България няма задължения да изкупува газ от местен добив в Черно море

http://www.investor.bg/energetika/472/a/bylgariia-niama-zadyljeniia-da-izkupuva-gaz-ot-mesten-dobiv-v-cherno-more-218259/

Цената на местния добив обаче ще бъде с поне 30% по-ниска от плащаната сега заради по-ниските разходи за пренос, смята енергийният министър

От понеделник плувен комплекс “Флора” е отворен за всеки, който обича да плува

http://www.cross.bg/kompleks-plyven-plyva-1510160.html

/КРОСС/През уикенда графикът на плувен комплекс "Флора" е запълнен със спортни състезания, но от понеделник, 6 юни, до късна есен той е на разположение на всеки, който обича да плува. Освен за възрастните, през лятото той е любимо място на децата заради малкия басейн и кафенето, където могат да се организират рождени дни. Междувременно ще бъдат затворени временно покритите басейни в спортния корпус на ПМГ/Френска гимназия и в Младежки културен център, но пък след 15 дни пускат в експлоатация открития на Минерални бани. С обичайния си график продължава да работи покритият плувен комплекс в "Меден рудник". Община Бургас пожелава прекрасно лято с много положителни емоции на всички почитатели на плуването.  

Изцяло новото Audi A5

https://www.24chasa.bg/avto/article/5552774

Изцяло новото Audi A5Audi представи второто поколение на купето A5, както и неговата спортна версия S5. Продажбите ще започнат тази есен. Базовата версия на модела, направен на модифицирана платформа MLB, в сравнение със своя предшественик е с 60 кг по-лека блегодарение на използването на повече алуминий в конструкцията.

БСП и ГЕРБ в спор за заеми, харчове, "построено и санирано"

http://www.mediapool.bg/bsp-i-gerb-v-spor-za-zaemi-harchove-postroeno-i-sanirano-news249993.html

Управляващи и опозиция в лицето на ГЕРБ и БСП за пореден път ползваха преките предавания на петъчния парламентарен контрол по БНТ и БНР за автореклама, взаимни атаки кой как управлява и нужни ли са предсрочни парламентарни избори. При вида на лидера на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов в залата, новият лидер на БСП Корнелия Нинова изчете декларация от името на левицата, в която се осъждат "продължаващите опити на правителството да увеличава дълга на България всеки ден". По думите й това са два нови заема за 1,2 млрд. лв., които са допълнителни към онези 16 млрд. лв., внесени от правителството в Народното събрание. Нинова се обърна и към министър-председателя да не прехвърля отговорността към предишното управление на Пламен Орешарски. Когато стана проблемът с КТБ, правителството отпусна 1,7 млрд. лв. на Гаранционния фонд, за да изплати дължимото, каза тя и отбеляза, че правителството гръмко е обещало, че ще върне парите, но не е успяло да се справи с това. Понеже не се справяте с това, вчера внесохте предложение за два нови заема от 1,2 млрд.. лв. – единият от Световна банка, един от Европейска банка за възстановяване и развитие, посочи Нинова, според която за новите заеми няма никаква финансова обосновка. И отново обяви, че решението е предсрочни избори. За да ѝ отговори от името на ГЕРБ излезе депутатът Цвета Караянчева. "Ако е вярно, че късата памет гарантира дълъг живот, вие ,колеги от БСП, сте си гарантирали безсмъртие", каза тя. По думите ѝ левицата била тръгнала на "рейд за сваляне на правителството". Караянчева призова БСП да не използва агресивната партийна риторика като смокинов лист, който да прикрива експертната ѝ и електорална немощ. "Това, което ГЕРБ е построил и прокарал, санирал, няма аналог в 25-годишната история на България. То може да се види и да се пипне, то е реално", похвали се Караянчева. И подчерта, че БСП нямат една лопата асфалт хвърлен. В спора се включи и финансовият министър Владислав Горанов, който каза, че когато става дума за икономика и финанси, БСП не са дали нито едно по-успешно решение от ГЕРБ. Думата от страна на ГЕРБ последен взе и премиерът. "Ако тръгна да се връщам назад във времето, ще стигнем до такива данни, които няма да са ви приятни", каза той и цитира данни на НСИ, според които през 2013 г. дългът на страната е бил 17,1% от БВП, през 2014 г. - 27 % от БВП, а през 2015 г. – 26,7%, "сиреч 0,3 стотни, но по-малък дълг в момента", каза Борисов.

Мечков и Биберов – сочени за ръководители на бургаската банда

http://offnews.bg/news/n_1/n_630418.html

На Николай Мечков и Петко Биберов – Кюфтето са повдигнати обвинения за ръководене на престъпната група, която бе заловена вчера в Бургас. Полицейската акция, която бе проведена под надзора на Специализираната прокуратура, обхвана няколко места в морския град, включително и хотел „България“, където също имаше арести. На петима са повдигнати обвинения за организирана престъпна група, създадена с цел разчистване на бизнес територии чрез принуда – със заплахи, палежи, силови методи, както и за незаконно трафикиране на мигранти през България. Шести участник в групата е обявен за издирване, информират от Специализираната прокуратура. Възможно е към наказателна отговорност да бъдат привлечени и други участници в престъпната структура. Обвинения са повдигнати и на задържаните участници Галин Б., Станислав Ст. и Румен Я. Всички те са криминално проявени, повечето от тях са осъждани. Имената на Николай Мечков и Петър Биберов – Кюфтето са свързвани през годините с наркогрупи, побои, купуване на гласове, както и с унищожаването на коли от т. нар. „банда с кирките“, чийто патент бе забиването на кирки в автомобили. Мечков е шеф на охранителна фирма в Бургас, сред арестуваните вчера има и негови гардове. Обвинение на шестия участник ще бъде повдигнато след задържането му. Групата е действала поне от юни 2015 г., сочат доказателствата по делото, сред които са и специални разузнавателни средства. От прокуратурата поясняват, че е доказано авторството на редица палежи на автомобили и микробуси. Действията й са се отличавали с особена бруталност. По данни на държавното обвинение, групата е прекарвала и мигранти, на групи от 10 до 30 души. Участници в нея пък да били принуждавани насила да извършват престъпления. На четирима от задържаните е наложена прокурорска мярка за задържане – 72 ч. Предстои в неделя да им бъде поискана постоянна такава. Петият арестуван е с по-лека мярка за неотклонение.

Съдов хирург показа авангардни технологии в Търново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5552700

Австрийски съдов хирург и ангиолог два дни оперира пациенти, страдащи от периферна съдова болест в областната болница във Велико Търново. Д-р Ара Угурлугло е ангиолог в клиниката в Залцбург. Той разказа, че в Австрия и в повечето европейски страни ангиологията е отделена от съдовата хирургия и че годишно през клиниката, в която работи ,
Австрийски съдов хирург и ангиолог два дни оперира пациенти, страдащи от периферна съдова болест в областната болница във Велико Търново. Д-р Ара Угурлугло е ангиолог в клиниката в Залцбург. Той разказа, че в Австрия и в повечето европейски страни ангиологията е отделена от съдовата хирургия и че годишно през клиниката, в която работи ,

Свърши срокът за приемане на проекти за купуване на електро- и хибридни автомобили

https://www.24chasa.bg/novini/article/5552751

Свърши срокът за приемане на проекти за купуване на електро- и хибридни автомобилиПриемането на проекти за закупване на електро- и хибридни автомобили от държавните и общинските администрации приключи и до края на юни ще бъдат определени кандидатите, които ще получат субсидии. Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на среща с кметове от Северния централен район за планиране.

Евакуират произведенията от Лувъра и музей Орсе в Париж

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5552744

Лувърът и музей Орсе евакуират произведения на изкуството, които държат в подземните си хранилища заради повишаващото се ниво на р. Сена в Париж, съобщава БТВ.
Произведенията на изкуството са в опасност, тъй като музеите се намират от двете страни на реката.
Очаква се Сена да повиши нивото си до 6 метра днес, но властите уверяват,
Лувърът и музей Орсе евакуират произведения на изкуството, които държат в подземните си хранилища заради повишаващото се ниво на р. Сена в Париж, съобщава БТВ. Произведенията на изкуството са в опасност, тъй като музеите се намират от двете страни на реката. Очаква се Сена да повиши нивото си до 6 метра днес, но властите уверяват,

Министъра на любовта живее с две жени под един покрив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5552760

Мартин не е сводник, а е мой любовник. Живеем на семейни начала, заедно сме от 2014 г., няма по-добър от него. Преди 8 месеца му родих син. В неговата къща сме в Благоевград. На първия етаж е първата му съпруга София, която си гледа двете деца и моето бебе, докато аз работя като проститутка в хотел „Рио”. Това разказа в съда 29-г.
Мартин не е сводник, а е мой любовник. Живеем на семейни начала, заедно сме от 2014 г., няма по-добър от него. Преди 8 месеца му родих син. В неговата къща сме в Благоевград. На първия етаж е първата му съпруга София, която си гледа двете деца и моето бебе, докато аз работя като проститутка в хотел „Рио”. Това разказа в съда 29-г.

Подмладената Англия е сред фаворитите на Евро 2016, според Шакири

http://www.dnevnik.bg/sport/euro2016/2016/06/03/2771344_podmladenata_angliia_e_sred_favoritite_na_evro_2016/?ref=rss


След подмладяването националният отбор на Англия се превръща в един от фаворитите на европейското първенство по футбол, заяви полузащитникът на "Стоук" Джердан Шакири.

"Англия е един от фаворитите ми за титлата на турнира, защото имат нова, млада и вълнуваща генерация от играчи, които са много силни", заяви швейцарският национал пред клубния сайт.

"Те са много талантливи и мисля, че наистина могат да направят добър турнир. Дори да се борят за титлата", добави той.
...

Български енергийни проекти ще бъдат финансирани по плана „Юнкер“

http://econ.bg/Новини/Български-енергийни-проекти-ще-бъдат-финансирани-по-плана-Юнкер-_l.a_i.723574_at.1.html

Български енергийни проекти ще бъдат финансирани по плана „Юнкер“. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на десетата национална...

Премиерът плаши МВР-шефове с уволнение, ако не свалят контрабандата

http://www.mediapool.bg/premierat-plashi-mvr-shefove-s-uvolnenie-ako-ne-svalyat-kontrabandata-news249992.html

Премиерът Бойко Борисов заплаши с уволнение полицейските началници в няколко области, в които потреблението на незаконни цигари остава на по-високи нива в сравнение с останата част от страната. Това стана по време на среща между него, част от ръководството на МВР и представители на тютюневите компании у нас. По време на събитието бе представено изследване по темата за последното четиримесечие от м.г., от което стана ясно, че търговията с контрабандни цигари най-добре вирее в Пазарджик, Сливен, Пловдив, Перник, Стара Загора, както и в някои региони като Свиленград и Хасково. "От графиката аз виждам кои директори можеш да смениш... И виждам точно тези дирекции, за които съм ти направил забележка, тук са с червено на моето листче. А още повече им казах, че ще ги сменим. Като погледнеш, ето ги тези директори са готови", обърна се Борисов към шефа на "Национална полиция" Христо Терзийски. По думите му тези данни показват, че полицейските дирекции в тези области "нямат присъствие на пазара или недостатъчно, колкото другите им колеги". "Дай им един месец срок да видиш как ще се справят, защото това означава там повече и фалшив алкохол и захарни изделия и меса – фалшиви или контрабандно внесени", заключи министър-председателят. Събрани цигарени кутии от боклука очертават 8.3% дял на нелегалната търговия Въпросното изследване е направено на базата на събрани празни цигарени кутии от кофите за боклук, като по думите на Борисов е бил постигнат "най-добрия резултат за всички времена – 8.3 на сто от пазара на цигари без бандероли" при заварен "процент на контрабанда над 20". Проучването се прави от 2007 г. в 14-те от най-големите градове в страната, в които живее близо 50% от населението на България. "Ние знаехме за резултатите, които се изнесоха от това изследване, а и ежемесечно следим нивата на операциите и на иззетите количества и на истина има областни директори, където може би ще трябва да се предприемат по-радикални мерки", коментира Христо Терзийски. По думите му, след последните обсъждания е решено да се даде двумесечен срок от 25 май нататък, за да се види как ще се справят и след това вероятно ще бъдат предприети кадрови промени. "Един сериозен приоритет ни е борбата с незаконната търговия на цигари, има и други критерии, но за това ще бъдем наистина безкомпромисни към резултатите, защото има областни дирекции, където в няколко населени места са различни показателите. Така че можем да отидем и на нива районно управление", добави шефът на националната полиция. Контрабандата по интернет "Голяма част от незаконната търговията с цигари вече е по интернет. Сиреч вече се вдигнаха на много високо ниво и се надявам и в това отношение да надделеем. Иначе виждате приходите какви са. Нашите резултатите много внимателно се оценяват от ОЛАФ и другите служби и доскоро не можеха да повярват. Защото България вижте с кой граничи – с Гърция, Македония, Сърбия и Черно море. Неслучайно граничните райони с Румъния която е държавата от ЕС, са толкова по-спокойни. Но Господ не ни избира съседите, нито те не нас, в тези условия сме поставени и ще положим максимално усилия да продължим в същия дух", добави Борисов. По думите му "резултатите от работата на службите са за всяка Коледа и за всеки Великден по над 50 милиона лева за пенсии, ремонти, инфраструктура". "С няколко милиарда – 3-4 черни пари на година, можеш да съсипеш всяка държава. Понеже чух, че Орешарски ми дал оценка, по негово време нямаше даже началник на митниците и резултатите са видни и ясни, а пикът, който виждате през 2010 г. е когато си отиваше предишното правителство преди нас и смениха акцизите, фабриките произведоха огромни количества, за да са на ниския акциз и след това са ги продали", обобщи ситуацията премиерът.  

В столицата на Венецуела избухнаха гладни бунтове

https://www.24chasa.bg/novini/article/5552750

В столицата на Венецуела избухнаха гладни бунтовеВ Каракас се отприщи масово недоволство, предизвикано от недостига на основни храни. Протестите, избухнали вечерта в четвъртък, продължиха до днес сутринта. Участниците скандираха антиправителствени лозунги, обявиха се против президента Николас Мадуро и освен оставката му поискаха да им се осигури храна, съобщава в.”Насионал”.

Министър Москов защити служителите си и назова заплатата си

http://www.cross.bg/moskov-zaplata-slyzhitelite-1510158.html

/КРОСС/Здравният министър Петър Москов обяви, че не е наясно дали определени служители на здравното министерство взимат 3000 лв. или 4000 лв. месечно и по какви причини. Министърът обаче не бил съгласен да се хвърлят непроверени обвинения върху неговите служители, тъй като в последните година и половина той ги бил "убил от бачкане". С тези думи Москов коментира медийни публикаци, според които шефката на инспектората на ведомството Пенка Белева получила 10 000 лв. месечна заплата. Москов обясни, че няма представа от възнагражденията на служителите си и единствената заплата, която знаел, била неговата - 4100 лева месечно.  

Започнаха "Дни на детското творчество" в Благоевград

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1580653

Деца от седем детски заведения в Благоевград подариха невероятен спектакъл и откриха „Дни на детското творчество”. Инициативата, която се провежда за десета поредна година, бе открита от заместник- кметът по култура и хуманитарни дейности в Община Благоевград Христина Шопова. Тя поздрави директори, възпитатели, родители и участници от името на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов. „Това е един от най- важните фестивали за община Благоевград, защото първите седем години са най- важни. И аз, и всички директори, и всички учители, които ...

Цветанов ще открие четвъртата политическа академия на Жени ГЕРБ в Албена

https://www.24chasa.bg/novini/article/5552746

Цветанов ще открие четвъртата политическа академия на Жени ГЕРБ в Албена Женската организация на ГЕРБ ще проведе четвъртата си политическа академия в хотел „Примасол Ралица Акваклуб“ в курортен комплекс Албена, област Добрич на 4 и 5 юни, съобщиха от пресцентъра на партията. На събитието ще присъстват близо 200 дами от областните структури в цялата страна. Форумът ще се проведе в четири модула – „Законодателство “,

БСП кани партиите от опозицията за общ фронт срещу ГЕРБ

https://www.actualno.com/politics/bsp-kani-partiite-ot-opozicijata-za-obsht-front-sreshtu-gerb-news_543263.html

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изпрати покани до лидерите на парламентарните сили извън управляващото монзинство за формиране на общ фронт срещу правителството на ГЕРБ. Това съобщи пресцентърът на партията. Политическото решение за формиране на опозиционен фронт, който да даде алтернатива на управлението на ГЕРБ, беше взето на изнесеното заседание на Изпълнителното бюро (тясното партийно ръководство) в Благоевград тази седмица. Нинова е поканила лидерите на ДПС, АБВ, "Атака", както и независим

Парламентът дава 19 млн. лева за ремонт на новата пленарна зала

https://www.actualno.com/politics/parlamentyt-dava-19-mln-leva-za-remont-na-novata-plenarna-zala-news_543237.html

Народното събрание се готви да даде над 19 млн. лв. за ремонт на зала “Света София” в бившия Партиен дом. Това става ясно от обществена поръчка, публикувана в Агенцията за обществени поръчки. Преди две седмици правителството прие да се отпуснат 25 млн. лв., които да покрият разходите по реконструкция на сградата. Парите са част от бюджета, които държавата отделя за Българското председателство на Европейския съюз през втората половина на 2018 г. Местенето на парламента трябва да се

Каналджии използвали линейка за трафик на мигранти

https://www.actualno.com/society/kanaldjii-izpolzvali-linejka-za-trafik-na-migranti-news_543261.html

Все по-изобретателни стават хората, които се занимават с трафик на бежанци. Наскоро имахме случай, при който бяха използвали линейка, включително с пусната лампа. Това разказа на конференция за контрабанда на хора комисар Радослав Сотиров, шеф на Гранична полиция Елхово. Форумът се провежда днес в Бургас по идея на Окръжния съд в града и бе открит от председателя му Боряна Димитрова. 83 каналджии са задържани на територията на Бургаска област от 1 януари миналата година досега, регистрираните

Тютюневи компании отчитат рекордно ниски нива на незаконната търговия

https://www.actualno.com/crime/tutunevi-kompanii-otchitat-rekordno-niski-niva-na-nezakonnata-tyrgovija-news_543265.html

В България резултатът по последното тримесечие на 2015 г. е 8.3%, което е рекордно постижение, най-ниското, което някога е измервано. Това бе отбелязано при представяне анализ на празни кутии цигари, чрез който представят нива на незаконната търговия в страната. За шеста поредна година петте компании от инициативата "Инициативата срещу незаконната търговия с цигари" обединяват усилия за осъществяване на проучването (Empty Packs Survey) на потреблението на нелегални цигари в България. Днес те пр

Плевнелиев: Доброто образование е ориентирано към предприемачеството

https://www.actualno.com/education/plevneliev-dobroto-obrazovanie-e-orientirano-kym-predpriemachestvoto-news_543268.html

Доброто образование е ориентирано към предприемачеството и дава възможност младите не просто да получат знания, но и умения. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на церемонията за връчването на наградите на най-добрите младежки компании на Младежки бизнес форум „Изгряващи звезди“. Държавният глава призова младите предприемачи да се възползват от шансовете, които динамично променящата се бизнес среда им предоставя в световен мащаб. „Когато сте амбициозни и постоянни, със сиг

Рязко намалява броят на врабчетата у нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=322535

Резултатите от 11-годишно проучване, организирано от Българско дружество за защита на птиците, показват тревожни резултати за състоянието на птиците около нас. От всички оценени 71 вида птици 21% намаляват, а 18% се увеличават. Видове като домашното врабче (-31%), щиглецът (-52%) и скорецът (-41%) намаляват със значителни темпове през последните години.

Баща се нахвърли върху убиеца на дъщеря си в съдебната зала (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5552733

Баща се нахвърли върху убиеца на дъщеря си в съдебната зала (Видео)Баща се нахвърли върху убиеца на дъщеря си в съдебната зала. Екшънът се разиграл в американския щат Охайо по време на четенето на присъдата на серийния убиец Майкъл Мадисън, обвинен в отвличането на три жени и последващи зверства с тях, съобщава life.ru. Сред жертвите на изверга, осъден на екзекуция, е и 18-годишната Ширелда Тери,

С над 27 хиляди „двойки” се отчетоха седмокласниците на матурите

http://www.cross.bg/otzenki-sedmoklasnitzite-otzenyavane-1510157.html

/КРОСС/27 500 двойки общо са получили седмокласниците на външното оценяване. Отличните оценки са 3630. Близо 18 хиляди са двойките по математика срещу 1 130 отлични оценки. На изпита по български език и литература слабите оценки са 9 500 срещу близо 2 500 отлични оценки. Резултатите от проведеното национално външно оценяване след седми клас са достъпни на сайта на МОН. По-ниски в сравнение с предходната година резултати и по двата предмета, отчетоха на пресконференция от Министерство на образованието. Министър Кунева заяви, че оценяването на седмокласниците потвърждава необходимостта от по-голяма свобода за учителя да преценява как да преподава. „В 21-век всичко е съобразено с индивидуалните способности на всеки човек", коментира министър Кунева.  

Вече сменяме личния лекар и електронно

http://offnews.bg/news/n_1/n_630417.html

От началото на юни вече можем да сменим личния си лекар и по електронен път. Онлайн изборът може да се прави лично от здравноосигурения или от неговия родител или настойник. За целта гражданите трябва да влязат в интернет страницата на Националната здравноосигурителна каса и от собственото си лично електронно здравно досие да отворят меню „Избор на личен лекар“, откъдето да осъществят избора си на общопрактикуващ лекар чрез регистрационната форма за избор. Тя трябва да се подпише с електронен подпис чрез персонализираната информационна система на Касата. Според Закона за здравното осигуряване, не е установена правна възможност джи пи да откаже да включи в пациентската си листа пациентът, който го е избрал. Редовният срок смяна на личния лекар е два пъти годишно - през юни и през декември, макар че е позволена и през останалата част от годината, когато обстоятелствата го налагат. Такива случаи са смяната на местожителството на пациентите или прекратяване на договора на настоящия общопрактикуващ лекар със здравната каса. Всеки здравноосигурен гражданин, който няма избран личен лекар, може да направи първоначален избор по всяко време на годината. Когато пребивавате в друго населено място за срок, по-кратък от 1 месец и се налага да получите медицинска помощ по повод остро състояние, можете да се обърнете към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие.

Аксел Роуз повече няма да дава автографи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1580651

Фронтменът на "Гънс ен роузис", а понастоящем и на Ей Си/Ди Си Аксел Роуз, престава да дава автографи, защото с подписите му забогатяват спекуланти в Ибей, съобщава Контактмюзик. По този начин американският музикант се присъединява към почина на Ринго Стар да се отреже търговията с автографи в мрежата. Тя се е превърнала в многомилионен бизнес за недобросъвестни търгаши, които се представят за фенове, а след това продават подписите на знаменитостите на фантастични цени в интернет.

БСП и ГЕРБ пак се скараха кой какво е свършил

http://offnews.bg/news/n_1/n_630408.html

По време на днешния парламентарен контрол БСП и ГЕРБ отново влязоха спор кой какво е свършил, докато е бил на власт. От парламентарната трибуна новият лидер на БСП Корнелия Нинова прочете декларация срещу "продължаващите опити на това правителство да увеличава дълга на България всеки ден". Социалистката за пореден път поиска оставката на управляващите. Нинова заяви, че се предлага изтеглянето на два нови заема в размер на 1,2 млрд. лв., които са допълнителни към "онези 16 млрд.лв.". Тя посочи, че така задлъжнялостта на българските граждани се увеличава. "Обърнете внимание на темата, която повдигаме. И не прехвърляйте отговорността на предишно управление", каза тя. "Когато стана проблемът с КТБ, правителството отпусна 1,7 млрд. лв. на Гаранционния фонд, за да изплати дължимото. Управляващите гръмко обещаха, че ще върнат парите, но не успяха да се справят с това. Затова вчера внесохте предложение за два нови заема от 1,2 млрд", каза още Нинова. В отговор на трибуната излезе Цвета Караянчева от ГЕРБ. "Ако е вярно, че късата памет гарантира дълъг живот, вие ,колеги от БСП, сте си гарантирали безсмъртие", каза тя. Според депутатката е ясно, че БСП се опитва да свали правителството, но го прави с лъжи и манипулации. "Това, което ГЕРБ е построил и прокарал, санирал, няма аналог в 25-годишната история на България. То може да се види и да се пипне - то е реално", каза Караянчева. Финансовият министър също отговори на декларацията на БСП. Той заяви, че казаното е щяло да бъде притеснително, ако е било истина. Той обясни, че голяма част от двете гаранционни споразумения, които правителството е предложило, са съгласувани с Фонда за гарантиране на влоговете в банките. "Не е видял нито едно по-добро решение за икономиката от страна на БСП", добави той. В спора се включи и премиерът, който се обърна към социалистите с думите: "Ако тръгна да се връщам назад във времето, ще стигнем до такива данни, които няма да са ви приятни." Той каза още, че през 2014г., когато БСП бяха на власт, дългът на страната ни е бил 27 % дълг спрямо БВП. А година по-рано - 17,1%.

К. Паскалев: Трябва широка кандидатура за президент, не член на БСП

http://www.cross.bg/paskalev-kostadin-vodesht-1510159.html

/КРОСС/ Костадин Паскалев, член на изпълнителното бюро на БСП, в интервю за бТВ Водещ: При мен е Костадин Паскалев, добро утро. Костадин Паскалев: Добро утро. Водещ: Бил сте кмет, има ли изобщо оправия в такава ситуация, когато едните хора просто искат да се намали музиката, стават побоищата, никой не може да се намеси, за да бъде решен битовия проблем, битовия проблем между хората. Същия ги имаше в Гърмен, в Раднево. Костадин Паскалев: Ами аз бих започнал със следното, практически този проблем, който наблюдаваме в момента е въпрос на съвместна работа на общината, Столична община в случая, респективно съответния район и полицейско управление, но не само на тях. Трябва да кажа съвсем категорично следните няколко неща - първо, необходима е категорично ясна социална политика по отношение на ромите в България. Това, което виждаме в момента е един абсурд. Второ, трябва да има абсолютен синхрон в работата на общинската администрация и на съответното ръководство на полицейското управление. Разбира се, със съответната профилактика. Съвсем директно ще го кажа, в Благоевград подобни проблеми не сме имали и го казвам поради следната причина. Първо, бяха обхванати децата в училищата, от ромски произход имам предвид. Второ, беше осигурена заетост на хората от ромски произход и трето, реално погледнато беше ограничена възможността да се получават социални помощи тогава когато имаме непосещаване на учебно заведение

Голяма авария спря водата на няколко квартала

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1580652

Голяма внезапна авария спря водоснабдяването на т.нар. Висока зона, съобщиха от ВиК. Без вода са кварталите "Родина", "Здравец-Изток", "Дружба" 1 и 3, както и улиците „6 септември“ и „Мидия-Енос“. Специалистите на дружеството работят по отстраняването на проблема, като ще се опитат да отстранят аварията до 20 ч. днес. ...

Нов терминал 1 ще трябва да изгради концесионерът на летище София

http://www.mediapool.bg/nov-terminal-1-shte-tryabva-da-izgradi-kontsesionerat-na-letishte-sofiya-news249991.html

Бъдещият концесионер на летище София ще трябва да вложи минимум 306.545 млн. лв. в развитието на столичния аеропорт за срока на частното управление, който ще е 35 години. Операторът ще трябва да инвестира в изграждането на напълно нов пътнически Терминал 1 със седем ръкава и 5 входа-изходи за пътници с капацитет на обслужване 3 млн. пътници годишно. Това е едно от изискванията в обявения в петък конкурс за избор на концесионер на летището. Процедурата бе публикувана в официалния вестник на Европейския съюз, в Националния концесионен регистър и в Държавен вестник. Обявлението, документацията за участие в откритата процедура и приложенията към нея ги има и на сайта на транспортното министерство. Минималните изисквания към участниците са да имат опит като летищен оператор на поне едно международно летище, обслужващо над 6 милиона пътници годишно. Те трябва да разполагат с необходимото техническо оборудване, както и с квалифициран технически персонал, да имат опит при изграждането на летищна инфраструктура, както и да дадат надеждни гаранции за осигуряване на финансирането на исканите от тях инвестиции. От кандидатите ще се иска да платят минимално еднократно концесионно плащане, в размер не по-малък от 550 млн. лева без ДДС или 660 млн. лв. с данъка. Годишното концесионно възнаграждение трябва да е не по-малко от 7 на сто от общия размер на нетните приходи на летището от всички дейности за текущата година. Това прави поне 9.957 млн. лв. без ДДС или близо 12 млн. лв. с данъка. При оценката на офертите най-голяма тежест ще има именно предложението за плащането накуп – 55 на сто. Това означава, че предложилите по-високо първоначално възнаграждение и минимална  годишна такса ще получат повече точки от офериралите минималните изисквания. Съотношението между еднократното и годишното плащане в рамките на този критерий е 90 към 10. Бизнес предложението за опериране на летище София ще формира 25 на сто от крайната оценка на предложенията. Инвестиционна програма за срока на концесията ще носи 15 на сто, а мерките за сигурност - 5 на сто. Очаква се за целия период на концесията ползите за държавата да бъдат за над 1.2 милиарда лева, като предварителните анализи показват, че инвестиции на бъдещия концесионер ще имат добра възвращаемост, допълват от Министерството на транспорта. Очаквайте подробности

50- годишен юбилей от създаването на Районно управление – Несебър

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/y7bjOGhbFHw/

Девет плакета по повод 50 годишния юбилей от създаването на Районно управление – Несебър връчи днес на нарочна церемония Директорът на ОДМВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов. С пет от тях бяха отличени Началниците на Районно управление – Несебър през годините : Стоян Христозов, Манчо Манолов, Здравко Богданов, Васил Митев и Стайко Манев, с един – най-дългогодишния служител в управлението – Неделчо Жеков с 38 годишен стаж във вътрешното ведомството, а останалите три бяха за Кметът на Община Несебър – г-н Николай Димитров, Председателят на Общински съвет – Несебър – г-н Румен Кулев и Изпълнителният директор на „Слънчев бряг” АД – г-н Златко Димитров.

В церемонията бе припомнена историята по възникването на крайморското управление, стартирала на трети юни 1966 година с назначението на първите служители в Районен участък – Слънчев бряг, обслужван от Околийското управление в Поморие. За пръв Началник на новоучреденото поделение на МВР е назначен капитан Димо Дачев, сменен от подполковник Иван Желязков. Капитан Дачев отново се завръща на поста си, като оглавява Районен участък – Слънчев бряг до първи януари 1982-ра, когато е заменен от майор Стоян Христозов. Майор Христозов ръководи служителите на реда в крайморското управление до 1995 година, когато на празника на МВР – 5-ти юли е преназначен за Началник на Четвърто Районно управление – Бургас и след още две години – през 97-ма се пенсионира с общо 33 години стаж в системата на вътрешното ведомство.

Припомнено бе, че Районно управление – Слънчев бряг е пионер в България в оборудването на хотелски стаи със сигнално-охранителни инсталации против нежелано проникване. Отново в Районно управление – Слънчев бряг е оборудвана и първата дактилоскопна служба в България, като всеки оперативен работник разполагал със собствен куфар, заработила е първата автоматизирана цифрова дактилоскопна система, ползвана е първата видеокамера. През 1982 година е създаден и питомника за служебни кучета. В периода 1986 – 87 година със съдействието на Конния ескадрон към Столична дирекция е ползван и конен отряд, като с него са охранявани плажните ивици, къмпингите и масовите мероприятия. Начинанието е подкрепено от „Балкантурист”, но впоследствие конните патрули са заменени от екипи командировани служители на реда от зимните курорти, като на разменни начала през лятото охранявали Слънчев бряг, а през зимата – Боровец и Пампорово. През 1988-ма година е създадено общинско звено от служителите на реда, като финансирането е организирано, както и сега – от Община Несебър. В общинската структура се включили 90 човека, за които пример били постъпилите през 1966-та година служители в Районен участък – Слънчев бряг.

В церемонията по повод половин вековния юбилей от създаването на РУ – Несебър, освен настоящите и бивши служители на Районното управление, се включиха представители на местната власт и институции, както и подрастващите от Детско полицейско – управление. Искрено възхищение в децата пробудиха полицейските кучета, служителите от моторизирано звено „Сигма”, както и служителите от „Охранителна полиция”, които домакинстваха заедно с колегите си от „Криминална полиция” Денят на отворените врати в полицейското управление.

Честванията по повод 50 годишния юбилей ще продължат и след края на активния летен сезон – с експонирането на изложба с фотоси от живота на Районно управление – Несебър през годините, документален филм със спомени на полицейските служители и алманах, в който да се съчетаят историческите факти, постиженията на служителите на реда в дейността им по опазване на реда и спокойствието на територията на Община Несебър, както и преживяванията им от създаването на управлението през 1966 година до днес.

 

Може да загубим 10 млрд. лв. европари, стресна Кристалина Георгиева властта и бизнеса

http://www.cross.bg/georgieva-kristalina-biznesa-1510155.html

/КРОСС/Бизнесът и администрацията да усилят темповете си и да кандидатстват с проекти за средства от еврофондовете за следващия програмен период. Това призова еврокомисар Кристалина Георгиева, която участва в дискусия под надслов „Да! На българската икономика", разглеждаща възможностите, предоставени от плана „Юнкер". В противен случай ще се наложи догодина еврокомисарят ни да поиска 10 млрд. лв. по-малко от плануваните в началото на периода средства за България. Георгиева бе категорична, че е необходимо да ползваме плана „Юнкер" като учител по отношение на боравенето с финансови инструменти. По думите й това е бъдещето на бюджета на Европа - финансовите инструменти, а не грантовете. Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев сравни еврофондовете с помощно средство - „патерица" за българската икономика. Той категорично настоя, че не може да се разчита само на тях за генериране на икономически растеж. От своя страна еврокомисар Георгиева изтъкна, че това е „доста голяма патерица от 32 млрд. лева" и посочи, че ако сте си счупили крака и решите да ходите, куцайки, то вие си усложнявате живота, вместо да ползвате патерица. „Ние това правим. По новия програмен период фондовете бавничко се усвояват и от една страна за някои нови приоритети не ми стигат парите, а за някои стари не ми стигат сметки да плащам. Оплаках му се на г-н Горанов, ако не се позасилим догодина, ще се наложи да поискам 10 млрд

Стартира процедурата за концесия на Летище София

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1580650

Официално стартира процедурата за концесия на столичното летище. Концесията ще бъде за 35 години и в този срок концесионерът трябва да направи инвестиции в размер не по-малък от 306,5 млн. лева без ДДС, да изгради нов пътнически Терминал 1, който има капацитета да обслужва 3 млн. пътници годишно.Инвеститорът трябва да изпълнява и социална програма и да осигурява всички необходими мерки за сигурност на летището. За периода от 35 години държавата очаква приходи в размер 1,2 млрд. лева. Летище София на концес...

България получила 400 млн. лева по плана "Юнкер"

https://www.24chasa.bg/novini/article/5552722

България получила 400 млн. лева по плана "Юнкер"185 са подписаните споразумения по плана "Юнкер". От тях три са с България, съобщи зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, съобщава "Дарик". Парите, които България е получила към този момент, са 400 млн. лева. По думите на еврокомисаря по бюджета, страната ни има три основни сфери за финансиране - интерконектора с Гърция,

Нестинарски празник в Българи

http://www.cross.bg/bulgari-elena-nestinarskiya-1510156.html

/КРОСС/ Стотици гости от страната и чужбина очакват и тази година в странджанското село Българи днес, 3 юни, когато в селото се отбелязва празника на светите Константин и Елена. Местните хора го наричат Панигиря , той започва в ранни зори с камбанен звън. В църквата, която носи имената на светците следва празнична литургия за освещаване на иконите и за здраве. „След това те се „обличат" в червени празнични ризи, укресени със сребърни пари. Целта е да бъдат съхранени от близостта със земното, защото при къпането в аязмото, те ще бъдат носени от хора, разказа за традицията кметския наместник на село Българи Недка Лапчева. Водосветът се извършва под звуците на автентична мелодия от тъпан и гайда , след това шествието се връща в параклиса „Св. Константин и Елена", наричан Конака и се остават да почиват." Нестинарският огън от който ще бъде подготвена жаравата се запалва в ранния следобяд. Задължително е тя да бъде разстлана в правилен кръг, около който по- късно се нареждат и дошлите да наблюдават нестинарския танц.Туристите и гостите на с. Българи могат от 16 до 20 часа да гледат 3D документалния филм „Пътят на нестинарството", който ще се прожектира в посетителския информационен център. Там може да се разгледа и фотоизложба с автентични кадри от нестинарския обряд . В празничната програма е предвиден кулинарен базар и фолклорен концерт. Нестинарските игри започват в 21.30 мин

Предлагат тотална забрана за каруците в Шумен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1580649

Забрана за движение на каруци в границите на целия град Шумен, предлагат общинските съветница Деан Станчев от ВМРО и Наталия Стефанова от НФСБ. В докладната си записка, която е входирана вече в администрацията, те искат забраната да стане факт чрез промяна в текстове на Наредбата за опазване на обществения ред в Шумен.В момента подобна забрана важи, но тя е в сила само за централната част на града.Вносителите аргументират предложението си с това, че ако забраната стане факт ще се подобрят безопасността на движението по улиците на града и органи...

„Пиринско Младо Пиво“ е новото предложение от „Пиринско“ за летния сезон

https://www.24chasa.bg/novini/article/5552692

„Пиринско Младо Пиво“ е новото предложение от „Пиринско“ за летния сезонСвежото попълнение в портфолиото на „Карлсберг България“ вече е на пазара на цена от 1, 05 лв. за половин литър „Пиринско“ официално обяви новото попълнение в своето портфолио – „Пиринско Младо Пиво“ на специално събитие в резиденция „Лозенец“. Новият продукт е непастьоризирана светла бира с бистра и пивка течност, с 4.

Япония приспа отбора на Петев с 4 гола само за едно полувреме

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5552678

Отборите на Япония и България играят при резултат 4:0 в мач от "Кирин Къп" на "Тойота Стейдиъм" в Нагоя.
Още в четвъртата минута Оказакиоткри резултата с глава, като останаха съмнения за засада. Митрев спаси малко по-късно, като този път отрази удар на Сакай с глава. В 22-ата минута Рангелов с глава стреля, но Кавашима изби в корнер с една ръка.
Отборите на Япония и България играят при резултат 4:0 в мач от "Кирин Къп" на "Тойота Стейдиъм" в Нагоя. Още в четвъртата минута Оказакиоткри резултата с глава, като останаха съмнения за засада. Митрев спаси малко по-късно, като този път отрази удар на Сакай с глава. В 22-ата минута Рангелов с глава стреля, но Кавашима изби в корнер с една ръка.

Министър Москов защити служителите си и назова заплата си

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1580648

Здравният министър Петър Москов обяви, че не е наясно дали определени служители на здравното министерство взимат 3000 лв. или 4000 лв. месечно и по какви причини. Министърът обаче не бил съгласен да се хвърлят непроверени обвинения върху неговите служители, тъй като в последните година и половина той ги бил "убил от бачкане". С тези думи Москов коментира медийни публикаци, според които шефката на инспектората на ведомството Пенка Белева получила 10 000 лв. месечна заплата. Москов обясни, че няма представа от възнагражденията на служителите си и...

Започна обратното броене за президентските избори

http://www.mediapool.bg/zapochna-obratnoto-broene-za-prezidentskite-izbori-news249990.html

България официално влезе в подготовка за президентските избори. Отказът на Росен Плевнелиев от борба за нов мандат е подкана за ускоряване на номинациите. Приключилите национални форуми на основните политически сили разчистват терена за по-решителни действия. Това са изводите от ежемесечния анализ на Института по социология "Иван Хаджийски“, който е резултат от традиционната дискусия с участието на проф. Петър-Емил Митев, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Борис Попиванов, Първан Симеонов и Пламен Владимиров. Според анализаторите три фактора отключиха събитията и нагнетяват политическо напрежение в България: стремежът на ГЕРБ да моделира в своя полза драматичните дебати около промените в Изборния кодекс; решенията на конгреса на БСП; амбицията на ДСБ да употреби президентските избори и да се самоутвърди за сметка на ГЕРБ. Оценката на института е, че Бойко Борисов все повече губи потенциални кандидати за президент, способни да привлекат широка вътрешна и международна подкрепа, и все повече създава вид на тласкан от среди в партията си да се кандидатира сам. Решението видимо се отлага за последния момент.   Законодателните промени действително не излязоха извън плановете на управляващите, но свързаните с тях обрати произведоха допълнителни ефекти. Патриотичният фронт се открои като централен играч.   Национално-патриотичната проблематика става все по-силно изразена в българската политика, откъдето и борбата кои да бъдат нейни легитимни изразители. Сближаването на ГЕРБ с ПФ има не само политическа страна, но и социалнопсихологическа основа. С отвода на Росен Плевнелиев "евроатлантическата“ противотежест на управлението допълнително олекна. "Малките“ партии (ПФ, АБВ, ДСБ) опитват да бъдат "големи“ и да диктуват дневния ред. Най-успешни засега са ПФ, най-неубедителни – ДСБ. С ходовете си спрямо Плевнелиев ДСБ допуснаха грешка, защото разделиха и озадачиха дясната общност и направиха още по-мъглява перспективата за "нов десен проект“. Това даде допълнителна легитимност в тезите на вътрешните им конкуренти – главно от ДБГ. Заявката на БСП за остра опозиционност отслабва аналогичната претенция на ДСБ и тя трябва постоянно да доказва, че БСП и ГЕРБ са двете страни на една и съща монета. Но пък без сътрудничество с ГЕРБ ДСБ рискува да остане в дълбока изолация.   Новият курс на БСП принуди АБВ също да "определи“ поведението си, за да не се обезличи съвсем в сянката на ГЕРБ. Но БСП не изглежда склонна да приеме условията на бившия си лидер Георги Първанов. Неговата позиция засега е висяща, на фактор, около когото се събират малки партии. Сблъсъкът с ДОСТ мотивира ДПС за курс към предсрочен парламентарен вот – след укрепване на влиянието в хода на президентските. Не може да се изключва двете формации да премерят самостоятелно сили и на президентския терен.  

Край о. Крит тече мащабна операция за спасяване на мигранти

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/06/03/2771341_krai_o_krit_teche_mashtabna_operaciia_za_spasiavane_na/?ref=rss


Стотици мигранти бяха спасени от потъваща лодка в мащабна операция край гръцкия о. Крит, съобщи гръцката брегова охрана, цитирана от "Ройтерс". Четирима души са загинали.

Общо днес са били спасени 340 души. Към момента няма данни за националността на бежанците.

Според местните медии дървената лодка, с която са пътували мигрантите, внезапно е започнала да потъва. Засега не е ясно откъде е отплавала. По предварителни данни става въпрос за африканска държава. Още е рано да се...

Гл. комисар Христо Терзийски: Към настоящия момент все още няма задържани за конфликта в Ботунец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5552685

Към настоящия момент все още няма задържани за конфликта в кв. Ботунец, заяви лавен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция „Национална полиция“, предаде "Фокус".
„Колегите работят за установяване на лицата, които са заподозряни за извършено престъпление по член 325 за хулиганска проява“, уточни той.
Към настоящия момент все още няма задържани за конфликта в кв. Ботунец, заяви лавен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция „Национална полиция“, предаде "Фокус". „Колегите работят за установяване на лицата, които са заподозряни за извършено престъпление по член 325 за хулиганска проява“, уточни той.

Официално: Повдигнато е обвинение на Караджов за убийствата на родителите му

https://www.24chasa.bg/novini/article/5552703

Официално: Повдигнато е обвинение на  Караджов за убийствата на родителите муОкръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем Венцислав Караджов, на 45 г., за това, че на 15 май 2016 г. в гр. Пловдив умишлено е умъртвил повече от едно лице – майка си Божура Караджова и баща си Цветан Караджов, като убийството е извършено предумишлено и с користна цел, съобщиха от прокуратурата на своя сайт.

2 години затвор за рецидивист от Варна, откраднал домашно вино и ракия

http://www.moreto.net/novini.php?n=322534

Варненският окръжен съд одобри споразумение между Окръжната прокуратура-Варна и защитата на 39-годишния Александър Христов, с което бе прекратено наказателното производство срещу него, научи Moreto.net. Мъжът приема, че е извършил деянието, за което е обвинен, а именно, че на 23.

По-лоши резултати на изпитите по три от четири предмета след четвърти клас

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/03/2771335_po-loshi_rezultati_na_izpitite_po_tri_ot_chetiri/?ref=rss


По-лоши резултати на изпитите за външно оценяване по три от четири предмета са показали учениците от четвърти клас тази година в сравнение с 2015 г. Спад на средния брой на верните отговори има на тестовете по български език и литература, по математика и по "Човекът и природата", докато миналата година по тези предмети е имало ръст на резултатите в сравнение с 2014 г.

Единствено на изпита по "Човекът и обществото" средният брой на изкараните от децата точки е по-голям в сравнение с...

Кунева за матурите: Бяха отрязани подстъпите към крепостта

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/03/2771340_kuneva_za_maturite_biaha_otriazani_podstupite_kum/?ref=rss


Министърът на образованието Меглена Кунева отново повтори, че тази година, за разлика от предишни години, са опазени от изтичане отговорите на матурите за зрелостниците.

"Всички подстъпи към крепостта, където се провежда изпитът, бяха отрязани", заяви тя по време на парламентарния контрол в отговор на запитване на на Явор Хайтов от "Народен съюз" за изтеклите преди приключване на матурата по български език и литература отговори на задачите въпреки мерките, които министерството на...

Обвиняват пловдивски полицай в убийството на родителите му

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1580647

Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем полицая Венцислав Караджов за убийството на неговите родители. Възрастните хора бяха открити убити в дома им в кв. "Христо Смирненски" в средата на месец май.Обвинението срещу Караджов е, че е умъртвил майка си Божура Караджова и баща си Цветан Караджов, като убийството е извършено предумишлено и с користна цел. Арестувана е съпругата на полицая, чиито родители бяха жестоко убити в Пловдив От доказателствата по ...

Борисов назначи Ивайло Иванов за заместник социален министър

http://offnews.bg/news/n_1/n_630416.html

Със заповед на премиера Бойко Борисов за заместник-министър на труда и социалната политика е назначен Ивайло Иванов, съобщи правителствената информационна служба. Иванов е магистър по финанси и кредит от Стопанската академия „Димитър Ценов“ в Свищов. Притежава и магистърска степен по право от ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград. От 2003 г. работи в Агенцията за социално подпомагане, като последователно заема различни длъжности – от експертна до ръководна. От септември 2009 г. до настоящия момент е изпълнителен директор на Агенцията. Ивайло Иванов притежава и дългогодишен опит в сферата на застрахователната дейност.

Бивш шеф на социалното подпомагане се издигна до зам.-министър

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/03/2771297_bivsh_shef_na_socialnoto_podpomagane_se_izdigna_do/?ref=rss


Дългогодишният изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов вече е зам.-министър на труда и социалната политика. Заповедта е подписана от премиера Бойко Борисов, съобщи правителствената пресслужба.
Иванов е магистър по финанси и кредит от Стопанската академия "Димитър Ценов" в Свищов. Притежава и магистърска степен по право от ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград. От 2003 г. работи в Агенцията за социално подпомагане, като последователно заема различни длъжности –...

250 лева на декар ще компенсират за унищожената черешова реколта в Кюстендилско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5552690

250 лева на декар компенсация за провалената черешова реколта ще получат земеделски производители в Кюстендилско, съобюи БНР. След срещата на депутати от Комисията по земеделие в парламента и експерти от земеделското министерство ще станат ясни подробностите около обезщетенията.
100% измръзване на плодовете засега са доказали само около 7-8
250 лева на декар компенсация за провалената черешова реколта ще получат земеделски производители в Кюстендилско, съобюи БНР. След срещата на депутати от Комисията по земеделие в парламента и експерти от земеделското министерство ще станат ясни подробностите около обезщетенията. 100% измръзване на плодовете засега са доказали само около 7-8

Да разбереш, че вместо момиче имаш момче (снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5552679

Да разбереш, че вместо момиче имаш момче  (снимки)Фотограф успя да улови шокиращия момент, в който майка разбира, че е родила момче, а не момиченце. Майката Кото Накамура и бащата Сина Ниакансафи помислили, че докторът се шегувал. Ултразвукът в 20-ата седмица ги излъгал, че ще имат момиченце и именно за такова дете се подготвяли, съобщава "Нова телевизия".

Съюзът на българските художници преизбра за свой председател Любен Генов

http://www.cross.bg/genov-lyuben-bulgarskite-1510154.html

/КРОСС/Съюзът на българските художници преизбра Любен Генов за свой председател.  По време на XVIII Редовно общо събрание на СБХ днес Генов получи втори мандат от 2016 до 2019 г. Художникът заемаше тази длъжност от април 2011 г. Любен Генов е роден на 18 ноември 1966 г. в гр. Оряхово. Завършил е Художественото училище в Троян и Педагогическия колеж по изобразително изкуство „Св. Иван Рилски" в гр. Дупница. През 1996 г. се дипломира в Частната художествена академия „Жул Паскин" в София, а от 2001 г. е член на СБХ. През 2002 г. специализира в Cité internationale des arts в Париж, Франция. Между 2008 - 2011 завежда изложбената дейност на СБХ. В периода 2010 - 2011 г. завършва магистратура в Шуменски университет „Св. Константин Преславски".  

4-годишно дете пострада при пътен инцидент

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5552660

4-годишно дете пострада при пътен инцидент, предизвикан при завиване от баща му, чиято кола била ударена от изпреварващ автомобил. Детенцето, което се возело в столче, е с фрактура на ключица и охлузни рани по главичката. Прието е в болницата в Русе без опасност за живота, съобщиха от полицията в Разград.
4-годишно дете пострада при пътен инцидент, предизвикан при завиване от баща му, чиято кола била ударена от изпреварващ автомобил. Детенцето, което се возело в столче, е с фрактура на ключица и охлузни рани по главичката. Прието е в болницата в Русе без опасност за живота, съобщиха от полицията в Разград.

Борисов: Няма нерегламентирани влияния в сектор "Сигурност"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/03/2771314_borisov_niama_nereglamentirani_vliianiia_v_sektor/?ref=rss


Няма вмешателство, влияние или нерегламентиран контакт в сектор "Сигурност", заяви премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос от лидера на ПС Мустафа Кардайъ.

Председателят на ДПС заяви, че в МВР и в Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) действа приятелско-съпружески кръг. Според него "преобладават зависимите от представител на парламентарна група, която не може да определи сама себе си дали е в опозиция или не". Карадайъ заяви, че...

Париж е под тревога, Сена достигна рекордни нива

https://www.24chasa.bg/novini/article/5552681

Париж е под тревога, Сена достигна рекордни ниваНа фона на продължаващи проливни дъждове река Сена в Париж достигна най-високите си равнища от три десетилетия насам. Парижани са предупредени, че нивото на водата може да стигне 6 метра. Френският министър на околната среда Сеголен Роаял изрази опасения, че след оттеглянето на водата в много френски села, където улиците се превърнаха в кални реки,

Наградиха победителите от конкурса за детско творчество "Кюстендил - това е моят град"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1580645

На тържествена церемония бяха наградени победителите в Общински конкурс за детско творчество "Кюстендил - това е моят град". Конкурсът се провежда за 13 поредна година и има за цел да стимулира развитието на детското въображение, фантазия и творчество. Той дава възможност за изява на творческата енергия на учениците в избрана от тях област, чрез която да изразят своите желания, надежди и мечти, свързани с детството и техния град - мястото, където живеят, играят, спортуват, творят и учат, с красивата природа на Кюстендил.

Откриха Дните на социалните услуги в Димитровград

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1580642

3 нови социални услуги ще разкрие в следващата година- година и половина Община Димитровград. Това съобщи при откриване на Дните на социалните услуги кметът Иво Димов. Това са единственият за Хасковски регион Център за временно настаняване, за Център за настаняване от семеен тип за възрастни хора и разширяване на Домашния социален патронаж, който да поеме двойно повече потребители. Кметът Иво Димов припомни, че неотдавна Димитровград бе удостоена и с национална награда за развитие на социалните услуги.

БСП с действия за общ фронт срещу управлението на ГЕРБ

http://www.cross.bg/deiistviya-gerb-ypravlenieto-1510153.html

/КРОСС/В резултат на взетото политическо решение на изнесеното заседание на ИБ на БСП в Благоевград, председателят на БСП Корнелия Нинова пристъпи към действия за организиране на общ фронт срещу управлението на ГЕРБ. Тя изпрати писма с покана до лидерите на другите парламентарно представени партии, които не участват в управлението, за да обсъди с тях възможността за съвместни опозиционни действия, както и подкрепа за законодателни инициативи и общи действия. БСП призовава и започва организация за такива разговори и по места в страната с извънпарламентарните партии и граждански структури, които са в опозиция на местната власт, доминирана от ГЕРБ.

REFAN с грациозни подаръци за шампионки

https://www.24chasa.bg/sport/article/5552664

REFAN с грациозни подаръци за шампионкиКозметиката на REFAN беше заслужена награда за грациите от Световната купа по художествена гимнастика „Sofia World Cup“. Турнирът, на който България за шеста поредна година беше домакин, се проведе в зала „Арена Армеец“ – София. Висококачествени подаръци, осигурени специално за престижния спортен форум от популярната и харесвана марка REFAN,

Болкоуспокояващото, убило Принс, причинило "епидемия от свръхдози" в САЩ

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/06/03/2771235_bolkouspokoiavashtoto_ubilo_prins_prichinilo_epidemiia/?ref=rss


Неволно предозиране с болкоуспокояващото средство "Фентанил" - опиат, 50 пъти по-силен от хероина - е официалната причина за смъртта на попзвездата Принс, предава "Ройтерс". Музикантът сам е взел лекарството, но повече подробности около придобиването му не бяха съобщени от съдебните медици. Самият токсикологичен анализ и доклад от аутопсията не са публикувани.

По-рано анонимен източник от разследването потвърди пред "Асошиейтед прес", че изпълнителят е починал от свръхдоза с вид...

"Фентанил" - блокоуспокояващото, убило Принс, причинило "епидемия от свръхдози" в САЩ

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/06/03/2771235_fentanil_-_blokouspokoiavashtoto_ubilo_prins/?ref=rss


Неволно предозиране с болкоуспокояващото средство "Фентанил" е официалната причина за смъртта на попзвездата Принс, предава "Ройтерс", цитирайки съдебните медици. Музикантът сам е взел лекарството, но повече подробности около придобиването му не са известни. Самият токсикологичен анализ и доклад от аутопсията не са публикувани.

По-рано анонимен източник от разследването потвърди пред "Асошиейтед прес", че изпълнителят е починал от свръхдоза с вид опиат. Принс бе открит безжизнен в...

Япония гази българските футболисти: поведе с 6 гола, лъвовете върнаха с един

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1580641

Националният тим на България излезе срещу Япония в двубой от турнира "Кирин Къп" днес. Срещата се играе на стадион "Тойота Стейдиъм" в Нагоя. Следи мача с Gong.bg и Дарик радио! ГЛЕДАЙТЕ ТУК! Още в 4-ата минута Оказаки откри резултата за Япония. Две минути по-късно отново същия футболист прати топката в мрежата, но съдията отсъди засада, което остави резултатът непроменен. В 27-ата минута Нагатомо центрира отляво, и Кагава с глава засече топката за 2:0 в полза на Япония. Последваха две нови п...

Световните сили ще се опитат да съживят близкоизточния мирен процес

http://www.mediapool.bg/svetovnite-sili-shte-se-opitat-da-sazhivyat-blizkoiztochniya-miren-protses-news249989.html

Световните сили възнамеряват да започнат работа до края на юни по комплекс от икономически стимули и гаранции в сферата на сигурността с цел да поощрят израелците и палестинците да подновят мирните преговори до края на годината. Това обяви френският министър на външните работи Жан-Марк Еро в Париж. "Решението с две държави е под сериозна заплаха. Приближаваме се до точка, от която няма да има връщане назад и това решение ще стане невъзможно", каза Еро на пресконференция след състоялата се в петък във френската столица среща на министри от 25 страни, които обсъдиха как да дадат нов импулс на мирните преговори.   Сред участниците бяха американският държавен секретар Джон Кери, отговарящата за външната политика в ЕС Федерика Могерини, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, представители на арабски държави. Отсъстваха обаче двете основни заинтересовани страни (израелците и палестинците), отбелязва Франс прес.   В заключителното комюнике се казва, че всички страни са препотвърдили необходимостта от намиране на решение за две държави, както и че преките преговори между двете страни следва да се опират на съществуващите резолюции на Съвета за сигурност на ООН. В документа се отправя предупреждение, че сегашното статукво не може да бъде поддържано.   Френският първи дипломат заяви, че до края на годината ще има нова международна конференция по темата. Той допълни, че в най-близко време ще разговаря с представители на израелските и палестинските власти и ще ги уведоми за рeзултатите от приключилата днес среща.   Оланд: Да успокоим израелците и палестинците   Франция е за възобновяване на директните преговори между израелците и палестинците, трябва да ги успокоим, за да могат след това те да поемат по пътя на преговорите. Това заяви френският президент Франсоа Оланд, откривайки конференцията. Той обаче призна, че от израелска страна има съмнения относно френската инициатива.   В речта си пред конференцията Франсоа Оланд, цитиран от Франс прес, заяви, че мирът в Близкия изток трябва да отчита "повратите", настъпили в този регион. Той обаче припомни, че израелците и палестинците са тези, които накрая ще трябва да направят смел избор в името на мира. Ние не можем да заменим страните в израело-палестинския конфликт, подчерта френският президент и добави, че в случай на провал на мирния процес, вакуумът ще бъде запълнен от екстремистите.   Френският президент припомни, че контекстът в Близкия изток се е променил и в района сега конфликтите и екстремизмът са широко разпространени. Промените, които станаха в Близкия изток означават, че миналите усилия за мир между израелците и палестинците вече не са приложими и че големите сили трябва да изиграят ключова роля в решаването на кризата, каза Оланд.     Заплахите и приоритетите се промениха. Промените в региона правят дори още по-спешно намирането на решение на конфликта. Тези регионални катаклизми създават нови задължения за постигането на мир. Ние трябва да докажем това на международната общност, каза президентът.   Палестински представител: Френската инициатива е лъч на надеждата Френската инициатива за подновяване на усилията за мир между израелците и палестинците е лъч на надеждата, заяви Саеб Еракат, фигура номер две в Организацията за освобождение на Палестина, предаде Франс прес. По думите му френската инициатива установява "ясни рамка и график" за създаването на палестинска държава.   "Френската инициатива е лъч на надеждата, който Палестина очакваше. Ние имаме доверие, че тази инициатива ще предостави ясна рамка, с дефинирани параметри, за подновяване на преговорите", посочва Еракат в статия, публикувана в израелския в. "Аарец".   "Въпреки че тя представлява лъч на надеждата, ние не си правим никаква илюзия, че конференцията днес в Париж би постигнала чудото на незабавното спиране на израелската колонизация", допълва Еракат в статията.   Тази конференция обаче трябва да бъде един позакъснял ангажимент от страна на международната общност да принуди Израел да признае, че пътят, който трябва да се следва, е този на двудържавното решение, преди да е станало много късно, добави палестинският представител.   Той подчерта, че от повече от 20 години двустранните преговори, за които израелското правителство настоява вместо многостранните разговори, са се провалили заради непреклонността на Израел, заради неговия отказ да признае националните права на палестинците и заради разширяване на дейността по изграждане на израелски селища на палестинските територии.   Еракат припомни, че през този период броят на израелските заселници, които са се настанили на окупираните палестински територии, е нараснал почти четирикратно и това е останало напълно безнаказано.   Френската инициатива трябва да създаде среда, в която израелците и палестинците да преговарят като равен с равен и в която международната общност трябва да направи така, че да се спазва международното право и да се благоприятства намирането на двудържаво решение на израело-палестинския конфликт, заключава Еракат.   Москва е за териториална размяна между Израел и Палестина Москва смята, че проблемът за демаркация на граница между Израел и Палестина би могъл да се реши чрез размяна на територии, заяви за ТАСС руският заместник-министър на външните работи Михаил Богданов. Специалният представител на президента за Близкия изток и Африка водеше руската делегация за международната конференция в Париж.   "Трябва да се прокара граница между израелците и палестинците. Тази граница може да предвижда съответни адекватни териториални размени, имайки предвид, че такъв подход позволява да се реши и проблемът с израелските селища, създадени на Западния бряг", каза той.   Богданов подчерта, че по този начин някои израелски селища на Западния бряг на Йордан ще могат да останат.   "Такива селища в определени райони могат да останат при условие, че палестинците, в замяна на тези територии, на които са създадени израелски селища, получат адекватна компенсация под формата на териториални участъци. Това е т. нар. размяна на територии", обясни руският дипломат.

Оланд: Да успокоим израелците и палестинците, за да преговарят

http://www.mediapool.bg/oland-da-uspokoim-izraeltsite-i-palestintsite-za-da-pregovaryat-news249989.html

Франция е за възобновяване на директните преговори между израелците и палестинците, трябва да ги успокоим, за да могат след това те да поемат по пътя на преговорите. Това заяви френският президент Франсоа Оланд, откривайки в петък в Париж международна конференция за мир в Близкия изток. Той обаче призна, че от израелска страна има съмнения относно френската инициатива. По-рано, за да защити решението на Франция да организира такава конференция, френският министър на външните работи Жан-Марк Еро каза, че прекият диалог между израелците и палестинците не дава резултат. "Днес всичко е блокирано. Ние не искаме да действаме вместо палестинците и израелците, но искаме да им помогнем, заяви Еро пред радио Франс Енфо в отговор на прогнозите на Израел, че френската инициатива ще се провали.   В речта си пред конференцията Франсоа Оланд, цитиран от Франс прес, заяви, че мирът в Близкия изток трябва да отчита "повратите", настъпили в този регион. Той обаче припомни, че израелците и палестинците са тези, които накрая ще трябва да направят смел избор в името на мира. Ние не можем да заменим страните в израело-палестинския конфликт, подчерта френският президент и добави, че в случай на провал на мирния процес, вакуумът ще бъде запълнен от екстремистите.   Конференцията, на която присъстват министри и представители на трийсетина западни страни и международни организации, сред които американският държавен секретар Джон Кери, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, представители на арабски държави и на ЕС, се провежда без двете основни заинтересовани страни (израелците и палестинците). Целта й е преди всичко да се потвърди тържествено ангажиментът на международната общност в подкрепа на намирането на двудържавно решение на израело-палестинския конфликт, отбелязва Франс прес.   Френският президент припомни, че контекстът в Близкия изток се е променил и в района сега конфликтите и екстремизмът са широко разпространени. Промените, които станаха в Близкия изток означават, че миналите усилия за мир между израелците и палестинците вече не са приложими и че големите сили трябва да изиграят ключова роля в решаването на кризата, каза Оланд.   Заплахите и приоритетите се промениха. Промените в региона правят дори още по-спешно намирането на решение на конфликта. Тези регионални катаклизми създават нови задължения за постигането на мир. Ние трябва да докажем това на международната общност, каза президентът.   Палестински представител: Френската инициатива е лъч на надеждата Френската инициатива за подновяване на усилията за мир между израелците и палестинците е лъч на надеждата, заяви Саеб Еракат, фигура номер две в Организацията за освобождение на Палестина, предаде Франс прес. По думите му френската инициатива установява "ясни рамка и график" за създаването на палестинска държава.   "Френската инициатива е лъч на надеждата, който Палестина очакваше. Ние имаме доверие, че тази инициатива ще предостави ясна рамка, с дефинирани параметри, за подновяване на преговорите", посочва Еракат в статия, публикувана в израелския в. "Аарец".   "Въпреки че тя представлява лъч на надеждата, ние не си правим никаква илюзия, че конференцията днес в Париж би постигнала чудото на незабавното спиране на израелската колонизация", допълва Еракат в статията.   Тази конференция обаче трябва да бъде един позакъснял ангажимент от страна на международната общност да принуди Израел да признае, че пътят, който трябва да се следва, е този на двудържавното решение, преди да е станало много късно, добави палестинският представител.   Той подчерта, че от повече от 20 години двустранните преговори, за които израелското правителство настоява вместо многостранните разговори, са се провалили заради непреклонността на Израел, заради неговия отказ да признае националните права на палестинците и заради разширяване на дейността по изграждане на израелски селища на палестинските територии.   Еракат припомни, че през този период броят на израелските заселници, които са се настанили на окупираните палестински територии, е нараснал почти четирикратно и това е останало напълно безнаказано.   Френската инициатива трябва да създаде среда, в която израелците и палестинците да преговарят като равен с равен и в която международната общност трябва да направи така, че да се спазва международното право и да се благоприятства намирането на двудържаво решение на израело-палестинския конфликт, заключава Еракат.   Москва е за териториална размяна между Израел и Палестина Москва смята, че проблемът за демаркация на граница между Израел и Палестина би могъл да се реши чрез размяна на територии, заяви за ТАСС руският заместник-министър на външните работи Михаил Богданов. Специалният представител на президента за Близкия изток и Африка води руската делегация за международната конференция в Париж.   "Трябва да се прокара граница между израелците и палестинците. Тази граница може да предвижда съответни адекватни териториални размени, имайки предвид, че такъв подход позволява да се реши и проблемът с израелските селища, създадени на Западния бряг", каза той.   Богданов подчерта, че по този начин някои израелски селища на Западния бряг на Йордан ще могат да останат.   "Такива селища в определени райони могат да останат при условие, че палестинците, в замяна на тези територии, на които са създадени израелски селища, получат адекватна компенсация под формата на териториални участъци. Това е т. нар. размяна на територии", обясни руският дипломат.

Повдигнаха обвинение на полицая Караджов за двойно умишлено убийство на родителите му

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5552659

Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем полицая Венцислав Караджов за умишлено убийство на родителите си, съобщи пресцентърът на окръжната прокуратура.
Според обвинението 45-годишният Караджов на 15 май 2016 г. в Пловдив умишлено е умъртвил майка си Божура Караджова и баща си Цветан Караджов.
Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем полицая Венцислав Караджов за умишлено убийство на родителите си, съобщи пресцентърът на окръжната прокуратура. Според обвинението 45-годишният Караджов на 15 май 2016 г. в Пловдив умишлено е умъртвил майка си Божура Караджова и баща си Цветан Караджов.

Рекорден спад на контрабандните цигари у нас, за 2 години броят им е намалял с 20%

http://www.moreto.net/novini.php?n=322539

За две години броят на контрабандните цигари у нас е намалял с 20%, сочи проучване на независима международна агенция за маркетингови изследвания, поръчано от водещи производители на цигари в Европа. За последното тримесечие на миналата година броят на нелегалните кутии цигари в България е спаднал до рекордните 8,3 на сто.

Еди Рама: Косов и Албания са една земя и един народ

https://www.actualno.com/balkani/edi-rama-kosov-i-albanija-sa-edna-zemja-i-edin-narod-news_543260.html

Албанският премиер Еди Рама заяви, че трябва да се поставят общоалбански национални основи в региона. Той направи своето изказване по време на посещение в Прищина, където се провежда третата обща среща на правителствата на двете държави. По неговите думи Косово и Албания са „една земя, един народ, една обща мечта“. Той също така заяви, че с всеки изминал ден мостът между границите на държавите става все по-силен. Говорейки за правата на албанците в сръбските общини Прешево,

Пето време за Григоров и Миленков в генералното класиране на рали „България“

https://www.actualno.com/cars/peto-vreme-za-grigorov-i-milenkov-v-generalnoto-klasirane-na-rali-bylgarija-news_543262.html

Екипажите на Hyundai Racing Trophy се представиха отлично и на много високо ниво по време на рали „България“ през изминалия уикенд. Състезанието бе кръг и от Европейския рали трофей. В битката за втория кръг на едномарковия шампионат участваха Григор Григоров с навигатор Даниел Миленков, Васил Жеков/Алекс Раева, Христо Геров/Йордан Йорданов, Мирослав Ангелов/Петър Илиев и Симеон Симеонов/Димитър Спасов. Всеки екипаж показа най-доброто от себе си и се възползва максимално от възможн

Търсят директори за 6 училища в региона

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1580639

Обявени са конкурси за директори на 6 училища в Добричка област, тъй като досегашните им ръководители ще се пенсионират. Ще се избират нови директори на 2 държавни учебни заведения – Професионалната гимназия по транспорт, обслужване, лека промишленост и Професионалната гимназия по механотехника и електроника „М. Ломоносов” в Добрич, както и за 4 общински училища - СОУ „Свети Климент Охридски” и СОУ”Любен Каравелов” в Добрич, ОУ”Йордан Йовков” – Каварна и ОУ”Отец Паисий” - село Овчарово, община Добричка. Конкурсът ще се проведе на три етапа - до...

Кунева: Беше постигнато 20% увеличение на бюджетите на висшите училища за европейски стипендии

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5552607

„Беше постигнато 20% увеличение на бюджетите на висшите училища за европейски стипендии още в началото на учебната 2016-2017 година, като средствата, близо 1 млн. лева, ще се осигурят от МОН”. Това каза вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по време на парламентарен контрол в отговор на въпрос свързан с осигуряване
„Беше постигнато 20% увеличение на бюджетите на висшите училища за европейски стипендии още в началото на учебната 2016-2017 година, като средствата, близо 1 млн. лева, ще се осигурят от МОН”. Това каза вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по време на парламентарен контрол в отговор на въпрос свързан с осигуряване

Летище София ще бъде дадено на концесия за 35 години

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/letishte-sofiia-shte-byde-dadeno-na-koncesiia-za-35-godini-218252/

От инвеститора ще се иска еднократно плащане от 550 млн. лева, годишно плащане и да построи нов терминал

Борисов назначи нов зам.-министър на труда и социалната политика

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1580638

Досегашният шеф на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов е назначен за заместник-министър на труда и социалната политика, съобщиха от правителствената информационна служба. Иванов стана изпълнителен директор на агенцията в началото на първия мандат на премиера Бойко Борисов. Преди това е заемал различни длъжности във ведомството. Ивайло Иванов притежава и дългогодишен опит в сферата на застрахователната дейност....

Проститутката Гери, любовница на Дебелия, пред съда: 5-6 мъже накуп са нищо

https://www.24chasa.bg/novini/article/5552644

Проститутката Гери, любовница на Дебелия, пред съда: 5-6 мъже накуп са нищо"Обичам Мартин и живея при него. Имаме момченце на 8 месеца. Добре, че се роди бяло като мен. Ако беше черно, какво щях да правя! Не ме е карал насила да проституирам. Занимавам се с тази работа от 2009 г.", разказва 29-годишната Гергина Добрева от София, която дойде в съда в Благоевград, за да види и защити любимия си Мартин Филипов-Дебелия,

Графика на деня: Инфлационното чудовище на Венецуела

http://www.investor.bg/drugi/338/a/grafika-na-denia-inflacionnoto-chudovishte-na-venecuela-218246/

Тази година се очаква темпът на инфлацията в страната да се ускори четири пъти до 482%, но по-страшното предстои

Обвиниха полицай за убийството на родителите му

http://offnews.bg/news/n_1/n_630415.html

Полицаят Венцислав Караджов, който бе задържан след смъртта на родителите си, е обвинен за убийството им.  45-годишният Караджов е с повдигнато обвинение, че е умъртвил майка си Божура Караджова и баща си Цветан Караджов, като убийството е извършено предумишлено и с користна цел.  От доказателствата по делото – множество експертизи, разпити на свидетели, извършени огледи, претърсвания и изземвания, разпознаване и други процесуално-следствени действия, е прието, че е налице обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, съобщиха от прокуратурата.  Законът предвижда затвор от 15 до 20 години, доживотен затвор и доживотен затвор без замяна. Прокуратурата внася искане за постоянното задържане под стража на Караджов. 

Парад на автомобили и рекорд на Гинес ограничават движението в София

http://www.cross.bg/avtomobili-avtomobil-naii-star-1510152.html

/КРОСС/ Легендарни американски автомобили от различни епохи ще събере София утре на парад и изложение. Първата атракция ще е шествието на колите, което тръгва в 9 часа от площада до храм-паметника "Св. Ал. Невски" и ще продължи до хиподрума край Банкя. На конната база в 11 часа започва изложението, в рамките на което ще има конкурси за най-стар автомобил, най-добре възстановен автомобил, най-стар автомобил в оригинално състояние, участник дошъл от най-далече и най-мощен автомобил. В 13 часа ще започне фотографско обучение за заснемане на автомобили - статични и в движение, организирано от БулФото и Nikon, а по-късно ще се проведе и кратка презентация за снимане с помощта на дрон. Освен на красивите и мощни автомобили посетителите ще могат да се радват на традиционната американска кухня. Входът е свободен. Организатор на проявата е основаният през 2007 г. Клуб на собствениците на американски автомобили, в който към днешна дата членуват над 100 души. Това е второто издание на Ride'n'Roll форума, като през миналата година са участвали над 150 автомобила. От Агенция Пътна инфраструктура предупреждават, че  във връзка със събитието утре, от 5.30 ч. до 19 ч. се ограничава движението от км 0 до км 14+830 на Северната скоростна тангента в платното в посока Западна дъга.  Транзитният трафик в посока Западна дъга и АМ „Люлин" се пренасочва по път II-18 Софийски околовръстен път. Движението в платното към бул

Варна чака две корабчета от Видин и Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5552625

Транспортният министър Ивайло Московски се ангажирал с бъдещето на постоянен морски транспорт във Варна. Очакваме да вземем две корабчета от ферибота във Видин и Русе, съобщи за "Труд" областният управител Стоян Пасев.
Заради ремонта на Аспаруховия мост, който всекидневно предизвиква задръствания, Варна поиска от Белослав корабчето "Белла" с
Транспортният министър Ивайло Московски се ангажирал с бъдещето на постоянен морски транспорт във Варна. Очакваме да вземем две корабчета от ферибота във Видин и Русе, съобщи за "Труд" областният управител Стоян Пасев. Заради ремонта на Аспаруховия мост, който всекидневно предизвиква задръствания, Варна поиска от Белослав корабчето "Белла" с

Черешовата кампания започва утре с 0.60 лв. за ранна и 1.00 лв. за късна череша

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1580637

От утре започва кампанията за изкупуване на череши в Кюстендил. Па информация на Дарик ранната череша ще се изкупува за 0.60 лв. за кг., а късната за 1.00 лв.Най- много пунктове са открити в село Соволяно, където на 9 места ще бъдат разкрити 21 пункта за изкупуване на череши.В село Коняво пунктовете ще бъдат 20 на 4 места в селото, а в Таваличево- 7 броя.Пунктове ще има общо в 24 села от общината , череши се изкупуват и на 9 места в Кюстендил....

До 30 години домашното врабче може напълно да изчезне в България

http://www.dnevnik.bg/zelen/2016/06/03/2771277_do_30_godini_domashnoto_vrabche_moje_napulno_da/?ref=rss


До 20-30 години е възможно домашното врабче да изчезне напълно от територията на страната ни. То е сред видовете, чиито популации намаляват със значителни темпове през последните години. Това предупреди експертът Йордан Христов от Българско дружество за защита на птиците при представянето на резултати от последното преброяване на птиците.

11- годишното проучване на дружеството показва тревожни данни за състоянието на птиците около нас. От всички оценени 71 вида птици 21% намаляват, а...

Държавата иска концесионерът на летището в София да построи нов Терминал 1

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2016/06/03/2771279_durjavata_iska_koncesionerut_na_letishteto_v_sofiia_da/?ref=rss


Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията откри процедура за предоставяне на концесия на летище София.

Минималните изисквания към участниците са да имат опит като летищен оператор на поне едно международно летище с пътникопоток, надхвърлящ 6 милиона пътници годишно; да разполагат с необходимото техническо оборудване, както и с квалифициран технически персонал; да имат опит при изграждането на летищна инфраструктура; както и да дадат надеждни гаранции за...

Назначен е нов зам.-социален министър

http://www.mediapool.bg/naznachen-e-nov-zam-sotsialen-ministar-news249988.html

Премиерът Бойко Борисов е назначил за заместник-министър на труда и социалната политика досегашния шеф на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов, съобщиха от правителствената информационна служба в петък. Така се попълва екипът на социалния министър Зорница Русинова, която бе избрана на поста след оставката на Ивайло Калфин, съпроводена от оттеглянето на зам.министрите му с изключение на Русинова. Ивайло Иванов е магистър по финанси и кредит от Стопанската академия "Димитър Ценов“ в Свищов. Притежава и магистърска степен по право от ЮЗУ "Неофит Рилски“ в Благоевград. От 2003 г. работи в Агенцията за социално подпомагане, като последователно заема различни длъжности – от експертна до ръководна. От септември 2009 г. до настоящия момент е изпълнителен директор на Агенцията. Новият зам.-министър на труда притежава и дългогодишен опит в сферата на застрахователната дейност, допълват от пресслужбата на Министерския съвет..

Предлагат тотална забрана за каруците в Шумен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1580636

Забрана за движение на каруци в границите на целия град Шумен, предлагат общинските съветница Деан Станчев от ВМРО и Наталия Стефанова от НФСБ. В докладната си записка, която е входирана вече в администрацията, те искат забраната да стане факт чрез промяна в текстове на Наредбата за опазване на обществения ред в Шумен. В момента подобна забрана важи, но тя е в сила само за централната част на града.Вносителите аргументират предложението си с това, че ако забраната стане факт ще се подобрят безопасността на движението по улиците на града и орган...

Откриха нов арест в затвора в Ловеч (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5552575

Откриха нов арест в затвора в Ловеч (снимки)Максимално добри условия за 24-ма души има вече в новия арест в ловешкия затвор, който бе открит от зам.-министъра на правосъдието Красимира Филипова и главен комисар Гергана Георгиева, главен директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" днес. Това е четвъртият арест към затворите в страната след тези в Бургас, Плевен и Враца.

„Мини Идомени“ се появи и на сръбско-унгарската граница

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5552604

Въпреки затварянето на балкнския маршрут е възникнал нов импровизиран бежански лагер, на границата между Сърбия и Унгария, наричан „Мини Идомени“, съобщава "Фокус".
Ежедневно през България и Македония в сръбската столица Белград пристигат между 200 и 300 мигранти, главно от Афганистан, Сирия, Пакистан и африканските държави.
Въпреки затварянето на балкнския маршрут е възникнал нов импровизиран бежански лагер, на границата между Сърбия и Унгария, наричан „Мини Идомени“, съобщава "Фокус". Ежедневно през България и Македония в сръбската столица Белград пристигат между 200 и 300 мигранти, главно от Афганистан, Сирия, Пакистан и африканските държави.

За по-евтино: Ще купуваме лекарства с 10 други държави

http://offnews.bg/news/n_1/n_630414.html

Споразумение за сътрудничество в областта на лекарствената политика подписаха днес министърът на здравеопазването д-р Петър Москов и колегите му от 10 други страни от Централна и Източна Европа. Става дума за Румъния, Хърватска, Естония, Унгария, Латвия, Македония, Сърбия, Словакия и Словения. Тъй като по-малките страни в пазарно отношение изпитват сериозни трудности при договарянето на по-справедливи цени с големите фармацевтични корпорации, обединението ще позволи уеднаквени поръчки на определено количество медикаменти на единна цена. Надеждата е, че така проблемът с недостиг на лекарства и липсата на скъпоструващи и иновативни молекули ще се реши генерално и гражданите на тези 11 държави най-сетне ще имат улеснен достъп до качествено лечение. С предимство ще се договарят цените и обемите за лекарства за онкоболни и за редки болести. В това число ще влизат и задължителните ваксини за новородени и подрастващи. Ресорните министри се разбраха да насърчават съвместно ключовата роля на общественото здраве и отговорни здравни политики като двигател на икономиката, а не като бреме. Тяхна задача ще бъде също да улеснят възприемането на лекарствени продукти, като един от основните стълбове на здравеопазването, а не просто като обекти на търговията – и съответното им приложение на национално, европейско и международно равнище. Още не е ясно кога точно процедурата ще влезе в действие, тъй като за всяка една страна трябва да бъдат изработени индивидуални нормативни рамки, съобразени с местното законодателство. Очаква се обаче техническите инструменти за договарянето да започнат да действат през следващата година. Подробностите ще се уточнят след няколко седмици в Букурещ. През април 2015 г. в Крайова по аналогичен ред беше сключен меморандум за сътрудничество между България и Румъния, отново в областта на лекарствената политика. Тогава двете държави се разбраха да предприемат действия за съвместно договаряне на отстъпки от цени на медикаменти, първоначално на двустранно ниво.

Борисов назначи Ивайло Иванов за заместник-министър на труда и социалната политика

http://www.cross.bg/ivanov-borisov-sotzialnata-1510151.html

/КРОСС/ Със заповед на премиера Бойко Борисов за заместник-министър на труда и социалната политика е назначен Ивайло Иванов.  Той е магистър по финанси и кредит от Стопанската академия „Димитър Ценов" в Свищов. Притежава и магистърска степен по право от ЮЗУ „Неофит Рилски" в Благоевград.От 2003 г. работи в Агенцията за социално подпомагане, като последователно заема различни длъжности - от експертна до ръководна. От септември 2009 г. до настоящия момент е изпълнителен директор на Агенцията.Ивайло Иванов притежава и дългогодишен опит в сферата на застрахователната дейност.      

Започва XXII международен турнир по художествена гимнастика за приза “Царица Маргарита”

http://www.moreto.net/novini.php?n=322514

XXII издание на международния турнир по художествена гимнастика за приза “Царица Маргарита” стартира на 4-ти юни в зала „Конгресна“ на Двореца на културата е спорта. Проявата се организира от сдружение „Просветление”, Община Варна и Българска федерация по художествена гимнастика.

Бедствие във Франция, Германия и Белгия – продължаващи дъждове и наводнения

http://www.mediapool.bg/bedstvie-vav-frantsiya-germaniya-i-belgiya-prodalzhavashti-dazhdove-i-navodneniya-news249987.html

Река Сена достигна най-високите си равнища в Париж от три десетилетия насам, а дъждовете продължават с различна сила и в петък. И в много други населени места във Франция има наводнения, които вече взеха и жертви.    Президентът Франсоа Оланд заяви, че на заседание на кабинета идната сряда ще бъде обявено състояние на "природно бедствие” – важна стъпка за осигуряване на последващо изплащане на обезщетения.   Френският министър на околната среда Сеголен Роаял изрази опасения, че след оттеглянето на водата в много френски села, където улиците се превърнаха в кални реки, ще бъдат открити тела на загинали.   Двата големи парижки музея Лувър и Орсе, които се намират на двата бряга на реката, не работят заради покачването на нивото на реката. Техните служители започнаха да преместват произведенията на изкуството от подземните хранилища на по-горни етажи.   Заместник-кметът на Париж Брюно Жулияр каза, че тези мерки са в сила за музеите покрай Сена, когато нивото на реката превиши 5.50 метра. Според прогнози на метеоролози нивото на Сена в Париж може да достигне 6 метра днес.    Властите на столицата подчертават, че това е под нивото, което може да представлява заплаха за местните жители или за бизнеса. Река Сена е достигнала рекордното ниво от 8.6 метра през 1910 г. Тогава хиляди парижани са принудени да напуснат домовете си в по-ниските части на френската столица.   В Париж са наводнени кейовете на Сена. Някои от булевардите покрай реката също са под вода и са затворени за движение. Затворена е и влаковата градска линия RER C, която преминава покрай Сена и свързва центъра на Париж с предградията.   Южно от Париж проливните дъждове, продължили няколко дни, наводниха цели градове и покачиха рязко нивото на няколко реки. Наводнени са и много земеделски площи, както и част от магистралата А10. Хиляди жители бяха евакуирани във временни центрове за подслон или при роднини. Армията оказва помощ за хората, които заради придошлите води са се оказали в капана на жилищата си и на автомобилите си.   Досега наводненията във Франция са причинили смъртта на двама души. Вчера вечерта в град Еври-Грежи-сюр-Йер, южно от Париж, 74-годишен мъж се опита да прекоси наводнен терен с кон, но падна от него и се удави. Конят остана невредим.   Заради наводненията над 20 000 клиенти на енергийната компания Енедис са без ток в департамента Сен-е-Марн (обхващащ поречието на реките Сена и Марна) и в департамента Есон (обхващащ поречието на река Есон). Тези департаменти са източно и южно от Париж, предаде Асошиейтед прес.   Същевременно в Германия беше намерено тялото на шеста жертва на катастрофалните наводнения в провинция Бавария, предаде Асошиейтед прес.   Става дума за 65-годишен мъж, удавил се в град Зимбах ам Ин, който беше наводнен в сряда.   Освен шестте жертви в Бавария, катастрофалните наводнения отнеха живота и на 4 души в провинция Баден-Вюртемберг.   Обилните валежи от последните дни предизвикаха наводнения и в южните части на Белгия, а един човек се води в неизвестност, след като е бил повлечен от водата, съобщават местни медии, цитирани от БТА в петък.   Най-засегнат е район край Намюр, където придошла река е заляла магистрала. Синотпитицте отбелязват, че за три дни в страната са паднали валежи, равни на месечната норма.   Съобщава се за десетки евакуирани и приети в болница с измръзване. Валежите в страната продължават почти непрестанно вече цяла седмица. Средните температури са около 13 градуса, колкото бяха в края на март.

Времето на 4 юни: Отново слънце и гръмотевици

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1580633

Прогноза за събота, 4 юни След полунощ преваляванията ще спрат и облачността ще намалее. В сутрешните часове в събота ще преобладава слънчево време. Около и след обяд и до полунощ отново ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и в много райони ще има превалявания, придружени с гръмотевични бури. На места валежите ще са интензивни и значителни по количество, има условия и за градушки. Максималните температури ще са предимно между 21 и 26 градуса.Атмосферното налягане слабо ще се повиши, но ще остане малко по-ниско от средното за месец юни...

JPMorgan може да освободи служители, ако избирателите гласуват за Брексит

http://econ.bg/Новини/JPMorgan-може-да-освободи-служители-ако-избирателите-гласуват-за-Брексит_l.a_i.723572_at.1.html

Главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън предупреди, че инвестиционната банка може да редуцира броя на служителите си във...

Зам.-шефа на варненската полиция оглави дирекцията в Добрич

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1580630

Зам.-шефа на варненската полиция Николай Спасов оглави областната дирекция в Добрич. Комисарят е бил представен пред състава тази сутрин от главния секретар на МВР Георги Костов. 38-годишният Спасов пристигна във варненската дирекция на полицията, след като тя беше оглавена от Даниел Пашов, на когото е единственият заместник. Николай Спасов заменя на поста Веселин Колев, който стана шеф на МВР-Добрич в средата на месец април 2015 година. От полицията информираха, че Колев се е пенсионирал. По неофициална информация в областната дирекция тече ко...

Община Сапарева баня ще се включи в кампанията "Да изчистим България заедно"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1580632

И тази година община Сапарева баня ще подкрепи и участва активно в кампанията "Да изчистим България заедно", която се провежда за шести пореден път. Кампанията се организира от BTV и с подкрепата на Министерство на околната среда и водите. Традиционно инициативата се провежда в навечерието на Международния ден на околната среда - 5-ти юни. Почистването в Сапарева баня ще се състои на 4 юни /събота/ от 10:00 ч. От Общината се предвидили да бъдат почистени местностите около началната станция на лифта, паркът "Николай Хайтов", районът около Гейзер...

Френски депутат предложи да се въведат санкции срещу Украйна

http://www.cross.bg/mariani-frantziya-sanktziite-1510149.html

/КРОСС/ Депутатът от Националното събрание на Франция Тиери Мариани счита, че Върховната рада на Украйна не е провела нито една реформа от предвидените в Минските споразумения и затова срещу нея трябва да бъдат наложени санкции, пише в. „Известия“, цитиран от РИА Новости. Според политика, Киев показва неуважение към споразуменията, игнорирайки напълно изпълняването на поетите задължения. Мариани припомни, че след няколко дни в горната палата на френския парламент ще се проведе гласуване по въпроса за отмяната на санкциите срещу Русия. Той е убеден, че идеята има големи шансове за успех, независимо от това, че в случай на приемане на резолюцията, тя ще има само препоръчителен характер. В края на април резолюция за отмяна на санкциите срещу Москва бе приета и от долната камара на Националното събрание на Франция. Мариани отбеляза, че ако аналогичен документ бъде приет от сенаторите, то Париж трудно ще игнорира мнението на парламентаристите.

Кр. Ковачка: Напускането на групата на БДЦ от Народен съюз е в стил "Крадецът вика дръжте крадеца"

http://www.cross.bg/naroden-suyuz-komisiyata-1510150.html

/КРОСС/ Напускането на Народен съюз от групата на БДЦ е отговор на нашето желание днес най-после да кажем, че партия Български демократичен център, не желае повече да бъде заложник на личните амбиции, на колегите от Народен съюз. Това, което БДЦ поиска е само справедливо разпределение на позициите в парламентарните комисии. С действията си Народен съюз показа, че справедливостта не им е по вкуса. Въпреки, че е мнозинство в парламентарната група, партия Български демократичен център до момента имаше по - малко присъствие в комисиите, докато колегите от Народен съюз имат двама председатели на парламентарни комисии в лицето на Румен Йончев, който е и председател на Комисията по политиките за българите в чужбина, член на Комисията по земеделието и храните, член на Делегацията в Парламентарната асамблея на НАТО и председател на групата за приятелство с Южна Африка. Светлин Танчев, който е Председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, както и зам. председател на Народното събрание Явор Хайтов, който е и член на Комисията по правни въпроси и член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на групата за приятелство с Виетнам. Нашето желание за промени в комисиите е продиктувано единствено от желанието ни да спазим основния принцип на демокрацията - мнозинството да може да провежда своите политики чрез механизмите, които му предоставя за това парламентарната република

Ковачка: Напускането на БДЦ от Народен съюз е в стил Крадеца вика дръжте крадеца

https://www.24chasa.bg/novini/article/5552608

Ковачка: Напускането на БДЦ от Народен съюз е в стил Крадеца вика дръжте крадецаНапускането на Народен съюз от групата на БДЦ е отговор на нашето желание днес най-после да кажем, че партия Български демократичен център, не желае повече да бъде заложник на личните амбиции, на колегите от Народен съюз. Това, което БДЦ поиска е само справедливо разпределение на позициите в парламентарните комисии.

Община Кюстендил се включва в инициативата „Да изчистим България заедно"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1580629

Община Кюстендил и тази година се включва в най - голямата доброволческа инициатива „Да изчистим България заедно" на 4 юни (събота). За шеста поредна година неправителствени организации, институции и граждани ще се включат в кампанията „Да изчистим България заедно" организирана от bTV Media Grup. Желаещите да се включат могат да получат ръкавици и чували от 13 стая в сградата на Общината. От общината молят всички групови и индивидуални участници да отбележат на сайта на инициативата - www.daizchistim.bg мястото за почистване, което са избрали ...

Борисов назначи Ивайло Иванов за заместник-министър на труда и социалната политика

https://www.24chasa.bg/novini/article/5552613

Борисов назначи Ивайло Иванов за заместник-министър на труда и социалната политикаСъс заповед на премиера Бойко Борисов за заместник-министър на труда и социалната политика е назначен Ивайло Иванов. Той е магистър по финанси и кредит от Стопанската академия „Димитър Ценов“ в Свищов. Притежава и магистърска степен по право от ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград. От 2003 г. работи в Агенцията за социално подпомагане,

Борисов: Не допускам приятелски кръгове в управлението на службите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1580631

Не допускам нито библиотекарски-сарайски, нито на съпружеско-приятелски кръгове да влияят на службите, каза в парламента премиерът Бойко Борисов. Той отговори на въпрос на народните представители Мустафа Карадайъ, Хамид Хамид и Айхан Етем за цялостната кадрова политика на правителството в сектора "Сигурност". Депутатите изнесоха информация за съпружески и приятелски според тях контакти между представители на специалните служби.Политиката на правителството, засягаща кадровата политика в тези агенции, е свързана с прозрачно и конкурентно начало, ...

5 жени на великолепна първа среща с „Аз обичам моето тяло"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1580621

Oт тази неделя, 5 юни, започва голямото приключение в първото уеб риалити у нас от продуцентите 7Talents - "Великолепните 5". Пет жени имат пет седмици, за да се влюбят отново в себе си, а първата им задача е да разберат , че промяната започва отвън навътре и изисква постоянство, с мисията „Аз обичам моето тяло". По време на цялото си приключение участничките ще ни по...

Парижките музеи Лувър и Орсе местят експонатите си заради Сена

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1580628

Двата големи парижки музея Лувър и Орсе, които се намират на двата бряга на Сена, днес не работят заради покачването на нивото на реката. Техните служители започнаха да преместват произведенията на изкуството от подземните хранилища на по-горни етажи, предаде Ройтерс. Заместник-кметът на Париж Брюно Жулияр каза, че тези мерки са в сила за музеите покрай Сена, когато нивото на реката превиши 5,50 метра. Според прогнози на метеоролози нивото на Сена в Париж може да достигне пик от 6 метра днес. Властите на столицата подчертават, че т...

Пенсионер пострада при пожар, предизвикан от газова бутилка в пазарджишко село

https://www.24chasa.bg/region/article/5552584

Пенсионер пострада при пожар, предизвикан от газова бутилка в пазарджишко село70-годишен пенсионер е настанен с изгаряния в болницата в Пазарджик след пожар, избухнал в къщата му в местното село Величково, съобщиха от областната противопожарна служба. По първоначални данни огънят е избухнал от неизправен винтил на газова бутилка, захранваща котлон за готвене. За да предотврати взрив в къщата възрастният мъж грабнал горящата

Няма нерегламентирани влияние в службите, уверява Борисов

http://offnews.bg/news/n_1/n_630411.html

"Бъдете спокойни. Няма каквото и да е вмешателство или нерегламентирано влияние в сектор "Сигурност". Това каза премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос на оперативния председател на ДПС Мустафа Карадайъ за назначения в службите. По време на въпроса от трибуната Карадайъ нападна депутата от ДСБ ген. Атанас Атанасов, който по думите му "не може да определи сам себе си дали е в опозиция или не". "В МВР преобладават хората, които са зависими от представител на парламентарна група, която не може да определи сама себе си дали е в опозиция или не", каза депутатът от ДПС. Той заяви, че има хора в ДАНС, които са се издигнали благодарение на Атанасов. Карадайъ заяви, че зам.-председателят на ДАНС Олег Петков е близък на Атанасов. "Може да се направи извод, че ДАНС се е превърнал семейна структура", каза. Карадайъ заяви, че зам.-председателят на ДАНС Олег Петков е близък до народният представител Атанасов, както и зам.-министрите на МВР Филип Гунев и Цвятко Георгиев.  Премиерът Борисов обаче заяви, че при провеждането на кадровата политика в МВР и ДАНС се спазват изискваният, включително тези да няма конфликт на интереси. Карадайъ заяви, че премиерът носи отговорност за сектор „Сигурност” и попита Борисов колко още ще търпи "приятелско-съдружеското кадруване в сектора". "В две поредни питания аз разбирам, че всъщност или библиотекаро-сарайския или приятелско-съпружески кръг или еди-какво си се намесват в управлението на службите. Ако това е вярно и в едната и другата посока, то би било максимално добре за опозицията, че и вие, и ДСБ сте представени добре в този сектор", коментира Борисов. От парламентарната трибуна Борисов каза още, че за миналата година в инспектората са постъпили общо 105 сигнала, от които 78 са препратени по компетентност на институции, имащи отношение по тях, каза Борисов. Добави, че 34 са разгледани от Главния инспекторат. По 18 от сигналите е липсвала информация за лицата, срещу които са подадени. Той обясни, че по 16 от сигналите са възложени проверки по негова заповед, като в 4 от тях са изнесени данни за корупция на органи на изпълнителната власт. "Въвеждането на ефективни механизми за административен контрол върху дейността на администрацията е една от основните цели за модернизирането ѝ", каза Борисов.

Плевенчанка на 80 години хвърля от терасата 4000 лева на ало измамник

https://www.24chasa.bg/novini/article/5552598

Плевенчанка на 80 години хвърля от терасата 4000 лева на ало измамник80-годишна плевенчанка хвърли от терасата 4000 лева на телефонен измамник уж за лечение на племенницата й. На 2 юни около 14 часа той се представил за медик и поискал спешно 25 хил. лева, за да спаси родственицата й, попаднала в болница с 70% изгаряния. След 40 минути бабата излязла на балкона вкъщи и пуснала парите на непознат.

Обвиняват полицая Караджов в убийството на родителите му

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1580634

Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем полицая Венцислав Караджов за убийството на неговите родители. Възрастните хора бяха открити убити в дома им в кв. „Христо Смирненски“ в средата на месец май. Обвинението е, че е умъртвил майка си Божура Караджова и баща си Цветан Караджов, като убийството е извършено предумишлено и с користна цел. От доказателствата по делото – експертизи, разпити на свидетели, извършени огледи, претърсвания и изземвания, разпознаване и други процесуално-следствени действия, е прието, че е налице обосновано ...

Министерство забрани да се заглушават джиесемите на изпит, пречели на МВР

https://www.24chasa.bg/novini/article/5552590

Министерство забрани да се заглушават джиесемите на изпит, пречели на МВРС мотива, че така се пречи на работата на специалните служби и не могат да се набират при нужда и спешните номера, със специална заповед образователният министър Меглена Кунева забрани да се заглушават джиесемите по време на кандидатстудентските изпити. Това съобщи днес в Стара Загора ректорът на Тракийския университет проф. Иван Въшин.

Луканов за целите му при работата в ДЮШ на "Морето"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1580627

Емануел Луканов ще съвместява в "Черно море" длъжностите помощник треньор и шеф на ДЮШ. В интервю за "Морски гонг" по Дарик той призна, че целта в работата му като директор в школата е да се изкарат юноши за мъжкия отбор. Луканов призна, че държи на профилирането при треньорите в ДЮШ и тепърва ще се преценява кой треньор за коя възраст е най-подходящ.  Той е останал изключително доволен от проведената среща с треньорите. При по-малките от школата класиране и резултати няма да се гонят. Такива ще бъдат изисквани при 17 и 19 годишните. Чуйте цяло...

Първа самостоятелна изложба на Анатоли Костов

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1580624

Първа самостоятелна изложба открива Анатоли Костов тази вечер в 17:30 ч. в фоайето на Общински драматичен театър Кюстендил. Това е първата изложба на Анатоли Костов, която е резултат от 6 годишен творчески труд. Фотографиите са режисирани от Ралица Любенова, която е и модел. Изложбата е извадка от тематични фотографии, всяка от която разказва своя собствена история по идея. Във фотографиите са използвани различни цветове за подсилване на драматургията на сцената. Не са именувани, защото всеки зрител сам за себе си може да си представи историят...

БСП и ГЕРБ пак си премериха заемите и асфалта

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/03/2771224_bsp_i_gerb_pak_si_premeriha_zaemite_i_asfalta/?ref=rss


БСП и ГЕРБ отново използваха петъчния парламентарен контрол за взаимни атаки кой как управлява и нужни ли са предсрочни парламентарни избори. Управялващи и опозиция си премериха положения асфалт и заемите.

В началото на парламентарния контрол, който традиционно се излъчва пряко по БНТ и БНР лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви в декларация, че БСП осъжда продължаващите опити на правителството на Бойко Борисов да увеличава дълга на България всеки ден. По думите й това са два нови...

Държави от Централна и Източна Европа искат да договарят заедно лекарства

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1580625

Държави от Централна и Източна Европа искат да договарят заедно лекарства, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов след среща между министри и представители на 11 държави, от които 9 са членки на ЕС. Целта на срещата е да се обмислят начините за възможно договаряне на по-добри условия и по-ниски цени на иновативни терапии в областта на онкологията, на редките болести, вероятно и ваксини, обясниха министрите. Ще пра...

ДСБ предлага сериозна административно-териториална реформа

https://www.actualno.com/politics/dsb-predlaga-seriozna-administrativno-teritorialna-reforma-news_543258.html

ДСБ предлага сериозна административна реформа с второ ниво на местно самоуправление. Това стана ясно на пресконференция на "сините" в централата на партията днес, 3 юни.  Според десницата реформата трябва да включва окрупняване на броя на общините и пряко избиране на областните управи. Според депутата Вили Лилков реформата трябва да предлага повече възможности на общините и областите по отношение на образование, данъчна политика и местно законодателство. Той изрази мнение, че у нас е нуже

САЩ: Иран е основната държава спонсор на тероризма

https://www.actualno.com/asia/sasht-iran-e-osnovnata-dyrjava-sponsor-na-terorizma--news_543259.html

Иран е основната държава спонсор на тероризма, посочва годишен доклад на американския Държавен департамент, цитиран от британския в. "Индипендънт". Ислямската република през 2015 г. е предоставяла подкрепа – в това число финансова и под формата на тренировки и екипировка, на широк кръг от групи по света. Страната е оказвала помощ на ливанската група „Хизбула“ на палестинската „Хамас“, както и на правителството на сирийския президент Башар Асад. В доклада, пос

Откриха Автосалон Русе 2016

https://www.24chasa.bg/region/article/5552594

Откриха Автосалон Русе 2016Вчера на паркинга пред хипермаркета „Метро“, кметът Пламен Стоилов откри IV-тото издание на Автосалон Русе. По време на панаира се представят 21 марки автомобили и мотопеди, сред които „Пежо“, „Мерцедес“, „БМВ“, „Нисан“, „Фолксваген“, „Рено“, „Дачия“, „Киа“, „Субару“, „Сузуки“, „Мицубиши“, „Грейт Уол“, „Опел“, „Ситроен“, „Тойота“, и „Ивеко“.

БДЦ се разпадна

http://www.moreto.net/novini.php?n=322530

Парламентарната група на БДЦ днес се разпадна. Петимата депутати от "Народен съюз" подадоха молби за напускане заради несъгласие с промени в парламентарните комисии. Те бяха предложени от съпредседателя на групата Красимира Ковачка, за да може правилно да се отрази съотнешението в БДЦ, където "Народен съюз" има 5 депутати, а партия БДЦ - 8.

Борисов: Няма вмешателство, влияние или нерегламентиран контакт в сектор „Сигурност”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5552583

"Няма вмешателство, влияние или нерегламентиран контакт в сектор „Сигурност”. Това увери министър-председателят Бойко Борисов по време на парламентарен контрол в отговор на депутатско питане свързано с цялостната кадрова политика на правителството в сектор "Сигурност", предаде „Фокус”.
Председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ заяви,
"Няма вмешателство, влияние или нерегламентиран контакт в сектор „Сигурност”. Това увери министър-председателят Бойко Борисов по време на парламентарен контрол в отговор на депутатско питане свързано с цялостната кадрова политика на правителството в сектор "Сигурност", предаде „Фокус”. Председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ заяви,

Институт "Ив. Хаджийски": Борисов създава вид на тласкан от среди в ГЕРБ да се кандидатира за президент

http://www.cross.bg/gerb-plevneliev-sili-1510148.html

/КРОСС/ България официално влезе в подготовка за президентските избори. Отказът на Плевнелиев от борба за нов мандат е подкана за ускоряване на номинациите. Приключилите национални форуми на основните политически сили разчистват терена за по-решителни действия. Това са изводите от ежемесечния анализ на Института по социология „Иван Хаджийски", който е резултат от традиционната дискусия с участието на проф. Петър-Емил Митев, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Борис Попиванов, Първан Симеонов и Пламен Владимиров. Според анализаторите три фактора отключиха събитията и нагнетяват политическо напрежение в България: 1. стремежът на ГЕРБ да моделира в своя полза драматичните дебати около промените в Изборния кодекс; 2. решенията на конгреса на БСП; 3. амбицията на ДСБ да употреби президентските избори и да се самоутвърди за сметка на ГЕРБ. Борисов все повече губи потенциални кандидати за президент, способни да привлекат широка вътрешна и международна подкрепа, и все повече създава вид на тласкан от среди в партията си да се кандидатира сам. Решението видимо се отлага за последния момент. Законодателните промени действително не излязоха извън плановете на управляващите, но свързаните с тях обрати произведоха допълнителни ефекти. ПФ се открои като централен играч. Национално-патриотичната проблематика става все по-силно изразена в българската политика, откъдето и борбата кои да бъдат нейни легитимни изразители

България получила 400 млн. лева по плана "Юнкер"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1580622

185 са подписаните споразумения по плана "Юнкер". От тях три са с България, съобщи зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Парите, които България е получила към този момент, са 400 млн. лева. По думите на еврокомисаря по бюджета, страната ни има три основни сфери за финансиране - интерконектора с Гърция, програмата за саниране и стартъпите. Георгиева посъветва българският бизнес да бъде по-активен в сътрудничеството си с плана "Юнкер" и с други фондове, които предлагат съвместно финансиране, защото това е начинът, по ко...

1002 двойки на изпита по математика в Бургас

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1580623

Близо 3 500 ученици са се явили на задължителния изпит по математика след 7 клас. 1002-ма от тях са получили „слаб 2". Информацията съобщи директорът на регионалния инспекторат по образование в Бургас, инж. Виолета Илиева. Наполовина са „двойките" на матурата по Български език и литература - почти 470. Резултатите показват, че няма особена разлика в резултатите на учениците през тази година, сравнено с миналата 2015-та. „Резултатите са незадоволителни. От тях става ясно, че някои от паралелките в профилираните и професионалните гимназии няма да...

Близо 3000 лв. откраднаха от дом в Любимец

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1580620

Близо 3 000 лв. са задигнати от къща в Любимец, информират от областна дирекция „Полиция” в Хасково. В жилището на ул. „Тракия” крадците са проникнали през отворен прозорец и са задигнали дамска чанта с 1 680 лв. и 500 евро. В Димитровград двама непълнолетни са установени за кражби от автомобили. Вчера в полицията сигнали са подали собствениците на паркирани на ул. "Средна гора" БМВ и „Алфа Ромео”. След счупване на панорамно предно стъкло е проникнато в БМВ-то и са откраднати оставените в пепелника 30 лв. В другата кола е проникнато след изкрив...

Български сериал изпревари турски по рейтинг

http://www.vesti.bg/bulgaria/medii/bylgarski-serial-izprevari-turski-po-rejting-6054577

За първи път активното градското население избира български сериал пред турски. „Откраднат живот” е най-гледаният български сериал от 2014 година до момента

Грандиозен финал и страхотен успех за „Откраднат живот”

http://www.vesti.bg/bulgaria/medii/grandiozen-final-i-strahoten-uspeh-za-otkradnat-zhivot-6054577

За първи път активното градското население избира български сериал пред турски. „Откраднат живот” е най-гледаният български сериал от 2014 година до момента

Прокуратурата протестира оправдателна присъда на шофьор, убил пешеходец в Две могили

https://www.24chasa.bg/novini/article/5552569

Прокуратурата протестира оправдателна присъда на шофьор, убил пешеходец в Две могилиОкръжна прокуратура – Русе протестира оправдателна присъда, с която окръжният съд е признал за невинен и оправдал 73-годишен шофьор, причинил смърт на пешеходец, поради малозначителност на деянието, сдъобщиха на сайта на прокуратурата. Окръжна прокуратура – Русе предаде на съд Иван И. за това, че на 2 април 2014 г., в гр.

Изложба на Милена Струнчева-Найденова в галерия „Околийска къща“ в Дупница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1580619

„Вдъхновени от красотата" - така Милена е озаглавила изложбата, която ще бъде открита официално днес в 17.30 часа. Подредени са повече от 70 картини, рисувани са в периода 2000 година до сега.     Младата художничка Милена Струнчева-Найденова гостува със своя изложба в Дупница за първи път. Родена е в Пловдив, живее в Дупница.

Заради кражба на вино и ракия рецидивист се връща в затвора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1580618

39-годишен рецидивист от Варна отново ще лежи зад решетките заради кражба на стойност 40 лева. Подсъдимият Александър Христов задигнал 12 литра червено вино, половин кило ракия и крик за автомобил от мъж, когото нападнал с ножица. При инцидента, станал пред два месеца и половина, пострадалият получил порезни рани по ръката. Наказанието, което получи Христов, след като Варненският окръжен съд одобри споразумението му с прокуратурата, е 2 затвор при строг режим. ...

Щиглеци, скорци и врабчета изчезват застрашително у нас

http://www.mediapool.bg/shtigletsi-skortsi-i-vrabcheta-izchezvat-zastrashitelno-u-nas-news249986.html

Със застрашителни темпове намаляват популациите на щиглец, скорец и домашно врабче в България като за последните 11 години са изчезнали съответно 52%, 41 на сто и 31 процента от тези видове. Това сочи проучване  на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), финансирано от механизма на Европейското икономическо пространство 2009-2014. Данните в доклада показват тревожни резултати за състоянието на птиците в България. От всички оценени 71 вида птици 21% намаляват, а 18% се увеличават. Най-голям спад обаче се отчита в преброяването на ръждивогушото коприварче, чиято популация е спаднала с 68%. Намалява и селската лястовица, отчита преброяването. Сред увеличаващите се видове са голямото белогушо коприварче (+226%), голям синигер (49%), южен славей (34%). Стабилно остава състоянието на популациите от гугутката, кукувицата, свраката, сойката, чинката и др. От всички групи птици, най-уязвими се оказват птиците в земеделските земи. Тяхното състояние се определя от индикатор, в който са включени 17 вида. Промяната в числените му стойности показват изменението в състоянието на средата. Индикаторът за състоянието на птиците в земеделските земи показва намалява с 18%, което е допълнителен спад с 5% спрямо предходната оценка през 2015 г. Сред основните заплахи за състоянието на птиците в тези местообитания са премахването на храстите, разораването на затревените площи и употребата на пестициди. За осъществяването на тази оценка, доброволци са обходили пеша близо 4000 км в 188 места (т.нар. пробни площадки) от цялата страна в рамките на над 3240 часа доброволен труд (405 работни дни), посочват от БДЗП.

Повдигат обвинение на полицая за двойно убийство на родителите му

https://www.24chasa.bg/novini/article/5552561

Повдигат обвинение на полицая за двойно убийство на родителите муВсеки момент се очаква да бъде повдигнато обвинение за двойно убийство срещу пловдивския полицай Венцеслав Караджов. В момента адвокатката му Зоя Тошкова пътува към ареста, научи "24 часа".  Служителят на Икономическа полиция е задържан от 17 май, когато в кв. "Христо Смирненски" бяха открити мъртви родителите му.

Повдигат обвинение на полицая за двойно убийство на родителите му

https://www.24chasa.bg/region/article/5552561

Повдигат обвинение на полицая за двойно убийство на родителите муВсеки момент се очаква да бъде повдигнато обвинение за двойно убийство срещу пловдивския полицай Венцеслав Караджов. В момента адвокатката му Зоя Тошкова пътува към ареста, научи "24 часа".  Служителят на Икономическа полиция е задържан от 17 май, когато в кв. "Христо Смирненски" бяха открити мъртви родителите му.

Шефът на "Арсенал" гарантира дългосрочно доверие във Венгер

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/06/03/2771226_shefut_na_arsenal_garantira_dulgosrochno_doverie_vuv/?ref=rss


Арсен Венгер е точният човек, който да ръководи и развива "Арсенал", заяви изпълнителният директор на клуба Айвън Газидис.

Въпреки неспиращите съмнения за договора на французина и увеличаващите се призивите от феновете да бъде освободен, Венгер получи подкрепа да остане при "артилеристите".

До края на настоящия договор на 66-годишния Венгер остава една година. Той отрече твърденията на британските медии, че е получил предложение за удължаването му. Въпреки това Газидис...

Двойно повече двойки на изпита по математика след 7 клас в сравнение с 2015 г.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5552521

Слабите оценки по математика на националното външно оценяване за учениците след 7 клас са 17 983, съобщава "Фокус". Това са 12,11% от явилите се, което е почти двойно повече от резултатите за миналата година, когато скъсаните на изпита по математика са били 6,9%.
„По математика София-град отново е с най-добри резултати,
Слабите оценки по математика на националното външно оценяване за учениците след 7 клас са 17 983, съобщава "Фокус". Това са 12,11% от явилите се, което е почти двойно повече от резултатите за миналата година, когато скъсаните на изпита по математика са били 6,9%. „По математика София-град отново е с най-добри резултати,

Фонд "Земеделие" плати 74 млн. лв. на тютюнопроизводители

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2016/06/03/2771231_fond_zemedelie_plati_74_mln_lv_na_tjutjunoproizvoditeli/?ref=rss


Фонд "Земеделие" преведе близо 74 млн. лв. субсидии на 41 265 земеделски стопани по Схемата за преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството, съобщиха от фонда.

Субсидията е изплатена в пълен размер за Кампания - 2015 на производители, отглеждали сортовите групи "Каба Кулак", "Бърлей" и "Вирджиния". За сортовата група "Басми" е изплатен първият транш.

Подпомагането по схемите за преходна национална помощ се извършва според разпоредбите на Наредба 3 за...

Назначават нов зам.-шеф на варненската полиция

http://www.moreto.net/novini.php?n=322533

Нов заместник-директор се очаква да бъде назначен в Областната дирекция на МВР във Варна, научи Moreto.net. Към момента обаче не е ясно кой ще е новият зам.-шеф. Кадровата промяна се налага заради преместването на досегашния титуляр на поста комисар Николай Спасов.

Неизвестни набили мъж в дома му

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1580617

Тази нощ, в 01.05 часа в дежурната част на полицията чрез тел.112 бил получен сигнал от 36-годишен жител на с.Ново село за извършен грабеж от дома му. Според потърпевшия мъж към 00.50 часа три лица в нетрезво състояние взломили входната врата на къщата, проникнали в стаята, където му нанесли побой и отнели мобилен телефон от масата. 36-годишният, който няма видими следи от наранявания, отказал медицинска помощ. На местопроизшествието е извършен оглед от дежурна група. Работата на разследващите по случая продължава, в РУ-Видин е образувано досъ...

Правителството още мисли как да стимулира с европари листването на фирми на БФБ

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/pravitelstvoto-oshte-misli-kak-da-stimulira-s-evropari-listvaneto-na-firmi-na-bfb-218250/

Не трябва да се плашим от иновации, още следващите месеци ще видите реални стъпки в тази посока, заяви вицепремиерът Томислав Дончев

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване