Изкуството да рециклираш – едно по-различно събитие на 3-ти юли

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1585563

Here2Help, децата от дом "Княгиня Мария-Луиза" и район "Централен" - Община Пловдив канят деца и родители на едно малко по-различно събитие. "Днес от 11 часа в Цар Симеоновата градина в Пловдив ще се опитаме да съберем с Ваша помощ колкото може повече пластмасови капачки от бутилки в подкрепа на една добра кауза и да трансформираме тези капачки в нещо различно. Защото една самотна капачка си остава само капачка, но събрана с други, тя може да се превърне в хиляди неща – в предмети от обкръжаващата ни среда, в картини ... в зеленчукова биоградин...

Търсят 20 манипуланти в цех за облекло

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588266

20 манипуланти в цех за облекло със средно или основно образование търси бюрото по труда на агенцията по заетостта в Хасково. Над 100 са и тази седмица свободните работни места на трудовата борса в областния център. Търсят се също 20 общи работници с основно образование и 10 машинни оператори за производство на конци. 11 са свободните работни места за хора с висше образование, като за част от тях е допустимо и средно. Вижте пълния списък на предлаганите от Бюро по труда-Хасково работни места и изискванията за заемането им:

Брекзит и митът за демокрацията

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/74994/Brekzit-i-mitat-za-demokratsiyata

/Поглед.инфо/ Референдумът може да е удовлетворяващ отдушник за разочарованието на гневното население, но отговори от типа „да или не” на сложни въпроси могат да бъдат опасни за демокрацията

Най-важното от Варна във вчерашния - 2 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=325126

Укрепват стара къща с опасна фасада в центъра на Варна Падаща мазилка и други конструктивни проблеми по фасадата на стара сграда в центъра на Варна наложиха издаване на заповед от Община Варна с указания за аварийното укрепване на къщата.

Димитър Савов: Темповете на жилищното строителство ще се запазят

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269895_%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%A1%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%A2%D0%B5%D0%BC%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%81%D1

 Димитър Савов е изпълнителен директор на BLD от 2006 г. До 2010 г. компанията съществува под името Bulgarian Land Development, листвана на Лондонската борса, с цел инвестиции в недвижими имоти в България. През 2010 г. се трансформира в БЛД Асет Мениджмънт. Oт 2014 г. компанията разделя дейността си в три основни направления - BLD HOMES (жилищни проекти), BLD OFFICES (бизнес сгради) и BLD ASSETS (проблемни активи). Брандът BLD е част от групата на AG Capital АД.

С Димитър Савов разговаряме за състоянието на жилищното строителство в условията на нов подем на пазара на имоти.

- Г-н Савов, разрешителните за строеж отчитат силен ръст през последните няколко тримесечия, но същевременно върху обема на строителната продукция се оказва силен натиск точно от свитото сградно строителство. Как и кога смятате, че ще се преодолеят тези дисбаланси?

- Тази тенденция безспорно е видима, но считам, че преодоляването й ще се случи в края на тази и през следващата година. Причините отчасти се коренят в темпото на част от предприемачите – не всеки инвеститор съумява да завърши проекта си в рамките на планирания срок. От друга страна невинаги наличното разрешително за строеж означава мигновено стартиране на обекта. Така или иначе смятам, че ще станем свидетели на постепенно доближаване на двата показателя.

- В София и най-големите градове на страната отново започна един своеобразен строителен бум. Има ли опасност от нов балон в жилищния сектор според Вас, още повече, че отново се възроди практиката за покупка „на зелено“, включително и само на проект?

- Така е, от около година наблюдаваме сериозен ръст на новото строителство в по-големите градове, сделките „на зелено” прогресивно растат. В дългосрочен план потенциална опасност от поява на балон има единствено в случай, че не се поучим от грешките в миналото.

Инвеститорите трябва да създават обекти не само според количествените измерения на търсенето, но и според конкретните качествени изисквания на потребителите. С други думи – строителството трябва да отговаря на търсенето както като обем, така и като реализация. От страна на купувачите балон няма да се появи, ако те внимателно проучват какво и от кого купуват.

Смятам, че към момента и двете страни не създават условия за повтаряне на сценария отпреди няколко години. Повечето предприемачи строят внимателно и след пазарно проучване. Компания като нашата, която изгражда паралелно няколко обекта, също внимава какво планира и къде, като към момента успяваме да отговорим на очакванията на клиентите.

Трябва да се има предвид, че има натрупано във времето търсене на имоти, което се дължи на дългия период, в който нямаше ново строителство. Все повече семейства търсят начин да излязат от старите сгради, особено от панелните и ЕПК.

- Какъв тип обекти са най-атрактивни за реализация на пазара в момента? Как очаквате това да се промени в близко бъдеще предвид по-дългия срок, необходим за завършването на строежите?

- Конкретно за жилищните сгради, които се строят, смятам, че типът зависи от района. Има места, които предполагат по-големи сгради, затворени комплекси и по-голям брой екстри. Тенденцията в последните години, според която нашата компания изгражда обектите си, обаче е друга. Смятаме, че хората търсят не толкова екстри, колкото качество и добро изпълнение на задължителните елементи – разпределение, изложение, общи части. Изграждайки, опитваме да се съобразяваме със заобикалящата среда – ако строителството в района е ниско, ние се продържаме към това, за да запазим вида на района.

Мисля, че купувачите избират имота заедно с мястото и комфорта, който то предлага. Например, когато правехме проекта си в центъра на София, се придържахме към изчистена архитектура, малко етажи и наблегнахме на паркоместата. В момента, когато строим ALBA в Изгрев, обръщаме повече внимание на средата наоколо, на зеленината, изграждаме цялостна жилищна концепция, която да е подходяща за семейни хора със средни към високи доходи.

Смятам, че дори купувачите, в зависимост от различните периоди, да имат интерес към по-големи или по-малки жилища, те винаги ще търсят добро изпълнение. Всеки качествен актив запазва стойността си. Останалите промени в изискванията на крайните клиенти обичайно са лесно изменими, а и да не забравяме, че едно търсене никога не е абсолютно – има купувачи и за апартаменти в малки единични сгради в центъра, има и такива за затворени комплекси в покрайнините на града. Ние се опитваме да покриваме всички профили, но без да правим компромис с качеството.

- Кои са най-предпочитаните райони от инвеститорите?

- Основно тези квартали в София, които се идентифицират като престижни – това са централната градска част, източните и южните райони. Можем да говорим за Изгрев, Изток, Лозенец, Иван Вазов, Борово, а вече и Младост, Дианабад, Редута, Гео Милев. И в трите, общо казано, части на столицата търсенето е голямо, но хубавите парцели не са чак такъв значителен брой. Затова и ние внимаваме много, когато подбираме локациите си.

Истината е, че в западните и северните квартали има повече пространство, но към момента те, по различни причини, не представляват такъв интерес за инвеститорите – от една страна не са в такава степен добре уредени, а от друга – трябва да се работи в посока на подобряване на имиджа им. Това обаче далеч не е работа единствено на инвеститорите, а и е по-времеемък процес. Аз лично смятам, че тези райони имат потенциал и биха могли да привлекат интереса на предприемачите. На този етап обаче тенденцията за юг и изток е устойчива.

- Кои са районите, които не са разработени, но имат потенциал да привлекат инвеститори и купувачи?

- Освен онези части на София, които споменах по-горе, може да се каже, че Слатина е един от районите, в които до момента не се наблюдава по-сериозно строителство. В същото време този квартал има добра инфраструктура и немалко удобства. Може би това ще се промени в бъдеще, особено ако е наличен по-комуникативен транспорт.

- С какво се сблъскват инвеститорите, които в момента се опитват да придобият парцел за строителство? Каква е реалността в сравнение с периода преди кризата и периода след кризата?

- В момента на пазара има парцели, които имат градоустройствени нерешени въпроси и решаването им е нелека задача. От друга страна, част от парцелите имат казус със собствеността. Периодът от идентифицирането на парцел до започване на строителство върху него е два пъти по-дълъг спрямо времето преди кризата.

- Наблюдава ли се отново засилване на желанието за бързи печалби от съживяването на строителния сектор и сектора на имотите от страна на неопитни инвеститори?

- Да, отново съществува опасността в строителството да се появят неопитни инвеститори, за които целта е да се реализира бърза печалба, което в по-голямата част от проектите е за сметка на качеството. Затова и нашият съвет е да се купува имот от сериозна и утвърдена строителна компания. Към момента мога да кажа, че повечето крайни купувачи спазват този съвет – внимателни са и проучват пазара. При допълнително активизиране обаче рискът може да се увеличи, затова както аз, така и колеги, често апелираме за повишено внимание.

- В последно време в София стъпват и все повече строителни фирми, досега активни в други градове на страната, с цел осигуряване на по-голям обем работа. Как смятате, че ще се развие тази конкуренция?

- Конкуренцията във всеки един от аспектите е здравословна. Тя води до подобряване на качеството на продукта и регулиране на цените. От това клиентите само могат да спечелят. Компаниите, които отдавна познават софийския пазар, със сигурност имат конкурентно предимство, което може би ще отсее част от навлизащите от други градове строителни компании.

- Как очаквате да се развие секторът на жилищното строителство в краткосрочен и средносрочен план?

- Прогнозирам, че ще се запазят темповете на жилищното строителство, тъй като настоящите обеми са нормални и съответстват на търсенето на купувачите и темповете на нарастване на населението на столицата.

Катаджия на всеки километър по пътя към морето

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588634

По пътя към Черноморието - катаджия на всеки километър. Това са част от мерките на държавата за справяне с летния трафик. Допълнителни екипи на КАТ и камери ще дебнат за нарушители по пътя към курортите и по най-опасните участъци, съобщава Нова телевизия. Освен катаджия на всеки километър, пътните полицаи ще правят постоянни проверки и има готовност за ръчно регулиране на движението в най-опасните участъци. Сред тях са пътищата от София към морето - съответно към Варна през Велико Търново и към Бургас през Стара Загора. Допълнителни мерки срещу...

Промотираха професионалното образование

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588635

Областен младежки форум „Посланици на професионалното образование" се проведе във Враца. Той е иницииран от "Младежи ГЕРБ" Враца. Младежи от област Враца раздаваха информационни материали на ПТГ„Никола Вапцаров" - Враца, ПГ"Димитраки Хаджитошин" - Враца и ПГТР - Враца. Целта бе да се популяризират сред завършилите основно образование ученици и техните родители възможностите, които осигуряват за професионално, съчетано с дуално обучение в гимназиален етап, професионалните училища в област Враца. По-късно в залата на хотел "Хемус" се проведе и с...

Неделя на Всички български светии

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588633

В неделя Православната църква чества Неделята на Всички български светии- най-новият подвижен празник в нашия църковен календар. Празнува се в първата неделя след Петдесетница. Денят на Всички български светии е уникален празник. На него Църквата отдава почит към всички исторически личности, живели по нашите земи, които са канонизирани за светци. Те са били хора на вярата и духа и всеки с делата си е заздравявал спойката между църква, народ и държава. Първият известен по име български светец е едновременно княз и мъченик. Той е св. Енравота или...

Приключи ремонтът на моста над река Стряма на АМ „Тракия“

https://www.actualno.com/society/prikluchi-remontyt-na-mosta-nad-reka-strjama-na-am-trakija--news_548532.html

Шофьорите за София преминават по ремонтираното платно на моста над река Стряма при 136-ти километър на автомагистрала „Тракия“. Възстановено е двупосочното движение по двете платна, с което се повишава безопасността и удобството при пътуване в началото на активния туристически сезон. Ремонтът на съоръжението стартира през май с осигурените от правителството над 2,1 млн. лв. То не бе обновявано от 1999 г., когато е подменена хидроизолацията, съобщиха от АПИ. Строителните ра

Коя зодия никога няма да забогатее?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5618700

Заключенията в тази статия са направени след проверка на рождените дати на следните категории - Топ 30 в списъка на „Форбс” на най-богатите в света, Топ 10 на най-добре платените актьори, актриси, музиканти - мъже и жени, и художници. Общо 80 души.
Овен
Втори по богатство
Овенът може и да не е сребролюбец, но среброто само му се лепи.
Заключенията в тази статия са направени след проверка на рождените дати на следните категории - Топ 30 в списъка на „Форбс” на най-богатите в света, Топ 10 на най-добре платените актьори, актриси, музиканти - мъже и жени, и художници. Общо 80 души. Овен Втори по богатство Овенът може и да не е сребролюбец, но среброто само му се лепи.

6 прости правила, за да преживеете дните си в добро здраве

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5619074

6 прости правила, за да преживеете дните си в добро здравеИ даже да увеличите живота си Продължителността на живота зависи в голяма степен от наследствеността, влияе се и от случайни събития като катастрофи, генни мутации, заразни болести. Но колкото и да са дните ви на земята, добре е да ги прекарате без тежки усложнения от болести, инвалидност и други мъки. Тези 6 прости правила ще ви помогнат за това.

Стартира юбилеен международен шахматен турнир за деца

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588294

Юбилейният ХХ международен детски шахматен турнир „Надеждите на света“ ще се проведе от 3 до 11 юли във Варна. В него ще участват деца от 6 до 16 години от България, Русия, Беларус, Казахстан, Азербайджан, Турция, Румъния, Германия. Турнирът се провежда със съдействието на Община Варна и под почетния патронаж на кмета Иван Портних. Първият кръг от турнира ще започне в 9,30 ч. днес....

До 34 градуса в неделя

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588632

В неделя над Източна България ще преобладава слънчево време, като следобед са възможни временни увеличения на облачността и изолирани краткотрайни превалявания. Вятърът ще е слаб, по Черноморието до умерен от североизток. Максималните температури ще са между 29 и 34 градуса, за Варна – около 29 градуса. Вълнението на морето ще е 1-2 бала, а температурата на морската вода – до 26 градуса....

Мачът днес: Ще продължи ли приказката на Исландия и срещу домакините от Франция

http://www.dnevnik.bg/sport/euro2016/2016/07/03/2788741_machut_dnes_shte_produlji_li_prikazkata_na_islandiia_i/?ref=rss


Домакините от Франция и дебютантите от Исландия ще се срещнат тази вечер на "Стад дьо Франс" в Париж, за да определят последния четвъртфиналист на Евро 2016.

Германия очаква победителя от този сблъсък, след като спечели драмата при дузпите срещу Италия, а Португалия и Уелс ще играят в другия полуфинал.

Французите преминаха през доста трудности, но продължават по план след късните победи в груповата фаза и обратът срещу Ирландия в осминафиналите. Исландия прави фурор при...

Банки от Югоизточна Азия стават предпазливи към инвеститорите в имоти на Острова

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269894_%D0%91%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%AE%D0%B3%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%90%D0%B7%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BF%D0%B0%D0%B7

 United Overseas Bank – третата най-голяма банка в Югоизточна Азия по размер на активите, прекратява ипотечното кредитиране за частни купувачи на жилищни имоти в Лондон заради несигурността около излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС), съобщава Financial Times.

Временната мярка не важи обаче за кредитирането на инвестиции в бизнес имоти, допълва изданието.

В обяснителна бележка банката посочва, че е проучвала и други възможности, но накрая се е решила на тази стъпка, за да е сигурна, че клиентите ѝ наистина постъпват внимателно, като инвестират в Лондон.

Цяпата статия от Тук

Американците са все по-активни на чуждестранните пазари на имоти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269893_%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D0%B2%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BE-%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D1%8

 Американските инвеститори в имоти са засилили до рекордно високи нива активността си в чужбина, пише онлайн изданието themovechannel.com.

Основната причина – перспективата противоречивият Доналд Тръмп да стане президент на САЩ, допълва изданието.

Допреди референдума за Brexit американците предпочитаха Великобритания за инвестиции в имоти. Сега обаче Ирландия се очертава като предпочитаната от тях дестинация убежище.

Заради по-изгодния обменен курс на британския паунд обаче и Великобритания се очертава като подходяща дестинация, както и цяла Европа предвид по-ниския курс на еврото спрямо долара.

На практика навсякъде в Европа американците могат да намерят добра сделка. Ако преди две години имот на стойност 500 хил. евро е струвал 685 871 долара, сега стойността му е малко под 564 хил. долара, посочва изданието.


Цялата статия от Тук

Германският министър на икономиката призовава броят на европейските комисари да бъде намален

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5619504

Германският министър на икономиката Зигмар Габриел призова броят на европейските комисари да бъде намален, а Брюксел да промени начина, по който управлява бюджета си, предаде Reuters.
"Европа с 27 комисари, които искат да се докажат, е безсмислена. Трябва да им се намали бройката", заяви той.
Според германския министър Брекзитът не е застрашил ЕС
Германският министър на икономиката Зигмар Габриел призова броят на европейските комисари да бъде намален, а Брюксел да промени начина, по който управлява бюджета си, предаде Reuters. "Европа с 27 комисари, които искат да се докажат, е безсмислена. Трябва да им се намали бройката", заяви той. Според германския министър Брекзитът не е застрашил ЕС

Почитаме българските светци, именици празнуват

http://offnews.bg/news/n_1/n_632092.html

Православната църква чества днес Неделята на Всички български светии, това е най-новият празник в родния църковен календар. Денят е посветен и на светците, чиито имена не знаем.  Имен ден в първата неделя след Петдесетница празнуват Асен, Аспарух, Ася, Десислава, Десислав, Десина, Крум, Камен, Камена, Кремена, Панайот, Румен, Румяна, Чавдар.  Канонизираните за светци българи са 104. Всред тях има 12 патриарси или епископи, сред които Преп. Йоаким Търновски, Преп. Теодосий Търновски, Св. Евтимий патриарх Търновски, Св. Киприан Цамблак, преп. Ефрем Печки, четирима царе и князе - Св. княз Боян-Енравота, Св. Княз Борис Покръстител, Св. цар Петър Български, св. Йоан-Владимир Български, трима воини, 87 канонизирани мъченици.  Първият известен по име български светец е едновременно княз и мъченик. Той е св. Енравота или Боян, пострадал за християнската вяра през 30-те години на IХ век. Най-големият син на хан Омуртаг е екзекутиран в Плиска по заповед на брат си Маламир. Преди да се прости със земния живот, Енравота казал: "Вярата, за която сега аз умирам, ще се разпространи по цялата българска земя...". Тридесет години по-късно България се покръстила. Божествена Света Литургия в софийкия храм "Св. св. Кирил и Методий" ще оглави Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Неделя на Всички български светии

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588612

В неделя Православната църква чества Неделята на Всички български светии. Този ден е посветен и на тези светци, чиито имена днес не знаем. Неделя на Всички български светии е най-новият подвижен празник в нашия църковен календар. Празнува се в първата неделя след Петдесетница. Денят на Всички български светии е уникален празник. На него Църквата отдава почит към всички исторически личности, живели по нашите земи, които са канонизирани за светци. Те са били хора на вярата и духа и всеки с делата си е заздравявал спойката между църква, народ и дъ...

Турция готова на отстъпки за Сирия, ще търси сделка с Асад чрез Русия

http://svetoven.pogled.info/news/74993/Turtsiya-gotova-na-otstapki-za-Siriya-shte-tarsi-sdelka-s-Asad-chrez-Rusiya

/Поглед.инфо/ След помирението с Русия турската страна е готова на компромиси за Сирия, които биха преобърнали хода на 5-годишния конфликт, твърди вестник „Файненшъл таймс“ (FT).

Обвиниха в предумишлено убийство майката на намушканите до смърт деца в Мемфис

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588629

Майката на четирите деца, открити мъртви в дома си в Мемфис, беше обвинена в предумишлено убийство, предаде Асошиейтед прес. Четири деца от едно и също семейство бяха открити намушкани до смърт в охраняван жилищен комплекс в Мемфис, щата Тенеси, предаде Асошиейтед прес. Жестоко убийство на 4 деца в Мемфис Жертвите са четиригодишно момче и три момичета съответно на 3 и 2 години и на шест месеца. Седемгодишно момче от същото семейство успяло да се спаси. Съседи...

Дубай засилва инвестициите в инфраструктура

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269892_%D0%94%D1%83%D0%B1%D0%B0%D0%B9+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B2%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%B8%D0%BD%D1%84%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%

 Дубай планира да инвестира още около 4 млрд. дирхама (над 1,1 млрд. долара) в инфраструктура заради домакинството на световното изложение EXPO 2020, съобщава Bloomberg.

На практика обемът на инвестициите в емирството ще се удвои, а властите хранят огромни надежди това да насърчи местната икономика на фона на ниските цени на петрола – основен приходоизточник, който отвори сериозни бюджетни дупки, допълва информационната агенция.

До няколко месеца Дубай ще обяви търгове за изпълнението на пътища на стойност над 1,1 млрд. долара. Само преди дни емирството подписа договор с консорциум между френската Alstom S.A., испанската Acciona S.A. и турската Gulermak за 10,6 млрд. дирхама за разширяване на метрото. Линията ще бъде удължена до мястото, където ще се провежда EXPO 2020.
Цялата статия от Тук

Лех Валенса: Бих свалял руски самолети

http://svetoven.pogled.info/news/74992/Leh-Valensa-Bih-svalyal-ruski-samoleti

/Поглед.инфо/ Бившият полски президент Лех Валенса заяви, че би свалил руските самолети, прелетели през април в Балтийско море над американския боен кораб „Доналд Кук“.

Богатите също плачат

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269891_%D0%91%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D1%89%D0%BE+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%87%D0%B0%D1%82

 От самото начало Питър Харгрийвс е убеден, че подкрепя правилната кауза. Излизане на Великобритания от Европейския съюз )ЕС) ще се отрази добре на страната, заяви преди седмици основателят и най-голям акционер на британския брокер Hargreaves Lansdown. Според него Brexit означава „бягство от немците“. „Ще бъде отново нещо като Дюнкерк", цитиран е критикът на ЕС от Guardian, намеквайки по този начин за евакуацията на британските войници при пристанището на Северна Франция, след като областта пада в ръцете на нацистите.

Операцията за сбогуване с ЕС не е евтина за Харгрийвс, защото той е дарил на кампанията общо 3,2 млн. паунда (около 4 млн. евро). В крайна сметка неговият ангажимент е възнаграден, след като британците гласуваха с мнозинство за оттеглянето от ЕС. Въпреки това успехът има доста горчив привкус за 69-годишния предприемач.

Заради предизвиканата от Brexit-а турболентност милиардерът е загубил над 400 млн. паунда (около 484 млн. евро). Акциите на Hargreaves Lansdown се сринаха временно с до 25 на сто. Междувременно книжата възстановиха част от загубата си, но в четвъртък все още бяха с 11 на сто под стойността си преди седмица.

Питър Харгрийвс реагира сравнително спокойно на загубата. В крайна сметка и други книжа „са се сринали до дъното“, цитиран е британецът от местните медии. Той не съжалявал за нищо. В края на краищата той не е подкрепял кампанията за излизане заради личен интерес, а защото е убеден, че това „би било най-доброто за Великобритания".

Харгрийвс не е единственият благодетел на лагера за Brexit, който губи доста пари на фона на пазарните вълнения. Сред губещите са и Питър Кръдас (CMC Markets), Тим Мартин (JD Weatherspoon) и Лорд Уолфсън (Next).

Решението на британците предизвика борсов шок в петък заради притесненията за икономическото бъдеще на Острова и на Европа, като временно повечето глобални индекси се разделиха с около 10 на сто. Паундът се срина с 11 на сто, в петък германският Dax загуби 6,8 на сто до 9 557 пункта, а на Wall Street водещият бенчмарк Dow Jones изтри 3,4 на сто до 17 400 пункта. 

Още по темата

 

Борсовият срив се отрази особено негативно на супербогаташите. Според анализ на Bloomberg през миналия петък вследствие на референдума 15-те най-богати британци са изгубили 5,5 млрд. долара. Лидер по отношение на загубата е Джералд Гросвенър - третият най-богат човек в страната.

Гросвенър е строителен предприемач и притежател на недвижимо имущество в огромни размери, като единствено кралица Елизабет ІІ и Църквата имат повече имоти от него. Той е потомствен аристократ – 6-ият Дук на Уестминстър. Според данните на Bloomberg той е загубил около 1 млрд. долара.

Следващите в този негативен списък са притежателят на Topshop Филип Грийн и Бруно Шрьодер - четвърто поколение от семейството, контролиращо компанията за финансови услуги Schroders.  Двамата са загубили съответно 500 млн. и 600 млн. долара.

Питър Харгрийвс обаче вижда и добри страни. Сривът на паунда е най-голямата конюнктурна програма за британската икономика от 1992 г. насам. Тогава милиардерът Джордж Сорос принуди Великобритания да се откаже от европейския валутен механизъм със своите спекулации срещу паунда. „След това обаче Обединеното кралство възкръсна като Феникс от пепелта и дори през 1997 г. постигна бюджетен излишък. Защо сега да е по-различно“, казва Харгрийвс.

Повече по темата вижте в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Пътна обстановка в страната - 3 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=325125

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Пловдив: от км 136+460 до км 137+600 посока Бургас – движение в едно платно двупосочно, поради ремонтни дейности. Срок до 17.07.2016 г. АМ „Хемус“: област София: поради ремонт на дясното платно /посока Варна/ се въвежда ВОБД на виадукт “Елешница“ /от км 14+822 до км 15+472/, като се затваря дясното платно /посока Варна/ и движението се прехвърли двупосочно в лявото платно /посока София/.

Какви ще са последиците за бюджета на ЕС след Брекзит?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588611

Излизането на Великобритания от ЕС ще има негативни последици върху българското земеделие във финансов, търговски, икономически и политически аспект. Това коментира пред Дарик председателя на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова. Според нея финансовите последици ще бъдат много сериозни, защото Великобритания дава повече за бюджета на ЕС, отколкото получава. И след Брекзита британските инвестиции в България ще се запазят По изчисления на института от...

Крим готов да възобновява побратимените връзки с турската страна

http://svetoven.pogled.info/news/74991/Krim-gotov-da-vazobnovyava-pobratimenite-vrazki-s-turskata-strana

/Поглед.инфо/ Крим може да развива връзките между побратимените градове с Турция, но за това се изисква време, заяви вицепремиерът на кримското правителство Руслан Балбек.

Почина световноизвестният еврейски писател и нобелист Ели Визел

https://www.actualno.com/books/pochina-svetovnoizvestnijat-evrejski-pisatel-i-nobelist-eli-vizel--news_548530.html

Световноизвестният еврейски писател и носител на Нобелова награда Ели Визел почина на 87-годишна възраст. Това съобщи Мемориалният комплекс за историята на Холокоста "Яд Вашем", цитиран от РИА "Новости". Визел е бивш концлагерист от „Освиенцим“ и "Бухенвалд". Той стана разобличител на Холокоста и получи широка известност с романа си „Нощ“ за масовото изтребване на евреите през Втората световна война. Писателят бе удостоен с множество награди, включително Нобеловата

Нойер бе избран за играч на мача Германия - Италия

https://www.actualno.com/football/nojer-be-izbran-za-igrach-na-macha-germanija---italija--news_548531.html

Мануел Нойер бе определен за най -добър играч в двубоя от 1/4 финалите на Евро 2016 между Германия и Италия. Бундестима победи Скуадра Адзура след изпълнение на дузпи с 6:5. Редовното време и продълженията завършиха наравно 1:1. Вратарят на Германия Нойер направи решително спасяване в серията от дузпи, парирайки удар на Матео Дармиан. "Никога не съм участвал в такъв невероятен мач. Истинска драма! Трима мои партньори не вкараха дузпи и въпреки това спечелихме. Съжалявам, че не вкарахме в

Германия е полуфиналист на Евро 2016 след дузпи срещу Италия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269890_+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE+2016+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%B4%D1%8

 Отборът на Германия се класира за полуфиналите на Евро 2016 след победа с дузпи срещу Италия. Редовното време завърши наравно 1:1, а в продълженията не бяха отбелязани голове. Отборите изпълниха по 9 дузпи, като защитникът на Италия Матео Дармиан изпусна последната.
На полуфиналите Германия очаква победителя от мача Франция – Исландия.

Stratfor: САЩ са готови на сериозни отстъпки спрямо Русия по Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/74990/Stratfor-SASHT-sa-gotovi-na-seriozni-otstapki-spryamo-Rusiya-po-Siriya

/Поглед.инфо/ САЩ са принудени да направят редица отстъпки спрямо Русия в предлаганото от тях ново споразумение за военно сътрудничество в Сирия, съобщи в събота (2 юли) РИА „Новости”, като се позовава на разузнавателно-аналитичната компания Stratfor.

Атентатът в Истанбул, вълци и вампири – най-четенето в "Дневник" през седмицата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/07/03/2788673_atentatut_v_istanbul_vulci_i_vampiri_nai-cheteneto_v/?ref=rss


Атентатът на летище "Ататюрк" в Истанбул, минаването на "глутницата на Путин" през България, едно прозрение на министъра на туризма и продължаващите да излизат новини около Брекзит се радват на най-много четения през тази седмица в "Дневник". Без конкуренция първата позиция е за новината за взрива на летището в Истанбул, прочетена 67 063 пъти (към 19 часа в събота).

Информацията "Националисти" нападнаха в Бургас протестиращи срещу "Нощните вълци" на Путин е на второто място с 44 326...

Кралица Елизабет II призова към спокойствие след брекзит

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269889_%D0%9A%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%95%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D1%82+II+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%

 Кралицата на Великобритания Елизабет II призова политическите лидери в страната да запазят спокойствие по време на хаоса, предизвикан от решението за напускане на страната от ЕС. Тя призова депутатите от шотландския парламент да усещат „надежда и оптимизъм“ в следващите пет години, пише The Daily Telegraph.
Кралицата изнесе реч по време на серията на шотландския парламент , в която призова британските политици да „отворят място за мисъл и преценка“, преди да решат какво ще е следващото им действие. Посочвайки политическия и икономически хаос, обгърнал страната след референдума за излизане от ЕС, тя призова британците да „живеят и да работят в все по-сложния и изискващ свят“, където нещата се случват „с голяма скорост“. 
Кралицата призна, че възможността „да останеш спокоен“ в такива условия може да е трудна, но заяви, че едно от изискванията на водачите е да могат да отстъпят

Путин предупреди за ответни действия, ако Финландия влезе в НАТО

http://svetoven.pogled.info/russia/news/74989/Putin-predupredi-za-otvetni-deistviya-ako-Finlandiya-vleze-v-NATO

/Поглед.инфо/ Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че ако Финландия влезе в НАТО, не трябва да разчита, че руските войски, които по-рано са били отдалечени от границата й, ще останат на предишните си позиции, предаде „Интерфакс” в събота (2 юли).

Ремонт спира два тролея в Пазарджик

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588610

Заради строителни дейности по бул. „Христо Ботев“ в района на Пожарната в Пазарджик днес временно ще бъде преустановено движението на тролейбуси по линиите 2 и 2Е, съобщават от „Тролейбусен транспорт – Пазарджик“. Като алтернатива за пътниците дружеството ще пусне по двете линии автобуси. Те ще се движат в същите часове, в които тролейбусните коли пътуват по разписание в неделния ден.   Повече информация за разписанието на „Тролейбусен транспорт – Пазарджик“ АД е публикувана на сайта на фирмата www.troleipz.com....

Две жени ще спорят за премиер на Великобритания

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269888_%D0%94%D0%B2%D0%B5+%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%8F%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%

 Членовете на британската консервативна партия ще избират между две жени за партиен лидер и министър-председател на страната – Тереза Мей и Андреа Лийдсъм, пише The Guardian.
Изглежда, че министърът на правосъдието Майкъл Гоув, който също участва в надпреварата за постовете е в лоша позиция. Министърът на вътрешните Работи Тереза Мей има подкрепата на около 100 депутати-консерватори, следвана от Гоув, Лиъдсъм и Стивън Краб, които имат подкрепата на около 20 депутата. 

Последователите на Гоув смятат, че той няма да прекрати участието си в надпреварата, но признават, че ще е трудно той да спечели вътрешнопартийната надпревара

Катаджии и камери ще дебнат по пътя към морето

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588628

По пътя към Черноморието - катаджия на всеки километър. Това са част от мерките на държавата за справяне с летния трафик. Допълнителни екипи на КАТ и камери ще дебнат за нарушители по пътя към курортите и по най-опасните участъци, съобщава Нова телевизия. Освен катаджия на всеки километър, пътните полицаи ще правят постоя...

Днес е уникален празник, черпят 15 старинни имена

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269887_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%B5+%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D0%BA%2C+%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BF%D1%8F%D1%82+15+%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BD

 Денят на Всички български светии е уникален празник. На него Църквата отдава почит към всички исторически личности, живели по нашите земи, които са канонизирани за светци.
Те са били хора на вярата и духа и всеки с делата си е заздравявал спойката между църква, народ и държава. Българските светци олицетворяват националната ни съдба, защото всеки период от доосвобожденската ни история има своите мъченици.
Освен тези светии, които са отбелязани в църковния календар, на българската земя са просияли много светители, преподобни, пустинници и мъченици, като се почне от преди покръстването на българите и след това до ново време.

Имен ден празнуват: Асен, Асенка, Аспарух, Ася, Десислава, Десислав, Десина, Крум, Камен, Камена, Кремена, Панайот, Румен, Румяна, Чавдар.

Десислава е старинно име от XV-XVI век, женска форма на прабългарското име Десислав. Означава "да намира слава", "да постигне слава". деспина (господарка) - слава. От старобълг. десити -"намирам постигам". 

Под 3% са приетите обратно от Турция мигранти през юни

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/07/03/2788437_pod_3_sa_prietite_obratno_ot_turciia_migranti_prez_juni/?ref=rss


При 314 молби за обратно приемане на 437 мигранти от Турция, тя е приела 11 души. Това показва месечната статистика на МВР за юни, качена на сайта на ведомството. В началото на май България и Турция подписаха протокол за прилагане на споразумението между Брюксел и Анкара за реадмисия от края на 2013 г. Така България стана първата държава - членка на съюза, с която Турция подписа документа за обратно приемане на незаконно пребиваващи хора.

В средата на юни се заговори, че Турция е...

Разядка от тиквички и орехи

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5619063

Разядка от тиквички и орехиВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Спорт по тв днес: 1/4-финал от Евро 2016, мач на "Лудогорец", волейбол, тото, бокс, Формула 1, колоездене и конен спорт

https://www.24chasa.bg/sport/article/5619305

Спорт по тв днес: 1/4-финал от Евро 2016, мач на "Лудогорец", волейбол, тото, бокс, Формула 1, колоездене и конен спорт                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Френски депутат предложи да се въведат санкции и срещу Украйна

http://svetoven.pogled.info/news/74988/Frenski-deputat-predlozhi-da-se-vavedat-sanktsii-i-sreshtu-Ukraina

/Поглед.инфо/ Срещу Украйна трябва да бъдат въведени санкции, които да заставят Върховната рада да приеме необходимите закони, заяви френският парламентарист Тиери Мариани, цитиран от „Взгляд” в събота (2 юли).

Какво ще се случи сега с българите във Великобритания?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269886_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B8+%D1%81%D0%B5%D0%B3%D0%B0+%D1%81+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%92%D0%B5%D0

 Във връзка с резултатите от проведения референдум за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз посолството на Република България в Лондон получи уверения от британското правителство, че до приключване на процедурата за формално напускане на Европейския съюз от Обединеното кралство, която се очаква да отнеме период от най-малко две години, гражданите на България, пребиваващи и новопристигнали в страната ще се ползват със същите права, каквито имат и в момента. Това пише на сайта си българското посолство в Лондон.
Не се очакват промени в реда за пътуване до Обединеното кралство, условията за осъществяване на бизнес, ползването на обществени услуги или извършването на парични преводи.

Следва да се отбележи, че съгласно европейското право гражданите на държавите-членки на ЕС имат право на краткосрочно пребиваване на територията на друга държава-член за срок до три месеца, без никакви условия или формалности, като в този период те трябва да бъдат в състояние да се самоиздържат.

Българските граждани, съгласно европейското право, могат да пребивават на територията на друга държава-член и за срок, по-дълъг от три месеца, ако те изпълняват определени условия – да бъдат работници или самостоятелно заети лица, студенти, самоиздържащи се лица или членове на семейството.

В тази връзка е задължително наличието на съответна регистрация в Обединеното кралство – национален осигурителен номер /NIN/, UTR за самонаетите лица, наличие на пълно здравно застрахователно покритие за студентите и самоиздържащите се лица и др. Правата като граждани на ЕС в Обединеното кралство биха могли да се потвърдят и чрез кандидатстване за издаване на регистрационен сертификат и сертификат за постоянно местоживеене, но това не е задължение, а възможност, която потвърждава упражняването им на права съгласно европейското законодателство.

Вече е изградена неформална мрежа за постоянна комуникация между посолствата на държавите-членки на ЕС в Лондон, чрез която се създават оптимални условия както за обмен на информация при възникване на възможни проблеми, свързани с правата на гражданите на Европейския съюз в Обединеното кралство, така и за изработването на единни позиции и предприемане на съвместни действия.

В тази връзка приканваме българските граждани да информират писмено посолството за всякакви случаи на нарушаване на правата им на европейски граждани, прояви на дискриминационно и ксенофобско отношение, основано на етническа принадлежност или европейско гражданство.

След получаването н подобни сигнали посолството ще ги адресира както към компетентните британски институции, така и към българските власти.

Бихме искали да напомним, че в посолството има секции съответно по трудово-социални въпроси, търговско-икономически въпроси и консулска секция. В зависимост от естеството на конкретния проблем, българските граждани в Обединеното кралство могат да се обръщат към съответните секции, като подробна информация за контактите с тях се съдържа на страницата на посолството в интернет – www.bulgarianembassy-london.org.

Иран забрани вноса на американски коли

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269885_%D0%98%D1%80%D0%B0%D0%BD+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8

 Иран забрани вноса на американски автомобили в свободните икономически зони на страната, съобщи телевизия IRINN. Мярката идва след изявление на върховния лидер на Ислямската република аятолах Али Хаменей.

Преди това в началото на май министърът на търговията и промишлеността спря вноса на 24 модела на американската марка Chevrolet.

В последните 3 години американските коли доставяни на остров Киш, пристанището Анзали или в свободната търговска зона Арванд не се облагаха с вносно мито. Те можеха свободно да се ползват от притежателите им в рамките на тези безмитни зони. След това се е получавало разрешение машините да се ползват и извън тях.

Половин милион са емигрирали от Гърция от 2008-ма насам

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269884_%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD+%D1%81%D0%B0+%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%93%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B

 Близо половин милион гърци са напуснали страната в търсене на по-добра реализация в чужбина от 2008 г., пише "Български новини".
Най-голям е дялът на образованите професионалисти, емигрирали от страната заради кризата, сочи доклад на централната банка на Гърция. От 2008 г. напусналите страната гърци са 427 хил. души. Емиграционната вълна е започнала постепенно, като през 2013 г. достига 100 хил. души и расте през 2014 и 2015 г.

Основният мотив на емигрантите е търсенето на работа, тъй като възможностите в Гърция стават оскъдни на фона на безработица над 25%. Това не е първото масово напускане на страната. През изминалия век подобни тенденции се наблюдават първо между 1903 и 1917 г. и след това между 1960 и 1970 г. Разликата обаче е, че тогава страната напускат нискоквалифицирани работници, а днес това са млади образовани гърци.

Близо 300 американски танка са доставени в Румъния за военно учение

http://svetoven.pogled.info/news/74987/Blizo-300-amerikanski-tanka-sa-dostaveni-v-Rumaniya-za-voenno-uchenie

/Поглед.инфо/ Близо 300 американски танка са били доставени в Румъния от Чарлстон (щата Южна Каролина), съобщи в събота вестник Curierul national.

3 юли в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=325095

Събития 324 г. – В Битката при Адрианопол римският император Константин I Велики побеждава Лициний, който се спасява зад стените на Византион. 1608 г. – Град Квебек е основан при устието на река Сейнт Лорънс от френския изследовател Самюел дьо Шамплен.

Прогноза за времето - 3 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=325115

Днес над над Черноморието ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове ще има по-значителна облачност, а в следобедните купеста, но ще остане почти без валеж. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максимални температури 28°-29°.

Слушат “Тоска” и “Турандот” под Белоградчишките скали

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588120

За ново културно събитие – летен фестивал “Опера на върховете – Белоградчишки скали” информира акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет. Новината е съобщена от Община Белоградчик. Събитието ще е на 5, 6 и 7 август в първия двор на крепостта. Публиката ще се наслади на оперите „Тоска”, и „Турандот”, на балета „Лебедово езеро”, както и на пещерната фестивална импресия в три част „Вагнер Магура – богове, великани, джуджета, валкюри”. Предвижда се този фестивал да стане ежегоден....

Стотици хора са блокирани на "Капитан Андреево"

https://www.actualno.com/society/stotici-hora-sa-blokirani-na-kapitan-andreevo-news_548528.html

Над 20 автобуса с туристи бяха блокирани в ранните часове на днешния ден на граничния пункт „Капитан Андреево” на влизане от Турция в България. Това съобщава bTV, като се позовава на свой зрител. Видео, заснето от зрителят около 5 часа тази сутрин, показва колона от автобуси и чакащи около тях хора. „Обяснението на началник смяната е, че няма достатъчно хора”, пише той. По думите му непрекъснато идвали нови автобуси, а имало и много леки автомобили. По-късно все пак бил

Бангладешките атентатори не са били от "Ислямска държава"

https://www.actualno.com/asia/bangladeshkite-atentatori-ne-sa-bili-ot-isljamska-dyrjava--news_548529.html

Джихадистите, избили 20 заложници в ресторант в бангладешката столица Дака, са били членове на местна терористическа групировка, а не последователи на „Ислямска държава“. Това съобщи министърът на вътрешните работи Асадузаман Хан, предаде AFP. „Те са били членове на „Джамаейтул Муджахдин Бангладеш“, заяви министърът. Въпросната групировка е забранена в страната от повече от десетилетие. „Те нямат връзка с „Ислямска държава“, уточни той. Вчера Б

На 3 юли рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5619116

На 3 юли рожден ден имат Емилия Масларова, бивш министър на труда и социалната политика, бивш депутат Александър Томов, писател и сценарист Етиен Леви, певец и музикален педагог Мартин Захариев, журналист и издател, бивш депутат Йордан Костурков, писател и преводач Ст. комисар Константин Димитров, зам.-директор на ГД “Национална полиция” Проф.

Летни бури след обяд, повече слънце по морето

http://offnews.bg/news/n_1/n_632091.html

Топло, но с летни бури след обяд ще е времето днес. На много места  страната ще вали и гърми. Максималните температури ще са между 29 и 34 градуса, в София - около 29, според прогнозита на НИМХ. Над планините ще преобладава слънчево време до обяд, после ще вали. Ще духа слаб до умерен северен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 23 градуса, на 2000 метра - около 16. По Черноморието ще бъде предимно слънчево, ще остане почти без валежи. Максималните температури ще бъдат около 28-29. Температурата на морската вода е 25 - 26. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

Участък от Кукленско шосе е затворен за движение

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588600

Западното платно на бул. „Кукленско шосе”, в участъка от ул. „Скопие” до бул. „Цар Борис III Обединител“ (продължение), се затваря да движение днес от 9:00 до 17:00 часа. Това съобщиха от ОП „Организация и контрол на транспорта“, като уточниха, че причината е авариен ремонт на магистрален  водопровод. Променя се маршрутът на автобусни линии № 17, 24 и 37 от вътрешноградския транспорт....

Бъдещето е вече тук

https://www.actualno.com/sciencelogy/bydeshteto-e-veche-tuk-news_548444.html

Едва ли има човек, който да не е гледал поне един филм, чието действие се развива в бъдещето – роботи, които заместват човешките работници, киборги, роботизирана полиция. Всичко с цел улеснение на човечеството. Оказва се, че бъдещето не е толкова далече и вече във Великобритания е бил представен изкуствен интелект, който може да отговори на всеки въпрос, свързан с работа. Компютърният софтуер, наречен Старминд, използва машинно обучение, за да разбере заявки след зададени отговори от пр

Топло време, но се очакват валежи

https://www.actualno.com/society/toplo-vreme-no-se-ochakvat-valeji--news_548527.html

Днес в сутрешните часове над източните райони от страната ще има по-значителна облачност, която бързо ще намалее и над страната ще бъде предимно слънчево. Около и след обед отново ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали и прегърми. В Източна България ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максимални температури между 29° и 34°, в София около 29°. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Бълга

Промени в движението през целия юли в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_632090.html

Нови промени в движението в столицата ще има през целия юли. Днес се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства в идеалния център на София.  Забраната обхваща - от 16 часа днес до 6 юли на ул.“Ген.Гурко“ между ул.“Кн.Александър Първи“ и ул.“Дякон Игнатий“; от 11 часа до приключване на мероприятието на утре на северозападната дъга на пл.“Св. Ал.Невски“ между ул.“Оборище“ и ул.“11-ти август“; От 8 часа до приключване на мероприятието на утре на бул.“Дж.Баучер“ между ул.“Златен рог“ и бул.“Черни връх“; от 12 часа до приключване на мероприятието утре на ул.“Екзарх Йосиф“ между ул.“Г.С.Раковски“ и ул.“11-ти август“, от 13 часа до приключване на мероприятието утре на ул.“Шипка“ между ул.“Кракра“ и ул.“Сан Стефано“; от 14 ч. до приключване на мероприятието на 5 юли на ул.“Шипка“ между ул.“Асен Златаров“ и ул.“Васил Априлов“; от 9.00 ч. утре се забранява влизането на превозни средства по ул.“Оборище“ между ул.“Г.С.Раковски“ и ул.“11-ти август“.  От полунощ до 13 юли се забранява влизането на пътни превозни средства по западната половина от пътното платно на бул.“Арсеналски“ на 50 метра преди ул.“Милевска планина“ в посока ул.“Бяла черква“. Движението на превозни средства ще се извърши двупосочно в източната половина на булеварда в същия участък.  От 6 до 19 юли се забранява влизането на превозни средства в двете посоки по южното пътно платно на бул. „Владимир Вазов” между ул. „Острово” и ул. „Поп Груйо“. Движението ще се извършва двупосочно в северното пътно платно на булеварда в същия участък. За същия период се въвеждат следните промени в организацията на движение: - Тролейбус № 1 – от Пета градска болница се скъсява до ж.к. Хаджи Димитър – от бул. „Владимир Вазов“ наляво по ул. „Острово“, надясно по ул. „Макгахан“ до крайна спирка за тролейбусни линии №№ 2 и 4. В обратна посока по ул. „Никола Войновски“, по ул. „Васил Петлешков“, наляво по ул. „Панайот Хитов“, надясно по бул. „Владимир Вазов“ и по маршрута си. Тролейбусите от линия № 1 ще спират на всички съществуващи спирки в променения участък. Разкриват се временна автобусна линия № Тб 1, която ще се движи от началната спирка на тролейбусна линия № 1 /ж.к. Левски Г - бл. 32/ по ул. „Поручик Георги Кюмюрджиев“, наляво по ул. „Поп Груйо“, надясно по бул. „Владимир Вазов“, надясно по ул. „Острово“, надясно по ул. „Макгахан“, надясно по ул. „Резбарска“, надясно по ул. „Васил Кънчев“, наляво по северното пътно платно на бул. „Владимир Вазов“ до ж.к. „Левски Г“ /бл. 32/. Автобусите от временна автобусна линия № Тб 1 ще спират по маршрута на всички съществуващи спирки и на преместените в северното пътно платно по бул. „Владимир Вазов“. - За автобусни линии №№ 78 и 100 спирка с код: 2107 „Хипермаркет Била“ в посока ж.к. „Левски Г“ се измества в северното пътно платно на бул. „Владимир Вазов“.  От 6 до 20 юли се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки по бул. „Черни връх” между ул. „Тодор Каблешков” и ул. „Акад. Иван Буреш”. За същия период се променят маршрутите на автобусни линии №№ 64, 66, 93, 98,122, както следва: - Автобус № 64 - от кв. „Драгалевци”, по ул. „Папрат”, по бул. „Черни връх” скъсена до кръговото на Околовръстен път и обратно по същия маршрут. - Автобус № 66 - от кв. „Драгалевци”, надясно по ул. „Папрат”, по бул. „Черни връх”, наляво по Околовръстен път, надясно по бул. „България”, надясно по ул. „Тодор Каблешков” до обръщателно ухо в ж.к. „Гоце Делчев” и обратно по маршрута. - Автобус № 93 - от кв. „Драгалевци”, надясно по ул. „Папрат”, по бул. „Черни връх”, наляво по Околовръстен път, надясно по бул. „България”, надясно по ул. „Тодор Каблешков” до обръщателно ухо в ж.к. „Гоце Делчев” и обратно по маршрута. - Автобус № 98 – по ул. „Папрат”, по бул. „Черни връх”, надясно по Околовръстен път, наляво по бул. „Симеоновско шосе, по ул. „Стоян Михайловски, площад „Велчова завера, бул. „Свети Наум”, наляво по бул. „Черни връх”, наляво по бул. „Никола Вапцаров”, по бул. „Пейо К. Яворов”, надясно по бул. „Стоян Михайловски”, бул. „Симеоновско шосе” и обратно по маршрута си. - Автобус № 122 - от обръщателно ухо в ж.к. „Гоце Делчев” по ул. „Тодор Каблешков”, наляво по бул. „България”, наляво по Околовръстен път, надясно до Лифт Симеоново и обратно по маршрута.  Автобусите ще спират на всички съществуващи спирки с изключение на автобусите от линия № 66. Те ще спират на спирки с код: 1456 „Разклона за кв. Драгалевци” с код: 2597 „ж.к. Водолей“ и на кодове: 0599 и 0600 „ж.к. Гоце Делчев” в променения участък.  От 8 часа на седми до 9 юли се забранява влизането на пътни превозни средства през кръстовището на ул.“Цар Асен“ – ул.“Иван Денкоглу“. За същия период се закриват местата за почасова платено паркиране по ул.“Иван Денкоглу“ между ул.“Христо Белчев“ и ул.“Цар Асен“. От 00.00 часа на 13.07.2016г. до 24.00 часа на 29.07.2016г. се забранява влизането на пътни превозни средства по източната половина от пътното платно на бул.“Арсеналски“ на 50 метра срещу ул.“Милевска планина“. Движението ще се извършва двупосочно в западната половина на булеварда в същия участък. От 00.00 часа на 2.07.2016 г. до 24.00 часа на 31.07.2016 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по западното пътно платно на бул. „Витоша” между бул. „България” и ул. „Бяла черква”. Движението ще се извършва двупосочно в източното пътно платно на бул. „Витоша“ в същия участък. Забранява се и движение по трамвайното трасе в същия участък на булеварда, но се пропуска напречното движение през булеварда на кръстовищата ул. „Д-р Стефан Сарафов” и с ул. „Янко Забунов”. До края на месеца се закриват местата за почасово платено паркиране двустранно по бул. „Витоша” между бул. „България” и ул. „Бяла черква”.  Променя се и движението на трамвайни маршрути № 1 и 6, както следва: Трамвай №1: – от надлез „Надежда” до ж.к. „Борово” (крайна станция на трамвайна линия № 7) двупосочно. Трамвай № 6 – от ж.к. „Обеля 2” до Съдебна палата двупосочно. Осигуряват се временни автобусни линии № 6-Т1 и № 6-Т2. Създават се временните спирките срещу съществуващите.    

Мачовете и спортът по телевизията в неделя

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5617955

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Студенти от ЮЗУ с два бронзови медала от световно първенство по танци

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588631

Студенти от катедра „Хореография" към Югозападния университет „Неофит Рилски" се завръщат от Dance Word Cup 2016 - Jersey с два бронзови медала. Пламена Петрова и Марио Гергинов се представиха отлично на голямата сцена с танците: „Нежна лирика",„Кюстендилска ръченица" и „Северняшки танц", подготвени от преподавателите-хореографи ас. Цветанка Гаврилова, доц. Георги Гаров и проф. Николай Цветков. Това е второ поредно участие за възпитаниците на Югозападния университет. Миналата година те се класираха на 7-мо място с танца „Quimbara" - хореографи...

Св. мъченик Якинт

https://www.actualno.com/celebrate/sv-mychenik-jakint-news_548254.html

При царуването на император Траян в Рим било повдигнато жестоко гонение срещу християните. Тогава бил издаден указ, според който всички, намиращи се под властта на римския император, се задължавали да принасят жертви на боговете, а нежелаещите да правят това били предавани на мъчения. В това време в царските палати живеел един прекрасен юноша на име Макинт, родом от Кесария Кападокийска, който бил на двадесет години. Заемайки длъжността царски постелник, Иакинт винаги бил близо до императора. Б

Румяна Бъчварова направи обход на граничната бразда при Илинден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588630

Министърът на вътрешните работи инспектира ГКПП-Илинден. Вчера, като част от обиколката в района на отговорност на Регионална дирекция „Гранична полиция" - Смолян, Румяна Бъчварова се запозна детайлно с изградените системи за видеонаблюдение и постовете за охрана на границата. Бе отчетен фактът, че теренът е пресечен и труден за наблюдение, но независимо от това са предприети всички необходими мерки за ефективно опазване на границата. Извършват се постоянни проверки и огледи на района. Благодарение на контактния център в Промахон съществува вис...

Германия отстрани Италия след драма с дузпи

https://www.actualno.com/football/germanija-otstrani-italija-sled-drama-s-duzpi-news_548525.html

След страхотен сблъсък Германия отстрани Италия от Евро 2016 чрез драма с дузпи. Двата тима не успяха да се победят в редовното време и в продълженията, като завършиха 1:1. При дузпите двата тима трябваше да изпълнят 18 удара от бялата точка, за да излъчат полуфиналист. 11 от дузпите бяха реализирани. През първата част двата тима действаха по-предпазливо и не успяха да стигнат до чисто голово положение. През втората част Германия започна с натиск, който доведе до гол в 65', в която Йозил

Германия изхвърли Италия в мач за историята

http://offnews.bg/news/n_1/n_632089.html

Световният шампион Германия постигна първа победа над Италия в официален мач, след като надделя над "скуадра адзура" след изпълнения на дузпи в 1/4-финалите на Евро 2016 на стадиона в Бордо. До момента Германия имаше четири отпадания и четири равенства срещу Италия в груповата фаза. В полуфиналите на Евро 2016 съперник на Бундестима ще бъде победителят в двубоя между Франция и Исландия. Редовното време и продълженията завършиха 1:1 след голове на Месут Йозил в 65-ата и на Леонардо Бонучи от дузпа 13 минути по-късно. При дузпите бяха нужни 18 удара, за да бъде определен победител с 6:5, като решителното изпълнение беше на Хектор. Двубоят в Бордо започна с минута мълчание в памет на жертвите на терористичната атака в столицата на Бангладеш Дака, при която загинаха 20 души, 9 от които италиански граждани. Двата тима започнаха тактическо надиграване, като създадоха едва две положения за гол през първите 45 минути чрез Марио Гомес за Германия и Стефано Стураро за Италия. Германия нанесе своя удар в 65-ата минута, когато Месут Йозил отблизо успя да открие. Три минути по-късно Марио Гомес се опита ефектно с пета да преодолее Буфон, но стражът на Италия спаси и запази шансовете на своя тим. "Скуадра адзура" се върна в мача в 78-ата минута, когато Жером Боатенг игра с ръка в наказателното поле, а Леонардо Бонучи отбеляза отсъдената дузпа. Мачът стигна до продължения, но в тях и двата тима бяха внимателни и така се стигна до изпълнения на дузпи. 18 удара бяха необходими, за бъде излъчен победител и това беше отборът на Германия, който пости Германия - Италия 1:1 (6:5 при дузпите) 1:0 - Йозил 65 1:1 - Бонучи 78-дузпа При дузпите 0:1-Инсиние 1:1 - Кроос 1:1 - Дзадза пропуска 1:1 - Буфон спасява удара на Мюлер 1:2 -Бардзали 1:2 - Йозил пропуска, ударът му среща гредата 1:2 - Пеле пропуска 2:2 - Дракслер 2:2 - Бонучи пропуска, ударът му е спасен от Нойер 2:2 - Швайнщайгер пропуска, ударът му минава над вратата 2:3 - Джакерини 3:3 - Хумелс 3:4 - Пароло 4:4 - Кимих 4:5 - Де Шилио 5:5 - Боатенг 5:5 - Дармиан пропуска, ударът му е спасен от Нойер 6:5 - Хектор бележи и праща Германия на полуфинал Германия: Нойер; Хьоведес, Боатенг, Хумелс; Кимих, Кедира (16 - Швайнщайгер), Кроос, Хектор; Йозил; Мюлер, Гомес (72 - Дракслер). Италия: Буфон; Бардзали, Бонучи, Киелини (120 - Дзадза); Флоренци (86 - Дармиан), Джакерини, Стураро, Пароло, Де Шильо; Едер (108 - Инсиние), Пеле.

След 54 години и 16 дузпи Германия най-после би Италия, на полуфинал е

https://www.24chasa.bg/sport/article/5619475

След 54 години и 16 дузпи Германия най-после би Италия, на полуфинал еГермания за първи път взе нещо като победа над Италия в официален мач и се класира за полуфиналите на европейското първенство във Франция. Редовното време и продълженията на 1/4-финала в Бордо завършиха 1:1, а при 11-метровите по-точни, всъщност - по-малко неточни, бяха играчите на Бундестима с 6:5 от 18 удара.

Германия спря похода на Италия след паметна драма с дузпи

http://www.dnevnik.bg/sport/euro2016/2016/07/03/2788700_germaniia_spria_pohoda_na_italiia_sled_pametna_drama_s/?ref=rss


Световният шампион Германия прекъсна черната си серия срещу Италия и се класира за полуфиналите на Евро 2016

Тимът на Йоахим Льов спечели паметна драма при дузпите, след като редовното време и продълженията завършиха 1:1. Двата отбора изпълниха общо 18 дузпи, а бундестимът излезе победител в голямото надлъгване след 6:5.

В двубоя, определян като финал преди финала, двата отбора играха изключително внимателно и без излишни рискове. Нито един от тях не успя да спечели...

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5614191

Александър Томов, писател, 72 г.
Елин Рахнев, писател, драматург, 48 г.
Емилия Масларова, министър на труда и социалната политика в правителствата на Попов и Станишев, бивш депутат.
Етиен Леви, поп певец, музикален педагог, 59 г.
Йордан Костурков, писател, преводач, 68 г.
Ст. комисар Константин Димитров, зам.
Александър Томов, писател, 72 г. Елин Рахнев, писател, драматург, 48 г. Емилия Масларова, министър на труда и социалната политика в правителствата на Попов и Станишев, бивш депутат. Етиен Леви, поп певец, музикален педагог, 59 г. Йордан Костурков, писател, преводач, 68 г. Ст. комисар Константин Димитров, зам.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване