Младежи от Неделино върнаха намерен портфейл със стотици левове

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583667

Младежи от Неделино върнаха на собственика намерен портфейл със стотици левове, съобщи пресцентъра полицията. 18-годишните Ивайло Кадиев и Даниел Петров издирили притежателя на изгубения портфейл и върнали сумата. Дете намери и върна портфейл с 300 лева (ВИДЕО) Двете момчета открили случайно на улицата портфейл с 355 лева. Предавайки го в полицията, те разказали, че нито за миг не се изкушили да запазят парите за себе си...

Европейският младежки план на Станишев започва от утре

http://offnews.bg/news/n_1/n_631132.html

Европейският съюз да финансира повече фирми, за да наемат младежи на работа. Това ще предложи на Европарламента Партията на Европейските социалисти (ПЕС) с председател Сергей Станишев. По думите му младежката безработица е сред основните проблеми на Европейския съюз в момента, тя расте застрашаващо, а младите се чувстват несигурни. В Испания и Гърция всеки втори младеж е безработен, а в останалите европейски страни всеки пети. Заради това ПЕС е разработила мащабна инициатива - Европейски младежки план, който стартира от утре. Този план включва четири основни стълба. Намаляването на младежката безработица е основна цел на този план. ПЕС ще поиска допълнителни 20 милиарда евро от Европа за справяне с нея и ще поиска също да бъде вдигната границата за безработни младежи от 25 на 30 години, обясни Сергей Станишев. По този начин повече младежи ще могат да се възползват от европейските схеми и пари за безработица. Като пример Станишев даде европейски страни, които наемат срещу финансиране от Европа млади безработни, които после оставали на работа за постоянно. Освен това ПЕС ще предложи програмите Еразъм за обучение да обхванат повече млади хора и да включат и гимназистите от горните класове. По думите на Сергей Станишев образованието трябва да стане достъпно за всички - това е вторият стълб, за който ще воюва планът лидерът на ПЕС Сергей Станишев. Той разясни, че в плана се включва и трета стъпка, която се бори за правата на младежите в Европа. Тя пък предвижда младежите до 25 години да имат ваучер под формата на карта, с която да посещават кино, театър, музеи и други културни институции. Целта е да се обърне повече поглед върху културата като цяло, тъй като тя е важна част от предпазване на младите хора да бъдат вербувани от радикални групировки, расизъм. Една от най-важните стъпки, която ще предприемат европейските социалисти, начело със Станишев, е искането от Европейския парламент да се създаде Фонд за борба с детската бедност, в който да се вкарат повече средства, както от Европа, така и на национално ниво, така че всяко бедно дете в Европа да има безплатно образование и безплатно здравеопазване. Европа винаги казва, че няма средства, но ПЕС силно ще отстоява плана си, за да извоюва повече права и защита на младежите. Като пример Сергей Станишев даде местенето на евродепутатите от Брюксел в Страсбург, което струва 300 милиона евро на година.

Земеделската земя в Англия - заложник на референдума

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269367_%D0%97%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D1%8F+%D0%B2+%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D1%8F+-+%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%BD%D0%B0+%D1

 Планираният за 23 юни референдум във Великобритания оказа своя негативен ефект върху още един клас активи – земеделската земя. Тя регистрира най-голямото понижение в цената си през първото тримесечие от финансовата криза през 2008 година насам. Цената на земеделската земя загуби три процента през първото тримесечие, до под 8 000 паунда за акър, според данни на Knight Frank LLP. Спадът в цената на земята е допринесъл за намаляването на предлагането след изтеглянето на част от продавачите. Обявените за продажба обеми са с 25% по-малко през първите три месеца на годината спрямо предходното тримесечие.

 
Пшеницата поевтиня до най-ниското си ниво от шест години насам във Великобритания и приходите на фермите се понижиха с 29% през изминалата година. В същото време понижение отбелязаха и цените на месото и млечните продукти, което оказа допълнителен негативен ефект. Цената на земята може да продължи да се понижава вследствие на ниските цени на суровините на международните пазари, дори и Великобритания да остане в границите на ЕС, смятат пазарни наблюдатели. Очаква се увеличение в предлагането и броя на сделките, смятат още специалистите от Knight Frank LLP. 
 

Ибрахимович попадна в разширения състав на Швеция за олимпийските игри

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/06/15/2778034_ibrahimovich_popadna_v_razshireniia_sustav_na_shveciia/?ref=rss


Звездата на Швеция Златан Ибрахимович попадна в състава на националния отбор по футбол за олимпийските игри в Рио де Жанейро през август, обявиха от футболната федерация на страната.

34-годишният нападател, който в момента е с тима на Швеция на Евро 2016, е един от 35-те футболисти, които влизат в предварителния състав на треньора Хакан Ериксон за Рио.

Окончателният състав ще включва 22-а играчи. Швеция ще играе срещу Нигерия, Колумбия и Япония в група В на футболния...

Министър Бъчварова призова- всички заедно срещу престъпността

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583664

Всички държавни институции и местната власт да работят заедно за превенция на престъпноста бе акцентът от срещата на министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и ръководството на МВР с ръководствата на Областните дирекции на МВР в 4 области- Кюстендил, Благоевград, Перник и София област, както и с представители на местната власт. Домакин на дискусията бе кметът на Кюстендил Петър Паунов. "Тръгваме с един нов подход за превенция на престъпността, като ангажираме всички държавни институции. Това изобщо не означава, че ние се отказваме от от...

Признават стажа на българи, осигурявани в Черна гора

http://www.moreto.net/novini.php?n=323617

Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира подписаната на 1 февруари т. г. Спогодбатза социална сигурност с Черна гора. В обхвата на спогодбата по отношение на България са включени медицинските услуги извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, медицинската помощ в обхвата на задължителното здравно осигуряване, държавното обществено осигуряване за временна неработоспособност, майчинство, инвалидност, старост и смърт, трудова злополука и професионална – болест, безработица, както и месечните семейни помощи за деца.

Той не можеше да си позволи Rolex, a сега има цяла бизнес империя

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269366_%D0%A2%D0%BE%D0%B9+%D0%BD%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D1%88%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%B8+Rolex%2C+a+%D1%81%D0%B5%D0%B3%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D1%86%D1%8F%D0%

 

Основавате компания, докато учите и забогатявате. Как ви се струва този план? През 2011 г. Филип Тисандер инвестира 24 000 долара, за да основе собствена марка часовници. Сега той е на 31 г., а неговата компания генерира по 180 млн. долара приходи годишно от продажбата на часовници с маржин на печалба от над 50%.
Всичко започва с една случайна среща. Подобно на всички млади шведи, които искат да открият себе си и света, Тисандер  решава да последва тази мечта и заминава за Австралия, след като завършва гимназия. Там той се запознава с модерен англичанин на име Даниел Уелингтън, който носел Rolex с класическа каишка Nato. Тисандер  бил сериозно впечатлен от това и така се родила идеята му за бизнес, както и името на марката Daniel Wellington. "Осъзнах, че на пазара има място за подобни часовници," споделя той. Името просто звучало добре за международна марка.
Успехът обаче не идва изведнъж. В Швеция Тисандер  бил уволнен от няколко места и се записва да учи бизнес. Той основава две компании, продавайки вратовръзки и пластмасови часовници онлайн. В годината на неговото дипломиране той използва събраните от предишните му две бизнес начинания 24 000 долара, за да основе трета компания, която се оказва, че ще промени живота му, пише Business Insider. "Създадох малък онлайн магазин и направих логото сам на Photoshop. След това си разменях различни дизайни със завод в Китай, който произвежда каишките от марката Nato", споделя Тисандер. Модерните часовници набират огромна популярност не само заради стилния си дизайн и стойността, която представят за парите си, но и заради факта, че Тисандер  успява да се възползва от един пропуск в маркетинговите стратегии на неговите утвърдени конкуренти – социалните медии.
Неговата рекламна кампания се гради на това да привлича, хора с много последователи в социалните медии, които да показват часовниците му. В днешно време сме свикнали с това, но преди няколко години това си беше революционен подход. Сега марката Daniel Wellington има над 2 милиона последователи в Instagram, с което изпреварва значително конкурентите си. През 2014 г. Daniel Wellington продава над 1 млн. часовници и достига 70 млн. долара продажби. За 2015 г. приходите скачат до 180 млн. долара. С марж на печалбата от над 50%, Тисандер , който е единственият собственик отчита положителен резултат в размер на около 66 млн. долара през миналата година. Може да се каже, че не е останал без пари, след като купува най-скъпия апартамент в Стокхолм през миналата година.
Жилището с площ от 418 кв. м става собственост на Тисандер срещу 12.8 млн. долара. Тисандер  казва, че всеки може да стане успешен предприемач, просто е необходимо време и малко късмет.
 
 
 

Даниел Панов алармира Лиляна Павлова за нужни спешни мерки срещу свлачищата

https://www.24chasa.bg/novini/article/5581353

Даниел Панов алармира Лиляна Павлова
за нужни спешни мерки срещу свлачищатаВ четвъртък екип от Агенция „Пътна инфраструктура” пристига във Велико Търново, за да обследва свлачищата под крепостта Трапезица и пътя между старата столица и Арбанаси. Кметът Даниел Панов постави въпроса за сериозния проблем пред министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Прокурорът по делото срещу Христо Бисеров беше повишена в ранг

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/15/2778015_prokurorut_po_deloto_sreshtu_hristo_biserov_beshe/?ref=rss


Прокурорът от Софийската градска прокуратура Боряна Бецова, станала известна с обвинителния акт срещу Христо Бисеров, проверката срещу членове на "Протестна мрежа" и отказа да разследва Делян Пеевски вече е с най-високия ранг в системата - прокурор във Върховната касационна прокуратура и Върховната административна прокуратура.

Това се случи днес на заседанието на прокурорската колегия. Последната атестация на Бецова е с най-високата оценка в системата "много добър". Рангът е...

Прокурорката по делото срещу Христо Бисеров беше повишена в ранг

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/15/2778015_prokurorkata_po_deloto_sreshtu_hristo_biserov_beshe/?ref=rss


Прокурорът от Софийската градска прокуратура Боряна Бецова, станала известна с обвинителния акт срещу Христо Бисеров, проверката срещу членове на "Протестна мрежа" и отказа да разследва Делян Пеевски вече е с най-високия ранг в системата - прокурор във Върховната касационна прокуратура и Върховната административна прокуратура.

Това се случи днес на заседанието на прокурорската колегия. Последната атестация на Бецова е с най-високата оценка в системата "много добър". Рангът е...

Швейцарските инвеститори се интересуват от производство и енергетика

http://econ.bg/Новини/Швейцарските-инвеститори-се-интересуват-от-производство-и-енергетика_l.a_i.724362_at.1.html

Производството и енергетиката са сред интересите на швейцарските инвеститори към България. През миналата година Швейцария е сред най-големите...

Офшорен ден за българската демокрация

http://www.cross.bg/zakona-bulgarskata-interesi-1511438.html

/КРОСС/ Днес парламентът тихомълком прие изключително противоречиви промени в закона, станал известен като „Закон за офшорките". Депутатите си измиха ръцете с това, че Брюксел ги принуждава да са по-либерални към регистрираните в данъчни убежища компании, но дали е така наистина? Брюксел ли ни е виновен - или частните интереси на свързани с властта обръчи от фирми?! Важно е да се знае, че става дума не за бизнеса на офшорните фирми в България изобщо, за бизнеса между офшорни фирми и България. Законът за офшорките регулира въпроси като приватизация, банкови и застрахователни услуги, добив на подземни изкопаеми, енергетика, субсидии за ВЕИ и много други. След днешното гласуване, всички тези дейности може да се правят от компании с 10% офшорно участие - доскоро прагът беше 5%. Но това бе хитра стъпка за отклоняване на вниманието. Да, нашите депутати пипат наистина тънко. Сега обществото ще насочи критиката си към тези 10%, докато в допълнителните разпоредби към закона, в текста с малките букви, те направиха нещо много по-страшно. Променяйки закона, те размиха дефиницията за офшорна зона. И след тяхната намеса Британските Вирджински острови - юрисдикцията, където се перат най-много български пари, вече не са офшорна зона! Вече не са офшорки нито Бермудите, нито Каймановите и Кокосовите острови, скоро може би дори Панама

Трима души са в тежко състояние след консумация на гъби, купени от супермаркет

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583663

Трима души - мъж, жена и нейният баща, са в тежко състояние след отравяне с гъби, купени от магазин от голяма търговска верига в София, съобщава bTV. Тримата са настанени в Института за спешна медицинска помощ „Н.Й. Пирогов" и Александровската болница. Семейство гъбари са приети в болница заради натравяне Семейството си купило насипни гъби, според етикета - печурки, и сготвило една-единствена от тях - в ястие със з...

"Спиди" раздава 6.03 млн. лв. дивидент

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269365_%22%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D0%B4%D0%B8%22+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+6.03+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB%D0%B2.+%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82

 "Спиди" ще разпредели 6.03 млн. лв. от печалбата си за 2015 г. като дивидент, става ясно от съобщение до борсата. Това прави брутно по 1.13 лв. на акция, 7.6% повече спрямо миналата година. Остатъкът от крайния финансов резултат за 2015 г. в размер на от около 6 млн. лв. ще бъде отнесен като неразпределена печалба. Решението е взето на общото събрание на акционерите във вторник и така компанията спазва обещанието си да разпределя половината дивидент сред акционерите.

 
При кого отиват парите
 
От излизането си на борсата през 2012 г. "Спиди" ежегодно раздава дивидент на акционерите си. Основен собственик в дружеството е изпълнителният му директор Валери Мектупчиян, който е притежава 66.42% от капитала на дружеството чрез компанията "Спиди груп". Той ще получи около 4 млн. лв. преди данъци.
 
25% от капитала на дружеството пък се притежават от френската "Геопост" СА, която влезе в компанията преди две години, инвестирайки 32 млн. лв в увеличение на капитала. Тогава като част от по-голяма операция "Спиди" придоби "Геопост България" и румънската "Дайнамик парсъл дистрибюшън", които бяха дъщерни на миноритарния акционер. Тя ще получи около 1.5 млн. брутен дивидент. "Геопост" (GeoPost) е собственост на френските държавни пощи La Poste.
 
На борсата
 
От началото на годината книжата на компанията са понижили цената си със 6.41%. Емисията не е от най-ликвидните, като през борсата рядко минават пакети с акции. Публикуването на информацията за плащането към акционерите не активизира търговията в сряда, оставяйки цената на 36.5 лв. Новината обаче едва ли е и изненадваща и е изконсумирана от пазара още при обявяване на поканата за ОСА. Ниската активност се дължи и на структурата на собственост, включваща мажоритарен собственик и голям миноритарен акционер. Свободно се търгуват по-малко от 10% от капитала.
 
Въпреки това "Спиди" оглави за втора поредна година К50 като най-доброто дружество на борсата на "Капитал". Причина за това е скоростното развитие на куриерската компания, което същевременно осигурява и ежегодните дивидентни плащания.
 
Добрите резултати
 
Първото тримесечие за "Спиди" отчете двуцифрен растеж. Приходите на компанията се повишиха с 16.4% до 32.75 млн. лв., като румънският пазар повишава дела си до 32% дял. Зад граница "Спиди" се занимава предимно с потребителки услуги и международни пратки, докато у нас работи и с корпоративни клиенти.
 
Ръстът на приходите в Румъния е 18.2% на годишна база, докато у нас те нарастват с 12.1%. Все още българският пазар носи по-голямата част от постъпленията, отговаряйки за 55.06% от всички приходи с тенденция този дял да се понижава.
 
До края на 2016 г. "Спиди" ще разширява мрежата си от офиси, като ще търси привличането на нови партньори. Паралелно с това компанията ще развива услугата си за икономично превозване на палета PalletOne.
 

Оскар Писториус свали протезите и помоли съда за милост (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5581370

Оскар Писториус свали протезите и помоли съда за милост (снимки)Защитата на параолимпиеца Оскар Писториус призова съда за снизходителност при определяне на окончателната му присъда за убийството на манекенката Реева Стеенкамп преди 3 години, съобщи Ройтерс. Писториус демонстрира пред магистратите и пред света какъв е животът му без протези и колко трудно му е да се справя във всекидневието.

Белгийски вестник: Джихадисти са тръгнали към Белгия и Франция, очакват се нови атаки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5581357

Възможно е да има скорошни нови терористични атаки във Франция и Белгия, пише белгийският вестник „Дениер йор ”. Антитерористите в Белгия, обаче, не смятат за нужно да бъде обявено максимално ниво на опасност.
От вестника твърдят, че разполагат с текста на съобщение, изпратено от антитерористичния център в Белгия до всички полицейски служби в
Възможно е да има скорошни нови терористични атаки във Франция и Белгия, пише белгийският вестник „Дениер йор ”. Антитерористите в Белгия, обаче, не смятат за нужно да бъде обявено максимално ниво на опасност. От вестника твърдят, че разполагат с текста на съобщение, изпратено от антитерористичния център в Белгия до всички полицейски служби в

Нов подход за борба с престъпността ще ангажира всички държавни институции

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5581367

"Тръгваме по един нов подход за превенция на престъпността, ангажирайки всички държавни институции." Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, по време на участието й в работна среща по превенция на престъпността, предава „Фокус”.
Министър Бъчварова подчерта, че това не означава,
"Тръгваме по един нов подход за превенция на престъпността, ангажирайки всички държавни институции." Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, по време на участието й в работна среща по превенция на престъпността, предава „Фокус”. Министър Бъчварова подчерта, че това не означава,

„За Земята” организира карибски купон пред Министерството на финансите

http://www.cross.bg/karibski-pozitziya-kypon-1511437.html

/КРОСС/ „За Земята" кани граждани и медии на безданъчен карибски купон на ъгъла на „Раковска" и „Славянска беседа" от 10.30 ч. на 16 юни, четвъртък. На 17 юни предстои гласуване на част от тези нови правила на заседания на Европейския съвет на финансовите министри. Дали ще бъде направена решителна или плаха крачка, зависи и от самите нас - вече поискахме от министър Горанов и правителството да заемат решителна позиция в подкрепа на силни правила, но до момента нямаме отговор на официалното ни запитване каква позиция ще заеме България на това гласуване. Поводът ни за протест е поне двоен, след като днес парламентът тихомълком прие изключително противоречиви промени в закона, станал известен като „Закон за офшорките". Компании, регистрирани в зони с преференциален данъчен режим, ще могат да притежават до 10% от дружества с обществено значима дейност или използващи обществен ресурс. Депутатите си измиха ръцете с това, че Брюксел ги принуждава да са по-либерални към регистрираните в данъчни убежища компании, но дали е така наистина? Брюксел ли ни е виновен, или частните интереси на свързани с властта обръчи от фирми?

„За Земята” организира карибски купон пред Министерството на финансите

http://www.cross.bg/bryuksel-pravila-pozitziya-1511437.html

/КРОСС/ „За Земята" кани граждани и медии на безданъчен карибски купон на ъгъла на „Раковска" и „Славянска беседа" с поглед към двата служебни входа на Министерство на финансите. На 17 юни предстои гласуване на част от тези нови правила на заседания на Европейския съвет на финансовите министри. Дали ще бъде направена решителна или плаха крачка, зависи и от самите нас - вече поискаме от министър Горанов и правителството да заемат решителна позиция в подкрепа на силни правила, но до момента нямаме отговор на официалното ни запитване каква позиция ще заеме България на това гласуване.Поводът ни за протест е поне двоен, след като днес парламентът тихомълком прие изключително противоречиви промени в закона, станал известен като „Закон за офшорките". Компании, регистрирани в зони с преференциален данъчен режим, ще могат да притежават до 10% от дружества с обществено значима дейност или използващи обществен ресурс. Депутатите си измиха ръцете с това, че Брюксел ги принуждава да са по-либерални към регистрираните в данъчни убежища компании, но дали е така наистина? Брюксел ли ни е виновен, или частните интереси на свързани с властта обръчи от фирми?

„За Земята” организира карибски купон пред Министерството на финансите

http://www.cross.bg/pravila-bryuksel-karibski-1511437.html

/КРОСС/ „За Земята" кани граждани и медии на слънчев безданъчен карибски купон на ъгъла на „Раковска" и „Славянска беседа" с поглед към двата служебни входа на Министерство на финансите. На 17 юни предстои гласуване на част от тези нови правила на заседания на Европейския съвет на финансовите министри. Дали ще бъде направена решителна или плаха крачка, зависи и от самите нас - вече поискаме от министър Горанов и правителството да заемат решителна позиция в подкрепа на силни правила, но до момента нямаме отговор на официалното ни запитване каква позиция ще заеме България на това гласуване.Поводът ни за протест е поне двоен, след като днес парламентът тихомълком прие изключително противоречиви промени в закона, станал известен като „Закон за офшорките". Компании, регистрирани в зони с преференциален данъчен режим, ще могат да притежават до 10% от дружества с обществено значима дейност или използващи обществен ресурс. Депутатите си измиха ръцете с това, че Брюксел ги принуждава да са по-либерални към регистрираните в данъчни убежища компании, но дали е така наистина? Брюксел ли ни е виновен, или частните интереси на свързани с властта обръчи от фирми?

Общинският превозвач във Варна с по малко продадени билетчета за 2015-та заради евтините горива

http://www.moreto.net/novini.php?n=323647

Заради поевтиняването на горивата във Варна от общинския превозвач отчитат лек спад в продажбата на билетчета през 2015-та година. Според шефа на дружеството Злати Златев, причината е, че много от хората в морската столица са предпочели да се качат на колите си вместо да се возят с градските рейсове, предаде репортер на Moreto.

Временна организация на движението в събота и неделя

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583662

Движението в Бургас ще бъде временно реорганизирано през събота и неделя, заради това, че градът ще бъде домакин на Европейското първенство по триатлон. Част от състезателната програма е колоездене по трасето: "Демокрация" /от Гъбката/ - "24-ти Черноморски пехотен полк" - "Димитър Димов" до кръстовището с "Никола Петков" и обратно към "Гъбката". В събота от 8.30 часа до 19.00 часа и в неделя, 8.30 до 17.00 часа тези улици ще бъдат затворени за движение на автомобили, което налага промяна в маршрутите на някои от линиите в градския и междуселище...

БАБХ забрани за реализация всички количества култивирани печурки в голяма търговска верига

http://www.moreto.net/novini.php?n=323652

Българска агенция по безопасност на храните проверява съмнение за токсикологично натравяне на семейство от трима души, след консумация на култивирани гъби печурки закупени от Кауфланд. Сигналът е подаден днес следобед от Столична РЗИ.

Иранско-британска гражданка е обвинена в опит да свали режима в Иран

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583661

Назанин Загари-Ратклиф, която има иранско и британско гражданство и е работела за Фондацията Томсън Ройтерс, бе обвинена в Иран, че искала да свали режима. Това се съобщава в комюнике на Революционната гвардия, публикувано от свързаната със съдебната власт иранска агенция Мизанонлайн и цитирано от Франс прес. "Тя членуваше в чуждестранни сдружения и фондации, предназначени да подготвят и изпълняват проекти за ненасилствено сваляне на свещения режим на Ислямската република", гласи комюникето на Революционната гвардия в югоизточната провинция Кер...

Земни маси се сринаха върху джип на пътя между Велико Търново и Арбанаси

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5581363

Земни маси се откъснаха в днес след обяд от стръмен скат и се сринаха върху джип, преминаващ по пътя между Велико Търново и село Арбанаси. Като по чудо пострадали хора няма. Свлачището се е активирало след проливните дъждове през последните дни.
Движението в невралгичният участък незабавно е било спряно.
Земни маси се откъснаха в днес след обяд от стръмен скат и се сринаха върху джип, преминаващ по пътя между Велико Търново и село Арбанаси. Като по чудо пострадали хора няма. Свлачището се е активирало след проливните дъждове през последните дни. Движението в невралгичният участък незабавно е било спряно.

Двойници на Ботев се показват от отвъдното

https://www.24chasa.bg/novini/article/5579164

Двойници на Ботев се показват от отвъднотоВизуалните копия наподобяват поета Христо Ботев е имал двойници, които наподобяват поета. Вехти фотографии се показват от отвъдното и палят полемики. Специалистите са раздвоени. Това действително ли е националният герой, или визуални копия на оригиналите? На 1 юни 1968 г. във в. “Народна култура” излиза заглавието “Новооткрита снимка на

84 млн. лв. от ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020 са разполагаеми за Варна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269364_84+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB%D0%B2.+%D0%BE%D1%82+%D0%9E%D0%9F+%E2%80%9E%D0%A0%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8+%D0%B2+%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%B6%E2%80%9C+2014+%E2%80%93+2020+%D1%81%D0%B0+%D1%80%D

 Потвърдено е междинното звено на община Варна, одобрили сме инвестиционната програма и тръжните процедури по нея на обща стойност 84 млн. лв. по линия на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020. Те са налични и вече са разполагаеми за Варна. Това коментира пред медии при посещението си днес в града министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя допълни, че към тази инвестиция са налични допълнително 16 млн. лв., които са предвидени за професионалните гимназии на територията на общината. С тях средствата общо по ОПРР 2014 – 2020 са 100 млн. лв., които ще се инвестират в проекти за градска среда, градски транспорт, образователна и социална инфраструктура.

 

Министърът обърна внимание, че извън този ресурс са инвестициите по линия на пътната инфраструктура. Вече са одобрени първите два проекта за пътя Варна – Добрич, за който има одобрен и сключен договор, както и за ремонта на пътя за Гроздьово – Старо Оряхово - Девня. Това са още 35 км пътища, които ще бъдат рехабилитирани, посочи тя и допълни, че договорите с Агенция „Пътна инфраструктура“ са сключени, а тръжните процедури са на етап оценка на получени оферти. След като бъде избран изпълнител, в случай че няма обжалване на решението за избор на изпълнител, ремонтите по тези пътища могат да започнат още през този строителен сезон. С тези средства инвестицията във Варна възлиза на над 150 млн.лв. само за първите проекти по оперативната програма, подчерта Павлова.

Регионалният министър обърна внимание, че с приоритет при инвестициите от държавния бюджет и от средствата на ЕС се ползва Аспарухово. Опитваме се в подкрепа на визията на общината за интегриран подход да направим няколко неща - едното е мостът, по който работим и инвестираме. Второто е отпуснатите 6 млн. лв. за главния водопровод на Аспарухово, който е изключително важен, за да няма ВиК аварии, след което е предвиден ремонт на трите основни булеварда, плюс парка по оперативната програма, коментира Павлова и обясни, че така се прилага интегрирания подход по отношение на подземна и надземна инфраструктура и пристанището в Аспарухово. Тя съобщи, че заради обжалване, не може да започне работата по охранителните канали, но има избрани изпълнители, договорите са готови за подписване, което може да стане след приключване на обжалването. Мисля, че с това инвестицията за Аспарухово е сериозна – над 50 млн. лв. по линия на държавния бюджет и еврофондовете, обобщи тя.

Към днешна дата вече са одобрени всички 39 междинни звена  по Оперативна програма „Региони в растеж“, както и инвестиционните програми, бюджетните линии и всички тръжни процедури, съобщи Павлова.

Вече и по втората приоритетна ос на програмата, която е на обща стойност 200 млн. лв. за малките населени места по линия на енергийната ефективност за сградния фонд, има одобрен проект – община Златоград, информира министърът. Всички общини подадоха своите проекти, които са в процес на оценка и ще ги одобряваме буквално всяка седмица и месец, допълни тя.

В отговор на въпрос министър Павлова съобщи, че е приключил ремонтът на пътната част на магистрала „Хемус“ в участъка Варна – Шумен. Довършваме ремонта на съоръженията над магистралата откъм Варна, допълни тя. До края на месеца ще обявим търга за избор на изпълнител за строителството на участъка от Ябланица до Боаза, ако бъде постановено решението на ВАС, каза още министърът.

Агенцията по храните проверява за отровни гъби в "Кауфланд"

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2016/06/15/2778016_agenciiata_po_hranite_proveriava_za_otrovni_gubi_v/?ref=rss


Българска агенция по безопасност на храните проверява съмнение за отравяне на семейство от трима души, след консумация на култивирани гъби печурки, купени от "Кауфланд". Сигналът е подаден днес следобед от Столичната здравна инспекция. Гъбите са купени от магазин на търговската верига в София. Агенцията е наложила забрана за продажбата на култивирани печурки в магазини от веригата и е наредила всички количества да бъдат изтеглени.

Инспекторите са изискали от търговската верига...

Спират приема на документи по параграф 4

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583659

От 16 юни се преустановява приемът и обработката на документи за издаване на скици, характеристики и регистрации в землището на град Враца, попадащи в територии по параграф 4 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, съобщиха от Община Враца. Това е във връзка със стартирала процедура по предаване на плана на новообразуваните имоти за землището на Враца в Служба по геодезия, картография и кадастър. Всички процедури по възстановяване и придобиване на собственост на имоти, попадащи в тер...

Еколози на протест заради опасност от застрояване на Карадере

https://www.actualno.com/society/ekolozi-na-protest-zaradi-opasnost-ot-zastrojavane-na-karadere-news_545303.html

Министерство на регионалното развитие и благоустройството предвижда да разреши застрояването на един от последните неурбанизирани плажове по Черноморието – Карадере, като одобри заданието за нов общ устройствен план на община Бяла. Протест пред МРРБ се свиква в петък от 8,30 ч., съобщи "За да остане природа в България". Управляващите обещаха, че последните незастроени плажове като Иракли, Карадере и Корал ще са "плажове за природосъобразен туризъм". Вместо да последват предложенията н

Бъчварова: Битовата престъпност може да се пресече само с партньорство между институциите

https://www.actualno.com/society/bychvarova-bitovata-prestypnost-moje-da-se-preseche-samo-s-partniorstvo-mejdu-instituciite-news_545305.html

Проблемът с битовата престъпност може да бъде решен само с добро междуинституционално партньорство на всички нива. Това заяви в Кюстендил вътрешният министър Румяна Бъчварова на работна среща с ръководствата на областните дирекции на МВР в Благоевград, Кюстендил, Перник и София. В срещата участваха и представители на сдружението на общините. Като добър пример за сътрудничество между институциите министър Бъчварова посочи работата по преодоляване на напрежението в Гърмен в края на миналата годи

Министър Лиляна Павлова: Няма постановено решение на ВАС по делото за новия размер на винетните такси

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269363_%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%9B%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%9D%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%

 Няма постановено решение на Върховния административен съд по делото за новия размер на винетните такси. Вчера беше проведено заседание, на което съдът счете делото за изяснено от фактическа и правна страна и го обяви за решаване в законоустановения едномесечен срок. Това коментира във Варна днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Очакваме решението по делото да излезе до 14 юли. До произнасяне от страна на ВАС не може да се твърди, че постановлението за новия размер на винетните такси е незаконосъобразно. Постановлението е в сила. Считаме, че процедурата по приемането на постановлението е проведена законосъобразно при зачитане на принципите на необходимост, обоснованост, предвидимост, откритост, съгласуваност, субсидиарност, пропорционалност и стабилност. Спазени са нормативно установените срокове и е осигурена изискващата се публичност и информираност при изготвянето и приемането на акта от Министерския съвет.

 

Некоректни са изнесените твърдения, че новият размер на винетните такси е незаконосъобразен. Произнасянето по този въпрос е единствено и само от компетентността на ВАС, който все още не се е произнесъл. Тиражирането на позицията, изразена от представителя на Върховна административна прокуратура по време на заседанието, не е решение по делото. Представителят на Върховна административна прокуратура е само участник в съдебния процес и съдът не е обвързан при постановяването на решението си със становището му.

Съдът се произнася с решение съобразно събраните и приетите по делото доказателства и обстоятелства в тяхната съвкупност и съобразно закона.

Решението на тричленния състав не е окончателно, каза още Павлова. В случай, че ВАС постанови незаконосъобразност на постановлението и отмени нормативния акт, решението ще бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС.

Facebook става все по-полезен за рекламодателите

http://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/facebook-stava-vse-po-polezen-za-reklamodatelite-218965/

Компанията добави нови функции за измерване на ефективността на онлайн рекламите и доколко те влияят на офлайн продажбите

Джайм: Между мен и Бриен има привличане, но не бихме признали

http://offnews.bg/news/n_1/n_631135.html

В последните два епизода на "Игра на тронове" най-голямо впечатление направи играта на Николай Костер-Валдау като Джайм Ланистър, в която му се наложи да проведе няколко интересни разговора с Черната риба, Едмур Тъли и Бриен Тартска. Много от феновете забелязаха, че между Джайм и Бриен възниква някакъв вид химия, като дори предположиха, че двамата имат романтични чувства помежду си. Това бе забелязано и от Брон, който в прав текст в сериала си каза, че е убеден, че между тях има сексуално привличане. В интервю пред IGN актьорът Николай Костер-Валдау коментира тази теза. "Двамата с Бриен много си приличат, повече отколкото предполагат. Те споделят много общи фундаментални убеждения, а също така са хора с чест и лоялност към своите близки. И двамата биха направили всичко за тези, на които са се врекли във вярност. В последните сцени се забелязва една прикрита привързаност между тях, странно привличане, на което никога не се отдават и не биха могли да го направят. Интересно е, оставя те да се чудиш защо не действат", казва той. Според него Бриен и Джайм се радват да се видят, но и те не знаят защо точно. Той е на мнение, че персонажът му цял живот е обичал своята сестра, "макар и Бог да знае по какъв начин", а Бриен е обичала Ренли. "Но те никога няма да признаят случващото се между тях, защото е отвъд всичко възможно, или поне всичко, което те биха си позволили", допълва артистът. Костер-Валдау зачерква и темата за бъдещето на Джайм, който ще търси начин да се върне при сестра си и сина си, които са много уязвими в момента. Градът е пълен с религиозни фанатици, а Церсей скоро трябва да се изправи пред божествения съд. "Въпреки че знае, че Планината е там и пази Церсей, той познава достатъчно Върховния врабец, за да не му вярва. Затова мисля, че иска да се завърне възможно най-скоро".

Безработицата през май намаля до 8.7%

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2016/06/15/2778013_bezraboticata_prez_mai_namalia_do_87/?ref=rss


През май безработицата падна до 8.7%, с 0.6 процентни пункта под равнището от април и с 1.4% по-ниска, отколкото преди година, съобщи Агенцията по заетостта.

За първи път от седем години насам броят на регистрираните в бюрата по труда безработни пада под 300 хил. души, коментира агенцията. Такава численост на безработните Агенцията по заетостта за последно е отчела в края на октомври 2009 г. Към края на май 2016 г. в бюрата по труда са регистрирани 286 246 безработни. Спрямо април те...

Словакия води 2:0 на Русия на стадион с покрив

https://www.24chasa.bg/sport/article/5581332

Словакия води 2:0 на Русия на стадион с покривСловакия разпердушини Русия и води 2:0 на почивката в мач от група "В" в Лил. Любопитното е, че стадионът "Стад Пиер Мороа" е закрит с подвижния покрив заради дъжд. В 32-ата мин Владимир Вайс получи дълъг пас от Марек Хамшик. Играещият в Катар нападател се освободи с лекота от двама руски защитници с диагонален удар прати топката в мрежата на

Безпрецедентен резултат за Мариана след изпитите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583656

Голямата гордост на Бургас в тази кандидат-гимназиална кампания е Марина Бояджиева от 7 б клас. Освен с пълна шестица по математика на изпита след седми клас, тя може да се похвали и с пълна шестица по български език и литература, присъдена от Националната олимпиада по предмета. Така балът на Марина става абсолютният максимум от 36 точки, който е официално най-високият в областта. Проверка в резултатите на големите градове в България показа, че резултатът на Марина е безпрецедентен и друг седмокласник с такъв бал няма. Бургаското момиче Мариана...

Бургаската болница в гневна декларация: Лекуваме Митьо Очите като всеки друг, това ни е работата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5581333

"Между 3000 лева и 5000 лева на ден струва лечението на всеки един пациент в Реанимацията на МБАЛ – Бургас, независимо от това какво е неговото име, обществено положение, професия или занимание." Това посочиха от бургаската болница в съобщение относно спекулациите с цената на лечението на Митьо Очите.
"Между 3000 лева и 5000 лева на ден струва лечението на всеки един пациент в Реанимацията на МБАЛ – Бургас, независимо от това какво е неговото име, обществено положение, професия или занимание." Това посочиха от бургаската болница в съобщение относно спекулациите с цената на лечението на Митьо Очите.

Говорителят на ЕК потвърждава изнесената от БСП информация за спрени евросредства

http://www.cross.bg/razvitie-selskite-raiioni-1511436.html

/КРОСС/ Изявлението на говорителя на ЕК за земеделието и развитие на селските райони само потвърждава казаното от представители на БСП, че има спрени плащания по Програмата за развитие на селските райони, заявява пресцентърът на БСП и цитира думите на Даниел Росарио, че „плащанията по две от мерките в момента са прекъснати, поради съмнения относно тяхното приложение".  

Безработицата през май пада до 8,7%

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bezraboticata-prez-mai-pada-do-87-218978/

Агенцията по заетостта отчита най-ниското ниво на показателя от седем години насам

2 192 дка земеделски земи дава под аренда Община Търговище след явен търг

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5581349

222 имота земеделски земи отдава под аренда Община Търговище след проведен публичен търг с явно наддаване, на който бяха обявени общо 558 имота. Общата площ на имотите, които ще бъдат арендувани, е 2 192 дка. Те ще бъдат стопанисвани за срок от 5 до 30 години, според вида на насажденията, които планират арендаторите.
222 имота земеделски земи отдава под аренда Община Търговище след проведен публичен търг с явно наддаване, на който бяха обявени общо 558 имота. Общата площ на имотите, които ще бъдат арендувани, е 2 192 дка. Те ще бъдат стопанисвани за срок от 5 до 30 години, според вида на насажденията, които планират арендаторите.

2 192 дка земеделски земи дава под аренда Община Търговище след явен търг

https://www.24chasa.bg/novini/article/5581344

2 192 дка земеделски земи дава под аренда Община Търговище след явен търг222 имота земеделски земи отдава под аренда Община Търговище след проведен публичен търг с явно наддаване, на който бяха обявени общо 558 имота. Общата площ на имотите, които ще бъдат арендувани, е 2 192 дка. Те ще бъдат стопанисвани за срок от 5 до 30 години, според вида на насажденията, които планират арендаторите.

Цветан Василев обмисля развод, за да спаси милионите на жена си Антоанета?

https://www.24chasa.bg/novini/article/5581330

Цветан Василев обмисля развод, за да спаси милионите на жена си Антоанета?Цветан Василев обмисля да се разведе със съпругата си Антоанета, информират приближени до криещия се в Белград банкер, цитирани от седмичника "Галерия". В основната на раздялата не била изневяра или пресъхнала любов, а желанието на мажоритарния собственик на КТБ да запази милионите на жена си, респективно на семейството си.

От утре се подават документи за прием в училищата след 7-и клас

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583655

От утре започва подаването на документи за участие в приема на ученици в държавните и в общинските училища след завършен VII клас. Учениците подават своите документи в училища-гнезда, определени от Регионалните инспекторати по образование. Сред документите са заявление за участие в класиране с подредени желания по образец, удостоверение за завършен VII клас, което включва копие и оригинал. Децата трябва да носят още служебна бележка с резултатите от Национално външно оценяване с допълнителен модул, акт за раждане на ученика, както и копие на ...

Бумът на фишинг и фарминг атаките и как да се предпазим

http://www.investor.bg/novini/261/a/bumyt-na-fishing-i-farming-atakite-i-kak-da-se-predpazim-218957/

Потребителите трябва да бъдат особено внимателни, когато става дума за съобщения, които получават по имейл, твърди Спас Иванов от Centio

Мъж загина при пътен инцидент в село Долнослав

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5581301

Мъж загина при пътен инцидент в село Долнослав, община Асеновград, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Пловдив.
Сигналът е подаден към 15.10 часа на телефон 112. Според първоначалните данни, на входа на село Долнослав, идвайки от село Червен, лек автомобил с кърджалийска регистрация се блъснал в крайпътно дърво.
Мъж загина при пътен инцидент в село Долнослав, община Асеновград, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Пловдив. Сигналът е подаден към 15.10 часа на телефон 112. Според първоначалните данни, на входа на село Долнослав, идвайки от село Червен, лек автомобил с кърджалийска регистрация се блъснал в крайпътно дърво.

Фиксинг на БНБ, сряда, 15 юни

http://econ.bg/Новини/Фиксинг-на-БНБ-сряда-15-юни_l.a_i.724360_at.1.html

Валутните курсове на БНБ за сряда, 15 юни, в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. на следващия ден, са: за ...

Мъж загина при пътен инцидент в село до Асеновград

https://www.24chasa.bg/region/article/5581323

Мъж загина при пътен инцидент в село до АсеновградМъж загина при пътен инцидент в село Долнослав, община Асеновград, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Пловдив. Сигналът е подаден към 15.10 часа на телефон 112. Според първоначалните данни, на входа на село Долнослав, идвайки от село Червен, лек автомобил с кърджалийска регистрация се блъснал в крайпътно дърво.

Правителството прие съдебния закон, въпреки съпротивата на ВСС

http://www.mediapool.bg/pravitelstvoto-prie-sadebniya-zakon-vapreki-saprotivata-na-vss-news250453.html

Министерският съвет (МС) прие в сряда промените в съдебния закон, т.нар. втори пакет от съдебната реформа, който цели осъществяването на едни най-значимите промени в системата за последните 25 години. Висшият съдебен съвет (ВСС) и по-точно мнозинството му, поддържащо статуквото, се обяви срещу промените, което очевидно не е повлияло на решението на МС, а според правосъдния министър Екатерина Захариева е осигурена и подкрепата на Народното събрание. Голям недостатък на проекта е, че твърде слабо засяга темата за абсолютната власт на главния прокурор, но пък сериозен плюс е, че предвижда сериозно демократизиране на управлението на съда. На редовите магистрати се дава право да изземват правомощия от шефовете си. Съдиите ще могат да предлагат предпочитани от тях магистрати за ръководители, а ВСС няма да има право да игнорира предложенията им. Въвежда се пряк избор на членовете на ВСС. Премахва се текстът от закона, който гласи, че главният прокурор е абсолютен шеф на всички прокурори, макар да се запазва правото му да заповядва надолу по веригата в писмен вид. Отделно се предвижда обвинител №1 да бъде подложен на много по-разширен парламентарен контрол. Законопроектът решава редица проблеми с атестирането и дисциплинарната дейност в система. Той урежда детайлно и новите правомощия на съдебния инспекторат, които бяха приети с промените в конституцията. На първо четене подкрепа има От думите на министър Екатерина Захариева се разбра, че засега съдебната реформа има достатъчна парламентарна подкрепа. Тя каза, че е говорила с ГЕРБ и с останалите участници в управляващата коалиция, включително с бившите партньори от АБВ. "Проведох консултацията с Реформаторския блок. Мисля, че те също ще го подкрепят, поне с такова усещане останах. От АБВ вече много категорично казаха, че ще подкрепят законопроекта, от Патриотичния фронт имаха някои въпроси, но останах с усещането, че те ще подкрепят духа на проекта. Надявам се това обещание да се изпълни и в зала. Дотук това са консултациите, които съм провела. Продължавам с останалите", декларира Захариева в Министерския съвет. Тя обясни и част от аргументите за предлаганото демократизиране на управлението на съда: "Сега административните ръководители фактически притежават властови ресурс, който определя доминиращата им роля и създава предпоставки за оказване на нерегламентирано влияние и натиск върху съдиите, а оттам върху процеса на правораздаването." Проектът бе обявен за приоритетен лично премиера Бойко Борисов преди няколко месеца. Съпротивата Засега съпротивата срещу реформата е концентрирана във Висшия съдебен съвет, но не е изключено обръщане на позициите и в Народното събрание, както се случи с конституционните промени. В края на миналата година т.нар. "историческият компромис" бе "опраскан" от всички парламентарни сили, които се подписаха под него. Целта бе да се осигури контрол на главния прокурор Сотир Цацаров върху прокуратурата и след преструктурирането на Висшия съдебен съвет на две колегии. Правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка в знак на протест, а ДСБ оттегли подкрепата си за управлението. Резултатът от опраскването е видим, защото хората на Сотир Цацаров и шефа на Върховния административен съд Георги Колев в момента имат пълен контрол върху прокурорската и съдийската колегия във ВСС. Съпротивата на кадровиците срещу промените в съдебния закон бе вдъхновена именно от опозицията на Колев срещу разширяването на съдийското самоуправление. Миналия четвъртък мнозинството на Цацаров и Колев отхвърли без аргументи целия проект. Абсурдното в случая бе, че така ВСС зачерта дори и собствените си предложения. Сотир Цацаров не присъства лично на заседанието. Сега се разбра, че шефът на ВАС е изпратил писмо от 40 страници, в което се обявява против голяма част от закона. Екатерина Захариева окачестви това поведение на ВСС като "абсурдно", "нелепо" и петно върху имиджа на страната. Шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов сподели оценката й, но допълни, че поведението на кадровиците може да се обясни и с наближаващите президентски избори.

Мързелив щрудел

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/myrzeliv-shtrudel-6055051

Най-сложното нещо в тази рецепта е стъргането на ябълките

Рекордно обезщетение за невинен новозеландец, лежал 20 г. в затвора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583651

Правителството на Нова Зеландия ще изплати рекордно обезщетение на мъж, прекарал 20 години в затвора за изнасилване и убийство, които той не е извършил, предаде Асошиейтед прес. Мъж, осъден несправедливо на доживотен затвор, стана милионер Тейна Пора ще получи 2,5 млн. новозеландски долара (1,8 млн. щатски долара), както и официално извинение. Това е най-високата компенсация, изплащана някога от Нова Зеландия

Министерството на културата ще съфинансира разкопките на Русокастрон

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583652

Министерството на културата ще съфинансира разкопките на Русокастрон. Това стана възможно след като проект на Регионалния исторически музей спечели държавна субсидия за редовни археологически проучвания на крепостта през 2016 година. Финансовата подкрепа от Министерство на културата е 5 000 лева. Тя се прибавя към осигуреното финансиране от 33 000 лева от Община Камено. Целта е да се проучи цитаделата на крепостта, след което да се пристъпи към косервационно-реставрационни работи на разкритите структури. Работата ще извърши екип на РИМ Бургас с...

Наемател съди варненските „Пазари“ за 193 хил. лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=323650

Общинската фирма „Пазари“ във Варна е осъдена да заплати 193 000 лева като обезщетение на наемател. Гражданското дело е заведено през 2015 година. Това стана ясно при представянето на отчета на дружеството за миналата година пред комисията по собственост и стопанство към местния парламент, предаде репортер на Moreto.

Роналдо застигна Фиго

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5581322

В мача срещу Исландия (1:1) Кристиано Роналдо настигна друга португалска легенда Луиш Фиго. Двамата имат по 127 мача за националния тим. Кристиано дебютира през 2003 г. и със сигурност има още години пред себе си. Звездата на „Реал“ (Мадрид) е и голмайстор №1 за родината си с 58 попадения. Втори е Паулета с 47, пред Еузебио с 41 и Фиго с 32.
В мача срещу Исландия (1:1) Кристиано Роналдо настигна друга португалска легенда Луиш Фиго. Двамата имат по 127 мача за националния тим. Кристиано дебютира през 2003 г. и със сигурност има още години пред себе си. Звездата на „Реал“ (Мадрид) е и голмайстор №1 за родината си с 58 попадения. Втори е Паулета с 47, пред Еузебио с 41 и Фиго с 32.

От утре започва приемът за държавните и общинските училища след VII клас

http://www.cross.bg/klasirane-ychastie-klas-1511435.html

/КРОСС/ От утре (16 юни 2016 г.) започва подаването на документи за участие в приема на ученици в държавните и в общинските училища за учебната 2016/2017 г. след завършен VII клас, съобщава пресцентърът на МОН. Документите, които учениците подават в определените от РИО училища гнезда, включват:заявление за участие в класиране с подредени желания по образец;удостоверение за завършен VII клас /копие и оригинал/;служебна бележка с резултатите от НВО с допълнителен модул (копие на служебната бележка за оценките от положените приемни изпити, когато кандидатстват в друга област);акт за раждане на ученика;копие на медицинско свидетелство, издадено от лекуващия лекар на ученика (ако кандидатства в професионална гимназия). Класирането се извършва електронно и списъците с приетите ученици на първи етап на класиране се обявяват до 27 юни 2016 г. Записването на приетите в първото класиране или подаването на заявления за участие във втори етап на класиране е от 28 до 30 юни 2016 г. Повече информация може да се намери на сайтовете на съответните регионални инспекторати по образованието (РИО).  

България ще подкрепи създаването на щабна структура на НАТО в Румъния

http://www.cross.bg/rymuniya-plevneliev-bulgariya-1511434.html

/КРОСС/ Енергийната зависимост е най-голямата слабост на Югоизточна Европа и изграждането на модерна енергийна инфраструктура и свързването на националните газопреносни и електрически мрежи трябва да бъде общ приоритет. Това беше позицията на президентите Росен Плевнелиев и Клаус Йоханис, които разговаряха днес на „Дондуков" 2. По покана на българския държавен глава, президентът на Румъния Клаус Йоханис е на двудневно официално посещение у нас. На срещата двамата държавни глави отново подчертаха важността от издигането на двустранните отношения между България и Румъния на равнище стратегическо партньорство. Българският държавен глава заяви, че за страната ни е изключително важно интерконекторът с Румъния да влезе в експлоатация възможно най-скоро и да бъде реверсивен. Тази междусистемна газова връзка е част от бъдещия енергиен коридор по оста Север-Юг и в рамките на визитата си президентът Йоханис ще посети строителната площадка край българския град Мартен. „Реализацията на Южния газов коридор и междусистемните връзки със съседните страни са единствената възможност в краткосрочен план Югоизточна Европа да подобри своята енергийна сигурност", категоричен беше президентът Плевнелиев

Руските „командоси“ с нова атака

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5581317


Мисията е почти изпълнена - Русия е на един косъм от раздяла с Евро 2016 заради хулиганите. Бойната бригада от „воини“ атакува Лил, където ще е мачът Англия - Уелс. Целта бяха фенове и на двата британски отбора. УЕФА веднага реагира - това е последно предупреждение за Русия.
Акцията започна във вторник през нощта.
Мисията е почти изпълнена - Русия е на един косъм от раздяла с Евро 2016 заради хулиганите. Бойната бригада от „воини“ атакува Лил, където ще е мачът Англия - Уелс. Целта бяха фенове и на двата британски отбора. УЕФА веднага реагира - това е последно предупреждение за Русия. Акцията започна във вторник през нощта.

Мъж загина, след като кола се заби в дърво

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583650

Мъж загина на място след удар в дърво край Асеновград. Сигналът е подаден към 15.10 часа на телефон 112, съобщиха от ОД на МВР Пловдив. Според първоначалните данни на входа на село Долнослав лек автомобил "Лада" с кърджалийска регистрация се блъснал в крайпътно дърво. Незабавно са били изпратени екипи на полицията, бърза помощ и пожарната. Наложило се е използване на специализирана техника за изваждане на хората от колата. Кола се блъсна в дърво заради отнето предимство ...

Виж принц Уилям на корицата на гей списание

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5581297

Виж принц Уилям на корицата на гей списаниеЗа първи път в историята член на британското кралско семейство се снима за корица на гей списание. Принц Уилям се появи на първа страница на британското издание за хомосексуалисти "Attitudе", за да заяви позицията си срещу лошото отношение към хората заради тяхната сексуалност. „Никой не трябва да бъде тормозен заради сексуалността си или по

Анцуг донесъл късмет на Унгария

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5581311

Със странен талисман може да се похвали националният отбор на Унгария. Тимът на Бернд Щорк стартира участието си на Евро 2016 с успех над Австрия с 2:0. След победата в сензация се превърна 40-годишният страж Габор Кирали, който е и най-старият играч на турнира. Интересното е, че той пази със сиво долнище, което е негова запазена марка.
Със странен талисман може да се похвали националният отбор на Унгария. Тимът на Бернд Щорк стартира участието си на Евро 2016 с успех над Австрия с 2:0. След победата в сензация се превърна 40-годишният страж Габор Кирали, който е и най-старият играч на турнира. Интересното е, че той пази със сиво долнище, което е негова запазена марка.

Нов Културен табиет ни връща във времето на Алеко

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269362_%D0%9D%D0%BE%D0%B2+%D0%9A%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B5%D0%BD+%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%B5%D1%82+%D0%BD%D0%B8+%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%B

 Бутикова изба Карабунар представя новите брандове на най-културната напитка – Културна Отлежала, Културна Люта, Културна Оригинална ракия и гордостта  на майсторите, отлежала минимум 6 години в дъбови бъчви - Резерва. Продуктът на Карабунар се отличава с име и марка, които целят да достигнат до потребители, имащи силна връзка с културата, историята и качественото питие. Хора, които изпитват носталгия към “доброто старо време”, но същевременно винаги са наясно с най-модерните тенденции, пътуват много и са граждани на света. Това е ракия, която би пил Алеко, а не Бай Ганьо.

 
Културна се произвежда в лимитирани количества от собствени лозя червен мискет - старият местен български винен сорт със сладки и сочни зърна, зреещи по слънчевите склонове на местността Шаровица, получила името си заради голямото разнообразие на почвите. Освен, че изба Карабунар е в плодороден район със силни лозаро-винарски традиции, гаранция за доброто качество и чистотата на Културна ракия е и старата класическа технология на производство, запазена и до днес от майсторите на Карабунар. Гроздето от собствени лозя се бере в най-подходящия момент с идеален баланс на киселини и захари, винифицира се, така както се е правело едно време и както сега се правят набиращите популярност по света „натурални“ вина. 
 
Със старта на кампанията, Карабунар стартира инициативата „Клуб на културните дейци“. В него ще членуват най-уважаваните артисти, академици и общественици, които са част от съвременното Културно движение в България. През следващите няколко месеца Културна ракия ще покани всички тях на тайни сбирки, където освен ракията, ще бъдат презентирани Отлежалите традиции в храненето, Оригиналните начини за поднасяне на питието и Лютите форми на изкуство. В компанията на трите типа ракия, нашите съвременни културни дейци ще си спомнят за собствените истории, ще ни разкажат за своите табиети и ще вдигнат тост за културата. 
 
Културна ще представя членовете на Клуба и техните културни табиети в секцията „Клуб на културните дейци“ на новия сайт www.kulturna.bg.  В клуба може да се включи и всеки, който отговори на въпросите в теста „Провери що за Културен деец си“ на официалната Facebook страница и сподели грамотата, с която се е сдобил хаштаг #културна #ракия #oтлежала #културнодвижение #културендеец.
 
Традиционната технология на производство, запазена и до днес от майсторите на Карабунар и плодородния район със силни винаро-лозарски традиции са гаранция за доброто качество и чистотата на златната напитка. На минимум 3 годишното отлежаване в дъбови бъчви, Културна дължи уникалния си вкус и кехлибарен цвят. 
 
 
 
КУЛТУРНА РАКИЯ НЕ Е ЗА СПЕЦИАЛНИ
СЛУЧАИ, НО Е ЗА СПЕЦИАЛНИ ХОРА.
 

Драгомир Стойнев смята, че БСП има сили и сама да спечели президентските избори

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583648

БСП има сили за успешно представяне на президентските сили и при самостоятелно участие. Това заяви в Шумен, където днес е на посещение, членът на изпълнителното бюро на социалистическата партия Драгомир Стойнев. „Това са избори, на които е важно какъв ще бъде кандидатът за президент. Хубаво е да има промяна и е хубаво да има разделение на институциите", коментира той. По думите му, ГЕРБ вече проявава симптоми на партия която се изхабява. „Ние сме готови, няма никакъв проблем, но ще се радваме и на общ фронт, защото опозиция не сме само ние. Хор...

75 къщи в Приморско останаха без вода

https://www.24chasa.bg/region/article/5581284

75 къщи в Приморско останаха без водаДесетки семейства в местността Узунджата край Приморско са заплашени да бъдат без вода. Причината - вчера от ВиК-дружеството спрели централния водопровод заради неизплатена вода от живеещите в импровизирания квартал. От дружеството твърдят, че водопроводът е незаконен. От вчера 75-те къщи в Узунджата са без вода.

Шрек се завръща с нови филми

http://offnews.bg/news/n_1/n_631133.html

Каквото и да излезе през годините от "Дриймуъркс", нищо не можа да подобри успехите на филмите за Шрек, които се превърнаха в най-успешната поредица на студиото, пише "Индепендънт". И докато първа и втора част бяха приети радушно от публика и критика, то трета и четвърта бяха по-скоро зле направен опит за изкарване на още пари. Може би именно финансовите успехи на поредицата обаче са в основата на желанието на "Дриймуъркс" да възродят света на зеленото чудовище. Засега се знае, че компанията на Крис Меледандри - "Илюминейшън Ентъртейнмънт", е поела контрола над бъдещите филми. Фирмата е най-известна с двете части на "Аз, проклетникът", "Лоракс" и "Миньоните". Част от заданието ѝ е да претвори съществуващата вселена на Шрек в нова поредица.

Зала „Сливен" готова за Димитровден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583454

Ремонтът на зала „Сливен" ще приключи до Димитровден. За довършването на строителните дейности по договор ще бъдат изплатени 1,2 милиона лева, съобщи кметът на община Сливен Стефан Радев. Средствата са осигурени от облигационния заем. Предстои ремонт на вътрешни помещения - настилки, стени, тавани, озвучителни системи, монтирането на органа, платформа за хора с увреждания, вертикална планировка, външни връзки, както и свързването с ТЕЦ и електроразпределение. Цялата сума от 40 000 евро за възстановяването на музикалния орган, в специализирана ...

AFP: Великобритания налага „абсолютно вето“ за създаването на армия на ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=323648

В сряда министърът на отбраната на Великобритания Майкъл Фелън заяви, че страната му налага „абсолютно вето“ на всякакви планове за създаването на армия на Европейския съюз, предава AFP. „Великобритания налага абсолютно вето на всякакви действия, насочени към създаването на армия на ЕС, и това не е било предлагано“, коментира Фелън пред репортери в кулоарите на срещата на министрите на отбраната на страните членки на НАТО в Брюксел.

Хърватският зам.-премиер Томислав Карамарко подаде оставка

https://www.actualno.com/balkani/hyrvatskijat-zam-premier-tomislav-karamarko-podade-ostavka-news_545299.html

Лидерът на Хърватската демократична общност /ХДО/ Томислав Карамарко подаде оставка от поста на вицепремиер в кабинета на Тихомир Орешкович, съобщиха Хина и ТАСС. Оставката дойде само няколко часа след като специална хърватска комисия за конфликт на интереси съобщи резултата от своето разследване, според което "Карамарко се намира в ситуация на конфликт на интереси" в работата си като правителствен ръководител. При обявяването на оставката в централата на ХДО до Карамарко бяха всички ми

Прокуратурата обяви новите винетки за незаконни

https://www.actualno.com/society/prokuraturata-objavi-novite-vinetki-za-nezakonni-news_545297.html

Тарифата за новите цени на винетките е незаконна и трябва да бъде отменена. Това е становището на Върховната административна прокуратура, съобщи бТВ. Вчера Административният съд е разгледал делото и прокуратурата е подкрепила жалбите. Обжалва се не ценообразуването, а начинът на приемане на постановлението - без обществено обсъждане. Ресорният министър Лиляна Павлова обаче подчерта, че делото далеч не е предрешено. "Това дело и тази жалба не е по цената и ценообразуването на винетните стикери

Сребърни предмети от римско време са открити в Шотландия

https://www.actualno.com/interest/srebyrni-predmeti-ot-rimsko-vreme-sa-otkriti-v-shotlandija-news_545195.html

Археолози откриха в Шотландия повече от сто изделия от сребро, изработени през IV-V в. Новооткритите артефакти попълват колекция от по-рано намерени три сребърни предмета, които вероятно са принадлежали на галите. По-подробно за работата на археолозите се разказва в последния брой на сп. Antiquity. Територията на разкопките не била избрана случайно – преди няколко години на същото място са открити два каменни кръга, направени от човешки ръце. Единият от тях се отнася към неолита, а друг

Арестуваха компютърен специалист от "Монсак Фонсека" заради Panama Papers

https://www.actualno.com/europe/arestuvaha-komputyren-specialist-ot-monsak-fonseka-zaradi-panama-papers-news_545302.html

Служител на клона на панамската правна кантора „Монсак Фонсека” в Женева е бил арестуван по подозрения в изтриване на огромно количество конфиденциална документация. Това е разбрал от свои източници вестник „Льо Темпс”, цитиран от АФП. Става въпрос за служител по компютърната поддръжка на офиса, който в момента е временно задържан от властите. Кантората „Мосак Фонсека” влезе в полезрението на широката световна общественост в началото на април, когато ба

Макс Телеком излъчи на живо през 4G мрежата си финала на ралито за супер автомобили

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269361_+%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D1%81+%D0%A2%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BC+%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D1%8A%D1%87%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+4G+%D0%BC%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D1%82%

 Телекомуникационният мобилен оператор Макс излъчи на живо вчера финала на сезон 2016 на ралито за суперколи в България „Премиум Рали София – Свети Влас“. Победител в него стана автомобил Porsche Turbo S TechArt с най-много събрани точки от различните изпитания. Почитателите на луксозните автомобили имаха възможността да гледат през 4G мрежата на Макс над 2 часа видео в реално време от старта и финала на атрактивното рали. Пълните записи от старта и от финала може да бъдат гледани в интернет.

В четиридневното рали, провело се по маршрута Свети Влас – Разлог – Солун – Сандански - София, участваха 36 екипажа. По регламент участниците преминаваха през различни етапи. Един от тях, т.нар. „Точна езда“, представляваше определен участък за изминаване с точно ограничение на скоростта за насърчаване безопасното шофиране на мощни автомобили. Финалът на ралито пред хотел „Маринела“ в София беше открит от лимузина Rolls-Royce Ghost от Eurolink с кордон от над 15 мотора, част от клуба на Sofia Riders. Един от любопитните моменти на финала беше „Конкурс за генерация“ – всеки участник трябваше да форсира двигателя, докато преминава през финала, като демонстрира звука на своя автомобил. Победителят в това изпитание беше избран с аплодисментите на публиката.

 „Радваме се, че излъчихме отново интересно мероприятие на живо през супер бързата ни 4G мрежа. За нас е удоволствие да демонстрираме по такъв полезен за потребителите начин предимствата на 4G технологията за скоростен обмен на данни“ – коментира изпълнителният директор на Макс Нейчо Величков.  

Хванаха 20-годишен дилър в Студентски град

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5581286

При полицейска акция е задържан 20-годишен мъж за притежание на голямо количество наркотици, съобщават от пресцентъра на МВР. С прокурорско постановление му е наложена 72-часова мярка за неотклонение, и е привлечен като обвиняем за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества.
Планираните полицейски действия са осъществени на
При полицейска акция е задържан 20-годишен мъж за притежание на голямо количество наркотици, съобщават от пресцентъра на МВР. С прокурорско постановление му е наложена 72-часова мярка за неотклонение, и е привлечен като обвиняем за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества. Планираните полицейски действия са осъществени на

Станислав Ангелов и Андрей Желязков са новите ръководители в "Левски"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/06/15/2777990_stanislav_angelov_i_andrei_jeliazkov_sa_novite/?ref=rss


Станислав Ангелов е новият спортен директор на "Левски", а Андрей Желязков бе назначен за генерален мениджър на клуба.

Те бяха представени от новия председател на управителния съвет на сините Николай Илиев, който ги определи като "точните хора" за тези постове.

"Направил съм добър избор, познавам се с двамата отлично, с Желязков се познавам отдавна, аз бях футболист, но това, с което се захваща, го довежда до успешен край. За Станислав мога само добри думи да кажа,...

ЕК потвърди за спрени пари по две мерки по ПРСР

http://offnews.bg/news/n_1/n_631131.html

Европейската комисия потвърди, че има спрени плащания по Програмата за развитие на селските райони .  Това обяви говорителят на ЕК за земеделието и развитие на селските райони Даниел Росарио.  Прекъснати са плащания по две от мерките, а причината е съмнения относно тяхното приложение, обясни Росарио.  Сумите, за които става въпрос, са много малка част от 2,3 милиарда евро, които България ще получи за развитие на селските райони в настоящия финансов период. Прекъсванията и отлаганията на плащания са временни мерки от превантивен характер, и ако не бъдат открити нередности, отложените суми ще бъдат изплатени на по-късен етап, уточни той.  В момента Европейската комисия обсъжда въпроса с българските власти според обичайната и нормална процедура. Ясна представа за размера на финансовите корекции, които могат да се наложат, ако въобще има такива, ще може да се получи само след като бъде завършена тази процедура. Сумите, за които става въпрос, са значително по-ниски, от това, което беше представено в някои медии, подчерта Росарио.  След като стана ясно, че има спрени евросредства по ПРСР Министерството на земеделието и храните даде спешен брифинг, на който да опровергае информацията.  Зам.-министър Васил Грудев беше категоричен, че тази информация е невярна и че средства няма да бъдат спирани, няма и наложени санкции. Грудев уточни, че в момента срещу България има 9 процедури за нарушения по ПРСР, но за финансови санкции не може да се говори, тъй като те подлежат на проверка. От БСП представиха писмо на ЕК, с което опровергаха думите на зам.-министъра.  Земеделският министър Десислава Танева и вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев обявиха, че твърденията за спрени европари са лъжа, а премиерът Бойко Борисов обяви , че не разбира желанието да ни спрат еврофондовете.  След обявеното от Росарио от БСП обявиха, че изявлението на говорителя на ЕК за земеделието и развитие на селските райони само потвърждава казаното от представители на БСП. 

Делян Пеевски се сдоби с нова фирма

http://www.mediapool.bg/delyan-peevski-se-sdobi-s-nova-firma-news250452.html

Депутатът от ДПС Делян Пеевски, който преди три месеца обяви излизането си от бизнеса в България, е внесъл на 14 юни в деловодството на Народното събрание декларация, че е придобил нова компания. Става дума за чуждото дружество "Proof Method Marketing", за което не се знае къде е регистрирано. От декларацията на депутата става ясно, че той е собственик на 100% от фирмата. През пролетта Пеевски започна да преструктурира бизнеса си по неясни причини. В края на март депутатът обяви, че занапред няма да развива бизнес проекти в България. Впоследствие премиерът Бойко Борисов обяви, че Пеевски напуска страната и няма как вече да е "дъвка". Въпреки твърденията за оттегляне в последните 1-2 месеца Пеевски придоби пълен контрол върху веригата "Техномаркет", а майка му му прехвърли изцяло семейния медиен бизнес. Депутатът не е ходил на основната си работа в Народното събрание от 19 февруари, като за всичките си отсъствия е представил уважителна причина.

Скална маса се срути върху джип във Велико Търново

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583649

Скална маса се срути върху път във Велико Търново. При свличането на земната маса е смачкан преминаващ по пътното платно джип. При инцидента няма пострадали хора. Чистят отводнителните шахти в целия град Заради активизиралото се свлачище временно е преустановено движението по пътя Велико Търново - Арбанаси - Горна Оряховица, информираха от Областната дирекция на МВР. Движението в района ще бъде спряно до почистването на пътното платно от падналите скални късове....

Плевнелиев: Туризмът, образованието и енергетиката са потенциални сфери на партньорство между България и Южна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/5581290

Плевнелиев: Туризмът, образованието и енергетиката са потенциални сфери на партньорство между България и Южна Корея България е създала оптималните условия за реализиране на нови южнокорейски инвестиции на територията си. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с министъра на външните работи на Република Корея Юн Бюнг-се, който е на посещение у нас. „Надявам се в най-скоро време да видим повече корейски инвестиции в България“, заяви държавният глава.

Китайски телевизионен екип снима празника на млякото в Момчиловци

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2016/06/15/2777999_kitaiski_televizionen_ekip_snima_praznika_na_mliakoto/?ref=rss


Китайски телевизионен екип снима в село Момчиловци рекламен клип за киселото мляко, съобщи кметът Сийка Суркова пред БТА. По думите й за милиони китайци това е "селото на дълголетието" като резултат от популярността на разпространяващото се от 2009 г. в Шанхай мляко с марка "Момчиловци".

Тв екипът е воден от представители на китайската компания, която произвежда и пласира в Китай млякото "Момчиловци". Рекламният сюжет се завърта на около селския празник, показва пъстри родопски...

Френски фотограф е пребит в София, защото засякъл автомобил

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/15/2777987_frenski_fotograf_e_prebit_v_sofiia_zashtoto_zasiakul/?ref=rss


Френският фотограф Пиер Марсо, работещ на свободна практика в България, е бил пребит след инцидент на пътя между автомобила му и "Ауди А6".

Марсо е нападнат малко преди обяд днес, в района на Сточна гара в София, след като засякъл с автомобила си аудито. Не е станала катастрофа, а водачът на засечената кола го е настигнал на кръстовището на ул. "Марин Дринов" и ул. "Асен Златаров", препречил е пътя му и така го е принудил да спре. След това му е нанесъл побой и е избягал.
...

Еколози на протест: Един подпис ни дели от застрояване на Карадере

http://offnews.bg/news/n_1/n_631134.html

Министерство на регионалното развитие и благоустройството предвижда да разреши застрояването на един от последните неурбанизирани плажове по Черноморието – Карадере, като одобри заданието за нов общ устройствен план на община Бяла.  Протест пред МРРБ се свиква в петък от 8,30 ч., съобщи "За да остане природа в България" Управляващите обещаха, че последните незастроени плажове като Иракли, Карадере и Корал ще са "плажове за природосъобразен туризъм". Вместо да последват предложенията на гражданите за тяхното реално запазване чрез създаването на зона "В", която да е 1 километър непосредствено зад трите плажа и в нея също да се забранят всички дейности, свързани със строителство, правителството е тръгнало към окончателното унищожаване на плажовете по схема, твърдят еколозите. Държавата разделя на части плажовете като Карадере, Иракли и Корал, слага ново име на по-голямата част от тях и оставя незастроено само малко парче от плажовете, на принципа „И вълкът сит, и агнето цяло”, предупреждават природозащитниците. Така стана вече на Иракли, където част от плажа е обявена, че се казва „Вая“ и там вече има чадъри и шезлонги за 36 лева на ден. През изминалия уикенд природозащитници почистиха за 14 пореден път целия плаж Иракли. Коалицията „За да остане природа в България” предупреждава, че регионалното министерство очевидно няма никакво намерение да ревизира заданието за нов общ устройствен план на община Бяла. В него влизат като заварено положение всички незаконни устройствени планове, приети от общината без екологична оценка, и така се осигурява вече законното застрояване на цялата територия от Бяла до Шкорпиловци. Всеки момент министър Лиляна Павлова може да подпише заповедта за одобряване на заданието и пускане на конкурса за изпълнител на новия общ устройствен план. „На един подпис разстояние сме от това да узаконят беззаконието и да застроят Карадере”, предупреждават природозащитниците в поканата за протеста.  Кой си поръча да вземе под наем плажа Карадере, питат природозащитниците.

Съдии и прокурори ще декларират подаръци над 1000 лв.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583647

Съдии, прокурори и следователи ще декларират имуществото си в страната и чужбина, което включва имоти, коли, банкови сметки и кредити над 10 хиляди лева, подаръци над 1000 лева, дялове в дружества, както и имуществото на съпрузи, деца и лица, с които живеят. Това предвижда вторият пакет от промени в закона за съдебната власт, одобрени на днешното правителствено заседание. Френският посланик: Съдебната реформа в България върви в добра посока Промените засилват самоупр...

Губернаторът на Токио подаде оставка след обвинение за злоупотреби

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5581274

Губернаторът на Токио Йоичи Масудзое подаде оставка заради обвинения, че е злоупотребил със средства от политически фондове, съобщава БНТ. Твърди се, че е похарчил парите от дарения за лични цели.
С тях плащал в ресторанти, за хотели по време на частни пътувания. Купувал и различни стоки - от книги до копринени ризи.
Губернаторът на Токио Йоичи Масудзое подаде оставка заради обвинения, че е злоупотребил със средства от политически фондове, съобщава БНТ. Твърди се, че е похарчил парите от дарения за лични цели. С тях плащал в ресторанти, за хотели по време на частни пътувания. Купувал и различни стоки - от книги до копринени ризи.

Р. Плевнелиев: Туризмът, образованието и енергетиката са потенциални сфери на партньорство между България и Ю. Корея

http://www.cross.bg/bulgariya-koreya-byung-se-1511433.html

/КРОСС/ България е създала оптималните условия за реализиране на нови южнокорейски инвестиции на територията си, заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с министъра на външните работи на Южна Корея Юн Бюнг-се, който е на посещение у нас. „Надявам се в най-скоро време да видим повече корейски инвестиции в България", заяви държавният глава. Министър Юн Бюнг-се и президентът Росен Плевнелиев се съгласиха, че добрият диалог между Южна Корея и България трябва да бъде запазен и задълбочен в различни области от интерес на двете страни. Туризмът, образованието и енергетиката бяха посочени като потенциални сфери на бъдещо партньорство. Според държавния глава доброто партньорство с България ще помогне на Южна Корея да установи успешен и дългосрочен контакт с Европейския съюз. Министър Юн Бюнг-се изрази готовност да продължи да окуражава южнокорейския бизнес да се възползва от потенциала на България като дестинация за реализиране на нови проекти. Бюнг-се поздрави Росен Плевнелиев за успешното председателство на България на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Президентът покани държавният глава на Корея Пак Гън-хе да посети България, за да бъде продължена работата по установените взаимни приоритети.    

Еврокомисията е спряла плащанията за биоземеделие и фотоволтаици

http://www.mediapool.bg/evrokomisiyata-e-spryala-plashtaniyata-za-biozemedelie-i-fotovoltaitsi-news250451.html

Европейската комисия е спряла плащанията по две мерки по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) заради пропуски и съмнения за нередности. Едната е за изграждането на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) по ПРСР 2007 – 2013 по мерки 311 и 312 на обща стойност 2 млн. евро. Другите спрени плащания са за биологично земеделие (мярка 11) по ПРСР 2014 – 2020 г. за 14 млн. лв. Това стана ясно от изявление на говорителя на ЕК за земеделието и развитие на селските райони Даниел Росарио и разяснения на зам.-министъра на земеделието Васил Грудев пред Mediapool. Липсата на конкретна информация бе една от причините за разразилата се публична публична кавга между БСП и ГЕРБ дали има спрени плащания по ПРСР и колко пари губим. Плащанията по Програмата за развитие на селските райони вървят и по всички останали мерки плащанията се възстановяват от страна на ЕК, увери министърът на земеделието Десислава Танева. Според Грудев проблемът идва от интерпретацията на писмо от ЕК до българските власти от 29 април 2016 г. "БСП решиха да използват писмото за политически дивиденти", коментира Грудев. Депутатът от "БСП лява България" Жельо Бойчев заяви, че има опасност за връщане на средства от българския бюджет по ПРСР, като размерът им предстои да се уточни. Преди ден лидерът на социалистите Корнелия Нинова далеч по-уверено обяви, че става дума за над 1 млрд. лева.   Въпросът е бил обсъден и на заседанието на правителството в сряда. "Не мога да разбера тая омраза, която те кара да градиш политика на базата на лъжата и да я тиражираш всеки ден", възмущава се премиерът Бойко Борисов. За първи път спрени плащания при ГЕРБ   Това е първо спиране на плащания по еврофондовете в мандат на ГЕРБ. Досега еврофондове бяха спирани само при управлението на БСП и коалиция. Именно този факт беше използван от Нинова да заяви тържествуващо, че рухна митът "на тях им ги спират, на нас ни ги пускат". На практика стопирането засяга единствено мярка 11 – биологично земеделие за новия програмен период, защото ЕК няма да възстанови тези плащания, докато пропуските не бъдат отстранени.   Проблемът е в сертификацията на биологичните продукти. Забележката по този въпрос е била от страна на генерална дирекция "Здравеопазване", обясни Васил Грудев. "Европейската комисия провежда редовни одити във всички страни членки, за да осигури правилното управление на европейските фондове. Плащанията по Програмата за развитие на селските райони в България продължават на регулярна основа, така както са планирани.   Плащания по две от мерките в момента са прекъснати поради съмнения относно тяхното приложение. Сумите, за които става въпрос, са много малка част от 2.3 милиарда евро, които България ще получи за развитие на селските райони в настоящия финансов период. Прекъсванията и отлаганията на плащания са временни мерки от превантивен характер, и ако не бъдат открити нередности, отложените суми ще бъдат изплатени на по-късен етап", се казва в изявлението на говорителя на ЕК за земеделието и развитие на селските райони Даниел Росарио.   Той посочва, че в момента Европейската комисия обсъжда въпроса с българските власти според обичайната и нормална процедура.   "Ясна представа за размера на финансовите корекции, които могат да се наложат, ако въобще има такива, ще може да се получи само след като бъде завършена тази процедура. Сумите, за които става въпрос, са значително по-ниски, от това, което беше представено в някои медии", се казва още в изявлението на Росарио. ЕК не е заверила плащания за 552 млн. евро за 2015 г.   Европейската комисия не е заверила плащанията за 2015 г. в размер на 552 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2014 г., защото докладът на Сертифициращия орган не е приет. Средствата обаче са възстановени, заяви министърът на земеделието Десислава Танева. Сертифициращият орган проверява направените плащания по ПРСР от фонд "Земеделие" и трябва да установи дали всичко е наред или има и пропуски. Сертифициращият орган по ПРСР се избира от Министерството на земеделието и обикновено е голяма международна одиторска компания. ПРСР е единствената европрограма, чийто сертифициращ орган не е Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС".   За финансовата 2015 г. за Сертифициращ орган на плащанията по ПРСР за първи път беше избрана одиторската компания "Гран Тортън". Това стана с пряко договаряне, след две провалени обществени поръчки и риск да бъдат изпуснати всички срокове. "Делойт", която преди това заверяваше плащанията по ПРСР, обжалва решението във Върховния административен съд, но няма информация как е приключило делото. От публикуваното писмо на ЕК до българските власти обаче става ясно, че има проблем с доклада на Сертифициращия орган и по тази причина са изискани допълнителни проверки и документи.   Забележките на ЕК са свързани основно с три мерки по ПРСР за миналия програмен период - за агроекология, Натура 2000 и общински проекти. По отношение на плащанията за агроекология (мярка 214) и по Натура 2000 за земеделски земи (мярка 2013) г. е установено, че има разминаване. Посочено е, че "Гран Тортън" е била избрана в края на януари 2016 г. и на практика не е имала възможност да провери на място произведените биозеленчуци и плодове през 2015 г. В същото време от "Гран Тортън" са декларирали, че са направили проверка за плащанията по Натура 2000 за земеделски земи, които са по същото време, както и за биозеленчуците и плодовете. Така в ЕК възниква въпроса как са успели за едното да направят проверки на място, а за другото не. Този отговор трябва да се даде от одиторската компания, коментираха от Министерството на земеделието пред Mediapool. Най-вероятно тази нередност е накарала ЕК да спре плащанията по мярката от новия програмен период (мярка 11), за което в сряда съобщиха официално от Брюксел.   Приет е екшън план за изчистване на допуснатата грешка, който в момента се изпълнява, каза Васил Грудев. Той очаква след неговото изпълнение плащанията да бъдат отново възстановени.   Брюксел е установил нередност в доклада на "Гран Тортън" и по отношение на общинската мярка 321. Одиторът е изчислил допуснатите грешки по тази мярка в размер на 49 494 евро, но според ЕК сумата е значително по-голяма и е за над 7 млн. евро. ЕК е дал срок на българските власти за отстраняване на допуснатите грешки до октомври, за когато е насрочена нова среща в Брюксел. Запознати с проблематиката коментираха пред Mediapool, че не си спомнят да е имало случай, при който ЕК да не завери плащания за изминала година. Най-вероятно докладът на Сертифициращия орган ще бъде заверен, но страната ни ще отнесе финансови санкции, заради допуснатите нарушения и грешки. Десислава Танева каза, че грешката в направените разплащания е под 2% и в този случай санкции няма. Тя добави, че в най-лошия вариант, дори ако след всички допълнителни искания, ЕК не получи увереност за сметките, тя сама ще направи одит. Но дори и тогава никакви суми от тези милиарди, които се сертифицират, няма да бъдат изискуеми, защото те вече са възстановени от Еврокомисията, твърди Танева. Ако бъдат наложени финансови корекции, те ще бъдат приспаднати от ЕК от бъдещите плащания. България е в помирителни процедури за около 300 млн. евро   До момента ЕК е наложила финансови санкции за 26 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони за предишния програмен период (2007-2013 г.), видно от публикуван документ на сайта на Министерството на земеделието. Отделно вървят шест помирителни процедури с искане от страна на ЕК за налагане на финансови санкции за около 300 млн. евро. По две от тях сумата е намалена и към момента възлиза на около 47 млн. евро. За две от процедурите обаче санкциите все още на са дори обявени. Санкцията за проблемите с обществените поръчки по общинските проекти е намалена от 235 на 28.4 млн. евро, но все още няма окончателно решение. Наказанието за двойното финансиране на фотоволтаиците е намалено от 28.2 млн. евро на 4.7 млн. евро, но все още се чака окончателното решение. В съвсем начален етап е процедурата за финансовата корекция за къщите за гости и луксозни возила. Официално сума не е посочена. Неофициално се твърди, че ЕК е поискала около 100 млн. евро, но най-вероятно след помирителната процедура наказанието ще падне до 30 млн. лв.   Борисов: Не разбирам тая омраза   "Аз никога не съм пожелавал на когото и да било да се спират фондове, защото това са пари за хората, за държавата, за България. Това е просто безотговорно. Сигурно, ако на тях им дадат право в Брюксел, първи те ще спрат фондовете за България, само да е зле кабинетът в момента, без да мислят, че това удря държавата", коментира премиерът Борисов пред министрите, цитиран от стенограмата на правителственото заседание.   И казва, че за съжаление, всички коментари се чуват и в Европа.   "Хората не могат да ни разберат – искаме да ни спрат фондовете ли, искаме да ни спрат програмите ли, какво искаме, това ли ни е желанието? А всъщност тези пари не отиват нито в ГЕРБ, нито в БСП, нито в която и да е партия – те отиват в бизнеса, в общините, отиват при хората реално", продължава Борисов, който не намира за нужно да коментира проблемите, открити от ЕК.   Вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев отбеляза, че програмата за селските райони е приключила в края на 2015 г. "Как могат да ни я спрат като тя свърши? Най-любопитното е как могат да не ни възстановят пари, които вече са платени – да почнем оттам. Иначе кореспонденция с Европейската комисия има всякаква и да прави истерия някой на база едно писмо от ЕК означава, че изобщо не е в течение какво съдържа кореспонденцията с Комисията", коментира Дончев.

Еврокомисията не е заверила плащания за 552 млн. евро по селската програма

http://www.mediapool.bg/evrokomisiyata-ne-e-zaverila-plashtaniya-za-552-mln-evro-po-selskata-programa-news250451.html

Европейската комисия не е заверила плащанията за 2015 г. в размер на 552 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 – 2014 г. Част от тази сума вече е възстановена, но от изказванията на министъра на земеделието Десислава Танева не стана ясно каква. Плащанията по две мерки по Програмата за развитие на селските райони са временно спрени до изчистване на грешките и ако не бъдат открити ще бъдат възстановени отново, съобщи Европейската комисия. От съобщението не се разбира кои са мерките и дали са по предходния или настоящия програмен период, но най-вероятно става дума за новия. България и ЕК спорят за плащания в размер на около 300 млн. евро по ПРСР 2007-2013 г., по които вървят т.нар. помирителни процедури, видно от публикуван документ на страницата на Министерството на земеделието и храните. В същото време трети ден продължава публичната кавга между БСП и ГЕРБ дали има спрени плащания по ПРСР и колко пари губим. Въпросът е бил обсъден и на заседанието на правителството в сряда. "Не мога да разбера тая омраза, която те кара да градиш политика на базата на лъжата и да я тиражираш всеки ден", възмущава се премиерът Бойко Борисов. "Аз никога не съм пожелавал на когото и да било да се спират фондове, защото това са пари за хората, за държавата, за България. Това е просто безотговорно. Сигурно, ако на тях им дадат право в Брюксел, първи те ще спрат фондовете за България, само да е зле кабинетът в момента, без да мислят, че това удря държавата", допълва Борисов. И казва, че за съжаление, всички коментари се чуват и в Европа. "Хората не могат да ни разберат – искаме да ни спрат фондовете ли, искаме да ни спрат програмите ли, какво искаме, това ли ни е желанието? А всъщност тези пари не отиват нито в ГЕРБ, нито в БСП, нито в която и да е партия – те отиват в бизнеса, в общините, отиват при хората реално", продължава Борисов, който не намира за нужно да коментира проблемите, открити от ЕК. Вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев отбеляза, че програмата за селските райони е приключила в края на 2015 г. "Как могат да ни я спрат като тя свърши? Най-любопитното е как могат да не ни възстановят пари, които вече са платени – да почнем оттам. Иначе кореспонденция с Европейската комисия има всякаква и да прави истерия някой на база едно писмо от ЕК означава, че изобщо не е в течение какво съдържа кореспонденцията с Комисията", коментира Дончев. Сайтът "Биволъ" публикува в оригинал писмото от Брюксел. От него става ясно, че ЕК има забележки по отношение на доклада на Сертифициращия орган на държавен фонд "Земеделие" за финансовата 2015 г. Това е периодът 16 октомври 2014 - 31 декември 2015 г. Притесненията са по плащанията по мярка 214 - за агроекология, и мярка 213 – плащания по Натура 2000 за земеделски земи. Нередности и липса на прозрачност са установени и в обществените поръчки на общинската мярка 321. От българска страна не са докладвали коректно сгрешените обществени поръчки и ЕК смята, че те са за значително по-голяма сума. Очаквайте подробности

Комисията представя научни критерии за определяне на ендокринните нарушители в пестицидите и биоцидите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269360_%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%8F+%D0%BD%D0%B0%D1%83%D1%87%D0%BD%D0%B8+%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+

 Европейската комисия представи два проекта за правни актове, които ще дадат възможност за по-точна идентификация на химичните вещества, нарушаващи функциите на ендокринната система, в областта на продуктите за растителна защита и на биоцидите. Комисията предлага на Съвета и на Европейския парламент при определянето на ендокринните разрушители да се възприеме подход, основан на безспорни научни доказателства, както и да се приеме определението на СЗО за ендокринните нарушители.

Днешният пакет включва още:

— съобщение, в което се прави преглед на научния и регулаторния контекст;

— доклад за оценка на въздействието, в който се представят най-актуалните научни доказателства във връзка с различните критерии за идентифициране на нарушителите на функциите на ендокринната система и се предоставя информация за евентуалните последици.

Комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис заяви: „Научните критерии, които Комисията представя днес, гарантират запазването на заложеното в нашето законодателство в областта на растителната защита и на биоцидите високо равнище на защита на здравето на човека и на опазване на околната среда. Законодателството в областта на продуктите за растителна защита и на биоцидите е сред най-стриктните в света поради предвидената в него система за предварително одобрение, подробните изисквания за данни и основан на опасностите подход при вземането на решения. Днес Комисията потвърждава ангажимента си да защитава здравето на хората в Европейския съюз.“

Подредиха шедьоври на класици на живописта

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583646

Познати и не толкова известни творби на едни от най-ярките и утвърдени майстори на живописта могат да бъдат видяни в залите на галерия „ Кирил Петров” в Монтана. Изложбата представя многообразието от изящни техники на рисуване от акварел, рисунка с пастел и молив, до маслени картини – прецизни, спонтанни и достолепни. Откриването й е днес в 17 ч. Посетителите ще останат очаровани от великолепните портрети, пейзажи и композиции на различни поколения творци. Великолепните акварели на Йордан Гешев, Рафаел Михайлов и Никола Кожухаров подредени до м...

Борисов: Пускът на газовата връзка с Румъния ще повиши сигурността на доставките

http://www.investor.bg/energetika/472/a/borisov-puskyt-na-gazovata-vryzka-s-rumyniia-shte-povishi-sigurnostta-na-dostavkite-218974/

Свързването на националните газопреносни мрежи трябва да бъде общ приоритет, потвърдиха държавните глави на България и Румъния

Нов социален проект на община „Тунджа"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583455

Общината с най-много социални проекти в Ямболска област е „Тунджа". По-голямата част от тях са насочени към осигуряване на по-добри условия за живот и развитие на децата. И поредният нов, одобрен проект на общината е насочен към децата, което отново потвърждава, че тя с право е притежател на сертификат на УНИЦЕФ „Община - приятел на детето". Реализирането на проекта ще осигури подобряване достъпа до здравеопазване и промоция на здравето, което ще стане чрез подкрепа на здравна детска консултация и дейности по превенция на заболяванията. Ще се ...

БНП ПАРИБА ПРЕДСТАВЯ ИЗЛОЖБА ЖИВОПИС НА СТЕФАН ТОДОРОВ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269359_%D0%91%D0%9D%D0%9F+%D0%9F%D0%90%D0%A0%D0%98%D0%91%D0%90+%D0%9F%D0%A0%D0%95%D0%94%D0%A1%D0%A2%D0%90%D0%92%D0%AF+%D0%98%D0%97%D0%9B%D0%9E%D0%96%D0%91%D0%90+%D0%96%D0%98%D0%92%D0%9E%D0%9F%D0%98%D0%A1+%D0%9D%D0%90

 БНП Париба представя в салона си 10 платна живопис, както и 4 работи акварел и туш на художника Стефан Тодоров.

Стефан Тодоров има редица изложби у нас, както и в САЩ, Австрия, Германия, Мароко, Швеция, Франция. Негови картини са в колекциите на Императорския двор на Япония, краля на Мароко Хасан II, държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, кактo и други изтъкнати личности.

Коприната, която художникът използва за свое платно, допълнително прави нещата на Тодоров особени, сложни, но същевременно държащи здравата връзка между зрител и творба. Силното внушение първоначално респектира, но след това дава път на зрителя сам да намери себе си в този сложен живописен и композиционен ритъм, който представляват работите на художника. Финият блясък на коприната също привнася известна интимност.

„В последните си творби художникът работи със сребърен и златен варак, който „вгражда” в коприната, създавайки още по-пищна и богата визия, в която традиционната представа за четирите стихии се разширява от китайската теория за съществуването на пета – металът.” - пише за него изкуствоведката Катерина Гаджева.

„Моят естетически подход е силно свързан с чувството, емоцията и обекта, като начало аз изграждам формата,  след което формата започва да говори за цвета. Този процес е базиран на моите артистични възгледи и убеждения. Някои асоциативни механизми както и определено музикално отношение или подход по време на изграждането на композицията, могат да придадат на формата органичност и антропоморфност.“

Изложбата бе официално открита на 14-ти юни от 18,30 часа пред клиенти на банката, представители на бизнеса и медиите. Тя е отворена за посещения от 15-ти юни до 15-ти август в салона на БНП Париба на бул. Цар Освободител 2 в София, всеки работен ден от 9:00 ч. до 18:00 ч.


„Депозити с бъдеще“ от БНП Париба

От 2013 г. БНП Париба предлага уникален за българския пазар спестовен продукт – „Депозити с бъдеще“. За първи път българските клиенти имат възможност да открият нов депозит изцяло онлайн, без да посещават банков офис, с висока доходност и при най-високи условия за сигурност.

Допълнителна информация на www.deposits.bnpparibas.bg

 

За БНП Париба С.А. – клон София

БНП Париба е представена в България от 1994. Днес БНП Париба С.А. – клон София, част от Групата БНП Париба, предоставя услуги на частни и корпоративни клиенти. БНП Париба С.А. – клон София предлага пълна гама продукти и услуги в корпоративното и институционално банкиране, както и персонализирани финансови решения. Освен своите два клона в София и Варна, Групата БНП Париба е представена в България и чрез застрахователната компания БНП Париба Кардиф и водещата компания за потребителско кредитиране – БНП Париба Лични финанси и има общо над
1 200 служители.

Допълнителна информация на www.bnpparibas.bg

 

За Групата БНП Париба

БНП Париба (www.bnpparibas.com) присъства в 80 страни с близо 190 000 служители, от които 145 000 в Европа. Групата заема челни позиции в трите си основни направления: Банкиране на дребно, Инвестиционни решения, както и Корпоративно и институционално банкиране. В Европа, Групата има 4 основни вътрешни пазара (Белгия, Франция, Италия и Люксембург), а БНП Париба Лични финанси е лидер в потребителското кредитиране. БНП Париба разпространява своя интегриран модел за банкиране на дребно в страните от Средиземноморието, Турция, Източна Европа и обширна мрежа в западната част на САЩ. В направленията Корпоративно и институционално банкиране и Инвестиционни решения, БНП Париба заема челни позиции в Европа, има силно присъствие в Северна и Южна Америка и бързорастящ бизнес в Азия и Тихоокеанския регион.

Участък от дамбата между Албена и Балчик е напълно разрушен заради свлачище

http://www.moreto.net/novini.php?n=323624

Участъкът от старата дамба – от курорта Албена до новата част (пътна връзка Момчилово дере), е напълно разрушен на много места от морските вълни, напълно прекъснат е от съвременен свлачищен процес при вилна зона "Фиш – Фиш", непроходим и опасен за използване като пътна връзка между Албена и Балчик.

Пак пропаднал камион в изкоп на водния цикъл на Враца

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583644

Тежкотоварен камион пропадна в изкоп на водния цикъл на Враца. Заради тежестта на автомобила, изкопът, широк около метър, поддал и камионът се катурнал на едната си страна. Мястото се работи от ДЗЗД  „Воден цикъл 2011“ и е в близост до Областната дирекция на МВР във Враца.     Това е поредния камион пропаднал в дупка заради водния цикъл на града. Преди време изкопи „погълнаха“ друг камион, автомобил и дори тролей.

ЕК отправи нови препоръки към Гърция за подобряване на функционирането на системата за убежище в страната

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269358_%D0%95%D0%9A+%D0%BE%D1%82%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%BA%D0%B8+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%93%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%

 Европейската комисия прие днес втората си препоръка за конкретни мерки, които Гърция трябва да предприеме, за да изпълни изцяло стандартите на ЕС в областта на убежището с цел по-успешно справяне с бежанската криза и евентуално възобновяване на прехвърлянията на търсещи убежище лица от други държави членки съгласно регламента „Дъблин“.

В тази препоръка се отбелязва, че въпреки трудната ситуация, пред която е изправена Гърция, от приемането на първата препоръка през февруари страната полага постоянни усилия да подобри своята система за предоставяне на убежище, включително чрез увеличаване на цялостния капацитет за прием и на капацитета на службата за убежище и чрез създаване на рамка за безплатна правна помощ и на нови апелативни органи. Въпреки това обаче е необходимо да се направи още много, преди да могат да бъдат възобновени прехвърлянията в Гърция по Дъблинската система, като целта е това да стане до края на годината.

Комисарят по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос заяви: „Въпреки че през последните месеци миграционната криза продължи да поставя предизвикателства и да оказва натиск, Гърция постигна безспорен напредък в подобряването на своята система за убежище и осигуряването на по-добри условия за мигрантите и бежанците. Заедно с останалите държави членки Комисията ще продължи да оказва подкрепа на Гърция, за да бъдат предприети подходящи действия за овладяване на ситуацията предвид на големия брой кандидати за убежище, намиращи се в страната, така че тя да може постепенно да бъде включена отново в Дъблинската система“.

Пътник в кола загина на място след удар в дърво

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583643

Мъж загина на място след удар в дърво край Асеновград. Сигналът е подаден към 15.10 часа на телефон 112, съобщиха от ОД на МВР Пловдив. Според първоначалните данни, на входа на село Долнослав, идвайки от село Червен, лек автомобил “Лада” с кърджалийска регистрация се блъснал в крайпътно дърво. Незабавно са изпратени екипи на полицията, бърза помощ и пожарната. Наложило се е използване на специализирана техника за изваждане на хората от колата. След приключване на спасителните действия е установено, че пасажерът на предната седалка ...

Шофьорът седи по средата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5578710

Преди 24 години, по време на състезателния уикенд от „Формула 1” в Монако, за първи път бе представена една от най-великите спортни коли за всички времена - McLaren F1. Четвърт век по-късно на същото място този култов модел отново бе поставен в центъра на вниманието от своите създатели. При появата си през 1992-а той пренесе на улицата техниката
Преди 24 години, по време на състезателния уикенд от „Формула 1” в Монако, за първи път бе представена една от най-великите спортни коли за всички времена - McLaren F1. Четвърт век по-късно на същото място този култов модел отново бе поставен в центъра на вниманието от своите създатели. При появата си през 1992-а той пренесе на улицата техниката

Пращат на съд екскмета на Хасково за разрушаване на паметник на културата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5581271

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в сряда в Окръжен съд-Хасково обвинителен акт срещу бившия кмет на града Георги Иванов за издадено на 14 май 2015 г. противозаконно разрешение за разрушаване на сграда, обявена за паметник на културата. Става дума за бившия Хасковски затвор на ул. "Дунав", построен през 1892 г.
Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в сряда в Окръжен съд-Хасково обвинителен акт срещу бившия кмет на града Георги Иванов за издадено на 14 май 2015 г. противозаконно разрешение за разрушаване на сграда, обявена за паметник на културата. Става дума за бившия Хасковски затвор на ул. "Дунав", построен през 1892 г.

Ансамбълът помоли медиите да спрат с лъжите

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/06/15/2777978_ansambulut_pomoli_mediite_da_sprat_s_lujite/?ref=rss


Момичетата от националния ансамбъл по художествена гимнастика направиха специално обръщение по повод случилото се с със съотборничката им Цвтелина Стоянова.

Те помолиха медиите да спрат с лъжите и обещаха да посветят играта си на европейското първенство на нея.

"По повод ситуацията с Цвети искаме да кажем, че последните няколко седмици бяха тежки за нея. Беше изтощена, изморена и тренировките й бяха трудни за издържане. Преди европейското първенство тя заяви, че иска да се...

Еврокомисията предложи до пет пъти по-ниски цени за роуминг "на едро"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/06/15/2777986_evrokomisiiata_predloji_do_pet_puti_po-niski_ceni_za/?ref=rss


Европейската комисия предложи в сряда да бъдат намалени цените на роумингна "на едро", т.е. таксите, които си разменят мобилните оператори, когато техни клиенти разговарят в чужбина. Това е поредната крачка за пълно премахване на роуминга в рамките на Европейския съюз от следващото лято.

Идеята е да се наложи максимална стойност от 4 евроцента на минута разговор, 1 цент за текстово съобщение и 0.85 цента на мегабайт данни от мобилен интернет. В момента цените са около 5 цента за...

АЗ: Безработицата най-ниска от седем години

http://www.cross.bg/mesta-tryda-litza-1511432.html

/КРОСС/ За първи път след октомври 2009 г. броят на регистрираните безработни лица в бюрата по труда пада под 300 хиляди души.  В края на май 2016 г. в бюрата по труда са регистрирани 286 246 безработни лица. Спрямо април те намаляват с 18 916 лица. На годишна база, в сравнение с май 2015 г., безработните са значително по-малко - с 45 600 лица.Спрямо икономически активното население, определено при последното преброяване 2011 г., равнището на регистрирана безработица през месец май съставлява 8.7%. В сравнение с май 2015 г. то е значително по-ниско - с 1.4 процентни пункта. Намалението спрямо април 2016 г. е с 0.6 процентни пункта, като този темп се запазва за втори пореден месец. На работа през май 2015 г. са постъпили общо 24 294 безработни лица, от които 22 101 - на първичния пазар на труда. 2 193 лица са включени в субсидирана заетост. 720 от тях са започнали работа по програми за заетост, 275 - по насърчителни мерки от ЗНЗ. По схеми на ОП РЧР на работа са постъпили 11 198 безработни лица.В бюрата по труда са заявени 18 765 свободни работни места. От тях частният сектор е обявил 14 141, които нарастват с близо 18% на годишна база. Най-много свободни работни места за първичния пазар в бюрата по труда са заявени от работодатели в сезоннозависимите дейности - от преработващата промишленост (4 323 места), от хотелиерството и ресторантьорството (3 359 места), от търговията (2 651 места)

Пускат илюстровано издание на "Морт" на Пратчет (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_631130.html

"The Folio Society" публикува ново издание на "Морт" на Тери Пратчет с илюстрации, дело на художника Омар Раян , съобщи "Индепендънт". Книгата струва 35 лири, което е приблизително 100 лв. Срещу тези пари тя предлага луксозна кожена корица, множество илюстрации и още благини. Самият Раян е дългогодишен почитател на писателя, като споделя, че "Морт" е била втората негова книга, която е прочел - първата е била "Нощна стража".    Илюстрации от новия "Морт", дело на Омар Раян. Той коментира пред "The Folio Society", че е трудно да рисуваш по Пратчет, защото той описва много детайлно своите герои, което, от една страна, е удобно, но, от друга, опасността да пропуснеш някоя специфика, спомената някъде в текста, е огромна, а феновете забелязват такива неща. Илюстрация от новия "Морт", дело на Омар Раян.

Дъга от цветове ще изпъстри Sofia Ring Mall Фестивал на цветовете ще се състои на 2 юли

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269357_%D0%94%D1%8A%D0%B3%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D1%89%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%8A%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8+Sofia+Ring+Mall+%D0%A4%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BB+%

 Фестивал на цветовете ще се проведе на 2 юли. Събитието се измества със седмица от обявената вече дата 25 юни. Sofia Ring Mall ще е основен партньор на пъстрото събитие, както и локацията, на която ще се проведе то.

В дъгата от цветове ще ни потопят с музиката си The Top Stoppers и новоизгрялата звезда DIA feat. DJ Spazum и бийтбокс надеждата Tino. Поради промяната на датата Ъпсурт няма да могат да се включат във фестивала.

На сцената заедно с тях ще са хип-хоп & street dance танцьорите от The Center, както и фолклорната формация „Еремия“. Всички те ще представят зрелищно шоу с много цветни емоции в стиловете дъбстеп, трап и дръм енд бейс, преплетени с красиви и забравени български фолклорни мотиви по нов и неповторим начин.

Гостите на фестивала ще могат отново да се сдобият на място с традиционна индийска рисунка по тялото от най-добрите мехенди артисти в България - Стела Христова-Сачи.

Организаторите готвят и други активности за гостите на цветния купон като пускане на цветове от въздуха от дронове и специални визуални ефекти от кино-специалистите от Ню Бояна. Тази година към традиционните розово, червено, жълто, зелено, оранжево, синьо и лилаво в холи-палитрата ще влязат и златно и сребристо.

Всеки, който няма възможност да присъства на новата дата на Фестивал на цветовете, може да върне своя билет в офисите на Eventim.bg и Ticketlogic в срок от 3 дни след първата обявена дата (до 28 юни).

Билети за най-цветния фестивал могат да се закупят в мрежата на Eventim в цялата странa на промоционална цена от 25 лв., билет от 35 лв. с включени 4 торбички цветен прах, 45 лв. с 9 торбички цветен прах. Tорбички с цветен прах ще се предлагат и на място по време на събитието.

 

 

Линк към билети в Eventim: http://www.eventim.bg/bg/bileti/festibal-na-cbetobete-2016-sofia-tba-420702/event.html  

Линк към страницата на Фестивал на цветовете във Фейсбук: https://web.facebook.com/HoliColourFestivalBulgaria/?fref=ts

Четири извода от първия кръг на Евро 2016

http://www.dnevnik.bg/sport/euro2016/2016/06/15/2777868_chetiri_izvoda_ot_purviia_krug_na_evro_2016/?ref=rss


С малко очаквано равенство между Португалия и Исландия приключи първият кръг от груповата фаза на Евро 2016, а днес с двубоя между Русия и Словакия започват вторите мачове в шестте групи.

До момента всички срещи бяха много завързани и едва три от 12-те завършиха с победа с повече от един гол разлика, като и в трите второто попадение падна в заключителните минути. А резултатността засега е рекордно ниска.

Аутсайдерите са отлично подготвени

Разширяването на броя...

Принц Уилям се снима за корицата на гей списание

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/princ-uiliam-se-snima-za-koricata-na-gej-spisanie-6055074

По този начин той заяви позицията си срещу лошото отношение към хората заради тяхната сексуалност няколко дни след като мъж уби 49 души в гей клуб в Орландо, Флорида

Дупка в асфалта "глътна" задната гума на бус в центъра на Шумен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5581249

Дупка в асфалта - метър дълбока и метър и половина широка, зейна в асфалта на пъпа на Шумен и "глътна" задната гума на спрял бус.
Изтеглиха го с пътна помощ. Преди няколко години на това място фалиралата вече Топлофикация -Шумен копа за смяна
Дупка в асфалта - метър дълбока и метър и половина широка, зейна в асфалта на пъпа на Шумен и "глътна" задната гума на спрял бус. Изтеглиха го с пътна помощ. Преди няколко години на това място фалиралата вече Топлофикация -Шумен копа за смяна

Поскъпването на горивата доведе до скок на цените на производител в САЩ

http://econ.bg/Новини/Поскъпването-на-горивата-доведе-до-скок-на-цените-на-производител-в-САЩ_l.a_i.724358_at.1.html

Поскъпването на горивата в Съединените щати доведе до нарастване на цените на дребно през май, като това е втори пореден месец на ръст на цените,...

Подобряват базата на професионалните гимназии във Варна с над 12 млн. лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=323641

Обновяване на сградния фонд и оборудване на практически кабинети ще обхване всички професионални гимназии във Варна. Школата са включени в приоритетния списък по ОП „Региони растеж“, която осигурява безвъзмездно финансиране. За Варна вече са отделени над 12 млн.

Пелето е новият спортен шеф на "Левски", Жужо става генерален мениджър

https://www.24chasa.bg/sport/article/5581255

Пелето е новият спортен шеф на "Левски", Жужо става генерален мениджърНовият шеф на Управителния съвет на "Левски" Ники Илиев представи на "Герена" новия спортен директор на клуба Станислав Ангелов-Пелето, както и генералния мениджър на тима Андрей Желязков-Жужо. "Това са точните хора - коментира Илиев. - Направил съм добър избор, познавам се с двамата отлично, с Желязков се познавам отдавна, аз бях футболист,

Оскар Писториус свали протезите си за да омилостиви съда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5581226

Параолимпиеца Оскар Писториус свали протезите и помоли съда за милост. Защитата му призова съда за снизходителност при определяне на окончателната му присъда за убийството на манекенката Реева Стеенкамп преди 3 години., предаде Ройтерс. 
Писториус направи опит да предизвика съчувствието на света демонстрирайки демонстрира какъв е животът му без
Параолимпиеца Оскар Писториус свали протезите и помоли съда за милост. Защитата му призова съда за снизходителност при определяне на окончателната му присъда за убийството на манекенката Реева Стеенкамп преди 3 години., предаде Ройтерс.  Писториус направи опит да предизвика съчувствието на света демонстрирайки демонстрира какъв е животът му без

Столичната община все още не е дала разрешение за провеждането на „София прайд”

http://www.cross.bg/stolichnata-obshtina-praiid-1511431.html

/КРОСС/ Столичната община все още не е дала разрешение за провеждането на „София прайд" и протестното шествие срещу парада. И двете събития са предвидени за 18 юни. От пресцентъра на „Московска" 33 заявяват, че няма да допуснат двете мероприятия да се поведат по едно и също време и на едно и също място.  Служители на Столичната община и на СДВР провеждат срещи с организаторите, с цел нормално протичане на събитията. По закон Общината трябва да издаде съгласувателни писма, което все още не е факт.  

Влагат 223 556 лева в болницата в Свищов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5581236

Общинската управа на Свищов и ръководството на местната болница разработиха проект на стойност 223 556 лева. Средствата ще бъдат вложени в лечебницата за подобряване на работната среда чрез безопасни условия на труд. Разработката е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и ще бъде изпълнена за 16 месеца.
Общинската управа на Свищов и ръководството на местната болница разработиха проект на стойност 223 556 лева. Средствата ще бъдат вложени в лечебницата за подобряване на работната среда чрез безопасни условия на труд. Разработката е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и ще бъде изпълнена за 16 месеца.

Баща и дъщеря се натровиха с гъби от магазин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5581258

Двама души са били приети в Александровската болница след консумация на гъби, купени от хранителен магазин, предава БТВ.
Първоначалната информация била, че двамата – баща и дъщеря, имат неврологични проблеми, но скоро станало ясно, че всъщност става дума за хранително отравяне.
Състоянието им е овладяно.
Двама души са били приети в Александровската болница след консумация на гъби, купени от хранителен магазин, предава БТВ. Първоначалната информация била, че двамата – баща и дъщеря, имат неврологични проблеми, но скоро станало ясно, че всъщност става дума за хранително отравяне. Състоянието им е овладяно.

Джил Байдън и Ирина Бокова стартират образователна инициатива в ЮНЕСКО

https://www.24chasa.bg/novini/article/5581260

Джил Байдън и Ирина Бокова стартират образователна инициатива в ЮНЕСКОД-р Джил Байдън, съпруга на вицепрезидента на САЩ, стартира инициативата TeachHer („Научи я“) в седалището на ЮНЕСКО. TeachHer е публично-частно партньорство, целящо да подпомогне преодоляването на различията между половете в образованието, с акцент върху науката, технологиите, инженерството и изкуствата, както и математиката.

Възрастна жена с опасност за живота, след като бе нахапана от домашно куче

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583642

77-годишна жена е била жестоко нахапана от домашно куче. Сигналът за инцидента е бил подаден в Областната дирекция на МВР в Търговище малко преди обяд днес. Жената е била нахапана в близкото до града село Стража. Поредно нападение: Домашно куче нахапа 62-годишна жена Възрастната жена е била откарана в многопрофилната болница за активно лечение в Търговище. Била е оперирана, но и след интервенцията състоянието й остава тежко и има опасност за живота й. Работат...

Пострадалите от пороите домакинства в Свищов ще получат еднократна помощ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583640

Обстановката в свищовска община след поройните валежи се нормализира,  съобщават от пресслужбата на местната управа. Критичните участъци се почистват от събраните наноси, пясък и кал, за да не възпрепятстват нормалното оттичане на водата при повторни валежи.   С кметска заповед е назначена специализирана комисия, която да направи оценка на щетите на пострадалите от пороя обекти по селата. Тя трябва да е извършила огледи и готова с протокол до утре. След констатираните нанесени щети, пострадалите домакинства ще бъдат подпомогнати с еднократни па...

Затварят провлака на Несебър

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583641

Днес от 19.30 ч. до 21.30 часа, провлакът, свързващ новата и старата част на Несебър, ще бъде затворен за преминаване на МПС-та. В посоченото време там ще премине дефиле на участниците в ХVІІ-ия Международен детски фестивал „Слънце, радост, красота". Районно управление - Несебър и Община Несебър призовават гражданите и гостите на Несебър и Слънчев бряг да проявят разбиране и съпричастност към тази част от официалната програма на културното събитие и да се съобразят със затварянето на провлака!...

Природозащитници протестират срещу застрояването на Карадере

http://www.dnevnik.bg/zelen/2016/06/15/2777968_prirodozashtitnici_protestirat_sreshtu_zastroiavaneto/?ref=rss


Коалицията "За да остане природа в България" предупреждава, че Министерство на регионалното развитие и благоустройството предвижда да разреши застрояването на Карадере - един от последните останали диви плажове по Черноморието.

Според природозащитниците министър Лиляна Павлова всеки момент ще одобри заданието за нов общ устройствен план на община Бяла. Затова еколозите ще излязат на поредния си протест в петък сутрин пред регионалното министерство.

От екокоалицията...

Собственикът на "Alibaba": Китайските ментета са по-добри от оригиналите

https://www.actualno.com/asia/sobstvenikyt-na-alibaba-kitajskite-menteta-sa-po-dobri-ot-originalite-news_545293.html

Китайските имитации на маркови стоки често са по-качествени от първообразите им. Това заяви основателят на търговският портал „Alibaba” Джак Ма, цитиран от АФП. „Проблемът е, че фалшивите продукти имат по-добро качество и по-добра цена от истинските продукти на истинските марки”, заяви Ма по време на среща с инвеститори в китайския град Ханчжоу. „Това са същите фабрики, същите сурови материали, но с различно име”, добави той. Китайската индустрия трад

Шотландия ще проведе нов референдум за независимост при Brexit

https://www.actualno.com/europe/shotlandija-shte-provede-nov-referendum-za-nezavisimost-pri-brexit-news_545296.html

Референдумът за членството на Великобритания е на косъм и ако Англия извади Шотландия от Европейския съюз против волята ѝ, Единбург може да инициира друго допитване за независимост, заяви шотландският премиер Никола Стърджън. Според нея би било по-добре, ако Обединеното кралство остане в общността, тъй като единният пазар е нещо добро за бизнеса, за защитата на правата на работниците, като и за други области като културата и образованието, предаде БНР. Привържениците на излизането на ЕС във Ве

Туристическата камара призова да се спре с черната кампания за мръсните плажове

https://www.actualno.com/society/turisticheskata-kamara-prizova-da-se-spre-s-chernata-kampanija-za-mrysnite-plajove-news_545295.html

Българска туристическа камара е силно обезпокоена от негативните репортажи и публикации, които зачестиха в националните медии и успешно се препечатват от медиите на някои конкурентни държави. С годините наслоявани проблеми, изведнъж се изваждат като непреодолими пречки точно в началото на активния летен сезон. Това твърдят от БТК в официална позиция, изпратена до медиите. "Във връзка с временната забрана за къпане на „Офицерски” плаж във Варна, имаме уверенията на месните и държав

Активизирало се свлачище временно затвори пътя В. Търново-Г. Оряховица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583639

Временно е преустановено движението по пътя Велико Търново –  Арбанаси – Горна Оряховица, информираха от Областната дирекция на МВР. Причината е активизирало се свлачище, обясниха от полицията. При свличането на земната маса е смачкан преминаващ по пътното платно джип, но пострадали граждани няма. На мястото има екипи на полицията и Областно пътно управление. Движението в района ще бъде спряно до почистването на пътното платно от падналите скални късове....

18-годишен плаща 1000 лева глоба за любовта си към непълнолетна мома

http://Www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5581241

Младеж от ромски произход ще плати 1000 лева глоба за съжителство си с непълнолетно 14-годишно момиче.
Съдът в Петрич освободи обвиняемия Е. М. от наказателна отговорност заради чистото му съдебно минало и младата му възраст. Той заживял от 1 юли 2015 г. в дома на родителите си с 14-г. си изгора Н.М., с която били съседи.
Младеж от ромски произход ще плати 1000 лева глоба за съжителство си с непълнолетно 14-годишно момиче. Съдът в Петрич освободи обвиняемия Е. М. от наказателна отговорност заради чистото му съдебно минало и младата му възраст. Той заживял от 1 юли 2015 г. в дома на родителите си с 14-г. си изгора Н.М., с която били съседи.

Учени: Най-рано след 1500 години ще бъде установен контакт с извънземна разумна цивилизация

http://www.moreto.net/novini.php?n=323586

Отсъствието на сигнали от извънземни и видими следи от тях в обкръжаващия ни космос говори за това, че разумният живот е на най-малко 1500 светлинни години от земята и ще може да бъде открит най-рано след хилядолетие и половина, предаде РИА Новости.

Събудиха Митьо Очите, най-близките са при него

https://www.24chasa.bg/novini/article/5581232

Събудиха Митьо Очите, най-близките са при негоНай-коментираният пациент на бургаската реанимация - несебърският бос Димитър Желязков, е изведен от медикаментозна кома и е в съзнание. В момента при него са близките му - приятелката му Антигона, от която има син и двете му дъщери. В болницата са и най-близките авери на Желязков. Той вече диша без апарати, кръвоизливите са овладени,

23 години затвор за Веско, който закла майката на 3 деца в Шумен

http://Www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5581167

Шуменския окръжен съд призна за виновен Веселин Чуфудов, който закла майка на три деца, с която имал връзка, съобщава пресцентърът на прокуратурата.
Наказанието си 33-годишният Веселин ще изтърпява при първоначално строг режим. Съдът уважи частично и четири граждански иска по 100 000 лева - на съпруга и трите деца на убитата Н.С.
Шуменския окръжен съд призна за виновен Веселин Чуфудов, който закла майка на три деца, с която имал връзка, съобщава пресцентърът на прокуратурата. Наказанието си 33-годишният Веселин ще изтърпява при първоначално строг режим. Съдът уважи частично и четири граждански иска по 100 000 лева - на съпруга и трите деца на убитата Н.С.

Възрастна жена е била нахапана от куче, има опасност за живота й

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1583635

В Областната дирекция на МВР в Търговище малко преди обяд днес е бил получен сигнал за инцидент в близкото до града село Стража. 77-годишна жена е била нахапана от куче, отглеждано при домашни условия.Възрастната жена е била откарана в многопрофилната болница за активно лечение в Търговище. Била е оперирана, но и след интервенцията състоянието й остава тежко. Има опасност за живота й.Работата по изясняване на фактическата обстановка около инцидента продължава....

Зам.-кмет представи Велико Търново на световна конференция за културно-историческо наследство

http://Www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5581190

Заместник-кметът на Велико Търново Снежана Данева-Иванова представи старопрестолния град по време на престижна световна конференция за културно-историческо наследство. Традиционният годишен форум на Лигата на историческите градове се проведе в края на миналата седмица в австрийския град Бад Ишъл (Bad Ischl).
Заместник-кметът на Велико Търново Снежана Данева-Иванова представи старопрестолния град по време на престижна световна конференция за културно-историческо наследство. Традиционният годишен форум на Лигата на историческите градове се проведе в края на миналата седмица в австрийския град Бад Ишъл (Bad Ischl).

НС понижи прага на инвестицията за чужденци, които желаят българско гражданство

http://www.cross.bg/chetene-prebivavane-grazhdanstvo-1511430.html

/КРОСС/ Депутатите свалиха прага на инвестицията, която чужденец трябва да направи в недвижим имот, за да получи гражданство. Тя ще е вече 100, а не 600 хил. лева. Решението беше одобрено на първо четене. От БСП казаха, че това е лобистка поправка и ще предложат промяна на текста между първо и второ четене. Заместник вътрешният министър Красимир Ципов каза, че тази промяна е съгласувана със службите, а и само двама чужденци досега са получили гражданство, след като са инвестирали в имоти. С поправките в закона, визи за дългосрочно пребиваване ще се получават и ако кандидатствалите са разкрили десет работни места на пълно работно време. По този начин се гарантира, че правото за пребиваване ще получат само лица, действително осъществяващи търговска дейност, а не само онези, които са регистрирали търговско дружество. Депутатите дадоха възможност на чужди граждани от български произход да получават статут на постоянно пребиваване в страната. Промените стават окончателни след приемането им и на второ четене.  

Илияна Йотова: Трафикантите използват децата мигранти като роби

http://Www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5581230

"Трафикантите използват децата мигранти като роби." Това каза евродепутатът Илияна Йотова по време на форум на неправителствения сектор в Брюксел, съобщиха от пресофиса на евродепутата, цитирани от "Фокус".
"Европа повече се защитава, отколкото решава проблемите с миграцията", каза Илияна Йотова на среща на европейски неправителствени организации,
"Трафикантите използват децата мигранти като роби." Това каза евродепутатът Илияна Йотова по време на форум на неправителствения сектор в Брюксел, съобщиха от пресофиса на евродепутата, цитирани от "Фокус". "Европа повече се защитава, отколкото решава проблемите с миграцията", каза Илияна Йотова на среща на европейски неправителствени организации,

SoftBank може да набере до 2,4 млрд. долара от продажбата на акциите на Alibaba

http://econ.bg/Новини/SoftBank-може-да-набере-до-2-4-млрд-долара-от-продажбата-на-акциите-на-Alibaba_l.a_i.724354_at.1.html

SoftBank обяви, че очаква да набере между 200 и 250 милиарда йени (между 1,9 и 2,4 милиарда долара) през настоящата финансова година от продажбата на...

България иска повече сили на НАТО в региона

http://www.mediapool.bg/bulgaria-iska-poveche-sili-na-nato-v-regiona-news250450.html

България и Румъния ще работят за засилване и на отбранителния потенциал в Черно море, след като НАТО вече обяви, че планира да разположи многонационална бригада в северната ни съседка. Във вторник президентът Росен Плевнелиев приветства плановете на Алианса и потвърди, че България е готова да прати до 400 военни в Румъния. Освен това заедно с военния министър Николай Ненчев се обявиха за засилване на присъствието на НАТО в Черно море. Във вторник държавният глава се срещна с румънския си колега Клаус Йоханис, а Ненчев участва в срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел. "България не само на думи, но и на дела ще подкрепи всяко усилие за подобряване на сигурността в региона - това е нашият стратегически интерес", каза президентът Росен Плевнелиев. България и Румъния искат повече сили в Черно море Плевнелиев и Йоханис се обявиха за засилване на отбранителния потенциал в Черно море, като съобщиха, че са се разбрали двете страни да повдигнат заедно темата на предстоящата среща на върха на НАТО във Варшава в началото на юли. Черноморският регион е от стратегическо значение за евроатлантическата сигурност като значението му нарасна неимоверно в следствие действията на Русия в Украйна, но и на база на създадените замразени, но тлеещи и изключително опасни конфликти в зоната на Черно море, посочи президентът Плевнелиев. По думите му България подкрепя инициативата на Румъния за засилване на потенциала в Черно море. В същото време Ненчев съобщи, че с румънския си колега са се обединили около необходимостта за по-осезаемо присъствие на НАТО в региона на Черно море. "Имаме обща концепция и вероятно ще поставим съвместно този въпрос на Срещата на върха във Варшава", каза Николай Ненчев. Той поясни, че с румънската страна работят по единна позиция по този въпрос. България подкрепя разполагането на бригада в Румъния Държавният глава каза още, че България ще подкрепи създаването на щабна структура и многонационална бригада на НАТО в Румъния. Очаква се България да участва с до 400 военни за подготовка и учения на ротационен принцип. "България ще подкрепи тези инициативи и ще работи на най-високо ниво да се вземат именно такива решения. Черноморският регион е вече стратегически от гледна точка не само на нашия, но и на европейския и дори на глобалния интерес за повече сигурност“, коментира българският държавен глава. Ненчев каза още в сряда, че предложението да бъде разположена многонационална бригада в Румъния е получило изключително голяма подкрепа.

Отказаха да освободят от отговорност бившия шеф на АГ болницата във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=323642

Варненски съветници отказаха да освободят от финансова отговорност бившия шеф на АГ болницата д-р Радослав Минков за 2015 година. На днешното си заседание, общинарите от комисията по собственост и стопанство все пак приеха отчета на ръководството, предаде репортер на Moreto.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване