Радарите за превишена скорост днес - 9 март, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=315193

Служители на пътната полиция ще следят днес - 9 март, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 09:30ч.-10:30ч. Път I-9 с. Приселци, б-я Ергос - посока Бургас 11:00ч.-12:00ч. Път I-9 гр.

В кои градове бензинът е най-скъп

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557655

Драстични разлики в цените на горивата има в различите градове в България. Те варират от няколко стотинки до над 0.50 лв. за литър, пише "Сега". Забележително е, че огромни разлики има между цените на едно и също гориво на бензиностанции от една и съща верига. София се очертава като много скъп град, а Варна - като рай на евтиния бензин и дизел. Тенденцията е цените да растат с отдалечаването от морето. Лидер по най-ниски цени в цялата страна е Варна. На второ и трето място са Габрово и Кърджали, а най-скъпо излиза пълненето на резервоара в Софи...

Бензинът най-евтин във Варна, най-скъп в София

http://pik.bg/бензинът-най-евтин-във-варна-най-скъп-в-софия-news498548.html

Бензинът най-евтин във Варна, най-скъп в София

Драстични разлики в цените на горивата има в различите градове в България. Те варират от няколко стотинки до над 0.50 лв. за литър, пише в. "Сега".

Забележително е, че огромни разлики има между цените на едно и също гориво на бензиностанции от една и съща верига. София се очертава като много скъп град, а Варна - като рай на евтиния бензин и дизел. Тенденцията е цените да растат с отдалечаването от морето.

Лидер по най-ниски цени в цялата страна е Варна, показва класация на сайта fuelo.bg. На второ и трето място по евтиния са Габрово и Кърджали, а най-скъпо излиза пълненето на резервоара в София.

Преди столицата се нареждат бензиностанциите в Ловеч и Добрич. В "златната среда" по цени са Враца, Перник и Шумен. Цените на най-масовия бензин варират от 1.56 до 1.91 лева за литър. При А98 разликите са още големи - цената му вчера се движеше между 1.70 до 2.23 лева за литър. Така например варненските бензиностанции, вкл. "Бенита", "Газтрейд", "Петрол" и др., масово са продавали А98 около 1.70 лв., докато в Кърджали, Шабла, София и Хасково са зареждали на значително по-високи цени.

Драстични разлики има и в продажните цени на дизела, които вчера варираха от 1.46 до 1.84 лв. за литър. На различна цена са продавали дизела си и от "ЛУКойл". Така например във Варна той се е търгувал за 1.46 лв./л, докато в Карлово цената е била 1.79 лв./л. Подобна е и ситуацията за ОМВ, която във Варна е продавала дизела за 1.46, докато литърът в Търговище е струвал 1.79 лева. Сериозни разлики има и в цената на метана.

Експерти, които не пожелаха да бъдат цитирани, обясниха, че е нормално една и съща верига да има различни регионални цени. Във Варна например, след като бизнесменът Веселин Марешки обяви агресивно ниски цени на горивата и започна масово да "отмъква" клиенти на другите бензиностанции, всички играчи се принудиха също да свалят гарда. "Те са готови да работят с минимална печалба и дори на загуба за определен период само и само да не губят клиентите си", обясниха експертите.

Според тях разликата в цените идва и от "класата" на компаниите - някои правят по-луксозни бензиностанции, пращат служителите си на обучения, влагат подобрители в горивата и затова при тях е по-скъпо. "Не съм на загуба, нашата сила е, че успяваме да намерим баланса между потребителите и моя интерес. Ние като бизнесмени сме доволни и това се харесва на потребителите", обясни пазарната си тактика Марешки.

Вчера той обяви новите си планове. Сред тях е изграждането на бензиностанция и в София, която трябва да отвори врати до шест месеца. "В момента разглеждаме около 20 обекта, в които да реализираме нашата дейност в 20 града", каза още той на специална пресконференция във Варна. "Цената на бензина скоро ще бъде под 1.50 лв., а в София е 1.90 лв. Цените на едро в София обаче са по-ниски, отколкото във Варна. За съжаление тези разлики не влизат в джобовете на българския народ, а навсякъде другаде.

Някои платени от конкуренцията специалисти казаха, че това противоречи на свободния пазар. Вижда се, че при определени условия явно води до изкривяване на пазара. Държавата трябва да се намеси не с тежки регулации, а като сложи горна граница на цените на горивата, с която търговците да не могат да се договарят и да злоупотребяват", добави той.

Любопитен факт е, че цените на горивата, на които продават различните вериги в отделни региони, също са сходни въпреки започналото производство от КЗК за установяване на картел при големите вериги.

Вчера в София например в обектите на седемте разследвани компания А95 струваше еднакво - 1.83 лева за литър. Вчера петролните компании отказаха да коментират цените на горивата.

От Българската петролна и газова асоциация, където членуват повечето фирми от бранша, също запазиха мълчание заради започналото производството за установяване на картел от КЗК. Комисията всъщност започна разследването на седем петролни компании - основни играчи на българския пазар, заради съмнения за незаконни картелни договорки точно когато цените "се разиграха".

Преди дни и от КЗК не можаха да кажат на каква печалба са работили фирмите, подозирани в картел, защото това е търговска тайна. Комисията засече близост в ценовата политика при "Шел България", "Ромпетрол България", "Еко България", "ОМВ България", "Петрол", "НИС Петрол" и "ЛУКойл България".

Отделно от разследването срещу тях КЗК започна и производство за установяване на господстващо положение срещу "ЛУКойл Нефтохим" - отново заради съмнения за ценови игри. Наскоро в поредната акция "Горива" на МВР, НАП и Агенцията по метрология и технически надзор се оказа, че са засечени разлики в касовата наличност на отделни бензиностанции и неработещи нивомери. Отделно от това някои обекти в Харманли, София, Бургас, Варна и Плевен са продавали некачествено гориво.

Спрени от продажба бяха 17 000 л бензин и дизел.В Хасково инспекторите се натъкнали на липсваща бензиностанция фантом - на адреса липсвал такъв обект, но пък към НАП регулярно са постъпвали данни за реализирани обороти.

На бензиностанция във Враца 1500 л гориво се съхранявало в бутилки, от които клиентите можело да заредят. На обект в Харманли пък е засечено не само гориво с изключително лоши показатели, но и колонки, които измерват в ущърб на клиента. Същата бензиностанция е проверявана при предишни операции, установени са били същите нарушения, без да е последвала реакция. Подобна е ситуацията и с обект на територията на столицата, който продавал некачествено гориво.

 

Дъждовно време ни чака днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_625404.html

Днес с прекъсвания през почти целия ден ще има валежи от дъжд, по-интензивни, в следобедните часове в Централна и Западна България, съобщава НИМХ към БАН. Ще духа слаб източен вятър. Максималните температури ще са между 9° и 14°. Атмосферното налягане ще се понижава и ще бъде по-ниско от средното за месеца. Над Черноморието ще е облачно, но без валежи. Ще духа слаб източен вятър. Максималните температури ще са от 9° до 13°. Температурата но морската вода е 8-9°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала. Над планините ще бъде облачно. Ще има валежи от дъжд, над 1800 метра – от сняг, по-значителни в масивите от Западна България. Ще духа до умерен, по върховете – до силен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 6°, а на 2000 метра – около минус 1°.

К. Нинова: От началото на годината са се родили 1500 българчета по-малко - това е демографска катастрофа

http://www.cross.bg/ninova-mladite-korneliya-1500896.html

/КРОСС/ „Президентът се съгласи с нашето предложение да има КСНС за демографската криза". Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП - лява България" Корнелия Нинова в предаването „Още от деня" по БНТ. Тя припомни, че по искане на левицата в парламента е било прието решение да се представят мерки за справяне с проблема. „Такива бяха внесени в парламента, но за съжаление, никой от мнозинството не им обърна внимание. Затова ние искаме тази тема да стане национална. Защото от началото на годината са се родили 1500 българчета по-малко, в сравнение с миналата. Представете си каква катастрофа е това", заяви тя и допълни, че ако всички не осъзнаем този проблем, всичко друго няма смисъл.  Корнелия Нинова бе категорична, че средства за справяне с демографската криза има. „Само за първите месеци на тази година има 900 млн. лв. повече приходи в хазната, а за майките няма необходимите им 19 млн. лв. Това е пълен абсурд", категорична бе тя и припомни, че министър-председателят Борисов има личен портфейл от 2 милиарда лева, които той да харчи по свое усмотрение. Нинова каза също, че ако искаме да задържим майките в България, трябва политиката да е точно обратната на тази, провеждана от ГЕРБ.Тя представи и международно изследване, което показва от какво имат нужда младите хора, за да останат в България

Ким Чен Ун: Ще нанесем превантивни ядрени удари срещу САЩ, ако ни застрашат

https://www.24chasa.bg/Article/5351041

Ким Чен Ун: Ще нанесем превантивни ядрени удари срещу САЩ, ако ни застрашатСеверна Корея успя да създаде компактни ядрени бойни глави, подходящи за оборудване на балистични ракети, заяви нейният лидер Ким Чен Ун по време на среща с експерти в областта на ядрените оръжия, предаде в сряда информационна агенция KCNA, цитирана от "Фокус". В резултат на това постижение, Северна Корея има „пълноценни ядрени сили за възпиране,

"Хюндай" представи вижданията си за бъдещата мобилност

http://www.dnevnik.bg/skorost/2016/03/09/2718938_hjundai_predstavi_vijdaniiata_si_za_budeshtata/?ref=rss


"Хюндай Айоник" е голямата звезда на щанда на корейската марка в Женева. Новият модел се представя в три разновидности – като електромобил, хибрид и зареждащ се от контакта хибрид.

Колите са част от дългосрочен проект за изследване и развитие, който ще предефинира бъдещата мобилност чрез иновации, подобряване на качеството на живот на клиентите на марката и широката общественост.

Трите основни области на изследвания от проекта IONIQ са насочени към предвиждане на...

Няма пострадали при торнадото в Димитровград

https://www.24chasa.bg/Article/5351047

Няма пострадали при торнадото в ДимитровградВсичко започнало в късния следобед вчера. За няколко минути вчера ураганният вятър минал през квартала - освен покриви, потрошил и прозорци. Щеше да срути къщата върху нас, стъкла падаха върху нас, разказаха жители. Скрихме се в банята, толкова страшно беше, допълниха други. Искаме помощи, имаме инвалид в семейството, а живеем със 115 лв.

Варненец отличен със сребърен медал от фотоконкурса "Моята Рила"

http://petel.bg/Varnenets-otlichen-sas-srebaren-medal-ot-fotokonkursa-Moyata-Rila__148241

Фотографията на варненеца Кирил Тодоров "Лъч" е наградена със сребърен медал и фотоапарат "Олимпус" от Националния фотоконкурс „Моята Ри...

Жена се събуди след 8-месечна кома, направи шокиращо разкритие

http://petel.bg/ZHena-se-sabudi-sled-8-mesechna-koma--napravi-shokirashho-razkritie__148242

Китайката Лин Ингуинг, на 22-години, се събуди от кома и обвини нейният приятел Лиу Фенг в брутален побой над нея. Шокиращото в случая е, че т...

Ким Чен Ун: КНДР може да използва ядрени заряди в ракети

http://offnews.bg/news/n_1/n_625403.html

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун заяви, че страната му има ядрени бойни глави, които могат да бъдат поставени на балистични ракети. Това съобщи южнокорейската агенция Ренхап, като се позовава на медии в Пхенян. Ким Чен Ун е похвалил учени и техници на КНДР, които са изпълнили задачата теглото на ядрените бойни глави да бъде намалено, за да се използват в балистичните ракети. Лидерът на КНДР се е срещнал с  екипите, работили по нареждането.  Напрежението на Корейския полуостров ескалира след 6 януари тази година, когато Пхенян тества ядрено оръжие и изстрелването на сателит с помощта на ракета носител на 7 февруари, който може да се използва за ядрен удар на 12 хиляди километра. 300 000 южнокорейски и 17 000 американски войници участват от началото на тази седмица в Южна Корея в съвместни учения, а в отговор Ким Чен Ун нареди страната и армията да бъдат готови за изпреварващ удар по всяко време. 

Китайка се събуди след 8-месечна кома и направи шокиращо разкритие

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265202_%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D0%B1%D1%83%D0%B4%D0%B8+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+8-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B0+%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D

 Китайката Лин Ингуинг, на 22-години, се събуди от кома и обвини нейният приятел Лиу Фенг в брутален побой над нея. Шокиращото в случая е, че това се случва след като той е наричан от всички в страната герой и много достоен мъж, защото плати около 35 000 евро за лечението й в болницата, както и използваше голяма част от времето си да стои до пострадалата, информира "Мирър".
Лин Ингуинг изпадна в 8-месечна кома след много сериозна контузия на главата.

Нейният приятел Фенг постоянно беше хвален в китайската преса като модел за подражание след като използва своите средства за лечението на приятелката си, както и това, че не преставаше да повтаря, че винаги ще се грижи за нея, каквото и да става. 



Сега, обаче, след излизането на пострадалата от кома, той е наричан измамник след разкритията на Лин, че всъщност той е причината тя да изкара толкова време в подобно състояние.

Лин разказа, че във фаталния ден е работела във фирмата на Фенг за производство на хляб. Той я обвинил, че е изпекла лошо хляба и безпощадно я ударил с точилка, след което тя изпаднала в кома.

Освен това тя разказа, че приятелят й я е пребивал в още няколко случая.

Закон позволи носенето на пистолет без разрешение в Западна Вирджиния

https://www.24chasa.bg/Article/5351038

Закон позволи носенето на пистолет без разрешение в Западна ВирджинияВластите в американския щат Западна Вирджиния приеха закон, който позволява на пълнолетни лица да носят скрито огнестрелно оръжие без специално разрешение, предаде телевизия Fox News, цитирана от "Фокус" От 5 юни всеки пълнолетен гражданин, който има право да притежава огнестрелно оръжие, може скрито да го носи без да се налага да получи изрично

Метеоролог: Снегът се завръща!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265201_%D0%9C%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%3A+%D0%A1%D0%BD%D0%B5%D0%B3%D1%8A%D1%82+%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0%21

 Снегът се завръща! По планините ще има солидна снежна покривка, за радост на скиорите, които не са успели да се порадват на зимните спортове. Затова моят съвет е - не сменяйте зимните гуми до края на месеца. Това заяви пред Нова телевизия метеорологът доц. Георги Рачев.
Понижаването на температурите ще започне от днес и ще се усети най-силно в края на седмицата. 

Доц. Георги Рачев прогнвозира още по-влажна пролет, с повече валежи. Температурите през април няма да бъдат нито по-високи, нито по-ниски от нормалните за сезона.

„Надявам се заради тези валежи по-малко райони в България да бъдат на воден режим”, отбеляза доц. Георги Рачев.

Известна британска акушерка ще консултира безплатно българки през април

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2016/03/09/2719076_izvestna_britanska_akusherka_shte_konsultira_bezplatno/?ref=rss


На 12 април у нас пристига докторът по акушерство и експерт в министерството на здравеопазването на Великобритания Трейси Купър. Освен за да проведе безплатни консултации с бременни българки, тя ще гостува и за да проведе проучване и да запознае българското акушерско съсловие с модерните практики на Острова в областта на самостоятелните акушерски услуги. 

Д-р Купър идва в България по покана на акушерския кабинет "Зебра" и по европейски проект, който финансира изследвания в сферата на...

Западните Балкани се борят с наводнения, утре се чака още дъжд

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5351039

С големи наводнения се борят Сърбия, Албания, Косово и Босна и Херцеговина, където от дни не е спирало да вали. 
След проливните дъждове, в 15 общини в Сърбия е в сила извънредно положение. Властите мобилизираха силите на гражданска защита и части на армията. Спасители помогнаха за евакуирането на стотици домакинства.
С големи наводнения се борят Сърбия, Албания, Косово и Босна и Херцеговина, където от дни не е спирало да вали.  След проливните дъждове, в 15 общини в Сърбия е в сила извънредно положение. Властите мобилизираха силите на гражданска защита и части на армията. Спасители помогнаха за евакуирането на стотици домакинства.

Търговци дискриминират потребители от България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265200_%D0%A2%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D1%86%D0%B8+%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%

 Избрали сте си дадена стока от определен търговец и желаете да научите повече информация за нея или да я купите онлайн. Опитвате се да влезете в официалната страница на търговеца, която завършва на .com, но веднага ви препраща към българското представителство, респективно интернет страница, която завършва на .bg. В първия момент не разбирате какво точно става и съвсем логично отивате в Google, където отново изписвате името на търговеца. Първият резултат е официалната страница, завършваща на .com, но като я натиснете отново ви се отваря страницата, завършваща на .bg.
Къде е проблемът?

Определено не е във вас или вашия компютър. Проблемът е, че сайтът „майка” разпознава, че сте от България (т.е. имате български IP адрес) и автоматично ви отваря страницата на местния представител. На пръв поглед в това няма нищо лошо – все пак трябва да се стимулира не само родното производство, но и родната търговия, макар и под формата на представителство на чужда компания. В действителност обаче на вас са ви нарушени правата. Първо правото на информация и второ – правото да изберете по-изгодната цена на въпросната стока, защото цените й са различни за отделните страни от Европейския съюз, независимо че производителят е един и същи.

България е член на Европейския Съюз и като такава правата на българския потребител и на британския, германския, френския или който и да било друг би трябвало да са равни. Какви са ви правата, когато спрямо вас е наложена директна или индиректна дискриминация? 

Отговор бе потърсен от Европейския потребителски център, в лицето на неговия директор Игнат Арсенов. 



Господин Арсенов, разрешено ли е ограничение за достъп до даден сайт?

Директивата за услугите забранява дискриминацията срещу европейски потребители на услуги на базата на тяхното гражданство или държава, в която живеят. Въпреки това все още има случаи на подобни проблеми – дискриминацията може да бъде и индиректна - например когато има ограничения или изисквания, свързани с държавата, в която е издадена разплащателната карта, мястото, на което може да се извърши доставка или заради IP адреса, през който се влиза, както е в случая.

В Европейския потребителски център (ЕПЦ) България също пристигат подобни сигнали. Преди време българин си поръчва козметика от френски сайт, където няма ясни ограничения за купуване от страна на БГ потребители. Компанията получава плащането, но не изпраща поръчката и дори отказва да върне платените вече пари с обяснението, че потребителят може да купи козметиката от някой от българските търговски представители на фирмата. След намесата на ЕПЦ във Франция и България тамошната фирма променя политиката си и в момента извършва доставки директно до България.

Дискриминацията обаче не е само за българи. В мрежата на европейските потребителски центрове има сигнал и от потребител в Малта, който иска да поръча спортни обувки от германски сайт. На сайта е посочено, че доставката е безплатна за всички държави в ЕС, но Малта е в списък с други държави, доставката, до които струва 50 EUR. Потребителят подава жалба и получава отговор, че това е решение на управителния съвет на дружеството. С търговеца се свързва ЕПЦ и впоследствие сроковете и условията на уебсайта са променени, а Малта е включена в списъка с държавите с безплатна доставка.

Защо граждани на ЕС не могат да се възползват от ценовата политика, която се ползва от други граждани на ЕС?

При определени случаи е разрешено търговците да прилагат различни условия за потребителите, но за това трябва да има обективна причина – например допълнителни разходи за доставка, специфичните рискове, свързани с действащите в други държави членки правила и разпоредби, различните пазарни условия, като например цените, предлагани от конкуренцията, или липсата на права върху интелектуалната собственост.

Правилото за недискриминация трябва да се прилага при разпространение на стоки и услуги, туристическите услуги, развлеченията, услугите за наемане и отдаване под наем (вкл. и на коли).

Как може да се избегне подобно ограничаване до достъп до информация, съответно и ценова дискриминация?

Заради това по принцип съветът ни е, че ако потребителят иска да ползва услугите на дружество в друга държава от ЕС, трябва да се свърже директно с търговеца (по мейл или телефон). Подобно запитване, особено ако се случи няколко пъти, може да стане повод търговецът да започне да предлага услугите/стоките си и в България.

В момента в мрежата от Европейски потребителски центрове тече проучване за проблеми, свързани с онлайн пазаруването, основани на националността или мястото на живеене.

Важно е да се знае, че всеки потребител, който се почувства дискриминиран заради проблеми с пазаруване в друга страна от ЕС, може да се оплаче до нас в ЕПЦ България.

Най-важното за онлайн пазаруването:

Имате право да анулирате покупката в срок от 14 дни, това е т.нар. - "период за размисъл", който почва да тече от деня, в който получите поръчаните продукти. След това продавачът е длъжен да ви върне парите в срок от 30 дни по начина, по който вие сте платили. Възстановената сума трябва да включва всички понесени от вас разходи.

Има и още няколко важни съвета, които е добре да спазват потребителите:

1. Да пазаруват от познати/проверени сайтове. Да преценят кое е твърде хубаво, за да бъде вярно – да не се доверявате на „ексклузивно” ниска цена, защото платената стока може изобщо да не пристигне при тях.

2. Да принтират всички документи и да ги пазят.

3. Да използват кредитна карта или друга система за плащане (Pay Pal).Никога да не попълват онлайн ПИН кода на картата си, нито да пращат подобна информация по мейла.



Източник: fakti.bg

Уникално: Чиновник помоли президент да му намали заплатата заради безделие

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265199_%D0%A3%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%3A+%D0%A7%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D0

 Кипърският държавен служител Мариос Дроушиотис написа писмо на президента на страната Никос Анастасиадис, в което поскал да му се намали заплатата. Дроушиотис, който работи в министерството на енергетиката, търговията, промишлеността и туризма на страната от февруари 2015 г., счита, че той "не прави нищо, но пък за сметка на това получава доста голяма заплата".
Както съобщава изданието Malay Mail Online, Дроушиотис заема поста на ръководител на един от отделите към министерството  и през него не е преминал нито един документ, а самият чиновник не е получил нито едно указание от висшестоящето ръководство. 

"Считам за недопустимо работник, получаващ такава висока заплата да работи толкова пасивно", заявява той в писмото.

Чиновникът отбелязва, че държавата може да икономиса като го накара да стои в къщи да му превежда заплатата и по този начин няма да се плаща за отопление и осветление в офиса. 

Както се съобщава в статията, чиновниците от неговото ниво получават около 5 хиляди евро на месец. А средната заплата в неголемите европейски държави е около 1 500 евро.

Нека не гледаме на мигрантите като на неодушевени предмети, призова Бъчварова

http://politics.actualno.com/neka-ne-gledame-na-migrantite-kato-na-neodusheveni-predmeti-prizova-bychvarova-news_527607.html

Най-важният успех към момента е, че има общо решение, има споразумение и трябва да бъде ограничен бежанският поток. Нека не гледаме на мигрантите като на неодушевени предмети. Дилемата между сигурността на отделните държави и сигурността на тези хора остава, каза вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова в коментар след срещата на Върха в Брюксел между ЕС и Турция и решението за закриване на „балканския маршрут” за мигрантите. Според нея най-добрият вариант за България е по

Пентагонът вярва, че е военният министър на ИД е убит

http://asia.actualno.com/pentagonyt-vjarva-che-e-voennijat-ministyr-na-id-e-ubit-news_527608.html

Един от лидерите на терористичната групировка "Ислямска държава" Абу Омар ал-Шишани - грузинският гражданин Тархан Батирашвили, вероятно е елиминиран в резултат на военна операция, заяви говорител на американското военно ведомство. По-рано, в началото на март, Пентагонът съобщи за подготвянето на въздушен удар с ликвидирането на Абу Омар ал-Шишани. Според говорителя Питър Кук операцията се провежда в района на Еш-Шадат в сирийската провинция Ал-Хасака. Американската армия смята, че Абу Омар ал

Боклукът се превърна в политическо препятствие номер едно в Ливан (Видео)

http://asia.actualno.com/boklukyt-se-prevyrna-v-politichesko-prepjatstvie-nomer-edno-v-livan-video-news_527599.html

Огромни сметища сред ливанската природа бяха заснети с помощта на дрон от гражданско обединение, което опитва да мобилизира обществото срещу кризата с боклука, израз на политическата безпътица в страната, информира БГНЕС. Обединението „Вие смърдите” е родено от големите демонстрации преди осем месеца срещу безхаберието на правителството по въпроса с отпадъците. Клипът е отговор на клип на Министерството на туризма, който се хвали със съкровищата на ливанската природа, заснети от въз

Четин Казак: И съдът показа, че здравната реформа на Москов е сбъркана

http://politics.actualno.com/chetin-kazak-i-sydyt-pokaza-che-zdravnata-reforma-na-moskov-e-sbyrkana-news_527612.html

И съдът показа, че здравната реформа на Москов е сбъркана. Време е управляващите да си вземат поуки. Реформата не работи в полза на хората. Съдът каза същото и ние от ДПС, в качеството си на опозиция, сме доволни от това решение. Това каза пред bTV съпредседателят на ДПС Четин Казак. „Правителството и кабинетът са крайно нестабилни. Постоянно виждаме как малки коалиционни партньори на ГЕРБ само се опитват да рекетират. Те искат да управляват повече, отколкото хората са им гласували като

Още една причина за влошаването на паметта

http://health.actualno.com/oshte-edna-prichina-za-vloshavaneto-na-pametta-news_527518.html

Наднорменото тегло може да повлияе негативно на състоянието на човешката памет, смятат психолози от Кеймбриджкия университет. В хода на изследвания те са установили наличието на връзка между излишното тегло и по-ниските показатели на епизодичната памет. Епизодичната памет е система от памет, която съдържа събитийна информация за човека във форма, в която имат значение контекстуалните свойства (място и време). Според изследователите получените резултати потвърждават съществуващите изводи за пот

Торнадо отнесе покриви в Димитровград

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/09/2719489_tornado_otnese_pokrivi_v_dimitrovgrad/?ref=rss


Десетки къщи в Димитровград останаха без покриви след ураганния вятър, който премина през района. Жители на пострадалия квартал описаха пред Нова тв преживяното като "невиждано торнадо".

Бурята се е стоварила в кв. "Изток-2" в късния следобед. Най-тежко са засегнати къщите по улици 5-а, 9-а и 10-а. За минути покриви и керемиди от поне 20 къщи са се разхвърчали.

Някои от домовете са били за кракто и без ток през нощта. Отнесена е метална автобусна спирка в другия край на...

Пентагонът представи на Обама план срещу "Ислямска държава" в Либия

https://www.24chasa.bg/Article/5351035

Пентагонът представи на Обама план срещу "Ислямска държава" в ЛибияПентагонът е разработил и представил на американския президент Барак Обама подробен план за военна операция срещу бунтовниците от терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) в Либия, съобщи вестник The New York Times, цитиран от "Фокус". Според източници на вестника в администрацията на САЩ, става дума за „подробен списък на военните

Невиждано торнадо връхлетя Димитровград

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265198_%D0%9D%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BE+%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%BE+%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%85%D0%BB%D0%B5%D1%82%D1%8F+%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B3%D1%80%D

 Вихрушка премина през димитровградския кв. „Изток-2” и отнесе покривите на близо 30 къщи. Най-пострадали са на ул. №10, в някои от домовете хората са останали без ток, съобищ Нова телевизия в сутрешен репортаж.
Жителите на квартала описват случилото се като „невиждано торнадо”, което тръгнало от района на автобусната спирка в източната част, отнесло металната спирка през пътното платно, захвърлило я от другия край и продължило в западна посока. Според разказите на очевидци в основата си торнадото било около 50 метра, а в короната му - три пъти повече. 

По-късно електричеството в по-голямата част на квартала бе възстановено. Предстои в сряда сутринта със заповед на кмета Иво Димов да бъде назначена комисия от специалисти, която да опише щетите.

Япония се е преместила с около 5 метра

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557654

След най-мощното в националната история земетресение от 11 март 2011 година, територията на Япония продължава да се премества на изток. Както съобщава в сряда държавното Управление за географска информация, само за последната година територията на префектурите Мияги и Ивате, които са в североизточната част на остров Хоншу, се е преместила на отделни места с 10 см. След труса с магнитуд 9 по Рихтер обширни райони от тази зона са се преместили към Америка на около 5 метра. Силно земетресение в Яп...

Таксиджия осъди община Хасково заради непочистена улица

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265197_%D0%A2%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8+%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%A5%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D0%BD

 Таксиметров шофьор осъди община Хасково заради непочистена от снега улица, поради което той се блъснал в електрически стълб. Пак заради хлъзгавата настилка, по нея поднесли следващите коли и цели 13 се забили в катастрофиралото такси. Това е най-масовата катастрофа в Хасково за последните 5 години признаха тогава полицаите, пристигнали на мястото на инцидента. Инцидентът станал навръх Нова година – 31 декември 2014 година.

Таксиджията поискал чрез съда тези пари от община Хасково, която отговаря за почистването на улиците през зимата. Районен съд Хасково обаче отхвърлил иска на човека и той обжалвал пред окръжния, който отменя решението на колегите си и се произнасят в полза на човека. Специално през този ден КАТ регистрира над 50 ПТП-та, някои от които със значителни материални щети. Според граждани на Хасково, нито една от многобройните стръмни улици в града не е била почистена. Мястото на инцидента, улица Каменни, пък е единственият достъп до два големи квартала и  този ден е била обект на интензивен трафик.

От представените в съда доказателства става ясно, че отговорността за почистването на улиците в града в този период е на общинското предприятие “Екопрогрес”. Фактът, че в този ден е бил мобилизиран целият състав на фирмата не е от значение, съществен е резултатът”, отбелязват в решението си магистратите.

За това решение на съда натежават и показанията на призованите полицаи, които свидетелстват, че улицата е била толкова хлъзгава, че едва са стигнали пеша до произшествието.

За да отхвърли иска на таксиджията, Районният съд е кредитирал заключение на вещо лице, което смята, че причина за катастрофата е несъобразена скорост. “Ако причината бе несъобразена скорост, нямаше още 13 автомобила да се блъснат на същото място”, опровергават това заключение окръжните съдии. Освен щетите по автомобила, общината ще трябва да плати и съдебните разноски в размер на 751 лв.

 
 

Най-важното от Варна във вчерашния 8 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=315201

Готвят втори фестивал на великденското яйце във Варна Втори Фестивал „Великденската магия на българското яйце“ организират домакините от Етнографския музей във Варна тази година, научи Moreto.net. Варна на едно от последните места по заболеваемост от грип Варненска област е на едно от последните нива по заболеваемост от грип и ОРЗ в страната.

Държавата с мерки, за да задържи младите хора от Странджа, Сакар и Родопите

http://pik.bg/държавата-с-мерки-за-да-задържи-младите-хора-от-странджа-сакар-и-родопите-news498534.html

Държавата с мерки, за да задържи младите хора от Странджа, Сакар и Родопите

Държавата ще предприеме мерки за задържане на младите и образовани хора в районите около Странджа, Сакар, Родопите и всички погранични и планински територии. Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, цитирана от "Стандарт".

Подобни мерки са включени в Целенасочената инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа-Сакар, пограничните, планинските и полупланинските слаборазвити райони, обясни тя.

Вчера Павлова изнесе лекция пред студенти от Варненския свободен университет "Черноризец Храбър".

 

БСП иска свикване на КСНС заради демографската криза

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265196_%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%A1%D0%9D%D0%A1+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B

 Поискахме свикване на КСНС заради демографската криза. Запознахме президента с наши данни и срещнахме разбиране от негова страна. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков след срещата на партията с президента Росен Плевнелиев. Той бе категоричен, че е нужно увеличаване на помощите за отглеждане на дете. „Тенденцията е убийствена за българската нация. Необходими са ясни, краткосрочни, конкретни, ефикасни мерки от страна на правителството, подсигурени със съответния финансов ресурс“, каза още социалистът.

Миков заяви още, че според него наблюдаваме очевидна дясна политика от страна на правителството. „Стабилността на управляващите се крепи на аритметика, а не на изпълнения на предизборни и политически ангажименти“, възмути се той и добави, че това вещаело нестабилност за България.

Соцлидерът не пропусна да честити празника на нежната част от журналистическото съсловие.

Църквата почита Деня на Свети Четиридесет мъченици

http://pik.bg/църквата-почита-деня-на-свети-четиридесет-мъченици-news498533.html

Църквата почита Деня на Свети Четиридесет мъченици

Денят на Свети Четиридесет мъченици, който Българската православна църква почита днес, в нашия календар е свързан с победата на цар Иван Асен Втори над византиеца Теодор Комнин, станала на 9 март 1230 година.

По този случай българският владетел построил в столицата Търново прочутия храм "Свети Четиридесет мъченици".

Църквата определя този ден и като празник на четиридесетте войници от арменския полк в римския гарнизон в град Севастия, които след жестоки мъчения умират за своята вяра по време на преследванията на християните от император Ликиний през пети век.

Християнските светци са влезли и в народния ни празничен календар, като са дали името на един хубав пролетен празник - "Свети Четирсе", или наричан още Младенци.

Той се чества за здраве на децата, най-вече на момчетата, но е и подготовка за настъпването на пролетното равноденствие.

На този ден се месят младенци - обредни хлебчета във формата на кукли, намазани с мед. Те са 40 на брой. Толкова са и пълнените чушки с боб на трапезата, и постните сърми. С 40 залъка и с 40 глътки се приветства небесното светило, което от този ден "се обръща към лятото" и стремително започва да се издига към точката на пролетното слънцестоене.

 

Изгубено дете на бежанци откри родителите си след една година

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2016/03/09/2719238_izgubeno_dete_na_bejanci_otkri_roditelite_si_sled_edna/?ref=rss


10-годишно момче от Афганистан се събра с родителите си бежанци, след като в продължение на една година се е смятало, че малкия Махди се е удавил в Егейско море по пътя между Турция и Гърция.

Семейството е чакало да се качи на лодки до Лесбос в началото на 2015 г., когато Махди Рабани се изгубва в тълпата от имигранти на турския бряг. Семейството му се върнало да го търси, преди да се отправи към Германия.

Когато синът им не бил открит, родителите се опасявали, че се е...

Отпускаме 600 бона за програмисти

http://pik.bg/отпускаме-600-бона-за-програмисти-news498531.html

Отпускаме 600 бона за програмисти

Държавата ще отпусне 600 бона допълнително на университетите, които успеят да приемат повече математици и програмисти от миналата година. Очаква се покрай солидния бонус привлечени допълнително да бъдат поне 300 души, казаха от МОН.

За всеки новоприет програмист или математик над миналогодишната бройка вузът ще получава 2 бона, които се дават отделно от държавната субсидия. В момента у нас учат едва 417 математици, а компютърджиите в университетите са малко над 7000.

В същото време бизнесът твърди, че е готов да отвори 10 000 работни места за ИТ-специалисти, но няма достатъчно желаещи да ги заемат. Затова догодина компютърните науки и математиката ще бъдат единствените, които ще могат да приемат студенти без лимит, пише "Стандарт".

Бонусите са част от новата методика за промяна във финансирането на университетите и приема на студенти. Прости изчисления показват, че на нейната база ще бъде отрязан например приемът в специалност "Икономика" на почти всички университети, включително УНСС. Най-слабите специалности ще бъдат намалени наполовина.

Единствен с увеличение на студентите по "Икономика" ще бъде Софийският университет. Голямо рязане на бройки ще има и в специалността "Администрация и управление", като намалението на местата ще засегне всички университети.

 

Анкара подпука още една неудобна медия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265195_%D0%90%D0%BD%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BF%D1%83%D0%BA%D0%B0+%D0%BE%D1%89%D0%B5+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%8F

 Само няколко дни след като взе контрола над най-високотиражния опозиционен вестник „Заман“, турското правителство сложи ръка и върху информационна агенция „Джихан“. Съдът назначи трима синдици в управлението на медията. „Джихан“ е близка до движението на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвинява в заговор за сваляне на правителството през 2013 г. и опити за подкопаване на властта. През последните две години турските власти започнаха редица съдебни процеси срещу привърженици на Гюлен. Турските власти поеха контрол над в."Заман" в петък в рамките на операция срещу поддръжници на живеещия в САЩ Гюлен. "Заман" беше свързван с Гюлен. Правителството твърди, че движението на проповедника, наречено Хизмет (Служба), е терористична групировка.

Същевременно стана известно, че в "Заман", планира да продължи да излиза като опозиционен ежедневник в Германия, след като турските власти поеха контрол над изданието в Турция, съобщи Ройтерс, като цитира главния редактор на в."Заман Алмания" Сюлейман Баг. От днес ние печатаме версия на "Заман", която няма нищо общо със "Заман" в Турция, защото той бе насилствено взет под контрол от държавата, посочи Сюлейман Баг в интервю за Ройтерс.

Броят в понеделник на "Заман Алмания" излезе с черна първа страница със заглавие "Конституцията е премахната". Този брой е в рязък контраст с публикувания в Турция в."Заман", който в неделя изостави критичния си тон към правителството и публикува ласкателни материали за президента Ердоган.

Ние ще печатаме независим вестник. Още не сме разгледали въпроса как ще правим това. Това е ново предизвикателство за нас, добави Баг.

Правозащитни организации и отговорни представители на ЕС критикуваха действията на Анкара по отношение на опозиционния вестник, като заявиха, че те нарушават свободата на печата в Турция - страна кандидат за членство в евросъюза. Анкара отхвърля подобни обвинения. Германските политици се присъединиха към критиките срещу мярката, предприета от Анкара. Този, който иска да се присъедини към ЕС, трябва да подкрепя свободата на изразяване, свободата на печата и трябва да проявява търпимост към критика, заяви лидерът на партията на Зелените Джем Йоздемир, който е от турски произход.

Бан-Ки мун и евролидерите призоваха Турция да зачита свободата на словото.

Дъжд и до 14 градуса днес

https://www.24chasa.bg/Article/5350998

Дъжд и до 14 градуса днесДнес с прекъсвания през почти целия ден ще има валежи от дъжд, по-интензивни в следобедните часове в Централна и Западна България. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН), предаде "Фокус" . Ще духа слаб източен вятър. Максималните температури ще са между 9° и 14°.

Разрешиха на японките брак след развод

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265194_%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%8F%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BA+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4

 Правителството на Япония внесе поправка в действащ повече от 100 години закон, който забранява на жените да се омъжват отново в течение на 6 месеца след развод.

Сега депутатите намалиха този срок на 100 дни. В случай, че се предостави медицинска справка за това, че в момента на развода жената не е била бременна, времето за изчакване отпада изцяло. В края на миналата година Върховният съд на Япония призна този закон за неконституционен, което и принуди правителството да внесе съответните поправки.

Смисълът на приетия преди 100 години закон в първоначалния му вид е, че само по пътя на забрана за сватба в течение на половин година след развода, може да се избегнат грешки при определяне на бащинството на родените през този период деца. Днес, с наличието на надеждни методи за генетичен анализ, този закон е най-малкото смешен.

МО на РФ: В Сирия са постигнати споразумения за примирие с още два отряда

http://www.cross.bg/siriya-prekratyavane-primirie-1500888.html

/КРОСС/ През последните две денонощия са постигнати споразумения за примирие с командирите на още два отряда, действащи в провинция Дамаск с обща численост до 300 души. Това се казва в съобщение на руския център за примирието на враждуващите страни в Сирия, публикувано на сайта на Министерството на отбраната на РФ, предаде ТАСС. „По такъв начин общият брой на отрядите, заявили съгласието си с изпълняването и приемането на условията за прекратяване на бойните действия, достигна 37“, се казва още в съобщението. Селищата, с чиито главатари са постигнати споразумения за примирие, са останали без промяна – 42. „В провинция Хама по инициатива на губернатора и с широката подкрепа на населението се проведе събрание на участниците в народното примирие, – се казва в съобщението. – Над 40 делегати, представящи 82 населени места, заявиха необходимост за запазване на единството на Сирия чрез прекратяване на бойните действия и установяване на вътрешнонационален политически диалог“. Режимът на прекратяване на огъня в Сирия е нарушен седем пъти през последното денонощие, се съобщава още в информационния бюлетин на руското министерство на отбраната. „През последното денонощие режимът на прекратяване на бойните действия е нарушен 7 пъти (в Алепо 4 пъти, Идлиб – 2 и Латакия – веднъж)

В Китай не могат да спрат сватбите с мъртви булки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265193_%D0%92+%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9+%D0%BD%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%82+%D1%81%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81+%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D0

 Китайската полиция разследва кражбата на покойници от гробищата. Според органите на реда, телата на починалите жени са продавани на "черния" пазар за хиляди евро, за да се удовлетвори нарастващото търсене на "невести-трупове", информира агенция "Синхуа". Мъртвите невести са използвани за извършването на древния ритуал "минхун" - бракосъчетание на покойници. В някои райони на страната съществува поверие, че мъжът не трябва да умира ерген, защото това ще донесе нещастие на населеното място. Като резултат от това, ако мъжът умре неженен или неговата вдовица се омъжи отново, то семейството на покойника прави всичко възможно, за да му намери другарка за задгробния живот. Те се стараят да се сдобият с труп на "свободна" жена. Същото важи и за починалите жени – за тях е необходим мъртвец от мъжки пол. При това според думите на задържан за кражба на трупове, особено се ценят "свежите" покойници, погребани неотдавна. Той уточнява, че за един от тях той е получавал по 5-6 хиляди долара. "По-старите" трупове, според него, не се търсят много, защото скелетите трябва сериозно да се укрепват, да се обличат и чак след това да се поставят до умрелия мъж.

Най-често откраднатите тела, които са използвани за "браковете на призраците", е почти невъзможно да бъдат върнати.

За последните три години, например, в провинция Шанси са били откраднати поне 30 тела, заявява пред агенцията Лин Сюи, заместник-директорът на полицията в района Лин Сюй.

През 1949 г. комунистите се опитали да сложат край на тази практика. В съвременен Китай извършването на "минхун" се счита за част от миналото и се забранява от властите. Селяните започнали да погребват своите близки с портрети или манекени. Но с нарастване на благосъстоянието традицията се върнала в цели райони на страната.

 

Източник Блиц

Торнадо отнесе десетки къщи в Димитровград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5350980

Ураганен вятър остави без покрив десетки къщи в Димитровград. Стихията се извила вчера следобед, а част от хората изкараха безсънна нощ на улицата, съобщава Нова ТВ.
Само за броени минути бурята отнесла всичко по пътя си. Силният вятър помита квартал "Изток - 2". Освен домовете на хората, ураганът помита контейнери и спирки.
Ураганен вятър остави без покрив десетки къщи в Димитровград. Стихията се извила вчера следобед, а част от хората изкараха безсънна нощ на улицата, съобщава Нова ТВ. Само за броени минути бурята отнесла всичко по пътя си. Силният вятър помита квартал "Изток - 2". Освен домовете на хората, ураганът помита контейнери и спирки.

Букет от оръжия за 8 март от руски вицепремиер

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265192_%D0%91%D1%83%D0%BA%D0%B5%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+8+%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B5%D

 Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин поздрави по необичаен начин дамите с 8 март. "Военно-промишленият комплекс подарява оригинален букет от "Хризантеми", "Хиацинти", "Божури", "Карамфили", "Лалета", "Метличина" и "Акация"!" Това написа в профила си в Туитър висшият чиновник по повод Международния ден на жената. Към поста си той прикачи снимки на едноименните системи на далекобойната артилерия на руската армия.

Коментарите под съобщението на Рогозин в социалната мрежа се разделиха на два коренно противоположни полюса. Олга Дмитриченко, например, написа: „Отличен букет! Мерси! Спя спокойно“. Олга Шпрейер също благодари за „подаръка“ с думите: „Най-прекрасният букет, който вдъхва увереност в утрешния ден!“. Мъжката част от участниците във форума бяха по-критични, като някой иронично нарекоха Рогозин „градинар-професионалист“, други пък си пожелаха тези цветя никога да не донесат „плодове“. Един ползвател на Туитър риторично попита: „А не ли ви стиска да ни подарите мир!?“ Дмитрий Рогозин, който отговаря в правителството за военно-промишления комплекс, е известен с острия си език и провокативните си изказвания. Ден преди това той по своеобразен начин коментира неочакването искане на Турция за увеличаване на финансовата помощ от ЕС за разрешаване на бежанската криза. По този повод вицепремиерът иронично написа в социалната мрежа: „Концепцията се промени“. Има хубав виц на тази тема“. Пресата припомня анекдота, в който сър Хенри се прибира вкъщи мъртво пиян и заповядва на слугата си Баримор да му донесе леген, защото му се повръща. След дълго увещаване слугата отива за леген, но когато се връща сър Хенри го посреща с доволна усмивка: „Баримор, концепцията се промени, аз се на*рах…“ Преди време по повод отношенията между Москва и Вашингтон Рогозин отбеляза: „Американците изхождат от принципа, че дипломатическите преговори са хубаво нещо, но те ще станат още по-ефективни, ако на масата лежи „Парабелум“. В друго свое изказване висшият чиновник нееднозначно обозначи и отношението си към НАТО: „Руските дипломати ще получат специален речник за общуване с алианса. Оказва се, че „майната ти“ се пише отделно“.

Междувременно руският президент Владимир Путин поздрави рускините с 8 и март с телевизионно обръщение. „Жените ни дават живот, греят ни с любовта си, подкрепа и грижа. Именно в жената, в нейното достойнство и милосърдие се разкрива истинската душа на Русия“, подчерта държавният глава в поздрава си, излъчен от тв канала Russia Today. В обръщението си президентът отдели особено внимание на представителките на нежния пол от военното поколение. „Вашата сила на духа, вашият подвиг ни научиха да бъдем истински мъже и да побеждаваме въпреки всичко“, отбеляза Путин. 

ВВС на САЩ изгубили доста пилоти в борбата с "Ислямска държава"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265191_%D0%92%D0%92%D0%A1+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D0%B2+%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B1%D0%B0%D1%

 Американските ВВС са загубили почти 20 пилоти по време на операциите против групировката „Ислямска държава”, съобщи министърът на ВВС на САЩ Дебора Ли Джеймс. „Загубихме 19 летци. От тях 8 загинаха в резултат от действията на противника”, заяви министърът на брифинг в Пентагона, като не уточни нищо за останалите 11 пилоти. Обикновено в сянка остават полетите за специални задачи или на спомагателната авиация – транспортни самолети и хеликоптери и вероятно загубите идват от там.

Барак Обама обяви за създаването на международна коалиция против ИД на 10 септември 2014 г. По това време САЩ вече бомбардираха позиции на терористите в Ирак със санкции на Багдад.

В понеделник администрацията на Обама съобщи за плановете си да уведоми за цивилните и бойните загуби по време на операциите на САЩ срещу тероризма през последните 6 години. Тази прозрачност е най-добрият начин за поддържането на законността на антитерористичните операции, смятат във Вашингтон.

Междувременно стана известно, че президентът на САЩ Барак Обама ще има голяма компания за историческото си посещение в Куба този месец, съобщи Ройтерс. Той ще бъде придружаван от делегация от около 20 конгресмени и сенатори.

Подробностите все още се уточнявали, но според източниците делегацията вероятно ще включва и републиканци, и демократи, за да се подчертае подкрепата и от двете партии на политиката за нормализиране на отношенията с комунистическия Остров на свободата.

Белият дом съобщи на 18 февруари, че Обама ще посети Хавана на 21 и 22 март - историческо пътуване, което ще е още една крачка към прекратяване на продължилата десетилетия вражда между бившите врагове от времето на Студената война.

В същото време бе съобщено, че премиерът на Израел Бенямин Нетаняху се е отказал от поканата на президента на САЩ Барак Обама за среща на 18 март. Това съобщи пред журналисти официалният представител на Съвета за национална сигурност при Белия дом Нед Прайс. "Смятахме да проведем среща, но бяхме учудени да разберем, първоначално от съобщения в медиитe, че премиерът е отменил посещението си", каза Прайс. "Съобшенията, че не сме успели да координираме графика с този на премиера, не отговарят на истината", добави той.

Очакваше се, че израелският премиер ще посети Вашингтон този месец и ще говори пред Американско-израелския комитет по обществени работи (AIPAC). Израелски медии обаче съобщиха, че той се отказва от това пътуване, тъй като в региона пристига вицепрезидентът Джо Байдън, с когото ще обсъдят текущи въпроси. Счита се, че друга причина Нетаняху да откаже поканата е, че на AIPAC вероятно ще дойдат да говорят някои от участниците в президентската надпревара, а Нетаняху счита за неуместно да се намесва в този процес.

Видео: Рекламата с Майкъл Фелпс, която разплака... Майкъл Фелпс

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/09/2719360_video_reklamata_s_maikul_felps_koiato_razplaka_maikul/?ref=rss




Рекордьорът по олимпийски титли Майкъл Фелпс се озова в необичайна ситуация, след като видя реклама със свое участие. 

Американският плувец е най-новото рекламно лице на фирмата за спортна екипировка Under Armour. Той изгледа видеото за пръв път в компанията на годеницата си и видимо се разчувства от видяното. 

Клипът е от серията "Rule Yourself", като преди Фелпс, главни героини в нея бяха състезателките от женския национален отбор на САЩ по гимнастика....

Торнадо вилня в Димитровград (Снимки, видео)

https://www.24chasa.bg/Article/5350982

Торнадо вилня в Димитровград (Снимки, видео)Ураганен вятър тази нощ е оставил десетки къщи в Димитровград без покриви, съобщи "Нова телевизия". Жителите на квартала описват случилото се като "невиждано торнадо". Вихрушката е преминала през кв. „Изток-2” и улици 5-а, 9-а и 10-а и е помеля за минути покриви и керемиди от поне 20 къщи. Някои от домовете са били за кракто и без ток през нощта.

4-D принтиран автомобил ще отгатва желанията на шофьора

https://www.24chasa.bg/Article/5350996

4-D принтиран автомобил ще отгатва желанията на шофьораАвтомобилният гигант BMW празнува 100-годишнината си. По време на гала вечер тази седмица компанията представи концепцията Vision Next 100, пише Motor Authority, цитиран от Фокус. Vision Next 100 е първата от серия футуристични концепции за всяка марка от групата – BMW, BMW Motorrad, Mini и Rolls-Royce.

Хванаха 16-годишна терористка в Дания

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265190_%D0%A5%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0+16-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BA%D0%B0+%D0%B2+%D0%94%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F

 Към 16-годишно момиче в Дания бе предявено обвинение, че е подготвяло терористични нападения срещу две училища, едно от които еврейско. Девойката е била арестувана на 13 януари по подозрение, че е придобила химически материали за изготвяне на взривни устройства. Към задържания ден по-късно неин 24-годишен приятел, за когото се твърди, че е воювал в Сирия, са предявени подобни обвинения, включително, че я снабдил с ръководство по изготвяне на експлозиви. Местна телевизия твърди, че момичето наскоро бил приело исляма. Датското контраразузнаване обяви, че арестите на младежа и девойката, чиито имена не са съобщават, не намаляват степента на терористична заплаха в страната.

Евродепутати призоваха да се въведат санкции срещу Путин

http://svetoven.pogled.info/news/72130/Evrodeputati-prizovaha-da-se-vavedat-sanktsii-sreshtu-Putin

/Поглед.инфо/ Евродепутати съставиха "списък Савченко", в който, заедно с президента на Русия, са вписани още 28 души. Политиците искат да им забранят да влизат на територията на Европейския съюз, да замразят активите им и да конфискуват имуществото им./рус.ез./

Сложиха на кантара айсберга, потопил „Титаник“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265189_%D0%A1%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B0%2C+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%BB+%E2%80%9E%D0%A2

 Айсбергът, от който е потънал „Титаник” е тежал милиони тонове, а възрастта му е била десетки хиляди години, твърдят британските медии, цитирайки проф. Грант Биг от Шефилдския университет, който е използвал компютърна симулация, за да калкулира размера и структурата на ледения убиец. Оказва се, че „Титаник” не е имал никакъв шанс да оцелее, защото срещу него са се изправил леден масив с тегло от 75 млн. тона и образуван от снегове, валели в продължение на 100 000 г. Установихме, че айсбергът е идвал от района на Касимиут на югозападния бряг на Гренландия”, разказва Биг.

Преди минути! БМВ се вряза в светофара до автогарата във Варна! (снимки)

http://petel.bg/Predi-minuti--BMV-se-vryaza-v-svetofara-do-avtogarata-vav-Varna---snimki-__148237

Снимки: читател Червено БМВ се е врязало в светофарната уредба на кръстовището до Автогарата във Варна, алармира читател на "Петел", койт...

Изследване с Доплер предвижда риска от мозъчен инсулт

http://petel.bg/Izsledvane-s-Dopler-predvizhda-riska-ot-mozachen-insult__147961

Неврологът д-р Даниела Ганева провежда изследвания с Доплер в Сити Клиник Варна. Тя е с опит в лечението на мозъчни инсулти и е сертифицир...

Световният шампион Радослав Янков балирал сено през лятото, за да си помага с парите

http://petel.bg/Svetovniyat-shampion-Radoslav-YAnkov-baliral-seno-prez-lyatoto--za-da-si-pomaga-s-parite__148238

Вече няколко дни продължава еуфорията около носителя на Световната купа по сноуборд Радослав Янков. Вчера в Чепеларе му бе устроено гран...

След трагедията в Банско: Полиция и граждани искат видеонаблюдение

http://petel.bg/Sled-tragediyata-v-Bansko--Politsiya-i-grazhdani-iskat-videonablyudenie__148239

Източник: "Нова телевизия" Банско настръхна след като шофьор уби жена, докато купувала цветя за майка си! 32-годишната Наталия от Банско и...

Жена без книжка се забила с кола в сградата на Нептун във Варна

http://petel.bg/ZHena-bez-knizhka-se-zabila-s-kola-v-sgradata-na-Neptun-vav-Varna__148240

Снимки: "Петел" 38-годишна жена, неправоспособна е била зад волана на една от участвалите в каскадата коли на кръстовището на Нептун. Как...

Пътна обстановка в страната - 9 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=315239

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: няма ограничения. АМ „Хемус“: област София: на виадукт „Елешница“ дясно платно посока София-Варна се въвежда ВОБД, като ще бъдат затворени за движение аварийната и активна ленти, като движението ще се насочи в изпреварващата лента.

КОШМАР В ДИМИТРОВГРАД! Торнадо връхлетя града, отнесе над 30 къщи!

http://pik.bg/кошмар-в-димитровград-торнадо-връхлетя-града-отнесе-над-30-къщи-news498523.html

КОШМАР В ДИМИТРОВГРАД! Торнадо връхлетя града, отнесе над 30 къщи!

Вихрушка премина през димитровградския кв. „Изток-2” и отнесе покривите на близо 30 къщи. Най-пострадали са на ул. №10, в някои от домовете хората са останали без ток, съобищ Нова телевизия.

Жителите на квартала описват случилото се като „невиждано торнадо”, което тръгнало от района на автобусната спирка в източната част, отнесло металната спирка през пътното платно, захвърлило я от другия край и продължило в западна посока.

Според разказите на очевидци в основата си торнадото било около 50 метра, а в короната му - три пъти повече. 


По-късно електричеството в по-голямата част на квартала бе възстановено. Предстои в сряда сутринта със заповед на кмета Иво Димов да бъде назначена комисия от специалисти, която да опише щетите.

Culture Beat feat. Tania Evans се присъединяват към "Обичам 90-те"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265188_Culture+Beat+feat.+Tania+Evans+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%22%D0%9E%D0%B1%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%BC+90-%D1%82%D0%B5%22

 Всички фенове на "Обичам 90-те" могат да се възползват от промо билети за събитието, които организаторите пускат по повод 8-ми март. В рамките на цялата седмица  може да зарадвате приятелите си, а и вас самите като си купите промоционални билети за предстоящото  юбилейно издание на концерта, което ще се състои на 11 юни в София. Билетите са в наличност само в системата на Ticket Logic и са в следните ценови категории: VIP билет за трима на цена от 150 лв. и групов стандартен билет за трима на стойност 90 лв.

Организаторите на концерта Coco Agency и Радио ENERGY не спират с изненадите до тук.  От днес е ясно и името на нов изпълнител, който ще се присъедини към досега обявените артисти на "Обичам 90-те" - La Bouche, Fun Factory и C-Block. Culture Beat feat. Tania Evans ще са част от програмата на концерта. Tania Evans ще изпълни най-големите хитове на групата както и хитове от соловата си кариера. На сцената към нея ще се присъедини и рап изпълнителя Krayzee, който през 90-те се изявява заедно с друга легенда на евро денс музиката - C. C. Catch.

Немският музикален денс проект Culture Beat  е формиран през 1989 г. от Torsten Fenslau. Характерното за формацията е, че през годините неколкократно сменя състава си, а комерсиалния си успех достигат през 1993 г. с хитовата песен "Mr. Vain", с вокалите на Tania Evans и рапъра Jay Suprem. Сигълът застава на номер 1 в 13 страни, сред които за Германия, Обединеното Кралство и Франция. Също толкова успешен се оказва и следващият им албум "Serenity", от който остват хитове като “Got To Get It” и “Anything”. Музикалните критици определят албума "Serenity" като ключов момент от историята на денс музиката.

Линк към промо билетите в системата на Ticket Logic: http://www.radioenergy.bg/article/promo-tseni-za-i-love-the-90s-za-8-mart

Линк към фен страницата на концерта във Фейсбук: https://www.facebook.com/Ilovethe90sBG/

Линк към фен страницата на Радио ENERGY във Фейсбук: https://www.facebook.com/RadioENERGYbg/?fref=ts

Culture Beat official video for "Mr. Vain": https://www.youtube.com/watch?v=mfWb_60lhw0

Tania Evans - Megamix 2015: https://www.youtube.com/watch?v=b9jAvoXb_X0

2368 пешеходци са загинали за първите 6 месеца на 2015-а година в САЩ

https://www.24chasa.bg/Article/5350977

2368 пешеходци са загинали за първите 6 месеца на 2015-а година в САЩБроят на пешеходците, убити в САЩ, се е увеличил с 10 на сто през миналата година, което е рекорден ръст. През първите шест месеца на 2015 г. жертви на произшествия по пътищата са станали 2 368 пешеходци, сочи доклад на американската на Асоциация за пътна безопасност – ATSSA, цитиран от "Фокус". Документът включва данни от всички щати на САЩ за

Българите на война само доброволно

http://pik.bg/българите-на-война-само-доброволно-news498521.html

Българите на война само доброволно

Българите ще ходят на война, за да бранят родината си, само на доброволен принцип. Този либерален подход е записан в проектопромените на Закона за резерва на въоръжените сили. Текстовете са предоставени за обсъждане и мнения на депутатите, след което ще бъдат публикувани за обществено обсъждане и внесени за гласуване в Министерския съвет, пише в. "Труд".

В новия законопроект има отделна глава „Подготовка на гражданите за защита на отечеството”.

В общите положения обаче се въвежда текстът, че тя се извършва единствено на доброволен принцип. Това означава, че във военно положение хората, които нямат военна подготовка, няма да имат ангажимент към отбраната на страната. Принципно този текст се бие отчасти с конституцията, където е записано, че „защитата на отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Подготовката на гражданите за защита на отечеството се урежда със закон”.

Оспорваната и критикувана точка за вписване на военен отчет на всички младежи от 18 до 32 години е останала в проектодокумента. Мотивите за това бяха, че е необходимо да се попълват въоръжените сили в мирно време. След отпадането на наборната служба възникна сериозен проблем с попълването на резерва. На фона на този проблем липсва мотивация, защо е сложен таван от 32-годишна възраст за влизане в резерва. Експерти твърдят, че много малко хора от този възрастов диапазон ще пожелаят доброволно да минат през обучение и да се водят на отчет.

Според новите поправки цивилните служители, които са назначени по трудово или служебно правоотношение в МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и БА няма да имат право да служат в резерва. Аргументът е, че при военно положение или положение на война, те няма да бъдат освобождавани от изпълнение на служебните им задължения и няма да им се прекратява договорът. Удължава се и срокът за обучение на резервистите.

През годината те вече ще могат да бъдат викани за 25 дни, а в сега този срок е 15 дни. Предлага се и създаване на Единен учебен център за начална военна подготовка, в който да се дава начална военна подготовка, както на резервисти, така и на български граждани, желаещи да придобият военна подготовка на доброволен принцип.

Допълват се задълженията на всички българските граждани, които са запасни с мобилизационно или без мобилизационно назначение да уведомяват органите по военния отчет при напускане на страната за повече от 6 месеца, както и при ползване на отпуск поради бременност, раждане или осиновяване и отпуск за отглеждане на дете, както и след завръщането и след прекратяване на отпуска.

Създава се и законова възможността гражданите и студентите, които доброволно са се записали, да преминат през курсовете по начална или специална военна подготовка да имат право на практически занятия с използване на оръжие, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия. Въвежда се възможност за прекратяване на договора за служба в доброволния резерв преди изтичането на неговия срок без всяка от страните да дължи предизвестие, в случай на промяна на трудово/служебно правоотношение и отказ на новия работодател/орган по назначаване да подпише допълнително споразумение към договора за служба в доброволния резерв.


Изложба „Най сръчните ръце" показаха в Левски за празника на жената.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557559

По повод Международния ден на жената 8-ми март в Художествената галерия в град Левски беше открита изложба „Най сръчните ръце".В нея са показани ръчно изработени модели на покривки, карета, тишлайфери, салфетки, бродирани калъфки за възглавници, български народни носии - шити, бродирани или изплетени на една кука. В навечерието на празника, Венета Дечева, Милена Митова, Фатме Бошнакова, Димитричка Спирова, Недка Гатева, Нина Пенчева, Цветанка Личкова, Анелия Личкова и Евгения Тодорова подариха красиви мигове с изящното изкуството на българкат...

Министър Лиляна Павлова изнесе лекция на студенти от Варненския свободен университет

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265187_%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%9B%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B5+%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BD

 Министърът на регионалното развитие и благоустройството д-р Лиляна Павлова изнесе лекция пред студенти от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Тя представи пред младите икономисти структурата, функциите на едно от най-старите министерства в България, създадено още през 1879 г. с указ на княз Александър Батенберг.

 

Освен строителството и поддръжката на пътна инфраструктура, основен фокус на МРРБ е политиката за градско развитие и градска среда, обясни министър Павлова. Естествените процеси на миграция и икономическо развитие на европейско ниво доведоха до отделянето на политиките по отношение на градовете, като самостоятелни. В момента по-голямата част от населението в Европа живее в градовете, така че така наречената “urban agenda” придобива все по-голямо влияние и важност при определянето на европейските политики, отбеляза министър Павлова. Поради тази причина и основна част от ресурса на оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. е насочен към развитието на 39-те български града от първо и второ NUTS ниво. Тези 39 града са двигател на икономическото развитие на цялата страна, заяви министър Павлова и уточни, че основната цел и дългосрочно предизвикателство пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството е постигането на балансирано развитие на регионите в страната.

Тенденцията на миграция към столицата и изоставането в икономическото развитие на регионите доведоха до притеснителни дисбаланси и обезлюдяване както на малките населени места, така и на цели райони, заяви министър Павлова и допълни, че това касае не само Северозападна България, а над половината от територията на страната. Тя обясни, че Странджа, Сакар, Родопите и всички погранични, планински и полупланински райони имат лоши демографски и икономически показатели.

Анализирайки опита на други европейски страни, които се борят с този проблем, идентифицирахме конкретни мерки и политики за подкрепа на регионите, сред които и предоставяне на специални условия за висококвалифицирани млади хора, които да работят и да се развиват в съответните региони. Подобни мерки са включени в Целенасочената инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа-Сакар, пограничните, планинските и полупланинските слаборазвити райони, обясни министър Лиляна Павлова.

Като друг основен приоритет в работата на МРРБ регионалният министър определи повишаване на енергийната ефективност на сградния фонд и създаване на култура на жилищно управление. Освен че целим да променим облика на сградите и да повишим енергийната ефективност, искаме да научим хората правилно да управляват и стопанисват сградния фонд. Сега безвъзмездно финансираме санирането на жилищните сгради, но в бъдеще трябва да работим в посока да постигнем истинска култура на жилищно управление, отбеляза Павлова.

Регионалният министър обясни пред студентите същността на провежданата от правителството водна реформа и важността от това правилно да се управлява и използва водния ресурс на страната. Ние имаме късмета да бъдем богата на вода страна, но за съжаление не я ценим. Има държави с много малки водни ресурси, но с много по-добри политики по отношение на управлението на водите, заяви министър Павлова и уточни, че същността на провежданата водна реформа се състои в постигането на устойчиво управление на водния ресурс. Лиляна Павлова отчете, че в тази посока страната е изминала немалък път по окрупняване на ВиК асоциациите с цел създаване на ефективно и прозрачно управление на активите във водния сектор, като към момента само в 4 области не са учредени ВиК асоциации.

Ясни са първите 1/4-финалисти в Шампионска лига

http://football.actualno.com/jasni-sa-pyrvite-14-finalisti-v-shampionska-liga-news_527592.html

Реал Мадрид за втора поредна среща срещу Рома не успя да очарова с играта си, но за втори пореден път стигна до успех с 2:0 над "вълците" в осминафинал-реванш между двата тима на "Сантяго Бернабеу". Гостите от Рим изиграха силен двубой, но Джеко и Салах лишиха своите от шанс да се борят за класиране, а в 64' всичко приключи за тях, когато Роналдо вкара 13-ия си гол в тазгодишното издание на Шампионска лига. Така той увеличи аванса си в голмайсторската листа за всички времена, като португа

Възпоменание за жертвите от атентата при гара Буново

http://society.actualno.com/vyzpomenanie-za-jertvite-ot-atentata-pri-gara-bunovo-news_527598.html

Днес, 9 март, пред паметника на жп гара Буново ще бъде отбелязана 31-вата годишнина от кървавия атентат във вагона за майки с деца. Ще бъде почетена паметта на невинните жертви: Георги Цветанов (на 12 години), Стефан Атанасов (на 13 години), Райна Бозукова (на 64 години), Яворка Петрова (на 38 години), Емил Николов (на 40 години), Николай Генков (на 64 години), Стилиян Иванов (на 60 години). При атентата 9 души са тежко ранени. Това е най-големият железопътен атентат в българската история по бр

Граждански арест в България няма – някой ако си го мисли, трябва да му сменят кабелната телевизия

http://cite.actualno.com/grajdanski-arest-v-bylgarija-njama--njakoj-ako-si-go-misli-trjabva-da-mu-smenjat-kabelnata-televizija-news_527603.html

Това заяви адвокат Николай Хаджигенов, коментирайки случая, при който ямболията Динко Вълев задържа "с голи ръце" 11 мигранти, преминали не през ГКПП на границата. Според Хаджигенов цялата ситуация е била абсурдна и е "неофашизъм". Самият Динко пък разказа, че и преди е засичал мигранти, но само се е обаждал на 112 да дойде полицията. Приказка с цветни картинки е това, опитва се да убие предишното самопризнание - ще разплаче съдебния състав, иронизира Хаджигенов.

ЕС с нови правила за превенция при зарази по животните

http://europe.actualno.com/es-s-novi-pravila-za-prevencija-pri-zarazi-po-jivotnite-news_527589.html

Мерки за предотвратяване и спиране на огнища на болести по животните като птичия грип и африканска чума по свинете бяха одобрени от Европейския парламент. Те вече бяха неформално договорени с Европейския съвет. Регламентът относно болестите, които се предават между животни и са потенциално заразни и за хората, набляга на превенцията и се очаква да помогне на специалистите да бъдат в крак с природонаучното развитие. Новите правила изясняват отговорностите на земеделските производители, търговцит

Пълно слънчево затъмнение ще наблюдават в Индонезия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/09/2719479_pulno_slunchevo_zatumnenie_shte_nabljudavat_v/?ref=rss


Почитатели на астрономията, местни жители и туристи, наблюдават днес пълното слънчево затъмнение в Индонезия, предаде БТА.

Мнозина се взираха удивени в небето, а други се молеха коленичили, докато Луната скриваше Слънцето, пише АП. Хиляди пристигнаха от чужбина, за да станат свидетели на астрономическия феномен.

Рядкото явление може да се наблюдава от тясна ивица, пресичаща 12 провинции. На други места затъмнението е частично.
Мюсюлмански лидери бяха призовали...

Облаци и дъжд през целия ден

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5350975

Днес с прекъсвания през почти целия ден ще има валежи от дъжд, по-интензивни, в следобедните часове в Централна и Западна България. Това сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН), предаде "Фокус".
Ще духа слаб източен вятър. Максималните температури ще са между 9° и 14°.
Днес с прекъсвания през почти целия ден ще има валежи от дъжд, по-интензивни, в следобедните часове в Централна и Западна България. Това сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН), предаде "Фокус". Ще духа слаб източен вятър. Максималните температури ще са между 9° и 14°.

Европейската комисия стартира обществена консултация по европейския стълб на социалните права

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265186_%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D

 Европейската комисия представи първи проект на европейския стълб на социалните права и даде старт на обществена консултация. Целта на консултация е да бъде направена оценка на настоящите достижения на правото на ЕС в социалната област, да бъдат обмислени новите тенденции в моделите на работа и в обществата и да бъдат събрани становища и получена обратна връзка относно принципите, набелязани в проекта на стълба на социалните права. Резултатите от консултацията ще допринесат за неговото окончателно оформяне.

Инициативата е насочена към  националните органи и парламенти, социалните партньори, заинтересованите страни, гражданското общество, експертите от академичните среди и гражданите от еврозоната, като същевременно е възможно други държави — членки на ЕС, да се присъединят към нея, ако желаят това.

Консултацията ще продължи до 31 декември 2016 г., като консолидирана версия на европейския стълб на социалните права ще бъде представена в началото на 2017 г.

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=315230

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 9 март са възможни смущения на електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч. до 14:00 ч.

Тръмп увеличи преднината си с победа в Мичиган

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/09/2719477_trump_uvelichi_predninata_si_s_pobeda_v_michigan/?ref=rss


Напук на мощната антирекламна кампания на противниците си Доналд Тръмп увеличи преднината си в надпреварата за делегати с нова победа и на първичните избори на републиканците в щата Мичиган, след като по-рано победи и в Мисисипи, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Тръмп ще спечели най-малко 21 делегати в Мичиган и поне 20 в Мисисипи. В Мичиган Джон Кейсик ще спечели най-малко 15 делегати, а Тед Круз - най-малко 12.

Съперниците се борят за общо 150 републикански...

В София ще бъде открита изложбата "Архитектура в контекст" за Португалия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/09/2719094_v_sofiia_shte_bude_otkrita_izlojbata_arhitektura_v/?ref=rss


Днес ще бъде открита изложбата "Архитектура в контекст", съобщиха организаторите. В нея ще бъдат представени 12 проекта, реализирани в Португалия през последните 15 години.

Автор е Ина Вълканова, архитект работил между Португалия, Германия и България. Изложбата може да бъде видяна в Музея на София - бившата Централна баня.

"По покана на автора ONE ARCHITECTURE WEEK ще организира дебат, обвързан с изложбата", съобщават още организаторите. Той ще се проведе на 15 март от 18...

Монтанска звезда изгрява на национална сцена

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557598

В елитен столичен клуб днес  ще се състои официалното представяне на дебютната песен от младата монтанска изпълнителка Натали Ангелова. Парчето се казва „Изгубена". То съчетава мелодично звучене, смислен текст, силна емоция и лична история. Екипът на музикалния проект се състои от доказани професионалисти. Музиката е на Петър Алексиев, текстът е на Стефания Ценкова, а аранжиментът - на Алекс Нушев и отново Петър Алексиев. За видеото основна заслуга имат режисьорът Деси Бакърджиева, операторът Драгомир Димчев, монтажистът Бранимир Янев. Силното ...

Градските автобуси с делнично разписание в събота

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557480

Автобусните линии от вътрешноградския транспорт на територията на Пловдив, ще се движат в събота (12 март) с делнично разписание. Това съобщават от ОП „Организация и контрол на транспорта“. Причината за промененото разписание е обявеният съботен ден за работен във връзка с отработването на 4 март....

Наказаха шест работодатели във видинско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557597

От началото на годината Инспекция по труда -Видин е констатирала 281 нарушения на трудовото законодателство. Инспекторите са извършили 69 проверки за м.януари като от тях 13 проверки по сигнали на граждани, а по инициатива на НАП - 4. Това съобщи Илиян Митов, директор на институцията във Видин. Той уточни, че най-много са нарушенията по Кодекса на труда - 166 , а 115 са по Закона за безопасни условия на труд. Дадени са 280 задължителни за изпълнение предписания, а съставените актове са на работодатели - юридически лица. Влезлите в сила нака...

"Челси" срещу ПСЖ: Стари сметки за уреждане и място само за един победител

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/09/2719403_chelsi_sreshtu_psj_stari_smetki_za_urejdane_i_miasto/?ref=rss


В един от най-очакваните осминфинални реванши в Шампионската лига "Челси" ще посрещне ПСЖ в сблъсък за място в следващата фаза.

В първия мач в Париж, френският гранд победи с 2:1, но сините разчитат на гола си на чужд терен и домакинството на "Стамфорд бридж".

Шампионите на Франция и Англия ще играят за трета поредна година помежду си в елиминациите. Миналият сезон те се изправиха един срещу друг в същата фаза и парижани излязоха краен победител. В сезон 2013-2014 пък те...

Експертът по международна сигурност Димитър Гърдев: И Хитлер е използвал бежанците като оръжие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5350633

Ориенталският пазарлък на Ердоган ще се удави в брюкселската бюрокрация

- На срещата в Брюксел Турция изненада лидерите на ЕС с много „алчни” условия за прекратяване на бежанската криза. Какво се крие зад това споразумение? Какво не виждаме зад кулисите?
- Това е началото на един много дълъг процес на преговори,
Ориенталският пазарлък на Ердоган ще се удави в брюкселската бюрокрация - На срещата в Брюксел Турция изненада лидерите на ЕС с много „алчни” условия за прекратяване на бежанската криза. Какво се крие зад това споразумение? Какво не виждаме зад кулисите? - Това е началото на един много дълъг процес на преговори,

Проф. Владимир Чуков: Турция е големият печеливш от сделката с ЕС за бежанците

https://www.24chasa.bg/Article/5350660

Проф. Владимир Чуков: Турция е големият печеливш от сделката с ЕС  за бежанцитеОт Черно море чак до Македония ще сме съседи на кризисни райони   - Ще си отдъхне ли Европа след споразумението с Анкара за бежанците, или то ще се превърне в повод за нови безпокойства, проф. Чуков? Европейски коментатори вече го нарекоха мръсна сделка. - Времето ще покаже какъв тип договорка е. Ще се види дали тя ще бъде потвърдена от

Конкурс за снабдяване на обекти

https://www.24chasa.bg/Article/5349035

Конкурс за снабдяване на обектиКонкурс за снабдяване на обекти - Хотел и СПА Азалия***, Хотел и СПА Астера****, Хотел Атлас**** Месо и месни продукти; Риба и рибни продукти; Яйца; Бакалски стоки; Мляко и млечни продукти; Хляб и хлебни изделия; Сладкарска продукция; Плодове и зеленчуци; Замразени продукти; Алкохолни напитки (български и вносни) и бира – бутилирана и

Колко строго ще накажат убиеца от Банско

https://www.24chasa.bg/Article/5350656

Колко строго ще накажат убиеца от Банско Каквото и оправдание и извинение да се търси от виновните, истината е, че 30-годишна жена от Банско буквално бе убита от шофьор бабаит. (Виж 7-а стр.) Който явно е карал толкова бързо, че да премести върху тротоара изпречилата му се паркирана кола. И да се стигне до поредния ужасен инцидент, завършил с нелепа смърт.

В „Южен“ и "Централен" репатрират стари коли

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557603

Акции по репатрирането на излезли от употреба МПС-та ще се проведат в пловдивските райони „Южен“ и Централен". Те са в изпълнение на Наредбата за управление на отпадъците на територията на Община Пловдив и са във връзка със съставени предписания и изтекъл тримесечен срок за доброволно премахване на излезлите от употреба автомобили от терени общинска собственост в районите. Следващите два дни общински комисии ще продължат да облепват излезли от употреба МПС-та на територията на районите във връзка с подадени сигнали. Телефоните, на к...

Давутоглу: Турция и ЕС искат да направят миграцията контролируема

http://petel.bg/Davutoglu--Turtsiya-i-ES-iskat-da-napravyat-migratsiyata-kontroliruema__148228

Снимка: Уикипедия Турция и ЕС ще продължат да работят за превръщането на неконтролираната миграция в контролируема, заяви министър-пре...

Преди минути в ефира: Николай Ненчев каза дали ще върнат казармата

http://petel.bg/Predi-minuti-v-efira--Nikolay-Nenchev-kaza-dali-shhe-varnat-kazarmata__148234

Министърът на отбраната Николай Ненчев говори в студиото на сутрешния блок на "Нова телевизия" по наболялата тема с евентуалното връщане ...

Съдът отмени здравната реформа на Москов

http://petel.bg/Sadat-otmeni-zdravnata-reforma-na-Moskov__148235

Снимка: Булфото Конституционният съд (КС) отмени реформата на здравния министър Петър Москов, с която медицинската помощ, платена от кас...

Николай Ненчев: Там, където е необходимо, ще има въоръжени наши служители на границата

http://petel.bg/Nikolay-Nenchev--Tam--kadeto-e-neobhodimo--shhe-ima-vaorazheni-nashi-sluzhiteli-na-granitsata__148236

Минитър на отбраната Николай Ненчев коментира в студиото на "Здравей, България!" по "Нова телевизия" бежанската криза, която е обхванала съ...

Спират временно водата в някои части на София на 10 март

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557634

На 10 март 2016 г. (четвъртък), във връзка с монтаж на спирателни кранове на ул. „Христо Ботев", с. Гниляне, се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 20:30 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района на: с. Гниляне. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Христо Ботев", кръстовището с ул. „Околчица". На 10 март 2016 г. (четвъртък), във връзка с диагностика на уличен водопровод на ул. 3019, кв. „Модерно предградие", се ...

Брюксел постави България под специален мониторинг

http://www.vesti.bg/bulgaria/briuksel-postavi-bylgariia-pod-specialen-monitoring-6051055

Наблюдението ще се осъществява чрез засилен диалог с националните власти и посредством мисии и доклади

9 март в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=315191

Събития 1074 г. – Папа Григорий VII отлъчва от църквата всички женени свещеници, с което окончателно утвърждава целибата в католическата църква. 1230 г. – В Битката при Клокотница българският цар Иван Асен II разбива войските на епирския деспот Теодор Комнин.

Канада ще приеме 57 000 бежанци през 2016 г.

http://asia.actualno.com/kanada-shte-prieme-57-000-bejanci-prez-2016-g-news_527597.html

Канада планира през 2016 г. да приеме повече бежанци, съобщи министърът по въпросите на миграцията Джон Маккалъм. Според министъра, Канада планира да приеме около 57 000 бежанци през 2016 г., което е приблизително два пъти повече в сравнение с предходната година. "Планът ни е не само да се продължим приема на сирийски бежанци през 2016 г., но също и да приемем бежанци от други страни", каза Маккалъм. Той добави, че към края на 2016 г. статут на постоянно пребиваващи в Канада ще могат да получа

Ненчев призна, че тепърва ще оценяваме откъде биха могли да дойдат бежанци

http://politics.actualno.com/nenchev-prizna-che-tepyrva-shte-ocenjavame-otkyde-biha-mogli-da-dojdat-bejanci-news_527606.html

Около 30 000 бежанци има в Игумени. Тежко е положението и в Македония, така че България засега е остров на стабилност. Има вероятност част от бежанците да тръгнат към българската граница, затова сме разработили съответните планове. Изключително важно е в конкретен случай дали говорим за бежанци или за икономически имигранти. Нарушение на българското законодателство е да се пресича границата не през ГКПП, коментира военният министър Николай Ненчев по горещата тема – кризата с бежанците. Ст

След публикация на “Труд”: Проверяват агнешкото от Нова Зеландия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5350765

Министерството на земеделието и горите започва проверки на вноса на агнешко месо от Нова Зеландия.
Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева.
Както “Труд” предупреди, от месец насам се внася ударно замразено агнешко от Нова Зеландия. Целта е то да бъде продадено за предстоящите великденски празници.
Министерството на земеделието и горите започва проверки на вноса на агнешко месо от Нова Зеландия. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева. Както “Труд” предупреди, от месец насам се внася ударно замразено агнешко от Нова Зеландия. Целта е то да бъде продадено за предстоящите великденски празници.

И балтийските страни строят огради по източните си граници срещу нов коридор

http://www.dnevnik.bg/evropa/2016/03/09/2719310_i_baltiiskite_strani_stroiat_ogradi_po_iztochnite_si/?ref=rss


Естония, Латвия и Литва затягат контрола за проверка на самоличността и строят огради по източните си граници заради опасения, че балтийският регион ще стане нов входен пункт за бежанци, след като пътищата през Балканите стават трудни за преодоляване, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

Правителствата на трите балтийски страни - членки на ЕС и НАТО, се опасяват, че при тях могат да нахлуят хиляди бежанци откъм бившия им имперски господар - Русия, към която те хранят исторически...

Кюфтенца със сирене и ориз

https://www.24chasa.bg/Article/5350275

Кюфтенца със сирене и оризBашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Историческата перспектива във външната политика на Русия

http://analitichen.pogled.info/news/72129/Istoricheskata-perspektiva-vav-vanshnata-politika-na-Rusiya

/Поглед.инфо/ Международните отношения преминават през сложен период. Русия, както неведнъж се е случвало в историята, се оказва на кръстопътя на ключови тенденции, които занапред в голяма степен ще определят вектора на бъдещото световно развитие. В тази връзка се изказват различни гледни точки, включително съмнения относно нашата трезва оценка на международната ситуация и собствените ни позиции в света.

Депутатите гласуват поредните промени в Изборния кодекс

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557643

Няколко месеца преди президентските избори депутатите ще гласуват поредните промени в Изборния кодекс. 14 законопроекта за промени в изборното законодателство ще разгледат депутатите на първо четене. Сред предложенията на управляващите от ГЕРБ са до 2018 г. да се въведе експериментално електронно гласуване по интернет, но резултатите от него да не се зачитат. Да се създаде 32-ри избирателен район "Чужбина", предлагат още от ГЕРБ. Така сънародниците ни зад граница ще могат да гласуват не само за партии и коалиции на парламентарни избори, но и за...

Прогноза за времето - 9 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=315195

Над Черноморието ще е облачно, но без валежи. Ще духа слаб източен вятър. Максималните температури ще са от 9° до 13°. Температурата но морската вода е 8-9°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала. Днес с прекъсвания през почти целия ден ще има валежи от дъжд, по-интензивни, в следобедните часове в Централна и Западна България Ще духа слаб източен вятър.

Ураган връхлетя Южна България

http://petel.bg/Uragan-vrahletya-YUzhna-Balgariya__148231

Илюстрация: Булфото Опасно време с валежи и силен вятър в южна България днес. В сила е предупреждение за обилни валежи за областите Благ...

Ще се завърне ли зимата през март? Ето какво време ни очаква (видео)

http://petel.bg/SHHe-se-zavarne-li-zimata-prez-mart--Eto-kakvo-vreme-ni-ochakva--video-__148233

„Снегът идва, но той ще падне в планините. По ниските части на страната вероятността да има снежна покривка е около 5%. Нищо чудно и София д...

Манолова прозря в бъдещето - загрижи се за женския затвор в Сливен

http://bulgarski.pogled.info/news/72128/Manolova-prozrya-v-badeshteto-zagrizhi-se-za-zhenskiya-zatvor-v-Sliven

/Поглед.инфо/ Имаше един стар социалистически виц: Заседание на Политбюро. Обсъждат дневния ред. Има спор дали да разглеждат въпроса за стипендиите на студентите за 8ми декември или подобряването на условията за живот в затворите. Милко Балев се застъпва за стипендиите. А Тодор Живков му отговаря: Милко, давай да оправим затворите, защото тепърва студенти нема да ставаме!?

Полярни звезди на 65-ия Мач на звездите в НБА

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5350078

„Студено, много студено” – това написаха в „ „ Туитър”, почти всички участници в „ Звездния уикенд”. И бяха прави. Температурата в най-големия канадски град се задържа около – 25 градуса. Това може би е нормално за домакините, но за гостите фактът бе неприятен. За сметка на времето навън, хората подготвиха много топла атмосфера в зала „ Еър Кенада
„Студено, много студено” – това написаха в „ „ Туитър”, почти всички участници в „ Звездния уикенд”. И бяха прави. Температурата в най-големия канадски град се задържа около – 25 градуса. Това може би е нормално за домакините, но за гостите фактът бе неприятен. За сметка на времето навън, хората подготвиха много топла атмосфера в зала „ Еър Кенада

Боян Петров ще обяви новите си цели в Хималаите

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/09/2719442_boian_petrov_shte_obiavi_novite_si_celi_v_himalaite/?ref=rss


Алпинистът Боян Петров ще обяви целите си за 2016 г. по пътя към реализирането на проекта да стъпи на всички 14 осемхилядници.

Зоологът и биолог вече има пет върха в актива си, включително номер 2 К2 и номер 3 Канчендзьонга, а след изкачването на Манаслу през есента обяви намерението си да атакува и останалите девет най-високи върха на планетата. 

Засега е сигурно, че Петров ще атакува два върха тази пролет, но днес ще даде детайли по програмата си.

По...

ЕП се съгласи да се обединят програмите за мляко, плодове и зеленчуци в училище

http://europe.actualno.com/ep-se-syglasi-da-se-obedinjat-programite-za-mljako-plodove-i-zelenchuci-v-uchilishte-news_527587.html

Програмите за даване на мляко, плодове и зеленчуци в училищата в ЕС се обединяват. Европейският парламент вече прие законодателен акт за сливането им, като бюджетът им се увеличава до 250 млн. евро, но предстои окончателно "да" и от Европейския съвет. Страните членки, които се регистрират за схемата за доброволна помощ, ще трябва да насърчават по-здравословни хранителни навици, използването на местни хранителни ресурси, биологичното земеделие и борбата срещу хранителните отпадъци. Също така дец

По сагата "Динко" - защо не пробвал да набие ограбилите КТБ

http://society.actualno.com/po-sagata-dinko---zashto-ne-probval-da-nabie-ograbilite-ktb-news_527602.html

Да погледнем реално – ако мъж и жена се разхождат в гората до граница и ги срещнат „такива хора”, какво ще правят? Те ми скочиха, искаха да ме ръгат, с нож ли беше, с отвертка ли? Получават се тези неща. Така прочулият се в цяла България Динко Вълев от Ямбол се оправда след като bTV му изгради аурата на герой. Стана ясно и с какво всъщност се занимава Вълев – имал автоморга. По думите на Динко той не е нападал никого, преди да му посегнат. Динко се бил върнал, след като

Япония се е преместила с 5 м на изток

http://interest.actualno.com/japonija-se-e-premestila-s-5-m-na-iztok-news_527594.html

След най-мощното в националната история земетресение от 11 март 2011 година, територията на Япония продължава да се премества на изток към Америка. Както съобщава в сряда държавното Управление за географска информация, само за последната година територията на префектурите Мияги и Ивате, който са в североизточната част на главния остров Хоншу, се е преместила на отделни места с 10 см. След труса с магнитуд 9,0 обширни райони от тази зона са се преместили към Америка на около 5 метра. Максимално

Как се готви орбитален спътник за старт (ВИДЕО)

http://cosmos.actualno.com/kak-se-gotvi-orbitalen-spytnik-za-start-video-news_527507.html

Sentinel-3a е първият от три планирани спътници за измерване на екологичните условия и океанските промени. В това видео само за 4 минути можете да видите как той се подготвя за полет. Спътникът е стартирал на 16 февруари от космодрума Плесецк, процесът по подготовка и сглобяване също е осъществен там. Sentinel-3a е спътник на Европейската космическа агенция и може да наблюдава измененията във височината на морското равнище, морското замърсяване и нивото на биологична продуктивност в океаните.

Промяна в движението на тролеите в София

http://sofia.actualno.com/promjana-v-dvijenieto-na-troleite-v-sofija-news_527604.html

Нови ограничения на движението в София заради строежа на метрото. Заради изграждането на третия лъч се въвежда нова организация на движението по бул. "България". Част от дясната лента от пътното платно на булеварда и част от локалното на същия булевард затварят. Промяна има и в движението на тролеите с номера 2 и 9. Ограниченията ще важат до края на март 2018-а година.

Ремонти спират водата на 5 места в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_625402.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството.  Заради прекъсване на сградни водопроводни отклонения на ул. "Осогово" се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 18.00 ч. по ул. "Осогово" от ул. "Цар Симеон" до ул. "Св. Св. Кирил и Методий", по ул. "Св. Св. Кирил и Методий" от ул. "Шар планина" до ул. "Осогово".  Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. "Чаталджа" се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 18.00 ч. по ул. "Чаталджа" от ул. "Бяло море" до ул. "Малкара", по ул. "Малкара" от ул. "Чаталджа" до ул. "Стара планина". Поради подмяна на сградно водопроводно отклонение до бл. 513 в жк "Дружба-2" се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 21.00 ч. на бл. 513, бл. 510, вх. В и вх. Г, бл. 514. Във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. "Цветница" в жк "Люлин-10" се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 21.00 ч. на ул. "Череша", по ул. "Цветница" от ул. "Череша" до ул. "Крим", по ул. "Луи Пастьор" от ул. "Партений Зографски" до ул. "Крим". Подмяна на пожарен хидрант на ул. "Стария кладенец" в кв. "Бенковски" налага спиране на водоподаването от 9.30 до 17.30 ч. на ул. "Стария кладенец".

Президентът приключва серията от консултации с разговор с ГЕРБ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557638

Президентът Росен Плевнелиев приключва политическите консултации с парламентарно представени политически сили със среща с представители на ГЕРБ. В сряда в 10:00 ч. на „Дондуков" 2 Плевнелиев ще проведе заключителната среща с ГЕРБ в рамките на месеца на политическите консултации, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Преди това Плевнелиев проведе серия от разговори с всички други парламентарно представени политически формации....

Депутатите изслушват днес кандидатите за КЗК

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/09/2719256_deputatite_izslushvat_dnes_kandidatite_za_kzk/?ref=rss


Депутатите от комисията по икономическа политика и туризъм трябва да изслушат днес кандидатите за председател, заместник-председател и членове на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Въпреки изявленията на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, че е възложил на парламентарната група да намери начин да не участва в процедурата за избор на ръководство и членове на КЗК, управляващите решиха, че процедурата не е опорочена и трябва да бъде изпълнена докрай.

Борисов се...

Представят филм за 13-то издание на международния конкурс "Сребърна Янтра"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557645

Сдружение „Сребърна Янтра-2003”, главен инициатор и организатор на Международния конкурс за млади изпълнители на популярна песен „СРЕБЪРНА ЯНТРА“ в партньорство с Община В. Търново и Euro Folk TV,  подготви ФИЛМ за 13-то издание на музикалната проява, състояла се от 25 до 27 септември 2015 г. във В. Търново. 70-минутният филм ни среща с носителката на Гран при – Николета Скарпинелла (Италия) и специалните гости – Винченцо Кантиело (Италия) – победител в Детската ЕВРОВИЗИЯ`2014 и Габи Йорданова – представителката на България на Детската Евровизи...

И Сърбия затваря границите си за бежанци

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/XNs7PhOtEKo/

Сърбия обяви, че затваря границите си за бежанци от полунощ и ще прилага реципрочни европейски мерки по границите с Македония и България, предава белградското радио „Б-92″ като се позовава на официално съобщение на Министерството на вътрешните работи.

В съобщението се казва, че след като Словения е започнала да прилага нов режим за допускането на бежанци в шенгенската зона, в който се изключва приемането на лица без валидни визи и паспорти, Сърбия не може да си позволи да стане бежански център и въвежда реципрочни мерки по границите си с България и Македония, цитира Кросс.

Плевнелиев завършва месеца на политическите консултации със среща с ГЕРБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/09/2719218_plevneliev_zavurshva_meseca_na_politicheskite/?ref=rss


Президентът Росен Плевнелиев ще проведе заключителната среща в рамките на месеца на политическите консултации с парламентарно представените партии. Държавният глава ще разговаря днес с представители на ГЕРБ, съобщиха от прессекретариата му.

За по-малко от две седмици Плевнелиев разговаря последователно с АБВ, "Атака", "Български демократичен център", Патриотичния фронт, Реформаторския блок, ДПС и БСП.

По традиция след консултациите президентът ще обобщи в Народното...

На 9 март рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/Article/5350453

На 9 март рожден ден иматАрмен Назарян, старши треньор на националния отбор по класическа борба, двукратен олимпийски и трикратен световен шампион Акад. Симо Лазаров, композитор и музикант Ива Екимова, пиар експерт Капка Георгиева, журналистка Кофе Бабоне (Пол Премпех), шоумен Никола Кицевски, журналист, директор в издателство “Просвета” Петя Стойкова,

Новите леви партии обслужват проектите на десницата

http://bulgarski.pogled.info/news/72127/Novite-levi-partii-obsluzhvat-proektite-na-desnitsata

/Поглед.инфо/ Няма ново ляво, има леви принципи - такъв отговор даде лидерът на БСП Михаил Миков в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR на въпрос за новите леви проекти в България, които бяха създадени след разцепление в редиците на Столетницата (АБВ, Движение 21, „Нормална държава" на Георги Кадиев).

Властта решава за промените в Закона за държавния служител

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557639

Служителите на ръководна позиция в държавната администрация вече няма да бъдат назначавани на непълно работно време - това предвиждат промени в закона за държавния служител, които ще бъдат разгледани на днешното заседание на правителството. В законопроекта е разписан новият модел, по който ще бъдат избирани чиновниците. Конкурсите ще се провеждат на два етапа - централизиран и децентрализиран. Първият етап от конкурса за заемане на длъжност в държавната администрация ще се провежда от Института по публична администрация и ще определя общите поз...

Изложба разказва как се променя към по-добро животът на деца в риск

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557644

Фотоизложба разказва как се променя животът на деца в риск към по-добро. Експозицията „Аз искам = Аз мога” бе открита днес във Велико Търново и ще остане подредена в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” до 11 март включително. Паната със снимки илюстрират резултатите от изпълнението на проекта „Никога не е късно”, чиято цел е социализация на деца, пострадали от насилие или трафик на хора. Откриването премина при силен интерес, а гостите останаха впечатлени от миговете, уловени от обективите. Фотографиите показват как момичета от Кризисния център въ...

Ексклузивно! Зрелищна катастрофа на Нептун във Варна. БМВ се вряза в магазин

http://petel.bg/Ekskluzivno--Zrelishhna-katastrofa-na-Neptun-vav-Varna--BMV-se-vryaza-v-magazin-__148230

Черно БМВ се е забило в сграда на кръстовището на Нептун в центъра на Варна, алармираха очевидци в Petel.bg. Автомобилът е "влязъл" в магазин,...

Предаваме от мястото! Първи снимки от зверската каскада в центъра на Варна!

http://petel.bg/Predavame-ot-myastoto--Parvi-snimki-ot-zverskata-kaskada-v-tsentara-na-Varna-__148232

Първи снимки от мястото на зрелищната каскада, която стана преди минути на кръстовището на Нептун между улиците "Бенковска" и "Сливница".В ...

31 години от атентата на гара Буново

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1557636

Днес пред паметника на жп гара Буново ще бъде отбелязана 31-вата годишнина от най-големия железопътен атентат в българската история. Той е извършен на 9 март 1985 г. посредством бомба, поставена във вагона за майки с деца на влака Бургас - София, припомня БГНЕС. Бомбата е с часовников механизъм, а часът е разчетен да съвпадне с навлизането на влака в тунела в района на гара Буново. Там паниката и липсата на достатъчно въздух биха довели до възможно най-голям брой жертви. Заради маневра на гара Златица обаче влакът закъснява с две минути и взрив...

Дъжд и опасност от порои днес

http://www.vesti.bg/bulgaria/dyzhd-i-opasnost-ot-poroi-dnes-6051053

В Кюстендил и Благоевград е обявен жълт код за опасност от порои

Преглед на печата от 9 март

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/09/2719342_pregled_na_pechata_ot_9_mart/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Проверката на Етичната комисия за Бойко Атанасов във ВСС – не съвсем етична, не съвсем проверка
Вместо да изследват фактите, изнесени от следователя, част от кадровиците на Темида задълбаха в неговите личностни качества

Поредна стратегия за по-независими общини
Регионалното министерство предлага държавата да отстъпи повече данъчни приходи на общините

Сега
 Събарянето в Пловдив е разрешено с подозрителни...

Две години тапа на бул. "България" от днес заради метрото

http://offnews.bg/news/n_1/n_625401.html

Дясната лента и локалното платно на столичния бул. "България" между бул. „Иван Гешов” и пл. „Ручей” са затворени за движение от днес, заради строежа на метро № 3.  Още две години автомобилите ще се движат само в две ленти в този участък, съобщи Столична община.   Тролейбусни линии 2 и 9 ще се движат по променен маршрут. В посока „Борово” те ще минават по ул. „Григор Начевич”, ул „Отечество”, ул. „Кюстендил” и по маршрутите си. В посока Център пък промяната е от ул. „Кюстендил”, по ул. „Отечество”, ул. „Григор Начевич” /пресичане на бул. „Акад. Ив. Е. Гешов” по новоизградена пътна връзка през зелената площ/, бул. „Акад. Ив. Е. Гешов” и по маршрутите си. Закрива се спирката на автобуси 64, 102 и 204 след кръстовището на бул. „България” с бул. „Акад. Ив. Е. Гешов” в посока бул. „Гоце Делчев”.  Измества се на трамвайна спирка „бул.Акад. Ив. Гешов“ с код 0271 на бул. „България” в посока бул. „Гоце Делчев” преди кръстовището с бул. „Акад. Ив. Е. Г

Смерч удари Димитровград

http://haskovo.actualno.com/smerch-udari-dimitrovgrad-news_527600.html

Истинско торнадо премина през димитровградския кв. "Изток"-2 в Димитровград и отнесе покривите на близо 30 къщи. Най-пострадали са на ул. № 10, където имаше и спирания на тока. Хората от квартала описват случилото се като „невиждано торнадо”, което тръгнало от района на автобусната спирка в източната част, отнесло металната спирка през пътното платно, захвърлило я от другия край и продължило в западна посока. Беше като черна фуния, казват очевидци, като според някои хора за малко с

Четири общини се утешиха с морална съдебна победа срещу кабинета "Орешарски"

http://politics.actualno.com/chetiri-obshtini-se-uteshiha-s-moralna-sydebna-pobeda-sreshtu-kabineta-oresharski-news_527588.html

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отсъди в полза на Козлодуй, Бяла Слатина, Оряхово и Банско по делото срещу двете постановления на кабинета "Орешарски", чрез които по неясни критерии кметства, управлявани от БСП и ДПС, получиха финансиране за стотици милиони левове. Спорните пари бяха отпуснати по инвестиционната програма, наречена "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Над 200 проекта в ръководени или подкрепяни от БСП общини и над 96 на ДПС получиха основния дял от 289 млн

Животът, мотоциклетите и други невъзможни начинания

http://books.actualno.com/jivotyt-motocikletite-i-drugi-nevyzmojni-nachinanija-news_527584.html

Лятото, когато навършва 18 години, Анет си обещава три неща – да се научи да кара мотоциклет, да си купи къща и да бъде по-самостоятелна. 19 години по-късно тя е изпълнила само последната точка от списъка си. Анет е самотна майка и живее под наем. Не е била на истинска среща от началото на новото хилядолетие. Работи в супермаркет и звукът на касата я подлудява. И дори няма шофьорска книжка за автомобил, а какво остава за мотор! Положението е приемливо – дори приятно, докато дъщеря

Признаха кафето за полезна напитка

http://health.actualno.com/priznaha-kafeto-za-polezna-napitka-news_527487.html

Ежедневната употреба на 6 стандартни чашки кафе снижава риска от развитие на множествена склероза. Поради тази причина медиците препоръчват на млади и възрастни да пият кафе за профилактични цели. Изследването на авторите е публикувано в Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry. Учените обясняват препоръките си със следните причини. Кофеинът, съдържащ се в напитката, притежава невропротекторни свойства и и може да потисне образуването на химични съединения, участващи във възпалителни

САЩ не изключват нови санкции срещу Иран

http://svetoven.pogled.info/news/72126/SASHT-ne-izklyuchvat-novi-sanktsii-sreshtu-Iran

/Поглед.инфо/ САЩ ще поставят пред Съвета за сигурност на ООН въпрос за днешното изстрелване на балистични ракети в Иран и ако това се потвърди, Вашингтон ще запази правото си да наложи нови едностранни санкции срещу Техеран.

Мачовете и спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5350305

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Милански модни академии набират български кандидат-дизайнери

https://www.24chasa.bg/Article/5350018

Милански модни академии набират български кандидат-дизайнериДве от топ дизайнерските академии в света NABA и DOMUS организират съвместна кампания за набиране на български кандидат-дизайнери. Известни възпитаници на DOMUS ACADEMY са главният редактор на Vogue Japan –Anna della Russo, и световноизвестният Christophe Pillet – продуктов дизайнер за L’Oreal, Lacoste, Renault, Shiseido и Whirlpool,

Лондон плаща $ 4 млрд. компенсации на иранска банка

http://svetoven.pogled.info/news/72125/London-plashta-4-mlrd-kompensatsii-na-iranska-banka

/Поглед.инфо/ Върховният съд на Великобритания се произнесе в полза на иранската банка "Меллат", която ще получи 4 млрд. долара компенсации от британската хазна.

Тръмп спечели Мичиган и Мисисипи

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/72124/Tramp-specheli-Michigan-i-Misisipi

/Поглед.инфо/ Бизнесменът Доналд Тръмп, който се бори за номинацията на Републиканската партия за президентската надпревара в САЩ, спечели първичните избори в Мичиган и Мисисипи. Това посочиха Ен Би Си (NBC) и "Фокс нюз" в сряда.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване