят. Това е последица от цялостната атмосфера. Моят призив "стига вече" беше в тази посока. Внушението, че МВР не работи, е послание към престъпниците. Послание към терористите и послание навън към всеки, който иска да дойде тук и да се възползва от една такава ситуация", каза тя пред журналисти в Народното събрание. Бъчварова смята, че атаките първо са започнали с политически изказвания за началото на новия политически сезон, а след това се преминали в медии, които смесват информация и коментар. Тя обясни, че има основания да тълкува тези коментари и статии не като критика, а като целенасочена кампания. Министърът подчерта, че приема критиките, но има основание да тълкува посланията и статиите от последните дни не като критика, а като целенасочена кампания. Според Бъчварова МВР работи в трудни условия, но в последните месеци работи мотивирано. "Колегите работят денонощно и непрекъснато с всички сили. Такива внушения, че нищо не се прави, отворят вратата на следващите престъпления", каза тя.. Министърът каза още,че реалният брой на полицаите у нас е 22 700, а това не позволявало да се покрие цялата страна и всички критични места. "Това е фактът. Останалите са заети в пожарната, в Гранична полиция, 4200 са в администрацията. Не искам МВР да се представя като един хрантутник на държавата, който само взема пари", каза тя.  Бъчварова обяви, че МВР ще реагира възможно най-бързо по случая с пребития журналист от Поморие. Министърът обясни, че се възмущава от случилото се. "Не трябва да допускаме това", каза тя.

Съдът не пусна от ареста Александър Донов, обвинен за побой на 3-годишния Христо

http://pik.bg/съдът-не-пусна-от-ареста-александър-донов-обвинен-за-побой-на-3-годишния-христо-news468428.html

Съдът не пусна от ареста Александър Донов, обвинен за побой на 3-годишния Христо

Софийски градски съд остави в ареста Александър Донов, един от двамата пребили 3-годишния Христо, за който трябвало да се грижат.

Другият задържан за побоя Патрик Първев въпреки многократните му искания също е в ареста. Двамата са обвинени в опит за убийство на 3-годишното момче в столичния кв. "Зона Б-19". При предишно дело стана ясно, че една от свидетелките чула видеоразговор между двамата, в който Александър казал на Патрик, че затворил 3-годишния Христо в шкаф.

Съдебно-медицинска експертиза показа многобройни увреждания по тялото и главата на момчето, които се дължат на удари с твърди, тъпи предмети. Побоят над детето е нанесен в жилище в София в кв. "Зона Б-19", където Александър и Патрик са гледали детето. Малкият Христо, който близките наричат Еци, бе настанен в болница на 20 юли миналата година. Майка му Невена Велинска е музикантка и работи на кораби в Скандинавия. Тя плащала на Александър да се грижи за сина й.

Патрик обаче, се нанесъл в апартамента, след като майката заминала в чужбина на 26 юни. Първоначално бащата на Александър трябвало да се грижи за Христо, а Александър да помага, но в последствие двете момчета започнали да гледат 3-годишното момче. По време на съдебното заседание на 23 юли Александър каза, че съжалява за случилото се. 

Готова е експертизата за мистериозната смърт на Пламен Миланов

http://petel.bg/Gotova-e-ekspertizata-za-misterioznata-smart-na-Plamen-Milanov__141386

Снимка: Struma.bg Експертизите за смъртта на таксиметровия бос от Дупница Пламен Миланов и служителката във фирмата му Теодора Димитрова са...

Зимата се връща: Две педи сняг в София през уикенда!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5235043

Силни снеговалежи и снежна покривка почти в цялата страна ни чакат тази събота и неделя. Синоптиците предупреждават за сериозна валежна обстановка. Ако ви предстои пътуване, се подгответе за зимни условия на пътя през уикенда, информира Би Ти Ви.
През нощта и в събота, и неделя ще има силни валежи. Най-силни ще бъдат в нощта на събота срещу неделя.
Силни снеговалежи и снежна покривка почти в цялата страна ни чакат тази събота и неделя. Синоптиците предупреждават за сериозна валежна обстановка. Ако ви предстои пътуване, се подгответе за зимни условия на пътя през уикенда, информира Би Ти Ви. През нощта и в събота, и неделя ще има силни валежи. Най-силни ще бъдат в нощта на събота срещу неделя.

Плевенска гимназия ще бъде домакин на състезание за стипендианти на ЧЕЗ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544013

Професионалната гимназия по механоелектротехника в Плевен ще бъде домакин на регионалния кръг в направление „Електроенергетика" от втори кръг на състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ". Регионалната надпревара ще се проведе на 12 февруари, съобщиха от Дружеството. Освен Плевен, домакини на такива ще са само ще два града в страната - София и Дупница. Класиралите се на първите две места в първия кръг ученици от всяко училище, ще се борят за продължаване в третия - финален. На регионалния кръг в Плевен сили ще премерят победителите в първия кръг о...

Осъдиха Владимира Янева по делото „Червеи“

http://www.bnews.bg/article-146427

Янева и Костадинов са подсъдими за разработката "Червеи", при която 300 дни бяха прилагани СРС-та спрямо централния полицейски регистър.

Пълна мобилизация в Смолянско заради престоящото застудяване и снеговалеж

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544011

Всички институции и фирми, които имат отношение към снегопочистването са в пълна мобилизация за предстоящите дни, в които се очаква застудяване и сериозен снеговалеж. „Изпратели сме писма до всички общински администрации в областта, както сме уведомили държавни институции в Смолянско, че се очаква усложнена обстановка през почивните дни“, коментира зам.-областният управител на Смолян Адриян Петров.

Взривяват бомби край Анево

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5235014

Контролирано унищожаване на бракувани боеприпаси и други взривни материали, отпаднали от производството на ВМЗ, ще бъде извършено на 18 и 19 януари т.г. на полигона край Анево. Със заповед на изпълнителния директор на оръжейницата Иван Гецов са предупредени жителите на общините Карлово и Сопот, за да не предизвикат гърмежите паника.
Контролирано унищожаване на бракувани боеприпаси и други взривни материали, отпаднали от производството на ВМЗ, ще бъде извършено на 18 и 19 януари т.г. на полигона край Анево. Със заповед на изпълнителния директор на оръжейницата Иван Гецов са предупредени жителите на общините Карлово и Сопот, за да не предизвикат гърмежите паника.

Пребиха магазинер, отказал да продава на вересия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5235038

50-годишен магазинер в кърджалийското село Солище беше зверски пребит от двама клиенти, защото отказал да им продаде хранителни стоки на вересия. Екшънът се разиграл в четвъртък вечер. Двама братя от ромската махала край селото на 32 и 37 години поискали да пазаруват без да платят. Магазинерът обаче им отказал,
50-годишен магазинер в кърджалийското село Солище беше зверски пребит от двама клиенти, защото отказал да им продаде хранителни стоки на вересия. Екшънът се разиграл в четвъртък вечер. Двама братя от ромската махала край селото на 32 и 37 години поискали да пазаруват без да платят. Магазинерът обаче им отказал,

Храни, които бъкат от токсини

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5234565

Всеки от нас си има любима храна, с която трудно би се разделил, ако някой му наложи запор за консумирането й. За съжаление някои от най-вкусните неща доста често са и най-вредни за здравето ни. Храни, които преливат от токсични съставки, които ежедневно вкарваме доброволно в организма си. Не твърдя,
Всеки от нас си има любима храна, с която трудно би се разделил, ако някой му наложи запор за консумирането й. За съжаление някои от най-вкусните неща доста често са и най-вредни за здравето ни. Храни, които преливат от токсични съставки, които ежедневно вкарваме доброволно в организма си. Не твърдя,

Н. Ненчев: Армията ще продължи да подпомага охраната на държавната граница

http://www.cross.bg/ohranata-nenchev-formirovaniya-1494722.html

/КРОСС/ Армията ще продължи да подпомага охраната на държавната граница, посочи министърът на отбраната Николай Ненчев в отговор на въпрос на депутата от левицата Ангел Найденов за участието на военнослужещи в охраната на границите на страната. Найденов попита от кои формирования, на какъв принцип биха били определени военнослужещите, за да бъдат изпратени за участие в мерките по охраната на границата, както и дали се предвижда специализирано обучение за тази дейност. Николай Ненчев припомни, че армията ни оказва помощ на МВР при охраната на държавната граница от април миналата година. В същото време, благодарение на изграденото защитно съоръжение, в голяма степен съумяваме да не допуснем безконтролно навлизане на бежанци в страната и да предотвратим евентуална хуманитарна криза, посочи министърът. Той отбеляза, че във видовете въоръжени сили и във формированията, за които е предвидено да участват, са разработени планове за оказване на помощ. В тях се посочва кои формирования и какви задачи трябва да бъдат изпълнени в конкретните региони. Предвидено е участието на Втора механизирана бригада, на Четвърти артилерийски полк, 55-ти инженерен полк, Центъра за подготовка на специалисти - Сливен, Трети отделен механизиран батальон, формирования от 68-ма бригада "Специални сили" и отделни формирования за осигуряване

Фондове на Доверие, NN, ДСК и ПОИ са купили акции на Сирма Груп Холдинг

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/-fondove-na-doverie-nn-dsk-i-poi-sa-kupili-akcii-na-sirma-grup-holding-209508/

Това е станало при вторичната търговия на БФБ-София, тъй като при самото IPO пенсионните фондове не можеха да участват

37-годишен социолог и военен експерт замества Груевски като премиер на Македония

http://www.mediapool.bg/37-godishen-sotsiolog-i-voenen-ekspert-zamestva-gruevski-kato-premier-na-makedoniya-news244252.html

Генералният секретар на партията на Никола Груевски ВМРО-ДПМНЕ Емил Димитриев ще бъде предложен да замени Груевски и да стане служебен премиер на страната до провеждането на извънредни избори през април. Очаква се премиерът и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски да подаде оставка от поста премиер съгласно графика на политическо споразумение за излизане от кризата в Македония, постигнато с посредничеството на ЕС и САЩ. Бъдещият служебен премиер Димитриев е роден в източния македонски град Пробищип през 1979 г.   Завършил е социология във Философския факултет в Скопие, а по-късно е следвал във Военната академия за запасни офицери. От 2008 г. насам е бил зам.-министър на отбраната и народен представител, докато не е назначен на високия пост във ВМРО-ДПНЕ през 2013 г, отбелязва БТА.   Споразумението бе постигнато през лятото с посредничеството на ЕС и САЩ и предвижда Груевски да се оттегли от премиерския пост 100 дни преди предсрочните парламентарни избори. Политическият скандал, който доведе до това решение, беше предизвикан от изтеклите записи на правителството, които уличиха негови членове, както и кадри от правосъдната власт, в корупция, злоупотреба с власт и неправомерна намеса в провеждането на избори. Записите стигнаха до общественото пространство с помощта на лидера на социалдемократическата опозиция Зоран Заев. След почти едно десетилетие начело на властта Груевски се съгласи да се оттегли, само след като бъдат насрочени нови парламентарни избори.   Определената дата е 24-и април, но все още колебания не липсват, след като Социалдемократическата партия намекна, че те трябва да бъдат отложени, защото не са изпълнени всички условия, поставени от ЕС на правителството.   Груевски обяви в специално обръщение към нацията, че в петък ще изпрати писмо с оставката си до председателя на парламента Трайко Веляновски. Оставката ще влезе в сила веднага, само ако бъдат насрочени избори за 24-ти април. В противен случай тя ще стане ефективна сто дни преди датата на изборите, съгласно споразумението от юни, което бе постигнато между четиримата политически лидери в западната ни съседка - Никола Груевски /ВМРО-ДПМНЕ/, Зоран Заев /СДСМ/, Али Ахмети /ДСИ/ и Мендух Тачи /ДПА/, припомня БГНЕС.  

Компроматната война няма да нахрани народа

http://www.bnews.bg/article-146428

Зрелището става все по-пошло, а народът все по-гладен, констатира евродепутатът.

Все повече гръцки студенти във военноморското училище

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544009

Броят на гръцките студенти във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров" се увеличава всяка година. През настоящата учебна година са приети 85 младежи. Това съобщи в Русе началникът на университета капитан I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров. Той разказа още, че в училището в момента има студенти от десетина държави, сред които Грузия и Казахстан. "Напливът е голям и за едно място се борят 5-6 човека, като най-желаните специалности са „Корабоводене" и „Мениджмънт на транспорта". Именно за последната специалност, както и за „Управление на фл...

34 400 къса нелегални цигари, укрити в кухини на лека кола, задържаха митничари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544008

Митнически служители откриха 34 400 къса нелегални цигари, укрити в кухини на лека кола, пътуваща от Гърция за България през ГКПП - Капитан Петко Войвода, съобщават от Агенция Митници. В колата пътували трима български граждани. Превозното средство е отклонено за щателна митническа проверка, при която митническите служители откриват, че кухините в арматурното табло и във вратите на автомобила са натъпкани с цигари. Тютюневите изделия нямат бандерол, а общото им количество е 34 400 къса или 1720 кутии. Водачът и автомобилът са задържани. Образув...

Горанов отказа информация за данъчните складове, депутати ще съдят МФ

http://offnews.bg/news/n_1/n_621125.html

Депутатите от Реформаторския блок Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев от ГЕРБ са внесли жалба в Административния съд срещу отказа на Министерство на финансите да оповести собствеността и капацитетите на данъчните складове в България. Това се случва след като въпросът беше многократно зададен към финансовия министър Владислав Горанов, но отговор така и не получиха. На 22 декември миналата година тримата депутати подадоха и заявление за достъп до обществена информация, искайки същите данни от Министерство на финансите. Според отговор, изпратен на 7 януари от отдел "Човешки ресурси и административно обслужване" на Министерство на финансите, не са налице предпоставки за предоставяне на достъп до исканата обществена информация. Въпросът, който така и не открива своя отговор близо половин година, е свързан със секторен анализ на Комисията за защита на конкуренцията от 2011г., когато от изнесени от КЗК и потвърдени от бившия министър Симеон Дянков данни, става ясно, че над 80% от данъчните складове се контролират от 2 дружества. Нещо повече, анализът на комисията посочва, че това е една от най-вероятните причини за липса на реална конкуренция. В тази връзка логично възниква въпросът каква част от капацитетите на данъчните складове са контролирани от едно лице (и свързани с него лица) и налице ли е свободен достъп до данъчните складове за трети лица през 2014 и 2015 г. Според тримата депутати очевидният проблем с лисата на реална конкуренция е отговорен за нереално високите цени на горивата в България. "За да внасяш горива в България, трябва да имаш достъп до данъчен склад", уточни Мартин Димитров. Въпреки всичко Министерство на финансите не смята, че може да оповести тази информация, така както са направили техните колеги преди 5 години, понеже тя представлява "защитена тайна". На напълно противоположно мнение е било министерството през 2011г. "Докато институциите отказват да ни разкрият тази информация, вчера цената на барел петрол достигна рекордно ниски нива за последните 11 години. Въпреки това, цената в България е същата като миналата седмица", каза Петър Славов. Министерство на финансите е третата институция (след БНБ и КЗК), срещу която народните представители Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев завеждат дело, заради отказ за достъп до обществена информация.

Съдът отказа свобода за Александър Донов, пребил с приятеля си 3-годишния Христо

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544010

Софийски градски съд остави в ареста Александър Донов, един от двамата пребили 3-годишния Христо, за който трябвало да се грижат. Другият задържан за побоя Патрик Първев въпреки многократните му искания също е в ареста. Приятели на младежите: Бяха комплексирани, взимаха амфетамини Двамата са обвинени в опит за убийство на 3-годишното момче в столичния кв. „Зона Б-19“. При предишно дело стана ясно, че една от свидетелките чула видеоразговор между двамата, в който Александър казал на Патрик, че зат...

Как да окажем първа помощ при гълтане на езика

http://offnews.bg/news/n_1/n_621130.html

Често чуваме хората да употребяват този израз в новините, в разкази, във филми… „глътна си езика” и ... Какво означава това и защо е толкова опасно и може да доведе до смърт? Може ли нещо или някой да промени фаталния изход? Когато човек изпадне в безсъзнание, мускулите се отпускат и той не може да реагира на шум, дразнение и болка. Не може да се премести, ако не му е удобно и не може да каже, ако нещо го боли. Езикът е мускулест орган, който също се отпуска в състояние на безсъзнание. Тогава, ако човек лежи на гръб, коренът на езика пропада назад в гърлото и запушва дихателната тръба. Човекът е безпомощен и не може да се защити или да даде знак, че нещо не е наред. Оставайки в това положение със запушени дихателни пътища, след 3 минути без кислород в мозъка започват да настъпват трайни увреждания и скоро след това човекът загива. Кой е той? Случаен минувач… нечие дете, майка, любим, брат… Дори в най-цивилизованите общества в света, където системата на спешната помощ е развита почти до съвършенство, хората отдавна са осъзнали, че без намесата на свидетелите на инцидента, при животозастрашаващи състояния битката често би била загубена. В съвременна Европа, в най-развитите системи за оказване на спешна помощ средното време за пристигане на линейка на мястото на инцидента е от порядъка на 5-8 мин. Само след 3 мин. без кислород клетките в човешкия организъм започват да загиват! Ами аз просто минавам… по-добре да не пипам… има си лекари за тая работа… Ако свидетел на инцидента реагира веднага като освободи дихателните пътища на пострадалия, той има шанс да дочака линейката и да оцелее. Съвременните насоки за оказване на първа помощ в такава ситуация дават прости указания за действие. Те не изискват медицинска подготовка и могат лесно да бъдат приложени от всеки, дори от дете. Необходимо е само няколкочасово практическо обучение. Първа помощ при безсъзнание След като се увериш, че за теб няма опасност на мястото на инцидента, приближи се до пострадалия и коленичи до него. Разтърси го внимателно за раменете и му извикай високо и ясно „Чуваш ли ме? Какво стана?”. Ако той не реагира, това означава, че е в безсъзнание и ако лежи на гръб е в опасност за живота. Необходимо е да поставиш едната си ръка на челото му и да отведеш главата назад, а с два пръста на другата си ръка да повдигнеш брадичката му нагоре. В това положение, коренът на езика се опъва и освобождава дихателните пътища, така че да може да преминава въздух и пострадалия да диша спонтанно. Не бъркай в устата му, освен ако не виждаш предмет, храна или друго, което може да причини задушаване. Не се опитвай да издърпаш езика навън. Отвеждането на главата и повдигането на брадичката е безопасен и достатъчно ефективен метод за освобождаване на дихателните пътища. Без да отпускаш главата му, наведи се и провери дали пострадалия диша. Ако диша нормално, но все още е в безсъзнание, за да поддържаш положението с отворени дихателни пътища, може да го обърнеш настрани в стабилно положение и с отведена назад глава. Не забравяй да извикаш линейка на тел. 112 и докато тя дойде, периодично проверявай дали пострадалият все още диша. Просто е. Но често простите действия правят чудеса. Могат и да спасят живот. Не се изисква нечовешки героизъм или диплома от университет. Може би само чувство за отговорност и мъничко смелост. Да се подготвиш и да не се поколебаеш да използваш уменията си в критичен момент.

Съдът гледа дело за жестокия побой над курсанти от Военноморското училище

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5235018

За втори път в рамките на година и половина Варненският апелативен съд ще гледа наказателното дело срещу Васил Петров и Антон Истатков, осъдени на първа инстанция за опит за убийство. Техни жертви станаха през 2011-та година станаха студентите от Военноморското училище Манол Марков Георги Иванов и Михаил Михалев.
За втори път в рамките на година и половина Варненският апелативен съд ще гледа наказателното дело срещу Васил Петров и Антон Истатков, осъдени на първа инстанция за опит за убийство. Техни жертви станаха през 2011-та година станаха студентите от Военноморското училище Манол Марков Георги Иванов и Михаил Михалев.

Прокуратурата поиска „задържане под стража“ за братята, пребили Тодор

http://www.cross.bg/todor-zatvor-dozhivoten-1494721.html

/КРОСС/ Окръжна прокуратура-Враца внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража" спрямо Иван Дамянов и Десислав Дамянов за убийството на 18-годишния Тодор Йорданов от Враца, съобщи пресцентърът на Апелативна прокуратура София. Те са обвинени в умишлено убийство по хулигански подбуди - престъпление по чл. 116 ал. 1, т. 11, вр. чл. 115, вр. чл. 20 ал. 2 от Наказателния кодекс. За подобно престъпление е предвидено наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Към настоящия момент са разпитани множество свидетели, очакват се резултатите от съдебно-медицинската експертиза, която ще определи причината за смъртта на Тодор Йорданов.  

Калфин: Трябва да подпомогнем работещите родители

http://www.moreto.net/novini.php?n=311186

Трябва да се помогне на работещите родители, които съчетават отглеждането на деца с работата си. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на петъчния блицконтрол. Той отговори на въпрос на народния представител от ББЦ Борислав Иглев, свързан с протестите на майки в страната.

Адв. Мондешки е мъжът от записа между Двете Каки

http://www.bnews.bg/article-146426

Момчил Мондешки е адвокатът, който многократно е канен на изслушване в етичната комисия на Висшия съдебен съвет.

В Плевен се проведе спецакция срещу проституцията и трафика на хора

http://pleven.actualno.com/v-pleven-se-provede-specakcija-sreshtu-prostitucijata-i-trafika-na-hora-news_518541.html

Спецакция срещу проституцията и трафика на хора бе проведена вчера в Плевен. В полицейския арест са задържани 36-годишен мъж и 31-годишна жена, плевенчани, привлечени са като обвиняеми по досъдебното производство. В хода на проведени активни оперативни действия и след множеството събрани доказателства, са иззети мобилни телефони и СИМ карти, тетрадки и бележници, изписани с имена на хора и внесени парични суми. Извършени са проверки, претърсвания и обиски на различни адреси в плевенския кварта

Предупреждения за опасно време за утре

http://society.actualno.com/preduprejdenija-za-opasno-vreme-za-utre-news_518547.html

Предупреждения за опасно време – код „Оранжев” и код „Жълт”, ще са в сила за 16 януари. Очакват се силни снеговалежи и сериозна снежна покривка. Ще се образува и поледица, съобщи БГНЕС. Оранжевият код за опасно време е в сила за 8 области на България. Той е обявен за областите Кюстендил, Перник, София област, София-град, Пазарджик, Ловеч, Габрово и Велико Търново. В тези области ще вали сняг и ще се образува снежна покривка, която до полунощ на 16-ти срещу 17-ти ян

Актуална мисия Антарктида: Дестинация Сантяго

http://travel.actualno.com/aktualna-misija-antarktida-destinacija-santjago-news_517671.html

Приключенията придават смисъл на живота ни и всяко едно пътуване остава следа в самите нас. Пътешествениците по душа за хора, които грабват раниците, разгръщат картата и посочват със затворени очи следващата си дестинация. Не се страхуват от непознатото, нито от дългия път, единственото, от което се интересуват е преживяването, което накрая винаги си струва. В actualno.com ще проследим епично пътешевствие до Южния полюс и обратно на ентусиастите от екипа на "six-a". Ако случайно се чудите защо

Изкупиха електрошоковете в Германия след събитията в Кьолн

http://europe.actualno.com/izkupiha-elektroshokovete-v-germanija-sled-sybitijata-v-kioln-news_518548.html

Жителите на Германия, наплашени от масовите нападения над жителки на Кьолн от страна на мигранти и бежанци на Нова година, изкупиха електрошоковете в оръжейните магазини из цялата страна, съобщава в. Handelsblatt. Според изданието се отбелязва и значително увеличение на продажбите на защитни спрейове и въздушните пистолети. Продавачите в оръжейните магазини отбелязват, че много граждани вече не се чувстват в безопасност след нападенията в редица големи градове на Германия. Например оръжеен маг

Откриват щандове с български продукти в големи търговски вериги в Германия

http://society.actualno.com/otkrivat-shtandove-s-bylgarski-produkti-v-golemi-tyrgovski-verigi-v-germanija-news_518549.html

През месец април Министерство на земеделието и храните ще организира български щандове в повечето големи германски търговски вериги. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев при откриването на българския щанд на най-голямото в света изложение за земеделие и храни „Зелената седмица“ - 2016 в град Берлин, съобщиха от МЗХ. Той допълни, че първият такъв се предвижда да бъде именно в германската столица. „Когато предоставяме качествени продук

Новата ограда с Турция била четири пъти по-скъпа

http://politics.actualno.com/novata-ograda-s-turcija-bila-chetiri-pyti-po-skypa-news_518550.html

"Новата ограда с Турция е четири пъти по-скъпа от тази, която е правила армията". Това обяви по време на парламентарния контрол ексвоенният министър и депутат от БСП Ангел Найденов. Той посочи, че тогава линеен километър от съоръжението е струвало 250 хил. лв., и попита вътрешния министър Румяна Бъчварова за разликата в цената. Тя обясни, че сега има пълно поцинковане на всички елементи, дебелината им в момента е повече от два пъти по-голяма, както и това, че се изграждат пътища и обходи към о

Доброволец е в мозъчна смърт след тестове на лекарства във Франция

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544006

Петима души са приети в болница в тежко състояние, а един е в състояние на мозъчна смърт след клинични изпитания на лекарства във Франция вчера, предадоха ДПА и Франс прес. Частна европейска лаборатория, чието име не се съобщава, е изпитвала лекарство върху здрави доброволци, които са се почувствали зле, съобщи френското здравно министерство, което говори за "тежък нещастен случай". Министърката на здравеопазването Марисол Турен ще отпътува за северозападния град Рен, където са се извършвали тестовете и ще даде пресконференция. Изпитанията <...

Иван Искров е с влог от 163 хил. лв., Димитър Радев - със спестявания и ипотека в САЩ

http://www.dnevnik.bg/biznes/lichni_finansi/2016/01/15/2686496_ivan_iskrov_e_s_vlog_ot_163_hil_lv_dimitur_radev_-_sus/?ref=rss


Управителят на БНБ Димитър Радев е обявил пред Сметната палата, че при встъпването си в длъжност е притежавал на свое име апартамент в София, апартамент и гараж в САЩ, се вижда от декларацията, публикувана от одитното ведомство.

Радев, който дълги години работеше в Международния валутен фонд, при избора си беше отбелязал,че на поста в България ще получава значително по-малко, отколкото във Вашингтон.

Той е обявил, че  има ипотечен кредит за 235 хил. долара и спестявания за...

Търново се готви за 80 см сняг в неделя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5235009

Велико Търново чака до 80 сантиметра снежна покривка в неделя и мобилизира всички строителни фирми, за да помагат с техника на снегорините. За да не се допусне бедствена ситуация и снежна блокада, съдействие са обещали и от Националния военен университет. При нужда и оттам ще се включат с кадри и техника.
Велико Търново чака до 80 сантиметра снежна покривка в неделя и мобилизира всички строителни фирми, за да помагат с техника на снегорините. За да не се допусне бедствена ситуация и снежна блокада, съдействие са обещали и от Националния военен университет. При нужда и оттам ще се включат с кадри и техника.

Прокуратурата поиска „задържане под стража“ за братята, пребили Тодор

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544005

Окръжна прокуратура-Враца внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Иван Дамянов и Десислав Дамянов за убийството на 18-годишния Тодор Йорданов от Враца, съобщи пресцентърът на Апелативна прокуратура София.Те са обвинени в умишлено убийство по хулигански подбуди - престъпление по чл. 116 ал. 1, т. 11, вр. чл. 115, вр. чл. 20 ал. 2 от Наказателния кодекс. За подобно престъпление е предвидено наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.К...

Един в кома и петима в болница след изпитания на лекарство във Франция

http://offnews.bg/news/n_1/n_621108.html

Шестима души са приети в болница след клинични изпитания на лекарство във Франция, като единият от тях е изпаднал в кома. Френското здравно министерство обяви, че след „сериозния инцидент“, който е станал в четвъртък, тестовете са спрени. В изявлението на ведомството не е посочено името на медикамента, но според френски медии става въпрос за болкоуспокояващо на основата на канабис. Медицинските тестове са извършени в частна европейска лаборатория, като те трябвало да установят безопасността и поносимостта при здрави доброволци, обясниха от министерството. Здравният министър Марисол Турен пътува към Рен, където са приети за лечение доброволците, пострадали от приемането на медикамента. Тя изрази солидарността си към пострадалите и обеща виновниците да бъдат наказани. Френската агенция по лекарствата вече е започнала разследване по случая.

Nissan Rogue Warrior: Господар на снега (Видео)

http://www.cross.bg/rogue-nissan-video-1494720.html

/КРОСС/ Nissan представи специална версия на модела си Rogue, наречена Rogue Warrior, по време на международното изложение в Монреал. video:https://www.youtube.com/watch?v=tYUIFayW4J8 В долните видео материали можете да видите на какво е способен този уникален прототипен вариант на Rogue, който е най-продаваният модел на Nissan в Канада, пише auto-press.net. video:https://www.youtube.com/watch?v=qC0zZWy3444

Димитров срещу Троицки в мача за титлата в Сидни

http://offnews.bg/news/n_1/n_621115.html

Най-добрият български тенисист ще се изправи срещу шампиона от 2015 година Виктор Троицки по пътя към пета титла в своята кариера. Двамата ще спорят на финала на турнира в Сидни. По-рано днес Гришо отстрани Жил Мюлер с 6:2, 7:6/4/, а сърбинът се наложи над Теймураз Габиашвили от Русия с 3:6, 6:4:, 6:4 в двучасов мач, прекъсван на няколко пъти заради дъжд. Финалът между Димитров и Троицки е в събота от 10:30 часа българско време. Българинът е спечелил и двата досегашни двубоя срещу Троицки. Миналата седмица във втория кръг в Бризбейн хасковлията надделя след 5:7, 7:6(6), 6:2. През 2012 година в Базел Димитров победи с 6:3, 6:2.

Зам.-кмет раздава безплатна храна на хора в нужда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5235012

Зам. кметът на Пловдив Стефан Стоянов се включи в кампанията &quot;Топъл обяд&quot; и заедно с мениджъра на болница &quot;Медлайн&quot; в петък раздаваше храна на гладни и нуждаещи се жители на града под тепетата .
Благотворителната кампания на фондация &quot;Качество на живот&quot;стартира през октомври 2014 г. а от есента на 2015 г.
Зам. кметът на Пловдив Стефан Стоянов се включи в кампанията "Топъл обяд" и заедно с мениджъра на болница "Медлайн" в петък раздаваше храна на гладни и нуждаещи се жители на града под тепетата . Благотворителната кампания на фондация "Качество на живот"стартира през октомври 2014 г. а от есента на 2015 г.

Учени: Ключът към щастието е в гените

http://www.vesti.bg/zdravoslovno/uchenite-kazvat/ucheni-kliuchyt-kym-shtastieto-e-v-genite-6048508

Най-щастливите страни са онези, чието население е с голямо наличие на генната вариация алел А

Възможно е решение по Бризхода през февруари

http://www.euinside.eu/bg/news/a-decision-is-possible-on-brexit-at-the-february-eu-summit

Следващият Европейски съвет може да донесе важни решения по британския въпрос. Това каза Джонатан Фол, директор на работната група на ЕК по въпроса за референдума на Великобритания за членството й в ЕС. Той се яви на изслушване в комисията по конституционни въпроси в Европейския парламент в четв ...

Владимира Янева е осъдена на 1 година условно по делото "Червеи"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/15/2686499_vladimira_ianeva_e_osudena_na_1_godina_uslovno_po/?ref=rss


Софийският градски съд (СГС) наложи условна присъда от 1 година, с 3 години изпитателен срок, на бившия председател на съда Владимира Янева по делото "Червеи", за незаконно подслушване в информационния масив на МВР.

Янева трябва да плати и под 100 лв. от разноските по делото.

Другият подсъдим - бившият директор на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов, е осъден на глоба в размер от 3 хил.лв. като той също трябва да заплати част от разноските.
...

EVN България се подготвя за очакваното влошаване на атмосферните условия през следващите дни

http://www.cross.bg/bulgariya-vruzka-ekipi-1494719.html

/КРОСС/ Във връзка с неблагоприятните метеорологични прогнози през следващите няколко дни EVN България предприе допълнителни организационни мерки за реакция в случай на нарушено от лошото време електрозахранване в Югоизточна България. Основните рискове са за комбинация от вятър и дъжд, преминаващ в сняг в условията на променящи се температури, водещи до обледенявания на електропроводи. Организационните мерки включват увеличаване на броя на дежурните сътрудници по места, проверка на авариен резерв и автомобили. Проверени бяха мобилните генератори и специалната механизация: моторни шейни, автовишки, АТВ и рактраци, кабелни лаборатории и екипировка. Инспекции се провеждат и на телемеханиката и радиостанциите, които са изключително полезни като автономна връзка с аварийните екипи при продължително отпадне на мобилните комуникации. Като част от подготовката е предвиден и допълнителен инструктаж на аварийните екипи за работа при лоши метеорологични условия и контакт с рамкови фирми за завишаване на готовността им за реакция при необходимост. Информация се поддържа с местната и централната власт и съответните служби и звена. Дежурните екипи поддържат връзка с денонощно функциониращите два специализирани диспечерски центъра на EVN България за управление на електроразпределителната мрежа, откъдето се осъществява текущ контрол и мониторинг на съоръжения. Общо 75 дежурни екипа на EVN България са в готовност да реагират при необходимост от отстраняване на евентуални аварии

Всяко дарение към МВР ще се одобрява от министъра

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/15/2686495_vsiako_darenie_kum_mvr_shte_se_odobriava_ot_ministura/?ref=rss


Всяко дарение към Министерството на вътрешните работи вече ще се одобрява и от мен, съобщи ресорният министър Румяна Бъчварова пред журналисти в кулоарите на парламента. "Сега съм разпоредила всяко едно дарение да минава през съвет, ще бъде одобрявано от мен. Ако има грам съмнение за преднамереност, ще бъде спирано", уточни тя.

МВР може да приема дарения от общини, държавни структури и предприятия, международен орган или организация, чуждестранен държавен орган, Европейският съюз,...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване