Умираща звезда разкрива какво ще се случи с нашето Слънце

http://www.cross.bg/kohytek-sluntze-zemyata-1500989.html

/КРОСС/Скрита в центъра на цветния въртоп от газове е умираща звезда, чиято маса е приблизително колкото масата на Слънцето. С остаряването на звездите ядрените реакции, които поддържат блясъка им започват да отслабват. Нестабилното производство на енергия кара звездите да пулсират неравномерно, изхвърляйки външните си слоеве в Космоса. Така се разкрива свръхгорещото им ядро. То излъчва огромни количества ултравиолетова светлина. Лъчението кара газовите пластове да сияят, създавайки крехката красота на мъглявината. Звездата на публикуваното от Европейската космическа агенция (ЕКА) изображение е Кохутек 4-55. Тя е наречена на откривателя си - чешкия астроном Лубос Кохутек, и се намира на 4600 светлинни години от Земята в посока към съзвездието Лебед. Изображението е последната от "красивите фотографии", заснети от камерата WFPC2 на космическия телескоп Hubble, която е инсталирана през 1993 година и функционира до 2009 година. Тя е направила голяма част от емблематичните снимки на Hubble. Тази фотография съдържа три различни изображения, всяко от които е заснето на определена дължина на вълната, за да се изолира светлината, идваща от специфични газови атоми. Различните дължини на вълната са кодирани в цвят, за да се подпомогне разпознаването им. Червеното е азотен газ, зеленото показва водород, а синьото - кислород. Цялата поредица от изображения е заснета за два часа на 4 май 2009 година

Строителите от Шабла са готови за нов протест

http://pik.bg/строителите-от-шабла-са-готови-за-нов-протест-news498744.html

Строителите от Шабла са готови за нов протест

Строители от три фирми, които на националния празник, блокираха за кратко международния път от Шабла към българо-румънската граница, отново са в готовност за протестни действия, предаде БТА.

Ако до 15.00 часа днес не получим дължимите ни средства по проекта за реконструкция на градския стадион в Шабла, ще продължим протеста, ще сезираме прокуратура и европейски институции, а аз ще обявя гладна стачка, заяви Илия Чакъров, управител на една от фирмите, работили на обекта. Строителите настояват да получат близо 300 000 лева за приключилите ремонтни работи.

Проектът "Развитие на спорта в община Шабла - реконструкция и доизграждане на стадион и парков комплекс" е реализиран с подкрепата на старата Програма за развитие на селските райони с ресурс от над 5 500 000 лева. Кметът на Шабла Мариян Жечев вече обясни, че общината е извършила плащания по проекта на изпълнителя на строителните дейности, избран с обществена поръчка.

По думите му общината може да се намеси в спора между дружеството и местните строители, наети като подизпълнители, само след санкция на съда.

 

Търси се мениджър, който да раздвижи ансамбъл „Филип Кутев" - да работи и да има зрители

http://www.cross.bg/rashidov-kytev-filip-1500990.html

/КРОСС/ Мениджър за ансамбъл „Филип Кутев" търси министърът на културата Вежди Рашидов. Трябва човек, който да раздвижи ансамбъла, за да работи и да има зрители, но в същото време няма да се увеличават заплатите на танцьорите - уточни още министърът. „Заплатите на „Филип Кутев" са колкото на всички. Те получават не 2,50 лв., както театрите, а 6 лв. за 1 лв. продаден билет. Няма да се закриват нито театри, нито ансамбъл „Филип Кутев". Той, обаче трябва да концентрира", категоричен бе Рашидов. Относно това дали ще смени ръководителката на ансамбъла Елена Кутева, Рашидов заяви, че няма да сменя никой, а ще търси добър мениджър. Той запита как ансамбъл „Българе" или Нешка Робева не искат нищо, а цял ден концертират. Според Рашидов условията за работа на „Филип Кутев" са прекрасни. Сега ще проверим какво е състоянието на ансамбъла, дадох 3 месеца срок, опростихме дефицит, допълни още Рашидов. „Да си мениджър и да управляваш няма нищо общо с това да имаш художествено образование. „Филип Кутев" си получават заплатите. Винаги се вика от хора, които се страхуват от себе си - Камен Донев и Теди Москов защо не викат нищо. Винаги има едни хора, които, когато са заплашени от себе си за това, че не стават, казват - убиват културата", коментира ресорният министър. Според него обаче няма кой да убие културата и няма как тя да умре

Източник: ЕС е одобрил удължаването на индивидуалните санкции срещу руски граждани

http://www.cross.bg/suveta-obsuzhdane-spisuka-1500988.html

/КРОСС/ Постоянните представители на страните-членки в ЕС в сряда са одобрили удължаването до 15 септември на индивидуалните санкции срещу руски и украински граждани, които ЕС счита за отговорни за подкопаването на териториалната цялост на Украйна, съобщи пред РИА Новости източник от ЕС. Формално решението предстои да бъде одобрено от Съвета на ЕС. Външните и правосъдните министри на страните-членки в Европейския съюз ще го одобрят без обсъждане на заседание в четвъртък, съобщи още източникът. “Coreper (Комитетът на постоянните представители) прие това решение“, заяви събеседникът на агенцията, пожелал да остане анонимен. По-рано източници в ЕС съобщиха пред РИА Новости, че санкциите ще бъдат удължени до 15 септември, като в списъка ще останат 146 души и 37 юридически лица. Решението ще бъде внесено в дневния ред на Съвета на ЕС в четвъртък и ще бъде прието в списъка с въпроси от категория „А“, които се одобряват без обсъждане в началото на срещата.

Георги Костадинов: Футболистите сме виновни за резултатите на "Левски"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/09/2719727_georgi_kostadinov_futbolistite_sme_vinovni_za/?ref=rss


Халфът на "Левски" Георги Костадинов заяви, че медиите не трябва да търсят причината за слабите резултати на тима в треньора и ръководството на клуба, а само във футболистите.

От подновяването на сезона в А група сините спечелиха само пет точки в четири мача и загубиха шансовете си да се противопоставят на лидера "Лудогорец".

"Причините надали са една и две, но вината носим ние, футболистите, а не както се спекулира - треньор, директор или друг. Гледаме да се абстрахираме...

The Huffington Post: Ирина Бокова е фаворит за генерален секретар на ООН

https://www.24chasa.bg/Article/5351939

The Huffington Post: Ирина Бокова е фаворит за генерален секретар на ООНООН е на път да избере нов генерален секретар, след като мандатът на Бан Ки-мун изтича в края на 2016 г., и за първи път в 70-годишната история на организацията постът може да бъде поверен на жена, пише вестник The Huffington Post, цитиран от "Фокус". От началото на кампанията за издигане на кандидатури Ирина Бокова е разглеждана като потенциален

Общините с до 20 000 души население с доброволни формирования за борба с бедствията

http://www.cross.bg/formirovaniya-predvizhdat-obshtinite-1500987.html

/КРОСС/ Общините с до 20 000 души население трябва задължително да имат доброволни формирования за борба с бедствията, предвиждат приети на първо четене промени в Закона за защита от бедствия. Доброволните формирования ще трябва да разполагат и със специализирана техника и оборудване, предвиждат промените. Кметовете трябва да организират обучението на населението за начините на поведение при бедствия. От БСП казаха, че кметовете не биха имали необходимите финанси за изпълняване на задълженията по закона. От ДПС посочиха, че се създават структури с неясен статут и липсват стимули за доброволците.  

Криминалната полиция в Австрия: Мигрантите тръгват към България!

http://www.bnews.bg/article-149651

Трафикантите се опитват да компенсират загубата и стават все по-активни в бежанските среди в Турция.

Осигуряват подслон при бедствие

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557810

Държавата ще осигурява възможност за временно настаняване на пострадали при бедствия в сгради с друго предназначение и използването на имоти и имущество, предоставени от компетентните органи. Това предвиждат приетите на първо четене промени в Закона за защита при бедствия, предложени от кабинета. Как да бъде редуциран рискът от бедствия ще се планира на всички нива чрез провеждане на политики на съгласуване. Помощ при бедствия ще има само за социално слабите (ВИДЕО)

23 000 дела минали през Районния съд във Варна за 2015 година

http://www.moreto.net/novini.php?n=315288

23 000 наказателни и граждански дела е разгледал през 2015 година Районният съд във Варна, стана ясно от отчета му, научи Moreto.net. Забелязва се минимално увеличение на делата спрямо 2014 година, обясниха от съда. Към края на миналата година повече са разкритите съдебни състави - 47, от които 19 са в наказателно отделение и 28 в гражданско отделение.

Zara пуска онлайн продажби у нас от 16 март

https://www.24chasa.bg/Article/5351929

Zara пуска онлайн продажби у нас от 16 мартМодният бранд "Зара" (Zara) започва да продава стоките си онлайн у нас от 16 март. Това става ясно от сайта на испанската модна фирма, която е част от гиганта "Индитекс" (Inditex). На българския сайт на "Зара" също е обявено началото на интернет

Плевнелиев насърчи правителството да продължи с усилията за здравна реформа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/09/2719725_plevneliev_nasurchi_pravitelstvoto_da_produlji_s/?ref=rss


Решението на Конституционния съд по текстове от Закона за здравното осигуряване е нормална демократична процедура. Правителството трябва да продължи с усилията за реформиране на здравеопазването. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев на среща с представители на ГЕРБ - последна от традиционния месец на политическите консултации с парламентарните сили, съобщи прессекретариатът му.
 
В обръщение към Народното събрание президентът ще обобщи на 18 март резултатите от консултациите...

Във връзка със Сирни заговезни Методи Чимев забрани паленето на огньове в близост до сгради

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557807

Във връзка с предстоящите обредни традиции, свързани със Сирни заговезни, със своя заповед, кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев забрани паленето на огньове в опасна близост до сгради, постройки, съоръжения, както и изгарянето на автомобилни гуми и леснозапалими горива и материали. Също така е забранено и паленето на огньове при силен вятър. Извършването на обредните традиции задължително трябва да става контролирано и при непрекъснато наблюдение, като всички огнища трябва да са загасени най-късно до 21.00 часа на 13.03.2016 г. На нарушит...

Мъж поръчал на 15-годишен да запали колата на бившата му жена за 8 март

https://www.24chasa.bg/Article/5351943

Мъж поръчал на 15-годишен да запали колата на бившата му жена за 8 март 15-годишен от Етрополе е арестуван заради опит за палеж на автомобил в града, съобщават от МВР. На 8 март около 23,30 ч жена се обадила в полицията, че неизвестен се опитва да подпали колата й, паркирана пред дома й. Когато служителите на МВР пристигнали на мястото установили, че по капака на автомобила е разлят бензин, но не е подпален.

Златко Янков води млади футболисти на престижен турнир в Италия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5351941

Младите футболисти на ФК "Черноморец 1919" (набор 2001) с треньор Златко Янков ще вземат участие в престижния турнир Ravenna European cup 2016 по футбол в Италия, Равена.
Те ще бъдат единственият български участник в турнира, в който ще се състезават 28 отбора от всички страни на Европейския съюз, чиито футболисти са родени след 01.01.2001- ва.
Младите футболисти на ФК "Черноморец 1919" (набор 2001) с треньор Златко Янков ще вземат участие в престижния турнир Ravenna European cup 2016 по футбол в Италия, Равена. Те ще бъдат единственият български участник в турнира, в който ще се състезават 28 отбора от всички страни на Европейския съюз, чиито футболисти са родени след 01.01.2001- ва.

За жалките брюкселци и българските „ердоганчета“

http://www.cross.bg/erdogan-svobodata-hora-1500986.html

/КРОСС/ „Не, това не е Рио де Жанейро", тъжно казва Остап Бендер, докато наблюдава убогия вид на поредния провинциален съветски град. Не, това не са лидери, тъжно отбелязваме ниe, докато гледаме как най-важните лица в Европейския съюз се умилкват за пореден път на турския премиер Давутоглу и на началника му Ердоган. Ангела Меркел, Франсоа Оланд, Жан Клод Юнкер, Доналд Туск, Мартин Шулц - това наистина не са лидери, това са хора с типичен чиновнически манталитет, които вместо дългосрочна визия за бъдещето имат в главите си само механизми за проверка, таблици за съответствията, мониторингови доклади и други безсмислени брюкселски клишета. С тези хора начело Европа е обречена на провал. Обречена е да играе според музикалния инструмент на всеки по-нахален държавен ръководител. И е съвсем естествено, че Турция в момента прави с ЕС каквото си поиска. Иска още пари, иска безвизов режим, иска ускоряване на преговорите за членство. Какво пречи на Анкара да поиска каквото й дойде на ум? При тези брюкселски „лидери" без проблеми ще го получи. Да сте чули тези хуманни и толерантни еврошефове да поставят въпроса за войната, която турските власти от месеци водят срещу кюрдите в югоизточната част на страната? Дори и да е било казано нещо подобно, казването е било съпроводено с такова хъмкане и сумтене, че да не бъде забелязано изобщо. Защо сумтят и хъмкат евролидерите? Ами защото не искат да дразнят и без това изнервения Ердоган

Неудобната истина за гръцкото земеделие и ЕС

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/09/2718424_neudobnata_istina_za_gruckoto_zemedelie_i_es/?ref=rss


"Най-голямата вреда, нанесена на Гърция от Европейския съюз въпреки многото облаги, е запазването на големия селскостопански сектор в страната. Вместо да мислят и работят креативно за подобряване на бъдещето си, стотици хиляди млади гърци бездействат, чакайки материализирането на европейските субсидии. Вместо да използват уменията си за създаване на нови полезни знания и иновации, те се посвещават времето си на измисляне на начини да бъде излъган ЕС и блокиране на гръцките пътища."
...

Търси се мениджър за ансамбъл „Филип Кутев"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557805

Мениджър за ансамбъл „Филип Кутев" търси министърът на културата Вежди Рашидов. Трябва човек, който да раздвижи ансамбъла, за да работи и да има зрители, но в същото време няма да се увеличават заплатите на танцьорите - уточни още министърът. „Заплатите на „Филип Кутев" са колкото на всички. Те получават не 2,50 лв., както театрите, а 6 лв. за 1 лв. продаден билет. Няма да се закриват нито театри, нито ансамбъл „Филип Кутев". Той, обаче трябва да концентрира", категоричен бе Рашидов. Относно това дали ще смени ръководителката на ансамбъла Елена...

Големи победи за социалиста Бърни и милиардера Тръмп

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/golemi-pobedi-za-socialista-byrni-i-miliardera-trymp-6051088

Сандърс проби при чернокожите, а милиардерът увеличи преднината си в надпреварата за номинацията Републиканската партия

Над 15 700 хемодиализни процедури са извършени в УМБАЛ през 2015 G.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557809

По повод Световния бъбречен ден, който се отбелязва всяка година във втората седмица на месец март, в отделенението по Нефрология в УМБАЛ-Плевен се проведе пресконференция на която бяха представени тенденциите в областа на бъбречните заболявания. Началникът на Клиниката по нефрология и диализа при „УМБАЛ - Д-р Георги Странски" - Плевен, проф. д-р Васил Тодоров припомни, че Световният бъбречен ден се отбелязва за пръв път през 2006 г. с участието на 48 страни от целия свят, докато на 10 март техният брой е вече двойно по-голям. През 2015 г. в От...

Бареков за споразумението с Турция: Плащаме на разбойниците да ни пазят

https://www.24chasa.bg/Article/5351920

Бареков за споразумението с Турция: Плащаме на разбойниците да ни пазят"Вместо да защитим нашите външни граници, ние си плащаме на разбойниците да ни пазят и ще ги насърчим да газят демокрацията. Това каза евродепутатът от ЕКР Николай Бареков в дебат за срещата на върха ЕС-Турция относно бежанската криза, която се проведе в Брюксел на 7 март, съобщиха от пресцентъра на "България без цензура".

Пророчества на Едгар Кейси за бъдещето (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557804

Едгар Кейси, наричан още спящия порок, е новият Нострадамус на XX век. Той е прочут медиум и лечител, който е направил уникални предсказания за бъдещето на планетата. Някои дори вече са се сбъднали, като възходът и падането на Хитлер и разпадането на Съветския съюз. Вижте предсказанията на Кейси, които предстоят: Предсказание за Армагедон Едгар Кейси пророкувал, че това ще бъде битка между доброто и злото, която ще започне през 1999 година. Тя ще бъде за контрол над земята за следващите 1000 години. Дали това включва нова световна война, пре...

МС отпусна 770 000 лева за реставрация на Голямата Базилика в Плиска

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557806

Министерски съвет отпусна 770 000 лева с ДДС за реставрацията на Голямата Базилика в Плиска. „С тези средства ще бъде реставрирана високата част на църквата", коментира пред Дарик директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров. По думите му в Плиска ще бъде постигнат „световен резултат", тъй като ще се използват стари материали от същия градеж по модел на утвърдена европейска практика, според която използването само на 10-15 % стар материал се смята за голямо постижение. „Ние можем да постигнем 100 %, тъй като се оказа, че хубавит...

Валентин Вацев: Всичко, което Ердоган искаше да стане, стана

http://www.cross.bg/vatzev-tyrtziya-rysiya-1500985.html

/КРОСС/ На преговорите на ръководството на Турската държава с ръководството на ЕС стана това, което, според мен, беше най-очакваното и най-възможното. Това каза за БНР анализаторът Валентин Вацев, който е на мнение, че целият български политически елит, с малки изключения, е, първо, протурски, а после - проамерикански. Той обясни, че инцидентът е имал за цел да прекъсне логистичната връзка на Русия с въоръжените ѝ сили в Сирия. Сюжетът се завърза окончателно, когато турското ръководство целенасочено и планирано свали руския самолет. Сметката беше такава тогава: „Ние сваляме един руски самолет и, тъй като руската мечка никога не е можела и не може да отговаря съразмерно, те свалят 7 наши, или поне 3, което е точно това, което е нужно, за да закрием проливите". Турция, по смисъла на договора от Монтрьо, има право да спре корабоплаването на всяка страна през проливи, с които Турция е в състояние на война. Размяна на въоръжени удари не е война, но никой не може да попречи на Турция да обяви, че е започнала война. Може би си спомняте как на следващия ден след това събитие, турският печат, някак си радостно тръбеше, че през проливите е минал руски военен кораб, на палубата на който е имало руски войник, който държи гранатомет. Не метла, а гранатомет - т.е. търсеше се военно развитие, коментира Вацев

Дивото къмпингуване по плажовете не носи приходи и цапа, обяви протест

http://www.moreto.net/novini.php?n=315297

Къмпингуване на морето само при строги правила. Това поискаха протестиращи пред президенството. Лошото време не отказа трийсетина граждани да се помолят под прозорците на Росен Плевнелиев да не налага вето на новоприетите помени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, което се иска от някои екогрупи.

Преди минути! Тежка катастрофа отне човешки живот, хвърчат линейки

http://petel.bg/Predi-minuti--Tezhka-katastrofa-otne-choveshki-zhivot--hvarchat-lineyki__148288

Снимка Булфото Тежка катастрофа стана преди минути в дефилето преди Кресненското ханче в Благоевград. Линейки и полиция хвърчат към мястото на инцидента, съобщи struma.bg. По първоначална информация има загинал. Очаквайте подробности!

Шефът на КАТ в Банско с нова версия: Шофьорът, убил Наталия може и да е заспал, докато кара

http://petel.bg/SHefat-na-KAT-v-Bansko-s-nova-versiya--SHoforat--ubil-Nataliya-mozhe-i-da-e-zaspal--dokato-kara__148291

Шофьорът на автомобила, който уби млада жена в Банско вчера, може и да е заспал. Това каза шефът на КАТ в града Данаил Стоицов, предаде БТВ. ...

Завера на Apple, Google и Tesla срещу Доналд Тръмп

http://www.bnews.bg/article-149673

Доналд Тръмп има 1/3 от гласовете на делегатите, които му трябват, за да бъде кандидат за президент на Републиканците за изборите в САЩ през есента.

Ловджийски истории: Как Сърбия връща наши кучета мигранти и защо съветник от Кюстендил плати 6 лева за кокошка от Босилеград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5351912

Две-три кучета на кюстендилски авджии, минали оттатък границата в Сръбско през закрития преди месец ловен сезон, са били върнати от колегите им от Босилеградско, разказват хора от тукашната гилдия.
Последният случай е с кучето порода барак на кюстендилеца Росен Ангелов. То зачезнало при последния излет на дружинката край с. Горно Уйно.
Две-три кучета на кюстендилски авджии, минали оттатък границата в Сръбско през закрития преди месец ловен сезон, са били върнати от колегите им от Босилеградско, разказват хора от тукашната гилдия. Последният случай е с кучето порода барак на кюстендилеца Росен Ангелов. То зачезнало при последния излет на дружинката край с. Горно Уйно.

Проучват църква, пазила 3 века мощите на Св. Иван Рилски на хълма Трапезица в Търново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5351914

Разкопките на историческия хълм Трапезица във Велико Търново през тази година ще бъдат съсредоточени най-вече в Църква №8, където близо 300 г. са били съхранявани мощите на Свети Иван Рилски (XII- XV век). Това обяви ръководителят на филиала на Националния археологически институт с музей при БАН в старата столица проф. Константин Дочев.
Разкопките на историческия хълм Трапезица във Велико Търново през тази година ще бъдат съсредоточени най-вече в Църква №8, където близо 300 г. са били съхранявани мощите на Свети Иван Рилски (XII- XV век). Това обяви ръководителят на филиала на Националния археологически институт с музей при БАН в старата столица проф. Константин Дочев.

Десет интересни факта за тютюнопушенето

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557800

По повод Деня без тютюнев дим, който се отбелязва във Великобритания, в. "Дейли експрес" публикува няколко интересни факта за пушенето: Денят без тютюнев дим се организира всяка година през втората сряда от март. Инициативата е на Британската кардиологична фондация с цел да се окуражат хората да се откажат от вредния порок. Първият ден без тютюнев дим е отбелязан през 1984 г. Тютюн и халюциногени се употребяват в двете Америки още от 5000 г. преди Христа. Ацтеките са смятали, че богинята им Сиуакоатъл е въплъщение на тютюна. Алкалоидът никот...

Кандидат-студентска борса в Бургас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5351915

18 и 19 март в изложбена зала и фоайе на Младежки културен център към Община Бургас ще се проведе Кандидат-студентската борса 2016.
Над 20 български висши учебни заведения от цялата страна ще вземат участие в тазгодишната борса, която се организира от Сдружение "Кандидат-студентска борса", с любезното съдействие на Община Бургас.
18 и 19 март в изложбена зала и фоайе на Младежки културен център към Община Бургас ще се проведе Кандидат-студентската борса 2016. Над 20 български висши учебни заведения от цялата страна ще вземат участие в тазгодишната борса, която се организира от Сдружение "Кандидат-студентска борса", с любезното съдействие на Община Бургас.

"Мерцедес" горя тази нощ на улица в Девети квартал

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557801

На 9 март 2016 година в 00:16 часа в Оперативния център на РДПБЗН-Плевен от Единния европейски номер за спешни повиквания/ЕЕНСП/ 112, е получен сигнал за горящ лек автомобил в град Плевен, на улица „Стефан Караджа", информираха от ОД на МВР-Плевен. Пожарът е потушен от екип на РДПБЗН-Плевен. При извършения оглед е установено, че е изгорял напълно двигателният отсек, както и част от купето на лек автомобил "Мерцедес CLK-230". Уведомен е прокурор. Продължава работата разследващ полицай....

Все по-често родители се обвиняват в домашно насилие, за да получат права над децата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557802

След раздялата си родители се опитват да решат спорове за правата над децата, като се обвиняват в домашно насилие. Подобни случаи са зачестили през последната година, а делата във Варненския районен съд са се увеличили. „Според закона, ако един родител упражни насилие над другия в присъствието на детето – това се счита за насилие и над самото дете. Обикновено такива прояви не са инцидентни случаи, при което са разменени реплики и шамари, а става въпрос за дълго трупано напрежение”, заяви зам.-председателят на съдилището Пламен Атанасов. През 20...

Вигенин: Петрич да е готов за реакция, ако бежанският поток се пренасочи през българо-гръцката граница

http://pik.bg/вигенин-петрич-да-е-готов-за-реакция-ако-бежанският-поток-се-пренасочи-през-българо-гръцка-news498728.html

Вигенин: Петрич да е готов за реакция, ако бежанският поток се пренасочи през българо-гръцката граница

"Много е важно за гражданите на община Петрич централната и местната власт да поддържат висока степен на готовност за реакция, ако бежанският поток се пренасочи през българо-гръцката граница.

" Това е заявил народният представител от БСП Кристиан Вигенин на среща с кмета на община Петрич Димитър Бръчков, съобщи Ивайло Костов, парламентарен сътрудник на депутата. Народният представител и кметът са обсъдили резултатите от срещата Европейски съюз - Турция в Брюксел, като са се съгласили, че прилагането им на практика може да разреши кризата в средносрочен план, но рисковете ще останат високи, особено в следващите месеци.

Димитър Бръчков е информирал за проблемните въпроси, наследени от предишното управление и е изразил увереност, че екипът му ще се справи с предизвикателствата. Кристиан Вигенин от своя страна е изразил надежда проектите по трансграничното сътрудничество да получат подкрепа от правителството и да бъдат разширени съвместните инициативи със съседната македонска община Струмица, управлявана от лидера на македонските социалдемократи Зоран Заев.

 

С още 4 месеца удължават разследването за Татяна Стоянова

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557798

С нови 4 месеца е удължен срокът за разследване на убийството на Татяна Стоянова, съобщи прокурор Пламен Панов от Софийската градска прокуратура. Причината е, че трябва да бъдат разпитани още свидетели. Новият срок би трябвало да приключи на 4 юли. Новост по темата е, че има готова експертиза от „записващо устройство”, от което са анализирани звук и картина, но повече подробности за него засега няма да бъдат оповестявани, за да не се пречи на разследването, нито къде е било разположено то. Стоянова, която бе началник на кабинета на кмета Т...

Палачинките на Теди

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557799

На закуска, обяд или вечеря, сладка или солена, за десерт или основно ястие, палачинката радва малки и големи по всички краища на света. Има различни начини за приготвяне и поднасяне, но резултатът винаги е гарантирано вкусен. Още в кулинарната книга на Марк Гавий Апиций (I век) има рецепта за палачинка, която се сервирала с мед и черен пипер. Според историците сладко-лютивото изкушение римляните похапвали на празнични дни. Шекспир пък споменава палачинките в две от своите комедии  - "Добрият край оправя всичко" и "Както ви се харесва". А във Ф...

Цветанов след срещата с Плевнелиев: Даваме висока оценка за президента

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557803

Държавният глава Росен Плевнелиев разговаря с представители на ГЕРБ - заключителната среща в рамките на месеца на политическите консултации с парламентарно представените партии. "Изложихме основни акценти по темите, които бяха заложени за обсъждане, като основните акценти за Парламентарната група и за управлението на ГЕРБ са продължаващите реформи в съдебната система, енергетиката, образованието, реализирането на заложеното в закона за предучилищното и училищното образование, дуалното образование, връзката бизнес - образование, както и изпълнен...

Войната в Йемен генерира масови страдания, но малко бежанци

http://www.mediapool.bg/voinata-v-yemen-generira-masovi-stradaniya-no-malko-bezhantsi-news246510.html

На фона на повсеместните страдания в Йемен, две млади жени, живеещи в опустошените от войната големи градове Аден и Сана, знаят, че са сред онези, които не могат да се оплачат от късмета си. Те не гладуват, домовете им не са били разрушени и са останали невредими от бомбите и куршумите.   И двете обаче жадуват да избягат от конфликта, който потапя страната все по-дълбоко към катастрофа. Никоя от тях обаче не вижда път навън.   "Не искам да загубя моя живот заради една мечта", казва Нисма ал Озеби, 21-годишна студентка по гражданско инженерство в южния пристанищен град Аден. Тя жадува за стипендия, която за нея би била равносилна на паспорт за намиране на убежище в Европа, но добавя: "Не искам да напускам Йемен и да живея като бежанка."   Гражданската война в Йемен се изостри чувствително преди близо една година, когато оглавявана от Саудитска Арабия коалиция от арабски държави се намеси с въздушни удари, военноморска блокада и сухопътни войски, за да се противопостави на бунтовниците хуси, възнамеряващи да превземат цялата страна.   Хусите - племена, които изповядват зайдитския клон на шиитския ислям и сега са се съюзили с един свой стар враг, бившия президент Али Абдула Салех - са смятани от Рияд за инструменти на заклетия му враг в региона Иран - обвинение, което и Техеран, и те отричат. "Човек има усещането, че смъртта го дебне на всеки ъгъл", казва 27-годишната Холуд ал Абси, която загубила своята работа в петролна компания в Сана в края на миналата година. "От въздуха са саудитските самолети. От земята - хусите, колите бомби, експлозиите, сблъсъците. Животът на йеменците не струва нищо."   Намерена по телефона в дома си в столицата, тя заявява още: "Имам валиден паспорт... Готова съм да замина."   Холуд обаче признава, че засега това е фантазия. Нейното семейство никога няма да й позволи да замине като неомъжена жена, въпреки че тя има достатъчно пари, за да учи в чужбина и да потърси нов живот.   Освен това, Холуд не може да си се представи на претъпкана лодка с бежанци на път за Джибути. "Много е опасно, затова смятам, че е по-добре да умра тук у дома, отколкото някъде далеч."   НЕДОХРАНЕНИ ДЕЦА   Около 170 000 души са избягали от Йемен досега, предимно в Джибути, Етиопия, Сомалия и Судан. Повечето от тези хора не са йеменци, а върнали се обратно бежанци и други чужденци. ООН очаква още 167 000 човека да напуснат страната тази година.   Предвид огромните трудности в Йемен, би могъл да се очаква още по-голям бежански поток. Хора, бягащи от войни и бедността в Близкия изток и други места, прииждат масово в ЕС от началото на миналата година, причинявайки криза.   Обграден от океан и пустиня, и с единствени преки съседи Саудитска Арабия и Оман, Йемен не е страна, от която има лесен изход, въпреки че властите в Рияд разрешават на онези, които вече са в кралството, да останат. Полетите от Йемен към чужбина са най-малкото нередовни. Някогашни убежища като Йордания сега искат визи и поставят тежки условия.   Могиб Абдула, йеменски говорител на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), казва, че неговите сънародници по принцип не са имигрирали в миналото с цел търсене на работа много по-далеч от Саудитска Арабия, в културен план не желаят да стават бежанци и смятат добирането до Европа за много труден вариант.   "Хората в действителност нямат куража или средствата и ресурсите, за да го направят", обяснява Абдула. "Мисля, че те просто ще трябва да се примирят с реалността. Хванати са в капан и това ще продължи, докато страните в конфликта признаят, че йеменците заслужават по-добър живот в мир в собствената си страна."   Войната причини опустошителни загуби на 26-милионното население на Йемен, което се бори да оцелее в една и преди бедна държава в плен на недостига на вода, лошото управление и корупцията.   По консервативни данни на ООН в конфликта са били убити 6000 души, около половината от които цивилни. Световната организация твърди, че четири пети от жителите на Йемен се нуждаят от чуждестранна помощ. Снабдяването с храна на повече от половината от тях е лошо и най-малко 320 000 деца под 5-годишна възраст страдат от остро недохранване. 2,4 милиона души и повече са били принудени да се преселят.   ОТКРАДНАТИ МЕЧТИ   Ниският стандарт на живот и равнище на образование в Йемен означават, че Нисма и Холуд, с техните надежди за визи и следване в Европа, са изключение, а не правило. Ако войната обаче се проточи, отчаянието все пак може да превърне струйката бежанци в истинско наводнение.   "Бях амбициозна, обичах да мечтая, имах много планове в главата", казва Холуд за своя живот преди конфликта. "Войната обаче ми отне всичко. Просто мисля, че може би ще умра днес или утре. Чувствам се все едно умирам, но все още дишам."   Страната, която тя някога е познавала, сега се разпада.   "Сега зее голяма бездна между йеменците. Преди всички ние, сунити и шиити, ходихме в едни и същи джамии, събирахме се на едни и същи места. Тази война ни кара да се питаме един друг към коя религия, страна (в конфликта) и човек принадлежим", разказва Холуд. Доказателствата за увеличаваща се бедност са красноречиви. "Много хора просто просят за пари и храна. Някои от тях са добре образовани, които са си загубили работата и не могат да изхранват своите деца. Тази война им открадна достойнството", казва Холуд. "Това е непоносимо за мен, но аз съм в по-добро положение от мнозина."   Холуд казва, че се чувства самотна, тъй като нейни приятели са напуснали Йемен, тъжна заради убитите роднини и няма цел в живота без работата, която е обичала.   Сега, като се изключи домакинската работа, тя си прекарва времето във Фейсбук и гледа новините, по-конкретно телевизионен канал, който съобщава бързо къде се нанасят въздушни удари. "Когато чуем бомбите, превключваме на този канал, за да видим къде падат те", обяснява младата жена.   Холуд не обича хусите, но първоначалната й подкрепа за саудитската намеса се е изпарила с времето.   "Чувстваме, че тя разруши Йемен. Саудитска Арабия и другите страни, които я подкрепятЕ просто убиват хора без да изпитват каквато и да било вина. Много невинни хора бяха убити - цивилни, деца."   ВОЕННА ЗАДЪНЕНА УЛИЦА   Краят на военните действия не се вижда. Оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция, която включва предимно сунитски арабски държави, не успя да спечели категорична победа въпреки своята въздушна мощ и ресурси.   Хусите бяха изтласкани от Аден през юли от местни сунитски милиции, подкрепяни от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Главните сражения се изместиха към жестоко оспорвания Таиз и по-близо до контролираната от шиитските бунтовници столица Сана на север.   Калените в боя хуси обаче не се дават. Укрепил се в Аден, подкрепяният от Саудитска Арабия йеменски президент Абд Рабу Мансур Хади е признат от международната общност, но има малка подкрепа, дори сред останалите жители на Южен Йемен.   Войната разпали враждата между сунити и шиити, която дълго време бе притъпена в страната, и задълбочи разделението между севера и някога независимия юг, където сепаратистките настроения са силни. Сред онези, които извличат най-голяма полза от хаоса, са Ал Каида и "Ислямска държава", която наскоро се внедри в Йемен. Тази непреднамерена последица от войната, която обаче можеше да се очаква, безпокои основните доставчици на оръжия за Саудитска Арабия - Съединените щати, Великобритания и Франция.   Но каквито и опасения да имат, западните сили предоставят муниции и разузнавателна информация на оглавяваната от саудитците коалиция, презареждат нейните самолети с гориво във въздуха и й оказват всякаква друга подкрепа, въпреки "широко разпространените и систематични атаки срещу цивилни цели", които тя извършва според екип на ООН. Критиците в Йемен и чужбина обвиняват Съединените щати и техните съюзници, че са готови да жертват живота на йеменски цивилни, за да запазят оръжейни сделки със страните от Персийския залив за милиарди долари и да успокоят гнева на Саудитска Арабия от предполагаемото крехко разведряване между Запада и Иран - нещо, което западни официални представители отричат.   Милиони йеменци попаднаха във вихъра на конфликта и живеят в ежедневен страх. Сред тях са Холуд и Нисма.   При условие че нейният баща и мащеха са в Йордания по здравни причини, Нисма била оставена да се грижи сама за своите трима по-малки братя и сестри, сред които 5-годишният Мустафа, когато близо до дома им избухнали сражения през март 2015 г. Хусите нападали летището на Аден - града, който Хади обяви за временна столица на Йемен, след като бе прогонен от Сана. Уличните боеве бушували през следващите четири месеца. Малко доставки достигали блокирания град.   "АФГАНИСТАНСКИ МОДЕЛ"   Нисма и нейните братя и сестри са се премествали на два пъти в търсене на сигурност. Първо, натъпкани в колата на комшия с петчленно семейство, към къщата на тяхна леля, след като ракета избухнала пред съседната врата. И втори път, няколко дни по-късно, към дома на тяхната баба, когато районът, където живее леля им, бил подложен на ожесточен обстрел с ракети и снаряди.   Семейството, което сега отново е заедно, се върнало в дома си в район Хормаксар в Аден, когато сраженията стихнали през юли, и за своя голяма изненада установило, че той е непокътнат, за разлика от много други.   Нисма казва, че ситуацията се е нормализирала до известна степен, като електро- и водоснабдяването е било възстановено. Тя обаче е загубила всякакво усещане за лична безопасност. "Излизам всеки ден от вкъщи с чувството, че навсякъде, по всяко време и всеки човек ще ме убие."   Честите убийства и атаки от страна на ислямисти, други фракции и престъпни банди през последните шест месеца показват нагледно новите рискове в някога космополитното пристанище на Арабско море.   "Те казват, че са последователи на "Ислямска държава", но кой знае", разсъждава Нисма. "Ако са достатъчно смели, за да ни спират и за ни казват да се обличаме, както те искат, може би един ще ни заключат в нашите домове. Афганистанският модел ще дойде тук скоро." Този страх стои в основата на нейната решимост да избяга от една страна, където всяка надежда за по-добро бъдеще се е изпарила.   "Всички мислят за заминаване, но как и къде?", обобщава Нисма.         Изложихме основни акценти по темите, които бяха заложени за обсъждане, като основните акценти за Парламентарната група и за управлението на ГЕРБ са продължаващите реформи в съдебната система, енергетиката, образованието, реализирането на заложеното в закона за предучилищното и училищното образование, дуалното образование, връзката бизнес - образование, както и изпълнение на подзаконовите нормативни актове, свързани със стандартите, които трябва да бъдат приети от Министерския съвет.   Това каза председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов след като държавният глава разговаря днес с представители на ГЕРБ - заключителната среща в рамките на месеца на политическите консултации с парламентарно представените партии.   Диверсификацията е една от най-важните стъпки за енергийната независимост на страната, посочи Цветанов във връзка с темата за енергетиката. На срещата, по думите му, са отчетени позитивите от приетия миналата година закон за енергетиката. Към настоящия момент НЕК вече излиза на печалба, което означава, че дава една по-добра сигурност в енергийния сектор, посочи Цветанов, който акцентира също върху продължаването на програмата за енергийна ефективност.   Той открои също закона за съдебната власт, изпълнението и ангажиментите на страната по препоръките от последния доклад на ЕК, антикорупционното законодателство, което предстои да влезе в парламента.   На срещата днес е дискутирана темата и за бежанския поток към Европа, като от ГЕРБ са поставили важната по думите на Цветанов тема за потенциалната здравна заплаха за България, предвид и ситуацията на гръцко-македонската граница. Трябва да се подобри координацията с Министерството на здравеопазването, посочи Цветанов, като изтъкна и възможностите на Военномедицинската академия срещу подобни рискове.   След като се запознаем с мотивите на Конституционния съд ние трябва да се съобразим с това решение, каза Цветан Цветанов в отговор на въпрос за действия на ГЕРБ след решението на Конституционния съд, който отмени текстове от Закона за здравното осигуряване. В тази посока председателят на здравната комисия Даниела Дариткова заедно с Министерството на здравеопазването ще могат да изградят и съответните стъпки, които трябва да бъдат реализирани в законодателната област, посочи Цветанов, който прикани също така да бъде отчетено вече направеното в сферата на здравеопазването, като даде пример със събраните здравни вноски.   В отговор на въпрос, свързан с оценка за работата на президента, Цветан Цветанов прикани да не се излиза от рамката на консултациите при държавния глава. И нека да отчетем и заслугата на президента за всичко това, което се случи през последните години, каза Цветанов. Нека да си припомним и ситуацията през 2013 година. Президентът беше натоварен с една отговорност, с каквато президент през последните 26 години не беше натоварван, отбеляза Цветанов, припомняйки съставянето на служебно правителство, което по думите му да даде възможност да се проведат нормални предсрочни парламентарни избори и да се постигне сегашната стабилност в страната. Нека да отчетем, че 2015 г. беше успешна за правителството, за държавата, каза Цветанов, като отбеляза и усвояването на европейските средства, намаления дефицит. Убеден съм, че с оценките, които можем да дадем от днешното ни съвместно заседание и това, което беше като политическа консултация, мога да кажа, че даваме висока оценка за президента, посочи Цветанов.   В изявлението си след днешната среща той изрази благодарност към президента и заяви, че политическите консултации са от изключително значение както за основните приоритети на всяка от парламентарно представените политически сили, но също и за необходимия между институциите диалог.   По БТА.

Издателство "Факел експрес" представя "Животът на елфите" от Мюриел Барбери

http://books.actualno.com/izdatelstvo-fakel-ekspres-predstavja-jivotyt-na-elfite-ot-muriel-barberi-news_527734.html

В безименно селце, кацнало между скалите на Апенините и потънало в мъглите от романите на Толкин, се ражда Клара. Същия ден и час, на хиляди километри разстояние, в един затънтен край на Бургундия се появява и Мария. Две очарователни същества, които ни отвеждат към невидимото и паралелния свят на елфите. Сребърни коне, „елфски съвети в тесен кръг“, „опустошителни вихри“, какви ли не премеждия и изпитания – и преди всичко невероятно сливане с природата и света на изк

"Приеми ме 2015" – стани приемен родител в Асеновград

http://asenovgrad.actualno.com/priemi-me-2015--stani-priemen-roditel-v-asenovgrad-news_527738.html

Проектът „Приеми ме 2015“ стартира в Асеновград. Обявена бе процедурата за набиране, подбор, оценка и обучение на кандидати за приемни родители. Проектът се изпълнява по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014 г. – 2020 г.“. Кметът на община Асеновград е партньор на Агенцията за социално подпомагане и е работодател на семействата. Приемните родители могат да бъдат доброволни или професионални. Няма възрастови ограничения за желаещите да бъдат майки

Заради дъжда наблюдават постоянно язовирите в Благоевград и Кюстендил

http://blagoevgrad.actualno.com/zaradi-dyjda-nabludavat-postojanno-jazovirite-v-blagoevgrad-i-kustendil-news_527739.html

Във връзка с обявения „жълт“ код за значителни валежи в областите Благоевград и Кюстендил, служители на „Напоителни системи“ ЕАД, клон „Струма - Места“, извършват постоянен контрол и наблюдение на язовирните съоръжения уведомиха от пресцентъра на дружеството. На този етап те разполагат с необходимите свободни обеми за поемане на водни маси и се спазват определените контролни обеми. Контролирано се изпускат водни маси от язовирите „Долна Диканя“, &

С патриотични стихове Асеновград отбеляза 786 г. от битката при Клокотница

http://asenovgrad.actualno.com/s-patriotichni-stihove-asenovgrad-otbeljaza-786-g-ot-bitkata-pri-klokotnica-news_527740.html

С патриотична програма пред паметника на цар Иван Асен II Асеновград отбеляза днес 786 години от битката при Клокотница. Венци и цветя в знак на признателност положиха граждани, официални лица и военнослужещи. Почти цялата програма бе дело на ученици в 10-ти и 11-ти клас на ПГ "Цар Иван Асен II" в града. За да отбележат паметната дата и своя патронен празник, те пламенно рецитираха стихове, посветени на Асеновград. Йордан Диков - директор на гимназията – разказа за събитията, случили се н

Божинов няма да бъде викан повече в националния отбор

http://bgfootball.actualno.com/bojinov-njama-da-byde-vikan-poveche-v-nacionalnija-otbor-news_527743.html

Валери Божинов няма да бъ­де викан в националния отбор на България, до­като Ивайло Петев е селекционер. Специа­листът е взел оконча­телно решение да се откаже от услугите на нападателя на Парти­зан. 30-годишният футболист не по­падна в групата от 24-ма играчи за контроли­те с Португалия и Ма­кедония, макар в нея да има само един типичен таран в лицето на Димитър Рангелов. Причи­ната Петев да зачерк­не Божинов е остър конфликт между двама­та преди евр

Реформаторите страдат от раздвоение, категоричен е Борисов

http://politics.actualno.com/reformatorite-stradat-ot-razdvoenie-kategorichen-e-borisov-news_527744.html

Радан Кънев го обичам много, но реформаторите трябва да станат наясно със себе си. Така премиерът Бойко Борисов коментира изказване на Радан Кънев от тази сутрин, в което той го обвинява в лъжа, че ДСБ има влияние на съдилищата. Борисов коментира, че няма как Реформаторският блок да бъде управляваща опозиция, защото действията му имали раздвоение. Премиерът даде за пример Радан Кънев "отива при президента с Реформаторския блок, а на другия ден казва "Аз съм в опозиция". "Няма как да го класиф

Хората в Търговище отново ще ползват безплатна минерална вода

http://targovishte.actualno.com/horata-v-tyrgovishte-otnovo-shte-polzvat-bezplatna-mineralna-voda-news_527745.html

За гражданите на Търговище отново беше пусната минералната вода до военния завод в Търговище. Това обявиха на брифинг кметът д-р Дарин Димитров, секретарят на Общината Христалина Халачева и инж. Христо Богданов – директор на „Терем - Хан Крум”. Водата ще бъде достъпна за гражданите в рамките на работното време на завода от 8 до 16:30 часа. През последните близо 3 години чешмата беше спряна, заради проблеми с достъпа до извора, до който се стига през частни терени. След личн

Мартин Димитров: Борисов може би е наясно, че няма да се получи работеща КЗК

http://business.actualno.com/martin-dimitrov-borisov-moje-bi-e-najasno-che-njama-da-se-poluchi-raboteshta-kzk-news_527747.html

Мартин Димитров е депутат от Гражданския съвет на Реформаторския блок, който работи активно по темата за цените на горивата у нас. Бившият председател на СДС даде интервю за Actualno.com няколко часа преди кандидатът на ГЕРБ за председател на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да се оттегли от битката за поста.  Как ще коментирате изявлението на премиера Бойко Борисов, че ще накара парламентарната група ГЕРБ да не участва в гласуването на новата Комисия за защита на конкуренция

Недоволни атакуват учителка и служители в 2 училища, уж защитавали ученици

https://www.24chasa.bg/Article/5351813

Недоволни атакуват учителка и служители в 2 училища, уж защитавали ученициЗа два случая на атаки срещу хора от персонала на две различни училища съобщиха днес от полицията в Сливен. В 11-о училище в областния център в понеделник за хулиганство е задържан 26-годишният Асен Сашев. Към 11,30 часа мъжът бил пуснат от охраната да влезе в школската сграда заедно с племеника си - второкласник в същото училище, под предлог,

Апелативният съд отмени присъдата на Митхат Табаков, върна делото на СГС

https://www.24chasa.bg/Article/5351899

Апелативният съд отмени присъдата на Митхат Табаков, върна делото на СГСПрокуратурата не е имала право да изменя обвинението на бившия депутат от ДПС Митхат Табаков в края на делото срещу него, след като обстоятелствата, провокирали изменението са ѝ били известни още по време на разследването. Това е един от мотивите, с които Софийският апелативен съд (САС) отмени присъдата на СГС, с която през юни м.г.

Борисов пристигна на заседанието по делото срещу Станишев

https://www.24chasa.bg/Article/5351897

Борисов пристигна на заседанието по делото срещу СтанишевБойко Борисов пристигна в съдебната зала, където е призован за свидетел по делото срещу бившия премиер Сергей Станишев. Борисов е призован да се яви като свидетел по процеса, в който Станишев е обвинен за това, че е изгубил секретни документи на контразузнаването. Преди седмица по делото беше разпитан и бившият председател на ДАНС Петко Сертов.

Ръст на делата за домашно насилие във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=315291

Делата за домашно насилие са се увеличили с 31 броя, което означава 240 дела за 2015 година, спрямо 209 дела година по-рано. Това съобщиха от Районния съд във Варна за Moreto.net. При бракоразводните дела обаче се отчита намаление на разводите по взаимно съгласие с 6 броя, които са общо 446, при 452 за 2014 година.

ПЪРВО В ПИК! Бойко Борисов дойде да свидетелства по делото срещу Станишев (обновена и снимки)

http://pik.bg/първо-в-пик-бойко-борисов-дойде-да-свидетелства-по-делото-срещу-станишев-обновена-и-снимки-news498812.html

ПЪРВО В ПИК! Бойко Борисов дойде да свидетелства по делото срещу Станишев (обновена и снимки)

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Съдебната палата, където ще бъде свидетел по делото срещу Сергей Станишев.

Лидерът на ПЕС е обвинен за това, че е загубил седем документа с класифицирана информация.

На влизане в съда Борисов отказа коментар пред медиите.

Очаквайте подробности!!!

БЕЗПОЩАДЕН УДАР от бивш здравен министър: Капацитетът на Москов е нулев!

http://www.bnews.bg/article-149684

Няма идея на министър Москов, която да е получила одобрение и която да е била синхронна не само с усещането на хората за подобряване нещата в здравеопазването, но и със закона.

Брокер намери 38 000 долара и ги дари за благотворителност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5351724

Норвежки брокер открил 38 000 долара под камината в новия си апартамент, след което ги дарил за благотворителност, съобщи Асошиейтед прес.
Докато показвал на приятел новия си апартамент в Осло, купен преди две седмици, Вемунд Торкилдсен намерил парите. Това станало докато двамата мъже се опитвали да установят дали камината може да бъде преместена
Норвежки брокер открил 38 000 долара под камината в новия си апартамент, след което ги дарил за благотворителност, съобщи Асошиейтед прес. Докато показвал на приятел новия си апартамент в Осло, купен преди две седмици, Вемунд Торкилдсен намерил парите. Това станало докато двамата мъже се опитвали да установят дали камината може да бъде преместена

Торнадо опустоши над 30 къщи в Димитровград на 8 март (снимки)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5351896

Торнадо опустоши над 30 къщи в димитровградския квартал „Изток 2” на 8 март. Невижданата стихия отнесе покриви, строшени стъкла, събори огради и нанесе други поразии. За щастие няма пострадали хора.
Кметският пълномощник тук Кочо Михайлов разказа, че смерчът се задал малко след 16 часа във вторник откъм бившата мина,
Торнадо опустоши над 30 къщи в димитровградския квартал „Изток 2” на 8 март. Невижданата стихия отнесе покриви, строшени стъкла, събори огради и нанесе други поразии. За щастие няма пострадали хора. Кметският пълномощник тук Кочо Михайлов разказа, че смерчът се задал малко след 16 часа във вторник откъм бившата мина,

От 2018 година държавните служители ще се назначават след два конкурса

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/09/2719714_ot_2018_godina_durjavnite_slujiteli_shte_se/?ref=rss


От 1 януари 2018 година ще влезе в сила нова процедура за провеждане на конкурса за постъпване на държавна служба. Днес Министерският съвет предложи промени в Закона за държавния служител, чиято цел е подобряване на обективността и прозрачността при подбора на служители, съобщиха от пресцентъра на кабинета.

В закона се регламентира провеждането на два етапа при конкурса за постъпване на държавна служба. В първия (централизиран) етап кандидатите ще се явяват на тестове, които ще...

Няма причина за саморазправата в 11 СОУ „Константин Константинов" в Сливен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557796

Няма причина и данни за тормоз над второкласника, това заяви пред Дарик директорът на 11 СОУ „Константин Константинов" в Сливен Веселина Тонева. Поводът е нападение над учителка. На 7 февруари около 11.30 часа. 26 - годишен мъж нахлул в класа на второкласници и се опитал да се саморазправи. Мъжът, заедно със своя племенник, ученик във втори клас в същото училище, е пуснат от охраната на учебното заведение под предлог, че трябва да вземат багаж от учебната стая. В присъствие на ученици от вторите класове Асен Сашев е отправил ругатни, псувн...

На 18 март президентът ще направи обръщение към НС след края на политическите консултации

http://www.cross.bg/gerb-rosen-plevneliev-1500984.html

/КРОСС/ Решението на Конституционния съд по текстове от Закона за здравното осигуряване е нормална демократична процедура. Правителството трябва да продължи с усилията за реформиране на здравеопазването. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев по време на заключителната среща от традиционния месец на политическите консултации с парламентарните политически партии. Последната от поредицата консултации президентът проведе с най-голямата парламентарна група в 43-ото Народно събрание - тази на ПП ГЕРБ. С представителите на ПГ на ГЕРБ държавният глава обсъди политическата ситуация в страната, напредъка по ключовите реформи и приоритетите на партията през 2016 година. Акцент по време на разговора беше поставен върху постигнатото в реформите в секторите правосъдие и вътрешни работи, енергетика, образование, администрация и електронно управление, водния сектор, както и върху предприеманите мерки в отговор на миграционната вълна. От партия ГЕРБ определиха като основен приоритет продължаването на реформата в съдебната система и антикорупционното законодателство, в отговор и на препоръките от последния доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка (МСО). На дневен ред са промените в Закона за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, Гражданско-процесуалния кодекс, Закона за Търговския регистър. Изразена беше висока оценка за работата на Съвета за правосъдна реформа

Бързо производство срещу 20-годишен, потрошил бус с дървена тояга

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557797

На 8 март 2016 година в РУМВР-Долни Дъбник е започнато бързо производство срещу 20-годишен от село Садовец, който на 7 март в 2:17 часа в същото село е повредил "Форд Транзит". Младежът е счупил с дървена тояга предно обзорно и леви странични стъкла и е срязал предна лява и задна лява гуми на автомобила. Уведомен е прокурор при Районна прокуратура - Плевен за престъпление по чл. 216, ал.1 от НК. Извършен е оглед на местопроизшествието при условията по чл.212 от НПК. По първоначална информация причина за агресивонто поведение са влошени взаимоо...

Майка и дъщеря се хвърлиха в канавка на път за болница

https://www.24chasa.bg/Article/5351798

Майка и дъщеря се хвърлиха в канавка на път за болницаУправлявана от 28-годишна жена "Тойота" изхвърча от пътя и се заби в канавка. Инцидентът стана малко преди обед на международния път Е-79 край Враца. Младата жена от Мездра карала майка си за хемодиализа във врачанската болница когато изпуснала управлението. Двете жени не са пострадали сериозно, но японското возило с транзитни номера е смачкано

Уго де Ана поставя „Норма" в Софийската опера

http://www.cross.bg/opera-norma-belini-1500983.html

/КРОСС/ Световноизвестният режисьор Уго де Ана поставя в Софийска опера и балет прочутата опера на Белини „Норма". Постановката е копродукция с „Арена ди Верона". Нейната премиера ще бъде на 25 март. Прославен със своите зрелищни декори и с особения начин, по който използва осветлението, Уго де Ана е търсен от много оперни театри по света. „Норма" е най-ценното, най-завършеното и с най-висока художествена стойност оперно произведение на Винченцо Белини. Това е операта, в която най-ярко е изявен италианският стил, познат под името „белканто". Тази опера се определя като апотеоз на красивото пеене и необикновено съчетание на лирика и трагика - от неземната молитва „Каста Дива" до финалния терцет на първо действие. „Всички страсти са моделирани чрез пеенето", пише композиторът Рихард Вагнер, „без да бъдат ощетени от грандиозния характер на операта. Възхищава ме богатата мелодична инвенция около истинските страсти. Партитурата, съчинена от гений, говори със сърцето". След „Аида" и „Самсон и Далила", „Норма" е третата постановка на Уго де Ана на сцената на първия ни оперен театър.    

Граждани учредяват партия "14 юни" с кауза за промяна на статуквото

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557795

Граждани учредяват политическа партия "14 юни". Учредителната декларация беше представена от Александър Стоянов, представител на инициативния комитет, на пресконференция в БТА. Той уточни, че името на партията идва от датата 14 юни 2013 г., когато започват протестни действия срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Той посочи, че са група хора, обединени от кауза за промяна на статуквото и имат намерение да се включат в предстоящите избори. Сред акцентите в учредителната декларация са стремеж за преодоляване на корупцията и задкулис...

1 татуировка, 7 последствия за тялото ви. Вижте ги

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/1-tatuirovka-7-posledstviia-za-tialoto-vi.-vizhte-gi-6051081

Някои покриват цялото тяло, други са едва забележими, но всички татуировки символизират нещо - скъп човек или спомен, хоби или известна личност, пред която се прекланяте

Една татуировка, 7 последствия. Вижте ги

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/edna-tatuirovka-7-posledstviia.-vizhte-gi-6051081

Някои покриват цялото тяло, други са едва забележими, но всички татуировки символизират нещо - скъп човек или спомен, хоби или известна личност, пред която се прекланяте

Проектозакон налага железен държавен контрол над вероизповеданията

http://offnews.bg/news/n_1/n_625421.html

Проектозакон предвижда налагането на строг държавен контрол над вероизповеданията, действащи на територията на Република България. Ако той бъде приет, държавата ще изисква списъци със служителите на вероизповеданията с ЕГН-та и адресите им, ще следи постъпленията и дарителите, от които ще изисква деклариране на произхода на парите, ще забранява служители във вероизповеданията да са хора, завършили религиозно образование в институции, които не са одобрени от дирекция "Вероизповедания" на Министерския съвет, ще ограничава правото на граждани на страни извън ЕС да извършват богослужение за повече от 3 месеца в рамките на календарна година. Дирекция "Вероизповедания" ще има правото да забранява на отделни лица да извършват богослужение дори само при съмнение, дори и то да не е доказано, за извършено закононарушение. Всички дарители на суми равни или надхвърлящи размера на минималната заплата (420 лева) ще бъдат включвани в регистър на вероизповеданието, от което ще се изисква също да го представи на държавата в лицето на дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет. Ако някое вероизповедание не състави или не обновява списъка с дарителите в 14-дневен срок от постъпването на дарението, ще бъде глобявано с 3 000 до 5 000 лева, а при повторно нарушение - с 5 000 до 20 000 лева. Вероизповеданията ще са длъжни да предоставят годишни финансови отчети пред дирекция "Вероизповедания" към МС. Ако не го направят, ще бъдат глобени с 5 000 до 20 000 лева. При констатирани закононарушения ДАНС, Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и прокуратурата ще имат право да влизат на проверка във вероизповеданието. Проектозаконът е с вносител  Георги Кадиев . Той е публикуван на 1 март. С него се изменя сега действащият Закон за вероизповеданията. Предстои обсъждането на проекта в три парламентарни комисии - по вероизповеданията и правата на човека (водеща), по бюджет и финанси (участваща) и по образованието и науката (участваща) - и първо гласуване в тях и след това - в пленарна зала. След него същата процедура ще се повтори и за второто, окончателно, гласуване. В мотивите си към законопроекта депутатът Георги Кадиев пише: "Настоящият законопроект увеличава нивото на прозрачност за финансирането и дейността на вероизповеданията. Законовите промени стъпват върху фундамента, че вероизповеданията в България, без значение какви са, са български вероизповедания, и следва в основната си част да бъдат извършвани от български граждани, насочени към български граждани и средствата за ежедневната им дейност следва да бъдат осигурявани също от местната общност. ... Законопроектът увеличава правомощията на агенция Вероизповедания, като я превръща от просто регистрираща дейността на вероизповеданията в орган с достатъчен набор от информация за случващото се в сектора и в случай, че забележи притеснителни тенденции би могла да сигнализира и предостави необходимата информация на органите отговорни за финансовата прозрачност и сигурността в страната. ... Законопроектът предвижда религиозните общности в страната да осигуряват съществуването и финансовата независимост на вероизповеданията за ежедневните си дейности, за да не бъдат зависими от чуждо финансиране, което би поставило съмнение за независимостта на действията на духовниците. Промените включват заложено изискване духовниците да са завършили своето образование в духовни училища, включени в списък, изготвен от Дирекция "Вероизповедания" и съгласуван с отделните религиозни институции. Така се предотвратява възможността непознати за страната ни течения, представляващи заплаха за мира и правото в държавата, да навлязат в българските религиозни общности". Проектозаконът : Сега действащия Закон за вероизповеданията вижте ТУК .

Горяха склад и магазин за бои

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557794

Тази нощ в 02.36 часа е получен сигнал за пожар в магазин и складово помещение в гр.Димово. Огънят потушили екипи с два пожарни автомобила на видинската противопожарна служба. По първоначални данни са унищожени 80 кв.м. покривна конструкция, кара таван, врати, прозорци, компютър, бои, лакове. На местопроизшествието е извършен оглед. Случаят разследват криминалисти от Районното управление в Белоградчик. Образувано е досъдебно производство....

Боян Петров ще атакува смъртоносния Анапурна и Макалу

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/09/2719690_boian_petrov_shte_atakuva_smurtonosniia_anapurna_i/?ref=rss


Алпинистът Боян Петров обяви, че следващите му две "осемхилядни" цели са Анапурна (8091 м) и Макалу (8481).

Зоологът от Природонаучния музей вече има изкачени пет осемхилядника, като целта му е да стъпи на всички 14 като част от новия си проект "Българин на 14х8000".

Петров заминава в събота за Катманду, откъдето ще пътува за базовия лагер на най-смъртоносния от всички върхове над 8000 метра Анапурна. 

Статистиката показва, че всеки трети от изкачилите го...

Zara пуска онлайн продажби у нас от 16 март

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2016/03/09/2719687_zara_puska_onlain_prodajbi_u_nas_ot_16_mart/?ref=rss


Испанският моден брад "Зара" (Zara), който е част от гиганта "Индитекс" (Inditex), започва да продава стоките си онлайн у нас от идната седмица. Това се разбира от съобщение за финансовите резултати на компанията за изтеклата финансова година.

От началото на април миналата година френската верига за спортни стоки "Декатлон" също пусна онлайн продажбите си у нас. Междувременно това се случи и с H&M.

На българския сайт на "Зара" също е обявено началото на интернет...

Илко Семерджиев: Капацитетът на Москов в здравеопазването е нулев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5351804

"С отмяната на здравната реформа Конституционният съд потвърди, че капацитетът на ресорния министър Петър Москов в сферата на здравеопазването, е нулев. Разделянето на заболяванията, за лечението на които здравната каса заплаща, в пакети, е убийствено. Това е сегрегация на коректните платци на здравни вноски на социално значими и социално
"С отмяната на здравната реформа Конституционният съд потвърди, че капацитетът на ресорния министър Петър Москов в сферата на здравеопазването, е нулев. Разделянето на заболяванията, за лечението на които здравната каса заплаща, в пакети, е убийствено. Това е сегрегация на коректните платци на здравни вноски на социално значими и социално

Подобряват подбора при наемане на държавни служители

http://www.moreto.net/novini.php?n=315284

Правителството предлага промени в Закона за държавния служител. Основните им цели са да се подобри обективността и прозрачността на подбора на служители, преустановяване на злоупотреби с правни възможности, създадени за особени случаи, но чрез които се заобикаля конкурсът, както и осигуряване на открита и прозрачна процедура при преминаването на служителите на държавна служба в друга администрация чрез постоянна мобилност.

Строителството на метрото затвори дясната лента и локалното на бул. "България" между бул. "Акад. Ив. Е. Гешов" и пл. "Ручей"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265240_%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B4%D1%8F%D1%81%D0%BD%

 Изграждането на трети метродиаметър налага промени в движението на обществения градски транспорт, на автомобилите и изменя местата на някои спирки.

От 4:30 часа на 9 март 2016 г. до 24:00 часа на 31 март 2018 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по дясната лента и локалното платно на бул. "България" между бул. "Акад. Ив. Е. Гешов" и пл. "Ручей".
Досега по локалното платно се движеха тролеи 2 и 9 и автомобили. Сега трасето е затворено за автомобили, а тролеите имат нов маршрут.
Затворена за движение е и дясната лента на бул."България" до пл."Ручей". Това налага корекции в спирките по "България" в близост до кръстовището.
 
Какви са промените:
- Движението на автобуси и автомобили по бул. "България" от бул. "Акад. Ив. Е. Гешов" до пл. "Ручей" ще става по другите две ленти.
- Закрива се спирка с код 0275 "бул. Акад. Иван Е. Гешов" по маршрута на автобусни линии 64, 102 и 204 след кръстовището на бул. "България" с бул. "Акад. Ив. Е. Гешов" в посока бул. "Гоце Делчев".
- Измества се на трамвайната спирка "бул.Акад. Ив. Гешов" с код 0271 на бул. "България" в посока бул. "Гоце Делчев" преди кръстовището с бул. "Акад. Ив. Е. Гешов".
-Тролеите 2 и 9 имат ново трасе:
-В посока жк "Борово" колите , обслужващи линии 2 и 9, ще се движат от бул. "Акад. Ив. Е. Гешов" по ул. "Григор Начевич", ул "Отечество", ул. "Кюстендил" и по маршрутите си.
-В посока Център тролеите от линии 2 и 9 ще се движат от ул. "Кюстендил", по ул. "Отечество", ул. "Григор Начевич" (пресичане на бул. "Акад. Ив. Е. Гешов" по новоизградена пътна връзка през зелената площ), бул. "Акад. Ив. Е. Гешов" и по маршрутите си.


infrastructure.bg/show.php

Кметът на Банско с предложение общини да купуват камери за скорост в градовете

https://www.24chasa.bg/Article/5351838

Кметът на Банско с предложение общини да купуват камери за скорост в градоветеПо инициатива на кмета на община Банско Георги Икономов, се проведе работна среща с органите на МВР за подобряването на безопасността на движение в общината. На нея присъстваха председателят на Общинския съвет Владимир Колчагов, началникът на сектор "Пътна полиция" към Областната дирекция на МВР – Благоевград,

Съд отряза претенциите на наследници да получат 1 млн.лв . обезщетение за невърнати земи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5351836

Административният съд Благоевград сложи край на дългогодишна съдебна сага между държавата и наследниците на някогашния едър земевладелец Ибрахим Мутишев. Казусът стана известен след като роднините на турчина осъдиха България в Страсбург за рекордното обезщетение от 1 106 000 лева, тъй като повече от десет години те не успяваха да влязат във
Административният съд Благоевград сложи край на дългогодишна съдебна сага между държавата и наследниците на някогашния едър земевладелец Ибрахим Мутишев. Казусът стана известен след като роднините на турчина осъдиха България в Страсбург за рекордното обезщетение от 1 106 000 лева, тъй като повече от десет години те не успяваха да влязат във

Москов ще пренаписва текстовете от закона за разделянето на здравните пакети

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265239_%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B2%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE

 Министерството на здравеопазването ще прецизира текстовете от Закона за здравното осигуряване, които се отнасят до разделянето на пакетите на основен и допълнителен, след като вчера Конституционният съд ги обяви за противоконституционни.

„Доколкото съдът не тълкува намерение и цели, а конкретни текстове, ние ще се запознаем с мотивите, които ще излязат утре, и там, където текстовете не са достатъчно прецизни и са дали основание на съда да постанови това решение, ние ще ги променим и отново ще ги внесем като поправки в закона“, коментира министърът на здравеопазването Петър Москов пред журналисти, цитиран от БТА.

С уговорката, че решенията на съда не се коментират, а се изпълняват, Москов отново обясни смисъла и целите на разделянето на пакетите в Закона за здравното осигуряване. 

 

По думите му разделянето на пакетите продължава да бъде нужната законова стъпка, за да се гарантира, че Здравната каса ще заплаща пълноценно лечението на пациентите без да има нужда те да доплащат и да гарантира, че здравно осигурените навременно и безплатно ще получат нужния обем лечение, независимо от това дали имат възможност да платят частта от лечението, което Здравната каса не плаща. Това е смисълът на разделянето на пакетите, той не е предмет на решението на съда, смята Москов.

Според здравния министър от решението на Конституционния съд не произтича проблем нито за здравната система, нито за пациентите.

Министърът поясни, че до приемането на новите промени за пакетите ще действа старата наредба за основния пакет. „От снощи, след решението на Конституционният съд, ще се пренаписва Наредба 11 в стария й вид и тя ще бъде публикувана на разположение на Здравната каса и на лекарите, за да може системата да продължи да функционира по начина, заложен в програмните документи за реформа в здравеопазването“, коментира Петър Москов.

Дариткова: Разделянето на пакетите е само елемент от здравната реформа

Според народния представител от ГЕРБ и председател на здравната комисия в Народното събрание д-р Даниела Дариткова Министерство на здравеопазването трябва да се съобрази с мотивите на съда, които предстои да бъдат публикувани, и да вземе съответното решение дали ще коригира текстовете съобразно намеренията за реформа, предприети от Москов. В противен случай съгласно друго решение на Конституционния съд ще останат действащите текстове. По думите й това означава, че отново пакетът, който ще бъде само един – основен, ще се определя от министъра на здравеопазването. Тя обясни, че съобразно него ще се определят и услугите, които ще плаща Здравната каса.

„Ние сме коректни коалиционни партньори и подкрепяме екипа на Министерство на здравеопазването. Това, че зад този екип стои премиерът, за нас е гаранция, че трябва наистина в рамките на коалиционното партньорство да подкрепяме намеренията за промяна“, каза във връзка с решението на Конституционния съд, Дариткова, цитирана от Фокус“.

Дариткова допълни, че разделянето на пакетите е само елемент от здравната реформа. По думите й НЗОК като основен солидарен осигурителен фонд не може да поема плащането на всички заболявания. Тя смята, че трябва да се концентрират усилията върху социално значимите заболявания - тези, които водят до най-голяма заболяемост, смъртност и инвалидизация.

Михаил Миков: Ще има здравеопазване и за бедните

„Българите могат да са спокойни, че въпреки гласовете на управляващите десни, няма да бъдат разделени на социално значими и социално незначими и ще има здравеопазване и за бедните“. Това коментира председателят на БСП Михаил Миков.

Според него това е било една от най-антихуманните страни на поредицата десни мерки в здравеопазването, които са претендирали да бъдат "реформа".

Миков припомня, че преди около десетина дни Министерството на здравеопазването тихомълком е отложило влизането в сила на две свои наредби, които от "БСП Лява България" силно критикуваха - тази, която предвиждаше болни да доплащат за лекарствата си, които трябва да осигури Здравната каса, и тази, която задължаваше болни да чакат до два месеца за лечение, независимо, че са платили здравните си вноски. Миков допълва, че след това Министерството на здравеопазването е внесло и проект за изменение на Закона за здравното осигуряване.

Миков съобщи още, че социалистите най-вероятно ще внесат нови промени в Закона за здравното осигуряване, след като мине и второто дело в КС.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев смята, че решението на КС застрашава здравната реформа. "В този си вид решението на КС отменя на 90% реформата, не съм запознат с мотивите, но съм много разтревожен, защото за повече от година мнозинството в парламента и правителството имат много малко успехи и малко промени, основната е в здравеопазването и ако тя бъде прекършена, всичките ни усилия изглеждат безплодни“, коментира Кънев.

Хасан Адемов: Оставката на Москов е въпрос на достойнство след отмяната на основните елементи от неговата реформа

„При положение, че основните елементи от неговата (на Петър Москов, бел. ред.) реформа са отменени от Конституционния съд и при положение, че Националният рамков договор няма да бъде подписан, означава, че самият министър Москов трябва да бъде така добър да си подаде оставката“, каза депутатът от ДПС Хасан Адемов.

„През последната година ние от ДПС и колегите от БСП лява България предупреждавахме, че това, което прави министърът на здравеопазването, е изключително предизвикателство за българското здравеопазване, защото в крайна сметка решенията, които той предложи, водят до нормативен хаос. Водят до това достъпът на българските граждани да бъде ограничен“, каза Адемов.

На въпрос дали Петър Москов трябва да си подаде оставката Хасан Адемов отговори, че от ДПС са го заявили още преди година, когато той е започнал с едно много интересно отношение към малцинствените групи в България. „Сега въпрос на достойнство и чест е той да излезе от тази ситуация“, добави той.

Патриотичният фронт ще подкрепи Москов след решението на съда

„Не виждам заплаха за здравната реформа в решението на Конституционния съд по отношение на разделянето на пакетите“, коментира председателят на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов. „Би трябвало да се коригират пропуските, които са пропуснати. Явно според юристите има такива. Не виждам заплаха за самата здравна реформа. Напротив, бих желал да продължи да действа, защото тя доказа, че за една година може да се икономисат 500 млн. от бюджета на Здравната каса, които бяха преразходвани към началото на 2015 г.“, посочи Симеонов.

По думите му здравната реформа на Москов дава вече резултати. „Може би трябва да се поправят пропуските, но като цяло това е много основен елемент от здравната реформа. Мисля, че трябва да се продължи в този дух“, добави Валери Симеонов.

Пореден евродепутат напусна ЕНП и отиде в ЕКР

http://www.bnews.bg/article-149670

С присъединяването на Елени Теохару групата на ЕКР, която е третата по големина в ЕП, вече има 76 депутати от 18 различни държави членки на ЕС.

Уго де Ана поставя „Норма” в Софийската опера

https://www.24chasa.bg/Article/5351814

Уго де Ана поставя „Норма” в Софийската опера Световноизвестният режисьор Уго де Ана поставя в Софийска опера и балет прочутата опера на Белини „Норма”. Постановката е копродукция с „Арена ди Верона”. Нейната премиера ще бъде на 25 март. Прославен със своите зрелищни декори и с особения начин, по който използва осветлението, Уго де Ана е търсен от много оперни театри по света,

Варна се стяга за грандиозен спектакъл на бойното изкуство

http://petel.bg/Varna-se-styaga-za-grandiozen-spektakal-na-boynoto-izkustvo__148285

Председателят на Спортен клуб „Вокил” Галин Димов изрази мнение относно предстоящата професионална гала вечер на бойното изкуство на 27...

Борисов: Опозицията има много да чака за оставката на Москов

http://petel.bg/Borisov--Opozitsiyata-ima-mnogo-da-chaka-za-ostavkata-na-Moskov__148286

Снимка Булфото Опозицията има много да чака за оставката на здравния министър Петър москов, каза премиерът Бойко Борисов след делото с...

Бензинът пада, такситата във Варна скачат

http://petel.bg/Benzinat-pada--taksitata-vav-Varna-skachat__148287

Снимка Булфото Такситата във Варна ще возят за не по-малко от 0,75 лева на километър през деня и 0,85 лева в тъмната част от денонощието. Това...

Най-мощните билки през пролетта - мурсалски чай и коприва за здраве и красота

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5351802

Началото на пролетта е време за презареждане на организма с витамини и други полезни неща, от които е лишен след авитаминозата през зимата. През този период е добре да освежим и прочистим тялото с билкови чайове, които са най-полезни и ефективни именно по това време на годината. Копривата безспорно е един от най-ценните дарове на пролетта и расте

Унгария се приготвя да отблъсне нова вълна от бежанци през Румъния

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2016/03/09/2719709_ungariia_se_prigotvia_da_otblusne_nova_vulna_ot/?ref=rss


Унгария засилва присъствието на полицаи и военни по южната си граница, съобщи вътрешното министерство на страната. Решението е взето заради мерките, които съседните държави на Балканите предприеха, за да ограничат влизането на броя имигранти на територията си.

"Унгария ще засили защитата на границите си, а освен това декларираме кризисна ситуация заради имиграцията в цялата страна", заяви вътрешният министър Сандор Пинтер.

Мерките на Унгария са провокирани от опасенията,...

Топла минерална вода безплатно ще ползват жителите на Търговище

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557792

Една придобивка, от която търговищенци бяха лишени през последните четири години, отново ще може да се ползва. Става дума за топлата минерална вода, която може да се пълни от чешмата до военния завод. „Преди около 4 години водата от този източник беше спряна. Проблемите дойдоха главно от липсата на подход за смяна на помпата. Всяка такава помпа издържа до 3 - 3,5 години, което налага нейната подмяна, а това е доста трудоемък процес, обясни директорът на завода. За да може голям кран да стигне до помпата, трябваше да преминава през земя, която ...

Повишението в държавните служби ще става само с тест

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557793

Служителите в държавната администрация вече няма да могат да заемат ръководна длъжност без успешно преминаване на тест за определяне нивото на общите компетентности и познания, необходими за заемането на ръководни длъжности. Новите правила за повишение са предложени от кабинета с промени в Закона за държавния служител, съобщи пресслужбата на кабинета. Промените целят да се подобри обективността и прозрачността на подбора на служители, да се преустановят злоупотребите с правни възможности, създадени за особени случаи, но чрез които се заобикаля ...

Хванаха още един бракониер

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557791

Сигнал за незаконна сеч в землището на с.Тошевци, община Макреш е получен вчера към 17 часа в дежурната част на Районното управление в Кула. Насочилите се към мястото полицейски служители установили на полски път в землището на селото трактор с ремарке. Водачът К.К. /47 г./ от Тошевци превозвал около 3 куб.м. дърва без контролна горска марка и докумет за произход. Незабавно били уведомени служители на горското стопанство, които съставили констативен протокол и акт по Закона за горите. Дървата са иззети, а по случая се води проверка. Срещу 47-го...

Да си купиш калашник от пазар в Сирия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5351642

В сирийския град Алепо, близо до границата с Турция, жителите се опитват да оцеляват след гражданската война и снимка от "Дейли Мейл" показва как можеш на пазарните сергии да откриеш калашник.
Обявите за продажба на автомати са в непосредствена близост до плодовете и ядките на пазара . Други снимки показват как ключови места от целият град са
В сирийския град Алепо, близо до границата с Турция, жителите се опитват да оцеляват след гражданската война и снимка от "Дейли Мейл" показва как можеш на пазарните сергии да откриеш калашник. Обявите за продажба на автомати са в непосредствена близост до плодовете и ядките на пазара . Други снимки показват как ключови места от целият град са

Ван Гаал пак се заяде с журналисти преди мача срещу "Ливърпул"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/09/2719707_van_gaal_pak_se_zaiade_s_jurnalisti_predi_macha/?ref=rss


Мениджърът на "Манчестър юнайтед" Луис ван Гаал отново влезе в конфронтация с журналисти на пресконференцията си преди двубоя с "Ливърупл" в Лига Европа утре.

За разлика от други случаи обаче холандецът запази самообладание и не си позволи нещо повече от хаплив тон.

Повод за това стана въпрос от представителите на медиите на какво ниво е английският клубен футбол, след като два от грандовете му играят във втория по сила европейски турнир.

"Във футбола това е...

36 деца пострадаха при катастрофа на училищен автобус в Чехия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557790

Трийсет и шест деца и четирима възрастни бяха ранени при катастрофа на училищен автобус край северозападния чешки град Лоуни днес, предаде ТАСС. На заледен участък от шосето превозното средство се подхлъзнало, навлязло в канавката и се преобърнало. Пострадали са всички хора в автобуса, съобщи говорителят на националната спасителна служба Лукаш Марван. 12 души пострадаха след тежка катастрофа между влак и камион в Чехия На пътниците и шофьора се оказва медицинска помо...

"Барселона" представи плановете за 105-хиляден "Камп ноу"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/09/2719691_barselona_predstavi_planovete_za_105-hiliaden_kamp_nou/?ref=rss


Image: Official design of the renewed Camp Nou #fcblive [fcb] pic.twitter.com/8v8a7hirQl

— barcastuff (@barcastuff) March 9, 2016

"Барселона" представи днес плановете за реконструкцията на своя стадион "Камп ноу".

Кaпацитетът на най-голямото футболно съоръжение ще бъде увеличен от 99 354 на 105 000 души, а строежът ще започне през 2017 г. и ще завърши за началото на сезон 2021/2022 г.

Според Sky Sports реконструкцията на "Камп ноу" ще струва около 650...

Меркел постигна рекорден за годината рейтинг от 50% oдобрение

http://www.mediapool.bg/merkel-postigna-rekorden-za-godinata-reiting-ot-50-odobrenie-news246509.html

Подкрепата на германците за канцлера Ангела Меркел е достигнала най-високото си равнище за тази година. Това сочат резултатите от анкета на социологическата агенция "Форса", цитирани от Ройтерс.   Според тях Меркел, която среща вътрешна съпротива заради политиката си за допускане на мигранти, има одобрението на 50 на сто от хората на едни хипотетични преки избори за канцлер. Основният й потенциален съперник, социалдемократът Зигмар Габриел, получава едва 13 на сто. Рейтингът на Меркел е нараснал с два пункта спрямо предишно подобно изследване.   Нейната Християндемократическа партия (ХДП) и съюзниците й от баварския Християнсоциален съюз обаче остават с непроменен резултат от 35 процента.   Рейтингът на Социалдемократическата партия на Габриел, партньор на ХДС във федералното правителство, е спаднал с един пункт до 23 процента. Антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия", която очаква добро представяне на провинциалните избори в Баден-Вюртемберг, Райнланд-Пфалц и Саксония-Анхалт в неделя, е добавила един пункт и подкрепата за нея достига 10 на сто.   Изборите в трите провинции са смятани за първа проверка за отношението на германците към миграционната политика на Ангела Меркел, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА. 

Във Враца здравни инспектори наложиха санкция на училищна лавка

http://vraza.actualno.com/vyv-vraca-zdravni-inspektori-nalojiha-sankcija-na-uchilishtna-lavka-news_527723.html

Инспекторите от Регионална здравна инспекция - Враца са съставили акт на собственик на лавка в училище за установяване на административно нарушение във връзка с изискванията на Нарадба №37 за здравословното хранене на учениците. Това каза за „Фокус“ д-р Елена Найденова от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в РЗИ - Враца. Тя посочи, че според наредбата категорично се забраняват нездравословните храни и напитки в училищните столове и бюфети. Сред з

С 31 повече са делата за домашно насилие във Варненско за 2015 година

http://varna.actualno.com/s-31-poveche-sa-delata-za-domashno-nasilie-vyv-varnensko-za-2015-godina-news_527725.html

С 31 броя са се увеличили делата за домашно насилие в Районния съд през 2015 година. Това заяви на пресконференция Пламен Атанасов, зам.-председател на Районен съд – Варна. По думите му, известен ръст има и при делата за изменение на определена издръжка (95 бр., при 82 бр. за предходната година), както и при делата по закона за закрила на детето, с предмет постановяване или прекратяване на мерки за закрила на деца. „Известно увеличение се забелязва при новопостъпилите дела за делби

Какво прави при раздяла всяка от 12-те зодии

http://curious.actualno.com/kakvo-pravi-pri-razdjala-vsjaka-ot-12-te-zodii--news_527663.html

Никой не иска да се разделя с половинката си, никой и не започва връзка с мисълта за това, но разделите се случват доста често и трябва да се научим да се справяме с тях. Всяка зодия си има свой собствен начин за справяне с неприятната житейска ситуация. Ето как: Овен Овните са доста сприхави и импулсивни. Техните любовни отношения са безкраен низ от кавги, раздели и събирания. И когато представителите на този знак взимат решение за окончателна раздяла, те преживяват ситуацията много емоцио

Малките общини ще трябва да имат доброволни отряди за борба с бедствията

http://society.actualno.com/malkite-obshtini-shte-trjabva-da-imat-dobrovolni-otrjadi-za-borba-s-bedstvijata--news_527727.html

Общините с население до 20 000 души трябва задължително да имат доброволни формирования за борба с бедствията. Това предвиждат промени в Закона за защита от бедствия, които парламентът прие днес на първо четене. Отрядите ще трябва да разполагат и със специализирана техника и оборудване, предвиждат промените. Кметовете пък трябва да организират обучението на населението за начините на поведение при бедствия. От ДПС отказаха да подкрепят промените с мотива, че няма да могат да се приложат на пра

23 кучета са осиновени от приюта за бездомни животни в с. Шемшево от началото на годината

http://velikotarnovo.actualno.com/23-kucheta-sa-osinoveni-ot-priuta-za-bezdomni-jivotni-v-s-shemshevo-ot-nachaloto-na-godinata--news_527728.html

23 кучета са осиновени от Приюта за бездомни животни в с. Шемшево от началото на годината. Това каза за Радио „Фокус” – Велико Търново управителят на Приюта за бездомни животни д-р Глория Христовa. Тя обясни, че от откриването на приюта през лятото на 2015 година през него са минали близо 170 кучета, които са заведени по досиета. Д-р Христова допълни, че миналата година са осиновени 62 кучета. „Тази година има много по-малко желаещи да осиновят, но такъв е сезонът. Като

"Странност на ума" – панорамна картина на най-новата турска история

http://books.actualno.com/strannost-na-uma--panoramna-kartina-na-naj-novata-turska-istorija--news_527729.html

Нобеловият лауреат Орхан Памук работи над своя най-нов роман „Странност на ума” в продължение на 6 години. Това е историята на продавача на боза Мевлют, жената, на която той пише любовни писма в продължение на три години и техния живот в Истанбул. Едва дванайсетгодишен, Мевлют напуска родното си село и се озовава сред шеметната пъстрота на огромния град. Сред чезнещия в миналото стар град и светкавично издигащата се модерна метрополия се вие житейският път на Мевлют. Съпроводен от не

В Сливен забраняват подвижните търговски обекти по главната улица

http://sliven.actualno.com/v-sliven-zabranjavat-podvijnite-tyrgovski-obekti-po-glavnata-ulica-news_527731.html

Община Сливен забранява поставянето на подвижни търговски обекти – колички, на територията на цялата главна улица, съобщи кметът на Сливен Стефан Радев. Забраната ще важи за бул. „Цар Освободител“ – от сградата на общината до Розова градина. Поставянето на колички за пуканки, царевица и пр. ще бъде забранено не само по главната улица, но и също и по пресечките и разширенията ѝ, информира още "Фокус".

Ани Станева завоюва шест златни медала на Световно първенство по китайски бойни изкуства

http://www.cross.bg/boiini-izkystva-medala-1500982.html

/КРОСС/ Младата ни надежда по бойни изкуства Ани Станева триумфира в Хонконг, където се проведе Световно първенство по китайски бойни изкуства. Българското момиче буквално разби конкуренцията и завоюва шест златни медала от 6-те дисциплини, в които участваше. Ани Станева тренира китайски бойни изкуства от 6-годишна. Днес вече е на 21 години и има общо 26 златни медала. Последните печели миналата седмица в Хонконг, където се състезава в шест дисциплини. И печели шест медала. „Бяхме на състезание от световен ранг по ушу", обясни Ани Станева. „Ушу е общото наименование на китайските бойни изкуства. Те са популярни в Европа и Америка като кунг фу, но оригиналното наименование си е ушу. Има над 1000 отделни стилове", обяснява треньорът и баща на шампионката Станчо Станев. Всяко състезание в Китай на Ани и на баща ѝ им излиза около 6000 лв. И това само за пътя и престоя там. Предварителната подготовка и екипите допълнително повишават сумата. А държавата по никакъв начин не помага с финансирането. За златната ни медалистка и треньорът ѝ са важни медалите от Китай, където конкуренцията е най-голяма. „Един медал от Германия, Франция не ми е толкова важен. Важно е от самата родина на изкуството", казва гордо Станчо Станев.  

Пияна и без книжка се заби в магазин за бельо

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557789

Жена без книжка е катастрофирала във Варна тази сутрин. Лекият й автомобил се е е забил във витрина на магазин в района на "Нептун". Като по чудо няма пострадали, но са нанесени сериозни материални щети, съобщи Нова телевизия. За инцидента разказва таксиметров шофьор, който е свидетел на случилото се. Около 6 часа тази сутрин Андрей се движил с 50 км/ч с таксито си по път с предимство. По това време светофарите не работели. Влизайки в кръстовището, го връхлита друг автомобил. „Не спря на знак „стоп" и ме удари от лявата страна. Успях да реагира...

Рашидов: Който е съборил тютюневия склад в Пловдив, той ще го възстанови

https://www.24chasa.bg/Article/5351805

Рашидов: Който е съборил тютюневия склад в Пловдив, той ще го възстановиСъбарянето на Тютюневия склад в Пловдив е едно морално престъпление и ще го възстановим всички заедно. Това каза пред журналисти министърът на културата Вежди Рашидов по повод събарянето на сградата на тютюневия склад на улица „Одрин“ 8 в Пловдив, която се оказа част от територията на групов паметник на културата, предаде Фокус.

По-ниски сметки за ток получили клиентите на EVN за февруари

http://pik.bg/по-ниски-сметки-за-ток-получили-клиентите-на-evn-за-февруари-news498717.html

По-ниски сметки за ток получили клиентите на EVN за февруари

По-ниски сметки за ток са получили клиентите на EVN България за февруари, съобщиха от пресцентъра на компанията.

Средната фактура за битовите клиенти на дружеството за февруари 2016 г. е 71,81 лева, което е малко по-ниско спрямо средната стойност на фактурата за предходния месец, когато е била 72,38 лева с ДДС.

Данните на EVN България сочат още, че средното потребление на електричество през февруари 2016 г. е било 396 киловатчаса, а през януари с два киловатчаса повече /398 киловатчаса/. 52,6 процента от битовите клиенти на дружеството имат консумация на електроенергия за февруари до 300 киловатчаса и средна сметка от 21,59 лева.

Средно потребление /от 301 до 1000 киловатчаса / са имали 39,3 на сто от клиентите със средна стойност на фактурата от 102,32 лева с ДДС.

Едва 8,1 процента от битовите клиенти на EVN България имат консумация надвишаваща 1000 киловатчаса и сметка за февруари 2016 г. в размер на 248,81 лева.

 

Полицията показа още петима от заподозрените нападатели от Кьолн

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/09/2719694_policiiata_pokaza_oshte_petima_ot_zapodozrenite/?ref=rss


Германската полиция разпространи снимки на петима от мъжете, заподозрени за сексуални посегателства и обири на жени в новогодишната нощ на площада пред гарата в Кьолн.

"Разследването ни сочи, че мъжете от снимките поне в един от случаите са обкръжили жертвата си, посягали са ѝ и са опитали да я оберат", се казва в официалното съобщение от вторник. "Въпреки че нападнатите са били застрашени, няколко очевидци и жерти са успели да заснемат нападателите." Полицията обаче не знае къде се...

МВФ: Задава се нов срив в световната икономика

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5351581

За нарастващ риск от икономическа криза в света предупреждават от Международния валутен фонд (МВФ), съветвайки да се предприемат незабавни мерки за стимулиране на търсенето, пише Financial Times.          Първият зам.-директор на МВФ Дейвид Липтън заяви по време на сесия на Националната асоциация за бизнес икономика (National Association for
За нарастващ риск от икономическа криза в света предупреждават от Международния валутен фонд (МВФ), съветвайки да се предприемат незабавни мерки за стимулиране на търсенето, пише Financial Times.         Първият зам.-директор на МВФ Дейвид Липтън заяви по време на сесия на Националната асоциация за бизнес икономика (National Association for

Цветанов: Даваме висока оценка на Плевнелиев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5351753

"Даваме висока оценка на президента Плевнелиев и съм убеден, че и той ще направи съответните послания в пленарна зала на база всички разговори, които са водени по време на политическите консултации". Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус".
Председателят на ГЕРБ се срещна с президента в рамките на месеца на
"Даваме висока оценка на президента Плевнелиев и съм убеден, че и той ще направи съответните послания в пленарна зала на база всички разговори, които са водени по време на политическите консултации". Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус". Председателят на ГЕРБ се срещна с президента в рамките на месеца на

Пингвин се завръща вече 5 години при спасителя си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5351744

Пингвин плува 5000 мили всяка година, за да посети бразилец, който го е спасил на плаж преди 5 години, съобщи "Дейли Мейл". "Обичам пингвина като мое собствено дете и вярвам, че и той ме обича", коментира мъжът.  71-годишен пенсионер от остров до Рио де Жанейро в Бразилия открил пингвина да лежи безпомощно в петролно петно на скалите до плажа през

Радан Кънев "натъжен", че Борисов загубил умението да манипулира без да лъже пряко

http://www.mediapool.bg/radan-kanev-natazhen-che-borisov-zagubil-umenieto-da-manipulira-bez-da-lazhe-pryako-news246508.html

Лидерът на ДСБ Радан Кънев отговори във Фейсбук на част от твърденията на премиера по негов адрес, направени в интервюто пред Mediapool, включително приписаното му "овладяване" на Върховния касационен съд (ВКС) и Софийския градски съд (СГС), чиито председатели споделят идеите за реална съдебна реформа. Кънев с "тъга" констатира, че Бойко Борисов е загубил "умението да манипулира публиката без да лъже пряко", което "отнема на българската политика един силен лидер, комуто мнозина честни хора възлагаха големи надежди".   Пред репортери в парламента лидерът на ДСБ заяви в сряда, че за пръв път се е срещнал с председателя на ВКС Лозан Панов на приема на американското посолство по случай пристигането на новия посланик. С председателя на СГС Калоян Топалов не се познавал лично, въпреки че се е явявал на дела пред него като адвокат.   Ето какво написа Радан Кънев във Фейсбук:   "Със значително интелектуално усилие и немалко тъга, дочетох безкрайното програмно интервю на г-н Бойко Борисов с Полина Паунова. И тъгата не е, защото премиерът обявява за свой основен, може би единствен враг ДСБ и РБ. Умният политик познава реалната алтернатива и заплаха, а политическият интелект на г-н Борисов не бива да бъде подценяван. Той е в правото си да атакува там, където го боли. БСП и ДПС отдавна са му съюзници, макар и слаби. Опасността за неговата власт идва отдясно.   Не е и защото - за първи път - изсипва куп преки неистини (по-просто казано - лъжи) по адрес пряко на мен, на ДСБ и на РБ. Този въпрос ще се опитам да изчистя в личен разговор. Отдавна благородството не задължава (а законът забранява) този тип конфликти да се решават по традиционния начин, по който е приключил политическият спор между Аарън Бър и Аликзандър Хамилтън. А недостойната алтернатива е да се замеряме с обвинения през медиите, подобно на перачки на мегдана, което някак си не ни отива.   Натъжен съм, защото силната страна на г-н Борисов беше именно умението да манипулира публиката без да лъже пряко. И загубата на това умение отнема на българската политика един силен лидер, комуто мнозина честни хора възлагаха големи надежди. Бойко, който лъже, не е надежда, а просто разочарование.   Натъжен съм и защото близо двата милиона българи с десни убеждения, които през годините подкрепяха ГЕРБ, гласуваха за реформи, справедливост и борба с мафията. За дясно управление и измитане на БСП и ДПС, а не за "балансьор". Поемането от ГЕРБ на ролята на балансьора в българската политика върви с определени задължения, които преди изпълняваше ДПС - да спира реформите, да пази статуквото в съдебната власт, да поддържа политическата тежест на мафията в службите и прокуратурата. За съжаление, вече има и видими резултати.   Ролята на балансьора е тъжна. Колкото и да е силна и богата политическата му машина, той е нежелан политически партньор и рядко е предпочитан избор на независимите от машината граждани...   PS. Междувременно, КС удари в сърцето здравната реформа на Петър Москов, а парламентарното мнозинство не се съобрази с премиера и продължи операцията по задържане на КЗК в лапите на олигархията. Winter is coming?"

Ново постижение за изкуствения интелект

http://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/novo-postizhenie-za-izkustveniia-intelekt-6051084

Това, което прави постижението особено значимо, е че играта, която печели програма АлфаГо, е трудна за овладяване от компютри, докато човешките играчи разчитат на интуицията си

Варна кандидатства за устойчива на наводнения община

http://www.moreto.net/novini.php?n=315292

Община Варна ще участва като партньор по проект „Устойчиви на наводнения общини“ към Генерална дирекция „Хуманитарна помощ и гражданска защита“. Това решиха на своето заседание днес членовете на градския парламент, предаде репортер на Moreto.

Кабинетът даде 8 млн. лв. на седем общини на ГЕРБ

http://www.mediapool.bg/kabinetat-dade-8-mln-lv-na-sedem-obshtini-na-gerb-news246507.html

Правителството отпусна над 12.25 млн. лв. за опазване на културното наследство и за ремонт на пътища в общини, управлявани от кметове от ГЕРБ. Средствата се осигуряват чрез преструктуриране на разходи от централния бюджет, съобщи правителствената информационна служба в сряда. Министерството на културата получава 4.185 млн. лв. Средствата са предназначени за консервация и реставрация на Голямата базилика в археологическия резерват "Ранносредновековен град Плиска" и за разплащане на окончателното завършване на ремонта на сградата и залата на драматичния театър "Никола Масалитинов" в Пловдив. Останалите 8.085 млн. лв. са за ремонт и рехабилитация на общинска пътна инфраструктура и обекти в общините Пловдив, Силистра, Дулово, Тутракан, Кайнарджа, Алфатар и Долна баня, е посочено в съобщението. Кметовете на седемте общини са от ГЕРБ. Единствено на община Дулово кметът Юксел Ахмед е независим, но избран с подкрепата на ГЕРБ. В прессъобщението на правителството не е посочено коя община колко средства получава за ремонт на пътища.

През 2015 г. Тотев искал тютюневите складове да са арт зона, а преди дни позволи събарянето им

http://offnews.bg/news/n_1/n_625427.html

Община Пловдив имала намерение още през 2015 г. да превърне т. нар. Тютюнев град в арт зона. Това става ясно от обявление на сайта на общината от 25 август 2015 г. В него се посочва, че кметът Иван Тотев е обявил, че емблематичните Тютюневи складове предстои да се превърнат в следващата арт зона след успешното преобразяване на „Капана“ в първия български квартал на творческите индустрии.  "Тютюневите складове ще бъдат следващия ярък пример за това, че имаме ясна визия какво искаме да постигнем и необходимите компетенции, за да го направим“, е заявил тогава Тотев. На 19 октомври миналата година е проведено обществено обсъждане между представители на Фондация „Пловдив 2019“ и собственици на имоти в района за намиране на най-подходящото решение за обновяването на Тютюневите складове и превръщането им в "подходяща зона за бизнес развитие и артистичен център с пешеходни улици". Във вторник кметът на Пловдив заяви, че е бил изненадан от становището на Министерството на културата, че полусъбореният тютюнев склад е бил паметник на културата.  „Мислите ли, че ако знаех, бих могъл да показвам писмо от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), в което пише, че не е. Аз искам да знам какво се е случило и не искам да имам подобни заложени „бомби" в управлението", коментира той. В същото време от Министерството на културата излязоха със съобщение, в което се твърди, че още през 2014 г. общината е била уведомена, че сградата попада в защитена територия. Тогава е презаверено разрешителното за строеж, което фирмата собственик на съборения склад има от 2010 г. До момента община Пловдив се позоваваше на документ, за който казва, че е представен от компанията "Одрин 8" и в който се твърди, че сградата не е паметник на културата. Оказа се, че НИНКН не е давал такова становище. Министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че тютюневият склад трябва да бъде възстановен в оригиналния му вид. Той разпореди да бъде образувано производство за налагане на административни санкции на виновните за унищожаването на недвижима културна ценност. Лицата, които са съборили тютюневия склад, както и тези, които са допуснали това, грубо са нарушили разпоредбите на Закона за културното наследство (ЗКН), се казва в съобщението. Разрушаването на сградата започна в неделя. След намесата на граждани и журналисти един от багерите на наетата фирма спря работа, но преди това беше съборена фасадата на сградата.

Расте броят на делата за дребно хулиганство във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=315294

Делата за дребно хулиганство във Варна са почти двойно повече през 2015 година спрямо предходната година. Това отчетоха от Районния съд, научи Moreto.net. 85 са преписките за дребно хулиганство през миналата година. През 2014 година те са били 45.

Братята, режисирали "Матрицата", вече са сестри

https://www.24chasa.bg/Article/5351764

Братята, режисирали "Матрицата", вече са сестриЧетири години след като по-големият от братята Уашовски - Лари, разкри, че се е подложил на операция за смяна на пола и вече е жена на име Лана, по-малкият Анди направи същото и вече е сестра Лили, предаде Ройтерс. Бившите братя Уашовски, известни с това, че ревниво пазят личния си живот от общественото внимание и рядко дават интервюта,

Спорт по тв днес - Шампионска лига, биатлон и баскетбол

https://www.24chasa.bg/Article/5350549

Спорт по тв днес - Шампионска лига, биатлон и баскетбол                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

За представителните си нужди правителството ще използва основно резиденция „Бояна"

http://www.cross.bg/organite-pravitelstvoto-vlast-1500981.html

/КРОСС/ Правителството прие решение органите на изпълнителната власт да използват преимуществено комплекс „Бояна" (резиденция „Бояна") за представителни нужди за времето, когато комплексът няма да е ангажиран с мероприятията, свързани с българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Съсредоточаването на мероприятията на администрацията на едно място и отстъпката, която комплекс „Бояна" предлага за органите на изпълнителна власт (30% към настоящия момент) създава предпоставки за постигането на по-висока ефективност при разходването на публичните средства. Правителството счита, че така ще се осигури и постоянна ангажираност на наличната материална база.  

Внукът на Тито се кандидатира за сръбски депутат, за да огласи отново "автентичния комунизъм"

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2016/03/09/2719684_vnukut_na_tito_se_kandidatira_za_srubski_deputat_za_da/?ref=rss


69-годишният внук на югославския комунистически лидер Тито ще се кандидатира за депутат на предстоящите парламентарни избори в Сърбия през април, предаде Balkan Insight. Йосип Йошка Броз ще бъде включен в листата на Сръбската социалистическа партия.

"Би трябвало да вляза в парламента, обещаха ми да бъда поставен на предна позиция в листата. Радвам се, че социалистите се връщат към изначалните си леви позиции, каквато беше партията, когато се трансформира от Титовата Комунистическа...

Балканският маршрут на мигрантите на практика е затворен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557786

Балканският маршрут за бежанци и мигранти от полунощ на практика е затворен, след като Словения започна да прилага нов режим за влизане в Шенгенската зона и престана да пуска мигранти без валидни паспорти и визи, предаде Танюг. След решението на Словения Сърбия обяви, че ще съгласува с Европейския съюз всички мерки във връзка с мигрантите и ще ги прилага на границите си с Македония и България. "Предвид новия режим, който въведе членката на Европейския съюз /Словения/, Сърбия не може да позв...

Балканите затръшнаха врати пред мигрантите

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/balkanite-zatryshnaha-vrati-pred-migrantite-6051061

Словения повлече крак, след нея Сърбия, Хърватия и Македония. В същото време на границата с Гърция чакат 16 000 души, които чакат да продължат

Кабинетът даде 4 млн. лв. за опазване на движимото и недвижимо културно наследство

http://www.cross.bg/razhodi-plovdiv-dvizhimoto-1500980.html

/КРОСС/ Министерският съвет одобри допълнителни разходи и трансфери в размер до 12,270 млн. лв., от които 4,185 млн. лв. се предоставят на Министерството на културата по политики в областта на опазване на движимото и недвижимо културно наследство и на създаване и популяризиране на съвременно изкуство в страната и в чужбина и достъп до качествено художествено образование. Средствата са предназначени за консервация и реставрация на Голямата базилика в археологическия резерват „Ранносредновековен град Плиска" и за разплащане на окончателното завършване на ремонта на сградата и залата на Драматичен театър „Н. Масалитинов" в Пловдив. Правителството одобри и допълнителни разходи по бюджетите на общини в размер на 8,085 млн. лева. Средствата са предназначени основно за ремонт и рехабилитация на общинска пътна инфраструктура и обекти на общините Пловдив, Силистра, Дулово, Тутракан, Кайнарджа, Алфатар и Долна баня.Предоставените средства по бюджетите на Министерството на културата и на изброените общини са за сметка на преструктуриране на разходи по централния бюджет за 2016 година.

Официално: Балканският маршрут е затворен

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/oficialno-balkanskiiat-marshrut-e-zatvoren-6051061

Словения повлече крак, след нея Сърбия, Хърватия и Македония. В същото време на границата с Гърция чакат 16 000 души, които чакат да продължат

Арестуваха двама, обирали деца в Цар-Симеоновата градина

https://www.24chasa.bg/Article/5351713

Арестуваха двама, обирали деца в Цар-Симеоновата градинаДвама 20-годишни младежи са в ареста за грабежи над малолетни в Пловдив. От началото на февруари до 4 март те успели да задигнат мобилните телефони на три деца със заплахи. Криминалистите установили, че престъпленията са с идентичен почерк - ставали са в Цар-Симеоновата градина в следобедните часове.

Нови протести пред руското посолство в Киев

http://www.cross.bg/posolstvoto-kiev-posolstvo-1500979.html

/КРОСС/ В сряда няколкостотин души отново организираха митинг пред руското посолство в Киев. Протестиращите замерят сградата с камъни и бутилки с йод, съобщи прессекретарят на посолството на РФ в украинската столица Олег Гришин, предаде ТАСС. „В момента пред посолството са се събрали около 200 души. Те замерят сградата с камъни и бутилки с йод“, каза той. Вече трети ден протестиращи пред руското посолство в Киев настояват за освобождаване на украинската военнослужеща Надежда Савченко, която е обвинена в Русия за убийството на руски журналисти през 2014 г. Към протестиращите пред посолството се присъедини и лидерът на фракцията „Баткивщина“ Юлия Тимошенко, съобщи още ТАСС.

Борисов обясни какъв оборот минава през кабинета на министър-председателя

http://petel.bg/Borisov-obyasni-kakav-oborot-minava-prez-kabineta-na-ministar-predsedatelya__148282

Снимка Булфото Борисов обясни какъв документов оборот минава през кабинета на министър-председателя, каза Бойко Борисов който в продълж...

Пробив на учените: Откриха „корените на злото" в мозъка!

http://petel.bg/Probiv-na-uchenite--Otkriha----korenite-na-zloto-v-mozaka-__148284

Снимка Булфото Учени откриха „корените на злото" в мозъка на човека. Изследователите са разкрили, че определена част от мозъка на човек ...

Стартира кампания „Дари книга за баба и дядо!"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557787

На 8-ми март - Международния ден на жената, членовете на доброволческия клуб при ПМГ „Никола Обрешков" гостуваха и поднесоха празнична програма посветена на ЖЕНАТА, и по-специално на жените от Дом за възрастни хора №1 в гр. Казанлък. Децата се запознаха с възрастните, поговориха си с тях и им подариха не само забавление, но и внимание. Според младежите обществото се сеща за Домовете (включително и за деца) основно по празници.Именно затова те решиха каузата на техния клуб да бъде посветена на хората, към които дължим толкова благодарност и уваж...

Ратифицираме споразумение за създаване на Единен патентен сън

http://www.moreto.net/novini.php?n=315281

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира Споразумението относно Единния патентен съд, към което България се присъедини в началото на 2013 г. Документът е част от проекта за единна патентна система на ЕС, насочена към стимулиране на иновациите в Европа.

Улесняват стартирането на собствен бизнес от младежи

http://www.cross.bg/dopulnitelen-instrymenti-mladezhi-1500978.html

/КРОСС/ Правителството одобри изменения в Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" 2014- 2020 г. Целта им е да се подобри достъпът до финансиране за младежи, които искат да стартират собствен бизнес. Това ще се случи чрез включването на допълнителен финансов инструмент по линия на Инициативата за младежката заетост. Прилагането му в дългосрочен план се очаква да увеличи възможността за създаване на нови работни места в новорегистрирани предприятия, както и да се ангажира допълнителен частен финансов ресурс. С промените в програмата се включва „Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД в списъка на допустими бенефициенти. Държавното дружество е учредено с цел да управлява прилагането на финансови инструменти по всички оперативни програми в страната. Измененията дават възможност и Националния осигурителен институт (НОИ) да бъде включен като допустим бенефициент в рамките на приоритетни оси 3 и 4. Това е обосновано с предстоящата реформа за усъвършенстване на експертизата за работоспособността на хората с увреждания в работоспособна възраст.  

Евродепутатите обсъждат в Страсбург сделката между ЕС и Турция за бежанците

http://www.bnews.bg/article-149680

Делегации на Европейския парламент посетиха Турция през февруари, за да видят как властите в страната се справят с миграционната вълна.

България и Унгария ще задълбочат икономическото сътрудничество

http://econ.bg/Новини/България-и-Унгария-ще-задълбочат-икономическото-сътрудничество_l.a_i.716619_at.1.html

Унгария за задълбочаване на икономическото сътрудничество между двете държави, с който се цели повишаване на търговско-икономическите връзките. Един...

Фльорца Котарачкова и други шантави имена в България

https://www.24chasa.bg/Article/5351763

Фльорца Котарачкова и други шантави имена в БългарияИзборът на име е едно от най-важните решения на родителите. Името определя до голяма степен как ще ни приемат и какво ще е бъдещето ни. Всички сме срещали по един Георги или Петър, но каква ще е първата ви реакция, ако чуете Фльорца Котарачкова например? Едни от най-нелепите имена, които се срещат в България са: Зайо Заев, Патко Патков,

Правителството защити потребителите

http://www.cross.bg/iziskvaniya-otzenyavane-sushtestvenite-1500977.html

/КРОСС/ Министерски съвет прие осем наредби, които създават задължение към всички икономически оператори (производители, вносители и дистрибутори) да поддържат регистри с данни за всяко лице, което им е доставило, както и за всяко лице, на което са доставили даден продукт. Това значително ще подобри възможностите за проследяване във веригата на разпространение, което е особено важно за намирането и отстраняването от пазара на несъответстващи продукти. Наредбите не въвеждат нови изисквания към съответните продукти и запазват вече постигнатото високо ниво на защита на потребителите и професионалните ползватели на тези продукти

Кюфтето идва от Рим

https://www.24chasa.bg/Article/5351771

Кюфтето идва от Рим75% от хората, които обичат месо, предпочитат кюфтенцата пред пържолите. Това показва статистиката, направена по случай Националния празник на кюфтето, който е днес, пише "Дарик". Най-ранните записки за кюфтето произлизат от древен Рим. Те еволюирали в семейната кухня на Италия, а първата американска рецепта с тях е от 1889 година.

Общините спечелиха делото за раздадените от Орешарски милиони на кметства на БСП и ДПС

https://www.24chasa.bg/Article/5351755

Общините спечелиха делото за раздадените от Орешарски милиони на кметства на БСП и ДПСВърховният административен съд (ВАС) окончателно отсъди в полза на общините по делото срещу двете постановления на кабинета "Орешарски", чрез които по неясни критерии кметства, управлявани от БСП и ДПС, получиха финансиране за стотици милиони левове. Спорните пари бяха отпуснати по инвестиционната програма,

На 9 март 1934 г. е роден Юрий Гагарин - първият човек летял в космоса.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265238_%D0%9D%D0%B0+9+%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82+1934+%D0%B3.+%D0%B5+%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%AE%D1%80%D0%B8%D0%B9+%D0%93%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD+-+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%8

 На 12 април 1961 г. в 9 часа и 7 минути (6 часа и 7 минути по Гринуич) московско време Гагарин излита от космодрума Байконур на космическия кораб „Восток 1“ с ракета носител Р-7. Първите му думи в открития Космос са „Поехали !“. Позивната на Гагарин е „Кедър“. Корабът прави една обиколка около Земята, с продължителност 1 час и 48 минути и се насочва за приземяване в Саратовска област. Приземяването е успешно извършено близо до спускаемия апарат.

Новината мълниеносно обикаля целият свят. След 2 дни е тържествено посрещнат на Червения площад в Москва пред десетки хиляди ентусиазирани хора, дошли да го видят. За този си полет е награден със званието герой на Съветския съюз и е издигнат в чин майор, а датата 12 април от 1962 година започва да се чества като международен ден на авиацията и космонавтиката.

Хванаха полицай бракониер на лов за елени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5351605

Полицай от бургарското село Росен е бил хванат в крачка, докато проверява бракониерските си капани в гората. В местността Куза на територията на Държавно ловно стопанство "Ропотамо" представителят на властта е опитвал да лови едър дивеч посред нощ, когато е бил задържан.
Той имал 9 заложени примки, които са били поставени на 30-40 см височина,
Полицай от бургарското село Росен е бил хванат в крачка, докато проверява бракониерските си капани в гората. В местността Куза на територията на Държавно ловно стопанство "Ропотамо" представителят на властта е опитвал да лови едър дивеч посред нощ, когато е бил задържан. Той имал 9 заложени примки, които са били поставени на 30-40 см височина,

Цената на петрола поскъпна леко

http://econ.bg/Новини/Цената-на-петрола-поскъпна-леко_l.a_i.716618_at.1.html

Цената на петрола се покачи леко по време на третата търговска сесия за седмицата. Петролът сорт брент поскъпна с 0,78% до 39,36 долара за барел, а...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване