06/23/16 05:21
(http://www.klassa.bg/)

Путин си поръча телепорт

 Русия си поставя амбициозната задача до 2035 година да внедри телепортацията като алтернативен вид транспорт, информира в. „Комерсант“. Смелият план е заложен в програмата „Национална технологична инициатива“, разработена от Агенцията за стратегически инициативи по поръчение на президента Владимир Путин. В сряда програмата бе обсъдена от правителствена комисия, начело с вицепремиера Аркадий Дворкович.

„Да, днес телепортът звучи като нещо от сферата на научната фантастика, но в Станфорд вече проведоха успешен експеримент по телепортация на няколко молекули на близко разстояние“, отбелязва основателят на Almaz Capital Partners Александър Галицкий, цитиран от изданието. По думите му надежда дава фактът, че много от съвременните технологични решения са заимствани от филмите в стил фентъзи с 20-годишна давност.

Освен телепорт, според плановете на правителството, до 2035 година в Русия трябва да се появят още отечествен език за програмиране, абсолютно безопасна връзка на базата на инфраструктурните квантови комуникации и оператор за връзка от нов тип, предназначен за безпилотни системи. Програмата е разделена на два етапа, допълва „Комерсант“. В периода 2018-2025 гг. в редица субекти на федерацията ще заработи мобилна връзка по стандарта 5G, ще започне да се създава единна верига от центрове за защита на населението от кибернетически заплахи, ще стартира реализирането на руска интелектуална система за управление на градските стопанства. Между 2025 и 2035 г. авторите разчитат на внедряване на нейроинтерфейса, квантовите изчисления, телепортацията и използването на природоподобни явления за предаване на информация. Изданието отбелязва, че през следващите две години само в реализация на проекта SafeNet /една от „пътните карти“ на „Национална технологична инициатива“/ ще бъдат инвестирани 10 млрд. рубли или близо 140 млн. евро. Половината средства ще бъдат осигурени от федералния бюджет.

По-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обясни, че не става дума за физическо преместване, а за защитено прехвърляне на информация.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване