06/07/16 06:34
(http://www.klassa.bg/)

Токът за малкия бизнес със 7 до 18% надолу, цените на стоките не падат

 

Фирмите чакат намалението, за да си плащат кредитите

Цената на еленергията за малките фирми на регулирания пазар ще падне с между 7 и 18% от 1 юли, но това няма да се отрази на цените на стоките и услугите, които те предлагат на крайните потребители. Това показа проучване на „Монитор“ сред представители на организациите на дребния бизнес у нас. С икономията малките фирми планират да направят скромни и дълго отлагани инвестиции и да си плащат по-редовно кредитите.

Според Лукан Луканов, председател на Съюз „Произведено в България”, по-скоро не се очаква намаление на цените заради спада на тарифите на еленергията. Точно както при тяхното увеличение не се увеличават крайните цени, допълни той. „Това намаление ще има благоприятно отражение върху финансите на малките фирми, те ще могат да направят инвестиции да си наваксат с трудно обслужваните заеми“, коментира Луканов. По думите му по принцип всяко движение при тока – надолу или нагоре,

трудно се отразява върху крайните цени

в краткосрочен план, защото малките фирми работят на силно конкурентен пазар.

От Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България дори не вярват, че намалението на тарифите на еленергията ще се случи в действителност. Нито едно желание на малкия и среден бизнес за спад на цените на тока досега не се е случило. За последните 15 години не е имало такъв спад, че реално да се усети от фирмите, коментира председателят на федерацията Мариана Кукушева. Цената

„задължение към обществото“ вече е 60% от сметките ни

за ток, възмути се още тя. Затова засега не сме оптимисти, че ще усетим намаление, допълни Кукушева.

Според председателя на Националното сдружение за малкия бизнес Елеонора Негулова добрата новина в случая е, че понижаването на цените на тока ще препятства поскъпването на стоките в средносрочен план. Така ще можем да заделим пари за модернизация и за човешкия ресурс, каза Негулова. И изрази надежди, че този спад няма да е нещо спорадично и да остане като единичен случай.

Най-голямото намаление

което Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) планира да даде, е за дневния ток на малките фирми в Североизточна България. При тях дневната тарифа пада с 18,18%, а нощната – с 8%. За компании с промишлени електромери върховата и дневната тарифи в същата част на България ще паднат с близо 13%, а тази през нощта – с близо 5 на сто. Фирмите с еднотарифни електромери намалението ще е 14%.

В Югоизточна България бизнесът, който е с електромери като на битовите клиенти ще плаща с малко над 11% по-евтино през деня и с едва 1 на сто по-ниска цена от сегашната през нощта. За фирмите, които ползват уреди с три скали, върховата енергия ще поевтинее с близо 8%, дневната – с почти 9%, а нощната с под 1 на сто. За тези с еднотарифните цената ще падне с 5,7%.

За фирмите, които все още си купуват тока от енергото в Западна България, дневната ще падне с почти 16%, а нощната – с близо 9 на сто. Компаниите с тарифни електромери могат да очакват спад от 11% на върховата, 8,4% на дневната и близо 9% на нощната, а тези, чиито уреди са с една скала – с малко над 14 на сто.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване