Обвиняемият за убийството на работник на АМ "Струма" излиза на свобода

http://www.mediapool.bg/obvinyaemiyat-za-ubiystvoto-na-rabotnik-na-am-struma-izliza-na-svoboda-news251526.html

Емил Първанов, по прякор Ембака, който е обвиняем за убийството на стрителния работник Николай Чивиев на недовършената автомагистрала "Струма" на 26 юни м.г., излиза на свобода.   Това определи Софийският апелативен съд (САС) във вторник, постановявайки му най-леката мярка за неотклонение – "подписка". Причина за това решение на съда стана изтеклият на 9 юли максимален 8-месечен срок задържане на лице, обвинено в убийство.   Магистратите иначе отбелязаха, че по делото са събрани достатъчно доказателства срещу Първанов и разкритикуваха прокуратурата за решението й да повдигне по-тежка квалификация на обвинението на Ембака чак в самия край на максимално допустимия срок на задържане.   Разследващите изпратили призовка на защитата му чак на 8 юли, ден преди срокът да изтече, но адвокатите така и не били открити. Така повдигането на обвинение за убийство по хулигански подбуди, което щеше да даде възможност на съда да удължи ареста на Първанов, така и не се е случило.   Критики към държавното обвинение отправи и един от адвокатите на Първанов – Димитър Марковски, затова че въпреки желанието на клиента му да даде обяснение, прокуратурата не е намерила време да го разпита.   "Все още го е страх. Виждате по вестниците и по телевизиите какво се изсипа за този човек, какви ли не килъри били ангажирали за него. Ще пуснем една молба, ако иска да го охранява полицията, тамън ще са спокойни, че няма да избяга. При положение, че виждате какви нелогични документи се появяват в последният момент, аз по това дело очаквам всичко", коментира юристът.

Откриха двуглава змия в зоопарк в Индия

http://www.moreto.net/novini.php?n=325829

Двуглава змия от застрашения вид пясъчна боа беше намерена в зоопарк в Индия. В момента тя се отглежда в отделно помещение и не е показвана пред посетители. Нестандартна двуглава змия беше открита в зоопарк в провинция Райпур, централна Индия.

Жена е в реанимация след катастрофа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590766

Тридесет и шест годишна жена е в реанимация в МБАЛ „д-р Иван Селимински", след като беше блъсната от „Фолксваген Голф", шофиран от мъж на 63 години. Инцидентът станал на булевард „Стефан Караджа", до сградата на НОИ в Сливен. Тя има черепно-мозъчна травма и контузия на гърдите. Тази сутрин състоянието й леко се е подобрило. Лекарите оказаха първа помощ и на румънка, пострадала в катастрофа до село Тича. Състоянието на пациентката все още се изяснява.    ...

Крадци пробиха магистралния нефтопровод Бургас - София

http://www.cross.bg/probiha-kradtzi-neftoprovod-1514264.html

/КРОСС/ Крадци предизвикаха разлив от магистралния нефтопровод Бургас - София в района на град Септември, след като пробиха тръбата в близост до магистрала "Тракия". Докато крадците се опитвали да монтират кран, горивото бликнало в 15-метров гейзер, който бил забелязан от пътуващи по магистралата шофьори. След сигнал на телефон 112 на място са се отзовали екипи на пожарната, полицията и гражданската защита. Районът в радиус 50 м е напоен с нафта. Според разследващите само една искра е можело да предизвика огромен пожар, който е щял да затрудни и движението по автомагистралата. Крадците са успели да избягат и се издирват. Случаят се разследва от РУП Септември.  

Дерменджиев заяви, че "Лудогорец" няма да повтори грешките от миналия сезон

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/07/12/2794083_dermendjiev_zaiavi_che_ludogorec_niama_da_povtori/?ref=rss


Наставникът на "Лудогорец" Георги Дерменджиев заяви, че отборът се е поучил от случилото се през миналия сезон и то няма да се повтори срещу "Радник".

Специалистът бе категоричен, че тимът му няма да подцени съперника си от втория предварителен кръг на Шампионската лига, срещу когото ще се изправи утре.

"Този мач с "Милсами" миналата година отдавна сме го забравили. Гледаме напред, чакаме този мач, а след него се надяваме да има още мачове. Подхождаме с голям респект към...

Орел се опита да вдигне в небето момченце в Австралия (снимка)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5640578

Орел се опита да вдигне в небето момченце в Австралия (снимка)Орел се опитал да излети заедно с ужасено момче в централна Австралия, съобщава Би Би Си, цитиран от "Труд". Тълпата от зашеметени зяпачи видяла как огромната птица сграбчила с ноктите си главата на пищящото момче в резерват в Алис Спрингс, Австралия. По думите на един от очевидците птицата се опитала да отвлече момчето,

Статус на деня: Г-н Цацаров, дълбайте надолу до победата на #КОЙ

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/07/12/2794080_status_na_denia_g-n_cacarov_dulbaite_nadolu_do/?ref=rss


"Дневник" препечатва статус на карикатуриста Христо Комарницки, публикуван във "Фейсбук". Повод е днешното изказване на главния прокурор Сотир Цацаров в защита на министъра на културата Вежди Рашидов.

По-рано днес Цацаров заяви, че внимателно е проверил хората, които настояват за отстраняването на Рашидов, и това били хора, които се занимават само с искане на оставки, а не са направили и една десета от свършеното от министъра.

Г-н Цацаров,

Моля, отбележете си,...

Вредните навици на децата, които може да ги предпазят от алергии

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590762

Децата, които смучат пръстите или гризат ноктите си, са с по-малък риск от развитие на алергия по-късно през живота си, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Ако имат тези два "вредни навика", децата вероятно ще са по-малко чувствителни към акарите, сеното, козината на котки, кучета и коне, спорите от плесени във въздуха, са установили авторите на изследването. Децата до 3 години не трябва да се водят на море<...

Ако се наложи, Канада ще застане на пътя на Русия

http://www.mediapool.bg/ako-se-nalozhi-kanada-shte-zastane-na-patya-na-rusiya-news251525.html

Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо и министърът на отбраната Харджит Саджан заслужават похвала за това, че предприеха бързи действия в съответствие с решенията на срещата на върха на НАТО от миналия уикенд. В началото на следващата година в Латвия ще пристигне канадска ротационна бойна група от 450 души, за да защитава – при необходимост – границите на тази страна. Аналогични въоръжени формирования от други страни членки на НАНО ще бъдат разположени в Полша, Литва и Естония. Новината за пристигането на канадците в Латвия очевидно вече се посреща с одобрение, макар че латвийците от руски произход може би изпитват противоречиви чувства. Руската държавна агенция ТАСС съобщи за мирни протести срещу канадското присъствие още преди няколко месеца. На изборите през 2016 г. либералите обещаха в платформата си да се ангажират с мерки за гарантиране на сигурността в Централна и Източна Европа с бърза, гъвкава и добре оборудвана военна сила за международно сдържане и бойна способност. Скептиците разбираемо са очаквали либералното правителство, веднъж дошло на власт, да е бавно в действията си по отношение на тези не толкова "слънчеви" обещания, но в действителност (вероятно с насърчение от страна на президента Барак Обама), либералите имат желание за участие в защитата на Източна Европа, осигурявана от НАТО. Рискът от нова Студена война, а още по-малко от Трета световна война в Източна Европа, е малък, но незаконното анексиране на Крим от страна на Русия и зле прикритите й действия за подкопаване на реда в Източна Украйна, показват доколко президентът Владимир Путин е готов да причини сериозни вреди. Силите на НАТО в Централна и Източна Европа ще бъдат в значителна степен леки мишени. Русия прегрупира по-голямата част от военните си сили по-близо до западните си граници и има много повече военнослужещи на място, отколкото ще има НАТО от другата страна на тези граници. Но рискът всички тези държави да останат практически незащитени би бил най-неприемлив. Путин няма никакво желание да се опитва да атакува войниците на САЩ и съюзниците им, дори ако перспективите за някаква друга анексия му се струват привлекателни и дори ако силите на НАТО не са толкова многочислени. Канадското правителство показа, че продължава да разбира тези неща.

Адв. Екимджиев: Свалянето на флагчетата в Капана е институционален вандализъм

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590768

Опитът в центъра на Пловдив да бъде създадено едно културно и духовно пространство катастрофира заради бюрократичното бездушие на хора от Общинския инспекторат. Това заяви за Дарик адвокат Михаил Екимджиев по повод премахването на знаменцата в кв. „Капана“, което той оприличи на "осакатяване" на пространството. По думите му този акт има корупционен привкус или най-малкото нелепо дребнаво политическо боричкане, от което всички ще загубим. Той не е продиктуван от обществен, а от частен интерес, каза Екимджиев и допълни, че европейските дух и култ...

Италианско бебе е отнето от родителите заради строга веганска диета

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/07/12/2794024_italiansko_bebe_e_otneto_ot_roditelite_zaradi_stroga/?ref=rss


Едногодишно момче с тегло едва пет килограма бе хоспитализирано в Милано, след като бе отнето от родителите му заради подозрения, че застрашават здравето му със строга вегетарианска диета.

Момчето било заведено в болницата "Фатебенефратели" от баба си и дядо си на 2 юли. Лекарите били шокирани да установят, че теглото му не надхвърля килограмите, съответстващи на тримесечно бебе, съобщава електронното издание "Локал".

Кръвните тестове сочели за тежко недохранване, като...

"Патриотите" в спор с военния министър за връщането на казармата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/07/12/2794071_patriotite_v_spor_s_voenniia_ministur_za_vrushtaneto/?ref=rss


"Николай Ненчев говори непроверени неща и извади непроверени сметки за наборната армия", твърди лидерът на ВМРО и заместник-председател на Народното събрание Красимир Каракачанов в съобщение до медиите. "Патриотите" отговарят на разчетите изнесени от военния министър на ресорната комисия в парламента, които показаха, че наборната служба ще е почти два пъти по-скъпа отколкото наборената, след като от Патриотичния фронт съобщиха, че пишат законодателни промени за връщане на задължителната военна...

Дичо засне клип на Йонийско море

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5640548

Дичо е в разгара на един от най-продуктивните си летни сезони.
Първи от поредицата му атрактивни проекти е новият му видеоклип &quot;Нощ и ден“, който е заснет на едно от най-екзотичните места в света, популярно още като &quot;райската градина на Йонийско море“, а именно – остров Лефкада.
Музиканта стана част от вълнуващо приключение сред уникалните плажове
Дичо е в разгара на един от най-продуктивните си летни сезони. Първи от поредицата му атрактивни проекти е новият му видеоклип "Нощ и ден“, който е заснет на едно от най-екзотичните места в света, популярно още като "райската градина на Йонийско море“, а именно – остров Лефкада. Музиканта стана част от вълнуващо приключение сред уникалните плажове

Хотели и заведения със стотици свободни работни в разгара на сезона във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=325903

Туристическия сезон тече с пълна сила, но към средата на юли проблемът с липсата на достатъчно кадри и персонал продължава да стои на дневен ред. Това показва справка със свободните работни места към днешна дата в Бюрата по труда във Варна.

Близо 30 000 българи емигрирали миналата година

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590761

Над 25 хиляди души от чужбина са се установили да живеят в България през 2015 година. 50% от тях са от Турция, Сирия и Русия. Това отчита официалната статистика. Емигриралите българи през миналата година са близо 30 000 души, като повечето от тях са млади и трудоспособни хора. Стряскаща статистика: Стопихме се с още 48 000 души за година 17,5% от напускащите България са на възраст под 20 години. Германия, Обединеното кралство и Испания са трите най-предпочитани от емигран...

Мъртвият пловдивчанин на балкона издъхнал от естествена смърт

https://www.24chasa.bg/region/article/5640344

Мъртвият пловдивчанин на балкона издъхнал от естествена смъртНяма данни за насилие по тялото на 30-годишния пловдивчанин, който днес бе открит мъртъв на терасата на жилището си на бул. "България". Най-вероятно е починал от здравословен проблем, съобщиха от пресцентъра на полицията. Трупът на младия мъж ще бъде откарано в Съдебна медицина за аутопсия, за да се установи причината за смъртта.

Велосипедистка с черепна травма след отнето предимство

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590759

Велосипедистка на 50 години е получила травма на главата след катастрофа на кръстовището на бул. „Сливница“ и ул. „Иван Церов“. Инцидентът е станал вчера сутринта. 38-годишен шофьор отнел предимството на жената и причинил произшествието. Пострадалата е настанена за лечение в болница без опасност за живота....

Дете е с опасност за живота след кататсрофа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590763

10-годишно момиченце е с опасност за живота след катастрофа. Детето е настанено в старозагорската болница с черепно - мозъчна травма. Сигнал за инцидента е подаден в 10:26 часа. Катастрофата е станала на отбивката за село Загоре. Сблъсъкът е бил между лек автомобил със старозагорска регистрация и бус с кюстендилска регистрация. Пострадалото дете е пътувало в автомобила заедно още две деца, мъж и жена. Жената е без опасност за живота, не е пострадал и водачът. Другите две деца са прегледани и освободени. В момента се изясняват причините за инцид...

Toyota Land Cruiser оглави класацията на най-продаваните дизелови коли в Русия

http://www.cross.bg/dizelovi-rysiya-godinata-1514261.html

/КРОСС/ Руската агенция АВТОСТАТ разпространи интересни подробности относно потребителските предпочитания през първите пет месеца на годината, като в частност засяга търсенето на дизеловите автомобили. От АВТОСТАТ коментират, че въпреки понижението в продажбите на нови дизелови коли за първите четири месеца на годината, през май бизнесът отчита стабилен ръст, който е довел до изравняването на реализацията за първите пет месеца с тази от същия период на миналата година. През от началото на годината, до края на май, в Русия са били закупени почти 41 000 дизелови коли, като на първо място е Toyota Land Cruiser с 3779 единици и ръст от 88%. На второ място с 3590 регистрации се подрежда Toyota Land Cruiser Prado, а на трето е Renault Duster с 2176 единици и подобрение от 123%. На четвърто място в Топ 10 на най-продаваните дизелови модели в Русия се подрежда BMW X5 (2116), а след това се подреждат Toyota Hilux (1800), Audi Q7 (1693), Lexus LX (1467), Mersedec-Benz GLS (1283), Hyundai Santa Fe (1263) и BMW X6 (1170). От АВТОСТАТ коментират, че продажбите на леки коли с дизелови двигатели, са формирали само 7.5% от общата реализация за първите пет месеца на годината в Русия.  

Кой на кого ще диктува в двойката Русия-Турция

http://svetoven.pogled.info/news/75292/Koi-na-kogo-shte-diktuva-v-dvoikata-Rusiya-Turtsiya

/Поглед.инфо/ Сензация ли е това, че сега Русия и Турция, поне визуално, предприемат стъпка по стъпка, за да изведат двустранните отношения от онзи тупик, в който изпаднаха. И да, и не. /Рус.ез./

Фандъкова: Строителството в града винаги е сложно, друго е да се строи на полето магистрала

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590765

По-лесно е да се строят магистрали на полето, отколкото да се ремонтира в града. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери ремонтните дейности на столичната улица „Богатица" в квартал „Лозенец". Фандъкова посочи, че обектът ще се изпълнява с удължено работно време, за да може максимално бързо да бъде завършен. По време на ремонта ще бъде разширено пътното платно, така че улицата да стане двупосочна за движение. Предвижда се изграждане на нов уличен водопровод, както и главен канализационен клон. Според предварителните разчети...

Първи снимки на iPhone 7 се появиха в мрежата

http://www.mediapool.bg/parvi-snimki-na-iphone-7-se-poyaviha-v-mrezhata-news251524.html

Фотографии на предполагаем смартфон iPhone7 показа френският блог Nowhereelse, известен с това, че публикува снимки на все още неизлезли официално на пазара продукти. Блогърите не дават гаранция за автентичността на снимките. По всичко личи, че това са само празните кутии на телефона. Ако все пак се вярва на снимките, може да се забележи двойната задна камера - нова технология, разработена съвместно със стартъп компанията LinX през 2015 г. Другият отвор би следвало да бъде smart connector, с чиято помощ лесно и бързо ще може да се включват външни аксесоари като мишка, клавиатура и слушалки.

Учени установиха връзката между бунтовете и червения цвят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5640416

Червеният цвят понякога кара хората не да спрат и отстъпят, а да се опълчат срещу общоприетите норми, ако са по-предразположени към силни усещания, пише изданието Journal of consumer psychology.
„Червеният цвят и знакът „Стоп” не винаги помагат в кампанията срещу пушенето или в агитацията за безопасен секс.
Червеният цвят понякога кара хората не да спрат и отстъпят, а да се опълчат срещу общоприетите норми, ако са по-предразположени към силни усещания, пише изданието Journal of consumer psychology. „Червеният цвят и знакът „Стоп” не винаги помагат в кампанията срещу пушенето или в агитацията за безопасен секс.

Мъж напръска със спрей охрана на столичен мол

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5640429

Мъж е напръскал със спрей охрана на столичен мол.
Неприлично облечен мъж се е опитал да влезе в търговски център на бул. „Александър Стамболийски” с цигара в уста. От охраната не са го пуснали в сградата, заради което мъжът е напръскал със спрей един от охранителите, информира &quot;Фокус&quot;.
Напръсканият охранител не е пострадал.
Мъж е напръскал със спрей охрана на столичен мол. Неприлично облечен мъж се е опитал да влезе в търговски център на бул. „Александър Стамболийски” с цигара в уста. От охраната не са го пуснали в сградата, заради което мъжът е напръскал със спрей един от охранителите, информира "Фокус". Напръсканият охранител не е пострадал.

Осъдиха рецидивист на 12 години затвор за блудство с момичетата и грабежи

https://www.24chasa.bg/region/article/5640431

Осъдиха рецидивист на 12 години затвор за блудство с  момичетата и грабежиПо обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Стара Загора на 12 години лишаване от свобода при първоначален „строг“ режим бе осъден Асен А., на 43 г. от гр. Стара Загора, за отнемане на чужди движими вещи с намерението противозаконно да ги присвои чрез употреба на сила и заплашване и за извършване на действия с цел да възбуди и удовлетвори полово

Катастрофа ограничава движението в Прохода на Републиката

https://www.actualno.com/society/katastrofa-ogranichava-dvijenieto-v-prohoda-na-republikata-news_550381.html

Катастрофа е станала в Прохода на Републиката този следобе. Движението през Прохода по път II-55 се осъществява само в едната лента. "Пътна полиция" регулира движението.

Най-добрoто и най-лошото от Евро 2016

http://www.dnevnik.bg/sport/euro2016/2016/07/12/2794035_nai-dobroto_i_nai-loshoto_ot_evro_2016/?ref=rss


Европейското първенство премина през изненадващи развръзки, оспорвани мачове, слаба резултатност, късни драми, много борба и завърши с неочакван шампион в лицето на Португалия. Представяме ви селекция от най-доброто и най-лошото от Евро 2016 (без претенции за изчерпателност).

Най-доброто от Евро 2016

Фернандо Сантош

Треньорът на Португалия е главната причина иберийците да спечелят първа европейска титла в своята история. Той напипа слабостите в груповата фаза,...

Хакват смартфон и през YouTube видео

http://www.cross.bg/glasovi-komandi-youtube-1514259.html

/КРОСС/ Смартфонът може да бъде хакнат и чрез гласови команди от видео в YouTube, твърдят изследователи от Калифорнийския университет Бъркли и Университета Джорджтаун, съобщи ibtimes.co.uk, цитиран от technews.bg.Технологията се свежда до използване на скрити гласови команди, които са недоловими за човешкото ухо, но се възприемат от мобилното устройство. Достатъчно е потребителят да разгледа видеоклип в YouTube, за да бъде хакнат неговият смартфон.Всъщност, няма значение на какво устройство се възпроизвежда злонамереният видеоклип - смартфон, компютър, таблет или телевизор, тъй като всички команди се възприемат от гласови помощници като Google Now, Siri и Cortana, инсталирани на мобилната джаджа.Подобна възможност позволява на атакуващите да инсталират вредни програми, с помощта на които могат да правят изменения в конфигурацията на устройството или да крадат лични данни.Потребителите могат да се предпазят от заплахата като забранят получаването и изпълнението на гласови команди. Но генералното решение е да се разработят по-добри инструменти за рапознаване на глас, заключават изследователите.

Изгоря склад на аптека в "Чайка"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590758

Пожар е горял в складово помещение на аптека в ж.к. «Чайка». Инцидентът е станал около 2:10 часа тази нощ. Няма пострадали хора. Причините са в процес на изясняване. За справяне с произшествието са изпратени два пожарни автомобила. Нанесени са значителни материални щети по обзавеждането, оборудването и зареждането на аптеката....

Еврогрупата може да открие пътя за санкции срещу Испания и Португалия заради бюджетния дефицит

http://www.cross.bg/portygaliya-protzenta-ispaniya-1514258.html

/КРОСС/ Очаква се министрите на финансите на страните от еврозоната да обявят днес, че Испания и Португалия нарушават бюджетните правила на ЕС, което ще открие пътя за налагане на санкции на двете страни, предаде AFP. Това би била безпрецедентна процедура в историята на валутния съюз, отбелязва агенцията. Новината съобщи снощи председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум. Гърция обаче е заела категорична позиция против налагането на санкции срещу Испания и Португалия. Гръцкият финансов министър Евклидис Цакалотос, по нареждане на премиера Ципрас, е изразил категорична подкрепа за двете страни. Финансовите министри на Италия и Франция също са настояли за по-гъвкав подход, подкрепяйки аргумента на своя гръцки колега, че след Брекзита твърдата линия по отношение на финансите в момента щяла да изпрати съвсем погрешно послание на финансовите пазари. Максималната глоба, която Европейската комисия може да наложи на двете страни, е в размер на 0,2 процента от БВП. Европейският комисар за икономиката Пиер Московиси изрази очакване Европейската комисия да предложи да бъдат замразени част от средствата от структурните фондове на ЕС, предвидени за Испания и Португалия от догодина. Миналата година бюджетният дефицит на Испания достигна 5 процента от БВП, а този на Португалия - 4,4 процента, при разрешени 3 на сто. Московиси представи своите първи анализи за ефекта от „Брекзит" върху европейската икономика

Ревди и Стоян отиват на съд

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590756

Окръжна прокуратура предаде на съд Ревди М. и Стоян Ч, обвинени в грабеж на мъж. На 25 март двамата се срещнали в заведение на кооперативния пазар в Сливен, след което продължили да пият в дома на жената, живееща на съпружески начала с Ревди. Оттам отишли до кръчма в квартал "Българка", за да си допият, но собственикът не ги допуснал да влязат. Тогава се отправили към вила в местността "Войнишко кладенче". По това време, малко преди полунощ, пострадалият гледал телевизия и чул шума от тяхното влизане. Последвал измислен скандал, н който Ревди...

Нинова и Първанов един срещу друг - ще се разберат ли БСП и АБВ?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5640430

Ръководствата на БСП и АБВ започнаха дългоочакваните преговори в Народното събрание, предаде репортер на &quot;Труд&quot;.
Един срещу друг в Огледалната зала седнаха двамата лидери Корнелия Нинова и Георги Първанов.
Редом с Нинова от страна на БСП участват евродепутатът Илияна Йотова, членовете на ИБ на партията Юрий Асланов, Красимир Янков,
Ръководствата на БСП и АБВ започнаха дългоочакваните преговори в Народното събрание, предаде репортер на "Труд". Един срещу друг в Огледалната зала седнаха двамата лидери Корнелия Нинова и Георги Първанов. Редом с Нинова от страна на БСП участват евродепутатът Илияна Йотова, членовете на ИБ на партията Юрий Асланов, Красимир Янков,

Димитър Желязков-Очите още е пациент на "Софиямед", не е имал други операции

https://www.24chasa.bg/novini/article/5640418

Димитър Желязков-Очите още е пациент на "Софиямед", не е имал други операции43-годишният Димитър Желязков все още е на лечение в "Софиямед", той е в стабилно състояние и в съзнание, съобщиха от здравното заведение след запитване на "24 часа". 12 дни след извършената му интервенция, при която му бе поставен силиконов уретер,  лекарите  потвърждават, че операцията е била успешна и възстановяването протича добре.

Два влака в Италия се удариха челно, има жертви (видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=325927

Най-малко 10 души загинаха, а десетки бяха ранени, след като два пътнически влака се удариха челно в Южна Италия, близо до Бари. Възможно е броят на загиналите да нарасне още, тъй като от двете композиции продължават да се вадят пострадали.

Издирват двама подсъдими за изнасилване

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590755

За общодържавно издирване са обявени подсъдимите за изнасилване 30-годишни Емил Ахмедов и Ахмед Ахмед, реши Хасковският окръжен съд, след като не се явиха в залата. Съдът разпореди също проверка дали не са в затвора за други наказания. На двамата е наложена забрана да напускат страната, като ХОС  постанови принудителното им довеждане. Такова е разпоредено и за жертвата им, която също не се яви за заседанието. Случаят е от 15 декември по-миналата година. Според прокуратурата престъплението било извършено в стамболовското село Силен. Пияните мъже...

В Девня проучват антична сграда от края на III - началото на IV век

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590754

В Девня започнаха разкопки на антична сграда от края на III - началото на IV век, съобщи директорът на Музея на мозайките в града Иван Сутев. Той обясни, че проучванията са били прекратени през 2009 година. Тогава е започнало изследването на сградата, която се намира западно от античната сграда с мозайки. Сега задачата ни е да си довършим работата, като се очаква да бъде добре разкрита античната сграда, която е сходна със сградата с мозайките. Освен това се очаква да се разкрият и части от улиците на север и юг от нея.

ЕК не очаква от Тереза Мей да опита да избегне Brexit

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ek-ne-ochakva-ot-tereza-mei-da-opita-da-izbegne-brexit-220644/

Само държавите членки могат да активират чл. 50, който касае излизане от ЕС, категорични са от институцията

"Дунав" сверява часовника с румънския елит

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590753

"Дунав" подновява днес тренировки в подготовка за първия си сезон в елита след 25-годишно прекъсване. В края на миналата седмица "драконите" приключиха и с втория си летен лагер. Както вече съобщихме, те изкараха различни периоди от подготовката си в Етрополе и Тетевен, като в програмата им се наложиха и някои размествания. Междувременно бяха изиграни и 5 контроли - 1:1 с "Берое" Стара Загора, 2:3 с "Левски" София, 1:1 със "Септември" София, 4:0 с "Вихър" Славяново, 2:0 с "Етър" Велико Търново. Подготовката до началото на първенството ще е в Ру...

Цените на жилищата в еврозоната отчитат ръст

http://econ.bg/Новини/Цените-на-жилищата-в-еврозоната-отчитат-ръст_l.a_i.725921_at.1.html

Цените на жилищата в еврозоната са нараснали през първото тримесечие с най-бърз годишен темп от осем години насам, отчитайки най-солидно повишение от...

Работещите майки може да взимат 50% от обезщетението за дете над 3 месеца

http://www.mediapool.bg/raboteshtite-maiki-mozhe-da-vzimat-50-ot-obezshtetenieto-za-dete-nad-3-mesetsa-news251523.html

Работещите майки, чиито деца не са навършили 1 г., може да получават 50% от обезщетението за отглеждане на детето към заплатата си. Социалното министерство възнамерява да предложи подобни промени в Кодекса за социално осигуряване, стана ясно от изказване на министър Зорница Русинова. Целта на мярката, която се предвижда да влезе в сила от догодина, е да се стимулират работещите майки. Идеята е, ако една майка се върне на работа след изтичане на 135-те дни отпуск за бременност и раждане (които се разрешават с болничен лист), да получава към заплатата си и 50% от обезщетението за майчинство. Сумата ще й се плаща от НОИ, докато детето навърши 1 година. 135-те дни майчинство включват 45 преди раждането, което означава, че обезщетението ще важи след навършване на 3 месеца на детето. "Ако една жена получава 800 лв. месечно обезщетение и се върне на работа, тя би получавала допълнително 400 лв. към заплатата си", посочи Русинова. Въпросната сума може да се ползва например за наемане на гледачка, която да поеме грижата за бебето, докато майката работи. В момента, ако майката се върне на работа преди навършването на годинка на детето, тя не получава нищо от НОИ към заплатата си. Жената има право на 50% от обезщетението (т. е. 170 лв. на месец) само в периода между 1 и 2-годишна възраст на детето. Социалното ведомство все още не е правило разчети за това колко ще струва мярката. Не са водени и консултации с финансовото министерство. Очакванията са обаче промяната по-скоро да облекчи бюджета на НОИ, защото от една страна той ще плаща половината от обезщетението на част от майките, а от друга – ще получава осигуровки ежемесечно от техните трудови доходи. Друго нововъведение, което се предлага с промени в Закона за насърчаване на заетостта, е безработните, които успеят да намерят работа на повече от 50 км от мястото, в което живеят, да получават до 200 лв., с които да покриват разходи за наем, ясла, детска градина. Условието е хората да са на постоянна работа, а не със срочен договор. Средствата ще се получават за срок от 1 година, поясни министърът. Разчетите на ведомството показват, че от тази мярка биха се възползвали около 1000 души. Към момента в бюрата по труда са регистрирани 274 000 души. Около 40% от тях не могат да си намерят работа повече от година. Агенцията по заетостта съвместно с областните управители, общините, представителите на бизнеса и синдикатите на местно ниво ще подготвят краткосрочни прогнози за нуждите от работна ръка. Проучванията ще се правят 2 пъти годишно. Мярката ще позволи по-ефективното планиране и изразходване на средствата за обучения и мерки на пазара на труда и ще се улесни прехода на безработните към реална заетост, мотивира предложението Русинова. По друга инициатива министерството ще отдели 100 000 лв., с които ще се финансират летни ваканции за 325 деца от 15 дома за деца, лишени от родителски грижи, като 8 ще бъдат на море, а 7 на планина. С децата ще пътуват 53 възпитатели. Ваканциите ще са в периода 15 август и 15 септември и ще включват културна програма, тематични беседи за информиране по въпроси, свързани с правата на децата, образованието, професионалното развитие.  

Детегледачки, а не храна заразили децата в защитеното жилище

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590752

Излязоха резултатите от окончателния доклад на екипа от РЗИ и ОДБХ относно възникналите на 20 юни тази година остри гастроентерологични симптоми при 11 младежи от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания „Любов“, довели до хоспитализацията на 6 от тях. Нито храната, нито нейното съхранение са причина за инфекцията, а по-скоро храната ВЕРОЯТНО (не  е потвърдено) е заразена при приготвянето на закуската от детегледачките на смяна, които са дали положителни проби за Стафилококос ауреус, но са без симптоми и са с актуални...

Социалистите в Габрово искат Костадин Паскалев за президент

http://www.cross.bg/partiyata-gabrovo-prezident-1514257.html

/КРОСС/ Костадин Паскалев и Илияна Йотова са получили най-много номинации като кандидати за президент от низовите партийни структури на БСП в Габрово, съобщиха от местната централа на партията. В момента се събират предложенията на редовите членове, уточниха от ръководството на БСП. Други предпочитани кандидати са Корнелия Нинова и Андрей Пантев. На 18 юли в Габрово и Трявна ще се проведат общинските партийни конференции, на които ще бъдат гласувани номинациите. Същото предстои да стане в Дряново и Севлиево, но на 23 юли. Гласуваните номинации на структурите се представят пред Националния съвет на партията. Ако бъдат постигнатите договорености от ръководството с коалиционни партньори, това може да промени крайното решение кои да са кандидатите за президент и вицепрезидент на партията, независимо от номинациите на структурите.  

Млада фермерка обвинена за злоупотреба с 24 446 лв. от еврофондове

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5640369

36-годишна фермерка е обвинена в злоупотреба с 24 446 лв. от европейски фондове.
В хода на проведеното разследване е установено, че от юли до септември 2010 г. Камелия Е. е използвала не по предназначение получените от нея парични средства. Те и били дадени за подпомагане създаването на стопанства на млади фермери,
36-годишна фермерка е обвинена в злоупотреба с 24 446 лв. от европейски фондове. В хода на проведеното разследване е установено, че от юли до септември 2010 г. Камелия Е. е използвала не по предназначение получените от нея парични средства. Те и били дадени за подпомагане създаването на стопанства на млади фермери,

Предлагат майките да получат 50% от майчинството си, ако се върнат по-рано на работа

http://www.cross.bg/rysinova-sgradi-horata-1514256.html

/КРОСС/ Майките ще получават 50% от майчинството си, ако се върнат на работа, преди детето да навърши годинка. Тази промяна в Кодекса за социално осигуряване предлагат от социалното министерство. Ресорният министър Зорница Русинова обясни, че детски кътове и ясли за гледане на деца ще бъдат изградени в обществените сгради в помощ на работещите родители. Това са част от мерките за по-лесно съвместяване на семейния живот с работата. Проектите варират между 20 000 лв. и 70 000 лв. Дава се и възможност кандидатите да субсидират с места за възпитатели или подкрепящ персонал. С тази инициатива ще може да се подкрепят между 30 и 70 проекта. Министър Русинова обясни, че през лятото министерството ще работи и над проекти за отделяне на средства за общини, централна администрация, областни управи и всички държавни и обществени сгради да осигурят достъпност за хората с увреждания. По думите на министъра детските занимални в обществените сгради ще обслужват деца до 11-годишна възраст. Тя посочи, че за да се наемат възпитатели и учители за децата, ще се ползват услугите на бюрата по труда. "Една тема, която е много важна за всички работещи родители, тъй като и през летните месеци, в периодите на ваканции, когато родителите работят, за децата, които са по-малки и нямат целодневен ангажимент в училище и в детските градини, много често се налага да тичат родителите от едно място на друго, да излизат в отпуска

Работещите майки на деца под 1 г. ще получават заплата и 50% от парите за майчинство

https://www.24chasa.bg/novini/article/5640405

Работещите майки на деца под 1 г. ще получават заплата и 50% от парите за майчинствоНад 6 милиона лева по схемата „Независим живот“ ще бъдат насочени допълнително към общините, в които има най-голяма потребност от лични и социални асистенти и домашни помощници. Финансовият ресурс е останал неусвоен след изтичане на допълнителния срок (9.05.2016 г.) за подаване на проектни предложения от общините.

МВФ намали прогнозите си за растеж на италианската икономика

http://www.cross.bg/italiya-rastezh-stranata-1514255.html

/КРОСС/ Икономиката на Италия ще нарасне с по-малко от процент през тази година и ще отбележи много слабо ускорение през 2017 година в резултат на решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз и рисковете, които по-слабите банки в страната представляват за цялата италианска банкова система, посочва Международния валутен фонд в своя последен анализ за състоянието на третата по сила икономика в еврозоната, цитиран от агенция Reuters. Според МВФ резултатът от референдума във Великобритания през миналия месец засилва нестабилността на финансовите пазари и увеличава рисковете за влошаване на италианската икономика. Поради това фондът вече очаква нарастване на БВП на Италия с "малко под 1% през 2016 година и с около 1% през следващата година" при предишни прогнози от края на май за растеж с 1,1% през тази и с 1,3% през 2017 година. След новината за Brexit водещата организация на италианските работодатели Cofindustria също намали своите перспективи за икономиката на страната и вече очаква растеж от едва 0,8% през тази и от едва 0,6% през следващата година. МВФ отбеляза, че едва към 2025-а година Италия ще се върне към предрецесионните си нива на растеж от преди глобалната финансова криза през 2008-а година. За същия период обаче, останалите партньори на страната от еврозоната се очаква да надминат предкризисните си нива на растеж с между 20% и 25%, допълни фондът. Властите в Рим са изправени пред значителни предизвикателства

Общинското предприятие за детско хранене във Варна вече има с нов сайт

http://www.moreto.net/novini.php?n=325901

Общинското предприятие „Комплекс за детско хранене“ вече разполага с нов интернет сайт, съобщи директорът д-р Даниела Колева. В него родителите могат да се информират как да станат клиенти на детската кухня, кои са обектите за раздаване на храна, как и кога се купуват купони.

Държавата ще финансира детски кътове в учрежденията

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2016/07/12/2794055_durjavata_shte_finansira_detski_kutove_v_uchrejdeniiata/?ref=rss


Общини, областни управи и други публични и държавни институции ще могат да кандидатстват с проекти за осигуряване на достъпна среда за хората с увреждания, както и за изграждане на детски занимални за децата на служителите си. Финансирането ще е по проект "Красива България" и е в размер на общо 2 млн. лв. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Средствата са осигурени с преразпределение на финансирането по Националния план за действие по заетостта.
...

ТИР катастрофира до бензиностанция, загина човек, притиснат от два камиона

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590751

Товарен автомобил МАН с пловдивска регистрация се вряза в странична мантинела на магистрала „Тракия” не метри от бензиностанция, съобщават от дирекцията на МВР в Пазарджик. Инцидентът е станал днес около 11 часа и се е разминал само с материални щети. Докато траел огледът, джип е бил блъснат отзад от камион и притиснат в друг товарен автомобил отпред. Попаднал в пресата между двата ТИР-а, луксозният автомобил е смачкан до неузнаваемост. Дошлите на място спасителни екипи са извадили пътник от купето мъртъв. Водачът на джипа е закаран в Областнат...

Парижани протестират срещу нови лавки, искат си сегашните будки за вестници

http://offnews.bg/news/n_1/n_632548.html

Вълна от недоволство предизвика решението на градските власти в Париж да заменят легендарните павилиони за вестници в стил Ар Нуво с "иновационни" киоски. Над 45 000 души вече са се подписали в петиция срещу подмяната на сегашните 360 будки с "бездушните" и "напълно безлични" нови лавки, които са разработени от компанията MédiaKiosk. Планът на градската управа предвижда подмяната на всички павилиони за вестници да стане до 2019 г. "Ние настояваме да останат павилионите, които въплъщават романтичния Париж и туристите оценяват по достойнство" - пише в петицията. Същевременно от градската управа твърдят, че "над половината от сегашните киоски са остарели" и е необходима модернизация, която да привлечи нови клиенти, а най-вече: да подобри условията за работа на продавачите на вестници. Концепцията на новите павилиони предвижда интерактивни екрани, електронни касови апарати, шкафове за личните вещи на продавачите, отопление и изолация, аргументират се от MédiaKiosk - компанията, спечелила обществената поръчка. Критиците на новите павилиони обаче са на мнение, че не е нужно да се харчат над 50 милиона евро (стойността на проекта за 360 обекта) за киоски, които изглеждат като големи "кофи за боклук".

Творческа академия „Валери Петров" за "хвърчащите" хора

http://www.cross.bg/akademiya-petrov-pisane-1514254.html

/КРОСС/ Националният дворец на културата продължава активно да връща своето значение като културно средище. След създаването на Националния център за книгата и литературен клуб „Перото", ръководството реализира още една успешна идея - създаването на творческа академия „Валери Петров". Преди да „отлети" от този свят, поетът изпълни своята мисия като ни показа кои са хвърчащите хора и ни завеща поне да опитаме да бъдем като тях. Надявам се бъдещото общество да бъде по-отворено и по-човечно, да продължи да се бори с алчността, агресията и гнева, които са в основата на всички проблеми между нас - казва в едно от последните си интервюта Валери Петров. В този контекст провеждането на творческата академия може да се нарече истинско предизвикателство, както за лекторите и менторите, така и за младите таланти. Организаторите са се стремили да съхранят паметта за поета жива, но и да не посрамят името му с нещо недостойно или грозно. Повече за академията и реализацията й, разказва пред БНР поетът Илиян Любомиров: Това е проект, който родихме съвместно с Ирена Иванова, Димитър Стоянович и Лъчезар Аврамов. Всички искахме да създадем място, където хората да се обучават, да се срещат с големите имена в сценарийното писане, поезията и прозата. В последно време има много голям интерес към четене, писане и издаване. Просто имаше необходимост на пазара да се създаде място, където хората да получават основите в различни направления

Първият домейн на кирилица ".бг" вече е факт

http://www.investor.bg/web/456/a/pyrviiat-domein-na-kirilica-bg-veche-e-fakt-220643/

Ресорното министерство се включва в подготвянето на списъци за запазване на имена на държавните органи и на общините

ЕК намали прогнозите за икономическия растеж в еврозоната и Великобритания след Brexit

http://www.cross.bg/evrozonata-rastezh-brexit-1514253.html

/КРОСС/ Европейската комисия е поредната официална институция, която направи низходяща ревизия на прогнозите си за икономическия растеж в еврозоната и Великобритания след вота на британците за напускане на Европейския съюз на проведения в края на миналия месец ключов референдум. Според предварителни оценки на ЕК, представени от европейския комисар по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси пред финансовите министри от еврозоната, Великобритания ще бъде по-силно засегната от решението за Brexit, съобщава агенция Reuters. Комисията очаква, че общото негативното влияние върху британския брутен вътрешен продукт ще бъде в размер между 1% и 2,5% през 2017 година. Трябва да се има предвид, че предишните прогнози на ЕК бяха за растеж на британската икономика с 1,8% през тази и с 1,9% през следващата година, което означава, че нейните нови оценки на изключват възможността за рецесия. В същото време икономическият растеж в еврозоната вероятно ще бъде намален с между 0,2% и 0,5% през 2017 година в резултат на изхода от британския референдум, посочи Московиси на проведената в понеделник среща на Еврогрупата. През май ЕК прогнозира растеж на БВП в еврозоната с 1,6% през тази и с 1,8% през следващата година

Новото Изпълнително бюро на ОС на БСП – Пазарджик се състои от 9 членове

http://www.cross.bg/pazardzhik-suvet-mladenov-1514252.html

/КРОСС/Новото Изпълнително бюро на Областен съвет на БСП - Пазарджик се състои от 9 членове от областта, които ще отговарят за определени ресори. Това бе прието на заседание на Областния съвет, на което беше одобрен и правилник за работа. За заместници на председателя Йордан Младенов бяха избрани Петя Цанкова - местна политика, Гурко Митев - организационна дейност и Георги Янчев - партийна дейност. На заседанието бяха конструирани и помощни комисии към Областния съвет, които ще работят в сферата на обществено-икономическо и политическо развитие на региона. Областен съвет - Пазарджик излъчи и предизборен щаб за предстоящите президентски избори. В състава му влизат хора от различни професии и общини. Предизборният щаб е с председател Йордан Младенов, заместник-председател - Надя Клисурска-Жекова, връзки с медиите и обществеността - Велина Георгиева. В щаба са също председателите на общински организации на БСП и по един координатор от община. В област Пазарджик започват и общинските конференции за номинации за кандидати за президент. Искаме да чуем хората ясно и категорично, така както го направихме и с допитването за начина, по който да се явим на президентските избори, посочи евродепутат Илияна Йотова, която отговаря за област Пазарджик като член на Изпълнителното бюро на БСП

Социалистите в Габрово искат Костадин Паскалев за президент

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590749

Костадин Паскалев и Илияна Йотова са получили най-много номинации като кандидати за президент от низовите партийни структури на БСП в Габрово. Това съобщиха от местната централа на партията. В момента се събират предложенията на редовите членове, уточниха от ръководството на БСП. Други предпочитани кандидати са Корнелия Нинова и Андрей Пантев. Костадин Паскалев най-желан за кмет от социалистите На 18 юли в Габрово и Трявна ще се проведат общинските партийни конференции, на които щ...

Проверява се запис на побой в дом за деца с увреждания в Шумен

http://www.mediapool.bg/proveryava-se-zapis-na-poboi-v-dom-za-detsa-s-uvrezhdaniya-v-shumen-news251522.html

Всички контролни органи вече работят по сигнала за насилие над дете в Центъра за деца с увреждания в Шумен. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова във вторник по повод публикувания в социалните мрежи запис за побой на дете от дома, нанесен от възпитателка с думите: "Ей, животно, ще те убия". Видеото е снимано от Хюлия Арон, възпитател в Центъра "Слънчево детство" в Шумен, на 6 юли, когато приключила смяната ѝ и видяла своята колежка Деница Атанасова да обижда едно от децата. Тя подала сигнал в Общината в Шумен и твърди, че това не е единичен случай на побой над децата там. Бившата служителка на центъра Велислава Францова, също казва, че насилието над децата е практика. "Заключват ги. Децата спяха принудително от 12 часа на обяд до 5 часа, не да стоят в стаите. Трябваше да стоят и да спят, който не спи, бой с чехли, пръчки", разказва тя пред БНТ. Директорът на центъра Марина Андонова, директор на Центъра "Слънчево детство", твърди, че записът е монтаж, и манипулацията щяла да се докаже. "Децата се обгрижват качествено. Животът и здравето им е в сигурност. Затова съм спокойна, нямам никакви опасения", казва Андонова. Русинова коментира, че е много важно занапред да не се допускат подобни случаи, но до момента в социалното министерство не е постъпвал сигнал за дома в Шумен. "За мене е абсолютно недопустимо да има агресия в домовете. Има насрочена медицинска експертиза, за да се удостовери дали наистина е имало насилие над детето, или не", каза още министърът. До изясняване на случая директорката и възпитателката, подала сигнала, са пуснати в принудителен отпуск. От Асоциацията за детско развитие коментираха по повод инцидента, то това всъщност е ежедневие. "Това не е отношение на конкретен човек към конкретно дете, а отношение на държавата към децата. Чрез създадени условия", пише в тяхна позиция. В нея се посочва още, че добри условия може да има в схлупена колиба, а току що построена луксозна сграда да предлага ужасни условия. "Семейна среда" не се създава нито с нова дограма, нито с полагане на гипс или боя, нито с какъвто и да е друг строително - ремонтен прийом. Когато приоритет на държавата е едни пари от Европа да бъдат усвоени от едни "наши" фирми - за строителство и ремонти - не може да има друг резултат. Когато се имитира гражданско участие във взимането на управленски решения чрез организации, финансирани от нашето правителство или чужди държави - не може да има друг резултат", пишат ошще от организацията.

Изпълнителна агенция „Железопътна администрация” отбеляза своя 15-годишен юбилей

http://www.cross.bg/zhelezoputniya-adres-sektor-1514251.html

/КРОСС/ В сградата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията беше отбелязан 15-годишният юбилей на Изпълнителна агенция „Железопътна администрация" (ИАЖА). Главният секретар на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията Иван Марков прочете поздравителен адрес от името на министър Ивайло Московски. В обръщението министърът подчертава важната роля на ИАЖА, като регулаторен орган, който извършва координацията и контрола в областта на железопътния транспорт. „По този начин гарантираме сигурността и безопасността на пътниците и товарите", се посочва още в поздравителния адрес от министър Московски. Изпълнителният директор Веселин Василев направи кратка ретроспекция на работата на агенцията, като подчерта, че за 15 години е изградена една добре функционираща структура. От създаването й до днес, успешно е приложено европейското законодателство, за това говорят и първите лицензи в железопътния сектор, отварянето на железопътния пазар, както и първите издадени сертификати от агенцията.В събитието участваха представители на целия железопътен сектор в България.    

Нарът забавя стареенето

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590747

Швейцарски учени установиха, че съставка на нара предпазва от остаряване, съобщи Ройтерс. Чудодейният ефект се дължи на елагитанина в нара. От този полифенол тялото произвежда уролитин А. Приемалите уролитин А мишки в експериментите на швейцарските учени тичали средно 42 процента по-дълго. Суперплод за добро здраве Направилите откритието специалисти от Федералното политехническо училище в Лозана вече работят с биотех...

Гроздан Караджов и Трайчо Трайков номинирани за кандидат-президенти на Реформаторския блок

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5640390

Гроздан Караджов и Трайчо Трайков са номинираните към момента за кандидат-президент и усилено се коментират в Гражданския съвет на Реформаторския блок. Това съобщи във вторник във Велико Търново народният представител от областта и зам.-председател на парламента Иван Иванов.
Той бе категоричен, че темата за датата на вота е формална,
Гроздан Караджов и Трайчо Трайков са номинираните към момента за кандидат-президент и усилено се коментират в Гражданския съвет на Реформаторския блок. Това съобщи във вторник във Велико Търново народният представител от областта и зам.-председател на парламента Иван Иванов. Той бе категоричен, че темата за датата на вота е формална,

Двама млади загинаха край Плиска, водачът нямал книжка, ще ги погребват служебно (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5640377

Двама млади загинаха край Плиска, водачът нямал книжка, ще ги погребват служебно (снимки)30-годишният Мартин и 19-годишната му приятелка с чужда кола тръгнали за цигари, когато излетели от пътя и автомобилът им се усукал около крайпътен орех Водач без книжка уби себе си и 19-годишната си приятелка край старопрестолна Плиска. Трагедията стана снощи около 20 часа. От община Нови пазар ще платят погребението на младите,

Безплатна рехабилитация за деца предлага Домът във Виница

http://www.moreto.net/novini.php?n=325920

Центърът за ранна интервенция и медицинска рехабилитация в Дома за медико-социални грижи за деца – Варна (ДМСГД), предлага изключително широк спектър от услуги. Част от тях са насочени към децата с двигателни проблеми, невро-мускулни и ортопедични заболявания и включват диагностика и ранна интервенция, както и комплексна рехабилитация и кинезитерапия.

Какво може да очаква ЕС от новия британски премиер Тереза Мей

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/07/12/2794051_kakvo_moje_da_ochakva_es_ot_noviia_britanski_premier/?ref=rss


В лицето на Тереза Мей, новият премиер на Великобритания, която трябва да заеме поста утре, ЕС ще получи прагматичен, педантичен и строг преговарящ, който е малко вероятно да се впусне в спешни совалки за Брекзит, пише Euobserver.

По-вероятно е 59-годишната Мей, която досега беше вътрешен министър в Обединеното кралство, да използва летните месеци, за да изготви позицията на Великобритания в предстоящите преговори.

Мей, която макар и не особено активно, подкрепяше...

Лек автомобил излетя от пътното платно, шофьорът оцеля по чудо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5640391

Лек автомобил е катастрофирал тежко около 14 часа във Велико Търново като излетял от пътното платно. Инцидентът станал на една от отсечките на Южния пътен възел, в района на Бирената фабрика в старата столица.
Лекият автомобил Форд &quot;Фокус&quot; се е движил с висока скорост, шофьорът изгубил управление и возилото се преобърнало в канавката извън пътя.
Лек автомобил е катастрофирал тежко около 14 часа във Велико Търново като излетял от пътното платно. Инцидентът станал на една от отсечките на Южния пътен възел, в района на Бирената фабрика в старата столица. Лекият автомобил Форд "Фокус" се е движил с висока скорост, шофьорът изгубил управление и возилото се преобърнало в канавката извън пътя.

Германия може да изтегли войниците си от Инджирлик

http://www.cross.bg/indzhirlik-depytati-baza-1514250.html

/КРОСС/ Председателят на Бундестага Норберт Ламерт не изключва изтеглянето на бойците на германската армия от турската база Инджирлик заради забраната те да бъдат посещавани от германски депутати, съобщи в. „Билд". Позицията на Ламерт е, че „Бундестагът одобрява присъствието на немски войници в чужбина само когато те участват там в рамките на международни мисии и са добре дошли". Но и всеки трябва да знае, допълва депутатът, че „войниците няма да стоят за постоянно там, където не са добре дошли". И генералният секретар на социалдемократите Катарина Барлей каза, че изтеглянето на бойците на бундесвера от Инджирлик „е допустима възможност", ако Турция продължава да не допуска визитите на немски депутати до базата. Германски военни са разположени във военновъздушната база Инджирлик, която е недалеч от сирийската граница, за участие в международната мисия срещу терористичната групировка Ислямска държава (ИД). В края на юни Турция отказа разрешение на Ралф Браукзипе от министерство на отбраната и група депутати да отидат в Инджирлик - това се случи след резолюцията на бундестага за арменския геноцид.  

Обвиненият за лихварство Владимир Ковачев остава зад решетките

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5640385

Съденият за групово изнасилване и за убийството на жена си Владимир Ковачев, който сега е обвинен в лихварство, остава за постоянно в ареста, реши Апелативният съд във Варна. Въззивната инстанция потвърди определението на Окръжния съд от миналата седмица, с което беше наложена първоначалната мярка за неотклонение „задържане под стража” на
Съденият за групово изнасилване и за убийството на жена си Владимир Ковачев, който сега е обвинен в лихварство, остава за постоянно в ареста, реши Апелативният съд във Варна. Въззивната инстанция потвърди определението на Окръжния съд от миналата седмица, с което беше наложена първоначалната мярка за неотклонение „задържане под стража” на

Гражданският съвет на РБ номинира Гроздан Караджов и Трайчо Трайков за президентските избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/5640355

Гражданският съвет на РБ номинира Гроздан Караджов и Трайчо Трайков за президентските избориДепутатът Гроздан Караджов и бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков са две от имената, които са номинирани за президентските избори от Гражданския съвет на Реформаторския блок. Това съобщи във Велико Търново заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов, който е член на Гражданския съвет на формацията.

Анкара ще се опита да стопли отношенията със съседите, включително Сирия и Египет

https://www.actualno.com/asia/ankara-shte-se-opita-da-stopli-otnoshenijata-sys-sysedite-vkluchitelno-sirija-i-egipet-news_550377.html

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че „няма много причини“ за кавги с други държави в региона около Турция, в това число Сирия и Египет. Той също така обеща, че Анкара ще продължи да подобрява отношенията със своите съседи. „Нямаме много причини да водим борба срещу Ирак, Сирия, Египет и страните във всички други региони. Но има много причини да продължим по-нататък връзките си“, заяви Йълдъръм по време на партийно мероприятие на водената от него Партия на справедли

БСП и АБВ ще се борят за смяна на модела ГЕРБ на "Дондуков" 2

https://www.actualno.com/politics/bsp-i-abv-shte-se-borjat-za-smjana-na-modela-gerb-na-dondukov-2-news_550376.html

Моделът на ГЕРБ в президентската институция трябва да бъде сменен. Това е една от целите около, която се обединиха лидерите на БСП Корнелия Нинова и на АБВ Георги Първанов след почти едночасова среща в парламента днес. Председателят на социалистите Корнелия Нинова обясни, че на срещата с колегите си от АБВ, в която участие взеха и други представители на двете партии, са изразили обща позиция по три въпроса. „Целта, която си поставяме е да променим модела в президентската институция, нал

Тереза Мей, или какво трябва да знаем за бъдещия премиер на Великобритания

http://www.investor.bg/evropa/334/a/tereza-mei-ili-kakvo-triabva-da-znaem-za-bydeshtiia-premier-na-velikobritaniia-220625/

Мей получи подкрепа от всички, работили с нея в правителството, което се тълкува като доказателство за лидерските й качества

Станишев към Юнкер: Не режете от парите за младите

http://www.cross.bg/mladite-garantziya-stanishev-1514249.html

/КРОСС/Президентът на ПЕС Сергей Станишев изпрати писмо до председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и до комисаря по заетост, социални въпроси, умения и трудова мобилност Мариане Тисен. „През 2014 г. ЕК направи борбата с младежка безработица видим европейски приоритет, въвеждайки Младежка гаранция. Това е механизъм, предлагащ реални възможности младите хора да намерят работа. Твърдо съм убеден, че младите трябва да бъдат сред политическите приоритети на ЕС. В някои държави Младежката гаранция показа, че по отношение на политиките за младежка заетост нещата могат да бъдат променяни. В област Брюксел, Белгия, тя доведе до 25% намаляване на младежката безработица. Десет нa хиляда младежи са се възползвали от схемите на Младежката гаранция във Франция. В Австрия, където Младежката гаранция действа вече няколко години, правителството е толкова убедено в ефикасността й, че възнемерява да направи механизма задължителен и за младите хора, които не не работят, не се обучават и не стажуват (NEETs) и са под 18 години. В светлината на всичко това, искренно съжаляваме, че в проекта на Бюджет 2017 на ЕК „не са включени допълнителни ангажименти по отношение на Инициативата за младежка заетост", гласи посланието на Станишев до Юнкер. Повод за писмото стана разпространеният от ЕК предварителен вариант на Бюджет 2017, където парите за борба с младежката безработица са орязани. „Младите не заслужават да бъдат бъдат извадени от европейските приоритети

Какво се случва в Южен Судан?

http://offnews.bg/news/n_1/n_632547.html

Независимостта на една страна се свързва с нови надежди за светло бъдеще, прогрес и благоденствие. Реалността за Южен Судан обаче не може да бъде по-далеч от тази идеалистична представа. Пет години след отделянето си от Судан най-новата държава в света отново е сцена на кървави сблъсъци. За разлика от много други конфликти, които получават по-силен световен отзвук, суданската криза е поставена на по-заден план. Какво обаче се случва там? Историята на Южен Судан започва пред недалечната 2011 г., когато през месец юли страната официално се отделя от Судан. Празненствата не продължават дълго, защото бързо се появява разцепление в Народното движение за освобождение на Судан, управляващата партия, извоювала независимостта. Ситуацията ескалира през декември 2013 г., когато президентът Салва Кийр обвинява вицепрезидента Риек Мачар в подбуждането на провален опит за преврат. Политическите пререкания прерастват във въоръжени сблъсъци в столицата Джуба, преди да се обхванат и други части от младата държава. Само за първия месец от гражданската война са разселени 413 хил. души, а десетки хиляди се стичат да потърсят убежище в бази на ООН, по-късно трансформирани в бежански лагери. Общия брой на разселените надминава 2,2 млн. души. Правителството и бунтовниците се съгласяват да се срещат за мирни преговори в Етиопия и така, под заплахата от санкции на ООН, двете страни подписват споразумение през август 2015 г. През април 2016 г. Риек Мачар се завъръща и застава отново на поста вицепрезидент в новото обединено правителство. След продължилата десетилетия гражданска война в Судан, на 9 юли Южен Судан трябваше да отпразнува 5-годишнината от своята независимост във възобновено разбирателство, но вместо това ден по-рано в страната отново започнаха сражения между привърженици на Мачар и Кийр. Още при завръщането си в Джуба, Мачар води със себе си 1300 войници, които би трябвало да започнат да патрулират наред със силите на президента. Това обаче така и не се е случило досега. Смята се, че несъгласие между войници, лоялни на двамата политици, е довело до смъртта на петима и разпалило конфликта на 8 юли. За последните дни загиналите при сраженията са близо 300. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун побърза да разкритикува случващото се, отбелязвайки, че Кийр и Мачар са предали своя народ и пропилели обещаващото бъдеще на Судан. Двамата лидери обявиха примирие в понеделник и поне засега то се задържа, но събитията демонстрират колко бързо и лесно най-младата страна може да се завърне към кървавото минало.

Реформатори номинираха Гроздан Караджов и Трайчо Трайков за кандидати за президент

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/07/12/2794030_reformatori_nominiraha_grozdan_karadjov_i_traicho/?ref=rss


Депутатът Гроздан Караджов и бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков са две от имената, които са номинирани за президентските избори от Гражданския съвет на Реформаторския блок. Това съобщи във Велико Търново заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов, който е член на Гражданския съвет на формацията, цитиран от БТА. Иванов определи и двамата номинирани като "почтени и евроатлантически ориентирани хора, които са надпартийни кандидатури".

Иванов...

Тези деца са болни, но нищо няма да ги спре

http://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/tezi-deca-sa-bolni-no-nishto-niama-da-gi-spre-6056212

Джес има диабет, а доведеният ѝ брат е болен от СПИН. Те двамата обаче имат една мечта - да усмихват и радват хората. И го правят посредством цирка, където се чувстват равни, значими и себе си.

Иран гледа на България като на врата към Европа, посочи Али Лариджани

http://www.moreto.net/novini.php?n=325908

След постигането на историческото споразумение по въпроса за иранската ядрена програма и последвалия засилен диалог между ЕС и Техеран, се създава благоприятен климат за рестартиране на българо-иранските икономически отношения. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с председателя на Ислямското консултативно събрание д-р Али Лариджани.

Работещите майки на деца под 1 г. ще получават 50% от парите за майчинство

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/07/12/2794048_raboteshtite_maiki_na_deca_pod_1_g_shte_poluchavat_50/?ref=rss


Работещите майки, чиито деца не са навършили 1 г., ще получават от държавата допълнително пари към заплатата си. Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, които Министерството на труда и социалната политика предлага. Целта е да се стимулират работещите майки, поясни министър Зорница Русинова, цитирана от пресцентъра.

Идеята е, ако една майка се върне на работа след изтичане на 135-те дни отпуск за бременност и раждане (коитосе разрешават с болничен лист), да получава...

Природолюбител е обвинител по знакови дела в Търново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5638958

Стоян Вараджаков е работил по знакови дела като това за магистралната банда и делото „Акрам“
Стоян Вараджаков е прокурор от кариерата в старопрестолния Велико Търново и като опитен юрист е обвинител по десетки знакови дела. 64-годишният юрист е родом от възрожденска Елена. Слави се като заклет природолюбител, гъбар и с афинитет към историята.
Стоян Вараджаков е работил по знакови дела като това за магистралната банда и делото „Акрам“ Стоян Вараджаков е прокурор от кариерата в старопрестолния Велико Търново и като опитен юрист е обвинител по десетки знакови дела. 64-годишният юрист е родом от възрожденска Елена. Слави се като заклет природолюбител, гъбар и с афинитет към историята.

Първите новоприети в Стопанската академия в Свищов получиха студентските си книжки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5640366

Първите новоприети студенти в Стопанската академия &quot;Димитър А. Ценов&quot; в Свищов за степен &quot;бакалавър&quot; получиха студентските си книжки минути след обявяване на резултатите от първото класиране. В годината, когато Свищовското висше училище навършва 80 години, случайно или не, осмицата присъства и в рождените дати на първите двама записани студенти.
Първите новоприети студенти в Стопанската академия "Димитър А. Ценов" в Свищов за степен "бакалавър" получиха студентските си книжки минути след обявяване на резултатите от първото класиране. В годината, когато Свищовското висше училище навършва 80 години, случайно или не, осмицата присъства и в рождените дати на първите двама записани студенти.

Първанов към БСП: Събрахме се

https://www.24chasa.bg/novini/article/5640358

Първанов към БСП: Събрахме сеЗапочнаха консултациите между БСП и АБВ за общ кандидат за президент В този час в парламента започнаха консултациите между БСП и АБВ за издигането на общ кандидат за президент. До срещата се стигна, след като на вътрешнопартиен референдум социалистите решиха партията да се яви на вота в коалиция, а с 52% за партньор определиха АБВ.

Как да свалите непознат на улицата

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/kak-da-svalite-nepoznat-na-ulicata-6056206

Изпитвате неудобство, притеснение, чудите се кои са правилните думи, за да направите впечатление.През главата ви минават мисли като какво ще стане ако не ми отговори, как ще реагира и куп други подобни

Одобриха 6 учебника по история за пети клас

http://www.cross.bg/ychebnitzi-klas-praktika-1514247.html

/КРОСС/Шест от внесените общо 8 проекта за нов учебник по история за V клас са одобрени от комисията, оценяваща съдържанието, графичния дизайн и полиграфическото изпълнение. Очаква се това да е единственият нов учебник през новата учебна година. по останалите предмети учениците ще учат по старите издания. Представители на издателствата на одобрените учебници се запознати със становищата на оценителите, като те имат срок от няколко дни да отстранят пропуските и да отпечатат проекти, които ще бъдат представени в просветното министерство. След това ще минат и на оценка от страна на учителите. Над 1 700 училища ще трябва да избират между одобрените учебници. Очаква се процесът да започне в началото на август. В комисията по оценяване на проектите участваха седем души - учители, преподаватели и научни работници от БАН, както и експерт от регионалния инспекторат по образование. Други шест души оценяваха графичния дизайн и полиграфическото изпълнение. Тази учебна година първокласниците ще имат новоотпечатани учебници. Те обаче ще бъдат със съдържанието на предишни години. Лазар Додев, директор на дирекция „Организация, контрол и инспектиране" в МОН, заяви, цитиран от БНР, външното оценяване в седми клас ще се провежда около 15-20 юни, а не както беше досега през месец май. Така ще може да се вземе в училище целият материал, предвиден за учебната година и едва след това да се провеждат оценяването

Две тежки катастрофи на едно място запушиха магистрала "Тракия"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5640346

Силно затруднено е движението по магистрала „Такия” в района на 71-73 км. в посока Бургас след две тежки катастрофи, станали на едно и също място в рамките на по-малко от 3 часа.
Първо около 11:00 часа тежкотоварен автомобил е минал през мантинелата и е застрашил близка бензиностанция. При този инцидент няма пострадали, съобщава БТВ.
Силно затруднено е движението по магистрала „Такия” в района на 71-73 км. в посока Бургас след две тежки катастрофи, станали на едно и също място в рамките на по-малко от 3 часа. Първо около 11:00 часа тежкотоварен автомобил е минал през мантинелата и е застрашил близка бензиностанция. При този инцидент няма пострадали, съобщава БТВ.

С уникална 3D премиера бензиностанции ЕКО представиха ново поколение високооктанов бензин EKO Racing 100

http://www.cross.bg/bulgariya-racing-eko-1514248.html

/КРОСС/ На ексклузивно лансиращо събитие „ЕКО България" ЕАД за първи път представи ново поколение високооктанов бензин EKO Racing 100. С уникално 3D мапинг шоу представители на медиите, клиенти и партньори на бензиностанции ЕКО станаха свидетели на визуализация на пътя на горивото през горивната система на автомобила. По време на събитието, г-н Никола Глухчев, експерт по горивата с дългогодишна практика, представи и основните предимства на EKO Racing 100. Новото поколение 100-октаново гориво е вдъхновено от успехите на отбора на EKO Racing. Най-добрите състезатели на България и пилоти на ЕКО Racing Team - многократният автомобилен шампион на България Илия Царски и шампионът по мотоциклетизъм Мартин Чой, споделиха какво е чувството да усещаш максималната мощност на двигателя. Минути след официалното представяне на новото гориво, гостите имаха възможност да станат част от уникален тест драйв в присъствието на двамата пилоти и сами да се убедят в предимствата на новия бензин EKO Racing 100. На събитието присъстваха г-н Йоанис Доратис, „Оперативен директор международни продажби", Хеленик Петролеум и г-н Сотирис Анастасиадис, Маркетинг директор, Хеленик Петролеум, както и множество партньори и клиенти на „ЕКО България" ЕАД

Адрина Лима се раздели с Джо Томас, изтри снимките им в Instagram

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5640245

Красивият ангел от Victoria&#39;s Secret се раздели с приятеля си Джо Томас и изтри до една всички техни снимки от профила си в приложението Instagram, съобщи Контактмюзик.
За последен път двамата се появиха заедно на светско събитие на 19 май във Франция - на галата на фондацията АМФАР в Кан. Връзката им продължи година и половина.
Красивият ангел от Victoria&#39;s Secret се раздели с приятеля си Джо Томас и изтри до една всички техни снимки от профила си в приложението Instagram, съобщи Контактмюзик. За последен път двамата се появиха заедно на светско събитие на 19 май във Франция - на галата на фондацията АМФАР в Кан. Връзката им продължи година и половина.

Учени: Смученето на пръсти може да е полезно за децата

http://www.vesti.bg/zdravoslovno/uchenite-kazvat/ucheni-smucheneto-na-prysti-mozhe-da-e-polezno-za-decata-6056209

Малчуганите, които смучат пръстите или гризат ноктите си, са с по-малък риск от развитие на алергия по-късно през живота си, сочат резултатите от изследване

412 деца с разрешение да работят през лятото във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=325923

От началото на летния сезон във Варна са издадени 412 разрешения за приемане на непълнолетни лица на работа. 99 % от подалите заявления са младежи на възраст между 16 и 18 години, съобщи за Moreto.net началникът на местната структура на Инспекцията по труда, инж.

Това е португалчето, трогнало света с прегръдка за фена на Франция, който плаче (видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/5640343

Това е португалчето, трогнало света с прегръдка за фена на Франция, който плаче (видео)Той се казва Матис. И е на 10 години. Син на португалски емигранти във Франция. Говори по-добър френски, отколкото майчиния си език. В неделя през нощта, минути след края на един от най-емоционалните финали в историята на европейските първенства по футбол, жестът на детето трогна милиони зрители по света.

Държавата стимулира трайно безработните да търсят работа в други градове

http://www.cross.bg/detza-rysinova-rabota-1514244.html

/КРОСС/Агенцията по заетостта заедно с областните управители на шест месеца ще правят анализ за нуждите на бизнеса на регионално ниво. Така социалното министерство ще може по-ефективно да подпомогне икономиката със субсидираната заетост, разкри на брифинг във ведомството министър Зорница Русинова. 274 000 безработни има регистрирани у нас. 40% от тях са трайно безработни. Затова ще се стимулира мобилността на работната ръка. Ще им се дават до 200 лева да покрият разходи за детска градина, квартира и др. на новото място. Подпомаганите обаче ще трябва да са на постоянна работа. Готвят се промени в КСО за стимулиране на работещите майки. Ако майка, която получава обезщетение при раждане, се върне на работа преди изтичане на една година, ще получава 50% от полагаемото й се обезщетение. Средства за достъпност за хората с увреждания отделя МТСП. Общини, областни управители и централна власт да кандидатства за подобряване на достъпността на средата. Изисква се 5% съфинансиране. С това се похвали още социалният министър. Друга инициатива е за съвместяване на семейния живот с работата. Ще се създават детски кътове и детски градини в публичните сгради. Имало доста регистрирани в бюрата по труда учители и те можело да се включат в проектите. До 70 проекта може да е финансират с тази цел. 15 дома не са могли да организират летни лагери за деца, лишени от родителска грижа. Социалното ведомство отделя пари за лагери. За 325 деца това лято не е имало възможност за летен лагер

Майките да получат 50% от майчинството си, ако се върнат по-рано на работа?

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/2VYDaEIguXQ/

Майките ще получават 50% от майчинството си, ако се върнат на работа, преди детето да навърши годинка. Тази промяна в Кодекса за социално осигуряване предлагат от социалното министерство. Ресорният министър Зорница Русинова обясни, че детски кътове и ясли за гледане на деца ще бъдат изградени в обществените сгради в помощ на работещите родители.

Това са част от мерките за по-лесно съвместяване на семейния живот с работата. Проектите варират между 20 000 лв. и 70 000 лв. Дава се и възможност кандидатите да субсидират с места за възпитатели или подкрепящ персонал. С тази инициатива ще може да се подкрепят между 30 и 70 проекта.

Министър Русинова обясни, че през лятото министерството ще работи и над проекти за отделяне на средства за общини, централна администрация, областни управи и всички държавни и обществени сгради да осигурят достъпност за хората с увреждания. По думите на министъра детските занимални в обществените сгради ще обслужват деца до 11-годишна възраст. Тя посочи, че за да се наемат възпитатели и учители за децата, ще се ползват услугите на бюрата по труда.

“Една тема, която е много важна за всички работещи родители, тъй като и през летните месеци, в периодите на ваканции, когато родителите работят, за децата, които са по-малки и нямат целодневен ангажимент в училище и в детските градини, много често се налага да тичат родителите от едно място на друго, да излизат в отпуска. Считам, че чрез тази инициатива може да подкрепим отново създаването на детски кътове и занимални в публични сгради ще даде възможност на хората, които работят в тези институции по-добре да съвместяват личния със семейния живот. Там проектите варират между 20 и 70 00 лева” , каза Русинова.

Как ще се разпределят средствата за изграждане на достъпна среда за хората с увреждания?

“Областни управители да кандидатстват с проекти за подобряване на достъпната среда. Ако една община кандидатства за сграда и проект, който е за около 30 000 лева, би могла да изгради и външна рампа, да направи вертикална платформа на сградата, достъпен вход. Изискваме 5% съфинансиране от страна на общините”, каза още Русинова,цитирана от Кросс.

В момента у нас има регистрирани малко над 274 000 безработни, а около 40% от тях са дълготрайно безработни, обясни Зорница Русинова. Тя посочи, че в министерството са готови мерките за безработните, които си намерят работа населено място, което се намира над 50 км от мястото, където живеят. В първата година те ще получават допълнително сума в размер от 200 лева, с която ще покриват разходите си за наем, детска градина, детска ясла и режийни разходи.

Гроздан Караджов и Трайчо Трайков номинирани за президент от РБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_632554.html

Гражданският съвет на Реформаторския блок е излъчил кандидатурите на депутата Гроздан Караджов и бившия министър на енергетиката Трайчо Трайков за президентските избори. Това съобщи във Велико Търново заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов, който е и член на Гражданския съвет на Блока. По думите му двамата са евроатлантически ориентирани и кандидатурите им са надпартийни. Иванов обаче поясни, че обсъждането на номинациите ще продължи до 20 юли. След това те ще бъдат предоставени за разглеждане на Председателския съвет на РБ и на Изпълнителния съвет, който следва да ги утвърди. Иванов заяви, че кандидатът за президент на ГЕРБ ще бъде политик, чиито първи букви на малкото и второто му име са едни и същи.  Иванов посочи, че БСП и АБВ ще се представят силно на президентските избори, ако заложат на утвърдена надпартийна кандидатура. 

Общественият съвет на ЦФЛД ще разгледа документите на 38 деца

http://www.cross.bg/obshtestveniyat-suvet-na-tzfld-shte-razgleda-dokymentite-na-detza-1514245.html

/КРОСС/ Документите на 38 деца ще бъдат разгледани на утрешното заседание на Обществения съвет към Център „Фонд за лечение на деца". Заседанието започва в 13 ч., съобщава пресцентърът на МЗ.  

Константинов: Враг съм на треньори, влияещи се от мениджърски интереси

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/07/12/2794046_konstantinov_vrag_sum_na_trenyori_vliiaeshti_se_ot/?ref=rss


Селекционерът на националния отбор по волейбол Пламен Константинов заяви, че не се влияе от мениджърски интереси.

Изказването му бе във връзка с представянето на "лъвовете" в Световната лига през този сезон, приключило с осем загуби и една победа и породило напрежение около поста му.

"Коментираха се интриги за мениджърски игри. Повечето са ми приятели от тези мениджъри, но никога не съм насочил един състезател. Абсолютно техен избор. Каквото и да съм помогнал, е било без...

Ясни са първите две реформаторски предложения за кандидат-президент

http://www.cross.bg/suvet-ivanov-ivan-1514242.html

/КРОСС/Гражданският съвет на Реформаторския блок е номинирал първите си кандидати за президентските избори. Това са депутатът Гроздан Караджов и бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Номинацията бе обявена във Велико Търново от заместник-председателя на Народното събрание Иван Иванов, който е член на Гражданския съвет на формацията, съобщава БНТ. Иванов обясни, че двете кандидатури са надпартийни. Той определи Караджов и Трайков като почтени и евроатлантически ориентирани хора. Обсъждането на номинациите щяло да продължи до 20 юли. След това те ще бъдат предоставени за разглеждане на Председателския съвет на Реформаторския блок и на Изпълнителния съвет. Именно той следва да ги утвърди, обясни Иван Иванов. Прогнозата на Иван Иванов е, че кандидатът на ГЕРБ ще е политик, чиито първи букви на малкото и второто му име съвпадат. Той обаче отказа да коментира буквите в коя част на азбуката са. Ако БСП и АБВ заложат на утвърдена надпартийна кандидатура, щели да се представят силно на президентските избори, смята още реформаторът.  

Жестока влакова катастрофа в Италия: 12 убити, десетки ранени (снимки, видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_632553.html

Най-малко 12 души са убити, десетки са ранени в ж.п. катастрофа в Италия. Два пътнически влака са се сблъскали челно в Южна Италия, съобщиха информационните агенции. Двата влака са се движили по една и съща линия между крайбрежните градове Бари и Барлета. Сблъскали са се край Андрия. Има сплескани вагони, спасители изкарват оцелелите пътници. "Мисля, че има много мъртви", каза местен пожарникар пред телевизия Rai. Друг сравни видяното със самолетна катастрофа.  Сред спасените има малко дете, което е било превозено по въздух в болница. Работата на спасителите продължава, затова се очаква броят на загиналите и пострадалите да се увеличи.

Страх в Европа заради бежанците

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/strah-v-evropa-zaradi-bezhancite-6056213

Парадоксално във Франция, която пострада най-тежко от атентати през 2015 г., мнозинството от анкетираните не споделят това мнение

Общото събрание на акционерите преустанови липса на кворума в „Слънчев бряг”АД

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/dIR_KkkvRpI/

Редовното общо събрание на акционерите /РОСА/ на 30.06.2016 в Главна дирекция на „Слънчев бряг”АД /СБАД/ първоначално бе свикано, преустанови се поради липса на кворума, насрочи се, а след това бе обявена покана за 16.07.2016 от 11 ч.

На проведено РОСА на 30 юни бе взето решенията за приемане годишния финансов отчет на дружеството за 2015 и приемане доклада на регистрирания одитор за извършената проверка на годишния финансов отчет на дружеството за 2015,  избор на регистриран одитор за 2016 и приемане на решението във връзка с финансовия резултат – загуба от дейността на дружеството през 2015 не следва да се разпределя печалба за финансовата 2015 и не следва да се изплащат дивиденти.

Още преди това, на  20.05.2016 Съветът на директорите /СД/ на СБАД, събрани на: Златко Димитров, Иво Маринов, Константин Лефтеров,Соня Енилова и Мариела Павлова се свикват на РОСА  и докладна  записка от изп.директор Златко Димитров на 19.05.2016 за допълнително предложение за дневния ред на РОСА. Протоколът №6 е подписан като неприсъствен „На подпис”.Свикването на РОСА е с поканата за 30.06.2016 за предложение по седемте точки на дневния ред.

Какво се случи от 19 май до 30 юни РОСА?

На РОСА самият адвокат Камен Крайчев обяви регистрирането на участниците на събранието акционери и пълномощници от общо 1 957 808, 1 472 226 акции или 75,20 % от капитала, съгласно списъка на акционерите, явили се в заседанието.Крайчев информира, че Министерството на туризма /МТ/, упражняващо правото на собствеността на държавата върху 1 468 356 акции от капитала на СБАД  представителят Венцислав Кирилов Терзийски е само по въпросите по т.1, 2, 3, и 4 от дневния ред.

По т.5, 6 и 7 за посочените части следващия  кворум да се преизчисли, като се взе предвид акциите на единствения друг, явил се акционер- Аспарух Пламенов Иванов, притежаващ 3 870 акции, представляващо 0, 1977 % от капитала. Предвид представените акции за т.5, 6 и 7 заседанието няма кворум съгласно Устава на дружеството и не може за взема решения.
Едва тогава представителят на държавата, упълномощен от МТ, Венцислав Кирилов Терзийски, с 1 472 226 акции гласува „за” : Камен Крайчев-председател, Силвия Димитрова-секретар и преброителите Мадлен Тошев Мартин Богданов. РОСА допусна на заседанието присъствието на трети лица, които не са акционери, техни представители, членове и кандидати за членове на Съвета на директорите /СД/ и служебни лица Максим Момчилов- журналист 1 468 356 акции гласуваха „за”, а 3 870въздържали се”.

По т.1 за вписване на регистрирания одит Мария Стоянова Николова с 1 468 356 акции се гласува „за”, а 3 870 бяха „против”.

По т.2 гласуването бе аналогично 1 468 356 „за” и 3 870 „против”.

По т.3  1 468 356 акциите бяха „за”, а 3 870 с „въздържали се”, а по т.4 всички акции- 1 472 226 „за”

По следващите точки бяха: т.5-приемане на доклад на СД на СБАД за дейността на дружеството през 2015 ;  т.6 -приемане на доклад на Директора за връзки с инвеститорите за дейността му през 2015 и  т.7 – приемане на доклада на Одитния комитет на СБАД за дейността му през 2015.                                                                  Представителят Венцислав Терзийски по пълномощие на МТ, упражвяващо правото на собствеността на държавата върху 1 468 356 акции от капитала на СБАД, упълнмощен с пълномощно рег.№ 4281/27.06.2016 на нотариус Весела Червенкова, рег.№ 210 от НК, преустанови участието си в заседанието, предвид липсата на представителна власт.

Предстоящото РОСА е продължение на състоялото се на 30.06. 2016 събрание, което поради липса на кворум по т. 5, т. 6 и т. 7 беше преустановено и съответно на предварително обявената резервна дата 16.07.2016. И на основание на чл. 227 от Търговския закон се свика провеждане на събранието по останалите въпроси от дневния ред: доклад на управителните органи за дейността на дружеството през 2015 ; отчет на Директора за връзка с инвеститорите и  доклад на Одитния комитет.

Още на извънредното ОСА на 22.06.2016  акционерът Аспарух Пламенов Иванов постъпи въпроси, които да бъдат зададени на освободения състав на СД и на новоизбрания СД, с оглед реализиране на правата на акционера да получава информация.Който и зададените въпроси си остават без отговор.

Съветът на директорите в „Слънчев бряг”АД – интересно, но много известно.Днеска ги има, утре ги няма

На 23.12.2013 представителят на МИЕТ Любомир Илиев  на самото ОСА вместо предварително обявения процедурно състав на СД по заповед на министър Стойнев предложи друг.Решенията на събранието бяха обжалвани в съда и СД не бе регистриран.

 – На 23.06.2014 се зароди традицията на ОСА да присъстват потенциалните нови членове на СД.Представител на МИЕТ на събранието бе Цветан Цирков.Решенията бяха обжалвани за пореден път в съда.Новият СД отново не бе регистриран.

 – На 12.06.2015 традицията за присъствие на новите членове на СД се прояви за втори път.Те бяха предложени от Албена Михайлова -упълномощен представител на МТ.Но решението за техния избор,както и другите решения на ОСА така и не бяха регистрирани от съда.

 – На 29.06.2015, въпреки обжалването на решенията на извънредното ОСА,проведено на 12 юни,от Министерството на туризма насрочиха ново събрание.Представител на държавата бе Борислав Петров.Съдът отново не регистрира взетите решения.

Първият опит за смяна на СД на СБАД се състоя на  23.12.2013.Тогава според първоначалната заповед на министъра на икономиката,енергетиката и туризма /МИЕТ/ Драгомир Стойнев на насроченото редовното събрание на акционерите /РОСА/ се предлагаше да избере нов СД в състав: Йордан Георгиев,Евгени Мосинов,Румен Кулев, Светлодара Петрова и Валентин Михалев на мястото на СД,избран първоначално на 04.05.2010 и съставен от: Иво Маринов, Златко Димитров, Константин Лефтеров,Соня Енилова и Мариела Павлова.                                                                                                                                                                На самото ОСА в последния момент по предложение на  МИЕТ  бе взето решение за друг СД в състав: Йордан Георгиев, Румен Кулев, Веселин Маринов, Светлодара Петрова и Таня Власиаду. Това решение,както и всички останали на РОСА бяха обжалвани в Бургаския окръжен съд /БОС/.

Независимо и въпреки това, преди произнасянето на БОС,по заповед на Стойнев на 23.06.2014 бе насрочено ново ОСА,на което представителят на МИЕТ адвокат Цветан Цирков обяви,че няма да има проблем по вписването на решенията на събранието, респективно-на новия СД. Взетите решения от РОСА обаче също бяха атакувани в съда и вторият опит за смяна на СД с председател Иво Маринов си остана неуспешен

На 12.06.2015  бе направен трети опит за смяна на СД.По заповед на министъра на туризма /МТ/Николина Ангелкова извънредното ОСА ИОСА/ взе решение да освободи досегашните  членове на СД: Златко Димитров,Иво Маринов, Константин Лефтеров,Соня Енилова и Мариела Павлова  и избра нов СД в състав: Златко Димитров,Живко Табаков,Неделина Ташева,Живко Димитров и Лидия Иванова. По предложение на представителя на МТ Албена Михайлова за председател на СД бе избрана Лидия Иванова.Решенията на ИОСА обаче бяха атакувани в БОС и съдът спря регистърното производство по тяхното вписване.По този начин СД с председател Иво Маринов отново остана несменен и легитимен.

Без да изчака решението на БОС по решенията на извънредното събрание Ангелкова насрочи на 29 юни  РОСА,чиито решения също не бяха вписани от Агенцията по вписванията /АВ/ към БОС.Така СД с председател Иво Маринов за четвърти път си остана единственият легитимен,а казусът по легитимирането на новоизбрания СД с председател Лидия Иванова минава през насрочване на ново ОСА.                         Междувременно БОС с решение  № 255 /03.07.2015 приема жалбата на СБАД от 25.06.2015 за основателна срещу АВ  и отменя отказа за вписване на заявените обстоятелства: освобождаване и заличаване на действащия СД на дружеството и избор на нов СД на дружеството с тригодишен мандат.Като с решението се дава указание на АВ, да извърши заявеното вписване.

На 09.07.2015 БОС коригира вече взетото решение №255/03.07.2015.С решение №264 съдия Дарина Костова констатира,че съдът действително е допуснал очевидна фактическа грешка в изписването на диспозитива на решение №255, като в разпореждането, с което дава указание на АВ да извърши заявеното вписване не е посочил изрично, че това следва да бъде направено след отпадане на основанията за спиране на регистърното производство, каквито мотиви са изложени и, което следва  по силата на закона с оглед постановеното спиране на регистърното производство по същото заявление.

Единствената причина за излагане на подобен мотив и допълване на решението с този диспозитив е обстоятелството, че на съда е служебно известно, че спиране е постановено по т.д. №332/2015  по молба на Пенка Вълкова до приключване на производството по предявения иск с правно основание чл.74 от ТЗ, по което е образувано т.д.№318/2015  на БОС.

Мотивиран от горното, БОС допуска поправка на явна фактическа грешка в Решение №255/ 03.07.2015 постановено по т.д.№331 по описа на съда за 2015, като в  диспозитива вместо:„дава  указание на АВ, да извърши заявеното вписване”, да се чете:  „ дава указание на АВ, да извърши заявеното вписване, след отпадане на основанията за спиране на регистърното производство “.     Преди окончателното произнасяне на съда по молбата на Пенка Иванова по т.д.332/2015 г. СД с председател Иво Маринов остава единственият легитимен орган на СБАД. Със спирането на регистърното производство се потвърди заформилата се още от 2005 г. традиция решенията на ОСА на „Слънчев бряг”АД да бъдат спирани от съда.По времето, когато министър на МИЕТ бе Драгомир Стойнев, бе направен опит за провеждане на две ОСА, но съдът стопира взетите от тях решения.

И не без основания, и не само за СБАД, а и въобще за туризма, се заговори за стойневщината, като синоним за некомпетентност, а оттам и за профанизация при решаването на съществуващите проблеми в туристическата сфера.  Но както се вижда и без Стойнев, решенията на ОСА на СБАД са абонирани за съда, профанизирана от онази стойневщина и от настоящата министърка на туризма.

Максим МОМЧИЛОВ

Най-желаната специалност в Софийския университет отново е психологията

https://www.24chasa.bg/novini/article/5640325

Най-желаната специалност в Софийския университет отново е психологиятаНай-много кандидат-студенти в Софийския университет "Св. Климент Охридски" са посочили като първо желание специалност "Психология". На второ и трето място са специалностите "Социология" и "Английска филология", следвани от "Публична администрация", "Компютърни науки", "Софтуерно инженерство", "Информационни системи", "Педагогика",

95 % от жителите на Крим биха гласували днес за присъединяването към Русия

http://www.cross.bg/krim-zhitelite-sevastopol-1514243.html

/КРОСС/ Решението за присъединяването на Крим към Русия, прието на референдума от 16 март 2014 година, в момента се подкрепя от 95 % от жителите на полуострова. Това показаха резултатите от допитването, проведено от Руския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ), публикувано на сайта на организацията, предаде ТАСС.  „Както и преди две години, абсолютното мнозинство от жителите на Крим и Севастопол днес биха гласували отново за влизане в състава на Русия. В Крим така са отговорили 95 % от анкетираните, в Севастопол — 94 %. По 2 % се изказаха против, а са се затруднили да отговорят съответно 3 и 4 %“, се казва в съобщението на ВЦИОМ. Отбелязва се, че жителите на Крим и Севастопол оценяват високо работата на руския президент Владимир Путин. 97 % и 98 % от участвалите в проучването са съобщили, че, според тях, Путин работи „по-скоро добре“ и „определено добре“. „При това, болшинството от запитаните (80-82%) са поставили на Путин най-висока оценка“, се казва в изследването. 72 % от анкетираните са отбелязали положителни промени в региона през последните две години. Половината от участниците в проучването (50%) считат, че органите на властта в републиката се борят успешно с корупцията. Допитването е проведено в периода 30 юни – 4 юли 2016 г., като в него са участвали по 1000 души от Крим и Севастопол.

В. Енчев: Плевнелиев, Ненчев и Митов нарушават Конституцията и застрашават националната сигурност

http://www.cross.bg/nato-sreshtata-varshava-1514246.html

/КРОСС/Независимият депутат Велизар Енчев внесе в НС проект за декларация на 43-то НС за срещата на върха на НАТО във Варшава. В нея той предлага на народните представители да одобрят становището, че срещата на НАТО във Варшава има негативни последици за българската страна, както и да отхвърлят позициите на военния министър Николай Ненчев и президента Росен Плевнелиев.  Преди срещата „НАТО-Русия" и срещата на военните министри от НАТО, планирана за октомври т.г., Народното събрание ще изготви национална позиция, в която ще декларираме отказ от враждебни действия срещу Руската федерация, посочва още Велизар Енчев в проектодекларацията.  Поведението на българската делегация на срещата на върха на НАТО във Варшава налага законодателният орган в Република България да реагира на поведението на президента, министъра на отбраната и министъра на външните работи, които със своите публични изявления и поети ангажименти нарушават Конституцията и застрашават националната сигурност на страната, посочва депутатът в мотивите си. Ето пълния текст:  Водено от желанието Република България да бъде фактор за мира и стабилността на Балканите и в Черно море, както и от необходимостта от намаляване на военното напрежение между НАТО и Руската федерация, Народното събрание смята, че главната заплаха за световната сигурност е международният тероризъм, незаконната миграция и милитаризацията

Няма да има задължителна казарма за жените, а доброволна уточняват „патриотите”

http://www.moreto.net/novini.php?n=325925

Патриотичният фронт опровергава голяма част от данните, изнесени от военния министър Ненчев, свързани с искането за възстановяване на задължителната казарма. Николай Ненчев говори непроверени неща и извади непроверени сметки за наборната армия, коментира лидерът на ВМРО и заместник-председател на Народното събрание Красимир Каракачанов.

От "Протестна мрежа" настояват за проверка на паравоенните организации у нас

https://www.actualno.com/society/ot-protestna-mreja-nastojavat-za-proverka-na-paravoennite-organizacii-u-nas-news_550366.html

Членове на "Протестна мрежа" изпратиха до медиите призив, в който настояват българските институции да започнат проверка на паравоенните организации у нас. Искането им е провокирано от похода на "Нощните вълци", считани за приближени до руския президент Владимир Путин. В писмото си от "Протестна мрежа" настояват още за "установяване и неутрализиране на международната заплаха за националната сигурност на страната от чужди институции и организации". Публикуваме призива, изпратен от "Протестна м

Област Бургас търси осем спасители за неохраняемите си плажове

http://www.dnevnik.bg/zelen/2016/07/12/2794043_oblast_burgas_tursi_osem_spasiteli_za_neohraniaemite/?ref=rss


Този понеделник областната администрация на Бургас е обявила обществена поръчка за спасители на осем неохраняеми плажа в района. До седмица ще е ясно дали има желаещи кандидати, а най-късно до 12 дни те ще бъдат наети на съответните места.

Това съобщи за "Дневник" областният управител на Бургас Вълчо Чолаков по повод допълнителните 700 хил. лв., спешно отпуснати от кабинета преди 10 дни с идеята да се осигурят спасители на неохраняемите плажове по цялото Черноморие заради зачестили...

12 г. затвор за рецидивист, блудствал с две малолетни момичета

http://offnews.bg/news/n_1/n_632551.html

43-годишен рецидивист беше осъден на 12 години затвор за блудство с две малолетни момичета като ги обрал. Решението е на Апелативния съд във Варна. Срещу мъжа са били повдигнати общо шест обвинения – три за грабеж и три за блудство. Асен от Стара Загора е обвинен в отнемането на чужди движими вещи с намерението противозаконно да ги присвои чрез употреба на сила и заплашване и за извършване на действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление с лица, ненавършили 14-годишна възраст при условията на опасен рецидив. Съдът призна подсъдимия за виновен за това, че на 15 юни 2015 г. в района на парк „Зеления клин“ в гр. Стара Загора отнел чифт златни обеци на обща стойност 72 лв. от 13-годишно момиче, като го заплашил с нож. На същата дата и по същия начин отнел златните обеци, на стойност 72 лева, и от 12-годишната ѝ приятелка. Двете момичета отишли след учебните занятия да се поразходят в парка заедно с 13-годишно момче, което също станало жертва на грабеж от Асен. Той отнел от детето банкнота от 5 лева, която била поставена в джоба на панталона му, като преди това го заплашил с нож и изритал в главата. Мъжът е признат за виновен и за това, че на 15 юни 2015 г. на същото място е блудствал с двете малолетни момичета, на 12 г. и 13 г., като ги заплашил с нож и в единия случай употребил сила. Той е задържан ден след това в дома му. При претърсване от жилището са иззети дрехите, с които е бил по време на извършване на престъпленията, както и два броя ножове. От заключението на съдебно-медицинските експертизи е видно, че 12-годишното момиче и 13-годишното момче са получили охлузвания и други наранявания от действията на мъжа. Трите деца изпитвали страх за живота си, преживели са афективен шок и получили психическа травма. Асен се е признал за виновен и делото е приключило по реда на съкратеното съдебно следствие. Той има предишни осъждания за грабежи и кражба. Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд-Пловдив.

Audi Q2 с престижна награда за дизайн

https://www.24chasa.bg/avto/article/5640332

Audi Q2 с престижна награда за дизайнAudi Q2 спечели награда в конкурса Automotive Brand Contest. В категорията за екстериорен дизайн на автомобил от премиум бранд компактният SUV спечели върховото отличие Best of Best. Официалното връчване на наградата ще се състои на 29 септември в Париж. Многоъгълният дизайн на новия Audi Q2 обогатява стилистичния език на марката с нови акценти.

Audi Q2 с престижна награда за дизайн

https://www.24chasa.bg/novini/article/5640332

Audi Q2 с престижна награда за дизайнAudi Q2 спечели награда в конкурса Automotive Brand Contest. В категорията за екстериорен дизайн на автомобил от премиум бранд компактният SUV спечели върховото отличие Best of Best. Официалното връчване на наградата ще се състои на 29 септември в Париж. Многоъгълният дизайн на новия Audi Q2 обогатява стилистичния език на марката с нови акценти.

Поне 20 жертви на зверска жп катастрофа в Южна Италия

http://www.mediapool.bg/pone-20-zhertvi-na-zverska-zhp-katastrofa-v-yuzhna-italiya-news251520.html

Поне 20 души загинаха, а десетки бяха ранени, когато към обед местно време два пътнически влака се сблъскаха челно в южноиталианската област Пулия. Катастрофата е станала на единствения коловоз свързващ гарите Корато и Руго ди Пулия, близо до градчето Андрия, северно от Бари, където всекидневно преминават по 200 влакови композиции. Картината на сблъсъка между двата влака, всеки с по четири вагона, прилича повече на самолетна катастрофа, заяви кметът на Корато Масимо Мазили. Само последният вагон от едната композиция и двата последни вагона от другата външно изглеждат запазени. Вицегубернаторът на Пулия Антонио Нунцианте каза, че броят на досега установените жертви вероятно е твърде далеч от този на действително загиналите, тъй като е много трудно да се проникне в огромната маса от метални отломки. Ранените са 35, като 10 от тях са в тежко състояние, а за трима лекарите се въздържат от прогнози. Не е известно какъв точно е бил броят на пътниците в двата влака. Влаковете, както и 70-километровият релсов път са собственост на частната компания Феротрамвиариа АД, основана през 1937 г. Засега не е ясно каква е причината на катастрофата. Регионалният телевизионен канал Ти Джи Норба 24, цитиран от БТА, твърди, че става дума за грешка на персонала, тъй като единият от влаковете е потеглил преждевременно. Италианският премиер Матео Ренци, който бе на посещение в Милано, съкрати престоя си там, за да се върне в Рим и да следи ситуацията. Той обеща, че ще бъде направено всичко необходимо, за да се разбере каква е била причината за катастрофата и да бъдат намерени виновниците. Очаква се по-късно вечерта Ренци и министърът на транспорта Грациано Делрио да посетят мястото на катастрофата.

Поне 20 загинали при зверска жп катастрофа в Южна Италия

http://www.mediapool.bg/pone-20-zaginali-pri-zverska-zhp-katastrofa-v-yuzhna-italiya-news251520.html

Поне 20 души загинаха, а десетки бяха ранени, когато към обед местно време два пътнически влака се сблъскаха челно в южноиталианската област Пулия. Катастрофата е станала на единствения коловоз свързващ гарите Корато и Руго ди Пулия, близо до градчето Андрия, северно от Бари, където всекидневно преминават по 200 влакови композиции. Картината на сблъсъка между двата влака, всеки с по четири вагона, прилича повече на самолетна катастрофа, заяви кметът на Корато Масимо Мазили. Само последният вагон от едната композиция и двата последни вагона от другата външно изглеждат запазени. Вицегубернаторът на Пулия Антонио Нунцианте каза, че броят на досега установените жертви вероятно е твърде далеч от този на действително загиналите, тъй като е много трудно да се проникне в огромната маса от метални отломки. Ранените са 35, като 10 от тях са в тежко състояние, а за трима лекарите се въздържат от прогнози. Не е известно какъв точно е бил броят на пътниците в двата влака. Влаковете, както и 70-километровият релсов път са собственост на частната компания Феротрамвиариа АД, основана през 1937 г. Засега не е ясно каква е причината на катастрофата. Регионалният телевизионен канал Ти Джи Норба 24, цитиран от БТА, твърди, че става дума за грешка на персонала, тъй като единият от влаковете е потеглил преждевременно. Италианският премиер Матео Ренци, който бе на посещение в Милано, съкрати престоя си там, за да се върне в Рим и да следи ситуацията. Той обеща, че ще бъде направено всичко необходимо, за да се разбере каква е била причината за катастрофата и да бъдат намерени виновниците. Очаква се по-късно вечерта Ренци и министърът на транспорта Грациано Делрио да посетят мястото на катастрофата.

Поне 20 загинали и десетки ранени при челен сблъсък на два влака в Южна Италия

http://www.mediapool.bg/pone-20-zaginali-i-desetki-raneni-pri-chelen-sblasak-na-dva-vlaka-v-yuzhna-italiya-news251520.html

Два пътнически влака се сблъскаха челно в южната италианска област Пулия. Загинали са поне 20 души, а десетки са ранени, съобщи Ройтерс. Местен полицейски началник заяви пред телевизия РАИ, че вероятно броят на загиналите е по-голям Засега не е ясно каква е била причината на катастрофата, станала северно от Бари между градовете Корато и Адрия. Два пътническа влака, всеки с по четири вагона, са се ударили челно в железопътен участък, където е имало само един релсов път. От разпространени снимки и видеоматериал се вижда, че вагоните са силно деформирани и дерайлирали под остър ъгъл. Има много отломки, пръснати сред маслиновите горички от двете страни на линията. Спасителните екипи измъкват жертви от смачканите вагони, едно дете е извадено живо. Италианският премиер Матео Ренци, който бе на посещение в Милано, съкрати престоя си там, за да се върне в Рим и да следи ситуацията. Той обеща, че ще бъде направено всичко необходимо, за да се разбере каква е била причината за катастрофата и да бъдат намерени виновниците. Очаквайте подробности.

Поне 10 загинали и десетки ранени при челен сблъсък на два влака в Южна Италия

http://www.mediapool.bg/pone-10-zaginali-i-desetki-raneni-pri-chelen-sblasak-na-dva-vlaka-v-yuzhna-italiya-news251520.html

Два пътнически влака се сблъскаха челно в южната италианска област Пулия. Загинали са 10 души, а десетки са ранени, съобщи Ройтерс. Според италианския вестник броят на загиналите е 11, а според ББС – 12. Местен полицейски началник заяви пред телевизия РАИ, че вероятно броят на загиналите е по-голям Засега не е ясно каква е била причината на катастрофата, станала северно от Бари между градовете Корато и Адрия. Два пътническа влака, всеки с по четири вагона, са се ударили челно в железопътен участък, където е имало само един релсов път. От разпространени снимки и видеоматериал се вижда, че вагоните са силно деформирани и дерайлирали под остър ъгъл. Има много отломки, пръснати сред маслиновите горички от двете страни на линията. Спасителните екипи измъкват жертви от смачканите вагони, едно дете е извадено живо. Италианският премиер Матео Ренци, който бе на посещение в Милано, съкрати престоя си там, за да се върне в Рим и да следи ситуацията. Той обеща, че ще бъде направено всичко необходимо, за да се разбере каква е била причината за катастрофата и да бъдат намерени виновниците. Очаквайте подробности.

Учени стигнаха до учудващи изводи за кръводаряването

http://www.cross.bg/kruvoprelivane-donori-polychili-1514240.html

/КРОСС/Хората, които получават кръвопреливане от донори от женски пол или в младежка възраст от двата пола, са с по-малък шанс да оцелеят, сочат резултатите от канадско изследване, цитирани от Франс прес. "Резултатите са учудващи", заяви ръководителят на изследването д-р Дийн Фъргюсън от болницата на Отава. „Оказва се, че ако се нуждаете от кръвопреливане, клиничните резултати могат да бъдат повлияни от възрастта или пола на донора. Изследването ни обаче е с наблюдателен характер, а това означава, че не могат да се правят окончателни заключения". Учените установили, че за пациентите, получили кръвопреливане от жени, рискът от смърт вследствие на каквато и да било причина е увеличен с 8 на сто на получена кръвна единица в сравнение с пациенти, получили кръвопреливане от мъже. Пациент, получил 6 кръвни единици, е с 36-процентен риск от смърт една година по-късно, в случай че донорът е жена, и с 27-процентен риск от смърт, ако донорът е мъж. Учените констатирали сходни резултати при реципиенти, получили кръвопреливане от 17-20-годишни донори - рискът от смърт е с 8 на сто по-висок на прелята кръвна единица в сравнение с пациенти, получили кръвопреливане от 40-50-годишни донори. "Нуждаем се от допълнителни изследвания, за да потвърдим наблюденията и да се опитаме да открием възможни биологични механизми", поясни д-р Микаел Шасе от университета Лавал в Квебек

Челен сблъсък на влакове в Италия, загиналите са поне десет

http://www.cross.bg/deset-vlaka-intzidenta-1514241.html

/КРОСС/ Два пътнически влака се сблъскаха челно в северната част на италианската провинция Бари, съобщава repubblica.it. Най-малко десет души са загинали, а десетки са ранени. Влаковете са се движили по един и същи коловоз, но в различни посоки. В резултат на инцидента, първите вагони на двата влака са тотално деформирани. video:https://www.youtube.com/watch?v=akbCANzxlMk Към мястото на трагедията веднага са изпратени медицински екипи, служители на полицията и пожарната. Наложило се е малко дете да бъде транспортирано с хеликоптер до лечебно заведение. Изпратени са и представители на транспортното министерство, които трябва да установят причините за инцидента. Премиерът на страна Матео Ренци изказа съболезнования на близките на загиналите.  

Ултразвуковият "космолет" на Ричард Брансън готов за тестове

http://www.mediapool.bg/ultrazvukoviyat-kosmolet-na-richard-bransan-gotov-za-testove-news251519.html

Компанията на екстравагантния милиардер и предприемач Сър Ричард Брансън – "Върджин Галактик" (Virgin Galactic), обяви пред Bloomberg, че е готова за тестове на своя ултразвуков "космолет". Частният космически туроператор построи втори прототип с название "Unity", тъй като първият летателен апарат се разби през 2014 г. в пустинята Мохаве по време на изпитания. Предвижда се, по време на предстоящите изпитания, космолетът да бъде прикачен към друг летателен апарат и единствено да се изследват неговите аеродинамични показатели. Цената на един тур е 250 хил. долара. "Върджин Галактик" твърди, че са продадени повече от 700 билета, като сред заявилите интерес са имената на Лейди Гага, Джъстин Бийбър и Леонардо ДиКапарио.

Най-малко 10 души загинаха при влакова катастрофа в Италия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5640313

Най-малко 10 души са загинали, а десетки са ранени при сблъсък между два пътнически влака в средата на Маслиновата гора в южната част на Италия, съобщава &quot;Ройтерс&quot;,.
Два пътнически влака са се сблъскали челно. Полицията съобщава, че произшествието е станало на участък от пътя между градовете Корато и Андрия.
Най-малко 10 души са загинали, а десетки са ранени при сблъсък между два пътнически влака в средата на Маслиновата гора в южната част на Италия, съобщава "Ройтерс",. Два пътнически влака са се сблъскали челно. Полицията съобщава, че произшествието е станало на участък от пътя между градовете Корато и Андрия.

Серхио Рамос се възхити от Стилиян Петров: Истински спортсмен и боец!

https://www.24chasa.bg/sport/article/5640319

Серхио Рамос се възхити от Стилиян Петров: Истински спортсмен и боец!Завръщането в игра на Стилиян Петров намира все по-широк отзвук сред спортната общественост. Начинът, по който бившият капитан на България се пребори с левкемията и намери сили отново да играе футбол, вдъхнови не само съотборниците му от Астън Вила. Капитанът на Испания и Реал (Мадрид) Серхио Рамос е поредният,

Десетки варненски пенсионери чакат на опашки в жегата

http://www.moreto.net/novini.php?n=325924

Десетки пенсионери и ученици чакат на опашки пред бюрата за издаване на карти за градския транспорт във Варна, предаде кореспондентът на БГНЕС в морската столица. Възрастните хора чакат с часове пред пунктовете на “Градски транспорт”, за да получат полагащите им се месечни карти за автобус с намаление.

Потвърдиха домашния арест за Тодор, обвинен за смъртта на майка си

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590724

Варненският апелативен съд определи като правилно и законосъобразно определение на Окръжен съд Добрич, с което Тодор Димитров, разследван за смъртта на майка си Руска, ще търпи втората по тежест мярка за неотклонение -  „домашен арест”. Основанието и на втората съдебна инстанция за по-леката мярка е изменението на квалификацията на обвинението спрямо Тодор. На 30 юни тази година Добричка окръжна прокуратура е привлякла обвиняемия за по-леко наказуемо престъпно деяние – от умишлено убийство - в причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие...

Над 100 бона задължения още от собственици на лимузини във Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5640316

101 752 лв. са допълнителните задължения към хазната, установени от ТД на НАП Варна от приключилите досега 11 ревизии на собственици на луксозни автомобили, съобщиха от пресцентъра на приходната агенция.
На данъчните във Варна са възложени общо 25 ревизии, по които досега са извършени 292 проверки за установяване на факти и обстоятелства.
101 752 лв. са допълнителните задължения към хазната, установени от ТД на НАП Варна от приключилите досега 11 ревизии на собственици на луксозни автомобили, съобщиха от пресцентъра на приходната агенция. На данъчните във Варна са възложени общо 25 ревизии, по които досега са извършени 292 проверки за установяване на факти и обстоятелства.

Редки индийски носорози са мишена на международни бракониери

https://www.24chasa.bg/novini/article/5640306

Редки индийски носорози са мишена на международни бракониериС падането на нощта над тучните равнини в индийския национален парк Казиранга групичка леко въоръжени горски стражари заемат позиция, за да защитават най-голямата популация на еднороги носорози в света, пише БГНЕС. Със старите си пушки и пластмасови фенерчета те трябва да противостоят на все по-изкусните международни бракониерски мрежи,

Депутатът от ГЕРБ с приемна в Лозница, съветниците – в Гецово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590721

Разградският депутат от ГЕРБ и общинските съветници от управляващата политическа сила ще имат приемни в различни населени места през следващите дни – съобщават от пресцентъра на ГЕРБ-Разград. Утре, 13 юли, общинските съветници от ГЕРБ-Разград организират приемен ден в Гецово от 10,00 ч. Срещата с местните жители ще е в сградата на читалище „Пробуда“ на ул. „Добри Чинтулов“№3 в Гецово. В Разград местните парламентаристи обявяват приемна всяка първа сряда от месеца от 17,00 до 19,00 ч., първата е на 3 август. Приемната на народния представит...

НАП и туроператори по Северното Черноморие с брошури с данъчни съвети

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5640291

НАП Варна и туроператорски фирми разпространяват брошура на български и английски език, с която дават полезни данъчни съвети на чуждестранните и българските гости на Северното Черноморие. От приходната агенция съветват гостите, че обмяната на валута не се извършва на улицата, а в офисите на банките, обменните бюра, регистрирани в НАП,
НАП Варна и туроператорски фирми разпространяват брошура на български и английски език, с която дават полезни данъчни съвети на чуждестранните и българските гости на Северното Черноморие. От приходната агенция съветват гостите, че обмяната на валута не се извършва на улицата, а в офисите на банките, обменните бюра, регистрирани в НАП,

Фалстарт с гражданските номинации за кандидат-президент в РБ

http://www.mediapool.bg/falstart-s-grazhdanskite-nominatsii-za-kandidat-prezident-v-rb-news251518.html

Във вторник, часове след като депутатът от Реформаторския блок (РБ) Иван Иванов съобщи, че колегите му от Гражданския съвет на РБ Гроздан Караджов и Трайчо Трайков са сред обсъжданите номинации за кандидат-президент, лидерът на СДС Божидар Лукарски обяви изказването му за изненада, изцепка и политически гаф. "Днес имахме Изпълнителен съвет на Блока и не се извади нито едно име. Дали са го обсъждали хората от гражданската квота не знам, но това е политическо незряло", заяви видимо разгневен Лукарски пред бТВ. Той припомни, че в РБ са се разбрали да събират номинации до 20 юли, а до края на месеца те да бъдат обсъдени. Според него не само оповестяването към медиите е било подранило, но и по този начин Иван Иванов е направил много лоша услуга на депутата Гроздан Караджов и бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, който сега е общински съветник. Днес имахме съвет на блока, всички бяхме на заседанието и не се извади нито едно име, каза Лукарски, който е и министър на икономиката. "Какво са обсъждали от гражданската квота не знам, но е политически незряло това, което направи Иван Иванов”, допълни той. По думите му, погледнато извън гафа, Караджов и Трайков са добри кандидатури, но тази "самостоятелна изява” може и да ги извади от вътрешната надпревара за номинация, след това, което ще им се случи в медиите. "Днешните изцепки в стил Иван Иванов не допринасят за общото в Блока, той (Иванов) трябва да се извини на Караджов и Трайков, не беше джентълменско това", каза още Лукарски. "Аз предложих гражданската квота да изведат кандидатури. Това обаче не значи, че отричаме партийното. Приветстваме и други партии в Блока да извадят кандидатури. Ние в СДС сме категорични, че няма да обявим свои кандидати”, каза още лидерът на СДС. По-рано депутатът от РБ и зам.-председател на парламента Иван Иванов съобщи във Велико Търново, че Караджов и Трайков са две от имената, които са номинирани за президентските избори от Гражданския съвет на Реформаторския блок. "Смятам, че са достатъчно почтени, евроатлантически ориентирани, добри професионалисти, с управленски опит и засега те са хората, които обсъждаме, но днеска ще има заседание на Изпълнителния съвет в София и най-вероятно, едва ли тази седмица, но до към 20 юли сме си сложили рамка, до която ние да обсъждаме", каза Иванов. В същото време вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева коментира във вторник сутринта пред БНТ, че Реформаторският блок все още няма кандидат за президент, защото липсва очевиден фаворит, а две от партиите в блока - нейната и ДСБ, "гледат в различни посоки". Преди седмица партията на Кунева, след СДС и ДСБ, подкрепи идеята за гражданска кандидатура. В същото време обаче ДБГ не изключи варианта и за партийна номинация на надпартиен кандидат. Според Кунева е добре номинациите да се обявят по-рано и Реформаторският блок би искал да е първата коалиция с ясен кандидат. По думите й "цялото забавяне на президентската кампания е в ущърб на обществото." "Няма време да разпитаме обществено какво мислят предложените за този пост за бъдещето на Европа, за сигурността, за образованието, за икономиката. А трябва да чуем тези кандидати", обясни още тя, давайки приоритет на външната политика. Кунева каза, че в РБ се обсъждали две възможности - кандидатът да е партиен или да е издигнат от инициативен комитет с повече граждански профил. Лукарски посочи, че въпреки всичко случило се през последните месеци, партиите от РБ все още гледат в една посока и вероятно след президентските избори ще трябва да преподпишат споразумението си. Иван Иванов от своя страна прогнозира, че кандидатът на ГЕРБ за президентските избори ще бъде политик, чиято първа буква на малкото име, съвпада с първата буква на второто му име, но отказа да коментира в коя част на азбуката са буквите. Според него БСП и АБВ ще се представят силно на президентските избори, ако заложат на утвърдена надпартийна кандидатура.

Гроздан Караджов и Трайчо Трайков сред кандидат-президентските номинации на Гражданския съвет на РБ

http://www.mediapool.bg/grozdan-karadzhov-i-traicho-traikov-sred-kandidat-prezidentskite-nominatsii-na-grazhdanskiya-savet-na-rb-news251518.html

Депутатът Гроздан Караджов и бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков са две от имената, които са номинирани за президентските избори от Гражданския съвет на Реформаторския блок. Това съобщи във Велико Търново заместник-председателят на Народното събрание от РБ Иван Иванов. Самият той е член на Гражданския съвет на формацията. По думите му, цитирани във вторник от БТА, двамата номинирани са почтени и евроатлантически ориентирани хора, които са надпартийни кандидатури. Иванов съобщи, че обсъждането на номинациите ще продължи до 20 юли, след което те ще бъдат предоставени за разглеждане на Председателския съвет на Реформаторския блок, както и на Изпълнителния съвет, който трябва да ги утвърди. Според Иван Иванов дискусията между ГЕРБ и БСП за датата на президентските избори има за цел да отвлече вниманието от имената на личностите, които ще участват в президентската надпревара. Той прогнозира, че кандидатът на ГЕРБ за президентските избори ще бъде политик, чиято първа буква на малкото име, съвпада с първата буква на второто му име, но отказа да коментира в коя част на азбуката са буквите. В последните седмици Реформаторският блок се консолидират около издигането на общ кандидат за президент, който да е излъчен от Гражданския съвет на Блока и да не е партийна фигура. Такава позиция приеха СДС, ДСБ и ДБГ. Позициите на СДС и ДБГ са изненада, като се има предвид, че според тях Гражданският съвет на РБ не е легитимен орган. С този мотив двете партии отдавна не се съобразяват с предложения и становища на съвета. Депутатите от гражданската квота на РБ са в опозиция на правителството, заедно с тези от ДСБ, докато партиите на Меглена Кунева и Божидар Лукарски (и двамата министри, а лидерът на ДБГ и вицепремиер) са в управляващото крило. Във вторник пред БНТ Меглена Кунева заяви, че липсата на очевиден кандидат е основна причина Реформаторският блок да бави обявяването на кандидатура за президент. По думите й двете големи партии - ДСБ и ДБГ - гледали в различни посоки. Добре е кандидатурите да се обявят по-рано и бихме искали да сме първи, каза Кунева. Според нея в РБ се обсъждат и двете възможности - кандидатът да е партиен или да е издигнат от инициативен комитет с повече граждански профил. Но все още това са само намерения, не може да се коментира факт на номинация, каза Кунева.

Времето на 13 юли: Слънчево и горещо

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590722

Прогноза за времето за 13 юли, сряда През нощта над по-голямата част от страната ще е ясно. Утре времето ще е слънчево, след обяд - горещо. Временни увеличения на облачността ще има главно в източните и планинските райони. Ще духа слаб вятър, предимно от изток. Максималните температури ще са между 31 и 36 градуса, посочват от НИМХ-БАН. Атмосферното налягане ще е близко до средното за месеца и през деня бавно ще се понижава. Над планините ще бъде слънчево, след обяд ще се развива купеста облачност. Ще духа слаб, по високите части - до умерен, вя...

Пръскането против комари и кърлежи продължава

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590723

Продължава пръскането против комари и кърлежи в тревните площи, парковете, градините и зоните за свободно пуснати кучета в Бургас. Можете да подавате сигнали на телефони 056 86 29 81, 056 84 38 91 и 0893/ 683 143. Пълният график за работа на „Дезинфекционна станция" ЕООД от 13 до 20 юли можете да прочетете на интернет-страницата на общинска администрация, на този адрес:  http://www.burgas.bg/bg/news/details/1/27218  ...

Отново психологията е най-желаната специалност в Софийския университет

http://www.mediapool.bg/otnovo-psihologiyata-e-nai-zhelanata-spetsialnost-v-sofiyskiya-universitet-news251517.html

За поредна година психологията остава най-желаната специалност в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и отново най-много кандидати са посочили именно нея като първо желание в заявленията си. Това сочат данните от обявеното първо класиране в учебното заведение, обявено във в торник. На второ и трето място са специалностите "Социология" и "Английска филология", следвани от "Публична администрация", "Компютърни науки", "Софтуерно инженерство", "Информационни системи", "Педагогика", "Информатика" и "Българска филология". 6499 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото висше училище, за което междувременно стана ясно, че е изпаднало до 854 позиция в световната класация на Centre for World University Rankings. От 13 до 15 юли новоприетите студенти възможност да се запишат в специалността, в която са класирани на първия етап, или да я потвърдят, но да заявят участие на второ класиране. Тази възможност не важи за приетите по първо желание. Неприетите от първия етап кандидати участват автоматично в следващото класиране, което ще бъде обявено на 19 юли. Записването е от 20 до 22 юли. Трето класиране ще излезе на 26 юли и е окончателно.

Нелегални цигари, укрити в тайници на два атомобила иззеха митничари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5640304

16 000 къса нелегални цигари в тайници на две превозни средства откриха митническите служители на Капитан Андреево, съобщиха от агенцията &quot;Митници&quot;.
При първия случай служителите са открили и задържали 650 кутии цигари (13 000 къса) без акцизeн бандерол. Микробус „Мерцедес В 230&quot; с пловдивска регистрация влиза в страната от Турция,
16 000 къса нелегални цигари в тайници на две превозни средства откриха митническите служители на Капитан Андреево, съобщиха от агенцията "Митници". При първия случай служителите са открили и задържали 650 кутии цигари (13 000 къса) без акцизeн бандерол. Микробус „Мерцедес В 230" с пловдивска регистрация влиза в страната от Турция,

29 470 българи емигрирали миналата година

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/eKH0Xhc1Xf8/

Преместилите се да живеят в чужбина българи през миналата година са 29 470 души. От тях 52% са мъже. На възраст 20-39 години са 43.6% от емигрантите. Във възрастовата група 40-59 години относителният им дял е 25.3%. Най-младите емигранти (под 20 години) са 17.5%. Три дестинации са най-предпочитани. От всички емигрирали 25 на сто са избрали Германия, 14 процента – Великобритания и Испания.

Данните за вътрешната миграция отчитат, че 119 202 лица са се преместили от едно населено място в друго, предаде Кросс. Впечатление прави, че най-висок процент е движението по направлението „град -село” – 37,6%.

Детски кът в офиса и допълнителни пари към заплатата примамват младите майки да се върнат на работа

http://www.moreto.net/novini.php?n=325922

Законови промени дават допълнителни стимули за младите майки, ако съкратят майчинството си и се върнат на работа. Две от тези мерки са изплащане на допълнителни средства към заплатата и създаване на детски кътове, ясли и занимални в публични сгради.

1502-ма смениха личния си лекар в Кърджалийско през юни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590720

1 502 здравно осигурени лица от област Кърджали са сменили личния си лекар в установения за това период от 1 до 30 юни. От тях 1117 са си избрали ново джипи в рамките на областта, а останалите 385 – в други области на страната, предимно в София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, каза директорът на Регионалната здравна каса в Кърджали д-р Соня Ангелова. Тези, които прибягват до смяна на личния си лекар са предимно млади хора в трудоспособна възраст. Сред причините да го направят в много от случаите е промяна на работното място или на местожи...

М. Багдасаров: Най-важното е БСП да стигне до вярното решение за президентските избори

http://www.cross.bg/izbori-bagdasarov-stigne-1514239.html

/КРОСС/ Сегашното ръководство на БСП има задачата да балансира желанието за обединение и отношението към оценките, които нееднократно се дават за бивши представители на БСП, заяви пред БНР председателят на БСП - Кърджали Милко Багдасаров.  Вниманието трябва да бъде във всички политически посоки. Все пак предварителните разговори ще дадат някакви насоки, но няма как още днес да получим резултат от тези преговори. Абсолютно съм сигурен, че успехът на тези президентски избори е достижим, още повече, че доста отдавна съм в политиката и си помня много добре всичко, което се случи през 2001 г. около номинациите и издигането накрая на Георги Първанов като наш кандидат. Тогава също имахме доста вътрешни спорове как да бъде, коментира той.  Багдасаров допълни, че най-важното е БСП да стигне до вярното решение за предстоящите президентски избори. Все пак БСП е демократична партия и сегашният период, свързан с провеждането на конференции и издигането на номинации, ще даде доста различни и верни отговори за това как да процедираме. Даже вчера на едно наше заседание, с което трябваше да стартираме кампанията за провеждане на конференция в Кърджали, предложих освен предлагането на номинация от нашите членове, да имаме и една урна, в която да се слагат гласовете на симпатизанти на партията, за да видим и тяхното мнение. Това предложение се прие много добре от всички, каза още той.   

Първи номинации за президентските избори в Реформаторския блок

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590719

Депутатът Гроздан Караджов и бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков са две от имената, които са номинирани за президентските избори от Гражданския съвет на Реформаторския блок, съобщи във Велико Търново заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов, който е член на Гражданския съвет на формацията. По думите му двамата номинирани са почтени и евроатлантически ориентирани хора, които са надпартийни кандидатури. Той отбеляза, че обсъждането на номинациите ще продължи до 20 юли, след което те ще бъдат предоставени...

Големите ползи от малките зрънца на нара

http://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/golemite-polzi-ot-malkite-zrynca-na-nara-6056207

Похапването на нар понижава нивото на лошия холестерол, може да предотврати увреждане на хрущялите, освен това предпазва от остаряване

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване