Парламентът отхвърли предложението на ДПС забраната за забулване да стане част от закона за тероризма

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/15/2777819_parlamentut_othvurli_predlojenieto_na_dps_zabranata_za/?ref=rss


Парламентът отхвърли предложението на ДПС законопроектът за забраната за носене на облекло, покриващо изцяло или отчасти лицето да бъдат оттеглен, а конкретните разпоредби да станат част от закона за тероризма. Предложението дойде от Хамид Хамид преди първото гласуване на законопроекта, внесен от Патриотичния фронт.

Аргументите на Хамид бяха, че "не са налице обществени отношения, които могат да бъдат уредени по този начин. "Уважаваме мотивите, с които се внася проектът за тероризма....

Атанас Мерджанов: ГЕРБ допускат лобистка поправка в закона за чужденците

http://www.cross.bg/zakona-merdzhanov-chyzhdentzite-1511403.html

/КРОСС/ „С мнозинството на ГЕРБ се допуска откровена лобистка поправка, която е намерила своето място между проекта, публикуван за обществено обсъждане и истинският вариант на промените в закона за чужденците". Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от БСП - Лява България Атанас Мерджанов. Той обясни, че на портала за обществени консултации е бил публикуван проект на закона, в който на стр. 11 предложенията стигат до точките „Г". „Изведнъж в проекта на МС, който се появява на заседание на вътрешната комисия, е добавена нова точка „Д". Според нея се намалява възможността за продължително пребиваване след инвестиция от 600 000 лв да бъде намалена на 100 000 лв. или на 50 000 евро", обясни народният представител. Той припомни, че подобни дебати е имало и в предишните две събрания и когато е ставало въпрос за промяна в закона за чужденците, специалистите от вътрешното и външното министерство, правосъдието, ДАНС, държавната агенция за бежанците, особено в условие на бежанска вълна, винаги са имали своите притеснения. „По същият начин стои и отношението на служителите в специалните служби. Всички те с нежелание и особена прецизност гледат всяка една от предложените промени", коментира още Мерджанов.  

Теодора Иванова оглави Обществения съвет към Фонда за лечение на деца

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583576

Главният секретар на агенцията за закрила на детето Теодора Иванова става председател на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца, реши правителството. Тя заема мястото на бившия председател на агенцията Ева Жечева. Москов никога не е имал намерение да закрие Фонда за лечение на деца Теодора Иванова е юрист и работи в агенцията за закрила на детето от 2001 година, като последователно заема различни длъжности. Общественият съвет към директора на Фонда за...

Цветелина Стоянова продължава да се бори за живота си

http://www.moreto.net/novini.php?n=323626

Състезателката от българския ансамбъл по художествена гимнастика Цветелина Стоянова продължава да е в тежко състояние и с опасност за живота в реанимацията на „Пирогов”. Вчера 21-годишната гимнастичка беше оперирана, след като падна от шестия етаж на жилищен блок в столичния квартал „Надежда”.

Прокуратурата си иска винетките на старите цени

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-si-iska-vinetkite-na-starite-tseni-news250438.html

Увеличението на цените на винетките е незаконно, защото е прието без задължителното обществено обсъждане и финансова обосновка. Това обяви прокуратурата в рамките на делото срещу поскъпването на винетките, заведено от няколко неправителствени организации и граждани.   Държавното обвинение припомня, че размерът на пътните такси се приема от Министерския съвет по тарифа, изготвена съвместно от финансовото и регионалното министерството. В случая тарифите са приети по предложение единствено на регионалния министър Лиляна Павлова, твърдят от прокуратурата.   Следващият аргумент по делото е, че по закон всички проекти за постановления, правилници, наредби и инструкции минават през задължителна процедура на публикуване, даване на срок от две седмици за предложения, обсъждане и т.н. В случая обаче обсъждане на проекта изобщо не е било направено. Отделно регионалното министерство въобще не е взело предвид постъпилите възражения.   Съдебната експертиза не успяла да установи дали изобщо е имало публикувани мотиви за поскъпване на винетките. Прокуратурата твърди, че спазването на процедурите е важно с оглед защита на обществения интерес, а те са били нарушени   "Липсват мотиви (за поскъпването-б.р.) по смисъла на Закона за нормативните актове. Доводите на министъра (Лиляна Павлова) за необходимост от осигуряване на дългосрочно и предвидимо финансиране за реализиране на смислена, последователна и устойчива политика по отношение на пътищата не могат да заместят липсата на обоснованост на причините...", се казва в аргументите на държавното обвинение.   Докладът на Павлова не съдържа фактически и правни основания за приемане на акта, допълват от прокуратурата. Обвинението казва, че винетката е вид проста държавна такса, чийто размер трябва да е равен на стойността на предоставянето на услугата. В случая и това не е така, защото от винетките ще се събират годишно около 300 млн. лв, а необходимите пари са двойно повече, казва от прокуратурата.   В началото на февруари Върховният административен съд (ВСС) даде ход на делото срещу поскъпването на винетките от 67 лв на 97 лв. Представител на Върховната административна прокуратура също е задължителна част от процеса и има право да се пледира в полза на една от двете страни.

Имот за 100 хил. лв. да дава на чужденец статут на продължително пребиваващ, прие парламентът

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/15/2777807_imot_za_100_hil_lv_da_dava_na_chujdenec_statut_na/?ref=rss


Желаещите чрез покупка на имот чужденци да вземат разрешение за продължително пребиваване у нас вече ще дават шест пъти по-малка сума, отколкото в момента. Това предвиждат приетите на първо четене от парламента с 92 гласа "за", 12 "против" и 9 "въздържал се" поправки в закона за чужденците, с които се сваля от 600 000 лв. на 100 000 лв. стойността на необходимата им недвижима собственост.

Сега разрешение за продължително пребиваване могат да получат чужденци, които притежават виза за...

Правителството осигури 1,3 млн. лв. за развитие на спорта при хората с увреждания

http://www.cross.bg/yvrezhdaniya-hora-sporta-1511402.html

/КРОСС/ Правителството одобри преструктуриране на разходите по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2016 г., чрез което се осигуряват 1 309 000 лв. за реализирането на Програмата за развитие на спорта за хора с увреждания през 2016 г. Програмата включва две направления - „Спорт за високи постижения за хора с увреждания" и „Спорт в свободното време за хора с увреждания". С отпуснатите средства ще се осигури възможност за финансово подпомагане на подготовката и участието на спортисти с увреждания на европейски и световни първенства, параолимпийски игри и провеждането на държавни първенства. Осигуряват се и условия за включването на хора с увреждания от различни възрастови и социални групи за практикуване на спорт с оглед подобряване на тяхното здраве, физическа активност и социална интеграция.Със средствата ще се финансират проекти на спортни организации, насочени към развитието на спорта и адаптираната активност на хора с увреждания.  

7 сигнала за помощ, които тялото ни изпраща

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583572

Човешкият организъм е една комплексна и сложна система. Когато дадена функция бива нарушена или възпрепятствана, тялото ни винаги ни изпраща сигнали, за да „каже", че нещо не е наред. Често обаче ние игнорираме тези сигнали и така не успяваме да спрем проблема навреме. Три естествени лека срещу стреса и стареенето Как да разпознавате сигналите на тялото ви и да ги тълкувате правилно: Нарушения в ...

Унищожават се документи с цел прикриване на корупция

http://www.mediapool.bg/unishtozhavat-se-dokumenti-s-tsel-prikrivane-na-koruptsiya-news250437.html

В България документи не се декласифицират навреме и не стават публични, въпреки че сроковете им на защита са изтекли, става ясно от думите на бившия шеф на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) адв. Цвета Маркова. По думите й е възможно Министерството на отбраната да не декласифицира документи, които са с отпаднал срок на защита. Това е неизпълнение на задължения и на МО, и на ДАНС, която е отговорна за прекия контрол, смята Маркова. "Заради злоупотребата с права вследствие на засекретяването на "Доклада за Кербала" не бяха наказани виновниците от ръководния състав, които допуснаха очевидни грешки", смята още Маркова. "Фразеологията "сарайско-библиотекарски клуб" не отговаря на моята стилистика и не бих искала да влизам в този дебат", коментира юристката.    Г-жо Маркова, като бивш ръководител на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) ще обясните ли как министерствата и агенциите трябва за изпълнят новото си задължение по закон от 12 април да обявяват на сайтовете си "публичната информация по Закона за защита на класифицираната информация"? Защо никой не обявява декласифицираните документи?   Понятието "публична информация" не е дефинирано в закона и предполагам, че оттам произтичат трудностите в прилагането на тази нова разпоредба в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Като тенденция, в резултат на терористичните атаки, се очертава затваряне на институциите под предлог, че всичко е „заплаха за националната сигурност“, отстъпване от изконни човешки права като правото на информация и др. Отстъплението от публичността и прозрачността на органите благоприятства развитието на порочни практики. Отстояването на човешките права на гражданите и обществото не се противопоставя на националната сигурност и риска от тероризъм.   Какво се оказва – има нова разпоредба в закона, но 99% от министерствата не са публикували нищо по тази точка? Трябва ли според Вас министерствата да публикуват списъци на декласифицираните документи?   Трябва да публикуват най-малкото списъци. На сайтовете на министерствата трябва да бъде публикувано всичко, свързано с дейността им, без личните данни, без класифицираната информация, другите защитени от закона тайни и служебната информация. Публикуването на информация има за цел да улесни гражданите и институциите в тяхната работа за намаляване на корупционния натиск, да информира обществото, медии, изследователи как функционират органите на бюджетно финансиране, колко ефективни са те и как може да се подобри работата им. Задължението за публикуване, допускам, цели да осигури прозрачност и граждански контрол върху властите.    А трябва ли да се публикуват самите декласифицирани документи?   Да, трябва да се публикуват, но не като таблица със сигнатури. Това е формално изпълнение, ненужно и за двете страни. Считам, че трябва да се публикуват определени категории информации, които илюстрират същността на дейността и ефикасността на институцията.  Проблемът да не се изпълнява тази промяна в краткия период от приемането й досега (по-малко от два месеца) се състои в липсата на законодателно решение относно вида и формата на публикуване. Тази непълнота очевидно налага промени в Правилника за приложение на Закона за защита на класифицираната информация и/или издаване на задължителни указания от ДКСИ.   Това задължение ли е или само възможност, защото министерствата очевидно не желаят да го изпълнят? В ДСКИ например твърдят, че не са задължени да публикуват списък на декласифицираните документи, но ще го направят, като въпросният списък ще съдържа само номерата на документите без техните наименувания. Това ли казва законът?   Законодателят доста неуверено (или неумело) е уредил обществените отношения във връзка с публикуването на декласифицирана информация. Аргументите за липсата на правила за публикуване, което води до невъзможност за прилагане на това задължение, могат да изглеждат, както казвате, като нежелание. ДКСИ с основание би се десезирала от всички въпроси относно некласифицирана информация, защото това е извън нейните правомощия. По аргумент на обратното основание бих поставила въпроса кой е органът, който ще контролира публикуването на декласифицираната информация от търговските дружества. Това не може да се прави и от ДАНС, защото законът за ДАНС не предвижда такава функция.    От отговор на Министерството на отбраната наскоро стана ясно, че през 2014 г. то е декласифицирало 218 документа и всички те ще бъдат унищожени. Всички документи обаче се оказаха служебни извлечения  от щатовете в армията, без нито един анализ, доклад, справка или друга съществена за обществото информация. Трябва ли да разбираме, че в МО не се пазят важни тайни?   Първо, документите, за които говорите, би трябвало вече да са унищожени, ако са декласифицирани през 2014 г. и е преценено, че нямат историческа стойност. Законът дава 1-годишен срок за извършване на въпросното унищожаване. Несвоевременното унищожаване на информация, чийто срок на защита е изтекъл, представлява предпоставка за нерегламентиран достъп и е сериозно нарушение по правилата на НАТО.  Що се отнася до декласифицирането на информация в примера с МО, един от верните отговори би могъл да бъде, че не се декласифицира никаква информация. Следователно всички, създадени от МО документи, се пазят и след изтичане на срока на защита при режима на класифицирана информация. Неизпълнение на задължения има освен от страна на МО, но и от ДАНС, която съгласно закона извършва пряк контрол. При неизпълнение на закона ДАНС трябва да налага санкции, включително глоби.   И все пак как си обяснявате феномена, че в МО не се произвеждат важни документи, анализи, доклади, ако съдим по списъка на декласифицираните документи?   Не мога да си го обясня. Създават се документи с високи грифове, но не се декласифицират и остават класифицирани.   Дали тук няма някаква мистерия?   Мистерията се състои в нарушаване на разпоредба на ЗЗКИ, която гласи, че първоначално определеният срок на защита на информацията може да бъде удължен, но с не повече от първоначално определения срок, т. е. максимумът е 30 години плюс още 30 години за документите, изготвени в България.    Чували ли сте, че служители по сигурността твърдят, че още се пазят секретни документи от преди Втората световна война, защото "никоя държава не си разкрива всички тайни". Нормално ли е това?   Не е нормално. Дори НАТО си декласифицира документите от 70-те години на ХХ век с цел научни изследвания. Единственото ми обяснение от гледна точка на правото е, че ДКСИ и ДАНС като орган по прекия контрол не са упражнили задължението си да санкционират подобни нарушения. Единственият начин да се преодолее тази тенденция е да се съставят актове и да се налагат глоби, за да се намали обемът на класифицираната информация. Поддържането на излишно голям обем класифицирана информация дава основание на служителите да се чувстват сигурни за своите постове, защото при малък обем на защитената информация в един момент те може да останат без работа. С други думи, на ЗЗКИ се вменяват "социални“ функции.   Когато всичко е тайна, нищо не е тайна, така ли излиза?   Да, свръхкласифицирането е проблем, и то в много държави. Като председател на ДКСИ полагах много усилия срещу този процес и имаше известен напредък. Особено в областта на обществените поръчки свръхкласифицирането е изключително порочно, защото е предпоставка за корупционни практики.    Т. нар. "Доклад за Кербала", който беше разсекретен през 2014 г., според сигнатурата при създаването си през 2004 г. е бил класифициран като служебна тайна и е трябвало да бъде разсекретен през 2006 г. Как е възможно този документ да е държан в тайна незаконно 8 години?   Действително докладът беше разсекретен за десетата годишнина от трагедията. На първо място, това е нарушение на самия служител по сигурността на информацията. Отговорността е и на ръководителя на институцията, която е автор на документа. Не бих се учудила обаче, ако съответният ръководител не знае за това свое задължение - да извърши декласификацията. Жалко е, че заради тази злоупотреба с право не бяха наказани виновниците от ръководния състав, които допуснаха очевидни грешки в анализа на риска и мерките за превенция и противодействие на непосредствените заплахи. Несправедливо е, че няма наказани и осъдени. На второ място, но не по важност, чрез засекретяването, се попречи на своевременния научен анализ на цялостната ситуация в базата и около нея, за да послужи на заминаващите впоследствие контингенти. Вместо да бъде гузно крит този случай трябваше да се използва като научен пример в подготовката.   Коя институция в държавата контролира неправомерното задържане на документи в тайна, т. е. документи, които по закон трябва да се декласифицират, но това на практика не се случва?   ДАНС отговаря за прекия контрол. Но методическото ръководство се осъществява от ДКСИ. Тоест ако ДАНС не изпълнява това свое задължение, ДКСИ трябва да реагира. Според мен ДКСИ трябва да поиска справка от ДАНС за това в каква част от проверките по прекия контрол са направени изводи за неправилно декласифициране, т. е. наприлагане на законовите задължения за декласифициране. Трябва да се види какви наказания са наложени и дали има поне едно такова. И ако при нито една от проверките няма направени подобни изводи и наложени подобни санкции, тогава мисля, че ДКСИ е в правото си сама да налага наказания и да извършва проверки. Има практика на административните съдилища, която потвърждава правото на ДКСИ да извърши проверка в дадено министерство и да наложи глоба на министъра, ако ДАНС не го е направила.    А как може да има граждански контрол върху този процес?   За съжаление в последните години ДКСИ наистина няма публични доклади. На страницата на ДКСИ няма никаква информация за цялостната дейност на националния орган, както и за националната система за работа с класифицирана информация в Република България. Според мен, ако обществото не може да се запознае с дейността на даден орган, няма причина той да съществува. Това е единственото логично обяснение. Друго няма. Другото е изпълнение на политически поръчки, кадруване по заповед на някоя партия или на изпълнителната власт, отнемане на разрешението на конкретно лице за допуск до класифицирана информация, за да се освободи място за правилния човек или за да се попречи за политическата кариера на някого. Подобни маневри не би трябвало да са в основата на дейността на ДКСИ.   Искате да кажете, че ДКСИ се използва за политически поръчки, така ли?   Не е политически коректно да търся отговора на този въпрос в сферата на езотериката при положение, че липсва достатъчно информация на страницата на орган на изпълнителната власт. На него с факти може да отговори само представляващият комисията.   Ние сме свикнали службите за сигурност да са тайни, да нямат никаква отчетност. Нормално ли е това?   Това е абсолютно неправилно. Ако направите сравнение със службите в чужбина, ще видите, че те са подложени на отчетност и една немалка част от информацията за дейността им е явна.     Според мен говорим за технически пропуск.    Очевидно е, че не става въпрос за изолирани случаи, а за практика, която е съвсем съзнателна.   Да, това е практика навсякъде и не е по повод на конкретен документ. Нивото и естеството на декласифицираните документи в този пример не дава простор на параноята, а говори за некомпетентност и липса на контрол. Министърът трябва да наложи наказание и, ако него направи, ДАНС трябва да му поиска сметка защо не изпълнява закона.   В такъв случай имаме ли сигурност, че документи с изтекъл срок за защита, са публични?   По-скоро имаме обратната сигурност.   Както казахте, по закон в 1-годишен срок от декласификацията документите или се унищожават, или отиват в архивите. В същото време шефът на архивите казва, че те отиват при тях между 5 и 20 години след разсекретяването. Какво се случва с тези документи през това време?   Причината е т. нар. учрежденски архив, тоест документите се пазят в архива на самото министерство. За този архив никъде не е казано, че е класифициран, но често ведомствата отказват достъп до документите в него.   Явно у нас най-валидна е тезата, че най-сигурната защита на информацията е унищожението. Имаме ли гаранция, че министерствата не унищожават важни документи?   Би трябвало да имаме гаранция, защото разрешението за унищожаване трябва да се съпровожда от решение на агенция "Архиви", че въпросният документ няма историческа стойност. Доколкото чувам, становището на агенция „Архиви“ се дава формално и без да се гледат документите. В презумпцията за надкасифициране на документите може да се намери хипотетичен оптимизъм. Не разполагам с доказателства, но имам  висока степен на емпирична увереност за твърдението, че се унищожават документи, свързани с разходване на средства чрез обществени поръчки с цел прикриване на корупционни практики.    Какво имате предвид?   Неоснователно се класифицира документация, например техническа спецификация. Услугата или доставката по обществената поръчка не съдържа класифицирана информация и няма основание за класифициране, но то се прави. Целта е първо да се ограничи конкуренцията, защото ще могат да участват само дружества с удостоверения по индустриална сигурност, и второ, да се намали прозрачността. Пример за това е класифицирането на тристранния договор между Министерството на финансите, Първа инвестиционна банка и БНБ от 2008 г.     Преди около година изникна казусът, че защитата на докторската дисертация на бившия шеф на ДАНС Владимир Писанчев е била засекретена, а не публична, както е по закон. Що за абсурд?   Предполагам, че е направена преценка, че самата работа съдържа чувствителна информация и при конкуренция на два закона е приложен специалният закон – ЗЗКИ.    Но ако разработката съдържа класифицирана информация, това би било грубо нарушение от страна на Писанчев, защото той няма право да изнася такава информация. Не е ли така?   Но той явно не я е изнесъл.   Но докторските дисертации не могат да бъдат засекретявани. Това не е сериозно.    По принцип не би трябвало да се нарушава принципът на публичност, защото всички форми на граждански контрол са гарант за демократичност на обществото и всяко отстъпление от този принцип, било то и с аргумента "защита на националната сигурност", застрашава развитието на демократичните процеси в страната.   Според Вас нормално ли е да се класифицират защити на дисертации?   Не би трябвало това да се превръща в практика, но не съм запозната с конкретния случай.   Има ли сарайско-библиотекарски кръг около "Университета по библиотекознание и информационни технологии" (УниБИТ), пред който сте защитили докторската си степен?   Това не е моята стилистика и не бих искала да влизам в този дебат. От гледна точка на анализа и на фактите мога само да кажа, че когато преди няколко години бе закрит Факултет "Сигурност" в "Академията на МВР", се отвори пазарна ниша за всички университети, желаещи да акредитират тази специалност и да предлагат такова обучение на студентите. Така че ако някой облича това явление в тази фразеология, която не е много академична, приемам, че говорим за едно и също нещо.    Казвате, че целият този капацитет по сигурността, който се е формирал в УниБИТ, е заради закриването на Факултет "Сигурност", така ли?   Това е едното от обясненията и това е моята хипотеза като външен наблюдател, изхождайки от това, че кадрите на "Академията на МВР" и на "Военната академия" се насочиха към УниБИТ. Други причинно-следствени връзки, които не са ми известни, не мога да коментирам.    Как ДАНС сега си подбира кадрите?   Според закона това става с конкурси след съответно проучване.    Как трябва да се обучават и подбират кадрите в сектор "Сигурност" според Вас?   Според мен закриването на Факултет "Сигурност" в "Академията на МВР" беше грешка. Не е сериозно за една държава да абдикира от задължението си да подготвя специалистите в сферата на сигурността. 

Кралев: Цветелина е била в депресия, няма основания за упреци към федерацията

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/06/15/2777830_kralev_cvetelina_e_bila_v_depresiia_niama_osnovaniia/?ref=rss


Министърът на спорта Красен Кралев заяви, че гимнастичката Цветелина Стоянова е била в депресия през последните седмици. Той повтори думите на председателя на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева, която заяви, че състезателката сама е отказала да пътува с ансамбъла за европейското в Израел.

"Момичето е било в депресия, може би през последните няколко седмици. Цвети е отказала да се присъедини към отбора и това е наложило замяната ѝ с друг състезател", каза Кралев....

Кралев: Нямам основание да упреквам Федерацията за инцидента с Цвети

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5580737

Спортният министър Красен Кралев заяви, че няма основание да упреква Федерацията по художествена гимнастика за инцидента с гимнастичката Цветелина Стоянова, предаде "Дарик".
Кралев обясни, че през последните две седмици момичето не се е чувствало добре, не е можело да спи и вероятно е било в депресия.
Спортният министър Красен Кралев заяви, че няма основание да упреква Федерацията по художествена гимнастика за инцидента с гимнастичката Цветелина Стоянова, предаде "Дарик". Кралев обясни, че през последните две седмици момичето не се е чувствало добре, не е можело да спи и вероятно е било в депресия.

Ученици посетиха НАП- В.Търново за деня на икономиста

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583571

Класът на г-жа Красимира Христова от Старопрестолната гимназия по икономика посети НАП-В.Търново за деня на икономиста - 11 юни, който се отбелязва от 2005 г. Деветокласниците осъществиха тази своя идея след присъствие на презентация на лектори в учебното заведение. На третото издание на кампанията „Влез в час с данъците“ те бяха поканени да посетят приходната агенция. Младите икономисти бяха посрещнати лично от директора на ТД на НАП В.Търново Ивайло Здравков, който ги запозна с мисията на приходната агенция да събира данъци и осигуровки. Учен...

Малките хотели ще продължат да водят регистрите си на хартия

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2016/06/15/2777813_malkite_hoteli_shte_produljat_da_vodiat_registrite_si/?ref=rss


Малките и отдалечените места за настаняване с ниска категория ще продължат да водят регистрите на гостите си на хартия, както досега. Това е записано в проект за промени в Закона за туризма, свързани с функционирането на Единната система за туристическата информация (ЕСТИ), одобрени днес от Министерския съвет.

Създаването на електронна връзка между хотелските регистри, Министерството на вътрешните работи, Националната агенция за приходите и общините се очаква да доведе до...

Задържаха група от 22 мигранти, стигнали чак до Банско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5580759

Група от 22 мигранти, сред които и няколко деца на възраст между 3 и 4 годинки, бяха заловени при акция на Гранична полиция в сряда сутринта.
Те са задържани към 09,00 часа между Добринище и Банско, близо до разклона за село Елешница. В акцията са участвали и полицаи от Банско. По непотвърдена информация мигрантите били от сирийски произход.
Група от 22 мигранти, сред които и няколко деца на възраст между 3 и 4 годинки, бяха заловени при акция на Гранична полиция в сряда сутринта. Те са задържани към 09,00 часа между Добринище и Банско, близо до разклона за село Елешница. В акцията са участвали и полицаи от Банско. По непотвърдена информация мигрантите били от сирийски произход.

Откриват изложба във варненската "Арт маркони" за рождения ден на галерията

http://www.moreto.net/novini.php?n=323546

Със сборна изложба на художници варненската галерия "Арт Маркони" ще отбележи днес своя 6-годишен рожден ден, съобщиха оттам за Moreto.net. В изложбата „Маркони и приятели“ участват Ангел Атанасов/Ачо/, Антон Антонов, Васил Петров, Васил Карадимов, Димитър Манолов, Димитър Кавръков, Евстати Маринов, Емилия Бояджиева, Ивайло Евстатиев, Илиян Пеев, Илия Касабов, Йоана Калудова, Камен Кисимов, Кузман Попов, Любен Пашкулски, Маргарита Войнова, Милена Радева, Милен Маринов, Огнян Георгиев, Павел Митков, Петър Петров, Петя Димова, Румен Желев, Румен Михайлов, Светлин Ненов, Севда Драгнева, Стефан Хаджи-Николов, Сейфетин Шекеров и Татяна Полихронова.

1 млн. лв. отпусна Министерски съвет за стадион „Локомотив” в Г. Оряховица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583570

1 млн. лв. отпусна Министерския съвет за стадион „Локомотив” на днешното си заседание, на което присъства и кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. Средствата ще са за ремонт на терена и за осветление на спортното съоръжение в Горна Оряховица. Обществената поръчка за избор на изпълнител на обекта ще се реализира от Министерството на младежта и спорта. Припомняме, че при посещението си в Горна Оряховица в началото на юни, министър-председателят Бойко Борисов пое ангажимент да съдейства за отпускане на средства за ремонтните дейнос...

Какви са последиците от най-гигантския проект на Ердоган

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/kakvi-sa-posledicite-ot-naj-gigantskiia-proekt-na-erdogan-6055060

Новото супер летище трябва да превърне Истанбул в ключова транспортна връзка между Изтока и Запада, Европа и Азия

Мтел ще предлага първи елегантния Huawei P9 Lite в златист цвят

http://www.cross.bg/huawei-lite-mtel-1511401.html

/КРОСС/ До края на месеца само Мтел ще предлага смартфона Huawei P9 Lite в елегантен златист цвят. Устройството ще може да бъде закупено срещу 11,99 лева на месец или 249,99 лева в брой с абонаментния план Мтел безкрай 3XL. Huawei P9 Lite впечатлява със своя супер тънък панел и елегантна метална рамка. Екранът на смартфона е 5.2 инчов Full HD с широка цветова гама и близо 20% по-наситени цветове в сравнение с предшественика си и контраст 1500:1. Устройството е снабдено с висококачествена 13 мегапикселова камера, което гарантира отлично качество на изображенията. С него можете да снимате като истински професионалист, благодарение на функациите на Huawei P9 Lite, които позволяват да настроите баланса на бялото, ISO или EV, докато регулирате другите функции като по ваш вкус с едно натискане. Екранът на телефона има подсветка, която служи като светкавица и гарантира най-доброто селфи дори и при слаба осветеност. Устройството обещава и незабравимо аудио изживяване заради уникалния си говорител с интегриран дизайн, който възпроизвежда несравнимо качество на звука. Усъвършенстваната батерия позволява да се наслаждавате на любимите си музика, игри и филми с часове - тя е с капацитет 3000mAh и ползва технология, която оптимизира продължителността й на работа. HiSilicon Kirin 650 процесора на Huawei P9 Lite пък осигурява отлична производителност и ниска консумация на енергия

Теменужка Петкова: България е готова да развива нови ядрени мощности

http://econ.bg/Новини/Теменужка-Петкова-България-е-готова-да-развива-нови-ядрени-мощности_l.a_i.724343_at.1.html

България е готова да развива нови ядрени мощности. Това обаче може да става при определени условия, които не ангажират държавата като инвеститор....

Правителството прие вторият пакет промени в съдебния закон

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/15/2777816_pravitelstvoto_prie_vtoriiat_paket_promeni_v_sudebniia/?ref=rss


Правителството одобри днес втория пакет промени в Закона за съдебната власт. В проекта са разписани детайлите по реформата, свързана с управлението на съда и някои промени за прокуратурата, сред които принципите на съдийското самоуправление, разширените правомощия на Инспектората към ВСС, кариерното израстване на магистратите, придобиването на юридическа правоспособност.

Новите текстове бяха обсъдени в четири заседания на Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за съдебна...

Зам.-кметът Снежана Данева-Иванова представи В. Търново на престижна световна конференция

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583569

Заместник-кметът на Велико Търново Снежана Данева-Иванова представи старопрестолния град по време на престижна световна конференция за културно-историческо наследство. Традиционният годишен форум на Лигата на историческите градове се проведе в края на миналата седмица в австрийския град Бад Ишъл (Bad Ischl). Всички участници подписаха и специална декларация за общи действия в посока опазване на културно историческото наследство, подобряване на качеството на живот и грижа за околната среда. В срещата участваха представители на 26 държави, разпол...

Външният министър на Корея на среща с Борисов: България е ключов партньор

https://www.24chasa.bg/novini/article/5580736

Външният министър на Корея на среща с Борисов: България е ключов партньорБългария отдава приоритетно значение на развитието на търговско-икономическото и научно-техническо сътрудничество с Република Корея. Това подчерта премиерът Бойко Борисов при срещата си с Юн Бюнг-се, който осъществява първата визита на южнокорейски външен министър у нас след установяването на дипломатически отношения между двете държави през 1990

Лавров е изпратил послание до френския си колега във връзка със ситуацията с руските футболни фенове

http://www.cross.bg/fenove-lavrov-ryskite-1511399.html

/КРОСС/ Руския външен министър Сергей Лавров е изпратил устно послание до френския си колега Жан-Марк Еро във връзка със ситуацията около задържаните в страната руски футболни фенове, предаде ТАСС. „Изпратих устно послание на френския министър на външните работи с искане да не се допускат подобни нарушения“, заяви Лавров. Руският министър определи за неприемливо задържането на автобуса с руските фенове. Лавров също така призова френските власти да не игнорират провокаторите, оскърбяващи руските фенове.

Гражданите от ЕС не се безпокоят за референдума във Великобритания

http://www.mediapool.bg/grazhdanite-ot-es-ne-se-bezpokoyat-za-referenduma-vav-velikobritaniya-news250436.html

Настъпват последните дни на предизборната кампания за референдума, който трябва да отговори ще остане ли Великобритания член на ЕС или не. Значителна част от този дебат се върти около спорните въпроси за икономическата сигурност и имиграционния контрол.    Един вот за напускане може да се отрази на имиграционния статут, кариерите и личния живот на много от 2,8 милиона живеещи във Великобритания мигранти от ЕС. Изглежда обаче, че повечето от тях не се безпокоят от дебатите по този въпрос, които пряко ги засягат.    "Не се притеснявам. Тук съм от 11 г. Ако трябва да се връщам, ще се върна. Но това ще решат хората, гласуващи на референдума", казва 32-годишният Иван Фекете от Словакия, който е съсобственик на популярно кафене в центъра на южния британски пристанищен град Брайтън.    А 36-годишният Мигел Уерта се е преселил в Брайтън от Мадрид с жена си и малкия си син преди 4 години и половина."В Испания нямах работа, жена ми също нямаше, и решихме да се преместим тук", каза той. Двамата сравнително лесно се устроили в Брайтън. Жена му, по професия начална учителка, започнала работа първо като чистачка. След една година станала помощник-учителка, а самият той работи шест вечери седмично в магазин.    "Брайтън ни харесва, синът ни ходи на училище тук и е щастлив, има много приятели", казва Мигел, който също има учителска квалификация. "Жена ми има добра работа, а аз съм ОК тук, в магазина. Можеше да бъде по-лошо, затова не се оплаквам."   Както и Фекете, той казва, че "не е в нервно очакване" на референдума, но мисли, че ще бъде "грешка, ако Англия напусне Европа".    "Може би ще трябва да получим виза, но може би за нас ще бъде по-лесно, особено щом вече живеем тук отпреди", смята Уерта.    Миналия месец бе публикувано проучване сред португалски, полски и румънски мигранти на Острова на университета в Саутхемптън по поръчка на спонсорирания от правителството Център за популационна промяна. То констатира, че само 11 процента от запитаните биха помислили за напускане на Великобритания след евентуален Брекзит.    По време за дебатите около референдума привържениците на излизането от ЕС подхвърлиха аргумента, че някои мигранти от ЕС са "смъкнали" заплащането на труда и са заели работни места, изискващи неквалифициран труд, които биха могли да бъдат заети от британски граждани. Според икономистите обаче ефектът върху заплатите е минимален.    В Брайтън живеят около 20 000 мигранти от ЕС при население от 273 хиляди, като се изключат ирландците, които тук са по-висок процент от средния за страната.    Някои привърженици на Брекзита твърдят, че мигрантите от ЕС натоварват училищата и образователната система и усложняват жилищния проблем в някои по-малки и по-големи градове.    Говорейки по Би Би Си миналата седмица, депутатката Керълайн Лукас от Брайтън - единствената представителка на Зелената партия в британския парламент, каза, че мигрантите от ЕС дават нетен принос в британската икономика, и призова правителството "да използва парите, които те носят, за инвестиции в сферата на услугите".    Мирослав Хорват - готвач от Чехия, смята, че мигрантите от ЕС имат важна роля, защото работят извънредни часове и се наемат да вършат неща, с които много британски граждани не биха се захванали. "Опитайте се само да накарате един англичанин да чисти тоалетни за минимално заплащане", каза Хорват, който живее във Великобритания от 5 г.    "Затова тук има поляци, чехи или словаци, защото те са готови да работят по 70 часа на седмица", обяснява 33-годишният Хорват, който работи на уличен павилион за палачинки, открит от неговата чешка приятелка Катрина Велкова. Тя прави и продава палачинки, картофени и сладки кейкове 6 дни седмично. Често се труди до среднощ, защото освен това вечер работи и като фризьорка.    Малкото кафене на Фекете е отворено 6 дни седмично, като обикновено затваря късно следобед, защото той има и друг бизнес. Преди е работил в популярно кафене на крайбрежната улица и често му се налагало да приключва чак към 23 ч. "Мисля, че идването тук ме направи по-добър и по-отговорен човек. Нищо не падна изведнъж от небето, трябва да се трудиш за него", отбелязва той.    Хорват също като Фекете е работохолик и не се притеснява от евентуално излизане на Великобритания от ЕС. "Доста отдавна съм тук и вероятно ще получа виза без проблеми, така че това едва ли ще ме засегне", ако имиграционните правила се променят в случай на евентуален Брекзит.   `"Ако се стигне до такъв лош момент да трябва да напусна страната, просто ще си поискам обратно данъците, които съм платил, и ще се опитам да отида някъде другаде", казва той. "Не възнамерявам да се връщам в Чехия през близките години.   По БТА.

Гражданите от ЕС във Великобритания референдума за Брекзит

http://www.mediapool.bg/grazhdanite-ot-es-vav-velikobritaniya-referenduma-za-brekzit-news250436.html

Настъпват последните дни на предизборната кампания за референдума, който трябва да отговори ще остане ли Великобритания член на ЕС или не. Значителна част от този дебат се върти около спорните въпроси за икономическата сигурност и имиграционния контрол.    Един вот за напускане може да се отрази на имиграционния статут, кариерите и личния живот на много от 2,8 милиона живеещи във Великобритания мигранти от ЕС. Изглежда обаче, че повечето от тях не се безпокоят от дебатите по този въпрос, които пряко ги засягат.    "Не се притеснявам. Тук съм от 11 г. Ако трябва да се връщам, ще се върна. Но това ще решат хората, гласуващи на референдума", казва 32-годишният Иван Фекете от Словакия, който е съсобственик на популярно кафене в центъра на южния британски пристанищен град Брайтън.    А 36-годишният Мигел Уерта се е преселил в Брайтън от Мадрид с жена си и малкия си син преди 4 години и половина."В Испания нямах работа, жена ми също нямаше, и решихме да се преместим тук", каза той. Двамата сравнително лесно се устроили в Брайтън. Жена му, по професия начална учителка, започнала работа първо като чистачка. След една година станала помощник-учителка, а самият той работи шест вечери седмично в магазин.    "Брайтън ни харесва, синът ни ходи на училище тук и е щастлив, има много приятели", казва Мигел, който също има учителска квалификация. "Жена ми има добра работа, а аз съм ОК тук, в магазина. Можеше да бъде по-лошо, затова не се оплаквам."   Както и Фекете, той казва, че "не е в нервно очакване" на референдума, но мисли, че ще бъде "грешка, ако Англия напусне Европа".    "Може би ще трябва да получим виза, но може би за нас ще бъде по-лесно, особено щом вече живеем тук отпреди", смята Уерта.    Миналия месец бе публикувано проучване сред португалски, полски и румънски мигранти на Острова на университета в Саутхемптън по поръчка на спонсорирания от правителството Център за популационна промяна. То констатира, че само 11 процента от запитаните биха помислили за напускане на Великобритания след евентуален Брекзит.    По време за дебатите около референдума привържениците на излизането от ЕС подхвърлиха аргумента, че някои мигранти от ЕС са "смъкнали" заплащането на труда и са заели работни места, изискващи неквалифициран труд, които биха могли да бъдат заети от британски граждани. Според икономистите обаче ефектът върху заплатите е минимален.    В Брайтън живеят около 20 000 мигранти от ЕС при население от 273 хиляди, като се изключат ирландците, които тук са по-висок процент от средния за страната.    Някои привърженици на Брекзита твърдят, че мигрантите от ЕС натоварват училищата и образователната система и усложняват жилищния проблем в някои по-малки и по-големи градове.    Говорейки по Би Би Си миналата седмица, депутатката Керълайн Лукас от Брайтън - единствената представителка на Зелената партия в британския парламент, каза, че мигрантите от ЕС дават нетен принос в британската икономика, и призова правителството "да използва парите, които те носят, за инвестиции в сферата на услугите".    Мирослав Хорват - готвач от Чехия, смята, че мигрантите от ЕС имат важна роля, защото работят извънредни часове и се наемат да вършат неща, с които много британски граждани не биха се захванали. "Опитайте се само да накарате един англичанин да чисти тоалетни за минимално заплащане", каза Хорват, който живее във Великобритания от 5 г.    "Затова тук има поляци, чехи или словаци, защото те са готови да работят по 70 часа на седмица", обяснява 33-годишният Хорват, който работи на уличен павилион за палачинки, открит от неговата чешка приятелка Катрина Велкова. Тя прави и продава палачинки, картофени и сладки кейкове 6 дни седмично. Често се труди до среднощ, защото освен това вечер работи и като фризьорка.    Малкото кафене на Фекете е отворено 6 дни седмично, като обикновено затваря късно следобед, защото той има и друг бизнес. Преди е работил в популярно кафене на крайбрежната улица и често му се налагало да приключва чак към 23 ч. "Мисля, че идването тук ме направи по-добър и по-отговорен човек. Нищо не падна изведнъж от небето, трябва да се трудиш за него", отбелязва той.    Хорват също като Фекете е работохолик и не се притеснява от евентуално излизане на Великобритания от ЕС. "Доста отдавна съм тук и вероятно ще получа виза без проблеми, така че това едва ли ще ме засегне", ако имиграционните правила се променят в случай на евентуален Брекзит.   `"Ако се стигне до такъв лош момент да трябва да напусна страната, просто ще си поискам обратно данъците, които съм платил, и ще се опитам да отида някъде другаде", казва той. "Не възнамерявам да се връщам в Чехия през близките години.   По БТА.

Отпускат 44 млн. лв. за изграждане на ограда по българо-турската граница

http://www.moreto.net/novini.php?n=323620

Правителството одобри допълнителни разходи и трансфери в размер до 47,7 млн. лева. за доизграждането на временното възпрепятстващо съоръжение по българо-турската граница с дължина 61 км и за изграждане на прилежащия към този участък полеви път са осигурените допълнителни средства по бюджета на Министерския съвет в размер до 44 млн.

Врелите напитки могат да предизвикат рак

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583568

Консумирането на много топли напитки би могло да предизвиква рак на хранопровода, обяви агенцията за рака на Световната здравна организация, информира Франс прес. Специалистите изтъкват, че ракът се причинява по-скоро от температурата, а не от състава на напитките. В това отношения бяха снети обвиненията срещу кафето, когато се консумира умерено топло. Паласките при мъжете издават риска от рак По думите на Кристофър Уайлд, директор на Международната агенция за изслед...

Феновете на софт порнo имат по-лошо отношение към жените

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583566

Британски психолози установиха, че прекомерното гледане на софт порно е свързано с по-лошото отношение на мъжете към жените и ги прави по-малко чувствителни към провокативни сцени, пише в. "Дейли мейл". Таблоидът цитира изследването на Софи Даниълс и Саймън Дъф от университета в Нотингам. Редовните потребители на софт порно привиквали към него и с времето дори не го считали за "неприлично". Досега учените не бяха изследвали задълбочено този проблеми. Дълго време софт порното с полуголи жени, което често ни залива от сайтове, вестници и телевизи...

„София прайд" и протестното шествие ще са с различни начални и крайни точки

http://www.cross.bg/kraiini-praiid-sofiya-1511400.html

/КРОСС/ До момента Столичната община не е издала съгласувателни писма по Закона за събранията, митингите и манифестациите за 18 юни „София прайд" и протестно шествие с „Да запазим децата от разврата", като това означава, че не е допуснато съвпадение по време и място при провеждане на двете масови мероприятия, съобщиха от пресцентъра на СО. От „Московска" 33 посочват, че служители на дирекция „Сигурност" и СДВР са се срещнали с организаторите на двете събития, като едва след ясни гаранции за сигурността на участниците ще бъдат издадени съгласувателни писма.  Заявените две шествия са с различни начални и крайни точки, като само една от точките на преминаване е една и съща и Столичната община е предложила на организаторите да променят само началните им часове, без да са променят първоначално заявените маршрути. „София Прайд" все пак ще има лека корекция в началната точка - заради бирфеста в Княжевската градина, подкрепящите ЛГБТ каузата ще се събират откъм бул."Васил Левски", а не откъм бул."Цар Освободител".  

СЗО определи като "много слаб" риска от заразяване със Зика на Олимпиадата

http://www.mediapool.bg/szo-opredeli-kato-mnogo-slab-riska-ot-zarazyavane-sas-zika-na-olimpiadata-news250435.html

Кризисният комитет на Световната здравна организация (СЗО) за вируса Зика прецени, че допълнителният риск от предаване на заразата, свързан с олимпийските игри в Бразилия, е "много слаб", съобщи Франс прес. "Има много слаб повишен риск", тъй като игрите се провеждат през зимата в Бразилия, освен това страната засилва в момента мерките за контрол върху предаването на болестта, което също би трябвало да намали риска", заяви д-р Дейвид Хейман, председател на комитета, пред журналисти в Женева. Съответно комитетът "подновява предишните си препоръки, според които не са необходими общи ограничения върху пътуванията до страни и региони", засегнати от вируса Зика, "включително до бразилските градове, домакини на състезанията от олимпиадата". Същевременно комитетът препоръчва на страните, засегнати от Зика, които организират събития с голямо струпване на хора, да анализират рисковете преди всяка такава проява и да вземат мерки за ограничаването им. Бразилия трябва да продължи засилването на съответните мерки в градовете, където ще бъдат организирани олимпийски състезания, посочва комитетът. Той отправя до страните по света препоръка да уведомяват гражданите си, решили да посетят олимпиадата, за рисковете от заразяване с вируса и подходящите профилакттични мерки. Зика се предава чрез ухапвания от насекоми и при сексуални контакти. Освен че може да доведе до микроцефалия у новородени, според редица учени вирусът може да предизвика и рядкото неврологично заболяване синдром на Гилен-Баре, причиняващо временна парализа при възрастни хора. Бразилия е засегната най-тежко от епидемията. Сега в страната са потвърдени над 1300 случая на микроцефалия, за които се смята, че са свързани с вируса.

СЗО определи като “ много слаб“ риска от заразяване със Зика на Олимпиадата в Бразилия

http://www.mediapool.bg/szo-opredeli-kato-mnogo-slab-riska-ot-zarazyavane-sas-zika-na-olimpiadata-v-braziliya-news250435.html

Кризисният комитет на Световната здравна организация (СЗО) за вируса Зика прецени, че допълнителният риск от предаване на заразата, свързан с олимпийските игри в Бразилия, е "много слаб", съобщи Франс прес. "Има много слаб повишен риск", тъй като игрите се провеждат през зимата в Бразилия, освен това страната засилва в момента мерките за контрол върху предаването на болестта, което също би трябвало да намали риска", заяви д-р Дейвид Хейман, председател на комитета, пред журналисти в Женева. Съответно комитетът "подновява предишните си препоръки, според които не са необходими общи ограничения върху пътуванията до страни и региони", засегнати от вируса Зика, "включително до бразилските градове, домакини на състезанията от олимпиадата". Същевременно комитетът препоръчва на страните, засегнати от Зика, които организират събития с голямо струпване на хора, да анализират рисковете преди всяка такава проява и да вземат мерки за ограничаването им. Бразилия трябва да продължи засилването на съответните мерки в градовете, където ще бъдат организирани олимпийски състезания, посочва комитетът. Той отправя до страните по света препоръка да уведомяват гражданите си, решили да посетят олимпиадата, за рисковете от заразяване с вируса и подходящите профилакттични мерки. Зика се предава чрез ухапвания от насекоми и при сексуални контакти. Освен че може да доведе до микроцефалия у новородени, според редица учени вирусът може да предизвика и рядкото неврологично заболяване синдром на Гилен-Баре, причиняващо временна парализа при възрастни хора. Бразилия е засегната най-тежко от епидемията. Сега в страната са потвърдени над 1300 случая на микроцефалия, за които се смята, че са свързани с вируса.

Прокуратурата пое разследването за потопа в кв. Аспарухово

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5580711


Две години след убийствения потоп във варненския кв. Аспарухово, при който загинаха 13 души, разследването на трагедията бе иззето от полицията. С постановление на окръжния прокурор на Варна Владимир Чавдаров досъдебното производство бе възложено на екип от трима следователи от Окръжния следствен отдел,
Две години след убийствения потоп във варненския кв. Аспарухово, при който загинаха 13 души, разследването на трагедията бе иззето от полицията. С постановление на окръжния прокурор на Варна Владимир Чавдаров досъдебното производство бе възложено на екип от трима следователи от Окръжния следствен отдел,

Двама миньори оцеляха по чудо след пропадане на огромно количество земна маса

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5580717

Двама миньори останаха живи по чудо след пропадане на огромно количество земна маса в рудник „Крушев дол“ на ГОРУБСО - Мадан, съобщи БНР.
Инцидентът се е случил встрани от галерията, и така двамата мъже са успели да избягат в страничното помещение. Пропадането е станало по време на нощната смяна и е довело до това входа на мината да бъде затрупан
Двама миньори останаха живи по чудо след пропадане на огромно количество земна маса в рудник „Крушев дол“ на ГОРУБСО - Мадан, съобщи БНР. Инцидентът се е случил встрани от галерията, и така двамата мъже са успели да избягат в страничното помещение. Пропадането е станало по време на нощната смяна и е довело до това входа на мината да бъде затрупан

Иновативен тест засича генетични аномалии в десетата седмица на бременността

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583565

Бъдещите майки вече могат да се тестват за генетични аномалии на плода, както и да разберат пола на бебето още в десетата седмица на бременността. Това е възможно с пренаталния тест „Vision", разработен от Future Health, който вече се предлага и в България. „Vision" е неинвазивен тест и скринира за генетични аномалии само с вземане на кръвна проба. Измерва ДНК на плода, която циркулира в кръвта на жената по време на бременността. Открива с голяма точност Синдром на Даун, Синдром на Едуардс и Синдром на Патау. Може да се направи от всяка бременн...

Официално офшорни фирми могат да държат до 10% от капитала на банки и медии

https://www.actualno.com/business/oficialno-ofshorni-firmi-mogat-da-dyrjat-do-10-ot-kapitala-na-banki-i-medii-news_545228.html

Офшорни компании ще могат да притежават до 10% от капитала в банки, инвестиционни фондове, застрахователни дружества и медии, както и да участват в процедури за предоставяне на концесии и обществени поръчки. Това стана с промени, приети днес, 15 юни, на второ четене в Закона за икономическите и финансовите отношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим или т.нар. Закон за офшорките. Промените бяха предложени от Министерството на финансите в края на миналата годи

Дъга от цветове ще изпъстри Sofia Ring Mall Фестивал на цветовете ще се състои на 2 юли

https://www.actualno.com/curious/dyga-ot-cvetove-shte-izpystri-sofia-ring-mall-festival-na-cvetovete-shte-se-systoi-na-2-uli--news_545266.html

Фестивал на цветовете ще се проведе на 2 юли. Събитието се измества със седмица от обявената вече дата 25 юни. Sofia Ring Mall ще е основен партньор на пъстрото събитие, както и локацията, на която ще се проведе то. В дъгата от цветове ще ни потопят с музиката си The Top Stoppers и новоизгрялата звезда DIA feat. DJ Spazum и бийтбокс надеждата Tino. Поради промяната на датата Ъпсурт няма да могат да се включат във фестивала. На сцената заедно с тях ще са хип-хоп & street dance танцьорите от

Търсят столичен шофьор, пребил французин

https://www.24chasa.bg/novini/article/5580682

Търсят столичен шофьор, пребил французинФранцузин се е оплакал в полицията, че днес преди обед е бил пребит от столичен шофьор. Чужденецът и българка се возили в колата си, когато след засичане  в района на кв. "Подуяне", на кръстовището на улиците „Марин Дринов“ и „Асен Златаров“, ги застигнало Ауди А6 комби. Автомобилът бил син металик и със софийска регистрация.

Прокуратурата против новите цени на винетките

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5580595

Върховна административна прокуратура се произнесе по административното дело, образувано във връзка с повишените винетни такси, вследствие на жалбата на Сдружение „Център за законодателни оценки и законодателни инициативи“, съобщава пресцентърът на прокуратурата.
От становището става ясно, че жалбите са основателни и следва да бъдат уважени,
Върховна административна прокуратура се произнесе по административното дело, образувано във връзка с повишените винетни такси, вследствие на жалбата на Сдружение „Център за законодателни оценки и законодателни инициативи“, съобщава пресцентърът на прокуратурата. От становището става ясно, че жалбите са основателни и следва да бъдат уважени,

Срутване в мина в Мадан, миньори се отърваха по чудо

http://offnews.bg/news/n_1/n_631111.html

Двама миньори се отърваха по чудо след пропадане на огромно количество земна маса в рудник „Крушев дол“ на ГОРУБСО - Мадан.  Инцидентът е станал по време на нощната смяна, пръстта се е срутила встрани от галерията, така че миньорите са успели да избягат в друго помещение, съобщи БНР. Земната маса е затрупала входа. Екип на минно-спасителна служба веднага оказал помощ на миньорите и след няколко часа са извадени от мината.

Заловиха 22 бежанци край село Елешница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583564

Заловиха 22 бежанци, сред които и деца около 3-4 - годишна възраст на територията на община Банско. Чужденците са спипани при разклона за Елешница, между Добринище и Места. Акцията по залавянето е била по сигнал на Гранична полиция със съдействието на полицейски служители от РУП- Банско. В момента групата бежанци са отведени в ГПУ-Гоце Делчев. Все още няма официална информация с какво гражданство са бежанците. ...

Заловиха 22 мигранти в белгийски бус край с. Елешница

https://www.24chasa.bg/region/article/5580702

Заловиха 22 мигранти в белгийски бус край с. Елешница22-ма нелегални бежанци са заловени при специализирана полицейска операция край Банско. Граничните полицаи от Гоце Делчев получили сигнал за придвижващ се микробус с чужда регистрация. Шофьорът не се подчинил на полицейската заповед да спре и продължил.  Активиран е план за съвместни действия между РД "Гранична полиция" и ОД на МВР-Благоевград.

Кабинетът отпусна 1 млн. лв. за стадион "Локомотив" в Горна Оряховица

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5580694

Министерския съвет отпусна 1 млн.лв за стадион "Локомотив" в Горна Оряховица. Това стана ясно на заседанието на МС във вторник, на което присъствал и кметът на железничарския град инж. Добромир Добрев.
Средствата ще са за ремонт на терена и за осветление на спортното съоръжение в Горна Оряховица. Обществената поръчка за избор на изпълнител на
Министерския съвет отпусна 1 млн.лв за стадион "Локомотив" в Горна Оряховица. Това стана ясно на заседанието на МС във вторник, на което присъствал и кметът на железничарския град инж. Добромир Добрев. Средствата ще са за ремонт на терена и за осветление на спортното съоръжение в Горна Оряховица. Обществената поръчка за избор на изпълнител на

Зам.-министър Васил Грудев: Очаквам извинение за това, че няма спрени пари по ПРСР

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5580698

"Очаквам извинение за това, че няма спрени пари по Програмата за развитие на селските райони." Това каза пред журналисти заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, който проведе извънредна среща в парламента с депутати от „БСП лява България”, на която е обсъждано предоставената от БСП информация,
"Очаквам извинение за това, че няма спрени пари по Програмата за развитие на селските райони." Това каза пред журналисти заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, който проведе извънредна среща в парламента с депутати от „БСП лява България”, на която е обсъждано предоставената от БСП информация,

Близо 150 са свободните места за първолаци във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=323613

Близо 150 свободни места за първолаци има във варненски училища. Непопълнени бройки има в повече от 10 школа в града. Най-много са в ОУ „Капитан Петко войвода“, което се намира в квартал „Галата“. Там свободните места към сутрешните часове на днешния ден са над 35, показа справка на Moreto.

Руски хакери са откраднали проучвания на Демократическата партия за Тръмп

http://www.mediapool.bg/ruski-hakeri-sa-otkradnali-prouchvaniya-na-demokraticheskata-partiya-za-tramp-news250434.html

Хакери, свързани с руското правителство, проникнали в компютърната система на Националния комитет на Демократическата партия в САЩ и в продължение на година шпионирали вътрешната комуникация като конфиденциални имейли и чатове. Това съобщиха във вторник от ръководството на Демократическата партия и експерти по сигурността.   Сред откраднатите от хакерите данни фигурирали и аналитични проучвания за претендента на републиканците за Белия дом Доналд Тръмп. Тези проучвания са извършвани от партийни сътрудници, които анализират подробно всеки момент от миналото на кандидата, за да открият политическите му слаби места. Всички партии правят подобни проучвания, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА. Компютърни специалисти от Националния комитет на ДП разкрили хакерската атака в края на април и са ангажирали специализираната фирма "Крауд Страйк" (CrowdStrike) да се справи с проблема. Според съоснователя на "Крауд Страйк", Дмитри Алперович, две добре известни руски хакерски групи проникнали в мрежата на Националния комитет. Едната имала достъп до имейлите и чатовете близо година, от лятото на 2015 г., преди да бъде разкрита. Другата, която проникнала в компютърните системи през април т.г., откраднала досиетата, свързани с Доналд Тръмп. По думите на Алперович, двете групи извършвали политически и икономически шпионаж в полза на руското правителство и са свързани тясно с руските разузнавателни служби. Според източници от ръководството на демократите никаква информация за финанси и донори, както и лични данни, не е била открадната.   Източник от ДП е изразил увереност, че хакерската атака е била ръководена от руското правителство. Проучванията за Тръмп, с които партията разполага, включват данни за негови бизнес инициативи в Азербайджан, Грузия, Сърбия и Русия, предаде Ройтерс.   Компютърната система на Националния комитет на ДП била обезопасена миналия уикенд, пише "Вашингтон пост".   Експертите на "Крауд Страйк" са стигнали до извода, че хакерите са свързани с руското правителство, като се има предвид сложността на техните методи, които са сред най-добрите, които фирмата е виждала. Те постоянно променят своите методи и тактики, движат се много бързо, освен това притежават способността да изглеждат като вътрешни за системата и да не привличат вниманието, обяснява Алперович.   "Крауд Страйк" също така са открили, че част от зловредния софтеур е на руски език, а хакерите явно са действали в обхвата на московската часова зона – нещо, което не би било типично за руски хакери на свободна практика, които не са на работно време от девет до пет, а работят денонощно. Русия категорично отрече да е свързана с хакерската атака, съобщи Ройтерс. "Напълно изключвам възможността (руското) правителство или правителствени структури да са били замесени в това", заяви пред агенцията говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.   Държавният департамент на САЩ не разполага със сведения, потвърждаващи проникването на руски хакери в компютърната мрежа на Демократическата партия, заяви говорителят на Държавния департамент Джон Кърби, цитиран от ТАСС.   Кандидатът на демократите за президент Хилари Клинтън от своя страна заяви, че предизборният й щаб не е бил подлаган на хакерска атака. Тя увери, че въпросът за киберсигурността ще стане един от основните за нея в случай, че бъде избрана за държавен глава. "Това е проблем, върху чието решаване аз ще се концентрирам като президент, защото Русия, Китай, Иран, Северна Корея и все повече и повече страни използват хакерски атаки за кражба на информация, за да я използват после в своя полза, и ние не можем да позволим това да продължава", отбеляза Хилари Клинтън.   Кибератаките срещу политически кандидати и организации са разпространени в целия свят. Миналия месец директорът на националната разузнавателна агенция на САЩ Джеймс Клепър заяви, че е запознат с опити за проникване в системите на политическите щабове и свързаните с тях организации и че очаква тези опити да се засилят с наближаването на президентските избори на 8 ноември.

Бъчварова ще определя как ще се охраняват физически лица

http://offnews.bg/news/n_1/n_631110.html

Министърът на вътрешните работи ще определя реда и условията, по които се извършва охраната на физически лица. Това приеха окончателно депутатите, като гласуваха на второ четене промените в Закона за частната охранителна дейност, предложени от ГЕРБ. Вече вътрешният министър ще издава специална наредба, в която ще са разписани правилата за извършване на лична охрана на физически лица. Наредбата трябва да бъде издадена до два месеца след влизането в сила на промените. Според ГЕРБ въвеждането на минимални изисквания и стандарти към осъществяващите тази дейност, а също и въвеждане на минимални изисквания за сигурност, ще гарантират в максимална степен зачитане на правата, свободите и достойнството на гражданите. "Частната охранителна дейност, в това число и личната охрана на физически лица, като вид търговска дейност следва да се подчинява на ясни и строги правила", пише в мотивите към законопроекта.

Френският посланик: Съдебната реформа в България върви в добра посока

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583567

Съдебната реформа в България върви в добра посока, коментира пред журналисти в Добрич посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан. "Фактът, че Висшият съдебен съвет сега е казал, че според него реформата нее добра, този факт може би е знак, че тази реформа е добра", заяви дипломатът. Според него е възможно ВСС и съдебните структури да не са имали достатъчно време да разгледат проекта. "Иначе мисля, че министерството и министърът на правосъдието е работила доста добре, тя е правила консултации с всички институции, също и с гражданското об...

Френският посланик: Съдебната реформа в България върви в добра посока

http://www.moreto.net/novini.php?n=323594

Посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан смята, че съдебната реформа в България върви в добра посока. Фактът, че Висшият съдебен съвет сега е казал, че, според него, реформата не е добра - този факт, може би, е знак, че тази реформа е добра, заяви дипломатът пред журналисти в Добрич в отговор на въпрос за решението на съвета да не съгласува промените в Закона за съдебната власт.

Плеймейтката Джина Лиза и изнасилването

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583563

Джина-Лиза е от онези плеймейтки, за които сериозните медии избягват да пишат. Сега обаче в Германия масово говорят за нея: след като заведе дело за изнасилване, съдът обвини нея, а не предполагаемите извършители. Джина-Лиза Лофинк е на 29. Била е кралица на красотата във Франкфурт, участвала е в телевизионно кастинг-шоу за модели, събличала се е за "Плейбой", била е в "Биг Брадър" - и в центъра на скандали. Никога досега сериозните медии не бяха писали за нея. Но от известно време насам това се промени.

Зам.-кмет и синове правят фурор в Монтана

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5580676



Заместник кметът на Монтана инж. Диман Георгиев и двамата му синове Костадин и Георги вдигнаха на крака почитателите на музиката в областния град със семейно изпълнение на откъс от мюзикъла „Парижката света Богородица”.
На сцената на Драматичния театър в града фамилното трио се включи в годишния спектакъл на Обединения детски комплекс,
Заместник кметът на Монтана инж. Диман Георгиев и двамата му синове Костадин и Георги вдигнаха на крака почитателите на музиката в областния град със семейно изпълнение на откъс от мюзикъла „Парижката света Богородица”. На сцената на Драматичния театър в града фамилното трио се включи в годишния спектакъл на Обединения детски комплекс,

Юрист ще е председател на обществения съвет към фонда за лечение на деца

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/15/2777617_jurist_shte_e_predsedatel_na_obshtestveniia_suvet_kum/?ref=rss


Теодора Иванова, юрист по образование, става председател на обществения съвет към центъра "Фонд за лечение на деца", реши правителството. Тя заема мястото на Ева Жечева, която бе освободена наскоро като председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Теодора Иванова работи в държавната агенция от 2001 г., като последователно заема различни длъжности - ръководител на инспектората и главен директор на дирекция "Контрол по правата на детето". Към настоящия момент е главен...

Цвети общува с лекарите в "Пирогов" и може да движи крайниците си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5580620

Състезателката от българския ансамбъл по художествена гимнастика Цветелина Стоянова продължава да е в тежко състояние и с опасност за живота в реанимацията на „Пирогов”, предаде БТВ.
Гимнастичката не може да диша сама. За това ѝ помага апарат. Тя обаче общува с лекарите от „Пирогов”.
Стоянова може да движи крайниците си,
Състезателката от българския ансамбъл по художествена гимнастика Цветелина Стоянова продължава да е в тежко състояние и с опасност за живота в реанимацията на „Пирогов”, предаде БТВ. Гимнастичката не може да диша сама. За това ѝ помага апарат. Тя обаче общува с лекарите от „Пирогов”. Стоянова може да движи крайниците си,

Българка се бори в Европейския съд по правата на човека да роди у дома си с помощта на лекар

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2016/06/15/2777808_bulgarka_se_bori_v_evropeiskiia_sud_po_pravata_na/?ref=rss


С помощта на Българския хелзинкски комитет бременна българка настоява пред Европейския съд по правата на човека да позволи тя да роди у дома си под наблюдението на медицински екип, без медиците след това да подлежат на административна и наказателна отговорност. По принцип българското законодателство забранява раждането извън болнични заведения и наказва медицински лица, които го подпомагат.

Жената е подала жалба до европейския съд още през 2012 г. след второто си раждане в болница....

Офшорки ще могат да притежават 10% от банки и медии

http://offnews.bg/news/n_1/n_631098.html

Офшорки ще могат да имат до 10% собственост в банки, спортни клубове, вестници, социологически агенции, застрахователни и пенсионни дружества. Те обаче няма да могат да кандидатстват за изпълнението на обществени поръчки. Това решиха депутатите с окончателното приемане на промени в Закона за икономическите и финансовите отношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и техните действителни собственици, по-известен като Закона за офшорките. Сега има забрана офшорки да участват в банки, медии, мобилни оператори, застрахователни и пенсионни дружества, футболни отбори, както и в социологически агенции. Като причина за смекчаването на режима бе изтъкната синхронизация със законодателство на ЕС. Поправките са направени след кореспонденция с Брюксел, продължила година и половина, изтъкна председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ). Депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев пък заяви, че законът е "надупчен като швейцарско сирене", защото почти всички фирми попадат в изключенията на забраната за офшорно участие и така собствеността остава скрита. Ограничението за 10-те процента създава повече проблеми, отколкото решава. Така 11 офшорни фирми с по 9.99% участие могат да притежават напълно едно дружество, включително когато то ползва пари на българския данъкоплатец, заяви той. Тренчев припомни, че РБ имаха предложение собствеността на офшорки в съответните дружества сумарно да е до 10%, без значение колко дружества имат дялове, но това предложение беше отхвърлено от депутатите в зала. Според Настимир Ананиев законът дава право офшорни фирми да упражняват дейност в България и така собствениците им да са неуловими за данъчните и подобна информация за тях да не достига до хората. Това обезсмисля закона, категоричен е той. Законопроектът създава неравенство между юридическите и физическите лица, от една страна, и държавата и общините, от друга. "Ако се прекрати действието на договор според предлагания текст в закона, държавата и общината не следва да връщат полученото, а юридическите и физическите лица, в това число и фирмите с под 33% държавно и общинско участие, са длъжни да го направят", обясни той. 

Спипаха двама пияни шофьори през денонощието в Шуменско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583562

Двама водачи са установени да шофират в нетрезво състояние през последните 24 часа в Шуменско, информират от полицията. Около 21:10 ч. снощи за проверка в село Вълнари на ул."Васил Коларов" е спрян водач на лек автомобил „Мазда 626" с транзитни номера. Зад волана бил 45-годишен мъж от същото село. След тест с дрегер станало ясно, че управлява с 1,77 промила алкохол в издишания въздух. Мъжът е дал кръвна проба за анализ. Задържан е за срок до 24 часа в полицейското управление в Каолиново. Започнато е бързо производство. В Салманово снощи бил уст...

Премахват "ухото" до Голямата Базилика, затварят го за движение до 10 дни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583561

До 10 дни пътната връзка между булевардите „Мария Луиза” и „Цар Борис III Обединител” ще бъде затворена за движение. Това съобщи кметът Иван Тотев, който заедно с археолози и реставратори посетиха разкопите на Голямата Базилика в Пловдив. „Това се налага, за да може с тежка техника да се отнемат пластове от горния слой, като ще се наложи да се копае на 2 метра дълбочина“, обясни градоначалникът. Припомням, че проучванията на Северния кораб на Голямата базилика планират изграждане на презентационно пространств...

Московски нямал забележки към обвинения за безстопанственост зам.-министър

http://offnews.bg/news/n_1/n_631109.html

Нямах забележки към работата на зам.-министър Антон Гинев. Това заяви транспортният министър Ивайло Московски по повод повдигнатите обвинения на Гинев за безстопанственост в Национална компания „Железопътна инфраструктура“, която е причинила щети в размер на 927 000 лева. Московски обяви, че Гинев е обвиняем за случай от 2007 година, като самият той не е знаел за разследването срещу заместника си.  Той е с близо 18-19 години стаж в системата на транспорта. Тепърва започва да се води разследване, привлечен е като обвиняем и това е проблемът. Той няма как да съвместява функцията на част от политическия кабинет с призовка като обвиняем, посочи Московски, помолен да коментира оставката на Гинев и обвиненията срещу него.  Министърът обясни, че към момента не са обсъждани имена за заместник на Антон Гинев, но до една-две седмици ще бъде определен новият зам.-министър.

Трима следователи поемат разследването на потопа в "Аспарухово"

http://www.moreto.net/novini.php?n=323618

Ръководителят на Окръжната прокуратура във Варна иззе от МВР продължаващото 2 години разследване на наводнението в кв. „Аспарухово“и го възложи на екип от трима следователи, съобщиха от Апелативната прокуратура за Moreto.net. Окръжният прокурор на Варна предприе административни и организационни мерки за срочното приключване на разследването по досъдебното производство за наводнението във варненския квартал „Аспарухово“.

Изобретателите, които позволиха на човека да полети

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583550

На 17 декември 1903 г. американските велосипедни механици братята Орвил и Уилбър Райт извършват първия в историята на човечеството контролиран полет с моторен летателен апарат по-тежък от въздуха. Така те се нареждат сред най-значимите личности на XX-ти век, допринесли изключително много за развитието на авиацията. Уилбър е роден на 16 април 1867-ма година, а Орвил 4 години по-късно, на 18 август 1871-ва година. Родителите им ги стимулирали още от малки да бъдат креативни и любознателни. И двамата братя имат влечение към механиката и проявяват...

Вижте решенията на Министерски съвет от днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/5580602

Вижте решенията на Министерски съвет от днесПравителството актуализира списъците на продуктите, свързани с отбраната, и на изделията и технологиите с двойна употреба, които подлежат на контрол при внос Правителството прие Списък на продуктите, свързани с отбраната, и Списък на изделията и технологиите с двойна употреба, които подлежат на контрол при внос.

"Лед Цепелин" на съд, обвиняват ги, че откраднали "Stairway to Heaven"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5580606

"Лед Цепелин" на съд, обвиняват ги, че откраднали "Stairway to Heaven"Групата Led Zeppelin влиза в съда. Срещу рокаджиите е заведено дело. Американска група твърди, че легендарните музиканти са откраднали най-известната си песен "Stairway to Heaven", съобщи Нова тв. Песента излиза през 1971-а в четвъртия албум на групата и се превръща в една от най-известните балади в историята на рокмузиката.

"Лед Цепелин" на съд, обвиняват ги, че откраднали "Stairway to Heaven"

https://www.24chasa.bg/novini/article/5580606

"Лед Цепелин" на съд, обвиняват ги, че откраднали "Stairway to Heaven"Групата Led Zeppelin влиза в съда. Срещу рокаджиите е заведено дело. Американска група твърди, че легендарните музиканти са откраднали най-известната си песен "Stairway to Heaven", съобщи Нова тв. Песента излиза през 1971-а в четвъртия албум на групата и се превръща в една от най-известните балади в историята на рокмузиката.

Заместник-министър плаши медии със съдебни дела, ако пишат за спрените пари

http://bulgarski.pogled.info/news/74544/Zamestnik-ministar-plashi-medii-sas-sadebni-dela-ako-pishat-za-sprenite-pari

/Поглед.инфо/ Драгомир Стойнев към ГЕРБ: С нов кредит ли ще покриете спрените пари от Европа? Изтеглихте вече 17 милиарда! Време е за предсрочни избори!

На Капитан Андреево предотвратиха два опита за контрабанда на цигари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5580599

12 800 къса контрабандни цигари откри във вратите на два леки автомобила мобилна митническа група при проверки на МП Капитан Андреево, съобщиха от Агенция "Митници". И при двата случая леките автомобили са „Рено" с турска регистрация, влизащи в страната от Турция. Шофьорите на автомобилите са пътували сами и са заявили,
12 800 къса контрабандни цигари откри във вратите на два леки автомобила мобилна митническа група при проверки на МП Капитан Андреево, съобщиха от Агенция "Митници". И при двата случая леките автомобили са „Рено" с турска регистрация, влизащи в страната от Турция. Шофьорите на автомобилите са пътували сами и са заявили,

Новозеландец взима обезщетение от $1.8 млн., след като лежа 20 г. невинен в затвора

http://www.mediapool.bg/novozelandets-vzima-obezshtetenie-ot-18-mln-sled-kato-lezha-20-g-nevinen-v-zatvora-news250433.html

Правителството на Нова Зеландия ще изплати рекордно обезщетение на мъж, прекарал 20 г. в затвора за изнасилване и убийство, които той не е извършил, предаде Асошиейтед прес. Тейна Пора ще получи 2.5 млн. новозеландски долара (1.8 млн. щатски долара), както и официално извинение. Това е най-високата компенсация, изплащана някога от Нова Зеландия за грешна присъда, пише БТА.   Пора бе обвинен през 1994 г. за изнасилването и убийството на жена от Оклънд. През 2015 г. той внесе обжалване на присъдата и то бе уважено.

Трусовете във властта в Хърватия стават по-силни

https://www.actualno.com/balkani/trusovete-vyv-vlastta-v-hyrvatija-stavat-po-silni-news_545253.html

Хърватският вицепремиер и лидер на управляващата партия Хърватска демократична общност Томислав Карамарко се намира в състояние на конфликт на интереси. Това реши Комисията за борба с конфликти на интереси в Загреб. Мнозинството от членовете на комисия подкрепи това заключение, предаде БГНЕС. Преди месец списание "Национал" публикува консултантските договори на съпругата на Карамарко Ана Карамарко с петролния лобист от МОЛ Йозе Петрович. Това доведе до тежки сътресения в правителството ръководе

Изкуство в нестандартни локации за десетата годишнина на Водна кула арт фест

https://www.actualno.com/scene/izkustvo-v-nestandartni-lokacii-za-desetata-godishnina-na-vodna-kula-art-fest-news_545257.html

Изкуство в нестандартни локации ще предложи на своите посетители и 10-тото издание на Водна кула арт фест. Добил популярност именно със социализирането на изоставени и занемарени публични пространства /като Водната кула в кв. Лозенец/, фестивалът стартира своето десето юбилейно издание на 16-ти юни, стремейки се да представи в нов контекст, места, характерни с друга обществена функция. Сграда „Хладилно депо“ на територията на Вагоно-ремонтен цех „Подуяне“, ул. Майчина сл

Вътрешният министър ще издава специална наредба за личните частни гардове

https://www.actualno.com/society/vytreshnijat-ministyr-shte-izdava-specialna-naredba-za-lichnite-chastni-gardove-news_545260.html

Министърът на вътрешните работи ще определя с наредба условията и реда за осъществяване на лична охрана на физическите лица. Това се реши с промени, приети днес, 15 юни, на второ четене на Закона за частната охранителна дейност. В двумесечен срок от влизането в сила на закона вътрешният министър ще трябва да издаде тази наредба. Законът беше приет на първо четене през май. Искаме да спрат безконтролните кортежи по улиците, каза депутатът от ГЕРБ Маноил Манев по време на дебатите. Искаме да спр

Габрово във фокуса на журналисти и туроператори

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583559

Габрово бе включен в информационния тур на швейцарски журналисти, пристигнали в България в началото на месец юни във връзка с откриването на нова линия на швейцарските авиолинии SWISS INTERNATIONAL AIR LINES. Общинско предприятие туризъм - София бе главен организатор на информационната обиколка и включи Габрово в програмата си. По време на визитата си в Габрово журналистите се запознаха с основните туристически атракции, посетиха АИР „Боженци", ЕМО "Етър" и Интерактивен музей на индустрията, а в пешеходна обиколка опознаха централна градска час...

Баща се нахвърли върху дете, счупило носа на сина му в Разград

https://www.24chasa.bg/region/article/5580598

Баща се нахвърли върху дете, счупило носа на сина му в Разград40-годишен мъж от Разград се нахвърлил с юмруци и ритници върху 11-годишно момче, което счупило носа на сина му, съобщава Дарик радио. Инцидентът е станал в неделя вечер на детска площадка. 12-годишният син на Валери Димитров се обадил на баща си по телефона и изплашено му съобщил, че е пострадал. Разгневеният родител пристигнал на мястото,

Иракските кюрди поискаха 1 млрд. долара месечно, за да изнасят петрол в Багдад, а не в Турция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/06/15/2777784_irakskite_kjurdi_poiskaha_1_mlrd_dolara_mesechno_za_da/?ref=rss


Иракските кюрди поискаха правителството в Багдад да им гарантира месечен приход от 1 млрд. долара, за да изнасят петрола си през столицата на Ирак, а не през Турция, заяви техен говорител, цитиран от агенция "Ройтерс".

През март правителството в Багдад спря износа на суровината през тръбопровода от Киркук до Джейхан, Турция, за да принуди местните власти да преговарят за споразумение за поделяне на приходите.

Въпросният тръбопровод пренасяше петрол както от Иракски...

До края на юни приключват двата ремонта по „Хемус" във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=323600

До края на юни ще приключат двата започнати ремонта по протежението на автомагистрала „Хемус" в района на Варна. Това обяви във Варна инж. Лазар Лазаров, който е председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура", предаде репортер на Moreto.

"Паяци" ще вдигат спрените коли на паркинга за автобуси до Пристанище Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=323612

Всички спрени автомобили за престой на безплатния паркинг за автобуси, намиращ се на бул."Приморски" до входа на пристанище Варна, ще бъдат репатрирани. Това ще се случи на 20 юни - понеделник, съобщиха за Moreto.net.

БХК поиска Съдът в Страсбург да разреши на българка раждане у дома

http://www.mediapool.bg/bhk-poiska-sadat-v-strasburg-da-razreshi-na-balgarka-razhdane-u-doma-news250432.html

Българският хелзинкски комитет (БХК) поиска от Европейския съд по правата на човека да задължи държавата да не търси административно-наказателна отговорност на медицински лица, които биха асистирали за раждане в домашни условия на българка, на която й предстои трето раждане. В момента българското законодателство не допуска раждане в домашни условия и лекари и акушерки дори и да искат нямат право да асистират. Заради това българка съди държавата с правната помощ на БХК. Делото е заведено през 2012 година и касае правото на жалбоподателката като бременна майка “да избере да роди извън болница, в свободната от тормоз и принуда обстановка на своя дом, като получи необходимата помощ от медицински лица“ Основание за исканията на БХК до съда е фактът, че понастоящем жалбоподателката отново чака дете. Затова от организацията настояват пред съда за приоритетно разглеждане на делото. Жената вече е преживяла две раждания в болница, съпътствани с принуда и унизяване, и не желае да роди отново така. “Натискът, който упражнява българското законодателство върху нея да роди в условията на грубо незачитане на волята ѝ в институционализираната болнична среда, където раждането се третира като медицински риск вместо като естествен процес на тялото и се управлява от лекари против волята и в ущърб на достойнството на раждащата жена, и в разрез със здравните и психично-здравните потребности на рожбата ѝ, съставлява сериозно продължаващо нарушение на правото ѝ на личен и семеен живот по Член 8 от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ)“, посочват от Хелзинския комитет. Жалбоподателката ражда първото си дете през 2008 г. Раждането е съпътствано с медицински действия, предприети въпреки изричното ѝ несъгласие. Администрирани са ѝ нежелано лекарствените препарати Oxytocin и Prostaglandin, които изкуствено предизвикват контракции, за да ускоряват процеса в интерес на болничната технология, независимо от желанието ѝ раждането ѝ да се развие естествено. По време на раждането медицинският персонал прилага “маньовър на Кристалер“ – т.нар. „скачане по корема“, агресивен метод за ускоряване на процеса. В резултат бебето се ражда със счупена ключица, кръвоизливи, отоци по главата и трудна адаптация. Персоналът потъпква и волята на жалбоподателката да кърми новороденото си дете и то да не бъде хранено с адаптирано мляко. Нещо повече, през първите два дни на жалбоподателката е отнета възможността въобще да вижда рожбата си. За всички тези “услуги“ жалбоподателката заплаща такси в общ размер на 500 лв. В тази сума се включват такси за избор на медицински екип и за самостоятелна, т. нар. вип стая. Извън тези „официални“ такси жалбоподателката заплаща на лекаря, водещ раждането, неформално поискана от него сума от 600 лева, за която закономерно платежни документи не са издадени, тъй като тя е нерегламентирана. През 2012 година жалбоподателката отново е бременна. Поради това, че държавата не ѝ разрешава да роди с помощта на медицински лица вкъщи, а нейният опит с раждането в болница е крайно негативен, тя се спира на компромисен вариант, за да гарантира живота на бебето си, от една страна, а от друга – да намали обема на тормоза и принудата от страна на болничния персонал. Тя не постъпва в болница чак докато не получава пълно разкритие. Отива там за самото раждане. Преди това заплаща такси в общ размер на 1 960 лв. за: водно раждане; присъствие на бащата; и присъствие на дула. Водно раждане обаче не се състои. Първоначално персоналът пълни ваната със студена вода. Налага се жалбоподателката да спори с тях с пълно разкритие, за да ги убеди да изпразнят и отново напълнят ваната с вода с необходимата температура. Налага ѝ се да спори и за избраната от нея поза, тъй като според акушерката не било важно позата да е добра за нея – “важно е да ни е удобно на нас“. В крайна сметка поради родилните болки жалбоподателката се съгласява да заеме исканата от персонала поза. Когато ляга във ваната по гръб обаче, персоналът източва водата до едва 5-10 см. покритие на дъното, за да им е „удобно“ на тях да “я изродят“. Персоналът на болницата игнорира и друго легитимно желание на жалбоподателката: да изчакат пъпната връв да спре да пулсира, преди да я клампират. Това е важно, защото през първите минути след раждането по пъпната връв от майката в детето се вливат голям брой минерали и други необходими за развитието на детето вещества. Преждевременното клампиране препятства този ценен процес и поради това Световната здравна организация препоръчва забавянето му. По време на цялото раждане жалбоподателката е обект на негативни подмятания от персонала по повод изискванията ѝ, касаещи собствените ѝ тяло и дете. “Раждащите жени в България са изправени пред само две незавидни алтернативи – или грубо отношение и насилване, както и голяма финансова тежест в болницата, или риск за тяхното и на бебето им здраве у дома. Раждащата жена не може да избегне избора между тези две злини и причината за това е рестриктивно законодателство, посредством което държавата упражнява ненужна, несъразмерна намеса в правото на личен живот на майките в израз на сексистка култура на контрол върху женското тяло. Жените са подложени на “казармен“ режим, докато раждат и медицински лица си присвояват правото да се разпореждат с тях и телата им“, коментира адв. Маргарита Илиева, правна директорка на БХК.

Цветелина Стоянова движи крайниците си, далакът й е изваден

https://www.24chasa.bg/novini/article/5580594

Цветелина Стоянова движи крайниците си, далакът й е изваденСъстезателката от българския ансамбъл по художествена гимнастика Цветелина Стоянова продължава да е в тежко състояние и с опасност за живота в реанимацията на „Пирогов” Вчера 21-годишната гимнастичка беше оперирана след като падна от шестия етаж на жилищен блок в столичния квартал „Надежда”. Според МВР Стоянова е направила опит за самоубийство.

Добър ден за ало измамниците: 20 бона с една баба

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583558

77-годишна жена от бургаския ж.к."Братя Миладинови" стана поредната жертва на алоизмамниците. По класическата схема - с пострадал роднина при катастрофа, тя бе ужилена с 20 хил.лева.Това е поредната жертва на измамниците в Бургас. От полицията алармират възрастните хора да бъдат по-внимателни при този тип обаждания. Банковите клонове също са известени да съобщават, когато някой възрастен човек тегли необичайно висока сума от сметката си....

4 улици и паркинг реновира община Хасково

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583557

Четири улици във вилните зони на Хасково и паркинг ремонтира общината. 26 000 лв. от бюджета й са изразходвани за тази цел. Със специална  машина са подравнени улиците във вилна зона „Кенана“,  „Места“ и „Лилия“, улицата до „Пловдивските гробища”, „Покрай гробище“ и  улица "Големия камък“ във вилна зона „Куба“. Обработените улици са насипани с фракция и валирани. Не се полага асфалт, защото по тези улици няма канализация. Изграждането й е планирано в бъдеще, но за това е необходимо приема...

Twitter инвестира 70 милиона долара в SoundCloud

http://econ.bg/Новини/Twitter-инвестира-70-милиона-долара-в-SoundCloud_l.a_i.724339_at.1.html

Социалната мрежа Twitter е инвестирала 70 милиона долара в базираната в Берлин музикална услуга SoundClound,предаде технологичният сайт Re/code,...

“Включи града” с акцент илюзионното из

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583554

И тази година бургаската публика ще се докосне до някои от най-впечатляващите жанрове на иновативното изкуство. "Включи града" - най-младият фестивал на Община Бургас, стартира с ново издание на 24 юни и отново ще "завладее" познатите градски зони за култура - Казиното, алеите в Морската градина, Летния театър, ул. "Александровка" и "Богориди", експозиционен център "Флора".В рамките на два дни жители и гости на града ще видят улични пърформанси, концерти, изложби, интерактивни арт инсталации. Те могат да се включат в уъркшопове, в които да разв...

Исландец: Роналдо е жалък неудачник, не умее да губи

https://www.24chasa.bg/sport/article/5580576

Исландец: Роналдо е жалък неудачник, не умее да губи"Кристиано Роналдо е жалък неудачник. Той не умее да губи", избухна исландският халф Кари Арнасон заради пренебрежителното отношение на португалската мегазвезда към тях след 1:1 в двубоя, игран снощи от Евро 2016. Бесен от дефанзивната тактика на съперника, Роналдо обяви, че исландците имат губещ манталитет, с който не може да постигнат нищо. .

Ваня Делийска: Нека подкрепим хор "Звъника" с позитивна енергия!

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583560

Диригентът на плевенския хор „Звъника", който участва в „Игра на Хорове" в Шоуто на Слави, призова плевенчани и всички, които харесват атрактивните изпълнения на хора, да го подкрепят. „Колебаех се дали да участваме в тази надпревара, но се оказа, че това е едно хубаво начинание, сподели пред медиите Ваня Делийска. Тя каза, че през изминалите два месеца и половина на участието на „Звъника" в "Игра на хорове", е имало много тежки моменти, но децата от хора са се справили. Ваня Делийска подчерта, че участието в състезанието ще остане паметно, а к...

Банковата система изпраща 2015 г. с рекорден обем ликвидни активи

http://www.investor.bg/dneven-niuzletyr/309/a/bankovata-sistema-izprashta-2015-g-s-rekorden-obem-likvidni-aktivi-218872/

Абсолютно изменение през последното тримесечие на миналата година е най-голямото за последните 10 години, наблюдавано на тримесечна основа, отчита БНБ

Банковата система изпраща 2015 г. с рекорден обем ликвидни активи

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/bankovata-sistema-izprashta-2015-g-s-rekorden-obem-likvidni-aktivi-218872/

Абсолютно изменение през последното тримесечие на миналата година е най-голямото за последните 10 години, наблюдавано на тримесечна основа, отчита БНБ

Как може да бъде финансирана ядрената енергетика без участието на държавата?

http://www.investor.bg/energetika/472/a/kak-moje-da-byde-finansirana-iadrenata-energetika-bez-uchastieto-na-dyrjavata-218951/

Скъпи квоти за въглеродни емисии могат да затворят преждевременно въглищни централи у нас и ни трябват нови базови мощности, смята депутат

Лавров: Опитите на Запада да претендират за господство в света са илюзорни

http://www.cross.bg/sveta-lavrov-zapada-1511398.html

/КРОСС/ Руският външен министър Сергей Лавров отбеляза илюзорността на опитите на Запада да претендират за господство в света. Това той заяви по време на „Правителствения час“ в Държавната дума, предаде ТАСС. „В света се увеличава глобалната конкуренция. На фона на изострянето на терористичната заплаха в света и увеличаването на регионалните конфликти все по-отчетливо се проследява стремежа на Запада с всички възможни средства да постигне глобално господство. Това е илюзорност, нито една група от страни не може да претендира за подобно нещо“, отбеляза руският външен министър. Лавров заяви, че Западът се опитва да подкопае позициите на Русия на пазара на енергоносители и оръжия, но Москва няма да позволи да бъде въвлечена в конфронтация. „Виждаме продължаващите опити да се окаже натиск върху нас, да се разгърне антируска кампания с цел да ни накарат да се откажем от принципните си нравствени подходи към проблемите на устройството на света“, каза Лавров. „Налице е желанието за наша сметка да се скалъпи трансатлантическата дисциплина и да се подкопаят позициите на Русия като конкурент на пазара на енергоносители и оръжие“, добави руският министър. „Ние не смятаме да се впускаме нито в налаганата ни от САЩ конфронтация, нито в тази с НАТО и ЕС“, подчерта той.

София прайд и шествието на противниците им няма да се засекат на Задушница

http://offnews.bg/news/n_1/n_631108.html

София прайд и протестното шествие срещу хората от ЛГБТИ общността няма да се засекат на Задушница в столицата.  Столична община не е издала съгласувателни писма и за двете прояви, не е допуснато съвпадение по време и място, съобщиха от "Московска" 33. Поводът е писмо до кмета Йорданка Фандъкова и министър Румяна Бъчварова от организаторите на парада, в което се твърди, че е "допуснато от Столична община съвпадение по време и място на провеждането на две масови мероприятия – нашето шествие и агресивна контрадемонстрация, организирана от представители на спортни хулигански и ултранационалистически неформални групи".  В отговора на Столична община се казва:  В последните дни служители на Дирекция „Сигурност“ на Столична община и на Столична дирекция на вътрешните работи провеждат срещи с организаторите и на двете събития като целта на срещите е да се вземат всички необходими мерки, с които да се гарантира сигурността на участниците, спокойното провеждане и на двете мероприятия и обществения ред в столицата. След провеждане на тези срещи предстои издаване на съгласувателните писма и на двете събития, според разпоредбите на ЗСММ. Целта на Столична община и на Столична дирекция на вътрешните работи в последните години е да осигури двете прояви и гарантира сигурността на участниците като не допуска никъде те да съвпадат по време и място. И двете събития се заявяват и провеждат в един ден в последните години, като категорично не се допуска тяхното съвпадение. Съгласно чл. 12, ал. 1 на Закона за събранията, митингите и манифестациите „когато времето и мястото на събранието, на митинга или пътят на движението на манифестацията създават условия за нарушаване на обществения ред или безопасността на движението, кметът на общината, предлага промяната им“.  Заявените две шествия са с различни начални и крайни точки, като само една от точките на преминаване е една и съща. Поради това съгласно правомощията, дадени от ЗСММ, Столична община е предложила на организаторите и на двете събития, да променят само началните часове на шествията, без да са променя началния час и крайния час на събития, нито заявения от организаторите предварително маршрут. Във връзка с провеждащия се бирфест в Княжеска градина за периода на европейското първенство по футбол Столична община е предложила на организаторите на „София прайд“ да изместят с няколко метра мястото на събирането си – от заявено събиране в 17 ч в Княжеска градина с лице към бул. „Цар Освободител“ на събиране в 17 ч в Княжеска градина с лице към бул. „Васил Левски“. Предложената промяна е приета от организаторите и писмено заявена от тях.

„Лицето на изкуството” събира стотици в Свети Влас

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583552

Свети Влас ще бъде домакин на арт фестивал „Лицето на изкуството". Откриването му ще е на 21 юли и ще продължи три дни. В програмата на фестивала са включени гостуващи театрални постановки от страната, ще има изяви на творци, музиканти, танцьори. Началото ще даде спектакълът „Елада Пиньо и времето" по романа на Керана Ангелова. Следващият ден жителите и гостите на Свети Влас ще имат възможността да гледат детския спектакъл „Тримата братя и златната ябълка" на театрална работилница „Магаре" - Казанлък. Драматичен театър „Стефан Киров" - Сливен...

Шуменският духов оркестър ще изнесе концерт в Градската градина на

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583551

Градският духов оркестър „Михаил Биков" с диригент Христо Атанасов ще изнесе концерт в Градската градина на Шумен. Проявата ще се състои на 20 юни от 21:00 ч. и се организира от Община Шумен, заедно с читалище „Стилиян Чилингиров". С тази сценична проява оркестърът ще закрие творческия сезон 2015 - 2016 година. Под светлините на прожекторите шуменци ще имат възможност да чуят филмова, латино и популярна музика. На 21 юни пък, от 18:30 часа в къща-музей „Добри Войников", Народна читалище „Стилиян Чилингиров-1963", къща-музей „Добри Войников" и ...

Задържаха мигранти край Банско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583553

23-ма бежанци са задържани край Банско, предаде БГНЕС. Към 9.00 часа на пътя Разлог - Якоруда - Юндола при разклона на село Елешница е забелязана група, която се е предвижвала през полето. Сред мигрантите имало и деца. Арестуваха столичанин за трафик на мигранти Бежанците са задържани от служители на полицаи от Банско и патрул на Гранична полиция. Те са натоварени на джипове и транспортирани в Гоце Делчев. Това е втора група от бежанци на територията на Югозападна Бъ...

Катастрофа между автомобил и автобус в Стара Загора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583555

Kатастрофа между автобус на градския транспорт и лек автомобил стана на кръстовището на "Ген. Столетов" и "Княз Ал. Батенберг". Сигнал за инцидента е подаден в 10,42 часа. По първоначална информация лекият автомобил не е спазил знак "стоп" и е бил ударен от автобуса. Пострадали са пътник, пътуващ в автомобила и двама пътници от автобуса. Тримата са откарани в Спешния център.  ...

Зам.-кмет представи Велико Търново на престижна световна конференция

https://www.24chasa.bg/region/article/5580523

Зам.-кмет представи Велико Търново на престижна световна конференцияЗаместник-кметът на Велико Търново Снежана Данева-Иванова представи старопрестолния град по време на престижна световна конференция за културно-историческо наследство. Традиционният годишен форум на Лигата на историческите градове се проведе в края на миналата седмица в австрийския град Бад Ишъл. Всички участници подписаха и специална декларация

Пловдивчанин въоръжен като джихадист, държал цял арсенал

https://www.24chasa.bg/region/article/5580552

Пловдивчанин въоръжен като джихадист, държал цял арсеналНезаконно оръжие и боеприпаси са били иззети от 59-годишен пловдивчанин. При проверка вчера в жилището на Д.А. полицаи от Четвърто РУ открили две пушки, два револвера и над 100 патрона от различен калибър, за които мъжът нямал необходимите разрешителни документи. Образувано е бързо производство по чл. 339 за незаконно притежание на оръжие.

Нови сблъсъци между руснаци и британци – този път в Лил

http://www.mediapool.bg/novi-sblasatsi-mezhdu-rusnatsi-i-britantsi-tozi-pat-v-lil-news250431.html

Нови сблъсъци между британци и руснаци избухнаха във вторник вечерта и в нощта срещу сряда, като този път арена на уличните битки се оказа северният френски град Лил. Маскирани ултраси на "Сборная" атакуваха група англичани и уелсци, пиещи в пъб до градската гара. Двама руснаци са задържани от полицията. На снимките се вижда британски фен в безсъзнание. След пристигането на полицията, агитката на Англия и Уелс започва да пее: "We-re England and Wales, we're England and Wales, fuck off Russia, we're England and Wales!" В същото време руснаците вдигат ръцете си, показвайки, че няма да атакуват повече. Повечето от тях носят тениски с надпис "Orel Butchers" – фракция на московския Локомотив, чийто фенове са едни от най-дейните в безредиците, започнали от началото на Евро 2016. Въпреки че само преди ден УЕФА наложи на руския национален отбор условна дисквалификация от турнира, която ще бъде активирана, ако привържениците му предизвикат още веднъж меле на някой от стадионите във Франция, ултрасите очевидно не са респектирани. През нощта срещу сряда спортни кореспонденти информираха за нови боеве в Лил, като активната страна отново бяха руснаците. Руският сайт championat.com пусна видео от късните часове на деня, в което се вижда как руснаци налитат на англичани, а кореспондентът на изданието не без гордост отбелязва, че "петима руснаци бият десет англичани". На практика във видеото обаче се вижда как петима руснаци налагат един англичанин, докато останалите му сънародници се намесват по-късно и обръщат в бяг хулиганите. Заради зачестилите безредици английските привърженици бяха призовани да не пътуват за Франция, ако нямат предварително закупени билети. Местните власти са притеснени, че идните дни ще има още сблъсъци, тъй като след предстоящият в сряда мач между Русия и Словакия в Лил, в четвъртък в отстоящия на петдесетина километра Ланс ще играят Англия и Уелс.

Задължават търговските вериги да правят отделни щандове за имитиращи млечни продукти

http://www.moreto.net/novini.php?n=323606

До края на юни правителството трябва да приеме изменение на наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, с която търговските вериги ще бъдат задължени да разположат на отделни щандове имитиращите млечни продукти. Това става ясно от доклад на земеделския министър Десислава Танева.

Как се живее в Студентски град (видео)

http://www.vesti.bg/kak-se-zhivee-v-studentski-grad-video-6055059

Пред камерата студенти и работещи разказват, че поп фолк музиката е най-често срещана из актуалните клубове. Какво още - вижте

"Ислямска държава" праща нови терористи в Европа

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-teror-v-syrceto-na-evropa/isliamska-dyrzhava-prashta-novi-teroristi-v-evropa-6055061

Техните цели са големи търговски центрове, ресторанти на американски вериги за бързо хранене, болници...

Терористи на път за Белгия

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-teror-v-syrceto-na-evropa/teroristi-na-pyt-za-belgiia-6055061

Техните цели са голям търговски център, ресторант на американска верига за бързо хранене, болници...

Шофьорка отнесе 75-годишен на велоалея в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/5580521

Шофьорка отнесе 75-годишен на велоалея в ПловдивВъзрастен мъж пострада при пътен инцидент вчера в Пловдив. Сигналът е подаден към 8.30 часа на тел. 112. По първоначална информация при излизане от бензиностанция товарен автомобил “Рено” отнел предимството и блъснал движещ се по велоалея 75-годишен колоездач, който е настанен в болница за наблюдение. Взета му е кръвна проба за алкохол.

Измамници ужилиха две баби с над 20 000 лв.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5580568

Две пенсионерки от Варненско са поредните жертви на телефонни измамници, съобщиха от полицията.
Във вторник 85-годишна жителка на с. Орешак дала 20 000 лв. на непознат след обаждане от мним служител на Енергото, който й съобщил, че дъщеря й е пострадала тежко при токов удар и са нужни пари за лечението й.
Две пенсионерки от Варненско са поредните жертви на телефонни измамници, съобщиха от полицията. Във вторник 85-годишна жителка на с. Орешак дала 20 000 лв. на непознат след обаждане от мним служител на Енергото, който й съобщил, че дъщеря й е пострадала тежко при токов удар и са нужни пари за лечението й.

Кметът на Шумен не хареса ремонта на зеления асфалт в центъра на града

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583545

Кметът на Шумен Любомир Христов направи проверка на ремонтните дейности по централната пешеходна зона на бул. „Славянски". Там в изпълнение на гаранционните условия по договора за проекта за рехабилитация на центъра, работници на фирмата изпълнител запълват дупките по цветния пазар. Вчера дупките бяха изкърпени с обикновен, безцветен асфалт, а днес работниците полагаха върху него зелена, най-вероятно битумна смес. Христов също, като много шуменци заяви, че не му харесва начина по който се ремонтира зеления асфалт и не иска да го вижд...

Потвърдиха членството на община Котел в Асоциацията на общинските гори

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583543

Членовете на Управителния съвет на Асоциацията на общинските гори / АОГ / потвърдиха членството на община Котел в асоциацията. На провелото се в Сливен заседание беше утвърдена програмата за провеждане на поредица обучения на експерти от общините, членове на асоциацията, за ролята и мястото на общините в процеса на изработване на областните планове за развитие на горските територии. Целта на семинарите е ръководителите на общините да се запознаят с особеностите при формирането на регионалните горски политики, като реален израз на засилване з...

Oлимпийските ни отбори по природни науки ще се състезават и през лятото

http://offnews.bg/news/n_1/n_631100.html

С нови дестинации и престижни международни олимпиади ще стартира лятото Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Осемте ни отбора ще имат възможност за пореден път да покажат високо ниво в световен мащаб и безспорен талант в областта на науката. Тази година състезателите ще бъдат вдъхновявани и подкрепяни от утвърдени лидери в образованието и бизнеса, които ще бъдат част от новосъздадения Съвет за развитие към Сдружението. Членове на професионалния екип са Елица Панайотова - основател на архитектурното студио "Скица" и директор на "София Тех Парк" от 2012 г. до 2016 г.; Ева Паунова - евродепутат, член на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите и единственият български представител на Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент; Елена Маринова - президент на "Мусала Софт; проф. Николай Денков - зам.-министър на образованието и науката от 2014 г. до 2016 г.; Петър Митев - изпълнителен директор на "Хаос Груп; и Ивайло Пенчев - изпълнителен директор на Walltopia, които ще помагат в развитието на отборите и предоставянето на удовлетворяващи условия за постижения на състезателите. "Станах член на Съвета за развитие, защото вярвам, че тези български младежи са следващите иноватори, учени и създатели. За да бъдем една успешна държава, имаме нужда от олимпийците, които да се развиват на родна почва и да допринасят за нашия просперитет", посочи Ева Паунова, допълвайки, че най-важното за състезателите е да не се страхуват и да се целят високо, вярвайки в собствения си успех. За мен е огромна чест да бъда част от Съвета. Ще се радвам да допринеса за успехите на отборите от международните олимпийски полета, коментира проф. Николай Денков, който освен експерт в областта на образованието, е също така олимпийски медалист по химия през 1980 г. За изминалия сезон българските олимпийски отбори по природни науки имат общо 74 отличия от международни олимпиади, спечелени от 69 състезатели. Резултатите на отборите са 9 златни, 34 сребърни и 25 бронзови медала, както и 6 почетни грамоти.

Удариха тютюневата мафия в Пловдив, хванаха 79 000 нелегални цигари

https://www.24chasa.bg/novini/article/5580526

Удариха тютюневата мафия в Пловдив, хванаха 79 000 нелегални цигариНад 79 000 къса цигари без акцизен бандерол са иззети при полицейска операция в Пловдив. В нея са участвали служители от отделите “Икономическа полиция”, “Криминална полиция” и районните полицейски управления. При проверките в различни търговски обекти и частни адреси в Пловдив и областта екипите са открили и иззели и близо 12 килограма тютюн.

Удариха тютюневата мафия в Пловдив, хванаха 79 000 нелегални цигари

https://www.24chasa.bg/region/article/5580526

Удариха тютюневата мафия в Пловдив, хванаха 79 000 нелегални цигариНад 79 000 къса цигари без акцизен бандерол са иззети при полицейска операция в Пловдив. В нея са участвали служители от отделите “Икономическа полиция”, “Криминална полиция” и районните полицейски управления. При проверките в различни търговски обекти и частни адреси в Пловдив и областта екипите са открили и иззели и близо 12 килограма тютюн.

Наркоман вилня с нож в свищовско село

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5580567

Наркоман е задържан след като вилнял с нож в свищовското село Хаджидимитрово. Срещу извършителят в Районното управление наполицията в крайдунавския град е започнато бързо производство за закана за убийство.
Екшънът се разиграл около 21 часа във вторник. Жители на Хаджидимитрово алармирали на тел.112, че 32-годишният И. Г.
Наркоман е задържан след като вилнял с нож в свищовското село Хаджидимитрово. Срещу извършителят в Районното управление наполицията в крайдунавския град е започнато бързо производство за закана за убийство. Екшънът се разиграл около 21 часа във вторник. Жители на Хаджидимитрово алармирали на тел.112, че 32-годишният И. Г.

Задържаните две дузини мигранти край Банско твърдят, че са сирийци

https://www.actualno.com/blagoevgrad/zadyrjanite-dve-duzini-migranti-kraj-bansko-tvyrdjat-che-sa-sirijci-news_545245.html

22-ма са задържаните днес бежанци, влезли от Гърция край Банско, заловени са и два автомобила с български граждани, помогнали им да преминат границата и да влязат в страната, предаде БГНЕС. Тази сутрин, в зоната за отговорност на Гранично полицейско управление Гоце Делчев, е проведена специализирана полицейска операция, съобщи МВР. В хода ѝ е засечен микробус с чужда регистрация, натоварен с нелегални имигранти, който не се подчинил на полицейско разпореждане да спре. Активиран е план за съвмес

ЕК е спряла плащанията по две от мерките по ПРСР

https://www.actualno.com/business/ek-e-sprjala-plashtanijata-po-dve-ot-merkite-po-prsr-news_545249.html

Плащания по две от мерките по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в момента са прекъснати поради съмнения относно тяхното приложение. Програмата обаче не е спряна. Това става ясно от думите на говорителя на Европейската комисия за земеделието и развитие на селските райони Даниел Росарио, който направи изявление във връзка с постъпили запитвания в Комисията от редица български медии. Изявлението на Даниел Росарио идва след обвиненията на лидера на БСП Корнелия Нинова, че по Програм

Момичетата от ансамбъла: Цвети, бори се!

https://www.actualno.com/moresport/momichetata-ot-ansambyla-cveti-bori-se-news_545247.html

Момичетата от националния ансамбъл по художествена гимнастика подкрепиха съотборничката си Цветелина Стоянова, която вчера претърпя ужасяващ инцидент, с постове в социалните мрежи. Вчера Цвети падна от шестия етаж на блок в столичния квартал „Надежда“. Направена ѝ бе животоспасяваща операция, наложи се далакът ѝ да бъде изваден. Към момента състоянието ѝ остава тежко. В момента останалите момичета от ансамбъла са в Израел, където участват на европейското първенство. Те обаче изрази

ЕК не смята, че Турция е изпълнила необходимото, за да получи безвизов режим за Шенген

https://www.actualno.com/europe/ek-ne-smjata-che-turcija-e-izpylnila-neobhodimoto-za-da-poluchi-bezvizov-rejim-za-shengen-news_545250.html

Турция трябва да направи повече, за да отговори на условията на ЕС за получаване на безвизов режим за гражданите ѝ в рамките на споразумението с ЕС за овладяването на мигрантската криза, чиито краен срок е на 1 юли. Това заяви еврокомисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос на пресконференция в Брюксел днес (15 юни). „По отношение на визовата либерализация Турция все още не е изпълнила основни моменти от пътната карта, така че визовите изисквания за турски граждани да бъдат

Ина Ананиева: Никога не сме искали да отстраняваме Цвети от отбора

https://www.actualno.com/moresport/ina-ananieva-nikoga-ne-sme-iskali-da-otstranjavame-cveti-ot-otbora-news_545251.html

"Златните момичета" от ансамбъла по художествена гимнастика призоваха да бъде сложен край на спекулациите за причините, довели до решението на Цвети Стоянова да сложи край на живота си. 21-годишната гимнастичка вчера не отпътува с отбора за Европейското първенство в Израел и часове след заминаването на съотборничките й се хвърли от шестия етаж. В момента тя е в изключително тежко състояние и лекарите се борят за живота й. Нейните колежки уверяват в официално обръщение, че Цвети е взела са

Момчета от Неделино намериха портфейл и го върнаха на притежателя му

https://www.actualno.com/smolyan/momcheta-ot-nedelino-nameriha-portfejl-i-go-vyrnaha-na-pritejatelja-mu-news_545255.html

В центъра на гр. Неделино около 21.00 ч. на 14.06.2016 г. две 18-годишни момчета от града случайно намират на улицата един портфейл, който съдържа сумата от 355 лева, както и личен документ за самоличност, съобщиха от ОД на МВР Смолян. След като попаднали на находката, двамата приятели, вместо да ги приберат за себе си, те единодушно решават да намерят собственика и да му върнат изгубената вещ. Веднага се обаждат на дежурния полицай в Участъка в Неделино, разказват за случката и предават портмо

Майката, която стана сензация в социалните мрежи, се разголи (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5580509

Майката, която стана сензация в социалните мрежи, се разголи (Галерия)30-годишния топмодел Сара Стейдж изуми потребителите на социалните мрежи с плочките по корема си, докато беше в осмия месец. Много хора се разгневиха, че суетата и желанието ѝ да изглежда добре и във форма, дори и когато е бременна, може да увредят трайно плода ѝ, припомня Vesti.bg. След това Сара роди, а бебчето е живо и здраво момченце.

30 бесарабски българи ще учат безплатно софтуерно инженерство в ПУ "Паисий Хилендарски"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5580545


Община Пловдив финансира с 200 000 лв. годишно обучението на 50 студенти за IT сектора
НИКОЛАЙ СПАСОВ
Тридесет бесарабски българи от района на Одеса ще се обучават безплатно от учебната 2016/2017 г. по новата специалност "Софтуерно инженерство", която се разкрива в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" по международна програма за
Община Пловдив финансира с 200 000 лв. годишно обучението на 50 студенти за IT сектора НИКОЛАЙ СПАСОВ Тридесет бесарабски българи от района на Одеса ще се обучават безплатно от учебната 2016/2017 г. по новата специалност "Софтуерно инженерство", която се разкрива в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" по международна програма за

Оценяват щетите от пороите в Търново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5580544

Над 70 служители на общинското предприятие "Зелени системи" във Велико Търново още от ранни зори в сряда чистят улиците и отводнителните шахти в старата столица. Акцията е по разпореждане на кмета Даниел Панов. Канализационните съоръжения бяха затлачени с пясък и чакъл заради поройните дъждове през последните дни,
Над 70 служители на общинското предприятие "Зелени системи" във Велико Търново още от ранни зори в сряда чистят улиците и отводнителните шахти в старата столица. Акцията е по разпореждане на кмета Даниел Панов. Канализационните съоръжения бяха затлачени с пясък и чакъл заради поройните дъждове през последните дни,

Благотворителен концерт във Варна за обсерваторията в Рожен

http://www.moreto.net/novini.php?n=323548

Ученици, любители на астрономията от Варна организират тази вечер благотворителен концерт под наслов „Да спасим Рожен“, научи Moreto.net. Младежите са решили да организират концерта, разбирайки, че обсерваторията в Родопите може да бъде затворена.

Московски нямал забележки към обвинения в безстопанственост зам.-министър

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583544

Нямах забележки към работата на заместник-министър Антон Гинев, заяви пред журналисти министърът на транспорта Ивайло Московски след заседанието на кабинета. Той бе помолен да коментира оставката на своя заместник, след като той бе привлечен като обвиняем за безстопанственост. Зам.-министър подаде оставка, обвиниха го в безстопанственост Министър Московски подчерта, че случаят, по който Гинев е обвиняем, е от 2007 година. Той е с близо 18-19-годишен ...

Френският спортен министър се зарадва от възможното дисквалифициране на Русия от Евро 2016

http://www.cross.bg/rysiya-otbor-evro-1511397.html

/КРОСС/ Френският министър на спорта Патрик Канер заяви, че се радва, че националния отбор на Русия по футбол може да бъде дисквалифициран на Евро 2016, предаде RT. „В случай, че на стадионите ще се случват инциденти с участието на руснаци, техният отбор ще бъде дисквалифициран. И аз се радвам“, написа Канер на страницата си в Туитър. УЕФА дисквалифицира условно националния футболен отбор на Русия от Евро 2016 и наложи глоба от 150 хиляди евро, след като руски запалянковци влязоха в сблъсъци с английски фенове във френския град Марсилия. Това съобщиха по-рано от европейската футболна централа, цитирана от световни агенции. От УЕФА предупредиха, че руският национален отбор ще бъде дисквалифициран от турнира при подобни нарушения на някои от мачовете на Русия.

Старозагорски депутати от ГЕРБ внасят искане за ревизия на новия проектозакон за частните охранители

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583547

Дискусионна среща с представители на някои от водещите охранителни фирми в област Стара Загора проведоха народните представители Маноил Манев и д-р Кирил Добрев. Темата бе предстоящото влизане за гласуване на Проект за закон за частната охранителна дейност. „Текстовете и неясните критерии в този закон ще бъдат използвани политически един ден, когато тръгнат опорните точки по време на избори. Вместо да се оплакваме тогава, редно е сега да се предложат промени, които да са адекватни и за бранша, и за законодателя", подчерта Маноил Манев. „Опитът ...

Изринаха тонове боклуци пред пловдивския КАТ

https://www.24chasa.bg/region/article/5580548

Изринаха тонове боклуци пред пловдивския КАТОгромно количество воняща смет изринаха в пловдивската Шекер махала. Планините от боклуци се издигаха пред сградата на КАТ. Акцията е по разпореждане на кмета на район "Северен" Ральо Ралев. Обитателите на махалата са хвърляли каквото им падне директно на ул."Напредък", въпреки че има бетонна ограда.

Най-богатата жена в Африка...и нейният татко (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583542

Тя е най-богатата жена в Африка, а сега баща ѝ, президентът на Ангола, я назначи за шеф на държавния петролен концерн. Още много фирми са в ръцете на семейния клан, чиито бизнес-интереси се простират чак до Португалия. Изабел душ Сантуш разказа веднъж пред един британски вестник как като дете продавала яйца на един пазар в анголската столица Луанда. Още тогава - насред гражданската война, тя открила у себе си „усет за бизнеса".

Сбъдната приказка, разказана от Ран Босилек

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583540

Детският национален пленер  в Боженци вече е в своя разгар, събрал художници от шест български града. Децата ще работят до 17 юни, когато творбите им ще бъдат показани в изложба. Детският национален пленер „Сбъдната приказка“ в Боженци се провежда за 30 поредна година. През 2016 изданието е посветено на писателя Ран Босилек , тъй като  през септември се  навършват 130 години от неговото рождение.  Затова и темата тази година е "Сбъдната приказка, разказана от Ран Босилек". В пленера участват - Арт школа „Колорит“ – гр. Плевен с ръководител Майя...

Прокуратурата иска отмяна на скъпите винетки

http://offnews.bg/news/n_1/n_631105.html

Тарифата за новите цени на винетките е незаконна и трябва да бъде отменена. Това е становището на Върховната административна прокуратура (ВАП), което е изразено по делото срещу новите цени на винетките. Тарифата за таксите, които се събират от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), беше атакувана в съда от няколко неправителствени организации. По проведеното във вторник дело прокуратурата е подкрепила жалбите, които е определила като основателни.  Според държавното обвинение предложението за промяна в цената на винетните стикери трябва да бъде направено от министрите на финансите и регионалното развитие, както е указано в Закона за пътищата. "Предложението до МС за изменение на Тарифата не е изготвено съвместно от министъра на финансите и министъра на регионалното развитие и благоустройството, а еднолично от министъра на регионалното развитие и благоустройството", се посочва в становището на прокуратурата. От държавното обвинение предоставят като довод и факта, че проектът за новата цена на винетките не е публикуван за обществено обсъждане, което е в противоречие със Закона за нормативните актове (ЗНА) и Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Отсъстват и мотиви: Няма приети с административната преписка, представени след публикуване на проекта и мотивите, предложенията, становищата и възраженията по проекта, при заявен от жалбоподателите интерес от участие в нормотворческата дейност на държавния орган в процесната област. Няма и обсъждане на постъпили такива от МС, видно от приетия по делото стенографски запис от заседание на МС от 11.11.2015 г. Също така от изготвената по делото съдебно-техническа експертиза е видно, че не може да се установи еднозначно дали са били налични мотивите по проекта на процесния нормативен акт на сайта на МРРБ към 26.10.2015 г.   Според държавното обвинение процедурата по приемане на Тарифата е нарушена, което не защитава обществения интерес и това нарушение се определя като съществено. Освен това не е спазено и изискването регионалният министър да е съгласувал промените с органите, които са свързани с приложението и контролирането на нормативния акт като Министерството на финансите, МВР, Транспортното министерство и други ведомства.  Според прокуратурата липсата на мотиви не обосновава необходимостта от промяна на цената на винетките:  Липсват мотиви по смисъла на чл.28, ал.2 от ЗНА. Доводите в доклада на министъра на регионалното развитие и благоустройството за необходимост от осигуряване на дългосрочно и предвидимо финансиране за реализиране на смислена, последователна и устойчива политика по отношение на пътищата не могат да заместят липсата на обоснованост на причините, които налагат приемането на акта, на целите, които се поставят, на финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба и на очакваните резултати от прилагането, включително финансовите, ако има такива. Според държавното обвинение доводите за покриване на недостиг от 600 млн. лв. за поддържането на пътната мрежа, не кореспондира с очакваните приходи от 300 хил. лв. Прокуратурата отбелязва също, че по закон държавните такси се определят на основата на материално-техническите и административни разходи по предоставяне на услугата. Такава обосновка липсва и в доклад на АПИ, но също и в Стратегията за развитие на пътната инфраструктура в Република България 2016-20122 г. и Средносрочна оперативна програма за изпълнение на Стратегията.

Хулиган вилнее на паркинг в Пловдив, нашари 27 коли

https://www.24chasa.bg/region/article/5580515

Хулиган вилнее на паркинг в Пловдив, нашари 27 колиОбщо 27 автомобила са били увредени на паркинг на ул. “Братя Бъкстон” в Пловдив. По първоначални данни в периода 10-14 юни неизвестен извършител нанесъл щети по лаковото покритие на колите с бояджийски пистолет. По случая работят служители от Първо РУ. Образувано е досъдебно производство по чл. 216, ал. 1 от НК.

Основателят на Алибаба: Китайските фалшификати вече са по-качествени от оригиналите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5580500

Много китайски фалшификати вече са с по-добро качество от оригинала, каза основателят на гиганта за интернет търговия "Алибаба" Джак Ма.
"Алибаба" често е обвиняван от други търговци, че толерира фалшификатите, на което Ма отговаря, че компанията би направила всичко възможно да се справи с ментетата.
Много китайски фалшификати вече са с по-добро качество от оригинала, каза основателят на гиганта за интернет търговия "Алибаба" Джак Ма. "Алибаба" често е обвиняван от други търговци, че толерира фалшификатите, на което Ма отговаря, че компанията би направила всичко възможно да се справи с ментетата.

Митьо Очите излиза от медикаментозната кома, ще диша сам до края на деня

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5580539

Простреляният в Слънчев бряг Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, е в полубудно състояние. Заради проблеми с белия му дроб лекарите го изваждат от медикаментозната кома постепенно, но смятат, че до края на деня той ще може да диша без помощта на апарат, съобщиха от МБАЛ-Бургас, цитирани от БТВ.
Простреляният в Слънчев бряг Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, е в полубудно състояние. Заради проблеми с белия му дроб лекарите го изваждат от медикаментозната кома постепенно, но смятат, че до края на деня той ще може да диша без помощта на апарат, съобщиха от МБАЛ-Бургас, цитирани от БТВ.

Бизнесмени стартират нов баскетболен проект в Русе

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583539

В понеделник беше проведено учредително събрание на новия баскетболен клуб „Дунав Русе 2016“. 13 души са учредителите. Председател на управителния съвет на клуба е бизнесменът Младен Ганчев, а най-известният български баскетболист Филип Виденов е изпълнителен директор на клуба. „Искам да благодаря на кмета Стоилов лично, и от името на клуба, за гаранциите му, че общината ще продължи да помага на баскетбола в града в лицето на новия клуб“, заяви Ганчев. От новия клуб се надяват в скоро време в управителния съвет да влезе и представител на Община...

Ветераните плувци на „Ирис”-Русе спечелиха куп отличия и в Полша

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583541

На 10-12 юни т.г. в полския град Гливице се проведе откритото първенство на  Полша по плуване за ветерани /GLIWICE MASTERS 2016/. Модерният 50-метров закрит басейн „Олимпийски“ /общинска собственост/ прие 384 състезатели от шест държави - България, Германия, Полша, Русия, Словакия, Украйна и Чехия, организирани в 73 спортни клуба. Басейнът е построен през 1939 г. от германската окупационна армия за отдих на армейски части. Тогава той е бил открит, но преди десетина години е реконструиран в закрит басейн. Може да се каже, че в много от детайлите...

Оръжейният пазар в САЩ процъфтява след всяко масово убийство

http://www.mediapool.bg/orazheiniyat-pazar-v-sasht-protsaftyava-sled-vsyako-masovo-ubiystvo-news250430.html

Опасенията, че властите може да затегнат гайките, парадоксално поддържаха разцвета на търговията с огнестрелни оръжия в САЩ през управлението на Обама; продажбите се вдигаха след всяко масово убийство, при все че индустрията трудно печели нови клиенти.   Ден след касапницата в Орландо инвеститорите пак заложиха на оживление в сектора, изстрелвайки нагоре книжата на две значими американски оръжейни фирми - "Смит енд Уесън" и "Стърм, Ругър енд къмпани", които скочиха съответно с 6,87 и 8,50 процента в понеделник на Уолстрийт.   Сценарий, който се бе разиграл неведнъж през последните години.   От своя страна ФБР официално регистрира рекорден брой проверки за чисто съдебно минало, предвидени при някои покупки на оръжия, през седмиците след клането в училище в Нютаун, където през декември 2012 г. загинаха 26 души, и след скорошната стрелба миналия декември в Сан Бернардино, приключила с 14 убити.   "Този бранш и неговите лобита използват майсторски страховете на част от хората, че ще им вземат оръжията", коментира за АФП Джош Шугарман от сдружението "Център по политиката на насилие", което се бори за засилен контрол върху огнестрелните оръжия.   Тези опасения всъщност се проявяваха с пълна сила през осемгодишното управление на Барак Обама, чиито пориви да регулира сектора водеха до опашки пред оръжейните магазини и качиха производството. Над 9 милиона пушки и други леки оръжия са произведени по официални данни в САЩ през 2014 г. срещу едва 5,5 милиона през 2009 г., първата от мандата на Обама. Годината на преизбирането му - 2012-а, дори се запомни с рекорден скок в сектора с увеличение на оборота от 18,8 на сто по изчисления на центъра IBISWorld. "Мнозина потребители се запитаха дали в бъдеще няма да е по-трудно да си купят оръжие", пишат експертите.   Впоследствие тази динамика изобщо не се промени. Ако включим тук мунициите и военните продажби, оборотът в сектора се вдигаше средно с 6,5 на сто всяка година от 2011 г. и според IBISWorld се очаква тази година да стигне 15,8 милиарда долара с печалба от 1,2 милиарда.   А по данни на едно от основните оръжейни лобита - Националния фонд по стрелкови спорт, прякото и косвеното "икономическо влияние" на тази индустрия възлиза на 49,3 милиарда долара годишно.    "Демографски упадък"   Но въпреки своя напредък и медийно присъствие браншът е само капчица в общия обем от 5200 милиарда долара годишни продажби на дребно в Съединените щати.    Главно заради едно предизвикателство, далеч по-опасно от твърде мъглявите перспективи за регулиране - демографията.    "Сред производителите и любителите на огнестрелни оръжия се шири екзистенциален страх, защото основната таргетна група за тях - белите мъже на средна възраст, все повече намаляват в САЩ", отбелязва пред АФП Робърт Спицър, автор на пет книги по темата, сред които "Оръжията в Америка" (Guns Across America).    През 2010 г. белите американци вече са били едва 72,4 процента от населението на САЩ при 89.5 процента през 1950 г.   Поради тези коренни промени "просто се губи интересът към това да притежаваш оръжие", твърди Спицър.   В резултат на което през 2014 г. малко под една трета от домакинствата в САЩ декларират едно или повече огнестрелни оръжия срещу близо 50 на сто през 1980 г., сочи доклад на Чикагския университет.   Броят оръжия у населението все още е внушителен - между 270 и 310 милиона, кажи-речи колкото са и хората в САЩ, но по-скоро защото някои са натрупали много, а не поради новоизбухнала страст.   Производителите са наясно с нещата. "Признавайки, че "традиционният пазар от заможни бели мъже и ловци" е ограничен, индустрията насочва дейни маркетингови тактики към испаноезичните, жените и младежта", обяснява за АФП Юрген Брауър, преподавател по икономика и автор на обстоен труд за оръжейния бранш.   Трудно е да се разбере има ли резултат. Едва шепа компании производителки се котират на борсата и съответно са донякъде прозрачни, а обемът на продажбите очертава само общи разлики между основните категории оръжия.   "В сравнение с оръжейната промишленост (бившето съветско) Политбюро е образец на прозрачност", иронизира Шугарман.   Помолено от АФП за коментар, прооръжейното лоби от Националната оръжейна асоциация не реагира, а Националният фонд по стрелкови спорт заяви, че не дава отговор на "чуждестранни медии".    По БТА.

Теменужка Петкова: Търсим вариант за нова ядрена мощност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5580528

България търси вариант за изграждането на нова ядрена мощност - VII блок в АЕЦ "Козлодуй", но това ще стане факт при определени условия. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова при откриването на Международната ядрена конференция "Българската атомна енергетика - национална, регионална и световна енергийна сигурност" във ВК
България търси вариант за изграждането на нова ядрена мощност - VII блок в АЕЦ "Козлодуй", но това ще стане факт при определени условия. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова при откриването на Международната ядрена конференция "Българската атомна енергетика - национална, регионална и световна енергийна сигурност" във ВК

Френският премиер очаква още атентати

http://www.mediapool.bg/frenskiyat-premier-ochakva-oshte-atentati-news250429.html

Франция прави всичко по силите си, за да предотврати терористичните актове, но ще има още такива, заяви френският премиер Манюел Валс пред радио "Франс ентер".   Той добави, че разузнаването и полицията са осуетили 15 заговора за нападения от 2013 г. досега и че службите водят непрестанна борба за откриването на потенциални терористи.   "Трябва да дадем на жандармерията, полицията и на разузнаването всички средства, от които се нуждаят. Но ние ще преживеем още атаки, защото сме изправени пред една терористична организация, която отстъпва в Сирия и Ирак, а това рефлектира върху нашите страни под най-различни форми, за да се всяват страх и разделение", каза премиерът, цитиран от френски електронни издания.   "Още невинни хора ще изгубят живота си", прогнозира той, цитиран от Ройтерс.    Валс направи изявлението ден след като последовател на "Ислямска държава", осъждан в миналото, уби полицейски началник и неговата приятелка в парижко предградие, преди да бъде ликвидиран от специалните сили.   Премиерът защити разузнавателните и контратерористичните служби на Франция от критиките, че са допуснали пропуски и са подценили риска, който е представлявал убиецът на полицейския началник.   Разузнавателните служби на няколко западни държави вече предупредиха, че финалите на Евро 2016 във Франция също са потенциална мишена. 

Зам.-министър Васил Грудев не успя да убеди БСП, че няма опасност от връщане на европари

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/15/2777758_zam-ministur_vasil_grudev_ne_uspia_da_ubedi_bsp_che/?ref=rss


Скандал между зам.-министъра на земеделието Васил Грудев и депутата от БСП Иван Иванов се разрази в кулоарите на парламента в спор спрени ли са или не евросредства по Програмата за развитие на селските райони. По заръка на министър Десислава Танева, която замина за Русия, Грудев се срещна с групата на БСП, за да разясни на депутатите какво точно пише в писмото на ЕК за доклада на сертифициращия орган за 2015 г.

По искане на БСП срещата беше закрита за медиите, а след това...

Транспортният министър нямал забележки към обвинения в безстопанственост негов заместник

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/15/2777757_transportniiat_ministur_niamal_zabelejki_kum/?ref=rss


"Нямах забележки към работата на зам.-министър Антон Гинев", заяви министърът на транспорта Ивайло Московски, цитиран от БТА, след днешното заседание на правителството.

Вчера (14 юни) Гинев бе освободен от поста си, след като Софийската градска прокуратура му повдигна обвинения за безстопанственост, с която е ощетил Националната компания "Железопътна инфраструктура" с близо 1 млн. лева.

Днес транспортният министър посочи, че обвиненията срещу доскорошния му заместник са...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване