VIVACOM с две нови тарифи

https://www.24chasa.bg/Article/5339830

VIVACOM с две нови тарифи VIVACOM пуска две нови тарифни линии - Smart Call и Smart Net. Плановете са подходящи и за клиенти на предплатени услуги, търсещи алтернатива с минути и MB на цени, сходни с тези на текущите им планове. При първата има включени минути за разговори както в национални мрежи, така и за международни. Най-изгодният вариант - Smart Call XL,

Башар Асад: Аз не съм виновен

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/03/02/2716421_bashar_asad_az_ne_sum_vinoven/?ref=rss


В специално интервю за германската телевизия АРД Башар Асад говори за "хуманитарна катастрофа в Сирия". Той обаче отхвърля всякаква вина за това. Виновни са другите, категоричен е президентът. "Дойче Веле" прави кратко резюме на думите му.

За първи път от пет години насам оръжията в много райони на Сирия мълчат. След събота, когато влезе в сила договореното от САЩ и Русия примирие, насилието чувствително намаля. Опозиционното бюро за наблюдение на човешките права със седалище в...

Академическият съвет на Софийския университет одобри по-високи такси от 2016/2017 г.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/02/2716430_akademicheskiiat_suvet_na_sofiiskiia_universitet/?ref=rss


Академическият съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" одобри днес нови по-високи годишни такси в 23 направления на висшето училище. Те влизат в сила от предстоящата академична година - 2016/2017 г. и ще важат за новоприетите бъдещи студенти, но не и за настоящите, които ще продължат обучението си по тарифите, при които са били приети, съобщи пресцентърът на най-стария университет в България. 

Увеличенията в годишните такси за редовната форма на обучение в различните...

"24 часа" на Кирил Станков с премиера на София Филм Фест

http://offnews.bg/news/n_1/n_625126.html

На 20-ия София Филм Фест ще имаме удоволствието да гледаме 16 български документални филма, за 7 от които това ще е световната им премиера. Сред тях е и "24 часа" на режисьора Кирил Станков, който разказва пет човешки истории, всяка заснета за 24 часа. Героите са българи, наши съвременници – млад бизнесмен, особняк, живеещ сам в планината, двойка пенсионери от българско село, пилот-парапланерист, и семейство, което се бори с особено предизвикателство всеки ден. „24 часа” е филм за любовта, успеха, щастието, приключенията, мъката и болката. В него няма интервюта или „предизвикани” моменти. „Опитахме се да останем странични наблюдатели и доколкото можем да отразим истинското състояние и битие на героите, - казва Кирил Станков. - Успоредно с това, целта ни беше да създадем филм с високо визуално и звуково качество, с много „кино” естетика и със специално композиран саундтрак.” Идеята на филма е да акцентира върху оптимизма, и способността на хората да оцеляват в трудни моменти. „Човек на трябва да се предава, трабва да продължава напред и да прави с любов това, което харесва. Дори и в несигурни времена, човечността и обичта могат да ни помогнат да преодолеем и най-големите трудности, да продължим напред и да не се предаваме”. Снимка от филма. Кирил Станков е роден в София през 1969 година. Има бакалавърска степен по режисура и продукция от факултета по кино и телевизия в университета в Тел Авив. От 1998 година е съдружник в компанията Pepper Productions, която се занимава с производство на документални и учебни филми. От 2003 година живее и работи в България и Канада. Филмографията му съдържа четири документални филма (с участия и награди от редица международни фестивали), музикален документален филм за рок-групата „Юрая Хийп”, два късометражни игрални филма; той е сценарист и режисьор на „Джулай” (пълнометражният му игрален дебют), участвал в конкурсните и извън-конкурсните програми на няколко европейски фестивала (Москва, Рига, Вуковар, Пиещяни, София, Варна), прожектиран в рамките на фестивали на българското кино в Ню Йорк, Лондон, Берлин и Прага, и носител на наградата на Съюза на българските филмови дейци от „Златната роза“ през 2012 година. Изпълнителен продуцент на „24 часа” е Наталия Новачкова. Оператор е Веселин Христов. Музиката е на Васко Кръпката. Филмът е копродукция на Фрий синема фактори и Монте мюзик. Премиерата на „24 часа” е на 20 март 2016 година.

По телефон и e-mail ще уведомяват пчеларите кога ще се пръскат нивите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556415

Интегрирана система за уведомяване на пчеларите кога ще се третират с пестициди посевите подготвя Министерството на земеделието. Това бе една от темите, които пчелари, земеделци и представители на държавни и общински институции обсъдиха на работна среща при областния управител Манол Кившанов днес. На нея са обсъдени мерки за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекциозни и дезинсекционни дейности. Подобни срещи са вече традиционни и имаме създадена координация със земедел...

Отличават Янка Такева с орден "Стара планина"

http://www.cross.bg/takeva-yanka-orden-1500322.html

/КРОСС/Министърът на образованието Меглена Кунева номинира синдикалния лидер Янка Такева за орден "Стара планина" - първа степен. Правителството одобри решение, с което предлага на Президента удостояването на Такева с отличието. Предложението е заради приноса й към развитието на образованието и по повод 25-тата годишнина на Синдиката на българските учители. Янка Такева е икономист и педагог, автор на голям брой публикации и доклади в различни сфери. Такева беше един от основните двигатели на голямата учителска стачка през 2007 г., която продължи 40 дни. През 2010 г. Янка Такева получи орден "Св. Св. Кирил и Методий" - първа степен, а миналата година беше наградена с почетното отличие "Неофит Рилски" на образователното министерство.  

Лимитното изкупуване на високоефективния ток – нож с две остриета

http://www.mediapool.bg/limitnoto-izkupuvane-na-visokoefektivniya-tok-nozh-s-dve-ostrieta-news246326.html

Клиентите на топлофикациите са потърпевши от ограниченото изкупуване на тока от когенерациите, произвеждащи електроенергия едновременно с топлоенергията, тъй като се намаляват приходите на дружествата, а се увеличават разходите им за подгравяне на вода в топлото време. Общият ефект е, че дружествата нямат интерес да инвестират в иновации и централното топлоснабдяване у нас остава остаряла технология при това на скъпа цена. Такива са анализите на компанията ЕВН, която притежава топлофикационното дружество в Пловдив. Когато инвестирахме с напълно нова и модерна когенерация в Пловдив се изкупуваше цялата електроенергия по преференциални цени, но после правилата бяха променени и се въведоха лимити за изкупуване само на високоефективната енергия, обясни пред журналисти Гочо Чемширов, член на управата на ЕВН България. По думите му проблемът е във въведените от 1 януари 2016 г. месечни сертификати за признаване на енергията, произведена по високоефективен начин, за да бъде купена тя от "Националната електрическа компания“ (НЕК) на по-високи цени и вкарана в микса от електроенергия, продаван на бита. До преди това високоефективната енергия се е признавала на годишна база и така дружеството е можело да разпределя равномерно добрите постижения от зимата, когато произвежда повече топлоенергия спрямо топлите месеци, когато само подгрява вода. При производството на енергия само за топлата вода обаче мощностите вече не работят толкова ефективно, а когато в допълнение не се и купува електроенергията, не може да се намаляват разходите за производството и на топлоенергията. Тоест използва се повече гориво за добив само на топлоенергия, отколкото ако е и за двата вида енергия, посочи Чемширов. Не случайно когенерации с мощност над 5 МВ трябва да произвеждат и топло- и електроенергия, за да са високоефективни, допълни той. По думите му заради нормативната промяна топлофикацията в Пловдив ще трупа загуби когато времето се стопли още повече. Лимитите за изкупуване на високоефективната енергия са добри за НЕК, защото намаляват разходите на държавната компания, както и за домакинствата, тъй като, изваждайки скъпата високоефективна енергия от микса, пада и крайната цена на тока за бита, коментира Калина Трифонова, член на управата на "ЕВН България“. Топлофикационните дружества обаче са принудени да работят още по-неефективно и се получава вид омагьосан кръг, стана ясно от думите й. Така те нямат стимул и да инвестират в подобряване на използваните в производството технологии и да внедряват иновативни услуги, смята тя. В допълнение топлофикационните дружествата са длъжни да внасят и 5 процента отчисления от продажбите на електроенергия в създадения миналото лято фонд за сигурност на електроенергийната система и това допълнително ги лишава от свежи финансови потоци, които да им позволят гъвкавост при определянето на цената на парното и топлата вода, посочват от компанията.

Синтетичната марихуана и рисковете за здравето

http://www.bnews.bg/article-149298

Синтетичната марихуана, или “дизайнерска трева”, няма нищо общо с растението канабис. Тя е легална и лесно достъпна за всеки. Колкото е трудно едно дете да си вземе цигари, толкова е трудно да си набави синтетична марихуана.

Таксиджиите пак ще могат да карат без лиценз

http://www.moreto.net/novini.php?n=314832

Таксиметров превоз на пътници да може да се извършва от лица, извършващи дейността от името на регистриран превозвач, но за своя сметка. Тази възможност са на път да върнат депутати от няколко парламентарни групи с внесени изменения в Закона за автомобилните превози.

За 2 месеца битовите престъпления намалели с 24%, според Бъчварова

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/02/2716339_za_2_meseca_bitovite_prestupleniia_namaleli_s_24/?ref=rss


Битовите престъпления са намалели с около 24% през последните два месеца, а разкриваемостта им се е покачила с 12.5%. Това заяви по време на днешния парламентарен контрол вътрешният министър Румяна Бъчварова.

След шумна реакция на депутатите в пленарната зала Бъчварова посочи, че я е очаквала, но подчерта, че това са обективните факти. Тя увери, че няма причина тази статистика да бъде манипулирана по какъвто и да е начин, тъй като тя "не снема отговорността на МВР и ръководството му...

Арестуваха българин в Италия с амфетамин за 50 000 хапчета

https://www.24chasa.bg/Article/5339814

Арестуваха българин в Италия с амфетамин за 50 000 хапчетаИталианската полиция обяви в сряда, че е арестувала българин, от когото са иззети 2,7 кг необработен амфетамин – достатъчен за направата на 50 000 хапчета екстази, които биха могли са бъдат продадени на улицата за 900 000 евро, пише италианският вестник La Gazzetta del Mezzogiorno, цитиран от "Фокус".

Враца раздаде аматьорските оскари

http://pik.bg/враца-раздаде-аматьорските-оскари-news495132.html

Враца раздаде аматьорските оскари

За единадесети път във Враца, на бляскава церемония, бяха раздадени аматьорските оскари. Наградите „Опит за летене" се организират от Младежкия дом в града. В категорията за индивидуални награди бяха отличени певиците Дейна Георгиева и Зорница Добрева, гласовитият Александър Георгиев, както и художествените гимнастички Милена Кирова и Милена Костова.

Седем бяха отличените формации в категорията за групи - вокална група „Сладуранчета-врачанчета", отборът по художествена гимнастика „Грация", балет „Вива", фолклорна група „Веселинче", театралите от „ТЕМП", вокална група „Алегро", и формацията по спортни танци „Бойс". За цялостен принос бяха наградени Мирела Алексиева от театрална група „ТЕМП", Яна Николаева и Виктория Цветанова от балет „Вива", както и Даяна Монова и Крис Евтимов от Ученически общински съвет-Враца.

Тази година Младежкият дом във Враца учреди и награда за „Добро партньорство", която отиде при директора на СОУ „Христо Ботев" Виктор Кръстев и директора на Центъра за работа с деца в града – Пепа Гушанска.

 

Марадона подгони и новия шеф на ФИФА

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5339483

„Този човек е един предател и трябва незабавно да се измете от президентския пост!“, обяви Диего Марадона за Джани Инфантино, който миналата седмица беше избран за шеф на ФИФА. Великият аржентински футболист подозира, че като досегашен генсек на УЕФА швейцарецът знае и е замесен в съмнителните дела заедно с изхвърлените от футбола бивши президенти
„Този човек е един предател и трябва незабавно да се измете от президентския пост!“, обяви Диего Марадона за Джани Инфантино, който миналата седмица беше избран за шеф на ФИФА. Великият аржентински футболист подозира, че като досегашен генсек на УЕФА швейцарецът знае и е замесен в съмнителните дела заедно с изхвърлените от футбола бивши президенти

Boyzone и Westlife сформират супергрупа – Boyzlife (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556413

Кийт Дъфи от Boyzone и бившият член на Westlife Брайън Макфадън ще сформират супергрупа от двата състава, която ще се нарича Boyzlife, информира Контактмюзик. Ядрото на супербандата отначало ще бъде съставено само от дуета Дъфи/ Макфадън. Те ще изпълняват най-големите хитове на тези ирландски момчешки банди. Това ще стане по време на турне с 11 дати, което ще стартира през октомври. След това се очаква към ядрото да се присъединят и други музиканти от двата известни състава. Twee boybands bundelen hun krachten! 😱 Boyzone en Westlife gaa...

Мигрантите може да тръгнат по нов балкански маршрут

http://balkani.actualno.com/migrantite-moje-da-trygnat-po-nov-balkanski-marshrut-news_526829.html

На Балканите се подготвя нов маршрут за бежанците, които търсят спасение в Европа, предупреди немската телевизия Н-TV. Според телевизията мигрантите от Гърция може да тръгнат към Албания и оттам през Черна гора, Босна и Хърватия да продължат към Германия. Подобен извод се прави заради големия брой мигранти, които са се събрали в гръцкото село Идомени до границата с Македония. Техният брой е 10 000 души. Сръбската агенция ТАНЮГ припомня изявлението отпреди три дни на албанския външен мини

Овчарско куче роди 17 малки в Калифорния (снимки)

https://www.24chasa.bg/Article/5339801

Овчарско куче роди 17 малки в Калифорния (снимки)Овчарско куче от породата Марема, живеещо във ферма в Напа, роди 17 малки и постави рекорд за Калифорния, съобщи Си Би Ес. Майката Стела е на три години. Тя е овчарско куче и помага в пазенето на животните във фермата. Собствениците й Джон и Габи Констанцо, са шокирани от плодовитостта й, но обичат всички малчугани и ще се погрижат да им намерят

Неделчо Стойчев поема ръководството на Академията на МВР

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556414

Вътрешният министър Румяна Бъчварова е поискала оставката на шефа на МВР-академията Бойка Чернева по редица причини, сред които и инцидент с курсанти на академията. На нейно място е назначен Неделчо Стойчев, стана ясно от обясненията на министъра в кулоарите на парламента. Курсанти от Академията на МВР в ареста след нощен запой Министър Бъчварова отрече инцидентът с курсанти на Академията да е причина за поисканата оставка на досегашния шеф...

Турция приема обратно бежанци от Гърция

http://www.mediapool.bg/turtsiya-priema-obratno-bezhantsi-ot-gartsiya-news246325.html

Няколко дни преди насрочената за понеделник, 7 март среща на високо равнище Европейски съюз – Турция, от която се очаква да ускори прилагането на съвместния план за справяне с бежанската криза, Анкара започна да приема обратно на своя територия мигранти, влезли по-рано в Гърция, преминавайки през водите на Егейско море от турските брегове до най-близките гръцки острови. Европейският съюз връща в сряда от Гърция в Турция 308 мигранти, съобщи Европейската комисия, цитирана от БТА. В съобщението се посочва, че става дума за хора, които не отговарят на изискванията за получаването на статут на закрила. ЕК уточнява, че връщането на мигрантите ще бъде извършвано при пълно спазване на основните човешки права. Отбелязва се, че връщането на незаконните мигранти е залегнало в плана за общи действия между ЕС и Турция. Върнатите днес са основно тунизийци, мароканци и алжирци. В предишните дни други 150 имигранти вече бяха върнати от Гърция в Турция. ЕК заявява, че тази стъпка е ясен знак за онези, които не подлежат на закрила, че ще бъдат връщани обратно. Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Скинас посочи, че 308-те души ще бъдат транспортирани обратно в Турция, от която са дошли по линията на двустранно реадмисионно споразумение между Анкара и Атина. Съответно имигрантите ще бъдат настанени в държавни центрове за настаняване в Турция, от където след това ще бъдат депортирани в държавите си по произход. "В рамките на съвместния план за действие между Турция и Европейския съюз се споразумяхме да ускорим процедурите за връщането и реадмисията с Турция. Трябва да гарантираме, че тези, които имат нужда от подкрепа, ще я получат, но трябва да е ясно, че тези, които нямат право да останат в ЕС, ще бъдат бързо и ефективно отпращани", заяви Аврамопулос. Улесняването на процедурите за реадмисия бе едно от основните, поставени на Анкара, условия при сключването на споразумението, според което ЕС ще финансира Турция с 3 млрд. евро, за да ограничи потока на бежанци към Европа. Разпоредбите в реадмисионното споразумение между Турция и Европейския съюз влязоха в сила на 1 октомври 2014 г. От 1 юни 2016 се очаква да се задействат и клаузите, които се отнасят за граждани на трети страни, за да може споразумението да обхване и депортациите на онези лица, за които Турция е транзитна държава по пътя им към ЕС. Същевременно агенция Ройтерс съобщава, че Турция се готви да подпише споразумения за реадмисия с четиринадесет други държави. Агенцията се позовава на говорител на турското Министерство на външните работи. Засега не е известно за кои държави става дума, но се предполага, че сред тях са Алжир, Тунис и Мароко. Тези споразумения ще дадат на Анкара възможност по-бързо да приема обратно мигрантите, които не отговарят на условията и не са получили бежански статут в страните ЕС, след което да ги препраща в страните, от които са тръгнали първоначално. Очаква се в петък в Атина да пристигне турският външен министър Мевлут Чавушоглу, за да координира със своите домакини бъдещите двустранни мерки за сътрудничество преди срещата на върха в понеделник в Брюксел. Гърция ще бъде основната грижа на тази среща, след като почти пълното затваряне на т.н. Балкански маршрут от разположените по него държави доведе до блокирането на гръцка територия на десетки хиляди мигранти. Същевременно на гръцките острови потокът не спира. Според Ройтерс средният дневен брой на пристигащите е 2 хиляди. Агенцията твърди, позовавайки се на неназовани европейски представители, че ЕС е упражнил натиск върху Анкара броят на имигрантите, пристигащи в Гърция по море, да намалее до максимум 1 000 души на ден. Ако това стане и броят спадне до трицифрено число, Германия може да приеме механизъм за преселване на бежанци директно от Турция, твърдят източниците на агенцията. Подобен механизъм ще изпрати послание до сирийските бежанци в Турция, че има начин да стигнат до Европа, без да предприемат рисковото пътуване по вода и да попаднат блокирани между границите на балканските държави, коментира друг представител на Брюксел.

Индексите на Wall Street поемат надолу след ръст на петролните резерви*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/indeksite-na-wall-street-poemat-nadolu-sled-ryst-na-petrolnite-rezervi-212444/

Петролът поевтинява, след като Администрацията за енергийна информация обяви, че запасите се покачват с 10,5 млн. барела през седмицата до 26 февруари

С палатка на плажа? Не става.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5339719

Забелязвате ли, че откак страната здраво го е закършила във всяко отношение, българският парламент дава всичко от себе си, за да дразни гражданството със законодателното си празноглавие. Последно гласува особено наглата забрана да се къмпингува до 100 м. от плажовете.
След като позволи дивашко строителство по същите плажове,
Забелязвате ли, че откак страната здраво го е закършила във всяко отношение, българският парламент дава всичко от себе си, за да дразни гражданството със законодателното си празноглавие. Последно гласува особено наглата забрана да се къмпингува до 100 м. от плажовете. След като позволи дивашко строителство по същите плажове,

Маскирани заплашиха с нож продавачка в денонощен магазин и задигнаха 705 лева

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556412

Полицията издирва двама маскирани, обрали търговски обект в Добрич, съобщиха от ОД на МВР. Инцидентът е станал в ранните часове на днешния ден. Сигналът е подаден в 01.47 часа на тел. 112 от Й.В. – 56-годишния управител на денонощен магазин „Рубин” по ул.”Дунав”. Той съобщил, че две маскирани лица са заплашили с ножове продавачката в обекта и са отнели наличния оборот в размер на 705 лева. След това двамата са избягали в неизвестна посока. В рамките на две минути след натискане на паник бутона от продавачката, на място пристигнал екип на СОД 16...

В КФН се въвежда таван на възнагражденията. На ред са другите регулатори

http://www.mediapool.bg/v-kfn-se-vavezhda-tavan-na-vaznagrazhdeniyata-na-red-sa-drugite-regulatori-news246324.html

Първо таван на заплатите и бонусите в Комисията за финансов надзор, а след това и в останалите регулаторните органи – Българска народна банка (БНБ), Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Предложението е на депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров. В сряда парламентът одобри единодушно промените в Закона за Комисията за финансов надзор (КФН) на първо четене. "Ако днес не приемем този закон, ще дойде следващият скандал, ще излязат я заплати, я бонуси, хората ще питат пак депутатите - къде спахте, как го допуснахте", каза Мартин Димитров. Той се закани отново да внесе предложенията си за промени в Закона за БНБ, с които се въвежда таван и за заплатата на членовете на управителния съвет на централната банка. Управата на БНБ е получавала високи възнаграждения от 17 000 – 19 000 лева месечно в периода, когато се срина Корпоративна търговска банка, която бе четвъртата по големина банка в България. Това се разбра миналата седмица, след искане на депутатите Димитров и Славов за разсекретяване на възнагражденията на бившия шеф на БНБ Иван Искров и подуправителите. Промените Председателят на КФН ще получава заплата равна на тази на председателя на парламента, решиха депутатите. Останалите членове на КФН ще получават до 80% от неговото възнаграждение в зависимост от позицията, която заемат, квалификацията и трудовия стаж. В момента няма яснота какво е възнаграждението на председателя на КФН Стоян Мавродиев, защото липса ясна методика за определянето му, както и публичност. Занапред обаче ще е ясно, че той ще получава колкото Цецка Цачева. Гласуваното нововъведение, ако бъде одобрено и на второ четене, ще важи най-вече за следващия шеф на КФН, тъй като мандатът на Мавродиев скоро изтича. Според правилника на парламента депутатите получават три средни заплати на база последния месец от тримесечието в публичния сектор, а парламентарният председател с 55% повече от тях. Това означава, че в момента Цецка Цачева взима малко повече от 4000 лева. Членовете на КФН може да получават и бонус при добре свършена работа. Той обаче не може да е повече от една основна месечна заплата, решиха още депутатите. Мотивите В момента няма ясен регламент за определяне на допълнителните възнаграждения на служителите в някои регулатори като КФН, КРС и КЕВР. Това доведе до сериозно напрежение в обществото, включително и до публични коментари за значителните бонуси за някои членове, които сумарно надхвърлят възнагражденията на президента, председателя на парламента и на премиера, коментира Мартин Димитров. Предложението е това да става по публично известна методика, която да оценява свършената работа и постигнатите резултати. Допълнителните възнаграждения пък не могат да надхвърлят основната заплата. Мартин Димитров заяви, че промените в Закона за КФН са началото и същият принцип трябва да важи и за останалите регулатори. Той се закани отново да внесе предложенията си за промени в Закона за БНБ, с които да регламентират, че максималното възнаграждение не може да е по-високо от това на парламентарния шеф. Това означава сериозно орязване на доходите на настоящия гуверньор Димитър Радев. В момента той взима средно около 15 000 лв. на месец, след като заплатите на управата на БНБ бяха намалени след края на ерата "Искров". Иван Искров е получавал по 19 070 лева месечно от януари до юни 2014 г. преди да фалира КТБ, вина за което носи и ръководството на централната банка. Иван Искров е взимал по 12 870 лева основна заплата и още 6200 лв. премии всеки месец за добре свършена работа. Заместниците му Димитър Костов, Калин Христов и Цветан Гунев са се разписвали срещи 17 199 лева на месец. Костов и Христов продължават да са в управлението на БНБ, но заплатите им бяха намалени. Гунев пък е обвиняем за фалита на КТБ.

Свещеник изпрати пощенски запис на министър Калфин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5339749

Православният свещеник от Сливен Евгений Янакиев изпрати пощенски запис на социалния министър Ивайло Калфин за сумата от 143 лева. Духовникът изпълни намеренията си, заявени преди дни, да върне на министъра начислените надбавки за децата му през януари в израз на протест.
Отец Евгений е баща на 9 деца и е недоволен от реформите в социалната сфера
Православният свещеник от Сливен Евгений Янакиев изпрати пощенски запис на социалния министър Ивайло Калфин за сумата от 143 лева. Духовникът изпълни намеренията си, заявени преди дни, да върне на министъра начислените надбавки за децата му през януари в израз на протест. Отец Евгений е баща на 9 деца и е недоволен от реформите в социалната сфера

Андрей Пантев: Трети март е “големият взрив”, при който се възстановява една държава

http://www.cross.bg/rysiya-pantev-bulgariya-1500321.html

/КРОСС/"На 3 март, след векове страдания и саможертвени освободителни акции, най-сетне на политическата карта на Европа е възстановена държава с име България. Това е "големият взрив", при който се създава една държава, на която й беше писано да преживее век на победи и разочарования, на триумфи и трагедии". Това заяви в ефира на предаването „Червена линия" по радио „Фокус" историкът проф. Андрей Пантев. По думите му родолюбието се учи на бабино коляно, семейството е ядрото, което вдъхва респект. „Разбира се, в училище трябва да се култивира тази генетично заложена дарба да обичаме отечеството си, което не е задължение, то е чувство. Защото не обичайки България, значи, че не обичаш и майка си", категоричен бе професорът. Той заяви, че нашите мъченици не са тръгнали да се бият, толкова защото са гладни и жадни, колкото да възстановят историческото величие на България. „Не разбирам защо трябва да приемаме безусловно, че Русия е длъжна да освободи българите. Кой по това време и след това е воювал без собствена мотивация? Този път обаче Русия воюва и за вяра - това e най-честната война в историята на ХIХ век. Русия воюваше, за да се избави един православен народ. Русия вършеше велика, европейска освободителна мисия", каза още Пантев. Историкът коментира, че не одобрява включването на скорошни исторически периоди в учебните планове

Интересът към България от страна на полските туристи бележи значително увеличение

http://pik.bg/интересът-към-българия-от-страна-на-полските-туристи-бележи-значително-увеличение-news495130.html

Интересът към България от страна на полските туристи бележи значително увеличение

Полската асоциация на туроператорите (PZOT) публикува последния си доклад, според който пътуванията на поляците в чужбина с туристически агенции бележат спад, пише Фокус. Цялостно от началото на продажбите на летни предложения, асоциацията отбелязва 7,9% спад в интереса на поляците.

Най-негативно са засегнати дестинации като Египет и Турция, а Тунис дори вече е отпаднал от статистиката на PZOT, което означава, че продажбите са замразени. При пътуванията до Египет и Турция е отбелязан 72% намаляване на интереса.

В тази ситуация туроператорите се насочват към други дестинации. Най-голямо увеличение е регистрирано при продажбата на пътувания до България – 155%. С наближаването на лятото все по-популярни са дестинации като Хърватия – с 89 процента увеличение, Португалия - 85%, Испания - 66 на сто, а Италия - 50%.

Жириновски разтърси света със стряскаща прогноза! Апокалипсис застига Европа и Турция

http://petel.bg/ZHirinovski-raztarsi-sveta-sas-stryaskashha-prognoza--Apokalipsis-zastiga-Evropa-i-Turtsiya__147395

Лидерът на Либералните демократи на Русия Владимир Жириновски разкри за LifeNews.ru какво очаква Европа през следващите години.  Според пол...

Първи кадри от отцепената Алея на възрожденците във Варна

http://petel.bg/Parvi-kadri-ot-ottsepenata-Aleya-na-vazrozhdentsite-vav-Varna__147396

Сигнал за съмнителна чанта, оставена на пейка в Морската градина, вдигна на крак полиция, Жандармерия и дори пожарната тази вечер. Сле...

Софийският университет вдига таксите, някои - четворно!

http://petel.bg/Sofiyskiyat-universitet-vdiga-taksite--nyakoi---chetvorno-__147397

Снимка Булфото Таксите в Софийския университет "Св. Климент Охрридски" ще скочат от следващата учебна година. Това реши Академическият ...

Полски дипломати рецитират Христо Ботев по случай 3 март

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5339707

Полски дипломати рецитират Христо Ботев по случай националния празник на България. За 3 март от мисията в София пуснаха специален видеоклип, в който началото е запазено за Негово превъзходителство посланика на Полша Кшищоф Краевски. Той започва първите строфи от стихотворението "Хаджи Димитър" на чист български на фона на сградата на

Граждани внесоха подкрепяща подписка за проекта за 17 – ти микрорайон в квартал „Левски“

http://www.moreto.net/novini.php?n=314836

Ден след провеждането на информационна среща, посветена на проекта за обновяване на 17-ти микрорайон в кв. "Левски", граждани внесоха подкрепяща подписка в администрацията на район „Приморски“, съобщиха оттам за Moreto.net.

Държавата ще помогне на ВТУ, заяви финансовият министър в отговор на депутата Иван Иванов

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556411

Държавата е в активна комуникация с Великотърновския университет и ще помогне за стабилизирането на финансовото състояние на висшето училище. Това е уверил финансовият министър Владислав Горанов в отговор на депутата от Реформаторския блок Иван Иванов на последния парламентарен контрол. По думите на финансист номер едно, държавата и висшето учебно заведение обсъждат възможни мерки за оптимизация на работата на ВТУ, без да се намесват в неговата академична автономия. В отговора си министърът посочва, че при намаляващ прием на студенти, разходит...

Пантев: Трети март е “големият взрив”, при който се възстановява една държава

https://www.24chasa.bg/Article/5339748

Пантев: Трети март е “големият взрив”, при който се възстановява една държава„На 3 март, след векове страдания и саможертвени освободителни акции, най-сетне на политическата карта на Европа е възстановена държава с име България. Това е “големият взрив”, при който се създава една държава, на която й беше писано да преживее век на победи и разочарования, на триумфи и трагедии”. Това заяви историкът проф.

Пагонът у нас с най-тлъсти пенсии! Ето цифрите...

http://www.bnews.bg/article-149245

Бившите полицаи и военни получават с 62% по-високи пенсии от останалите работещи

Изселнически организации в Турция с пиар подкрепа за партията на Местан

http://www.mediapool.bg/izselnicheski-organizatsii-v-turtsiya-s-piar-podkrepa-za-partiyata-na-mestan-news246323.html

Усилена пиар кампания за новата партия на Лютви Местан ДОСТ започнаха част от изселническите организации в Турция. В сряда лидерът на Конфедерацията на балканските турци Зюрфетин Хаджиоглу прогнозира 380 000 гласа за формацията. "Гласовете ще дойдат от българските турци в чужбина", казва Хаджиоглу, цитиран от БГНЕС. В две последователни интервюта за Анадолската агенция в рамките на седмица водачът на изселнически дружества в Турция изразява увереност, че е напълно възможно новата партия да получи такава силна подкрепа. "Тя ще дойде не само от диаспората на българските турци в Турция, но и от хилядите гурбетчии в Западна Европа, при това не само от средите на етническите турци. Тази партия ще съумее да отговори на действителните стремежи и искания на хората и затова ще привлече близо 380 000 гласа на избори. Тя ще отстоява правата не само на живеещите в България, но и на онези, които са на гурбет извън страната. Като обикновен гражданин, когато подкрепям тази партия, аз искам три неща от нея: демокрация, демокрация и демокрация“, посочва Хаджиоглу. Той е убеден, че както преди 26 години, така и сега турците в България ще се надигнат, за да отвоюват повторно своята идентичност, култура и религия, и ще дадат подкрепата си за новата формация ДОСТ. Седмица преди учредителното събрание той се е срещнал с Лютви Местан и го е уведомил, че десетки репресирани по времето на "възродителния процес“, принудително изселени от България и установили се в Измир, Бурса, Истанбул и други градове в Турция, са заявили готовност да се включат в създаването на новата партия. Хаджиоглу коментира и забраната, наложена спрямо почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски, да влизат в Турция. "Медиите на Пеевски се занимават с пропаганда срещу Турция и се опитват да внушат, че това е политическо решение. Но ние вярваме, че проблемът е свързан изцяло с някои международни търговски въпроси. Ние изразяваме удовлетворение по повод забраната за влизането им в Турция“, казва изселническият лидер. Твърденията на Хаджиоглу са странни на фона на данните от последните парламентарни избори в края на 2014 година, когато от Турция за ДПС пристигнаха 50 000 гласа. Преминаването на 4% бариера за влизане в Народното събрание пък се равнява на грубо 100 000 – 110 000 гласа. На предсрочния вот преди година и половина ДПС под ръководството на Местан получи 487 хиляди гласа, като в тях е включен вотът и от България, и от чужбина.

Верижна катастрофа затрудни движението по бул. "Брюксел" в София (Снимки)

https://www.24chasa.bg/Article/5339739

Верижна катастрофа затрудни движението по бул. "Брюксел" в София (Снимки)Верижна катастрофа затрудни движението по булевард "Брюксел" в София. Инцидентът е станал в късния следобед. Ударили са се четири автомобила, няма пострадали хора. Освен пътните патрули заради газовата бутилка на единия автомобил на мястото на катастрофата дойде и екип на столичната пожарна, съобщава Нова телевизия.

Историческа възстановка стресна бургазлии

http://pik.bg/историческа-възстановка-стресна-бургазлии-news495129.html

Историческа възстановка стресна бургазлии

С дъх на барут и пукотевица от истински пушки Община Бургас зарадва жителите и гостите на града по случай 138-годишнината от Освобождението ни от османско иго.

Пресъздаването на събитията от 31 юли 1877 г. в Стара Загора се проведе на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ в Бургас.  Участниците бяха  с реквизит и костюми от периода на войната - автентични пушки ситема "Крънка", модел 1868 г., пушка "Бердан 2", модел 1870 г., "Прибоди-Мартин", пушка "Шнайдер", модел 1868 г. и предно пълнещо оръжие с черен барут.

 „За да пресъздадеш този героичен епизод – бойното кръщене на българските опълченци, трябва да имаш сърце на българин, да си родолюбец, да пазиш традициите и да ги почиташ, да не родоостъпваш!“ – сподели един от участниците във възстановката Росен Митев.

Преди 139 години южно от град Стара Загора се изправят едни срещу други 3500 души от дружини на Българското опълчение и отряд от драгуни и казаци срещу 16 000 от Централната армия на Сюлейман паша. В героичния бой за спасяване на Самарското знаме загиват знаменосците Антон Марчин, Авксентий Цимбалюк, С. Минков и дружинния командир подполковник Павел Калитин. Самарското знаме е изнесено от бойното поле след страховит ръкопашен бой от унтерофицера Тома Тимофеев и опълченеца Никола Корчев.

След неуспеха при Стара Загора Предният руски отряд, в чиито редове е Българското опълчение,  заема отбранителна позиция на Шипченския проход, градът е изгорен до основи, а населението му от близо 15 000 жители - изклано. „Такава историческа възстановка не е правена в Бургас от десетина години. Правим го от чисто патриотични и образователни подбуди“, обясни Петър Парушев – н-к на културния отдел към Община Бургас.

Таджикистан предупреди съседите си да очакват тежка суша

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/02/2716243_tadjikistan_predupredi_susedite_si_da_ochakvat_tejka/?ref=rss


Централноазиатската република Таджикистан предупреди съседите и гражданите си за задаваща се суша, съобщава агенция "Ройтерс".

Страната, чиято територия е 93% високопланинска, е най-богата на водни ресурси в региона. На нейна територия е изворът на Амударя, най-голямата река в Средна Азия.

Таджикистан използва водните си ресурси за напояване на посевите си и добив на електроенергия, както и за допълване на водните запаси за сухите месеци.

Това обаче предизвиква...

Градският транспорт с празничен график, пускат допълнително коли за Задушница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556409

През предстоящите почивни дни градският транспорт в София ще се движи на празнично разписание, съобщи за Дарик Антон Деспотов от Центъра за градска мобилност. Зоните за почасово платено паркиране  няма да работят на 3,4 и 6-и март. Паркирането безплатно за празниците В събота, когато е Задушница сините и зелени зони ще бъдат активни, а Центърът за градска мобилност ще осигури допълнителни коли от градската мрежа, които обслужват столичните гробищни паркове....

Трият резултатите от Google за съден за блудство с деца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5338866

Япония разпознава „правото да бъдеш забравен“ онлайн на хора, след като съда нареди на Google да премахне новинарските съобщения, свързани с арестувания мъж, съден за блудство с деца, защото той заслужавал шанс да построи отново живота си „безпрепятствено“, въпреки криминалното си минало, съобщава Guardian.
Япония разпознава „правото да бъдеш забравен“ онлайн на хора, след като съда нареди на Google да премахне новинарските съобщения, свързани с арестувания мъж, съден за блудство с деца, защото той заслужавал шанс да построи отново живота си „безпрепятствено“, въпреки криминалното си минало, съобщава Guardian.

"Зелените" призоваха президента да наложи вето върху забраната за къмпингуване

http://www.mediapool.bg/zelenite-prizovaha-prezidenta-da-nalozhi-veto-varhu-zabranata-za-kampinguvane-news246322.html

Партия "Зелените" призова президента Росен Плевнелиев да наложи вето на приетата преди ден забрана за къмпингуване на най-малко 100 метра от плажа. "Забраната е в противоречие с установени в България принципи на свободата на движение на гражданите, които са в основата на правовата държава и представляват важна част от демократичните обществени отношения", посочва партията. Партия "Зелените" напомня, че къмпинуващите са предимно работещи хора, които бягат от всекидневието на големия град в търсене на запазена природа и усещане за свобода. "Поправката ще прогони стотици хиляди платежоспособни туристи завинаги извън пределите на България, а страната ни окончателно ще загуби шанса да се съхрани и развие като привлекателно място за такъв тип туристи не само от страната, но и от чужбина", се казва в декларацията на формацията. Според нея, промените в закона не решават нито един от големите проблеми на българското Черноморие – презастрояването и липсата на адекватна инфраструктура – които водят до намаляващия брой туристи. Партия "Зелените" предлага забраната да бъде заменена с определяне на изрични места, където къмпингуването да бъде разрешено. Природозащитниците настояват да се забрани строителството, издигането на огради, изграждането на нови пътища, разораването на площите на всички диви плажове и зоните от НАТУРА 2000. "Опазването на крайбрежието и разнообразяването на туристическия продукт с повече места за къмпингуване и бивакуване трябва да бъдат обект на цялостна стратегия за устройство и управление на крайбрежието, разработена след широко обсъждане и обвързана с промени в законодателството", смята партията.

Кристалина Георгиева поведе хоро в Европейската комисия (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_625125.html

Българският еврокомисар и зам.-председател на Европейската комисия Кристалина Георгиева поведе хоро в централата на Комисията. Това се случи в рамките на българските дни в ЕК по случай Националния празник на страната ни. На хорото се хванаха посланици на страни членки, евродепутати, директори на дирекции и др.  "Благодаря на всички български и чуждестранни гости, които вчера направиха един истински български празник в сърцето на столицата на ЕС. И най вече на клуб "На хорото в Брюксел", група "Светулка" и група "Унисон" за тяхното участие и това, че поддържат българския дух и популяризират родните традиции в чужбина. За пример сте!", написа на страницата си във Facebook Георгиева.  Българските дни ще продължат с обедни менюта с български ястия, които ще бъдат представени в столовата на Европейската комисия. Ще могат да се опитат боб по манастирски, шопска салата, баница с праз лук и спанак, мусака, мешана скара, бисквитена торта и кисело мляко с мед и орехи.

Цяла седмица партита със София Филм Фест, P.I.F., Skiller и Doesn’t Frogs

http://offnews.bg/news/n_1/n_625124.html

И тази година гостите на София Филм Фест ще имат възможността след избраните прожекции да се насладят на парти вечери. От 10-и до 20-и март зала "Matti Di" (над кино „Люмиер”) отново ще е фестивално място за кино срещи и музикални преживявания.  Всичко започва на 11-и март с огнена Jarava , пръскаща наоколо хумористични текстове и танцувални ритми. Групата на Светльо Билярски ще ни зареди с усмивката на хитовете си „Шефе, ти си уволнен”, „Нема да се нервиш за глупости” и „Как да ги изкарам кинтите”. Разбира се, със специалното участие на брас секцията на Уикеда и гост музиканти, които ще дойдат в Matti’D директно след премиерата на „Добро утро, капитане”. В събота Doesn't Frogs ще ни въвлекат в шумен поп и загадъчна еуфория, обичайни за всички техни лайв изпълнения. Триото не си пада много-много по вокалните партии, но за сметка на това залага смело на синтезатори, електронни семпли и китарни рифове. Очаквайте вълнуващ леко индустриален ню уейв, задължително на тъмно. DJ Onzy (a.k.a. Лючо от Q-Check) ще разтанцува кино гостите с любими rock'n'roll, surf rock, rockabilly класики. На 14-и март предстои среща с една банда, която все още си търси име, но пък вече си е намерила всичко останало, ценно за публиката. A Band Looking for a Name  имат допирни точки със соул, джаз, фънк, блус и алтърнатив рок, но звучат единствено като себе си. Въпреки, че дебютният им концерт беше едва преди три месеца, те вече имат един готов за издаване албум и работят по втори. Като говорим за нови албуми: Внимание, внимание! P.I.F. се включват в програмата на София Филм Фест на 15-и март. Освен най-новите си парчета, специално за меломаните и киноманите, Димо и компания ще изпълнят няколко любими кавъра на Фреди Меркюри. Заформя се мини трибют, след специалната прожекция на „Queen: Дните от живота ни”. Музиката на Surbahar Live Band е микс от ембиънт, световно звучене, прогресив транс и трипинг техно. На 16-и март на сцената на фестивала ще се качат музикантът и продуцент Павел Стойчев и останалите от групата, представящи музиката му в пълната й прелест и въздействие. Magi Petrovich & Skiller Live Band са завършекът на музикално-филмовата седмица. На 17-и март младата челистка и световноизвестният бийтбоксър Skiller ще озвучат с виртуозни звуци и вибрации пространството. Последен концерт, но нищо не приключва, а тепърва започва... точно след премиерата на „И балът продължава”. Входът за всички музикални събития в зала "Matti’D" е с билет за кино. Билетите в кен ви осигуряват достъп и до парти програмата на фестивала, началото е след 22:00 часа. Програма на партитата на София Филм Фест 2016: 11/03/2016 – JARAVA; 12/03/2016 – DOESN’T FROGS; 13/03/2016 – DJ ONZY; 14/03/2016 – A BAND LOOKING FOR A NAME; 15/03/2016 – P.I.F; 16/03/2016 – SURBAHAR LIVE BAND; 17/03/2016 –MAGI PETROVICH & SKILLER LIVE BAND.

Въоръженият, който опита да обере магазин в София, направил удар и в Благоевград

https://www.24chasa.bg/Article/5339658

Въоръженият, който опита да обере магазин в София, направил удар и в БлагоевградПод засилен полицейски ескорт арестуваният днес пред блок 117 в кв. "Еленово" бивш баскетболист от гоцеделчевските села бе конвоиран за София, където е издирван за въоръжения грабеж на магазин в кв. "Драгалевци". Богомил бе задържан около 14 часа, след като цяла сутрин полицаите в Благоевград го дебнеха.

Догодина студентите в Софийския университет ще плащат повече

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556408

Таксите в Софийския университет "Св. Климент Охрридски" скачат от следващата учебна година. Това реши Академическият съвет на университета.  Академическият съвет прие предложенията на факултетите, обсъдени в Съвета на деканите на 29 февруари 2016 г., които предвиждат увеличаване на годишните такси за 23 професионални направления, в които Софийският университет обучава студенти, между 40 и 239 лв. за редовната форма на обучение и между 15 и 370 лв. за задочната форма. Най-голямо е увеличението на годишната такса за задочно обучение в професионал...

Работниците във ВМЗ - Сопот ще получат Великденски премии

http://pik.bg/работниците-във-вмз---сопот-ще-получат-великденски-премии-news495128.html

Работниците във ВМЗ - Сопот ще получат Великденски премии

Министърът на икономиката Божидар Лукарски и заместник министър Любен Петров се срещнаха днес със Съвета на директорите на ВМЗ-Сопот. 
На срещата ръководството на предприятието информира, че на проведено заседание на Съвета на директорите е взето решение за изплащане на Великденска надбавка за работниците и служителите във ВМЗ, съобщиха от Министерството на икономиката. 

Сумата ще бъде изплатена въз основа на минималната работна заплата за дружеството - 462 лева. Това ще бъде вторият бонус в рамките само на около четири месеца за персонала на държавното предприятие, след като в навечерието на Коледа, през декември 2015-а работещите получиха тринайсета заплата. Надбавки в предприятието не бяха изплащани от 2013 г.

Ръководството на предприятието информира министъра, че в момента във ВМЗ работят 3 200 работници и служители, като в последните пет месеца са назначени 700 човека. Средната работна заплата в дружеството към края на февруари е достигнала 800 лева, като е увеличена спрямо септември миналата година, когато е била 680 лева. По инициатива на Съвета на директорите се разработва и система за допълнително материално стимулиране на работниците и служителите. За всички е осигурен безплатен транспорт и достъпно столово хранене.

За първи път от години персоналът е получил и топло работно облекло за зимните месеци. Печалбата на ВМЗ за 2015 г. е нараснала многократно спрямо предходната й 2014 г. Производствената програма на дружеството е обезпечена с договори до средата на 2018 г., отчетоха от ръководството на ВМЗ. Представителите на Съвета на директорите съобщиха също, че продължават строително-монтажните работи за цялостно обновяване на два нови цеха в Монтажния завод в Иганово, които се очаква да бъдат пуснати в експлоатация в края на месец март и средата на април т.г.

Цеховете ще бъдат оборудвани с изцяло нови производствени поточни линии. Изпълнява се и програма за технологично обновяване със съвременни машини на производствените мощности в Механичен завод и в Завода за инструментално и нестандартно оборудване.

За подобряване на сигурността във ВМЗ в момента се работи и по съвременна система за видео-наблюдение в производствените и складовите обекти на дружеството. Министър Лукарски поздрави ръководството на ВМЗ за успешната работа и изрази надежда държавното предприятие да продължи да изпълнява в срокове производствената си програма. България

Катастрофирал без книжка си заряза колата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5339718

Шуменец без шофьорска книжка катастрофира с БМВ и го заряза едно денонощие на оживен панорамен път по пътя за Пеметник "Създатели на бълграската държава". В сряда следобяд обаче, полицаите установили безгрижния водач И.И. на 23 г. Той опитал да им оябсни, че не е бил зад волана и не знаел нищо за колата си. Искал да хвърли вината върху друг човек.
Шуменец без шофьорска книжка катастрофира с БМВ и го заряза едно денонощие на оживен панорамен път по пътя за Пеметник "Създатели на бълграската държава". В сряда следобяд обаче, полицаите установили безгрижния водач И.И. на 23 г. Той опитал да им оябсни, че не е бил зад волана и не знаел нищо за колата си. Искал да хвърли вината върху друг човек.

Легендарният Фабиан Канчелара разкрива плановете си за последния в своята кариера сезон

http://www.cross.bg/kanchelara-fabian-kariera-1500319.html

/КРОСС/В събота, 5-и март, в 21:15 Евроспорт 1 ще подхрани страстта на феновете на колоезденето със старта на новото предаване с швейцарската легенда Фабиан Канчелара, който ще се впусне по шосето за последния в своята кариера състезателен сезон. #FOLLOWFABIAN (Следвайте Фабиан) ще запознае зрителите със забележителната история за живота на състезателя на Trek-Segafredo, както и с вълнуващи разкази за славата и несполуките в неговата изключителна 16-годишна кариера. Поредицата #FOLLOWFABIAN включва шест 12-минутни епизода, в които в продължение на шест месеца Канчелара ще завърши своята професионална кариера със стил. Епизодите ще бъдат излъчвани по каналите на Eurosport, както и на дигиталната платформа EurosportPlayer. Предаването ще покаже късометражен филм за случващото се зад кулисите и интригуващи интервюта с Канчелара, които ще позволят на зрителите да надникнат в посвещението на спорта, необходимо на спортиста, за да остане в кръга на най-елитните за повече от десетилетие. В първия епизод камерите влизат в дома на Канчелара, изпълнен с колелета и сувенири от неговата кариера, проследяващи смайващите му триумфи, но и смазващи провали. В епизода Фабиан ще очертае надеждите си за предстоящата 2016-та година, както и откритите си страхове пред най-голямото за него предизвикателство - пенсионирането. „Последната година трябва да е специална", казва Канчелара

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2016/03/02/2716384_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето съдържанието на вечерната емисия:

- "Зелените" протестираха срещу приетата забрана за къмпингуване на 100 метра от плажа.
- Икономии за сметка на скоростта за  новия участък на магистрала "Хемус".
- Полицията в Ню Йорк вече няма да арестува за уриниране на улицата, консумиране на алкохол и  изхвърляне на чашки.
- Бил Гейтс оглави за...

Ценко Чоков отива на съд за документна измама. Кметът на Галиче не се признава за виновен, не дава обяснения

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5339634

Кметът на село Галиче Ценко Чоков отива на съд заради документно престъпление, съобщиха от прокуратурата в Бяла Слатина. Вече е внесен обвинителен акт срещу Чоков, който в качеството си на длъжностно лице е съставил неистински официални документи.
Преди около две години жена от Благоевград, притежавала земеделска земя в Галиче, решила да я продаде.
Кметът на село Галиче Ценко Чоков отива на съд заради документно престъпление, съобщиха от прокуратурата в Бяла Слатина. Вече е внесен обвинителен акт срещу Чоков, който в качеството си на длъжностно лице е съставил неистински официални документи. Преди около две години жена от Благоевград, притежавала земеделска земя в Галиче, решила да я продаде.

Пиян се държа оскърбително с варненски полицаи

http://www.moreto.net/novini.php?n=314791

Пиян мъж бе глобен с 500 лева, защото се държа оскърбително със служители на реда във Варна, съобщиха от МВР за Moreto.net. Ден преди Баба Марта, 45-годишният С.Д., известен на МВР и осъждан, в пияно състояние се развихрил из "Чайка".

10 406 мигранти хванати на границата с Турция 2015 г.

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/10-406-migranti-hvanati-na-granicata-s-turciia-2015-g-6050857

През изминалата година са проведени общо 408 разследвания за каналджийство, към наказателна отговорност са привлечени 507 лица

В САЩ въвеждат нова класа за самолетните полети - "базово икономична"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5339570

Американските авиокомпании American Airlines и United Airlines планират да въведат нова класа в полетите си до края на тази година. При базовата- икономична класа пътниците няма да имат право да избират местата си, да отменят резервации 24 ч. , след като са резервирали полета си и ще запълва места, които никой не желае, информира The  Economist.
Американските авиокомпании American Airlines и United Airlines планират да въведат нова класа в полетите си до края на тази година. При базовата- икономична класа пътниците няма да имат право да избират местата си, да отменят резервации 24 ч. , след като са резервирали полета си и ще запълва места, които никой не желае, информира The  Economist.

Движението на изходите на София е натоварено

http://society.actualno.com/dvijenieto-na-izhodite-na-sofija-e-natovareno--news_526828.html

В момента движението е доста натоварено на изходните артерии на София, особено в посока Пловдив и по бул."Ботевградско шосе". Това каза комисар Тенчо Тенев, началник на отдел „Пътна полиция” – СДВР, пред "Фокус". По думите му единственият лек проблем, който има в момента е по Южната дъга, разклона за Панчарево, където светофарът е бил на автоматичен режим и автомобилите се движат много бавно, но към момента е превключен на ръчен режим, движението е започнало да се изтегля и до

Как за секунди да научим изкуство или да прочетем книга

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556405

Дали е възможно за секунди да научим ново изкуство или да прочетем една книга? Вече да. Изследователи са разработили метод, който използва модели на мозъчни вълни на експерти, за да ускорява обучението на начинаещи, пише „Фокус". В серия от експерименти учените доказват, че технологията е в състояние да промени мозъчните вълни по време на процеса на обучение. Учени откриха кога мозъкът е по-активен Екипът е записал моделите на мозъчна активност на шестима граждански и военни пилоти по ...

Собственик на магазин в Пловдив наказа крадци на салами със снимките им

https://www.24chasa.bg/Article/5339630

Собственик на магазин в Пловдив наказа крадци на салами със снимките имПритежател на хранителни магазини в пловдивския квартал "Тракия" разлепи снимки на младежи, които на два пъти за седмица откраднали продукти от един от обектите му. В интернет собственикът Светослав Бечев е качил и клипове от охранителните камери, на които се вижда как обирджиите прибират месни деликатеси.

Жените назовават менструацията по 5000 различни начина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5339526

Жените използват 5000 евфемизма за менструация - показа изследване на германската компания "Клу", проведен в 190 държави, предаде Ройтерс.
Изглежда, както дилърите на дрога използват множество евфемизми за стоката, която предлагат, така и жените са твърде изобретателни по отношение на назоваването на месечното си неразположение.
Жените използват 5000 евфемизма за менструация - показа изследване на германската компания "Клу", проведен в 190 държави, предаде Ройтерс. Изглежда, както дилърите на дрога използват множество евфемизми за стоката, която предлагат, така и жените са твърде изобретателни по отношение на назоваването на месечното си неразположение.

Лео ди Каприо забрави Оскара си в заведение (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556404

Холивудската звезда Леонардо ди Каприо забрави дълго жадувания си Оскар на парти след церемонията по раздаване на най-престижните награди в света на киното, съобщава TMZ.com. Лео и компания празнували след раздаването на наградите Оскар в заведение в Лос Анджелис. След като си тръгнали и се качили в колата, готови да потеглят, служител на ресторанта се приближил към автомобила, държейки заветната статуетка. След кратка суматоха, един от приятелите на Лео прибрал наградата.

За Трети март – тържество на площада и отворени врати в два музея

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556403

В 11,00 ч. утре, 3 март, започва общоградското тържество по повод националния празник на Република България в Разград. То ще се проведе на площад „Възраждане“ в областния град. Тържеството ще започне с издигане на българския трибагреник от двама от най-новите носители на приза „Почетен гражданин на Разград“ Иво Владимиров и Пламен Панчев. Със свое изпълнение участват танцьорите от Средношколската формация „Лудогорска младост“. На площада тържествено слово ще изнесе кметът д-р Валентин Василев, а събитието ще завърши с поднасяне на венци и цветя...

Парламентът отхвърли идеята на БСП майчинството през втората година да е 420 лева

http://www.mediapool.bg/parlamentat-othvarli-ideyata-na-bsp-maichinstvoto-prez-vtorata-godina-da-e-420-leva-news246321.html

Парламентът отхвърли в сряда предложението на левицата размерът на обезщетението за отглеждане на дете от една до двегодишна възраст да се обвърже с минималната работна заплата и да стане 420 лева. Сега за втората година от отглеждането на детето осигурените жени взимат 340 лева на месец след като през първата година са получевали 90% от осигурителния си доход за две години назад. Преди години обезщетението за майките беше обвързано с минималната заплата, но през първия мандат на ГЕРБ всички плащания, зависещи от минималната заплата бяха отвързани от нея, за да може тя да расте без това да води до големи разходи за държавата. Промяната в Кодекса за социално осигуряване беше внесена от депутати от БСП и беше отхвърлена на първо четене с 57 гласа "за", 2 "против" и 80 въздържали се, предаде БТА. От БСП, Патриотичния фронт и "Атака" подкрепиха предложението. "За" бяха и петима депутати от Реформаторски блок, а един се въздържа. Народните представители от ГЕРБ гласуваха "против" и въздържал се. От АБВ, ДПС и БДЦ също се въздържаха при гласуването. Според вносителите за увеличението на обезщетението за майчинство ще са необходими около 19 млн. лева годишно, тъй като по данни на Националния статистически институт броят на осигурените, които получават обезщетение за отглеждане на дете от една до двегодишна възраст е около 39 000.

Стартира #steniskanabala 2016

https://www.24chasa.bg/Article/5339660

Стартира #steniskanabala 201619 години Мото-Пфое подпомага абитуриенти-сираци, като за трети пореден път инициира дарителска кампания за образованието им София, 2-ри март 2016 г. Днес се състоя откриващото събитие на третия пореден сезон на благотворителната програма #steniskanabala. В присъствие на медии и гости, сред които и бенефициентите-студенти от Випуск 2015,

Да, Русия пак е велика сила

http://www.cross.bg/siriya-sveta-deiistviya-1500318.html

/КРОСС/Когато на 30 септември миналата година самолетите на руските Въз-душно-космически сили започват ударите си срещу терористите в Сирия, с най-голяма радост отбелязват този факт русофобите. Най-после се случи това, на което тайно се надявахме - ликуват те - руснаците ще затънат в сирийското блато по същия начин, по който това стана в Афганистан през 80-те години. И като логична последица от това затъване ще дойде и краят на управлението на този лош, лош, лош, много лош, изключително лош човек - Путин. Само че за огромно съжаление на истеричните русофоби по света и у нас събитията съвсем не се развиват така, както предвиждаха убогите им обяснителни схеми. Вместо очаквания от тях руски провал се случва точно обратното. Именно успешните действия на Русия в Сирия принуждават останалите сили да се съобразяват с нея до степен, че вече никакво важно решение, засягащо Близкия изток не може да бъде взето без участието на Москва. Руската военна кампания в Сирия показва нагледно това, за което много интелигентни хора по света и у нас говорят от години. Не бъркайте днешна Русия с онази Елцинова държава от 90-те години на миналия век.Да, онази Русия наистина беше съсипана разграбена, унижена, принизена, принудена да се съобразява и с най-малките желания на западните си „партньори". Да, онази Русия наистина не ставаше за нищо

Лекари и пациенти отново срещу идея на министър Москов за продажбата на лекарства

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556406

Лекари и пациенти се обединиха срещу идеята на здравния министър Петър Москов, според която медиците ще изписват лекарства вече не по имена, а по общото в съдържанието им. Тази идея е опасна, тъй като лекарите няма да знаят точно кои лекарства приемат пациентите им и какви са техните противопоказания. Решението кое лекарство да се използва сред близки по съдържание ще взима фармацевтът в аптеката, а мярката е заложена в проект на Наредбата за достъп до медицинска помощ. Според лекарите обаче "вместо да изпише вежди, тази мярка ще извади очи".Ид...

Утре времето ще е предимно облачно, по Черноморието ще превали

https://www.24chasa.bg/Article/5339648

Утре времето ще е предимно облачно, по Черноморието ще превалиАтмосферното налягане ще се понижава и ще бъде по-ниско от средното за месеца. През следващото денонощие облачността над страната ще бъде по-често значителна. През нощта валежите от дъжд в Южна България ще спрат, а облачността над Западна и Централна България ще се разкъса, на места до предимно ясно. По Черноморието ще започнат превалявания.

Отличават Янка Такева с орден "Стара планина"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556402

Министърът на образованието Меглена Кунева номинира синдикалния лидер Янка Такева за орден "Стара планина" - първа степен. Правителството одобри решение, с което предлага на Президента удостояването на Такева с отличието. Предложението е заради приноса й към развитието на образованието и по повод 25-тата годишнина на Синдиката на българските учители. Янка Такева е икономист и педагог, автор на голям брой публикации и доклади в различни сфери. Такева беше един от основните двигатели на голямата учителска стачка през 2007 г., която продължи 40 дн...

Ангела Меркел: Край на минаването на граници без контрол

http://www.moreto.net/novini.php?n=314831

Германия няма да приема бежанци от струпаните на границата между Македония и Гърция. Те трябва да бъдат устроени от местните власти, на политиката на свободно преминаване трябва да се сложи край. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел след среща с хърватския си колега в Берлин късно във вторник.

Иранка, заплашена от смърт в родината си, иска да остане в България, съдът решава до месец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5339646

Административният съд в Бургас решава дали да екстрадира иранската гражданка Захра Шахсавани, която поиска статут на бежанец от страната ни. Това е последен опит на 23-годишното момиче да убеди магистратите, че заслужава бежански статут и международна закрила по Закона за убежищата и бежанците. В противен случай Шахсавани,
Административният съд в Бургас решава дали да екстрадира иранската гражданка Захра Шахсавани, която поиска статут на бежанец от страната ни. Това е последен опит на 23-годишното момиче да убеди магистратите, че заслужава бежански статут и международна закрила по Закона за убежищата и бежанците. В противен случай Шахсавани,

Католически отци в Бургас: Горан Горанов блъскаше с камък по портата, не сме защитени

https://www.24chasa.bg/Article/5339638

Католически отци в Бургас: Горан Горанов блъскаше с камък по портата, не сме защитени31-годишният Горан Горанов е притеснявал от няколко дни служителите в католическата църква "Св. Богородица" в Бургас преди да се стигне до инцидента на 29 фувруари. Това става ясно от становище, разпространено в сайта на храма днес. Горан е започнал да се появява в католическата църква от началото на февруари.

Даниел Митов бил в тузарското Ауди, помело пешеходеца пред парламента!

http://www.bnews.bg/article-149296

Именно неговото Ауди 8 за четвърт милион с мегадвигател 6,3 от най-новите попълнения в гаража на НСО.

Братята Пулеви посрещат Николай Валуев в залата си по повод 3 март

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/02/2716362_bratiata_pulevi_posreshtat_nikolai_valuev_v_zalata_si/?ref=rss


Братята Кубрат и Тервел Пулеви ще посрещнат бившия световен шампион Николай Валуев в своя боксов клуб по повод националния празник 3 март.

Руснакът, който в момента е депутат ще е в България по покана на "Атака", съобщиха от пресцентъра на партията.

На срещата с Валуев в клуба на двамата български боксьори ще присъства и лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Валуев е депутат от Държавната дума на Русия и е представител на управляващата партия "Единна Русия". Той е...

Строители се канят да блокират пътя за Румъния с багери

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5339636

Навръх националния празник 3-ти март строители и тежки машини ще блокират главния път за Шабла и Румъния. Причината за протеста са неизплатени пари за изграждане на новия стадион в морското градче по европейски проект.
Фирмата –изпълнител ДЗЗД "Шабла Спорт 2015" дължи 300 000 лева на наети от нея 7-8 подизпълнители, обясни за „Труд” Илия Чакъров,
Навръх националния празник 3-ти март строители и тежки машини ще блокират главния път за Шабла и Румъния. Причината за протеста са неизплатени пари за изграждане на новия стадион в морското градче по европейски проект. Фирмата –изпълнител ДЗЗД "Шабла Спорт 2015" дължи 300 000 лева на наети от нея 7-8 подизпълнители, обясни за „Труд” Илия Чакъров,

Линдзи Вон сдава световната купа в ските

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5339647

Лидерката за световната купа Линдзи Вон обяви, че пропуска стартовете в алпийските ски до края на сезона. Американката получи травма миналия уикенд, която се оказа сериозна.
 „Фрактурата не е само една, а три - обяви Вон. - Ако продължа, рискувам да получа по-тежка контузия, която ще застраши кариерата ми.
Лидерката за световната купа Линдзи Вон обяви, че пропуска стартовете в алпийските ски до края на сезона. Американката получи травма миналия уикенд, която се оказа сериозна. „Фрактурата не е само една, а три - обяви Вон. - Ако продължа, рискувам да получа по-тежка контузия, която ще застраши кариерата ми.

Калфин e единственият министър, с когото премиерът на Мароко проведе работна среща

http://pik.bg/калфин-e-единственият-министър-с-когото-премиерът-на-мароко-проведе-работна-среща-news495214.html

 Калфин e единственият министър, с когото премиерът на Мароко проведе работна среща

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин проведе работна среща с министър-председателя на Марко – Абелил Банкиран, по време на международната конференция на труда, организирана в Мароко, в домакинство с Международната организация по труда.

Двамата обсъдиха двустранните отношения между двете страни, както и предстоящото подписване на Социална спогодба между България и Кралство Мароко. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.

„В момента сме в процес на финализиране на двустранното споразумение между двете държави, което ще уреди социалните права и на работещите и работилите от двете страни. За нашата страна това е много важна спогодба, тъй като българите, работили или работещи в Мароко имат нужда от социална закрила“, подчерта по време на срещата министър Калфин.
Двамата обсъдиха още явлението „социално неравенство“, което се наблюдава не само в България и Мароко, но и в голяма част от страните-членки на Международната организация на труда и се съгласиха, че образованието, обучението и професионалната квалификация са механизмите, които биха могли да преодолеят бедността.

В рамките на разговора, вицепремиерът Калфин запозна премиера на Мароко Банкиран с българската кандидатура за главен секретар на ООН. Той подчерта значението на всеки един глас в избора на Ирина Бокова за високопоставената позиция и изрази надежда, че Мароко ще разгледат възможността за подкрепа на българката.

Сестрите Стоеви биха №10 в света

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5339639

Сестрите Габриела и Стефани Стоеви записаха един от най-големите си успехи, като победиха №10 в световната ранглиста на бадминтон. Еврошампионките от игрите Баку 2015 се наложиха над японките Наоко Фукуман и Куруми Йонао с 21:12, 15:21, 21:18 за 83 минути. В последния решителен гейм при 18:18 българките фиксираха 3 поредни точки и спечелиха мача и
Сестрите Габриела и Стефани Стоеви записаха един от най-големите си успехи, като победиха №10 в световната ранглиста на бадминтон. Еврошампионките от игрите Баку 2015 се наложиха над японките Наоко Фукуман и Куруми Йонао с 21:12, 15:21, 21:18 за 83 минути. В последния решителен гейм при 18:18 българките фиксираха 3 поредни точки и спечелиха мача и

Коя е Бетина Жотева, че ще говори от името на държавата срещу Русия?

http://www.cross.bg/zhoteva-rysiya-bulgariya-1500317.html

/КРОСС/Чиновници и политици в непростимо словобудство срещу братска страна в навечерието на националния празник 3 март. Пред самозваните пиар специалисти винаги стои един голям капан. Това е изкушението да си отварят устата и оттам да излизат собствените им мисли. Този напън за самоизява се корени в твърдото убеждение на всеки пиар, че началникът му е семпло устроена марионетка, която непрекъснато изисква някакви опорни точки, за да може да се изрази пред публика. Меко казано -това светоусещане има известни основания, доколкото политическите фигури по всички нива на властта оцеляват единствено като високоговорители на господарите отвъд Атлантика. Проблемът е, че пиарите често са дори по-тъпи и по-неподготвени от началниците си. Но затова пък са доста по-устати. Собствените мисли на Бетина Жотева, иже говорител на министър Данаил Митов, известен сред емигрантските кръгове в Лондон като „Къдравата Сю", по отношение на ветровитото международно положение не правят изключение от правилото. Жотева беше изкарана пред камерите да прочете следното: „В съвременната сложна международна среда, характеризираща се множество кризи, конфликти и предизвикателства, бихме очаквали от Руската федерация конструктивно отношение и принос за решаването на най-важните международни проблеми, а не неуместен коментар на говорителя на руското Външно министерство за дейността на върховния законодателен орган на Република България"

Извънредно! Отцепиха Алеята на възрожденците във Варна

http://petel.bg/Izvanredno--Ottsepiha-Aleyata-na-vazrozhdentsite-vav-Varna__147393

Снимка Булфото Алеята на възрожденците във Варна е отцепена, алармираха очевидци. Репортер на Petel.bg научи, че става дума за съмнителе...

Задължителна казарма!? Ето за какво ще настоява министър Ненчев

http://petel.bg/Zadalzhitelna-kazarma---Eto-za-kakvo-shhe-nastoyava-ministar-Nenchev__147392

Снимка Булфото "Ходенето в казарма и участието на младежите в българската армия би следвало да са призвание, би следвало да са дълбоко о...

Работниците във ВМЗ- Сопот с Великденски премии

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556397

Министърът на икономиката Божидар Лукарски и заместник министър Любен Петров се срещнаха със Съвета на директорите на ВМЗ-Сопот.  На срещата ръководството на предприятието информира, че на проведено заседание на Съвета на директорите е взето решение за изплащане на Великденска надбавка за работниците и служителите във ВМЗ. Сумата ще бъде изплатена въз основа на минималната работна заплата за дружеството - 462 лева. Това ще бъде вторият бонус в рамките само на около четири месеца за персонала на държавното предприятие, след като в навечерието на...

Рилският манастир спешно търси лекар, вече имало смъртни случаи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556401

Най-голямата света обител в България - Рилският манастир, си търси лекар. Манастирът е посещаван всеки ден от стотици поклонници и когато на някой от тях му прилошее, няма кой да се погрижи за болните. Заради бавенето на линейките в манастира имало дори смъртни случаи. От месеци лекарският кабинет в Рилския манастир стои затворен, а инциденти постоянно има. Работилият там по-рано фелдшер претърпява инцидент и се пенсионира по болест. Засега желаещи лекари, които да поемат 7-часовата смяна, няма, тъй като заплащането е доста ниско. Потокът от хо...

Здравното министерство иска допълнително 20 млн. лева за ваксини

http://www.mediapool.bg/zdravnoto-ministerstvo-iska-dopalnitelno-20-mln-leva-za-vaksini-news246320.html

Министерството на здравеопазването иска кабинетът да му отпусне допълнителни разходи в размер на 20 млн. лв. в бюджета за тази година за купуване на ваксини от заължителния имунизационен календар. Това става ясно от публикуван на сайта на ведомството проект на постановление. В мотивите се посочва, че заради създадения недостиг на ваксини заради провалени търгове се е натрупал голям контингент неимунизирани деца, които са предвидени за ваксинация през тази година и това изисква допълнителен ресурс. От ведомството припомнят, че през 2014 г. и 2015 г. не бяха осигурени необходимите количества ваксини заради неявяване на кандидати по обществените поръчки. “Особено критично бе положението с 5- и 6-компонентните ваксини, с които се имунизират новородени от 2-рия месец след раждането. Основна имунизация с тази ваксина до края на 2015 г. се осъществяваше единствено благодарение на дарение от Турция на 100 000 дози 5-компонентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип В като резултат от сключено междуправителствено споразумение за дарение“, отбелязват от министерството, като посочват, че реимунизацията на 16-месечна възраст е спряна от март миналата година поради липсата на достатъчни количества 5-компонентна ваксина. “Недоговорените количества ваксини през 2014 г. и 2015 г. доведоха до натрупване на голям контингент неимунизирани лица от различни възрасти, за които трябва да бъдат осигурени ваксини при първа възможност. В противен случай рискът от поява и разпространение сред неимунизираните на тежки ваксинопредотвратими инфекции е изключително висок“, предупреждават от министерството.  

ООН прие строги санкции срещу Северна Корея

http://asia.actualno.com/oon-prie-strogi-sankcii-sreshtu-severna-koreja--news_526820.html

Съветът за сигурност на ООН прие сурови санкции по отношение на Северна Корея в сряда. Така той предприе някои от най-строгите мерки, използвани някога за оказване на натиск върху Пхенян да се откаже от ядрената си програма, пише The Washington Post. Новите санкции са приети два месеца, след като Северна Корея проведе изпитание на водородна бомба и един месец след като проведе забранен тест на ракета под прикритието, че изпраща сателит в космоса. Американските официални лица започнаха изготвян

Ускоряват търсенето на потенциално обитаеми планети

http://cosmos.actualno.com/uskorjavat-tyrseneto-na-potencialno-obitaemi-planeti-news_526679.html

Учените от Вашингтонския университет са открили начин да определят абиотичния произход на кислорода и озона в атмосферата на екзопланети. Новият метод ще помогне да се отсеят негодните кандидати от потенциално обитаемите планети. Изследването е публикувано в сп. Astrophysical Journal Letters. При търсенето на потенциално обитаеми екзопланети учените обръщат внимание на състава на тяхната атмосфера. За възможността за наличие на живот на планетата може да сочат такива газове като кислород или оз

Renault Megane: Емоционален (тест-драйв)

http://cars.actualno.com/renault-megane-emocionalen-test-drajv-news_526827.html

Ако има нещо, което винаги, абсолютно винаги искам и търся в един автомобил, то това е емоцията, която той ти дава, когато го гледаш, докато седиш в него и най-вече – когато шофираш. Е, ето че и в един сравнително консервативен сегмент откривам автомобил, който не се притеснявам да нарека емоционален. Досега смятах, че такъв тук е само Mazda3, но Renault отново ме изненадва с четвъртото поколение на Megane. То предлага абсолютно всичко, за да застане на пътя на безапелационните в С-сегмент

Ненчев се обяви против задължителната казарма

http://society.actualno.com/nenchev-se-objavi-protiv-zadyljitelnata-kazarma-news_526826.html

Ходенето в казарма и участието на младежите в българската армия би следвало да са призвание, би следвало да са дълбоко осъзнат акт. В никакъв случай няма да бъда привърженик на задължителния принцип – средата за сигурност е силно увредена, но няма никаква нужда да притесняваме хората. Това каза военният министър Николай Ненчев. Той посочи, че е поръчал анализ за предимствата и недостатъците на връщането на наборната служба, но всички стратегически планове от последните 7-8 години са подчи

Откриха кабинет "Православни християнски ценности и традиции" във варненско училище

http://www.moreto.net/novini.php?n=314819

Днес във Второ СОУ "Неофит Бозвели" във Варна бе открит кабинет "Православни християнски ценности и традиции", съобщиха от общината за Moreto.net. В кабинета ще се обучават 54 деца от училището, които са записани в школа "Православни християнски ценности и традиции" към Общински детски комплекс - Варна, с учител Стойка Димова, съобщиха от ОДК-Варна.

Държавата отпусна средства за ремонтни дейности в затвора в Сливен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556332

Правителството одобри вътрешнокомпенсирани промени по бюджета на Министерството на правосъдието. С 3 млн. лв. се намаляват предвидените разходи по бюджетна програма „Охрана на съдебната власт", а средствата се пренасочват към бюджетна програма „Следствени арести и пробация". По този начин се осигурява финансиране за извършване на ремонтни дейности за подобряване на санитарните условия в затворите в Бургас, Белене и Сливен. Правителственото решение позволява да бъдат изпълнени част от препоръките, отправяни в редица доклади на национални и между...

Таксиджиите пак ще могат да карат без лиценз

https://www.24chasa.bg/Article/5339590

Таксиджиите пак ще могат да карат без лицензТаксиметров превоз на пътници да може да се извършва от лица, извършващи дейността от името на регистриран превозвач, но за своя сметка. Тази възможност са на път да върнат депутати от няколко парламентарни групи с внесени изменения в Закона за автомобилните превози. Това се случва след като в началото на октомври минaлата година тази опция бе

Пускат профибоксьори още в Рио 2016

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5339614

„Професионални боксьори ще има още на олимпиадата Рио 2016 - обяви президентът на Международната федерация (АИБА) Чинг Куо-Ву. – Не знам колко ще са, но ще има.”
 Все пак извънредният конгрес на АИБА на 1 юни в Лозана трябва да утвърди предложението и да направи промени в правилника. Изказването на Ву обаче е индикация,
„Професионални боксьори ще има още на олимпиадата Рио 2016 - обяви президентът на Международната федерация (АИБА) Чинг Куо-Ву. – Не знам колко ще са, но ще има.” Все пак извънредният конгрес на АИБА на 1 юни в Лозана трябва да утвърди предложението и да направи промени в правилника. Изказването на Ву обаче е индикация,

Германия призовава ЕС да помогне на Гърция, но настоява Атина да защитава границите си

http://www.mediapool.bg/germaniya-prizovava-es-da-pomogne-na-gartsiya-no-nastoyava-atina-da-zashtitava-granitsite-si-news246319.html

Германското правителство заяви, че държавите от Европейския съюз не бива да оставят Гърция сама да се справя с потока от мигранти и бежанци, но също така призова Атина да свърши своята работа за ефективна защита на границата си, предаде Ройтерс. "Гърция не бива да бъде оставена сама в положението, в което се намира", каза правителственият говорител Щефен Зайберт. "В същото време Гърция трябва . . . ефективно да защитава своите граници, както и да продължи с изграждането на функциониращи горещи точки и достатъчен капацитет за настаняване", добави той. Германия заяви, че мигрантите, пристигащи през границата с Австрия, сега наброяват няколкостотин на ден, което е рязко понижение в сравнение с есента, посочва Асошиейтед прес. Говорителят на германското вътрешно министерство Тобиас Плате каза, че макар бройката силно да варира, в последно време тя се върти около 500. Намаляването на броя на мигрантите отчасти се дължи на затварянето на граници по т.нар. балкански маршрут към Германия. Зайберт заяви, че правителството планира да предприеме повече усилия за предупреждаване на мигрантите за финансовите и здравните рискове, които поемат, като тръгват към Германия. В информационни кампании в родните страни на мигрантите и в държавите, през които минават те, също така ще се отбелязва, че "много от тях няма да имат реалистичен шанс да останат тук в Германия".

Полски доклад: Смогът убива, най-тревожна е ситуацията в България

http://pik.bg/полски-доклад-смогът-убива-най-тревожна-е-ситуацията-в-българия-news495201.html

Полски доклад: Смогът убива, най-тревожна е ситуацията в България

Експертите на Европейската агенция за околна среда са провели проучване за негативните ефекти от смога в 38 европейски страни. Поради замърсяването на въздуха всяка година в Полша преждевременно умират приблизително 45 хиляди души, а около 10% от случаите на рак на белия дроб се дължат на замърсяването на околната среда, пише Gazeta Uniwersytecka на Шльонския университет в полския град Катовице.

Докладът сочи, че най-лоша е ситуацията в България.

Въпреки че превозните средства са оборудвани с катализатори, чиято функция е да се намалява вредните съединения в изгорелите газове, много от тези устройства не отговарят на стандартите, а и по пътищата в Централна и Източна Европа все още се движат стари превозни средства, които не разполагат с регулатор на изгорелите газове.

Според данните на експертите на Европейската агенция за околна среда сред 38-те участвали в проучването страни най-лоша е ситуацията в България, следвана от Полша, Словакия, Унгария, Словения, Гърция, Чехия и Италия.

Същият доклад, цитиран от "Фокус" предупреждава, че всяка година в световен мащаб повече от два милиона души умират преждевременно поради вдишване на замърсен въздух, а в Европа около 150 хиляди души годишно.

Поради високата концентрация на озон, животът си са загубили почти половин милион души.

 

100% граничен контрол въвежда ЕС

http://www.cross.bg/tyrtziya-buchvarova-kontrol-1500315.html

/КРОСС/100% граничен контрол в ЕС. Това са решили вътрешните министри на страните от Съюза на последния си съвет, разкри Румяна Бъчварова. Шефката на родното МВР обяви пред депутати, че на съвета България е извоювала малка победа - по изключение ние ще осъществяваме този 100-процентов контрол само при влизане у нас от Турция и Румъния. При напускане на страната в тези две дестинации двете държави ще извършват проверките. Това не е затваряне на границите, поясни Бъчварова. Според нея Гърция се намира в патова ситуация заради бежанците. Самата Бъчварова провела разговор с колегите си от съседките ни Гърция и Турция, като получила уверението, че те няма да допуснат ситуации, застрашаващи България. Турция даже обещала, че ще има готовност да приема обратно част от мигрантите, които се опитват да преминат родната граница. Южната ни съседка обаче иска от ЕС доста пари за бежанците, научила Бъчварова. По думите й, Турция искала обучения за 400 хиляди деца на имигранти на нейна територия. Решението за релокация на бежанците не работи добре, у нас за момента само един нелегален имигрант е преместен на този принцип. Въпреки това обаче на съвета на вътрешните министри страните обещали, че няма да предприемат едностранни действия до 7 март, когато съвещават всички страни от ЕС заедно с Турция.  

Областният води руска делегация при владиката

http://www.cross.bg/sankt-peterbyrg-posreshtne-1500316.html

/КРОСС/Руска делегация от Санкт Петербург, водена от вицегубернатора Сергей Николаевич Мовчан, пристига в Пловдив за тържествата по случаи Трети март. Руснаците идват по покана на областния управител Здравко Димитров, който ще ги посрещне днес следобед. На срещата, която ще се състои в Областната администрация, ще присъстват главният търговски представител на Русия в България, представители на държавни структури, бизнеса и ръководители на предприятия от Пловдивска област, съобщи marica.bg. На 3 март сутринта делегацията от Санкт Петербург и губернаторът ще гостуват на Пловдивския митрополит Николай. Владиката ще приеме гостите в канцеларията на Пловдивската епархия в църквата „Св. Марина", където ще разговарят на тема „Християнски добродетели в съвременното общество,,. По-късно в празничния ден гостите от Санкт Петербург ще присъстват на всички тържества в Пловдив по случай националния празник. Днес преди обед пък Здравко Димитров посрещне и посланика на Швеция Луиз Берг-холм и почетния генерален консул на скандинавската страна Гьоран Свенсон.  

Моуриньо имал предварителен договор с "Юнайтед"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5339444

Жозе Моуриньо вече има предварителен договор с "Манчестър Юнайтед", който обаче... може да не влезе в сила. Всичко е в ръцете на Луис ван Гаал и от финала на сезона за тима", разкрива в. "Манчестър Ивнинг Нюз". Холандецът има шанс да спечели много симпатии, ако отново победи "Ливърпул" - за Лига Европа.
Жозе Моуриньо вече има предварителен договор с "Манчестър Юнайтед", който обаче... може да не влезе в сила. Всичко е в ръцете на Луис ван Гаал и от финала на сезона за тима", разкрива в. "Манчестър Ивнинг Нюз". Холандецът има шанс да спечели много симпатии, ако отново победи "Ливърпул" - за Лига Европа.

Има жертви при земетресението край Индонезия

https://www.24chasa.bg/Article/5339578

Има жертви при земетресението край ИндонезияСилното земетресението край индонезийския остров Суматра е взело няколко жертви, съобщават от индонезийската спасителна служба. Tехният брой засега не е известен, предаде Reuters, цитирана от "Фокус". По последни данни трусът е бил с магнитуд 7,9 по скалата на Рихтер. Австралия отмени тревогата за цунами, която бе първоначално обявена.

Полски дипломати рецитираха "Хаджи Димитър"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556394

По случай националния празник на България 3 март полски дипломати рецитираха стихотворението "Хаджи Димитър" на Христо Ботев, съобщава Нова телевизия. Вижте видеото Източник: Novanews.bg...

ООН насрочи преговори между Дамаск и опозицията, а Асад отрече да има граждански конфликт

http://www.moreto.net/novini.php?n=314814

Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан Де Мистура обяви че дискусиите между правителството на президента Башар Асад и опозиционния Комитет за преговори ще продължат в Женева на 9 март. Междувременно, в ексклузивно интервю, излъчено от германската телевизия АРД, лидерът на Дамаск представи своята гледна точка за войната в Сирия като отрече, че конфликтът в страната е граждански.

Кметът на Галиче с мярка "подписка", фалшифицирал подпис на сделка за земя

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556395

Кметът на Галиче Ценко Чоков е даден на съд за документно престъпление. Той е съставил фалшив документ, чрез който е направена покупко-продажба на земя, за която продаващата имота - жена от Благоевград, е получила от Чоков 6000 лева. Той се сдобил с нейната земя срещу тази сума, като пред разследващите обаче жената нямала претенции по отношение на сделката. Районна прокуратура даде на съд Ценко Чоков Кметът на Галиче е с повдигнато ...

ДАНС и прокуратурата отричат за акция срещу Делян Пеевски

http://www.cross.bg/aktziya-dans-peevski-1500314.html

/КРОСС/ДАНС и прокуратурата отричат да е имало спецакция на родното ФБР в хотел „Берлин", където пребивава депутатът Делян Пеевски. Прокуратурата не е уведомена за такова нещо, заяви на брифинг говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова. Явор Друмев от антикорупционното звено в ДАНС също подчерта, че неговият отдел не е провеждал подобна акция. Не му е известно други дирекции в агенцията да са провеждали такава акция. Припомняме, по-рано днес в медиите се появиха информации, че в столичния хотел „Берлин" е била проведена тайна акция на ДАНС. Според същите информации служителите на ДАНС в продължение на 3 часа изнасяли папки и документи. В същото време пък Пеевски бил в чужбина.  

Нова европрограма осигурява 102 млн. евро финансови гаранции за бизнеса

http://www.investor.bg/evroproekti/264/a/nova-evroprograma-osiguriava-102-mln-evro-finansovi-garancii-za-biznesa-212435/

Очаква се повече от 3000 български малки и средни предприятия да се възползват от инициативата при преференциални условия

Кола излетя от петия етаж в Москва (Видео)

https://www.24chasa.bg/Article/5339586

Кола излетя от петия етаж на паркинг в Москва. Автомобилът е счупил оградата и е паднал на земята, ударил се е в бордюра и се е преобърнал, пише lifenews.ru. По време на инцидента в колата е имало двама мъже. По предварителна информация те са с тежки наранявания. На местопроизшествието работят екипи на полицията и бърза помощ.

Работниците във ВМЗ-Сопот ще получат великденски премии

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556391

Министърът на икономиката Божидар Лукарски и заместник-министър Любен Петров се срещнаха днес със Съвета на директорите на ВМЗ-Сопот. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката.На срещата ръководството на предприятието е информирало, че на заседание на Съвета на директорите е взето решение за изплащане на великденска надбавка за работниците и служителите във ВМЗ. Сумата ще бъде изплатена въз основа на минималната работна заплата за дружеството - 462 лева. В навечерието на Коледа (през декември 2015 г.) работещите са получили ...

Арестуваха младежа, нахлул с пищов в магазин за телефони

http://offnews.bg/news/n_1/n_625123.html

В Благоевград беше задържан младежът, който е заподозрян, че е ограбил магазин за мобилни телефони на бул. "Патриарх Евтимий" в столицата, предаде bTV. Инцидентът датира от средата на миналия месец. Въоръжен с пистолет непознат млад мъж нахлул в магазинчето за техника и принудил продавача да му даде част от оборота. Опитал да вземе и няколко телефона. При обира изглеждало, че пробвал да стреля няколко пъти с оръжието си, но то засякло. 24-годишният мъж с инициали Б.С., който е родом от Гоце Делчев, оказа съпротива при ареста си и се наложи полицаите да го повалят на земята. В отговор той се оплакваше от полицейски репресии и се оправдаваше, че пистолетът, с който извършвал обирите, бил пластмасов. Настояваше, че правата му са нарушени и поиска да пие вода. Наложи се полицай да му поднесе бутилката, тъй като той беше с белезници. Предполага се, че младежът – бивш баскетболист с внушителен ръст, е участвал в серия грабежи на магазини, от които този в София е само последният. Преди няколко месеца той е ограби продавачка в Благоевград и за това престъпление получи условна 2-годишна присъда години с 3-годишен изпитателен срок.

Безплатен вход в РИМ - Благоевград на 3 март

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556385

На Националния празник на България 3 март, Регионалният исторически музей в Благоевград организира Ден на отворените врати. Жителите и гостите на града могат да посетят музея от 09:00 ч. до 18:00 ч., както и Измирлиевата къща, която също ще бъде с вход свободен. "Всяка година има подчертан интерес към посещението на музея на този ден. По тази причина и музеят е обявил Националния празник 3 март за Ден на отворените врати", сподели уредникът Елена Чалгънова. Посетителите ще имат възможността да разгледат всички нива и експозиции в музея, както...

Гледаме сестри Стоеви и Линда Зечири по Eurosport Player

http://www.cross.bg/eurosport-badminton-player-1500320.html

/КРОСС/Eurosport и Световната федерация по бадминтон обявиха сключването на ексклузивен двугодишен договор за онлайн правата на всички водещи събития в бадминтона на територията на Европа. Те ще бъдат предавани на живо и "on demand" по Eurosport Player. Споразумението влиза в сила от 5 март със старта на Откритото първенството по бадминтон на Германия и ще продължи до 2017 година. Феновете ще имат възможност да се насладят на играта на топ състезатели, сред които световните шампиони - немкинята Каролина Марин и китайката Чън Лун, които ще се борят да защитят своите позиции в световната ранглиста. Освен ексклузивното излъчване на Световното първенство по бадминтон през 2017 г., което ще се проведе в Глазгоу от 21 до 27 август, споразумението включва и водещи събития на Световната федерация по бадминтон, като мъжкия турнир Купа „Томас" 2016, отборното състезание за жени Купа „Юбер" 2016 и състезанието за смесени отбори Купа „Судирман" 2017. Питър Хътън, изпълнителен директор на Eurosport, заяви: „Бадминтонът е изключително популярен олимпийски спорт, който има верни фенове и участници в цял свят. Всички те искат да гледат как техните фаворити се състезават на най-високо равнище. Eurosport Player е перфектната платформа, която ще вдъхнови почитателите на бадминтона с излъчвания, достъпни по всяко време и на всяко устройство

Меркел: Край на минаването на граници без контрол

https://www.24chasa.bg/Article/5339576

Меркел: Край на минаването на граници без контролГермания няма да приема бежанци от струпаните на границата между Македония и Гърция. Те трябва да бъдат устроени от местните власти, на политиката на свободно преминаване трябва да се сложи край. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел след среща с хърватския си колега в Берлин късно във вторник.

Фиксинг на БНБ, сряда, 2 март

http://econ.bg/Новини/Фиксинг-на-БНБ-сряда-2-март_l.a_i.716014_at.1.html

Валутните курсове на БНБ за сряда, 2 февруари, в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. на следващия ден, са: за ...

Агентът Николай Жейнов ще съди Георги Иванов-Гонзо за обида

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/02/2716320_agentut_nikolai_jeinov_shte_sudi_georgi_ivanov-gonzo/?ref=rss


Футболният агент Николай Жейнов ще даде под съд спортния директор на "Левски" Георги Иванов - Гонзо заради обида в медиите, разкри самият Жейнов пред БТА.

Повод за това негово решение е изказването на Иванов, в което той нарича мениджъра глупак. Словесните престрелки между двамата започнаха преди близо две седмици, след като Жейнов се усъмни в редовността на някои входящи транфери в клуба.

Последният пример е с крилото Франсис Нар, който дойде от "Баник" (Острава) за 200...

Подкрепа за млади изпълнители

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556387

Музикални таланти от СОУ „Отец Паисий” във Враца  бяха подкрепени от ПП ГЕРБ – Враца. От партията отпуснаха сумата от 200 лева за да финансират пътуването на учениците до Казанлък, където се проведе Седмият национален конкурс „Музикални награди”, организиран от СОУ „ Екзарх Антим Първи”. Възпитаниците на врачанското учебно заведение се представиха отлично на форума и спечелиха четири отличия. Вокална група Hurrican от СОУ ”Отец Паисий” получи наградата за най-добро ансамблово изпълнение. Участничката в групата Хриси Пачалова бе отличена за учас...

Работниците във ВМЗ - Сопот ще получат Великденски премии

http://pik.bg/работниците-във-вмз---сопот-ще-получат-великденски-премии-news495182.html

Работниците във ВМЗ - Сопот ще получат Великденски премии

Работниците във ВМЗ- Сопот ще получат Великденски премии. Това стана ясно след срещата на министъра на икономиката и енергетиката Божидар Лукарски и заместник министър Любен Петров със Съвета на директорите на ВМЗ-Сопот. Сумата ще бъде изплатена въз основа на минималната работна заплата за дружеството - 462 лева. Това ще бъде вторият бонус в рамките само на около четири месеца за персонала на държавното предприятие, след като в навечерието на Коледа, през декември 2015-а работещите получиха тринайсета заплата. Надбавки в предприятието не бяха изплащани от 2013 г., съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката и енергетиката.

Ръководството на предприятието информира министъра, че в момента във ВМЗ работят 3 200 работници и служители, като в последните пет месеца са назначени 700 човека. Средната работна заплата в дружеството към края на февруари е достигнала 800 лева, като е увеличена спрямо септември миналата година, когато е била 680 лева. По инициатива на Съвета на директорите се разработва и система за допълнително материално стимулиране на работниците и служителите. За всички е осигурен безплатен транспорт и достъпно столово хранене. За първи път от години персоналът е получил и топло работно облекло за зимните месеци.

Печалбата на ВМЗ за 2015 г. е нараснала многократно спрямо предходната й 2014 г. Производствената програма на дружеството е обезпечена с договори до средата на 2018 г., отчетоха от ръководството на ВМЗ. Представителите на Съвета на директорите съобщиха също, че продължават строително-монтажните работи за цялостно обновяване на два нови цеха в Монтажния завод в Иганово, които се очаква да бъдат пуснати в експлоатация в края на месец март и средата на април т.г. Цеховете ще бъдат оборудвани с изцяло нови производствени поточни линии. Изпълнява се и програма за технологично обновяване със съвременни машини на производствените мощности в Механичен завод и в Завода за инструментално и нестандартно оборудване, допълват от МИЕ.

За подобряване на сигурността във ВМЗ в момента се работи и по съвременна система за видео-наблюдение в производствените и складовите обекти на дружеството. Министър Лукарски поздрави ръководството на ВМЗ за успешната работа и изрази надежда държавното предприятие да продължи да изпълнява в срокове производствената си програма.

 

Отличие за врачански ученици

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556389

Възпитаници на врачанското СОУ „Козма Тричков", обучаващи се в профил „Предприемачество и бизнес" за трети пореден път активно се включиха в Националното ученическо състезание на Стопанска академия „Димитър А. Ценов", провело се в края на февруари в Свищов, съобщи директорът Нели Борчева. Съгласно регламента на състезанието учениците изпълняват творчески задания в различни бизнес направления, работят в екипна среда, в която съвместно анализират конкретни проблеми и ситуации, прилагайки теоретичните си познания, търсят алтернативи и генерират еф...

Задържаха мъж и жена в момент на демонтиране на скимиращо устройство

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556388

Полицейски служители от Банско задържаха 32-годишен мъж и 22-годишна жена в момент на демонтиране на скимиращо устройство от АТМ в курортния град, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Благоевград. Органите на реда задържали извършителите около 14:00 часа на 28 февруари след проведени издирвателни мероприятия, във връзка с регистрирани, на територията на Банско, случаи на извършени престъпления по чл. 249, ал.3 от НК /изготвяне, монтиране или използване на техническо средство, за придобиване на информация за съдържанието на пл...

Математическата гимназия в Бургас чества 45 години

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5339565

Бургаската Природо-математическа гимназия "Академик Никола Обрешков" чества 45 годишен юбилей. Тържествата започват от тази събота със състезание по математика за учениците от 1 до 7 клас, а кулминацията им ще е празничен концерт.
В Морското Казино ще бъде представен новият сборник, който учителите от гимназията- първенец са съставили по повод
Бургаската Природо-математическа гимназия "Академик Никола Обрешков" чества 45 годишен юбилей. Тържествата започват от тази събота със състезание по математика за учениците от 1 до 7 клас, а кулминацията им ще е празничен концерт. В Морското Казино ще бъде представен новият сборник, който учителите от гимназията- първенец са съставили по повод

Защо в Деня на Освобождение на България е поканен Ердоган, но не Путин?

http://bulgarski.pogled.info/news/71985/Zashto-v-Denya-na-Osvobozhdenie-na-Balgariya-e-pokanen-Erdogan-no-ne-Putin

/Поглед.инфо/ България на 3 март отбелязва националния празник - Ден на освобождението на страната от турско робство. На тазгодишните чествания на Шипка неочаквано е поканен турският президент Реджеп Тайип Ердоган, а руският лидер изобщо не е поканен, както не беше изпратена покана за честванията и през 2014 година./Рус.ез./

Синдиците на Корпоративна търговска банка останаха двама

http://econ.bg/Новини/Синдиците-на-Корпоративна-търговска-банка-останаха-двама_l.a_i.716012_at.1.html

Управителният съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) е освободил Лазар Илиев, като така вече синдиците ѝ остават Криси Христова...

Няма приток на мигранти от гръцко-българската граница, заяви Бъчварова

http://society.actualno.com/njama-pritok-na-migranti-ot-grycko-bylgarskata-granica-zajavi-bychvarova-news_526819.html

Към момента мога да кажа, че от гръцко-българската граница няма приток на мигранти, а пък от турско-българската е в границите на това, което познаваме за сезона. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на заседанието на вътрешната парламентарна комисия. Бъчварова припомни, че ние сме подкрепили решението за релокация, защото е било единственото, което до преди няколко месеца можело да се случи. „Опитът ни досега показва, че това решение не

Нормативни неясноти попречили на подписването на националния рамков договор

http://healthy.actualno.com/normativni-nejasnoti-poprechili-na-podpisvaneto-na-nacionalnija-ramkov-dogovor-news_526821.html

„Отказахме да подпишем националния рамков договор заради нормативни неясноти”, поясни председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев пред bTV. По думите му съюзът не е имал ясна нормативна база, за да има основание да подпише договора. Грозев поясни, че например не е упоменато какво се случва, ако бъде превишена бройката пациенти за основния и допълнителен пакет. „Бяхме разписали в един член условия, които бяха разумни и приемливи, но нямахме гаранции, че това се

Полски дипломати поздравиха по прекрасен начин българите за 3 март (видео)

http://society.actualno.com/polski-diplomati-pozdraviha-po-prekrasen-nachin-bylgarite-za-3-mart-video-news_526823.html

Представители на полската дипломация в София отправиха специален видео поздрав към българите за 3 март, в който рецитират стихотворението „Хаджи Димитър” на Христо Ботев. В клипа полският посланик у нас Н.пр. Кшищоф Краевски, различни консули, аташета и служители в Посолството на Република Полша, Полския институт и Отдела за промоция на търговията и инвестициите, рецитират безсмъртната творба на Ботев на български и полски, в превод на Владислав Броневски. Дипломатите произна

Бавачката, обезглавила дете: Аллах ми заповяда

http://www.vesti.bg/sviat/bavachkata-obezglavila-dete-allah-mi-zapoviada-6050852

Жената не говори много в съдебна зала, но се усмихваше. Според разследването тя е била подтикната към убийството от екстремисти

Някои мачове от Евро'2016 може да се играят без публика

http://www.mediapool.bg/nyakoi-machove-ot-evro2016-mozhe-da-se-igrayat-bez-publika-news246318.html

Някои от мачовете от финалите на Европейското първенство по футбол във Франция може да се играят при закрити врата от съображения за сигурност, предупреди в сряда директорът на турнира Мартин Кален точно сто дни преди началото на най-големия спортен форум на континента. В интервю за списание "Шпорт билд" той каза, че организаторите и френските служби работят заедно и обсъждат вариантите в случай на получена терористична заплаха. Очаква се десетте стадиона, на които ще се изиграят общо 51 срещи от турнира, да приемат близо 2.5 милиона фенове. Един милион от тях ще са чужденци. Мартин Кален каза, че мерките са сигурност може да наложат извънредно преместване на рискови мачове. Това обаче ще ги остави без публика, тъй като би се случило инцидентно и зрителите няма да имат време да реорганизират пътуването и спането си. "Безопасността на турнира е с приоритет пред всичко останало", допълни директорът на Евро 2016. Преди ден Франция обяви, че 120 000 служители на полицията и жандармерията ще бъдат ангажирани със сигурността на турнира. Допълнително ще бъдат наети и частни охранителни фирми, които да помагат за наблюдението на фен зоните. Сигурността се превърна в най-голямото притеснение за организаторите на Евро'2016 след терористичните атаки в Париж, когато 130 души загинаха, а 352-а бяха ранени. Един от атентаторите самоубийци се взриви край националния "Стад дьо Франс", където се играеше приятелски мач между Франция и Германия.

Д- р Ибришимов: Управляващите отново показаха безразличието си към българските майки

http://www.cross.bg/maiiki-bulgarskite-rabotna-1500313.html

/КРОСС/Управляващата коалиция не прие предложението на БСП за увеличаване на парите за майчинството през втората година на детето. "Управляващите отново показаха безразличието си към българските майки. Предложението ни беше сумата за отглеждане на дете да се изравни с минималната работна заплата, която от януари тази година вече е 420 лева. Само ще припомня, че още при първото правителство на Бойко Борисов майчинските бяха замразени. След това, по време на управлението на Пламен Орешарски бяха изравнени с тогавашната минимална работна заплата. При сегашната управляваща коалиция отново бяха замразени, въпреки че министър Ивайло Калфин и представителите на неговата партия АБВ постоянно говорят за провеждана от тях лява и социална политика. Днес точно те, заедно с ГЕРБ и ДПС, бяха против размразяването", коментира депутатът от БСП д- р Иван Ибришимов. Той уточни, че става дума за 9 милиона лева. "На фона на милиардните заеми и безобразните обществени поръчки, които се разпределят между няколко фирми в България, 9 милиона помощ за българските майки, за да отглеждат малко по-лесно децата си, толкова много ли са?!", попита депутатът от Кюстендилски избирателен район.

Опасен астероид ще прелети близо над Земята на Международния ден на жената

http://petel.bg/Opasen-asteroid-shhe-preleti-blizo-nad-Zemyata-na-Mezhdunarodniya-den-na-zhenata__147387

На Международния ден на жената – 8 март, астероид 2013 ТХ68 ще лети в близост до Земята.  Това съобщиха от Лабораторията за реактивни двигат...

В момента! Катастрофа с пострадали във Варна! Хвърчат линейки

http://petel.bg/V-momenta--Katastrofa-s-postradali-vav-Varna--Hvarchat-lineyki__147390

Снимка Булфото Две коли се намляха жестоко точно пред спирка “Делфинариума” в посока центъра на Варна. На мястото на инцидента при...

България е в дъното на класация за средни месечни доходи

http://petel.bg/Balgariya-e-v-danoto-na-klasatsiya-za-sredni-mesechni-dohodi__147389

Кадър: Канал 1 България е на последно място в европейска класация за средни месечни доходи. Българите са с най-ниски доходи - 324 евро, съо...

Стоичков каза „да” за негова статуя в Алеята на славата на „Българска армия”

http://petel.bg/Stoichkov-kaza----da----za-negova-statuya-v-Aleyata-na-slavata-na----Balgarska-armiya---__147391

Кадър: Канал 1 Христо Стоичков е дал съгласие за изграждане на негова статуя в Алеята на Славата на стадион „Българска армия”, съобщи Ка...

IBM продаде част от бизнеса си в Lenovo

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5339476

Световният гигант IBM планира да предложи за продажба 182 млн. долара от акциите си в китайската компания Lenovo. 
Тя ще предложи за книжата цена от 6,26 до 6,42 хонконгски долара, или 80 американски цента за ценна книга.
 Единственият букрънър по сделката ще бъде банката Goldman Sachs, съобщава Ройтерс.
Световният гигант IBM планира да предложи за продажба 182 млн. долара от акциите си в китайската компания Lenovo.  Тя ще предложи за книжата цена от 6,26 до 6,42 хонконгски долара, или 80 американски цента за ценна книга.  Единственият букрънър по сделката ще бъде банката Goldman Sachs, съобщава Ройтерс.

Като в Европа: Музеят в Сливен търси доброволци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5339552

Регионалният исторически музей в Сливен набира 5-има доброволци, които да помагат в работата му през летните месеци - съобщи археологът Николай Сираков, директор на музея. Подобна практика е утвърдена в музеите в редица европейски държави. "Така че идеята не е наше хрумване, но е нова за страната ни" - допълни Сираков.
Регионалният исторически музей в Сливен набира 5-има доброволци, които да помагат в работата му през летните месеци - съобщи археологът Николай Сираков, директор на музея. Подобна практика е утвърдена в музеите в редица европейски държави. "Така че идеята не е наше хрумване, но е нова за страната ни" - допълни Сираков.

Задържаха Гардероба, укривал се от правосъдието заради 10-годишна присъда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5339549

Криминалисти от Шумен откриха и задържаха 36-годишния Димитър Колев от Разград, по прякор Гардероба, който е с влязла в сила присъда от 10 г. и три месеца затвор от м.г., а се укривал от правосъдието.
Наказанието е за нанесен жесток побой и телесна повреда на 45-годишен бензинджия, останал парализиран.
Криминалисти от Шумен откриха и задържаха 36-годишния Димитър Колев от Разград, по прякор Гардероба, който е с влязла в сила присъда от 10 г. и три месеца затвор от м.г., а се укривал от правосъдието. Наказанието е за нанесен жесток побой и телесна повреда на 45-годишен бензинджия, останал парализиран.

В Мозамбик открили част от изчезналия малайзийски Боинг?

https://www.24chasa.bg/Article/5339540

В Мозамбик открили част от изчезналия малайзийски Боинг?Част от самолет е била намерена край бреговете на Мозамбик. Първоначалните предположения са, че тя е от изчезналия на 8 март 2014 г. малайзийски Боинг с 239 пътници на борда. МН370 изчезна на път от Куала Лумпур към Пекин. Откритата отломка е изпратена за Малайзия за изследване. Тя е парче от хоризонталния стабилизатор.

Кметът на Сливен: С облигационния заем за 25 милиона лева ще дадем добър сигнал

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5339542

Облигационният заем за 25 млн. лева, който искаме да получим, е много важен за Сливен, за преструктурирането на общинския дълг. С него ще влязат доста пари в сливенски фирми, на които общината дължи средства по капиталовата програма, и те от своя страна също ще се разплатят. Ще дадем и добър сигнал,
Облигационният заем за 25 млн. лева, който искаме да получим, е много важен за Сливен, за преструктурирането на общинския дълг. С него ще влязат доста пари в сливенски фирми, на които общината дължи средства по капиталовата програма, и те от своя страна също ще се разплатят. Ще дадем и добър сигнал,

Ексклузивно: Пияни курсанти от МВР стрелят безразборно!

http://www.bnews.bg/article-149292

Към 3:00 часа през нощта е подаден сигнал за нарушаване на тишината в района на бул. „Цариградско шосе”, където се чули няколко изстрела.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване