Откраднаха банкомат в Банско

http://www.cross.bg/bankata-bansko-bankomat-1494695.html

/КРОСС/ Цял банкомат е откраднат в Банско тази нощ от неизвестни лица. Устройството е било изтръгнато от помещение във фоайето на банката, като за влизане в него вероятно е използвана банкоматна карта, тъй като няма следи от разбиване на вратата. Полицията в курортния град работи по случая, преглеждат се видеозаписите от камерите за наблюдение. Разпитват се и служители в банката.  

Адвокат Момчил Мондешки е мъжкият глас от записите по "Яневагейт", потвърди Ченалова

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/15/2686261_advokat_momchil_mondeshki_e_mujkiiat_glas_ot_zapisite/?ref=rss


Уволнената съдия Румяна Ченалова, която беше призована за пореден път да се яви в ДАНС тази сутрин, потвърди в отговори на репортерски въпроси, че мъжкият глас в изтеклия днес запис на разговори между нея и отстранетата от поста Владимира Янева, е на адвокат Момчил Мондешки.

Първо в отговор на въпроса кой е мъжът на срещата между двете тя препрати към публикаци, в които е посочван Мондешки и каза да бъде питан дали се разпознава в записите. Малко след това от думите й се разбра, че...

Екосдружение на протест срещу даването на плаж „Корал“ под наем

http://www.moreto.net/novini.php?n=311145

Идеята за първия екоплаж у нас остава блокирана. Обявената от Министерството на околната среда и водите процедура за екоконцесия на плажа "Корал" е прекратена, а срещу решението за отдаване на плажа под наем се водят съдебни дела.

Изтръгнаха банкомат в Банско

http://frognews.bg/news_105326/Iztragnaha-bankomat-v-Bansko/

Неизвестни са изтръгнали банкомат от клон на банка в Банско. От финансовата институция заявиха за Новините на Нова, че задигнатата сума е нищожна.

ЧЕЗ удвоява екипите си заради студа

http://pik.bg/чез-удвоява-екипите-си-заради-студа-news468293.html

ЧЕЗ удвоява екипите си заради студа

От ЧЕЗ Разпределение България удвоиха дежурните екипи заради очакваното застудяване. В готовност ще бъдат 100 аварийни групи, съобщиха от дружеството. Всички те са оборудвани с необходимите материали, инструменти, високо проходими автомобили и специализирани транспортни средства. При необходимост компанията може да мобилизира 400 екипа.

„Предприели сме всички необходими действия за осигуряване на незабавна реакция при евентуални аварийни ситуации. Направили сме всичко необходимо, за да гарантираме сигурността на електрозахранването, останалото зависи от природата“, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България. От компанията съветват клиентите си при прекъсване на електрозахранването първо да погледнат дали в околните блокове или къщи в съответното населено място има електричество.

"Ако е видимо, че всички или повечето от тях са останали без захранване, е добре клиентите да изчакат преди да позвънят в телефонния център, тъй като при мащабни аварии ЧЕЗ вече е информирана за тях", твърдят от компанията. ЧЕЗ напомня, че след набиране на 0700 10 010, меню 3 дава възможност на клиентите да получават информация за настоящите аварии и времето за тяхното отстраняване. Информация за планираните и непланирани прекъсвания на електрозахранването и очакваното време за неговото възстановяване може да бъде получена и на сайта на ЧЕЗ www.cez.bg, в секция „Е-услуги“, меню „Аварии и ремонти“ , както и през мобилен телефон на m.cez.bg.

Борисов проговори: Мой сътрудник, който не е член на ВСС, ми изпрати СМС-а

http://offnews.bg/news/n_1/n_620990.html

Мой сътрудник, който не е член на ВСС, ми изпрати СМС-а вчера, обяви премиерът Бойко Борисов в парламента. Вчера председателят на ВКС Лозан Панов разпространи информация, че членове на ВСС информират премиера Бойко Борисов за това как вървят дебатите по скандала "Яневагейт". Очаквайте подробности!

Днес решават за блокадата на Промахон

http://www.grreporter.info/dnes-reshavat-za-blokadata-na-promakhon/18510

Фермерите от региона на Серес ще отидат до гръцко-българската граница с тракторите си, за да решат кога ще започнат блокадите на пътя

прочети повече

Трети банкомат в рамките на два месеца бе изтръгнат в Югозапада

http://pik.bg/трети-банкомат-в-рамките-на-два-месеца-бе-изтръгнат-в-югозапада-news468300.html

Трети банкомат в рамките на два месеца бе изтръгнат в Югозапада

Тази нощ е изтръгнат банкоматът, намиращ се във фоайето на банка ДСК в Банско.

Според очевидци банкоматът е бил завързан за джип изтръгнат. В района има засилено полицейско присъствие. Полицейски патрули има на ГП Е-79, на входа на Благоевград и на пътен възел Симитли, където се слива с пътя от Банско. Специализиран автомобил на спецотряд за издирване и задържане е на входа на гр. Банско.

Това е трети банкомат, в Югозапада, изтръгнат само в рамките на 2 месеца - преди месец и половина в с. Гърмен, в началото на декември в Дупница и днес в Банско. И трите банкомата са собственост на ДСК. Това е пореден нагъл удар на крадците в Югозапада. До сега не е разкрит нито един от грабежите. 

Кражба от кола в Добрич

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543913

СД-плейър, преносим компютър и 50 лева са откраднати от кола в Добрич, информират от Областната дирекция на МВР. Кражбата е извършена в тъмните часове на 13 срещу 14 януари от лек автомобил „Опел”, паркиран в кв.”Дружба”. Извършителят е разбил стъклото на прозореца на предна лява врата на колата. Сигналът за кражбата е подаден на телефон 112 от 26-годишния собственик на колата.  По случая е образувано досъдебно производство....

Бивша топобщинарка и лобист на съд, взели 50 000 лева от търговка в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5234399

Сузана Николова и Вакрил Тодоров обещали да уредят закупуване на общински терен, но сделката пропаднала
Бившата зам-шефка на пловдивския общински съвет Сузана Николова и надзорникът Вакрил Тодоров се изправиха пред съда за измама в размер на 50 000 лева. Двамата обещали на бизнесдамата Юлия Костадинова да уредят закупуването на общинска земя под
Сузана Николова и Вакрил Тодоров обещали да уредят закупуване на общински терен, но сделката пропаднала Бившата зам-шефка на пловдивския общински съвет Сузана Николова и надзорникът Вакрил Тодоров се изправиха пред съда за измама в размер на 50 000 лева. Двамата обещали на бизнесдамата Юлия Костадинова да уредят закупуването на общинска земя под

ПЪРВО в ПИК! Премиерът Бойко Борисов удари по масата: ВСС нямат право да ме викат, това е прецедент

http://pik.bg/първо-в-пик-премиерът-бойко-борисов-удари-по-масата-всс-нямат-право-да-ме-викат-това-е-пре-news468299.html

ПЪРВО в ПИК! Премиерът Бойко Борисов удари по масата: ВСС нямат право да ме викат, това е прецедент

Днес премиерът Бойко Борисов за първи път коментира скандала от вчера за съобщението, което показа съдия №1 Лозан Панов.

"Излезе, че етичната комисия,  ще ме изслушва по въпросните разговори. Това във времето по един или друг начин постоянно се тиражираше. Аз по телефона с г-н Панов съм говорил и съм готов да отида винаги във Висшия съдебен съвет, но те нямат право да ме викат и това е прецедент", каза министър-председателят.

„Когато вчера вече за пореден път се повдигна тази тема отидох и обясних, не на закрито заседание, а пред всички медии, защото заседанията се предават долу на монитора и всички могат да го видят. Казах всичко каквото имах да казвам по темата и си отидох.

Не е работа на Панов да ме пита за изказвания на моята парламентарна група. Съобщението ми бе препратено и му бях обяснил, че той самия сутринта е казал, „Да извикаме Бойко Борисов на етичната комисия, са видим, че той няма да дойде, на негово място аз не бих дошъл”. И за това аз му го препратих.

Това съобщение е от мой съветник и няма общо с ВСС и за пореден път не съм говорил нито с Панов, нито с Янева”, допълни още премиера. 

Очаквайте подробности!

BHP Billiton обяви отписване на шистови активи за 7,2 млрд. долара

http://www.investor.bg/surovini/365/a/bhp-billiton-obiavi-otpisvane-na-shistovi-aktivi-za-72-mlrd-dolara-209524/

Обезценяването на активите е най-голямото, обявено от англо-американската група от началото на внезапния спад на цените на суровините

Лидерът на "Екогласност" Емил Георгиев срази Йово Николов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262866_%D0%9B%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%22%D0%95%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%22+%D0%95%D0%BC%D0%B8%D0%BB+%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B5%D0%B2+%D1%81

 

- Г-н Георгиев, преди дни вие сезирахте главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с имота за 2 млн. евро, който притежава журналистът от "Капитал" Йово Николов. Как ще коментирате това и очаквате ли да има развръзка по сигнала?

 

 

- "Екогласност" няма да се откаже от това, да докаже, че имотът на журналиста Йово Николов, е съвсем незаконен. Скоро очакваме прокуратурата да излезе с отношение по казуса.

 

 

 - Въпросният журналист написа поредица от материали, в които се бори уж срещу неправдата и в защита на природата, а накрая се оказва, че самият той е извършил такова престъпление, Вашият коментар?

 

 

- Ще коментирам с една народна мъдрост: Крадецът вика дръжте крадеца! Ние следим тези неща с имотите от доста време и не само за въпросното лице Йово Николов. Просто ни идва в повече, когато такива персони ползват само облаги, а претендират, че са природозащитници. Въпросният журналист е ползвал именно такава облага, използвайки защитена територия, взета на безценица край Созопол. Този сигнал ние го изнесохме в публичното пространство преди 3 години, когато никой не се самосезира и не ни обърна внимание. И затова сега бяхме принудени да отправим сигнал и до главния прокурор Сотир Цацаров, до Министерството на околната среда, защото според нас в закупуването на този имот има предпоставки за данъчни измами, в които е въвлечена и община Созопол. Трябва да ви уверя, че писмата, които сме пратили са получени навсякъде и както вече споменах, чакаме прокуратурата да се разпореди в най-скоро време.

 

 

- Защо решихте да подновите този случай?

 

 

- Ние решихме да подновим този случай, защото не можем да отминем това нарушение на закона. И когато се претендира, че някой е  защитник на природата, какъвто се явява Николов, и в същото време показва как се гази законът, ние не можем да останем безразлични. В закупуването на този имот има при всички положения няколко нарушения. От това, че той е закупен за 0,69 лв. на квадратен метър става ясно, че има предпоставки за данъчни измами. 

 

 

- Г-н Георгиев, какво установи Вашата проверка за конкретния имот, придобит от Йово Николов?

 

 

- При нашата проверка, направена от експерти, се оказа, че има драстично нарушение, конкретно в Закона за устройство на територията, Закона за Черноморското крайбрежие и Закона за защитените територии. И безспорно в този район  има защитени територии и местността, където е имотът на Йово Николов, е именно такава. Затова направихме проверката и няма да се откажем, докато не видим, че законите в тази държава се спазват. Време е сега прокуратурата и другите органи да докажат това.

 

 

- Как ще коментирате двойния морал в журналистиката?

 

 

- Двойният морал в журналистика в конкретния случай е направо троен морал. (смее се). Тези персони са с двоен морал не само в журналистиката, а и в живота. Около тези хора гравитират и т. нар. наречените "зелени" -  "наши любимци" -  един кръжок от хора от няколко правителствени организации, които са "уж" за защита на околната среда, а в същото време си мълчат и в такива случаи нито приемат, нито предават. Те са поръчкови журналисти и точно това искаме да докажем от "Екогласност". И няма сила, която може да ни спре.

 

 

- В близък район до имота на скандалния журналист имение има и  шефът му Иво Прокопиев. Това случайно ли е?

 

 

-  Да, знам, че в района и Прокопиев има имот. Интересното тук е, че неговият имот е закупен на "по-висока стойност",  казвам го в преносен смисъл на думата, разбира се, за около 2 лв. на квадратен метър е купен. Докато Йово Николов го купува за 69 стотинки, собственикът на "Икономедиа" Иво Прокопиев стига "космическите” около 2.00 лева на кв. метър. Това при всички случаи е данъчна измама и несъмнено трябва да бъде разгледана детайлно от данъчната администрация, защото имотите в района на местност ”Буджака” са едни от най-скъпите в България и цената им на първа линия е около 200 евро на кв. метър.

 

 

- Законен ли е имотът на Иво Прокопиев, г-н Георгиев?

 

 

- Тука не става въпрос за законен или незаконен имот, а за очевидни данъчни измами. Има кой да се произнесе за това. Но аз ще се върна пак за приноса към местните такси и данъци. Едно е да се платят местни данъци на основа 0.69 стотинки на кв.м. и друго е , когато имотът е оценен за кв.м. на 200 лв. или 200 евро в зависимост от това къде се намира. Тук става въпрос, че някой от служителите на общината си е позволил да разреши проектиране, разрешаване и въвеждане в експлоатация  на строеж в конкретния случай. Тук въпросът е защо са го разрешили. Това място очевидно е презастроено, навлезли са и в публична държавна собственост. Лично аз с наш активист сме направили и снимков материал по случая. Тези, които претендират, че са едва ли не по-големи католици от папата на практика ни показаха съвсем друг стандарт. Така, че ние еколозите, не можем да имаме толерантност към тези хора.

Миков: Лявата политика е без алтернатива като гледаме накъде води страната дясната коалиция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5234414

„БСП ще се събере на конгрес през април с нагласата да артикулира още по-ясно лявата политика, необходима на България като алтернатива на днешното дясно управление.“ Това коментира председателят на БСП Михаил Миков, цитиран от Фокус. Според него лявата политика е единственият възможен избор с оглед на това накъде дясната коалиция води страната.
„БСП ще се събере на конгрес през април с нагласата да артикулира още по-ясно лявата политика, необходима на България като алтернатива на днешното дясно управление.“ Това коментира председателят на БСП Михаил Миков, цитиран от Фокус. Според него лявата политика е единственият възможен избор с оглед на това накъде дясната коалиция води страната.

РИОСВ обяви конкурс за пъзел по повод Световния ден на влажните зони

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543912

Във връзка с отбелязване на Световния ден на влажните зони - 2 февруари, Регионална инспекция по околната среда и водите – Русе обявява конкурс за изработване на проект на пъзел на тема: „Влажните зони – прехрана, развлечение и биоразнообразие“. Конкурсът е предназначен за ученици от начален, основен и гимназиален курс и провокира младите хора, да се информират за  ролята на влажните зони, за ресурсите, които се добиват от тях, значението им за поддържане на природния баланс и за биологичното им разнообразие. Няма ограничения за използваните м...

Джими Бътлър вкара 53 точки при победа на "Чикаго булс"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/01/15/2686265_djimi_butlur_vkara_53_tochki_pri_pobeda_na_chikago_buls/?ref=rss




Гардът на "Чикаго булс" Джими Бътлър отбеляза 53 точки при победата над "Филаделфия 76" със 115:111 след продължение.

26-годишният баскетболист постигна личен рекорд, а неговият отбор - 23-а победа от 38 мача през сезона в НБА. 

Бътлър вкара 15 от 30-те си стрелби от игра и беше точен при 21 от 25-те си опита от наказателната линия. Той добави десет борби, шест асистенции и три откраднати топки за 49 минути. 

"Просто бях агресивен и се възползвах от...

Швейцария задържа лични средства на имигранти

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/01/15/2686267_shveicariia_zadurja_lichni_sredstva_na_imigranti/?ref=rss


Пристигащите в Швейцария бежанци трябва да предадат на властите всякаква собственост на стойност над 1000 швейцарски франка, за да помогнат за финансиране на издръжката си, предаде "Ройтерс".

Радиотелевизионната компания Ес Ер Еф показа разписка, която сирийски бежанец заяви, че получил от властите, когато трябвало да предаде повече от половината пари в брой, останали на семейството му, след като платили на трафиканти да им помогнат да стигнат до Швейцария.

Тя показа и...

Фотомодел от Лондон помага на децата от родния Стамболийски да спортуват

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5234315

Българският фотомодел Тодор Тумбалев, който от 5 години е сред лицата на модната индустрия в Лондон и Великобритания, се е амбицирал да помага за развитието на спорта в Стамболийски и запали по него децата от родния си град.
Освен че вече е пробил като фотомодел на Островаq студентът по бизнес в Лондон има изяви като моден дизайнер и участия в
Българският фотомодел Тодор Тумбалев, който от 5 години е сред лицата на модната индустрия в Лондон и Великобритания, се е амбицирал да помага за развитието на спорта в Стамболийски и запали по него децата от родния си град. Освен че вече е пробил като фотомодел на Островаq студентът по бизнес в Лондон има изяви като моден дизайнер и участия в

Биволъ: Борисов купил къща "в Барцелона" за 1,5 млн. евро на своя метреса

http://frognews.bg/news_105325/Bivola-Borisov-kupil-kashta-v-Bartselona-za-1-5-mln-evro-na-svoia-metresa/

Въпреки становището на ВСС, че записите от „Яневагейт“ са манипулирани и няма данни за нарушения на закона и етиката от лицата, които са цитирани там, днес Биволъ публикува нова порция от разговорите между „двете каки“. В разговора си Румяна Ченалова и Владимира Янева коментират как Бойко Борисов е купила къща за милион и половина евро в испанския град Барселона на своя любовница.

Конфискуват каруцата и боклука, ако хванат клошар в кофите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5234401

Тъй като хората, които ровят по кофите, нямат имущество и доходи, отпадъкът, който са извадили ще бъде конфискуван, както и средствата, послужили за изваждането му. Това предвиждат промените в Закона за управление на отпадъците, поясни Явор Божанков, зам.-председател на асоциацията на рециклиращата индустрия пред бТВ.
Тъй като хората, които ровят по кофите, нямат имущество и доходи, отпадъкът, който са извадили ще бъде конфискуван, както и средствата, послужили за изваждането му. Това предвиждат промените в Закона за управление на отпадъците, поясни Явор Божанков, зам.-председател на асоциацията на рециклиращата индустрия пред бТВ.

Млекопроизводители готвят протести през февруари

http://www.cross.bg/prodykti-mlyako-mlekoproizvoditeli-1494694.html

/КРОСС/ Млекопроизводители от цялата страна подготвят протести в София в началото на февруари заради срива на изкупните цени на суровото краве мляко, предаде БНТ. Според животновъди стойността на продукцията на някои места е паднала до 40 стотинки за литър, а цените на млечните продукти в търговската мрежа не са поевтинели. Заради кризата в сектора вече са фалирали 15 ферми в Пловдивско. Производителите настояват за въвеждане на лимит за внос на кондензирано мляко. Според тях секторът им търпи загуби заради вносната суровина, която в България се разрежда и се използва за направата на млечни продукти. Според представители на бранша много ферми, и то от първа категория, вече са преустановили дейност. Млечното производство в страната пострада от падането на квотите за мляко в ЕС, от една страна, и от наложеното руско ембарго на европейските продукти, от друга. Много малки и средни млекопроизводители в България покриват разходите си по отглеждането на животните с европейски средства, което не оставя достатъчно финансиране за развитие и инвестиции.  

Пребиха с бухалки кандидат-общинския съветник, "наръгал" октопод

http://offnews.bg/news/n_1/n_620982.html

Журналистът и кандидатът за общински съветник от Поморие Стоян Тончев е бил нападнат и бит снощи от няколко мъже. Тончев се е прибирал от свои приятели в дома си около 22:30 ч. По негови думи – на разстояние, което се изминава за пет минути, на ул. „Солна“. Нападателите изкарали бухалки и ножове. Видял е единия от побойниците си, но не го познава. Попитал ги защо го бият, а те му отговорили „До кога смяташ да пишеш?“. В сайта си zadkulisite.com, Стоян Тончев атакува основно работата на местната администрация и на кмета на Поморие Иван Алексиев. Смята, че именно работата му е причина за нанесения бой. Уточнява, че не е писал от доста време, така че нападението е било подготвено. „ Нещо, което е засегнало някой много. Според мен е някой властимащ. Пиша за неща, от които не съм доволен. Увеличението на данъците, изплащането на суми над договореното. Нормално е аз да не съм удобен. Най-страшното е, че това, което става с мен, то ще служи и за пред другите журналисти, да внимават какво правят. Това е в държавата на мутрите – мутренското управление. Това е България. И сме управлявани от треторазрядни, прости мутри “, казва Тончев. Той е настанен в МБАЛ – Бургас, с комоцио, счупен нос, изкривена челюст и травми по главата. Предстои да му се направи скенер, за да се прецени дали ще се оперира. Стоян Тончев стана популярен по време на предизборната кампания за местен вот през есента. На афишите си за кандидат за общински съветник в Поморие, той бе изобразен как промушва октопод с меч.

„Да запазим Корал” срещу Лиляна Павлова

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543909

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Активистите от сдружението „Да запазим Корал" ще протестират в 13 часа днес пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Повод за недоволството на природозащитниците е, че едноименният плаж е отдаден под наем за 5 години, а не на еко-концесия, както беше обещала министър Лиляна Павлова, след като спря злополучното леене на бетон върху тамошните дюни. Ето исканията на „Да запазим Корал", без никаква редакторска намеса: Да б...

Задържаха крадец в Тервел

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543910

45-годишен мъж от Тервел е задържан за кражба, съобщават от полицията. Той е проникнал чрез взлом на прозорец в дома на 48-годишен жител на същия град и е задигнал сателитен приемник, малка газова бутилка, дрелка и машинка за подстригване. Сигналът за кражбата е подаден вчера, в 9.45 часа. Полицията е предприела издирване, в резултат на което извършителят е задържан и доброволно е предал откраднатите вещи.По случая е образувано досъдебно производство....

Юлиан Константинов пее в “Турандот” в Софийската опера

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5233402

Юлиан Константинов ще влезе в ролята на Тимур в “Турандот”. Постановката ще бъде в деня на влюбените - 14 февруари, на сцената на Софийската опера и балет. Като китайската принцеса Турандот публиката ще види и чуе сопраното Цветелина Василева. Тя ще облече костюмите, ушити през 1995 г. за Гена Димитрова,
Юлиан Константинов ще влезе в ролята на Тимур в “Турандот”. Постановката ще бъде в деня на влюбените - 14 февруари, на сцената на Софийската опера и балет. Като китайската принцеса Турандот публиката ще види и чуе сопраното Цветелина Василева. Тя ще облече костюмите, ушити през 1995 г. за Гена Димитрова,

196 км ще e първият трансграничен ултрамаратон България-Гърция

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543911

През юни 2017-та година ще бъдат пробягани 196 км от първия трансграничен ултрамаратон България – Гърция. Това стана ясно след среща на организаторите от Сдружение „Български ултрамаратони” с представители на 6-те общини, през които минава трасето. На срещата подробно бяха разяснени предимствата от провеждането на подобен формат на Балканите. Николай Марангозов от Сдружението представи трасето, което стартира от Асеновград. В България маршрутът включва 40% горски пътеки и 60% черни пътища с пред...

Местан на среща при Радан

http://offnews.bg/news/n_1/n_620979.html

Бившият лидер на ДПС Лютви Местан се срещна в парламента с обявилия, че минава в опозиция лидер на ДСБ Радан Кънев. Срещата се проведе в стаята на зам.-председстаеля на Народното събрание от РБ Иван Иванов. Двамата дори бяха заключили вратата на стаята. Срещата продължи повече от 30 минути. След срещата Местан обясни, че са говорили за политическата суитуация в страната. Очаквайте подробности

21 университетски преподаватели задържани в Турция за „терористична пропаганда“

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5234379

Турция е задържала 21 университетски преподаватели за „терористична пропаганда“ заради петиция, която критикува военните операции срещу кюрдските сепаратисти в югоизточната част на страната, съобщи АФП.
Полицията е задържала служители на Коджаелския университет, близо до Истанбул, в ранните часове на петъка.
Турция е задържала 21 университетски преподаватели за „терористична пропаганда“ заради петиция, която критикува военните операции срещу кюрдските сепаратисти в югоизточната част на страната, съобщи АФП. Полицията е задържала служители на Коджаелския университет, близо до Истанбул, в ранните часове на петъка.

Григор Димитров ще играе финал в Сидни!

http://www.bnews.bg/article-146417

Българинът ще се опита да спечели пета титла в кариерата си.

Европейската банка подкрепя развитието на Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5234377

Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ подкрепя развитието на Русе като дунавската столица на България. Това стана ясно след среща на кмета Пламен Стоилов /ГЕРБ/ с директора на кредитната институция Лариса Манастърли и нейни представители. ЕВБР е готова да финансира одобрените проекти.
Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ подкрепя развитието на Русе като дунавската столица на България. Това стана ясно след среща на кмета Пламен Стоилов /ГЕРБ/ с директора на кредитната институция Лариса Манастърли и нейни представители. ЕВБР е готова да финансира одобрените проекти.

Йово Николов бетонирал мидения плаж в Созопол

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262865_%D0%99%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2+%D0%B1%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BB+%D0%BC%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%B6+%D0%B2+%D0%A1%D0%B

 Природозащитната партия „Екогласност“ е сезирала главния прокурор Сотир Цацаров за скандален имот край морето на топжурналист от „Капитал“, стана ясно преди дни. Копие от сигнала е изпратено също до Министерство на околната среда и водите, Дирекция за национален строителен контрол, община Созопол и НАП, научи БЛИЦ. Палатът на Йово Николов е оценен сега за над 2 млн. евро, намира се на първа линия до морето и прави достъпът до плажа на далян „Чайка“ край Созопол напълно невъзможен откъм брега. В сигнала се упоменава, че имотът е придобит на изключително ниска цена, нетипична за черноморското крайбрежие и специално за Созопол и че скалите край него са бетонирани от Николов.

„Едно кратко пътуване с лодка за разходка на юг от Созопол и Лозенец би показала десетки нарушения на закона по българското Черноморие - излят бетон в морето, превърнал се в ограда, каменни и метални пристани, заведения, които като наколни жилища влизат над водата... Някои от случаите са тотално незаконни, други са прикрити като брегоукрепване.“ Така започва статия на Йово Николов, озаглавена "Брегоусвояване. Бетонирането на Черноморието се маскира като укрепване на брега“, публикувана на 26 юни 2009 във в. „Капитал“ . Година по-късно той написва и „Бетонирана арогантност” (публикувана на 28 май 2010), в която, от позицията на последна истанция, скандалният журналист описва извършени нарушения, но пропуска тези, които той самият е направил като собственик на имот на първа линия на морето край Созопол. Йово зверски е бетонирал красивите скали на далян „Чайка“, но се чувства недосегаем за строителните закони. Извършеното от него нагло и грозно незаконно строителство, е най-точната илюстрация на народната поговорка  „Крадеца вика,  дръжте крадеца”. 

 

Имотът е купен през 2002 г. за цели 0,69 лв на квадратен метър. Сега, изграденото от него имение, заедно с високите бетонни стени, се оценява на над 2 млн. евро.


Йово Николов е дългогодишен анализатор в сектор "Сигурност", автор на стотици разследвания. Работил е във вестниците "24 часа" и "Континент". Съпруг е на шефката на политическия кабинет на Вежди Рашидов – Ива Петрони.  Днес е отговорен редактор на в. "Капитал" и крупен собственик на яхта, луксозен джип и имот за милиони край морето. В съседство са имотите на шефа му Иво Прокопиев и бившия съдружник в „Икономедия“ Филип Харманджиев.

 

 

През 2002 година се образува гражданското дружество "Колокита”, в което съдружници са въпросните радетели за усвояване на защитената едноименна зона, намираща се на площ от 650 дка между Созопол и къмпинг "Каваците”.

 

Зоната е обявена за защитена през 1970 г. от Министерство на горите и горската промишленост (зап.№1754/16.06.70), с мотиви запазването на намиращите се там изключително красиви многобройни фиорди и скални образувания, които предизвикват голям интерес на българските и чуждестранните туристи.

 

Докато Филип Харманджиев закупува земята си за около 49 стотинки на кв. метър, то журналистът Йово Николов качва цената на 69 стотинки, а собственикът на "Икономедия" Иво Прокопиев стига "космическите” около 2.00 лева на кв. метър.


 

 

„Това при всички случаи е данъчна измама и несъмнено трябва да бъде разгледана детайлно от данъчната администрация, защото имотите в района на местност ”Буджака” са едни от най-скъпите на територията на Република България и цената им на първа линия е около 300 евро на кв. метър“, каза лидерът на „Екогласност“ Емил Георгиев.

 

През 2012 г. стана известно, че Иво Прокопиев и Ф. Харманджиев са приватизирали улица, която е била предвидена за преминаване на граждани и с това достъпът до морето е станал невъзможен. Същото е сторил и Йово Николов в района на далян "Чайка”, но е успял да надмине работодателите си по начина на застрояване. Надминал ги е както с превишаване на процента на застрояване, така  и с размера на застроената площ, и с количеството бетон, излят на скалите. Достъпът до красивия миден плаж на далян "Чайка” е невъзможен, тъй като има бетонна пътека обозначена като „частна“.

 

„По данни на наши членове, в и до имот с кадастрален № 8076 на улица „122“ № 4 в местност „Буджака“, от който са образувани УПИ VІІ-8076 и VІІІ-8076  по посока към морския бряг, в непосредствена близост до морската вода и в заливна зона, са изградени стоманобетонни стени, стълбища, площадки и други строежи с неизвестно предназначение, за които няма информация дали са допустими по действащите планове и по приложимите нормативни актове, дали ползването им е разрешено, дали проектирането и изграждането им отговаря на плана за управление на защитената местност. Доколкото ни е известно, достъпът до тези строежи е ограничен, а ползването им не може да се извършва публично, включително откъм морския бряг.


 

 

При справка в община Созопол се установява, че няма специализиран устройствен план по Закона за устройство на черноморското крайбрежие и не се предвижда застрояване на брегоукрепителни, брегозащитни и други съоръжения, както и строежи на морския бряг“, пише в сигнала на „Екогласност“.

 

Очаква се прокуратурата да разпореди проверка за спазване на законността на извършените действия по проектиране, разрешаване, изграждане, контрол, приемане и въвеждане в експлоатация на строежите в и около скандалния имот на топжурналиста от „Капитал“.


Надежда ПЕТРОВА/ БЛИЦ

 

 

 





 

Радан Кънев: Какви ли не глупости съм им гласувал

http://www.moreto.net/novini.php?n=311160

„Съдебната реформа е мотивът ми за влизане в политиката. Нямаше да съм в политиката, ако не се бях в сблъсък като юрист с една нелечима вътре в съдебната система корупция. Тя не може да се реши без политическа намеса”, заяви в предаването „Здравей, България” председателят на ДСБ Радан Кънев.

ВМА с нова операционна зала в клиниката „Ендоскопска хирургия”

http://pik.bg/вма-с-нова-операционна-зала-в-клиниката-„ендоскопска-хирургия”-news468289.html

ВМА с нова операционна зала в клиниката „Ендоскопска хирургия”

Във Военномедицинска академия бе открита обновена операционна зала в Клиниката „Ендоскопска хирургия” по случай 25-ата годишнина от създаването на клиниката. Благодарение на новата придобивка се увеличава двойно капацитетът.

По време на откриването бе отслужен и водосвет за здраве на персонала и пациентите. На него присъстваха началникът на ВМА генерал-майор член-кор. проф. Николай Петров, министърът на отбраната Николай Ненчев, както и служители на болничното заведение. Обновената операционна зала на клиниката ще увеличи капацитета двойно, обясни ген. Петров. По неговите думи досега големи операции със съвременна технологии са се правели основно в едната зала, а в другата зала се извършвали по-малки операции, които не изискват наличие на такава апаратура.

„С наличието на тази апаратура и двете зали се натоварват синхронно. Това означава повече капацитет, повече операции и повече помощ на пациентите”, обясни началникът на ВМА. Той заяви, че статистиката показва, че за десетина години над 6000 операции са извършени и над 85% от тях са ендоскопски. Апаратурата за новата операционна зала също е нова и е на стойност, каквато не е купувана в България. Тя е закупена със средства, които Министерство на отбраната даде на ВМА.

Става ясно, че цената й е около 140 000 лв. Операциите в новата зала ще стават по всички досега съществуващи регламенти. Единственото, което се променя за пациентите е, че обемът им се увеличава, уточни ген. Петров. Запитан дали намаляването на дълговете на ВМА се е отразило за заплатите на служителите, генерал Петров обясни, че не се е отразило по никакъв начин. „Ние правим истинска реформа, нямаме заплати, ДМС или забавяне в сроковете на плащане. Това от персонала не се усети по никакъв начин”, поясни той.

Относно това дали персоналът на ВМА е намален, ген. Петров заяви, че е намален с около 300 души, като има и съкратени и пренасочени хора. „Това не беше персонал, който работеше във ВМА, а, който беше структуриран в пунктовете на Министерство на отбраната, Военна академия „Раковски”, добави началникът на ВМА. 

Млекопроизводители готвят протести в София през февруари

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/01/15/2686260_mlekoproizvoditeli_gotviat_protesti_v_sofiia_prez/?ref=rss


Млекопроизводители от цялата страна подготвят протести в София в началото на февруари заради срива на изкупните цени на суровото краве мляко, предаде БНТ.

Според животновъди стойността на продукцията на някои места е паднала до 40 стотинки за литър, а цените на млечните продукти в търговската мрежа не са поевтинели. Заради кризата в сектора вече са фалирали 15 ферми в Пловдивско.

Производителите настояват за въвеждане на лимит за внос на кондензирано мляко. Според тях...

Отново гледат делото за опит за убийство и побой над студенти от Военноморското през 2011-та във Варна

http://petel.bg/Otnovo-gledat-deloto-za-opit-za-ubiystvo-i-poboy-nad-studenti-ot-Voennomorskoto-prez-2011-ta-vav-Varna__141362

За втори път в рамките на година и половина Варненският апелативен съд ще подложи на въззивен контрол наказателното дело срещу В. П. и А....

Местан: Опозиция сме, няма да участваме в десен проект

http://petel.bg/Mestan--Opozitsiya-sme--nyama-da-uchastvame-v-desen-proekt__141363

Снимка: Булфото "Ние сме опозиция на това управление и няма да участваме в десен проект", заяви пред медиите в Народното събрание вече...

Тестваха модерна система за проследяване на контейнерите на пристанище Варна

http://varna.actualno.com/testvaha-moderna-sistema-za-prosledjavane-na-kontejnerite-na-pristanishte-varna-news_518476.html

Успешно бе тествана уникална система за проследяване на контейнери в терминал Варна – Запад на „Пристанище Варна“ ЕАД. Системата е разработена от международен екип по проект “SEcuring TRAnsit CONtainers” (SETRACON). Във варненското пристанище бе проследено движението на условен контейнер със скъпоструваща техника. В реално време, чрез специална онлайн платформа (в разработка), бе наблюдавано разтоварването му от борда на плавателен съд и транспортирането му през ус

Нова среща с нобелиста за икономика Джоузеф Стиглиц

http://books.actualno.com/nova-sreshta-s-nobelista-za-ikonomika-djouzef-stiglic-news_518485.html

След книгата „Цената на неравенството“ ИК „Изток-Запад“ пуска новия бестселър на Стиглиц „Голямото разделение“, във време, в което светът никога не е бил толкова разделен. Книгата включва подбрани от самия Стиглиц статии, писани за авторитетни издания като „Ванити Феър“ и „Ню Йорк Таймс“. Според Джоузеф Стиглиц огромното неравенство в Щатите не е в резултат от неумолимите закони на икономиката, а е въпрос на политика и е напълно възмо

Вотът на недоверие към правителството ще е за цялостна политика

http://politics.actualno.com/votyt-na-nedoverie-kym-pravitelstvoto-shte-e-za-cjalostna-politika-news_518480.html

Вотът на недоверие към правителството на Бойко Борисов ще бъде за цялостната политика на кабинета. Това стана ясно след среща в парламента между парламентарните групи на "БСП лява България" и ДПС. Социалистите започнаха консултации за внасяне на първи вот на недоверие към втория кабинет на Борисов, предаде БНР. Примерните теми ще бъдат избирани измежду несправянето на властта с престъпността, "плачевната ситуация" в здравеопазването и демографската криза.  Лидерът на социалистите Михаил

В Поморие пребиха журналиста Стоян Тончев заради работата му

http://burgas.actualno.com/v-pomorie-prebiha-jurnalista-stojan-tonchev-zaradi-rabotata-mu-news_518483.html

Журналистът от Поморие Стоян Тончев е бил пребит снощи в морския град. Няколко души са нападнали Тончев, по негови думи, с бухалки, а побоят е свързан с работата му. Стоян Тончев е в Бургаската болница със счупен нос, изкривена челюст и множество травми. Двама или трима души са го причакали снощи около 22.30 ч., когато се е прибирал в дома си в Поморие. Извадили бухалки и се нахвърлили върху него, като му крещели "Докога смяташ да пишеш?". Той е видял един от нападателите си, но казва, че не г

Роден да оцелява

http://books.actualno.com/roden-da-oceljava-news_518487.html

Джоузеф Рикман, бившето златно момче на ЦРУ, изнася огромно количество секретни компрометиращи данни като част от изкусен план за предателство на страната си. По петите му е изпратено най-опасното оръжие – топ агентът Мич Рап. Рап бързо ликвидира предателя, ала той се оказва смъртоносна заплаха дори и от гроба. В различни точки на земното кълбо започва да изтича информация от откраднатите документи. Тайните служби на враждуващи държави се впускат в надпревара с всички непозволени средств

На снежно пътуване в Рила

http://travel.actualno.com/na-snejno-pytuvane-v-rila-news_518488.html

Снегът е радост голяма открай време за малки и големи. И колкото повече копнеем за него, донякъде заради все по-честата му липса по по-ниските части, толкова повече ни примамва идеята да нарамим ските и шейните и да се отправим към планината. Затова и настоящото петъчно предложение на "Българският пътеводител" в традиционната си рубрика в Actualno.com е да поемем към Рила. Моментът е повече от подходящ и заради един специален повод - в събота, 16 януари се провежда Световния ден на снега. Част

Заглушител издаде скривалище на автокрадци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5234361

Промишлено хале, ползвано от автоапаши за укриване на крадени коли, откри полицията в Лом. Тайното депо е разкрито заради използваната от крадците заглушителна техника, която разстроила комуникациите в района, съобщиха от Областната диреция на МВР в Монтана.
Криминалистите влезли в дирите на престъпниците след като преди дни телекомуникационна
Промишлено хале, ползвано от автоапаши за укриване на крадени коли, откри полицията в Лом. Тайното депо е разкрито заради използваната от крадците заглушителна техника, която разстроила комуникациите в района, съобщиха от Областната диреция на МВР в Монтана. Криминалистите влезли в дирите на престъпниците след като преди дни телекомуникационна

Нелегална ракиджийница в Несебър бълва „домашна” ракия

http://www.cross.bg/rakiya-alkohol-zakona-1494693.html

/КРОСС/ Полицейска акция в Несебър разкри нелегална спиртоварна в почивна станция на Светия Синод. Духовни лица обаче не били замесени. Помещенията били отдадени на столичанин под наем, който бил открит на място по време на акцията. Проверката била извършена по сигнал, че от сградата редовно се изнасят бутилки с алкохол, който очевидно се произвеждал в самата сграда. Полицаите са заварили инсталирано за работа медно съоръжение за изваряване на ракия с вместимост 100 литра. Освен това е имало и шест бидона от по 120 литра, пълни с подготвен за изваряване материал, както и туби с готов алкохол. Взети са проби, а алкохолът, бидоните и казанът са иззети. Регистрираните действащи казани за ракия на територията на страната официално са 2000, като по данни има още 6000 други, които работят, но не се регистрират и са изцяло в сивия сектор. Те произвеждат тонове ракия от съмнителни суровини, които впоследствие продават нелегално, а не както изисква закона, с плодови материали на лица, които не разполагат със собствени казани. Тези огромни количества се продават наливно в заведения, по пазари и край пътищата в пластмасови дамаджани и шишета като „домашна" ракия. За съжаление тази ракия е всичко друго, но не и домашна. Тя се произвежда в количества с тонове, предвидена за търговски дейности извън закона

Нарязаха гумите на паркиран в Добрич „Мерцедес”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543905

Неизвестен извършител е нарязал с остър предмет четирите гуми на лек автомобил „Мерцедес”, фирмена собственост, паркиран на пл.„Свобода”, зад МОЛ - Добрич. Сигналът за случая е подаден в полицията вчера сутринта чрез телефон 112 от 41-годишен мъж от Каварна. Инцидентът е станал е в нощта на 13 срещу 14 януари. По случая е образувано досъдебно производство....

„За” и „Против” чужди самолети да ни охраняват

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/za-i-protiv-chuzhdi-samoleti-da-ni-ohraniavat-6048500

Възможността натовски самолети да пазят българското небе беше записана заради трагичното състояние на родната авиация. В нея обаче опозицията видя предаване на националния суверенитет

Спортист №1 на Дупница Теодор Георгиев в битка за квота за Олимпиадата в Рио

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543904

Състезателят на таекуондо клуб „Гладиатор"- Дупница Теодор Георгиев ще се бори за квота за Олимпийските игри в Рио на последната европейска квалификация в Турция, която ще се проведе на 16- 17 януари. Теодор Георгиев е Спортист №1 на Дупница за 2015 година при мъжете. Той отпътува за Истанбул с личния си треньор Христо Михалчев. Състезанието ще изпрати златния и сребърния медалист във всяка от 8-те категории на Олимпийските игри в Рио тази година. Битката за квотите няма да е лесна и се оч...

Автомобил изгоря във Варна (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543908

Автомобил „Мерцедес” с варненска регистрация е бил залят със запалителна течност и запален снощи около 22.30 ч. във варненския квартал „Кайсиева градина”.По думите на очевидец мъж е паркирал автомобила пред бл. 211, след което сам го залял с бензин и драснал клечката, качил се е в друг автомобил и е избягал от мястото на пожара. Въпреки намесата на пожарникарите, автомобилът е изгорял напълно.

Димитър от Кошарица прави най-вкусната наденица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543903

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Цените падат 3 години поред

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543907

Инфлацията е отрицателна за трета поредна година. Пред декември инфлацията замръзна на 0%, и в резултат за цялата 2015 г. е минус 0,4%, обявиха от Националния статистически институт. През предходните 2013 г. и 2014 г. тя също беше отрицателна - минус 1,6% и минус 0,9%, припомня "Стандарт". Статистиката отчете дефлация за 2015 година По принцип поддържането на отрицателна инфлация за дълъг период от време е лош сигнал за икономиката, защото намалява желаниет...

Двама чужденци идват на проби в "Черно море"

http://www.moreto.net/novini.php?n=311162

Двама нови футболисти ще се присъединят към подготовката на „Черно море“ другата седмица. И двамата са градивни полузащитници. Те ще бъдат на проби и ще спорят за едно място. И двамата ще се включат поне в една контрола на „моряците“ .

Откриха крадени коли в Монтана и Лом

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5234226


Два крадени автомобила и два с фалшиви документи са открити при полицейски акции в Монтана и Лом.
Полицейски действия са предприети вчера във връзка с постъпил в ломската полиция сигнал за смущение в честотите на българска телекомуникационна компания, помещаваща се в сграда в кв.
Два крадени автомобила и два с фалшиви документи са открити при полицейски акции в Монтана и Лом. Полицейски действия са предприети вчера във връзка с постъпил в ломската полиция сигнал за смущение в честотите на българска телекомуникационна компания, помещаваща се в сграда в кв. "Младеново" в града.

България отново е трета в ЕС по ръст на продажбите на нови автомобили

http://www.dnevnik.bg/skorost/2016/01/15/2686263_bulgariia_otnovo_e_treta_v_es_po_rust_na_prodajbite_na/?ref=rss


Продажбите на нови автомобили в България през декември са били с над 62% по-силни от същия месец на миналата година, като единствено Холандия и Кипър, от обхванатите от статистиката страни от ЕС, имат по висок ръст, сочат разпространените днес данни на Асоциацията на производителите на автомобили в Европа (АСЕА). Пазарът в еврозоната като цяло расте за 28-ми пореден месец, а България е трета по този показател за втори пореден месец.

През декември в страната са купени 3141 леки...

Фалшиво съобщение плаши, че „Вайбър“ става платен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5234347

Фалшиво съобщението, което се разпространява във „Вайбър“ от четвъртък, подвежда потребителите, че от събота приложението ще стане платено. То приканва потребители, които имат поне 10 контакта в телефона си, използващи приложението, да изпратят съобщението, като така за тях то би останало безплатно,
Фалшиво съобщението, което се разпространява във „Вайбър“ от четвъртък, подвежда потребителите, че от събота приложението ще стане платено. То приканва потребители, които имат поне 10 контакта в телефона си, използващи приложението, да изпратят съобщението, като така за тях то би останало безплатно,

Вижте няколко любопитни факта за Coca-Cola

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543902

Coca-Cola е най-популярната газирана безалкохолна напитка, предлагана по целия свят. Тя е изобретена през XIX век век от американеца Джон Пембъртън, който я замисля като лекарство, което се купува без рецепта. Днес Coca-Cola е разпознаваема по целия свят и се продава в повече от 200 страни. Вижте във видеото няколко любопитни факта за Coca-Cola. 3.1% от всички напитки консумирани в света са продукти на Coca-Cola. Coca-Cola използва 300 000 тона алуминии за кутийките си всяка година само за производството си в САЩ. Това се равнява на 17.4% от ...

Партията на Яне Янев скочи срещу Лозан Панов

http://offnews.bg/news/n_1/n_620975.html

От партия "Ред, законност и справедливост" излязоха с остра декларация след вчерашния скандал с sms-а на премиера Бойко Борисов до председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов . От партията на Яне Янев, който е съветник на Борисов по въпросите с корупцията, заявиха, че Панов "стреля по Борисов като наемник на Радан Кънев и Христо Иванов". Според декларацията лобистки среди, свързани с "мега-богати адвокатски кантори" се стремят да овладеят върха на съдебната система. От партията питат "#Кой" е направил Лозан Панов шеф на Административен съд - София през 2006 година. Именно Яне Янев пръв оповести, че Лозан Панов, който като кандидат за поста председател на ВКС беше блъснат от автомобил, се връща в надпреварата. Тогава лидерът на РЗС беше на позицията, че съдебната система има свои съпротивителни сили и че Лозан Панов е почтен съдия.  Днес обаче партията на Янев е на друго мнение. Ето и цялата декларация: В съдебната система е необходима спешна операция без упойка, а не бутафория тип Христо Иванов, Радан Кънев и сие. Вчерашната есемесна стрелба, която откри председателят на ВКС Лозан Панов, е свидетелство, че между съдебната система в този ѝ вид и грубата политическа игра има опасно малка дистанция. При един по-задълбочен анализ на случващото се вижда, че лобистки среди на магистрати, обвързани с мега-богати адвокатски кантори, се стремят да овладеят върха на съдебната система. Нелепо е точно те да говорят за "разделение на властите", докато в същото време видимо се опитват целенасочено и координирано да внедрят протежетата си за административни ръководители на ключовите съдилища. Лесно е да се види техният двоен аршин – обърнете внимание в коя медия и в каква светлина най-често са се появявали подсладените образи на Панов и Христо Иванов. Вижте и дали в същата медийна групировка има публикации и анализи относно «славното» минало на тези герои. И двамата сякаш са се родили вчера – ни дума за пътя им до министерският пост или топлото място във ВКС. През 2006 година Ахмед Доган и Сергей Станишев бяха на върха на силите си. #Кой точно тогава направи Лозан Панов шеф на Административен съд - София? Абсурд е към днешна дата същият този човек, лансиран от най-ретроградните кръгове в новата ни политическа история, да бъде изкарван независим реформатор. Измина немалко време от избирането на г-н Панов във ВКС – нека видим с какво има да се похвали. Защото, особено напоследък, изглежда, че той влага времето и енергията си в демонстриране на геройски пози в публичното пространство и остава съмнение доколко и как всъщност върши отговорната работа на високия си обществен пост. Къде са смелият коментар и действия на г-н Панов по знаковите дела в неговия съд? Нека дава пример с тежестта на работата си, а не да дава работа на медиите с тежеста на позите си. Както и би било обективно медиите на наточилите зъби за овладяване на съдебната система да си направят труда да отразяват и качеството на работата на своите любимци, а не само «речите» и есемесите им.

Излагат за поклонение богослужебните одежди на Васил Левски

http://www.cross.bg/odezhdi-ignatiii-vasil-1494692.html

/КРОСС/ Богослужебните одежди на йеродякон Игнатий - Васил Левски, ще бъдат изложени днес в столичния храм "Св. София", предаде БГНЕС. Те ще останат в храма за поклонение до края на февруари.Става дума за дяконски стихар и орар. Те се съхраняват в сопотския девически манастир "Св. Спас",в който е Васил Иванов Кунчев е приел монашеството. Според преданието монах Игнатий е облякъл тези одежди при ръкополагането си за дякон и ги е ползвал впоследствие при богослужения. Освен от него, те са носени и от други духовни лица. Манастирът е опожарен от турците по време на Освободителната война, но олтарът на църквата, където са били одеждите, оцелява. След възстановяването му манастирът става девически и монахините съхраняват одеждите като една от реликвите му. В църквата „Св. София - Премъдрост Божия" се съхранява и кичур от косите на Дякона, дарен на храма на 21 февруари 1970 г. от Бочо Христов Загорски - първи сестрин внук на йеродякон Игнатий.

EVN България се подготвя за влошаването на атмосферните условия

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/QZNdptBthf0/

Във връзка с неблагоприятните метеорологични прогнози през следващите няколко дни EVN България предприе допълнителни организационни мерки за реакция в случай на нарушено от лошото време електрозахранване в Югоизточна България. Основните рискове са за комбинация от вятър и дъжд, преминаващ в сняг в условията на променящи се температури, водещи до обледенявания на електропроводи.

Организационните мерки включват увеличаване на броя на дежурните сътрудници по места, проверка на авариен резерв и автомобили. Проверени бяха мобилните генератори и специалната механизация: моторни шейни, автовишки, АТВ и рактраци, кабелни лаборатории и екипировка. Инспекции се провеждат и на телемеханиката и радиостанциите, които са изключително полезни като автономна връзка с аварийните екипи при продължително отпадне на мобилните комуникации. Като част от подготовката е предвиден и допълнителен инструктаж на аварийните екипи за работа при лоши метеорологични условия и контакт с рамкови фирми за завишаване на готовността им за реакция при необходимост. Информация се поддържа с местната и централната власт и съответните служби и звена.

Дежурните екипи поддържат връзка с денонощно функциониращите два специализирани диспечерски центъра на EVN България за управление на електроразпределителната мрежа, откъдето се осъществява текущ контрол и мониторинг на съоръжения.

Общо 75 дежурни екипа на EVN България са в готовност да реагират при необходимост от отстраняване на евентуални аварии. Дружеството има възможност за включване на допълнителен брой сътрудници и техника при извънредни ситуации, както и да активира специален кризисен щаб.

В случай на прекъсване на снабдяването клиентите могат да ни сигнализират на специализираната денонощна линия за повреди 0700 1 0007. При избиране на 0700 1 0007 клиентите могат да получат информация за вече известни аварии. По този начин не е необходимо клиентът допълнително да се свързва със сътрудник от телефонния център, за да предостави информация за липса на захранване в изброените населени места, тъй като аварията е регистрирана и се работи по нейното отстраняване.

ЕVN България
Телефонен център 24 часа в денонощието
0700 1 0007 – телефон при липса на захранване
0700 1 7777 – телефон за обща информация и справки

Новите климатични ангажименти могат да възродят ядрената енергетика

http://www.investor.bg/analizi/85/a/novite-klimatichni-angajimenti-mogat-da-vyzrodiat-iadrenata-energetika-209523/

Бум може да се очаква в Азия, но и в Европа се работи по ядрени проекти, смята експертът от Булатом Станислав Георгиев

8 неща, които влияят неблагоприятно на компютъра ни

http://pik.bg/8-неща-които-влияят-неблагоприятно-на-компютъра-ни-news468277.html

8 неща, които влияят неблагоприятно на компютъра ни

Всички компютри имат ограничен живот и рано или късно те ще започнат да ни напомнят този факт: ще станат по-шумни, ще работят по-бавно, ще започнат да показват съобщения за грешки без видими причини. Но много от тези проблеми може да се избегнат изцяло с малко предвидливост и подготовка. Трябва само да се грижите за вашия компютър и да сте наясно с факторите, които могат да го повредят.

И така, има начини да накарате компютъра ви да работи добре по-дълго време, като по този начин си спестите главоболия и пари в дългосрочен план. Благодарение на Make Use Of можем да разберем кои 8 неща, които влияят неблагоприятно на компютъра ни.

1. Лоша вентилация

Прегряването е един от най-големите фактори, които могат да влияят неблагоприятно на компютъра. Това може да забави работата му, да повреди компонентите, а при лаптопите, драстично се съкрати живота на батерията.

Всички компютри са проектирани така, че ефективно да разсейват топлината, която се генерира чрез вентилатори и вентилационни отвори. Тези отвори обаче лесно се запушват, така че се уверете дали не сте ги блокирали по някакъв начин. Освен това, за да се предотврати прегряване не трябва да поставяте компютър твърде близо до отоплителни уреди или на слънцето през лятото.

2. Натрупване на прах

Натрупването на прах също води до бързо прегряване, освен това може да попречи на движещите се части. От време на време използвайте сгъстен въздух, за да премахнете натрупалия се прах.

3. Токов удар и неочаквано спиране на тока

Токовите удари са опасни, защото могат да причинят големи щети на компютъра. В най-добрия случай, може да се стигне до незначителна загуба на данни, а в най-лошия – до повреда на дънната платка. Вече сме писали за ползите от използването на UPS устройство в статията: Какво трябва да знаем при избора на UPS.

4. Извадени кабели

Външните кабели може да се извадят много лесно, но това може да се случи и с онези, които са вътре в кутията на компютъра. Ако имате проблеми с хардуера, струва си да пробвате дали всички кабели са правилно свързани.

5. Физическа повреда

Носенето на лаптопа навсякъде с нас, отстраняване на периферните устройства не навреме, както ударите и разливането на течности по клавиатурата на лаптопа могат да доведат до сериозни повреди. Механичните хард дискове са особено податливи на увреждане, ето защо не трябва да премествате компютъра докато е включен. Ударите също могат да повредят вътрешните компоненти или да причинят разхлабване на кабелите и връзките. Дори и ако разлятото питие върху лаптопа не го ‘убие‘ веднага, влагата може да предизвика ръждясване и корозия с течение на времето.

6. Софтуер

Софтуерните проблеми няма да намалят продължителността на живота на вашия компютър, но те могат значително да забавят работата му. Първо, инсталирайте всички налични актуализации за вашата операционна система и програми. Уверете се, че използвате актуален уеб браузър и се отървете от бъгавите и несигурни плъгини като Flash. Инсталирайте всички необходими инструменти за сигурност, отървете се от неизползваните програми и избягвайте прекомерната употреба на бета приложения. Освен това трябва да изчистите всички стари и ненужни ви файлове.

7. Батерията

Има много начини по които можем да удължим живота на батерията на лаптопа си. Дори и да сте наясно, че затъмняването на дисплея или изключването на Wi-Fi връзката ще удължи живота на батерията, то трябва да осъзнаете че има много други начини, чрез които можете да се погрижите за батерията. Повече по темата може да прочетете в статията: Как да удължим живота на батерията на лаптопа си.

Източник: digital.bg

ЕС насочи 100 млн. евро в помощ на африкански държави

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2016/01/15/2686259_es_nasochi_100_mln_evro_v_pomosht_na_afrikanski_durjavi/?ref=rss


Европейската комисия започна програми на стойност 100 млн. евро за спиране на имиграцията от африканските държави, предаде прес центърът на институцията.

7 млн. са предназначени за мерки на регионално ниво. Те ще бъдат вложени в съвместно обучение в сферата на сигурността (борбата срещу тероризма, организираната престъпност и трафика на хора) между пет държави – Буркина Фасо, Мали, Мавритания, Нигер и Чад.

Oбщо 32 млн. евро получава Нигер, за да може да се справи с потока...

Премиерът на Македония Никола Груевски подава оставка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5234340

Премиерът Никола Груевски ще подаде оставка в Събранието на Македония, като по този начин ще гарантира изпълнението на политическото споразумение в Пържино, съобщава в емисията си за Македония радио
Премиерът Никола Груевски ще подаде оставка в Събранието на Македония, като по този начин ще гарантира изпълнението на политическото споразумение в Пържино, съобщава в емисията си за Македония радио "Свободна Европа", цитирано от "Фокус". Радиото припомня, че съгласно Споразумението преходното правителство с премиер от ВМРО-ДПМНЕ трябва да бъде

Смартфоните със сензори за пръстови отпечатъци ще бъдат с 40% по-евтини през 2016г.

http://pik.bg/смартфоните-със-сензори-за-пръстови-отпечатъци-ще-бъдат-с-40-по-евтини-през-2016г-news468275.html

Смартфоните със сензори за пръстови отпечатъци ще бъдат с 40% по-евтини през 2016г.

Сензорите за пръстови отпечатъци започнаха да намират все по-голямо приложение в смартфоните на водещите производители през изминалата година и тази тенденция ще продължи с пълна сила и през 2016г. В момента над 20 компании в глобален мащаб попадат в списъка с имената на брандовете, които разработват подобни компоненти за мобилни устройства, От своя страна тази конкуренция между тях закономерно води и до постепенно намаляване на цената за производството на сензори за пръстови отпечатъци, предаде Digitimes.

Според последните данни на пазарните наблюдатели в края на миналата година стойността за създаването им е преминала психологическата граница от под $5. От своя страна това е спад с около 30% на годишна база, като те очакват конкуренцията между производителите да продължи да я намалява със стабилни темпове и през новата 2016г., когато те ще станат по-евтини от когато и да било. Aнализаторите прогнозират спад в цената на сензорите за отпечатъци на съвременните смартфони от приблизително 40%, което ще я намали до по-малко от $3 за всеки от тях.

Съвсем закономерно това ще доведе до премиерата на все повече мобилни устройства с тази характеристика на пазара, като в най-голяма степен това важи за производителите на модели с Android OS. Намаляващата цена на тези компоненти е и сигурна гаранция, че ще видим и доста устройства от най-ниския ценови клас, които са оборудвани със сензори за отпечатъци. По всичко личи, че постепенно това ще се превърне в основния метод за отключване на мобилните устройства, който може изцяло да замести класическите пароли.

Източник: digital.bg

Радан Кънев: Мафията си поиска 100% от държавата

http://www.mediapool.bg/radan-kanev-mafiyata-si-poiska-100-ot-darzhavata-news244239.html

"България е в дълбока политическа криза. Отказът от съдебна реформа ни върна на "кота нула". Затова и се развиха събитията от последните дни - отприщи се черната обществена енергия и мафията започна да си иска 100% държавата така, както е свикнала", коментира лидерът на ДСБ Радан Кънев в петък пред Нова телевизия. Той отговори и на обвиненията на премиера Бойко Борисов, хвърлени пред ВСС, че промените в конституцията са били плод на усилията на Кънев да прави нов проект и да става президент. "Чудеса направих, за да пазя добрия тон в политиката в България, и като участвах в управлението, и сега в опозиция. Искрено съм възмутен от това, което Бойко Борисов е казал", каза Кънев. Според него разкритието на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов за есемеса е вбесило Борисов. "Една година отказах всички постове - от министър на правосъдието до премиер, само и само ГЕРБ да е на власт. Цялата година стисках език, мълчах за какви ли не безобразия. Какви ли не групости съм им гласувал, особено на министъра Горанов. Съюзът ГЕРБ-ДПС беше за Национална служба “Сигурност“ – да има преторианска гвардия на властта, която да слага и да отнема охраната на политици. Съюзът беше БНТ, КТБ, БНБ, беше Мая Манолова", избори Кънев Според него България се е върнала в дъното на политическата криза от 2013 година след последните решения на Бойко Борисов. "За тази година маските обаче паднаха. Видя се пределно ясно ГЕРБ с кого иска да управлява. Без значение с Местан или с друг. Сега с фактическия шеф на ДПС Пеевски е по-лесно, защото там нещата са бизнес, може само за магистрала "Хемус" да си говорим", каза Кънев. Според него премиерът Борисов е "отворил врата, която не може да затвори". "Сега Първанов го рекетира, Цацаров го рекетира, Пеевски го рекетира. Цацаров и ДПС са заклещили вътрешния министър. Цацаров - за разследванията срещу военния министър, здравния министър, гаврите с Цветанов. Колко пъти сте видели Цацаров да говори, без да спомене "дъщерята на Бъчварова", "зетя на Бъчварова"?", обясни лидерът на ДСБ и посъветва да се следят медиите на Пеевски. Радан Кънев допълни, че отказът от качествена съдебна реформа прави България много уязвима на мафиотския натиск. “След отказа да се гласува пълния вариант на съдебната реформа настъпиха процесите в ДПС, които разкриха истината, че в една дълго управлявала партия се води геополитическа война на две чужди империи на наша територия. Това за българския гражданин и всеки, който знае какво се случва по света, това е огромен кошмар. Най-голямата опасност за България е това - да си разиграват коня Русия и Турция на наша територия", каза Кънев В отговор на въпрос дали ще се кандидатира за президент той каза, че ако има отговор, той ще се чуе. “Такива решения изискват сериозен политически процес и дълги преговори. Ако го направя ще го направя не за 7-8%, а в името на победата", каза Кънев. Той говори и за убийството на 18-годишния Тодор във Враца, определяйки действията на прокуратурата като: "тежка некомпетентност, банална корупция, провокация, защото виждаме прокуратурата в провокативна роля през последните месеци". "Това, което се случва в правосъдието във Враца, това е действително огледало на нещо, което всеки ден се случва в България противно на гнусните опорни точки, че "хората нямат 5 лв., а вие ни занимавате със съдебна реформа". Реформата засяга всяко семейство. Не можем да излезем от тази криза, когато повечето хора знаят, че публичните институции не работят в техен интерес. Ниски ни били данъците... защо хората бягат там, където са по-високи данъците? Защото там институциите работят", казва Кънев.

Волейболното дерби между шейхове и армейци е днес

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543898

Днес ще се играе десетият кръг в националната Суперлига по волейбол при мъжете. Отборите на „Нефтохимик 2010" и ЦСКА ще премерят сили в спортна зала „Младост" от 18:00 ч. на 15-ти януари. Припомняме ви, че бургазлии са лидери във временното класиране с актив от 21 точки, а армейците заемат шеста позиция с 14 точки.Миналата събота „Нефтохимик" спечели две контролни срещи срещу тима на „Добруджа". Шейховете биха съответно с 3:1 и 3:0 гейма....

Задържаха младеж с марихуана

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543900

Задържаха младеж с марихуана. 22-годишният е от Симитли, информираха от полицията. По време на обиск в дома му открили 7 грама марихуана. Той е в ареста за 24 часа. Сезирана е прокуратурата....

Обраха църквата във Ветово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543899

Крадци обраха храма в гр. Ветово, съобщават от полицията. Вчера около 10.30 часа е получен сигнал от 71-годишна жена от града, че за периода от 6 до 24 декември през незаключена странична входна врата е проникнато в църквата "Св. Иван Рилски". Извършена е кражба на 2 медни котли, 1 метален кръст и неустановена сума пари /монети и банкноти/, събрани от дарения. Нанесените щети са на стойност около 100 лева. По случая е образувана проверка. ...

Член на ВСС: Не знаем кой написа есемес на Борисов

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/chlen-na-vss-ne-znaem-koj-napisa-esemes-na-borisov-6048498

Този есемес предизвика доста страсти вчера и показва доста неща, които, може би, не би следвало да се случват между един орган на съдебната власт и орган на изпълнителната власт, смята Соня Найденова

Пешеходец е с опасност за живота след ПТП

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543896

65-годишен мъж пострада при пътно произшествие в Банско, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Благоевград. Инцидентът станал вчера малко след 19.00 ч на ул.”Патриарх Евтимий” в курорта. 73-годишен шофьор на лек автомобил се движил с несъобразена с пътните условия скорост и блъснал мъжа, който пресичал пътя на необозначено за това място. Пострадалият е настанен за лечение в Разложката болница с опасност за живота. Пробата за наличие на алкохол в кръвта на водачът на автомобила е отрицателна....

Бандит,опитал да ограби жена, остава в ареста

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5234213

15.01.2016 Монтана
Бандит, опитал да ограби жена, остава в ареста
КАМЕЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА
Постоянна мярка
15.01.2016 Монтана Бандит, опитал да ограби жена, остава в ареста КАМЕЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА Постоянна мярка "задържане под стража" постанови Окръжният съд в Монтана за обвиняемия Бранислав Тодоров Белянски от село Сумер. Същият е обвинен в опит за грабеж на 10-ти януари т. г.в Монтана на бул."Ал.Стамболийски" при условията на опасен рецидив.

Иновативен апарат за ранна диагностика на рака на маточната шийка заработи в болница „Надежда"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543895

Иновативен апарат за ранна диагностика на рака на маточната шийка заработи в болница за женско здраве „Надежда" На 13 януари МБАЛ „Надежда" отбеляза третата година от своето създаване, минала под знака на технологичните нововъведения в акушерството, гинекологията и пренаталната терапия. Първа за България и много голяма крачка напред в профилактиката на рака на шийката на матката e внедрената в болницата и единствена към момента у нас система за ранна диагностика „LuViva". На принципа на спектрофотом...

Ето кой трябва да играе младия Хан Соло (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_620969.html

През 2018 г. от "Дисни" планират да пуснат на големия екран филм, посветен на героя от "Междузвездни войни" Хан Соло. До момента изборът за актьор, който да влезе в кожата на галактическия контрабандист, е измежду 8 души, но феновете на Соло и "Войните" искат друго. През последните седмици видеоклип, в който младо момче прави страхотна имитация на Хан Соло, събра огромна популярност. Видеото е публикувано преди цели 8 години от Антъни Ингрубер, но чак сега то получава своето признание. В дългия малко над минута клип Антъни влиза в кожата на Хан Соло блестящо и изиграва едно към едно сцената на Харисън Форд от 4-тата част на филма, когато Соло среща Оби Уан Кеноби и Люк Скайуокър за пръв път. Освен на дикция, Антъни докарва Хан Соло и на външен вид.  В колекцията си от клипове Ингрубер има имитации на Джак Никълсън и други роли на Харисън Форд. Феновете на "Междузвездни войни" са убедени, че Антъни е роден да изиграе младия Хан Соло, но от "Дисни" са далеч от тяхното мнение. Техният избор е измежду няколко актьори, като най-спрягани за ролята на Соло са Мейлс Тейлър, Ансел Елгорд и Дейв Франко. Видео:

16 катастрофи са регистрирани във Варненско през изминалото денонощие

http://www.moreto.net/novini.php?n=311159

16 катастрофи са регистрирани на територията на Варна през изминалото денонощие. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от „Пътна полиция”. При инцидентите няма пострадали граждани, нанесени са материални щети по автомобилите, допълниха от полицията.

Viber остава безплатен

http://econ.bg/Новини/Viber-остава-безплатен_l.a_i.712031_at.1.html

Програмата за чат Viber остава безплатна. Това съобщиха от Viber CEE. Причина за съобщението, насочено специално към България, е че вчера до...

Александър Новак: Не се водят преговори по „Южен поток”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5234330

„Южен поток” е спрян и не се водят никакви преговори или действия по този въпрос. Това заяви руският енергиен министър Александър Новак пред БНР.
Новак припомни, че проектът е спрян не по инициатива на руската страна.
Слухове за подновяването на проекта се появиха преди дни в български и руски медии.
„Южен поток” е спрян и не се водят никакви преговори или действия по този въпрос. Това заяви руският енергиен министър Александър Новак пред БНР. Новак припомни, че проектът е спрян не по инициатива на руската страна. Слухове за подновяването на проекта се появиха преди дни в български и руски медии.

ЧЕЗ удвои дежурните екипи в очакване на снега и лошото време

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543897

Във връзка с очакваното влошаване на метеорологичната обстановка, ЧЕЗ Разпределение България удвои дежурните екипи, като в готовност за реакция ще бъдат 100 аварийни групи. Всички те са оборудвани с необходимите материали, инструменти, високо проходими автомобили и специализирани транспортни средства. При необходимост компанията може да мобилизира 400 екипа. „Предприели сме всички необходими действия за осигуряване на незабавна реакция при евентуални аварийни ситуации. Служителите ни правят и невъзможното да се справят по най-бързия възможен на...

Над 220 свободни работни места в Казанлъшко

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543786

105 свободни работни места са обявени за работници с технически умения за специфични производства в Бюро по труда - Казанлък. Търсят се монтажници за изделия от метал, машинни оператори за производство на експлозивни вещества и за металообработващи машини. Дефицитни на пазара на труда в Казанлъшко през тази седмица са и общите работници и чистачките. 9 са свободните работни места за тези две професии. Запазва се тенденцията в района да се търсят масово работници за обслужващата сфера - продавачи, детегледачки, маникюристки, фризьори, както и ш...

Зелено гвенонче е първото новородено в пазарджишкия зоопарк в Годината на маймуната

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5234265

Зелено гвенонче е първото новородено в зоопарка на остров "Свобода" в Пазарджик през 2016-ата, която според Китайския календар преминава под знака на Маймуната.
"Надяваме се това да е добра поличба и да е на късмет за нас, който като през тази година чакаме поколение и от други животни в зоопарка, сред които са и двойката сибирски тигри Саша и
Зелено гвенонче е първото новородено в зоопарка на остров "Свобода" в Пазарджик през 2016-ата, която според Китайския календар преминава под знака на Маймуната. "Надяваме се това да е добра поличба и да е на късмет за нас, който като през тази година чакаме поколение и от други животни в зоопарка, сред които са и двойката сибирски тигри Саша и

В резултат на дейността на МВР през 2015 г. има намаление на престъпността с 84,7%

http://pik.bg/в-резултат-на-дейността-на-мвр-през-2015-г-има-намаление-на-престъпността-с-847-news468265.html

В резултат на дейността на МВР през 2015 г. има намаление на престъпността с 84,7%

Съгласно актуалните данни към 28 декември 2015, в резултат от дейността на МВР през 2015 има намаление с 84,7 на коефициента на престъпност (брой престъпления на 100 хил. души) - 1488,7 при 1573,4 за предходната 2014 г, съобщи пресцентърът на Министерството на вътрешните работи.

По предварителни данни през изминалата година са регистрирани общо 107 870 престъпления, от които 10,5 на сто икономически. През периода общата престъпност намалява с около 5,4 на сто спрямо 2014 г. Нивото на разкриваемост през 2015 г. се е увеличило с 4,4 пункта - 45 281 (42 на сто) разкрити престъпления, докато през 2014 г. те са били 42 839 (37,6 на сто). Регистрираните за периода умишлени убийства са 161, което е с 0,6 на сто по-малко от предходния отчетен период. Акцент в дейността на МВР през 2015 г. е било противодействието на битовата престъпност.

Отчита се намаление при грабежите с 18,8 на сто и при кражбите - с 14,4 на сто. Регистрирани са 20,7 на сто повече престъпления, свързани с наркотични вещества, увеличение от 6,3 на сто се отчита при посегателствата спрямо моторни превозни средства. Според данните в структурите на МВР работят общо 45 260 души. Служителите с полицейски правомощия в цялата страна наброяват 27 463-ма души.

В това число се включват 5158 гранични полицаи. Общата численост на служителите на Министерството на вътрешните работи с полицейски функции е 27 463. От тях в цялата страна в качеството на полицейски служители работят общо 22 305 души, служителите с полицейски функции в ГД "Гранична полиция" са 5158. Пожарникарите и спасителите в ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" са 6761.

Обединяват двата корпуса на болницата със средствата от продажбата на апетитни терени

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543894

Със средствата от евентуалната продажба на два терена на търновската болница ще бъдат обединени двата корпуса, обясни директорът д-р Стефан Филев по време на заседание на икономическата и здравната комисии към Великотърновския общински съвет. Причина за свикването на Общото събрание на лечебното заведение е писмо на Министерството на здравеопазването за изготвяне на програма за оптимално използване на болничните имоти. Идеята на ведомството е терени да бъдат продавани или отдавани под наем, като средствата от това да бъдат използвани само за ин...

Спряха водата в няколко района на Варна

http://petel.bg/Spryaha-vodata-v-nyakolko-rayona-na-Varna__141360

Няколко района във Варна остават без вода днес, съобщиха от ВиК – Варна. Поради ремонт и реконструкция на главен водопровод без вода ще...

Борисов за SMS-а: Изпрати ми го мой съветник

http://petel.bg/Borisov-za-SMS-a--Izprati-mi-go-moy-savetnik__141357

Снимка: Булфото SMS-ът, който Лозан Панов показа на журналисти в четвъртък и обясни, че е получен от премиера Бойко Борисов, е изпратен на...

Възмутена варненка: Това велоалеи ли са или паркинг?!

http://petel.bg/Vazmutena-varnenka--Tova-veloalei-li-sa-ili-parking--__141361

Снимка: читател "Възмутена съм! Направиха велоалеи и ни ограничиха пешеходните зони във Варна - да не кажа, че на места дори липсват!...

ОбС гласува ремонта на психодиспансера, Общината го съфинансира с 200 бона

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543892

Общината ще съфинансира с 200 000 лв. ремонта на психодиспансера в Болярово, решиха да днешното си извънредно заседание общинските съветници.На сесията бе разгледана само тази докладна записка - за реконструкция и обновяване на  Центъра за психично здраве в кв. Болярово по проект „Красива България“, който е част от програма на социалното министерство. Целта на проекта е да се подобрят услугите за психично болните пациенти и да се осигурят адекватни грижи за тях, чрез обновяване на инфраструктурата, посочва в докладната вносителят й кметът Добри...

БСП започва консултации за вот на недоверие

http://www.cross.bg/bulgariya-konsyltatzii-lyava-1494691.html

/КРОСС/ПГ на "БСП - лява България" започва консултации за вот на недоверие, които ще се проведат в Народното събрание. Първата парламентарно представена партия, с която народните представители от "БСП - лява България" ще проведат разговори е тази на ДПС от 10.00 часа. От 11.00 часа те ще се срещнат с парламентарната група на БДЦ.  

Кръв в Благоевград! Трима пребиха зверски студент

http://pik.bg/кръв-в-благоевград-трима-пребиха-зверски-студент-news468264.html

Кръв в Благоевград! Трима пребиха зверски студент

23-годишният А. Стоянов, студент в Югозападния университет в Благоевград, е нападнат и пребит миналата вечер от свои „приятели“, пише "Струма бг".

Екшънът се разиграл около 23,20 часа в района на градската градина, в междублоковото пространство зад Областната управа в центъра на града. Младежът, който работи в свободното си време като мебелист към известна фирма в района, взел назаем пари от свой приятел, като обещал да ги върне в сряда до обяд.

Но същия ден се разбрали за по-късен час. Вечерта А. Стоянов пристигнал на уговорената среща сам, тогава неочаквано е нападнат от трима биячи, младежи, които добре познава. Те му се нахвърлили с юмруци, при побоя е разцепена главата му, с хематом и рана на главата в областта на веждата пребитият е приет в благоевградската болница.

След оказаната първа помощ от спешен екип и направени изследвания е установено, че няма сериозна травма на главата, и е освободен. Запознати коментираха, че побоят над младежа е заради 30 лв.

Пребитият е заявил, че внася жалба в полицията, както и че ще търси консултация при съдебен лекар. Служители от Първо РУП - Благоевград работят по случая.

"Яневагейт": Борисов купил къща в Барселона за 1,5 млн. евро на своя метреса

http://bulgarski.pogled.info/news/70767/YAnevageit-Borisov-kupil-kashta-v-Barselona-za-1-5-mln-evro-na-svoya-metresa

/Поглед.инфо/ Данни за търговия с власт, кариерно израстване срещу секс, незаконни доходи и данъчни престъпления на премиера лъснаха в нов запис от Сезон 2. Това пише в поредната си публикация сайта "Бивол" и публикува поредния запис на разговорите между Владимира Янева, Румяна Ченалова и неизвестен мъж.

ЧЕЗ удвоява дежурните екипи заради влошаване на времето

http://frognews.bg/news_105324/CHEZ-udvoiava-dejurnite-ekipi-zaradi-vloshavane-na-vremeto/

Във връзка с очакваното влошаване на метеорологичната обстановка ЧЕЗ Разпределение България удвои дежурните екипи, като в готовност за реакция ще бъдат 100 аварийни групи. Всички те са оборудвани с необходимите материали, инструменти, високо проходими автомобили и специализирани транспортни средства. При необходимост компанията може да мобилизира 400 екипа.

Пешеходка в болницата след катастрофа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543890

54-пешеходка е пострадала при катастрофа вчера. Инцидентът е станал около 18 часа на кръстовището на бул."Цар Фердинанд" и ул."Р. Даскалов". Лек автомобил "Рено", управляван от 63-годишен мъж  нарушава правилата за предимство на пешеходците и блъска пресичащата жена. Пострадалата е откарана от водача в МБАЛ, където след преглед е установено, че е с две фрактури на крака и е настанена в Ортопедия. ...

ВАС насрочи делата за изборите в Бистрица и Блатино, но за ОС- Дупница все още не

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543893

Върховният административен съд ще гледа делото за касиране на изборите за кмет в дупнишкото село Бистрица на 8 февруари. Жалбата е от Георги Амбарков, който не успя да спечели изборите и обжалва решението на ОИК с което за кмет беше обявен Кирил Огненски. КАС постанови, че избора на Огненски е легитимен, но Амбарков обжалва решението.Върховният административен съд насрочи и дата за делото за касиране на изборите в Блатино. То ще се гледа на 16 март.Все още обаче Върховният административен съд не е насрочил дата за заседание по жалбата за касира...

Главният секретар не замества некомпетентния министър

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5233301

Полицейските шефове отговарят за полицията, МВР шефът - за тях
Борислав Цеков*
От години Законът за администрацията утвърди фигурата на главния секретар на министерствата. Идеята е чрез една относително по-стабилна административна длъжност в негово лице да се гарантира приемственост и непрекъсваемост в рутинната дейност на ведомствата.
Полицейските шефове отговарят за полицията, МВР шефът - за тях Борислав Цеков* От години Законът за администрацията утвърди фигурата на главния секретар на министерствата. Идеята е чрез една относително по-стабилна административна длъжност в негово лице да се гарантира приемственост и непрекъсваемост в рутинната дейност на ведомствата.

Турция арестува учени за декларация срещу военните действия

http://balkani.actualno.com/turcija-arestuva-ucheni-za-deklaracija-sreshtu-voennite-dejstvija-news_518457.html

Властите на турската провинция Коджаели са издали заповед за задържането на 21 учени, подписали призив към властите да прекратят насилието в югоизточната част на страната. 12 от тях вече са задържани, съобщава агенция Аnadolu, цитирана от РИА Ноости. 1128 турски и чужди учени публикували обръщението "Ние няма да бъдем част от това престъпление", в което призовали турските власти да "прекратят клането и кръвопролитието" в югоизточната част на страната и да се върнат на масата за преговори за мир

Ако децата ви не са чували за чичо Манчо...

http://books.actualno.com/ako-decata-vi-ne-sa-chuvali-za-chicho-mancho-news_518478.html

... значи твърде отдавна не сте гледали „С деца на море“. Ако сте запленени от магията на седмото изкуство и от опасния чар на родните кино дейци, журналистът Пенчо Ковачев разказва с любов за нашите най-известни актьори в „25 звезди на българското кино“ (ИК „Litus“). Книгата представя някои от най-популярните български артисти. Те са не само познати лица, а любими имена от екрана. 25 от най-обичаните ни звезди си правят компания, макар подборът да не е лесе

За да няма радикален ислям в България

http://viewpoint.actualno.com/za-da-njama-radikalen-isljam-v-bylgarija-news_518472.html

Този въпрос е особено горещ в момента: къде да се обучават българските мюсюлмански духовници - в България, където са под контрола на мюфтийството, на МОН и на службите, или пък някъде там, далеч от всички погледи? Анализ на Иван Бедров: Докато за много европейци контактът с мюсюлмани е нещо ново, повечето българи не би трябвало да имат такъв проблем. В страната живеят близо 1 милион изповядващи исляма български граждани, което нарежда България на първо място в Европейския съюз по този по

Неизвестни откраднаха банкомат в Банско

http://blagoevgrad.actualno.com/neizvestni-otkradnaha-bankomat-v-bansko-news_518474.html

Неизвестни откраднаха банкомат на голяма банка в Банско. Криминалното деяние е извършено тази нощ около 4 часа, съобщи кметът на града Георги Икономов. Машината се е намирала във фоайето на банката, намираща се в центъра на курорта. Заради кражбата има засилено полицейско присъствие на входно-изходните артерии на града. Все още не е ясно колко пари е имало в банкомата. На мястото има служители на реда, които извършват оглед, посочва Topnovini.bg. Това е третата кражба на банково устройство в Ю

Ден след като СЗО обяви край на еболата, се появи нов смъртен случай

http://africa.actualno.com/den-sled-kato-szo-objavi-kraj-na-ebolata-se-pojavi-nov-smyrten-sluchaj-news_518475.html

Световната здравна организация (СЗО) днес потвърди информацията за нов смъртен случай от ебола в Сиера Леоне, ден след като Западна Африка отбеляза с празненства официално обявения край на смъртоносната епидемия, предава AFP. „Можем да потвърдим случая на ебола в Сиера Леоне“, казва се в изявлението на СЗО. По-рано бе съобщено, че 22-годишна студентка е била приета в болница в близост до границата с Гвинея и е починала преди три дни, като първоначалните тестове са показали, че прич

Пак жесток побой, сега в Поморие! 31-годишен мъж е в болница с комоцио, счупен нос и рани по главата

http://pik.bg/пак-жесток-побой-сега-в-поморие-31-годишен-мъж-е-в-болница-с-комоцио-счупен-нос-и-рани-по--news468237.html

Пак жесток побой, сега в Поморие! 31-годишен мъж е в болница с комоцио, счупен нос и рани по главата

31-годишен помориец е настанен в болница с комоцио, счупен нос и множество рани по главата, след като е бил пребит от двама непознати. Сигналът за инцидента е подаден снощи около 23:00 часа.

Прибирайки се пеша в посока ул. „Солна” № 7, 31-годишният помориец е бил нападнат от двама мъже, които му нанесли жесток побой. Пострадалият е настанен за лечение в МБАЛ – Бургас в много тежко състояние.

Причините за инцидента се изясняват от служители на Районно управление – Поморие.

Стряскаща прогноза как ще изглеждат хората след 1000 години

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543891

След хиляда години климатичните промени ще доведат до значителни изменения и вероятно - до изчезване на сушата. Външният вид на хората съществено ще се промени. Това гласи прогнозата на група британски учени от университета в Кент под ръководството на изследователя Матю Скинър, съобщиха в. "Дейли мейл" и в. "Телеграф". Хората ще имат ципи между пръстите, хриле, а очите им ще са подобни на котешките, за да виждат в мътната вода. Роскосмос показа каква ще е съдбата на Земята и галактиката ни (ВИДЕО) Скинъ...

Таня Владимирова до ZaPernik.com: Аз не съм Тодор. Аз съм Гражданин

http://www.zapernik.com/obshtestvo/tanya-vladimirova-do-zapernik-com-az-ne-sum-todor-az_41178/

От пощата на ZaPernik.com:

Таня Владимирова: Аз не съм Тодор. Аз съм Гражданин.

Аз гледам новините и цъкам с език на черната хроника. Аз се възмущавам и наричам  "говеда"  убийците на младото момче. По същия начин наричам полицаите, дет никва работа не вършат, тези от съдебната система, дето и те никва работа не вършат, политиците и те са говеда, ама те по принцип, защото заради тях ни е скапана държава. Всички те са виновни. Ние, Гражданите, сме жертва....

Продължава

Петролът продължава да поевтинява

http://econ.bg/Новини/Петролът-продължава-да-поевтинява_l.a_i.712030_at.1.html

Американският лек петрол изгуби 2,63% от стойността си през последния търговски ден на седмицата, достигайки 30,38 долара за барел, докато спадът при...

Сирийски бежанец удари джакпота във френска лотария

http://offnews.bg/news/n_1/n_620965.html

30-годишен сирийски емигрант е спечелил 1 млн. евро, след като е спечелил джакпота от френска лотария, пише Russia Today. За печалбата си мъжът инвестирал 10 евро в лотариен билет, който му се отплатил с 1 млн. евро. Късметлията, който остава неназован от френските медии, е спечелил парите през лятото на 2015 г. Той вече си е купил апартамент, а с остатъка от парите се надява да докара във Франция семейството си. Сириецът е бил бизнесмен, но след началото на конфликтите в страната е напуснал и заживял във Франция. Наскоро в Испания имаше подобен случай - бежанец спечели коледната лотария, прибирайки 400 хил. евро.

Браво, Гришо! На финал в Сидни

http://frognews.bg/news_105323/Bravo-Grisho!-Na-final-v-Sidni/

Григор Димитров се класира за финала на тенис турнира в Сидни, след като победи с 2:0 сета (6:2, 7:6) Жил Мюлер и си осигури директен двубой за трофея в австралийския град. Гришо ще играе двубой от последния етап на АТР тура за първи път след 15 месеца.

Григор се класира за финала в Сидни

http://www.moreto.net/novini.php?n=311158

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за финала на турнира в Сидни. Димитров прекърши Жил Мюлер с 6:2, 7:6/4/ в полуфиналния мач и така ще се бори за трофея. Това е седми финал в кариерата на 24-годишния тенисист.

Григор Димитров се класира на финал в Сидни

http://www.mediapool.bg/grigor-dimitrov-se-klasira-na-final-v-sidni-news244238.html

Григор Димитров победи с 6:2, 7:6 (4) Жил Мюлер (Люксембург) и се класира на финала на турнира в Сидни. Там той очаква победителя от мача между миналогодишния шампион Виктор Троицки (Сърбия) и Теймураз Габашвили (Русия). Димитров започна много добре мача с Мюлер и проби съперника си още в първия гейм. При 2:1 за Димитров заваля дъжд и срещата бе прекъсната. След подновяването на играта Димитров реализира още един пробив за 5:2, след което затвори лесно първия сет при своето подаване. Втората част бе равностойна и не се стигна до пробиви. Мюлер си извоюва два поредни брейкпойнта в шестия гейм, но не успя да ги реализира. Сервирайки за оставане в сета при 4:5, Димитров имаше затруднения и отрази нова точка за пробив, която бе и сетбол. Българинът обаче бе много стабилен в тайбрека и направи ранен мини-пробив за аванс от 3:1. После резултатът стана 5:2, но Мюлер все пак спечели лесно следващите две точки на свой сервис, принуждавайки Григор да търси победата със своя начален удар. Там Димитров се справи много добре. Той първо не остави шансове на съперника си с чудесен уинър от форхенд, а след това сложи точка на спора с минаващ удар от бекхенд и. Това е първи финал за българина от 15 месеца и първи финал на турнира в Сидни. Победата на Димитров му бе втора за деня. По-рано той елиминира на 1/4-финалите украинеца Александър Долгополов с 4:6, 6:3, 6:4. Мачът започна в четвъртък, но бе прекъсван на три пъти заради дъжд и се доигра в петък.

Топлофикациите заработват милиони от съдебния тормоз над потребителите

http://www.cross.bg/manolova-toplofikatziya-leva-1494690.html

/КРОСС/За миналата година само столичната „Топлофикация" е завела 15 000 дела срещу длъжници в Софийския районен съд. При започнато производство на потребителя се начислява 300 лева такса за юрисконсулт, последвани от още 350 лева за съдебен изпълнител. Така „Топлофикация" е поискала от потребителите си 9 750 000 лева за услуга, която не предоставя. Тези данни изнесе омбудсманът Мая Манолова в студиото на бТВ.  Тя беше категорична в оценката си за тази практика, заради която възрастни хора се принуждават да продадат жилището си: „Неоснователно обогатяване на гърба на бедните български граждани". „Топлофикация" не е дружество за юрисконсултски услуги, те утре ще започнат да предлагат на хората зарзават. Това дружество трябва да бъде озаптено", заяви Манолова. По думите й дружествата са си създали практика да не информират клиентите си за текущи задължения, за да може да бъде образувано производство. Тя обяви, че в края на месеца организира кръгла маса по проблемите на „Топлофикация", в която ще се обсъждат и неясните фактури, както и спорната такса сградна инсталация, „която, освен че е на ръба на европейската директива, се създава и впечатлението, че представлява прекалено висок дял в сметката". Мая Манолова разказа за сигнал от гражданин, на когото „Топлофикация" дължала 113 лева

Петролът поевтиня до 30 долара на барел

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5234236

Световните цени на петрола в петък ускориха темповете на падането си, предава ТАСС. Петролът марка WTI пада с повече от 3 % на фона на запазващото се свръхпредлагане на суровини и на опасенията на инвеститорите за завръщането на иранския нефт на пазарите.
По данни на агенцията, до 8:50 сутринта днес стойността на мартенските фючърси на петрола
Световните цени на петрола в петък ускориха темповете на падането си, предава ТАСС. Петролът марка WTI пада с повече от 3 % на фона на запазващото се свръхпредлагане на суровини и на опасенията на инвеститорите за завръщането на иранския нефт на пазарите. По данни на агенцията, до 8:50 сутринта днес стойността на мартенските фючърси на петрола

Духът на „Сурва“ омагьоса ръководстовото на ГЕРБ-Перник и Красимир Велчев

http://www.zapernik.com/politika/duhut-na-surva-omagiosa-rukovodstovoto-na-gerb-pernik-i-krasimir-velchev_41177/

Впечатлен от уникалната и неповторима атмосфера, която създава празника „Сурва“ остана и през втория ден от своята обиколка в пернишко Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

Ръководството на областната структура в Перник в лицето на кмета на Перник и областен координатор...

Продължава

Задържаха наркодилър в Сливен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543885

26-годишен мъж е задържан в момент на продажба на наркотични вещества в Сливен, информират от полицията. При последвалите процесуално-следствени действия в него и в дома му са намерени и иззети цигари и станиолови топчета, съдържащи суха листна маса, която при полевия тест е реагирала на канабис. Срещу него е образувано досъдебно производство.  ...

Учени доказаха как кучетата усещат човешките емоции

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543886

Изследователи са доказали, че кучетата са в състояние да различават човешки емоции чрез комбиниране на информация от различни възприятия, пише The Telegraph. Четириногите са единствените същества, освен човека, при които се наблюдава такава способност. Екип от специалисти по поведение на животните и психолози от Университетите в Линкълн, Великобритания, и Сао Пауло, Бразилия, са доказали, че кучетата формират абстрактни ментални представи за позитивни и негативни емоционални състояния, вместо само да пресъздават заучено поведение.

Местан отиде при Радан

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5234314

Бившият лидер на ДПС Лютви Местан отиде в стаята на зам.-председателя на Народното събрание Иван Иванов (РБ), която се ползва от лидера на ДСБ Радан Кънев.
Какъв e поводът за срещата между доскорошните смъртни врагове, които бяха дистанцирани от партиите си, не е известно.
Очаквайте
Бившият лидер на ДПС Лютви Местан отиде в стаята на зам.-председателя на Народното събрание Иван Иванов (РБ), която се ползва от лидера на ДСБ Радан Кънев. Какъв e поводът за срещата между доскорошните смъртни врагове, които бяха дистанцирани от партиите си, не е известно. Очаквайте

Извънредно положение в Индонезия заради атаките в Джакарта

http://www.moreto.net/novini.php?n=311153

Индонезийската полиция арестува трима души, заподозрени в участие в терористичните нападения в Джакарта, съобщава Асошиейтед прес. Серия от експлозии прогърмяха в четвъртък в центъра на индонезийската столица. Според полицията, терористичните актове са дело на група от около 15 екстремисти, сред които няколко атентатори-самоубийци.

Сбогом плаж „Корал“! Лиляна Павлова позволи да се лее бетон!

http://www.bnews.bg/article-146413

Не изключваме появата на лъжливи и клеветнически твърдения в средата на зимата да идват именно от неуспели кандидати в откритите и прозрачни процедури за стопанисване на плажовете, пишат от МРРБ.

Левите почват консултации по вота на недоверие

http://frognews.bg/news_105322/Levite-pochvat-konsultatsii-po-vota-na-nedoverie/

ПГ на БСП Лява България започва консултации за вот на недоверие, които ще се проведат в Народното събрание.

Цитат на деня: "Топлофикация" ще започне да предлага и зарзават

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/15/2686204_citat_na_denia_toplofikaciia_shte_zapochne_da_predlaga/?ref=rss


"Топлофикация" не е дружество за юрисконсултски услуги, те утре ще започнат да предлагат на хората зарзават".

Това заяви в сутрешния блок на БиТиВи омбудсманът Мая Манолова.

Повод за коментара й са множеството жалби, които получава, заради малки дългове към дружеството, които неплатени в срок, после набъбват няколко пъти заради начислени върху тях такси за юрисконсулт, частни съдебни изпълнители  идр.
За миналата година само столичната "Топлофикация" е завела 15 хил....

Пети финал за Григор Димитров след две победи за 8 часа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5234235

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за своя пети финал в турнирите от АТП и ще се бори за първа титла от 15 месеца насам.
В полуфинала в Сидни 24-годишният хасковлия победи с 6:4, 7:6 (4) съперника си от Люксембург Жил Мюлер, за да се изправи срещу победителя от другия полуфинал Виктор Троицки - Теймураз Габашвили.
Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за своя пети финал в турнирите от АТП и ще се бори за първа титла от 15 месеца насам. В полуфинала в Сидни 24-годишният хасковлия победи с 6:4, 7:6 (4) съперника си от Люксембург Жил Мюлер, за да се изправи срещу победителя от другия полуфинал Виктор Троицки - Теймураз Габашвили.

Born in the USA? Тръмп повдига неудобен за Круз въпрос

http://www.investor.bg/sasht/337/a/born-in-the-usa-trymp-povdiga-neudoben-za-kruz-vypros-209516/

В последния дебат за предварителните избори на републиканците двамата водещи кандидати си предложиха взаимно вицепрезидентския пост

Малки сурвакари посетиха общинската администрация в Банско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543884

Малчуганите от подготвителната група при Начално училище „Св. Паисий Хилендарски” в Банско посетиха общинската администрация в града, тъй като вчера бе честването на Новата година по стар стил, съобщиха от пресцентъра на Общината. Водени от тяхната възпитателка, Кипра Глушкова, децата сурвакаха кмета на Банско Георги Икономов и отправиха своите пожелания за здрава и успешна година. Както повелява традицията, малките сурвакари получиха от градоначалника торбички с лакомства и бонбони, а той от своя страна им благодари за посещението и им пожела ...

Владо Пенев води музикална академия за възрастни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5233544



Проектът на “Фортисимо Фамилия” ще представя класически произведения на някои от най-популярните световни композитори. Идеята е с тази музика да се запознаят хора, които досега са стояли встрани от нея. Владо Пенев ще бъде водещ на всеки един от концертите, а първият от тях е тази неделя в зала “България”.
Проектът на “Фортисимо Фамилия” ще представя класически произведения на някои от най-популярните световни композитори. Идеята е с тази музика да се запознаят хора, които досега са стояли встрани от нея. Владо Пенев ще бъде водещ на всеки един от концертите, а първият от тях е тази неделя в зала “България”.

100 години красота в Япония (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_620956.html

Как са изглеждали модните тенденции за жените в Япония през последните 100 години? Отговор на този въпрос дава поредният клип, посветен на красотата от последното столетие. В клипа се забелязва как западните модни тенденции взимат превез в избора на японките след втората половина на миналия век. Поредицата от подобни клипове вече показа "100 години красота" в Русия, САЩ, Германия, Индия и др. Видео:

РИОСВ - Пловдив наложи санкции за над 318 000 лева през 2015 г., 50 000 лв. на свинеферма

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5234216

Финансови санкции в общ размер от 318 441,23 лв. за нарушаване на екологичното законодателство е наложила през 2015 г. РИОСВ (Регионалната инспекция по околната среда и водите) в Пловдив.
Експертите са извършили 1498 проверки на 1420 обекта и са издали 494 предписания за установени нарушения, 64 акта,
Финансови санкции в общ размер от 318 441,23 лв. за нарушаване на екологичното законодателство е наложила през 2015 г. РИОСВ (Регионалната инспекция по околната среда и водите) в Пловдив. Експертите са извършили 1498 проверки на 1420 обекта и са издали 494 предписания за установени нарушения, 64 акта,

Депутат: Не искаме мутроподобна България

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/15/2686201_deputat_ne_iskame_mutropodobna_bulgariia/?ref=rss


Не искаме да виждаме България като мутроподобна държава, в която проблемите се решават с бой на улицата. Това каза в студиото на БНТ Димитър Делчев от Реформаторския блок, който заедно с депутати от ГЕРБ, БСП и ДПС коментира шокиращото убийство във Враца.

Когато липсват институциите, хората взимат закона в свои ръце - както се е случило във Враца. Държавата не бива да допуска това, посочи Делчев. Институциите трябва да заемат мястото си и да предприемат необходимите действия, призова той. МВР и прокуратурата да заемат местата си и да възстановят правовия ред.

По повод на поисканото от майката на убития абитуриент Емил Ботев по-сурово законодателство Даниел Кирилов от ГЕРБ каза, че сегашното Народно събрание е заявило стремежа си да формира наказателна политика, особено за тежките престъпления. Проблемите в последно време според него идват от ескалация на хулиганството.

Липсват институциите, това е процес от поне една година назад, присъедини се с мнението си Филип Попов от БСП. На улицата властва законът на джунглата, няма институции там, където има саморазправа с възрастни хора, заключи той.

Ескалиращата агресия на младите хора в последните години е тревожна, но проблемът е по-дълбок и само с корекции в наказанията няма да се реши, около това мнение се обединиха участниците в разговора.

Хамид Хамид от ДПС призова политиците да не се намесват в подобни разследвания. Липсата на уважение към държавата е една от основните причини за това, което се случи във Враца, убеден е Хамид.

Намесата на Борисов показва липса на разделение на властите, смятат членове на ВСС

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/15/2686225_namesata_na_borisov_pokazva_lipsa_na_razdelenie_na/?ref=rss


Намесата на премиера Бойко Борисов на заседанието на Висшия съдебен съвет в четвъртък показва, че няма ефективно разделение на властите в страната, смятат членове на ВСС.

"Този есемес показва доста неща, които може би не би следвало да се случват във взаимодействието между един орган на съдебната власт и един орган на изпълнителната власт, какъвто е Министерски съвет и неговия министър-председател", заяви Соня Найденова от ВСС пред Нова телевизия.

"Министър-председателят нито беше извикан, нито беше поканен да дойде на вчерашното заседание. Неговото желание да дойде и да сподели своите виждания във връзка с проверката на ВСС по отношение на публично изтеклите разговори между съдиите Янева и Ченалова е негово лично решение. Нито ВСС, нито етичната комисия е взимала решение министър-председателя да бъде изслушван във връзка с тази проверка", каза тя.

Пред Би Ти Ви друг член на ВСС, Калин Калпакчиев, коментира, че случаят показва, че има зависимости в съвета. В подтекста на този есемес има заплаха, смята Калпакчиев.

"Това няма прецедент и е нечувано да се случи в една демократична държава... Изпратения есемес беше повод министър-председателят на държавата, може би в условията на спешен кризисен пиар, да се яви, без да е канен, във Висшия съдебен съвет."

Подобна теза за натиск и зависимости изказа и бившият министър на правосъдието Христо Иванов.

Няколко членове на ВСС са питали Борисов от кого е получил информация какво се случва на заседанието, но не са получили отговор. ВСС все още не знае кой е изпратил съобщението.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов прекъсна дебата по "Яневагейт" на вчерашното заседание на ВСС, за да прочете току-що получен есемес от номера, който той има на премиера Бойко Борисов. Съдържанието на съобщението бе:

"Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записа на двете каки. Не го приехме."



Малко след това премиерът Борисов пристигна във ВСС "заради желанието ви да се занимавате с политика". Той потвърди, че е изпратил есемеса на Панов, но не каза от кого е получил информацията от заседанието. По думите му това няма значение.

След възобновяването на заседанието ВСС прекрати с 13 гласа "за" проверката за записите между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и Румяна Ченалова.

Григор Димитров на крачка от първа титла за сезона

http://www.cross.bg/dimitrov-grigor-dvyboyat-1494689.html

/КРОСС/ Григор Димитров надигра Жил Мюлер и се клсира за финала на турнира в Сидни. Първата ни ракета се наложи над 32-годишния тенисист от Люксембург с 6-2, 7-6 (7-4). Двубоят бе прекъсван на два пъти заради силния дъжд, информира Gong.bg. Малко по-рано българинът отстрани Александър Дългополов след 4:6, 6:3, 6:4 в мача от четвъртфиналите и така си уреди среща с Мюлер. Двубоят между Димитров и Дългополов започна преди ден, но се доигра в ранните часове на днешния ден, тъй като бе прекъсната заради силния дъжд. Негов противник в спора за трофея ще бъде победителя от мача между поставения под №3 Виктор Троицки и Теймураз Габашвили. Двамата си размениха по един сет и в момента играят трети решителен. Това е седми финал в кариерата на 24-годишния тенисист. Григор Димитров има 4 титли в кариерата си. Първата от тях завоюва през 2013 г. в Сидни, другите през 2014 г. в Акапулко, Букурещ и Лондон.  

Георги Мирчев за женския футбол и мини футбола във Варна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543882

В интервю за предаването „Морски Гонг” по Дарик днес председателят на ЗС на БФС Варна Георги Мирчев говори по темите женски футбол и мини футбол във Варна. Ето какво сподели той:  „Женският футбол има почитатели във Варна. Това, което му липсваше в последните години е организацията. С идването ми на работа в зоналния съвет на БФС Варна използвах момента, че Анелия Синабова приключи със съдийската професия и я привлякохме при нас в съдийската комисия и председател на комисията по женски футбол. Съвместно с деен човек като нея и Община Варна създ...

След дипломатическа визита преместиха шестимата болни иракчани в Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5234228

Шестимата иракчани, които бяха приети във вторник в Инфекциозно на МБАЛ-Хасково, са транспортирани в пловдивска клиника. Преместването е по тяхно желание и стана след посещението на иракски дипломати. Делегацията остави и шест кашона с дарение за болницата.
Както "Труд" писа, във вторник от остра вирусна инфекция в Харманли издъхна 22-годишна жена.
Шестимата иракчани, които бяха приети във вторник в Инфекциозно на МБАЛ-Хасково, са транспортирани в пловдивска клиника. Преместването е по тяхно желание и стана след посещението на иракски дипломати. Делегацията остави и шест кашона с дарение за болницата. Както "Труд" писа, във вторник от остра вирусна инфекция в Харманли издъхна 22-годишна жена.

Григор се забавлява в приятна женска компания след отложения мач (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5234211

По интересен начин прекара времето след отложения двубой с Александър Дологополов - родният тенисист Григор Димитров, показа видео на Sydney International Гришо не успя да довърши украинеца на корта заради проливен дъжд снощи, а организаторите запълниха част от свободното му време с местни специалитети.

Кметът се срещна с представители на Европейската банка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543879

Кметът Пламен Стоилов проведе официална среща с представители на Европейската банка за възстановяване и развитие. Поводът за визитата беше обсъждането на бъдещи възможности за финансиране на различни проекти. На срещата присъстваха Лариса Манастърли – директор на банката за България, Илия Кардашлиев и Иван Церовски – представители на банката, зам.-кметът по европейски въпроси д-р Страхил Карапчански, секретарят на Общината Димитър Генков, както и други членове на екипа на Стоилов. Кметът представи визията на Русе за следващите четири години и п...

Уникална система следи контейнерите в Пристанище Варна

http://petel.bg/Unikalna-sistema-sledi-konteynerite-v-Pristanishhe-Varna__141358

Успешно бе тествана уникална система за проследяване на контейнери в терминал Варна – Запад на „Пристанище Варна“ ЕАД, съобщиха от...

ВМА се бори с дълговете чрез масови съкращения

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543880

300 души са били съкратени от структурите на Военно-медицинската академия като част от мерките за намаляване на дълговете на лечебния комплекс. Това съобщи директорът на ВМА проф. Николай Петров. Той уточни, че възнагражденията на останалия персонал не са били намалявани. Тази сутрин, по време на откриване на нова операционна зала към Клиниката по ендоскопска хирургия в болницата, стана ясно, че лекарите с офицерско звание ще могат да полагат труд в извънработно време. Към момента те нямат тази възможност, но това ще бъде променено чрез корекци...

“Столипиново” бойкотира празника Банго Васил

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5233478

Братовчед на ромски бос спечели петела на циганската Нова година
Много малко столипиновци излязоха да празнуват циганската Нова година Банго Васил в Пловдив. За разлика от други години, когато имаше пищна програма с настроение, танци и почерпки, сега тържеството в пловдивския квартал мина съвсем скромно и набързо.
Братовчед на ромски бос спечели петела на циганската Нова година Много малко столипиновци излязоха да празнуват циганската Нова година Банго Васил в Пловдив. За разлика от други години, когато имаше пищна програма с настроение, танци и почерпки, сега тържеството в пловдивския квартал мина съвсем скромно и набързо.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване