Бейл: Насладата от футбола ни носи успехи

http://www.dnevnik.bg/sport/euro2016/2016/06/30/2787043_beil_nasladata_ot_futbola_ni_nosi_uspehi/?ref=rss


Звездата на Уелс Гарет Бейл изтъкна, че в основата на успеха на отбора му на Евро 2016 е това, че съставът се наслаждава на футбола, който играе. Британците се подготвят за четвъртфинала си с Белгия.

"Наистина съм много доволен, че ние сме последния британски отбор, останал тук. Сега е нашият момент да покажем какво можем. Вече останахме повече в сравнение с Англия. Горди сме да веем нашето знаме", каза футболистът на "Реал" (Мадрид).

Той припомни, че Уелс победи Белгия в...

Атаката в Истанбул е изисквала много голяма координация

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5613601

Атентатът на летище "Ататюрк" се различава от предходната терористична атака, въпреки че и двете са били насочени срещу чужди граждани, предаде БНТ.
Разликата е, че тук е атакуван обект от национална сигурност. Точно тази атака е изисквала много голяма
Атентатът на летище "Ататюрк" се различава от предходната терористична атака, въпреки че и двете са били насочени срещу чужди граждани, предаде БНТ. Разликата е, че тук е атакуван обект от национална сигурност. Точно тази атака е изисквала много голяма

Наемателят на “4you”: Участник в свадата влезе в килията с бронежилетка

https://www.24chasa.bg/novini/article/5613598

Наемателят на  “4you”: Участник в свадата влезе в килията с бронежилетка„Когато стигнах, лентите бяха вече опънати и дори не ме пускаха да мина”, разказа  пред bTV Данаил Петков за фаталния ден на престрелката, при която загина охранителят на Димитър Желязков, а соченият за наркобос беше тежко ранен. Петков е наемателят на ресторанта “4you” в Слънчев бряг, където се разигра престрелката между хора на Димитър

ВМС на САЩ: Инцидентът в Средиземно море се е случил по вина на руската фрегата

http://www.cross.bg/mudri-more-amerikanskite-1513017.html

/КРОСС/ Gravely е променил курса и скоростта си, „Ярослав Мъдри“ е направил същото, а това означавало, че „не е имал никакви ограничения в способността да извършва маневри и умишлено е дал фалшив международен сигнал“. Руският кораб „се опита да попречи на операциите на „Хари Труман“, твърдят американските моряци. Според тях „Ярослав Мъдри“ се е приближил до американския разрушител на разстояние около 300 метра и се е намирал на 5 морски мили (9,3 км) от самолетоносача. „Ние сме дълбоко загрижени от небезопасните и непрофесионални действия на руските кораби“, твърди един от американските военни представители. „Подобни действия могат да доведат до ненужно изостряне на напрежението в отношенията между двете страни“, допълни той. Подобно обяснение на събитията от 17 юни даде в сряда в интервю за агенция Ройтерс и представителят на Европейското командване на Въоръжените сили на САЩ капитан Дани Ернандес. Руското министерство на отбраната представи съвсем друга трактовка на обстоятелствата около инцидента в източната част на Средиземно море. „На 17 юни в източната част на Средиземно море корабът USS Gravely беше опасно близо до руски военен кораб, на 60 до 70 метра от лявата му страна и пресече пътя на фрегата „Ярослав Мъдри“ на опасното разстояние от 180 м. от носа

Путин и Ердоган топят ледовете

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269826_%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%B8+%D0%95%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD+%D1%82%D0%BE%D0%BF%D1%8F%D1%82+%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5

 Москва и Анкара затварят кризисната страница в отношенията си. Това стана ясно в сряда след телефонен разговор между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Ердоган. Инициативата за разговора бе на Москва, като това е първото общуване между държавните ръководители след повече от седем месеца пълно отсъствие на каквито и да било двустранни контакти.

          Източник от администрацията на Ердоган разкри, че разговорът е продължил около 40 минути и е бил „много продуктивен и позитивен“. От Кремъл пък заявиха, че двамата лидери се договорили за лична среща. Преди това - на 1 юли, външните министри на Русия и Турция ще разговарят в Сочи в рамките на заседание на страните от ЧИС. Отношенията между Москва и Анкара рязко се влошиха през ноември м.г., когато турските ВВС свалиха в района на турско-сирийската граница руски бомбардировач Су-24. Пилотът Олег Пешков катапултира, но беше застрелян от земята. Разговорът между Путин и Ердоган се проведе, след като турският президент изпрати до руския си колега послание, в което изказа съболезнования за гибелта на руския летец и изрази съжаление за случилото се. По време на беседата беше обсъдено „нормализирането на отношенията между двете страни и бе подчертана важността на двустранното сътрудничество“, се казва в съобщение на прес службата на турския държавен глава, предадено от РИА Новости. „Бе подчертана и необходимостта от активизиране на международното сътрудничество в борбата с тероризма“, информира Кремъл. В официалното съобщение се казва, че посланието на Ердоган до Путин е „създало предпоставки за затваряне на кризисната страница в отношенията и за започване на процес на възобновяване на съвместната работа по редица въпроси“. Руският президент е обещал на турския си колега да поръча на правителството да започне преговори с Анкара за възстановяване на сътрудничеството и в частност за отмяна на ограничението за пътуване на руски туристи в Турция. В замяна Москва ще настоява за предприемане на мерки за осигуряване на сигурността на туристите в южната ни съседка.

          По време на разговора си с Ердоган Путин е изразил и своите съболезнования във връзка с кървавия атентат на летище „Ататюрк“, предаде РИА Новости.

Учени откриха "скрита" черна дупка в Млечния път

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5613572

Учени откриха съществуването на неизвестна досега черна дупка, скрита във вътрешността на Млечния път.
Новооткритият обект, наречен VLA J2130+12, е бил забелязан сега за първи път, тъй като не се е държал по обичайния за черните дупки начин, с което и не е привлякъл вниманието на изследователите. Черната дупка е значително по-тиха от останалите.
Учени откриха съществуването на неизвестна досега черна дупка, скрита във вътрешността на Млечния път. Новооткритият обект, наречен VLA J2130+12, е бил забелязан сега за първи път, тъй като не се е държал по обичайния за черните дупки начин, с което и не е привлякъл вниманието на изследователите. Черната дупка е значително по-тиха от останалите.

Никола Стърджън: Шотландия ще остане в ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269825_%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0+%D0%A1%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B6%D1%8A%D0%BD%3A+%D0%A8%D0%BE%D1%82%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F+%D1%89%D0%B5+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%B2+%D0%95%D

 Първият министър на Шотландия Никола Стърджън пристигна в Брюксел и отново потвърди намерението на Шотландия да остане в Европейския съюз, въпреки резултатите от референдума във Великобритания на 23 юни, предаде Ройтерс. След среща с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц Стърджън заяви пред чакащите я журналисти: "Шотландия е решена да остане в ЕС".

Противници на Брекзит ще се женят по между си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269824_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B7%D0%B8%D1%82+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D0%BE+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%

 Във Великобритания предстои да бъде разработена специална апликация за запознанства, която да свързва само двойки с евроинтеграционно мислене и противопоставящи се на Брекзита, съобщава "Дейли мейл".

Приложението е предназначено за онези 16 141 241 поданици на Нейно Величество, които гласуваха на референдума за оставането на страната в Европейския съюз. Разработчиците набират 5000 британски лири в интернет, за да пуснат апликацията в действие.

Новият софтуер ще утеши разбитите сърца на онези 48 на сто от британците, които не пожелаха родината им да се раздели с ЕС. Чрез апликацията те ще търсят сродни души, като разочарованието им лесно може да премине в любовен роман. Приложението ще бъде най-популярно в градовете, гласували срещу Брекзита, като Лондон, Брайтън, Ливърпул,Манчестър, Глазгоу и Единбург.

На самотна майка й остават десет месеца живот заради почистване на носа

https://www.24chasa.bg/region/article/5613574

На самотна майка й остават десет месеца живот заради почистване на носаСамотна майка остава с 10 месеца живот. Толкова са казали, че ще е дълъг животът й, ако не се лекува, медиците. 33-годишната Гергана Павлова от Смолян страда от много рядка болест. Младата майка се нуждае спешно от лечение в чужбина. Необходимите средства са около 10 хиляди лева. Тя обаче ги няма, с дъщеричката й се надяват добри хора да им

Войната на санкции между Запада и Русия продължава

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269823_%D0%92%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83+%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0+%D0%B8+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%

 Франция иска санкциите срещу Русия да бъдат отменени възможно най-скоро, но този процес е свързан с изпълнението на договореностите от Минск. Русия трябва да изиграе своята позитивна роля за това, заяви френският външен министър Жан-Марк Еро, цитиран от ТАСС, след разговори в Париж с руския си колега Сергей Лавров. Предстоящата среща на върха на НАТО във Варшава не бива да става място на конфронтация. Искаме сътрудничество с Русия, отбеляза Еро. Разговаряхме за ситуацията в отношенията между Русия и НАТО, за възможностите за провеждане на Съвета Русия-НАТО на равнище постоянни представители в Брюксел. Ние, разбира се, ще следим как ще тръгне дискусията на срещата на върха във Варшава през юли, преди всичко предвид запазващата се тенденция за засилване на военната активност на алианса, на военното му присъствие край границите ни, каза Лавров.

Междувременно руският президент Владимир Путин подписа указ, с който се продължава хранителното ембарго срещу Запада с година и половина до 31 декември 2017 година, предадоха световните агенции.

Русия забрани вноса на храни от 28-членния Европейски съюз, САЩ, Канада, Австралия и Норвегия през 2014 година в отговор на западните санкции срещу Москва заради ролята й в украинската криза.

В документа, публикуван на официалния сайт за правна информация, е посочено, че от 6 август 2016 година се удължава до 31 декември 2017 година действието на отделните специални икономически мерки, предвидени в указа на президента от 6 август 2014 година и продължени с указ от 24 юни 2015 година, уточнява ТАСС.

Указът влиза в сила в деня на подписването му.

През май премиерът Дмитрий Медведев нареди да бъде подготвен текст, предвиждащ продължение на хранителното ембарго до края на 2017 година. В края на май вицепремиерът Аркадий Дворкович заяви, че предложенията вече са готови.

На 6 август 2014 година Путин подписа указ за приемане на отделни специални икономически мерки с цел осигуряване безопасността на Руската федерация в отговор на западните санкции и за подкрепа на местните производители.

На следващия ден правителството въведе със свое постановление едногодишна забрана за внос на говеждо, свинско и птиче месо, плодове и зеленчуци, риба, сирене, мляко и млечни продукти от САЩ, Европейския съюз, Канада, Австралия и Норвегия. Впоследствие Русия трябваше да противодейства на реекспорта на забранена европейска продукция, въвеждайки ограничения за вноса от Беларус и Сърбия, припомня ТАСС.

Удължаването на действието на санкциите срещу Русия, въведени заради ситуацията в Украйна, е необходимо, заяви германският канцлер Ангела Меркел след приключване на първия ден от срещата на върха на ЕС, предаде ТАСС.

Меркел каза, че е разговаряла с президента на Франция Франсоа Оланд за реализацията на минските договорености за изход от украинската криза. Двамата са стигнали до извода, че предвид степента на реализация на тези споразумения, удължаването на санкциите е необходимо.

Същевременно председателят на Европейския съвет Доналд Туск е казал, че ЕС ще обсъди през октомври отношенията си с Русия, предаде ТАСС, като се позова на европейски дипломатически източник.

Испания е против всякакви преговори между ЕС и Шотландия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269822_%D0%98%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2+%D0%B2%D1%81%D1%8F%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%BC%D0%B5%D0%B6

 Испания се противопоставя на всякакви преки преговори между Европейския съюз и Шотландия, която иска да остане в ЕС след референдума, на който британците гласуваха за излизане на страната от блока, заяви днес испанският премиер Мариано Рахой. "Искам да съм много ясен. Шотландия не е компетентна да преговаря с ЕС. Испанското правителство се противопоставя на воденето на преговори с когото и да било, освен с правителството на Великобритания", каза Рахой на пресконференция след срещата на върха на ЕС в Брюксел.

"Аз съм категорично против, договорите са категорично против и аз вярвам, че всички са категорично против. Ако Великобритания напусне, и Шотландия си тръгва", подчерта Рахой.

Самата Испания е изправена пред перспективата Каталуния да обяви независимост, припомня АФП.

Каталуния иска бързо да се отдели от Испания

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269821_%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BB%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%BE+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%98%D1%81%D0%BF%D0%

 Председателят на правителството на Каталуния Карлес Пучдемон призова да бъде ускорен процесът на излизането на автономната област от състава на Испания, предаде ТАСС. Той заяви това в каталунския парламент в Барселона днес.

Той рязко разкритикува решението да бъде изправен пред съд бившият каталунски лидер Артур Мас за това, че е организирал допитването до населението за независимост, проведено на 9 ноември 2014 г. Той нарече също огромен скандал разговорите на и.д. вътрешния министър на Испания Хорхе Фернандес Диас с шефа на отдела за борба с измамите на Каталуния Даниел де Алфонсо. Записи от тези разговори бяха публикувани преди дни в испански медии. В тях се чува как събеседниците обсъждат събирането на компромати спрямо две главни сепаратистки партии в Каталуния.

"Какво можем да направим? Да излезем от Испания колкото се може по-рано, защото ако останем в състава на такава държава няма да издържим дълго", отбеляза Пучдемон.

Жертвите от атентата в Истанбул се увеличиха до 42, други 41 са в реанимация

http://offnews.bg/news/n_1/n_631938.html

Броят на загиналите при атентата на летище "Ататюрк" в Истанбул се увеличи от 41 на 42, 13 от които - чужденци. Други 41 души от ранените общо 239 души са в реанимация. Бомбеният атентат бе извършен вечерта на 28 юни. Трима нападатели пристигнали с такси и открили огън пред входа на терминала. Те са се самовзривили, след като полицията е отвърнала на огъня. Един от атентаторите се е взривил извън терминала, а другите двама - вътре, предаде Associated Press. Първоначалните данни водят следите към "Ислямска държава". Никой не е поел отговорност за извършването на атентата. Турските разследващи преглеждат записите от камерите и записи, направени с телефони от пътници, разпитват свидетели, за да определят самоличността на атентаторите. Властите предполагат, че те са чужденци, но това не е потвърдено. Днес в Турция е обявен национален ден на траур.

Първите руски туристи могат да заминат за Турция седмица след отмяната на ограниченията

http://www.cross.bg/tyrtziya-tyristi-tyurina-1513020.html

/КРОСС/ Първите самолети с руски туристи могат да заминат за Турция седмица след официалната отмяна на ограниченията. Това заяви официалният представител на Русия съюз на туристическата индустрия (РСТ) Ирина Тюрина, предаде ТАСС. „Мисля, че при приемането на решението Росавиация няма да се забави с издаването на разрешения за полети на авиокомпаниите. Първите полети с туристи ще могат да отпътуват след седмица, не е трудно да се намерят самолети при днешното туристическо търсене. Разгръщането на пълноценни чартърни програми ще бъде възможно максимум след месец“, каза Тюрина. Създаването на туристически пакети, според нея не е проблем, тъй като има търсене на почивки в Турция сред руснаците. Контактите между руските и турските туристически компании не са били прекъсвани и турските хотелиери „ще се наредят на опашка“ веднага след като бъде прието решението за възобновяване на туристическия поток. Що се отнася до сигурността, то именно в курортите в Турция не е имало терористични атаки, подчерта Тюрина. „Турският президент увери руския си колега, че Турция ще направи всичко възможно за гарантирането на сигурността в курортите. И аз мисля, че Турция ще го направи, защото просто няма друг изход. Те там ще загинат без туристическата индустрия“, отбеляза тя.

НС одобри поне 50 хил. лв. банкова гаранция за търговците на горива

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269820_%D0%9D%D0%A1+%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B5+50+%D1%85%D0%B8%D0%BB.+%D0%BB%D0%B2.+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B

 Обезпечение в пари, държавни ценни книжа (ДЦК) или банкова гаранция за най-малко 50 бона ще трябва да предоставят в НАП търговците на горива. Ако оборотът им надхвърли 250 хил. лв., тогава гаранцията ще е по-висока и е в размер на 20% от приходите от търговията. Това предвиждат промени в Закона за данъка върху добавената стойност, които бяха приети на първо четене от Народното събрание.

Режимът ще се прилага по отношение на търговците с течни горива, които са рискови (най-рискови са вложителите в данъчните складове - 66,3 процента от броя им са идентифицирани като такива), както и лица, посредници в търговията с течни горива, се казва в мотивите за промените. По данни на НАП само за миналата година щетите за бюджета от ДДС измами при търговията с горива е 109 млн. лв., като в сравнение с 2013 г. тя е двойно по-голяма.

По-конкретно промените ще засегнат регистрираните търговци по ДДС, които отчитат годишен оборот от над 25 хил. лв. Гаранциите за компаниите, които не са достигнали тази сума, ще се определят на база прогнозни стойности за дохода за 12 месеца назад, но най-малко 50 бона.

Нарушителите ще бъдат наказвани с глоба или имуществена санкция в размер 25 на сто от дължимото обезпечение, но стойността ще е минимум 10 хил. лв., предвиждат още промените. До глоба ще се стига, ако компанията не внесе дължимото до седмица след края на предвидения по регламент срок.

Нова система вдига с 20% парите от туризъм

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269819_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0+%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%B0+%D1%81+20%25+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC

 Минимум 20% увеличение на постъпленията от туризма се очаква след въвеждането на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), заяви в сряда министърът на туризма Николина Ангелкова по време на заседание на парламентарната комисия по икономическа политика. Комисията прие за първо гласуване промените в Закона за туризма, с които се регламентира системата.

Въвеждането на електронната система предстои да започне в началото на следващата година. Веднага след приемането на закона ще се обяви процедура за избор софтуер, съобщи министърът.

С нея се очаква да се намали сивият сектор в отрасъла и да се постигне за по-висока събираемост на постъпленията от туризмът, коментира още Ангелкова пред депутатите. Процедурата за обмен и обработка на данните от регистрите на настанените туристи ще е улеснена, а в информационната система се отразяват само изискуемите от закона данни, уточни тя.

В отговор на журналистически въпрос след участието си в заседанието на Комисията министър Ангелкова заяви, че все още е рано да се правят коментари по отношение на ефекта от Brexit върху българския туризъм. Тя отбеляза, че Великобритания е на девето място по туристи у нас и напомни, че има регистриран ръст за това лято в рамките на 10% на база на ранните записвания до момента.

Какво ще се случи с организма ни, ако глътнем дъвка

https://www.actualno.com/curious/kakvo-shte-se-sluchi-s-organizma-ni-ako-glytnem-dyvka-news_548032.html

Всички сме гълтали дъвка като малки. Всички сме чували какви ли не твърдения по темата какво би се случило с тялото ни. Дали ще остане в тялото ни цял живот? Дали ще затрудни работата на жизненоважни органи? Дали дори ще доведе до смърт? BuzzFeed разкрива истината за това какво точно ще се случи с организма ни, ако глътнем дъвка. Какво ни съветват експертите и дали е опасно да гълтаме дъвка разберете в Expert.bg!

Вдигат заплатите на дипломати заради Българското председателство на ЕС

https://www.actualno.com/politics/vdigat-zaplatite-na-diplomati-zaradi-bylgarskoto-predsedatelstvo-na-es-news_548038.html

С 10 и 5 на сто се увеличава командировъчните на дипломатите ни в Постоянното представителство на България в Европейския съюз. Това става ясно от публикуван проект за изменение на Наредбата за командировъчните средства при задграничен мандат, внесен за обсъждане от външния министър Даниел Митов. Командировъчните не са били актуализирани от влизането в сила на Наредбата, подчертава в мотивите си министърът на външните работи. Високата интензивност на работата на дипломатите ни, които са дългоср

Вижте на какви въпроси трябва да отговорите, за да ви вземат на работа в Apple

https://www.actualno.com/curious/vijte-na-kakvi-vyprosi-trjabva-da-otgovorite-za-da-vi-vzemat-na-rabota-v-apple-news_548040.html

Една от най-иновативните компании в света – Apple, търси креативни хора със силна логика, със силен ум и неочаквани за професията им познания и умения. В тази връзка, и заради популярността на всичко ново, което може да се прочете за Apple, авторите в BusinessInsider направиха свое собствено проучване. На базата на резултатите, те определиха няколко странни, провокиращи ума въпроси, които компанията задава на потенциалните си служители. Заедно с отговорите за тях. Всъщност повечето от в

Американският президент похвали Ердоган за действията му към Израел и Русия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587949

Американският президент Барак Обама оцени високо действията на Турция за нормализиране на отношенията й с Израел и Русия, съобщи пресслужбата на Белия дом, цитирани от БГНЕС. Това е станало по време на телефонния му разговор с турския президент Реджеп Ердоган. Ердоган и Путин съживяват отношенията между Турция и Русия „Президентът високо оцени действията на Ердоган и правителството му за постигнатите споразумения по нормализиране на отношенията с Израел и предприеман...

Ким Чен Ун стана и държавен глава

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5613595

Ким Чен Ун е начело на новия висш орган на изпълнителната власт в КНДР, това фактически го прави държавен глава. Това е констатацията на южнокорейски политолог от Института „Крал Седжон“, предаде Риа Новости.
Наскоро парламентът на Северна Корея реорганизира структурата на държавното управление и Ким Чен Ун бе назначен за председател на Държавния
Ким Чен Ун е начело на новия висш орган на изпълнителната власт в КНДР, това фактически го прави държавен глава. Това е констатацията на южнокорейски политолог от Института „Крал Седжон“, предаде Риа Новости. Наскоро парламентът на Северна Корея реорганизира структурата на държавното управление и Ким Чен Ун бе назначен за председател на Държавния

Обама обсъди с Ердоган нормализирането на отношенията с Русия

http://www.cross.bg/otnosheniyata-erdogan-presslyzhbata-1513023.html

/КРОСС/ Президентът на САЩ Барак Обама обсъди с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган започнатия процес на нормализиране на отношенията между Русия и Турция. Това съобщи пресслужбата на Белия дом след телефонен разговор между лидерите на двете страни, предаде ТАСС. „Американският президент одобри действията на Ердоган и правителството му, които тази седмица постигнаха споразумение за нормализиране на отношенията с Израел и предприеха стъпки за отслабване на напрежението в отношенията с Русия“, отбелязаха от пресслужбата на Белия дом.

Великобритания може би вече върви към рецесия

http://www.investor.bg/evropa/334/a/velikobritaniia-moje-bi-veche-vyrvi-kym-recesiia-219864/

Данните за производството, строителството и услугите през май показват низходяща тенденция

Продадоха "Химко" за 11,7 млн. лв.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269818_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%85%D0%B0+%22%D0%A5%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%BE%22+%D0%B7%D0%B0+11%2C7+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB%D0%B2.

 Фалиралият врачански торов завод "Химко" е продаден за малко над 11,7 ммлн. лв. на акционерното дружество "Метахим импекс", съобщи БНР.

Според справка в търговския регистър, дружеството купувач е учредено в края на миналия месец. Акционери в него са Георги Пиримов, чието име се свързва с фалиралата през 90-те години Частна земеделска инвестиционна банка и Иван Жиров, собственик на няколко фирми, една, от които има лиценз за преработка на метални отпадъци. Това е единственото дружество, което на последния търг е заявило желание да купи активите на неработещия от години торов завод. В тях влизат голямо количество метално оборудване и 700 дка земя.

Опитите за продажба на "Химко" започнаха преди две години при първоначална цена 28,6 млн. лева. Химическият комбинат беше обявен в несъстоятелност преди десет години заради дългове за над 100 млн. лв, основно към "Булгаргаз", НЕК и НАП. Сред кредиторите са и бивши работници на завода. Повечето от тях смятат, че производството му не може да бъде възстановено, тъй като оборудването е старо и съоръженията не отговарят на съвременните екологични изисквания.

Президентът на Украйна Петро Порошенко идва на посещение у нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=324898

По покана на държавния глава Росен Плевнелиев на 30 юни президентът на Украйна Петро Порошенко ще бъде на еднодневно официално посещение в България. Въпроси на двустранното търговско-икономическо и инвестиционно сътрудничество, на регионалната и международната сигурност, както и от европейския дневен ред, ще бъдат акцент по време на разговорите на президента Росен Плевнелиев с украинския президент Петро Порошенко.

Засилват санкциите за фалшиви биоземеделци

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269817_%D0%97%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D1%84%D0%B0%D0%BB%D1%88%D0%B8%D0%B2%D0%B8+%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B4%

 

„Зелените” фермери обработват едва 2,5% от нивите у нас

Нови по-строги санкции за производството и пускането на пазара на фалшиви биохрани, предвиждат промените в нормативната уредба. Това съобщи зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров, след участието си в международна конференция за биоземеделие, провела се в София. Той добави, че от няколко месеца е променен Законът за общата организация на пазарите, а от дни вече е в сила наредба с разписани санкции при некоректни практики. По думите му става дума за

 

пълно или частично отнемане на сертификата

 

на биофермите при доказани нарушения. Зам.-министърът подчерта, санкциите няма да се налагат произволно. Димитров обясни още, че до скоро биопроизводителите са били контролирани от шестима служители на земеделското министерство. Сега те са близо 100 и са във всички областни дирекции „Земеделие“. „Разчитаме тези хора не да ловят производителите като престъпници, а да има превенция и да дават консултации“, обясни той.

По време на конференцията стана ясно, че все повече фермери се насочват към земеделско производство. През миналата година в България са регистрирани 4800 биологични производители и търговци, което е

 

с над 700 повече от предходната.

 

В последните 5 години се отчита непрекъснат ръст площите за биоземеделие, както и сертифицираните екологично чисти райони. През 2015 г. биофермите обработват 74 351 ха, или с 40% повече спрямо предходната година. Независимо от нарастването обаче, на едва 2,37% от всички обработваеми площи у нас се прилагат методите на биоземеделието. Почти две трети от тези площите са заети с трайни насаждения на 65% от всички площи, а също и с пшеница, ечемик, овес, слънчоглед и маслодайна роза. За 2015 г. са произведени над 38 хил. т растителни биопродукти. В биологичното животновъдство с най-голям дял от 18% са пчелите, следвани от овцете и козите.

 

При съседите от ЕС в Гърция №1 са маслините, в Хърватия - житото

 

По стандартите на биоземеделието най-много в Гърция се оглеждат маслини и зехтин, каза за „Монитор” Филипос Секас, ресорен директор в земеделското министерство на южната ни съседка. „На тях се падат 46% от цялото биоземеделие. На второ място е производството на грозде за стафиди. Той уточни, че площите с биокултури са 107 хил. хектара, а делът им от общото земеделско производство на страната е едва 3,5 на сто. По думите му над една пета от биоземеделието в Гърция е съсредоточено в западните й райони. На второ място е полуостров Пелопонес с дял от 16,1%. След тях с 12% са островите в северната част на Егейско море като Лесбос и Тасос.

В Хърватия почти половината от биопродукцията се пада на пшеницата и соята, разказа Дария Мусулин от агроминистерството на страната. По думите й в училищата там задължително на децата се дават безплатно биоябълки, конфитюр или мармалад.

В Турция 2,2% от общото земеделие се пада на биоземеделието, каза за „Монитор” Осман Аслан, от турското аргарно министерство. „Най-много се произвеждат смокини и грозде, основно в районите близо до Егейско море. Основният пазар на биопродукцията ни е Германия”, добави той.

Осигуряват превоз за състезанието по автомоделизъм

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587891

Община Враца, Българска федерация по автомоделен спорт /БФАМС/ и Общинско предприятие „Тролейбусен транспорт" осигуряват превоз за жители и гости на града, които желаят да посетят състезанието по автомоделен спорт „GP LEDENIKA". На 9 и 10 юли /събота и неделя/ от 9:00 ч., 11:00 ч., 13:00 ч., 17:00 ч. и 19:00 ч., от спирката на пл. „Македония" /посока Болницата/ до хижа „Леденика" ще тръгва 15-местен микробус. В обратна посока, от хижа „Леденика" до град Враца, микробусът ще тръгва в 10:00 ч., 12:00 ч., 16:00 ч., 18:00 ч. и 20:00 ч. Цената на би...

Продават на търг най-големия нешлифован диамант в света (видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5613547

Продават на търг най-големия нешлифован диамант в света (видео)Най-големият нешлифован диамант в света се продава на търг. 11000-каратовото бижу, известно като "Леседи ла Рона" или "Нашата светлина", се продава в Лондон, съобщава "Нова телевизия". Диамантът с размер на топка за тенис е намерен в Ботсвана и се очаква да смени собственика си за повече от 70 млн. долара.

47% от столичани ще доплащат за парно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269816_47%25+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%89%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%BE

 Начисляват до 100 кубика топла вода на човек, ако не сте пуснали отчетника

 
47% от столичани ще доплащат за парно, 45 на сто ще имат да си вземат от топлофикация, а 8 на сто приключват отоплителния сезон на нула. Това показват данните на една от най-големите компании за дялово разпределение в София. Според тях 14% от абонатите ще доплащат суми между 10 и 50 лв., 9% - между 51 и 100 лв. и 5% между 101 и 150 лв.
Наблюдава се спад на абонатите, които не са отворили на отчетниците спрямо предходната година, като тази година те са под 2%, съобщиха още от „Нелбо“. Те ще получат сметки на пълна мощност.
Съгласно последните промени в наредбата от миналата година по същото време освен, че ще платят, като че ли са държали радиаторите загряти на максимална степен цяла зима, те ще платят и солени сметки за топлата вода. Според наредбата на тях ще им начисляват служебно до 280 литра на денонощие на човек от семейството. На месец това означава до 8 кубика на човек, или годишно до 100 кубика на човек. Същата е санкцията и за абонатите, които са пуснали отчетниците, но
 
нямат водомери или пък те са стари, без пломба, или са повредени
 
 
От „Нелбо“ съобщиха още, че данните за отчетените клиенти показват, че те ще имат да плащат за топла вода средно между 240 лв. (за едностаен апартамент) и 324 лв. (за тристаен апартамент). Това е за 12 месеца, на какъвто период се прави изравняването за топлата вода. Абонатите, които не са пуснали отчетника, или пък са с неизрядни уреди ще платят с над 1000 лева отгоре.
"Тенденцията в изминалия сезон е ръст на интереса към месечен отчет сред жителите на София", заяви Боряна Колева, изпълнителен директор на Нелбо. Чрез отчитане на месечна база абонатите избягват годишна изравнителна сметка и всеки месец плащат това, което са консумирали за отопление и топла вода.
В момента топлинните счетоводители раздават изравнителните сметки.
 
Абонатите трябва да получат сметките до 5 юли
 
Това все още не е окончателната сметка, тъй като след получаването им тече 30-дневен срок за жалби, в който част от неотчетените клиенти викат топлинния счетоводител да им засече топломерите. Фактурите от топлофикация ще дойдат през август.
Неотчетените имат тримесечен срок, в който могат да поискат извънреден отчет, тоест до края на септември. След изтичането им това не е възможно, както и промяна на сметката. Досега това можеше да става със съгласието на две трети от съседите.

Проф. д-р Хр. Пимпирев: Глобалното затопляне може да потопи над 1 милиард жители на планетата

http://www.cross.bg/izsledvaniya-polyarni-polyarnite-1513034.html

/КРОСС/ Българските полярници поемат нова експедиция - 25-ата. Те ще продължат изследванията със свои колеги от Европа, Южна и Северна Америка, Азия и Нова Зеландия. Предвидено е изпълнението на проект, свързан с изкачването по нов маршрут на най-високия връх на планината Фризленд и премиерни изкачвания на върховете Левски, Борис и Симеон от планината Тангра на о-в Ливингстън, в който ще участват покорителите на Еверест Дойчин Боянов и Николай Петков. Паралелно с научната програма се предвиждат редица културни събития за отбелязване на юбилея на българските полярни изследвания, каза в интервю за "Труд" геологът Христо Пимпирев, директор на Националния център за полярни изследвания В началото на октомври в Кърджали ще се състои първата Балканска среща на младите полярни изследователи, в която ще участват представители на Република Турция, Румъния, Гърция и Македония.В края на ноември в Софийския университет ще се проведе изложба на карти на Антарктида от началото на XV век до днес.Съгласно предварително проведените разговори със Западно и Средноевропейския митрополит Антоний се очаква православният ни параклис „Св. Йоан Рилски" със завършената нова сграда да бъде официално осветен.Още от края на миналата година сме изготвили Национална програма за полярни изследвания, която отлежава в Министерството на образованието и науката

Български ученици с успешно представяне на балканска олимпиада по математика

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5613542

Български ученици с успешно представяне на балканска олимпиада по математикаОгромен успех за българските ученици на Международната балканска олимпиада по математика в Румъния, съобщава БНТ. Значимостта на успеха се засилва и заради факта, че в олимпиадата официално участие са взели 11 държави от Балканския полуостров и още 9 от целия свят. При тази сериозна конкуренция България се нареди на четвърто място в отборното

Спорт по тв днес: първи 1/4-финал на Евро 2016, мачове на "Славия" и "Берое" в Лига Европа, тото, "Уимбълдън" и колоездене

https://www.24chasa.bg/sport/article/5613266

Спорт по тв днес: първи 1/4-финал на Евро 2016, мачове на "Славия" и "Берое" в Лига Европа, тото, "Уимбълдън" и колоездене                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Ердоган заяви, че ще се срещне с Путин на срещата на върха на Г-20 в Китай

http://www.cross.bg/pytin-erdogan-g--1513016.html

/КРОСС/ Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган се договорили да се срещнат на срещата на върха на Г-20 в Китай, заяви Ердоган, предаде РИА Новости. „Датата на телефонните преговори с Путин бе съгласувана по-рано. Наистина, ние проведохме много полезен разговор и за двете страни. Решихме да се срещнем с уважаемия Путин през септември в рамките на Г-20 в Китай“, каза Ердоган. Турският президент добави, че по време на разговора по телефона лидерите са се договорили да предприемат първите стъпки в сферата на туризма. По думите на турския премиер Бинали Йълдъръм Путин е осъдил терористичния акт в Истанбул и е изразил съболезнования на турския народ. „Процесът на развитие на отношенията във всички възможни области е възобновен“, добави Йълдъръм.

Полша и Португалия откриват четвъртфиналните битки

http://offnews.bg/news/n_1/n_631937.html

Отборите на Полша и Португалия откриват тази вечер от 22 часа на стадиона в Марсилия четвъртфиналните битки на Евро 2016. И двата тима разполагат с по една суперзвезда в съставите си - Роберт Левандовски за "дружина полска" и Кристиано Роналдо за "мореплавателите". Нападателят на Байерн все още е длъжник на своя тим, докато Кристиано загатна за огромния си потенциал в последния мач от груповата фаза при лудото реми 3:3 срещу Унгария, което класира Португалия напред. Други две фигури изпъкнаха като ключови в досегашните мачове. За португалците тава беше добре познатия Нани, който може да създаде голова ситуация от нищото, докато за Полша това е Якуб Блашчиковски, който се превърна в нещо като талисман на тима на Евро 2016. Блашчиковски донесе победата с 1:0 над Украйна в групите, а статистиката сочи, че Полша няма загуба в последните си 18 мача, в които той е вкарвал. Предвид показаното от двата отбора досега едва ли може да очакваме голямо зрелище на "Велодром", но винаги трябва да сме готови за изненади. Ето и всички двойки четвъртфиналисти и програмата на мачовете: Полша - Португалия, 30 юни Уелс - Белгия,1 юли Германия - Италия, 2 юли Франция - Исландия, 3 юли

Затварят кръстовището между бул. „Александър Стамболийски“ и ул. „Стефан Стамболов“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587947

Днес и на 2 юли /събота/ от 09:00 ч. до 20:00 ч. в обхвата на кръстовището между бул. „Александър Стамболийски” и ул. „Стефан Стамболов” ще се изпълняват аварийни ремонтни дейности  за  отстраняване на пробив на съединителен тръбопровод и неотложна необходимост от  корекция на наклоните на пътното трасе, с цел по-добро отводняване. ОП „Организация и контрол на транспорта“ съобщава, че маршрутите  на  автобусни линии  № 1, 16 и 36 от вътрешноградския транспорт   се променят, както следва: Линия № 1

В. Енчев: НС отказа да отдаде почит на Сергей Антонов. Това е позор!

http://www.cross.bg/deklaratziya-enchev-sergeii-1513033.html

/КРОСС/ Народното събрание отхвърли предложената от мен декларация, отдаваща почит на Сергей Антонов по повод 30-та годишнина от оправдателната му присъда в процеса за атентата срещу папа Йоан Павел Втори. Това е позорно. Но не е нито първият, нито последният позор на този парламент. Това заяви независимият депутат Велизар Енчев за КРОСС. Отказът на депутатите от ГЕРБ и РБ да подкрепят тази декларация е поредно доказателство за антихуманната същност на управляващата коалиция, посочи още той. 

Международният валутен фонд обмисля да намали прогнозирания растеж на германската икономика

http://www.cross.bg/ikonomika-namali-germanskiya-1513032.html

/КРОСС/ Международният валутен фонд обмисля да намали прогнозирания растеж на германската икономика, поради ефекта от британския референдум, съобщи Ройтерс, цитирайки висш служител на фонда. Миналата година брутният вътрешен продукт на най-мощната икономика в Евросъюза се увеличи с 1,7 на сто. За тази година се очакваше същият ръст, но неизвестността относно бъдещите отношения с Великобритания увеличава рисковете пред инвеститорите. Според Германския институт за икономически изследвания напускането на Обединеното кралство ще се отрази негативно на германския експорт и ще намали германския икономически ръст с половин процентен пункт. Според Фонда германското правителство трябва да предприеме спешни мерки за компенсиране на липсата на квалифицирана работна ръка и застаряването на населението, като интегрира по-ефективно имигрантите в трудовия си пазар и увеличи стимулите за по-късно пенсиониране.  

Експерти искат президентът да наложи вето върху поправките в Закона за културното наследство

http://www.cross.bg/nasledstvo-popravkite-protestirat-1513031.html

/КРОСС/ Археолози, архитекти, реставратори и художници ще протестират днес пред Народното събрание с искане президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху поправките в Закона за културното наследство. Спорните текстове бяха приети окончателно миналата седмица. Те предвиждат общините, а не националният институт за недвижимо наследство, да оценяват допустимите намеси в ценните обекти от категория местно значение и по-ниско, които са преобладаващото количество паметници на културата в страната. Логиката на законодателя е, че наличието на структури по места ще ускори процеса за взимане на решение. Според експертната общност обаче това отваря вратите за безпроблемно унищожение на ценни сгради , тъй като местната власт и сега не успява да устои на инвестиционен натиск. Експертите протестират от внасянето на поправките за разглеждане миналото лято. С предложените изменения на закона се създават предпоставки за корупция и промени на културни ценности, без необходимата експертиза и поставя цялото културно наследство на страната в риск, пишат протестиращите в обръщението си до президента.    

Кирчо Киров: България е определена за страна, в която да се извършват терористични актове

http://offnews.bg/news/n_1/n_631936.html

България е била определена за страна, в която да се извършват терористични актове. Това заяви бившият директор на разузнаването Кирчо Киров в интервю за bTV тази сутрин. Според него причина за това е участието на страната ни в различни операции по света - Афганистан, Ирак, заради това, че сме член на ЕС и НАТО. "България не трябва да се счита за спокойна, за остров на стабилност и спокойствие", заяви той. Вечерта на 28 юни терористичен акт отне живота на 42 души на летище "Ататюрк" в Истанбул. Сред тях няма български граждани, по данни на Външно министерство. 

Извънредно отчитане на електромерите заради новите цени от 1 юли

https://www.24chasa.bg/novini/article/5613538

Извънредно отчитане на електромерите заради новите цени от 1 юлиЕлектроразпределителните дружества ще направят извънредно отчитане към 30 юни. Това се прави заради очакваната промяна на цената на електроенергията от 1 юли. Дружествата ще приемат данни от самоотчет на клиентите си, съобщава БНТ. Очакванията са тази година клиентите да не са особено активни в самоотчетите,

Депутатите ще дебатират на първо четене и антикорупционния закон

http://www.cross.bg/cherna-gora-severnoatlanticheskiya-1513030.html

/КРОСС/ Парламентът ще разгледа законопроекта за ратифициране на протокола към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Черна гора. Депутатите ще дебатират на първо четене и антикорупционния закон на Меглена Кунева. На 2 декември 2015 година на заседание на Северноатлантическия съвет бе взето решение за отправяне на покана към Черна гора и за финализиране на преговорите за членство в Алианса. С това действие беше потвърдена политиката на НАТО на отворени врати, както беше очертана на срещата на върха в Уелс С декларация от 17 декември 2015 година Народното събрание на Република България декларира подкрепа за Черна гора в преговорния процес до подписване на присъединителния протокол и изрази готовност да приключи в най-кратки срокове процедурата по ратифициране на протокола за присъединяване на Черна гора. Протоколът ще влезе в сила, след като всяка от страните по Северноатлантическия договор уведоми правителството на САЩ за неговото приемане. Втора точка от днешното заседание предвижда дебат по Законопроекта за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество става тема от дневния ред на парламента тази седмица. Най-дискусионен ще бъде текстът, който предвижда възможност за подаване на анонимни сигнали

Българин-свидетел на атентата: Терористите бяха на 10 метра от мен (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5613569

Българин-свидетел на атентата: Терористите бяха на 10 метра от мен (видео)"На 10-15 метра от мен видях двама от терористите - млади момчета на 25-30 години, мургави, брадясали. Последва взрив, който разтърси цялата сграда. Неописуеми викове, крясъци, бягане. Настана някакъв хаос". Това разказа пред "Нова телевизия" доцент Огнян Къчев, който е станал пряк свидетел на кървавия атентат на летище Ататюрк,

Варненската полиция с препоръки за безопасност през лятната ваканция

http://www.moreto.net/novini.php?n=324880

С практически препоръки за пътна безопасност на малчуганите през лятната ваканция излиза варненската полиция. Органите на реда отправят съвети както към децата, така и към родителите и водачи на автомобили, научи Moreto.net. Опитът на униформените показва, че именно ваканционните дни карат и малки, и големи да се чувстват по-свободни и безгрижни и това ги води като участници в движението по пътищата до несъзнателно допускане на грешки, които не биха допуснали при други условия в ежедневието си.

Обама загрижен за дългосрочния глобален растеж след Брекзит

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587948

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че очаква световната икономика да бъде стабилна в краткосрочна перспектива след решението на Великобритания да напусне ЕС, но изрази опасения за дългосрочния глобален растеж, предаде Ройтерс. На пресконференция в Отава след северноамериканската среща на върха с лидерите на Мексико и Канада, Обама заяви, че благодарение на подготвителната работа на централните банки и финансовите министерства е била осигурена краткосрочната стабилност на глобалната икономика. "Мисля обаче, че има някои искрени дългосрочни оп...

Димитър Савов: Темповете на жилищното строителство ще се запазят

http://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/114/a/dimityr-savov-tempovete-na-jilishtnoto-stroitelstvo-shte-se-zapaziat-218585/

Опасност от поява на балон има единствено в случай, че не се поучим от грешките в миналото, казва изпълнителният директор на BLD

Има ли Bgexit?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5612735

България в ЕС - 10 години послушание и национално бездействие
 Проф. Мирослава Кортенска
Неочаквано някак розовият балон, напомпан до спукване с мечтата „Европа“ на българите, която властваше у нас като спасителна и вярна посока за развитието ни, като мантра, която може да реши всички проблеми на тежкия ни посттоталитарен преход повече от 25
България в ЕС - 10 години послушание и национално бездействие  Проф. Мирослава Кортенска Неочаквано някак розовият балон, напомпан до спукване с мечтата „Европа“ на българите, която властваше у нас като спасителна и вярна посока за развитието ни, като мантра, която може да реши всички проблеми на тежкия ни посттоталитарен преход повече от 25

Представят авторката Христина Панджаридис пред кюстендилската публика

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587946

Авторката Христина Панджаридис и книгите й "Някъде другаде" и "Ничия" ще бъдат представени в Кюстендил. Организатори на проявата са Регионална библиотека "Ем. Попдимитров"- Кюстендил и издателство "Жанет 45". Събитието е днес от 17, 30 часа във Възрожденското училище....

Светът става все по-плашещ

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5613123

Светът става все по-плашещ Демагозите разпръснаха популизма към дясното в Обединеното кралство, но повечето популистки идеи не са вътрешно присъщи само на едната страна на политическия спектър. Играта на демагозите се гради върху негодуванието от градските елити, които се гордеят със своята космополитна изтънченост и ясно показват,

Токът поскъпва минимално с 0,04%

http://www.cross.bg/tzenite-pazar-parnoto-1513029.html

/КРОСС/Българската енергетика е със стабилна перспектива към либерализация на енергийния пазар. КЕВР в този си състав нито замразява, нито размразява цените. Тя успя да намери вярната формула за стабилизиране на цените. Това казва в интервю за "24 часа" председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране. Иван Иванов посочи: За ЧЕЗ промяната е нула, за ЕВН има повишаване от 0,8%, а за "Енерго-Про" - намаление от 0,9%. Усреднено цената има незначително повишение с 0,04%. Иванов обясни финансовата основа, която позволява добавката "задължения към обществото" да бъде намалена с 1,06 лв. на мегаватчас: Финализирането на кредитното споразумение на БЕХ с двете американски централи (изплащането на дълговете на НЕК към двата теца и намаляване на цената, по която НЕК изкупува разполагаемост на тецовете - б.р.) на годишна база спестява 100 млн. лв. и е един от факторите. Мрежовите оператори "Булгартрансгаз" и Електроенергийният системен оператор (ЕСО) вече плащат 5% от приходите си на фонд "Сигурност на енергийната система". Там отиват и 100% от приходите от въглеродни емисии. 17 млн. лв. на година е вноската от ЕСО, 13 млн. от "Булгартрансгаз". Към досегашната сума от емисии се добавят още около 71 млн. лв. , това са онези 29%, които досега бяха управлявани от ПУДООС (предприятие към екоминистерството - б.р.)

5-километрова опашка от товарни автомобили се е образувала на ГКПП „Кулата“ от българска страна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5613565

5-километрова опашка от товарни автомобили се е образувала на ГКПП „Кулата“ от българска страна, съобщи „Фокус“. Обработването на пункта става много бавно и не всички гишета са
5-километрова опашка от товарни автомобили се е образувала на ГКПП „Кулата“ от българска страна, съобщи „Фокус“. Обработването на пункта става много бавно и не всички гишета са

С писмо в "Таймс" Тереза Мей обяви кандидатурата си за премиер след Камерън

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/06/30/2786989_s_pismo_v_taims_tereza_mei_obiavi_kandidaturata_si_za/?ref=rss


С писмо в днешния брой на в. "Таймс" британският министър на вътрешните работи Тереза Мей обяви кандидатурата си да наследи Дейвид Камерън на премиерския пост, като обеща да сплоти британците, предаде Франс прес.

Заради твърдата й политика 59-годишната Мей, назначена за вътрешен министър от Камерън през 2010 г., понякога е наричана новата Маргарет Тачър, припомня БТА.

"Днес аз давам старт на кампанията си с цел да стана лидер на Консервативната партия и премиер на...

Токът поскъпва минимално с 0,04%

http://www.cross.bg/pazar-tzenata-potrebiteli-1513029.html

/КРОСС/Българската енергетика е със стабилна перспектива към либерализация на енергийния пазар. КЕВР в този си състав нито замразява, нито размразява цените. Тя успя да намери вярната формула за стабилизиране на цените. Това казва в интервю за "24 часа" председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране. Иван Иванов посочи: За ЧЕЗ промяната е нула, за ЕВН има повишаване от 0,8%, а за "Енерго-Про" - намаление от 0,9%. Усреднено цената има незначително повишение с 0,04%. Иванов обясни финансовата основа, която позволява добавката "задължения към обществото" да бъде намалена с 1,06 лв. на мегаватчас: Финализирането на кредитното споразумение на БЕХ с двете американски централи (изплащането на дълговете на НЕК към двата теца и намаляване на цената, по която НЕК изкупува разполагаемост на тецовете - б.р.) на годишна база спестява 100 млн. лв. и е един от факторите. Мрежовите оператори "Булгартрансгаз" и Електроенергийният системен оператор (ЕСО) вече плащат 5% от приходите си на фонд "Сигурност на енергийната система". Там отиват и 100% от приходите от въглеродни емисии. 17 млн. лв. на година е вноската от ЕСО, 13 млн. от "Булгартрансгаз". Към досегашната сума от емисии се добавят още около 71 млн. лв. , това са онези 29%, които досега бяха управлявани от ПУДООС (предприятие към екоминистерството - б.р.)

Ограничават движението по "Цариградско шосе" заради ремонти (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5613533

Ограничават движението по "Цариградско шосе" заради ремонти (видео)Нов ремонт на Цариградско шосе в столицата, което значи и нова тапа там от днес, съобщава "Нова телевизия". Затварянето се налага заради ремонта на моста на Цариградско шосе над бул. "Александър Жендов". Освен това ще се подменят тротоарите и парапети в района. Ремонтът и проблемите с трафика в този участък ще продължат до 20 юли.

Бойко Борисов и Росица Бакърджиева обсъдили подобряването на спортната инфраструктура

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587945

Президентът на БФ Хандбал Росица Бакърджиева получила автограф от премиера Бойко Борисов и пожелание за успех. Това съобщава днес вестник "100 вести". Срещата й с министър-председателя на България се състояла по време на откриването на нова мултифункционална спортна зала в град Кубрат на 24 юни, пояснява изданието. В разговора Бакърджиева споделила вижданията си относно подобряване на спортната инфраструктура и възможностите за домакинство на големи спортни прояви, които са в пряка връзка с изграждането на една модерна спортна база. Росица Бакъ...

Путин подписа указ за удължаване на контрасанкциите

http://www.cross.bg/ydulzhavaneto-merki-pravitelstvoto-1513015.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин подписа указ за удължаването на контрасанкциите от 6 август 2016 г. до 31 декември 2017 година. Документът е публикуван на официалния портал за правна информация, предаде ТАСС. „С цел защита на националните интереси на Русия и в съответствие със законите за специалните икономически мерки и за сигурността, постановявам да се удължи от 6 август 2016 г. до 31 декември 2017 година действието на отделни специални икономически мерки, предвидени в указа от 6 август 2014 г.“, се казва в документа. На правителството е възложено да гарантира за осъществяването на мерките, необходими за реализацията на указа, и при необходимост да внесе предложения за промяна на срока на действие на ответните мерки. Указът влиза в сила от датата на подписването му. По-рано руският премиер Дмитрий Медведев, коментирайки удължаването на продоволственото ембарго, подчерта, че към това решение на правителството министерският съвет е подтикнат от многократните молби на родните производители, предаде РИА Новости. Той призова бизнеса да не изпуска времето, да се възползва по-активно от възможностите и да развива потенциала си за износ. Според бившия руски министър на финансите Алексей Кудрин удължаването на ембаргото няма да повлияе върху сътрудничеството на Русия с международните пазари, тъй като ограниченията са в сила не за първа година.

Първото голямо обновление за Windows 10 ще е готово на 2-ри август

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2016/06/30/2786995_purvoto_goliamo_obnovlenie_za_windows_10_shte_e_gotovo/?ref=rss


Обещаното от Microsoft по-рано тази година "юбилейно" обновление на операционната система ще започне да се разпространява безплатно от 2-ри август, съобщи самата компания. Това ще е и първото голямо обновление, което ще внесе доста промени в платформата.

Повечето от тях ще са "под капака", но ще има и някои визуални подобрения. Част от иконите са с малко по-различен дизайн. Центърът за удведомления вече ще показва броя на непрочетените известия.

Microsoft планира да пусне...

Проф. Вл. Чуков: Битката за “малкия Лондон” взриви летището в Истанбул

http://www.cross.bg/tyrtziya-durzhava-islyamska-1513028.html

/КРОСС/Турция, Русия и Израел готвят нова газова сделка - няма вечни врагове, казва арабистът проф. Владимир Чуков пред "24 часа" - Какви са вашите хипотези, кой може да е отговорен за атентата на летище "Ататюрк" в Истанбул, г-н Чуков? - След като ПКК официално осъди атентата в Истанбул, очевидно основният заподозрян остава "Ислямска държава". Има по-малка вероятност да са "Соколи на Кюрдистан", отцепници от ПКК. Те имат същия почерк като "Ислямска държава". Но мащабите и стратегическият характер на атентата подсказват, че по-скоро ИДИЛ стои зад този терористичен акт. До официалното потвърждение от турска страна обаче съмненията си остават. - Каква може да е целта на този атентат? - Няколко са пистите, по които може да се разсъждава. Това, към което турската държава тласка турските медии, е, че причината е нейната външнополитическа активност, най-вече разведряването в отношенията с Израел и демаршът, който правят с Русия. Аз обаче смятам, че по-скоро този атентат е част от войната в Сирия и най-вече е свързан с полевите действия там. В момента се води много ключова битка - за град Манбидж в северната част на Сирия, на 30 километра от границата. Това е класическият път, по който минават чуждестранните джихадисти към териториите, които се контролират от "Ислямска държава". Неслучайно наричаха този град "Малкия Лондон". Каналът е точно летище "Ататюрк" - през Турция и Манбидж

Военните кампании срещу радикални групи водят до повече атентати

https://www.actualno.com/analysis/voennite-kampanii-sreshtu-radikalni-grupi-vodjat-do-poveche-atentati-news_547998.html

Най-малко 41 души бяха убити при атентат на летище „Ататюрк“ в Истанбул. Ден по-рано, атентатори самоубийци причиниха смъртта на 5 цивилни в селището Каа в североизточната част на Ливан. В същото време, нападение остави 12 убити в йеменския крайбрежен град Ал Мукалла. До 29 юни, от „Ислямска държава“ (ИД) са поели отговорност единствено за атаката в Йемен. Но само няколко часа след атентата на „Ататюрк“, групировката беше обвинена в извършване на кървавото на

Куче чупи световния рекорд по пукане на балони (Видео)

https://www.actualno.com/curious/kuche-chupi-svetovnija-rekord-po-pukane-na-baloni-video-news_548029.html

Нов рекорд на Гинес, за който може би не сте чували, беше подобрен. Туинки - Джак Ръсел териер от Калифорния, влезе в историята, пукайки 100 балона за рекордните 39,08 секунди.Предишният рекорд принадлежеше на британско куче, което успя да спука 100-те балона за 41,67 секунди.Видео на Туинки, който поставя редорда си, се превърна в интернет хит.Туинки не е случайно куче. Неговата майка - Анастасия, също е била световен рекордьор в "дисциплината" през 2005 и 2008 г.

Турция скърби за жертвите, броят им расте

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/turciia-skyrbi-za-zhertvite-broiat-im-raste-6055671

В повечето случаи ИД никога не е поемала отговорност за атаките, които е извършвала в Турция

Ердоган и Путин ще се срещнат лично през септември в на срещата на Г20 в Китай

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5613543

Президентът на Турция Реджеп Ердоган и президентът на Русия Владимир Путин плануват да се срещнат на Г20 (среща на върха на държавите), която ще се състои на 4-5 септември в китайския град Ханчжоу, пише ТАСС.
„Датата на телефонните преговори с Путин беше планирана предварително. Наистина, ние проведохме много полезнен за двете страни разговор.
Президентът на Турция Реджеп Ердоган и президентът на Русия Владимир Путин плануват да се срещнат на Г20 (среща на върха на държавите), която ще се състои на 4-5 септември в китайския град Ханчжоу, пише ТАСС. „Датата на телефонните преговори с Путин беше планирана предварително. Наистина, ние проведохме много полезнен за двете страни разговор.

Най-ниските температури през юли ще бъдат 12 градуса, а най-високите 39 градуса

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587944

Най-ниските температури през юли у нас ще бъдат между 12 и 17 градуса, а най-високите - между 34 и 39 градуса, съобщи за БТА Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.По думите му през юли се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за равнините е между 22 и 26 градуса, за високите полета - между 18 и 21 градуса, а за планините - между 6 и 13 градуса.Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв.м, по Черномор...

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1513027.html

/КРОСС/ Анастасия Мозер, почетен председател на партия "Обединени земеделци", бивш депутатАнелия Нунева, бивша лекоатлеткаЕлка Анастасова, бивш депутатКирил Прашков, художникЛюбомир Иванов, бивш депутатЮлия Пискулийска, журналистка и писателка    

Пиронкова отпадна от Уимбълдън, мачът на Димитров продължава днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_631934.html

Цветана Пиронкова отпадна от Уимбълдън. Българката бе победена от швейцарката Белинда Бенчич - №7 в схемата на турнира от Големия шлем и №13 в световната ранглиста, където тази седмица пловдивчанката заема 71-ото място. Двубоят от първия кръг на турнира продължи 77 минути и завърши с резултат 2:6, 3:6. Пиронкова отпадна на старта на Уимбълдън и миналата година, когато отново бе победена от Белинда Бенчич. При мъжете Григор Димитров ще изиграе днес мача си от втория кръг, срещу Жил Симон. Той започна вчера, но бе прекъснат заради дъжд при 1:0 гейма за българина. Мачът му срещу 16-ия в схемата франзузин ще бъде подновен в 15 ч. българско време.

ЕС към Великобритания: Достъп до единия пазар изисква свободно движение на работници

https://www.24chasa.bg/novini/article/5613529

ЕС към Великобритания: Достъп до единия пазар изисква свободно движение на работнициЛидерите на ЕС проведоха среща без Великобритания вчера за първи път, откакто страната гласува да напусне Съюза, като изпратиха тежко съобщение, че Лондон ще може да запази достъпа си до доходоносния единен пазар, само ако се съгласи на свободно движение на работници от ЕС, предава Reuters, цитирана от "Фокус".

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/sofiya-provede-zala-1513026.html

/КРОСС/ ***София. Държавният глава Росен Плевнелиев ще посрещне президента на Украйна Петро Порошенко с официална церемония на пл. „Св. Александър Невски" в столицата. От 11.25 часа в сградата на „Дондуков" 2 е предвидена официална снимка на двамата президенти, след което Росен Плевнелиев и Петро Порошенко ще проведат разговор „на 4 очи". От 11.50 часа ще се проведат пленарните разговори на двете официални делегации, след което на церемония в Гербовата зала на „Дондуков" 2 и в присъствието на президентите Росен Плевнелиев и Петро Порошенко ще бъдат подписани двустранни документи. В 12.50 часа президентът Росен Плевнелиев и президентът Петро Порошенко ще дадат съвместна пресконференция. ***София. От 09.00 часа ще се проведе заседание на Народното събрание. ***София. Председателят на Скупщината на Черна гора Дарко Пайович ще бъде на посещение в Народното събрание. Дарко Пайович ще разговаря със заместник-председателя на парламента Димитър Главчев в 08.30 часа. В 10.00 часа председателят на Скупщината на Черна гора Дарко Пайович ще се срещне с председателя на Комисията по външна политика Джема Грозданова в зала „Запад". ***София. От 09.30 часа в сградата на КЕВР ще се проведе закрито заседание, на което ще бъде взето решение за цените от 1 юли на топлинната енергия и високоефективната енергия, произвеждана по комбиниран способ. От 10

Преглед на печата - 30 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=324894

„24 часа” До дни още 4 тапи в София, вижте карта на ремонтите Още 4 тапи заради ремонти ще има в София. До дни започват работите по разширението на бул. “Черни връх” и подмяната на настилките на част от бул. “Витоша” и ул. “Козлодуй”, както и довършването на ул.

Мачът на "Славия" ограничава движението около стадион "Васил Левски"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/06/30/2786988_machut_na_slaviia_ogranichava_dvijenieto_okolo_stadion/?ref=rss


"Славия" се завръща в европейските клубни турнири след 19-годишна пауза, а двубоят на белите с полския "Заглембие" от първия квалификационен кръг на Лига Европа ще доведе до ограничаване на движението около националния стадион "Васил Левски".

От Столична община съобщиха, че се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства на алеите около стадиона от 00.00 часа на 30 юни до 06.00 часа на 1 юли. От 17.00 до 23.00 часа днес няма да може да се спира и на моста пред...

Турските тайни служби са знаели за готвения атентат в Истанбул

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5613536

Турските тайни служби са знаели за готвения атентат в Истанбул и са предупредили властите три седмици по-рано, съобщиха световните агенции.
Турското разузнаване е знаело точното място на готвения атентат и са предупредили ръководството на страната.
Въпреки това терористичния акт не беше предотвратен.
Турските тайни служби са знаели за готвения атентат в Истанбул и са предупредили властите три седмици по-рано, съобщиха световните агенции. Турското разузнаване е знаело точното място на готвения атентат и са предупредили ръководството на страната. Въпреки това терористичния акт не беше предотвратен.

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/zhivo-tema-istanbyl-1513025.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Терор в Истанбул - на живо актуална информация за хода на разследванетоТема: Общ фронт срещу тероризма. Ще задейства ли статистиката за жертвите усилието за ефективна реакция? Има ли решение срещу страха от терор? Анализ на Весела Чернева и Симеон НиколовТема: Как се гарантира вътрешна сигурност в условията на външна несигурност? Какво противодействие ще намали битовата престъпност? Кой ще свие „чадъра" над организираната престъпност? Говори Румяна БъчвароваТема: Как ще бъде обърната кризисната страница в отношенията Русия - Турция? Коментар на Румен ПетковТема: На кръстопът ли е единството на православните църкви? Защо БПЦ избра изолацията?Тема: Къде е връзката между стафидите в кекса и напускането на Великобритания? Какво означава брекзит? Този път коментират децата   БТВ, "Тази сутрин" Тема: След кървавия атентат на летище „Ататюрк": На живо - какви са извънредните мерки за сигурностТема: Кои са поръчителите и кога ще бъде спрян терорът в Турция - коментар на ген. Кирчо Киров, бивш шеф на служба „Разузнаване" и Алекс Алексиев, експерт по радикален ислямТема: Още свидетелски разкази за смъртоносния обир в София

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/potok-promenite-tzvetanov-1513024.html

/КРОСС/ Борисов иска ясна позиция от Европейската комисия за АЕЦ „Белене". За това пишат на първите си страници „Стандарт",„Новинар" и „Сега". „Труд" цитира министър-председателя, който е поискал от председателя на Европейския съвет Доналд Туск уверения, че проектираният газов хъб отговаря изцяло на европейското законодателство. Борисов и Туск са обсъдили още възможните действия след арбитража за АЕЦ „Белене" и неопределеността около проекта „Южен поток". Ден по-рано руският енергиен министър Александър Новак обяви, че ако Европейската комисия и България се съгласят, Москва е готова да построи „Южен поток" и да гарантира доставките на газ по него, пише „Труд". Вестникът цитира представител на „Газпром", който допуска реализация на алтернативния проект - „Турски поток", след помирението между Реджеп Ердоган и Владимир Путин. Всички вестници отразяват атентата в Истанбул, при който загинаха над 40 души. Градът е „отново в кръв", пише „Новинар" в статия на първата си страница. „Заради касапницата на летище „Ататюрк" нашенци горят с пари за почивки в Турция", съобщава „Монитор"

Мачът между Славия и Заглембе променя движението в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_631933.html

Мачът между Славия и полски Заглембе (Любин) от първия квалификационен кръг в турнира Лига Европа на националния стадион „Васил Левски” налага промени в движението в столицата. До 6 часа утре са забранени престоят и паркирането на автомобили на алеите около стадиона. Промените в движението предвиждат още:  - От 17 до 23 часа днес без коли на моста пред Национален стадион „Васил Левски”; От 18.30 часа до приключване на футболната среща, само при необходимост и по преценка на ръководството на СДВР, се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки, с изключение на автобусите на масовия градски транспорт по: - ул. „Ген. Гурко” между бул. „Васил Левски” и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”; - бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” между пл. „Орлов мост” и бул. „Черни връх”; - бул. „Драган Цанков” между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и бул. „П.К. Яворов”. От 18.30 часа на 30.06.2016 г. до приключване на мача частично се променя маршрута на автобусна линия № 75, като се скъсява до Военна академия. 

Днес е последният ден за внасяне на финансовите отчети на фирмите

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2016/06/30/2786797_dnes_e_posledniiat_den_za_vnasiane_na_finansovite/?ref=rss


По новия Закон за счетоводството днес - 30 юни, е последният срок, в който всички търговци по смисъла на Търговския закон трябва да заявят за вписване и представят за обявяване в Търговския регистър своя годишен финансов отчет за 2015 г. Останалите предприятия трябва да публикуват финансовия си отчет чрез икономическо издание или чрез интернет.

Фирмите без дейност също са задължени да представят годишен отчет до 30 юни, като за тях са предвидени облекчения за документите, подлежащи...

Да тежиш 192 кг само на 10 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/5613527

Да тежиш 192 кг само на 10 годиниБолезнено дебело 10-годишно момче, което не може да носи други дрехи, освен малайското облекло сарон, е минало на драстична диета заради опасения, че може да почине, пише „Дейли мейл”, цитиран от в. „Труд. Аря Пермана е обявен за най-дебелото дете в света заради своите 192 килограма. Яде по пет солидни ястия на ден, състоящи се от ориз, риба,

Хитът „Отново сме тук” носи усещането за свеж летен бриз и горещо настроение

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587943

След успеха на парчето „Къде Си Ти”, което зае второ място в интернет конкурса БГ Таланти, музикантите Михаил Паев и STELLko пускат нов, летен хит със заглавие „Отново Сме Тук”. Текстът и музиката са на Мишо Паев, а аранжиментът - на Алекс Нушев. Всички изпявания в песента са поверени на вокалиста Стелиян Донев - STELLko. „Отново сме тук” носи усещането за свеж ...

Михаил Паев & STELLko отново са тук! Чуйте новия летен хит!

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587898

След успеха на парчето „Къде Си Ти" на STELLko & Ven и Михаил Паев /II-ро място в интернет конкурса БГ Таланти/, Михаил Паев и STELLko пускат нов, летен хит със заглавие „Отново Сме Тук". Текстът и музиката са на Мишо Паев, а аранжиментът - на Алекс Нушев. Всички изпявания в песента са поверени на вокалиста Стелиян Донев - STELLko. Стелиян е минал и през школата на Дарик. „Отново сме тук" носи свеж летен бриз и горещо настроение. Провокиран от преживяванията и незабравимите спомени, ос...

Турските авиолинии възстановиха полетите си от и до София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5613530

Турските авиолинии вече възстановиха полетите си от и до София. 
След атентата в Истанбул - засилени мерки за сигурност на летищата в София, Бургас и Варна. Броят на тежковъоръжените униформени е увеличен, заяви днес вътрешният министър Румяна
Турските авиолинии вече възстановиха полетите си от и до София.  След атентата в Истанбул - засилени мерки за сигурност на летищата в София, Бургас и Варна. Броят на тежковъоръжените униформени е увеличен, заяви днес вътрешният министър Румяна

Директорът на ЦРУ: Без Русия е невъзможно постигане на политическо урегулиране в Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/74932/Direktorat-na-TSRU-Bez-Rusiya-e-nevazmozhno-postigane-na-politichesko-uregulirane-v-Siriya

/Поглед.инфо/ Директорът на ЦРУ Джон Бренън изрази мнение, че без Русия е невъзможно постигане на политическо урегулиране в Сирия.

Общината организира летни занимания за деца на работещи родители

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587747

Община Варна организира летни занимания за деца на работещи родители. В училища, детски градини и други образователни звена, малки и по-големи ученици, в зависимост от интересите си, ще могат да прекарат ваканцията в компанията на свои връстници. Традиционно и тази година ще има сборни групи в градините, като общината ще упражнява стриктен контрол как се работи в тях, увери пред Дарик шефът на дирекцията по образование Лилия Христова. Тази организация се налага, тъй като много родители предпочитат да спрат от градина децата си през лятото, а пе...

Регулаторът решава какви ще са цените на тока и парното от 1 юли

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2016/06/30/2786803_regulatorut_reshava_kakvi_shte_sa_cenite_na_toka_i/?ref=rss


Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъди днес на закрито заседание какви цени на тока, парното и топлата вода ще действат от 1 юли.

Окончателното решение се очаква да бъде обявено пред медиите около 11 ч.

Комисията вече реши, че природният газ от 1 юли ще поевтинее с близо 10 на сто, а това ще рефлектира и върху цената на парното, и върху цената на тока от т. нар. високоефективно комбинирано производство на тецовете.

Според предварителния доклад на...

КЕВР решава за цените на тока, парното и топлата вода

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587942

Цените на тока, парното и топлата вода от 1 юли решава КЕВР днес. Според предварителните разчети на регулатора за новия регулаторен период няма да има промяна на цената на тока за клиентите на ЧЕЗ в Западна България, за абонатите на ЕВН ще има увеличение от 0.65 %, а за тези на Енерго Про намаление с 0.91 %. Намаление се очаква и в цените на парното, и топлата вода в страната, след като комисията реши, че цената на природния газ ще поевтинее с 10% от 1 юли. Причината - природният газ е основното гориво на топлофикациите. Ако проекторешението на...

С гръб към изхода

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/06/30/2784855_s_grub_kum_izhoda/?ref=rss


Има дати, на които човек се свързва с историята. Дати, в които историята може да бъде помирисана и докосната. Тя протяга кокалестите си пръстчета и така издърпва ушите на човека, че той завинаги запомня къде е бил и какво е правил, когато е това се е случило.

Мога да изброя няколко такива дати за мен – 10 ноември, когато Тодор Живков падна от власт; 10 януари 1997, когато стана кютекът пред парламента, а аз го пропуснах; 11 септември, когато самолетите се врязаха в небостъргачите на...

Санират жилищни сгради по ОП "Региони в растеж"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586742

2 500 000 лв. са предвидени в проект на община Кюстендил за "Енергийна ефективност в жилищни сгради", по ОП "Региони в растеж", част от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие.Сградите попадащи в проекта трябва да са строени преди 26 април 1999 г. и да са извън обхвата на Националната програма за енергийна ефективност. Одобрените жилищни сгради по проекта ще получат 100% безвъзмездна финансова помощ.По информация на Дарик ще бъдат санирани 4 жилищни сгради. Проектът може да получи и допълнително финансиране през 2018/ 2019 г., ак...

"Нощните вълци" на Путин тръгват днес от Бургас към София

http://www.dnevnik.bg/morski/2016/06/30/2787094_noshtnite_vulci_na_putin_trugvat_dnes_ot_burgas_kum/?ref=rss


07Около 9 ч. тази сутрин от Бургас трябва да потегли "Лъчът на обединението" - част от мотопохода "Славянски свят 2016", организиран от "Нощни вълци" - руски рокерски клуб, близък до Владмир Путин.

Част от програмата на събитието беше разпространена през няколко профила във Фейсбук едва в началото на седмицата. Според неуточнения и до този момент окончателен план на похода, след Бургас "глутницата на Путин", както руската опозиционна преса нарича членовете на мотоклуба, трябва да...

"Нощните вълци" на Путин тръгват днес от Бургас към София

http://www.dnevnik.bg ?ref=rss

Около 9ч. тази сутрин от Бургас трябва да потегли "Лъчът на обединението" - част от мотопохода "Славянски свят 2016", организиран от "Нощни вълци" - руски рокерски клуб близък до Владмир Путин .

Част от програмата на събитието беше разпространена през няколко профила във Фейсбук едва в началото на седмицата. Според неуточнения и до този момент окончателен план на похода, след Бургас "глутницата на Путин", както руската опозиционна преса нарича членовете на мотоклуба, трябва да...

Спецслужбите ще докладват пред депутатите мерки срещу тероризма след атентата в Истанбул

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/30/2786739_specslujbite_shte_dokladvat_pred_deputatite_merki/?ref=rss


Депутатите от вътрешната комисия, съвместно с комисията за контрол на спецслужбите, ще изслушат днес представители на сектора за сигурност във връзка с терористичния атентат на летище "Ататюрк" в Истанбул.

Представителите на службите за сигурност и МВР ще бъдат изслушани за мерките по плана за противодействие на тероризма. Вчера в кулоарите на парламента председателят на вътрешната комисия Цветан Цветанов посочи, че очаква консенсус за бързо приемане на антитерористичния закон. Той...

Най-важното от Варна във вчерашния 29 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=324867

Нови рибни ресторанти и детски кът заработват край Морската гара във Варна Нови заведения, детска площадка и 24-часов паркинг ще заработят в реновираната пешеходна зона край Морската гара във Варна. За по-лесен достъп до павирания участък от зоната е изграден и нов вход, намиращ се откъм бул.

САЩ призовава ЕС да облекчи икономиите, след резултатите за брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/5613525

САЩ призовава ЕС да облекчи икономиите, след резултатите за брекзитСАЩ иска европейските правителства да „облекчат икономиите“ и да се фокусират върху увеличаването на икономическия растеж, за да бъдат възпрян популисткия възход, който провокира британския вот за напускане на ЕС, пише The Financial Times, като се позовава на високопоставен американски чиновник, съобщава "Фокус".

С какво ЕС раздразни англичаните и превърна гражданите в евроскептици

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/74931/S-kakvo-ES-razdrazni-anglichanite-i-prevarna-grazhdanite-v-evroskeptitsi

/Поглед.инфо/ Колкото и да е „изненадващо” твърдението, че положителният вот от Brexit може да се сравни с бомба, то просто не е вярно. Защото бомбата цъкаше от доста време под формата на популистки евроскептични идеи в много страни от Европейския съюз. Напоследък удържани доста трудно – като в Австрия и Франция например, и прокламирани съвсем открито от Орбан в Унгария.

Нова книга на сър Алекс Фъргюсън излезе на български

https://www.actualno.com/books/nova-kniga-na-syr-aleks-fyrgusyn-izleze-na-bylgarski-news_547999.html

Един от най-успешните мениджъри в света – сър Алекс Фъргюсън, разкрива четирите ключови умения, необходими на всеки истински успешен лидер, в новата си книга „Лидерът” (ИК „Сиела”). Примерите и историите в изданието неминуемо са свързани с футбола, но изводите от тях са общовалидни, независимо дали градим бизнес, преподаваме в клас или просто работим в екип. В 38-годишната си кариера като мениджър в различни футболни отбори сър Алекс Фъргюсън е спечелил зашеметяващ

Домашна лимонада

https://www.actualno.com/recipes/domashna-limonada-news_548016.html

Необходими продукти: 12 големи лимона 200 г захар 800 мл вода лед на кубчета стръкчета прясна мента   Начин на приготвяне: В голяма кана изцедете сока на 10 от лимоните. След това в малка касерола сипете около 200 мл вода и захарта. Бъркайте докато захарта не се разтвори напълно Когато захарта се разтвори, изчакайте няколко минути да се охлади. През това време нарежете останалите два лимона на кръгчета. Към сока от лимоните добавете водата, захарния сироп, нарязаните лимони и ли

Първата в астрономията "стелт" - черна дупка

https://www.actualno.com/cosmos/pyrvata-v-astronomijata-stelt---cherna-dupka--news_547933.html

Един от вероятно негалактическите източници на радиовълни в съзвездието Пегас с има VLA J2130+12 се оказа черна дупка в нашата Галактика, една от 170 млн. т. нар. рентгенови двойни звезди, се казва в публикация в Astrophysical Journal. „Обикновено успяваме да намерим само тези черни дупки, които активно поглъщат материя, която се нагрява до свръхвисоки температури и започва да излъчва рентгенови лъчи преди да отиде зад хоризонта на случващото се. Тази черна дупка е толкова тиха, че може д

Над 75% от пожарите у нас са причинени от човешка небрежност

https://www.actualno.com/society/nad-75-ot-pojarite-u-nas-sa-prichineni-ot-choveshka-nebrejnost-news_548018.html

Над 75% от пожарите са причинени от човешка дейност и небрежност. Това каза гл. инспектор Стефан Стефанов, началник сектор „Превантивна дейност“ в ГД “Пожарна безопасност и защита на населението”, предаде Фокус. По думите му много често туристите в планината палят огън и това води до пожари в труднодостъпни местности. „Топлото време е една от предпоставките за бързо възникване и развитие на пожари. Активната човешка дейност е сред основните предпоставки за възни

До средата на юли ще е по-хладно

https://www.actualno.com/society/do-sredata-na-uli-shte-e-po-hladno-news_548022.html

Най-ниските температури през юли у нас ще бъдат между 12 и 17 градуса, а най-високите - между 34 и 39 градуса, съобщи Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. По думите му през юли се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за равнините е между 22 и 26 градуса, за високите полета - между 18 и 21 градуса, а за планините - между 6 и 13 градуса. Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за по-голямата част

Новият летен хит на Михаил Паев & STELLko!

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587877

След успеха на парчето „Къде Си Ти” на STELLko & Ven и Михаил Паев /II-ро място в интернет конкурса БГ Таланти/, Михаил Паеви STELLko пускат нов, летен хит със заглавие„Отново Сме Тук”. Текстът и музиката са на Мишо Паев, а аранжиментът - на Алекс Нушев. Всички изпявания в песента са поверени на вокалиста Стелиян Донев - STELLko.   „Отново сме тук” носи свеж летен бриз и горещо настроение. Провокиран от преживяван...

Порошенко открива паметник на Тарас Шевченко у нас

http://offnews.bg/news/n_1/n_631932.html

Президентът на Украйна Петро Порошенко ще бъде на еднодневно официално посещение у нас днес по покана на държавния глава Росен Плевнелиев.   Въпроси на двустранното търговско-икономическо и инвестиционно сътрудничество, на регионалната и международната сигурност, както и от европейския дневен ред, ще бъдат акцент по време на разговорите на президента Росен Плевнелиев с украинския президент Петро Порошенко, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В 11.00 часа Плевнелиев ще посрещне Порошенко с официална церемония на пл. „Св. Александър Невски" в столицата. След това двамата държавни глави ще проведат разговор „на 4 очи". На церемония в Гербовата зала на „Дондуков" 2 и в присъствието на Плевнелиев и Порошенко ще бъдат подписани двустранни документи: Междуправителствено споразумение за сътрудничество при бедствия; Меморандум между министерствата на младежта и спорта на Република България и Украйна за сътрудничество между младежта; Споразумение между Българската академия на науките (БАН) и Държавната космическа агенция на Украйна (ДКАУ) за сътрудничество в рамките на космическия експеримент „Йонасат микро" на базата на космическия апарат „Микросат-М". След това президентът Плевнелиев и украинският му колега ще дадат съвместна пресконференция. В рамките на официалната си визита в София Петро Порошенко ще разговаря и с министър-председателя Бойко Борисов. В столицата Петро Порошенко ще открие паметник на националния герой на Украйна Тарас Шевченко, а в Хисаря президентът ще разговаря с украински военнослужещи, настанени за рехабилитация във Военния санаториум „Калероя".

Страхът победи в Испания

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/74930/Strahat-pobedi-v-Ispaniya

/Поглед.инфо/ Консервативните печелят, но без голямо мнозинство. Испанците в неделя гласуваха за втори път в рамките на половин година, за да се опитат да сложат край на най-тежката политическа криза в съвременната история на страната. За това да се стигне до нови избори след тези през декември, вина носи и победителят Мариано Рахой от консервативната Народна партия, който показа нежелание и липса на воля да преговаря с другите партии.

Единият от терористите в Истанбул се е самовзривил, за да създаде паника

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5613513

Единият от терористите, нападнали летището в Истанбул, се е самовзривил, за да създаде паника и да даде възможност на своите съучастници да проникнат в сградата на самия аеропорт, предаде БТВ.
Тази важна подробност от разследването на атентата на летище „Ататюрк” огласи министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм.
Единият от терористите, нападнали летището в Истанбул, се е самовзривил, за да създаде паника и да даде възможност на своите съучастници да проникнат в сградата на самия аеропорт, предаде БТВ. Тази важна подробност от разследването на атентата на летище „Ататюрк” огласи министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм.

Турция и ЕС отварят нова преговорна глава за членството на страната

http://www.dnevnik.bg/evropa/2016/06/30/2786822_turciia_i_es_otvariat_nova_pregovorna_glava_za/?ref=rss


Турция и ЕС отварят нова преговорна глава по членството на страната в общността. Тя е за финансови и бюджетни въпроси и е в изпълнение на спораумението между Анкара и Брюксел, сключено през март за ограничаване на бежанския поток, съобщава "Хюриет".

Според посланика на Турция в ЕС отварянето на тази глава е особено важно, тъй като обикновено това се прави с държави, които са в много напреднал етап от преговорите за присъединяване.
Глава 33 ще бъде 16-тата преговорна глава,...

Ердоган разкри кога и къде ще се срещне с Путин

https://www.24chasa.bg/novini/article/5613521

Ердоган разкри кога и къде ще се срещне с ПутинПо време на изказване в Анкара, президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган разкри, че се е договорил да се срещне с президента на Русия Владимир Путин в рамките на срещата на Г20, която ще се състои на 4-5 септември в китайския град Ханчжоу, пише вестник „Известия“, цитиран от "Фокус". „Датата на телефонните преговори с Путин беше планирана

"Славия" и "Берое" започват българския поход в европейските турнири

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/06/30/2786893_slaviia_i_beroe_zapochvat_bulgarskiia_pohod_v/?ref=rss


Участието на българските футболни отбори в европейските турнири започва днес с мачовете на "Берое" и "Славия". Двата тима стартират в първия квалификационен кръг на Лига Европа днес и са домакини в първите си срещи.

Столичани ще се изправят срещу полския "Заглембие" от 19.30 часа, докато старозагорци посрещат босненския "Радник" от 20.30.

Мачът на белите е по-специален за тях и феновете им, защото е първият на европейската сцена от 1997 година. Треньорът на тима Александър...

За кожата на един ексцентрик

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/74929/Za-kozhata-na-edin-ekstsentrik

/Поглед.инфо/ Политическите катаклизми, белязали Брекзит, обхванаха и лейбъристкото правителство в сянка. 172 депутати от британската опозиционна партия гласуваха техният лидер Джеръми Корбин да бъде отстранен от поста при вътрешнопартиен вот на недоверие, който се проведе вчера. Това означава, че 81% от депутатите от Лейбъристката партия са снели кредита си на доверие от ексцентрика на британската политическа сцена, известен с бунтовническия си характер и принципи.

Пътна обстановка в страната - 30 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=324889

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област София: ремонтно-възстановителни дейности на виадукт при км 20+840 дясно платно. Движението в участъка от км 18+530 до км 23+330 се осъществява двупосочно в платното за София с една лента в посока Бургас и една лента за София.

Полицаи ще мерят сили на терена

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587873

Футболен турнир по повод  5 юли – професионалния празник на служителите от МВР, организират днес Спортен клуб „Видапол” и Областната дирекция на МВР-Видин. Състезанието е ежегодно и се провежда в навечерието на 5 юли. В надпреварата тази година ще участват 6 отбора от структурните звена на МВР в област Видин. Мачовете ще се играят на стадион „Георги Бенковски” във Видин. Турнира ще бъде открит в 09.15 ч. от комисар Сашо Симеонов – зам.директор на областната дирекция на МВР Видин.   ...

Лични местоимения: „Ние, Вие, Те“ идват в Пловдив

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587791

Лица от Пловдив, от бохемата на София, от ромски махали и родопски селца ще изплуват от 7 екрана в затъмненото пространство на Баня Старинна на 30 юни от 18:00 часа в мултимедийния проект на Сава Цонев "Лични местоимения: Ние, Вие, Те". Ще видим децата ни, радостите, скърбите, живота ни. Ще се редуват пейзажи, ще клокочат реки, а в целия този визуален микс ще изкачат поетичните картини на художника Кольо Карамфилов. Часове преди пловдивската арт публика да види всичко това, от 16:00 часа авторът на проекта Сава Цонев и мениджърът Мила Ненова ви...

Днес ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5613509

Днес ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали. Ще духа слаб предимно западен вятър, в Източна България до умерен от север. Дневните температури ще се повишат и максималните ще бъдат между 28° и 33°, в София 28 - 29°. Атмосферното налягане е близко до средното за месеца и през деня ще остане
Днес ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали. Ще духа слаб предимно западен вятър, в Източна България до умерен от север. Дневните температури ще се повишат и максималните ще бъдат между 28° и 33°, в София 28 - 29°. Атмосферното налягане е близко до средното за месеца и през деня ще остане

Автомобилите, които шокираха опозицията могат да бъдат видени днес на пл. Възраждане

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587941

Превозните средства на Общинско звено "Озеленяване" ще бъдат показани днес на пл. Възраждане, това потвърдиха от пресцентъра на Община Габрово. Според публикуваната на официалния сайт на институцията информация, това се прави "поради проявения медиен интерес към автопарка на звеното". В интервала от 12:30 ч. до 13:00 ч. там ще бъдат показани превозните средства на звеното, както и част от градинската техника. Последните ще бъдат временно отклонени от обектите, на които работят. Интересът на медиите е провокиран от реакциите на опозицията в мест...

Слънчево и горещо време днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5613510

Слънчево и горещо време днесДнес ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали. Такава е прогнозата за времето на синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН), съобщи "Фокус". Ще духа слаб предимно западен вятър, в Източна България до умерен от север.

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=324883

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 30 юни ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. - От 08:30 ч. до 16:00 ч.

Мотобратята от „Вагабондс“ празнуват юбилей с четиридневен рок маратон

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587867

Тази година пловдивският мотоклуб „Вагабондс“ навършва юбилейните 25 години. Рокерът Марин Кушев и негови съмишленици организират кампанията „Пази ни! Не отнемай предимство!“. В 25-годишната история на „Вагабондс“ сме загубили много приятели и близки в инциденти по пътищата, каза той пред Дарик. Проучванията показват, че най-много пътнотранспортни произшествия в България с участието на мотори и велосипеди са се случили именно поради отнемане на предимство. Инициативата цели да намали пътнотранспортните произшествия с мотоциклетисти и велосипед...

Иван Иванов: Токът поскъпва минимално с 0,04%

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5612962

Иван Иванов: Токът поскъпва  минимално с 0,04%Централите спират да продават на тъмно, за да няма съмнения за задкулисни договорки, казва председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране - Г-н Иванов, анализите на дружествата приключиха, КЕВР до часове ще определи цените на ток и топлинна енергия. Каква диагноза ще поставите на енергетиката?

Обама: САЩ са готови да помогнат за "Брекзит", ако това се случи

http://svetoven.pogled.info/news/74927/Obama-SASHT-sa-gotovi-da-pomognat-za-Brekzit-ako-tova-se-sluchi

/Поглед.инфо/ САЩ са готови да окажат необходимата помощ в случай на развод между Великобритания и ЕС, ако това действително се случи“, заяви президентът на САЩ Барак Обама.

Нова книга на сър Алекс Фъргюсън излезе на бългасрки

https://www.actualno.com/books/nova-kniga-na-syr-aleks-fyrgusyn-izleze-na-bylgasrki-news_547999.html

Един от най-успешните мениджъри в света – сър Алекс Фъргюсън, разкрива четирите ключови умения, необходими на всеки истински успешен лидер, в новата си книга „Лидерът” (ИК „Сиела”). Примерите и историите в изданието неминуемо са свързани с футбола, но изводите от тях са общовалидни, независимо дали градим бизнес, преподаваме в клас или просто работим в екип. В 38-годишната си кариера като мениджър в различни футболни отбори сър Алекс Фъргюсън е спечелил зашеметяващ

В Бургас ще се проведе най-голямата изложба на екзотични птици в Източна Европа

https://www.actualno.com/burgas/v-burgas-shte-se-provede-naj-goljamata-izlojba-na-ekzotichni-ptici-v-iztochna-evropa--news_547929.html

На 1 юли от 18.00 часа е голямото откриване най-голямата изложба на папагали от 3 континента, където се очаква лично градоначалника на морския град г-н Димитър Николов да открие атрактивното за малки и големи събитие. В изложбата „Macaw Garden Show“ са включени над 35 вида пернати: седем вида Ара, четири вида Какаду, Амазона, Жако, Еклектус, като и три вида много редки птици. Това са Хиацинтовата Ара Джулс /както казват децата „Синия папагал от филма РИО“/, Токо Тукана Р

Терористи създават армии от роботи-убийци

https://www.actualno.com/sciencelogy/teroristi-syzdavat-armii-ot-roboti-ubijci-news_547994.html

Терористични групировки работят по създаването на армии от интелигентни роботи-убийци, способни да покосят голям брой невинни хора. Това е част от твърденията, направени в авторитетно изследване, публикувано от ООН. Наскоро световната организация проведе спешна среща за обсъждане опасностите, произтичащи от машини-убийци, съобщи в. „Сън“. Експерти от десетки страни се стекоха в Женева за да обсъдят мрачните възможности на „Смъртоносни автономни оръжейни системи“(САОС, &l

Германия има нужда от реформи заради застаряващото население

https://www.actualno.com/europe/germanija-ima-nujda-ot-reformi-zaradi-zastarjavashtoto-naselenie--news_548012.html

Германия, страната шампион по препоръки за реформи в ЕС, има спешна нужда от реформи заради застаряващото си население. Това се казва в доклад на Международния валутен фонд. „Германското население застарява и потенциалният растеж намалява“, пише МВФ в последния си доклад за Германия, иронизирайки страната като „шампион по препоръки за структурни реформи в ЕС“, която обаче също има нужда от голяма доза от лекарствата, които не се колебае да препоръчва на своите европ

НС даде "зелена светлина" за влизането на Черна гора в НАТО

https://www.actualno.com/politics/ns-dade-zelena-svetlina-za-vlizaneto-na-cherna-gora-v-nato-news_548011.html

България даде зелена светлина за влизането на Черна гора в НАТО. Това стана с одобрения от депутатите законопроект за ратифициране на Протокола към Северноатлантическия договор относно присъединяването на страната от Западните Балкани. Решението беше взето със 149 гласа "за", 5 "против" и 1 "въздържал се. Гласуването бе наблюдавано от балкона на парламента лично от председателя на Скупщината на Черна гора Дарко Пайович, който е на визита у нас заедно с делегация. По време на дебатите против п

Приключва срокът за изпращане на истории за любими места в Бургас

https://www.actualno.com/burgas/prikluchva-srokyt-za-izprashtane-na-istorii-za-lubimi-mesta-v-burgas-news_547997.html

Днес е последният ден за изпращане на истории за любими места в Бургас, съобщиха от Община Бургас. Кратки истории на тема "Моето любимо място в Бургас" могат да се изпращат на divus@abv.bg. Добре е те да са подкрепени със снимка. Ще бъдат избрани дванадесет вдъхновяващи истории, а техните автори ще получат безплатна професионална фотосесия с пост-обработка точно на тази локация, която са избрали. Най-добрата снимка от сесията на всеки от 12-те избрани ще бъде показана в градска изложба. Проектъ

Toyota изтегля 4,37 млн. коли в сервизите

https://www.actualno.com/cars/toyota-izteglja-437-mln-koli-v-servizite-news_547917.html

Компанията Toyota обяви две сервизни акции, която ще засегнат около 4,37 млн. автомобили по цял свят, съобщава "Ройтерс". Оказва се, че при 2,87 млн. машини има опасност от изтичане на гориво. Те са от моделите Auris е Corolla, както и от хибридния Prius. Всички автомобили са произведени  през периода 2006-2015 г.Около 1,43 млн. превозни средства на най-големия автомобилен производител ще бъдат отзовани заради дефектните въздушни възглавници на фирмата Takata. Част от тях имат неизправни бл

Все по-усилено се говори за съживяване на "Турски поток"

https://www.actualno.com/europe/vse-po-usileno-se-govori-za-syjivjavane-na-turski-potok-news_548015.html

Русия обновява информацията за проекта „Турски поток“, възможна е и среща между енергийните министри на Русия и Турция. Това разкри пред ТАСС източник, запознат с обсъждането на проекта. „Сега ние обновяваме информацията, в какво състояние се намират в момента едни или други проекти. Включително и по „Турски поток“, изтъкна източникът след пробива от последните дни в нормализирането на руско-турските отношения. Известно е, че те бяха влошени заради свалянето на

Мачът днес: Ще могат ли Роналдо и компания да излъжат и коравата Полша

http://www.dnevnik.bg/sport/euro2016/2016/06/30/2786807_machut_dnes_shte_mogat_li_ronaldo_i_kompaniia_da/?ref=rss


Европейското първенство влиза в заключителната си фаза, а първият мач от четвъртфиналите ще изправи един срещу друг отборите на Полша и Португалия.

Двубоят е от 22.00 часа на стадион "Велодром" в Марсилия и ще бъде излъчван директно в ефира на БНТ и БНТHD.

"Дружина полска" започна доста пестеливо турнира и в груповата фаза отбеляза само два гола, които обаче бяха достатъчно за победи над Северна Ирландия и Украйна. Във втория си мач на първенството играчите на Адам Навалка...

Антикорупционният закон на Кунева влиза в зала за втори път

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/30/2786834_antikorupcionniiat_zakon_na_kuneva_vliza_v_zala_za/?ref=rss


Депутатите ще гласуват на първо четене днес антикорупционния закон, с който се предвижда създаването на нов единен орган и различна процедура за отнемане на противозаконно придобито имущество. Той е подготвен от екип на вицепремиера Меглена Кунева.

Миналата година сходен проект, станал популярен като законът на Кунева, беше отхвърлен на първо четене в парламента. В първия проект антикорупционният орган, наречен Национално бюро, обединяваше три органа - Комисията за конфликт на...

Буфон: Мануел Нойер е по-добър от мен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5612726

Три пъти поред Мануел Нойер е коронясван за вратар №1 в света. Германският страж промени играта на този пост, а досега никой не може дори да му подражава. Преди 1/4-финала на Евро 2016 срещу Италия вратарят на „Байерн” получи може би най-големия комплимент в кариерата си.
„Без никакво съмнение Мануел е по-добър от мен - каза великанът на вратата
Три пъти поред Мануел Нойер е коронясван за вратар №1 в света. Германският страж промени играта на този пост, а досега никой не може дори да му подражава. Преди 1/4-финала на Евро 2016 срещу Италия вратарят на „Байерн” получи може би най-големия комплимент в кариерата си. „Без никакво съмнение Мануел е по-добър от мен - каза великанът на вратата

Проф. д-р Христо Пимпирев: Глобалното затопляне може да потопи над 1 милиард жители на планетата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5612753

 

Г-н Пимпирев, резултатите от референдума във Великобритания могат ли да имат и някакво антарктическо значение или послание. Преди почти 30 години именно заедно с британски полярници беше организирана първата българска антарктическа експедиция. Сътрудничеството продължи и след това. Вашият коментар?
  Г-н Пимпирев, резултатите от референдума във Великобритания могат ли да имат и някакво антарктическо значение или послание. Преди почти 30 години именно заедно с британски полярници беше организирана първата българска антарктическа експедиция. Сътрудничеството продължи и след това. Вашият коментар?

Защо сравниха Тръмп с Хитлер и Мусолини

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/zashto-sravniha-trymp-s-hitler-i-musolini-6055670

Президентът на Мексико Енрике Пеня Нието предупреди за опасностите, които носи популизмът в един глобализиран свят

На юг и изток - днес е така, утре не се знае

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5613145

На юг и изток - днес е така, утре не се знае Руският президент Владимир Путин проведе 45-минутен разговор с турския президент Реджеп Ердоган, след който свали забраната руски граждани да пътуват в Турция. В последните дни руско-турските отношения, смразени заради свалянето на руския СУ-24, се затоплят бързо. Толкова бързо, че човек да се чуди - това същият регион ли е,

Днес е последният срок за смяна на личния лекар до зимата

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2016/06/30/2786882_dnes_e_posledniiat_srok_za_smiana_na_lichniia_lekar_do/?ref=rss


Днес изтича срокът, в който желаещите могат да сменят личния си лекар в редовната лятна кампания. Периодът за това е от 1 до 30 юни, а следващият такъв ще е през декември. Процедурата е лесна и не изисква конфронтация с настоящото джипи, нито е обвързана с прекалено много бюрокрация. От този юни тя е възможна и по електронен път през личното досие на всеки здравноосигурен на сайта на Националната здравноосигурителна каса.

На хартия

За смяната е необходимо да се разпечата...

30 юни в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=324885

Събития 350 г. – Римският узурпатор Непоциан от Константиновата династия е победен и убит от въоръжените сили на узурпатора Магненций. 763 г. – В битката при Анхиало българската войска, предвождана от кан Телец, търпи поражение от византийците, командвани от император Константин V.

Оланд е в паника от възможността Тръмп да стане президент на САЩ

http://svetoven.pogled.info/news/74926/Oland-e-v-panika-ot-vazmozhnostta-Tramp-da-stane-prezident-na-SASHT

/Поглед.инфо/ Перспективата американският милиардер Доналд Тръмп да бъде избран за президент на страната тревожи френския държавен глада Франсоа Оланд, каза той пред вестник „Еко“.

Петър Москов открива две реновирани отделения в МБАЛ „Пловдив“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587762

Министърът на здравеопазването Петър Москов ще открие днес две обновени отделения в МБАЛ „Пловдив“. Москов най-напред ще пререже лентата на реновирания хирургичен блок на клиниката по урология, а след това и на интензивния сектор към неонатологичното отделение, съобщи директорът на лечебното заведение доц. д-р Георги Йорданов. Общата стойност на инвестицията е 700 000 лв., като половин милион са предоставени от Министерството на здравеопазването за урологията, а останалата част от средствата са осигурени от МБАЛ „Пловдив“. <...

Уникални вековни секвои се извисяват в Кюстендилско (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587935

Три секвои на 130 години живеят в горите в Кюстендилско. Гигантите са от семейството на най-старите същества на планетата, съобщава Нова телевизия. Родината на този уникален вид е планината Сиера Невада в Калифорния. Секвоята е иглолистно дърво, живеещо до над 4000 години. Считано е за н...

Ким Чен Ун стана и държавен глава

https://www.actualno.com/asia/kim-chen-un-stana-i-dyrjaven-glava-news_547990.html

Избирането на Ким Чен Ун начело на новия висш орган на изпълнителната власт в КНДР фактически го прави държавен глава. Това е констатацията на южнокорейския политолог Чон Сон Чан от Института „Крал Седжон“. Наскоро парламентът на Северна Корея реорганизира структурата на държавното управление и Ким Чен Ун бе назначен за председател на Държавния съвет. Това го приравнява към статута на дядо му – покойният вече президент Ким Ир Сен. Не е тайна, че Ун се старае да прилича на нег

Бъчварова: Терористичната заплаха се превърна в ежедневие

https://www.actualno.com/politics/bychvarova-teroristichnata-zaplaha-se-prevyrna-v-ejednevie-news_547996.html

Ако трябва да анализираме събитията от последните месеци терористичната заплаха се превърна в ежедневие. Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова в ефира на „Денят започва” по БНТ във връзка с терористичния атентат на летище „Ататюрк” на 28 юни. „В Турция зачестиха атентатите, а сложната международна обстановка се отразява на вътрешната сигурност на всяка една от държавите. В този род заплаха на практика се сливат и външната и вътрешната политика&

Голямата вина на Ердоган

https://www.actualno.com/analysis/goljamata-vina-na-erdogan-news_548001.html

Атентатът на летище "Ататюрк" доказа, че страната-членка на НАТО Турция е на прицела на международния тероризъм. Само че основната отговорност носи държавното ръководство в Анкара, пише Баха Гюнгьор. Ето аргументите му: Равносметката от бруталния терористичен удар на истанбулското летище "Ататюрк" е стряскаща - не само заради многото жертви. И досега е неясно как изобщо терористите са успели безпрепятствено да проникнат с техните оръжия и колани с взривни вещества чак до международния термин

Издирван от МВР заради стрелбата срещу Очите дава спокойно интервюта

https://www.actualno.com/burgas/izdirvan-ot-mvr-zaradi-strelbata-sreshtu-ochite-dava-spokojno-intervuta-news_548000.html

Не се крия от властите, просто се чувствам застрашен. Това заяви пред Нова телевизия Данаил Петков, управителят на ресторанта "4you", в който стана зрелищната стрелба между Божидар Кузманов-Божо Кравата и Димитър Желязков-Митьо Очите. Петков е издирван от МВР заради участие в организирана престъпна група, като освен него се издирват Божидар Кузманов и Марчо Марков, участник в едно от изданията на „Сървайвър”. Седем души бяха задържани, след като бяха повикани от МВР уж за възстановка

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване