Депутатка масажира колега по време на парламентарен контрол (снимка)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5633195

Депутатка масажира колега по време на парламентарен контрол (снимка)Петък е, а в парламента, където по традиция денят е отреден за контрол на министрите, депутатите са в отпускарско настроение, пише БГНЕС. Изглежда сякаш месец преди официалната ваканция депутатите от управляващата партия използват заседанията в пленарна зала за леко разпускане. По време на гледането на Законопроекта за концесиите депутатката от

Слънчево и до 32 градуса в събота

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5633164

Слънчево и до 32 градуса в съботаПрез нощта ще преобладава ясно време. Това съобщи за Фокус дежурният синоптик Анна Дякова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). Утре ще е предимно слънчево. В следобедните часове над източните райони ще има временни увеличения на облачността, но валежи не се очакват.

Владимир Руменов е получил официална покана да се върне в Националната галерия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/07/08/2792523_vladimir_rumenov_e_poluchil_oficialna_pokana_da_se/?ref=rss


Художникът Владимир Руменов, който бе уволнен от Националната художествена галерия след скандала около предаването "Денят започва с култура" и промените в Закона за културното наследство, е получил официална покана да се върне на работа.

Пред "Дневник" той каза, че обмисля предложението, защото е прекарал 40 години в музея и му остават още 5, докато се пенсионира.

Ако приеме, той ще бъде назначен на същата длъжност, на която са били прехвърлени другите му двама колеги,...

Двама са обвинени за тежката верижна катастрофа в тунела "Витиня"

http://www.mediapool.bg/dvama-sa-obvineni-za-tezhkata-verizhna-katastrofa-v-tunela-vitinya-news251409.html

Двама души са обвинени за верижната катастрофа в тунекла "Витиня" на магистрала "Хемус" на 8 октомври м.г., в която участваха около 50 превозни средства.   При тежкия инцидент загинаха трима души, а десетки пострадаха.   Двамата обвиняеми, чийто имена не се споменават, ще отговарят за причиняване на смърт по непредпазливост, както и за нанасяне на средна телесна повреда. Те са с определени гаранции от 1000 и 800 лева.

25-годишният Мика Джонсън е стрелецът от Далас, който уби петима полицаи (снимка)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5633138

25-годишният Мика Джонсън е стрелецът от Далас, който уби петима полицаи (снимка)Заподозреният за откриване на стрелба срещу полицейски служители в американския град Далас, щата Тексас, при която загинаха петима полицаи и бяха ранени седмина други, е идентифициран като 25-годишния Мика Джонсън, предава АФП, като се позовава на иформация от местни медии. Джонсън е живеел в предградие на Далас.

В Молдова раздвоени - 41,6% искат в ЕС, 42,5% в Евразийската общност

https://www.24chasa.bg/novini/article/5633140

В Молдова раздвоени - 41,6% искат в ЕС, 42,5% в Евразийската общностСъгласно резултатите от социологическо проучване, проведено от компанията Intellect Group, за присъединяване на Молдова към Европейския съюз биха гласували 41,6 % от гражданите в страната, докато 42,5 % биха подкрепили членството й в Евразийската икономическа общност (ЕАИС), предава информационната агенция Infotag.

В Беларус гражданите "паразити" плащат данъци на хазната

http://www.moreto.net/novini.php?n=325664

Жители на Беларус доброволно са внесли в държавния бюджет сума, равностойна на 450 000 долара, която дължат съгласно президентския указ за борба с „паразитите”, съобщи зам.-началникът на главното управление за данъчно облагане на физическите лица.

Русия не е „заплаха”, а партньор, обяви Оланд във Варшава

http://www.cross.bg/rysiya-oland-zaplaha-1513911.html

/КРОСС/Френският президент Франсоа Оланд обяви, че Русия не трябва да бъде възприемана като заплаха, а по-скоро като партньор, цитиран от „Франс прес". „НАТО няма никаква роля като цяло, за да казва какви трябва да бъдат отношенията на Европа с Русия. За Франция Русия не е противник, не е заплаха", каза Оланд преди началото на двудневната среща на върха на НАТО във Варшава, Полша. „Русия е партньор, който, истина е, може понякога, и ние виждаме това в Украйна, да използва сила, която осъдихме, след като анексира Крим", добави френският лидер.  

Викат експерти за чинарите в Силистра

https://www.24chasa.bg/novini/article/5632913

Викат експерти за чинарите в СилистраСвикват експертен съвет, който да изследва как да бъдат запазени чинарите в Силистра при ремонта на ул. „Симеон Велики” и площад „Албена” в града.  Това са решили регионалният министър Лиляна Павлова и кметът на Силистра Юлиян Найденов, които са се срещнали днес. Специалисти от Българската академия на науките,

Eвро 2016 донесе 2 милиарда евро на УЕФА

http://offnews.bg/news/n_1/n_632398.html

1,93 милиарда евро приходи е равносметката от Евро 2016, похвалиха се от УЕФА. От тях 1,1 милиарда покриват разходите по организацията, а печалбата е 830 милиона. 600 милиона ще бъдат разпределени между 55-те федерации, членки на УЕФА, а 230 милиона ще бъдат използвани за разноските по организацията на квалификациите за Евро 2020. Ръстът на приходите спряво Евро 2012 в Полша и Украйна е 34 процента, като основната причина е увеличението на участващите отбори от 16 на 24. Основният източник на приходи са телевизионните права, спонсорствата ина последно място - продажбата на билети.

Хамилтън бе най-бърз в свободните тренировки на "Силвърстоун"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/07/08/2792530_hamiltun_be_nai-burz_v_svobodnite_trenirovki_na/?ref=rss


Пилотът на "Мерцедес" Люис Хамилтън даде най-добрите времена и в двете днешни свободни тренировки на пистата "Силвърстоун" преди надпреварата за Гран При на Великобритания.

В първата тренировка той остави зад себе си съотборника си Нико Розберг, който изостана на 33 хилядни от секундата.

Трети зад тях на почти секунда изоставане се нареди Нико Хюлкенберг от "Форс Индия". Четвъртата позиция, на само осем хилядни зад германеца, остана за Себастиан Фетел, който тества нова...

И Коста Рика предлага жена за шеф на ООН

https://www.24chasa.bg/novini/article/5633052

И Коста Рика предлага жена за шеф на ООНКоста Рика издигна кандидатурата на Кристиана Фигерес за генерален секретар на ООН, предаде Ройтерс. Тя е 12-ият кандидат за поста. Фигерес бе изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за промените в климата. Тя е шестата дама - кандидат за мястото на Бан Ки Мун. Ирина Бокова е кандидатката на България.

НАТО поема командването на ракетния щит на САЩ в Европа

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/07/08/2792522_nato_poema_komandvaneto_na_raketniia_shtit_na_sasht_v/?ref=rss


НАТО ще поеме командването на изграденият от САЩ противоракетен щит в Европа, след като Франция получи уверения, че струващата милиарди долара система няма да бъде под директния контрол на Вашингтон, съобщи "Ройтерс".

Щитът, от който ключови елементи се намират в Румъния недалеч от българската граница, е една от най-деликатните форми на военна подкрепа от САЩ за Европа. Според официалната позиция той е за защита на европейските градове оj удари от "бандитски държави", според Русия е...

BGexit? 57% от българите ще са против

http://www.cross.bg/shengen-chlenstvoto-velikobritaniya-1513906.html

/КРОСС/За разлика от англичаните, които на референдум решиха, че напускат ЕС, българите продължават да вярват на Брюксел, показват данните от проучване на Институт "Отворено общество". 57% от българите биха гласували за членството на страната ни в ЕС, ако сега има референдум, подобен на този във Великобритания. 24 на сто - биха били против, а 19% - не знаят каква ще бъде позицията им. Има обаче неблагоприятна тенденция в подкрепата на членството ни в ЕС - тя намалява от близо 70% през 2013 г. до 57 процента през 2016-а, коментира Марин Лесенски, програмен директор в "Отворено общество". Увеличава се делът на хората, които искат България да излезе от ЕС - от 14 на 24 на сто през 2016 г., показва проучването. Българите обаче продължават да имат много високо ниво на доверие в европейските институции - три пъти повече, отколкото в българските, показват още данните. 22% от участвалите в допитването обаче нямат доверие нито на едните, нито на другите. Според проучването 22 процента биха гласували за партия, която иска излизане от ЕС, а 58% не биха гласували за такава партия. Според Лесенски след референдума във Великобритания в ЕС ще има консолидация около еврозоната и "Шенген" и той смята, че за България е добре да засили своите усилия за членство. Според европейско проучване страните членки искат "Шенген" да продължи да съществува

На Рашидов - татко му!

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/07/08/2792468_na_rashidov_-_tatko_mu/?ref=rss


"Политреплика" на Деян Кюранов:

Първо да уточня заглавието – подпомогнат от "нашето Министерство на културата" (кавичките ще уточня подир). Според министерството не ми било хотелиер, най ми било Рашидов-син, домакин на къща за гости. Но и не ми било министър на културата на Република България, най ми било Рашидов-татко, емоционален, знаете, човек, който, знаете, не бил можел "да се забавлява с всеки портиер". От друга страна,

не ми било да се "забавлява", защото става...

Франсоа Оланд не смята Русия за заплаха, а за партньор

http://offnews.bg/news/n_1/n_632397.html

Президентът на Франция, Франсоа Оланд, заяви, че страната му не гледа на Русия като на заплаха или противник, ами като на партньор, предаде ТАСС. Думите на французина бяха изречени при пристигането му за срещата на НАТО във Варшава. Той е категоричен, че НАТО не иска да дава тон на отношенията на Стария континент с Москва. Русия за него е партньор, който понякога си служи със сила, като в Крим и Украйна. Днес в Полша ще се срещнат лидерите на страните-членки на НАТО, където ще обсъдят бъдещето на алианса. Там е и Росен Плевнелиев, който ще поиска да бъде обърнато специално внимание на Черно море и региона, а присъствието на НАТО там да се засили.

Стрелецът от Далас е бил ветеран от Афганистан (СНИМКА)

https://www.actualno.com/america/strelecyt-ot-dalas-e-bil-veteran-ot-afganistan-snimka-news_549740.html

Мъжът, заподозрян, че е открил стрелба по полицаи в Далас, в която загинаха петима, а седем бяха ранени, е 25-годишният Мика Джонсън, който е служил в Афганистан, съобщиха местните медии. Си Ен Ен предаде, че Джонсън няма криминално минало, нито има данни да е бил свързан с екстремисти. Телевизионният канал разпространи снимка, за която беше съобщено, че е на стрелеца – чернокож мъж с къса брада, облечен с африканска туника, който е вдигнал юмрук. Телевизия Ей Би Си предаде, че Джонсън е

Лукарски назначил петима шефове в дружество с трима служители

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590047

Държавата назначи петима директори на предприятие от трима души персонал. Това стана ясно по време на парламентарния контрол. Министърът на икономиката Божидар Лукарски е увеличил състава на Съвета на директорите на неработещото летище в Стара Загора на петима души, докато щатните служители там са само трима. В отговор на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков министър Лукарски даде отчет за странните назначения. Той потвърди за увеличението на борда на директорите на летището. Министърът на икономиката обясни, че промяната е наложителна, защо...

Радарите за превишена скорост утре - 9 юли, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=325661

Служители на КАТ-Варна ще следят утре - 9 юли, за превишена скорост в града и извън него, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 08:10ч.-08:50ч. - южен пътен възел, вход 10:30ч.-12:30ч. - хотел "Света Елена", посока "Златни пясъци" 13:30ч.

МВФ чака по-нисък растеж в еврозоната след Брекзит

http://www.mediapool.bg/mvf-chaka-po-nisak-rastezh-v-evrozonata-sled-brekzit-news251408.html

Решението на Великобритания да напусне Европейския съюз ще свие икономическия растеж на 19-те страни, използващи единната европейска валута, през 2016 и 2017 г. Това обяви днес Международният валутен фонд (МВФ), предаде БТА. Фондът очаква икономиката на еврозоната да нарасне с 1,6% тази година и с 1,4% догодина. Преди референдума МВФ прогнозираше темп от 1,7% за всяка от годините. През 2015 г. във валутния съюз бе отчетен най-силният растеж от 2010 г. - 1,7%. Понижението на прогнозата отразява засилващата се несигурност, резките колебания на финансовите пазари и намаляващия износ към Великобритания след вота за Брекзит, посочва "Асошиейтед прес". Официалната прогноза на българското правителство е за 2,1% растеж на икономиката в страната през 2016 г. и за 2,5% - за 2017 г. Финансовото министерство обаче все още не е ревизирало прогнозата си след Брекзит.

Новините от деня, петък, 8 юли

http://econ.bg/Новини/Новините-от-деня-петък-8-юли_l.a_i.725800_at.1.html

Потребителското доверие във Великобритания с рязък спад след Brexit Най-солидно месечно влошаване от декември 1994-та година насам отбеляза...

САЩ правят ракетен щит в Южна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/5633033

САЩ правят ракетен щит в Южна КореяВашингтон и Сеул са се договорили за разполагане на американски противоракетен щит в Южна Корея заради растящите заплахи от КНДР, предаде АФП. Двете страни започнаха да обсъждат разполагането на системата THAAD през февруари, месец след четвъртия севернокорейски ядрен опит. Сеул настоява противоракетният щит да е оперативен най-късно до края на

Ивет: Мога да бягам и по-добре

http://www.cross.bg/ivet-otlichie-ostana-1513905.html

/КРОСС/„Убедена съм, че мога да бягам и по-добре - заяви Ивет Лалова, минути след като спечели сребро на 200 м с 22,50 секунди на европейското в Амстердам. - Това не са моите възможности и смятам, че на олимпиадата ще го покажа." Преди Ивет по-бърза бе единствено чернокожата британка Дина Ашър-Смит - 22,37 секунди. Това е първо отличие за България в тази дисциплина от европейско първенство. Минути преди бягането на Лалова, сребро спечели и Мирела Демирева в скока на височина, като преодоля от първия опит 196 см. За лекоатлетката, която тренира в Холандия, това е първо отличие при жените и първи медал за страната ни в дисциплината от 2006 г., спечелен от Венелина Венева. А през 1986 г. шампионка става Стефка Костадинова. „Устоях на стреса и направих едно много хубаво състезание", каза Демирева. Спортист №1 на България за 2015-а Габриела Петрова обаче нямаше ден. Тя не успя да преодолее квалификациите в тройния скок, като преодоля 13,46 м в последния си опит. В първите си две скачания националката направи фаул. Така българката остана на повече от половин метър от квалификационната норма от 14 м. И в крайното класиране остана 20-а от общо 22 състезателки. Други две наши атлетки също нямаха ден. Ваня Стамболова бе дисквалифицирана на 400 м с препятствия заради неправилно преминаване на препятствието. А възпален ишиас спря Силвия Дънекова още в сериите на 3000 м стийпълчейз.

Лекари предлагат промени за трансплантациите

http://www.moreto.net/novini.php?n=325663

През септември лекари ще внесат предложение за промени в Закона за трансплантациите. Те са на мнение, че е нужно да се разширят критериите за кръстосано донорство. В България в момента пациентите нямат право да получат орган от жив донор, ако той не е родственик.

БФБ завърши седмицата изцяло на червено

http://econ.bg/Новини/БФБ-завърши-седмицата-изцяло-на-червено_l.a_i.725799_at.1.html

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) завършиха изцяло на червена територия. Следящият сините чипове SOFIX загуби 0,68 на сто от...

Невменяем, който нападна таксиджия, потроши втора кола в „Люлин“

https://www.24chasa.bg/novini/article/5632995

Невменяем, който нападна таксиджия, потроши втора кола в „Люлин“Скандално известния Михаил Бериша, който през пролетта нападна шофьор на такси след лека катастрофа и изпочупи колата му с бухалка, потроши още един автомобил. Инцидентът стана по обяд, отново в столичния ж.к. „Люлин“, но пострадалият автомобил принадлежи на съседи на 23-годишния Бериша. Причината била,

Юзеир Юзеиров окончателно се раздели с имущество за над 1 млн. лв.

http://www.mediapool.bg/yuzeir-yuzeirov-okonchatelno-se-razdeli-s-imushtestvo-za-nad-1-mln-lv-news251407.html

Върховният касационен съд (ВКС) не допусна обжалване на решението на Варненския апелативен съд, с което през март беше конфискувано имущество за над 1 млн. лв. на семейството на Юзеир Юзеиров (Росен Йорданов по паспорт – бел.ред.). Това съобщиха от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) в петък.   Така държавата окончателно се сдобива с имущество за общо 1.022 млн. лв. – предимно земеделски земи в Добруджа. Сред тях е и теренът, на който братята Юзеир и Али Юзеирови построиха паметник на турския незнаен воин, който впоследствие бе разрушен по предписание на ДНСК.   Двамата станаха известни и покрай неуспешното учредяване на етническата партия ОТОМАН. Юзеир Юзеиров бе разследван в Белгия за нарушаване на трудовото законодателство и наемане на нередовни работници. Имаше и обвинение за трафик на хора.   В края на октомври 2010 г. той бе осъден на една година условно и глоба от 4000 лева за опит за създаване на партия на религиозна основа и провеждане на нереглементиран митинг в село Славяново.   В мотивите на ВКС, с които съдът не е допуснал касационно обжалване се казва, че не може да се търси такова основание в тълкувателното решение на ВКС № 7/2013г. за наличие на причинно следствена връзка, тъй като то не се отнася за производствата по новия закон.   Делото, заведено от КОНПИ срещу Юзеиров и съпругата му, стана първото по реда на новия Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество (ЗОПДНПИ), според който не е необходимо да се доказва връзка между обвиненията, станали повод за завеждането на иска, и средствата, с които е придобито имуществото.   "В новия ЗОПДНПИ, престъпната дейност е само повод за образуване на проверката от комисията (за да не е проверката произволна), като впоследствие подлежащите на изследване от комисията предпоставки за отнемането на имущество са откъснати от наказателното производство и неговият изход няма значение за изхода на производството по отнемане незаконно придобито имущество", се казва в решението на ВКС.   Магистратите не допускат касационно обжалване и по въпроса, следва ли да се приеме за установен като законен такъв доход, който е получен от незаконен източник, ако същият след установяването му от надлежните органи, е обложен с данък и данъкът е заплатен на държавата.   "Следва да се посочи, че незаконността на един доход се предопределя от порочността на основанието при неговото придобиване, като този порок не може да бъде саниран от декларирането на дохода и неговото облагане с данък, доколкото това действие не отстранява порока на основанието за придобиването му. В противен случай би се дала възможност да се легализират доходи от престъпна дейност чрез декларирането им и заплащането на данък,което е недопустимо", подчертават върховните съдии.   С това решение общата стойност на имуществото по делата, спечелени от КОНПИ с окончателни съдебни актове от началото на годината надвишава 9 000 000 лв.

Плевнелиев: Крим бързо се милитаризира, балансът в Черно море е нарушен

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/07/08/2792464_plevneliev_krim_burzo_se_militarizira_balansut_v/?ref=rss


"Ще изразим своята загриженост по отношение на нарушения баланс в региона и от ускорената милитаризация на Крим от страна на Руската федерация. Ще заявим много ясно, че НАТО трябва да демонстрира ангажимент към сигурността на държавите членки от Черноморския басейн и очакваме да бъде признато стратегическото значение на Черно море за сигурността на страните членки на НАТО от региона."

Това заяви президентът Росен Плевнелиев след пристигането във Варшава за срещата на върха на НАТО....

Отцепиха сградата на Конгреса в САЩ

http://www.cross.bg/ottzepiha-sgradata-na-kongresa-v-sasht-1513904.html

/КРОСС/Сградата на Конгреса на Съединените американски щати е отцепена и органите на реда са забранили на хората да влизат в правителствения комплекс. На територията на сградата се издирва въоръжено лице, предава PBS, цитирана от "Фокус". Съобщава се за издирването на жена, която вероятно има огнестрелно оръжие.  

Разбиха международна мрежа за фалшиви кредитни карти

https://www.24chasa.bg/novini/article/5632992

Разбиха международна мрежа за фалшиви кредитни карти
Над 100 души са арестувани в Европа и Азия по подозрения в мошеничество с кредитни карти, съобщи Европол, цитирана от БГНЕС. Разследването на случая е започнало в края на 2015 година. То показа, че създадената в Малайзия организирана престъпна групировка с помощта на специално оборудване е започнала да произвежда фалшиви кредитни карти с много

Приходите от Евро 2016 до момента са 1.93 милиарда евро

http://www.dnevnik.bg/sport/euro2016/2016/07/08/2792461_prihodite_ot_evro_2016_do_momenta_sa_193_miliarda_evro/?ref=rss


Организаторите на европейското първенство по футбол във Франция обявиха, че приходите от турнира до момента възлизат на 1.93 милиарда евро.

Това е с 34% повече от Евро 2012, което се проведе в Полша и Украйна. Телевизионните права са били купени за 1.05 милиарда евро, уточняват от УЕФА.

Преди началото на надпреварата местните специалисти прогнозираха, че страната ще спечели 1.2 милиарда евро.

В хода на шампионата са извършени 414 допингпроби, а от януари насам...

Държавата е успяла да обнови "безплатно" само 25 блока досега

http://www.mediapool.bg/darzhavata-e-uspyala-da-obnovi-bezplatno-samo-25-bloka-dosega-news251406.html

Държавата е успяла да обнови "безплатно" досега само 25 блока, по други 102 се работи в момента. Това стана ясно от отговора на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова по време на парламентарния контрол. Държавата осигури около 1 млрд. лева за "безплатно" саниране на многофамилни жилищни сгради. Това става чрез държавно гарантиран заем от международни финансови институции, който се предоставя на Българската банка за развитие (ББР). Тя сключва договорите с етажните собственици и отпуска парите. До момента са подадени 2695 заявления за финансиране от етажни собствености, сочат данните на ББР. От тях за финансиране са одобрени 1926 сгради. Не е ясно на каква стойност, защото на страницата на ББР липсва обобщена информация. За въведените в експлоатация 25 сгради и тези в изпълнение към момента са изплатени 63 млн. лева, каза министър Павлова. Общо заявените средства за санирането на тези 127 сгради са 153 млн. лева, посочи Павлова. Данните на регионалното министерство показват, че най-голям е интересът и най-много блокове по програмата се обновяват в Благоевград и Бургас. От двата града има подадени по около 200 заявления. За сравнение в София са подадени около 150. Слабият интерес на столичани към програмата е основната причина Столична община да не е предвила средства за саниране на блокове с европейски пари по програма "Региони в растеж", по думите на зам.-кметът по строителство Ирина Савина. Очакванията на регионалното министерство са до края на годината да бъдат санирани поне около 500 сгради. В момента общините провеждат около 700 тръжни процедури за избор на изпълнители.

Могерини и Столтенберг ще отговарят за сътрудничеството ЕС-НАТО

https://www.actualno.com/europe/mogerini-i-stoltenberg-shte-otgovarjat-za-sytrudnichestvoto-es-nato-news_549739.html

За изпълнението на Съвместната декларация за сътрудничество ЕС-НАТО ще отговарят генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг и външният министър на Евросъюза Федерика Могерини. „Върховният представител Федерика Могерини заедно с генералния секрета на НАТО Йенс Столтенберг получиха задача да осигурят осъществяването на първата Съвместна декларация, която бе подписана днес във Варшава“, се казва в съобщение, разпространено от Съвета на ЕС. „Европейската

Обезщетяват близо 3000 жители на Дебелец заради обгазяване

https://www.24chasa.bg/novini/article/5632983

Обезщетяват близо 3000 жители на Дебелец заради обгазяванеБлизо 3000 жители на град Дебелец ще получат обезщетение за това, че преди 5 години бяха обгазени с канцерогенен газ. Инцидентът стана заради катастрофирал край града тир. Хората ще получат по 450 лева, а споразумението е без прецедент в съдебната практика у нас. На 11 юли 2011 г. Дебелец се събужда от остра задушлива миризма, обгърнала целия град.

Лекари предлагат промени за трансплантациите

http://www.cross.bg/donor-donorstvo-bulgariya-1513903.html

/КРОСС/През септември лекари ще внесат предложение за промени в Закона за трансплантации. Те са на мнение, че е нужно да се разширят критериите за кръстосано донорство. В България в момента пациентите нямат право да получат орган от жив донор, ако той не е родственик. "Да се увеличат трансплантациите от живо донорство, като се премахнат ограниченията на родствената връзка. Имаме трансплантация, която е осъществена от донор, който е диабетик. Не в България, разбира се, тук това не можем и да си го помислим. Въпреки това нещо, това някъде става, ние трябва да сме в крак", обясни д-р Емил Паскалев. "Свързани и живеещи на семейни начала млади двойки, могат да станат донори един на друг. Там няма родственост и граждански брак. Човечеството се ориентира към разширяване на тези възможности", добави той.  

Шофьор блъсна варненска велосипедистка и избяга

http://www.moreto.net/novini.php?n=325648

Шофьор блъсна вчера сутринта колоездачка във Варна и избяга, съобщиха от МВР за Moreto.net. Инцидентът станал около 10.20 часа на кръстовището на булевард "Васил Левски" с "Дружба". 31-годишната жена решила да пресече платното за движение на пешеходна пътека, когато била пометена от автомобил.

Хемодиализата в България е на нивото от 80-е години на миналия век

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590046

Държавата забрави българските пациенти на хемодиализа. За една процедура на пациент у нас се плащат 144 лв., в които трябва да се включат транспорт, съдов достъп, имунизации, скъпоструващи медикаменти и заплати на персонала, който извършва хемодиализата. Средствата са крайно недостатъчни и за да компенсират недостига, българските лекари купуват най-евтините материали и купуват недостатъчно лекарства, които не покриват нуждите на болните. Това е и една от основните причини за високата смъртност сред пациентите на хемодиализа у нас, коментира в и...

Сеп Блатер претърпя операция, откриха му рак

https://www.24chasa.bg/sport/article/5632968

Сеп Блатер претърпя операция, откриха му ракБившият президент на Световната футболна федерация (ФИФА) Сеп Блатер е претърпял операция заради рак на кожата. Лекарите са отстранили част от лявото му ухо, съобщава вестник Блик. Операцията на 80-годишния Блатер е преминала в частна клиника в Цюрих. През ноември миналата година у Блатер бяха открити тези здравословни проблеми и няколко дни той

По $25 млрд. годишно за автономно шофиране

http://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/po-25-mlrd.-godishno-za-avtonomno-shofirane-6056088

Не си мислете, че две катастрофи (едната с фатален край), причинени вероятно от автопилота на Tesla ще спрат компаниите от това, което се очертава като неизбежното бъдеще: автономното шофиране.

Пуснаха телефони за сигнали към МВР и НАП по северното Черноморие

http://www.moreto.net/novini.php?n=325641

Телефони за сигнали към МВР и НАП бяха обявени от общия Междуведомствени координационен център, съобщиха от МВР за Moreto.net. Трите основни направления на работа на координационното звено са: съвместни патрули в курортните комплекси и крайбрежни зони на Варна; съвместни действия по отношение на контрола на работа на нощните заведения; изграждане на контролни фискални пунктове на територията на курортите в областите Варна и Добрич.

13 причини за уволнението на Вежди Рашидов

http://offnews.bg/news/n_1/n_632341.html

Още от първия си мандат като министър на културата Вежди Рашидов срещна яростни критики от културната гилдия и обществеността, не веднъж или два пъти призовавали за неговата оставка.  Последният, засега, от тези случаи се се развива и в момента, като много журналисти, творци и всякакви други хора поискаха той да напусне поста си на културен министър - или Бойко Борисов да му го отнеме - заради недопустим опит за натиск срещу журналист на БНТ. Скандалът придоби завършен вид и след като един от гостите в предаването на БНТ беше уволнен от подчинената на министъра Национална художествена галерия само ден след излъчването на критиките по адрес на държавата. Както споменахме, това не е първият скандал или провал на Рашидов ( нито първо случайно уволнение след критика ), заради който в някои държави министрите сами си подават оставките. OFFNews реши да ви припомни част от най-запомнящите се случаи: 1. Театрите на ръба на фалита . Още от самото началото на театралната реформа артистите изтъкнаха, че тя има своите забележки, но вместо с времето те да бъдат изгладени, постоянно нанасяните промени само задълбочиха кризата в културните институти . В резултат на това театрите ни бяха докарани до ръба на фалита няколко пъти , принудиха се на съкращения, компромиси с програмите си и затягане на коланите. Артистите продължиха да играят нездравословно дълги часове за смешни пари. На няколко пъти, когато положението ставаше непоносимо или нова поправка в системата им за финансиране и управление заплашваше да нанесе нови, още по-големи вреди - те с огромни усилия се опитваха да ги спрат и да закрепят положението на косъм. Така проблемите в театъра не бяха решение, ами бяха замразени до следващата криза. 2. Гибелта на паметниците на културата . Това е може би най-сериозният проблем, който не само не остава решен, ами отново целенасочено сякаш се задълбочава. Редица експерти и граждани през годините алармираха , че паметниците на културата в страната се рушат безвъзвратно, но реакциите на МК или бяха неадекватни, или изобщо отсъстваха. Няма да ми стигне мястото за хиперлинкове, в които да поместя всички подобни примери, но съм сигурен, че всеки един от вас може да се сети за цял куп сгради паметници на културата, които са бутнати или са пред събаряне. Какво стана със съборения затвор в Хасково ? Ами с тютюневия склад в Пловдив ? А рушащите се къщи на Фингов и с ягодите ? И т.н., и т.н.  На всичкото отгоре, вместо да засили Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) - единствената пречка пред ламтежите за имотите, той го орязва постоянно, а след което посочва, че институтът не функционира качествено и трябва да се закрие. Като така се стигна до ужасяващото решение всяка община сама да решава какво да прави с паметниците на културата си, което положи пътя за децентрализиран контрол и корупция. 3. Бутафорните реставрации . И тук примерите са много - крепостта в Перник, Цари Мали Град, Ларгото, Асеневци и т.н., и т.н. При тях отново се опира до НИНКН, който чрез директен натиск от страна на държавата или чрез внедрени "калинки" е използван за узаконяването на очевидно недостоверни и некачествени реставрации и консервации. Отново мненията на експертите в областта за случващото се у нас са отрицателни. И всичкото това се прави с евросредства, като много хора твърдят, че единствената цел е да се приберат част от сумите, които отиват покрай строежите на крепостите и др. археологически обекти. Най-лошото е, че от ЕС ни отпускат още около 600 милиона лв. , с които има планове да бъдат "пипнати" още много обекти, сред които Трапезица, Царевец, Перперикон,  Баба Вида  и др. 3. Ларгото . Огромният проект в сърцето на столицата заслужава отделна точка, въпреки че е част от предишната. Той лапна над 17 милиона лв. и превърна в бутафорна бетонна торта с камъчета и плочки голяма част от древните останки на Сердика. Други са обаче основанията ми за специалния коментар - две седмици след откриването си гордостта на Рашидов протече . Още малко след това пък няколко стъкла по един от куполите се спукаха , тук дори няма да споменавам грозните пейки , щото са бял кахър. Най-скандалното в цялата ситуация обаче се оказа, че министърът е бил предупреден, че ще стане така, но не е сторил нищо . 4. "Квадрат 500" . Самото му име е недоразумение, това първо. Следва изключителната му безидейност  и недовършеност и до ден днешен, които бяха надминати от признанието на фирмата изпълнител, че ремонтът на сградата за над 27 милиона лв. е пълен с гафове . Признание, дошло, след като мазилката в две от залите падна .  5. Провалът на музеите . След като откриха чисто нов музей и след като страната ни организира обиколка на тракийските ни съкровища в "Лувъра" и т.н., се твърдеше, че броят на хората, посетили музеите и галериите в страната ни ще скочи драстично. Все пак това бяха все усилия, за които държавата ни пръсна десетки милиони. Но не стана така. На всичкото отгоре броят на посетителите даже спадна рекордно . Можем да споменем и цялостния провал в управлението на музеите в страната, които ако не западат, в най-добрия случай стоят на едно и също равнище, без да се развиват с десетилетия, като по този начин губят публика. Към това не помагат и съкращенията и чистките в тях.  7. Надменното отношение към културните дейци . Помните ли хориста от "Йоан Кукузел" , който бе използван и захвърлен от Рашидов? Припомнете си го . Тук графата може да стане много дълга, затова ще оставя останалите примери настрана. 8. Скандалът с Класическата гимназия . Отново проблем, продължил с години, навредил на авторитета на едно от най-елитните училища в страната, разбил неговия учителски и ученически колектив и дори косвено отговорен за смъртта на един от преподавателите в училището. Липсата на визия за учебното заведение, воля за справянето с проблема веднъж и завинаги и желанието за усвояване на едни европейски средства отново оставя усещането, че в бъдеще ще чуем за НГДЕК. Бонус секция - моралното измерение. Тук влизат постъпки и изказвания на Рашидов, които го злепоставят като човек, заемащ най-високата културна длъжност в страната, но които де факто не може да бъдат претекст за уволнение. Въпрос на етични възгледи е след подобни случаи човек сам да подаде оставка или изобщо да не бъде избиран на подобен пост. 9. Министърът побойник . През 2001 г. Рашидов беше арестуван за побой над полицай пред Столичната община след спор за паркиране, заедно със своя колега Емил Додов. По онова време той бе общински съветник. 10. Измъкването на милионите си от КТБ . Сещате ли се как министърът седмици наред обикаля всички медии и заплашваше, че ще се самоубие , ако му изгорят над двата милиона, сложени в КТБ? Накрая той спря да обикаля медиите и се разбра, че все пак е успял да спаси вложените си с преференции пари от банката чрез цесия от Богомил Манчев . Малко е цинично повечето дейци на културата едвам да свързват двата края и да умират в бедност , но министърът им да се вайка, че са му изгърмели милионите. 11. Когато си милионер, но си купуваш алкохол с отстъпка . Става дума за времето, когато Орешарски се правеше, че управлява. Тогава ГЕРБ бойкотираше парламента, но Рашидов все пак отскачаше до стола на Народното събрание, за да си купи няколко бутилки намален алкохол.  12. Главен мултак на държавата . Мислим, че това видео от "пир по време на чума" в "гладните години" говори само за себе си. За незапознатите ще обясним: По повод на рождения си ден на 14 декември 1996 г. художникът награден от собственика на "Мултигруп", Илия Павлов, с титлата „главен мултак на републиката“. Към това принадлежи и цитатът на Рашидов: "По-добре мултак, отколкото калтак". 13. Другаруване с престъпници . Във връзка с горната точка ще отбележим, че доста хора, да не кажем повечето, приемат с недоверие личности, които не крият, че са имали приятелски отношения с Илия Павлов, Иво Карамански и др. субекти от родния подземен свят, смятани за мафиоти. Това, естествено, са само част от примерите, за които се сещаме, затова ще се радваме, ако в коментарите изтъкнете още гафове или провали на министъра, които да включим в нашия списък. Разбира се, ако беше съгласен с нас, Рашидов да си е подал оставката преди много време, затова остава един вариант - Борисов сам да му я поиска и да го уволни.  Оттам насетне ще е редно на поста да бъде сложен човек, който да срещне широкото обществено одобрение и най-вече одобрението на културната гилдия, който да е диалогичен, да си разбира от работата и да я изпълнява съвестно. Засега обаче всички имена, спрягани за заместници на Рашидов, които се появяват в пространството, са напълно неподходящи и без нужния авторитет. Не по-малка е и нуждата от реформа в самото Министерство на културата, чиито структура и персонал са закостенели още от времето на социализма. Не на последно място трябва да отбележим и нуждата от пълна ревизия на всички проекти, за които са отговорни МК под ръководството на Вежди Рашидов, и ако се разбере, че държавата е ощетена или е имало криминални прояви - да му бъде потърсена съдебна отговорност.

Европейска среща с балкански привкус: Ивица Дачич пя на Еди Рама

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590045

Сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич грабна микрофона по време на официалната вечеря с френския президент Франсоа Оланд в Париж и започна да пее. Това стана след като албанският премиер Еди Рама поиска Дачич да му изпее нещо за рождения му ден. Европейската среща в Париж придоби балкански привкус, след като с пълен глас Дачич изпя "О, Соле мио" и "Санта Лучия", а след това попита: Къде е оркестърът? Възмущението на Франсоа Оланд и Ангела ...

Британската лира има още накъде да поевтинява спрямо долара

http://www.investor.bg/novini/130/a/britanskata-lira-ima-oshte-nakyde-da-poevtiniava-spriamo-dolara-220470/

Goldman Sachs, Deutsche Bank и Citigroup са сред най-мечи настроените в прогнозите си за валутния курс на Великобритания

Фиксинг на БНБ, петък, 7 юли

http://econ.bg/Новини/Фиксинг-на-БНБ-петък-7-юли_l.a_i.725797_at.1.html

Валутните курсове на БНБ за петък, 8 юли, в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. на следващия ден, са: за ...

Петър ръгал жестоко с нож Борис пред магазин Атлиман в Китен

https://www.24chasa.bg/novini/article/5632937

Петър ръгал жестоко с нож Борис пред магазин Атлиман в КитенДнес в ОДМВР – Бургас е започнало разследване по досъдебно производство срещу неизвестен извършител, за това, че около 03.00 часа на тази нощ в гр. Китен, обл. Бургас, ул. „Атлиман”, пред супермаркет, като го намушкал с нож в областта на шията и гърдите, направил опит умишлено да умъртви непълнолетния Борис Минчев, като от деянието,

Цветанов се срещна с американския посланик Ерик Рубин

https://www.24chasa.bg/novini/article/5632954

Цветанов се срещна с американския посланик Ерик РубинПредседателя на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов проведе работна среща с посланика на Съединените американски щати (САЩ) у нас Ерик Рубин, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Срещата се проведе в Централата на ПП ГЕРБ и в нея участва още и заместник-посланикът на САЩ Мартина Стронг.

Строежът на "Струма" закъснява фатално за еврофинансирането

http://www.mediapool.bg/stroezhat-na-struma-zakasnyava-fatalno-za-evrofinansiraneto-news251405.html

Строителството на магистрала "Струма" закъснява фатално и има риск България да не я довърши до края на този програмен период и да загуби цялото европейско финансиране от над 1 млрд. лева. Това стана ясно от отговора на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова на въпрос на депутатите от Реформаторския блок Димитър Делчев и Настимир Ананиев. Алтернативата на дългия тунел през Кресненското дефиле ще е готова до края на годината, а обществената поръчка за късия тунел "Железница" ще бъде обявена отново в понеделник, каза Павлова. По думите й това означава, че "строителство преди края на 2017 г. – 2018 г. няма как да започне" за преминаването през дефилето. В началото на годината от Камарата на строителите предупредиха, че времето тече и срокът няма да бъде достатъчен обектът да се завърши през настоящия програмен период, ако фирмите не бъдат избрани през тази година. Това е отлагане на срока за взимане на решение с повече от година. Първоначално Павлова обещаваше, че решението ще е ясно още до края на 2015 г. Сега тя припомни, че обединението "Лот 3.2 Проект", в което участват "Пътпроект- 2000" ООД, "Биас – М" ЕООД, "Геотехника – АБС" ООД, "Бондис" ООД и "Свеко Енергопроект" АД, проектира алтернативното трасе на участъка през Кресненското дефиле. Предвижда се да бъдат изготвени 4 варианта. Те ще се придържат максимално към съществуващото трасе в дефилето. Преминаването ще е решено със система от къси тунели и виадукти. Министърът изрази надежда до края на годината предложенията да се анализират, да се направи оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и да се проведат обществените обсъждания и да се получи одобрение от Европейската комисия (ЕК). Промяната на дългия 15-километров тунел с къси тунели и виадукти започна по времето на служебното правителство на Георги Близнашки през 2014 г. Това стана след като строителният бранш предупреди за опасностите от изграждането на такова сложно и скъпо съоръжение през една от най-земетръсните зони у нас. Още от миналото лято Европейската комисия с нетърпение очаква предложението на правителството за новия алтернативен вариант, по думите на чиновник в Брюксел. Рестарт на поръчката за тунел "Железница" В понеделник ще бъде рестартирана спряната обществената поръчка за тунела при село Железница, съобщи още министър Павлова. Процедурата за изграждане на близо 2-километровия тунел с прогнозна цена от 250 млн. лв. временно беше спряна заради обжалването й в съда от фирма, която няма нищо общо със строителния бранш. Върховният административен съд се е произнесъл окончателно в полза на пътната агенция и няма пречка търгът да продължи, каза Павлова. Срокът за кандидатстване ще бъде удължен със срока, за който търгът беше спрян, което означава до края на август. Очакванията са през есента да има избран изпълнител, ако няма обжалвания, каза Павлова. Все още не е започнал строежът на участъците с избрани изпълнители Бави се строителството и на наземните участъци през Кресненското дефиле, като причината е в отчуждителните процедури, стана ясно от отговора на министър Павлова. За отсечката от Благоевград до Крупник работният проект вече е готов и в момента тече съгласувателна процедура, каза Павлова. За другия участък от Кресна до Сандански проект няма, защото все още не е избран изпълнителя на тунела при Железница, който е част от това трасе. За редица терени се водят съдебни дела, някои от които са насрочени за следващата година. За това за да не се бави строителството ще се издават частични разрешения за строеж на магистралата, стана ясно от изказването на Павлова.

Отлагат за септември закона на Кунева, екипът й ще работи лятото

https://www.24chasa.bg/novini/article/5632936

Отлагат за септември закона на Кунева, екипът й ще работи лятотоЗаради Брекзит може да поемем председателството на ЕС още от началото на 2018 г. Екипът ми е готов да работи и през август, за да мине антикорупционният закон и на второ четене, обяви вицепремиерът Меглена Кунева. Проверка на “24 часа” сред управляващото мнозинство обаче показа, че приемането на закона преди лятната ваканция е невъзможно,

Решетки за наркотрафикант от Иран, внесъл 200 кг хероин в доматено пюре

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590043

Прокуратурата в Ямбол наложи постоянен арест на иранския гражданин Амирреза Какванд, заловен с рекордни близо 200 килограма хероин на ГКПП Лесово. Чужденецът бе задържан в сряда, след като в товарния автомобил, който управлявал, митническите инспектори откриха хероин за над 18 милиона лева, скрит в доматено пюре. Крайната дестинация на пратката е била Холандия. Решението на окръжните магистрати подлежи на обжалване в Апелативния съд в Бургас.    ...

17-годишно момче наръга друго на 15 г.

http://offnews.bg/news/n_1/n_632396.html

Момче на 15 години от София е в болница в Бургас, след като 17-годишен младеж го намушкал в Китен, предаде "Дарик". Двамата са приятели, отишли заедно на летен лагер. Те обаче се скарали и се сбили и единият извадил нож, който забил в гърба на опонента си и във врата. Не е ясно за какво е била кавгата. Раненият бил откаран незабавно в бургаската многопрофилна болница. Опериран е и в момента лекарите се опитват да стабилизират състоянието му. Все още животът му е в опасност.

Как можем да сигнализираме за нередности в курортите

http://www.cross.bg/rabota-tzentur-varna-1513902.html

/КРОСС/От Областната дирекция на полицията обявиха директните телефони, на които гражданите могат да подават сигнали до Междуведомствения координационен център за съвместна работа на МВР и НАП по Северното Черноморие. За нередности може да се сигнализира на 052/652 036 и 0884 099 923. В края на изминалата седмица, главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов откри Междуведомствения координационен център за съвместна работа на МВР и НАП по Северното Черноморие, който се помещава в сградата на Областна дирекция на МВР - Варна. Смисълът на координационния център е да подпомага дейността на всички органи, които имат контролни функции във връзка с туристическия сезон. Трите основни направления на работа на координационното звено са съвместни патрули в курортните комплекси и крайбрежни зони на Варна, съвместни действия по отношение на контрола на работа на нощните заведения и изграждане на контролни фискални пунктове на територията на курортите в областите Варна и Добрич.  

Оправдаха Христо Бисеров и на втора инстанция

http://www.moreto.net/novini.php?n=325662

Тричленен състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Снежана Душкова и членове Надежда Трифонова и Иван Стойчев се произнесе по делото срещу Христо Бисеров, бивш заместник-председател на 42-то Народно събрание. Магистратите от САС потвърждават изцяло присъдата на Софийския градски съд.

Броят на мотивираните от омраза престъпления във Великобритания нараснал след Брекзит

http://www.mediapool.bg/broyat-na-motiviranite-ot-omraza-prestapleniya-vav-velikobritaniya-narasnal-sled-brekzit-news251404.html

Броят на престъпленията, чийто основен мотив е омразата към различния, е нараснал с 42 пъти, съобщиха полицейски началници, цитирани от Ройтерс. През двете седмици от 16 юни до края на месеца са били регистрирани 3076 престъпления от омраза или с 915 повече в сравнение със същия период на миналата година. "Вече има ясни признаци за повишаване на сигналите за мотивирани от омраза престъпления в страната. През последните седмици е имало рязко нарастване на броя им", заяви Марк Хамилтън, говорител на Националния съвет на британските полицейски началници. "Това е неприемливо и подкопава разнообразието и толерантността.", добави той. Пикът на престъпленията от омраза е бил на 25 юни, когато в цяла Великобритания са били подадени 289 сигнала. Оттогава спадат. Най-честите нарушения са тормоз, нападения и други прояви на насилие. Премиерът в оставка Дейвид Камерън се ангажира да вземе мерки срещу престъпленията от омраза и повдигна въпросът на среща на лидерите на ЕС в Брюксел, припомня Ройтерс.

72 часа арест за Петър, намушкал с нож 15-годишен в Китен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590042

17-годишният Петър Р. е задържания за опита за убийство на младеж на летен лагер в залива Атлиман край Китен. Окръжната прокуратура в Бургас вече му повдигна обвинение по чл. 115 от НК, който предвижда от 10 до 20 години затвор. Въоръжен с хладно оръжие в четвъртък вечерта младежът нападнал 15-годишния Борис Минчев от София и го пронизал с острието в гърдите, гърба и шията. Раненият е откаран незабавно в бургаската болница. Приет е в реанимацията и му е направена спешна операция. Лекари се борят за живота му. В хода на проведеното разследване,...

Издирват възрастна жена от София, в неизвестност от 17 юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/5632932

Издирват възрастна жена от София, в неизвестност от 17 юни
Столичното Пето РУ издирва 84 годишната Йорданка Котева от София. Тя напуснала дома си на 17 юни сутринта и оттогава е в неизвестност. Йорданка е висока около 160 см, с дълго до раменете прошарена коса. Била е облечена с тъмно синя пола, тъмно синя блуза с къс ръкав и обута с черни обувки. Носи очила.

Къща горя в село край Благоевград

https://www.actualno.com/blagoevgrad/kyshta-gorja-v-selo-kraj-blagoevgrad-news_549738.html

Покривът на двуетажна къща изгоря днес след обяд в село край Благоевград, няма пострадали. В 18 ч. днес е получен сигнал за горящи дърва, складирани до стените на къща в с. Падеш. Докато огнеборците изминат 15-те километра до селото, огънят обхванал и покрива, който изгоря. Пристигна и втори противопожарен автомобил, който се включи в гасенето и разчистване на отломките. До пристигането на пожарните, а и след това местните хора гасяха кой както може. Според тях първо се запалил покрива, а пад

ДСБ преизбира председателя си след седмица

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/07/08/2792431_dsb_preizbira_predsedatelia_si_sled_sedmica/?ref=rss


Изборът на председател ДСБ е в дневния ред на националното събрание на партията, което ще е на 16 юли в Боровец. До момента сегашният председател Радан Кънев е единствената номинация. Кънев коментира пред "Дневник", че очаква до края на седмица да има конкурент.

Делегатите ще са 700, а в дневния ред освен доклад на председателя и дискусия е предвиден избор на Национално ръководство и Вътрешно партиен арбитраж. Националното ръководство се състои от между 7 и 12 души, по устава. В...

Може ли наистина да се копират кредитни карти от разстояние

https://www.24chasa.bg/novini/article/5632919

Може ли наистина да се копират кредитни карти от разстояниеМиналия месец за пореден път се появи новина за устройство, продавано в интернет, което е в състояние да клонира данните от 15 банкови карти в секунда, намирайки се на разстояние 8 сантиметра от тях. И въпреки че това разстояние не изглежда голямо, в претъпкано метро да речем, това би могло да е възможно. Именно поради тази причина от kaldata.

Оборотът при търговията на дребно нараства

http://econ.bg/Новини/Оборотът-при-търговията-на-дребно-нараства_l.a_i.725795_at.1.html

Оборотът в търговията на дребно се повишава с 0,2 на сто през месец май спрямо предходния април, съобщават от Националния статистически институт...

Лукарски назначил петима в управата на неработещо летище

http://www.cross.bg/lykarski-letishte-bileti-1513901.html

/КРОСС/Министърът на икономиката Божидар Лукарски е увеличил състава на съвета на директорите на неработещото летище в Стара Загора на петима души, докато щатните служители там са само трима. Това се разбра от въпроса на депутата от БСП Георги Гьоков към министъра, зададен по време на парламентарния контрол. По сведения на депутата новите членове на ръководството са съпартийци на Лукарски. Министърът потвърди за увеличението на борда на летището. Той обясни, че промяната е наложителна, защото там ще се развива нова индустриална зона - проект, за който, по думите му, първо е необходимо да бъде разгърнат ръководният орган, а не щатът. Лукарски каза, че заради липсата на лиценз за летище дружеството се занимава с продажба на билети и с отдаване под наем на пистата за складиране и за селскостопански изложения. "Има интерес от чужди инвеститори, включително китайци, които няма да се срещат с чистачките и с хората, които продават билети, а с ръководството, което трябва да е в по-тежък състав", поясни той. И увери, че всички членове на съвета на директорите са хора с опит в привличането на инвестициите, управлението на проекти и финансовия контрол.

Иззеха ментета за 57 000 лева на "Златни пясъци"

http://www.moreto.net/novini.php?n=325642

Стоки ментета на стойност 57 000 лева са иззети от курорта "Златни пясъци", съобщиха от МВР за Moreto.net. Служители на икономическа полиция са били в курорта на 7 юли. Проверени са различни търговски обекти, като в три от тях са установени чанти, портмонета и колани на различни търговски марки без необходимата документация за изрично съгласие от страна на притежателя на съответните марки.

Новият закон за концесиите разбуни духовете в парламента

http://www.mediapool.bg/noviyat-zakon-za-kontsesiite-razbuni-duhovete-v-parlamenta-news251403.html

Порой от критики изляха БСП, АБВ и "Атака" върху проекта на нов закон за концесиите при гласуването му на първо четене в пленарна зала, но въпреки това той бе одобрен с подкрепата на 75 депутати, 38 бяха "против" и 27 се въздържаха. Най-разгорещените дискусии бяха относно "вечните концесии", макар последно вариантът на проектозакона да въвежда лимит до 50 години за отдаването на публична собственост за частно управление. Друг дискутиран въпрос бе авторството на проектодокумента, който се оказа писан от адвокатска кантора, на която е платено за това, както и икономическата му обосновка и анализите за влиянието му. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров не пропусна да яхне любимата си теза за колониализма на чуждите компании у нас, които ползват публични ресурси на концесия. "Това е вреден за България закон. Кабинетът да си върне 85 000 лв., които е дал на адвокатска кантора „Бузева и партньори“ за изготвянето му и да ги дари за животоспасяващи операции", заяви по време на дебатите Сидеров. Според него "модерен закон за концесия“ е оксиморон, тъй като "концесията е инструмент на колониалното завладяване на света". Той за пореден път заяви, че печалбите, които са изнесени от България о чужди фирми, се изчисляват на близо 10 млрд. лв., но не каза как е сметнато това. Янаки Стоилов от БСП също му влезе в тона и заяви, че новият закон няма да прекрати продължителните практики за "присвояване на природни и обществени богатства и ограбване на българския народ". Толкова се разширява предмета на концесиите за услуги, че вече ще бъде възможно прехвърляне на типични публични дейности, заяви социалистът. "Няма дейност, включително събирането на общински такси, която да не може да се концесионира”, каза той. Според него в предлаганото в закона публично-частното партньорство държавата отново се третира като втора категория собственик. Румен Гечев от БСП също повдигна въпроса с адвокатската кантора, писала проектозакона, и попита дали това означава, че юристите, които работят в Министерския съвет и другите правителствени институции са неквалифицирани. "Знаете ли, че има Институт по правото в БАН, Юридически факултет в СУ и УНСС. Не е ли редно българската държава да финансира тези институции, където работят високо квалифицирани специалисти?”, възмути се депутатът. В отговор вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев посочи, че има и други примери на закони, които не са разработени от експерти от държавната администрация. Добра практика е към експертите на администрацията да се добавят и външни експерти, лоша практика е, когато български закони се пишат от други държави, отговори той на упреците на опозицията. Според Гечев обаче този проектозакон дори не е трябвало да бъде допуснат в пленарна зала, тъй като няма анализ на въздействието върху българската икономика. С механизмите състезателен диалог и състезателна процедура с договаряне лесно може да улесни избора на министри и кметове на близки до тях концесионери при липсата на контрол, смята още Гечев. От АБВ обявиха, че се въздържат да подкрепят законопроекта на първо четена, тъй като предлаганите текстове можело да доведат до насърчаване на корупцията. Според техния народен представител Иван Иванов сроковете за обществено обсъждане на текстовете са били крайно недостатъчни за провеждането на дебат и събирането на достатъчен брой становища. “ В случая не само краткият срок обаче е притеснителен, защото запознавайки се с проекта на закона, отчитаме че голяма част от текстовете в него не са добре аргументирани и създават предпоставки за ощетяване на държавния интерес. На мнение сме, че тези спорни и съмнителни текстове трябва да отпаднат, тъй като са неизгодни за държавата, бизнеса и преди всичко за обществото“, каза Иванов. Като такива той посочи предложението концесионерът да се освободи от плащане при концесии за услуги, както и заложените предпоставки за безсрочен и цялостен контрол на частни лица върху управлението на публичните ресурси и имоти. Според депутата на АБВ проблемно е и предложението да се предоставят неограничени права на концесионера и върху прилежащите територии и публични мрежи на техническата инфраструктура, както и разписаното в текстовете право да се даде възможност концесионерът да е дружество с участието на държавата или общината, а това дружество да се разпорежда с публично имущество. "Което означава, че оперативният риск се прехвърля частично обратно върху публичния орган. Този текст е в противоречие с Директивата за концесиите, съгласно която концесионерите получават приходите от експлоатацията на обекта на концесия и носят оперативния риск“, заяви Иванов. Той изрази готовността на АБВ да се включи в работните групи между първо и второ гласуване с конкретни предложения по законопроекта. В документа се предвиждат концесии за строителство или ползване на услуги, както и концесии за ползване на държавна или общинска собственост. Вече ще има възможност и общината или държавата да плаща на концесионери за извършвани от тях публични или социални услуги. Концесии за над 5.22 мрд. евро ще са трансгранични и ще се оценява и ефектът им извън България. Търсенето на концесионери ще се води от общините или от отделните ведомство, на решенията да това ще трябва да се одобряват предварително съответно от градския съвет или от Министерския съвет. Народното събрание ще се произнася в случаите, когато частна фирма иска да управлява инфраструктурен обект за повече от 50 години. Общинските концесии за над 25 години пък ще се считат за одобрени, ако са подкрепени от 2/3 от съответния общински съвет. Законопроектът не дава нови възможности за отдаване на концесии в сравнение със стария, коментира в пленарна зала Томислав Дончев. При сроковете има резервиращи механизми, че със срока няма да се злоупотребява. Законопроектът отваря нови възможности на публично-частното партньорство и може да доведе и до нови инвестиции особено в публична инфраструктура, които държавата не може да осигури, смята вицепремиерът. Данаил Кирилов (ГЕРБ) обясни, че задължително публичният съдружник ще има блокираща квота и ще може да блокира всички решения. Законопроектът е разработен в съответствие с изискванията за прилагане на европейски директиви, отбеляза той. С новия законопроект се отменят старият Закон за концесиите и Законът за публично-частното партньорство.

Габи Петрова, която отпадна на Евро 2016: Кога ще ми се случи нещо хубаво?

https://www.24chasa.bg/sport/article/5632916

Габи Петрова, която отпадна на Евро 2016: Кога ще ми се случи нещо хубаво?Спортист номер 1 на България за 2015 г. Габриела Петрова не сдържа емоциите си след неочакваното отпадане в квалификациите на троен скок на европейското първенство по лека атлетика в Амстердам. Българката записа само един успешен опит, но резултатът от 13,46 метра се оказа недостатъчен за място във финала на дисциплината.

Ембака с по-тежко обвинение за убийство по хулигански подбуди

https://www.24chasa.bg/novini/article/5632892

Ембака с по-тежко обвинение за убийство по хулигански подбудиЕмил Първанов-Ембака, който от 8 месеца е в ареста с обвинение за умишлено убийство на легионера Николай Чивиев, в събота трябваше да бъде пуснат на свобода. На 9 юли изтича 8-месечният срок, в който по закон обвиняемият може да е с мярка за неотклонение "задържане под стража", по досегашното обвинение. На 26 юни м.г.

Лекарствата за военноинвалидите с над 50% неработоспособност, се поемат от Касата

http://www.cross.bg/zabolyavaniya-lekarstva-hronichnite-1513900.html

/КРОСС/Изцяло безплатни ще са лекарствата за военноинвалидите с 50 и повече процента намалена работоспособност. Разходите ще се поемат изцяло от държавния бюджет. Това става ясно от нов нормативен акт, публикуван на страницата на МЗ за обществено обсъждане, съобщи zdrave.net. Досегашната наредба, която се отменя, постановяваше те да заплащат 25% от стойността на медикаментите си. Военноинвалидите с до 50% намалена работоспособност пък ще продължават да плащат половината от цената на своите лекарства, освен ако касата не поема по-голям процент от тях - както и досега. Също както и досега, средствата за лекарствата на военноинвалидите ще се превеждат от Агенцията за социално подпомагане на НЗОК, която на свой ред ще ги превежда на аптеките, които имат договор с нея и отпускат лекарства за военноинвалиди. Рецепти за такива лекарства могат да изписват само лекари и зъболекари, сключили договор с касата, пише и в новата наредба. Количеството на изписаните лекарства при лечение на острите заболявания е за не повече от 10 дни, а за хроничните - за не повече от 30 дни. При хроничните заболявания срокът от 30 дни може да бъде превишен, ако изискването за ненарушаване на целостта на опаковката и определената дневна доза не позволяват да бъде спазен, гласят още новите-стари текстове. Рецептите имат срок на валидност до 15 календарни дни от датата на издаване - за острите заболявания, и до 30 дни - за хроничните заболявания.  

Ембака с по-тежко обвинение за убийство по хулигански подбуди

https://www.24chasa.bg/region/article/5632892

Ембака с по-тежко обвинение за убийство по хулигански подбудиЕмил Първанов-Ембака, който от 8 месеца е в ареста с обвинение за умишлено убийство на легионера Николай Чивиев, в събота трябваше да бъде пуснат на свобода. На 9 юли изтича 8-месечният срок, в който по закон обвиняемият може да е с мярка за неотклонение "задържане под стража", по досегашното обвинение. На 26 юни м.г.

Регистрираха за първи път отрицателен естествен прираст на населението в ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=325658

За първи път в ЕС беше регистриран отрицателен естествен прираст на населението – ражданията миналата година са били 5,1 млн., докато починалите са 5,2 млн., посочва европейската статистическа служба „Евростат”. Запазва се наблюдаваната от няколко години тенденция раждаемостта в държави като Ирландия, Франция, Великобритания и Швеция да е най-висока в ЕС и да надхвърля равнището на смъртността.

БДЖ временно отменя летните влакове между София и Солун

https://www.actualno.com/society/bdj-vremenno-otmenja-letnite-vlakove-mejdu-sofija-i-solun-news_549734.html

Заради стачка на гръцките железници БДЖ отменя летните влакове между София и Солун през тази седмица. Отпада международният влак, който по разписание трябва да замине за южната ни съседка днес в 23.55 ч. Няма да се движи и неделният влак от Солун до София, който тръгва в 23.10 ч. Ежедневните влакове между България и Гърция пък ще пътуват само между София и Кулата. От БДЖ съобщиха, че ще възстановяват сумите на всички пътници, които са си закупили билети предварително.    

Порошенко: Можем да покажем на НАТО как да воюва с Русия

https://www.actualno.com/europe/poroshenko-mojem-da-pokajem-na-nato-kak-da-vouva-s-rusija-news_549736.html

Президентът Петро Порошенко заявява в статия във в. „Уолстрийт джърнъл”, че украинската армия има практически опит във воденето на бой със съвременната руска армия, който Киев може да сподели със страните от НАТО. Според Порошенко, „само задълбочаването на партньорството между НАТО и Украйна ще допринесе за стабилността в Украйна, в Източна Европа, черноморския и трансатлантическия регион като цяло”. Като военни успехи на Украйна Порошенко изброява създаването на няколк

Край президентския дворец в Южен Судан е избухнала стрелба

https://www.actualno.com/africa/kraj-prezidentskija-dvorec-v-ujen-sudan-e-izbuhnala-strelba-news_549737.html

Край президентския дворец в столицата на Южен Судан в петък е избухнала стрелба, предава репортер на AFP. Държавният глава на африканската страна Салва Киир и неговият заместник са се готвели за обръщение към медиите, когато извън сградата се е чула спорадична стрелба от огнестрелно оръжие и артилерия, продължила около 30 минути. „Това, което се случва отвън, е нещо, което не можем да ви обясним“, е заявил президентът на страната Киир.

Над 25 кораба участват в националното военноморско учение „Бриз 2016“

https://www.24chasa.bg/novini/article/5632842

Над 25 кораба участват в националното военноморско учение „Бриз 2016“Започва националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2016“ , което ще се проведе от 8 до 17 юли, съобщиха от пресцентъра на военното ведомство. В него ще участват над 25 кораба и над 1700 военнослужещи от военноморските сили на България, Гърция, Румъния, Турция и САЩ, в това число и три кораба от Втора постоянна група противоминни

Французите откраднаха викингското Huh на Исландия (СНИМКИ/ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590039

Исландия може и да отпадна от Европейското първенство, но остави своята следа във Франция, пише Gong.bg. Освен с резултатите исландците ще бъдат запомнени и с поздрава, който феновете им използваха по време на мачовете, а именно викингското "Huh". Страховитото викингско "Huh" на Исландия (ВИДЕО) След класирането си на финала ...

Лято е: Министър докладва в празен парламент

http://offnews.bg/news/n_1/n_632395.html

За национален рекорд се бори настоящият парламент. Днес по време на парламентарния контрол министърът на туризма Николина Ангелкова трябваше да отговори на депутатски въпрос в празна зала. Уморени от много работа (в петък и четвъртък), депутатите не можаха да дочакат края на парламентарния контрол и към 13 часа парламентът беше празен. Ангелкова отговаряше чинно на своя въпрос без никой да се интересува от това. В залата я слушаха 7-8 депутати, от управляващата коалиция – нито един. Ни ГЕРБ, ни реформатор, ни патриот. Възмутен, написа това във „Фейсбук“ независимият депутат Георги Кадиев и заключи: „Лято е“. А в тон летните своеволия, зарадвал се на ситуацията случаен гражданин попита: „Ще попитате ли Ангелкова има ли друга разрешена дейност сред природата, освен да строя? Благодаря.“

50% увеличение на заплатите в столичния градски транспорт?

http://www.cross.bg/leva-yvelichenie-zaplatite-1513899.html

/КРОСС/Вече месец столичани плащат за еднократно пътуване по 1,60лв. Негодуванието на софиянци и споровете между политическите сили в местния парламент по темата като че ли отшумяха, а от Центъра за градска мобилност се хвалят как се е повишил интересът към абонаментните карти. След въвеждането на новата цена на пътния документ обаче се заговори и за повишение на заплатите на служителите в сектора. Въпреки че все още не са седнали на масата за преговори, синдикати и представители на дружествата, очакванията са, че профсъюзите могат да поискат и 50% увеличение на месечното възнаграждение на работещите в столичния електро- и автотранспорт. Пред Дарик Мария Георгиева от КНСБ потвърди, че все още не са започнали същинските разговори. „Въпросът е да се оцени по достойнство заплащането на труда на водачите в градския транспорт - в рамките на разумното и възможното. Очакваме разчетите" - коментира синдикалистът. По думите й това няма нищо общо с повишаването на цената на билета: "Ние като синдикати никога не сме пледирали за увеличение на билетите за софиянци. На нас ни се плаща на километър пробег, така че нищо общо нямаме с билетите. Парите за евентуалното повишение на заплатите могат да дойдат от икономии, от това, че имаме незаети бройки". На въпрос каква е средната заплата на един работещ в градския транспорт в София, тя обясни: „Зависи от положения извънреден труд и изпълнението на плана

Броени дни до старта на Международния балетен конкурс във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=325660

27-то издание на Международния балетен конкурс във Варна започва на 15 юли. 155 състезатели от 35 държави ще се надпреварват за наградите на първото в света и най-трудно състезание, наричано с право Балетна Олимпиада, научи Moreto.

17-годишен намушка приятел с нож след скандал

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590037

15-годишно момче от София бе прието по спешност в бургаската болница, след като бе намушкано с нож при скандал в Китен. Това съобщиха за Дарик от здравното заведение. Конфликтът се разразил вчера. Тийнейджърът бил на летен лагер заедно със свой 17-годишен приятел, също от София. Двамата се скарали. Наръгаха любопитен тийнейджър Все още не е ясно какво е отключило агресията. Внезапно единият от младежите извадил нож и забил острието във гърба на опонента си. Последвал ...

Президентът иска повече присъствие на НАТО в Черно море

http://offnews.bg/news/n_1/n_632393.html

"Ще изразим своята загриженост по отношение на нарушения баланс в региона и от ускорената милитаризация на Крим от страна на Руската федерация. Ще заявим много ясно, че НАТО трябва да демонстрира ангажимент към сигурността на държавите членки от Черноморския басейн и очакваме да бъде признато стратегическото значение на Черно море за сигурността на страните членки на НАТО от региона". Това заяви Росен Плевнелиев преди срещата на страните членки на НАТО във Варшава, като добави: "Южният и източният фланг на НАТО не трябва да бъдат пренебрегвани. Настояваме за по-засилено присъствие, за по-добра координация, за повече съвместни учения и за подобряване на националния отбранителен капацитет и на този напартньорите от НАТО. От присъединяването си към НАТО страната ни последователно се застъпва за по-силно присъствие на Алианса в Черно море." Като принос към общата сигурност на всички съюзници от НАТО се очаква лидерите да утвърдят разполагането на четири многонационални батальона в Прибалтика и в Полша на ротационен принцип и да обсъдят формирането на многонационална бригада в Румъния. "Тези формирования имат изцяло отбранителен характер, показват солидарността към държавите, които се чувстват заплашени и показват способността на Алианса да защити всяка страна членка", подчерта Плевнелиев.  Държавните и правителствени ръководители от Алианса ще утвърдят също така решения за подобряване на устойчивостта срещу заплахи в киберпространството, както и в отговор на актуални предизвикателства като хибридни и терористични заплахи.  Алиансът ще подкрепи и международните усилия за борба с трафика на хора и нелегалната миграция в Средиземно и Егейско море. "Внимателно трябва да следим и да не допускаме създаването на алтернативни миграционни маршрути. Ако това се случи, включително в Черноморския басейн, ще настояваме НАТО и ЕС да реагират с операция, сходна по своите ефективност и мащаб с тази в Средиземно и в Егейско море", каза президентът. България има принципна и категорична позиция относно действията на Руската федерация в Крим, посочи още президентът Росен Плевнелиев. 

23 млрд. долара са замразени в британски фондове за имоти

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/23-mlrd-dolara-sa-zamrazeni-v-britanski-fondove-za-imoti-220457/

Мениджърите спират изплащанията, преди да изгубят ликвидност, с цел да управляват по-добре продажбения процес

Трети мост на Дунав може да бъде построен чрез концесия

http://econ.bg/Новини/Трети-мост-на-Дунав-може-да-бъде-построен-чрез-концесия_l.a_i.725794_at.1.html

България има нужда от трети мост над река Дунав при Силистра, но нямаме ресурс да го построим. Това заяви Томислав Дончев по време на дебатите за...

Кръстосаното донорство влиза в парламента наесен

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5632771

Кръстосаното донорство влиза в парламента наесенПроф. Емил Паскалев: Наши пациенти живеят по 30 г. с трансплантиран бъбрек, това е най-доброто лечение на необратимите бъбречни увреждания. Готови сме с предложението за регламентиране на кръстосаното донорство, надяваме се още през септември то да бъде внесено в парламента, каза д-р Марияна Симеонова,

ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти

http://www.cross.bg/georgi-vasil-hristo-1513898.html

Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването. Планираните изключвания ще бъдат осъществени, както следва: София - град Във връзка с извършване на оперативни превключвания за подготовка на планирани дейности в електроразпределителната мрежа на територията на град София, за периода 11-17 юли 2016 г. включително, са възможни краткотрайни смущения на електрозахранването с продължителност до 5 минути в интервала от 02:00 ч до 05:00 ч. Община Витоша     На 11.07.2016 г. /09:30 - 16:00 ч./ - София Захари Зограф 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 34а, 35, 36, 37, 37а, 39, 39а, 40, 41, 42, 43, 43а, 44, 45, 46, 47, 48, 50, 51, 52, 53а, 54, 58, 35, 47 На 12.07.2016 г. /09:00 - 16:00 ч./ - София 304-та /Драгалевци/ 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 5; 305-та /Драгалевци/ 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9; 306-та /Драгалевци/ 7; 313-та /Драгалевци/ 88; 322-ра /Драгалевци/ 10, 11 Стр.Табло, 13, 15, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9; 323-та /Драгалевци/ 10, 14, 16, 18, 2, 20, 24, 3, 6, 7, 8; 324-та /Драгалевци/ 1, 14, 3, 4, 5, 6, 7, 10, 2, 7 В

Видео: Другите новини

http://www.dnevnik.bg/video/2016/07/08/2792584_video_drugite_novini/?ref=rss


Уеб новините на БНТ вече са с нова концепция и име. Рубриката "Другите новини" замени "Новините в 100 секунди".

Ето и акцентите от емисията в 17 часа:

Ком - Емине за три дни!
Велопоход в София на "Критична маса" - Не пречим на движението, ние сме движението!

Започнаха експерименталните доставки с роботи в европейски градове.

Екип от Чикаго ще строи къща от 3D принтирани панели.

Издигат градините на Семирамида пред "Ал.Невски". ...

Танцьорка от "Шоуто на Слави": След Брекзит станаха още по-агресивни към българите

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5632812

Танцьорка от "Шоуто на Слави": След Брекзит станаха още по-агресивни към българите- Моника, след референдума за излизане на Великобритания от ЕС, промени ли се нещо? Казват, че отношението към българите е още по-лошо. - За мен отношението в Англия към чужденците е лошо още преди провеждането на референдума. Особено рестриктивно е към българи и румънци. Тук банковата сметка е условие, за да работиш.

Митрополит Антоний: Защо е тази злоба към Вежди Рашидов

https://www.24chasa.bg/novini/article/5632821

Митрополит Антоний: Защо е тази злоба към Вежди РашидовЗападно- и Средноевропейският църковен водач на Българската православна църква публикува в социалните мрежи тази своя позиция, несъгласен от начина, по който е атакуван културният министър Учуден съм от злобата и завистта, които се изсипват в някаква кампания тези дни върху един български творец и държавник,

Учителите искат разяснителна кампания за реформата в образованието

http://www.moreto.net/novini.php?n=325632

90% от учителите в България искат провеждане на специални обучения и разяснения във връзка с реформите в образованието. Това сочат данните от прочуване на Галъп интернешънъл, направено чрез телефонен сондаж сред учителите. Преподавателите настояват разяснения да се провеждат и сред родители и ученици.

Местан: И ГЕРБ е чужда дума като ДОСТ, да я забраним и нея?

http://offnews.bg/news/n_1/n_632390.html

"И ГЕРБ е чужда дума. Означава ли, че не трябва да бъде регистрирана или забранена. Ако няма проблем за ГЕРБ, защо има проблем за ДОСТ", заяви лидерът на ДОСТ Лютви Местан във връзка с аргументацията на съда за отказа на регистрация на партията му, предаде "Дарик". Според него това е ограничение на конституционното право и дискриминация. Мотивът на съдията бе, че думата "дост" всъщност е "приятел" на турски. „Дори да приемем, че абревиатурата ДОСТ образува такава дума, искам да припомня, че тази дума е част от лексикалната система на българския книжовен език. Неслучайно съдията се позовава на българския тълковен речник, а не на турския и индийския. По този начин тя отрича собствената си теза", коментира Местан. По думите му ДОСТ е част от българския тълковен речник, каквато част са и думите демокрация, политика, министър, институция, партия, чорба, яхния, тюрлюгювеч. Той изтъкна, че много партии у нас носят имена или абревиатури с чужд произход като ГЕРБ и "Атака". Що се отнася до констатацията на съда, че ПП ДОСТ е етническа, като друг мотив за отказа да бъде регистрирана, Лютви Местан посочи, че членската маса на всяка една от близо 400-те партии в България е с преобладаващ един етнос. „Означава ли това, че всички тези партии са етнически? Турците в България второ качество хора ли са?", попита лидерът на ДОСТ.

Мъжът, скочил от сграда във Враца, бил увлечен по исляма

https://www.24chasa.bg/region/article/5632734

Мъжът, скочил от сграда във Враца, бил увлечен по ислямаМлад мъж загина на място след падане от високо във врачанския кв. Дъбника днес по обед. 29-годишния Георги Илиев живеел на 4-ия етаж в 7-етажния 13-и блок, но не е ясно от каква височина е полетял. Разследването тепърва ще изяснява дали мъжът сам е решил да сложи край на живота си или има чужда намеса в смъртта му.

Лелка обижда децата на "малоумни" и "дебели", започва проверка на детската градина

http://offnews.bg/news/n_1/n_632392.html

Регионалният инспекторат по образование към Столична община ще проверява дейността на директорката на 41 ОДЗ в кв. „Връбница“ заради лелката, която сипе обиди по децата. Запис на майка, чието дете посещава детската градина, показва как лелка говори обидни думи на малките. Сред епитетите, които използват лелите спрямо децата, са: „Ти малоумна ли си?”, „Ти си като цял толуп”, „Абе, и ти си некадърен, бе!”, „Айде, ма, Стела, толкова си дебела, че не можеш да се пребиеш, бе?”, „Откога си тук, а не можеш да си обуеш пантофите на тези дебели краци!” - съобщава Нова телевизия. Майката решила да направи запис, след като видяла, че детето й започва да се държи агресивно, нервно и да си гризе ноктите. Сложила в панталонките му записващо устройство и обидите на лелката излизат на бял свят. Жената, която сипе обидни думи към децата, вече е освободена, но тъй като е в отпуск, ще напусне работа от понеделник.

Блатер е бил опериран заради рак на кожата, отстранена е част от ухото му

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/07/08/2792409_blater_e_bil_operiran_zaradi_rak_na_kojata_otstranena/?ref=rss


Бившият президент на ФИФА Сеп Блатер е претърпял операция заради рак на кожата.

Лекарите са отстранили част от лявото му ухо, съобщава вестник "Блик". Операцията на 80-годишния Блатер е преминала в частна клиника в Цюрих.

Блатер бе диагностициран със заболяването миналата година и той прекара няколко дни в болница, за да му бъдат направени пълни изследвания.

В края на миналата година той беше отстранен от поста, който заемаше след решение на Комисията по етика,...

17-годишен от София намушка приятел на лагер в Китен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590033

15-годишно момче от София бе прието по спешност в бургаската болница, след като бе намушкано с нож при скандал в Китен. Конфликтът се разразил вчера. Тийнейджърът бил на летен лагер, заедно със свой 17-годишен приятел. Двамата се скарали. Все още не е ясно какво е отключило агресията. Внезапно, единият от младежите извадил нож и забил острието във гърба на опонента си. Последвал втори удар- този път ножът бил забит във врата. Раненият е откаран незабавно в бургаската многопрофилна болница. Опериран е и в момента лекарите се опитват да стабилизи...

„Център за социална рехабилитация и интеграция“ на деца в неравностойно положение

http://web.barometar.net/85281/

Настоящата социална услуга е насочена към деца и семейства в риск, които в условията на социално-икономическа криза са сред най-уязвимите групи, сериозно заплашени от бъдещи шокове на пазара на труда, от безработица и бедност. Уникалното и новото е, че приоритет в работата на Центъра е психологическата и социална подкрепа за професионалното ориентиране и кариерно развитие […]

Лекари предлагат промени за трансплантациите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590034

През септември лекари ще внесат предложение за промени в Закона за трансплантации. Те са на мнение, че е нужно да се разширят критериите за кръстосано донорство. В България в момента пациентите нямат право да получат орган от жив донор, ако той не е родственик. "Да се увеличат трансплантациите от живо донорство, като се премахнат ограниченията на родствената връзка. Имаме трансплантация, която е осъществена от донор, който е диабетик. Не в България, разбира се, тук това не можем и да си го помислим. Въпреки това нещо, това някъде става, ние тр...

Регистрираха за първи път отрицателен естествен прираст на населението в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/5632791

Регистрираха за първи път отрицателен естествен прираст на населението в ЕСЗа първи път в ЕС беше регистриран отрицателен естествен прираст на населението – ражданията миналата година са били 5,1 млн., докато починалите са 5,2 млн., посочва европейската статистическа служба „Евростат”. Запазва се наблюдаваната от няколко години тенденция раждаемостта в държави като Ирландия, Франция,

В Шуменския университет ще изпитват кандидатите за школски директори

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590031

Първият етап от конкурса за директори на общински и държавни училища – писмен изпит – ще се проведе на 19 юли в 4 града в страната – съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието. За кандидатите от Разградско мястото е Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, там ще изпитват и колегите им от Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Русе и Търговище. От МОН обясниха за Дарик Разград, че преди да уведомят с писма кандидатите да управляват държавните училища не могат да обявят имената им, потвърдиха обаче, че...

Отцепиха сградата на Конгреса в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/5632783

Отцепиха сградата на Конгреса в САЩСградата на Конгреса на Съединените американски щати е отцепена и органите на реда са забранили на хората да влизат в правителствения комплекс. На територията на сградата се издирва въоръжено лице, предава PBS, цитирана от "Фокус". Съобщава се за издирването на жена, която вероятно има огнестрелно оръжие.

Какво е „Телефон на тайния клиент“

http://www.cross.bg/yslygi-prodazhba-firmite-1513897.html

/KРОСС/Всеки бизнес предприемач желае да превърне дейността на фирмата си в по-печеливша. Освен ефективна реклама и правилна маркетингова стратегия, важни са и качествата и знанията на служителите на фирмите.  Проверката им вече може да стане лесно чрез новата ни услуга „Телефон на тайния клиент". Ако сте собственик на фирма, може да потърсите наш експерт, който да изготви детайлен въпросник за проверка качествата и знанията на служителите ви и след това ще направи анализ.  Услугата е много подходяща за малки и средни фирми, които не могат да си позволят големи суми за проверка на служителите си, но би бил добър вариант и за големи компании.  Специалистите ни са разделени по браншове - технически прегледи на автомобили; магазини за ловно-рибарски принадлежности; реклама; хлебопроизводство; шивашки услуги; сладкарници; производство и продажба на щори за бита и бизнеса; телекомуникации; бижутерийни магазини; търговия с облекла; автокъщи; ключарски услуги; производство и продажба на вино; магазини за цветя; масажи; продажба на торове; агрохимически препарати и продукти за растителна защита

В Банско тренираха спасяване при бедствия и наводнения

https://www.24chasa.bg/region/article/5632784

В Банско тренираха спасяване при бедствия и наводненияСъвместна акция-занятие за защита на населението при наводнения бе проведено в Банско. В него се включиха службите на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението", Община Банско, водени от кмета Георги Икономов, служители от дирекция НП "Пирин",  РУ "Полиция", доброволците към доброволно формирование "Банскалии",

18-годишен пострада при катастрофа на входа на Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/5632725

18-годишен пострада при катастрофа на входа на ВарнаДнес, около 15:25 часа, на АМ „Черно море”, преди входа на град Варна, в посока центъра на града, е възникнало ПТП. Това съобщиха от песцентъра на ОД на МВР – Варна. По време на движението си, 18-годишeн водач на лек автомобил губи контрол над превозното средство, блъска се в разделителната мантинела, преобръща се и напуска платното за движение.

Русия блокира сайтове призоваващи за бойкот на парламентарните избори

http://www.mediapool.bg/rusiya-blokira-saitove-prizovavashti-za-boikot-na-parlamentarnite-izbori-news251402.html

Руският интернет цензор - Роскомнадзор, след иск на главната прокуратура е ограничил достъпа до четири сайта, които са призовали за бойкот на предстоящите избори за Държавна дума. Всяка дейност, целяща да подкопае легитимността и процеса на изборите за долна камара на парламента, разрушава конституционния ред и спокойствието на многонационалната федерация, се казва в изявление на Роскомнадзор. Друго прегрешение на блокираните страници е, че са "организирали гражданите в митинги и протестни акции" срещу "законната власт и установения порядък". На някои от страниците "вредоносната" информация вече е изтрита. Изборите за Дума ще се проведат на 18 септември тази година, заедно с избори за местна власт. По данни на "Ведомости", руският ЦИК се готви да изразходва 21.2 млн. рубли за "реклама на изборния процес". За да повишат избирателната активност, чиновниците ще търсят връзка с гражданите посредством листовки, стикери, продуктово позициониране, билбордове и аудио реклами по радиата.  

Газят куче, стопанинът му троши колата за отмъщение

https://www.24chasa.bg/novini/article/5632772

Газят куче, стопанинът му троши колата за отмъщениеДнес, около обяд, в района на ж.к. „Люлин” е възникнал скандал между двама мъже, който бил потушен благодарение на бързата намеса на пристигналия на място полицейски екип, съобщиха от пресцентъра на МВР. По първоначални данни, докато 22-годишният разхождал кучето си, внезапно преминаващ лек автомобил ”Мерцедес” прегазил домашния любимец и

Важно съобшение за пенсионерските карти за автобус във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=325656

Градският транспорт започна да издава от 5-ти юли до 20-ти юли включително абонаментни карти на граждани на 65 и повече години, припомниха от пресцентъра на Община Варна за Moreto.net. Право на карта на преференциални цени имат всички граждани на възраст на 65 и повече години с постоянен адрес на територията на Варна.

Продавачка: Уволниха ме заради участие в антигей парад (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5632749

Продавачка: Уволниха ме заради участие в антигей парад (видео)Продавачка в столична сладкарница е била уволнена от своите работодатели заради участието й в антигей парад, обяви самата тя в "Часът на Милен Цветков" по Нова тв. Според Петя Георгиева от София като повод да бъде уволнена те използвали факта, че е споделила пред колеги, че не харесва президента Росен Плевнелиев.

Уволненият от Рашидов художник е получил покана да се върне на работа

https://www.actualno.com/politics/uvolnenijat-ot-rashidov-hudojnik-e-poluchil-pokana-da-se-vyrne-na-rabota-news_549730.html

Художникът Владимир Руменов, който бе уволнен от Националната художествена галерия след скандала около предаването "Денят започва с култура" и промените в Закона за културното наследство, е получил официална покана да се върне на работа. В момента той обмисля предложението, защото е прекарал 40 години в музея и му остават още 5, докато се пенсионира. Ако приеме, той ще бъде назначен на същата длъжност, на която са били прехвърлени другите му двама колеги, преди цензът за поста декоратор внезап

Дневен хороскоп за 9 юли

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-9-uli-news_549727.html

Овен През този ден е добре да намалите темпото. Събота е няма за какво да си давате зор. Работата ви е абсолютно противопоказна. Това се отнася и за работата по дома, която така или иначе никога не свършва. Телец През този ден действайте в екип. Независимо дали става въпрос за ремонтна дейност или събиране с роднини. Важното е да не се цепите от общността, защото връщането ще е много трудно и времеемко. Близнаци Тази събота ще ви даде възможност да вложите ресурси в дейност, която ще ви до

Турция задържа още 6 чужденци за атентата на истанбулското летище

https://www.actualno.com/balkani/turcija-zadyrja-oshte-6-chujdenci-za-atentata-na-istanbulskoto-letishte-news_549733.html

Турските власти са задържали още шестима души, заподозрени, че са от „Ислямска държава” и са съпричастни със самоубийствения атентат на международното летище в Истанбул, съобщи агенция „Доган”. Шестимата чужденци са задържани в четвъртък при полицейска операция в къща в истанбулски квартал в европейската част на мегаполиса. Не се съобщава от каква националност са арестуваните. Според турските медии освен тези шест предполагаеми джихадисти, досега са задържани 30 заподоз

Следователят изобличител Бойко Атанасов се кандидатира за градски прокурор на София

http://www.mediapool.bg/sledovatelyat-izoblichitel-boiko-atanasov-se-kandidatira-za-gradski-prokuror-na-sofiya-news251401.html

Следователят Бойко Атанасов, добил известност като единствен публичен критик на статуквото в прокуратурата и нейния началник Сотир Цацаров, отново се кандидатира за ръководител на едно от най-ключовите звена в държавното обвинение - Софийската градска прокуратура (СГП). Досегашният градски прокурор на София Христо Динев изненадващо подаде оставка в края на май, когато по план трябваше да започне европейският одит на българската прокуратура.   Според обвинители именно градската прокуратура е институцията, на която са подсъдни всички дела срещу магистрати и лица с имунитет, а доста преди официалното оттегляне на Динев СГП е се ръководи де факто от зам.-градския прокурор Емилия Русинова, която и стана изпълняващ длъжността ръководител по предложение на Цацаров. Русинова сега се кандидатира за редовен шеф на градската прокуратура.   В този смисъл състезанието за поста е с предизвестен финал, но пък ако някой беше търсил две фигури, въплъщаващи статуквото и неговия противник, едва ли щеше да намери по-подходящи кандидати от Русинова и Атанасов.   Бойко Атанасов обяви в серия интервюта и публични изяви, че в столичното следствие съществува "шпицкоманда" от магистрати под контрола на Цацаров, които решават делата според указанията на висшестоящите. Той казва, че Софийската градска прокуратура е незаконно превърната придатък към главния прокурор.   Емилия Русинова залага на добрите отношения, които има със своите колеги в прокуратурата и добрия ръководен екип, който смята да изгради.   "Поне 50% от градската прокуратура е на главния прокурор. Под негова пряка юрисдикция е звеното за разследване на корупцията по върховете на властта, където потънаха много дела, включително някои, по които съм работил и аз", каза Бойко Атанасов пред Mediapool. Той даде за пример делото срещу велинградския прокурор Асен Василев за обсебване на 21 кафе- машини, което трябваше да бъде внесено в съда още през 2013 година, но това не се е случило.   Според Атанасов прокурорското звено за борба с корупцията в градската прокуратура е незаконно, а там работят само командировани прокурори, които са избрани по неясни критерии. Преди няколко месеца Mediapool осъди прокуратурата, за да обясни критерии си за подбор на тези прокурори. От отговора се разбра, че критериите не само са неясни, но изобщо няма такива.   "С една заповед главният прокурор си е присвоил права да ръководи това звено, което е в градската прокуратура", допълни Атанасов. Той обясни, че би направил цялостната ревизия на тази прокуратура, ако бъде избран, но допълни, че най-вероятно няма да бъде избран.   Според него има нужда да се провери още какво е направено по всички сигнали за нарушения срещу прокурори. Той смята, че те са били покривани с години. Атанасов допълни, че всяка сряда главният прокурор и неговият заместник Борислав Сарафов ходят на оперативки при премиера, което дава повод за притеснения за разделението на властите в държавата. В същото време срещу корупцията по върховете на властта не се работи, смята Бойко Атанасов.   Това е четвъртият пореден опит на следователя да оглави градската прокуратура.   Преди два дни етичната комисия на прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет прекрати проверката по твърденията на следовател Атанасов за "шпицкомандата" в прокуратурата. Изводът на проверяващите бе, че това са непроверими твърдения на магистрата, а Сотир Цацаров дори не беше извикан за обяснения.   Другият кандидат за градски прокурор Емилия Русинова говори най-вече за нуждата от утвърждаване на екипната работа, от изграждането на спокойна атмосфера и добри взаимоотношения между хората. Русинова не е мотивирана от израстването в кариерата, а от подобряването на работата в СГП, пише в концепцията й.   Тя смята да пришпори прокурорите да решат бързо забавените разследвания, по които има риск от изтичане на давностните срокове. Тя признава за проблема с липсата на резултати по делата за корупция и бавния напредък. Нейният отговор е организиране на "регулярни срещи за уеднаквяване на практиката по идентични дела".

Внушаващите доверие строителни услуги - в stroitelnafirma.bg

http://www.cross.bg/potrebiteli-sgradi-firma-1513896.html

/КРОСС/От качествената дейност на строителните фирми зависи и надеждността на новите сгради, които са създавани през последните години у нас. Затова и създадохме новия ни каталог stroitelnafirma.bg, която да обединява фирми от сектора строителство. Популярността на новите жилища си има обяснение, което се крие в изключително нарасналото внимание към страната ни от чуждестранните инвеститори и купувачи. В последните няколко години редица чуждестранни граждани решиха да превърнат България в свой втори дом. Те са привлечени от природата, храната, климата, историята и не на последно място - от по-високото качество на строителните услуги, които се предлагат в България. За разлика от минали години, когато предлагането на нови жилища не беше толкова голямо, днес пазарът на ново строителство е изключително динамичен. Съвременните потребители имат по-високи изисквания, след като могат да получат достоверна информация за надеждността на новите строителни здания, както от използвалите тези сгради клиенти, така и от интернет сайтовете, където се предлагат важни сведения, относно качеството на отделните жилища. Такива услуги са предоставяни от различни компании, като строителна фирма София и др. Основен момент при избора на едно жилище си остава местоположението на сградата, което е комбинирано и със съответната благоприятна цена

България спечели международно състезание по медиация и преговори

http://offnews.bg/news/n_1/n_632391.html

Отборът на Софийския Университет "Св. Климент Охридски" спечели състезанието по медиация и преговори на Виенския център по международен търговски арбираж. Нашият отбор се нареди пред отбори от цял свят, избрани след продължителна селекция. Това е исторически и първи по рода си успех за България в международно състезание по право и преговори. Нашите момчета победиха отбори с дългогодишна традиция в обучението по преговори, за повечето от които английският е роден език, съобщава "Правен свят". Под ръководството на своя треньор Дима Александрова, двамата студенти - Ивайло Икономов (IV. курс – "Право") и Георги Еленков (II. Курс – "Право"), успяха да преминат през всички кръгове на състезанието (включително да победят два бразилски отбора съответно на четвърт- и полуфинали), за да достигнат неговия финал и да извоюват грандиозна победа сред овациите на повече от 120 професионални медиатори, юристи, треньори, състезатели и пр. Решителната битка бе с американския отбор на SUNY Buffalo University, като след силен мач, благодарение на добра стратегия и ловки преговорни техники, Иво и Георги извоюваха победата.

Най- вероятно през септември ще бъдат конкурсите за управител на МБАЛ , „ГУМ" и Финансово-счетоводната къща

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590028

През септември ще бъдат проведени конкурсите за управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски", „ГУМ Дупница" и Финансово-счетоводната къща. Процедурите ще започнат след като ОбС разреши започването им. Това трябва да стане на 15 юли. На последната преди ваканцията сесия на ОбС Дупница, местните парламентаристи ще трябва да дадат съгласие да започне процедурата по избор на управители три общински дружества. Според предложението конкурса за управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски" трябва да се проведе на 19 септември, като кандидатите ще трябва да представят пр...

Маса с лед, закачалка за ботуши и светеща пътечка освежават двора на вилата

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5632750

Маса с лед, закачалка за ботуши
и светеща пътечка освежават
двора на вилата
Вилата е място за откъсване от градския ритъм, от суетата на модата, от напрежението в работата. Тя може да е и отличен обект за експерименти от страна на стопаните с фантазия. И понякога трябва съвсем малко, за да се превърне например дворът в пространство, носещо персонален почерк. Няма как в летните жеги да не ни хареса идеята на външната маса

Сръбският външен министър Дачич пя на албанския премиер (видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5632732

Сръбският външен министър Дачич пя на албанския премиер (видео)Сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич грабна микрофона по време на официалната вечеря с френския президент Франсоа Оланд в Париж и започна да пее, предаде БГНЕС. Това стана след като албанският премиер Еди Рама поиска Дачич да му изпее нещо за рождения му ден. С пълен глас Дачич първо изпя "О,

Бисеров оправдан и на втора инстанция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5632726

Софийският апелативен съд (САС) е потвърдил оправдателната присъда на бившия депутат от ДПС и зам.-председател на Народно събрание Христо Бисеров, съобщиха от съда.
Бившият втори в ДПС беше подсъдим за укриване на данъци в особено големи размери, недеклариране на сделки и невярна декларация пред Сметната палата.
Софийският апелативен съд (САС) е потвърдил оправдателната присъда на бившия депутат от ДПС и зам.-председател на Народно събрание Христо Бисеров, съобщиха от съда. Бившият втори в ДПС беше подсъдим за укриване на данъци в особено големи размери, недеклариране на сделки и невярна декларация пред Сметната палата.

Слънчево ще е времето по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=325654

През нощта ще преобладава ясно време. Утре ще е предимно слънчево. Над Черноморието ще бъде слънчево. След обяд над северната част ще има временни увеличения на облачността, но валежи не се очакват. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър.

Христо Бисеров оправдан и на втора инстанция

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/hristo-biserov-opravdan-i-na-vtora-instanciia-6056085

Бившият депутат от ДПС беше обвинен в три престъпления - неплащане на данъци, недекларирани сделки и деклариране на неверни данни пред Сметната палата

27 българи на на Европейското по кану-каяк в Пловдив

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590029

27 състезатели ще представляват България на Европейското първенство по кану-каяк за юноши и девойки и младежи и девойки до 23 години, което ще се проведе от 14 до 17 юли в Пловдив. За шампионата на Стария континент пристигат общо около 750 спортисти от 35 държави. Най-сериозни надежди за отличие при младежите се възлагат на кануиста Ангел Кодинов, който има и олимпийска квота и ще участва на Игрите в Рио де Жанейро. През миналата година състезателят на СККК „Чипилски”- Пловдив спечели три медала от европейското първенство в Румъния – два сребър...

ЦСКА с мечтано начало в Първа лига

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5632729

Жребият в новосформираната Първа лига определи наглед лесно начало за ЦСКА. Тимът на Гриша Ганчев стартира новия сезон с домакинство на „Славия“ на националния стадион „Васил Левски“. В следващите кръгове селекцията на Христо Янев ще срещне новаците „Верея“ и „Нефтохимик“. В 4-тия кръг предстои визита на „Пирин“ в Благоевград,
Жребият в новосформираната Първа лига определи наглед лесно начало за ЦСКА. Тимът на Гриша Ганчев стартира новия сезон с домакинство на „Славия“ на националния стадион „Васил Левски“. В следващите кръгове селекцията на Христо Янев ще срещне новаците „Верея“ и „Нефтохимик“. В 4-тия кръг предстои визита на „Пирин“ в Благоевград,

Бисеров напълно оправдан и на втора инстанция

http://offnews.bg/news/n_1/n_632389.html

Бившият депутат от ДПС Христо Бисеров е оправдан напълно и на втора инстанция от Софийския апелативен съд (САС). Апелативните съдии споделят изцяло изводите на Градския съд, който оправда Бисеров по обвиненията за неплащане на около 19 хил. лв. данъци, недеклариране на сделки с валутни ценности и посочване на фалшиви данни в декларация пред Сметната палата и укриването на около 700 000 лева по сметки в Швейцария. Той беше даден на съд за три престъпления - неплатени данъци в особено големи размери (близо 19 000 лева), нарушаване на валутния закон с недекларирани сделки с валутни ценности и за това, че не е декларирал пред Сметната палата около 700 000 лева по сметки в Швейцария. Решаващ за изхода на делото се оказа отказ на швейцарските власти да разкрият банкова тайна за сметките на Бисеров. От Швейцария отказали да изпълнят съдебната поръчка, защото според тяхното законодателство, в случая с бившия депутат няма извършено престъпление, припомня "Правен свят". "По делото е налице очевиден доказателствен дефицит, който касае установяването по надлежен ред на обстоятелството, кой е титуляр на въпросните сметки, кога са открити, от кого, какви нареждания са правени, кога и какви суми са постъпвали, кой има право да осъществява банкови операции с наличните по тях средства. Това е от особено значение за предмета на доказване, тъй като не е маловажно обстоятелство кой е титулярът, не само кой е наредителят на парични суми от дадена банкова сметка. Тази празнота в доказателствения материал не може да се запълни с данните от суифт съобщенията", се казва в решението на САС.

Японска култура пред общината

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590027

Демонстрации по калиграфия, оригами японски театър и други елементи от японската култура ще направят днес в 18 часа изучаващи я от пет балкански страни. Събитието е част от летен лагер, чийто организатор е специалност „Японистика" към Софийския университет „Св. Климент Охридски", с помощта на Японската Фондация. По този повод в Бургас ще гостува Сосуму Уеда, който е съветник на японския посланик у нас Такаши Коидзуми.    ...

Илон Мъск смята, че "Тесла" е жертва на заговор

http://www.mediapool.bg/ilon-mask-smyata-che-tesla-e-zhertva-na-zagovor-news251400.html

Основателят на "Тесла" (Tesla) Илон Моск е убеден, че компанията е жертва заговор и целенасочена атака от страна на големите медии в САЩ. Като тяхна основна цел той вижда желание да се повлияе неблагоприятно върху стойността на акциите. През юни изданието The Daily Kanban публикува материал, в който критикува компанията, че кара своите клиенти да мълчат за аварии по автомобилите си. Всеки собственик на електромобил, е длъжен да подпише договор за неразгласяване на тайна, в случай на механична или каквато и да е друга повреда. В отговор от "Тесла" обвиниха журналиста, провел разследването, в тенденциозност и отрекоха да има каквито и да било договори за пазене на тайна. Скорошният случай, в който шофьор намери смъртта си, докато колата беше на автопилот, даде нов тласък на обвиненията и споровете около свръхтехнологичните автомобили. Журналисти тогава намериха данни, че "Тесла" е продала акции на стойност над 2 млрд. щатски долара и едва след това е признала публично за инцидента. Моск отхвърли твърденията като "поръчкови". От друга страна може и да има зрънце истина в думите на авантюристичния предприемач. Сведения сочат, че зад лобито срещу електромобилите стоят братя Дейвид и Чарлз Кох, чието общо състояние надхвърля 68 млрд. долара. Имайки предвид откритата им ненавист към всички алтернативни горива и факта, че са направили парите си от преработка на петрол не е невъзможно да се допусне такъв сценарий.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване