Парламентът избира нов шеф на НОИ наесен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270166_%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D1%88%D0%B5%D1%84+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%9E%D0%98+%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%B

 Процедура за избор на нов управител и подуправител на Националния осигурителен институт започна Народното събрание.

До 20 юли ще се събират кандидатури. Право да предлагат такива имат парламентарните групи, както и отделни депутати. Неправителствени организации също могат да се включат в номинациите, но трябва да намерят народен представител, който да застане зад техния избраник.

Кандидатите за управител на НОИ трябва да имат висше образование и да представят концепция за развитие на осигурителния институт. След като бъдат внесени документите, социалната комисия на Народното събрание ще организира публично изслушване на всеки, съобщи председателят ѝ Хасан Адемов. Според правилата за избор на новия управител медиите също ще могат да зададат предварително своите въпроси, които да бъдат включени в публичното изслушване.

 

Мандатът на сегашния управител на осигурителния институт Бисер Петков изтече още през май 2013 г., но заради политическата нестабилност при кабинета на Пламен Орешарски така и не се стигна до процедура по избора на нов.

Петков е и най-вероятният следващ управител на НОИ, обявиха депутати от управляващите. Той се ползвал с подкрепата на ГЕРБ, но в същото време има добро име и сред опозицията, защото като експерт стоял равно отдалечено от партиите. Предимство за Петков било и че е много добре запознат с осигурителния пазар, тъй като, преди да поеме НОИ, бе зам.-председател на Комисията за финансов надзор с ресор осигурителни дружества.

Граждани блокираха надлеза на гара Елин Пелин

https://www.actualno.com/society/grajdani-blokiraha-nadleza-na-gara-elin-pelin-news_550222.html

Граждани блокираха движението по надлеза на гара Елип Пелин с искане съоръжението да бъде незабавно ремонтирано. Надлезът е целият в дупки и се клати силно особено при преминаване на по-тежки автомобили.  На места има само ламарина, вместо асфалт. Хората, които живеят и минават през него всеки ден дават пари за части за автомобилите си, които се повреждат, съобщи bTV. По думите им повече от 10 години съоръжението не се поддържа. След опесъчаването през зимата също не се почиства. Според

Бактериите, устойчиви на антибиотици, са на стотици години

https://www.actualno.com/interest/bakteriite-ustojchivi-na-antibiotici-sa-na-stotici-godini-news_550151.html

Група учени от California Polytechnic State University е установила в червата на мумия, принадлежаща към Империята на инките, устойчива към повечето съвременни антибиотици, бактерия. Таша Сантиаго-Родригес и колегите ѝ изследвали шест мумифицирани тела от Италия от 15-18 век и три мумии от времето на инките от 10-14 век и изяснили, че повече от бактериите в тях са устойчиви към съвременните антибиотици, сред които и пеницилин и тетрациклин. Така става ясно,че гените на устойчивостта към антиби

Уволнена водеща съди шефа на Fox News за сексуален тормоз

https://www.actualno.com/america/uvolnena-vodeshta-sydi-shefa-na-fox-news-za-seksualen-tormoz-news_550234.html

Скандал разтърсва американската телевизия Fox News. Известната водеща и бивша Мис Америка Гречен Карлсън е завела дело за сексуален тормоз срещу шефа на телевизията и една от най-могъщите личности в американските медии, Роджър Ейлс, съобщи Нова телевизия. До решението тя стигнала, след като преди месец беше прекратен договора й с медията. Според дългогодишната водеща, причината за това е отказа й на неприличните предложения от страна на 76-годишния медиен бос. Според заведеното дело, Роджър Ей

Отново стрелба при протест в САЩ, има ранени

https://www.actualno.com/america/otnovo-strelba-pri-protest-v-sasht-ima-raneni-news_550230.html

Неизвестен откри стрелба в Балтимор срещу малка протестна демострация срещу насилието по улиците. Ранени са четири жени и един мъж, предаде БГНЕС. Според информацията нито един от пострадалите не е в състояние, застрашаващо живота му. В самата демонстрация участвали едва двайсетина души, посочват от полицията на града, който се намира на час път от столицата на САЩ. За момента не са установени нито мотивите, нито заподозрени за нея. Демонстрацията се провела заради убития в неделя в Балтимор 2

Виктория Нуланд: Вашингтон не кара Сърбия да избира мeжду САЩ и Русия

http://svetoven.pogled.info/news/75279/Viktoriya-Nuland-Vashington-ne-kara-Sarbiya-da-izbira-mezhdu-SASHT-i-Rusiya

/Поглед.инфо/ САЩ разбират, че Сърбия има силни връзки с Русия и не иска да я кара да избира тази или друга страна, заяви в Белград помощник държавният секретар по въпросите на Европа

Тереза Мей става премиер на Великобритания в сряда

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270165_%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B0+%D0%9C%D0%B5%D0%B9+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0

 Британската вътрешна министърка Тереза Мей ще е новият премиер на страната, съобщи Ройтерс. Това стана, след като съперничката ѝ Андреа Лийдсъм се отказа от битката за лидерското място на Консервативната партия. Официално Тереза Мей ще бъде обявена за премиер на Великобритания в сряда, заяви настоящият ръководител на страната Дейвид Камерън.

“Резултатът от референдума показа ясно желание за промяна.

 

Спешно е

необходим силен

лидер

за започване на работата за напускането на ЕС. Тереза Мей има подкрепата на 60% от парламентарната група. За мен щеше да е чест да ръководя страната, но имам доверието едва на 25% от депутатите. Това не е достатъчно, за да се формира силно правителство”, обясни на пресконференция Лийдсъм. Министърката на енергетиката допълни, че подкрепя Мей за нов министър-председател.

Лийдсъм поясни, че в такъв критичен за страната момент е нежелателно кампанията за лидер да продължи до 9 септември, когато трябваше да се проведе конгрес на Консервативната партия. Мей пък

е на път да бъде

втората жена

начело

на страната след Маргарет Тачър, която управлява от 1979 г. до 1990 г.

Оттеглянето на Лийдсъм идва 3 дни след скандала с интервюто ѝ пред сп. “Таймс”, в което тя обяви, че като майка има отношение към бъдещето на държавата за разлика от Тереза Мей, която няма деца. “Вече казах на Тереза, че много съжалявам, ако съм я засегнала по някакъв начин, и че във вестника е написано точно обратното на това, което казах и мисля. Дали имаш, или не деца няма никакво отношение към качествата ти за премиерския пост”, се извини по-късно Лийдсъм пред в.“Дейли телеграф”.

Тереза Мей ще бъде официално потвърдена като лидер на торите, веднага след обсъждане от ръководството Консервативната партия.

Избирането на нов премиер се наложи, след като настоящият Дейвид Камерън обяви, че ще подаде оставка заради решението на британците страната им да излезе от ЕС. Камерън ще посети Бъкингамския дворец в сряда и официално ще даде оставката си на кралицата, пише в. “Дейли мейл”. Пред Елизабет II той ще препоръча Мей да стане премиер и да състави ново правителсвто.

Бившият кмет на Лондон - Борис Джонсън, написа , че Мей има авторитета и лидерските качества, необходими за обединението на страната. Евроскептикът Найджъл Фараж пък изрази разочарование.

 

Новата Тачър - решителна, хладна, но с шантави обувки

Наричат я новата Желязна лейди, сравняват я с покойната Маргарет Тачър и с настоящия германски канцлер Ангела Меркел.

На 59 години Тереза Мей ще трябва да преведе страната си през Брекзит - най-голямото изпитание както за самата Великобритания, така и за ЕС.

Но Мей е свикнала да бъде в центъра на вихрушките. Вътрешен министър от 2010 г., тя се наложи с твърдата си политика спрямо нелегалната имиграция. Реформира полицията, така че да може да се изправи по-подготвена за новите предизвикателства на тероризма и организираната престъпност. Смята се, че на референдума е гласувала за оставане в ЕС заради вярност към Дейвид Камерън, а не по убеждение, защото е евроскептичка.

Родена е на 1 октомври 1956 г. в Ийстбърн, Южна Англия. Учи география в Оксфорд и започва кариерата си като банков служител. Политическата ѝ кариера започва да върви към възход с избирането ѝ за депутат през 1997 г. и за генерален секретар на Консервативната партия през 2002 г. Заемала е много отговорни постове в правителства в сянка.

Пресата във Великобритания я упреква заради прекалената ѝ хладина. Единствената ѝ позната слабост са екстравагантните обувки - в много ярки цветове, с шарки на зебра или леопард.

Омъжена е от 1980 г. за банкера Филип Джон Мей, но двамата нямат деца. Именно той е човекът, който я подкрепя, когато тя загубва за кратко време и двамата си родители. Баща ѝ умира в автомобилна катастрофа, а майка ѝ не успява да го преживее. През ноември 2012 г. ѝ откриват диабет, така че Мей е на инсулинови инжекции.

Арестант стреля в съд в Мичиган, уби двама

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/arestant-strelia-v-syd-v-michigan-ubi-dvama-6056185

Мъжът отнел оръжието на заместник-шерифа, който го съпровожда и започнал да стреля секунди преди да бъде изправен на съдебната скамейка

„Левски“ взе национал по хандбал

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5638714

Шведският защитник Симон Сандберг подписа за три години с „Левски“. От началото на подготовката сръбският спец Люпко Петрович настояваше за привличането на качествен защитник и ръководството на „сините“ осигуриха бранител, който е бивш национал... по хандбал. Това разкриха шведски журналисти пред „Труд“.
Шведският защитник Симон Сандберг подписа за три години с „Левски“. От началото на подготовката сръбският спец Люпко Петрович настояваше за привличането на качествен защитник и ръководството на „сините“ осигуриха бранител, който е бивш национал... по хандбал. Това разкриха шведски журналисти пред „Труд“.

Борисов: Черно море да е за туризъм и транспорт, за да няма война

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270164_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE+%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC+%D0%B8+%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD

 Ако народът не харесва това, което предлагам, да си избере някой като Мони Паси, който с крилати ракети да пребива руснаци и американци, обяви премиерът от Техеран

Можем да се сбием с всеки и сме показвали, че можем да обявим на половин свят война. И сме го правили, но половината от териториите ни ги няма

 

Черно море да не е изцяло освободено от военно присъствие, но поне да спрат трупането на напрежение и надпреварата във въоръжението. Така премиерът Бойко Борисов си представял морето като демилитаризирана зона. Министър-председателят обясни вижданията си от Техеран пред придружаващите го български журналисти.
“И сега има военно присъствие и на турския, украинския, румънския, руския - на всички флоти. Вместо да се надпреварваме и да се въоръжаваме, да се опитаме да падне напрежението в Черно море.

Нямам илюзии, че Русия
ще си извади флота,

но ако може да не го увеличават, за да може и ние да не го увеличаваме. Това са милиарди разходи, които трябват за хората - да се вдигат пенсии и заплати, а ако продължи напрежението, трябва да ги извадим да купуваме кораби, торпеда и какво ли не”, заяви Борисов.

“Нека Черно море да стане зона на туризъм и транспорт. Искам Черно море да е зона, където да пътуват търговски кораби. Портовете да са пълни с търговски и туристически кораби и това да носи добавена стойност и да се вдигат пенсии и заплати, народът да живее по-добре”, заяви още премиерът.

Борисов атакува и бившия външен министър Соломон Паси, който критикува позицията му за Черно море с израза, че яхти не могат да преборят подводниците.

“Народът избира какво и кой да го управлява. Ако това, което предлагам, не им харесва, да си изберат някого като Мони Паси - голям боец, който да налита с крилати ракети и да пребива руснаци, американци и който и да е. В кръчмите има много такива юнаци”, заяви ядосано Борисов.

“Можем да се сбием с всеки и сме показвали, че можем да обявим на половин свят война. И сме го правили, но половината от териториите ни ги няма. Мога да го направя и сега и да кажа, че искам с флотилии да нападам всеки”, каза още Борисов.

Според него
България трябва да се опитва
като Швейцария да поддържа
неутралитет

“Като е мирно и спокойно, генерираме приходи”, каза премиерът.

Борисов отново обясни, че няма да се кандидатира за президент, защото не било редно да остави започнатата от правителството работа.

“Какво ще си кажат хората, ако се кандидатирам, защото там ще ми е по-лесно”, запита премиерът.

Шофьорите да се движат с повишено внимание при разклона на АМ „Тракия“ за Пловдив

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590581

От 9 ч. до 11 ч. днес в участъка при 118-я километър на АМ „Тракия“ (преди разклона за Пловдив) в посока София движението ще се осъществява в активната и в аварийната ленти, съобщават от пътната агенция (АПИ). Временната организация е във връзка с настройка на системата за автоматизирано събиране на данни за пътния трафик. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20....

ЮНЕСКО обсъжда 27 нови паметника

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270163_%D0%AE%D0%9D%D0%95%D0%A1%D0%9A%D0%9E+%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%8A%D0%B6%D0%B4%D0%B0+27+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0

 27 нови паметника кандидатстват за включване в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Дали всички те ще попаднат под защитата на световната организация, ще стане ясно на 40-ата сесия на комитета за световно наследство, който заседава в Истанбул до 20 юли. Сесията бе открита в неделя от генeралния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Преди откриването тя имаше среща с турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

Бокова изрази “дълбоките симпатии” и “съболезнования” на ЮНЕСКО към турския народ заради скорошния атентат в Истанбул. Изборът на Истанбул, “който хвърли мост между Изтока и Запада”, за място на сесията трябва да се приема като “важно послание” за света в момент, когато екстремистите избират за своя мишена културното разнообразие.

В дневния ред на сесията специално внимание ще бъде отделено на опазването на културното наследство в Сирия, заплашено от “Ислямска държава”. Преди началото на сесията Бокова обяви турския музикант Кудси Ергюнер за артист на ЮНЕСКО за мир.

 

Международната организация за турска култура, наречена “Тюрксой”, пък обяви, че твърдо подкрепя Бокова за поста генерален секретар на ООН. 

Русия строи 10 летища в Арктика

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270162_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8+10+%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%89%D0%B0+%D0%B2+%D0%90%D1%80%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0

 Руското министерство на отбраната смята да построи или реконструира 10 летища в района на Арктика, за да подсили присъствието си в северните ширини, съобщи в понеделник в. “Известия”. Летищата ще бъдат разположени на 6 острова. Според плановете Русия

ще разполага

подразделенията си

 

в Арктика до 2020 г. За изграждането на инфраструктурата още до края на тази година щели да бъдат изпратени 190 000 тона строителни материали. През юни пък стана ясно, че страната е построила нов мощен атомен ледоразбивач за завоюване на Арктика. Експерти коментират, че Русия хем увеличава военното си присъствие в Арктика, хем опитва да убеди останалия свят, че не смята да превръща този район в нова зона на политическо и военно противопоставяне.

В същото време стана известно, че Русия ще разположи в района на Балтийско и Черно море две свръхнови радиолокационни станции, с които ще контролира огромни територии от крайбрежието.

В неделя Москва реагира остро на срещата на НАТО във Варшава и обяви, че алиансът си измисля заплахи в лицето на Русия. Само ден след като лидерите на пакта се разотидоха, Кремъл вдигна на крак ракетните си войски в различни райони - от Тверска област до Алтай. В ученията са задействани около 400 единици бойна техника, включително автономните пускови системи “Топол”, “Топол-М” и “Ярс”. По време на учението ще бъде отработено отблъскване на противника по суша и вода, както и преодоляване на заразена местност.

През лятото е планирано и изпитанието на новата тежка междуконтинентална ракета “Сармат”, която трябва да влезе на въоръжение до 2018 г. 

Дейвид Камерън напуска "Даунинг стрийт", но не и котката му Лари

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/75278/Deivid-Kameran-napuska-Dauning-striit-no-ne-i-kotkata-mu-Lari

/Поглед.инфо/ Домашната котка на семейство Камерън на име Лари няма да напусне пределите на „Даунинг стрийт“ 10, заедно със своите досегашни стопани

ИТ бизнесът иска да обучава по 6000 ученици на година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270161_%D0%98%D0%A2+%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81%D1%8A%D1%82+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%BE+6000+%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%B

 ИТ бизнесът иска да обучава по 6000 ученици на година в средното образование. Това стана ясно на среща на вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева с ръководството на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), съобщават от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

Организацията възнамерява да финансира собствена програма за дуално обучение.

„ИТ бройките в университетите не достигат за бизнеса и затова се обръщаме към средното образование“, посочи Стамен Кочков, председател на БАСКОМ. В рамките на 2-3 години учениците могат да станат специалисти по програмиране. Асоциацията също иска да подготвя учители за системата. Бизнесът разработва три пилотни проекта в Математическата гимназия „Баба Тонка“ в Русе, в Математическата гимназия в Пловдив и в едно училище в София.

 

За целта ще отделим и собствен финансов ресурс до 500 000 лв., каза Кочков. БАСКОМ настоява държавата в лицето на Министерство на образованието и науката да подкрепи финансово разширяването на проекта до създаването на 20 центъра в страната. Освен това да бъдат обхванати и учениците извън професионалното образование.

Вицепремиерът Меглена Кунева подкрепи инициативата.

„Искаме дългосрочна работа по проекта и устойчивост, за да се отделят средства и от бюджета“, каза тя. Според нея е важно добавената стойност на проекта, икономическият модел, заплатата, с която ще започват работа учителите и мотивирането им в ИТ образованието. Също така трябва да се видят резултатите какъв процент от децата получават реализация след това в ИТ сектора или продължават по тази специалност в университет.

Разследваните за бой в Слънчев бряг гардове са на "Аркус", Митьо Очите е консултант там

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270160_%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D0%BE%D0%B9+%D0%B2+%D0%A1%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2+%D0%B1%D1%80%D1%8F%D0%B3+%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B

 Охранителите, срещу които се води досъдебно производство за побой над 22-годишен софиянец, са служители на фирма "Аркус сигурност", научи "24 часа".

Както изданието вече съобщи, инцидентът е станал около 4 ч. на 10 юли в района на дискотека "Вижън" в Слънчев бряг, пострадалият мъж, с диагноза контузия на главата, е откаран в бургаската МБАЛ.

За сигурността във "Вижън" отговаря "Аркус сигурност". Според официалната информация на полицията всички 5-ма, които са задържани за побоя, са криминално проявени, а четирима от тях и с предишни осъждания.

 

Досъдебното производство се води срещу Динко П., 42 годишен от Камено, Драгомир Д., 34 годишен от Асеновград, Тодор Д., 23 годишен от Бургас, Калоян М., 20 годишен и Георги С., 38 годишен от Бургас.

Калоян е син на известния от близкото минало борец Петьо Македонов, който почина преди няколко години,  разкриха запознати.

Не мога да коментирам конкретния случай, не съм бил там, за това се води производство, но със сигурност служителите на фирмата ни не са осъждани и с криминални регистрации, иначе няма как да бъдат назначени на работа при нас, каза пред "24 часа" Иван Владимиров, управител на "Аркус сигурност" - Бургас.

Според него преди 10 дни фирмата е минала през подробна полицейска проверка, която обхващала и досиетата на служителите.

За инцидента в Слънчев бряг проведени са множество процесуално-следствени действия - разпити и разпознавания, установени са свидетели на побоя, записи от охранителни камери, съобщиха от полицията.

Гардовете са прекарали няколко часа "на топло", след коите са пуснати.

Масирани проверки в "Аркус сигурност" са започнали седмица след стрелбата в Слънчев бряг на 8 юни, при която бе убит 46-годишния Александър Алексиев, а Димитър Желязков-Очите - ранен.

Самият Желязков, разпитан като свидетел по делото срещу Златко Баретата, се легитимира като консултант в "Аркус сигурност".

При проверката е било прибрано оръжието на всички служители, включително и на шефовете.

Анкара: Турция очаква тази година 1 млн. туристи от Русия

http://svetoven.pogled.info/news/75277/Ankara-Turtsiya-ochakva-tazi-godina-1-mln-turisti-ot-Rusiya

/Поглед.инфо/ Турските власти разчитат, че тази година страната ще бъде посетена от около 1 млн. туристи от Русия, а от следващата година разчитат да достигнат предишните показатели, заяви министърът на културата и туризма на Турция Наби Авджи, съобщи в понеделник (11 юли) „Взгляд“.

Проф. Александър Джеров: Конституцията на България, направена преди 25 години, задоволява нуждите на обществото и днес

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270159_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84.+%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D1%80+%D0%94%D0%B6%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0

  Конституцията на България, направена преди 25 години, задоволява нуждите на обществото и днес. Това каза в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ проф. Александър Джеров, председател на законодателната комисия, изготвила проекта за Конституцията на България, по повод годишнината от създаването на основния закон на държавата. Според проф. Джеров не е добре да се правят частични промени, а цялостна промяна на Конституцията към момента не се налага.
„Не виждам причина да се бърза с промени в Конституцията. Те трябва да се случат, когато дойде време за това. Въпросът е хората дали чувстват нужда от това да има нова Конституцията. Имаме нужда не от промени в Конституцията, а от промени в съдебната власт. Необходимо е съдиите да бъдат истински съдии, прокурорите да бъдат истински прокурори, а следователите да знаят, че имат задължения само към Конституцията и законите“, каза проф. Александър Джеров. Той допълни, че при търсенето на политическа угода всеки може да намери недостатъци в Конституцията, но в действителност към момента тя е добра.

Кремъл не е бил уведомен от САЩ за удължаване на договора за СНО-3

http://svetoven.pogled.info/news/75276/Kremal-ne-e-bil-uvedomen-ot-SASHT-za-udalzhavane-na-dogovora-za-SNO-3

/Поглед.инфо/ Кремъл не е поучил известие за желанието на Барак Обама за удължаване на действието на договора за мерките за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия (СНО-3), заяви пред журналисти говорителят на руския президент Дмитрий Песков, предаде в понеделник (11 юли) РИА „Новости“.

Най-красивите снимки без фотошоп, събрани в 4 минути

http://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/naj-krasivite-snimki-bez-fotoshop-sybrani-v-4-minuti-6056158

Малцина фотографи са достатъчно опитни и креативни, за да направят завършени снимки, които не се нуждаят от обработка

4 квартала без вода, спират я и в село Лозен

http://offnews.bg/news/n_1/n_632511.html

Вода няма да има в "Люлин" 3 от 10 до 20 ч. в блоковете 322, 322А, 323, 324, 333, 333А и 333В. В "Дружба" 1 няма да има вода от 13 до 19 ч. в карето между ул. „Тирана“ №15, №17, №19, №21, №23 и №25. От 9 до 21 часа тя ще бъде спряна и в "Мусагеница", в карето между бл. 93 – висока зона, бл. 104, бл. 105, бл. 106, ул. „Въртопо“ №45 и №47. "Хаджи Димитър" е другият квартал, където няма да има вода. От 9 до 19 ч. тя ще бъде спряна в карето между ул. „Резбарска“ №5( „Балкан Стар“), ул. „Първа българска армия“(„Юнион Ивкони“). От 9 до 17 ч. няма да има вода в село Лозен, по ул.“Караджин“ от ул.“Връх Острокап“ до ул.“Полувраг“, ул.“Ибровица“, по ул.“ Извор“ от ул. „Янко Велинов“ до ул. „Стоян Йонков“.

„Сцена на вековете“ 2016 стартира със световната премиера на мюзикъла "Граф Монте Кристо" (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590588

Със световно премиерно заглавие стартира на 15 юли 2016 г. Летният сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ във Велики Търново. На откритата сцена в крепостта Царевец Театрално-музикален продуцентски център-Варна ще представи мюзикъла „Граф Монте Кристо“ по едноименния роман на Александър Дюма. Автор на музиката и либретото е едно от големите имена на Холивуд - Ив Деска. Роденият през 1949 г. във Франция творец е световноизвестен либретист, те...

The Times: Англия ще въведе китайски метод за преподаване на математика

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270158_The+Times%3A+%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D1%89%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5+%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B4+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%

 Половината от началните училища в Англия ще започнат да прилагат традиционен метод за преподаване на математика, използван в Южна Азия, показват плановете за модернизиране на обучението, предава The Times
Децата на петгодишна възраст ще се упражняват да събират и ще трябва да усъвършенстват всяка концепция чрез повторение, преди да преминат към следващата. Фокусът ще бъде насочен към преподаване на целия клас, като ще се отделя повече внимание на чистата математика, отколкото на приложната. 
На учителите ще бъдат предложени обучения, учебници и съвети за това как да прилагат метода „Шанхайска математика“.

В Русия се провеждат учения на стратегическите ракетни войски

http://svetoven.pogled.info/russia/news/75275/V-Rusiya-se-provezhdat-ucheniya-na-strategicheskite-raketni-voiski

/Поглед.инфо/ Около 400 единици техника, сред които автономни пускови установки „Топол“, „Топол-М“ и „Ярс“ отработват задачи по застъпване на бойно дежурство, ученията се провеждат в различни региони на Русия — от Тверска област до Алтайския край, съобщава управлението на пресслужбата и информацията на Министерството на отбраната, предаде в понеделник (11 юли) РИА „Новости“.

БСП преговаря с АБВ и Движение 21 за общ кандидат за президент

http://www.cross.bg/dvizhenie-izbori-ychastie-1514073.html

/КРОСС/ БСП запова разговори за обща лява кандидатура за президентските избори - днес с АБВ и "Движение 21", а в сряда с ВМРО. На вътрешнопартийното допитване сред социалистите за коалиционно участие с АБВ гласуваха 52%, с "Движение 21" - 49 на сто, а с ВМРО - 36 процента. Това е първият кръг от разговори за обединяване около платформата, политическа рамка за явяване на президентските избори и за профила на президента и вицепрезидента.И двете срещи ще се проведат в Огледална зала на Народно събрание, като от 14:30 ч. ще започне разговорът с АБВ, а в 16:00 ч. - с „Движение 21". От АБВ и Движение 21 потвърдиха своето участие. Ще участваме в срещата с БСП, заяви вчера зам.-председателят на АБВ Румен Петков. Той обаче подчерта, че не бива да се говори за диалог между политически партньори, визирайки БСП, ако се поставят предварителни условия и ограничения за това кой не може да се кандидатира за президент. Тези преговори имат два въпроса пред скоба, които са предпоставка за успеха на преговорите, заяви лидерът на Движение 21 Татяна Дончева и посочи: Първо, страните трябва да искат победата в името на която искат да си сътрудничат. Ако те не искат победата, не вярват в нея, не вярват, че имат нужда или полза от тази победа, те започват да се занимават с глупости - с вътрешни проблеми, със сметки и равносметки. В такова нещо Движение 21 няма да участва. Няма да бъдем въвлечени в губещи сътрудничества, категорична бе Татяна Дончева

БСП преговаря с АБВ и Движение 21 за общ кандидат за президент

http://www.cross.bg/dvizhenie-prezidentskite-izbori-1514073.html

/КРОСС/ БСП запова разговори за обща лява кандидатура за президентските избори - днес с АБВ и "Движение 21", а в сряда с ВМРО. Това е първият кръг от разговори за обединяване около платформата, политическа рамка за явяване на президентските избори и за профила на президента и вицепрезидента.И двете срещи ще се проведат в Огледална зала на Народно събрание, като от 14:30 ч. ще започне разговорът с АБВ, а в 16:00 ч. - с „Движение 21". От АБВ и Движение 21 потвърдиха своето участие. Ще участваме в срещата с БСП, заяви вчера зам.-председателят на АБВ Румен Петков. Той обаче подчерта, че не бива да се говори за диалог между политически партньори, визирайки БСП, ако се поставят предварителни условия и ограничения за това кой не може да се кандидатира за президент. Тези преговори имат два въпроса пред скоба, които са предпоставка за успеха на преговорите, заяви лидерът на Движение 21 Татяна Дончева и посочи: Първо, страните трябва да искат победата в името на която искат да си сътрудничат. Ако те не искат победата, не вярват в нея, не вярват, че имат нужда или полза от тази победа, те започват да се занимават с глупости - с вътрешни проблеми, със сметки и равносметки. В такова нещо Движение 21 няма да участва. Няма да бъдем въвлечени в губещи сътрудничества, категорична бе Татяна Дончева. Според нея и Георги Първанов не би позволил да бъде въвлечен в губеща игра

"Форбс" посочи коя е най-високо платената знаменитост

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590575

Певицата и композиторка Тейлър Суифт оглавява годишния списък на сп. "Форбс" със 100-те най-високо платени знаменитости, след като е спечелила 170 милиона долара, съобщи Асошиейтед прес. Тя изпреварва заелата девето място Адел - 80,5 милиона долара, класираната на 12-о Мадона - 76,5 милиона долара и останалата едно място след нея Риана - 75 милиона долара, както и Кейти Пери, която е на 63-то място, с 41 милиона долара. Световното турне "1989" на изпълнителката на хита "Shake It Off" донесе над 200 милиона долара приходи миналата година. Бившия...

Цацаров не вижда вина в прокуратурата за Христо Бисеров, препраща към съда

https://www.actualno.com/crime/cacarov-ne-vijda-vina-v-prokuraturata-za-hristo-biserov-preprashta-kym-syda-news_550224.html

Наказание срещу прокурора, който загуби делото срещу Христо Бисеров, няма да има. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров, визирайки прокурор Боряна Бецова. Името ѝ нашумя, след като тя отказа да заведе проверка за организирана престъпна група срещу Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков, защото Пеевски „хипотетично не е извършил престъпление”. Според Цацаров по делото с Бисеров имало „доказателствен дефицит”. Основанията защо се стигна до тази присъда &ndash

Пак стрелба по органи на реда в САЩ

https://www.actualno.com/america/pak-strelba-po-organi-na-reda-v-sasht-news_550220.html

Мъж откри стрелба в съд в Мичиган, при което бяха убити двама души, а няколко бяха ранени, съобщиха местни медии, цитирайки полицията. Самият стрелец също бе убит, предаде БГНЕС. Според местния клон на телевизия ABC убиецът е трябвало да бъде отведен в затвор, но успял да вземе оръжието на полицай и започнал да стреля в съда на малкото градче Сейнт Джоузеф край езерото Мичиган. Самият извършител е застрелян от силите на реда. Започнато е разследване. Двете жертви са съдебни пристави, съобщи

Рашидов да се връща в циганската нация – там му е мястото

https://www.actualno.com/cite/rashidov-da-se-vryshta-v-ciganskata-nacija--tam-mu-e-mjastoto-news_550226.html

Това заяви скулпторът Велислав Минеков по адрес на министъра на културата Вежди Рашидов. Той не пропусна "да нахрани" и проф. Божидар Димитров, който защити Рашидов и че на всеки се случва да говори необмислено в пристъп на гняв. Вежди Рашидов нищо не е възстановил – единственото нещо, което ми харесва при Божидар, е когато изми главата на министър-председателя с фекални води, подчерта Минеков.

Испания и Португалия най-вероятно ще бъдат наказани с глоби за свръхдефицит

https://www.actualno.com/business/ispanija-i-portugalija-naj-verojatno-shte-bydat-nakazani-s-globi-za-svryhdeficit-news_550215.html

Финансовите министри на еврозоната се съгласиха официално да декларират, че Испания и Португалия нарушават правилата на ЕС за обществените разходи. Това е ключова стъпка към евентуално налагане на безпрецедентни санкции срещу членове на еврозоната. "Днес (12 юли) членовете на еврозоната ще гласуват в подкрепа на препоръката на комисията единодушно", заяви Йерун Дейселблум, който е лидер на групата на 19-те финансови министри на страните от ЕС, които използват еврото. Припомняме, че през месец

Местан счита, че Конституцията не казва що е то етническа партия

https://www.actualno.com/politics/mestan-schita-che-konstitucijata-ne-kazva-shto-e-to-etnicheska-partija-news_550225.html

По-убеден от всякога съм, че новият политически проект ДОСТ е необходим за България, защото атаките, на които сме подложени, показват, че има място за негов българската политика. Това заяви Лютви Местан като уточни, че "решението на съда е черна точка в публичния имидж на България като правова държава." Според него Конституцията съдържа текст (бел. ред. - чл. 11, ал. 4), който забранява партиите на етническа и религиозна основа, но тя не дава легална дефиниция за етническа партия – ако

Хвани голямата риба и спечели сгъваемо колело Бигфиш!

https://www.actualno.com/showbusiness/hvani-goljamata-riba-i-specheli-sgyvaemo-kolelo-bigfish-news_550141.html

Искаш ли да станеш притежател на най-удобното сгъваемо градско колело? Хвани голямата риба! Участвай в играта на Топ Шоп България и можеш да спечелиш сгъваемо колело Бигфиш! Бигфиш е сгъваемо колело, което го прави леснопреносимо и удобно. С него ще забравиш за обикновените колела и ще улесниш ежедневното пътуване! Колелото Бигфиш ти дава възможност да комбинираш различните видове обществен транспорт и без проблем можеш да го вземеш със себе си в автобуса, метрото, влака. Няма да се притесня

До 36° днес, от четвъртък до неделя - дъжд

http://offnews.bg/news/n_1/n_632510.html

Днес ще бъде слънчево, а след обяд - горещо. Временни увеличения на облачността ще има над югоизточните райони на страната. Ще духа слаб вятър. В Дунавската равнина и Източна България - временно умерен източен вятър, сочи прогнозата на НИМХ-БАН. Максималните температури ще са между 30° и 36°, по-ниски ще са те на морския бряг - 25-27°. В София - около 30°. Над планините ще бъде слънчево, след обяд - с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб, по високите части -умерен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 24°, на 2000 метра – 17°. Над Черноморието ще бъде слънчево с временни увеличения на облачността по южното крайбрежие. Ще духа до умерен източен вятър. Максимални температури - 25°-27°. Температурата на морската вода се задържа на 25°-27°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Утрешният ден също ще е слънчев, със средна максимална температура 33 градуса. От четвъртък до неделя ще вали, според прогнозата на БАН.

Мачовете и спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5638738

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Приказното богатство на Кувейт се топи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5638939

Приказното богатство на Кувейт  се топиКувейт е с 220 млрд. евро финансови резерви, но без приходи от петрола, чиито цени спадат. Ако не направи реформи, ще изразходва тези резерви за 4 г. Разходите на Кувейт, чието население е около 4 млн. души, възлизат на една пета от държавния бюджет на страна като Германия. 1,3 млн. са с кувейтски паспорт,

Точки ще заменят оценките на матурите в 4-ти и 7-и клас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/4_lp07hGy5A/

След години приказки за преминаване към точковата система за оценяване на миниматурите просветното министерство, изглежда, най-накрая ще замени сегашните оценки с точки. От учебната 2016/2017 г. на националните външни оценявания след 4-ти и 7-и клас децата ще получават определен брой точки, а не досегашните оценки “отличен”, “много добър”, “добър” и т.н. Подобна промяна е записана в новия стандарт за оценяването, съобщи за “Сега” просветният зам.-министър Диян Стаматов.

И сега резултатите от изпитите са в точки, но те се преобразуват в оценки от “2” до “6”. Основният мотив за премахване на шестобалната система е, че точките са положителен начин на оценяване, обясни зам.-министър Стаматов. По думите му това е по-прецизен и точен метод за измерване на резултатите на учениците, освен това така те щели да знаят във всеки момент къде се намират спрямо връстниците си. “Ако ученик получи 40 точки от 50 възможни, това ще е примерно 80% верни отговори и той ще знае, че с резултат като неговия има “х” на брой ученици в цялата страна”, мотивира се той, цитира Кросс. В момента и 25 точки, и 40 точки носят оценка “добър 4”. “Така ще се избегне и въпросът с местещата се скала, която всяка година ще е идентична”, смята още зам.-министърът.

Действително проблемът със скалата стои, тъй като тя се “намества” спрямо резултатите на децата ежегодно. Скалата обаче би могла да стои непроменена и при сегашното оценяване, стига това да се реши изрично от МОН. Тази година минимумът за тройка за националното външно оценяване след 7-и клас бе понижен от 18 на 16 точки от 65 възможни. Въпреки свалянето на летвата двойките отново бяха рекордно количество – всеки трети седмокласник получи “слаб 2” по математика, а всеки 4-ти – двойка по български език.

Стаматов уточни, че оценките, които учениците получават по време на учебната година в клас, ще се съвместят със системата от точки. “Тези оценки, приравнени към точковата система, ще могат да се използват за кандидатстване в гимназия при евентуален незадоволителен резултат на миниматурата в 7-и клас”, заяви той. Това обаче също е възможно и се прави и в момента – учениците с двойки отиват без изпити и класирания в обикновени СОУ-та или в професионални гимназии с прием по документи. И занапред 16-те точки, макар и неносещи негативния оттенък на двойкаджия, също няма да са достатъчни за прием в елитните гимназии.

До края на седмицата ще е готов и стандартът за организацията на дейностите в средното образование. Той дава по-голяма самостоятелност на училищата да организират часовете, междучасията и ваканциите си. В началната степен от 1-ви до 4-ти клас например ще има възможност първият час да започва в 8:30 ч., а не както досега – максимум в 8 ч. сутринта. От тази опция обаче ще могат да се възползват предимно школата в малките градове. Обсъждат се варианти часовете да могат да се сливат в блокове за по 90 минути, като след това междучасието да е 20 минути, колкото е голямото междучасие в момента. Малките междучасия пък може да бъдат намалени от 10 на 5 минути.

Училищните директори ще получат възможността да определят ваканции до 3 дни при извънредни ситуации – грипни епидемии, аварии и др., предвижда още стандартът за организацията. Сега решението за разпускане на учениците се взема от просветния министър. Не е ясно колко ще бъдат официалните ваканции, в момента те са 5 – есенна, коледна, зимна, пролетна и лятна.

Руснак тръгна на околосветско пътешествие с балон

https://www.actualno.com/curious/rusnak-trygna-na-okolosvetsko-pyteshestvie-s-balon-news_550218.html

Руският пътешественик Фьодор Конюхов стартира своето околосветско пътешествие с балон, предаде БГНЕС. Конюхов излетя с балона „Мортън“ от летището на австралийския град Нортхъм в 07:30 часа местно време. Първоначално пътешественикът ще лети от запад на Изток и трябва да прекоси Австралия, Тихия океан, ще мине по южната дъга на Южна Америка /Чили, Аржентина/, ще пресече Атлантическия океан, ще прелети над Южна Африка, Индийския океан и ще финишира в Австралия. Балонът ще се движи на

Л. С. Хилтън: Женските образи в литературата все още се подчиняват на определени правила, исках да ги наруша

https://www.actualno.com/interview/l-s-hiltyn-jenskite-obrazi-v-literaturata-vse-oshte-se-podchinjavat-na-opredeleni-pravila-iskah-da-gi-narusha-news_550137.html

Л. С. Хилтън завършва Оксфорд, а след това учи история на изкуството в Париж и Флоренция. Пише статии за големи ежедневници и модни списания, работила е като преводач, арткритик и радиоводещ. Автор е на няколко исторически романа и биографии. След развода си с третия си съпруг – италиански композитор, живее с дъщеря си – Отавия, в Лондон. Тя е носителка на наградата „Автор на 2016 г.“ на списание „Глемър“.   Книгата ѝ "Маестра" излиза у нас на 14 юли

Джон Кери отива на посещение в Русия в края на седмицата

https://www.actualno.com/america/djon-keri-otiva-na-poseshtenie-v-rusija-v-kraja-na-sedmicata-news_550219.html

Държавният секретар на САЩ Джон Кери ще направи на 14 и 15 юли работно посещение в Москва, съобщиха от руското външно министерство, предаде БГНЕС. В хода на преговорите с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров ще бъде продължено обсъждането на актуални въпроси от двустранен характер и международните горещи теми, се казва в съобщението. Както отбелязват в руското външно ведомство, ситуацията в руско-американските отношения продължава да остава сложна. Те "сериозно са пострадали от

След Бъчварова на ред за бламиране изглежда и Екатерина Захариева

https://www.actualno.com/politics/sled-bychvarova-na-red-za-blamirane-izglejda-i-ekaterina-zaharieva-news_550207.html

Общите събрания на съдиите да имат по-голяма власт от председателите на съдилищата - изглежда това намерение ще си остане само идея, както си остана само идея равностойното разделеняне на ВСС. Става въпрос за поправките в Закона за съдебната власт (ЗСВ) на правосъдния министър Екатерина Захариева, срещу които изглежда са депутати от ГЕРБ. По този начин парламентаристите от мнозинството най-вероятно отново ще бламират собствения си министър, както направиха и с вътрешния министър Румяна Бъчварова

Започват политическите срещи на БСП за президентските избори

https://www.actualno.com/politics/zapochvat-politicheskite-sreshti-na-bsp-za-prezidentskite-izbori-news_550216.html

Председателят на БСП Корнелия Нинова и членове на Изпълнителното бюро на партията ще се срещнат с ръководствата на ПП АБВ и „Движение” 21. Това е първият кръг от разговори за обединяване около платформата, политическа рамка за явяване на президентските избори и за профила на президента и вицепрезидента. И двете срещи ще се проведат днес (12 юли) в Огледална зала на Народно събрание, като от 14:30 ч. ще започне разговорът с АБВ, а в 16:00 ч. – с „Движение 21”.

Учените създават мини Хомо сапиенс в чип

https://www.actualno.com/sciencelogy/uchenite-syzdavat-mini-homo-sapiens-v-chip--news_550168.html

Учените са създали седем миниатюрни човешки органа и ги комбинират, за да създадат „човек в чип“. Предишни иновации включват отглеждане на черен дроб, бял дроб и част от червата в подобен „чип“. Но това е първият път, в който няколко основни органа са комбинирани, за да се създаде функционираща човешка микро-система, която имитира нашата физиология, предаде Daily mail. Нововъведението е далеч от Франкенщайн, но е част от големия план да се създадат по-безопасни и по-ефект

Армията си търси и автобуси

https://www.actualno.com/society/armijata-si-tyrsi-i-avtobusi-news_550217.html

Министерство на отбраната обяви обществена поръчка за закупуването на 10 нови и 10 стари автобуси. Стойността на поръчката възлиза на общо 2,5 млн. лв., предаде БГНЕС. Автобусите трябва да разполагат с места за сядане от 22 до 55. Изборът на доставчик на общо 20-те автобуси за армията няма да е на основание единствено най-ниската предложена цена, но така също разхода на гориво, срока на гаранцията, както и бързината при необходимост от сервизно обслужване. Оферти се подават до 15 август. Пр

Как се говори на деца в Шумен - с епитети като "животно"

https://www.actualno.com/shumen/kak-se-govori-na-deca-v-shumen---s-epiteti-kato-jivotno-news_550221.html

„Няма да те чакам, ей, животно. Ще те убия! Напоследък си станал невъзможен”. Това са реплики на „възпитателка” в дома за деца в увреждания в Шумен „Слънчево детство”, насочени към дете и придружени със звук от шамар. На 6 юли направих запис, твърди Хюлия Арон, която е автор на уличаващото аудио и работи в дома. Тя е категорична, че Деница – обвинената жена, е удряла с юмруци детето. Категорична съм, че това не е вярно – когато дойдох на смяна, ко

Приета е конституцията на Република България

https://www.actualno.com/chronicles/prieta-e-konstitucijata-na-republika-bylgarija-news_548795.html

На 12 юли 1991 година е приета конституцията на Република България. Тя е гласувана от VII Велико народно събрание. Според конституцията България се превръща в парламентарна република и единна държава, при която няма право да се създават автономни териториални образувания. От общо 400 депутати,  конституцията е подписана от 313 народни представители. Тя влиза в сила на следващия ден след гласуването, 13 юли, а Великото народно събрание се разпуска и продължава своята работа като Обикнов

Горещо с максимални температури между 30°-35°

https://www.actualno.com/society/goreshto-s-maksimalni-temperaturi-mejdu-30-35-news_550129.html

Днес (12 юли) времето ще бъде слънчево, след обяд горещо. Временни увеличения на облачността ще има над югоизточните райони от страната. Ще духа слаб, в Дунавската ранина и Източна България временно умерен източен вятър. Максимални температури 30°-35°, по-ниски по морския бряг – 25°-27°, в София – около 30°. Атмосферното налягане ще е малко по-високо от средното за месеца. Това предаде за Агенция „Фокус“ дежурният синоптик Христо Христов от Национални

Св. мъченици Прокъл и Иларий

https://www.actualno.com/celebrate/sv-mychenici-prokyl-i-ilarij-news_550114.html

Светите мъченици Прокъл и Иларий били родом от околностите на Калипт, недалеч от Анкира. Пострадали от ръката на хегемона Максим по време на управлението на Траян. Първи бил заловен свети Прокъл и изправен пред самия император, който по това време се намирал там. Оковали светията и го хвърлили в тъмница. Императорът разгледал делото му и установил, че не се подчинява на нечестиви заповеди. Тогава го предал за мъчения на хегемона Максим. Хегемонът изправил на съд Христовия затворник и почнал да г

Съдът спря още една част от здравната реформа

https://www.actualno.com/healthy/sydyt-sprja-oshte-edna-chast-ot-zdravnata-reforma-news_550208.html

Състав на Върховния административен съд отмени медицинския стандарт по Спешна помощ в частта му за болниците, съобщиха от Центъра по защита на правата в здравеопазването. Стандартът задаваше прекалено високи изисквания за болниците, затова и беше атакуван в съда от сдружение "Българска болнична асоциация", сдружение "Център за защита правата в здравеопазването", сдружение "Национално сдружение на частните болници" и Сдружение на общинските болници, пише в. "Сега". Стандартът не е изцяло отменен

Да седиш и да се усмихваш все още не е професия

https://www.actualno.com/curious/da-sedish-i-da-se-usmihvash-vse-oshte-ne-e-profesija-news_550214.html

Блогърът Бенджамин Бенет пусна в YouTube 221-та серия от видео, на което той седи в продължение на 4 часа в един ъгъл и се усмихва, предаде БГНЕС. Общо младежът е прекарал усмихвайки се се пред камерата почти 37 дни или 884 часа. Бенет започва да публикува странните си видеа през 2014 година. Преди време той се опита чрез портала „Kickstarter“ да събере пари, така че да може да си позволи да напусне работа и да посвети цялото си време на усмивки в обектива на камерата. Той изчислява

На 12 юли рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5638670

На 12 юли рожден ден иматД-р Петер Пенев, специалист по поливалентна стоматология и хирургия. Част от отбора на “Лекарите, на които вярваме”. Димитър Пенев, футболен треньор №1 на България за XX в. Емил Стоянов, създател на Тв “Европа” Явор Бахаров, актьор Арон Аронов, оперетен певец Проф. Владимир Трендафилов, литературен критик, писател и преводач Лия,

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5635904

Арон Аронов, оперен певец, 79 г.
Владимир Трендафилов, литературен критик, поет и преводач, 61 г.
Димитър Пенев, треньор по футбол, 71 г.
Емил Стоянов, поет и преводач, бивш евродепутат, 57 г.
Доц. д-р Елка Трайкова, директор на Института за литература при БАН.
Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО.
Арон Аронов, оперен певец, 79 г. Владимир Трендафилов, литературен критик, поет и преводач, 61 г. Димитър Пенев, треньор по футбол, 71 г. Емил Стоянов, поет и преводач, бивш евродепутат, 57 г. Доц. д-р Елка Трайкова, директор на Института за литература при БАН. Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване