06/10/16 07:51
(http://www.klassa.bg/)

Стотици далавери с ВЕИ-тата на прокурор

 Установихме стотици фрапиращи нарушения в електроенергетиката и за всяко от тях ще бъдат подадени сигнали до прокуратурата. Най-много са в областта на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Това заяви Валери Симеонов, председател на анкетната комисия в НС, чийто доклад за състоянието на енергетиката бе приет днес от депутатите.

Експанзията на производители на електрическа енергия от фотоволтаични и вятърни централи е настъпила заради законови и регулаторни грешни решения. Сред най-често срещаните нарушения при ВЕИ централите е, че са присъединени към мрежата, въпреки че не отговарят на изискванията за това. Нямали измервателни уреди, а фалшиви документи за въвеждане в експлоатация, с несъответствия на мощности. Констатирани са и злоупотреби с европейски помощи – собствениците на фотоволтаични централи, финансирани до 80% от ЕС, не са представили декларации за това и им е начислена над 500 лв. цена на тока, все едно че са изградили централите изцяло със своя инвестиция.

Комисията също така препоръчва в доклада си в енергийния закон да се въведе определен процент от дейности, които ЕРП-та и доставчиците да имат право да превъзлагат на други фирми. Посочва се, че енергодружествата са възлагали 60% от лицензионната си дейност на свързани с тях фирми и така е изтекъл огромен ресурс извън страната.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване