06/12/16 18:38
(http://www.klassa.bg/)

Борисов: Пътният възел на Северната тангента е уникален

 Премиерът Бойко Борисов инспектира строителните дейности на пътния възел на Северната скоростна тангента с бул. „Ломско шосе".
"Съоръжението става уникално, работи се денонощно, за да може хората след около 2 месеца да го ползват свободно. Тогава местните ще разберат, че и стойността на имотите им се е повишила в пъти", написа премиерът във "Фейсбук".
Преди няколко дни с решение на МС бяха отпуснати 1,5 млн. лв. на Столична община за ремонт и изграждане на довеждащата улична мрежа около Северната скоростна тангента. Това се случи след сериа протести на жители на Требич и околните квартали и села. Причина за недоволството им е, че отбивките от скоростното шосе не са направени, те не могат да преминат през него, а заради продължаващото строителство на участък от северната дъга трасето се превръща в тапа за автомобилите.
Инфраструктурата към тангентата, както "Сега" писа, е задължение на Столичната община. Тя се оправда за забавянето с обжалвания на плановете за строеж на отбивките и на околните булеварди и с липсата на средства за строеж.
"Старият архитект не си е направил проектите. Единственият шанс да ви помогнем бързо, днес го имаме като точка в Министерския съвет - 1.5 милиона лева. Регионалният министър Лиляна Павлова ми каза, че ако се направят двете локални платна, ще може да се реши проблемът", заяви Борисов. Той се обърна с указания към зам.-кмета на София Дончо Барбалов и главния архитект на столицата Здравко Здравков: "Глобихте ни 1.5 млн., на практика без да имаме никаква вина, но отивайте - хората да са спокойни, бързо стройте, правете каквото трябва и да стане факт. Днес ще ви пратим парите и почвайте. Като стане готово, ще ни благодарите, сега бързо да строите и архитектът да върши работа. За да ви спасим от ситуацията, го правим".
Премиерът видимо пропуска да уточни, че промените в устройствения план на София, с които стана възможна северната тангента, са направени още по времето, когато той бе кмет на столицата, от бившия главен архитект Петър Диков. Идейният проект е одобрен през 2010 г. Проектът за трасето е на Столичната община, но бе прехвърлен на Агенция "Пътна инфраструктура". Тангентата бе изградена през миналата година в рекордни срокове със 180 млн. лв., за да се спасят средства от европейските програми. В заданието за строителя обаче не е включено изграждането на околната инфраструктура.
През цялото време от идеята до пускането на тангентата Столичната община се управлява от ГЕРБ. Първият участък от 13.2 км бе открит тържествено от Борисов в навечерието на Нова година, а след негов оглед на 28 април бе обявено пълното отваряне на пътя. Никой така и не предупреди, че изходът в западна посока е в строеж и за да се мине по него, се чака в тапа и повече от час.
С отпуснатите пари проблемът ще бъде решен частично. Освен това продължават отчуждителните процедури и обжалванията. Делото за обжалване на подробния устройствен план е насрочено за 19 юни, съобщи кметът на район "Надежда" Димитър Димов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване