“Супер вторникът” носи на Доналд Тръмп 221 делегати, на Клинтън - 426

https://www.24chasa.bg/Article/5337683

“Супер вторникът” носи на Доналд Тръмп 221 делегати, на Клинтън - 426Вторникът в САЩ не беше просто вторник, а “супер вторник” - най-мащабното събитие от маратона за номиниране на кандидати за президент на Републиканската и Демократическата партия. От Дълбокия юг, Колорадо и Тексас до снежна Аляска, Минесота и Върмонт - гласоподаватели от 13 щата и територията на Американска Самоа гласуваха за предпочитания от тях

Облаци и топло време в сряда

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556136

В сряда над Източна България ще има променлива облачност, често намаляваща до слънчево време. По-значителна ще е тя следобед по Южното Черноморие, където на места е възможно да превали слаб дъжд. Сутринта ще духа слаб предимно западен вятър, който постепенно ще се обърне от североизток. Максималните температури ще са между 12 и 17 градуса, за Варна - около 15 градуса. Вълнението на морето ще е 1-2 бала, а температурата на водата – около 9 градуса. ...

МОК: Няма доказателства за корупция при избора на Рио и Токио

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/02/2715897_mok_niama_dokazatelstva_za_korupciia_pri_izbora_na_rio/?ref=rss


Международният олимпийски комитет (МОК) обяви, че към момента няма доказателства за корупция при определянето на Рио де Жанейро и Токио за домакини на летните игри през 2016 и 2020 г. Френската прокуратура разследва процедурата по избора им, съобщи Би Би Си.

В основата е разследването за корупция в Международната федерация по лека атлетика (ИААФ), което е било разширено.

"МОК е в близък контакт с френските прокурори от началото на разследването миналата година. Директорът...

Биячът на бургаските свещеници стресирал със зловещи символи два квартала

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5337689

Кръстове, оформени като гроб, поставял Горан Горанов, който вчера бе арестуван в Бургас след като преби двама свещеници от местната католическа църква, съобщава Нова тв.
От няколко седмици живеещите в кварталите „ Възраждане” и „Братя Миладинови” откривали рано сутрин стряскащите символи.
„Изглеждат много страшно. 12 кръста с цветя и свещи.
Кръстове, оформени като гроб, поставял Горан Горанов, който вчера бе арестуван в Бургас след като преби двама свещеници от местната католическа църква, съобщава Нова тв. От няколко седмици живеещите в кварталите „ Възраждане” и „Братя Миладинови” откривали рано сутрин стряскащите символи. „Изглеждат много страшно. 12 кръста с цветя и свещи.

Св. свщмчк Теодот, еп. Киринейски

http://www.cross.bg/teodot-zapovyadal-episkop-1500230.html

/КРОСС/ Житие на св. свещеномъченик Теодот, епископ Киринейски Св. Теодот, родом от Галатия (Мала Азия), дошъл в края на третия век на остров Кипър да проповядва Христа. Неговите думи и добродетелен живот силно действали на езичниците. Мнозина повярвали и като се обърнали към Господа, поставили Теодота епископ в град Киринея. Теодот много години управлявал църквата и, без да се бои от мъчения и смърт, проповядвал Иисуса Христа. В царуването на император Ликиний, жесток гонител на християните, областният управител Савин заповядал да повикат епископа на съд. Теодот, като узнал заповедта, не дочакал пратените за него и сам се явил при управителя. - Аз съм тоя, когото ти търсиш - казал му той. - Не се крия, но сам дойдох да изповядам истинския Бог. Управителят заповядал да бият епископа с ремъци и след това му казал: "Виждаш ли какво ти докара твоята дързост?" Епископът отговорил: "Да бяха духовните ти очи отворени, ти щеше да разбереш какво ще ми донесе моето мъжество, което ти наричаш дързост. Но понеже си сляп, аз не чувствам мъченията, защото душевната радост превъзмогва телесната болка..." - Ти не можеш да ме измамиш - казал управителят. - Аз ще те мъча дотогава, докогато признаеш силата на нашите богове, защото аз имам власт над тебе. - Тия заплахи не ме смущават - отговорил светият епископ, - защото служа на Бога, Който може да ми помогне сред страданията. Управителят заповядал да стържат страдалеца с остри железни куки. Св

Паника! Свинският груп уби двама в Благоевград, други четирима са болни

http://pik.bg/паника-свинският-груп-уби-двама-в-благоевград-други-четирима-са-болни-news494842.html

Паника! Свинският груп уби двама в Благоевград, други четирима са болни

Шестима болни с доказан свински грип са приети в реанимация на благоевградската болница само за месец. Новината бе потвърдена от началника на реанимация д-р Любомир Димитров. Същият вирусен щам А /H1N1/ е установен и при 7 от 16-те изследвани пациенти, насочени от лични лекари в Благоевград, съобщиха от дирекция „Надзор на заразните болести“ при Регионалната здравна инспекция в Пиринско за struma.bg. Изследваните пациенти са от деца до 45-годишни, уточниха здравните експерти.40-годишен мъж от Благоевград е в критично състояние, с тежка пневмония, той е поставен на апаратна вентилация. При него е доказан свински грип, както и при 43-годишна жена от Разлог.

От приетите за интензивно лечение през изминалия месец при шестима от пациентите с тежка вирусна инфекция и настъпили усложнения е установен новият грип A /H1N1/, каза д-р Димитров. 

Той потвърди, че има два смъртни случая, единият е известен стоматолог в Благоевград. И двамата са мъже, около 70-годишни, прехвърлени са в столицата с тежки усложнения от срив на имунната система, за съжаление при тях настъпил фаталният край.

63-годишен мъж от Благоевград с установен свински грип е прехвърлен вчера от реанимация във вътрешно отделение, след като състоянието му е стабилизирано. Излекувана е и 56-годишна жена от Разлог, която вече е у дома си. 

„По-сериозните случаи, постъпили за болнично лечение, са хора в активна работоспособна възраст, но със слаба имунна защита. Вирусът А /H1N1/ e нов и повечето хора нямат изграден имунитет, разпространява се от човек на човек. Заразата се предава лесно чрез инфектирани капчици, изхвърлени чрез кашлица или кихане, те се вдишват или се предават чрез ръце, които преди това са докосвали замърсени повърхности. Да носиш вируса на свинския грип не означава автоматично разболяване. Вирусът не е смъртоносен, той е като един обичаен грип и не е нужно хората да изпадат в паника при споменаване на свинския грип, но не трябва и да се подценяват симпомите на висока температура, дразнеща кашлица, мускулни болки, обща отпадналост и други оплаквания. При поява на симптоми на остра вирусна инфекция е необходимо да се потърси консултация с лекар”, заключи д-р Димитров.

”Новият вирус се разпространява особено бързо сред младите хора на възраст от 10 до 45 години”, поясни директорът на РЗИ - Благоевград д-р Михаил Кметски. Той уточни, че тежестта на заболяването варира от много леки случаи до тежки, водещи до смърт.

„Пациенти, които са с доказан грип А /H1N1/, се възстановяват с антивирусно лечение, назначено от личния лекар, само при усложнение са необходими болнични грижи”, каза директорът на „Надзор на заразните болести“ д-р Мончева. На всички болници в Благоевградска област са раздадени антивирусни препарати от здравната инспекция.

Кънчев: Ромите да станат индийци, е като Бокова да стане шеф на ООН

http://frognews.bg/news_107849/Kanchev-Romite-da-stanat-indiitsi-e-kato-Bokova-da-stane-shef-na-OON/

Какво ще се промени за България, ако Ирина Бокова стане генерален секретар на ООН, попита лидерът на Евророма Цветелин Кънчев в отговор на въпроса какво ще се промени за нашите роми, ако Индия ги признае за индийци. Това ще е повод за гордост, обясни той. Припомняме, че индийското правителство обяви, че е готово да признае ромите за част от индийската диаспора.

Каварненската галерия представя две изложби

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556134

В ХГ „Христо Градечлиев“ в Каварна ще бъде открита тематична изложба, наречена „България“ и посветена на националния празник 3 март. Днес галерията ще отвори врати за всички любители на изкуството и българщината,за да представи 22 картини на историческа тематика. Събитието се осъществява с любезното съдействие на ,,Трежър България“, фондация ,,Възраждане“ и НПО ,,Оренда“. Отново в Каварна румънският художник Николае Гаджеану представи своята изложба „Добруджа през моя поглед“. Вдъхновен от безкрайната шир на Добруджа и красивия морски бряг, авт...

Арестуваха вицепрезидента на Facebook за Латинска Америка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556135

Бразилските власти арестуваха вицепрезидента на Facebook за Латинска Америка Диего Дзодан, предадоха световните агенции. Той беше задържан в апартамента си в Сао Пауло четири месеца, след като съдия поиска от него да предаде на органите на реда информация за потребители на социалната мрежа. Съдия от град Лагарто в североизточната част на Бразилия отправи искането във връзка с разследване на местна банда трафиканти на дрога, които общували чрез WhatsApp - приложение за комуникация на американския гигант, разработено от едноименната компания What...

Погребват Ваньо Танов

http://www.cross.bg/tanov-vanyo-oglavyava-1500229.html

/КРОСС/ На 2 март в Русе семейство, близки и колеги ще си вземат последно сбогом с Ваньо Танов. Директорът на Агенция "Митници" почина внезапно на 29 февруари. Митничар номер 1 беше на 57-годишна възраст. Ваньо Танов е роден на 22 септември 1958 г. в Монтана. Завършва математическа гимназия и се дипломира през 1981 г. като инженер във ВИММЕС (Русенския университет "Ангел Кънчев"). В системата на МВР работи от 1985 г. и преминава курс за ръководни кадри през 1999 г. в Академията на МВР. Ваньо Танов започва работа през 1985 г. като оперативен работник в Първо РПУ-Русе, а през 1991 г. оглавява "Тежки престъпления" в РДВР-Русе. През 1995 г. той става началник на Второ РПУ-Русе, което постига най-добрите резултати в България. За това предсрочно е произведен в майор. През 1998 г. оглавява регионално звено "Полиция" в РДВР-Русе. Лично води разследването на пет убийства през 1998 и 1999 г. в Русе. За разкриването на извършителите Танов е награден с лично оръжие, отново предсрочно е повишен в подполковник, а само година по-късно - и в полковник. От 2002 г. Ваньо Танов оглавява РДВР-Русе. С указ на президента през 2004 г. е удостоен със звание "генерал-майор" от МВР. През 2005 г. е назначен за директор на Националната служба "Борба с организираната престъпност" в МВР. През юли 2007 г. подава оставка. На местните избори през есента на 2007 г. е издигнат за кандидат-кмет на Русе от ГЕРБ, но губи изборите

Граждани поставиха 15-метров трибагреник над Павел баня

http://goodnews.actualno.com/grajdani-postaviha-15-metrov-tribagrenik-nad-pavel-banja-news_526663.html

15-метров трибагреник се развява от вчера на връх "Поглед" над курортния град Павел баня. Това съобщиха за Actualno.com граждани, включили се в инициативата. В навечерието на националния празник 3 март група ентусиасти от Павел баня ушиха и разпънаха 15-метров трибагреник. Той е поставен на наблюдателната кула на връх "Поглед" край града. Кулата се вижда в радиус от 20 километра. Гражданите са заплатили материалите по изработката на знамето със собствени средства. Инициаторите търсят симв

Даваме хиляди левове на външни консултанти да ни предлагат как да борим корупцията

http://politics.actualno.com/davame-hiljadi-levove-na-vynshni-konsultanti-da-ni-predlagat-kak-da-borim-korupcijata-news_526657.html

Вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева ще разполага с бюджет от 2 млн. лв., без ДДС, за пиар, за реклама и за анализи на борбата с корупцията и българското председателство на Европейския съюз през 2018 г. Това става ясно от публикувани на интернет страницата на Министерския съвет (МС) предварителни обявления за обществени поръчки, които следва да се обявят в следващите месеци, предаде БГНЕС. 100 000 лв. ще даде вицепремирът Кунева, която отговаря и за борбата с корупцията за &

Зеленогорски: Никъде в Европа не е разрешено дивото къмпингуване

http://politics.actualno.com/zelenogorski-nikyde-v-evropa-ne-e-razresheno-divoto-kympinguvane-news_526659.html

Никъде в Европа не е разрешено дивото къмпингуване и не мога да разбера как в днешно време някой може да почива без ток и тоалетна. Това обяви пред bTV съпредседателя на Реформаторския блок (РБ) Найден Зеленогорски, който е и председател на ресорната комисия по регионално развитие. Вчера Народното събрание прие спорните промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, според които се забранява къмпингуването и паркирането на 100 метра от плажа. Въпреки протестите пред парламента

Полициите от държавите по "Балканския маршрут" с общ фронт срещу миграцията

http://europe.actualno.com/policiite-ot-dyrjavite-po-balkanskija-marshrut-s-obsht-front-sreshtu-migracijata-news_526661.html

Представителите на полициите от страните на т.нар. "Балкански маршрут" постигнаха съгласие за тясно сътрудничество и контрол на мигрантската вълна. Директорите на полициите от Македония, Австрия, Словения, Хърватия и Сърбия смятат, че контролът на границите в региона е от ключово значение в борбата срещу нелегалната миграция. Те подчертаха, че по този маршрут трябва да бъдат допускани само лицата, които имат право да получат убежище в някоя от страните-членки на Европейския съюз. Участни

НС отложи искането на "Атака" да се признае турския геноцид над българите

http://politics.actualno.com/ns-otloji-iskaneto-na-ataka-da-se-priznae-turskija-genocid-nad-bylgarite-news_526664.html

Народното събрание отложи идеята на „Атака“ за признаването и осъждането на геноцида над българите в Османската империя от 1396 до 1913 г. Предложението за отлагане дойде от депутата от БДЦ Кънчо Филипов, който обяви, че идеята трябва да се разгледа първо от комисията по външна политика, където да се поканят експерти от БАН. По-конкретно от "Атака" предлагат 17 май - денят на клането в Батак, да бъде обявен за "ден за почит към унищожените българи в Османската империя",  както

Музей на българските евреи откриват в Израел

http://society.actualno.com/muzej-na-bylgarskite-evrei-otkrivat-v-izrael-news_526665.html

Музей на българските евреи и тяхното спасение през Втората световна война ще бъде открит в град Кириат Оно в Израел. Това е станало известно по време на събранието по повод 73 години от спирането на депортацията на евреите от Кюстендил и Пловдив, които са били събрани и подготвени за товарене във влаковете и откарване в лагерите на смъртта „Треблинка“ и „Освиенцим“. Кът за спасението на българските евреи има и в Централния музей за изследване на Холокоста „Яд Ваше

Фейсбук удари по събирачите на лайкове

https://www.24chasa.bg/Article/5337126

Фейсбук удари по събирачите  на лайковеДобре щеше да е към петте нови бутона да се прибави и шести - за глупост ПРЕДИ дни потребителите на фейсбук се сдобиха с пет нови бутона, с които “лайкът” (одобрението - б.р.) се разнообрази. Чрез тях социалната мрежа цели да оцвети с повече емоции оценката за всеки текст във фейсбук. За някои коментатори така комуникацията в социалната мрежа се

“Умни тапети“ поглъщат слънчева светлина, скоро може да захранват домовете ни

https://www.24chasa.bg/Article/5337674

“Умни тапети“ поглъщат слънчева светлина, скоро може да захранват домовете ниИзобретяването на свръхтънки, гъвкави соларни панели отваря врата към създаването на „умни тапети”, които поглъщат слънчева светлина и топлина и произвеждат електричество, пише The Telegraph, цитирано от "Фокус". Инженери от Университета в Съри са взаимствали структурата на очите на нощните пеперуди, за да разработят подобни на хартия панели,

Бум на сифилис във Варна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556130

Само за месец у нас са регистрирани 66 нови заболели от 4-те най-често предавани по полов път болести- хламидия, гонорея, сифилис и СПИН. Това показват регистрите на Националния център по обществено здраве и анализи, цитирани от вестник „Телеграф”. За последната седмица пък са регистрирани 12 такива случая, като 8 са заразените със сифилис, а 4-от хламидия. Безспорен „водач” в класацията на българските градове, в които има най-много случаи на заразени с тези срамни болести е София. В столицата са регистрирани през последния месец 15 нови болни ...

Симеонов: Оградата по границата ще е готова до края на годината

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5337676

Оградата по българо-турската граница ще бъде готова до края на годината. Аз съм уверен в това, заяви съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов по бТВ.
Нашата партия държи на оградата. Тя вече е изградена в равните участъци, които бяха и най-рискови. От там бежанците минаваха на тълпи, допълни Симеонов.
Оградата по българо-турската граница ще бъде готова до края на годината. Аз съм уверен в това, заяви съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов по бТВ. Нашата партия държи на оградата. Тя вече е изградена в равните участъци, които бяха и най-рискови. От там бежанците минаваха на тълпи, допълни Симеонов.

ЮНЕСКО и Червеният кръст в защита на културното наследство при военни конфликти

http://pik.bg/юнеско-и-червеният-кръст-в-защита-на-културното-наследство-при-военни-конфликти-news494839.html

ЮНЕСКО и Червеният кръст в защита на културното наследство при военни конфликти

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и председателят на Международнoто движение на Червения кръст и Червения полумесец Питър Маурер подписаха Споразумение за партньорство за осъществяване на съвместни проекти за опазване на културното наследство при военни конфликти. 

Ирина Бокова изрази увереност, че споразумението повишава възможностите на ЮНЕСКО за събиране на информация на място в трудно достъпни райони. По думите й неотдавнашното мащабно и систематично разрушаване и разграбване на обекти на културното наследство показва силната връзка между културните и хуманитарните измерения на опазването на културното наследство.

Атаките срещу културното наследство и многообразието са атака и срещу хората, техните права и тяхната сигурност. Една от целите на ЮНЕСКО е опазването на културата да стане част от хуманитарните мисии, стратегиите за сигурност и процесите за укрепване на мира чрез ангажиране на заинтересованите страни извън сферата на културата. 

Училището в Кукорево и Бояджик най-добри в баскетбола

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555942

От проведеното общинско състезание по баскетбол за ученици V-VІІ клас и VІІІ-Х клас, етап от Националния спортен календар на МОН най-добре се представиха учениците от ОУ „Христо Ботев", с. Кукорево и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий", с. Бояджик. В надпреварата взеха участие пет отбора от три средищни училища на община "Тунджа". Отборите бяха разпределени във възрастови групи V - VІІ клас иVІІІ - X клас. След напрегнати и драматични двубои класирането е Момчета V - VІІ клас: І-во...

Приемат структурата на община Стралджа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555958

Общинските съветници в Стралджа заседават днес. Първа точка от дневния ред е план за действие на Общинския съвет през 2016 година програмата за управление на кмета на общината ще се обсъжда като втора точка. С интерес се очаква утвърждаване структурата на общинска администрация. В дневния ред са включени докладни записки относно ползване на общински мери и пасища от собственици на животновъдни обекти, продажба на общински имот, членство в Асоциациите на председателите на ОбС в България и секретарите на общини. Съветниците ще вземат решение и...

Блъснатият до парламента: Полицаите дадоха фалшиви показания в СДВР

https://www.24chasa.bg/Article/5337670

Блъснатият до парламента: Полицаите дадоха фалшиви показания в СДВРАкт за неправилно пресичанe са написали на демонстранта Атанас Русев, който вчера бе ударен от автомобил със специален режим на движение до парламента. Това съобщи самият той пред bTV. Русев от „Да запазим Корал” отивал на протеста срещу законовите промени, с които къмпингуването по морето беше забранено,

БДЖ пуска допълнителни места за празниците

http://www.moreto.net/novini.php?n=314755

БДЖ ще осигури 14 000 допълнителни места във вагоните от съставите на някои влакове, които пътуват по основните направления в страната в празничните дни, съобщиха оттам за Moreto.net. „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД напомня на своите клиенти, че при закупуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват от 10 % до 30 % намаление от редовната цена на билета в зависимост от различните търговски оферти на дружеството.

83-ма младежи започнаха работа в Пордим по проект

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556131

От 1 март в община Пордим започнаха работа 83 младежи до 29 години, по Проект „Обучение и заетост на младите хора". Договорът е сключен от кмета на община Пордим Детелин Василев с Агенцията по заетостта и е за срок от 6 месеца. Изпълнението на този проект ще допринесе за улесняване на прехода от образование към заетост за безработни младежи, които ще получат първи или нов шанс за работа. Условията, при които кандидатстваха безработните младежи са да са регистрирани в дирекция "Бюро по труда"/ДБТ/ и да са на възраст до 29 години. В цялата община...

Първокласници от Сливен полагат клетва

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555937

Първокласниците от Трето училище „Д-р Иван Селимински" в Сливен ще положат тържествена клетва да пазят заветите на българските будители и възрожденци. Клетвата е по идея на Елена Налбантова - професор по възрожденска литература, и ексминистъра на образованието и науката проф. Тодор Танев, който ще сподели този вълнуващ миг с малките родолюбци. „Днес, когато отново сме изгубили пътя към себе си, към корените си, трябва да се обърнем назад и да се огледаме в очите на българските будители. Кои сме ние? Какви сме? Свои ли сме, или чужди? И можем ли...

Роман Василев: Реформата тръгва от МВР, прокуратура, съд. Няма как да тръгне отгоре надолу

http://www.cross.bg/vasilev-prokyror-roman-1500244.html

/КРОСС/Не съм убеден, че Румъния има по-добри резултати от България. Това каза в сутрешния блок на bTV бившият заместник-градски прокурор на София Роман Василев. По думите му системата на правораздаване у нас и в северната ни съседка не е коренно различна. България е на първо място по внесени дела за корупция и работа по отношение на корупцията, като се вземе статистиката за период от 5 години, посочи бившият зам.-градски прокурор. Първият осъден политик е Фидел Беев. Владимир Кузов е следващият депутат. Има 7-8 съдии, прокурори, следователи, председатели на агенции, изреди той.Винаги се занимаваме закъсняващите влакове, а не с тези, които идват навреме, заключи Василев. Според него в момента не наблюдаваме битки в полето на съдебната система, а може би така се представят. По негово мнение няма битка и между главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на ВКС Лозан Панов, а само изказване на позиции. Според Василев направените промени в Конституцията са математически. „Някой сети ли се да погледне бавното движение на делата, връщането на делата, някой сети ли се, че по времето на министър Маргарита Попова и Диана Ковачева имаше един нов Наказателен кодекс, нов НПК. Реформата тръгва от МВР, прокуратура, съд, няма как да тръгне отгоре надолу. Не може разследването да не се променя и в същото време да искаме да се промени крайният акт", подчерта той. Роман Василев не пожела да дава оценка на главния прокурор Сотир Цацаров

Астронавти, прекарали близо година в космоса, се завърнаха на земята

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556129

Трима астронавти от Международната космическа станция, сред които американецът Скот Кели и руснакът Михаил Корниенко, прекарали почти година в космоса, се завърнаха на земята, предадоха световните агенции. Заедно с тях на земята се завърна и руският космонавт Сергей Волков. Спускаемият апарат на кораба Союз с тримата астронавти кацна в степите на Казахстан в 04:27 ч. по Гринуич. Кели и Корниенко прекараха в МКС 340 дни. Там те извършиха опити, целящи да подготвят астронавтите за бъдещи пилотирани мисии до Марс. Източник: БТА...

Развод заради Ердоган

http://petel.bg/Razvod-zaradi-Erdogan__147321

Снимка: Уикипедия Когато става дума за президента им, турците са много чувствителни. Те или го обичат предано, или го мразят от дъното на ...

Трагедия в Монтанско! Откриха обесен мъж

http://petel.bg/Tragediya-v-Montansko--Otkriha-obesen-mazh__147322

Снимка: Булфото Мъж е открит обесен в село Лехчево, съобщиха от ОД МВР-Монтана, предаде "Фокус". Около 16:00 часа вчера, в двора на имот на ул...

Бай Данчо стана ... Паметник срещу корупцията

http://petel.bg/Bay-Dancho-stana-----Pametnik-sreshhu-koruptsiyata__147315

Кадри Нова тв В Паметник срещу корупцията се превърна Бай Данчо Калагларски. Мъжът се сражавал срещу корупцията и други нередни неща в ж...

Екатерина Захариева: Съдебна реформа ще има

http://pik.bg/екатерина-захариева-съдебна-реформа-ще-има-news494838.html

Екатерина Захариева: Съдебна реформа ще има

Правосъдната министърка Екатерина Захариева гостува в сутрешния блок на Нова телевизия. Тя разказа какви ще са съдебните реформи.

"Голям интерес има към тази реформа", каза тя. Ако имаме качествени магистрати, това ще даде гаранция, че ще имаме качествено разследване и качествено решение на съда. С промените, които предстоят даваме гаранция, че съдът сам ще взима решения.

Захариева съобщи, че ще се въведе и прекият избор на членове на ВСС. Номинацията вече ще бъдат публични. Тя отрече да е чула някога, че премиерът е казал, че съдебна реформа ще има след изтичането на мандата на главния прокурор и заяви, че в момента се работи активно по промените.

Екатерина Захариева каза още, че се усеща наистина напрежение между Лозан Панов и Сотир Цацаров.

 

Раненият БГ журналист в Сирия: Загинаха трима души

http://www.vesti.bg/bulgaria/raneniiat-bg-zhurnalist-v-siriia-zaginaha-trima-dushi-6050811

Други трима от журналистическата група, която вчера беше обстрелвана в село в провинция Латакия, са пострадали

Димитров: Не забрана за къмпингуване, а глоби

http://frognews.bg/news_107848/Dimitrov-Ne-zabrana-za-kampinguvane-a-globi/

Не трябва да се забранява къмпингуването, а да има глоби, ако не се почисти след това, заяви по БНТ депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров, който е за това да няма паркирани коли по плажовете.

Екатерина Захариева: С поправките в закона даваме гаранции за независима съдебна власт

http://www.cross.bg/zaharieva-resheniya-pravosudieto-1500228.html

/КРОСС/ На извънредно заседание във вторник Висшият съдебен съвет съгласува предложения от Министерството на правосъдието Законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт.Проектът за нов Закон за съдебната власт бе представен от министъра на правосъдието Екатерина Захариева. Аз вярвам, че тези поправки наистина ще дадат всички гаранции в закона, че няма да има намеса от съдийската и прокурорската квота в назначението на съдии и прокурори, че ще има повече независимост и няма да има оправдания на ВСС той да си върши работата, каза тази сутрин пред Нова телевизия Екатерина Захариева, министър на правосъдието. Правосъдният министър посочи какво ще се промени: Разделянето на двете колегии. Да няма „въздържал се". Гласуването „въздържал се" води до липсата на решения и до липсата на отговорност, смята тя.  Квотите са такива, каквито парламентът ги гласува. Но ние в закона ликвидираме възможността единствено и само парламентарната квота да може единствено и само да взима решения. Това гарантира, че няма само политическата квота да взима решения, каза още Захариева.   Прекият избор на членовете на ВСС. Всеки магистрат ще може да гласува лично за член на ВСС, всеки ще може да номинира. Ще има наблюдатели. Съдебната власт е тази, която произнася присъди, категорична бе министър Захариева.  С тези промени даваме гаранция, че съдът сам ще взима решения, няма да има намеса, добави тя

Без вода в сряда

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556127

За извършване на аварийни ремонти, без вода до 17:00 ч. ще останат ул."Селимица" и село Жълтеш....

Захарова коментира бисерите на Кличко пред Al Jazeera

http://www.cross.bg/klichko-jazeera-intervyuto-1500226.html

/КРОСС/ Представителят на МВнР на Русия Мария Захарова коментира на страницата си в социалната мрежа Facebook поредното странно изказване на кмета на Киев Виталий Кличко в интервюто му за телевизия Al Jazeera, предаде РИА Новости. „Още ли не са започнали да ви разказват, че интервюто на Кличко за Al Jazeera е неправилен превод?“, пише Захарова, като подкрепи коментара си с цитат от интервюто на киевския кмет. В интервю за телевизия Al Jazeera Кличко не можа да коментира обвиненията на международните организации Amnesty International и Human Rights Watch срещу украинските власти за многобройните нарушения на правата на човека, допуснати от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в източната част на страната. Кметът на Киев заяви, че според него не е имало никакви нарушения. Освен това той съобщи, че бойците от националистическия батальон „Азов“ не воюват срещу опълченците в Донбас. Водещият от Al Jazeera каза на Кличко, че Amnesty International обвинява ВСУ за това, че в доброволческите отряди воюват всъщност националисти. Киевският градоначалник обаче отговори, че „не е вярно, че са националисти, всичко това е пропагандистка война“. На възраженията на журналиста, че действията на батальона „Азов“ са известни и за тях пише дори американската преса, Кличко възрази, че „не вижда свастики“

Заупокойна молитва за отдалите живота си за нашето освобождение

http://www.cross.bg/pametnika-zhivota-sveteiishestvo-1500227.html

/КРОСС/ На 3 март честваме 138 години от Освобождението на България от турско робство. По този повод от 10:00 чaса в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски" Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще възглави Заупокойна молитва за отдалите живота си за нашето освобождение в съслужение със столично духовенство. След това патриарх Неофит ще отслужи Благодарствен молебен за благоденствието на българския народ. Около 10.40 Литийно шествие ще се отправи от патриаршеската катедрала към паметника на Царя Освободител, където ще бъдат положени венци и цветя. От 11:00 ч Негово Светейшество ще вземе участие в официалната церемония по вдигане на знамената при паметника на Незнайния воин.

Деца от ОУ"Д-р Петър Берон" изпращат мартеници в народното събрание

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556128

Деца от полуинтернатните групи от 4, 5 и 6 клас на ОУ "Д-р Петър Берон" Плевен изработиха мартеници, които ще отпътуват за София с послание към Народното събрание. Инициативата има за цел да напомнят за младите хора и най вече за децата в неравностойно социално положение с призив да се обръща повече внимание на бъдещето на България. С грамота за ръчно изработените мартеници ще бъдат удостоени децата изработили мартеничките по инициатива на Националното сдружение на сираците в България, съобщи Председателя на Сдружението Слави Михайлов....

Туск ще поиска по-активна подкрепа от Турция срещу мигрантите

http://www.cross.bg/tysk-ankara-tyrskite-1500225.html

/КРОСС/ Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обеща, че ще поиска от турските власти да подпомогнат „по-интензивно" овладяването на мигрантската криза, която, по думите му, заплашва да се превърне в „хуманитарна катастрофа". Туск каза това във Виена, след среща с австрийския канцлер Вернер Файман, който наложи минимален таван на броя на молбите за убежище в страната си. Председателят на Европейския съвет ще посети Анкара утре, дни преди срещата на европейските и турските лидери на 7 март. Междувременно Анкара отказва достъп до териториалните си води на съюзническите кораби, изпратени от НАТО за борба с трафикантите на хора в Егейско море, според съобщения на дипломати, цитирани от Франс прес. Безпрецедентната мисия, която трябваше да намали мигрантския приток към гръцките острови, бе оповестена на 11 февруари от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Тя обаче не може да започне заради териториалните спорове между Атина и Анкара.  

В НС ще обсъждат формулата за помощите за майки с малки деца

http://www.cross.bg/priznal-bulgarite-genotzida-1500224.html

/КРОСС/Депутатите ще обсъдят на първо четене промените в Кодекса за социалното осигуряване, внесени от БСП. С тях се предлага да се обвърже размерът на обезщетението за отглеждане на малко дете до 2-годишна възраст с размера на минималната работна заплата и да се прекрати практиката субективно да се променя всяка календарна година. В дневния ред на парламента е и предложение за осъждане на османското владичество като геноцид над българите. Според мотивите на вносителите, депутатите от партия "Атака", цивилизованият свят е признал Холокоста над евреите в германския Райх. По-голямата част от модерните държави са признали геноцида над арменците в Османската империя, но никой, и българската държава не е признал геноцида над българите в Османската империя.  

Над 200 000 автомобила напускат София днес

https://www.24chasa.bg/Article/5337660

Над 200 000 автомобила напускат София днесИнтензивен трафик се очаква от днес следобед по пътищата. От утре се събират четири почивни дни по случай националния празник 3 март. Над 200 000 автомобила се очаква да напуснат София днес. В столицата след обед най-натоварено ще бъде движението по булевардите "Цариградско шосе" и "Ботевградско шосе", съобщи bTV.

Тръмп и Клинтън - големите победители на "Супер вторник" с по 6 щата засега

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556126

Кандидатът за президентската номинация на американските републиканци Доналд Тръмп заяви, че иска да обедини Републиканската партия, предадоха световните агенции. "Аз съм обединител. Знам, че на хората им е трудно да го повярват. Но мисля, че ние ще бъдем по-открити и по-единни. Мисля, че ние ще бъдем една доста по-голяма партия. Мисля, че ще спечелим изборите през ноември", каза Тръмп в Палм Бийч в щата Флорида малко, след като стана ясно, че досега в "Супер вторника" той печели първичните избори на американските републиканци в 6 щата (Джорджия...

Правителството ще разгледа критерии за договорите с НЗОК

http://www.cross.bg/lechebnite-kasa-kriterii-1500223.html

/КРОСС/ Правителството ще разгледа на днешното си заседание критериите за избор на лечебните заведения, с които Националната здравна каса ще сключва договори. Наредбата е основна част от Националната здравна карта, приета в края на миналата година и вече обжалвана в съда от частни и общински болници, Центъра за защита правата в здравеопазването и Българския пациентски форум. Картата предлага нов механизъм за териториално планиране на медицинските дейности , които ще се заплащат от Здравната каса с обществения ресурс. Предвидено е, че в областите, в които броят на леглата за болнично лечение надвишава конкретните потребности, директорите на Районните здравни каси ще избират по определени критерии лечебните заведения, с които да сключат договори. Такива ще са например, своевременност и непрекъснатост, комплексност, обем и сложност, качество на диагностично лечебните дейности и удовлетвореност на пациентите. За оценяване на лечебните заведения , които са разположени в райони със затруднен достъп до медицинска помощ, е предвиден специален ред и критерии, свързани с отдалеченост и труднодостъпност на района, демографски и социални индикатори. Целта е да се гарантира достъпът на населението до медицинска помощ в тези региони, в зависимост от техните особености. Очакваният резултат от прилагането на наредбата е по-доброто планиране на ресурсите на Здравната каса и гарантиране на достъпа на населението до своевременна и качествена медицинска помощ, заплащана с публичния ресурс

Роман Василев: По делата за корупция България е по-напред от Румъния

http://pik.bg/роман-василев-по-делата-за-корупция-българия-е-по-напред-от-румъния-news494832.html

Роман Василев: По делата за корупция България е по-напред от Румъния

От две години съм извън системата на правораздаването. Сега работя в една много голяма международна компания. Стресът сега не е такъв, какъвто беше през последните 10 години. Това каза бившият главен прокурор на София Роман Василев в ефира на Би Ти Ви.

Той не видя скандал в отношенията между председателя на Върховният касационен съд Лозан Панов и главния прокурор Сотир Цацаров. По думите му това е изказване на позиции. „Когато говорим за промените в съдебната власт, ние направихме математически промени в Конституцията. Никой не се сети да обърне внимание на бавното движение на делата.

Промените тръгват още от разследващите органи. Касационният съд не може да изчисти всички пороци на по-долните инстанции. Когато се правят промени в Конституцията те няма да доведат до нищо положително“, смята Василев. Според него, ако магистратите се разделят в две стаи и не си говорят по между си няма да подобрят работата си. Скандалът с двете каки е на булевардно ниво, смята Роман Василев.

„Аз съм много учуден от езика, който използват. То е паднало много ниско. Това не решава проблемът в съдебната система. Без значение как са говорили, това не е начинът. По-доброто правораздаване не се прави като се хване и се променим, без да се пипат останалите. Добрата система зависи от закона и добрите кадри. Ние искаме да направим нещо, но го правим така, че да омаскарим всички“, посочи екс магистратът. „Не е коренно различна системата на правораздаване между България и Румъния. Не съм убеден, че те имат по-добри резултати от нас.

Ако се погледне динамиката и статистиката по делата за корупция, България е по-напред, увери Василев. Първият осъден депутат е Фидел Беев, след него е Владимир Кузов“, припомни Роман Василев. ПО думите му министър Иванов е направил математически промени в Конституцията. Идеята на Кунева е да се съберат три служби. Очакваме да създадем работещо разследващо бюро, но от тия три служби нито една не е разследващ орган. Как тогава ще разследва?“, пита се Василев.

 

Асад: Сирия води война за независимостта си

http://www.cross.bg/asad-voiina-siriya-1500210.html

/КРОСС/ Президентът на Сирия Башар Асад заяви, че в страната му се води война за независимост. Такова изказване направи той във вторник в интервю за немската телевизия ARD, предаде РИА Новости. „В нашата война става дума за независимостта на страната ни“, каза Асад. По думите му другите страни, „най-вече Западът, Саудитска Арабия и Катар, искат да свалят правителството и президента, да разрушат държавата и да направят от Сирия разделена по религиозен признак страна като Либия или Ирак“. „Конституцията днес е символ на единството и суверенитета, символ на независимата държава. Ние трябва да се придържаме към конституцията… включително и по въпроса за изборите“, добави той.

КЗК се произнася по жалбите за спряната поръчка за „Хемус“ до края на март

http://www.cross.bg/zhalbi-protzedyra-stroezha-1500222.html

/КРОСС/ До края на март Комисията за защита на конкуренцията ще се произнесе по жалбите срещу спряната процедура за строежа на магистрала „Хемус". Говорителят на КЗК Марио Гаврилов съобщи пред БНР, че само през миналия месец в КЗК са постъпили 70 жалби за спрени процедури по различни обществени поръчки: Те са към общини, към Фонд „Затворно дело", към Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти". Голяма част от тези жалби са срещу поръчките по същество, а не по самата процедура. Към НК"Стратегически инфраструктурни проекти" в КЗК има четири жалби, съобщи Марио Гаврилов. Една от тях е за спряна процедура за изграждането на тунела „Железница" на автомагистрала „Струма", останалите три - за прекратяването на поръчката за строежа на ЛОТ-2 на автомагистрала „Хемус".  

Иван Панталеев е новият директор на ТП „ДГС Дупница”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556125

Инж. Иван Панталеев от днес застава начело на ТП „ДГС Дупница" към Югозападното държавно предприятие. Той е магистър по горско стопанство от Лесотехническия университет - София. Има 22-годишен професионален опит в системата на горите, основната част от който в сферата на лесоустройственото планиране. Работил е в „Агролеспроект" и в частния бизнес. Бил е зам-директор на ТП „ДГС Кресна. Последната заемана от него длъжност е началник на отдел в Регионалната дирекция по горите Благоевград. Има специализация по опазване на околната среда в ЛТУ....

Температурите започват да се понижават

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556133

През следващото денонощие облачността над страната ще бъде променлива. През нощта слаби превалявания от дъжд ще има на места в Северна България, а в сряда - в Южна. През деня в Дунавската равнина ще духа до умерен северозападен вятър и облачността често ще намалява до предимно слънчево. Температурите ще се понижат, но ще останат сравнително високи и минималните ще са между 4 и 9 градуса, максималните - между 13 и 18 градуса.Атмосферното налягане е и ще се задържи по-ниско от средното за месеца.Над планините облачността ще бъде променлива...

БИЗНЕС: 1250 лв. на ден изкарва просяк!

http://www.bnews.bg/article-149244

Просякът не е бездомен, дори живеел в доста приемливи условия, имал и адресна регистрация

Променят движението в София заради тържественото честване на трети март

http://pik.bg/променят-движението-в-софия-заради-тържественото-честване-на-трети-март-news494829.html

Променят движението в София заради тържественото честване на трети март

Въвежда се временна организация на движението за провеждане на тържественото честване на Националния празник на Република България. Това съобщават от пресцентъра на Столична община.
Забранява се влизането на пътни превозни средства в двете посоки, престоят и паркирането, както следва:
От 18.00 часа на 2 март 2016г. до приключване на концерта на 2 март 2016г. по ул. „Аксаков” между ул. „Г.С.Раковски” и ул. „Дякон Игнатий”.
От 08.00 часа до 12.30 часа на 3 март 2016 г.:
- по ул. „Оборище” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г.С. Раковски”;
- по ул. „Московска” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г.С. Раковски”;
- по ул. „11-ти август” между бул. „Княз Ал. Дондуков” и пл. „Св. Ал. Невски”;
- по ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Ал. Невски”;
От 14.00 часа до 21.00 часа на 3 март 2016 г.:
- по бул. „Цар Освободител” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г.С. Раковски”;
- по ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Ал. Невски”;
- по ул. „Аксаков” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г.С. Раковски”;
- по ул. „Цар Шишман” между ул. „Славянска” и пл. „Народно събрание”;
- по ул. „6-ти септември” между ул. „Славянска” и бул. „Цар Освободител”;
- по ул. „Хаджи Димитър” между бул. „Васил Левски” и ул. „Цар Шишман”.
От 11.30 до 12.30 часа на 3.03.2016 г. по ул. „Леге” между ул. „Съборна” и пл. „Атанас Буров”.
Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите осигуряващи мероприятията, както следва :
От 15.00 часа на 02.03.2016 г. до приключване на концерта:
- на ул. „Аксаков” между ул. Г.Бенковски” и ул. „Дякон Игнатий”;
- паркинга на пл. „Кн. Александър І”.
От 14.00 часа на 02.03.2016 г. до 21.00 часа на 03.03.2016 г. по ул. „Оборище” между ул. „Г.С. Раковски” и ул. „11-ти август” и се закриват базарите за художествени произведения.
От 08.00 часа до 12.30 часа на 03.03.2016 г.:
- на паркинга на пл. „Николай Гяуров”;
От 08.00 часа до 21.00 часа на 03.03.2016 г.:
- на паркингите на пл. „Народно събрание”;
- на паркингите на пл. „Св. Александър Невски”;
- на ул. „Оборище” между ул. „Г.С. Раковски” и бул. „Васил Левски”.
От 21.00 часа до приключване на мероприятието на 3 март 2016 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. „Цар Освободител” между ул. „15-ти ноември” и ул. „Г.С.Раковски”, само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция” при СДВР.
Закриват се местата в режим на платено паркиране на горепосочените места и време.

Бойко Борисов: Магистрала "Хемус" ще е по-тясна, по-бавна и по-евтина

http://www.moreto.net/novini.php?n=314752

Новата отсечка на магистрала „Хемус“ ще е по-тясна и по-евтина. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов. Той заяви, че ако се допусне скорост от 140 км/ч, дължината на пътя се удължава. Затова скоростта ще се намали на 120 км/ч, за да се спести от изграждането.

Рекорден брой кандидатури за Нобелова награда за мир

http://www.cross.bg/nagrada-nobelova-kandidatyri-1500221.html

/КРОСС/ Рекордните 376 кандидатури са предложени тази година за Нобелова награда, съобщи Нобеловият институт в Осло, цитиран от Франс прес. Предишният рекорд е от 2014 г., когато бяха предложени 278 кандидатури. Предполага се, че в списъка влизат разнообразни личности - от Доналд Тръмп през Едуард Сноудън до папата. Това отразява факта, че живеем в свят с много конфликти, в който има и процеси, движещи се в по-положителна посока, заяви директорът на норвежкия Нобелов институт Олав Ньолстад. Сред номинациите ще е и Българската църква. Тя е предложена за Нобелова награда за мир за цялостната си дейност, свързана със спасяването на българските евреи, обяви преди дни адвокат Моше Алони, председател на Комисията за приятелски отношения с България в Йерусалим, по време на срещата на премиера Бойко Борисов с българската общност в Израел. Името на носителя на наградата ще стане известно на 7 октомври. Носител на Нобел за мир за 2015 година бе Тунизийският квартет за национален диалог. Наградата бе присъдена "заради неговия решителен принос за изграждане на плуралистична демокрация в Тунис в навечерието на Жасминовата революция през 2011 г".  

Мартин Димитров: Трябва да има глоби за замърсяване, не забрана за къмпингуване

https://www.24chasa.bg/Article/5337641

Мартин Димитров: Трябва да има глоби за замърсяване, не забрана за къмпингуване"Не трябва да се забранява къмпингуването, а да има глоби, ако не се почисти след това", каза депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров. Той защити идеята да няма паркирани коли по плажовете. "Има проблем с дефинициите по тази тема, не се приема за една седмица такъв закон", обясни Димитров. "По сегашния закон може да се глобят спящите на

Вучич: Сърбия няма да влиза в НАТО

http://balkani.actualno.com/vuchich-syrbija-njama-da-vliza-v-nato-news_526645.html

Сърбия няма да прави референдум по въпроса за присъединяване на страната към НАТО, съобщи премиерът Александър Вучич пред телевизия РТС. Той увери, че Сърбия няма да влиза в НАТО, страната иска да бъде неутрална във военно отношение. "Сърбия не е изразявала желание да се присъедини към НАТО", каза Вучич. Според него вдигналият много шум закон за потвърждение на споразумението между Сърбия и НАТО, който наскоро беше ратифициран от парламента и подписан от президента, се отнася до "технич

Унгарски депутати предложиха 19 октомври да стане ден на българско-унгарската дружба

http://europe.actualno.com/ungarski-deputati-predlojiha-19-oktomvri-da-stane-den-na-bylgarsko-ungarskata-drujba-news_526647.html

Председателят на унгарския парламент Стефан Варга, както и депутати от „ФИДЕС“, „ЙОББИК“ и Унгарската социалистическа партия, предложиха 19 октомври да бъде обявен за ден на българско-унгарската дружба и декларация за това да бъде изпратена на българския парламент, предаде WebRadio.hu. В декларацията се предлага на българското Народно събрание също да обяви датата на ден на българско-унгарската дружба за страната си. „Целта ще са приятелските отношения между двете

Възрастен мъж е станал жертва на телефонна измама със сумата от 4 129 лева

http://burgas.actualno.com/vyzrasten-myj-e-stanal-jertva-na-telefonna-izmama-sys-sumata-ot-4-129-leva-news_526650.html

60-годишен мъж е станал жертва на телефонна измама със сумата от 4 129 лева. Това съобщиха от ОД на МВР - Бургас. Сигналът за инцидента е подаден в 4 РУ - Бургас от 60-годишния бургазлия от бл. 74 в к-с "Меден Рудник". Телефонната измама е осъществена по класическия механизъм "пострадал роднина" за сумата ог 4 129 лв., която мъжът хвърлил през терасата на апартамента си на непознато лице, дошло на адреса. Работата по случая продължава от служители на Четвърто Районно управление – Бургас

Бежанка е направила опит да се самозапали на пункта Идомени

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/02/2715869_bejanka_e_napravila_opit_da_se_samozapali_na_punkta/?ref=rss


Бежанка на средна възраст се е опитала да се самозапали в района на гръцкия пункт Идомени на границата с Македония, предаде агенция АНА-МПА, цитирана от БТА. 

Жената е била видяна от други бежанци, които са успели да предотвратят самоубийството. 

Според свидетели бежанката била в тежко психично състояние и е била изпаднала в нервна криза. Тя е била настанена в палатка на организацията "Лекари без граници" и й е била оказана помощ. 

Гръцката агенция съобщава още,...

Русия забрани вноса на ГМО от САЩ

http://www.cross.bg/tzarevitza-genetichno-zabrana-1500214.html

/КРОСС/ Русия приведе в действие решението си от миналата есен за забрана на засаждане на генетично модифицирани култури на своите селскостопански площи. Последното решение, което влезе в сила от 15 февруари 2016 г., не е никак удовлетворително за Монсанто и американския зърнен картел. На 15 февруари влезе в сила национална забрана за внос на соя и царевица от САЩ. Федералната служба по хранителен и фитосанитарен надзор (Россельхознадзор) обяви, че причината за наложената забрана е наличието на ГМО и микробно замърсяване, както и липсата на ефективен контрол в САЩ върху соевите и царевични култури, които подлежат на износ. Руският регулатор по безопасност на храните уточнява, че царевицата внесена от САЩ често е заразена с диплодиоза (сухо гниене). Потенциалните щети от вноса и разпространението на ГМО култури, поставени под карантина се оценява на около 126-189 милиона долара годишно. Удар право в сърцето на ГМО картела Решението на Русия е огромен удар за агробизнеса на САЩ. В продължение на десетилетия, американските зърнени картели – ADM, Cargill, Bunge буквално владееха световната търговия с царевица и соя. Това е най-широко използваният фураж за говеда, прасета и пилета, заради високото си съдържане на протеини

Блъснатият от НСО мъж отнесе акт за неправилно пресичане

http://pik.bg/блъснатият-от-нсо-мъж-отнесе-акт-за-неправилно-пресичане-news494827.html

Блъснатият от НСО мъж отнесе акт за неправилно пресичане

Акт за неправилно пресичанe са написали на демонстранта Атанас Русев, който вчера бе ударен от автомобил със специален режим на движение до парламента. Това съобщи самият той в ефира на Би Ти Ви.

Русев от „Да запазим Корал” отивал на протеста срещу законовите промени, с които къмпингуването по морето беше забранено, пресичал от Народното събрание към паметника на Цар Освободител, когато колата го ударила и качила на капака си.

"Не получих обяснение, не получих извинение, нищо", заяви той. Русев е убеден, че е пресичал напълно правилно. „Всички полицаи, които бяха на мястото, според тези, които дойдоха от СДВР, според охраната на Народното събрание, всички казаха защо сте пресичали там, там няма пешеходна пътека има, въпреки че тя не е нарисувана, защото това е записано в закона. Никой от присъстващите полицаи не знаеше този факт и не познаваше закона”, коментира Русев.

"Тази кола щеше да си тръгне оттам, защото шофьорът веднага след това излезе и каза: Много бързаме, оправяйте се. Протестиращите я спряха", изтъкна потърпевшият.

По думите му полицаите са дали фалшиви показания в СДВР. "Иначе щеше да излезе, че автомобилът е минал на червен светофар и е блъснал пешеходец на пешеходна пътека", коментира той. "Това "Ауди" влезе със скорост в завоя, на пълна газ", допълни Русев, който за щастие няма контузии.

"Нарекоха го докосване. Чист удар си беше", допълни той. По неофициална информация това е колата на външния министър Даниел Митов, но дали той е бил в колата по време на инцидента, не се знае. Русев определи законовата поправка за къмпингуването като ненавременна и формулирана неправилно.

 

Рехабилитация на пътища спа туризъм и енергйна ефективност -теми на заседанието на РСР

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556124

Агенция „Пътна инфраструктура" представи информация относно предвидените за рехабилитация през 2016 г. пътища от първокласната, второкласната и третокласна пътна мрежа на територията на югозападния район на заседание на Регионалния съвет за развитие (РСР) на Югозападния регион (ЮЗР). Събитието се състоя в местността Катарино, община Разлог и бе открито от областния управител на област Кюстендил и председател на РСР на ЮЗР Виктор Янев. Заседанието започна с представяне на информация от Виктор Янев относно изпълнението на решенията от предходното...

Подаряват гайди на деца на Роженския събор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5337640

Всяко дете, което иска да свири на гайда, но няма инструмента, може да го получи като подарък на тазгодишния Роженски събор, обяви кметът на Смолян Николай Мелемов.
Събитието за второ лято след 9-годишно прекъсване се очаква да събере стотици хиляди на поляните под връх Рожен от 15 до 17-ти юли. Стартът на записванията за участие от самодейци от
Всяко дете, което иска да свири на гайда, но няма инструмента, може да го получи като подарък на тазгодишния Роженски събор, обяви кметът на Смолян Николай Мелемов. Събитието за второ лято след 9-годишно прекъсване се очаква да събере стотици хиляди на поляните под връх Рожен от 15 до 17-ти юли. Стартът на записванията за участие от самодейци от

Всяка съдба може да се превъзмогне с презрение

http://www.cross.bg/vsyaka-sudba-mozhe-da-se-prevuzmogne-s-prezrenie-1500220.html

/КРОСС/ „Всяка съдба може да се превъзмогне с презрение."„Митът за Сизиф" от Албер Камю

Академичният съвет на Софийския университет ще определи таксите за учебната 2016/2017 г.

http://pik.bg/академичният-съвет-на-софийския-университет-ще-определи-таксите-за-учебната-20162017-г-news494826.html

Академичният съвет на Софийския университет ще определи таксите за учебната 2016/2017 г.

Академичният съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" на заседание днес ще определи размера на таксите за обучение на студенти за учебната 2016/2017 година в СУ, съобщиха от пресцентъра на висшето училище.

На заседание на Съвета на деканите, състояло се на 29 февруари 2016 г., са били обсъдени предложенията на факултетите за размера на годишните такси за обучение. Предложенията предвиждат увеличаване на таксите единствено за новоприети студенти. Увеличаването няма да важи за действащите студенти, които са започнали обучението си преди учебната 2016-2017 година.

Факултетът по медицина и Факултетът по химия и фармация на СУ не предлагат увеличаване на годишните такси за обучение на студенти и през следващата учебна година и те ще се запазят в същия размер от 925 лева за специалностите "Медицина" и "Фармация", и 720 лева за специалностите в професионално направление "Здравни грижи". Предложенията на факултетите, обсъдени в Съвета на деканите, предвиждат увеличаване на годишните такси за останалите 23 професионални направления, в които Софийският университет обучава студенти, между 40 и 239 лева за редовната форма на обучение и между 15 и 370 лева за задочната форма.

Най-голямо е предложеното увеличение на годишната такса за задочно обучение в професионалното направление "Педагогика" - от 115 на 485 лева, и за редовно обучение в специалностите "Право" и "Международни отношения" - от 500 на 739 лева. Предложението на Съвета на деканите е таксата за кандидатстване в Софийския университет да се запази на нивото от миналата учебна година - 30 лева. Студентските такси в Софийския университет не са увеличавани от 2008 г.

До този момент при определянето на субсидията за висшите училища не се отчиташе качеството на обучението, таксите бяха задържани на ниво отпреди осем години и Софийският университет, който е лидер в почти всички професионални направления, в които обучава студентите си, трупа дефицит за сметка на това, че заплаща за по-високо качество, а получава еднаква субсидия и по-ниски такси. Предложеното увеличение на размера на таксите за обучение в повечето случаи остава далеч под допустимия максимален размер според Закона за висше образование, посочват от СУ.

 

НАП връща данъци на млади семейства с ипотечен кредит

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556119

И през 2016 г. един от членовете на младо семейство с ипотечен кредит може да намали сумата от годишните данъчни основи с лихвените плащания по заема през годината. Данъчното облекчение за млади семейства дава възможност да се приспаднат от сумата от годишните данъчни основи лихвените плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище. Приспадането от данъчната основа означава, че със сумата, платена за лихви по ипотечен кредит, се намалява сборът от всички доходи на физическото лице, а не дължимият данък. От началото на годината до момента 72...

Опит за въоръжен грабеж на магазин в София, собственикът дава 2000 лв. за информация за нападателя

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5337642

2000 лева награда дава собственик на магазин за мобилни телефони в София за информация, която да доведе до залавянето на въоръжен крадец, съобщава Нова телевизия.
На 18 февруари вечерта мъжът с влиза в търговския обект и насочва пистолет срещу продавача. Докато момчето зад щанда изпълнява инструкциите му, влизат още двама души.
2000 лева награда дава собственик на магазин за мобилни телефони в София за информация, която да доведе до залавянето на въоръжен крадец, съобщава Нова телевизия. На 18 февруари вечерта мъжът с влиза в търговския обект и насочва пистолет срещу продавача. Докато момчето зад щанда изпълнява инструкциите му, влизат още двама души.

Н. Величков: България е последна в Европа по навлизане на 4G

http://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/263/a/n-velichkov-bylgariia-e-posledna-v-evropa-po-navlizane-na-4g-212362/

Макс Телеком ще изплати задълженията си към КРС в срок и планира скоро да пусне традиционна гласова услуга като четвърти телеком

Българският елит ръководи страната хаотично, сочи доклад

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/02/2715867_bulgarskiiat_elit_rukovodi_stranata_haotichno_sochi/?ref=rss


За пръв път през ХХI век България попадна в политическа нестабилност, характерна с отсъствието на консенсус и отразяваща дълбоки пропасти, разделящи обществото. Тази липса на консенсус прави трудно, ако не и невъзможно, преследването на дългосрочни цели.
  Това е само една от оценките за състоянието на демокрацията в България, направена в най-новия доклад на германската фондация "Бертелсман". Един от най-авторитетните институти за политически изследвания в Европа анализира периода от 2013 г. насам и посочва още подкопаването на свободата на медиите и изключително ниското одобрение от 5% в парламента и политическите партии.
Няколко особено скандални случая на конфликт на интереси и корупция илюстрират как в България в огромни мащаби се пилеят публични ресурси, посочват още авторите на доклада. "И въпреки това правителството не успява адекватно да промени законите или да реформира практиките в обществения сектор, за да предотврати бъдещи злоупотреби. Поуките от случилото се са, че за по-добро управление е нужно лидерите да инициират реформи, но и че също така трябва в самите институции да бъде променена културата на работа."
Сравнението с останалите държави от района показва, че България отчетливо изостава именно в лидерските умения на политиците и държавниците си, в способността за изграждане на консенсус, ефективно използване ресурсите на страната и обществото и международното сътрудничество. "В изследвания период България нямаше международно влияние, не успя да си осигури европейски средства от широк кръг източници и постигна много малко във вътрешнополитическите си цели", посочват авторите на доклада за страната. 
Българските лидери говорят за правосъдна реформа и увеличиха усвояваните за нея евросредства, но социологическите проучвания сочат, че резултатите от борбата с корупцията и престъпността намаляват. Именно този пречи и за приемането на страната в Шенген.
Пет правителства управляваха България в периода (2 служебни и 3 редовни), но нито едно от тях не демонстрира умение да се учи от прилаганите политики, всяко започва промяната наново, няма нужната приемственост, отсъства стратегическото мислене. Илюстрация на това е и неспиращата поредица от негативен вот на изборите - българите масово гласуват против управляващите и за чисто нови играчи, някои от които с екстремистка и чисто популистка реторика.
Реформите в България се правят като инициатива, идваща от политици, а не в резултат на институционално търсене на подобрение. Поради това много неща в страната се правят "на парче", спират се от следващото правителство и се започват наново.
 

Подробности очаквайте по-късно на

Чуркин: САЩ отчетоха руските забележки към проекторезолюцията за КНДР

http://www.cross.bg/chyrkin-rysiya-delegatziya-1500209.html

/КРОСС/ Американската делегация като автор на проекторезолюцията за разширяването на санкциите срещу Северна Корея е отчела редица предложени от Русия поправки, заяви постоянният представител на РФ в ООН Виталий Чуркин, предаде РИА Новости. САЩ поискаха гласуването да се проведе в 15 ч. във вторник, но след представянето на членовете на Съвета за сигурност на ООН на крайния проект на резолюцията, Русия е поискала допълнително един ден за проучването му. „Ние имахме някои въпроси, които ни притесняваха. Обсъдихме ги с американската делегация и мисля, че те разрешиха някои от нашите притеснения“, заяви Чуркин. Той добави, че крайният вариант не може да бъде наречен идеален на 100 %, тъй като „това е много сложен текст“. „Никога не получаваш всичко, което искаш“, каза руският дипломат.

Над 60 български заглавия ще се появят на големия екран на София Филм Фест 2016

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/03/02/2715257_nad_60_bulgarski_zaglaviia_shte_se_poiaviat_na/?ref=rss


Програмата на "София Филм Фест" 2016 съдържа 177 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 32 късометражни филма. Билетите за филмите от програмата са вече в продажба. "Дневник" ще запознае почитателите на седмото изкуство с българската селекция на фестивала. 

Българските филми, участващи във всички програми, са повече от 60 - обещаващо начало на второто столетие на родното кино.   По традиция официалното откриване на 20-ия София Филм Фест на 10 март ще е с български...

Скот Кели и Михаил Корниенко се върнаха заедно на Земята след 340 дни в орбита

http://www.cross.bg/keli-zemyata-kornienko-1500213.html

/КРОСС/ Спускаемият апарат на космическия кораб “Союз ТМА-18М” с руския космонавт Михаил Корниенко и американския астронавт Скот Кели кацна на Земята. С тях е и командирът на космическия кораб Сергей Волков. Капсулата се приземи в Казахстан, съобщи ТАСС като се позова на Центъра на управление на полетите (ЦУП) . Корниенко и Кели бяха 340 дни на Международната космическа станция (МКС). “Има кацане”, каза представител на ЦУП в сряда в 6:30 сутринта, българско време. 52-годишният Кели и 55-годишният Корниенко пристигнаха на МКС на 27 март 2015 г. Там те редовно бяха подлагани на медицински изследвания и тестове за анализиране на ефекта от продължителния престой в безтегловност върху човешкия организъм. Проби за изследвания бяха взети от двамата преди изпращането им в космоса, по време на мисията и ще се взимат повече от една година след връщането им на Земята. Братът близнак на Скот Кели, бившият астронавт Марк Кели също участва в експериментите, но на Земята. Всички събрани данни за двамата братя ще послужат като база за сравнения за физиологичния ефект от продължителното пребиваване в космоса. В неотдавнашно интервю Скот Кели заяви, че се чувства добре физически и че ако е нужно, може да остане още 100 дни на борда на МКС. Докато са на орбита, Кели и Корниенко са направили 5440 обиколки на Земята и са наблюдавали 10 880 слънчеви изгрева и залеза.

Жена опита да се самозапали на гръцко-македонската граница

http://petel.bg/ZHena-opita-da-se-samozapali-na-gratsko-makedonskata-granitsa__147317

Кадър: Нова Бежанският проблем в южната ни съседка се задълбочава. Към 4.00 ч. в сряда сутрин жена се е опитала да се самозапали на гръцко-м...

Лечков за Трифон Иванов: Двамата бяхме на дискотека преди мача с Германия през 1995-а

http://petel.bg/Lechkov-za-Trifon-Ivanov--Dvamata-byahme-na-diskoteka-predi-macha-s-Germaniya-prez-1995-a__147319

Кадър: bTV Покойният наш легендарен защитник Трифон Иванов и Йордан Лечков са били на дискотека 12 часа преди началото на съдийския сигнал...

Депутатите пак отложиха признаването на турския геноцид срещу българите

http://petel.bg/Deputatite-pak-otlozhiha-priznavaneto-na-turskiya-genotsid-sreshhu-balgarite__147320

Снимка: Булфото Лидерът на "Атака" Волен Сидеров направи пореден опит да накара депутатите да обявят 17 май - денят на Баташкото клане, за ...

Захариева: Чужди експерти идват у нас, дават рамо за реформата

http://frognews.bg/news_107847/Zaharieva-CHujdi-eksperti-idvat-u-nas-davat-ramo-za-reformata/

Вярвам, че поправките ще дадат всички гаранции в закона и във ВСС няма да има намеса при назначенията, за да има независимост и отговорност, а и оправдания, че има намеса, за да не си върши работата, заяви по НТВ министърът на правосъдието Екатерина Захариева.

Пуснаха първия пътнически влак между ЛНР и ДНР

http://www.cross.bg/vlak-vlakove-purviya-1500211.html

/КРОСС/ Пътнически влак Луганск-Ясиноватая направи първия си курс между Луганска и Донецка народна република (ЛНР и ДНР), съобщи агенция ЛуганскИнформЦентр, цитирана от ТАСС. „Това е първият влак на ЛНР, който действа като пътнически. Имаме възможност да пуснем още няколко композиции и влакове, ако това е необходимо“, заяви министърът на инфраструктурата и транспорта на ЛНР Александър Чумаченко. Той отбеляза, че ЛНР е готова да пусне влакове и в Украйна, ако официален Киев свали транспортната блокада от Донбас.

Ненчо Балабанов пуска нова песен на 7 март

https://www.24chasa.bg/Article/5336957

Ненчо Балабанов пуска нова песен на 7 март Освен че честити на всичките си приятели във фейсбук Баба Марта, актьорът съобщи, че подготвя нов проект. “На 7 март излиза и новото ми парче и видео”, написа Балабанов. През септември той пусна своя самостоятелна песен - “Няма дилема”, след като направи “Шапка ти свалям” с рапъра

Детската градина – почасово и със закон

http://www.moreto.net/novini.php?n=314753

Хлапетата могат да прекарват от три до пет часа в детската градина, ако са записани в почасова форма на предучилищно образование. Това стана ясно, след като вчера екипът на МОН представи проекта на стандарт за ранно обучение. Става дума за малчуганите, навършили пет години, които по закон трябва да посещават задължителна детска градина.

В Русе казват последно сбогом на Ваньо Танов

http://offnews.bg/news/n_1/n_625084.html

Днес в Русе близки и приятели на Ваньо Танов ще го изпратят по последния му път. Директорът на Агенция "Митници" почина внезапно на 29 февруари на 57-годишна възраст. Ваньо Танов е роден на 22 септември 1958 г. в Монтана. Завършва математическа гимназия и се дипломира през 1981 г. като инженер във ВИММЕС (Русенския университет "Ангел Кънчев"). В системата на МВР работи от 1985 г. и преминава курс за ръководни кадри през 1999 г. в Академията на МВР. Ваньо Танов започва работа през 1985 г. като оперативен работник в Първо РПУ-Русе, а през 1991 г. оглавява "Тежки престъпления" в РДВР-Русе. През 1995 г. той става началник на Второ РПУ-Русе, което постига най-добрите резултати в България. За това предсрочно е произведен в майор. През 1998 г. оглавява регионално звено "Полиция" в РДВР-Русе. Лично води разследването на пет убийства през 1998 и 1999 г. в Русе. За разкриването на извършителите Танов е награден с лично оръжие, отново предсрочно е повишен в подполковник, а само година по-късно - и в полковник. От 2002 г. Ваньо Танов оглавява РДВР-Русе. С указ на президента през 2004 г. е удостоен със звание "генерал-майор" от МВР. През 2005 г. е назначен за директор на Националната служба "Борба с организираната престъпност" в МВР. През юли 2007 г. подава оставка. На местните избори през есента на 2007 г. е издигнат за кандидат-кмет на Русе от ГЕРБ, но губи изборите. През август 2009 г. Ваньо Танов е назначен за шеф на Агенция "Митници", а на 1 юли 2013 г. е освободен от длъжност. При повторното идване на власт на ГЕРБ през 2014 г. отново оглавява митниците.

Купа и златен медал за Еманоил Валентинов от Солун

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556123

Еманоил Валентинов спечели златния медал и вдигна купата, във възрастовата група 11- 12- годишни на международния турнир по скокове на батут в Солун, Гърция. Участваха 200 спортисти от 10 клуба от Гърция, 5 от България, както и Националния отбор по скокове на батут на България, за който това беше контролно състезание преди Европейското първенство. Надпревари имаше във всички възрастови групи и дисциплини- батут и двоен мини батут. Клуб "Евротрамп"- Кюстендил бе представен от Еманоил Валент...

Рогозин отговори на обвиненията на НАТО за неточни удари в Сирия

http://www.cross.bg/siriya-briiidlav-obvini-1500207.html

/КРОСС/ Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин отговори на изказванията на главнокомандващия силите на НАТО в Европа ген. Филип Брийдлав, който обвини ВКС на РФ в използването на неточно въоръжение в Сирия, предаде ТАСС. „От болната глава на здравата – специалистът по бомбардиране на афганистански сватби ни обвини в „неточно бомбардиране“, написа Рогозина на страницата си в социалната мрежа Facebook. По думите на Брийдлав „използването на неточно въоръжение“ „ще доведе до голям бежански поток“, сред който може да има „чуждестранни терористи“. Генералът настоява, че „намесата на Русия в сирийския конфликт е усложнило ситуацията“. По думите му „Русия не прави много за борбата с ИД и вместо това помага на (президента на Сирия Башар) Асад“. Москва по-рано неведнъж е опровергавала подобни обвинения, подчертавайки, че осъществява военно-въздушната си кампания в Сирия единствено срещу терористите от ИД и другите терористични организации.

2 март в годините назад

http://www.cross.bg/purviyat-polet-spestovna-1500219.html

/КРОСС/  986 г. - Луи V става крал на Франките. 1353 г. - Османските турци завладяват голямата крепост Галиполи, изходна база за завладяване на балкански територии. 1498 г. - По време на колонизаторското си плаване Вашко да Гама пристига в днешен Мозамбик.1699 г. - Френският изследовател д'Ибервил открива устието на река Мисисипи (САЩ).1796 г. - 26-годишният генерал Наполеон Бонапарт е назначен за командващ френската армия в Италия.1831 г. - Създаден е окръг Айония в щата Мичиган, САЩ1855 г. - Александър II става цар на Русия. 1877 г. - Избирателната комисия в САЩ след преразглеждане на изборните резултати обявява за президент Ръдърфорд Хейс. 1896 г. - Великите сили признават Фердинанд I за княз на България.1919 г. - В Москва е открит първият конгрес на Комунистическия интернационал.1933 г. - В Ню Йорк се сътои премиерата на филма Кинг Конг.1949 г. - Американският пилот Джеймс Галахън завършва със самолет Lucky Lady II (B-50 Superfortress) първия в историята околосветски полет без прекъсване с 4 зареждания с гориво във въздуха. 1941 г. - Втора световна война: Първите Германски войници влизат в България след присъединяването към пакта. 1951 г. - В NBA се провежда първият мач на звездите.1951 г. - Пощенска спестовна каса и множество по-малки банки са обединени в Държавна спестовна каса (сега Банка ДСК) 1954 г. - УЕФА взема решение за учредяване на футболната Купа на европейските шампиони.1962 г. - В Мианмар ген

Масови проверки по пътищата през почивните дни

https://www.24chasa.bg/Article/5337634

Масови проверки по пътищата през почивните дниЩе има масови проверки по пътищата, засилено ще е наблюдението за превишаване на скоростта, дали шофьорите са пили и имат документи. Ще се проверяват наличията на винетки, както и изправността на превозното средства, каза началникът на сектор "Пътна полиция" Росен Рабчев. "Има и готовност при евентуален снеговалеж", допълни той.

Борисов сам клати властта си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5337081

 Увеличават се хората, които искат да държат огледала пред премиера
 Дори да се печелят по съмнителен начин обществените поръчки, още по-съмнително е стопирането им на базата на съмнения

Вторият мандат на Бойко Борисов започна донякъде да напомня втората половина от единствения мандат на Иван Костов - несигурност, скандали от всякакво естество,
 Увеличават се хората, които искат да държат огледала пред премиера  Дори да се печелят по съмнителен начин обществените поръчки, още по-съмнително е стопирането им на базата на съмнения Вторият мандат на Бойко Борисов започна донякъде да напомня втората половина от единствения мандат на Иван Костов - несигурност, скандали от всякакво естество,

Брийдлав: САЩ и съюзниците им в НАТО се готвят за конфликт с Русия в Европа

http://www.cross.bg/evropa-rysiya-briiidlav-1500208.html

/КРОСС/ САЩ и съюзниците им в НАТО предприемат мерки, за да бъдат готови в случай на необходимост за конфликт с Русия на европейския континент. Това заяви на среща с журналисти в Пентагона главнокомандващият въоръжените сили на НАТО в Европа американският генерал Филип Брийдлав, предаде ТАСС. По думите му, всички страни от алианса увеличават боеготовността на войските си, „за да бъдат готови, ако това се наложи, за конфликт“ с Русия. Той уточни, че такива действия се предприемат, в частност, в рамките на американската инициатива по укрепване на сигурността на европейските съюзници, предвиждаща запазване на присъствието на войски на САЩ в Европа на ротационна основа, активизиране на военните учения и разполагането там на допълнително количество оръжие и военна техника. За тази цел администрацията на Обама е поискала от Конгреса за 2017 г. 3,4 млрд. долара, което е близо четири пъти повече от предишни години. Брийдлав твърди, че Европа днес се сблъсква с предизвикателства в областта на сигурността от две страни. Според него, „от Изток – това е възраждащата се агресивна Русия“, а от юг – терористичната заплаха, идваща от ИД, чиито действия предизвикаха бежанския поток, сред който може да има и „чуждестранни терористи“. Генералът настоява и на това, че „намесата на Русия в сирийския конфликт е усложнила ситуацията“

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1500218.html

/КРОСС/ Гиньо Ганев, юрист, бивш омбудсман на България и депутатГеорги Тошев, журналист и продуцентТаню Киряков, двукратен олимпийски шампион по спортна стрелбаЦветан Симеонов, юрист, председател на УС на БТППЙоаникий, Сливенски митрополитАна Вълчанова, актрисаАнгел Ангелов, посланик в Босна и ХерцеговинаБойко Младенов, баскетболистИван Сунгарски, бивш депутатИрина Папанчева, писател и преводачСашо Костов, бивш футболист

400 кукери ще огласят с чанове и тюмбелеци Широка лъка на Песпонеделник

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556059

400 кукери ще гонят злото тази година на традиционния Песпонеделник, който ще се проведе на 6 март в смолянското село Широка лъка. Зам.-кметът Венера Аръчкова каза, че не напразно Песпонеделник се провежда в Широка лъка. Селото е съхранило през годините бита и родовите традиции. Кукерските игри са включени и в Националния културен календар. Тази година, освен нашите песъци ще гостуват още 7 състава от селата Съхране /Павел баня/ , Варвара /Пазарджишко/, Симитли /Благоевградско/ , Богданов дол /Перник/, Васил Левски / Карлово/ , Изгрев /Благоевг...

100 000 коли ще напуснат София за празниците

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/100-000-koli-shte-napusnat-sofiia-za-praznicite-6050810

Голямото пътуване заради почивните дни започва, ще бъде натоварено по магистралите, а БДЖ пуска 14 000 допълнителни места

Предстоящи събития

http://www.cross.bg/provede-zala-bulgariya-1500217.html

/КРОСС/ ***Мароко.Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин ще участва в Трети международен форум по политиките за заетостта в Маракеш, Мароко. Събитието ще се проведе на 2 и 3 март. ***София.Президентът Росен Плевнелиев ще приеме представители на Парламентарната група на „Български демократичен център". Срещата се провежда в рамките на Месеца на политическите консултации на държавния глава с парламентарно представените политически сили. ***София.От 8.30 часа в Министерски съвет ще се проведе редовно заседание. ***София.От 9.00 часа ще се проведе редовно заседание на Народното събрание. ***София.От 11.00 часа БЧК ще се проведе тържествено поклонение пред Докторския паметник, във връзка със 138-годишнината от Освобождението на България. ***София.В 12.30 в Гранитна зала на Министерски съвет министърът на икономиката Божидар Лукарски ще подпише споразумение с Европейската комисия (ЕК), Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за новата Оперативна програма „Инициатива за малки и средни предприятия" (ОПИМСП). ***София.От 12. 30 часа в 61 ОУ"Св.Св.Кирил и Методий"гр.София ще се проведе тържество, посветено на 3-ти март Национален празник на България. ***София.От 13.00 часа във Второ СОУ "Неофит Бозвели" в ж.к. "Младост" ще бъде открит кабинет "Православни християнски ценности и традиции"

Българката, открита с прерязано гърло в Лондон, не помни нищо от фаталната нощ

https://www.24chasa.bg/Article/5337628

Българката, открита с прерязано гърло в Лондон, не помни нищо от фаталната нощ37-годишната Гюлджан Хаджиева, която бе открита с прерязано гърло в апартамент в лондонския квартал “Тотнъм” е в болница и все още не може да разговаря с никого. Жената е от Пловдив, а семейството й живее в квартал "Столипиново", пише TNS.bg. Изданието се свързало с нейни близки, които преди дни са я посетили в болницата, където тя лежи под охрана.

Бин Ладен подкрепял Обама в борбата с климатичните промени

http://offnews.bg/news/n_1/n_625081.html

Покойният лидер на "Ал Кайда" Осама Бин Ладен е написал писмо до американския народ, в което призовава за подкрепа на президента Барак Обама в борбата с климатичните промени. Писмото е част от документите, които бяха разсекретени от президентската администрация, съобщава БНТ. Писмото е било сред материалите, конфискувани от убежището на Бин Ладен в Пакистан , където той беше ликвидиран от американски командоси през май 2011 година. То е без дата и без подпис и е адресирано до американския народ. Според представители на щатското разузнаване то е написано от Бин Ладен, малко след като Обама е започнал първия си президентски мандат. Безпокойството на Бин Ладен от климатичните промени излезе наяве още от първия пакет от документи от скривалището му, които бяха направени обществено достояние през миналата година. В новото разсекретено писмо лидерът на "Ал Кайда" зове американците да започнат велика революция за свобода, която да освободи американския президент от пагубните влияния на корпоративните лобисти. Според Бин Ладен това ще направи Обама способен да взима разумни решения за спасяването на човечеството от вредните газове, които заплашват неговата съдба.

Тръмп и Клинтън вероятно ще са кандидатите за Белия дом

http://frognews.bg/news_107846/Tramp-i-Klintan-veroiatno-shte-sa-kandidatite-za-Beliia-dom/

Доналд Тръмп и Хилари Клинтън се очертават като големите победители на супервторника в САЩ, когато привърженици на републиканците и демократите избират своите фаворити на вътрешнопартийни избори. Това става едновременно в 13 щата, както и в Американска Самоа.

ФЕЙСБУК ИЗБУХНА: Малко коте, ама голямо куче... Цирк! (СНИМКИ)

http://www.bnews.bg/article-149242

Тия от "погрешен завой" ли са ги докарали тука, коментират масово в социалната мрежа

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/premiera-rezervatziya-zadulzhitelna-1500216.html

/КРОСС/ „Петгодишните деца, които подлежат на задължителна предучилищна подготовка, ще могат от тази есен да се подготвят за училище и от вкъщи или да ходят на забавачка само за няколко часа. Това, пише вестник "СЕГА" „стана възможно с въвеждането на две нови форми на организация в детските градини - самостоятелна и почасова. Те са предвидени в училищния закон, а сега се регламентират в държавния образователен стандарт за предучилищното образование, представен вчера от просветното министерство", допълва изданието. Иракли, Карадере и Корал получиха статут на екоплажове. Парламентът забрани свободното къмпингуване и паркирането на 100 метра от плажа, съобщава "КАПИТАЛ DAILY" на първата си страница. „Глоба до 50 хиляди лева за кола до морето. Привърженици на къмпингуването пък обявиха протести", добавя "ДУМА" във водещото си заглавие. "ТРУД" анонсира намерението на Министерството на туризма да защити правата на потребителите, като въведе задължителна застраховка „настаняване" за туроператорите. „така занапред туристите няма да могат да изпадат в ситуация на анулирана резервация или да бъдат сюрпризирани, че направената резервация не е получена", обяснява вестникът.Депутатите от правната комисия „разрешиха осветляването на доклада за КТБ", информира МОНИТОР

Дневен хороскоп за 02.03

http://curious.actualno.com/dneven-horoskop-za-0203-news_526633.html

Дневен хороскоп за Овен Освен финансово благополучие днес ви очаква и успех на любовния фронт. Само не бъдете прекалени егоисти и зачитайте чувствата на партньора си. Възможно е да предприемете пътуване, което да започне като бизнес пътуване, но да приключи като интересно преживяване Дневен хороскоп за Телец Не може да пропуснете възможностите, които ще ви се предоставят. Това, което ще направите днес ще ви храни дълги месеци занапред. Бъдете настойчиви. Бъдете спонтанни. Всяка една от и

Над 150 хил. души се очаква да използват автобусен транспорт през почивните дни

http://society.actualno.com/nad-150-hil-dushi-se-ochakva-da-izpolzvat-avtobusen-transport-prez-pochivnite-dni-news_526634.html

Над 150 хил. души се очаква да използват автобусен транспорт през четирите почивни дни. Това съобщи в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Галя Топалова, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България. Тя увери, че има осигурени допълнителни автобуси, които обаче са по-малко в сравнение с миналата година, заради нарастващия брой на незаконните превозвачи. „Днес след 14 часа някъде вече започнаха да се пълнят автобусите

Полицията можела да предотврати нападението над католически свещеници в Бургас

http://burgas.actualno.com/policijata-mojela-da-predotvrati-napadenieto-nad-katolicheski-sveshtenici-v-burgas-news_526628.html

Малко преди да пребие двама католически свещеници, криминално проявеният Горан Горанов е бил в католическата църква на ул. „Цар Петър“ в Бургас и е била викана полиция. Съставен е дори констативен протокол, но МВР не е намерило достатъчно основания да се задейства срещу Горанов, информира bTV. Припомняме, че малко по-късно Горанов се връща в църквата и пребива двама католически свещеници. От прокуратурата уточниха, че Горанов ефективно влиза в затвора за половин година заради преди

Да се разведеш заради Ердоган

http://features.actualno.com/da-se-razvedesh-zaradi-erdogan-news_526636.html

Той е ревностен почитател на Ердоган, а тя не спира да сипе обиди по адрес на президента. Двамата имат брак от три години, но сега са в развод - заради честта на Ердоган. Една история от турския Торбалъ: Когато става дума за президента им, турците са много чувствителни. Те или го обичат предано, или го мразят от дъното на душата си. Никой в Турция не е безразличен към най-властния турски политик от Ататюрк насам. Както показва случаят с една брачна двойка от Торбалъ. Ябълката на раздора

Почина журналистът Петко Бочаров

http://society.actualno.com/pochina-jurnalistyt-petko-bocharov-news_526637.html

Почина журналистът Петко Бочаров, съобщи БГНЕС. Той е роден на 19 февруари 1919 година в София. Завършва Американския колеж, а след това право в Софийския университет. От 1952 година работи в Българската телеграфна агенция, първоначално като преводач от английски език, а впоследствие достига до длъжността заместник-главен редактор. През 1983 г. се пенсионира. Между 1981 и 1993 година участва с новини и коментари във „Всяка неделя“. Има редовни рубрики по БНТ в програмата „ТВ

На 3 март се ограничава движението през Шипченския проход

http://society.actualno.com/na-3-mart-se-ogranichava-dvijenieto-prez-shipchenskija-prohod-news_526639.html

На Националния празник на Република България - 3 март, по повод тържествата на връх Шипка, между 8 ч. и 14,30 ч. ще бъде ограничено транзитното преминаване на превозни средства през Шипченския проход – път I-5 /Е-85/ Габрово - Шипка - Казанлък /в двете посоки/, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“. Транзитно пътуващите ще се насочват през Прохода на Републиката - път II-55, по следния маршрут: Русе - Велико Търново - Дебелец - Проход на Републиката – Гурково и обратно.

Жена опита да се самозапали на гръцко-македонската граница

http://europe.actualno.com/jena-opita-da-se-samozapali-na-grycko-makedonskata-granica-news_526640.html

Мигрантка на средна възраст е опитала да се самозапали недалеч от граничен пункт между Гърция и Македония. Според гръцката агенция АНА-МПА, цитирана от БГНЕС, тя била спасена от други бежанци, които са разбрали какво възнамерява да направи и са се намесили. Според очевидци жената е била в тежко психическо състояние и изпаднала в нервна криза. В момента тя се намира в една от палатките на международната организация "Лекари без граници", където получава необходимата медицинска помощ. Към момент

БДЖ увеличава съставите на девет бързи влака от и за Бургас по повод 3 март

http://burgas.actualno.com/bdj-uvelichava-systavite-na-devet-byrzi-vlaka-ot-i-za-burgas-po-povod-3-mart-news_526641.html

„БДЖ – Пътнически превози” ЕООД увеличава съставите на девет бързи влака от и за Бургас по повод 3 март, съобщават от БДЖ. Днес допълнителни вагони са осигурени за съставите на влаковете, които се движат по направленията София – Бургас (пет влака), Бургас – София (четири влака). От 2-ри до 7-ми март включително, националният железопътен превозвач ще предостави около 14 000 допълнителни места във влаковете по най-натоварените маршрути в страната.Бързите влакове със

Американският Конгрес критикува действията и на Apple, и на ФБР

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2016/03/02/2715858_amerikanskiiat_kongres_kritikuva_deistviiata_i_na/?ref=rss


Американският Конгрес остана недоволен от поведението както на ФБР, така и на Apple в спора между тях за киберсигурността и криптирането на данни. И двете страни са допуснали съществени грешки, смята комисията, съобщава в. Financial Times.

Директорът на ФБР Джеймс Коми е обявил пред комисията, че смартфоните създават сфера на комуникацията и информацията, в "която никой друг не може да влезе". "Нашата работа е да кажем на хората, че има проблем. Ако има места в американския живот,...

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/tema-zhivo-ministur-1500215.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Трафик. На живо: масови проверки по пътищата на страната по празниците. С винетка или не - глоба ще има, ако не пазим касовата бележка, какво още трябва да знаем и как да избегнем трафика?Тема: Агресия. Бивш охранител преби свещеници в католическа църква. Какво е причинило агресията?Тема: Сигурност. Истории за оцеляване от гръцко-македонската граница. И още - трябва ли да се върне задължителната казарма? Гостува бившият военен министър Тодор Тагарев.Тема: Плажове. Каква ще е съдбата на малкото останали диви плажове по Черноморието и какви права и задължения ще имат къмпингуващите?Тема: Споразумение. Ще има ли нов договор за властта и как ще се разместят политическите пластове, питаме Цвета Караянчева от ГЕРБ.Тема: "В кадър". На финала: журналистът Мария Чернева представя документалните филми, посветени на ромската интеграция. „В кадър" показва живота на ромите у нас и резултата от усилията за тяхното приобщаване. БТВ, "Тази сутрин" Тема: Изправени ли сме пред бежанска криза ако бъде затворен балканския път към Западна Европа? Ше опази ли армията границата?Гост: Валери Симеонов, съпредседател на Патриотичния фронтТема: Защо държавата забрани дивото къмпингуване? Ще спрат ли плажовете да тънат в боклуци?Гост: Найден Зеленогорски от Реформаторския блокТема: Как кола на НСО блъсна протестиращ срещу забраната за лагеруване на открито пред Народното събрание

Радарите за превишена скорост днес - 2 март във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=314746

Служители на пътната полиция ще следят днес - 2 март, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 08:10-09:30 гр.Варна Южен пътен възел /вход/ 11:00-12:30 гр.Варна кв.Аспарухово ул.

Раненият в Сирия български журналист: Днес отново тръгвам на работа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5337626

Днес отново тръгвам на работа, ще обикалям села в Сирия, заявява пред Нова телевизия раненият вчера край Латакия български журналист Борис Азов.
Той и негови колеги от други държави попаднаха под обстрел с минохвъргачки. Азов бе уцелен от шрапнел в ръката.
Мъжът разказва, че огънят по тях започнал, докато правел интервю с православен свещеник в
Днес отново тръгвам на работа, ще обикалям села в Сирия, заявява пред Нова телевизия раненият вчера край Латакия български журналист Борис Азов. Той и негови колеги от други държави попаднаха под обстрел с минохвъргачки. Азов бе уцелен от шрапнел в ръката. Мъжът разказва, че огънят по тях започнал, докато правел интервю с православен свещеник в

Членове на жена ГЕРБ дариха лични средства на момче в нужда

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556122

Дамите от ръководство на Жени ГЕРБ за област Габрово дариха лични средства за 14-годишния Мехмед, който от години е на хемодиализа и се нуждае от трансплантация на бъбрек. Средствата са необходими за поддържащата терапия на детето. Местната структура на ГЕРБ в Габрово и общинските съветници от партията също са подпомагали семейството на детето през последните години. Дамите от женската структура на ГЕРБ изненадаха детето и майка му и с мартеници за деня на баба Марта.  ...

Награждават посмъртно Ваньо Танов с орден "За гражданска заслуга"

http://petel.bg/Nagrazhdavat-posmartno-Vano-Tanov-s-orden-Za-grazhdanska-zasluga__147314

Снимка: Булфото На днешното заседание на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов заяви, че по предложение на министъра на финансите В...

Раненият БГ журналист в Сирия: Помолих да кажат на родителите ми, че ги обичам

http://offnews.bg/news/n_1/n_625083.html

Раненият в Сирия български журналист Борис Анзов не е уведомил много хора за своето пътуване в конфликтната зона, като само е помоли братовчед си да предаде на родителите му, че ги обича. Това заяви самият Анзов в ефира на Нова телевизия тази сутрин. Журналистът е там и представлява своята медия "Медия Мост България", която е регистрирана в Благоевград, но е руска. Вчера Анзов и групата журналисти, с които той се е придвижвал, е била на около 7-8 км. от турската граница в Сирия. Последвал изненадващ артилерийски обстрел, при който са загинали трима души, съобщи Анзов. "Не разбрахме какво се е случило в началото, на 300 метра от нас имаше страшно силен взрив", разказа Анзов. Той е бил съборен от един руски войник при обстрела, като пострадала е само ръката му. От днес Анзов продължава своята опасна обиколка В Сирия.

Преглед на печата - 2 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=314750

„24 часа”: Българка болна от зика Инфекцията с вируса зика, който се предава при ухапване от заразен комар, започва с температура над 38,5 градуса и болки по цялото тяло като грип, но 5 дни по-късно се явява ситен червен обрив. Това разказва за “24 часа” българката Лора Трайкова-Гонсалвес, която живее в Рио де Жанейро.

ИСТЕРИЯТА ЗАПОЧВА! Българка тръшната от Зика!

http://www.bnews.bg/article-149243

По всяка вероятност се е заразила от комар по време на карнавала в Рио де Жанейро

Община Смолян стартира инициатива: Във всяка родопска къща гайда

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556055

Във всяка родопска къща да има по една гайда. Тази инициатива подема община Смолян за тазгодишния Роженски събор, съобщи кметът Николай Мелемов. „Основната ни идея е младото поколение да бъде привлечено от родопската музика и гайдата, която е уникална за този край", обяви кметът Николай Мелемов. „След събора през 2015 г. се наблюдава повишен интерес към обучение за гайдари. Идеята ни е да запазим инструмента. Ще подкрепим децата, които искат да станат гайдари, а нямат възможност да имат инструмент. Основното, заради което правим това събитие е ...

Разкриха писмо на Бин Ладен в подкрепа на Барак Обама

https://www.24chasa.bg/Article/5337609

Разкриха писмо на Бин Ладен в подкрепа на Барак ОбамаПокойният лидер на "Ал Кайда" Осама Бин Ладен призовава в новоразкрито писмо американския народ да помогне на Обама в борбата с климатичните промени. Писмото е част от документите, които бяха разсекретени от президентската администрация, съобщава БНТ. Писмото е било сред материалите, конфискувани от убежището на Бин Ладен в Пакистан,

Защо точно той?

https://www.24chasa.bg/Article/5337070

Защо точно той?Георги Лозанов е удобна и лесна мишена за агресия, защото никой не стои зад гърба му, нито политически, нито икономически лобита През последните дни сме свидетели на рядко срещана масирана агресия в писмени и електронни медии, отличаваща се с неприкривана ненавист, стоварила се върху един човек. Изненадващо обектът не е нито кръвожаден бандит,

Сандърс победи в Колорадо

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/71980/Sandars-pobedi-v-Kolorado

/Поглед.инфо/ Кандидатът за президентската номинация на Демократическата партия на САЩ Бърни Сандърс взе от основната си съперничка Хилари Клинтън гласовете на Колорадо.

От днес: температурите падат!

http://www.bnews.bg/article-149241

Превалявания ще има на повече места в Южна България

100 000 автомобила напускат София за празниците

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5337610

„В края на работния ден ще има доста засилен трафик. Искам да предупредя хората, че утре се очаква лошо време и валежи. Около стотина хиляди автомобила ще напуснат столицата днес”, заявява пред Нова тв шефът на столичния КАТ Тенчо Тенев.
Той препоръчва на водачите да бъдат внимателни и уверява, че неговите служители са инструктирани.
„В края на работния ден ще има доста засилен трафик. Искам да предупредя хората, че утре се очаква лошо време и валежи. Около стотина хиляди автомобила ще напуснат столицата днес”, заявява пред Нова тв шефът на столичния КАТ Тенчо Тенев. Той препоръчва на водачите да бъдат внимателни и уверява, че неговите служители са инструктирани.

Магистрала „Хемус“ ще е по-тясна и по-бавна, за излезе по-евтина

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556121

Новата отсечка на магистрала „Хемус“ ще е по-тясна и по-евтина, обяви премиерът Бойко Борисов. По думите му, ако бъде допусната скорост от 140 км/ч, при изграждането на завоите дължината на пътя се удължава. Затова скоростта ще бъде свалена до 120 км/ч, за да се спестят средства. Ще се стесни и пространството между двете ленти на движение, което ще стане по-малко от 3 метра. По този начин цената ще намалее с около 100-150 млн. лева. Премиерът Бойко Борисов коментира, че неустойки за спрените обществени поръчки няма да бъдат плащани, защото спир...

Над 200 хил. автомобила напускат София в последния работен ден

http://offnews.bg/news/n_1/n_625082.html

В последния за седмицата работен ден се очаква засилен трафик по пътищата в страната. Близо 200 000 автомобила се очаква да напуснат София днес.  Очаква се трафикът да бъде натоварен на изходите на столицата в следобедните часове. По изходите - основно на "Ломско шосе", "Цариградско шосе" и "Ботевградско шосе" ще има засилено полицейско присъствие.  За облекчаване на трафика ще бъде ограничено движението на тежкотоварни камиони днес след 16.00 часа и в последния работен ден - 6 март от 14.00 до 20.00 часа. Забраната важи за основните пътни артерии в страната - автомагистралите и пътищата Видин – Ботевград, Благоевград – ГКПП „Кулата“, Велико Търново – Шумен, Русе - Велико Търново, ГКПП „Калотина“ – ГКПП „Капитан Андреево“, Дуранкулак – Варна - Бургас, Околовръстен път София, Симитли - Гоце Делчев, Пловдив - Смолян, Бургас - Царево. Ще има и масови проверки по пътищата, както и засилено наблюдение за превишаване на скоростта и за шофиране в нетрезво състояние. Ще се правят проверки за винетни стикери, както и за изправността на превозните средства.  Над 10 000 места допълнително са предвидили автобусните превозвачи за 2 и 3 март, както и за края на почивния период – на 6 март, а в влаковете ще има допълнителни 14 хил. места. На 3 март по повод тържествата на връх Шипка се забранява транзитното преминаване на превозни средства през Шипченския проход. Транзитният трафик ще бъде насочван към Прохода на Републиката.

Янка Такева е предложена за орден "Стара планина"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/02/2715833_ianka_takeva_e_predlojena_za_orden_stara_planina/?ref=rss


Министерски съвет разглежда днес на редовното си заседание предложение до президента на републиката синдикалният лидер Янка Такева да бъде удостоена с най-високата степен на държавното отличие - орден "Стара планина". Предложението е внесено от вицепремиера по координацията на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

Янка Такева е председател на Синдиката на българските учители и член на Изпълнителния комитет на най-голямата синдикална организация в България КНСБ от 1994 г. насам. Преди това е била директор в дом за деца в столичния квартал Дргалевци според биографията й, публикувана в сайта на КНСБ.

В момента тя е и вицепрезидент на Женския комитет на Пан-европейския регионален съвет към Международната конфедерация на профсъюзите, от близо 10 години е регионален координатор за Организацията на жените към Международната конфедерация на профсъюзите, и от 17 години - председател на "Обществен женски парламент - XXI век" към КНСБ. В синдиката Такева влиза през 1990 г. и днес оглавява също и Националната комисия за работа с жените, младежите и децата към КНСБ и представлява организацията в Националния съвет за закрила на детето към ДАЗД. Член е и на Икономическия и социален съвет на България.

Родена е на 30 септември 1947 г., владее руски и английски език. От 2005 г. е вицепрезидент в катедрата по Социална политика, "Управление на човешките ресурси" в Московския държавен университет. Има магистратури по педагогика от Югозападния университет в Благоевград и по икономика - управление на човешки ресурси от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Става доктор на икономическите науки през 2012 г.

През 2015 г. лицето на учителите в България Янка Такева получи почетното отличие на Министерството на образованието и науката "Неофит Рилски", Почетен знак на Славянската литературна и артистична академия "за принос в издигането на духовността на цивилизацията ни, за сближаването на братските култури, за опазване на наследството на Светите братя Кирил и Методий" и беше приета за дописен член на Българската академия на науките и изкуствата. През 2010 г. е отличена с орден "Св. Св. Кирил и Методий" I степен.

Има и още многобройни отличия от различни институции и организации, включително от Национално движение "Русофили", Съюза на народните читалища, от областния управител на София-област, и кмета Йорданка Фандъкова. През 2000 г. е номинирана за жена на годината във Вашингтон за приноса си към демократичните промени в България.

Най-важното от Варна във вчерашния 1 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=314748

Варненските рокери на мотошествие за Националния празник За поредна година рокерите във Варна организират мотошествие по повод Националния празник, научи Moreto.net. Маратон Варна. Хубава работа, ама по български Варна ще е домакин на маратон.

Екатерина Захариева: Всеки магистрат ще може да гласува лично за член на ВСС

http://politics.actualno.com/ekaterina-zaharieva-vseki-magistrat-shte-moje-da-glasuva-lichno-za-chlen-na-vss-news_526621.html

Всеки магистрат ще може да гласува лично за член на ВСС. Това заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева.  По думите ѝ, ако има качествени магистрати, които работят по съвест и според закона, това ще даде гаранция, че ще имаме качествени разследвания и качествени актове в съда. „С тези промени даваме гаранция на първо място, че съдът сам ще взима решение по кадровите си въпроси, няма да има само намеса на политическата квота. Важно изменение има в комисиите за атестиране и

Стара Загора е домакин на 56-я Национален туристически поход на жените

http://starazagora.actualno.com/stara-zagora-e-domakin-na-56-ja-nacionalen-turisticheski-pohod-na-jenite-news_526618.html

От 2 до 6 март повече от 120 дами, членове на туристически дружества от цялата страна, ще направят над 23-часов преход по маршрути в Стара планина. Домакин на 56-я Национален туристически поход на жените, който започва на 2 март от с.Ясеново, до местността "Узана" край Габрово, е Туристическо дружество „Сърнена гора“ - Стара Загора. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. Организатор е Българската федерация по туризъм, с изключителното съдействие на Община Стара Загора.

Роман Василев: Не съм убеден, че Румъния е по-добра от нас

http://politics.actualno.com/roman-vasilev-ne-sym-ubeden-che-rumynija-e-po-dobra-ot-nas--news_526623.html

Христо Иванов е направил единствено математически промени в Конституцията."Като говорим за промени, някой сети ли да погледне защо делата се движат толкова бавно? Реформата няма как да тръгне от горе надолу. Не може разследването да не се променя, а ние да искаме да се промени крайният акт. Трябва да се започне от МВР", това каза Роман Василев, бивш заместник-градски прокурор на София пред bTV. "Разговорите между "двете каки" е на толкова ниско булевардно ниво, че не трябва да го коментирам

Депутатите почетоха Ваньо Танов с минута мълчание

http://politics.actualno.com/deputatite-pochetoha-vanio-tanov--s-minuta-mylchanie-news_526629.html

По предложение на съпредседателя на Патриотичния фронт (ПФ) Валери Симеонов депутатите почетоха с минута мълчание директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов, който почина внезапно в понеделник сутринта на 57-годишна възраст. За директор на митниците вчера беше назначена Розалия Димитрова, която последните години беше зам.-директор на агенцията. „Ще го запомним като достоен човек. Той отдаде усилия и енергия за утвърждаване на европейските практики у нас“, каза зам

Прекрасен дизайн и 600 к.с. от Aston Martin DB11

http://cars.actualno.com/prekrasen-dizajn-i-600-ks-ot-aston-martin-db11-news_526557.html

Е, чакането на този нов модел си заслужаваше! Първият модел от планът за експанзия “Second Century”, заместникът на DB9 прегръща идеята за принудително пълнене, тъй като напълно новият му 5,2-литров, V12 двигател се Помпа от две турбини. Така той генерира 600 к.с. при 6500 об/мин и максимален въртящ момент от 700 Нм при 1500 об/мин.   Това го превръща в най-мощния DB модел към днешна дата. А и най-бързият, тъй като ускорението до 100 км/ч отнема само 3,9 секунди, при да спре

Защо ни е необходимо чувството на срам?

http://curious.actualno.com/zashto-ni-e-neobhodimo-chuvstvoto-na-sram-news_526505.html

Срамът е защитна реакция и механизъм за оцеляване в група, възникнал в процеса на еволюция. До този извод са стигнали американски учени. Резултатите от изследването са публикувани в Science Alert. Учените смятат, че срамът е изиграл ключова роля в оцеляването, както и други защитни механизми, които са насочени към това човек да не си причинява вреда. „Физическата болка възпрепятства да увреждаме своите тъкани. Функцията на срама е да ни защити от нарушения на социалните връзки или да ни

Над 100 хил. автомобила се изнасят от София за празниците

http://sofia.actualno.com/nad-100-hil-avtomobila-se-iznasjat-ot-sofija-za-praznicite-news_526632.html

Над 100 хиляди автомобила се очакват да излязат днес само от София. Часове преди първия от четирите почивни дни пътните полицаи ще следят за трафика на всички изходи на столицата. В контрола на пътя се включват и камерите на КАТ. При нужда ще се минава и към ръчно регулиране на движението. Интензивен трафик се очаква и по всички големи пътища на страната. "Очакваме засилен трафик днес в края на работния ден и утре сутрин", предупреди Тенчо Тенев, началник на КАТ-София пред Нова телевизия. Той

Кметът на Дупница иска по-добра работа от ВиК и "Ученическо хранене"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556026

ВиК- Дупница и "Ученическо хранене" са двете губещи общински предприятия, освен болница "Св. Иван Рилски", състоянието, на които ще бъде дебатирано на извънредна сесия на Общински съвет- Дупница. Съветниците вече смениха управителя на общинската болница, като Росен Тимчев смени д- р Любомир Таушански."ВиК е другата язва, която с помощта на комисията, която след моя заповед провери състоянието на дружеството, трябва да се коригира. Причините за лошото финансово състояние са старата водопроводна мрежа и ниската събираемост. Това рефлектира и върх...

Откъс от "Майлс и Найлс – Пакостниците" на Мак Барнет и Джори Джон

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2016/03/02/2710460_otkus_ot_mails_i_nails_pakostnicite_na_mak_barnet_i/?ref=rss


Верен на идеята да насърчава четенето сред децата ,"Детски Дневник" и тази година е медиен партньор на гласуването за любима детска книжка "Бисерче вълшебно". 

До 17 април редакцията ще публикува откъси от книгите, които се състезават в категорията "Мечтатели (9-11 години)", за да могат и читателите на сайта да се запознаят с тях. Пълен списък на всички номинирани в надпреварата книги можете да разгледате на сайта на "Бисерче вълшебно".

Днес ви предлагаме откъс от книгата...

Сбогуваме се с Ваньо Танов днес, поклонението е в Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5337605

Поклонението пред генерал Ваньо Танов ще се проведе днес след 11:00 ч във фоайето на Доходното здание в град Русе. Директорът на агенция "Митници" почина в понеделник сутринта на 57-годишна възраст от инфаркт.
Танов оглавяваше Агенция "Митници" от 7 години, с едногодишно прекъсване. Той беше първото назначение на бившия финансов министър Симеон
Поклонението пред генерал Ваньо Танов ще се проведе днес след 11:00 ч във фоайето на Доходното здание в град Русе. Директорът на агенция "Митници" почина в понеделник сутринта на 57-годишна възраст от инфаркт. Танов оглавяваше Агенция "Митници" от 7 години, с едногодишно прекъсване. Той беше първото назначение на бившия финансов министър Симеон

Облачно и на места дъждовно днес

https://www.24chasa.bg/Article/5337591

Облачно и на места дъждовно днесОблачността над страната ще бъде променлива и на места, главно в Южна България ще има превалявания от дъжд. Такава е прогнозата за времето на синоптиците от  Националния институт по метерология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН), съобщи "Фокус". В Дунавската равнина ще духа до умерен северозападен вятър и облачността

Клинтън и Тръмп са големите победители в "Супер вторник"

http://offnews.bg/news/n_1/n_625080.html

Кандидатът за президент на демократите в САЩ Хилъри Клинтън и този на републиканците Доналд Тръмп са големите победите в изборния "Супер вторник".  Вчера в Щатите се проведоха първични избори в няколко щата, като този ден бе определен като решаващ за истинските избори и кандидати за президент на двете партии, които ще застанат в пряк сблъсък през октомври.  Вчера гласуваха делегати от 11 щата, като в Алабама, Джорджия, Тенеси и Вирджиния Тръмп и Клинтън записаха категорични победи. Демократът Бърни Сандърс успя да спечели в Оклахома и в своя щат Вермонт. Тръмп загуби от конкурента си Тед Круз в Тексас и Оклахома. Марко Рубио успя да вземе само Минесота.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване