Нищожно поскъпване на тока от юли

http://www.mediapool.bg/nishtozhno-poskapvane-na-toka-ot-yuli-news251070.html

От 1 юли 2016 г. цената на електроенергията в страната за домакинствата се повишава средна с 0.04 на сто, но на топлоенергията се намалява с 2.5 процента, реши Комисията за енергийно и водно регулиране на заседанието си в четвъртък. За битовите клиенти на ЕВН в Югоизточна България токът ще поскъпне с 0.83 процента, с 0.88 процента обаче спада цената за абонатите на "Енерго-Про" в Североизточна България, докато за потребителите в Западна България, обслужвани от ЧЕЗ, няма да има промяна. Средно претеглено цената на електроенергията в крайна сметка се повишава с 0.04 на сто. "Ако едно домакинство сега има сметка за ток в размер на 100 лева, увеличението от 1 юли върху тази сума ще е 4 стотинки", обясни председателят на регулатора Иван Иванов пред журналисти. Малките фирми, ползващи електроенергия на ниско напрежение, ще плащат значително по-ниски от досегашните цени на тока, става ясно от решението на енергийния регулатор. При върховата енергия поевтиняването е между 7 и 12 на сто за различните доставчици на електроенергията. Дневната тарифа за бизнеса пада между 8 и 17 процента, а нощната – от 0.45 до 4.65 на сто.      Цените на електроенергията почиват на пределно ясна икономическа логика, заяви Иван Иванов по повод коментари, че комисията замразява или потиска тарифите. "Комисията в своите решения се ръководи от четири основни принципа – прозрачност, устойчивост на решенията, законосъобразност и справедливост. Тези принципи са водещи и при взимането на решения на регулаторите в останалите европейски страни, към които ние се придържаме. Решението, което днес оповестяваме, е ясен сигнал към гражданите и към бизнеса за стабилност и устойчивост на сектор "Енергетика“, каза още той. Цената на топлоенергията от юли също намалява, следвайки понижението на тарифите за природния газ, които бяха свалени с близо 10 на сто. Средно поевтиняването за страната е 2.5 на сто, най-чувствително то ще се усети в Разград, където парното и топлата вода ще намалят цените си с 6 процента. Клиентите на "Топлофикация-София" ще плащат с 3.4 на сто по-ниски сметки от юли, в Пловдив – с 2.4 процента, а във Варна тарифите ще намалеят с 1.6  процента. В Плевен, Русе и Перник цените на топлоенергията ще паднат под 1 процент. Какви обаче ще са цените на парното и топлата вода през зимата ще зависи от движението на тарифите на природния газ, които ще бъдат определени от 1 октомври.

Нищожно средно поскъпване на тока от юли

http://www.mediapool.bg/nishtozhno-sredno-poskapvane-na-toka-ot-yuli-news251070.html

От 1 юли 2016 г. цената на електроенергията в страната за домакинствата се повишава средна с 0.04 на сто, но на топлоенергията се намалява с 2.5 процента, реши Комисията за енергийно и водно регулиране на заседанието си в четвъртък. За битовите клиенти на ЕВН в Югоизточна България токът ще поскъпне с 0.83 процента, с 0.88 процента обаче спада цената за абонатите на "Енерго-Про" в Североизточна България, докато за потребителите в Западна България, обслужвани от ЧЕЗ, няма да има промяна. Средно претеглено цената на електроенергията в крайна сметка се повишава с 0.04 на сто. "Ако едно домакинство сега има сметка за ток в размер на 100 лева, увеличението от 1 юли върху тази сума ще е 4 стотинки", обясни председателят на регулатора Иван Иванов пред журналисти. Малките фирми, ползващи електроенергия на ниско напрежение, ще плащат значително по-ниски от досегашните цени на тока, става ясно от решението на енергийния регулатор. При върховата енергия поевтиняването е между 7 и 12 на сто за различните доставчици на електроенергията. Дневната тарифа за бизнеса пада между 8 и 17 процента, а нощната – от 0.45 до 4.65 на сто.     Цените на електроенергията почиват на пределно ясна икономическа логика, заяви Иван Иванов по повод коментари, че комисията замразява или потиска тарифите. "Комисията в своите решения се ръководи от четири основни принципа – прозрачност, устойчивост на решенията, законосъобразност и справедливост. Тези принципи са водещи и при взимането на решения на регулаторите в останалите европейски страни, към които ние се придържаме. Решението, което днес оповестяваме, е ясен сигнал към гражданите и към бизнеса за стабилност и устойчивост на сектор "Енергетика“, каза още той. Цената на топлоенергията от юли също намалява, следвайки понижението на тарифите за природния газ, които бяха свалени с близо 10 на сто. Средно поевтиняването за страната е 2.5 на сто, най-чувствително то ще се усети в Разград, където парното и топлата вода ще намалят цените си с 6 процента. Клиентите на "Топлофикация-София" ще плащат с 3.4 на сто по-ниски сметки от юли, в Пловдив – с 2.4 процента, а във Варна тарифите ще намалеят с 1.6  процента. В Плевен, Русе и Перник цените на топлоенергията ще паднат под 1 процент. Какви обаче ще са цените на парното и топлата вода през зимата ще зависи от движението на тарифите на природния газ, които ще бъдат определени от 1 октомври.

Токът поскъпва от юли средно с 0.04 процента

http://www.mediapool.bg/tokat-poskapva-ot-yuli-sredno-s-004-protsenta-news251070.html

От 1 юли 2016 г. цената на електроенергията в страната се повишава средна с 0.04 на сто, но на топлоенергияна се намалява с 2.5 процента, реши Комисията за енергийно и водно регулиране на заседанието си в четвъртък. За клиентите на ЕВН в Югоизточна България токът ще поскъпне с 0.8 процента, с толкова обаче спада цената за абонатите на "Енерго-Про" в Североизточна България, докато за потребителите в Западна България, обслужвани от ЧЕЗ, няма да има промяна. Трите дружества вече обявиха, че правят извънредно засичане на електромерите заради промяната на тарифите. Цената на тополенергията от юли обаче се намалява, следвайки понижението на тарифите за природния газ, които бяха свалени с близо 10 на сто. Средно поевтиняването за страната е 2.5 на сто, най-чувствително то ще се усети в Разград, където парното и топлата вода ще намалят цените си с 6 процента. Клиентите на "Топлофикация-София" ще плащат с 3.4 на сто по-ниски сметки от юли, в Пловдив – с 2.4 процента, а във Варна тарифите ще намалеят с 1.6  процента. В Плевен, Русе и Перник цените на топлоенергията ще паднат под 1 процент. Какви обаче ще са цените на парното и топлата вода през зимата ще зависи от движението на тарифите на природния газ, които ще бъдат определени от 1 октомври. Очаквайте подробности

Агенти под прикритие дебнат за укрити данъци по морето

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588041

Засилени проверки за укриване на данъци по морето текат от няколко седмици, каза премиерът Бойко Борисов. Звено, включващо НАП, ГДБОП и прокуратурата, чрез агенти под прикритие, събира касови бележки и проверява дейността на заведенията. Борисов: Никакво отстъпление, ще изкараме икономиката на светло "Ако екипите открият нарушения, веднага имат готовност за повдигане на обвинения", уточни Борисов.

Индексът на производствените цени с най-голям спад от 2009 г.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/indeksyt-na-proizvodstvenite-ceni-s-nai-goliam-spad-ot-2009-g-219915/

През май цените на произвежданите от българските предприятия продукти са с 4,5% по-ниски спрямо същия месец на миналата година

Варненец счупи таза на мъж при конфликт на улицата

http://www.moreto.net/novini.php?n=324928

Варненец наби свой опонент в уличен спор и му счупи таза, съобщиха от МВР за Moreto.net. Случката станала вчера на улица "Екзарх Йосиф". Между 62-годишен мъж и 42-годишен, известен на МВР и осъждан, възникнал конфликт.

Лавров: Ще продължим сътрудничеството с Турция в Сирия

http://offnews.bg/news/n_1/n_631952.html

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че Кремъл ще продължи сътрудничеството си с Турция за разрешаване на сирийската криза, предава агенция "Анадолу". Думите на външния министър идват след като турският президент Реджеп Таип Ердоган изпрати официално писмо до Владимир Путин, в което изрази съжалението си за свалянето на руски изтребител на 24 ноември до турско-сирийската граница. Инцидентът рязко влоши отношенията между Анкара и Москва. Вчера двамата лидери са обсъдили в телефонен разговор двустранните отношения по регионални въпроси и хуманитарни кризи. Постигнато е съгласие за възобновяване на сътрудничеството в областта на търговията, туризма и борбата срещу тероризма.  Лавров ще се срещне с турския си колега Мавлют Чавушоглу на конференцията на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество в Сочи този петък. "Досега бяхме в много близки контакти с Турция що се отнася до сирийския въпрос, но те бяха прекъснати поради известни на всички причини", обясни руснакът. Същевременно агенция Ройтерс, цитирайки различни високопоставени източници, пише, че Русия може да подкрепи сваляне на сирийския президент Башар Асад при определени условия.   Има две условия това да се случи, твърди бившият британски посланик в Москва Тони Брентън. Според него Кремъл няма да се раздели с Асад, докато не е сигурно, че той няма да бъде заменен от ислямист и докато Русия не затвърди позицията си в близкоизточната страна. 

Парламентът пусна със скандал Черна гора в НАТО

http://www.mediapool.bg/parlamentat-pusna-sas-skandal-cherna-gora-v-nato-news251069.html

Парламентът ратифицира с огромно мнозинство, но и с традиционния скандал, протокола за присъединяването на Черна гора към НАТО.   На 2 декември 2015 година на заседание на Северноатлантическия съвет бе взето решение за отправяне на покана към Черна гора и за финализиране на преговорите за членство в Алианса.   "Черна гора трябва да бъде част от НАТО, като България винаги е подкрепяла разширяването на Съюза, защото това носи повече стабилност на Западните Балкани", заяви външният министър Даниел Митов.    По думите му черногорският народ е гласувал за партии, които са заявили в своите програми, че ще вървят към членство на страната в НАТО.    "Ясно е, че има част от обществото на Черна гора, която не иска да се присъедини към НАТО, но мнозинството е гласувало за партии, които са заявили, че искат. В български национален интерес е да имаме колкото се може повече съседи, които са държави-членки на НАТО, за да може да форматираме средата на сигурност заедно и съвместно базирана на общи разбирания”, заяви Митов.    Протоколът за присъединяването на Черна гора ще влезе в сила, след като всички страни - членки на НАТО уведомят правителството на САЩ, че са го ратифицирали.   Десислав Чуколов от "Атака" и независимият депутат Велизар Енчев обаче се обявиха срещу одобряването на протокола за присъединяване на Черна гора. Той обясни, че депутатите от "Атака" не подкрепят присъединяването на Черна гора към НАТО, защото "влизайки в Черна гора може да се чуе следният слоган - "НАТО терористи, фашисти”.   Русия неколкократно обяви съпротивата си спрямо присъединяването на Черна гора, която е сред любимите дестинации на руснаците за почивка и инвестиции. В страната хиляди руснаци имат собствени имоти.   Независимият депутат Велизар Енчев от своя страна цитира данни от допитване в Черна гора, според което 47% били против членство в НАТО. Според него, ако държавата влезе в Алианса, така само щяло да се задълбочи разделението в нея.    Енчев коментира още, че България ще спомогне за удар върху системата за сигурност на Черна гора и за увеличаване на разделителните линии в Европа.   Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че "както България избра пътя да бъде част от НАТО, така и Черна гора е избрала своя път и е определила приоритети си още през 2012 г".    "Трябва да изпитваме уважение към всяка една държава, избрала своя път. Искам да поздравя Черна гора, че става част от Северноатлантическия пакт. Черна гора вече е участвала в мисии и е била съпричастна към целите, които си поставя НАТО”, заяви Цветанов.    От своя страна съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов коментира, че с оглед на сложната геополитическа обстановка един от най-сигурните начини за гарантиране на суверенитета на една държава е участие в обща военна организация.    В крайна сметка депутатите одобриха протокола със 154 гласа "за", 5 "против" и 1 "въздържал се". 

Парламентът даде със скандал "зелена светлина" на Черна гора за НАТО

http://www.mediapool.bg/parlamentat-dade-sas-skandal-zelena-svetlina-na-cherna-gora-za-nato-news251069.html

Парламентът ратифицира с огромно мнозинство, но и с традиционния скандал, протокола за присъединяването на Черна гора към НАТО.   На 2 декември 2015 година на заседание на Северноатлантическия съвет бе взето решение за отправяне на покана към Черна гора и за финализиране на преговорите за членство в Алианса.   "Черна гора трябва да бъде част от НАТО, като България винаги е подкрепяла разширяването на Съюза, защото това носи повече стабилност на Западните Балкани", заяви външният министър Даниел Митов.    По думите му черногорският народ е гласувал за партии, които са заявили в своите програми, че ще вървят към членство на страната в НАТО.    "Ясно е, че има част от обществото на Черна гора, която не иска да се присъедини към НАТО, но мнозинството е гласувало за партии, които са заявили, че искат. В български национален интерес е да имаме колкото се може повече съседи, които са държави-членки на НАТО, за да може да форматираме средата на сигурност заедно и съвместно базирана на общи разбирания”, заяви Митов.    Протоколът за присъединяването на Черна гора ще влезе в сила, след като всички страни - членки на НАТО уведомят правителството на САЩ, че са го ратифицирали.   Десислав Чуколов от "Атака" и независимият депутат Велизар Енчев обаче се обявиха срещу одобряването на протокола за присъединяване на Черна гора. Той обясни, че депутатите от "Атака" не подкрепят присъединяването на Черна гора към НАТО, защото "влизайки в Черна гора може да се чуе следният слоган - "НАТО терористи, фашисти”.   Русия неколкократно обяви съпротивата си спрямо присъединяването на Черна гора, която е сред любимите дестинации на руснаците за почивка и инвестиции. В страната хиляди руснаци имат собствени имоти.   Независимият депутат Велизар Енчев от своя страна цитира данни от допитване в Черна гора, според което 47% били против членство в НАТО. Според него, ако държавата влезе в Алианса, така само щяло да се задълбочи разделението в нея.    Енчев коментира още, че България ще спомогне за удар върху системата за сигурност на Черна гора и за увеличаване на разделителните линии в Европа.   Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че "както България избра пътя да бъде част от НАТО, така и Черна гора е избрала своя път и е определила приоритети си още през 2012 г".    "Трябва да изпитваме уважение към всяка една държава, избрала своя път. Искам да поздравя Черна гора, че става част от Северноатлантическия пакт. Черна гора вече е участвала в мисии и е била съпричастна към целите, които си поставя НАТО”, заяви Цветанов.    От своя страна съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов коментира, че с оглед на сложната геополитическа обстановка един от най-сигурните начини за гарантиране на суверенитета на една държава е участие в обща военна организация.    В крайна сметка депутатите одобриха протокола със 154 гласа "за", 5 "против" и 1 "въздържал се". 

Писмо до Джон Бул

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/06/30/2787148_pismo_do_djon_bul/?ref=rss


Текстът е от портала "Култура"

Пиша ви, драги Джон, защото никой в Европа не е безучастен към случващото се на Острова и всички се питаме накъде ли ще поеме сега Обединеното кралство. Може би си спомняте, че преди три години дръзнах да се обърна с открито писмо до вас, пуснато в глобалната мрежа, заради разногласията, които присъствието на източноевропейци, в това число и на българите, пораждаше във Великобритания.

Просто не знаех на кого другиго да пиша, та тогава реших,...

"Биволите" и Brothers From Hell посрещнаха с хляб и сол "вълците" на Путин

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/30/2787157_bivolite_i_brothers_from_hell_posreshtnaha_s_hliab_i/?ref=rss


Група български рокери посрещнаха с хляб и сол приближената до президента на Русия Владимир Путин рокерска група "Нощни вълци" на пътния възел Петолъчката.

След като избегнаха всички възможни срещи с протестиращите срещу преминаването на руските рокери в Бургас, които бяха нападнати от привърженици на патриотичната паравоенна организация "Български войнски съюз",
няколко лъча от шествието (общо около 50 моториста), което придружава "вълците" се събраха на бензиностанция в края...

Цветанов: Институциите трябва да се обединят в борбата с наркоманиите и трафика на наркотици

https://www.24chasa.bg/novini/article/5614062

Цветанов: Институциите трябва да се обединят в борбата с наркоманиите и трафика на наркотициПредседателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание Даниела Дариткова и председателят на Комисията по образование и наука в парламента Милена Дамянова откриха кръгла маса, посветена на борбата с наркоманиите в Народното събрание.

БДЖ пуска влакове от София до Солун през лятото

http://econ.bg/Новини/БДЖ-пуска-влакове-от-София-до-Солун-през-лятото_l.a_i.725304_at.1.html

Два сезонни международни влака ще пътуват между София и Солун до края на летния сезон. Чрез тези композиции ще бъде създадена удобна възможност за...

Калин Вельов & TUMBAITO откриват с ефектен спектакъл Бургаските музикални празници „Емил Чакъров" 2016

http://www.cross.bg/latino-tumbaito-velyov-1513086.html

/КРОСС/ Деветото издание на най-голямото лятно музикално събитие в Бургас, ще бъде открито на 5 юли, 21 часа, Летен театър, с ефектен спектакъл на Калин Вельов & TUMBAITO, посветен на златните български шлагери на 20 век в нови, слънчеви латино версии.  За първи път пред гражданите и гостите на Бургас ще прозвучат любими песни от 60-те, 70-те и 80-те години, познати на многобройните почитатели на Калин Вельов & TUMBAITO в латино аранжиментите от едноименния албум, вече и в елегантни оркестрации със специалното участие на оркестъра на Държавна опера Бургас с диригент Йордан Дафов. В латино фиестата на сцената на Летния театър ще се включат и шампионите от клуб за спортни танци „Бургас ‘ 75". Приятен екзотичен елемент в спектакъла ще бъде възможността публиката не само да може да слуша и пее любимите си песни, но и да танцува. TUMBAITO e първата по рода си в България латино формация, изпълняваща 100% танцувална салса. Вече почти 10 години групата прави концерти със световно известни имена като Jimmy Bosch, Herman Olivera и Frankie Morales. Репертоарът е подбран специално както за феновете на латино музиката, така и за салса клубовете по танци и включва песни на Buena Vista Social Club и световни евъргрийни в латино аранжимент. Основател на TUMBAITO е перкусионистът Калин Вельов. В края на 2013 TUMBAITO издава едноименния си албум с латино версии на златни български песни от 60-те, 70-те и 80-те години

Необмислени и прибързани са някои промени във Варна, смята един от най-младите общински съветници

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588023

Инфраструктурните промени във Варна са основен проблем на града, тъй като често се правят необмислено и прибързано. Това мнение изрази в предаването „Зала Пленарна“ по Дарик общинският съветник арх. Антоан Влаев - един от най-младите местни парламентаристи. Той влезе в Общинския съвет като част от групата на Реформаторския блок, която се разпадна впоследствие. Областен председател е на партия „Народен съюз“. „Нашата група не участва в управлението на Варна. Ние не сме нито за ГЕРБ, нито срещу управляващите. Правилната политика е за гражданите, ...

Хю Лори, Скалата и Голди Хоун ще получат звезди на Алеята на славата

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/06/30/2787160_hju_lori_skalata_i_goldi_houn_shte_poluchat_zvezdi_na/?ref=rss


Хю Лори, Голди Хоун, Дуейн "Скалата" Джонсън и Марк Ръфало са сред актьорите, които ще получат звезда на холивудската Алея на славата догодина, съобщават американската преда и БТА.

Райън Рейнълдс, Джейсън Бейтман, Крис Прат, манекенката Тайра Банкс и бойгрупата от 90-те години N'Sync също са в новия "випуск" на Холивудската търговска камара, която тази година е получила рекорден брой номинации. Посмъртно със звезда на Алеята на славата ще бъде почетена латино певицата Селена, убита...

Уникални самоделки литват от Морска гара

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5614057

Уникални самоделни летателни апарати с причудливи форми и имена ще окупират на 2 юли обновената зона за отдих до Морска гара във Варна. Там ще се проведе първото в България състезание Red Bull Flugtag /ден на летенето - б.а/.
40 екипажа са записали участие с изобретени и ръчно сглобени от тях безмоторни "самолетчета",
Уникални самоделни летателни апарати с причудливи форми и имена ще окупират на 2 юли обновената зона за отдих до Морска гара във Варна. Там ще се проведе първото в България състезание Red Bull Flugtag /ден на летенето - б.а/. 40 екипажа са записали участие с изобретени и ръчно сглобени от тях безмоторни "самолетчета",

Обама се притеснява за дългосрочния глобален растеж след Брекзит

http://www.mediapool.bg/obama-se-pritesnyava-za-dalgosrochniya-globalen-rastezh-sled-brekzit-news251068.html

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че очаква световната икономика да бъде стабилна в краткосрочна перспектива след решението на Великобритания да напусне ЕС, но изрази опасения за дългосрочния глобален растеж.   На пресконференция в Отава вчера след северноамериканската среща на върха с лидерите на Мексико и Канада, Обама заяви, че благодарение на подготвителната работа на централните банки и финансовите министерства е била осигурена краткосрочната стабилност на глобалната икономика.    "Мисля обаче, че има някои искрени дългосрочни опасения за глобалния растеж, ако Брекзит действително се реализира и това замрази възможностите за инвестиции във Великобританя или в Европа като цяло. В момент, когато нивата на глобалния растеж вече са слаби, това не помага", каза Обама, цитиран от Ройтерс.    Президентът добави, че лидерите на страните от Г-20, които ще се срещнат в Китай, ще трябва да положат усилия за засилване на глобалното търсене и укрепване на глобалната икономика.   Обама подчерта, че макар специалните отношения между Обединеното кралство и САЩ ще се запазят, отсъствието на Великобритания от ЕС "ще направи по-трудно за американците решаването на някои други предизвикателства, които трябва да бъдат решавани". Главното му послание към британския премиер Дейвид Камерън, германския канцлер Ангела Меркел и другите лидери, замесени в Брекзит, е следното: "Всички трябва да си поемат дъх, да предложат план и процес, който да е регулиран, прозрачен и разбираем за хората и после да го изпълнят, осъзнавайки, че и двете страни имат интерес да го свършат добре. Мисля, че това ще бъде труден и пълен с предизвикателства процес, но не бива да бъде панически процес", подчерта Обама.   По думите му оттеглянето от международни търговски споразумения няма да помогне за намаляване на икономическото неравенство, защото глобализацията, интеграцията на националните икономики вече е налице.   "Оттеглянето от търговските сделки е лошо лекартво за справяне с неравенството. Рецептата за оттегляне от търговските сделки и фокусиране само върху местния собствен пазар е погрешна. Ние ще продължим да работим за изграждане на световен ред, който работи в полза на нашите народи, но няма да можем да го направим, като съкращаваме търговията, понеже това само ще направи всички ни по-бедни", заяви Обама.

Борисов: Никакво отстъпление, ще изкараме икономиката на светло

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588038

"Можем да изкараме икономиката на светло - в това отношение няма да има никакво отстъпление", заяви премиерът Бойко Борисов. "Надявам се до края на годината да бъдем с по-добри приходи, защото всеки иска нещо - пенсии, заплати и всеки за себе си е най-важен", добави той. Борисов: Събрахме повече приходи, резултатите са видими "Радвам се, че статистиката отчита това, което ние правим. Едното беше свързано с контрабандата на цигари. Видяхте, че в момента България е меж...

Пускат два влака между София и Солун за лятото

http://offnews.bg/news/n_1/n_631955.html

Два сезонни международни влака ще пътуват между София и Солун до края на лятото, съобщиха от БДЖ. От София за Солун влакът ще се движи всеки петък до 2 септември, а влакът от Солун за София ще пътува в неделните дни до 4 септември. Влакът от София за Солун ще пътува с директни вагони от редовния международен влак от Букурещ за София, който заминава от румънската столица в 12.50 ч. и пристига на Централна гара в София в 22.25 ч. От София композицията ще тръгва в 23.55 ч. и ще пристига в Солун в събота сутринта - в 6.30 ч. В неделя влакът ще заминава късно вечерта от Солун в 23.10 ч. и ще пристига в понеделник сутринта на Централна гара в София - в 6.15 ч. От София директните вагони от Солун за Букурещ ще пътуват с редовния международен влак за Румъния, който тръгва от Централна гара в София в 8.00 ч. и пристига в Букурещ в 17.24 ч. Композицията на тези влакове е съставена от един кушет вагон от София до Солун и обратно, както и от два седящи вагона, по един кушет и един спален вагон от Букурещ до Солун и обратно. За спалния и за кушет вагоните от Букурещ до Солун и обратно резервации могат да се правят само в Букурещ и Солун.

Почина авторът на "Третата вълна" - Алвин Тофлър

http://www.cross.bg/toflur-tretata-vulna-1513084.html

/КРОСС/На 87 години в дома си в Лос Анджелес в понеделник, 27 юни, е починал известният американски философ, социолог и футуролог Алвин Тофлър, съобщи ТАСС, позовавайки се на съобщение от консултантската компания Тофлър асосиейтс, базирана в Ростон, щата Вирджиния. Тофлър бе "прозорлив наблюдател и предсказател на глобалните тенденции" се казва в съобщението. Авторът на "Шокът на бъдещето" (1970 г.) е "оказал влияние на правителствени ръководители и водещи бизнесмени", допълват от асоциацията. Тофлър е известен е с трудовете си "Шокът на бъдещето", "Третата вълна", "Метаморфозите на властта". Работи и пише в тясно сътрудничество със съпругата си Хайди Тофлър. След завършване на Университета в Ню Йорк бъдещият футуролог се жени и в продължение на пет години работи като журналист, след това - като редактор в различни вестници. Опитът и знанията му помагат да напише книгата "Шокът на бъдещето", която бе издадена в милиони тиражи и преведена на десетки различни езици. В книгата авторът развива концепция за следващия етап на развитие на човечеството, очевидните признаци, които се наблюдават в наши дни. Става дума за слединдустриалната фаза, която се характеризира с невиждано преди сливане и взаимно проникване на науката, финансовия капитал и комуникациите. Тази сплав води до резки и стремителни промени, които пораждат създаване на общество от нов тип

Радан Кънев: Цацаров опитва да провали мисията европейските прокурори

http://offnews.bg/news/n_1/n_631954.html

Желанието на Цацаров да филтрира разговорите на проверяващите не е технически детайл, а опит за саботаж и провал на мисията. Опит, в който премиерът се оказва тих съучастник. Това написа в профила си във Фейсбук лидерът на ДСБ Радан Кънев, по повод европейската проверка на прокуратурата. В сряда главният прокурор Сотир Цацаров поиска конфиденциалността около мисията на четиримата европейски прокурори в България да отпадне изцяло. Мисията беше подновена, след като неочаквано беше отложена в края на май. Обяснението от страна на Министерството на правосъдието беше продължаващата работа по техническото задание на експертно ниво. Ден по-късно Радан Кънев отправи питане до премиера Бойко Борисов дали е имало саботаж на проверката и дали организацията по нея не е провалена умишлено от българска страна.  "Цацаров отговори на моето парламентарно питане до премиера Борисов (което все още виси без отговор в пленарна зала...)", написа днес Кънев.  По думите му: Отлагането на мисията на европейските прокурори се дължи на искане на прокуратурата да знае с кого ще се срещат проверяващите и за какво ще си говорят. За да може да упражни до болка познатите си механизми на натиск преди провеждане на разговорите ("интервютата"). Този отговор беше очевиден, но искахме да го чуем от премиера. Той предпочете да покрие Цацаров и изпрати министър Захариева и вицепремиера Кунева да говорят за "технически детайли". Кънев заявява, че тук не става въпрос за технически детайл, за опит за саботаж на мисията. Не! Желанието на Цацаров да филтрира разговорите на проверяващите не е технически детайл, а опит за саботаж и провал на мисията. Опит, в който премиерът се оказва тих съучастник... Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че не може да бъдат тайна изводите на прокурорите от проверката им. "Не може да бъде тайна механизмът, по който те получават информацията и интервютата, които се провеждат, защото интервюта се провеждат с много хора", каза главният прокурор. Той допълни, че в резултат на мисията ще бъдат изготвени няколко междинни и един окончателен доклад, който ще бъде готов през декември. Според споразумението между Министерството на правосъдието и Европейската комисия и тези доклади са конфиденциални.

Плакат "Путин е терорист" предизвикал боя между "Нощни вълци" и украинци на изхода на Бургас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5614011

Плакат „Путин е терорист №1“ е предизвикал боя пред бензиностанция на изхода на Бургас между мъже с военни дрехи и украинци. Там тази сутрин, още в 6,30 часа, бяха застанали четирима украински граждани, които живеят в България, в очакване на похода на руските рокери „Нощни вълци“. Те искаха да покажат на руснаците своята позиция за отношенията
Плакат „Путин е терорист №1“ е предизвикал боя пред бензиностанция на изхода на Бургас между мъже с военни дрехи и украинци. Там тази сутрин, още в 6,30 часа, бяха застанали четирима украински граждани, които живеят в България, в очакване на похода на руските рокери „Нощни вълци“. Те искаха да покажат на руснаците своята позиция за отношенията

ГЕРБ с нова идея: В профилактичните прегледи на учениците да се включи тест за наркотици

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/30/2787166_gerb_s_nova_ideia_v_profilaktichnite_pregledi_na/?ref=rss


Профилактичните прегледи при личните лекари на учениците да включват и тест за наркотици. За такава превантивна мярка се обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ и шеф на комисията по вътрешна сигурност Цветан Цветанов по време на дискусия, посветена на 26 юни - световен ден за борба с наркоманиите и трафика на наркотици.

Организатор на дискусията в Народното събрание е Националният съвет по наркотични вещества, а в нея участват представители на общинските съвети по...

„Български пощи” ЕАД предлага нова услуга „Митническо представителство”

http://www.cross.bg/poshtenski-poshti-predstavitelstvo-1513085.html

/КРОСС/ От 1 юли 2016 година влиза в сила „Инструкция за митническо оформяне на международни пощенски пратки", подписана между „Български пощи" ЕАД и Агенция „Митници". Тази инструкция е във връзка с прилагането на европейски регламенти и се въвежда с цел подобряване обслужването на потребителите на пощенски услуги.С новата Инструкция се разширява обхвата на услугите, предоставяни от „Български пощи" ЕАД. Дадено е право на задължения оператор на универсалната пощенска услуга да подава от името на клиента митническа декларация с намален набор данни (по облекчена процедура) за стоки в пощенски пратки, ако тяхната стойност не надвишава левовата равностойност на 1000 EUR. В случай, че получателя на пощенска пратка желае да се възползва от новата услуга „Митническо представителство", е необходимо същият да предостави на място, изпрати по факс, e-mail или по пощата необходимите документи за освобождаването на пратката, посочени в „писмото-покана" на митническите органи и „ декларация-съгласие" за представянето му от БП ЕАД пред митническите органи на Република България.Предимствата за нашите клиенти са:Опростени процедури за деклариране на стоките, съдържащи се в пратките.Възможност за получаване на пратките в пощенските станции по местоназначение.Спестяване на време и транспортни разходи

Зорница Русинова: От началото на годината има 111 000 еднодневни трудови договори

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5614033

"От началото на годината има 111 000 еднодневни трудови договори – една ефективна мярка срещу сивата икономика и работата на черно", заяви министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на Международната кръгла маса „Икономика на светло“, предаде "Фокус".
"Предстои да оптимизираме прилагането на еднодневните договори и да
"От началото на годината има 111 000 еднодневни трудови договори – една ефективна мярка срещу сивата икономика и работата на черно", заяви министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на Международната кръгла маса „Икономика на светло“, предаде "Фокус". "Предстои да оптимизираме прилагането на еднодневните договори и да

"Реал" (Мадрид) вдига офертата си за Дейвид Алаба до 65 млн. евро

http://www.dnevnik.bg/sport/euro2016/2016/06/30/2787165_real_madrid_vdiga_ofertata_si_za_deivid_alaba_do_65/?ref=rss


"Реал" (Мадрид) няма намерение да се откаже от привличането на Дейвид Алаба, съобщават испанските медии.

Според местното издание AS ръководството на белите е готово да плати 65 милиона евро за защитника на "Байерн" (Мюнхен).

Последната оферта на клуба бе за 50 млн. евро и бе отхвърлена веднага, а изпълнителният директор на баварците Карл-Хайнц Румениге обяви, че клубът няма да се раздели с 24-годишния австрийски национал.

"Байерн" още не е отговорил на новото...

Ваньо Шарков: Спешните центрове ще докладват в кои болници возят пациенти

https://www.24chasa.bg/novini/article/5614029

Ваньо Шарков: Спешните центрове ще докладват в кои болници возят пациентиВсички спешни центрове в страната вече ще пращат седмични отчети за това къде линейките им са транспортирали пациентите - дали в най-близката болница, както е по закон, или в по-далечна. Ако това е станало, ще трябва да посочат по каква причина. Това съобщи в Пловдив зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков,

Правосъдното министерство предлага промени за правата на затворниците

https://www.actualno.com/society/pravosydnoto-ministerstvo-predlaga-promeni-za-pravata-na-zatvornicite-news_548105.html

Сериозно либерализиране на режима за предсрочно освобождаване на осъдени за лишаване от свобода предвиждат нормативни промени изготвени от Министерство на правосъдието. проемните се подготвят в Закона за изпълнения на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС), коментира агенция БГНЕС. Законопроектът вече е качен в сайта на правосъдното министерство, както и в Портала за обществени консултации Strategy.bg. Конкретно за предсрочно освобождаване се предвиждат следните положения: - при изтърпян

5 математически трика, които малко хора знаят

https://www.actualno.com/curious/5-matematicheski-trika-koito-malko-hora-znajat--news_548091.html

Математиката е сложна наука и в училище много мъчеше някои от нас. Училището свърши, но математиката цял живот ще бъде с нас под една или друга форма. Има няколко лесни трика, които ни се искаше да знаем, когато бяхме ученици. Освен, че са забавни, наистина помагат. 1. Ако намирате дробите за сложни опитайте този метод познат като „обратния Зоро”. Начертайте линия на от знаменателя към цялото число,  в този пример числата са 4 и 24. Трябва да сметнете колко пъти 4 се съдържа

Безработицата в Северозапада - най-ниска от 7 години

https://www.actualno.com/business/bezraboticata-v-severozapada---naj-niska-ot-7-godini-news_548108.html

Безработицата в трите области на Северозапада – Видин, Монтана и Враца, е най-ниска от 7 години, съобщиха от регионалната служба по заетостта в Монтана. През май без препитание са били 32 707 души, които са с 1413 души по-малко в сравнение с предишния месец. На работа са постъпили 1533 безработни, от които 1192 – в реалния сектор и 341 – на места за субсидирана заетост. В бюрата по труда са зявени 784 свободни места. Най-много от тях са в селското стопанство, горското стопанст

Проучване разкри след колко време сексът в една връзка става лош

https://www.actualno.com/curious/prouchvane-razkri-sled-kolko-vreme-seksyt-v-edna-vryzka-stava-losh--news_548092.html

Ново проучване разкрива кога сексът в една връзка достига своя пик и кога започва да става по-лош. Първите 6 месеца на една връзка са опознавателен период, в който двойките все още се напасват. Има хубави моменти, но и двамата партньори все още са несигурни в предпочитанията на другия. Следващите 6 месеца повечето двойки достигат сексуалния пик на връзката си. Тогава и двамата знаят какво харесва другия и преживяванията в леглото са незабравими и дръзки. Когато мине първата година, сексуалния

Българ тръгна на турне от София

https://www.actualno.com/books/bylgar-trygna-na-turne-ot-sofija-news_548110.html

Снощи в книжарница „Хеликон – България” в София бе премиерата на новата книга-игра на Неделчо Богданов и ghost writer-а Ал Торо „Българ 3. Междузвезден унищожител”. Авторът на култовия анимационен филм с хиляди последователи в ютюб отново събра вярната си публика , за да поговорят за връзката между епизодите и книгата, за това трудно ли се прави един анимационен, за разрастването на мърчандайза „Българ” и най-новата гордост на Неделчо – пицария &bd

Разкриха националността на терористите от атентата в Истанбул

https://www.actualno.com/europe/razkriha-nacionalnostta-na-teroristite-ot-atentata-v-istanbul-news_548111.html

Терористите, които се взривиха на лeтището в Истанбул са били граждани на Узбекистан, Киргизия и Руската федерация, съобщи Reuters по информация на турската агенция Dogan. Руснакът е е от Дагестан. По-рано ТВ Habertürk съобщи, че един от тримата терористи смъртници вероятно е от Чечения, който е пристигнал на територията на Турция от сирийския град Рака. Някои медии споменават името Осман Вадинов. Според в. Milliyet и тримата терористи са граждани на Таджикистан. Говорителят на руския

Увеличава се броят на незаконните площадки за метали, твърдят от асоциацията по рециклиране

http://www.dnevnik.bg/zelen/otpaduci_i_reciklirane/2016/06/30/2787156_uvelichava_se_broiat_na_nezakonnite_ploshtadki_za/?ref=rss


През последните години непрекъснато нараства броят на местата, където тези, които крадат забранените за търговия кабели и метали, могат да ги предадат като скрап. Затова алармират от Българската асоциация по рециклиране в своя позиция до медиите.

По техни изчисления незаконните площадки вече са над 550 в цялата страна.
Тези места работят като автоморги, като пунктове, които търгуват само с пластмаса и хартия и затова собствениците им не плащат банкова гаранция както...

Увеличава се броя на незаконните площадки за метали, твърдят от асоциацията по рециклиране

http://www.dnevnik.bg/zelen/otpaduci_i_reciklirane/2016/06/30/2787156_uvelichava_se_broia_na_nezakonnite_ploshtadki_za/?ref=rss


През последните години непрекъснато нараства броят на местата, където тези, които крадат забранените за търговия кабели и метали, могат да ги предадат като скрап. Затова алармират от Българска асоциация по рециклиране в своя позиция до медиите.

По техни изчисления, незаконните площадки вече са над 550 в цялата страна.
Тези места работят като автоморги, като пунктове, които търгуват само с пластмаса и хартия и затова собствениците им не плащат банкова гаранция както...

Укрепват по нов начин дърветата на площада в Плевен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588039

Общинска фирма "Паркстрой" променя начина на укрепване на около 100 дървета на площада в Плевен. Те са новозасадени при реконструкцията на Центъра на града. Работничките на дружеството поставят на всяко дърво специално зебло, което изолира кората от връзката и я предпазва от нараняване - информираха от "Паркстрой". Укрепването на тези дървета е задължително, тъй като са с големи корони и не са устойчиви на вятър. Връзването към подкрепящите колове не бива да е прекалено свободно - категорични са специалистите от общинското дружество. Всичкит...

Изследваха алпийския тритон в Осоговската планина, следващата цел- рис

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588037

Ученици и експерти по биоразнообразие приключиха работата си по проект "Да живеем в хармония с природата", като изследваха местообитанията на защитения вид- алпийски тритон, който се среща в Осоговската планина и на дъждовника. Учениците са от клуб "Екология и здраве" на Пето ОУ, с ръководител Василка Кръстева."Локализирахме основните местообитания на алпийския тритон. Състоянието им е стабилно, но има и разрушени от дърводобива и човешката дейност като цяло. Успяхме да видим и дъждовник, но само на места, под хижа Иглика", обобщи главният екол...

Терористите се стремят към създаване на армии с роботи-убийци

http://www.moreto.net/novini.php?n=324937

Терористични групировки работят по създаването на армии от интелигентни роботи-убийци, способни да покосят голям брой невинни хора. Това е част от твърденията, направени в авторитетно изследване, публикувано от ООН. Наскоро световната организация проведе спешна среща за обсъждане опасностите, произтичащи от машини-убийци, съобщи в.

Когато сексът е малко и стане скучен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588035

Ако имате чувството, че сексуалният ви живот е скучен, монотонен и не ви носи удоволствието, от което имате нужда, не се тревожете и не бързайте да прекратявате отношенията с любимия човек. Имаме няколко предложения и съвети от сексолози, които смятат, че са открили ключа към решаването на този проблем. Шумният секс е полезен, съседите да проявяват търпение Не се страхувайте от промени и разговори. Ако чувствате, че в леглото цари скука или губите интерес къ...

Тереза Мей: Няма да обявим напускане на ЕС до края на 2016г.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/06/30/2787162_tereza_mei_niama_da_obiavim_napuskane_na_es_do_kraia/?ref=rss


Тереза Мей, най-вероятният бъдещ лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания, обяви че се кандидатира за двата поста с платформа, в която декларира, че ако спечели, няма да активира Член 50 от Лисабонския договор за напускане на ЕС от страната.

Премиерът Дейвид Камерън каза, че новият лидер на партията и страната трябва да е ясен до октомври. От плановете на партийната комисия за избор на нов председател се вижда, че най-вероятно датата ще е 9 септември.
...

Ще има временни проблеми с газоподаването в столицата следващия уикенд

http://www.mediapool.bg/shte-ima-vremenni-problemi-s-gazopodavaneto-v-stolitsata-sledvashtiya-uikend-news251067.html

Смущения и прекъсване на газопродаването на територията н София и община Божурище са възможни следващия уикенд заради ремонт на магистрален тръбопровод на "Булгартрансгаз”, съобщиха от дружеството "Овергаз Мрежи". Временните проблеми ще продължат от 6 часа на 9 юли (събота) до 6 часа на 11 юли  (понеделник). Компанията обяснява на клиентите си, че ремонтните дейности на държавния преносен оператор засягат обекти, които не са част от газоразпределителната инфраструктура на "Овергаз Мрежи”, не зависят и са извън контрола й.

Цветанов: Интеграцията на Западните Балкани е от ключово значение

https://www.24chasa.bg/novini/article/5614043

Цветанов: Интеграцията на Западните Балкани е от ключово значениеПредседателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов проведе работна среща с председателя на Групата за приятелство Черна гора – България в Скупщината Тарзан Милошевич. Милошевич посети Народното събрание, за да наблюдава ратификацията на Протокола към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Черна гора, съобщиха от ГЕРБ.

24-годишната Диана има нужда от помощ за лечение

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588036

Диана Георгиева работи като социален работник в Дома за стари хора в Разград от две години. Призванието и професията й дават възможност да оказва помощ и подкрепа на хора с деменция. В момента тя има нужда от СПЕШНА ПОМОЩ. В началото на тази година се устанява, че тя страда от дезмоидна фиброматоза на десен долен крайник. Туморът е премахнат на втори март, но за много кратко време отново е нараснал и е увеличил размерите си значително. Обхванал е вена поплитея, поради което повече не подлежи на оперативно лечение. Необходимата сума е 30 000 лв....

Борис Джонсън и Тереза Мей са основните кандидати за британски премиер

http://offnews.bg/news/n_1/n_631951.html

Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън и британският министър на вътрешните работи Тереза Мей са основните претенденти в надпреварата за премиер на Великобритания.  Очаква се за поста да се кандидатират още бившият министър на отбраната Лиъм Фокс и министърът на труда и пенсиите Стивън Краб. Тереза Мей обяви кандидатурата си за премиерския пост с писмо в днешния брой на вестник "Таймс". Като основно свое предизборно обещание тя посочи сплотяването на британския народ в периода на политическа и икономическа несигурност след Brexit.  Мей обещава още да договори най-добрите условия за излизането на Великобритания от ЕС и да лансира радикална програма за социални реформи.  Тереза Мей е вътрешен министър от 2010 г. и заради твърдата си политика е наричана новата Маргарет Тачър. Очаква се по-късно днес кандидатурата си за премиерския пост да обяви официално и бившият кмет на Лондон и лидер на кампанията за излизане на Великобритания от ЕС Борис Джонсън. Подкрепата си за Джонсън вече е дал правосъдният министър Майкъл Гоув, а британската букмейкърска къща "Ладброукс" го посочи за фаворит в надпреварата за премиерския пост.  Залозите за Джонсън да стане премиер са 1 към 1. Следват Тереза Мей със залог 3 към 1 и правосъдният министър Майкъл Гоув - с 5 към 1. Името на новия премиер ще стане известно на 9 септември след вътрешен вот на 150 000 членове на Консервативната партия, които ще изберат един от двамата финалисти, избрани от депутатите тори.

ЕС форсира идеята за собствена армия, търси сътрудничество с Русия

http://offnews.bg/news/n_1/n_631947.html

Създаването на обединени европейски въоръжени сили, засилване на сътрудничеството в областта на сигурността и отбранителната индустрия, както и изглаждане на различията с Русия са сред акцентите в новата европейска стратегия за сигурност. Документът беше представен на срещата на върха в Брюксел на 28 и 29 юни от върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.  Първата от повече от десетилетие стратегия на Евросъюза проправя пътя за създаването на многонационален щаб и засилването на отбранителната индустрия в рамките на блока. Подчертавайки, че ЕС ще продължи да провежда политиката си с т. нар. "мека сила", документът отразява, че Съюзът не представлява само "гражданска сила", тъй като за година на континента са проведени 17 военни и цивилни операции, "с участието на хиляди мъже и жени, служили под европейския флаг в името на сигурността".  Стратегията подхранва амбицията на ЕС за повече независимост в областта на сигурността, като обаче бъде запазено сътрудничеството с НАТО. В нея обаче се посочва, че ще се търсят възможности за сътрудничество с участието на "нови играчи" и създаването на "нови формати".  В документа се казва също, че стратегическата автономност на Европа е важна за насърчаване на мира и сигурността в рамките на континента, а и извън него. "Ето защо, ние ще засилим усилията си в областта на отбраната, киберсигурността, контратероризма, енергийната сигурност и комуникациите... ЕС ще направи крачка напред в приноса за европейската колективна сигурност, в тясно сътрудничество със своите партньори, като се започне с НАТО", се посочва в стратегията.  В нея е отразено, че агресивната политика на Русия при дестабилизирането на Украйна, е предизвикателство за сигурността на континента, а "отношенията с Русия представляват ключово стратегическо предизвикателство". "В същото време, ЕС и Русия са взаимно зависими. Ето защо ние ще ангажираме Русия в обсъждане на разногласията и за сътрудничество, ако и когато интересите ни съвпадат", се посочва в стратегията.  Акцент в нея е и спешната нужда от инвестиции в сигурността. Като посочва, че страните членки ще съхранят независимост в решенията по отбранителните въпроси, в документа се подчертава, че постигането на отбранителни способности и сътрудничеството в тази сфера трябва да се превърне в норма. "ЕС систематично ще насърчава сътрудничеството в отбраната и ще се стреми към солидна европейска отбранителна индустрия, което е от решаващо значение за независимостта в решенията и действията на Европа", заключава документът.  В него се отчита необходимостта от структурни реформи в рамките на съюза, като първата стъпка ще бъде "рационализиране на институционалната структура" със създаването на съвместен военен и граждански многонационален щаб.  От 2003 година, когато е приета последната стратегия за сигурност, ЕС е провел общо 37 мисии, сред които цивилната мисия за подпомагане на сигурността в Мали и "Аталанта", насочена срещу сомалийските пирати в Аденския залив. 

Захарова: Брекзит е резултат от дейността на ЕС през последните години

http://www.cross.bg/zaharova-suyuza-ryskoto-1513083.html

/КРОСС/ Възможното излизане на Великобритания от Европейския съюз е резултат, както от вътрешната, така и от външната политика на общността. Такова мнение изрази официалният представител на руското министерство на външните работи Мария Захарова пред телевизия „Россия 24“, предаде ТАСС. „Това е отражение на политиката, която провежда ЕС не само вътре в обединението, но и на международната сцена. Тя не можеше да не се отрази върху това, което се случва в съюза“, каза тя. Както по-рано отбеляза Захарова, Москва „е заинтересована от продължаването на сътрудничеството си и с Брюксел, и с Лондон“, а „формалните отношения между Великобритания и ЕС са дело на самата държава и на съюза“. „Сътрудничеството е приоритет за нас“, подчерта представителят на руското външнополитическо ведомство.

Гражданска Левица: Възвание за социална и суверенна България

http://politicheski.pogled.info/grazhdanska-levitsa/news/74934/Grazhdanska-Levitsa-Vazvanie-za-sotsialna-i-suverenna-Balgariya

/Поглед.инфо/ Време е да изхвърлим голия прагматизъм в кошчето. Да кажем на висок глас – няма безцветна, технократска политика, която „решава проблеми“. Това е просто параван на проваления неолиберален модел.

Сотир Цацаров: Две са основните насоки за противодействие на сивия сектор - икономическата и санкционната

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5614023

"Две са основните насоки за противодействие на сивия сектор - икономическата и санкционната", заяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на Международна кръгла маса „Икономика на светло”, съобщи "Фокус".
"По мое виждане два са основните лостове, механизми или две са основните посоки за противодействие на сивия сектор.
"Две са основните насоки за противодействие на сивия сектор - икономическата и санкционната", заяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на Международна кръгла маса „Икономика на светло”, съобщи "Фокус". "По мое виждане два са основните лостове, механизми или две са основните посоки за противодействие на сивия сектор.

Създават роботи терористи

http://www.cross.bg/hora-sistemi-teroristi-1513082.html

/КРОСС/Терористични групировки работят по създаването на армии от интелигентни роботи-убийци, способни да покосят голям брой невинни хора, твърди авторитетно изследване, публикувано от ООН. Наскоро световната организация проведе спешна среща за обсъждане опасностите, произтичащи от машини-убийци, съобщи в. „Сън". Експерти от десетки страни се стекоха в Женева за да обсъдят мрачните възможности на „Смъртоносни автономни оръжейни системи"(САОС, "Lethal Autonomous Weapons Systems"), които са способни да извършват убийства, без да е необходим човешки контрол над тях. Подобен вид машини са известни на широката публика от филми като „Терминатора", но в действителност роботите-убийци могат да бъдат всичко - от умна мина до въоръжен с картечници дрон. ООН иска налагането на стриктни правила за използване на роботите-убийци, за да бъде гарантирано, че те няма да бъдат използвани като оръжие за война, но със сигурност може да се каже, че терористите няма да се съобразяват с тези правила. "Въпреки че тези [роботизирани умъртвяващи] системи могат да са достъпни на технологично напредналите страни в начална фаза, то е вероятно, че те ще бъдат разпространявани", се казва в доклада. "Терористите в действителност активно търсят такива системи", продължава документът, цитиран от БГНЕС. Поради незаконни начини за разпространение е възможно САОС да попаднат в ръцете на терористи

Горанов очаква излишък в бюджета от 3.5% от БВП за шестте месеца

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2016/06/30/2787150_goranov_ochakva_izlishuk_v_bjudjeta_ot_35_ot_bvp_za/?ref=rss


За първите шест месеца на годината се очаква излишъкът в бюджета да е 3.5% от прогнозния брутен вътрешен продукт. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на кръглата маса "Икономика на светло", цитиран от агенция "Фокус".

"Мога да заявя, че ще бъдем далеч от 2% дефицит, заложен в консолидираната фискална програма за тази година. Рано е още да се каже колко, но е далеч от 2%. Очакваме около 3.5% излишък от БВП за първото полугодие на 2016 година. Това е сериозен...

3 % е безработицата във Варна през май

http://www.moreto.net/novini.php?n=324926

3 % е безработицата във Варна през май месец, съобщиха от Регионалната служба по заетостта за Moreto.net. 5151 души са били без работа през петия месец на годината. В сравнение със същия период на миналата година безработните са с 891 по-малко, отчитат от службата по заетостта.

Григор Димитров доиграва с Жил Симон на "Уимбълдън" днес

https://www.24chasa.bg/sport/article/5614013

Григор Димитров доиграва с Жил Симон на "Уимбълдън" днесГригор Димитров и французинът Жил Симон ще доиграят мача си от втория кръг на турнира "Уимбълдън" днес. Срещата е първа на корт номер 1 и ще започне малко след 15:00 ч. българско време. Срещата между двамата започна вчера, но заради проливния дъжд, организаторите решиха тя да се доиграе днес. Димитров и Симон се появиха на корта само за 13 минути,

Вдигат парите на дипломатите заради българското председателство в ЕС

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588034

С 10 и 5 на сто се увеличават командировъчните на дипломатите ни в Постоянното представителство на България в Европейския съюз. Това става ясно от публикуван проект за изменение на Наредбата за командировъчните средства при задграничен мандат, внесен за обсъждане от външния министър Даниел Митов. Командировъчните не са били актуализирани от влизането в сила на Наредбата, се посочва в мотивите на министерството. Борисов: И утре да кажат, и утре ще се справим с председателството на Съвета н...

Съдят анестезиолог за смъртта на пациентка

https://www.24chasa.bg/novini/article/5614016

Съдят анестезиолог за смъртта на пациенткаОкръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу д-р С. Караджов за престъпление по чл. 123, ал. 1 пр. 2 от Наказателния кодекс, съобщиха от Главна прокуратура. 51-годишният д-р Караджов е дипломиран специалист по анестезиология и реанимация, работил на трудов договор в МБАЛ - Благоевград от юли 2010 г.

Съдят анестезиолог за смъртта на пациентка

https://www.24chasa.bg/region/article/5614016

Съдят анестезиолог за смъртта на пациенткаОкръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу д-р С. Караджов за престъпление по чл. 123, ал. 1 пр. 2 от Наказателния кодекс, съобщиха от Главна прокуратура. 51-годишният д-р Караджов е дипломиран специалист по анестезиология и реанимация, работил на трудов договор в МБАЛ - Благоевград от юли 2010 г.

Горанов: Очакваме около 3,5% излишък за първото полугодие на 2016 г.

http://www.cross.bg/goranov-polygodie-izlishuk-1513080.html

/КРОСС/Очакваме около 3,5% излишък за първото полугодие на 2016 г. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на кръглата маса „Икономика на светло", предаде „Фокус". "Мога да заявя, че ще бъдем далеч от 2% дефицит, заложен в консолидираната фискална програма за тази година. Рано е още да се каже колко, но е далеч от 2%. Очакваме около 3,5% излишък от БВП за първото полугодие на 2016 година. Това е сериозен резултат, който гарантира стабилизирането на публичните финанси", заяви Горанов. "Мога с умерен оптимизъм да заявя, че България на фона на геополитическата и икономическата нестабилността в обкръжаващата среда се представя сравнително добре, доста по-добре от последните години", коментира той. Горанов посочи, че от първия момент, в който правителството е влязло в мандата, е поело ангажимент за запазването на данъчната система на нивото, на което е позната в момента като параметри. "Естественият резерв за подобряването на състоянието на бюджета, който бе силно влошен в края на 2014 година, беше да положим сериозни усилия за повишаване на събираемостта и възвръщането на държавата на територията, на която Законът ѝ отредил", допълни той. "Бих искал да ви уверя, че оставаме отворени за всякакви предложения, които биха повишили капацитетът на държавата да събира данъците си и да създава конкурентна среда

Директорът на ЦРУ: Регулирането на конфликта в Сирия е невъзможно без Русия

http://www.cross.bg/siriya-rysiya-brenun-1513081.html

/КРОСС/ Регулирането на конфликта в Сирия без участието на Русия е невъзможно и американските спецслужби обсъждат тези въпроси, заяви директорът на ЦРУ Джон Бренън, предаде РИА Новости. „Ние продължаваме да оказваме натиск върху Русия, защото руснаците играят жизненоважна роля във всичко това. По мое мнение не може да има напредък на политическия фронт без активното руско съдействие и искрена заинтересованост от руска страна в опит за намиране на политически път“, заяви Бренън в свое изказване пред съвета по международни отношения. Той поясни, че ролята на Русия е свързана с влиянието, което тя има върху сирийското правителство, управлявано от президента Башар Асад. Последния Бренън нарече „част от проблемите, а не тяхно решение“. Директорът на ЦРУ отбеляза още, че конфликтът в Сирия не може да бъде решен „на бойното поле“. Той посочи, че нееднократно си е общувал с руски колеги по този въпрос. „Ние считаме, че те могат да правят повече, а те сигурно мислят, че ние можем да правим повече“, отбеляза Бренън. „Аз не смятам, че те изпълняват задълженията, свързани със спазване на режима на прекратяване на бойните действия и въвеждане на по-правилен курс по отношение на развитието на ситуацията в Сирия и особено в сферата на политическия преход“, каза директорът на ЦРУ

Дипломати по номер – тарикати на пътя

http://www.dnes.bg/sofia/2016/06/30/diplomati-po-nomer-tarikati-na-pytia.307415

Как българин щеше да си изяде боя, защото не пусна палестинска кола в насрещното

Ограбиха пункт за варене на ракия в с.Житен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588032

Пункт за изваряване на алкохолни напитки в генералтошевското село Житен е бил разбит и ограбен, информираха от полицията. На място е установено, че неизвестен извършител е проникнал в обекта като взломил входната врата. По данни на тъжителя са откраднати два казана с вместимост 250 литра и 220 литра и два броя медни серпентини. По случая е образувано досъдебно производство....

Лека и лесна супа

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/leka-i-lesna-supa-6055683

Вижте една рецепта, в която няма нужда на режете на ситно

Проектът "Кунева" - между Франкенщайн и политическа бухалка, според депутати

http://www.cross.bg/dobrev-zakona-zakonut-1513079.html

/КРОСС/Ще се проверява всяка кокошка по селата как е закупена. Така в дискусията по новия антикорупционен закон в пленарна зала се включи и Хамид Хамид от ДПС. По думите му този закон ще се отнася за всеки гражданин, придобил незаконно имущество. Съпартиецът му Йордан Цонев обясни, че партията ще подкрепи на първо четене закона, въпреки несъгласието си с някои текстове. ДПС искало да покаже политическа воля за справяне с проблема корупция. Според Цонев проблемът в борбата с корупцията не е, че няма закони, а че те не се прилагали. На патриота Славчо Атанасов законът му заприлича на Светата инквизиция. Органът, който се създавал, бил безконтролен. Трябвало да се направят известни корекции, защото иначе щяло да се създаде класическа политическа бухалка. Георги Кадиев е против закона, защото се създавал класически Франкенщайн. Той поиска вместо да се създава такъв орган, да се дадат повече права на служителите в ДАНС, които работят по противодействие на корупцията по високите етажи на властта. Социалистът Кирил Добрев заяви, че законът налагал много очаквания и надежди. Хората искали да се сложи край на политическия и обществен рекет. Всичко това ще останат само очаквания, убеден е обаче Добрев. Той успокои Кунева, че законът щял да мине, защото това била цената за спасяване на властта. Правим голямо бюро като ФБР, недоволен е червеният депутат. 85% от текстовете в настоящия закон се повтаряли в досегашни норми

Новата серия с хиалуронова киселина на REFAN

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5613996

Напоследък все повече хора се питат как хем да бъдат в крак с времето, хем да заличават следите, които то неминуемо оставя по лицето и кожата. Добрата новина е, че иноваторите на REFAN намериха отговор на този въпрос, като създадоха нова козметична серия с дневен и нощен крем за лице с хиалуронова киселина, която скоро ще бъде на козметичния пазар.
Напоследък все повече хора се питат как хем да бъдат в крак с времето, хем да заличават следите, които то неминуемо оставя по лицето и кожата. Добрата новина е, че иноваторите на REFAN намериха отговор на този въпрос, като създадоха нова козметична серия с дневен и нощен крем за лице с хиалуронова киселина, която скоро ще бъде на козметичния пазар.

Заводските цени продължават да спадат и през май

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/06/30/2787122_zavodskite_ceni_produljavat_da_spadat_i_prez_mai/?ref=rss


И през май производствените цени продължават да спадат на годишна база. Поевтиняването спрямо същия месец на 2015 г. е с 5.6 на сто.

Спад на цените е регистриран в добивната промишленост - с 6%, в преработващата промишленост - с 5.8%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.3%.

По-съществено намаление се наблюдава при производството на основни метали - с 15%, при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с...

Свидетел на обира на заложната къща: Нямаше заплаха за живота на хората

https://www.24chasa.bg/novini/article/5613969

Свидетел на обира на заложната къща: Нямаше заплаха за живота на хората"По време на престрелката при обира на заложна къща в София преди дни не е имало хора на улицата, чийто живот да е бил застрашен. Полицаите действаха много прецизно и точно." Това разказа очевидецът Христо Димитров пред bTV. Той поясни, че е бил на около 5 метра от мястото, където се разиграва цялата случка.

Фараж допуска Лондон да плаща на ЕС за достъп до единния пазар

http://www.mediapool.bg/farazh-dopuska-london-da-plashta-na-es-za-dostap-do-edinniya-pazar-news251066.html

Великобритания може да направи компромиси, за да си осигури непрекъснат достъп до единния пазар на ЕС, включително е възможна и вноска в общностния бюджет, но за компромиси с имиграцията не може и дума да става. Това заяви пред в. "Фигаро" лидерът на британската евроскептична Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) Найджъл Фараж.   На въпрос на френския всекидневник дали Великобритания ще продължи да се възползва от достъпа на единния пазар, след като напусне ЕС, дори и да постави пречки пред миграцията, Фараж отговаря: "Абсолютно. Може да има компромиси с ЕС, включително и за възможна британска вноска в бюджета на ЕС, независимо че не виждам напълно логика в това. Няма обаче да има компромиси за онова, което Европа нарича "свобода на движение"".   Той допълва: "Да сложим спирачки на имиграцията в ЕС, точно това 17.5 милиона гласоподаватели поискаха да направим".   Попитан кога Великобритания ще задейства клаузата от член 50 за започване на официални преговори за напускане на блока, лидерът на ЮКИП казва: "Започвам да мисля, че несигурността си има цена и че трябва да преминем напред и да задействаме член 50 преди септември или октомври. Може би не утре, но без да се бавим". 

Русия може да рестартира "Турски поток"

http://www.moreto.net/novini.php?n=324931

Русия обновява информацията за проекта „Турски поток", възможна е и среща между енергийните министри на Русия и Турция. Това разкри пред ТАСС източник, запознат с обсъждането на проекта. „Сега обновяваме информацията - в какво състояние се намират в момента едни или други проекти.

Проговори наемателят на ресторанта, пред който Митьо Очите беше прострелян

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588033

Екип на Нова телевизия се срещна с наемателя на ресторанта, в който беше стреляно по Димитър Желязков-Очите. От страх той се укрива след последните арести на групата на Божидар Кузманов-Кравата. „Аз не се крия от властите. Просто се чувствам застрашен, моята сигурност е застрашена. На 10 юни излезе статия във вестник с моя снимка и голяма стрелка, която ме посочва, а под снимката пише: „Ето го екзек...

Еден Азар е под въпрос за четвъртфинала с Уелс

http://www.dnevnik.bg/sport/euro2016/2016/06/30/2787126_eden_azar_e_pod_vupros_za_chetvurtfinala_s_uels/?ref=rss


Участието на Еден Азар във четвъртфиналния мач на Белгия срещу Уелс от европейското първенство по футбол е под въпрос.

Това разкри селекционерът на "червените дяволи" Марк Вилмотс. Той обясни, че звездата на "Челси" може би няма да тренира и в четвъртък, защото неговото състояние не му позволява да проведе пълноценно занимание.

Двубоят срещу Уелс пък е в петък от 22.00 часа и не е ясно дали треньорският щаб ще рискува с пускането на Азар в игра.

"Наистина се...

Операция на хемороиди? Ненужни страдания и неоправдан риск

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5613968

Операция на хемороиди? Ненужни страдания и неоправдан рискПремахване на хемороиди и фисури без операция Всеки, който възнамерява да се подложи на операция по отстраняване на хемороиди е длъжен да знае следното: става дума за една от най-болезнените операции измежду всички съществуващи. Така твърдят лекарите. Освен това, болният трябва да има предвид, че в периода на продължителния следоперативен период,

Добричлийка счупи рамо в градски автобус

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588029

61 – годишна добричлийка е пострадала, докато е пътувала в градски автобус, информираха от полицията. Жената се е возила в автобус „Ситроен”, движещ се по градска линия по бул. „Добруджа” в  Добрич, когато шофьорът на возилото рязко натиснал спирачките и пътничката Н.С. залитнала и паднала. Вследствие на инцидента Пострадалата е получила фрактура на раменна кост и е настанена в МБАЛ Добрич, без опасност за живота. Водачът на автобуса е изпробван за употреба на алкохол с техническо средство, като цифровата индикация е дала отрицателен резултат. ...

Избягалият затворник от Силистра е участвал в бомбен атентат срещу бивш окръжен прокурор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5613759

Избягалият затворник Димитър Братанов – Кокала, който вчера разигра истински екшън в Силистра, има зад гърба си 10 присъди и е бил участник в бомбен атентат срещу бивш окръжен прокурор на града, извършен преди години.
На 31 май Димитър Братанов успява да избяга от затвора във Варна, където излежава четиригодишна присъда за грабеж и отвличане.
Избягалият затворник Димитър Братанов – Кокала, който вчера разигра истински екшън в Силистра, има зад гърба си 10 присъди и е бил участник в бомбен атентат срещу бивш окръжен прокурор на града, извършен преди години. На 31 май Димитър Братанов успява да избяга от затвора във Варна, където излежава четиригодишна присъда за грабеж и отвличане.

Джулай морнинг край Варна – кой, къде, кога

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588028

Хиляди ще се съберат край морския бряг тази нощ, за да посрещнат Джулай морнинг. Дарик избра за Вас някои от по-интересните възможности да се включите в организираните събития в морската столица и край нея. Интересно тази година се очаква да бъде край Шабла. В най-североизточната спирка от своето турне супегрупата „Легендите" ще излезе под звездите на сцена, построена на централния плаж на къмпинг "Добруджа" (на 6 км. от Шабла) точно в 3,00 часа след полунощ. Рок-епопеята ще продължи до изгрев слънце. Джул...

Свидетел на смъртоносния обир в София: Не е имало хора, чийто живот да е бил застрашен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5613956

"По време на престрелката при обира на заложна къща в София преди дни не е имало хора на улицата, чийто живот да е бил застрашен. Полицаите действаха много прецизно и точно". Това разказа очевидецът Христо Димитров в интервю за БТВ. Той поясни, че е бил на около 5 метра от мястото, където се разиграва цялата случка.
"По време на престрелката при обира на заложна къща в София преди дни не е имало хора на улицата, чийто живот да е бил застрашен. Полицаите действаха много прецизно и точно". Това разказа очевидецът Христо Димитров в интервю за БТВ. Той поясни, че е бил на около 5 метра от мястото, където се разиграва цялата случка.

Лекар, опитвал да спаси сина си от ИДИЛ, е сред жертвите в Истанбул

https://www.24chasa.bg/novini/article/5613965

Лекар, опитвал да спаси сина си от ИДИЛ, е сред жертвите в ИстанбулТунизийски военен лекар е сред жертвите на кървавия атентат в Истанбул. Бригадният  генерал Фади Беюд пристигнал в Турция, за да спаси сина си, който взел решение да влезе редиците на ИДИЛ и да се бие за групировката, пише британският в. Guardian, цитиран от Нова телевизия. Източник от Министерството на отбраната на Тунис съобщава,

Социалните звена ще бъдат обслужвани от счетоводният отдел на община Дупница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588027

След детските градини, сега и социалните звена към община Дупница ще се обслужват счетоводно от отдела в община Дупница, а не от финансово-счетоводната къща. Таня Петрова, директор дирекция „Социални дейности" обясни, че това се прави, за да се намалят разходите за счетоводно обслужване. На среща през март с дирекция "Социално подпомагане" - Кюстендил и дирекция "Социално подпомагане" - Дупница заедно с управителите на различните социални звена са обсъждани услугите, които се предоставят в община Дупница. Със заповед от агенция "Социално подпом...

Петро Порошенко идва на официално посещение в България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5613960

По покана на държавния глава Росен Плевнелиев на 30 юни, четвъртък, президентът на Украйна Петро Порошенко ще бъде на еднодневно официално посещение в България, съобщи "Фокус".
Въпроси на двустранното търговско-икономическо и инвестиционно сътрудничество, на регионалната и международната сигурност, както и от европейския дневен ред,
По покана на държавния глава Росен Плевнелиев на 30 юни, четвъртък, президентът на Украйна Петро Порошенко ще бъде на еднодневно официално посещение в България, съобщи "Фокус". Въпроси на двустранното търговско-икономическо и инвестиционно сътрудничество, на регионалната и международната сигурност, както и от европейския дневен ред,

Бюджетни разходи за научноизследователска и развойна дейност през 2015 година

http://www.cross.bg/razhodi-nird-byudzhetnite-1513076.html

/КРОСС/През 2015 г. бюджетните разходи за научноизследователска и развойна дейност (НИРД) възлизат на 212.5 млн. лв., като в сравнение с 2014 г. се увеличават с 2.8%. Нарастването в абсолютна стойност на бюджетните разходи за НИРД спрямо предходната година не се отразява върху техния относителен дял от брутния вътрешен продукт (БВП). През 2015 г. бюджетните разходи за НИРД съставляват 0.25% от БВП, запазвайки равнището си от 2014 година. България все още съществено изостава от средната стойност на този показател за Европейския съюз (ЕС-28) - 0.67% през 2014 година. Структурата на бюджетните разходи за НИРД по социално-икономически цели се променя незначително спрямо предходната 2014 година. Най-голям е делът (46.0%) на държавната подкрепа за научните изследвания, насочени към „Общо развитие на знанието", което включва основно научните изследвания, осъществявани от Българската академия на науките и университетите. Тази социално-икономическа цел е основна и за Европейския съюз през 2014 г. с дял от 52.2%. Статистическото изследване на бюджетните разходи за научноизследователска и развойна дейност осигурява международно съпоставима информация за характеризиране на държавната подкрепа за развитие на НИРД, както и на приоритетните изследователски области, към които се насочват бюджетните средства за наука

Вдигат заплатите на дипломати заради Българското председателство на ЕС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5613945

С 10 и 5 на сто се увеличават командировъчните на дипломатите ни в Постоянното представителство на България в Европейския съюз. Това става ясно от публикуван проект за изменение на Наредбата за командировъчните средства при задграничен мандат, внесен за обсъждане от външния министър Даниел Митов, информира БГНЕС.

Ембака, убил рейнджър на "Струма", иска на свобода

https://www.24chasa.bg/novini/article/5613971

Ембака, убил рейнджър на "Струма", иска на свободаОбвиненият в убийство Емил Първанов-Ембака от Сандански, който лежи в ареста, иска да излезе на свобода с по-лека мярка за неотклонение. Той е обвинен, че на 26 юни м.г. около 13,30 ч умишлено е убил с камък Николай Чививев при скандал на строящия се лот 4 на АМ "Струма". Веднага след трагедията Ембака изчезна и се укри.

Обвиненият в убийство Емил Първанов-Ембака иска да излезе от ареста

https://www.24chasa.bg/region/article/5613971

Обвиненият в убийство Емил Първанов-Ембака иска да излезе от арестаОбвиненият в убийство Емил Първанов-Ембака от Сандански, който лежи в ареста, иска да излезе на свобода с по-лека мярка за неотклонение. Той е обвинен, че на 26 юни м.г. около 13,30 ч умишлено е убил с камък Николай Чививев при скандал на строящия се лот 4 на АМ "Струма". Веднага след трагедията Ембака изчезна и се укри.

Нападнаха украинци, протестиращи срещу "Нощните вълци" на Путин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5613802

Украинци, протестирали срещу посещението на рокерите от руския мотоклуб "Нощни вълци", бяха нападнати в Бургас. Има задържани след сбиването, които са отведени в 5-то Районно полицейско управление в града., информира БНР.
Десет души във военни униформи от Войнски съюз "Васил Левски" са нападнали украинските граждани,
Украинци, протестирали срещу посещението на рокерите от руския мотоклуб "Нощни вълци", бяха нападнати в Бургас. Има задържани след сбиването, които са отведени в 5-то Районно полицейско управление в града., информира БНР. Десет души във военни униформи от Войнски съюз "Васил Левски" са нападнали украинските граждани,

РП- Дупница се самосезира за пострадал в Италия младеж

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588026

Районна прокуратура - гр. Дупница се самосезира и разпореди осъществяване на предварителна проверка за евентуално извършено престъпление по чл. 134, ал.1 от Наказателния кодекс, по повод публикувана информация в медии за претърпяна трудова злополука от български гражданин в чужбина. Пострадалият Цветелин Димитров (20 години) бил нает и изпратен на работа в Италия от фирма, управлявана от Марчело Иванов от гр. Дупница. По време на извършване на ремонтни работи на фабрика младият мъж паднал от строително скеле, в резултат на което получил средна ...

Борис Джонсън се отказа от кандидатурата си за премиер

https://www.actualno.com/europe/boris-djonsyn-se-otkaza-ot-kandidaturata-si-za-premier-news_548101.html

Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън се отказа от кандидатурата си за премиер на Великобритания, съобщи ТАСС. „След като се консултирах с колегите си и отчитайки ситуацията в парламента, взех решение, че не мога да бъда този човек“, каза Джонсън пред журналисти. Преди, състояли се на 23 юни референдум във Великобритания, за членството ѝ в ЕС, Джонсън оглави лагера на евроскептиците. Той бе основен опонент на Дейвид Камерън, който агитираше за запазване на членството в ЕС. Резулта

Топ отбор от Англия иска Бербатов

https://www.actualno.com/football/top-otbor-ot-anglija-iska-berbatov-news_548102.html

Голямата футболна звезда на България Димитър Бербатов, е на път да се завърне в любимия си английски футбол. Според информациите от Острова, нападателят води преговори с два тима от Чемпиъншип. Става дума за Нотингам Форест и Нюкясъл. Според информация на "Нотингам Поуст", агентът на българина Емил Данчев е провел първи разговори с ръководствата и на двата клуба. Бербатов побърка Англия, но не с головете - пращат Рууни при него за съвет Все пак перспективата Бербо да заиграе в Нюкясъл изглежд

Фарадж: Можем да отстъпим за британската вноска в евробюджета, но не и за мигрантите

https://www.actualno.com/europe/faradj-mojem-da-otstypim-za-britanskata-vnoska-v-evrobudjeta-no-ne-i-za-migrantite--news_548103.html

Найджъл Фарадж заяви, че Великобритания може да постигне компромис с ЕС по въпроса за вноската на страната в бюджета на общността, макар той лично да не вижда основание за това. В интервю за френския в. „Фигаро” лидерът на британската Партия на независимостта изтъква, че „компромиси по това, което Европа нарича „свободно движение”, не може да има”. „Спирането на европейската имиграция – това поискаха от нас 17,5 милиона избиратели миналия ч

Финландците не искат референдум за излизане от ЕС

https://www.actualno.com/europe/finlandcite-ne-iskat-referendum-za-izlizane-ot-es-news_548104.html

Повечето финландци са против организирането на референдум в страната за излизане от ЕС, подобен на този, който се състоя във Великобритания миналата седмица. За това свидетелства социологическо проучване, проведено по молба на местен вестник, предаде ТАСС. Според проучването, проведено сред 1000 жители на страната, 69% са заявили, че не подкрепят свикването на референдума. За провеждането му са се обявили 27% от респондентите. Останалите са се затруднили да дадат отговор. Подобни отговори фин

Ще се задържи ли двудневното рали при петрола?

http://www.investor.bg/analizi/9/a/shte-se-zadyrji-li-dvudnevnoto-rali-pri-petrola-219912/

Поскъпването на петрола е засилено и от новините за възможна стачка на 750 служители от 7 петролни и газови находища в Норвегия

Източник: Срещата между енергийните министри за „Турски поток“ е „очевидна“

http://www.cross.bg/sreshta-potok-proekta-1513078.html

/КРОСС/ Русия обновява информацията за проекта „Турски поток“, възможна е и среща между енергийните министри на Русия и Турция Александър Новак и Берат Албайрак. Това съобщи пред ТАСС източник, запознат с обсъждането на проекта. „Сега ние обновяваме информацията, в какво състояние се намират в момента едни или други проекти. Включително и по „Турски поток“, заяви той в отговор на въпрос дали е възможно възобновяване на проекта след изявленията на турския президент Ердоган за нормализиране на отношенията с Русия. Според източника среща между министрите на енергетиката Александър Новак и Берат Албайрак е напълно възможна, след като президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган се договориха за среща през септември на форума на Г-20 в Пекин. „Според мен абсолютно очевидно е, че среща на нашия министър с турския министър е съвсем очевидна. Въпросът опира само до датата. Още не сме я обсъждали“, добави източникът.

Разбиха "депо" за разпространение на наркотици в Добрич

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588025

Организатор на „депо” за разпространение на наркотици е задържан в Добрич, съобщават от полицията. На 29 юни, около 14:00 часа служители на сектор „Криминална полиция” и на Първо РУ МВР  извършили проверка на частен имот по ул. „Черно море” в Добрич. В хода на проверката са установени и иззети два броя елекронни везни, спринцовки, множество празни полиетиленови пликчета и бяло прахообразно вещество. При извършения полеви тест, веществото е реагирало на амфетамин с приблизително тегло 42 грама. С полицейска мярка за срок от 24 часа е задържан об...

АИКБ: Българската икономика изсветлява убедително през 2015 г.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/aikb-bylgarskata-ikonomika-izsvetliava-ubeditelno-prez-2015-g-219911/

Ограничаването на сивия сектор не просто пълни хазната, а подобрява бизнес средата в страната, категоричен е финансовият министър

Два леки коли горяха в Пловдивско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588030

Две коли горяха в Пловдивска област през последното денонощие, научи Дарик. Тази нощ на ул. „Ген. Колев“ 5 е била запалена „Шкода“. Автомобилът е унищожен. Леко обгорели са двете коли в съседство, но са спасени от изпратения екип пожарникари. По-рано в град Карлово на ул. „Ген. Карцов“ 70 е горял „Нисан“. Автомобилът е унищожен. Огънят е бил потушен от един екип огнеборци. Полицията е в процес на установяване причините за двата пожара. Не е изключена версията за умишлен палеж. ...

Когато приемеш думите на премиера си прекалено сериозно (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_631950.html

Когато в своя реч белгийският премиер Александър Лукашенко призова народа си да "се съблича и да работи, докато не се изпоти", едва ли е предполагал, че хората ще приемат думите му толкова навътре. Гражданите на Беларус обаче са изпълнителни и новата мода бързо обхвана страната и най-вече социалните мрежи. В Twitter и Instagram беларусци споделят снимки как са голи на работното си място, изпълнявайки нареждането на премиера Лукашенко. В голата надпревара са се включили трактористи, музиканти, майстори, програмисти и други. #раздеватьсяиработать #беларусь #минск #it #performance #irm #irmcreative Снимка, публикувана от IRM Creative (@irm.by) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST #раздеватьсяиработать #музейбровки #ниднябезбровки #музей Снимка, публикувана от Музей Петруся Броўкі (@museum_brovka) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST #раздеватьсяиработать https://t.co/gQjKlzm6yu pic.twitter.com/YFbJmK7abu — TUT.BY (@tutby) June 24, 2016 Президент сказал - надо выполнять! И безо всяких отговорок! #раздеватьсяиработать #голышом #наработе #конданачальстванет #офисныйпланктон #развлекаетсякакможет #office #nakedatwork #officeplankton Снимка, публикувана от Christina Santi (@anti_santi) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST Президент посоветовал, жара доконала... Теперь репетируем так) #раздеватьсяиработать #музыканты #рокнролл #usedfriendly #rockband #minsk #Минск #репа #session Снимка, публикувана от @usedfriendly на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

Слънцето остана без петна. Какво значи това

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/slynceto-ostana-bez-petna.-kakvo-znachi-tova-6055682

Естественият цикъл на слънцето продължава 11 години. Той се характеризира с увеличаване или намаляване на слънчевите петна. Сега е просто такъв момент

Фасадата на архитектурен паметник във Варна се срути при ремонт

http://www.moreto.net/novini.php?n=324933

Фасадата на сграда в центъра на Варна, която е паметник на културата и е подложена на ремонтни дейности, се е срутила вчера около 16.30 часа. Зданието се намира на бул. „Княз Борис I" 73. Случилото се е разминало без пострадали работници или преминаващи граждани.

Правят концерт "Здравей, лято!"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588024

Концерт на творческите формации на Младежкия дом във Враца ще се състои тази вечер. Мотото е "Здравей, лято!", а поводът е закриването на 48-мия творчески сезон на любителските трупи. Началото е в 19 ч. тази вечер в градинката пред Сувенирната палата във Враца....

Цветанов поздрави председателя на Скупщината на Черна гора за интеграцията им в НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/5613946

Цветанов поздрави председателя на Скупщината на Черна гора за интеграцията им в НАТОПредседателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов поздрави председателя на Скупщината на Черна гора Дарко Пайович по повод ратифицирането от българското Народното събрание на Протокола към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Черна гора. Двамата разговаряха в сградата на Народното събрание,

НСИ: Общ индекс на цените на производител в промишлеността

http://www.cross.bg/proizvodstvoto-tzenite-izdeliya-1513075.html

/КРОСС/Общият индекс на цените на производител през май 2016 г. нараства с 0.2% спрямо предходния месец. По-високи цени са регистрирани в преработващата промишленост - с 0.5%, и в добивната промишленост - с 0.1%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление с 0.4%.По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост се наблюдава при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 1.4%, и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 1.3%, а намаление е регистрирано при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон, и при производството на основни метали - по 0.6%. Общият индекс на цените на производител през май 2016 г. намалява с 5.6% в сравнение със същия месец на 2015 година. Спад на цените е регистриран в добивната промишленост - с 6.0%, в преработващата промишленост - с 5.8%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.3%.По-съществено намаление се наблюдава при производството на основни метали - с 15.0%, при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 2.7%, и при производството на електрически съоръжения - с 1.8%, а увеличение е регистрирано при производството на тютюневи изделия - с 3.5%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 2.6%. 2

Вицепремиерът Меглена Кунева представи новия антикорупционен закон в НС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5613912

Парламентът обсъжда на първо четене Законопроект за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, внесен от Министерския съвет.
"Няма забранени въпроси между първо и второ четене, важно е днес Народното събрание да подкрепи философията на антикорупционния закон и да дадем ясен знак на обществото каква е посоката.
Парламентът обсъжда на първо четене Законопроект за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, внесен от Министерския съвет. "Няма забранени въпроси между първо и второ четене, важно е днес Народното събрание да подкрепи философията на антикорупционния закон и да дадем ясен знак на обществото каква е посоката.

Нови шест медала донесоха младите математици в България

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2016/06/30/2787121_novi_shest_medala_donesoha_mladite_matematici_v/?ref=rss


С шест медала, сред които 1 златен, 3 сребърни и 2 бронзови се завърна българският олимпийски отбор по математика след сериозна надпревара в Младежката балканска олимпиада, съобщиха Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СРООПН).

Голям повод за гордост е златният медал на Евгени Кайряков, който също така е втори сред 124 състезатели в общото класиране на олимпиадата.

Отборът, който представи България:

Евгени Кайряков – златен медал и второ място...

Президентът - фактор за смяна на неолибералния модел и възстановяване на българския суверенитет

http://politicheski.pogled.info/grazhdanska-levitsa/news/74933/Prezidentat-faktor-za-smyana-na-neoliberalniya-model-i-vazstanovyavane-na-balgarskiya-suverenitet

/Поглед.инфо/ На 27 юни 2016 г. по инициатива на група общественици и интелектуалци се създе Дискусионен клуб „Гражданска левица“, който на първата си среща в Бизнес център "Братя Василеви" организира дискусия натема: "Българският президент - крепител на статуквото или лидер на промяната“.

45 години от смъртта на Гунди и Котков

http://www.cross.bg/kotkov-nikola-asparyhov-1513073.html

/КРОСС/Днес се навършват 45 години от трагедията с Георги Аспарухов и Никола Котков. Двамата гениални футболисти загиват в катастрофа на прохода Витиня, пътувайки към Враца за приятелски мач. Ето текста, с който от ръководството на "Левски" отбелязват годишнината (публикуваме без редакторска намеса): Казват, че времето лекува и годините заличават раните от големите загуби. Изтекоха 45, а болката от липсата на двама необикновени футболисти остава. Отново е 30 юни. Близо половин век след онзи ден, в който съдбата ни отне Георги Аспарухов и Никола Котков. И днес сякаш някакъв камък ляга върху гърдите и настъпва една непреодолимо протяжна тъга. Едно чувство за безсилие и съжаление. Мъка по ранна загуба, която отеква през летата. Гунди и Котето вече ги няма. Останаха спомените, разказите и усмивките на докосналите се до тях. За останалите пък красивите разкази, приказките и уроците от едно романтично минало. Днес, 45 години след трагедията на Витиня, България все още ги помни. Младите слушат прехласнати историите за тяхното майсторство и човешки достойнства, а по-възрастните все още не могат да повярват, че ги няма. Тъгата по Гунди и Котков не е просто тъга по двама велики играчи. Не е тъга само на спортната общественост, но и на цяла България. Защото загубата на доблестни хора винаги боли Имената на Гунди и Котков припомнят, че има легенди, които не умират

Кисинджър и Кол: Европа не бива да наказва Великобритания и да затваря вратите пред нея

http://www.mediapool.bg/kisindzhar-i-kol-evropa-ne-biva-da-nakazva-velikobritaniya-i-da-zatvarya-vratite-pred-neya-news251065.html

Двама от ветераните в световната политика от двете страни на Атлантика със забележителен принос в следвоенната история, независимо един от друг, отправиха в четвъртък сходни послания по въпроса какво трябва да е отношението на Европейския съюз към Великобритания след решението на нейните граждани да го напуснат. Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър предупреди, че Европа не трябва да се опитва да наказва Лондон за взетото решение и да се отнася към него като "към съотечественик, а не като към беглец от затвора". Бившият германски канцлер Хелмут Кол пък предупреди да не се действа с ненужна твърдост прибързаност към Великобритания. Според него би било "огромна грешка" да се затворят вратите за нея. Кисинджър: По-добро бъдеще не може да се постигне без някакви жертви в настоящето Уроците от британския референдум са много сериозни, и те засягат не само Великобритания, не само Европа, а дори целия свят, отбелязва патриархът на американската дипломация Хенри Кисинджър в статия в американския вестник "Уолстрийт джърнъл". Според него днешна Европа е много по-различна от Европа непосредствено след Втората световна война, която вдъхнови бащите основатели на ЕС. "Те виждаха нещата по начин, който днес изглежда архаичен в доста отношения. Но в същото време бяха позабравени и много от онези ценности, в които те вярваха, и които бяха голямата ценност на Европейския проект", смята бившият държавен секретар на САЩ. Според него днешният ЕС е прекалено погълнат от управлението на структурни проблеми, вместо от осъществяване на целите си. Намалява желанието за саможертва и солидарност, което личи на фона на проблеми като глобализацията и миграцията. Но по-добро бъдеще не може да се постигне без някакви жертви в настоящето, подчертава Кисинджър, цитиран от БТА. Европейският съюз не трябва да се опитва да накаже Великобритания за решението й да излезе от общността, а Вашингтон трябва да премине към нова форма на влияние върху европейските държави, пише Кисинджър. Според него в предстоящите преговори с Лондон "ЕС най-вероятно ще заеме такава позиция, в която ще се отрази стремежът да бъдат наказани британците" за резултата от референдума. Затова, според него, "ЕС следва да се отнася към Великобритания като към потенциален съотечественик, а не като към беглец от затвора". Бившият държавен секретар на САЩ смята, че Брюксел трябва повече да се фокусира върху решаването на собствените си проблеми и върху това как да сътрудничи с Лондон в новите условия. "Наказването на Обединеното кралство няма да реши въпроса как да функционира общата валута при отсъствието на обща данъчна политика в страни с различен икономически потенциал, или как да се развива един съюз, чиято способност да осъществява общи политически стратегии значително отстъпва на неговите икономически и административни възможности", посочва Кисинджър. В същото време британските лидери трябва да лансират такава концепция за автономия, получила подкрепата на народа в референдума, която да предвижда всестранно сътрудничество с Европа, добавя той. Кисинджър отбелязва и водещата роля на Вашингтон при формирането на Европейския съюз. Според него с оглед на протичащите в Европа процеси "американската роля трябва да бъде преразгледана така, че (американското) лидерство да се осъществява по нов начин, като се премине от доминиране към убеждаване". Той призовава Вашингтон да не се отказва от "особените си отношения" с Лондон, включително и в сферата на търговията. Според него Великобритания "е ключов елемент в структурата на цялото трансатлантическо партньорство", което има особено значение за САЩ. Хелмут Кол: ЕС не бива да притиска Великобритания Бившият германски канцлер Хелмут Кол каза, че Европейският съюз трябва да даде на Великобритания време да се съвземе след гласуването за напускане на общността. В интервю за германския в. "Билд" Кол заяви, че ЕС би трябвало да проявява повече уважение към националните и регионалните идентичности в Европа и да не налага твърде голяма стандартизация на държавите членки. Изданието не цитира пряко бившия канцлер в интервюто, озаглавено "Хелмут Кол - Европа има нужда да спре, за да си поеме дъх", но парафразира думите му, че би било "огромна грешка" да се затворят вратите за Великобритания. "Той призова за спокойствие и предупреди да не се действа с ненужна твърдост и прибързаност (към Великобритания). Най-важното нещо е страната сама да реши какво иска", отбеляза "Билд", цитирайки архитекта на германското обединение и водеща фигура за европейската интеграция. Според 86-годишния Кол гласуването във Великобритания за излизане от ЕС не е чисто британско явление, а отразява общо "безпокойство" сред европейците. По думите му е необходимо ЕС да се движи със скорост, която може да бъде следвана от всички страни членки.

Кисинджър: Европа не трябва да се опитва да наказва Великобритания

http://www.mediapool.bg/kisindzhar-evropa-ne-tryabva-da-se-opitva-da-nakazva-velikobritaniya-news251065.html

Уроците от британския референдум са много сериозни, и те засягат не само Великобритания, не само Европа, а дори целия свят, отбелязва патриархът на американската дипломация Хенри Кисинджър в статия в американския вестник "Уолстрийт джърнъл".   Според него днешна Европа е много по-различна от Европа непосредствено след Втората световна война, която вдъхнови бащите основатели на ЕС.    "Те виждаха нещата по начин, който днес изглежда архаичен в доста отношения. Но в същото време бяха позабравени и много от онези ценности, в които те вярваха, и които бяха голямата ценност на Европейския проект", смята бившият държавен секретар на САЩ.   Според него днешният ЕС е прекалено погълнат от управлението на структурни проблеми, вместо от осъществяване на целите си.    Намалява желанието за саможертва и солидарност, което личи на фона на проблеми като глобализацията и миграцията. Но по-добро бъдеще не може да се постигне без някакви жертви в настоящето, подчертава Кисинджър, цитиран от БТА.    Европейският съюз не трябва да се опитва да накаже Великобритания за решението й да излезе от общността, а Вашингтон трябва да премине към нова форма на влияние върху европейските държави, пише Кисинджър.    Според него в предстоящите преговори с Лондон "ЕС най-вероятно ще заеме такава позиция, в която ще се отрази стремежът да бъдат наказани британците" за резултата от референдума. Затова, според него, "ЕС следва да се отнася към Великобритания като към потенциален съотечественик, а не като към беглец от затвора".    Бившият държавен секретар на САЩ смята, че Брюксел трябва повече да се фокусира върху решаването на собствените си проблеми и върху това как да сътрудничи с Лондон в новите условия.    "Наказването на Обединеното кралство няма да реши въпроса как да функционира общата валута при отсъствието на обща данъчна политика в страни с различен икономически потенциал, или как да се развива един съюз, чиято способност да осъществява общи политически стратегии значително отстъпва на неговите икономически и административни възможности", посочва Кисинджър.    В същото време британските лидери трябва да лансират такава концепция за автономия, получила подкрепата на народа в референдума, която да предвижда всестранно сътрудничество с Европа, добавя той.   Кисинджър отбелязва и водещата роля на Вашингтон при формирането на Европейския съюз.    Според него с оглед на протичащите в Европа процеси "американската роля трябва да бъде преразгледана така, че (американското) лидерство да се осъществява по нов начин, като се премине от доминиране към убеждаване".  Той призовава Вашингтон да не се отказва от "особените си отношения" с Лондон, включително и в сферата на търговията.    Според него Великобритания "е ключов елемент" в структурата на цялото трансатлантическо партньорство", което има особено значение за САЩ. 

Плевнелиев посрещна Петро Порошенко

https://www.24chasa.bg/novini/article/5613935

Плевнелиев посрещна Петро ПорошенкоДържавният глава Росен Плевнелиев посрещна украинския президент Петро Порошенко на официална церемония на пл. „Св. Александър Невски“ в столицата, предаде „Фокус”. Президентите Росен Плевнелиев и Петро Порошенко ще обсъдят двустранното търговско-икономическо и инвестиционно сътрудничество, на регионалната и международната сигурност,

ЕС може и да не оцелее

http://offnews.bg/news/n_1/n_631944.html

Има риск Европейският съюз да не може да оцелее след кризата, задълбочена от британския Брекзит. Това прогнозира бившия заместник-председател на Европейската комисия и бивш европейски комисар по въпросите на разширението и политиката на добросъседство Гюнтер Ферхойген, предаде Deutsche Welle. Според него сегашните лидери на ЕС няма да открият изход от кризата. Появи се опасност Европейският съюз да не оцелее, заяви Ферхойген. Според него референдумът за излизането на Великобритания от ЕС е бил „оздравителен шок“ за ЕС, едновременно с това поставил под заплаха самото съществуване на Съюза. Той призова да се признае демократичното решение на британския народ. „ЕС не е затвор. Който иска да си ходи, да си ходи. Не може да се говори нито за мъст, нито за наказание“, добави той. Бившият комисар подчерта, че за европейските чиновници никога не е било тайна, че „Европа трябва да се направи по-привлекателна“, иначе в противен случай ЕС няма да оцелее. „Налице са ясни тенденции към разпад. В редица държави има тенденции към завръщане към национални икономики“, добави той.

Плащат наема и интернета на безработни, за да се преселят

http://www.moreto.net/novini.php?n=324920

Държавата ще плаща наемът, интернета и детската градина на трайно безработните, ако си намерят работа в друг град. Това предвижда една от идеите за промени в Закона за насърчаване на заетостта, с които ще се подготвят специални пакети за дълготрайно безработните.

Деца се маскираха като любими приказни герои

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588022

Червената шапчица, Снежанка, седемте джуджета, котаракът в чизми днес се събраха в градинката зад паметника на Христо Ботев във Враца. Като любимите приказни герои се бяха маскирали децата от ЦДГ "Дъга". Малчуганите бяха дошли, за да участват в откриването на "Лято с библиотеката". Инициативата, която ще продължи до 1 септември, е организирана от Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца. Момчетата и момичетата от ЦДГ "Дъга", заедно с други деца от града, се включиха в играта "приказната пътечка".

Русия измести Саудитска Арабия като най-голям вносител на нефт в Китай

http://www.cross.bg/kitaii-neft-miliona-1513074.html

/КРОСС/ Износът на руски нефт за Китай се е увеличил с почти 42 % и е достигнал 22 милиона тона от януари до май тази година. Статистиката е предоставена от агенция „ТАСС” и се основава на информацията от Генералната митническа администрация на Китай. Голяма част от китайския суров петрол в момента идва от Русия. Саудитска Арабия вече е на второ място с 21.8 милиона тона. През първите 5 месеца на годината кралството е увеличило износа на петрол към Китай с 3.9 %. Третият по големина снабдител на Китай е Ангола, която е внесла 18.5 милиона тона нефт в страната. Пекин внася нефт и от други страни като Ирак, Иран, Оман, Бразилия, Кувейт, Венецуела и Обединените арабски емирства. През последните 5 години руският износ за Китай се е удвоил и е достигнал до 550 000 барела на ден. Международната енергийна агенция съобщава, че Русия измества Саудитска Арабия от лидерската позиция още в края на 2015 г. В началото на десетилетието саудитският дял от китайския пазар бе около 20 %, а руският – по-малко от 7 %. Сергей Андропов, вицепрезидента на руската компания Транснефт, която държи монопола над износа, каза през март, че Китай тази година е готова да внесе 27 милиона тона руски нефт чрез газопровода ESPO. Русия започна да снабдява Китай със суров нефт чрез Сковородино-Мохенското разклонение на газопровода ESPO през 2011 г

След "Брекзит" все повече британци подават молби за белгийско гражданство

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/06/30/2787115_sled_brekzit_vse_poveche_britanci_podavat_molbi_za/?ref=rss


Белгийските власти обработват стотици молби за белгийско гражданство, подадени от британци, след като на референдума на 23 юни Обединеното кралство реши да напусне ЕС, разказва "Ройтерс".

В момента близо 24 000 британци живеят в Белгия, една трета от тях са в Брюксел. Много от тях работят в европейските институции или в НАТО.

Доминик Дюфурни, кмет на Иксел (община в Брюксел), разказва, че през последните няколко дни 40 души са дошли да си набавят необходимите документи....

Нещата, които трябва да знаете преди покупката на климатик

http://www.cross.bg/klimatik-otoplenie-klimatitzi-1513072.html

/КРОСС/Пазарът на климатична техника се разшири много. Повечето инсталиращи фирми са заети за месеци напред, затова ако искате да закупите климатик преди най-топлите летни дни, сега е моментът да го направите. В статията ще разберете: ●     какъв климатик си заслужава да закупите; ●     от каква мощност се нуждаете; ●     ефикасен вариант ли е покупката на мобилен климатик; ●     необходимо ли ще е да закупите отделен климатик за всяко помещение; ●     какви са правилата за безопасност, които трябва да спазвате при използването на климатик; ●     за какво още може да ползвате климатика си освен за охлаждане. „Всяка година LG продават повече климатици, в сравнение от предходната" - казва Димитър Стефанов, мениджър климатични системи в LG Electronics България. Това увеличение, според него, се дължи на по-добре информираните клиенти. Тези, които са прекарали летните жеги без подходящо за нуждите им охлаждане, и сега правят информиран избор за здравословна климатична система, която е не само фокусирана върху производителност при охлаждане или отопление, но им предоставя комфорт и условия за по-здравословен начин на живот

Canon купува подразделението за медицинска апаратура на Toshiba

http://econ.bg/Новини/Canon-купува-подразделението-за-медицинска-апаратура-на-Toshiba_l.a_i.725298_at.1.html

Антимонополният регулатор в Япония одобри придобиването на подразделението за медицинско оборудване на Toshiba от Caonon, предаде Reuters. Въпреки...

Почина футурологът Алвин Тофлър

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588020

На 87 години в дома си в Лос Анджелес в понеделник, 27 юни, е починал известният американски философ, социолог и футуролог Алвин Тофлър, съобщи ТАСС. Агенцията се позовава на съобщение на консултантската компания Тофлър асосиейтс. RIP #AlvinTofflerAuthor of #FutureShockInventor of term #InformationOverloadWho understood our today, ...

Средно токът поскъпва с 0.04% от 1 юли

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2016/06/30/2787108_sredno_tokut_poskupva_s_004_ot_1_juli/?ref=rss


Енергийният регулатор се очаква да повиши цената на тока от 1 юли средно с 0.04 на сто. Това означава поскъпване за абонатите на ЕВН с 0.8 на сто, за тези на "Енерго про" ще има намаление от 0.9 на сто, а за ЧЕЗ цената остава без промяна.

Това се разбира от интервю с Иван Иванов, шеф на регулатора, пред "24 часа". Днес комисията има заседание, на което трябва да определи тези цени, както и на парното.

"Българската енергетика е със стабилна перспектива към либерализация на...

Паравоенизирани биха протестиращи срещу "Нощните вълци" в Бургас

http://www.mediapool.bg/paravoenizirani-biha-protestirashti-sreshtu-noshtnite-valtsi-v-burgas-news251064.html

Група паравоенизирани националисти атакуваха протестиращи срещу похода на близкия до Кремъл мотористки клуб "Нощните вълци", тръгващ в четвъртък от Бургас през България. Инцидентът стана на входа на града, в близост до бензиностанция "ОМВ". Протестиращите са тласкани по земята, ритани и нападани с електрошокови палки, съобщи "Дневник". Нападателите са били облечени в камуфлажни униформи и са членове на патриотичната паравоенна организия "Български войнски съюз". Сред атакуваните от тях протестиращи е имало руски и украински граждани, които живеят у нас. На мястото са изпратени 6 полицейски коли, които са отвели участниците в сбиването, допълва изданието. Както е известно, турът на "Нощните вълци" в България е част от мотопохода "Славянски свят 2016". Според предварителната информация близките до руския президент Владимир Путин рокери трябва да преминат в четвъртък през пътен възел "Петолъчката", Казанлък, паметника на връх Шипка, за да стигнат до Троянския манастир. Там ще бъде засадена липа, наречена "дърво на обединението". "Нощните вълци" планират и посещение на катедралния храм "Александър Невски", както и пресконференция в Руския културно-информационен център в София. Очаква се също мотористите да поднесат цветя на Паметника на съветската армия. Идването им в България съвпада с официалното посещение на президента на Украйна Петро Порошенко.

Световните тенденции в развитието на музеите на открито са в унисон с идеите за бъдещето на ЕМО „Етър”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588021

Европейската асоциация на музеите на открито е създадена през 1966-та, а първото й заседание е в Белгия. 50-години по-късно, между 23 и 25 юни, представители на членуващите организации се събраха, за да отбележат този юбилей. Срещата стана в музея Бокрейк, който е разположен във фламандската част и е най-големия от този тип в страната. За отбелязване на годишнината пристигнаха гости от Холандия, Великобритания, Дания, Норвегия, Швеция, Унгария, Швейцария, Латвия, Сърбия, Франция, Германия, Белгия, Румъния и България.

Горанов: Очакваме около 3,5% излишък за първото полугодие на 2016 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/5613913

Горанов: Очакваме около 3,5% излишък за първото полугодие на 2016 г.

Очакваме около 3,5% излишък за първото полугодие на 2016 г. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на кръглата маса „Икономика на светло“, предаде „Фокус”. "Мога да заявя, че ще бъдем далеч от 2% дефицит, заложен в консолидираната фискална програма за тази година. Рано е още да се каже колко, но е далеч от 2%.

Майкъл Фелпс спечели квота за петите си олимпийски игри

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/06/30/2787111_maikul_felps_specheli_kvota_za_petite_si_olimpiiski/?ref=rss


Майкъл Фелпс спечели първо място в дисциплината 200 метра бътърфлай на държавното първенство по плуване на САЩ, с което си осигури и право на участие на олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Под аплодисментите на препълнената зала американският плувец спря хронометъра на 1:54.84 минути.

"Заради това се завърнах в плуването - за да отида отново на олимпийски игри. Радвам се, че постигнах една от целите си и ще мога да представям отново страната си", каза Фелпс, който днес...

Труп на мъж бе намерен край търговищко село

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588019

В местност в близост до село Преселец, община Търговище е бил намерен трупът на 48-годишен мъж. При извършения оглед на място следи от насилие не са били установени. От свои източници Дарик научи, че починалият е пастир в селото. Според данни от съдебно-медицинската експертиза мъжът е починал след падане от 8-10 метра височина. Тъй като е бил намерен в непосредствена близост до електрически стълб, служителите на реда работят по версията, че той се е качил на стълба и е паднал. Не е ясно обаче защо се е качил, тъй като у него не били намерени ка...

Националисти биха украинци, протестирали срещу „Нощните вълци“

http://offnews.bg/news/n_1/n_631948.html

Украинци, събрали се на протест срещу посещението на рокерите от руския мотоклуб "Нощни вълци", са нападнати в Бургас. Инцидентът е станал на бургаска бензиностанция в момент, в който участници от дефилиращата в България група мотористи, наричана още "рокерите на Путин", садяха липа като символ на мира и обединението на славянските народи.  По данни на очевидци нападението е станало от страна на десетина души във военни униформи от Войнски съюз "Васил Левски".  Рокерите от руския мотоклуб "Нощни вълци" пристигнаха в града в 8.30 часа тази сутрин. Близо 30 души пътуват с групата, която е на посещение в България. Заради посещението им, група украинци, които живеят в морския град и в областта, се организират „да ги посрещнат“. Искахме да им кажем, че не са желани тук, каза Мариан Горбан от „Диаспора Украйна“. Той и неговите съмишленици се събират на бургаска бензиностанция, където са посрещнати от група мъже и жени във военни униформи от Национален войнски съюз „Васил Левски“. Според полицията, идеята на националистите била „да приветстват“ руснаците. Украинците пък искали да покажат, че са „срещу тази напаст“, както се изразява Мариан Горбан. „ Ние защитавахме нашата родина на българска територия. Искахме да им кажем, че руснаците не са добре дошли тук. Те рекламират Путин, това означава, че рекламират война, агресия “, каза Горбан. От около 30-тте украинци, пострадали са леко 5 – 6 души. По техните думи, българите са ги удряли с електрошок, блъскали ги и ги ритали. Нападнали ги и с българското знаме като с копие, разказа Мариан Горбан. И българите, и украинците, бяха отведени в полицията на разпит. Сред местните националисти имаше и жени в униформи, както и възрастен мъж с бастун. В същото време, на метри от случката, български и руски рокери посадиха липа като символ на обединението на славянските народи. Бургас е първият град от мотопохода на руската група. Маршрутът им през нашата страна е един от лъчите на похода, който са нарекли „Южен поток“. В него влизат четирима руснаци, петима словаци и няколко поляци. Прогнозите им са, че с българските мотористи, ще станат над сто души. Само вчера, те са изминали близо 1300 километра и снощи са влезли от Турция. Преминали са през Чечня, Дагестан и Азербайджан. Досега са карали около 6 000 км. Казват, че основната им цел е укрепване на дружбата между славянските народи. Относно определението „рокерите на Путин“, Андрей Бобровский казва: „ Нашият клуб наистина поддържа нашия президент. И считам, че това е нормално. Русия е голяма страна, много е сложно, не се получава всичко от първия път. Посоката е правилна, няма разединение, а обединение. Това съвпада с нашите идеи, затова го поддържаме. Той е нашият президент, нашият ръководител “, казва Бобровский. Отец Радослав от църквата „Света Богородица“ отслужи водосвет за здраве и прочете молитва за безопасно пътуване. Руснаците подариха икона на Свети Архангел Михаил, която е осветена в манастира Троице-Сергиева лавра. Групата на мотоциклетистите продължава към храм – паметника Шипка, след това към Троян, където също ще посадят липа и към София. Походът продължава през Сърбия, Хърватия и ще завърши в словашкия град Нитра.

Културни дейци искат от Плевнелиев вето върху поправките в Закона за културното наследство

https://www.actualno.com/society/kulturni-dejci-iskat-ot-plevneliev-veto-vyrhu-popravkite-v-zakona-za-kulturnoto-nasledstvo-news_548093.html

Археолози, архитекти, реставратори и художници протестират пред Народното събрание. Те настояват президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху поправките в Закона за културното наследство. Поправките предвиждат общините, а не Институтът за недвижимо културно наследство, да оценяват допустимите намеси в паметници на културата. Според експерти, така ще се позволи унищожаването на ценни сгради, а според законодателя, ще има по-бързи решения, предаде БНР. Хората протестират срещу поправките

Плевнелиев: Никога няма да признаем незаконната окупация и анекс над Крим

https://www.actualno.com/politics/plevneliev-nikoga-njama-da-priznaem-nezakonnata-okupacija-i-aneks-nad-krim-news_548097.html

Не признаваме и никога няма да признаем незаконната окупация и анекс над Крим от Руската федерация. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на съвместен брифинг с държавния глава на Украйна Петро Порошенко, предаде Фокус. "България последователно и твърдо подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна, както и международните усилия за разрешаването на кризата с мирни, дипломатически средства. България не признава резултатите от референдумите, организирани от

Петя Данкова: Споделям чрез музиката си любовта към живота

https://www.actualno.com/interview/petja-dankova-spodeljam-chrez-muzikata-si-lubovta-kym-jivota-news_548098.html

Петя Данкова учи цигулка и класическо пеене в Националното музикално училище Любомир Пипков. Солист, а впоследствие и ръководител, на етно-джаз формация Индиго-кламер, които печелят рeд награди в национални и международни конкурси. Почти няма конкурс за млади дарования, който Петя да не печели – като част от групата или като солов изпълнител. Когато е само на 23 години Петя създава Voice Academy. Това е единствената по рода си школа у нас, която индивидуално подготвя изпълнители за голяма

МВР чака някой да им каже, че паравоенни фенове на Путин у нас събират пари за метеж

https://www.actualno.com/society/mvr-chaka-njakoj-da-im-kaje-che-paravoenni-fenove-na-putin-u-nas-sybirat-pari-za-metej-news_548096.html

Преди няколко часа група паравоенизирани националисти атакуваха протестиращи срещу похода на близкия до Кремъл мотористки клуб "Нощните вълци", тръгващ в четвъртък (30 юни) от Бургас през България. Турът на "Нощните вълци" в България е част от мотопохода "Славянски марш 2016". Според предварителната информация близките до руския президент Владимир Путин рокери трябва да преминат днес (30 юни) през пътен възел "Петолъчката", Казанлък, паметника на връх Шипка, за да стигнат до Троянския манастир.

Варненец със средна телесна повреда след физическа саморазправа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588017

62-годишен варненец е получил фрактура на таз и е настанен за лечение в МБАЛ «Св. Анна» след физическа саморазправа. Няма опасност за живота му, съобщават от полицията. Инцидентът е станал вчера. Възникнал скандал между двама мъже на пл. «Екзарх Йосив». Единият нанесъл средна телесна повреда на опонента си. След издирване бил установен и задържан за срок до 24 часа извършителят – И.Д. (42 г.) от Варна, известен на МВР и осъждан. По случая е образувано досъдебно производство....

Вижте най-ужасяващите праисторически морски създания

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588018

Днешният океан е страшно място, пълно с баракуди, акули и сепии. Обаче, без значение какво можем да намерим днес, нищо от това не може да се приближи до гигантите, които са обитавали водите преди време. Вижте 5-те най-ужасяващи праисторически морски създания Мегалодонът е сред най-познатите в тази класация. Това е акула с размерите на училищен автобус. Мегалодоните са съществували заедно с динозаврите преди 25 млн. години. И най-вероятно са съществували до появата на първите хора.

1 човек е загинал, а 25 са ранени при пътни инциденти през изминалото денонощие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5613852

През изминалото денонощие е загинал един човек, а 25 са ранени при пътни инциденти, съобщи пресцентърът на МВР.
В същия период са се случили 24 произшествия, като двама души са с опасност за
През изминалото денонощие е загинал един човек, а 25 са ранени при пътни инциденти, съобщи пресцентърът на МВР. В същия период са се случили 24 произшествия, като двама души са с опасност за

Личен конфликт завърши с бой насред улица във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=324927

46-годишен мъж беше арестуван след свада насред централна улица във Варна, научи Moreto.net. Физическата саморазправа с 26-годишен мъж се е разиграла на метри от Първо районно управление. Боят се е разиграл пред погледите на десетки минувачи, малко преди 18 часа вчера, до кръстовището на улиците „Д-р Пискюлиев" и „Парижка комуна".

Секс по разписание - защо е нужно и как да го прилагате

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/seks-po-razpisanie-zashto-e-nuzhno-i-kak-da-go-prilagate-6055681

Сексолози и психолози съветват как да намерите общ език с любимия човек, с когото темпераментите ви не съвпадат напълно, но не искате да се разделяте с него или да търсите приключение настрани

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване