Камелия Воче има 30 000 приятели във фейсбук

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5571974

Камелия Воче има 30 000 приятели във фейсбук Как бихте се описали с 3 думи? Упорита, мечтателка, пряма. На колко години сте? 53 години, навършени в четвъртък (9 юни - б.а. Къде сте родена? В София. Какво харесвате у себе си? Работохолизма, перфекционизма, твърдостта. Чай или кафе? Кафе - сутрин “Давидофф”, следобед- късо еспресо. Любим ден от седмицата? Вторник - винаги ми върви.

Слави: Не съм знаел, че Филип ще къса снимката. Какво от това?

http://offnews.bg/news/n_1/n_630939.html

"Не съм знаел, че Филип ще къса снимката. Какво от това? Темата е ясна и приключила". Така шоуменът Слави Трифонов коментира късането на снимката на президента Плевнелиев от сценариста на предаването Филип Станев. "Преди 3 години гориха снимката на Орешарски пред парламента. Кадрите бяха излъчени от всички медии, включително от bTV. Не си спомням тогава това да е имало такъв ефект", коментира Трифонов. По негови думи сценаристите в шоуто му имат свобода да правят това, което преценят за правилно. Действията на сценариста Слави Трифонов оправда с Конституцията и свободата на словото. "Гавра, според Конституцията, е подигравка с флага, герба или химна. Сегашният случай може да е неморален, но е законен", каза Слави в ефира на bTV.  По думите на Трифонов сценаристът Станев е бил провокиран с това, че Плевнелиев е предал 3 от въпросите за референдума на Слави на Конституционния съд. "Нямам за какво да се извинявам на президента. Имах миналата година и го направих, въпреки че bTV бяха виновни", каза шоуменът. Ще влиза ли в политиката Ще направя каквото трябва, когато се наложи. Така Трифонов коментира нестихващия въпрос ще влиза ли в политиката. "Ако се наложи, в зависимост от обстоятелствата, защото имам нужния опит, ще направя каквото трябва", каза Слави. На зрителски въпрос дали ще се кандидатира за президент, Трифонов отговори, че няма такива планове. Шоуменът коментира лаконично и личния си живот след друг въпрос от зрител, приканващ го да се ожени. "Човек и добре да живее, се жени", каза шоуменът.

Съпругът ми не ме ревнува

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269293_%D0%A1%D1%8A%D0%BF%D1%80%D1%83%D0%B3%D1%8A%D1%82+%D0%BC%D0%B8+%D0%BD%D0%B5+%D0%BC%D0%B5+%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D1%83%D0%B2%D0%B0

 Премиерата на филма "Жената на моя живот" в който младата актриса Вили Марковска е в главната женска роля, ще се запомни задълго! Да я видят дойдоха два пъти повече зрители, отколкото побира един салон. Наложи се те да бъдат разделени в две зали, за да видят блестящата продукция на известния документалист - режисьора Антоний Дончев. Пленителната игра на великолепната Вили разчувства всички присъстващи в залите.

Виолета Марковска е родена на 24 април 1987 г. в София. Първоначално завършва театралната школа към Народния театър "Иван Вазов", а след това и НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" с актьорско майсторство. Снима се в български и чужди продукции. Отделно от това работи като рекламно лице в клипове, прави реклами и е модел. Зад гърба си младата актриса има солиден списък от кинопродукции, като "Алиса знае какво да прави!" "Столичани в повече", "Универсален войник: Регенерация", "Copperhead", "Шивачки", "Фаворитът 2", "Открадната светлина", "Хотел България ", "Nature Unleashed: Avalanche", "Shark Zone","Disaster", "Octopus 2: River of Fear", "For the Cause" и др. Най-голямото щастие за Вили е майчинството, а най-голямата стабилност актрисата чувства редом до съпруга си. Йогата е нейното превъплъщение и постоянната й роля, от която тя никога няма да се откаже.


- Като малка имитирах говорителките по телевизията
- Запазената ми марка е да играя дъщерята на главния герой
- В "Жената на моя живот" се разбирахме с партньора ми главно с очи
- Йогата е втората ми професия и начин на живот
- Не глезя сина си, надявам се да се занимава с финанси
- Най-голямото ми хоби е ходенето пеш


- Вили, как избра професията на актриса или някой ти посочи съдбовния път?


- Дебютът ми в телевизията беше в тв сериала "Хотел България", сценарист беше проф. Семерджиев. Тогава бях все още ученичка. След това играх в "Шивачки". В този филм все още не бях студентка във НАТФИЗ. След него твърдо реших, че киното е моята съдба и да бъда актриса е моят път в живота. Майка ми много искаше да ме разубеди, но не успя. Нейното желание бе да отида да уча в чужбина някаква по-стабилна професия, но съдбата си наложи ветото върху мен. Иначе от малка много обичам да си играя на актриса. Бях много артистично дете. Имитирах учителките си в училище, но най-голямата ми слабост беше да имитирам говорителките по телевизията, които четат новините. Впоследствие кандидатствах в НАТФИЗ в класа на Веско Ранков заедно със Здравко Митков, където ме приеха от първия път. След това дойде филмът "Открадната светлина", за който имам награда в Холивуд.


- Как я получи?


- Аз съм единствената българска актриса с награда от Холивуд Филм Фест. Режисьор е Майкъл Кори Дейвис от Ямайка. Той пристигна в България, за да направи филм по действителен случай за белите робини. Когато отидох на кастинга, влязох последна и Майкъл Дейвис каза, че е видял повече от сто актриси, но се спира на мен. Картината е наистина по действителен случай за една българка, която отива в Гърция, отнемат й детето и я превръщат в сексробиня. "Открадната светлина", който в оригинал се казва "SvetlanaТs Journey", е късометражен и е много тежък и сериозен. В главната мъжка роля е Максим Генчев, той играе сводника. Половин година след излъчването ми се обадиха от кинофестивала в Лос Анджелис и ми съобщиха, че съм спечелила отличието за главна женска роля. Наградата ми още стои там, в кабинета на директора на кинофеста. Имам над 12 филма в чужди продукции на Ню Имидж, където винаги съм играла сериозни роли. Никой не ме е дублирал. Претендирам, че имам доста добър английски и винаги сама съм играла ролите си в англоезичните продукции.


- С кои от известните актьори си играла в чуждите продукции?


- С Жан Клод ван Дам, с Долф Лундгрен, с известната актриса Марни Елтън. Пресечни точки съм имала и с Крисчън Слейтър. В повечето американски продукции винаги ме избираха за дъщеря на главния герой. Стана нещо едва ли не като "запазена марка" да играя щерката на главния персонаж в англоезичните продукции. Последният филм, в който играх с Жан-Клод ван Дам, е "Универсален войник".


- Как те избират във филмите?


- С ръка на сърцето заявявам, че винаги си спечелвам ролите само и единствено чрез кастинг, наравно с всички участвам в борбата за ролята. Никога не съм играла във филм чрез "шуробаджанащина". Най-интересното е, че винаги закъснявам и отивам последна на кастинга и ме избират. Вероятно е някаква съдба. Но от последна ставам първа. Така стана и в "Шивачки", и в "Открадната светлина".


- Би ли изиграла отрицателна роля? Коя е ролята мечта?


- В "Шивачки" бях в ролята на проститутка, в "Открадната светлина" също. Какво значи "отрицателна роля"? Актьорът временно представлява конкретен персонаж, това не е той в живота. Бих изиграла всякаква роля, която е изпълнена със смисъл и дълбочина. Жестоко се влюбих в последната си героиня Виан в "Жената на моя живот". Бих искала да изиграя роля като Джесика Ланг във "Франсис", като Глен Клоуз във "Фатално привличане", като Деми Мур в "Разкриване". Възхищавам се на актрисата Джулия Робъртс. Тези актриси имат присъствие на екрана независимо в каква роля са.


- В момента по кината е най-новият филм с твое участие "Жената на моя живот", в който си в главна роля.


- Кастингът е бил доста сериозен не само за женската роля, но и за главната мъжка роля. Накрая режисьорът Антоний Дончев стига до извода да вземе оригинален кюрдски актьор за мъжката роля и мен за негова партньорка. Разбрах, че ролята ми не е на български и че трябва перфектно да предам чувствата на героинята, защото впоследствие ще бъда озвучавана на кюрдски. Моят партньор Соран Ебрахим не говореше въобще английски, той говореше само "сорани" - един от диалектите на кюрдски език, и затова комуникацията ни не беше от най-лесните. За мен беше много любопитно и забавно едновременно, когато се подготвяхме за играта си с репетиции на маса. Преводачка обясняваше всички мои реплики на Соран и той си пишеше транскрипцията на думите на български и си ги повтаряше, за да знае какво му казвам и как да реагира на думи като "обичам те" и "искам да те видя". От своя страна и аз трябваше да науча някои базисни неща на кюрдски, за да мога пък аз да бъда адекватна на неговите реплики. Този език има толкова много диалекти и беше интересно как на Соран дори не му беше приятно, когато преводачката му говореше, но на различен диалект. Героите общуват на повече от 10 езици и диалекти. Пъстрата езикова палитра е ефектна, но и доста трудоемка за актьорския екип. "Жената на моя живот" е копродукция на България, автономната област Кюрдистан в Северен Ирак, Македония и Румъния. Продуцентът е Иван Тонев, оператор и съсценарист е известния документалист Антоний Дончев. Сред авторите на сюжета е кюрдският журналист Али Талиб, по чиято идея е проекта. Любовната история е във фокуса - останалото е само фон. Шестгодишният Азад, кюрд от Ирак, е сгоден за Виан, но войната ги разделя. 13 години по-късно, на път към Европа, той (Соран Ебрахим) я среща и се влюбва в нея, без да я разпознае. Виан (моята героиня) обаче мисли, че Азад е замесен в убийството на баща й, и не се разкрива пред него, обсебена от желанието за отмъщение. Азад рискува всичко, за да спечели сърцето й отново. "Жената на моя живот" успя да впечатли журито на няколко различни международни кинофорума. Своя блестящ дебют филмът направи в Русия на големия кинофестивал в Москва. За своя първи опит в игралното кино Дончев си спечели приз за най-добър режисьор от 11-ото издание на Румънския международен филмов фестивал Rо-IFF 2015. В Македония връчиха награда за операторско майсторство на Иван Тонев, а аз бях удостоена с отличие за най-добра женска роля от Кипърския международен фестивал. Филмът имаше и своето представяне у нас на 33-ия фестивал на българския игрален филм "Златна роза". Важно е да се знае, че драмата е по истински случай. Според авторите филмът е за това, че въпреки демагогията на политиката човек може да обича - достатъчно основание да продължава да живее.


- Как се възприе, гледайки се на екрана, да говориш кюрдски?


- Усещането наистина е много странно. Както за мен самата, така и за публиката. Самите реплики ми бяха на български и английски. Знаех съдържанието, за да мога да пресъздам емоцията. Дублирана съм от кюрдска актриса, която смятам, че много добре се е справила и с интонацията, и с емоцията, и с гласовия тембър. С партньора ми Соран работехме главно с очи. След изявата ми в този филм дори писаха, че съм "кинегенечна и без да играе". Което може да се интерпретира различно, разбира се. Между нас имаше огромна езикова бариера, но на екрана имаше невероятно партньорство, което можеше да се разгърне.


- Възможно ли беше наистина да се влюбите един в друг?


- По принцип историята познава много такива примери. Брад Пит и Анджелина Джоли, например. При нас това беше изключено, може би защото и двамата сме професионалисти и гледаме сериозно на работата си. А и аз като жена, слагам винаги една бариера между играта и реалния ми живот. Никога не бих могла да прекрача тази бариера. Прекалено съм отдадена на съпруга си. Често ми задават въпроса как така играя любовните сцени толкова естествено и реалистично, не ми ли пречи това в живота. Не, не ми пречи в личния живот. Първо, защото до себе си имам един изключителен мъж, който разбира моята професия не ме ревнува. И второ - защото съм професионалист и гледам на това като на добре свършена работа. Когато играя любовни сцени, между мен и партньора ми винаги има една възглавница.


- Докато работеше по филма "Жената на моя живот", ти направи и семейство, роди прекрасния си син. Каква е Вили Марковска като майка и съпруга?


- Да, синът ми е на година и два месеца. Казва се Красимир. И е моето голямо слънце и радост в живота ми. Щастливо съм омъжена за Ивайло Ангарски, но категорично не коментирам личния си живот, защото той е личен, не обществен. Не можеш да споделяш личните си неща с други, тогава те се превръщат във всеобщо достояние. Смятам, че публичната личност е такава с изявите си. Съпругът ми е финансист, стабилен и много практичен човек. Благодарение на неговата точна професия постигаме баланса вкъщи. Иво ми дава много добри идеи в професията. Чувствам се много спокойна с него. А и хич не ми е скучно, той е с невероятно чувство за хумор. Относно възпитанието на сина ми, въпреки че все още е много мъничък, не го глезя. Смятам, че когато имаш момче, не трябва да му е лесно, за да стане мъж един ден. Ако падне и плаче, не му обръщам особено внимание, оставям го сам да прецени обстановката, да стане и да престане да плаче. Опитвам се да му давам възможността да се развива. Това не е безразличие, а изработване на природните рефлекси. По характер е много интересно дете - чувствителен, същевременно е много хитър, сензитивен, с един игрив поглед. Послушен е, може би е от зодията му Риби - на 17 март е роден. Надявам се да е като баща си и да продължи техния семеен род с икономика и финанси. Не бих го посъветвала да става актьор, но ако един ден той сам поиска, ще го подкрепя.


- Имаш ли нови предложения за роли в момента?


- Засега не, но очаквам едно грандиозно предложение и дълбоко се надявам да стане, затова няма да разгласявам тайната. Нека да е изненада за зрителите. Да не забравяме все пак, че аз не съм се отказала от театъра. Непрекъснато пътувам с Искра Радева. Играя редовно, но голямата ми любов е киното. Това е друг свят. Театралната сцена много калява артиста. Ако в киното имаш право на грешка и на няколко дубъла, то в театъра нямаш такава възможност. Това е големият риск и закалката на театралната сцена. Киното е нещо коренно различно. Суматохата, големият екип, шумът на клапата, виковете на режисьора - всичко това много ме привлича, мотивира и вдъхновява. Някой беше казал, че "актьорската професия е все едно да пишеш с пръчка по вода- изчезва веднага". Това е миг, който играеш, и това е. Няма да се повтори.


- Вили, откъде се взе йогата в живота ти?


- Йогата е начинът ми на живот, втората ми професия. Йогата е нещо, което ми дава невероятно спокойствие. Това е великото осмисляне на Вселената, на духа и тялото, начин на дишане и на здраво съществуване. Първоначално йогата ми беше хоби, което превърнах в работа. Между другото точно съпругът ми ме насърчи да стана професионален инструктор по йога и да завърша съответната квалификация в НСА. Започнах преди 10 г., когато установих, че имам вродена гъвкавост, стабилност на телесното тегло. И реших да започна съвсем любителски. Разучих дишането, а после и всички елементи. Завърших курс за професионални инструктори към Българската Федерация по йога в НСА. Благодаря на ректора на спортната академия, който много ме насърчаваше в тази област. Благодаря и на Българската федерация по йога, защото те организираха курса. Миналата година за първи път в света се проведе световен ден на йога, на който имах честта да бъда водеща. Сега преподавам четири пъти в седмицата в специализирано студио. Йогата ме прави много щастлива и предавам своето щастие и на другите.


- Когато групата е голяма, това не пречи ли на осъзнаването? Тъй като йогата е преди всичко осъзнаване.


- Да, пречи, но това е процес. Йогата трябва да се прави всеки божи ден, изисква невероятно постоянство. Йогата дава енергия, не отнема, презарежда тялото и духа. Много е важно да се започне от някъде и хората трябва да възпитат в себе си това специфично осъзнаване, изключване от всичко. Старая се да обяснявам, да съм максимално точна и вярна в обясненията си. Не ми остава време за медитация, това е един изключително сложен процес. За неговото постигане трябва да се измине осемстепенната стълба на йогата, да се постигне глобалното съвършенство, хармонията и балансът между духът и тялото. Първоначално човек трябва да възпита в себе си изпълнението на моралните принципи, заложени в йогата. А те са: да бъде чист външно и вътрешно, да не лъже, да не краде, да бъде добър с околните. Редовно трябва да се изпълняват позите за гъвкавост, защото тези пози правят тялото ни здраво и дълголетно. Хората трябва да се научат да дишат правилно, за да се кръвоснабдяват органите равномерно. Всеки индивид трябва да умее както да се концентрира, така и да релаксира. Релаксът, изключването е нещо много важно. С йогата целя да направя хората спокойни, с балансиран ум, да избия всякакви наченки на агресията. Искам да се научат да мислят за мига. Когато хората влязат при мен в залата, настоявам още от влизането да си изключат мозъка от битовизмите и да не мислят за сметките за ток, парно. Искам да бъдат тонизирани, с гъвкави тела , с гъвкав и стабилен гръбначен стълб, защото отново повтарям - здравият гръбнак е важен за дълголетието на човек.


- Освен с йога с какво поддържаш тази прекрасна фигура? Каква е диетата на Вили Марковска?


- Не спазвам диета, а определени правила в начина на хранене. Не ям месо, консумирам само риба. Прясно мляко не пия. Не консумирам изобщо захар. Обичам да пия късо кафе. След 17.30 ч не ям, никога не вечерям! Най-успелите хора не са най-умните, а най-организираните. Аз съм такава.


- Религиозна ли си?


- Да, вярваща съм. Но без крайности. Когато имам вътрешни терзания, винаги се обръщам за помощ към Всевишния. Категорично вярвам в Бога.


- Как ще прекарате лятото?


- Все още нищо не сме планирали, тъй като приоритет е малкият принц Красимир. Така че, ако почиваме някъде, ще гледаме да е удобно и практично преди всичко за детето. Харесвам и морето, и планината. Много обичам да ходя. Всеки ден изминавам минимум 5 км на ден пеша. Мога да се спусна от Бояна до центъра с количката. .


- На кого би искала да благодариш?


- Бих искала да благодаря на Бога, че съм жива и здрава. Бих искала да благодаря на майка ми, че я има. Бих искала да благодаря на зрителите и ценителите на "Седмото изкуство" . Препоръчвам ви да се откъснете малко от ежедневните грижи и да се потопите в любовната сага на лентата "Жената на моя живот". На читателите на в. "Стандарт" бих искала да пожелая много здраве и любов.


Дъждовете може да забавят откриването на кейовете на Кристо

https://www.24chasa.bg/novini/article/5573774

Дъждовете може да забавят откриването на кейовете на Кристо Лошото време, което тормози от дни езерото Изео, може да забави старта на артистичната инсталация на Кристо. Вместо на 18 юни, както е по план, “Плаващите кейове” може да бъдат открити със закъснение. Самият Кристо, когото местните медии описват като доста изнервен от ситуацията, признал, че първата разходка по вода може да се отложи за

Немската телевизия NDR: Пловдив - българската Троя

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5573759

"Пловдив - българската Троя" е заглавието на 43-минутния документален филм, който бе излъчен по един от най-гледаните телевизионни канала в Германия - NDR (Norddeutscher Rundfunk).
Екип от петима репортери и видеоператори посети през месец май града под тепетата, за да заснеме и покаже разнообразието на живота в Пловдив - най-известните сгради и
"Пловдив - българската Троя" е заглавието на 43-минутния документален филм, който бе излъчен по един от най-гледаните телевизионни канала в Германия - NDR (Norddeutscher Rundfunk). Екип от петима репортери и видеоператори посети през месец май града под тепетата, за да заснеме и покаже разнообразието на живота в Пловдив - най-известните сгради и

Вече се обличаме за плажа, а не се събличаме

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5571992

Вече се обличаме за плажа, а не се събличамеДа се съблечеш по бански, вече не е съвсем точно изказване, тръгвайки за морето. С новите плажни облекла жените са по-скоро облечени, имайки предвид моделите, които се появиха тази година. Нямат нищо общо с оскъдните половинки, с които сме свикнали да събираме тен през лятото. Или най-общо казано - банските не са това, което бяха.

Матурата на Mityo The Eyes

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5573624

Матурата на  Mityo  The EyesМасово обуначване на народа - от зрелостниците до гангстерите, заради културата на втория начин Две събития от миналата седмица - обявяването на резултатите от Държавния зрелостен изпит и престрелката на Слънчев бряг, са в дълбока връзка и показват едно - народът, нацията, населението, българите или както там е политически коректно да се казва,

Депутатът Владислав Николов с приемна в Плевен в началото на седмицата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582762

Народният представител Владислав Николов ще има приемен ден в Плевен на 13 юни 2016 г. - понеделник, информираха от пресофиса на ГЕРБ-Плевен. Депутатът ще се срещне и разговаря с плевенчани от 10:00 часа в офиса на партията в сградата на библиотека „Христо Смирненски". Предварителното записване се прави на място в офиса....

Борисов: Пътният възел на Северната тангента е уникален

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269292_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9F%D1%8A%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%B5%D0%BB+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0

 Премиерът Бойко Борисов инспектира строителните дейности на пътния възел на Северната скоростна тангента с бул. „Ломско шосе".

"Съоръжението става уникално, работи се денонощно, за да може хората след около 2 месеца да го ползват свободно. Тогава местните ще разберат, че и стойността на имотите им се е повишила в пъти", написа премиерът във "Фейсбук".
Преди няколко дни с решение на МС бяха отпуснати 1,5 млн. лв. на Столична община за ремонт и изграждане на довеждащата улична мрежа около Северната скоростна тангента. Това се случи след сериа протести на жители на Требич и околните квартали и села. Причина за недоволството им е, че отбивките от скоростното шосе не са направени, те не могат да преминат през него, а заради продължаващото строителство на участък от северната дъга трасето се превръща в тапа за автомобилите.
Инфраструктурата към тангентата, както "Сега" писа, е задължение на Столичната община. Тя се оправда за забавянето с обжалвания на плановете за строеж на отбивките и на околните булеварди и с липсата на средства за строеж.
"Старият архитект не си е направил проектите. Единственият шанс да ви помогнем бързо, днес го имаме като точка в Министерския съвет - 1.5 милиона лева. Регионалният министър Лиляна Павлова ми каза, че ако се направят двете локални платна, ще може да се реши проблемът", заяви Борисов. Той се обърна с указания към зам.-кмета на София Дончо Барбалов и главния архитект на столицата Здравко Здравков: "Глобихте ни 1.5 млн., на практика без да имаме никаква вина, но отивайте - хората да са спокойни, бързо стройте, правете каквото трябва и да стане факт. Днес ще ви пратим парите и почвайте. Като стане готово, ще ни благодарите, сега бързо да строите и архитектът да върши работа. За да ви спасим от ситуацията, го правим".
Премиерът видимо пропуска да уточни, че промените в устройствения план на София, с които стана възможна северната тангента, са направени още по времето, когато той бе кмет на столицата, от бившия главен архитект Петър Диков. Идейният проект е одобрен през 2010 г. Проектът за трасето е на Столичната община, но бе прехвърлен на Агенция "Пътна инфраструктура". Тангентата бе изградена през миналата година в рекордни срокове със 180 млн. лв., за да се спасят средства от европейските програми. В заданието за строителя обаче не е включено изграждането на околната инфраструктура.
През цялото време от идеята до пускането на тангентата Столичната община се управлява от ГЕРБ. Първият участък от 13.2 км бе открит тържествено от Борисов в навечерието на Нова година, а след негов оглед на 28 април бе обявено пълното отваряне на пътя. Никой така и не предупреди, че изходът в западна посока е в строеж и за да се мине по него, се чака в тапа и повече от час.
С отпуснатите пари проблемът ще бъде решен частично. Освен това продължават отчуждителните процедури и обжалванията. Делото за обжалване на подробния устройствен план е насрочено за 19 юни, съобщи кметът на район "Надежда" Димитър Димов.

Ремонтират пътища и тротоари в Кричим

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5573736

Ремонт на тротоарни настилки и на части от пътната инфраструктура вървят с пълна пара от началото на юни в Кричим в изпълнение на годишната програма за рехабилитация на уличната мрежа.
"Там, където има дефекти, пропадания или изпочупени плочи по тротоарите, те се подменят. Искаме да създадем безопасни условия за придвижване на пешеходците в града
Ремонт на тротоарни настилки и на части от пътната инфраструктура вървят с пълна пара от началото на юни в Кричим в изпълнение на годишната програма за рехабилитация на уличната мрежа. "Там, където има дефекти, пропадания или изпочупени плочи по тротоарите, те се подменят. Искаме да създадем безопасни условия за придвижване на пешеходците в града

Либийските сили отбраняват Сирт след превземането му от „Ислямска държава”

http://www.moreto.net/novini.php?n=323314

Улиците на либийския град Сирт са пусти, след като лоялни на правителството в Триполи сили го превзеха от „Ислямска държава”. В покрайнините на ключовото пристанище продължават да се водят спорадични боеве между отстъпващите джихадисти и либийската армия.

Терор в Америка! Извънредно положение в Орландо

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269291_%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%80+%D0%B2+%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%21+%D0%98%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B2+%D

 След масовата престрелка в гей бара в Орландо, щата Флорида, е обявено извънредно положение в града.
Тази информация беше съобщена от кмета на Орландо Бъди Дайър на пресконференция по-рано днес, след гърмежите снощи. Полицията описа случилото се като терористичен акт. 

Припомняме, че по официални данни загиналите са общо 50. 53-ма други са хоспитализирани.Това потвърдиха американските власти на пресконференция, предава телевизионният канал KTLA5.

По-рано беше съобщено, че жертви на масовата стрелба са станали „около“ 20 души, а след инцидента – един от най-лошите подобни в американската история – в болница са били настанени 42-ма души.

Очевидец разказва, че видял най-малко двама нападатели да откриват огън с полуавтоматично оръжие вътре в клуба и извън него - от автомобил. „Тъкмо си тръгнахме от клуба и чухме изстрелите. Всички бягаха и крещяха”, обясни Антъни Торес.
 
Той се върнал към клуба и видял медици, които качвали множество пострадали в линейки.

Междувременно стана ясно кой е нападателят в гей клуба. Разследващите в САЩ успяха да идентифицират Омар Матийн. Именно той е убил около 20 души в неделя сутрин в гей клуба, съобщава вестник The Washington Post.Матийн, 29-годишен, е бил гражданин на Съединените американски щати от Порт Сейнт Луси, Флорида. Неговите родители са от Афганистан и властите разследват дали той е имал връзки с ислямските екстремисти.

Модрич осигури победата на Хърватия над Турция

http://www.mediapool.bg/modrich-osiguri-pobedata-na-harvatiya-nad-turtsiya-news250334.html

Националният отбор на Хърватия започна с победа над Турция участието си в Евро 2016. Единственият гол бе на Лука Модрич, който се разписа с красив изстрел от воле извън наказателното поле в 41-ата минута преди почивката на полувремето. С успеха хърватите взеха частичен реванш за отпадането си на четвъртфиналите на европейските финали през 2008 година, когато турците ги отстраниха след изпълнение на дузпи. Един от пропуските от бялата точка беше именно на Модрич, припомня сайтът Дневник. Съставът на селекционера Анте Чачич надигра турския си съперник и почти през цялото време на мача диктуваше темпото.  Турците не успяха да сътворят интересни моменти въпреки самоотвержената подкрепа на феновете им. Играта се пораздвижи след влизането през второто полувреме на Волкан Шен за тима на Турция. Това обаче не помогна и за малко хървати яда запише втори гол, ако изпълненият в 52-ата минута пряк свободен удар от Дарио Сърна не беше срещнал гредата. Няколко минути по-късно капитанът на "шахматистите" отново изпусна попадение. В крайна сметка Хърватия записа в актива си пълния комплект от 3 точки. Срещата между останалите два отбора в групата Испания и Чехия е в понеделник от 16 часа.

Кметовете си учредяват национално сдружение на 6 юли в Карлово

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5573720


Градоначалникът на Калофер: Ние сме над 4000 души и гласът ни трябва да се чуе
Учредителите искат промени в Изборния кодекс

Национално сдружение на кметовете и кметските наместници ше бъде учредено на 6 юли в Карлово, съобщи градоначалникът на Калофер Румен Стоянов (БСП), който е един от инициаторите на новата структура.
Градоначалникът на Калофер: Ние сме над 4000 души и гласът ни трябва да се чуе Учредителите искат промени в Изборния кодекс Национално сдружение на кметовете и кметските наместници ше бъде учредено на 6 юли в Карлово, съобщи градоначалникът на Калофер Румен Стоянов (БСП), който е един от инициаторите на новата структура.

Смъртни заплахи за германски депутати заради Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/5573729

Смъртни заплахи за  германски депутати  заради Турция 11 германски депутати от турски произход бяха поставени под полицейска закрила, след като получиха смъртни заплахи за подкрепата им за резолюцията на парламента в Берлин, обявяваща избиването на арменци от османските турци през 1915 г. за геноцид, съобщи Би Би Си. Един от 11-те е лидерът на Зелената партия Джем Йоздемир,

Откриха Музей на разбитите сърца

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269290_%D0%9E%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%9C%D1%83%D0%B7%D0%B5%D0%B9+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B0

 Наскоро сте скъсали с гаджето? Не правете грешката да прекарвате почивните дни с приятелите си, които си имат половинки. Ето един по-добър вариант - посетете музея, посветен на раздялата и разбитото сърце, пише Metro.co.uk. Звучи забавно, нали?
Новият музей се намира в Лос Анджелис и се казва Музеят на разбитите връзки. Там са изложени всякакви останали предмети след раздялата на двама души. Всеки експонат е предоставен от обикновени хора, които са скъсали или са загубили любим човек, и е изложен заедно с малка бележка, обясняваща значението му.

Сред тях са огромна брадва, която някой е използвал, за да начупи мебелите на бившата, сватбена рокля, плюшено мече, което казва „Обичам те“, и бельо. Весело.

Музеят е кулминацията на една пътуваща изложба, създадена през 2006 г. от двама хърватски художници, Олинка Виштица и Дражен Грубишич. Двамата се разделили и решили да възхвалят доказателствата за връзката си, вместо да ги изхвърлят.

Те се надяват, че музеят ще даде на хората, останали наскоро сами, шанс да „преодолеят емоционалния срив“, като допринесат с предмет към колекцията на музея. „Нашето общество ни задължава с браковете ни, погребенията и дори с тържествата по дипломиране, но отказва официално да признае края на една връзка, въпреки силния емоционален ефект“, обясняват художниците в уебсайта на музея. 

След като разгледат изложбата, посетителите би трябвало да се почувстват вдъхновени да потърсят „по-дълбоки прозрения“ и да повярват в „нещо по-смислено от безмисленото страдание“.

Полша удари Северна Ирландия на Евро 2016

https://www.actualno.com/football/polsha-udari-severna-irlandija-na-evro-2016-news_544681.html

Полша спечели първия си мач на Евро 2016, след като победи с 1:0 Северна Ирландия на стадиона в Ница "Алианц Ривиера". "Дружината" имаше пълно превъзхождаше съперника си по време на мача, но не успя да материализира по-убедително преимуществото си. Единственото попадение в срещата реализира Аркадиуш Милик в 51-ата минута с премерен изстрел от десетина метра. Така Полша най-накрая постигна победа на европейско първенство в историята си, като благодарение на новия формат може да се чувства наполо

Коментари на седмицата. №3: Господарите: Слави май само привидно не беше съгласен с късането на снимката на президента

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5573701

Коментари на седмицата. №3: Господарите: Слави май само привидно не беше съгласен с късането на снимката на президентаСценаристът Филип Станев скъса снимката на президента Росен Плевнелиев в ефира на "Шоуто на Слави". От "Господари на ефира" разпространиха следната позиция:  На 6 юни в "Шоуто на Слави" станахме свидетели на безпрецедентен акт на неуважение към българската държавност. Стилистиката напомня на стилистиката на партийната телевизия АЛФА.

Психологът Росица Божкова-Михайлова: Престъпленията и абортите оставят своя отпечатък в рода

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269289_%D0%9F%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D1%8A%D1%82+%D0%A0%D0%BE%D1%81%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%91%D0%BE%D0%B6%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%9C%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%9F%D1%

 Повтаряме съдбата на седем поколения назад

Семейни констелации е групов психотерапевтичен метод, който набира лавинообразна популярност у нас и генерира невероятен интерес у хората, които са се докоснали до него. Разговаряме с Росица Божкова-Михайлова - сертифициран констелатор, психолог, писател, йога инструктор, дула и майка на три деца. Тя е основател на студио за себеразвитие “Янтра”, където практикува. Одухотворената дама има магистратура по българска филология и психология. Занимава се още с хипнотерапия, Soul Detective Work (справяне с травми от минали животи) и Childbirth education (пренатално възпитание).

- Какво са семейните констелации?

- Името им идва от латински и означава разположение (взаимозависимо) на звездите. Подобно на тях в семейните системи разположението на всеки един от членовете на рода влияе на всички останали. Методът семейни констелации разглежда човека не като отделна единица, а като част от по-голямото цяло - фамилната система. Индивидуалните ни действия и дори жизненият път биват видени и осмислени в контекста на семейството, към което принадлежим, като се разкриват невидимите влияния върху живота ни и от хора, които може да не познаваме лично (починали, преди да се родим). Без да си даваме сметка, те присъстват енергийно в живота ни, като подтиснати емоции, ограничаващи вярвания, несъзнателни избори, и често повтаряме съдбата на хора от предишни поколения.

- За какво помага методът?

- Помага, когато искаме да разберем защо правим това, което не бихме искали да правим в живота си, или пък не правим това, което искаме, колкото и да се опитваме. Например имах клиент, който успяваше да печели пари, но имаше поредица от фалити. В констелацията му стана ясно, че той повтаря съдбата на свой прадядо, преживял голям финансов крах, към който той е несъзнателно “лоялен”.

- Как помага методът на такъв човек?

- Целта е човекът, който си поставя констелацията, да достигне до осъзнаването “кого следвам в живота си”, да разбере с кого се идентифицира и да се освободи от тази идентификация. За семейната система е важно да се види къде са нарушени законите й и доколкото е възможно, те да бъдат възстановени в рамките на информационното поле. Предците, с които се е случило травматичното събитие, да бъдат видени, почетени и уважени и ако са изключени, да бъдат приети обратно в семейната система. Осъзнаването на взаимоотношенията в семейството помага на хората да погледнат на живота си по друг начин и да го променят някак от само себе си.

- Как точно се случва това?

- Начинът за “осветляване” на скритите семейни взаимоотношения е като някой от участниците пресъздава констелацията на своето семейство с помощта на други хора. Те стават “представители” на членовете на един род, които не познават, но чиито усещания и емоции пресъздават точно чрез така нареченото информационно поле, от което стават част. Често енергийното поле на семейството показва неща, за които никой не си е давал сметка. Изследването на семейната структура и връзките между членовете й по този начин помага за виждането и осъзнаването на корените на тежки или хронични проблемни ситуации в живота ни, а решенията идват от възвръщането на естествения баланс в цялата система.

- Какви проблеми могат да бъдат разглеждани чрез този метод?

- Теми като отношения между деца и родители, партньорски отношения, трудности от личностен характер (тревога, обърканост, страх, депресия, др.), хронични здравословни проблеми, работни отношения. Помага при вземане на важни решения.

- Как трябва да се подготви човек, преди да си постави констелация?

- Да научи колкото е възможно повече за рода си. Смята се, че носим модели от седем генерации назад. Но ако няма информация, не е фатално, тъй като по време на самата констелация фактите излизат, но е много по-добре да сме наясно за какво става дума чрез съставената предварително генограма (история на рода, дърво на предците).

- На какво трябва да наблегнем в нашето лично “разследване”?

- Да си отговорите на следните въпроси: Има ли нещо силно травматично, необичайно, или пък е предизвикало значима промяна в хода на събитията след себе си? Дали някой от семейството, от което произхождате, е починал при раждане, дали има мъртвородено дете, аборт, извънбрачно дете, дете, което е изоставено или дадено за осиновяване. Има ли убийства или самоубийства, тежки инциденти. Има ли човек, който да е бил на фронта и да е загинал във военни действия. Фалити, измами с имоти, емиграция, унижение, зависимости - всичко това се отразява на поколенията. Заклеймяването, третирането с презрение от семейството на човек, който е различен, например хомосексуалист, човек с порок, престъпник, бездомник, също се взема предвид.

- Помагат ли констелациите при някои болести?

- Много от болестите са следствие от нерешени конфликти, потиснати емоции, несъзнателни програми за самоунищожение, идващи от предците ни. Чрез метода човек може да получи отговор на въпроса: Защо това се случва на мен? Може да се проследят корените на рака, на мигрената, причините за безплодие, за спонтанни аборти и много други. Често се идентифицираме едновременно с жертвата и насилника (напр. прабаба и прадядо), това може да се отрази като автоимунно заболяване - една част от нас воюва с друга част.

- А каква е причината съдбата на някой от предците ни да се проектира тук и сега точно върху нас?

- Някои учени и практици го обясняват с гените, с кръвта; други с наличието на енергийни полета и колективна памет; трети - с кармата. Все още няма установено единно обяснение, но методът експериментално доказва, че точно това се случва. Единственото, което можем да направим, е да прекъснем връзката с тази минала съдба, която ни действа негативно.

- Как са възникнали семейните констелации?

- Методът е създаден от Берт Хелингер, който сега е на 90 г. Той свързва антропологичните си наблюдения от различни точки на света със съвременни методи в психологията и психотерапията и така са се появили семейните констелации като форма за групова психотерапия. В Африка Хелингер наблюдавал практика, при която племето, родът извършва ритуал, при който в центъра са взаимоотношенията на предците. Смята се, че това е един от първообразите на семейните констелации. Във френската школа, в която се дипломирах аз, оглавявана от Идрис Лаор, са стигнали до този метод през друг източник - дервишите Хаким от Кафиристан (територия в днешен Афганистан и Пакистан - б.а.). Те имат Нощ на предците, в която селото се събирало и намирало причините за някакво неразбирателство, вглеждайки се, изигравайки отношенията в миналото.

- За какво друго могат да се използват констелациите освен за лична психотерапия?

- В изключително много сфери, като са започне от училището - за решаване на конфликти, до полицията - за разкриване на престъпления. Методът има изключително голям потенциал и бъдеще.

- Какви исторически събития затормозяват настоящото поколение в България?

- Много хора претворяват, без да искат, съдбата на свои дядовци и баби, които са страдали от комунистическия режим в концлагерите. В световен мащаб при констелации се вижда, че немските концлагери и холокостът и до днес се отразяват на живота на евреите. Преживяното през Втората световна и другите войни от началото на ХХ век се отразява и до днес на лица от всички засегнати страни. Имала съм случаи с жени, които, каквото и да правят, не мога да избягат от модела на “глава на семейството”. При констелациите им се вижда, че те повтарят модела на своя баба, която е изгубила съпруга си на фронта и е била принудена да се грижи сама за всичко.

50 убити, над 50 ранени в атака срещу гейклуб в САЩ (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5573695

50 убити, над 50 ранени в атака срещу гейклуб в САЩ (обзор) Афганистанец стреля наред, взема заложници Най-малко 50 души бяха убити и 53-ма - ранени при нападение срещу нощен гейклуб в американския град Орландо, щата Флорида, предадоха световните агенции. Това е най-кървавата масова стрелба в историята на САЩ обявиха властите. Много от ранените са в критично състояние,

Кървавата баня в Орландо - 50 убити в гей бара, стрелецът бил афганистанец

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269288_%D0%9A%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D1%8F+%D0%B2+%D0%9E%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%BE+-+50+%D1%83%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B8+%D0%B2+%D0%B3%D0%B5%D0%B9+%D0%B1%D0%B0%D1%8

 29-годишният живеещ във Флорида афганистанец Омар Матийн е стрелецът, който уби най-малко 50 души и рани десетки други в нощен клуб в Орландо по-рано днес, предаде Ройтерс, като се позова на разследващите и местните власти.

Това вероятно ще се окаже най-голямото масово убийство с огнестрелно оръжие на американска територия в историята.

По първоначални данни, Матийн е преминал обучение по боравене с оръжие. Той беше убит от полицията, след като нахлу в дискотека „Пулс” в пистолет и щурмова карабина и опита да вземе заложници, информира БТВ.

Заведението е популярно и сред хомосексуалистите в региона.

Първоначалните информации бяха за около 20 жертви, но в рамките на деня стана ясен истинският мащаб на трагедията.

Над 50 души остават в болница след инцидента.

Людмила Живкова носела тюрбан, за да не ходи на фризьор

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269287_%D0%9B%D1%8E%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B0+%D0%96%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B0+%D1%82%D1%8E%D1%80%D0%B1%D0%B0%D0%BD%2C+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B5+%D1%85%

 Людмила Живкова - дъщерята на Тодор Живков- носела тюрбан, за да не ходи на фризьор. Това разказа в предаването "Комбина" по бТВ Костадин Чакъров, съветник на бившия Първи в държавата. 

Людмила имала много хубава дълга коса, разказа той, но било трудно да я поддържа и ,за да не губи време за фризьор, сутрин ставала, завивала я около главата си и нахлупвала тюрбана.

Тя спорела с баща си, каза още Чакъров. И с Чакъров спорела. Той я съвтвал да споменава Съветския съюз, комунистическите идеали, защото тя не употребявала такива фрази, но тя казвала, че това е мъртъв език.

 

Казвала, че най-много й тежи, че е Живкова - смятало се, че всичко, която направи, е защото е Живкова, а не е лично нейна заслуга.

Според Чакъров в смъртта на Людмила Живкова няма нищо странно. Как ще са я убили руснаците, възкликна той и разказа как тя често получавала главоболия и присядала, докато й мине. Получила е пристъп, докато е била в басейна, обясни той - не било вана, а малко басейнче - и така починала.

Три обвинения срещу Русия, две срещу Албания

https://www.24chasa.bg/sport/article/5573756

Три обвинения срещу Русия,
две срещу АлбанияТри обвинения бяха отправени към Русия след безредиците на мача с Англия от УЕФА. Те са за лошо поведение на феновете, расизъм и подпалване на ракети. По две обвинения ще отговаря и Албания за мача с Швейцария. Едното е заради плакат от публиката, а другото е за хвърлени ракети. Всички обвинения срещу Русия ще бъдат гледане на извънредно заседание

Гръмотевична буря в Сливен, придружена с градушка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582760

Силна гръмотевична буря, придружена от пороен дъжд и вятър, връхлетя Сливен. За минути централните булеварди се наводниха от дъжда. Духа  силен вятър. В момента пада градушка с големина на грахово зърно.   По първоначална информация няма подадени сигнали за наводнени дворове, мазета и земеделска земя....

Шефът на АПИ: Никакви проверки не ни плашат

http://www.moreto.net/novini.php?n=323330

тната инфраструктура, факт е обаче, че там през последните години се случиха редица порочни практики, каза Желю Бойчев от БСП: Лот 1 на „Марица“ струва 159 милиона, както е по договор, който е възложен. Когатолот 1 на АМ „Марица“ струва 159 милиона и когато АПИ даде, за стабилизиране на теренната основа,проектиране и изграждане на съоръжения и отводнителни канали по магистралата, за още 51 милиона – това е 30 % от първоначалната стойност на този обект.

1973 г. смут в държавата: Хирурзи режат простатата на Тодор Живков

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269286_1973+%D0%B3.+%D1%81%D0%BC%D1%83%D1%82+%D0%B2+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0%3A+%D0%A5%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%80%D0%B7%D0%B8+%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D

 Чуждите разузнавания подозирали инфаркт или рак През 70-те години в иначе бедната на събития България се случва неочаквано раздвижване. Структурите на тоталитарната държава са в напрежение заради

author image

Иван Бутовски

 

Публикувано на: 12.06.2016

1973 г. смут в държавата: Хирурзи режат простатата на Тодор Живков

Чуждите разузнавания подозирали инфаркт или рак

През 70-те години в иначе бедната на събития България се случва неочаквано раздвижване. Структурите на тоталитарната държава са в напрежение заради влошеното здравословно състояние на диктатора Тодор Живков. Безпокойството се усеща навсякъде.

Сред народа тръгва мълва, че дните на дълогодишния генерален секретар са преброени, тъй като той страда от неизлечимо заболяване.

А когато в УБО разбират, че няма да мине без операция, на тайни съвещания се вземат решения да се постави армията в пълна бойна готовност. Извънредни мерки се предвиждат и за органите на реда, които трябва да бдят, докато Живков е под наркоза заради хирургическата интервенция.

Нормално и

в ЦК на БКП се изострят борбите кой да наследи държавния глава

Всъщност ситуацията е повече от деликатна. В онзи момент макар Тодор Живков да е фактически държавен глава заради водещото място, което заема в комунистическата партия, по закон, когато е в невъзможност да изпълнява задълженията си, е трябвало да го замени председателят на Народното събрание. По това време на тази длъжност е Георги Трайков. Добре, ама последният, освен че е първи заместник-председател на Държавния съвет, е и представител на БЗНС. А макар и казионна, няма как човек от земеделската партия да оглави държавата, тъй като това

противоречи на прословутия член 1 в Конституцията, който постановява, че БКП има ръководната роля в НРБ.

Положението се усложнява допълнително и от факта, че не се е знаело как ще приключи операцията.

Чуждите служби също забелязват нещо странно. Според неотдавна разкрити дипломатически документи от Джулиан Асанж през 1973 г. Тодор Живков най-вероятно е преживял лек инфаркт

Разсекретените материали са от времето на държавния секретар Хенри Кисинджър (1973 - 1976 г.) От дипломатическата грама от София става ясно, че вече на 9 март 1973 г. генералният секретар на БКП е бил изписан от болница и му е препоръчан месец почивка в домашна обстановка.

Информацията за сърдечния удар на Първия е от кореспонденция между австрийското посолство в София и австрийското МВнР и се позовава на източник от посолството на СССР и на българското МВнР.

Според документа заради заболяването Живков е отложил посещение във Виена. Източник от френското посолство пък разказал на австрийския си колега, че френски лекар е бил повикан да консултира здравословното състояние на Живков, пише още в документа с гриф "Поверително". От австрийското посолство тогава са коментирали и слуха, че първият ни държавник

Проф. Иван Викторов

страда от увеличена простата и има

съмнения за рак

В грамата пише, че това можело да е причината за отменената визита. Според източник на посолството Живков щял да се възстановява до средата на април.

"Същият източник заяви, че в австрийското посолство е имал възможност преди три дни да се срещне с шурея на Живков, ръководител на Медицинската академия. Последният каза, че Живков е претърпял операция за отстраняване на простатата. Той отказа да отрече слуха, широко разпространен в дипломатическите кръгове, че тази операция разкрива рак. Според шурея му, възстановяването ще отнеме най-малко шест седмици", пише дипломат от австрийското посолство.

"На върха съм

и планирам да остана",

пък е собствен цитат на Тодор Живков, който прави впечатление на американските дипломати. Изявлението е от новогодишното парти на Тодор Живков с дипломатическия корпус по случай настъпването на 1974 г.

Проф. ген. Йовчо Топалов

В друга грама от март 1973 г., изпратена до американския държавен департамент, се разказва как българското правителство отказало интервю на авторитетния вестник "Вашингтон поуст". Аргументът е бил, че "Ръководството е много заето и ще бъде заето още много, много време". Планът бил интервюто да бъде взето от сръбския кореспондент на вестника, а за да бъде уредено, българският посланик в Белград бил ухажван със специален обяд. Авторът на дипломатическата кореспондеция отбелязва, че ако Живков се бил съгласил на интервюто, издателят на вестника е обещал да го сложи на първа страница.

За разлика от всички предишни грами, които носят гриф "За ограничено служебно ползване", тази от 18 април, е с гриф "Поверително", и с нея временно управлянащият американското посолство у нас Хюстън донася слуха, че сред наградените за 7 април с държавни награди медици имало трима военни лекари - уролози и анестезиолози, с чинове полковник и генерал-майор.

На 20 април - за тържествата по случай годишнината от рождението на Ленин, Живков вече е на крака, докладва по-късно Хюстън.

Но на 24-ти пак се усъмнява, защото

в комунистическата преса няма нито една снимка от срещата на лидера

със съветския министър на риболова, а новият румънски посланик чака вече 12 дни да си връчи акредитивните писма. Това се случва на 25 април, като Живков е "пъргав", а официалното обяснение за закъснението е, че не той, а румънският дипломат е бил неразположен.

To Chicago and beyond - the great Bulgarian bagpipe voyage

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269285_To+Chicago+and+beyond+-+the+great+Bulgarian+bagpipe+voyage

 “In our day anyone wanting to learn to play the Bulgarian bagpipe can do so in the comfort of their own home. Yet, unquestionably the best place to get a taste of the magic of this instrument is the Rhodope Mountain,” says Tsvetelin Andreev, the man who created the online platform www.kabagaida.com. A software engineer by profession, his hobby - the bagpipe has constantly been tugging him towards the Rhodopes, but it has also been the reason why he has been travelling the world.

“The online platform brings together several projects, its mission being to help as many people as possible learn about the kaba gaida (low-pitched bagpipe). It offers online bagpipe playing courses and is a way for people from all over the world to share their knowledge. It is a presentation website for the children's studios and educational seminars we organize, as well as of our Kaynak pipers band, which has been taking part in international events popularizing the instrument. The online training includes free educational material - articles, translated into English, videos, musical scores, all of them useful in the process of self-tuition. Of course, they can only provide the basis on which to build. The next step are the online courses - we have a syllabus we follow in one hour sessions with the students. The sessions take place in real time; when there is a time difference or there is some other reason that precludes a direct session, communication is by recordings.”

Снимка

Users of the website are mostly Bulgarians living abroad, foreigners with an interest in folklore from Bulgaria and the Balkans as well as bagpipe players who play a different kind of bagpipe and who find the Bulgarian gaida intriguing and want to try out something different. Bagpipe buffs organize world forums where they can meet. The last such event Tsvetelin and his band took part in is the International Bagpipe Conference in Glasgow for musicians, bagpipe makers and researchers.

Снимка“There are two basic varieties of bagpipe in Bulgaria, some say there are three, I am not quite sure,” says Tsvetelin Andreev. “I would say the varieties are kaba and djura bagpipe. Once the two were very distinct. Nowadays kaba gaida is lower pitched, with an unmistakable drone. The djura bagpipe is the one orchestras use most often. It has undergone certain changes through the years in the way it is made - now, artificial material is used which makes it easier to play and tune.”

Interestingly, the man who created www.kabagaida.com is not a professional musician. But little by little his hobby took centre stage and he is now on the board of the software company he works for, but has no operative functions. And the main reason for this was the launch of the fund-raising campaign which takes a great deal of energy and resources. The aim is to raise money for a grand tour of the USA.

“We were invited to two major folklore and world music festivals in USA in the autumn - in Chicago and Richmond,”says Tsvetelin Andreev. “The World Music Festival in Chicago takes place in 20 different locations simultaneously and has an audience of half a million. Some 300,000 music fans attend the forum in Richmond over two days. The two events are at the beginning and at the end of our stay, in-between we have planned presentations in Washington, in Boston at the University of Massachusetts, in Baltimore and in New York. This is a really good thing we have coming and we are very lucky to have been able to combine all of these events. Of course, we have people overseas helping us, among them prominent figures involved in studying and collecting authentic folklore.”

 Video

1973 г. смут в държавата: Хирурзи режат простатата на Тодор Живков

https://www.24chasa.bg/novini/article/5573670

1973 г. смут в държавата: Хирурзи режат простатата на Тодор Живков
Чуждите разузнавания подозирали инфаркт или рак През 70-те години в иначе бедната на събития България се случва неочаквано раздвижване. Структурите на тоталитарната държава са в напрежение заради author image Иван Бутовски Публикувано на: 12.06.2016 1973 г. смут в държавата: Хирурзи режат простатата на Тодор Живков Чуждите разузнавания подозирали

Bulgarian police detains 11 illegal immigrants

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269284_Bulgarian+police+detains+11+illegal+immigrants

 Police in Veliko Tarnovo have detained 11 Syrian nationals who entered the country illegally, authorities said. In a truck with Turkish registration policemen discovered five men aged between 30 and 50 years, three women and three children. After they were examined in the Veliko Tarnovo hospital the Syrians were transported to the refugee center in the town of Elhovo. The migrants had boarded the truck without the knowledge of the driver, who was released, it was reported.

Митьо Очите: През 90-те лових рапани, очерниха ме

http://www.vesti.bg/bulgaria/mitio-ochite-prez-90-te-lovih-rapani-ocherniha-me-6054935

"Когато изляза от затвора, ще работя каквото си поискам", заявява тогава той пред камерата в последното си интервю, състоянието днес все още е критично

Путин: Русия е доказала способността си да се усъвършенства

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582761

Президентът на Русия Владимир Путин определи Деня на Русия като един от най-значимите държавни празници, предаде ТАСС. В реч на приема в чест на Деня на Русия държавният глава отбеляза, че днес руските граждани честват републиката, честват колосалния труд на хората и утвърждават историята на страната. Руснаците чакат 2018 г., за да изберат отново Путин

Император Нерон и кметът на Свищов изгасиха фестивалния огън на „Орел на Дунава”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582758

След впечатляващ парад по улиците на Свищов, всички реенактори се събраха на площада пред Общината за церемонията по закриването на Фестивала. Император Нерон върна огърлицата на властта, която символично бе приел от кмета Генчо Генчев, след което двамата угасиха фестивалния огън и сложиха край на Дванадесетото издание на „Орел на Дунава”. Всички групи участници получиха грамоти и сувенири за спомен от Свищов, а тазгодишният носител на наградата за популяризиране на културното-историческо наследство „Орел на Дунава” г-н Марко Монтеки, беше офиц...

"Виво Монтана": Не очаквахме да спечелим "България търси талант"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5573659

Не очаквахме чак да спечелим „България търси талант“. Може би 2-ро – 3-то място. Това каза Денис от „Виво Монтана“ пред БТВ.
Той призна, че еуфорията от победата малко се е разминала, но „все още се усеща, че нещо голямо е станало в нашия живот“.
Славата не ги е замаяла, а ги е окуражила и им е дала по-голям заряд.
Не очаквахме чак да спечелим „България търси талант“. Може би 2-ро – 3-то място. Това каза Денис от „Виво Монтана“ пред БТВ. Той призна, че еуфорията от победата малко се е разминала, но „все още се усеща, че нещо голямо е станало в нашия живот“. Славата не ги е замаяла, а ги е окуражила и им е дала по-голям заряд.

Събирачи на дългове, строители и миньори са сред най-търсените кадри у нас

https://www.actualno.com/business/sybirachi-na-dylgove-stroiteli-i-miniori-sa-sred-naj-tyrsenite-kadri-u-nas-news_544692.html

Най-търсените кадри в България в момента не са програмисти и инженери, а събирачи на дългове, строители, миньори, оператори в кол центрове, банкови и други служители. Това изненадващо разкритие прави нов доклад на Европейската комисия, който анализира недостига и уменията на работната сила в страните от ЕС. ЕК обръща специално внимание на браншовете, където работните места и търсенето на подходящи хора за тях се увеличават най-бързо. Именно изброените професии се оказват "най-бързо растящи" в Бъ

Дневен хороскоп за 13 юни

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-13-uni-news_544695.html

Овен Денят е подходящ за нови познанства и за възстановяването на забравени отношения. Ще имате изгода от това, както в професионалния, така и в личния живот. Така че – дерзайте. Телец Днес може да правите всичко, което искате стига то да не вреди на близките, околните и когото и да било друго около вас. Освен това внимавайте действията ви да не оставят семейния ви бюджет без стотинка. Близнаци През този ден ви е дадено да командвате. Някои от вас имат рожден ден, така че ви е напълно

50 станаха жертвите след нападението в Орландо

http://offnews.bg/news/n_1/n_630938.html

50 са загиналите от стрелбата, открита в нощен клуб в Орландо, Флорида. Миналата нощ 29-годишен мъж откри огън в гей бар в града и взе заложници. 3 часа след атаката е имало акция, при която стрелецът е бил убит. Той е идентифициран като Омар Матийн на 29 години.  По непотвърдена информация стрелецът имал в себе си и взривно устройство, като пред местния Pulse Club пристигнаха и сапьори. В града е обявено извънредно положение от кмета на Орландо. Това е пореден и изключително тежък случай на престрелка в САЩ, а полицията го описва като акт на "тероризъм". Властите нямат информация стрелецът да е част от организирана група.

ПСК „Черно море" спечели отборна титла на „Златна рибка"

http://www.moreto.net/novini.php?n=323328

С отборен трофей ликуваха най-малките таланти от ПСК „Черно море" по време на държавното лично отборно първенство във възрастова група „Златна рибка". Състезанието за момчета и момичета от 9 до 10 г. се проведе на плувен комплекс „Приморски" във Варна.

Митьо Очите не е идвал в съзнание

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582757

Димитър Желязков, известен с прякора Митьо Очите, който беше прострелян на 8 юни вечерта в "Слънчев бряг", е на апаратно дишане, а пулсът и кръвното му вече са с по-добри показатели. Все още се поддържат в нормите с помощта на медикаменти, но при минимални количества, съобщиха източници на Дарик. Проговори управителят на ресторанта в Слънчев бряг след сблъсъка с Митьо Очите От постъпването му в отделението по реанимация на бургаската болница, с пет куршума в тялото, при масо...

Модрич донесе заслужена победа на Хърватия в балканското дерби срещу Турция

http://www.dnevnik.bg/sport/euro2016/2016/06/12/2776185_modrich_donese_zaslujena_pobeda_na_hurvatiia_v/?ref=rss


Хърватия победи с 1:0 Турция в балканското дерби от група D на европейското първенство във Франция.

"Шахматистите" играха по-добре от съперника си и на практика през целия двубой диктуваха темпото. Турците пък не направиха нищо запомнящо се в първия си мач, а лидерите на тима бяха почти незабележими.

Единственото попадение в мача вкара Лука Модрич, който се разписа с красив изстрел от воле извън наказателното поле малко преди почивката.

С успеха хърватите взеха...

Людмила Живкова носела тюрбан, за да не ходи на фризьор

https://www.24chasa.bg/novini/article/5573595

Людмила Живкова носела тюрбан, за да не ходи на фризьорЛюдмила Живкова - дъщерята на Тодор Живков- носела тюрбан, за да не ходи на фризьор. Това разказа в предаването "Комбина" по бТВ Костадин Чакъров, съветник на бившия Първи в държавата.  Людмила имала много хубава дълга коса, разказа той, но било трудно да я поддържа и ,за да не губи време за фризьор, сутрин ставала,

УЕФА заплаши Русия и Англия с изхвърляне от Евро 2016

http://www.dnevnik.bg/sport/euro2016/2016/06/12/2776201_uefa_zaplashi_rusiia_i_angliia_s_izhvurliane_ot_evro/?ref=rss


Изпълнителният комитет на УЕФА излезе с официално становище за ексцесиите на стадион "Велодром" в Марсилия снощи, когато руски фенове атакуваха английски привърженици след мача на двата национални отбора от Евро 2016.

В предишните дни пък по улиците на френския град английски привърженици стигнаха до сблъсъци с руснаци, французи и местната полиция.

Ако сцените от стадиона се повторят, УЕФА ще дисквалифицира Русия и Англия от първенството, предупредиха от европейската...

Хърватия не допусна deja vu и удържа 1:0 срещу Турция

https://www.24chasa.bg/sport/article/5573620

Хърватия не допусна deja vu и удържа 1:0 срещу ТурцияСтари евросметки за уреждане - такова заглавие можеше да се сложи на този мач от група D на Евро 2016, играл се на любимия на българите стадион "Парк де Пренс" в Париж. През 2008 г. в Швейцария двата отбора се срещнаха на 1/4-финал във Виена. След нулеви 119 минути еднобъбрековият Иван Класнич вкара и хърватите се виждаха победители.

По света 168 млн. деца работят, вместо да учат

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/06/12/2776172_po_sveta_168_mln_deca_rabotiat_vmesto_da_uchat/?ref=rss


Международната организация на труда (МОТ) алармира, че 168 млн. деца по света работят, вместо да учат, съобщава пресцентърът на Главната инспекция по труда. Част от тях участват и в снабдителни вериги, разпространени в селското стопанство и рибарството, производството, услугите и строителството. Повод за обявяването на доклада на организацията е световния ден срещу детския труд.
Историята на 16-годишната индийка Лека, която е принудена да работи до пълно изтощение по 16 часа на ден в...

Brexit е "изгубено десетилетие", предупреди Камерън

http://www.investor.bg/evropa/334/a/brexit-e-izgubeno-desetiletie-predupredi-kameryn-218760/

В навечерието на референдума във Великобритания за оставане или напускане на ЕС двата лагера продължават да си разменят удари

Проверка установи, че не се събират по 36 лева на плажа на Иракли

http://www.moreto.net/novini.php?n=323329

Министърът на туризма Николина Ангелкова разпореди да бъде извършена проверка на плаж Иракли. Днес представители на Министерството на туризма направиха оглед на място на плажната ивица, който показа, че няма поставени плажни принадлежности и не се събират такси от туристите.

Кървавата баня в Орландо - 50 убити в гей бара, стрелецът бил афганистанец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5573594

29-годишният живеещ във Флорида афганистанец Омар Матийн е стрелецът, който уби най-малко 50 души и рани десетки други в нощен клуб в Орландо по-рано днес, предаде Ройтерс, като се позова на разследващите и местните власти. Това вероятно ще се окаже най-голямото масово убийство с огнестрелно оръжие на американска територия в историята.

50 са жертвите на стрелбата в гей-клуб в Орландо (видео+снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5573610

50 са жертвите на стрелбата в гей-клуб в Орландо (видео+снимки)При масовата стрелба, открита в неделя срещу посетители в популярен гей клуб в Орландо, щата Флорида, са загинали 50 души, а 53-ма други са хоспитализирани. Това потвърдиха американските власти на пресконференция, предава телевизионният канал KTLA5. По-рано беше съобщено, че жертви на масовата стрелба са станали „около“ 20 души,

Deja vu - Хърватия си припомни славна победа над Турция

http://offnews.bg/news/n_1/n_630937.html

Хърватия победи Турция с 1:0 в първия си мач от група D на "Парк де Пренс" в Париж и отбеляза по най-добрия начин 20-годишнината от първата си победа на европейски първенства. На 11 юни 1996 г. "шахматистите" побеждават отново Турция на Евро 1996 и дават заявка за нещо голямо, което се материализира две години по-късно на световното във Франция. В герой за състава на Хърватия се превърна звездата на Реал Мадрид Лука Модрич, който се разписа с удар от въздуха в 41-ата минута. Успехът на хърватите можеше да бъде много по-убедителен, но на 3 пъти гредата спаси южните ни съседи от попадение, като Иван Перишич може много да се ядосва, че ударът му с глава в 73-ата минута не влезе. Преди това греда нацели Дарио Сърна в 52-ата и Марсело Брозович в 78-ата. Това стана повод за шеги в социалните мрежи, че гредата трябва да бъде обявена за Играч на мача, тъй като се превърна в главно действащо лице. Резултатът на "Парк де Пренс" беше до голяма степен очакван, тъй като хърватите безспорно разполагат с по-опитен и обигран състав, който е един от фаворитите за спечелване на трофея. В другия мач от групата утре играят актуалният шампион Испания и Чехия. Турция - Хърватия 0:1 0:1 - Модрич (41) Турция: Бабаджан, Гьонюл, Топал, Балта, Еркин, Чалханоолу, Туфан, Инан, Йозякуп (46-Шен), Туран (65-Йълмаз), Тосун (69-Мор). Хърватия: Субашич, Сърна, Чорлука, Вида, Стринич, Модрич, Бадел, Брозович, Ракитич (89-Шилденфелд), Перишич (87-Крамарич), Манджукич (93-Пяца). Жълти картони: Тосун, Балта - и двамата от Турция

Пак облаци и гръмотевици от понеделник

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5573599

През нощта ще бъде предимно облачно. Все още на места в Западна България и Дунавската равнина ще има валежи. Утре ще бъде облачно с валежи придружени с гръмотевици. Около и след обяд в Западна и Централна България валежите ще са значителни по количество. Възможни са градушки. Ще духа слаб, в Югоизточна България - умерен до силен вятър от юг.
През нощта ще бъде предимно облачно. Все още на места в Западна България и Дунавската равнина ще има валежи. Утре ще бъде облачно с валежи придружени с гръмотевици. Около и след обяд в Западна и Централна България валежите ще са значителни по количество. Възможни са градушки. Ще духа слаб, в Югоизточна България - умерен до силен вятър от юг.

Митьо Очите не е идвал в съзнание

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582756

Димитър Желязков по прякор Очите, който беше прострелян на 8 юни вечерта в Слънчев бряг е на апаратно дишане, а пулсът и кръвното му се поддържат в нормите с помощта на медикаменти. От постъпването му в отделението по Реанимация на Бургаската болница, с пет куршума в тялото, при масовата престрелка в Слънчев бряг, той е под въздействието на упойващи лекарства. Седирането му е било наложително, предвид раните и двете тежки операции, които му бяха извършени. Митьо Очите се поддържа изкуствено в безсъзнание. Известният като наркобос по Южното Че...

Гръмотевици и мощни порои удрят цяла България от утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5573592

Гръмотевици и мощни порои удрят цяла България от утреПрез нощта ще бъде предимно облачно. Все още на места в Западна България и Дунавската равнина ще има валежи. Утре ще бъде облачно с валежи придружени с гръмотевици. Около и след обяд в Западна и Централна България валежите ще са значителни по количество. Възможни са градушки. Ще духа слаб, в Югоизточна България - умерен до силен вятър от юг.

Седмичен хороскоп за 13 - 19 юни

https://www.actualno.com/curious/sedmichen-horoskop-za-13---19-uni-news_544689.html

Овен Седмицата ще изисква от вас умереност. Пазете се от прекалено много емоции и бъдете сдържани. Това е важно, тъй като сега ще бъдете подложени на изпитание до колко можете да бъдете сериозни и да се разчита на вас. В средата на седмицата ще влезете в ролята на умиротворител и обединител. Ще съберете различни хора в усилията ви да постигнете една цел. Използвайте различията между тях за разнообразността на мисията ви. Желанието за промяна не ви дава мира и искате да направите много рязък за

Наградените участници от „На събор край Тунджа"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582754

Жури, с председател д-р Владимир Демирев - етнолог в Регионалния исторически музей и членове Станка Иванова - хореограф, и Огнян Чобанов - музикант оцениха участниците в регионаления фолклорен празник „На събор край Тунджа", който се проведе в с. Самуилово.. НАЙ-ТОЧНО ВЪЗПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ОБРЕД1 награда- НЧ „Изгрев 1927", с. Срем, общ. Тополовград1 награда- НЧ „Искра 1932", с. Калояново2 награда- НЧ „Пробуда 1934", с. Ковачите2 награда- ФГ „Загарки", с. Палаузово, общ. Стралджа3 награда- НЧ „Пробуда 1907", с. Биково3 награда- НЧ „Светлина 1912",...

Парламентарният шеф на Косово на гости в Банско

https://www.24chasa.bg/region/article/5573591

Парламентарният шеф на Косово на гости в БанскоКметът на община Банско Георги Икономов се срещна с председателя на Народното събрание на Република Косово Кадри Весели. Той предвождаше парламентарна делегация, която е на посещение в България по покана на председателя на групата за приятелство между България и Косово към Народното събрание, депутата от Благоевградска област, Георги Андонов.

Новата седмица идва с валежи и гръмотевици

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582752

През нощта ще бъде предимно облачно. Все още на места в Западна България и в Дунавската равнина ще има валежи. В първия ден от новата седмица времето ще бъде облачно с валежи, придружени с гръмотевици. Около и след обяд в Западна и в Централна България валежите ще са значителни по количество. Възможни са градушки. Ще духа слаб, в Югоизточна България - умерен до силен вятър от юг. Максималните температури ще са между 21 и 26 градуса. Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за месеца и ще се понижава. Над планините ще бъде облачно...

Какво може да ви хапне от тоалетната

https://www.24chasa.bg/novini/article/5572301

Какво може да ви хапне от тоалетната Змии, плъхове и отровни паяци се движат по тръбите и излизат в банята Tоалетната е място, което за мнозина е свързано с релакс и дори с четене на вестници и книжки. Не трябва да се изключват и изненади обаче, като среща с някой животински вид, който внезапно реши да изскочи от тоалетната чиния. Тайландец получи шок преди дни,

Папата разкритикува манията по перфектното тяло

http://www.mediapool.bg/papata-razkritikuva-maniyata-po-perfektnoto-tyalo-news250333.html

Папа Франциск разкритикува остро стремежа към перфектното тяло и заяви, че той поражда общество, криещо инвалидите, за да не бъдат накърнени чувствата на "малцината привилегировани", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Главата на Римокатолическата църква отслужи неделна меса на площад "Свети Петър", посветена на инвалидите и хората, които се грижат за тях. "Светът няма да стане по-добър, защото в него, както изглежда, живеят само перфектните - да не говорим за преобразените - хора", а чрез повече солидарност и взаимно приемане и уважение, подчерта папата. Франциск изрази съжаление, че "грижата за тялото е станала мания" и "голяма работа". Това води до прикриването на "всичко, което не е перфектно", защото "заплашва щастието и спокойствието на малцината привилегировани, както и доминиращия модел", отбеляза той.

Нападателят от Флорида е американски гражданин с афганистански корени

http://www.cross.bg/matiiin-grazhdanin-amerikanski-1511129.html

/КРОСС/ Омар Мир Седик Матийн (29) беше идентифициран като нападателя в нощния клуб Pulse в Орландо, щата Флорида, който уби около 20 души в неделя сутрин, съобщава вестник The Washington Post.  Матийн, 29-годишен, е гражданин на Съединените американски щати от Порт Сейнт Луси, Флорида. Неговите родители са от Афганистан. Омар Матийн е американски гражданин от Порт Сейнт Луси, щата Флорид, и според ФБР не е изключено да се е интересувал от радикален ислям. СBS твърди, че не е имал криминално досие, но от ФБР заявиха, че извършителят е бил организиран и добре подготвен. Конгресменът Питър Кинг от комисията по вътрешна сигурност заяви, че нападателят е преминал подготовка за боравене с оръжие. Предполагаме, че може да е имал симпатии към тази идеология, но в момента не можем да го твърдим категорично, каза агентът от ФБР Роналд Хопър в отговор на въпрос за връзки на нападателя с радикалния ислям или дори с "Ислямска държава".   

Нападателят от Флорида е американски гражданин с афганистански корени

http://www.cross.bg/florida-matiiin-amerikanski-1511129.html

/КРОСС/ Омар Матийн беше идентифициран като нападателя в нощния клуб Pulse в Орландо, щата Флорида, който уби около 20 души в неделя сутрин, съобщава вестник The Washington Post.  Матийн, 29-годишен, е гражданин на Съединените американски щати от Порт Сейнт Луси, Флорида. Неговите родители му са от Афганистан. Властите разследват дали той е имал връзки с ислямски екстремисти.

Лигата по прескачане на препятствия в Божурище предизвика сериозен интерес

https://www.24chasa.bg/sport/article/5573584

Лигата по прескачане на препятствия в Божурище предизвика сериозен интересТретият старт от лигата по прескачане на препятствия на конна база “Ген. Крум Лекарски” в Божурище предизвика сериозен интерес. Стартираха 125 участници от България, Македония и Турция. Увеличиха се и малките ездачи, които показват умения в изпитанията с понита. За първи път от този сезон федерацията по конен спорт реши да включи и състезанията с

Борисов инспектира пътен възел в София: Става уникално! (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582753

Премиерът Бойко Борисов е инспектирал строителните дейности на пътния възел на Северната скоростна тангента с бул. „Ломско шосе". Задържаха мъж, крал панели от Северната тангента на София (СНИМКИ)