Товарен самолет се разби в Сибир, има загинали

https://www.actualno.com/asia/tovaren-samolet-se-razbi-v-sibir-ima-zaginali--news_548611.html

Най-малко 6 души са загинали, след като руски товарен самолет се е разбил в Сибир, съобщиха руските агенции. Останките на машината са намерени днес в Иркутска област, но тя е била издирвана по земя и въздух още от петък. На борда на "Илюшин И1-76" е имало 10 души, но на мястото на инцидента са намерени телата само на 6 загинали. Очаква се броят на жертвите да се увеличи. Самолетните катастрофи са често срещани в Русия и страната е критикувана заради недостатъчно добрата полетна безопасност.

Според Димитров "Нощните вълци" на Путин са "културно-исторически туристи"

https://www.actualno.com/society/spored-dimitrov-noshtnite-vylci-na-putin-sa-kulturno-istoricheski-turisti-news_548614.html

"Нощните вълци" са културно-исторически туристи и затова им подарих икона на хан Тервел. Това обяви проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей (НИМ). Аз подкрепям този вид туризъм, уточни историкът По думите му Тервел има няколко иконографски образа заради разгрома над арабите през 716 г. Пред bTV Той призна, че сам е измислил сюжета на иконата, а после е осветил копията. На въпроса това не е ли в противоречие с църковния канон Димитров каза: "Ние сме църквата, тези с че

Експерт по антитероризъм: Глобалният либертариански модел вкара света в една много опасна ситуация

http://www.moreto.net/novini.php?n=325146

Глобалният либертариански модел вкара света в една много опасна ситуация. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна експертът по антитероризъм Христо Смоленов. Той добави, че ерозиране на националните държави, които са били локалните пречки пред глобалното развихряне на тероризма е спомогнало за това.

Осъдиха Иван Стойчев-Дилъра за 8 хапчета амфетамини

https://www.24chasa.bg/novini/article/5620235

Осъдиха Иван Стойчев-Дилъра за 8 хапчета амфетаминиИван Стойчев-Дилъра бе осъден на 1 година лишаване от свобода и глоба от 2000 лв. за незаконно притежаване на наркотици. Състав на Районен съд - Благоевград с председател Кристина Панкова го призна за виновен за държане на 8 хапчета амфетамини на обща стойност 41 лв, информира struma.bg 50-годишният благоевградчанин е неосъждан,

Отчитат ръст на корупцията у нас след 2011 г.

http://www.cross.bg/koryptziya-stoyanov-godishno-1513385.html

/КРОСС/До 2011 г. нивата на корупция у нас спадаха, но сега отново засягат годишно 22% от българското население, т. е. 1,3 млн. такива случая веднъж годишно, което е много. Това обяви Александър Стоянов от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) пред БНР. Той съпостави актуалните данни за корупцията с тези за криминалната престъпност и най-често срещаните престъпления, жертви на които годишно стават около 10 на сто. За да влязат в пълния им обем всички случаи на корупция в съдебната система е необходим огромен ресурс, коментира изследователят. Проявите на корупция са канализирани в две големи групи - административна корупция и завладяване на държавата, подчерта Стоянов. Административната корупция включва единични дребни сделки на чиновници с по-нисък ранг, които заобикалят правилата и тези ситуации са безкрайно много. Завладяването на държавата се изразява в по-силни актьори, изградили корупционен щит и корупционни канали, по които си общуват с държавата, допълни той. Има доста схеми, които изследователите от ЦИД са обобщили така - злоупотреби с обществени поръчки, скрита икономика на неспазване на данъчни закони в легална дейност, данъчни измами, контрабанда, нарушение на митническото и данъчното законодателство, блокиране на институции на контролната система и на правоприлагащи институции, медиен контрол

Станишев: Камерън отвори Кутията на Пандора и това му коства главата

http://offnews.bg/news/n_1/n_632110.html

Дейвид Камерън отвори Кутията на Пандора, която в крайна сметка му коства главата. Той ще остане в историята като човека, който дълбоко раздели Обединеното кралство, с много тежки вътрешнополитически последици за самата Великобритания. Това обяви пред БНР лидерът на ПЕС Сергей Станишев.   Това, което видяхме през последните месеци във Великобритания, е политиката в най-лошия ѝ израз, заради който хората имат право да мразят политиката, подчерта той. По думите му във Великобритания има отрезвяване и понеже много страни са стъписани от резултата от референдума за излизане от ЕС и последиците от него, Европа има възможността да тръгне по-убедено напред, тъй като Лондон е блокирал досега много инициативи.  Пред ЕС има три пътя, единият от които е пътят на статуквото, зад който стоят десните сили и консерваторите, който доведе до дълбоко разделение по оста север-юг и това е път за никъде. Другият път е на националистите, смята Станишев. Според него спорът „повече или по-малко Европа“ измества същността на разговора, като вместо това спорът трябва да бъде каква Европа и след това колко Европа. Социалистите ще предложат засилване на социалния характер на ЕС, защото всички кризи в сърцевината си носят усещането на хората, че няма справедливост и те не са от значение, посочи Сергей Станишев.  По повод натиска на Брюксел за влизане в еврозоната и приемане на еврото, Станишев припомни, че през 2007 година сме били на крачка от влизане в еврозоната и въпреки че страните членки са били „за“, Европейската централна банка се е противопоставила заради неизпълнението на всички критерии. 

Парадоксът на испанския пазар на труда

http://www.investor.bg/na-fokus/441/a/paradoksyt-na-ispanskiia-pazar-na-truda-220072/

При 5 млн. безработни компаниите изпитват трудност да назначат подходящите специалисти

Бербатов на пикник в частния си самолет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5620225

"Пикник в самолета, филм и...кой ще направи по-смешна физиономия..." С тези думи бившият национал Димитър Бербатов публикува снимка във фейсбук, на която се радва на една от дъщерите си. 
Берба и семейството му са заминали в неизвестна посока, но изглежда че са много щастливи от лятната
"Пикник в самолета, филм и...кой ще направи по-смешна физиономия..." С тези думи бившият национал Димитър Бербатов публикува снимка във фейсбук, на която се радва на една от дъщерите си.  Берба и семейството му са заминали в неизвестна посока, но изглежда че са много щастливи от лятната

83 убити и 176 ранени при две бомбени нападения в Багдад

https://www.24chasa.bg/novini/article/5620227

83 убити и 176 ранени при две бомбени нападения в БагдадНай-малко 83 души са убити и 176 са ранени при две отделни бомбени нападения в иракската столица в неделя сутринта, предаде ABC News, позовавайки се на иракските власти. При най-кръвопролитното нападение - кола-бомба в Карада, популярен търговски район в центъра на Багдад – са убити 78 души и ранени 160, според полицията и лекари.

ПСЖ привлече полски национал за 30 милиона евро

http://www.dnevnik.bg/sport/euro2016/2016/07/03/2788905_psj_privleche_polski_nacional_za_30_miliona_evro/?ref=rss


Френският гранд ПСЖ привлече второто си ново попълнение през летния трансферен прозорец. Това е полският национал Гжегож Криховяк.

Халфът преминава от "Севиля" на "Парк де пренс" срещу сума от 30 милиона евро, след като днес подписа договор за пет години с парижани.

В новия си тим полузащитникът се присъединява към досегашния си наставник в Испания Унай Емери, който пое френския шампион преди няколко дни.

Преди поляка в Париж като свободен агент пристигна Хатем...

Иван Иванов: Битът да не бърза със свободния пазар

http://www.cross.bg/pazar-ivanov-ivan-1513384.html

/КРОСС/Свободният пазар на ток е право на битовия потребител, а не задължение. Практиката показва, че в първите години излизането на битовите потребители е много слабо и излиза първо бизнесът. Това каза председателят на енергийния регулатор Иван Иванов пред БНР. Той призова хората да не бързат да излизат на свободния пазар, "докато не видим реална конкуренция между доставчиците и не се установят стабилните доставчици, за да не се стигне до измами поради липсата на информация". Иванов увери, че ще има възможност за връщане на регулирания пазар, ако излизането на свободния пазар не отговаря на интересите на потребителите. Ако не беше създаден Фонд "Сигурност" още миналата година щеше да има поскъпване в цената на електроенергията, отбеляза председателят на КЕВР. По думите му в решенията за цените има строга икономическа логика - след като влизат допълнителни средства в този фонд, има предпоставки цените да не се променят. "За 2015 г. във фонда са натрупани 370 млн. лева. Допълнително влизат 100 млн., от които 13 млн. от "Булгартрансгаз" и 71 млн. от допълнителни вноски от продажбата на въглеродни емисии", заяви още Иван Иванов.  

Ердоган и Путин може да се срещнат в края на юли или в началото на август

http://www.mediapool.bg/erdogan-i-putin-mozhe-da-se-sreshtnat-v-kraya-na-yuli-ili-v-nachaloto-na-avgust-news251185.html

Президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин може да се срещнат в края на юли или в началото на август, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от турската телевизия НТВ. Има голяма вероятност за среща на двамата лидери в края на този месец или в началото на август, посочи Чавушоглу. В петък Чавушоглу заяви, че Ердоган е готов да се срещне с Путин през август в Сочи (преди срещата на Г-20), припомнят турските медии. Отношенията между Анкара и Москва се влошиха, след като Турция свали руския самолет Су-24 на 24 ноември 2015 г. заради предполагаемо нарушение на турското въздушно пространство. В сряда (29 юни) руският президент Путин разговаря по телефона с президента на Турция Ердоган. Разговорът бе осъществен, след като Ердоган изпрати писмо до Путин с извинение за сваления през ноември руски бомбардировач. След разговора с Ердоган Путин заръча на правителството да започне преговори с Турция за възстановяването на сътрудничеството в търговията и други сфери.

Хамилтън спечели Гран При на Австрия

https://www.actualno.com/moresport/hamiltyn-specheli-gran-pri-na-avstrija--news_548605.html

Пилотът на Мерцедес Люис Хамилтън триумфира в състезанието за Гран При на Австрия, девети кръг от световния шампионат в Формула 1, предаде БГНЕС. Трикратният световен шампион стигна до победата буквално в последната обиколка, изпреварвайки своя съотборник Нико Розберг, като двамата дори се блъснаха. След контакта между двамата Розберг бе изпреварен последователно от пилота на Ред Бул Макс Верстапен и Кими Райконен с Ферари и в крайна сметка финишира четвърти. Днешната победа на пистата

Гърция и ЕС засилват контрола в Егейско море

https://www.actualno.com/balkani/gyrcija-i-es-zasilvat-kontrola-v-egejsko-more--news_548608.html

Гръцки и европейски представители на силите за сигурност обмислят засилване на проверките в Егейско море и източното Средиземноморие заради опасения, че големи пратки с оръжия и експлозиви се изпращат на клонове на "Ислямска държава" в Либия, съобщава "Катимерини". В края на май гръцката брегова охрана спря товарен кораб, плаващ под флага на Сиера Леоне, край брега на остров Закинтос за инспекция. Три дни по-рано плавателният съд беше напуснал албанското пристанище Дуръс на път към Либия. В кр

Поканиха кмет от Варненско в бесарабско село

http://www.moreto.net/novini.php?n=325162

Бесарабски българи поканиха кмета на Девня Свилен Шитов да посети селото им Копчакв автономния район Гагаузия на територията на Република Молдова. Там живеят поколения наши сънародници с корен именно от Девня, а двете населени места са побратимени от четвърт век.

Златна треска край Берковица

https://www.24chasa.bg/region/article/5620206

Златна треска край БерковицаЦарят на благородните материали златото събра почитатели и търсачи от всички краища на родината край река Бързия в берковското село Боровци в събота. Съборът, вече международен с гостите от Сърбия, се превърна в истинска еуфория. Свещеник поръси за слука уредите на златотърсачите, а малки деца и начинаещи се състезаваха по плавене на злато с

Цитат на деня: Камерън отвори кутията на Пандора и това му коства главата

http://www.dnevnik.bg/evropa/2016/07/03/2788899_citat_na_denia_kamerun_otvori_kutiiata_na_pandora_i/?ref=rss


Това, което видяхме през последните месеци във Великобритания, е политиката в най-лошия й израз, заради който хората имат право да мразят политиката. Камерън отвори кутията на Пандора, която в крайна сметка му коства главата. Той ще остане в историята като човека, който дълбоко раздели Обединеното кралство, с много тежки вътрешнополитически последици за самата Великобритания.

Това заяви бившият премиер и настоящ лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев в...

До 30 000 лв. глоба за занемарен паметник на културата

http://www.cross.bg/kyltyrata-pametnik-leva-1513383.html

/КРОСС/Драстични глоби за собственици, които оставят сгради, паметници на културата, да се рушат, предвиждат проектопромени в Закона за културното наследство. Очаква се да се намали броят на недобросъвестните стопани на ценни сгради. Всеки, който е собственик на сграда паметник на културата, и я оставя да се руши, ще подлежи на тежки санкции. За физически лица те вече ще стигат до 10 000 лева, а за фирми - до 30 000 лева, напомня Нова тв. Промените в закона трябва да улеснят и общините. Според депутата от РБ Вили Лилков тези промени няма да доведат до нищо добро, въпреки че е заложен десетократен скок на глобите за неподдържан имот паметник на културата. Според него в София вече от години санкцията е до 100 000 лева. Високи глоби ще трябват и за справяне с проблемите във Велико Търново. Там само преди дни падна стена от занемарена сграда паметник на културата.  

Ериксон готов да се върне начело на Англия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5620209

Свен-Йоран Ериксон е готов да се завърне начело на английския национален отбор, пише вестник "Сън" в неделя. Шведският специалист може да наследи мениджъра Рой Ходжсън начело на Англия след големия провал на Евро 2016 във Франция. Ериксон води "трите лъва" от 2001 до 2006 година и тимът достигна до три поредни четвъртфинала на големи първенства.

Дрейк и Риана се събраха

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5620191

Дрейк и Риана се събрахаБлизък на певеца е казвал, че той винаги е бил влюбен в Риана Дрейк и Риана подновиха връзката си, макар и в началото на миналия месец канадският рапър да флиртуваше с манекенката Хейли Болдуин, съобщи Контактмюзик. Дрейк, който е на 29 години, и една година по-младата от него Риана, за пръв път се сближиха през 2009 г.

Русия ще обяви къде са шпионските сателити на САЩ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5620195

Руското правителство планира да публикува база данни с всички изкуствени спътници в орбита, като сред тях ще са и тези, които САЩ използва за военни цели, съобщи сп.”Попюлър Механикс”.
Според руското държавно издание, представителите на Кремъл в Комитета за мирна употреба на открития Космос са предложили създаването на регистър на космическите
Руското правителство планира да публикува база данни с всички изкуствени спътници в орбита, като сред тях ще са и тези, които САЩ използва за военни цели, съобщи сп.”Попюлър Механикс”. Според руското държавно издание, представителите на Кремъл в Комитета за мирна употреба на открития Космос са предложили създаването на регистър на космическите

911 кандидат-студенти държаха изпит по български в ПУ "Паисий Хилендарски"

https://www.24chasa.bg/region/article/5620203

911 кандидат-студенти държаха изпит по български в ПУ "Паисий Хилендарски"911 се явиха днес на изпит по български език в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". С оценките от него може да се кандидатства за десетки специалности във вуза. Утре е вторият по мащабност изпит - по история на България. За него са се записали 229 души. За 4 юли са насрочени също изпитите по английски и испански език.

К. Нинова: Имала съм кошмарни моменти в живота си, но никога не допуснах да ме тъпчат

http://www.cross.bg/ninova-tasev-kostov-1513382.html

/КРОСС/"Пропуших в Следствието (В перода1996-1997 Нинова работи в Столичната следствена служба - б.а.) на едно дежурство, когато през нощта се разкри убийство. Имаше разчленен детски труп. Беше стресиращо! До този миг не бях и помисляла за цигара. В тази нощ пропуших - цигара от цигара, за една нощ - една кутия. И от тогава - по две на ден без спиране! " Това разкрива лидерът на БСП пред сп." Биограф" в първото си откровено интервю пред българска медия. Нинова, която е юрист по образование, разказва емоционално за детството си, за родителите, за ученическите и студентските години, за работата си като следовател в периода на гангстерските войни в България. И споделя защо се е разделила с правото. "Водех тежко дело за престрелки между мутренски групировки. Една вечер имах уговорка с мъжа ми и сина ни да излезем след работа заедно и да отидем да му купим нещо. Синът ни бе мъничек. Работех по делото на "Развигор" и изведнъж отвън пред сградата се изсипаха 30 джипа, цялото кръстовище беше блокирано. Аз трябваше да взема мярка задържане под стража, трима-четирима трябваше да ги пратя в ареста. В това време дойдоха съпругът ми с бебето. Видях ги, обадих им се и им казах веднага да се махат от улицата, за да не ги гледат. Вечерта, като се прибрах вкъщи, мъжът ми ми постави условие - това ли ще е нашият живот, така ли тримата ще живеем, да се крием и да се страхуваме за сина ни? Каза ми да помисля, дали това ще е кариерата ми! Аз помислих и..

Шефът на КЕВР: Битовите потребители не бива да бързат да излизат на свободния пазар

http://www.moreto.net/novini.php?n=325166

Ако не беше създаден Фонд „Сигурност“ още миналата година щеше да има поскъпване в цената на електроенергията. В решенията на КЕВР за цените има строга икономическа логика - след като влизат допълнителни средства в този фонд, има предпоставки цените да не се променят.

Пшеницата - повече от миналата година, но на ниски цени

https://www.actualno.com/business/pshenicata---poveche-ot-minalata-godina-no-na-niski-ceni-news_548603.html

Много по-високи ще са добивите на пшеница от миналата година, но на много по-ниски цени. Това са очакванията от реколтата в Добруджа и страната, съобщава bTV. Заради по-ниските цените на зърното хлябът не се очаква да поскъпне. Зърнопроизводителите твърдят, че тази година от реколтата няма да са на печалба. Въпреки меката зима и дългата и студена пролет стопаните ще приберат добро количество пшеница в складовете. В Добруджа средният добив е над 550 килограма от декар. Според експертите една

Най-красивите водопади в България (видео)

http://www.vesti.bg/lyubopitno/puteshestvia/naj-krasivite-vodopadi-v-bylgariia-video-6055820

Те са радост за очите и наслада за душата – част от природното богатство на България

Реформаторите настояват за преференции за "селските" проекти от Северозапада

https://www.24chasa.bg/novini/article/5620187

Реформаторите настояват за преференции за "селските" проекти от СеверозападаНародните представители от Реформаторския блок проф. Вили Лилков и доц. Борислав Великов поискаха по-осезаема помощ за проектите от Северозападния регион за планиране по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020г. Двамата са изпратили отворено писмо до министър Десислава Танева. Писмото с искания за повече преференции за Видин,

Плевнелиев: Ще защитаваме правата на българите на Острова при преговорите за Брекзит

http://www.cross.bg/plevneliev-rosen-velikobritaniya-1513381.html

/КРОСС/Всички сме натъжени от резултата от референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз, но всички останали държави членки оставаме едно семейство. Това семейство ще остане сплотено и ще разреши заедно кризата, заяви българският президент Росен Плевнелиев пред френския телевизионен канал France 24, съобщи президентският прессекретариат. В процеса на преговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз сме решени да защитаваме правата на българите на Острова, както и на всички европейци, които се възползват от правото на свободно движение в Обединена Европа, категоричен беше държавният глава. "Раздялата между Великобритания и Европейския съюз трябва да бъде легитимна и хуманна, а с Лондон трябва да останем близки приятели и партньори", коментира Росен Плевнелиев и подчерта, че британските граждани, които живеят в България, безусловно ще продължат да се радват на гостоприемството на нашата страна. Росен Плевнелиев предупреди, че референдумът във Великобритания и неговият изход са сигнал за европейците да не се поддават на влиянието на популистите и националистите, а да се придържат към европейските ценности. Само по този начин e възможно да се преодолеят многобройните предизвикателства днес. "Единственият начин да се разрешават кризите е чрез ценности. Никъде по света популизмът не се е доказал способен да разреши проблемите на обществата, били те икономически или на сигурността", посочи президентът Плевнелиев

Дрейк и Риана подновиха връзката си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5620182

Дрейк и Риана подновиха връзката си, макар и в началото на миналия месец канадският рапър да флиртуваше с манекенкета Хейли Болдуин, съобщи Daily Mail. 
"Хейли беше само забежка. Дрейк винаги е искал нещата с Риана да потръгнат. Те още са близки. Нещата стават по-сериозни, когато са на едно и също място" - каза близък на певеца.
Дрейк и Риана подновиха връзката си, макар и в началото на миналия месец канадският рапър да флиртуваше с манекенкета Хейли Болдуин, съобщи Daily Mail. "Хейли беше само забежка. Дрейк винаги е искал нещата с Риана да потръгнат. Те още са близки. Нещата стават по-сериозни, когато са на едно и също място" - каза близък на певеца.

530 души в болница заради жегите в Япония

http://offnews.bg/news/n_1/n_632109.html

Около 530 души в Япония са приети в болница само за ден заради големите горещини в страната.  Четирима от тях са в тежко състояние. Те са загубили съзнание по време на полска работа. В 42 района в страната температурата е надвишила 35 градуса и на места е достигнала близо 39 градуса по Целзий.  В събота над 450 души с топлинен удар са прието в болница. Според метеоролозите горещото време в Япония ще остане без промяна.  Миналата година жертви на горещините в Япония станаха над 100 души, а 53 хиляди бяха хоспитализирани.

Какво време ни очаква в следващите дни?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588706

От понеделник в близките седем дни над страната ще бъде малко по-прохладно и ветровито, на места ще има и валежи, и гръмотевици. Още от ранните часове на утрешния ден ще започне с умерен вятър от северозапад, в източните райони от север, да нахлува по-хладен въздух. Още сутринта ще вали и гърми над източните райони. По-късно това ще се случи и над Централна България. Само над Западна България ще бъде предимно слънчево. Температурите над цялата страна ще се понижат с няколко градуса и ще бъдат между 25 и 30 градуса. Времето на 4 ю...

Представят отново на търновска сцена камерния спектакъл „Червило”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588705

Спектакълът „Червило” ще бъде представен отново в камерна зала на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Представлението ще бъде на 7 юли от 19 часа. Силната актьорска постановка се харесва изключително много на младежката публика. Премиерата на „Червило” беше през октомври миналата година, а от тогава, освен на търновска сцена, спектакълът е гостувал в Казанлък, Свищов, Тетевен и Стамболийски. Около 3000 са зрителите, които са гледали представлението. Различните лица на любовта представят артистите в спектакъла. В...

Високоскоростен влак пътува от Париж до Страсбург за по-малко от 2 часа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588707

Париж от тази сутрин е вече на по-малко от два часа път от Страсбург след пускането на първата източна високоскоростна жп линия, предаде Франс прес. Високоскоростният влак (Те Же Ве - TGV) между френската столица и Страсбург е най-бързият във Франция. Директните влакове Париж-Страсбург вече ще изминават разстоянието за 1 час 46 минути вместо 2 часа и 20 минути, както беше досега. Допреди десетина години пътуването с влак между двата града продължаваше 4 часа. Кой е най-бързият влак в св...

Рози вдъхновиха технология за по-висока ефикасност на соларни клетки

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588704

Вдъхновени от опита на растенията да преобразуват слънчева светлина в енергия, германски специалисти са взели "отпечатък" от венчелистчета на рози и са създали покритие, което съществено повишава ефикасността на соларни клетки, съобщава сайтът Гизмаг. Дъждовни капки се превръщат в ток За целите на изследването си учени от Технологичния институт в Карлсруе първоначално са проучили оптическите свойства на епидермалните клетки на различни растения. В частност интересът им е бил...

Трик за намаляване на сметката за ток у дома, докато сме в отпуск

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5620176

При по-дълго отсъствие по време на летните отпуски, е важно да изключват уредите в дома и офиса си от електрическите контакти. Включените уреди консумират електроенергия, дори когато са в режим на готовност, без да се ползват реално, посочват енергото за Западна България ЧЕЗ.
Изключването може да намали потреблението и месечната сметка и
При по-дълго отсъствие по време на летните отпуски, е важно да изключват уредите в дома и офиса си от електрическите контакти. Включените уреди консумират електроенергия, дори когато са в режим на готовност, без да се ползват реално, посочват енергото за Западна България ЧЕЗ. Изключването може да намали потреблението и месечната сметка и

От утре във Варна кандидатстваме за свободни места в детските градини

http://www.moreto.net/novini.php?n=325137

От утре до 8 юли включително, родителите във Варна ще кандидатстват за някое от 416-те свободни места в 23 детски градини след първото класиране, научи Moreto.net. При подаване на заявлението с новите избрани детски градини няма да има значение административният район по местоживеене.

Григор Димитров призна, че се е разделил с треньора си преди "Уимбълдън"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/07/03/2788892_grigor_dimitrov_prizna_che_se_e_razdelil_s_trenyora_si/?ref=rss


Най-добрият български тенисист Григор Димитров потвърди информацията, че се е разделил с личния си треньор Франко Давин в седмицата преди началото на "Уимбълдън".

Димитров стигна до третия кръг на турнира, където вчера загуби от Стийв Джонсън (САЩ) със 7:6 (6), 6:7 (3), 4:6, 2:6. В Лондон 25-годишният българин все пак имаше и поводи за радост, след като прекъсна серията си от шест поредни загуби.

"Сам съм на този турнир и не се опитвам да го скрия. Нещата между мен и...

Водят в съда в Мадрид задържания наемател на "4you"?

https://www.24chasa.bg/novini/article/5620167

Водят в съда в Мадрид задържания наемател на "4you"?Делото за екстрадицията на задържания в Испания българин Данаил Петков, наемател на ресторанта 4 you в Слънчев бряг, най-вероятно ще бъде в Мадрид, научи "24 часа". Петков бе арестуван в крайбрежния град Тарифа на 1 юли, след издадена европейска заповед за арест. „В законовия срок от 28 дни нашата държава трябва да предостави на испанските власти

Ниските цени на пшеницата удариха зърнопроизводителите

http://www.cross.bg/tzena-dobivi-evropa-1513380.html

/КРОСС/Ниските цени на пшеницата удари зърнопроизводителите . Причината е в много по-високите добиви, които се очакват в цяла Европа. Заради по-ниските цените на зърното хлябът не се очаква да поскъпне. Зърнопроизводителите твърдят, че тази година от реколтата няма да са на печалба, съобщи БТВ. Въпреки меката зима и дългата и студена пролет стопаните ще приберат добро количество пшеница в складовете. В Добруджа средният добив е над 550 килограма от декар. Според експертите една от причините за ниската цена е очакваната добра реколта в цяла Европа и излишък от зърно. „Към момента цената не ни удовлетворява, тъй като в момента имаме цена 265 лева закарано на пристанище. При тези добиви, при тази цена разходите и приходите се изравняват и реално се получава почти 0 на 0", изчисли зърнопроизводителят Иван Гочев.  

Мъж отсече бор за 85 лв., глобиха го 1000 лв.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5620175



Мъж от шуменското с. Черна ще плати 1000 лв. за 1 кубик незаконно отсечена дървесина от гората край селото. Иначе трите млади бора, високи по 12 м, поразени с моторния трион от Е.Х., са оценени на 85 лв. Административната санкция е на районния съд в Шумен.
Селянинът се явил на делото лично, изразил съжаление,
Мъж от шуменското с. Черна ще плати 1000 лв. за 1 кубик незаконно отсечена дървесина от гората край селото. Иначе трите млади бора, високи по 12 м, поразени с моторния трион от Е.Х., са оценени на 85 лв. Административната санкция е на районния съд в Шумен. Селянинът се явил на делото лично, изразил съжаление,

Жертвите на атентатите в Багдад се увеличават

https://www.actualno.com/asia/jertvite-na-atentatite-v-bagdad-se-uvelichavat--news_548598.html

Броят на жертвите на двата взрива в столицата на Ирак Багдад е нараснал до 126 души, предаде CNN. Според Al Jazeera загиналите са 131. Сред тях има 25 деца. Ранените са близо 170. Атентатор-самоубиец взриви автомобила си в оживения централен район Карада, в близост до ресторант и магазини. Болшинството от загиналите са посетители на голям търговски център. По данни на местните власти, много от жертвите са загинали в резултат на възникналия пожар. Малко по-късно в друга част на града имаше втор

Австрийските авиолинии отменят 300 полета през юли и август

https://www.actualno.com/europe/avstrijskite-aviolinii-otmenjat-300-poleta-prez-uli-i-avgust-news_548599.html

Австрийските авиолинии, филиал на германската авиокомпания Луфтханза, ще отменят 300 полета през юли и август. Причината е въвеждането в експлоатация на седемнайсет бразилски самолета Ембраер Е195 (Embraer E195), което налага съответно обучение на пилотите, съобщи специализираното издание air-journal.fr. Най-засегнати ще бъдат дестинациите с по няколко полета дневно като София, Букурещ, Прага и Загреб. През последните 12 месеца Австрийските авиолинии са наели 110 пилоти и в момента пилотският

Путин и Ердоган може да се срещнат още в края на този месец

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/07/03/2788891_putin_i_erdogan_moje_da_se_sreshtnat_oshte_v_kraia_na/?ref=rss


Президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин може да се срещнат в края на юли или в началото на август, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от турската телевизия НТВ.

Подобен разговор може да се състои през август в Сочи, където ще се проведе срещата на Г-20. Отношенията между Анкара и Москва се влошиха, след като Турция свали руския самолет Су-24 на 24 ноември 2015 г. заради предполагаемо нарушение на турското въздушно пространство....

Тайната на 106-годишния дядо Илия: Добро сърце и трудолюбие

https://www.24chasa.bg/novini/article/5620155

Тайната на 106-годишния дядо Илия: Добро сърце и трудолюбиеНай-възрастният жител на Видинска област - Илия Христов, стана на 106 г. и отпразнува рождения си ден в петък. Той живее в дома на 85-годишната си дъщеря Боринка в с. Дреновец. За празника си получи от кмета на селото Надя Иванова почетния знак на община Ружинци, а самодейци от местното читалище го поздравиха с танцови изпълнения.

Цветанов във Варна: Кандидатът за президент на ГЕРБ ще е член на партията

https://www.24chasa.bg/novini/article/5620160

Цветанов във Варна: Кандидатът за президент на ГЕРБ ще е член на партиятаКандидатът за президент на ПП ГЕРБ ще бъде свързан с партията, т.е. ще е неин член. Това заяви в отговор на журналистически въпроси във Варна председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ. Той посети морската столица, за да се срещне с членове на общинските структури

Пясък на плажа, риби в морето – сред най-абсурдните оплаквания на туристи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1587116

Твърде песъчливи плажове, риби в морето и настроени за любов слонове са само част от най-необичайните оплаквания на британски туристи от летните им почивки в чужбина, пише в. "Дейли стар". Жалбите фигурират в нов акаунт в Twitter, посветен на ваканционните несгоди на поданиците на Нейно Величество. Очаква се списъкът със странни оплаквания да набъбне значително в разгара на летния сезон. Под прикритието на анонимността турист споделя "ужаса" си от наличието на риба в морето. "Никой не ни беше предупредил. Децата бяха много уплашени", пише недов...

Ердоган и Путин може да се срещнат в края на юли

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5620134

Президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин може да се срещнат в края на юли или в началото на август, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от турската телевизия НТВ. 
"Има голяма вероятност за среща на двамата лидери в края на този месец или в началото на август", посочи Чавушоглу.
Президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин може да се срещнат в края на юли или в началото на август, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от турската телевизия НТВ. "Има голяма вероятност за среща на двамата лидери в края на този месец или в началото на август", посочи Чавушоглу.

Московиси: Ако се залага на статуквото в ЕС, още страни ще напуснат съюза

http://www.investor.bg/evropa/334/a/moskovisi-ako-se-zalaga-na-statukvoto-v-es-oshte-strani-shte-napusnat-syiuza-220071/

Страните от ЕС да решават проблемите бързо, без да чакат ЕК, смята германският финансов министър Волфганг Шойбле

Провеждат изпит за строители за Израел през август, желаещите могат да кандидатстват до 29 юли

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588703

Търсят се професионални строителни работници по условията на подписаната Спогодба между Правителството на Република България и правителството на Държавата Израел за набиране и осигуряване на временна заетост на граждани на двете страни. Документи на кандидати се набират постоянно в дирекции „Бюро по труда" в цялата страна. Израел търси наши работници за: Кофражисти (индустриален строителен кофраж, дървен кофраж) - разчитането на строителни планове е задължително; Aрматуристи - разчитането на строителни планове е задължително; Работници по полаг...

Гонките се увеличават, пияни и без книжки летят по улиците в сезона на отпуските

http://www.cross.bg/sofiya-gonki-gonka-1513379.html

/КРОСС/Сигнали за гонки по улиците на големите градове заливат полицията. Най-много са незаконните състезания в София, рискови надпревари са засечени и в Пловдив, Стара Загора и Силистра. На Южната дъга в София според КАТ често се провеждат гонки. До момента близо 60 са сигналите за незаконни състезания у нас, като 47 от тях са в столицата. Новата тенденция е, че все по-често мотористите си организират гонки по новите булеварди в София. При проверките на пътната полиция са глобени над 50 души, а в София любителите на високия адреналин понякога карат без книжки или след употреба на алкохол. След сигнали за гонка в столичната полиция са хванати 7 неправоспособни и четирима пияни шофьори. „Дадохме определение за гонка - като нерегламентирано състезание, и всеки, който организира и участва в такова състезание, ще бъде наказан с отнемане на книжката за 1 година и 3000 лева глоба за първо нарушение, а за така наречения рецидив глобата е 5000 лева и 3 години отнемане на правото да се отнема автомобил", поясни председателят на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев, съобщи бТВ. Началникът на "Пътна полиция" - СДВР Тенчо Тенев коментира, че от началото на летния сезон няма много драстични случаи. „В момента, тъй като вече завърши учебната година, хората тръгват на почивки и може би, тъй като няма да има много движение в столицата, гонките ще се увеличат

Бербатов си прави пикник в самолета заедно с една от дъщерите си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5620153

Бербатов си прави пикник в самолета заедно с една от дъщерите сиДимитър Бербатов, който все още е без отбор, прекарва лятната си почивката в приятна компания. Футболистът пусна в социалните мрежи снимка от самолета, на която се вижда, че се забавлява заедно с една от дъщерите си. "Пикник в самолета, филм и...кой ще направи по-смешна физиономия", поясни Бербатов и отбеляза, че се чувства щастлив.

Какво време ни очаква в следващите дни?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588702

От понеделник в близките седем дни над страната ще бъде малко по-прохладно и ветровито, на места ще има и валежи, и гръмотевици. Още от ранните часове на утрешния ден ще започне с умерен вятър от северозапад, в източните райони от север, да нахлува по-хладен въздух. Още сутринта ще вали и гърми над източните райони. По-късно това ще се случи и над Централна България. Само над Западна България ще бъде предимно слънчево. Температурите над цялата страна ще се понижат с няколко градуса и ще бъдат между 25 и 30 градуса.

Поетична вечер с Ивелина Никова в понеделник

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588700

На поетична вечер канят утре, 4 юли, от Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“-Разград. Гост на разградската библиотека и разградските любители на поезията е Ивелина Никова. Тя е родом от Провадия, работи като счетоводител, издала е 4 стихосбирки, подготвя и новела. Носител е на първа награда в конкурс „Свищовски лозници”, втора награда за епична книга в гр. Шипка, втора награда в литературен конкурс „Рада Казалийска” в гр. София и трета награда в конкурс под надслов „Мила Родино!”, трета награда в конкурс „ Жени и вино - вино и жени”, втора...

От утре в "Труд" търсете специалното приложение "Зодиак"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5620138

Сензационното лятно приложение на „Труд“ - „Зодиак“, стартира утре. Там където има скука, идва „Зодиак“, за да ви разкаже за звездите и съдбите на хората.
В първия ни брой четете неразказаната досега история на внучката на баба Ванга и защо Корнелия Нинова е родена за лидер на БСП.
Специално за нашите читатели шеф Андре Токев ще сготви новите си
Сензационното лятно приложение на „Труд“ - „Зодиак“, стартира утре. Там където има скука, идва „Зодиак“, за да ви разкаже за звездите и съдбите на хората. В първия ни брой четете неразказаната досега история на внучката на баба Ванга и защо Корнелия Нинова е родена за лидер на БСП. Специално за нашите читатели шеф Андре Токев ще сготви новите си

Пожар изпепели 160 дка с пшеница край Вълчедръм

https://www.24chasa.bg/novini/article/5620147

Пожар изпепели 160 дка с пшеница край Вълчедръм Масив с пшеница пламна в житницата Златия край град Вълчедръм в края на миналата седмица. Огънят изпепели част от зърното, но пожарникарите спасиха по-голямата част от парцела. Огнените езици обхванали нива с узряло жито между селата Разград и Горни Цибър към 13.30 часа при 33 -градусовата жега в петък.

Стотици на митинг в Буенос Айрес, искат връщането на Меси (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588701

Няколкостотин аржентинци излязоха на митинг в Буенос Айрес с искане Лионел Меси да се върне в националния отбор. Меси се отказа от националния тим на Аржентина Проливният дъжд в аржентинската столица не попречи на стотиците запалянковци да се съберат на площада, където обикновено празнуват победите на представителния тим. Протестиращите из...

Баща, осъден за неплатена 12 г. издръжка, иска по-леко наказание от съда в Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/5620115

Баща, осъден за неплатена 12 г. издръжка, иска по-леко наказание от съда в ТърновоБезотговорен баща, който 12 години не е плащал издръжка на двамата си синове, се изправя пред Окръжния съд в Търново в четвъртък. През май т.г. Районният съд в Павликени осъдил Живко Х. на 6 месеца условно с три години изпитателен срок. Той бил признат за виновен, че умишлено не превеждал пари на бившата си жена, от юни 2003 г. до август 2015 г..

Сергей Станишев: Важно е първо каква Европа искаме и след това "колко Европа"

http://www.moreto.net/novini.php?n=325167

Това, което видяхме през последните месеци във Великобритания е политиката в най-лошия й израз, заради който хората имат право да мразят политиката. Камерън отвори Кутията на Пандора, която в крайна сметка му коства главата. Той ще остане в историята като човека, който дълбоко раздели Обединеното кралство, с много тежки вътрешнополитически последици за самата Великобритания.

Гришо се раздели с треньора си

https://www.actualno.com/tennis/grisho-se-razdeli-s-treniora-si--news_548594.html

Първата ракета на България Григор Димитров разкри, че се е разделил с досегашния си треньор – Франко Давин, преди старта на Уимбълдън. Двамата работиха заедно от ноември 2015 година, но Димитров така и не успя да постигне голям успех под ръководството на аржентинския специалист. Вчера в двубоя си от третия кръг българинът загуби със 7-6(6), 6-7(3), 4-6, 2-6 от Стийв Джонсън (САЩ), с което приключи участието си в Лондон. „Сам съм на този турнир и не се опитвам да го скрия. Нещ

Кандидатът на ГЕРБ за президент ще е член на партията

http://www.cross.bg/tzvetanov-gerb-partiyata-1513375.html

/КРОСС/Кандидатът на ГЕРБ за президентските избори ще бъде свързан с партията, т.е. ще е партиен член, каза във Варна в отговор на въпрос зам.-председателят на формацията и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. В ГЕРБ се обсъждат достатъчно кандидатури за президентските избори, за да можем да вземем правилното решение, каза още Цветанов. Решението като цяло вече е ясно, допълни той. Цветанов припомни, че премиерът Бойко Борисов и той са заявили, че в момента по-добрият вариант е правителството да работи спокойно, да може да реализира всички ангажименти, които е поело към развитието на регионите, и затова тактически партията не обявява кандидата си толкова рано. След атентатите в Истанбул определено има риск, но към настоящия момент - поне това, което беше оповестено от специалните служби, няма потенциална заплаха, посочи Цветанов. Той допълни, че за него по-важното е, че правителството е готово да внесе законопроекта, свързан с антитерористичното законодателство. Цветанов уточни, че във вторник ще има Съвет по сигурността при премиера, където окончателно ще бъде обсъден и финализиран законопроектът, за да може да бъде гледан на Министерски съвет в сряда. След това той ще влезе в парламента за обсъждане в специализираните комисии, за да може да бъде приет на първо четене до ваканцията.  

От понеделник продават билетите за мача с „Младост“-Подгорица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588699

В понеделник (4 юли) ПФК„Лудогорец“ пуска в продажба на клубната база билетите за първия мач от втория предварителен кръг на Шампионската лига срещу черногорския "Младост" (Подгорица) – съобщава клубният сайт. Двубоят е на 13 юли от 20,30 ч. на „Лудогорец Арена“. На 4 и 5 юли ще се продават билети само за притежателите на абонаментни карти от миналия сезон. Те ще имат възможност да си закупят входен талон за мястото, което са ползвали през последния шампионат, срещу показване на абонаментната карта. В сряда започва свободната продажба на билети...

Интензивен трафик и през ГКПП Кулата

https://www.24chasa.bg/novini/article/5620131

Интензивен трафик и през ГКПП КулатаНатоварено е движението през българо-гръцкия ГКПП Кулата. По-голямата част от автомобилите са на платната за влизане в страната. Няма дълги колони и километрични опашки засега. Документите се обработват сравнително бързо. Очаква се обаче трафикът да става все по-интензивен на вход, заради прибиращите се от двудневна почивка на Бяло море българи.

Интензивен трафик и през ГКПП Кулата

https://www.24chasa.bg/region/article/5620131

Интензивен трафик и през ГКПП КулатаНатоварено е движението през българо-гръцкия ГКПП Кулата. По-голямата част от автомобилите са на платната за влизане в страната. Няма дълги колони и километрични опашки засега. Документите се обработват сравнително бързо. Очаква се обаче трафикът да става все по-интензивен на вход, заради прибиращите се от двудневна почивка на Бяло море българи.

Над 1 млн. души ходиха върху "Плаващите кейове" на Кристо

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588698

Инсталацията "Плаващите кейове" на Кристо на италианското езеро Изео ще бъде закрита в неделя вечерта, след като привлече повече от един милион посетители, два пъти повече от предвижданото, съобщи АФП. "Хората идват от целия свят, за да повървят към нищото. Не за да пазаруват или да се срещнат с приятели. Те само ходят без цел", каза тази седмица американският творец от български произход. "Плаващите кейове" на Кристо станаха жертва на успеха си Посетителите наистина се стекоха масово, за да преживеят ...

Иван Иванов: Битовите потребители да не бързат да излизат на свободния пазар

https://www.24chasa.bg/novini/article/5620118

Иван Иванов: Битовите потребители да не бързат да излизат на свободния пазар"Ако не беше създаден фонд „Сигурност“ още миналата година щеше да има поскъпване в цената на електроенергията. В решенията на КЕВР за цените има строга икономическа логика - след като влизат допълнителни средства в този фонд, има предпоставки цените да не се променят." Това обясни в предаването „Неделя 150“ по БНР председателят на енергийния

Император Никифор бе разбит и на „Пчелина“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588697

1205 години след Върбишкия проход император Никифор бе разбит и в местността „Пчелина“ край Разград. И отново черепът му стана чаша за победителя хан Крум. Възстановката на великата битка бе дело на Родолюбивия комитет „Крум Страшний“-Шумен и комитет „Възраждане“-Търговище и бе част от Петия национален фолклорен събор „Лудогорие“, организиран от сдружение „Лудогорие 2012“. Двадесетината родолюбци от двата съседни града представиха подготовката за битката между армиите на двамата владетели, част сражението през 811 г. във Върбишкия проход,...

Ярослав Качински: Не бива да допускаме ЕС да се разпадне

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5620120

Ярослав Качински, преизбран за лидер на управляващата в Полша популистка партия "Право и справедливост", коментира решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз като "дезинтеграция, която предизвиква безпокойство", съобщи БНР. 
При създалата се ситуация в Европа според него Полша трябва да предложи реинтеграция, нова интеграция,
Ярослав Качински, преизбран за лидер на управляващата в Полша популистка партия "Право и справедливост", коментира решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз като "дезинтеграция, която предизвиква безпокойство", съобщи БНР. При създалата се ситуация в Европа според него Полша трябва да предложи реинтеграция, нова интеграция,

Кандидатстваме в Гинес с 900-гигапикселовата снимка на Черноморието

http://www.cross.bg/gines-snimkata-view-1513377.html

/КРОСС/500 часа е отнело на графичните дизайнери да сглобят на ръка над 25-те хиляди снимки от проекта Black Sea View, който показва цялото ни Черноморие в един кадър. Това разказа в студиото на „Тази неделя" по бТВ фотографът Стоян Стоянов. Уникалната в световен мащаб комбинация от водни и въздушни панорами на крайбрежието е сглобена 70%, като непрекъснато се добавят нови кадри там, където нещо се е променило. Според Стоянов няма друг подобен опит да се събере многообразието от плажове, скали и острови в една снимка. Затова и Black Sea View кандидатства за книгата на рекордите на Гинес. Снимката ще бъде отпечатана и върху специален билборд с дължина повече от километър. Тя ще бъде показана първо в Бургас, а после ще пътува из цялата страна. Идеята на авторите е така да се популяризира българското Черноморие. Снимката има обща резолюция над 900 гигапиксела и това е още една от причините да кандидатства за рекордите на "Гинес", обяснява другият съавтор - Марин Каравелов.  

Времето на 4 юли: По-хладно, кратки валежи в Централна и Източна България

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588696

Прогноза за времето за 4 юли, понеделник От северозапад, в Източна България от север, с предимно умерен вятър ще нахлува по-хладен въздух. Ще бъде предимно слънчево, особено над Западна България, докато над централните и източни райони от страната още преди обяд ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Главно там ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Дневните температури ще се понижат и преобладаващите максимални ще бъдат между 27 и 32 градуса, в София около 26 градуса, съобщиха от НИМХ. Над планините ще има купеста, ...

Турция удари 21 цели на ИДИЛ

http://offnews.bg/news/n_1/n_632108.html

21 цели на "Ислямска държава" в Северна Сирия са поразени при трансграничен обстрел, извършен от турската армия, съобщи турската телевизия NTV. Обектите на ИДИЛ са били ударени снощи от турската артилерия след получени индикации за планиран от джихадистите обстрел по турска територия, уточнява телевизията, цитирана от бТВ. Обезвредени са били най-малко 11 терористи. Именно бойци от "Ислямска държава" са сочени за извършители на големия атентат на истанбулското летище преди дни, при който загинаха десетки хора.

Химичният бранш се насочва към рекорд по сливанията

http://www.investor.bg/analizi/91/a/himichniiat-bransh-se-nasochva-kym-rekord-po-slivaniiata-220069/

Обемът на сливанията и придобиванията в бранша е достигнал през първата половина на годината обема от 136,7 млрд. долара

Международен детски фестивал се проведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=325138

Международен детски фестивал-конкурс „Звездна дъга" 2016 се проведе във Варна, научи Moreto.net. В Драматичния театър „Стоян Бъчваров" с участници от България, Израел,Украйна,Молдова и Русия изпълняваха песни. Представителите на варненците „Бънджи сингърс" с ръководители Тома и Мариянка Езекиеви взеха Гран при и още много призови места.

Станишев: Важно е първо каква Европа искаме и след това "колко Европа"

https://www.24chasa.bg/novini/article/5620106

Станишев: Важно е първо каква Европа искаме и след това "колко Европа"Това, което видяхме през последните месеци във Великобритания е политиката в най-лошия й израз, заради който хората имат право да мразят политиката. Камерън отвори Кутията на Пандора, която в крайна сметка му коства главата. Той ще остане в историята като човека, който дълбоко раздели Обединеното кралство,

300 златотърсачи се събират край Берковица

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5620101

Над 300 търсачи на злато, скъпоценни камъни и метеорити са събраха в събота край берковското село Боровци.
Срещата, на която пристигнаха и златотърсачи от Сърбия, бе организирана от Българската асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити /БАТСЗМ/ със съдействието на община Берковица.
Край река Бързия любителите на благородните метали
Над 300 търсачи на злато, скъпоценни камъни и метеорити са събраха в събота край берковското село Боровци. Срещата, на която пристигнаха и златотърсачи от Сърбия, бе организирана от Българската асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити /БАТСЗМ/ със съдействието на община Берковица. Край река Бързия любителите на благородните метали

ДСБ иска РБ да се яви с обща кандидатура на президентските избори

https://www.actualno.com/politics/dsb-iska-rb-da-se-javi-s-obshta-kandidatura-na-prezidentskite-izbori--news_548591.html

Изпълнителният съвет на "Демократи за силна България" потвърди волята на ДСБ Реформаторският блок да се яви на президентските избори с обща кандидатура, подкрепена и от широк кръг десноцентристки партии, граждански организации и представители на гражданското общество, съобщиха от ДСБ. В резолюцията на партията се казва още, че ДСБ изразява разочарование и тревога от отказа на една от партиите в РБ да участва в съюзен конгрес на Блока и очаква позициите на останалите партии в коалицията.

12-годишно дете се удави край Гоце Делчев

https://www.actualno.com/blagoevgrad/12-godishno-dete-se-udavi-kraj-goce-delchev-news_548593.html

12-годишно момче бе открито мъртво, след като се удавило във водоем край град Гоце Делчев, предаде БГНЕС. Момчето от с. Корница е изчезнало във водоема снощи, тялото му е открито едва днес към 15.30 часа от водолазите към РС ПБЗН-Гоце Делчев. Водоемът, в който се е удавило детето, се намира между селата Лъжница и Корница, община Гоце Делчев. За инцидента е уведомена прокуратурата.

Как се съхраняват българските народни традиции

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588695

„Боже, искам да отида на „Етър”-а”! Това си казала една сутрин Мария Василева. Тя току-що се е събудила, винаги ляга късно и става рано, а това са първите мисли, дошли в съзнанието й. След което отговорът се появил сам. „Казах си, че „Етър”-а няма да дойде при мен, затова трябва да запаля колата и да отида аз”, разказва Мария Василева и се усмихва при спомена за случилото се преди три седмици. Тя не се поколебала да последва този съвет, достигнал до нея чрез утринните мисли. Още същия ден Мария се озовала в музея и получила потв...

Усмивки, целувки и изумителни гледки от Фестивала на цветовете в София

http://www.cross.bg/tzvetove-tzvetovete-festivala-1513376.html

/КРОСС/Стотици млади хора се включиха вчера във Фестивала на цветовете в София Ринг Мол.Всеки участник можеше да си закупи плик с цветен прах и да оцветява останалите. Резултатът от цветната война беше една феерия от цветове и много усмивки.Повечето участници бяха облечени в бяло, което постепенно се превърна във всички цветове на дъгата. Машина пък „обстреля" участниците с пяна.

Връзката между хората и светулките е прекъсната

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588694

Защо имаме усещането, че не сме виждали светулки от години и какво се крие зад чудната им природа, разказа експертът от Националния природонаучен музей Николай Симов. "Светулките са тук, не са изчезнали, но от известно време хората наистина се оплакват, че вече ги няма и не се срещат често", отбеляза Симов. "Просто връзката между нас и тях е прекъсната и то, защото все по-малко хората излизат извън населените места, където реално те могат да се видят", добави той. Експертът обясни, че някога, до средата на 20-ти век е било възможно и в градовет...

Аржентинци на митинг в Буенос Айрес: Меси, върни се в националния!

https://www.24chasa.bg/sport/article/5620097

Аржентинци на митинг в Буенос Айрес: Меси, върни се в националния!Няколкостотин аржентинци излязоха на митинг в Буенос Айрес с искане Лионел Меси да се върне в националния отбор. Проливният дъжд в аржентинската столица не попречи на стотиците запалянковци да се съберат на площада, където обикновено празнуват победите на представителния тим. Протестиращите издигнаха плакати и пееха песни в чест на играча на

Без включени в контакта уреди по време на отпуската

http://offnews.bg/news/n_1/n_632107.html

При по-дълго отсъствие от дома по време на летните отпуски електрическите уреди трябва да се изключват от контактите, за да не харчат ток.  Включените уреди консумират електроенергия, дори когато са в режим на готовност, без да се ползват реално, припомня ЧЕЗ.  Изключването им, освен да намали месечната сметка, предотвратява и евентуални повреди, причинени от лоши метеорологични условия или претоварване на мрежата.  С повишаването на температурите в разгара на летния сезон потреблението на електроенергия традиционно се покачва средно с 10% на месечна база, сочат статистическите данни на ЧЕЗ за потреблението в Западна България. През лятото в почти всеки дом и офис има включен климатик или вентилатор. По-високата консумация води до нарастване на сметката за електроенергия, а покачването на товарите създава опасности за мрежата, тъй като може да доведе до претоварване и сривове в захранването. 

Интензивен трафик на ГКПП "Маказа"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588693

Интензивен е трафикът на леки автомобили през ГКПП "Маказа", където има около километър и половина колона от чакащи, съобщиха от пресцентъра на МВР. На ГКПП "Кулата" има засилено движение, на останалите гранични пунктове с Гърция движението е нормално. Интензивен е трафикът на входа през граничните пунктове с Турция - "Капитан Андреево" и "Лесово". Там има натрупване от леки и товарни автомобили. В първата съботна сутрин на юли: Километрични задръствания по пътя за Гърция

До 2021 г. ще се появи първото автономно BMW

http://www.investor.bg/novini/444/a/do-2021-g-shte-se-poiavi-pyrvoto-avtonomno-bmw-220068/

BMW, Intel и Mobileye искат да разработят технология, при която шофьорите могат да се посветят на съвсем различни неща при шофиране

Божков: Някои искат незаконно да присвоят любовта на феновете и успехите на ЦСКА

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/07/03/2788884_bojkov_niakoi_iskat_nezakonno_da_prisvoiat_ljubovta_na/?ref=rss


Компанията на Васил Божков "Нове Холдинг" излезе с официална позиция за случващото се с ЦСКА.

Както е известно, фирмата заяви готовност и представи план за оздравяването на автентичното дружество, но същото направи и Гриша Ганчев. Бизнесменът вече предприе и сложни преобразувания, чрез които "Чавдар" (Етрополе) и "Литекс" се превърнаха в новото дружество "ФК ЦСКА София".

В декларацията се казва, че някои хора, очевидно визирайки Ганчев и приближените му, се опитват да...

До 2021 г. ще се появява първото автономно BMW

http://www.investor.bg/novini/444/a/do-2021-g-shte-se-poiaviava-pyrvoto-avtonomno-bmw-220068/

BMW, Intel и Mobileye искат да разработят технология, при която шофьорите могат да се посветят на съвсем различни неща при шофиране

Плевнелиев не приемал сценарий за излизане на България от ЕС

http://bulgarski.pogled.info/news/75009/Plevneliev-ne-priemal-stsenarii-za-izlizane-na-Balgariya-ot-ES

/Поглед.инфо/ Всички сме натъжени от резултата от референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз, но всички останали държави членки оставаме едно семейство. Това семейство ще остане сплотено и ще разреши заедно кризата, заяви българският президент Росен Плевнелиев пред френския телевизионен канал France 24.

Иван Иванов: Ще продължим да настояваме за отменянето на санкциите към Русия

http://www.cross.bg/ivanov-rysiya-predstavitel-1513378.html

/КРОСС/„Посещението на делегация на БСП в Москва беше на база подписано споразумение още през 2003г. Винаги сме отстоявали позицията, че Русия е стратегически партньор за България, най-вече по отношение на енергетиката. Ще продължим да настояваме и за отменянето на санкциите към Русия", заяви Иванов. Според него само в земеделието загубите от тях са 400 млн. лв, а ако се прибавят и другите сфери, може би ще минат 1 млрд. лв. „Това е продукция, която сме изнасяли и сега е спряна", уточни депутатът от левицата и посочи дори заводи, прекратили работата, защото не могат да продават продукцията си заради тези санкции.Иван Иванов коментира и нападението над „Нощните вълци" като хулиганска проява. Според него това е изместване на вниманието от важни теми, като тероризма, от страна на управляващите и подкрепящите ги неправителствени организации. Той подчерта, че не вижда нищо лошо в това група мотористи да дойдат и да се срещнат с българските си приятели.„АЕЦ „Белене" трябва да се строи. Така или иначе това оборудване трябва да го платим. Ако управляващите решат да го продадат на конкурентна на нас страна, ще ни направят още по-зависими в енергетиката". Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Иван Иванов в студиото на Канал 3

Пожар изпепели 160 дка с жито в равнината Златия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5620095



Масив с пшеница пламна в равнината Златия край град Вълчедръм в края на миналата седмица. Огънят изпепели част от зърното, но пожарникарите спасиха по-голямата част от парцела. Пожарът се разследва, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.
Пламъците се издигнали над нива с жито между селата Разград и Горни Цибър към 13.30 ч. в петък.
Масив с пшеница пламна в равнината Златия край град Вълчедръм в края на миналата седмица. Огънят изпепели част от зърното, но пожарникарите спасиха по-голямата част от парцела. Пожарът се разследва, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. Пламъците се издигнали над нива с жито между селата Разград и Горни Цибър към 13.30 ч. в петък.

„Файненшъл таймс“: Ердоган предлага гражданство на бежанците

http://svetoven.pogled.info/news/75008/Fainenshal-taims-Erdogan-predlaga-grazhdanstvo-na-bezhantsite

/Поглед.инфо/ Турция е готова да направи стъпка, която извънредно много ще усложни изпълнението на сделката между Анкара и Брюксел, пише деловият вестник „Файненшъл Таймс“.

Дрейк и Риана подновиха връзката си

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588692

Дрейк и Риана подновиха връзката си, макар и в началото на миналия месец канадският рапър да флиртуваше с манекенкета Хейли Болдуин, съобщи Контактмюзик. "Хейли беше само забежка. Дрейк винаги е искал нещата с Риана да потръгнат. Те още са близки. Нещата стават по-сериозни, когато са на едно и също място" - каза близък на певеца пред сп. "Пийпъл". Какъв трябва да е кандидатът за сърцето на Риана Дрейк, който е на 29 години, и една година по-младата от него Риана, за ...

Километрични задръствания на ГКПП „Маказа“ и ГКПП „Капитан Андреево“

https://www.24chasa.bg/novini/article/5620090

Километрични задръствания на ГКПП „Маказа“ и ГКПП „Капитан Андреево“25000 души са преминали през ГКПП „Кап.Андреево“ за последните 24 часа. Пътуващите по посока Турция чакат по 4-5 часа,въпреки че пунктът работи на пълен капацитет. На турска територия се е образувала опашка от 18 километра. Причината за огромните задръствания е предстоящият Рамазан Байрям. Предстоящите почивни дни са накарали превозвачите да

5 жертви и 25 ранени след катастрофа на ученически рейс и камион във Флорида

http://offnews.bg/news/n_1/n_632106.html

Петима души са загинали и 25 са ранени при катастрофа между автобус и камион с ремарке, след като двете превозни средства се подпалили на кръстовище във Флорида, предаде ABC News.  В автобуса са пътували 34 възрастни и деца. Автобусът от Джорджия минал на червено и се блъснал в камиона, след което се завъртял и ударил ремаркето. Сред загиналите има и малко дете. От полицията посочват, че автобусът е произведен 1979 г. и е бил ползван за превоз на ученици.  "Не знаем какво се е случило с шофьора. Може би е заспал на волана и не е видял червения светофар. До момента няма следи за шофиране с превишена скорост", коментира местен шериф.  56-годишният шофьор на автобуса е закаран в болница в критично състояние.

Депутати с отворено писмо до министър Десислава Танева

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588691

Народните представители от Реформаторския блок - проф. Вили Лилков и доц. Борислав Великов поискаха по-осезаема помощ за проектите от Северозападния регион за планиране по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020г. Двамата са изпратили отворено писмо до министър Десислава Танева. Писмото с искания за повече преференции за Видин, Монтана и Враца е с копие до членовете на Комитета по наблюдение на програмата, които ще се съберат на заседание на 5 юли. Ето и пълният текст на писмото:„Обръщаме се към Вас във връзка с предвидените за 201...

Разнобой в германското правителство: Шойбле критикува Щайнмайер

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/75007/Raznoboi-v-germanskoto-pravitelstvo-SHoible-kritikuva-SHTainmaier

/Поглед.инфо/ Министърът на финансите на ФРГ Волфганг Шойбле подложи на критика своя колега - министъра на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер за изказванията му за НАТО и действията, предприети след референдума за Брекзит.

Сериозни загуби на лозарите край Сандански, заради градушка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588689

След болестите, които нападнаха лозята, силна градушка удари насажденията в района на санданските села Виногради и Хърсово. В петък ледени топчета с големината на орех се изсипали над двете населени места. В тях живеят над 250 души и повечето стопанисват лозя, които са им допълнителен източник на доходи. „Срещу природата не можем да се борим. Хората се оплакват, че имат сериозни загуби. Тук това е основно препитание и за младите, и за възрастните", каза кметът на село Хърсово - Стойка Цанева. Лозари обаче се жалват, че на места в своите масиви ...

Масов митинг в Пхенян в чест на Ким

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588690

В столицата на Северна Корея (КНДР) се състоя многохиляден митинг по повод избирането на Ким Чен-ун за председател на Държавния съвет, предаде ТАСС. На централния площад "Ким Ир-сен" се събраха лидери на Корейската трудова партия, държавни и военни лидери, както и представители на силите за сигурност, на обществени организации, преподаватели и студенти. Северна Корея повери още една длъжност на лидера си Ким Чен-ун Председателят на Президиума на Върховното народно съ...

Много от държавите в ЕС бавят усвояването на евросредства

https://www.actualno.com/europe/mnogo-ot-dyrjavite-v-es-bavjat-usvojavaneto-na-evrosredstva-news_548584.html

В доста от държавите от Европейския съюз се бави усвояването на европейските средства, предвидени за новия период от 2014 до 2020. България е в група с държавите Румъния, Унгария, Чехия, Италия, в които също има забавяне. Това съобщи българският представител в Европейската сметна палата Илияна Иванова. "Ние не се занимаваме с разследващи функции. Когато имаме съмнения за такава умишлена измама, веднага такива случаи биват препращани на ОЛАФ. Като цяло от 1 200 проверени операции за целия европе

Още трима са задържани за атентата на истанбулското летище

https://www.actualno.com/balkani/oshte-trima-sa-zadyrjani-za-atentata-na-istanbulskoto-letishte-news_548589.html

Турските власти задържаха още трима души в хода на разследването на атентата на летище „Ататюрк“ на Истанбул, предаде Анадолската агенция, позовавайки се на информация от източници от силите за сигурност. Според агенцията арестите са били извършени тази сутрин. В петък турската полиция задържа 11 чужденци по подозрение, че са свързани с терористичния акт на международното летище на мегаполиса. В четвъртък пък стана известно, че са задържани 13 заподозрени, сред които четирим

ГЕРБ избира кандидат за президент от редиците си

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/gerb-izbira-kandidat-za-prezident-ot-redicite-si-6055818

Тактически партията няма да обявяви кандидата си толкова рано, но решението вече било взето

Петима загинали и 25 ранени при катастрофа във Флорида

http://www.cross.bg/raneni-avtobysa-zaginali-1513374.html

/КРОСС/Петима души са загинали и 25 са ранени при катастрофа между стар автобус и камион с ремарке, при която и двете превозни средства се подпалили на кръстовище във Флорида, предаде ABC News. В автобуса са пътували 34 възрастни и деца. Автобусът от Джорджия минал на червено и се блъснал в камиона, след което се завъртял и ударил ремаркето. Сред загиналите има и малко дете. От полицията посочват, че автобусът е произведен 1979 г. и е бил ползван за училищен автобус. "Не знаем какво се е случило с шофьора. Може би е заспал на волана и не е видял червения светофар. До момента няма следи за шофиране с превишена скорост", коментира местен шериф. 56-годишният шофьор на автобуса е закаран в болница в критично състояние.  

Матиас Ябс от "Скорпиънс": Днес светът не е по-прост, отколкото преди 25 г.

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5620027

Матиас Ябс от "Скорпиънс": Днес светът не е по-прост, отколкото преди 25 г.С изпълненията в турнето покриваме 50-годишната история на групата, казва китаристът на легендарната банда, която ще свири у нас на 17 юли - Къде ви намирам в момента, г-н Ябс? - В студиото си съм, имаме няколко дни почивка. През уикенда изнесохме концерт в Швейцария, след няколко дни пак тръгваме на турне и съвсем скоро ще сме в България през

Изключвайте уредите, когато заминавате на почивка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588688

ЧЕЗ напомня на своите клиенти, че при по-дълго отсъствие по време на летните отпуски е важно да изключват уредите в дома и офиса си от електрическите контакти. Включените уреди консумират електроенергия, дори когато са в режим на готовност, без да се ползват реално. Изключването им може да намали потреблението и месечната сметка и същевременно да помогне за предотвратяването на евентуални повреди, причинени от лоши метеорологични условия или претоварване на мрежата. С повишаването на температурите в разгара на летния сезон потреблението на елек...

Претендент за премиерския пост се обяви за бързо излизане на Великобритания от ЕС

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/07/03/2788886_pretendent_za_premierskiia_post_se_obiavi_za_burzo/?ref=rss


Британската депутатка Андреа Лийдсъм, която е сред петимата кандидати, спрягани за наследник на Дейвид Камерън като лидер в Консервативната партия и премиер, заяви днес, че смята бързо да задейства процеса на преговори по условията за излизане на Великобритания от ЕС.

В интервю за телевизия Би Би Си, на въпроса дали ще задейства член 50 от Лисабонския договор, с което официално ще стартира процесът, Лийдсъм отказа да посочи точен график, но дава ясно да се разбере, че това би...

МВР дължи 29,5 млн. лева за униформи на полицаите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/07/03/2788881_mvr_dulji_295_mln_leva_za_uniformi_na_policaite/?ref=rss


За периода от 2011 до 2015 г. стойността на непредоставеното вещево имущество на служителите в униформено облекло възлиза на 29 499 089 лв. Това се посочва в информация от вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, цитирана от БГНЕС.

През миналата година от бюджета на МВР са били отпуснати 5.5 млн. лв., с които са сключени седем договора за доставка на дрехи, обувки, шапки и други.

В момента в МВР се провеждат процедури за сключване на рамкови...

МВР дължи 29,5 млн. лв. за дрехи на полицаите

http://www.moreto.net/novini.php?n=325156

Стойността на непредоставеното вещево имущество на униформените служители, изпълняващи служебните си задължения, в униформено облекло за периода 2011-2015 г. възлиза на 29 499 089 лв. Това посочва вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Из "Огилви за рекламата" на Дейвид Огилви

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/07/03/2786707_iz_ogilvi_za_reklamata_na_deivid_ogilvi/?ref=rss


В рубриката "Четиво" публикуваме откъс от "Огилви за рекламата" - първото издание на смятаната за "библия" на рекламистите книга на класика в бизнеса Дейвид Огилви. Изданието е на "Изток-Запад", а преводът - на Светлана Комогорова-Комата.

Откъс от глава 16: Малкото, което знам за маркетинга

Когато ми съобщиха, че съм спечелил наградата за маркетинг "Парлин", си помислих, че се шегуват. Та аз дори не разбирам онова, което експертите пишат по темата – като това изказване на...

Фотогалерия: Драма, дузпи и победа за Германия над Италия

http://www.dnevnik.bg/sport/euro2016/2016/07/03/2788815_fotogaleriia_drama_duzpi_i_pobeda_za_germaniia_nad/?ref=rss


Германия се класира за полуфиналите на европейско първенство, след като отстрани драматично Италия слез изпълнение на дузпи.

Песни на АББА ще изпълни Русенската филхармония

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5620068

Песни на АББА ще изпълни Русенската филхармонияВечните хитове на любимата на всички възрасти на популярната шведска група АББА, завладяли сърцата на различни поколения, ще прозвучат в русенската зала „Филхармония”. Солистките на концерта, които ще се превъплътят в Агнета и Ани-Фрид, са гостенките от Германия Надин Кюн и Анете Хесел. ABBA Tribute предлага с помощта на богатите изразни средства

Задържаха престъпна група за контрабанда на македонски цигари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588687

Гранични полицаи откриха над 100 000 къса контрабандни цигари при проведена акция в събота. В операцията участвали служители на Граничен полицейски участък - Благоевград и Регионална дирекция „Гранична полиция" - Кюстендил. Те иззели 103 800 къса контрабандни цигари. На разклона на пътен възел край ГКПП - Станке Лисичково бил спрян за проверка лек автомобил „Фолксваген Пасат", управляван от 27-годишния благоевградчанин В. Г. При претърсването в колата са открити 5348 кутии цигари без акцизен бандерол. Контрабандната стока е иззета. Мъжът е задъ...

Параолимпийско злато за младежите ни в Прага

http://www.cross.bg/antoan-rezyltat-mladezhite-1513373.html

/КРОСС/Три златни медала завоюваха двамата ни параолимпийци на Световните младежки игри за хора с увреждания, които се провеждат от 1 до 3 юли в Прага. Антоан Божилов стана първи в спринта на 100 м. Той пробяга разстоянието за 11 сек. 80 ст., като подобри личното си постижение. Християн Стоянов отвя конкуренцията в бягането на 800 м и 1500 м с резултат 2:00:71 и 4:16. В скока на дължина Антоан е с трети резултат, но заради коефициети и събиране на групи с различни увреждания се класира пети. За Антоан Божилов това е последното състезание при младежите.

Ди Каприо отмаря със супермодел на частен остров

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588686

Леонардо ди Каприо отмаря с новата си изгора Нина Агдал в частно имение на Бахамските острови. Това стана ясно, въпреки че 41-годишната холивудска звезда не допуска папараци до личния си живот.

Отчитат ръст на корупцията у нас след 2011 г.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/hUahE6YqoTs/

До 2011 г. нивата на корупция у нас спадаха, но сега отново засягат годишно 22% от българското население, т. е. 1,3 млн. такива случая веднъж годишно, което е много.
Това обяви Александър Стоянов от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) пред БНР.

Той съпостави актуалните данни за корупцията с тези за криминалната престъпност и най-често срещаните престъпления, жертви на които годишно стават около 10 на сто. За да влязат в пълния им обем всички случаи на корупция в съдебната система е необходим огромен ресурс, коментира изследователят, цитира Кросс.

Проявите на корупция са канализирани в две големи групи – административна корупция и завладяване на държавата, подчерта Стоянов. Административната корупция включва единични дребни сделки на чиновници с по-нисък ранг, които заобикалят правилата и тези ситуации са безкрайно много.

Завладяването на държавата се изразява в по-силни актьори, изградили корупционен щит и корупционни канали, по които си общуват с държавата, допълни той.

Има доста схеми, които изследователите от ЦИД са обобщили така – злоупотреби с обществени поръчки, скрита икономика на неспазване на данъчни закони в легална дейност, данъчни измами, контрабанда, нарушение на митническото и данъчното законодателство, блокиране на институции на контролната система и на правоприлагащи институции, медиен контрол.

В сравнителен план със страните в региона движението на България отбелязва негативна тенденция – в Сърбия процентите са 18, за Хърватия и Турция са 8, в Македония стойностите са като нашите, а Босна, Албания и Черна гора имат най-високи нива на корупция. В Дания стойността е 1%.

Александър Стоянов изтъкна, че през 2001-2002 страната ни е стояла най-добре в регионален план и отбеляза, че антикорупционният закон е полезен, но сам по себе си нищо не прави.

Параклисът в Пирин планина с неповторима икона

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588685

Неврокопският митрополит Серафим и свещеници от Разлог осветиха параклис в Пирин планина. Светата обител се намира на 30-40 метра от красивата хижа „Яворов". Малкият храм „Вси светии" е изграден с доброволен труд и дарения на много хора - планинари, строители, ковачи, както и на институции и фирми. Иконите са осветени в Зографския манастир - българската светиня в Атон. Те са четири на брой и са нарисувани от най-добрите иконописци. Върху тях са изобразени Христос, света Богородица, свети Георги и Вси светии. „Всички са уникални, но тази на Вси ...

Цената на българските домати ще остане висока цяло лято

https://www.actualno.com/business/cenata-na-bylgarskite-domati-shte-ostane-visoka-cjalo-ljato--news_548583.html

Дефицит и високи цени на българския домат това лято очакват земеделските производители. Заради честите и продължителни валежи доматените градини в страната са поразени от болест по растенията. От института за зеленчукови култури „Марица” съобщиха, че доматите са поразени от картофена мана. Тя ликвидира растението до 48 часа, съобщава bTV. „Честите превалявания, високата атмосферна влажност и особено сега, когато температурите през деня са високи, а през нощта падат, сутринта

Хилари Клинтън на разпит – три часа дава обяснения пред ФБР

https://www.24chasa.bg/novini/article/5620058

Хилари Клинтън на разпит – три часа дава обяснения пред ФБРФБР разпитва Хилари Клинтън над три часа, съобщиха световните агенции. Кандидат-президентът на САЩ беше принудена да дава показания за използването на частен сървър за електронна поща, докато е била държавен секретар. Съдебните власти опитват да установят дали Клинтън е нарушила закона, като е качвала там секретни държавни документи.

"Черно море Елит" проведе първенство по тенис за 10-годишни

http://www.moreto.net/novini.php?n=325151

Тенис клуб "Черно море Елит" проведе първенство по тенис за 10 годишни, научи Moreto.net. В турнира участваха 12 момчета и 7 момичета съответно от клубове: "Черно море -Елит", ТК"Шумен", ТК"Тича" (Вн), ТК "Супер спорт" (Вн), ТК "Изида" (Добрич) и ТК "Велто" (Вн).

Хванаха над 100 000 контрабандни цигари

http://offnews.bg/news/n_1/n_632105.html

103 800 къса контрабандни цигари иззе полицията в Благоевград и Кюстендил от автомобил на разклона от ГКПП - Станке Лисичково, съобщи МВР.   „Фолксваген Пасат“, управляван от В.Г. /27г./ от Благоевград, е спрян за проверка. В колата са открити 5 348 кутии цигари от марките “Diva slims”, “York Blue ”,“Ronhil ”, без акцизен бандерол. Контрабандната стока е иззета. Мъжът е задържан с полицейска мярка за 24 часа.  В хода на операцията са задържани още двама мъже, на 38 и 42 години, съпричастни към случая. Образувано е досъдебно производство по случая.  

Сирийците в Турция ще имат шанс да получат турско гражданство

http://www.mediapool.bg/siriytsite-v-turtsiya-shte-imat-shans-da-poluchat-tursko-grazhdanstvo-news251184.html

Сирийците в Турция ще могат да получат турско гражданство, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция. Милионите сирийци, живеещи в Турция, ще имат шанса да станат граждани на страната, предоставила им убежище, каза Ердоган. Турският държавен глава, който говори по време на посещението си в южния турски окръг Килис, граничещ със Сирия, заяви, че много сирийци в момента искат да станат граждани на Република Турция. Министерството на вътрешните работи на Турция е предприело стъпки по въпроса, посочи Ердоган. Около 2,7 милиона сирийци, избягали от войната в родината си, в момента се намират в Турция.

Трансферът на френското крило в "Левски" окончателно пропадна

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/07/03/2788870_transferut_na_frenskoto_krilo_v_levski_okonchatelno/?ref=rss


Дълго чаканият на "Герена" Абделах Зубир в крайна сметка няма да подпише с "Левски".

Французинът с марокански произход е парафирал договор за две години с втородивизионния френски "Ланс".

Зубир се очакваше да се присъедини миналата седмица към лагера на сините, след като премина обстойни медицински прегледи и дори договори личните си условия преди това.

Бившият футболист на "Петролул" (Плоещ) обаче така и не се появи в Правец, като мениджърът му твърдеше, че...

Президентът: ЕС ще остане сплотено семейство, което ще реши кризата

http://www.mediapool.bg/prezidentat-es-shte-ostane-sploteno-semeistvo-koeto-shte-reshi-krizata-news251183.html

Всички сме натъжени от резултата от референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз, но всички останали държави членки оставаме едно семейство. Това семейство ще остане сплотено и ще реши заедно кризата. Това заяви българският президент Росен Плевнелиев пред френския телевизионен канал France 24, цитиран в неделя от своя пресцентър. В процеса на преговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз сме решени да защитаваме правата на българите на Острова, както и на всички европейци, които се възползват от правото на свободно движение в Обединена Европа,казва, но подчертава, че британските граждани, които живеят в България, ще продължат да се радват на гостоприемството на нашата страна. Росен Плевнелиев посочва, че референдумът във Великобритания и неговият изход са сигнал за европейците да не се поддават на влиянието на популистите и националистите, а да се придържат към европейските ценности. "Единственият начин да се разрешават кризите е чрез ценности. Никъде по света популизмът не се е доказал способен да разреши проблемите на обществата, били те икономически или на сигурността", посочи президентът. Българският държавен глава призова неяснотата в отношенията между Великобритания и Европейския съюз да бъде прекратена възможно най-скоро, за да не се подлагат на риск стабилността и просперитетът в Обединена Европа. "Несигурността е наш огромен враг. Тя би могла да доведе до загуба на доверие от страна на гражданите, на инвеститорите, на бизнеса", заяви Росен Плевнелиев. Според него напускането на ЕС няма да спести на Великобритания разходи, нито пък ще й донесе повече ефективност и устойчивост. "В България не приемаме сценарий за излизане от ЕС, нямаме и политически лидери, които да призовават към подобни действия", каза Росен Плевнелиев пред френската телевизия. Той напомни, че целта на Европейския съюз е преди всичко да гарантира мира на континента и предупреди, че разединението е най-сериозната опасност за европейците. Държавният глава посочи още, че само с общ европейски подход Европа може да се справи с миграционната криза. "Трябва заедно да направим границите си по-сигурни. Трябва да прилагаме процедурите за реадмисия с трети страни, да бъдем проактивни", апелира Росен Плевнелиев. Росен Плевнелиев отново призова европейските лидери да покажат характер, да останат единни в позицията си по кризата в Украйна и заедно да работят за ограничаването на външните заплахи, които биха могли да дестабилизират континента.

Цветанов: Има определен риск от атентати

https://www.24chasa.bg/novini/article/5620053

Цветанов: Има определен риск от атентати"Има определен риск от атентати във връзка с последните такива в Истанбул, но риск има за всички държави от Европейския съюз". Това заяви във Варна председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, преди да се срещне с кметове от партията и партийния актив от областта, съобщи „Фокус”. Той подчерта,

До 50 лева глоба за 850 пешеходци в София

http://www.cross.bg/peshehodtzi-sofiya-nepravilno-1513372.html

/КРОСС/850 пешеходци са глобени в София за неправилно пресичане. Това показват данните на столичната полиция от началото на годината. Най- честото оправдание, което дават нарушителите на закона е, че бързат или че близкия подлез е опасен за ползване. Ранният следобед. Столичният булевард "Ботевградско шосе". Трафикът е интензивен, пешеходците нарушители също. Само за по-малко от 10 минути с риск за живота си, за да стигнат по бързо до трамвайната спирка, пътното платно е пресечено неправилно от повече от 10 човека. Минават баба с внучето си, мъжът, който се прибира от работа и дори учители. Оправданието винаги е различно. Само за половин година полицията в столицата е санкционирала 850 пешеходци за неправилно пресичане с фишове между 20 и 50 лева. И макар да се наблюдава толерантност към пресичащите, блъснатите са над 50 от началото на годината, като при 7 от случаите са наказани пешеходците. Над 300 пък са глобените шофьори за отнето предимство. "Може би на ден в София се санкционират над 20 пешеходци. Често се оправдават с това, че бързат, че минаването през платното им спестява време, което е доста рисково и опасно

Летящ микробус спечели българския Flugtag

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5620039

Прототип на микробус Фолксваген, модел 1968 г., направен от стиропор, ПВЦ-тръби и обзаведен с летящ сенник, спечели първото българско издание на Red Bull Flugtag.
Атрактивната надпревара между 30 отбора, изработили причудливи самоделки, събра над 10 000 зрители в обновената зона до Морска гара - Варна.
Прототип на микробус Фолксваген, модел 1968 г., направен от стиропор, ПВЦ-тръби и обзаведен с летящ сенник, спечели първото българско издание на Red Bull Flugtag. Атрактивната надпревара между 30 отбора, изработили причудливи самоделки, събра над 10 000 зрители в обновената зона до Морска гара - Варна.

Огромен успех за плаващите кейове на Кристо, над 1 млн. души ходиха по вода

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588684

Инсталацията "Плаващите кейове" на Кристо на италианското езеро Изео ще бъде закрита в неделя вечерта, след като привлече повече от един милион посетители, два пъти повече от предвижданото, съобщи АФП. "Хората идват от целия свят, за да повървят към нищото. Не за да пазаруват или да се срещнат с приятели. Те само ходят без цел", каза тази седмица американският творец от български произход. "Плаващите кейове" на Кристо станаха жертва на успеха си Посетителите наистина...

Мария Габриел в подкрепа на пчеларите от Гоце Делчев, Банско и Разлог

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588683

Пчелари от Гоце Делчев, Банско, Разлог и селата наоколо, утре рано сутринта се събират на протест на селскостопнаското летище край Гоце Делчев. Те ще се опитат да спрат хеликоптерите, които третират полето с препарат цитрол срещу комари, които са разпространители на заразния нодуларендерматит по кравите. "Ние искаме да се спазва наредбата за третиране с този препарат,да не се нарушават отстоянията на 800 метра от всяко населено място,а не да ни заблуждават от БАХ с карти, които не са актуализирани, а само увеличени", категоричен е един от извес...

Зловещо - различавате ли призрака тук

http://www.vesti.bg/zloveshto-razlichavate-li-prizraka-tuk-6055656

Вижте някои от най-известните снимки, запечатали неземни същества. Дали е истина

Пътуване с влака на Даниил Хармс

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5620044

Пътуване с влака на Даниил ХармсВсички вагони празни, а аз правостоящ. Имам един любим писател - Даниил Хармс. Наскоро беше преиздаден тук и си мисля, че всеки трябва да го има в библиотеката си. И не за друго, а защото през него можеш наистина да се огледаш и да разбереш къде си, защо си, кой си. Но най-вече да сравниш живота си с действителността.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване