Ето колко струва работната ръка в различните страни от ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/5642434

Ето колко струва работната ръка в различните страни от ЕСГерманският институт за макроикономика и конюнктурни изследвания (към фондация "Ханс Бьоклер") днес в Дюселдорф представи резултатите от свое актуално проучване за заплащането в частния сектор през последната година, съобщава БНТ. От представеното днес изследване става ясно, че най-скъпа излиза работната ръка в Дания.

Големи промени за героите на „Откраднат живот”

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/golemi-promeni-za-geroite-na-otkradnat-zhivot-6056261

Разноцветни чорапи и медицински чехли с десетки автографи носят късмет на актьора Димо Алексиев

Правителството дава 702 хил. лв. за доставки на хляб и храни в малките селища

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5642510

Министерският съвет одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общини в размер до 702 113 лв. Средствата са предвидени в централния бюджет и са предназначени за покриване на част от транспортните разходи за доставки на хляб и основни хранителни продукти в планинските и малките селища, съобщават от Министерския съвет.
Министерският съвет одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общини в размер до 702 113 лв. Средствата са предвидени в централния бюджет и са предназначени за покриване на част от транспортните разходи за доставки на хляб и основни хранителни продукти в планинските и малките селища, съобщават от Министерския съвет.

Кремъл: Ударите на руските ВКС в Сирия не са отмъщение за сваления Ми-25

http://www.cross.bg/siriya-teroristite-habibylin-1514373.html

/КРОСС/ Ударите на руската авиация срещу обекти на групировката „Ислямска държава“ в Сирия са нанесени в рамките на продължаващата операция на ВКС на РФ. Това заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков в отговор на въпрос, дали бомбардировките са били отмъщение за гибелта на двамата руски пилоти в Сирия. „Операцията на ВКС на Русия продължава и всичко това се осъществява в рамките й“, каза Песков, цитиран от РИА Новости. Пилотите Ряфагат Хабибулин и Евгений Долгин загинаха на 8 юли, след като голям отряд на терористите атакува позициите на сирийските войски. Пробивайки отбраната, терористите можели да превземат господстващите височини. Пилотът на Ми-25 Ряфагат Хабибулин приел решение да атакува ислямистите, в резултат на което атаката на терористите била осуетена. Изразходвал бойния си комплект, на връщане вертолетът бил обстрелян от земята. Вчера стана известно, че шест далечни бомбардировача Ту-22М3, излетели от Русия към Сирия, са нанесли удари по обекти на радикалната групировка „Ислямска държава“, в резултат на които са били унищожени голям лагер на ИД, складове с боеприпаси и бронирана техника, припомня РИА Новости.

Пиян блъсна дърво, стълб и 10 колчета

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5642506

Пиян шофьор зад волана на БМВ се блъсна в няколко препятсвия на тротоар в Шумен, но остана невредим. 35-годишният Ахмед А. от шуменското село Риш се качил на тротоара и се ударил в дърво, ел.стълб и посякъл десетина ограничителни металния колчета.
Най-хубавото било, че в 01:43 часа през нощта в сряда по тротоара на ул."Васил Априлов" нямало никой.
Пиян шофьор зад волана на БМВ се блъсна в няколко препятсвия на тротоар в Шумен, но остана невредим. 35-годишният Ахмед А. от шуменското село Риш се качил на тротоара и се ударил в дърво, ел.стълб и посякъл десетина ограничителни металния колчета. Най-хубавото било, че в 01:43 часа през нощта в сряда по тротоара на ул."Васил Априлов" нямало никой.

Връчиха свидетелства за педагогическа правоспособност

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590968

Връчени са свидетелствата за професионална квалификация „Учител“ на завършилите в градовете Добрич и Варна едногодишен курс на обучение. С придобитата педагогическа правоспособност новите учители могат да преподават в съответната професионална област, в която са получили висшето си образование. Курсът бе организиран от Департамента за модерни обучителни методи към Висше училище по мениджмънт. Под ръководството на проф. д-р Димитрина Каменова в Департамента за модерни обучителни методи се провеждат и майсторски класове за новатори - учители и ръ...

Oще един съперник на Корбин обяви кандидатурата си за лидер на лейбъристите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/07/13/2794551_oshte_edin_supernik_na_korbin_obiavi_kandidaturata_si/?ref=rss


Британският опозиционен депутат Оуен Смит заяви днес, че ще се бори с Джеръми Корбин за лидерския пост на партията, предаде агенция "Ройтерс", цитирана от БТА.

Той е вторият конкурент на Корбин за поста, след като депутатката Анджела Ийгъл обяви официално кандидатурата си. "Джеръми е добър човек с добри лейбъристки ценности, но не е лидер, който може да ни поведе към избори и да ги спечели", каза Смит по радио Би Би Си днес.

Смит е бивш "министър в сянка" на труда и...

Тайната на потопа лежи на дъното на Черно море

http://www.moreto.net/novini.php?n=325971

Всемирният потоп, описан в Библията, се е случил в Черно море. Той е погубил древен велик народ, смятан за основател на митичната Атлантида. Това доказват последните находки на български учени от БАН, съобщи за „Зодиак“ доц. Димитър Димитров от Института по океанология.

Френският посланик: Делян Пеевски е олигарх

http://offnews.bg/news/n_1/n_632600.html

Френският посланик в България Ксавие Лапиер дьо Кабан потрвърди в интервю за bTV мнението си, че Делян Пеевски е олигарх. Запитан дали вярва, че депутатът от ДПС наистина е олигарх, дьо Кабан отговори категорично: "Да, естествено, кой има съмнение за това?" Според французинa, който бе удостоен с орден "Стара планина", не нормално един депутат да притежава голям брой фирми и вестници и само на 33-годишна възраст да бъде назначен за шеф на ДАНС, без да има никакъв опит в тази сфера. Посланикът посочи, че няма как Франция и други държави да имат доверие на подобен човек при споделяне на конфиденциална информация.  Той обърна внимание и на неизпълнените обещания, които страната ни е дала при присъединяването си към Европейския съюз - да има правова държава. Според него все пак има напредък в това отношение, включително конституционните промени, както и проектите за изменение на съдебното и антикорупционно законодателство.

Кабинетът предложи детския хирург проф. Огнян Бранков за орден "Стара планина"

http://offnews.bg/news/n_1/n_632603.html

Правителството предложи на президента Росен Плевнелиев да удостои с орден „Стара планина“ – първа степен, проф. Огнян Бранков за изключителния му принос в областта на здравеопазването, медицинската наука и практика. Проф. д-р Бранков е водещ детски хирург в областта на гръдната и коремна хирургия. Разработва научно и практически въпроси на диагностиката и лечението на някои заболявания на хранопровода. Негов е приносът за създаването на единна схема за комплексното лечение на химическите изгаряния на хранопровода и късните последствия от тях. Въвежда нови оперативни методики в хирургичната техника при операциите на хранопровода. Автор е на учебници по хирургия, множество научни публикации в списания и сборници, има 20 рационализации, едно изобретение, както и многобройни участия в български и международни научни форуми. Изявите му включват и активна преподавателска дейност сред студенти и специализанти, членство в европейски медицински и научни асоциации. Проф. д-р Огнян Бранков е бил национален консултант, заемал е длъжността председател на Научното дружество по детска хирургия и заместник-председател на Националния съсловен съюз на лекарите хирурзи, член на Специализирания научен съвет по хирургия към Висшата атестационна комисия, член на пленума на Българското хирургично дружество. За постиженията си е удостоен е много отличия и награди, сред които са званието „Медик на годината” (2009) и почетният знак „Български лекар” (2005).

Бракуването на негодни оръжия ще се сертифицира от полицията, предвижда законопроект

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/07/13/2794500_brakuvaneto_na_negodni_orujiia_shte_se_sertificira_ot/?ref=rss


Огнестрелните оръжия, които са трайно негодно за употреба, занапред ще получават от полицията сертификати за дезактивиране. Изискването се въвежда с допълнение в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Сертифициращ орган ще бъдат Главната дирекция "Национална полиция" или районните управления по места.

В законопроекта се уточнява, че мярката се отнася за оръжията, при които всички основни части са в състояние на постоянна...

Мнозинството прие окончателно таван от 35 избирателни секции зад граница

http://www.mediapool.bg/mnozinstvoto-prie-okonchatelno-tavan-ot-35-izbiratelni-sektsii-zad-granitsa-news251562.html

Парламентарното мнозинство одобри окончателно нововъведенията на Патриотичния фронт (ПФ) за гласуването в чужбина, като заложи таван от 35 избирателни секции в държава. За разкриване на секции извън дипломатическите и консулските представителства ще се изискват 60 заявления, но последната дума ще е на ЦИК. Макар че засягат всички държави, промените са насочени към изселническия вот в Турция – както обяви лидерът на ВМРО и съпредседател на ПФ Красимир Каракачанов още при внасянето им, целта не е била да се ограничи ДПС, а намесата на Ердоган.   Текстът, приет в сряда със 100 гласа "за", 25 бяха "против" и 8 "въздържал се", беше сред най-оспорваните в изборния закон. Броят на секциите в чужбина е консенсус между управляващите партии след множество протести на българи в чужбина заради първоначалните ограничения и ветото на президента Росен Плевнелиев.   Предложенията, внесени от ДПС и от лидера на ДСБ Радан Кънев, бяха отхвърлени.   Сънародниците ни в Турция не са заплаха за националната сигурност, че да им бъде ограничавана възможността да гласуват, каза Четин Казак от ДПС. Това е законопроект на Патриотичния фронт, който ГЕРБ подкрепя, защото имат договорка. Това е условието за подкрепяне на кабинета "Борисов", посочи той от трибуната. Лидерът на ДОСТ Лютви Местан обърна внимание, че законопроектът "преодолява част от препятствията на българските граждани в чужбина, тези, които живеят във всички държави извън република Турция, защото ал. 5 на вносителя, с която се ограничават броят на секциите до максимум 35, всъщност не засяга нито една друга държава, тъй като няма нито една държава, в която да са разкрити повече от 35… има едно изключение, 36. Секциите в Турция се намаляват близо 4 пъти."   "Какво казвате с това предложение, г-н Цветанов? "Братя българи, вашето не се губи, ще загубят само етническите турци". Дискриминация на етническа основа. Ще влезете в историята с този срамен акт. Разделяте нацията на етнически българи, на етнически турци, нарушавате основния принцип за еднаква ненарушимост на Конституцията и законите. Това е тежко престъпление, антидемократична цена, която плащате на крайните националисти, с които сте в съюз", заключи Местан.   Председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов репликира: "Мъчно ми става, когато някой се опитва да манипулира истината. За българите в чужбина нищо не се променя. Това са отпадане на механизми, които са доказали порочността си."   След което Местан се обърна към него с думите: "Жалко е, г-н Кирилов, че сте се хванали на тази игра. Толкова ли наистина е сладка властта?" Красимир Каракачанов пък прикани: "Уважаеми господин председател, много ви моля, не позволявайте от трибуната на Народното събрание хора, които говорят за фашистка идеология, да използват фашистките прийоми на Гьобелс."   Лидерът на ДСБ Радан Кънев запита от трибуната дали с новоприетите текстове парламентът затруднява или улеснява гласуването. Според него 35 изборни секции са недостатъчни в част от чуждите страни. Данаил Кирилов отвърна, че таванът на броя на секциите е съобразен с пределната максимална активност в САЩ и Англия на последния вот. Друга промяна в Изборния кодекс, по която има консенсус, предвижда населените места с над 350 жители да избират пряко кмет. Сегашното ограничение е за 400 жители.

Лютви Местан дава Божидар Димитров на съд за клевета

http://www.cross.bg/mestan-dimitrov-bozhidar-1514372.html

/КРОСС/ Лидерът на ДОСТ Лютви Местан ще съди директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, заради заявеното в интервю от Димитров, че Местан е турски шпионин. "Вчера прецених, че понататъшното ми аристократично подминаване на тези обиди вече става обществено опасно. Няма да премълчавам повече тези обиди", категоричен бе Местан. "Във връзка с последното изстъпление на Божидар Димитров в българска медия, чрез която за пореден път ми отправи обидна квалификация, че съм турски шпионин, заведох искова молба", каза Местан. С нея той настоява Божидар Димитров да бъде осъден за клевета, с която уронва авторитета на български политик на лидера на партия ДОСТ. Като мотиви за депозиране на исковата молба в Софийския градски съд депутатът посочи публичния интерес и също така според него трябва да е ясно, че има конституционни и законови граници, които никой не може да прескача. Искът е в размер на 681 лева. Получената сума Местан обеща да внесе във фонда "13 века България". Божидар Димитров далеч не е по-голям патриот от мен, убеден е Местан.  

Некоректни наематели на държавни жилища ще губят право на ново настаняване

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590967

Правителството одобри промени в Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост, чиято цел е се защити държавният интерес при отдаване под наем на ведомствени жилища, съобщава пресслужбата на кабинета. Промените предвиждат лица с прекратени по тяхна вина наемни отношения с държавата или които са били некоректни в предишни наемни отношения с нея, да губят право на настаняване в държавни ведомствени жилища занапред. Регламентира се, че когато няма кандидати за настаняване, отговарящи на изискванията, които определят в колко голямо жил...

Сондата "Джуно" изпрати първите си снимки от Юпитер

http://www.mediapool.bg/sondata-dzhuno-izprati-parvite-si-snimki-ot-yupiter-news251561.html

Космическата сонда на НАСА "Джуно" изпрати първите си снимки на Юпитер след навлизането си в орбита около планетата, предаде Асошиейтед прес.   Една от снимките показва Юпитер заобиколен от три от четирите си най-големи луни. Тя е направена в събота, когато космическият кораб е бил на 4,8 милиона км от планетата. Дори при това разстояние гигантският атмосферен вихър, известен като голямото червено петно, е бил видим.   "Джуно" навлезе в орбита около Юпитер миналата седмица след пет годишно пътуване. Мисията на сондата ще продължи 20 месеца и за това време тя ще трябва да направи карта на полюсите, да анализира атмосферата и вътрешността на огромната планета.   При приближаването камерата и апаратурата на "Джуно" бяха изключени като предпазна мярка, тъй като сондата беше изложена на интензивна радиация. След пристигането й на орбита дни по-късно те бяха включени отново.   Учените бяха казали, че очакват снимки в близък план на Юпитер най-рано следващия месец.

Тръмп ще обяви своя вицепрезидент в петък, Клинтън може да избере Джеймс Ставридис

http://www.mediapool.bg/tramp-shte-obyavi-svoya-vitseprezident-v-petak-klintan-mozhe-da-izbere-dzheims-stavridis-news251560.html

Вероятният републикански кандидат за президентския пост на САЩ Доналд Тръмп ще обяви избора си за вицепрезидент на събитие в петък, съобщиха източници от предизборната му кампания, цитирани от Ройтерс.   Според медиите сред възможните кандидати са бившият председател на Камарата на представителите Нют Гингрич, губернаторите на щатите Индиана и Ню Джърси Майк Пенс и Крис Кристи и пенсионираният генерал-лейтенант Майкъл Флин.   Сведох списъка до петима души, каза Тръмп по телевизия Фокс вчера.   Пенс представи Тръмп на митинг в Уестфийлд, Индиана, снощи. Гингрич и Кристи също участваха в кампанията му през последните седмици.   Конгресът на републиканците в Кливланд започва в понеделник.   Предизборинят щаб на предполагаемата кандидатка на Демократическата партия Хилари Клинтън разглежда пенсионирания адмирал от ВМС Джеймс Ставридис като потенциален кандидат за вицепрезидент, потвърди за Ройтерс информиран източник.   61-годишният Ставридис, бивш главнокомандващ силите на НАТО, в момента е декан на факултета Флетчър по право и дипломация в университета Тъфтс.

Пожар в библиотеката

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590964

Пожар в библиотеката са гасили огнеборци от Разград вчера – става ясно от справката на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Съобщението за инцидента в Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“-Разград е получено в 16,14 ч. вчера, 12 юли. Унищожено е едно осветително, причината на пожара е техническа неизправност – установили пожарникарите. В същия ден те са реагирали на още два сигнала. В 12,50 ч.  горяло стърнище край Студенец, а в 22,41 ч. – отпадъци край Подайва.   ...

От средата на юли ще бъде осигурена охрана на четири от неохраняемите плажове в областта

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590966

Комисия определена със Заповед на Областния управител Детелина Николова отвори единствената представена оферта за участие в обществена поръчка с предмет: „Организиране и извършване на водноспасителна дейност през 2016 г. на територията на неохраняеми морски плажове: „Русалка“(„Голям плаж“), община Каварна, област Добрич; “Шабленска тузла-Къмпинг „Добруджа“, община Шабла, област Добрич; Къмпинг „Космос“, община Шабла, област Добрич; „Фиш-фиш нов“, община Балчик, област Добрич.“ След разглеждането й и предвид обстоятелството, че участникът е само...

На бас, че не знаехте тези неща за Facebook

https://www.actualno.com/curious/na-bas-che-ne-znaehte-tezi-neshta-za-facebook-news_550548.html

Новинарският поток на Facebook, лежи в основата на успеха на социалната мрежа. Той се появява през 2006 г. , което е почти година и половина след появата на сайта на бял свят. Със смесени чувства са посрещнали нововъведението потребителите на мрежата. Това не факт, които нее всички потребители на социалната платформа днес знаят. Вижте още 5 по-малко известни факти за мрежата, които подбира за читателите си Lifehack. 1. Първоначално потребителите не са харесвали страницата с новинарския поток.

Джордж Буш танцува на службата в памет на убитите в Далас полицаи (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/curious/djordj-bush-tancuva-na-slujbata-v-pamet-na-ubitite-v-dalas-policai-video-news_550550.html

Бившият президент на САЩ Джордж Уокър Буш, който взе решението за инвазиите в Афганистан и Ирак в началото на века, скандализира с поведението си по време на възпоменателната церемония в памет на убитите петима полицаи от Далас. Доста изненадващо Буш, който държеше за ръка настоящата първа дама на САЩ Мишел Обама, започна да танцува по време на церемонията. Той увлече в ритъма и Мишел, и настоящият президент на САЩ Барак Обама. Буш е член на Обединената методистка църква и е възможно в традици

27 неща, които трябва да направите преди да навършите 50

https://www.actualno.com/curious/27-neshta-koito-trjabva-da-napravite-predi-da-navyrshite-50-news_550551.html

Животът ни е като пъзел - докато не съберем всички парченца, нямаме поглед върху цялата картинка. И все пак всички знаем, че живеем само един живот, а мечтите и целите ни невинаги отговарят на времето, с което разполагаме. Голяма част от хората чакат да достигнат преклонна възраст, за да се замислят за възможностите и пропуснатите такива в живота си. От Daily Quotes съветват да не чакате до 50-годишна възраст, за да направите следните неща: 1. Създайте нещо от нищо. Усещането да изработиш нещ

Бъчварова се похвали с повече разкрити кражби и грабежи

https://www.actualno.com/politics/bychvarova-se-pohvali-s-poveche-razkriti-krajbi-i-grabeji-news_550554.html

С 6-7% е скочила разкриваемостта на престъпленията, а на места дори с 15%. Разкриваемостта е увеличена основно при кражбите и грабежите. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова след изслушване в парламентарната комисия по вътрешна сигурност. Бъчварова следяла за увеличената разкриваемост на престъпленията по време на обиколките си из страната. Последно е била в Разград, Габрово и Велико Търново, където има изключително добри резултати, похвали се тя. Като цял

ЕС и Китай ще се борят с миграционната криза на глобално равнище

http://www.mediapool.bg/es-i-kitai-shte-se-boryat-s-migratsionnata-kriza-na-globalno-ravnishte-news251559.html

ЕС и Китай се договориха да работят заедно за решаване на проблема с миграционната криза на глобално равнище. Това заяви след срещата на върха Китай-ЕС председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от осведомителните агенции.   "Радвам се, че се споразумяхме да уредим миграционната криза на глобално равнище", се казва в разпространено в сряда изявление на Туск. "Над 60 милиона разселени лица по целия свят се нуждаят от защита и затова международната общност трябва да увеличи усилията си." Председателят на Европейския съвет заяви, че лидерите на ЕС и Китай са се договорили да се срещнат до края на годината в Брюксел, за да проведат още един кръг от диалога за правата на човека. "Несъмнено има разногласия по този въпрос. Но приветствам готовността на Китай да се включи", заяви Туск.   Що се отнася до завършилата среща на върха в Пекин, той оцени разговорите като "интензивни и открити". "Но най-важното е, че срещите ни с (генералния секретар на ЦК на Китайската комунистическа партия) Си Цзинпин и премиера (председателя на Държавния съвет на Китай) Ли Къцян бяха продуктивни и всеобхватни. В резултат мога да кажа, че успяхме да постигнем напредък в стратегическото партньорство между Китай и ЕС", заяви председателят на Европейския съвет.

Приет е списъкът на стоките и услугите предназначени за хора с увреждания

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5642397

Правителството определи списъка на стоките и услугите, които ще са предназначени за възлагане с обществени поръчки на специализирани предприятия или кооперации на хора с увреждания, както и на стопански субекти, чиято основна цел е социалното и професионалното интегриране на хора с увреждания или на хора в неравностойно положение,
Правителството определи списъка на стоките и услугите, които ще са предназначени за възлагане с обществени поръчки на специализирани предприятия или кооперации на хора с увреждания, както и на стопански субекти, чиято основна цел е социалното и професионалното интегриране на хора с увреждания или на хора в неравностойно положение,

„Новият прочит” на Вапцаров: Фрустрант

http://www.cross.bg/prochit-vaptzarov-znachimost-1514371.html

/КРОСС/ „За поета, страдащ от липса на признание, акциите срещу властта му носят удовлетворение и усещане за значимост". Дословна фраза от филма „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел", който гледам на запис. Да оставим настрана спънатия и смислово неправилен слог. Впечатли ме внушението: Вапцаров е фрустрант, движен не от кауза, а от неосъзнат стремеж към реванш и търсене на признание. Уви, творчеството му е в унисон с действията му. Проповядва същата кауза. Що за фрустрация ще е тази, успяла да го мотивира не само да рита срещу властта, за да добие „усещане за значимост", ами и да напише стиховете си?! При това по начин твърде виртуозен. Защо ли фрустрантите от ново време не се одързостиха да потърсят „удовлетворение и усещане за значимост" с риск за живота си? Писанията им няма да коментирам. В резюме: не бива хора със скромни възможности да ни пробутват своя прочит на големите таланти. „Писателите" от синия набор не бива да пледират за „нов прочит" на Вапцаров, Вазов и т.н., при положение че сами още не са били удостоени с първи прочит от публиката, която ги подминава с безразличие. В това отношение те приличат на тарикатите от прехода: опитват се да приватизират духовен продукт, който не им принадлежи. А опошляването на историческата драма до черно-бял комикс е признание за посредственост.  Иво Христов, журналист  

Година след ядреното споразумение, в Иран ентусиазмът отстъпва място на съмнението

http://www.mediapool.bg/godina-sled-yadrenoto-sporazumenie-v-iran-entusiazmat-otstapva-myasto-na-samnenieto-news251558.html

На 14 юли 2015 г. хиляди иранци излязоха по улиците на Техеран, за да приветстват ядреното споразумение между тяхната страна и великите сили, но година по-късно ентусиазмът отстъпи място на съмнението.   Това споразумение,подписано във Виена след две години преговори между Иран, от една страна, и САЩ, Великобритания, Франция, Китай, Русия и Германия, от друга, позволи вдигането на част от международните санкции срещу Техеран, в замяна на обещанието му да се откаже от ядреното оръжие.   Но въпреки че в Техеран се извървяха десетки чуждестранни политически и икономически делегации, привлечени от огромния потенциал на тази страна с 80 милиона жители, богата на петрол и газ, резултатите са нищожни.   Разбира се, Иран можа да увеличи износа си на петрол и да се възползва от няколко чуждестранни инвестиции, но големите сделки, особено в авиационния сектор за обновяване на остаряващия му самолетен парк, продължават да се бавят.   Макар да бяха постигнати принципни договорености с Боинг и Еърбъс за закупуването на най-малко 200 самолета, зелената светлина от американските власти, необходима за реализирането им, все още не идва.   Съединените щати продължават да забраняват всякакви транзакции в долари с Иран и заплашват с наказания големите международни банки, които правят бизнес с ирански физически или юридически лица, обвинени в подкрепа за "тероризма" или "нарушаване на правата на човека". Вашингтон вече наложи на Иран санкции, свързани с програмата му за балистични ракети.   "Санкциите бяха действително вдигнати, макар и ограничено, но в Иран може да се дойде, за да се работи, ако /иранският/ партньор не е обект на санкции", отбелязва Ромен Теравал, директор в Техеран на организацията Бизнес Франс, натоварена да улеснява установяването на френски фирми в Иран. Споразумението "откри тази възможност, но все още е сложно да се извършват конкретни операции поради финансирането". Опасност от "връщане назад" Европейски дипломатически източник смята, че "динамиката е добра, но е необходима политическа смелост, за да се постигне напредък: трябва да си също толкова сериозен в прилагането, колкото и в преговорите за постигане на споразумението".   "Иран изпълнява своята част" от споразумението, според този източник, но "блокирането идва от американците, върху които европейците трябва да окажат повече натиск, защото ако нещата не потръгнат, има истинска опасност от връщане назад", а "за противниците на Хасан Рохани, това е Божи дар".   Иранският президент доведе до успешен край ядрените преговори и залага върху въздействието на споразумението, за да спечели втори четиригодишен мандат на изборите през 2017 година.   Конкретните резултати от споразумението все още не могат да се усетят от активното население, борещо се с всекидневните трудности в страната, където безработицата достига 11 процента. Изправени пред това обстоятелство, близките на Рохани призовават към "търпение".   "Санкциите бяха станали огромно препятствие за развитието на икономиката", но "вдигането им не можеше само по себе си да бъде двигател на икономическия растеж", подчертава Саид Лейлаз, близък до президента икономист.   Консерваторите, противници на Рохани и неговите съюзници настояват, че националното производство трябва да е с предимство пред чуждестранните инвестиции за възстановяването на икономическия растеж.   Тази позиция е споделяна от върховния лидер Али Хаменей, който отдава предпочитание на "икономиката на съпротивата", критикува липсата на "осезаеми" резултати от споразумението и продължава редовно да отправя нападки срещу "американския враг", противопоставящ се на развитието и влиянието на Иран в региона.   Според Амир Мохебиан, политически експерт близък до консерваторите, "Съединените щати използваха това споразумение, за да ни поставят под натиск, за да се опитат да ни накарат да променим поведението си в Близкия изток или да се откажем от връзките си с Хизбула", мощната ливанска шиитска милиция.   По думите му, Иран може да се възползва от присъствието на популиста Доналд Тръмп в надпреварата за Белия дом и от британския вот за излизане от Европейския съюз.   Той смята, че западняците "няма да са способни да се съюзят срещу нас както в миналото, особено в момент, когато им показваме едно ново лице, това на гъвкавостта".   Несигурността относно изборите в САЩ допълнително тегне върху бъдещето на споразумението. Коментирайки изявления на Доналд Тръмп, аятолах Хаменей неотдавна каза, че ако следващият стопанин на Белия дом иска да го "скъса", Иран ще го "изгори".   По БТА

Кабинетът предлага детския хирург проф. Огнян Бранков за орден „Стара Планина"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590965

Правителството предлага на Президента на Република България да удостои с орден „Стара планина" - първа степен, проф. Огнян Бранков за изключителния му принос в областта на здравеопазването, медицинската наука и практика, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Проф. д-р Бранков е водещ детски хирург в областта на гръдната и коремна хирургия. Разработва научно и практически въпроси на диагностиката и лечението на някои заболявания на хранопровода. Негов е приносът за създаването на единна схема за комплексното лечение на химическите изгаряния...

Руски самолети са ударили бежански лагер по границата на Сирия с Йордания

http://www.mediapool.bg/ruski-samoleti-sa-udarili-bezhanski-lager-po-granitsata-na-siriya-s-yordaniya-news251557.html

Изтребители, смятани за руски, са ударили вчера бежански лагер на сирийско-йорданската граница, при което са загинали най-малко 12 души, а десетки са били ранени, заявиха бунтовници, цитирани от Ройтерс. Няколко самолета, летящи на голяма височина, ударили по обед импровизиран лагер, където неколкостотин души, главно жени и деца, са блокирани в ничията земя от сирийската страна на границата, казаха те. Саид Сейф ал Каламони, говорител на бригада в състава на подкрепяната от Запада Свободна сирийска армия, заяви, че ударите са нанесени близо до бежанския лагер Хадалат, единия от двата големи в района. Високопоставен западен дипломат потвърди нападението и заяви, че според първоначалната информация няколко руски изтребители нанесли ударите. Най-малко 40 души, повечето жени и деца, били ранени. Йордански граничари помогнали да се откарат ранените в болници във вътрешността на страната, съобщил йордански източник. Сред жертвите имало бойци от бунтовническата група Асуд аш Шаркия, която се бие срещу "Ислямска държава" и е част от групировка на умерени бунтовници, финансирана и екипирана от Запада. В лагера се намирали много семейства на тези бунтовници. В пустинния район близо до точката, където се срещат границите на Ирак, Сирия и Йордания, са разположени два големи лагера с население от най-малко 60 000 души, избягали от централна и източна Сирия. Те са блокирани там, защото йорданските власти забраняват влизането им в страната от съображения за сигурност.

Още три болници стават университетски

http://offnews.bg/news/n_1/n_632602.html

Правителството допълни списъка на университетските болници с още три лечебни заведения. Това са „МБАЛ - Бургас;“ АД, „МБАЛ - Пловдив“ АД и „Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания” ЕАД, София. Съгласно Закона за лечебните заведения университетски болници са многопрофилни или специализирани болници, в които, след акредитация, се осъществяват дейности по клинично обучение на студенти и докторанти по медицина, дентална медицина, фармация и здравни грижи, както и следдипломно обучение.

Жена бере душа в търновската болница след катастрофа в Павликенско

https://www.24chasa.bg/novini/article/5642432

Жена бере душа в търновската болница 
след катастрофа в Павликенско30-годишна жена от с. Батак пострада тежко, след като мерцедесът, в който пътувала, се преобърна на междуселски път край Павликени. Произшествието станало около 16 ч. във вторник на третокласен път между селата Русаля, община Велико Търново и павликенското  Стамболово. По първоначална информация лек автомобил "Мерцедес",

За месец "Ислямска държава" е убила и ранила 5200 души по света

https://www.24chasa.bg/novini/article/5642433

За месец "Ислямска държава" е убила и ранила 5200 души по света"Ислямска държава" (ИД) отчете пред последователите си, че за един месец в резултат на терористични актове и военни действия джихадистите са убили или ранили 5200 души по света, съобщи списанието на екстремистите „Ал-Наба“. Сред жертвите, покосени през свещения за мюсюлманите месец Рамазан, ИД отбеляза и тези в Орландо , които паднаха през юни.

В Китанчево засякоха кражба на вода, в Сеслав – на ток

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590961

Кражби на вода и на ток разкриха вчера служители на ОДМВР-Разград – съобщават от пресцентъра на институцията. Кражба на вода е засечена при проверка на служители от ВиК-Исперих в село Китанчево. Около 11.55 часа на 12 юли е установено, че 31-годишният Т.Е. е осъществил неправомерно присъединяване на имота си към водопроводната мрежа. Около 12.45 часа на 12 юли при проверка на служители от „Енерго Про мрежи” в Сеслав пък е установено, че 60-годишният Е.Е. е присъединил неправомерно имота си към електроразпределителната мрежа и така ...

Българите в чужбина ще могат да гласуват в до 35 избирателни секции

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270184_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%8

 Българите в чужбина ще могат да гласуват в до 35 избирателни секции в отделните държави. Това стана възможно след като спорният текст бе приет в Народното събрание при второ гласуване на промените в Изборния кодекс, предаде репортер на БГНЕС. Сънародниците ни в Турция не са заплаха за националната сигурност, че да им бъде ограничавана възможността да гласуват, каза Четин Казак от ДПС. Според него това е законопроект на Патриотичния фронт, който ГЕРБ подкрепя, защото имат договорка. Това е условието за подкрепяне на кабинета "Борисов". Лютви Местан определи текста като тежко престъпление и като срамен акт. „Разделяте нацията на етнически българи, на етнически турци - антидемократична цена, която плащате на крайните националисти, с които сте в съюз”, каза той. „Мъчно ми става, когато някой се опитва да манипулира истината. За българите в чужбина нищо не се променя. Това са отпадане на механизми, които са доказали порочността си, опонира председателят на правната комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов. В началото на заседанието председателят на НС Цецка Цачева съобщи, че във връзка с искане на главния прокурор, депутатът от ДПС Александър Методиев, известен като Бат Сали, е подал заявление, с което дава съгласие за възбуждане на наказателно преследване срещу него.

/БГНЕС/



Първи в историята ТВ дебати между кандидатите за генерален секретар на ООН

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590960

Десет кандидати за поста генерален секретар на ООН участваха в първите в историята на организацията телевизионни дебати. Те се състояха в залата на Общото събрание и се предаваха пряко чрез спътник от телевизия "Ал Джазира", съобщиха ТАСС и Ройтерс. В продължение на два часа и половина претендентите изложиха приоритетите си в случай че бъдат избрани и отговаряха на въпроси за реформирането на ООН, намирането на изход от конфликтите и други актуални проблеми, като ситуацията в Близкия изток, в Южен Судан или климатичните промени. Дебатите премин...

Заради развода Джони Деп продава за $12 млн. къща във Венеция

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5642430

Заради развода Джони Деп продава
за $12 млн. къща във ВенецияНа Джони Деп (53 г.) напоследък не му е лесно, като се има предвид развода му с Амбър Хърд (30) и нейните обвинения, че съпругът й често я биел. Актьорът вече получи забрана да приближава доскорошната си любима на по-малко от 90 метра, а скандалът започна да опразва сметките на звездата от „Карибски пирати“.

Правителството отпуска над 74 хил. лв. за стипендии на даровити деца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5642413

С две постановления правителството одобри допълнителни разходи и трансфери в размер на 74 520 лв. за изплащане на стипендии по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.
Средствата са предназначени за подкрепа на ученици от общинските и държавните училища в системата на министерствата
С две постановления правителството одобри допълнителни разходи и трансфери в размер на 74 520 лв. за изплащане на стипендии по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. Средствата са предназначени за подкрепа на ученици от общинските и държавните училища в системата на министерствата

Сам Алърдайс е на път да поеме националния отбор на Англия

http://www.dnevnik.bg/sport/euro2016/2016/07/13/2794542_sam_alurdais_e_na_put_da_poeme_nacionalniia_otbor_na/?ref=rss


Мениджърът на "Съндърланд" Сам Алърдайс е на път да поеме английския национален отбор.

61-годишният специалист летя обратно за Англия от Австрия, където се провежда предсезонният лагер на "черните котки". По-късно той беше заснет да напуска дома на вицепрезидента на Футболната асоциация (ФА) Дейвид Гил, след което отново е заминал за Австрия.

Гил, изпълнителният директор на ФА Мартин Глен и техническият директор на асоциацията Дан Ашуърт са тримата души, натоварени с...

Шефове на фирми плащат по 56 млн. лв. заради данъчни дългове

http://econ.bg/Новини/Шефове-на-фирми-плащат-по-56-млн-лв-заради-данъчни-дългове_l.a_i.725952_at.1.html

48 управители, както и други членове на органи на управление на дружества от цялата страна, ще трябва да платят от собствения си джоб 56 млн. лв....

Версията на Бат Сали за хулиганството: Помагах при получен сигнал

http://www.moreto.net/novini.php?n=325991

Заплашвал ли е полицаи с уволнение, след като не се подчинил на полицейско разпореждане, а по-късно се върнал при органите на реда, за да им търси сметка защо са спрели микробус с „негови хора” – за това е разследван депутатът Александър Методиев, по-известен и като Бат Сали.

Не, г-н Блеър, светът не е по-сигурен след Саддам

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5642403

Не, г-н Блеър, светът не е по-сигурен след СаддамПоследиците от проучването на Ирак в доклада на Чилкот, който стана публично известен, отекнаха в целия свят, след като бе огласен от сър Джон Чилкот на 6 юли. Докладът от проучване на участието на Великобритания в оглавяваната от САЩ инвазия в Ирак през 2003 г. по същество посочва следното: 1)Че бившият иракски лидер Саддам Хюсеин не е

Не, г-н Блеър, светът не е по-сигурен след Саддам

https://www.24chasa.bg/novini/article/5642403

Не, г-н Блеър, светът не е по-сигурен след СаддамПоследиците от проучването на Ирак в доклада на Чилкот, който стана публично известен, отекнаха в целия свят, след като бе огласен от сър Джон Чилкот на 6 юли. Докладът от проучване на участието на Великобритания в оглавяваната от САЩ инвазия в Ирак през 2003 г. по същество посочва следното: 1)Че бившият иракски лидер Саддам Хюсеин не е

Митничари задържаха българска цистерна с опасни токсични материали

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5642364

Опасен токсичен товар в българска цистерна задържаха митничарите в района на северногръцкия град Серес. Изследванията показаха, че в цистерната има токсични химически елементи - толуен и ксилол. Проверката на съдържанието на цистерната е извършена от митничари в Серес и експерти от Атина.
Цистерната е с българска регистрация и шофьорът е българин.
Опасен токсичен товар в българска цистерна задържаха митничарите в района на северногръцкия град Серес. Изследванията показаха, че в цистерната има токсични химически елементи - толуен и ксилол. Проверката на съдържанието на цистерната е извършена от митничари в Серес и експерти от Атина. Цистерната е с българска регистрация и шофьорът е българин.

Нов българско-гръцки електропровод е обявен за обект с национално значение

https://www.24chasa.bg/novini/article/5642416

Нов българско-гръцки електропровод е обявен за обект с национално значениеНова въздушна електропроводна линия 400 кV между подстанциите „Марица изток“ (в България) и „Неа Санта“ (в Гърция) ще бъде обект от национално значение на територията на България. Това реши Министерският съвет на днешното си заседание, определяйки статута на енергийния обект, който предстои да бъде изграден на териториите на общините Симеоновград,

Погребват 410 000 т боклуци край Монтана

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5642411

Общинската управа в Монтана започна рекултивирането на две от клетките на депото за битови отпадъци край града. Над 400 000 тона боклуци ще бъдат покрити с пръст и ще се превърнат в зелен терен.
Сметището на северозападната област, в което складират отпадъци 12 монтански общини и врачанската община Криводол, бе изградено през 2006 г.
Общинската управа в Монтана започна рекултивирането на две от клетките на депото за битови отпадъци край града. Над 400 000 тона боклуци ще бъдат покрити с пръст и ще се превърнат в зелен терен. Сметището на северозападната област, в което складират отпадъци 12 монтански общини и врачанската община Криводол, бе изградено през 2006 г.

В Свищовско започнаха почистването на пътните банкети от Републиканската пътна мрежа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590962

Кметът на Свищов Генчо Генчев нареди да се започне лятно почистване на пътищата от Републиканската пътна мрежа на територията на общината. Храстене и косене по пътните банкети, са основните дейности, които започнаха от района на село Ореш. Постепенно почистването на крайпътната обстановка, с цел безопасно шофиране, ще се извърши на основните пътища в общината. Кметът Генчо Генчев сподели, че в сезона на летните отпуски и масовите пътувания, би било безотговорно да се оставят основните пътни артерии обрасли и застрашаващи живота на пътуващите. Р...

В. Търново тържествено ще отбележи 179- годишнината от рождението на Апостола

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590957

Велико Търново тържествено ще отбележи 179- годишнината от рождението на Васил Левски. На 18 юли от 17:30 ч. пред паметника на Апостола в старата столица, ученикът Никола Александров от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ ще представи стихове, посветени на Дякона. Програмата ще продължи със слово на началника на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Пламен Богданов. Ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност пред паметника на Левски, а след това ще прозвучи химна на България. В 18 ч. почетния караул на НВУ ще премине в тържествен марш по главната ул...

Създават Съвет по кибер устойчивост

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590959

Министерският съвет прие Национална стратегия за кибер сигурност „Кибер устойчива България 2020", съобщава правителствената пресслужба. Визията за развитие на кибер сигурността на България до 2020 година е обособена в три етапа - преодоляване на основни уязвимости в критични за държавата и обществото комуникационни и информационни системи, зряло състояние на кибер устойчивост (включително и срещу непознати атаки) и водеща и иновативна роля в няколко съвременни направления. Плевнелиев: Дигитална...

Правителството актуализира таксите за оценяване и одобряване на познавателни книжки, учебници и учебни комплекти

http://www.cross.bg/taksite-otzenyavane-ychebnitzi-1514370.html

/КРОСС/ Правителството одобри промени в Тарифата за таксите, които се събират от Министерство на образованието и науката, в частта за таксите за оценяване и одобряване на учебници и учебни помагала. В съответствие с държавния образователен стандарт за познавателните книжки, учебници и учебни помагала, вносителите ще заплащат за оценяване на познавателна книжка и на учебник такса от 600 лв., за учебен комплект - 975 лв. Размерът на таксите не е променян в продължение на 12 години. Актуализацията му е свързана с увеличаване на броя на оценителите от осем на 13 и на разходите за командировки до 80 лв.  

Млади роми стават строители и озеленители

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590963

70 млади жени и мъже от малцинствен произход ще получат ново професионално обучение и работа, а 30 ще бъдат върнати в образователната система. Целевите групи обхващат ромското население в общините Куклен, Перущица и „Марица“. Младежите ще бъдат обучени и ще работят като строители и озеленители. Проектът, по който ромите ще бъдат интегрирани, се реализира от социалната фондация „Инди-Рома 97“. Стойността на проекта „От неактивни млади хора на пазара на труда – до практическа професионална реализация“ е близо 360 хил. лв. Той се изпълнява след с...

Мъж загина заради селфи с див слон в Непал

https://www.24chasa.bg/novini/article/5642393

Мъж загина заради селфи с див слон в НепалМъж беше убит в южната част на Непал, докато се опитваше да си направи селфи с див слон, предаде ДПА. Непалецът шофирал водоноска и спрял, за да се снима с едрото животно. Слонът обаче станал раздразнителен, нападнал го и убил мъжа на място.Той бил част от стадо, мигриращо от западната към източната част на резервата Парса.

Правителството отпуска допълнително 74 хил. лв. за даровити деца

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/07/13/2794541_pravitelstvoto_otpuska_dopulnitelno_74_hil_lv_za/?ref=rss


С две постановления правителството одобри допълнителни разходи на 74 520 лв. за изплащане на стипендии по програмата за закрила на деца с изявени дарби.

Средствата са предназначени за подкрепа на ученици от общинските и държавните училища в системата на просветното и на земеделското министерство след постигнати високи резултати на олимпиади и състезания.

Отпусната сума е в рамките на планираните средства в централния бюджет за 2016 г., уточняват от правителствената...

Суперстар: Динко тръгна на турне по морето, смени АТВ-то с бял кон

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590958

След акциите с АТВ-та, операция „Свинска опашка", която скандализира Европа и неочакваното посвещаване в графска титла, ямболският супергерой Динко Вълев, направи тур за овации и по морето. Граф Динко показа завидни певчески възможности в хитов бар в Лозенец и позира за селфи с почитателите си.   Сн...

БСП и ВМРО имат общи виждания какъв да е кандидатът за президент, но няма да издигнат общ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/07/13/2794531_bsp_i_vmro_imat_obshti_vijdaniia_kakuv_da_e_kandidatut/?ref=rss


БСП и ВМРО няма да издигат общ кандидат за президент, макар че имат общи виждания за профила и дейността му. Това се разбра след срещата между екипите на двете формации в парламента днес, която се проведе след вътрешнопартийното допитване в столетницата. На него 37% от социалистите поискаха обединение с патриотичната формация за вота за държавен глава през есента.

"БСП ще търси кандидат вляво, а ВМРО има мандат за създаване на патриотична коалиция за общ кандидат за президент",...

Днес ще бъде слънчево с максимални температури между 31° и 36°

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270183_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D1%89%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%BE+%D1%81+%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%BF%D0%B

 Днес времето над страната отново ще бъде слънчево, след обяд горещо. Ще духа слаб вятър от изток. Максималните температури ще са между 31° и 36°, малко по-ниски по морския бряг, в София – 32°.Това съобщи за „Фокус” дежурният синоптик Христо Христов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Атмосферното налягане е близко до средното за месеца и през деня слабо ще се понижи. Над Черноморието ще бъде слънчево със слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури там ще бъдат 26°-29°.

Температурата на морската вода е 25°-27°. Вълнението на морето ще е 1-2, след обяд по южното крайбрежие 2-3 бала. Над планините ще бъде слънчево, след обяд с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб, по високите части до умерен вятър от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра около 26°, на 2000 метра - около 20°.

Дъщерята на Рийз Уидърспун е копие на майка си (снимки + видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5642354

Дъщерята на Рийз Уидърспун е копие на майка си (снимки + видео)Холивудската звезда Рийз Уидърспун и дъщеря й Ава си приличат поразително. Слай развълнува феновете със снимка с дъщерите си в Instagram, пише dariknews.bg. Звездата от „Секс игри" публикува снимка на дъщеря си в Instagram и милионите й последователи веднага забелязаха, че момичето е точно копие на майка си като млада.

Депутатът Бат Сали с чиста съвест, натопили го мними полицаи

http://offnews.bg/news/n_1/n_632599.html

Народният представител от ДПС Александър Методиев - бат Сали, се е отказал от имунитета си и е допуснал да бъде разследван. Това съобщи от парламентарната трибуна председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Бат Сали се отказва от имунитета си, тъй като постъпи искане от главния прокурор Сотир Цацаров за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него. "Същият със заявление от 11 юли ме информира, че дава съгласие за възбуждане на наказателно преследване срещу него", уточни Цецка Цачева. На 7 юли главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от парламентарната група на ДПС Александър Методиев, придобил популярност като Бат' Сали. Срещу него са събрани данни за това, че на 1 май 2016 г. в Костенец той е извършил две престъпления от общ характер – противозаконно пречене на орган на властта да изпълни задълженията си и хулиганство. Според информация на държавното обвинение, на 1 май 2016 г. народният представител Александър Методиев се движел от Пазарджик към Костенец, управлявайки лек автомобил. Около 16.10 часа Методиев е извършил „тройно изпреварване“ в участък, в който тази маневра била забранена. Действията му били забелязани от служители на РУ на МВР – Костенец, но въпреки подадения сигнал със стоп палка, Методиев помахал с ръка на полицейските служители и продължил, като дори увеличил скоростта на движение. След 10 минути на същото място полицейските служители спрели за проверка микробус „Форд-Транзит“, в който се возил футболният отбор на ромите в Самоков. В автомобила пътували 7 лица, на които били поискани документите. Един от тях нямал документ за самоличност.След справка било установено кое е лицето и било поканено в полицейския автомобил да му бъде съставен акт. Като разбрали, че ще бъде санкциониран, спътниците на нарушителя започнали да настояват пред полицаите да не съставят акт, отправяли заплахи и уведомили бат Сали по телефона.  Същият се обадил по телефона на началника на РУ Костенец, но полицейският шеф му казал, че полицаите си вършат работата. Според държавното обвинение Методиев е заплашвал полицейските служители, че ще ги уволни. Служителите на МВР били възмутени от това, че народен представител има подобно поведение и отношение към служители на МВР.  Самият Методиев коментира днес в парламента: "Не съм реагирал агресивно. Получих сигнал, че се прави акция, която е срещу по-тъмни водачи на МПС. Аз като народен представител се отзовавам на тези сигнали и отидох на мястото, където се прави акцията. Представих се с депутатската си карта, а те не ми се представиха. Скриха си баджовете. Аз как мога да разбера, че са истински полицаи, за мен те са мними полицаи”, обясни Методиев.  Бат Сали добави, че съвестта му е напълно чиста и доказателство за това е, че е подал заявление за снемане на имунитета му като депутат. Методиев дори щял да окаже пълно съдействие на разследващите по случая. 

Депутати от ГЕРБ предлагат 10% данък „уикенд”

http://www.cross.bg/danuk-lichni-yikend-1514369.html

/КРОСС/ Ползването на фирмени автомобили, телефони и друга техника за лични нужди да се облага с "плоска" ставка от 10%, вместо върху сумата да се дължат и данък общ доход и осигуровки. Това предвиждат промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, внесени от Менда Стоянова и група народни представители от ГЕРБ. Данъкът ще се плаща изцяло от работодателя и служителят няма да дължи нищо, пише "Капитал daily" в днешния си брой. Това на практика е нов ред ред за облагане, свързан с "данък уикенд", след като от началото на годината влязоха в сила неясни текстове за това как компаниите да отчитат ползването на фирмени коли, имоти или телефони за лични цели и да връщат съответната част от ДДС на държавата. Заради липсата на този обещан още през февруари ред много компании отлагаха декларирането, че фирмени активи се ползват и за лични нужди. По тази причина в бюджета през първите месеци влязоха минимални суми ДДС от този "данък уикенд". Макар да е неизгодно, много фирми през последните месеци директно продадоха луксозните си джипове на собственика или мениджъра, за да избегнат бюрокрацията. Промените ще бъдат разгледани на заседание на бюджетната комисия в сряда. Данъкът ще е окончателен и подлежи на деклариране и внасяне веднъж годишно - в срок до 31 март на следващата календарна година. Промените ще влязат със задна дата - от 1 януари 2016 г. В законопроекта е посочено, че работодателят има право на избор

Проф. Огнян Бранков е предложен за удостояване с орден „Стара Планина“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5642362

Правителството предлага на Президента на Република България да удостои с орден „Стара планина“ – първа степен, проф. Огнян Бранков за изключителния му принос в областта на здравеопазването, медицинската наука и практика, съобщават от Министерския съвет.
Проф. д-р Бранков е водещ детски хирург в областта на гръдната и коремна хирургия.
Правителството предлага на Президента на Република България да удостои с орден „Стара планина“ – първа степен, проф. Огнян Бранков за изключителния му принос в областта на здравеопазването, медицинската наука и практика, съобщават от Министерския съвет. Проф. д-р Бранков е водещ детски хирург в областта на гръдната и коремна хирургия.

Дейвид Камерън си тръгва от "Даунинг стрийт" 10, Тереза Мей влиза

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5642257

Досегашният британски вътрешен министър Тереза Мей поема премиерския пост от Дейвид Камерън днес. С встъпването си в длъжност, на нея ще се падне провеждането на деликатните преговори за отделяне на Великобритания от Европейския съюз, предаде БНТ. 
Като вътрешен министър Мей защити репутация на надежден министър,
Досегашният британски вътрешен министър Тереза Мей поема премиерския пост от Дейвид Камерън днес. С встъпването си в длъжност, на нея ще се падне провеждането на деликатните преговори за отделяне на Великобритания от Европейския съюз, предаде БНТ.  Като вътрешен министър Мей защити репутация на надежден министър,

Читател: Сух клон виси застрашително над пейки в Морската градина

http://www.moreto.net/novini.php?n=325990

За клон, който застрашава сигурността на почиващите в района на обсерваторията в Морската градина, сигнализира читател на Moreto.net. Според варненеца въпросната част от дърво е напълно изсъхнала и има сериозен риск от прекършването й върху почиващите по пейките хора.

Кабинетът вдига таксите за оценяване на учебници и помагала

https://www.24chasa.bg/novini/article/5642378

Кабинетът вдига таксите за оценяване на учебници и помагалаПравителството актуализира таксите за оценяване и одобряване на познавателни книжки, учебници и учебни комплекти Правителството одобри промени в Тарифата за таксите, които се събират от Министерство на образованието и науката, в частта за таксите за оценяване и одобряване на учебници и учебни помагала.

Некоректни наематели на държавни жилища губят право на ново настаняване

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5642363

Правителството одобри промени в Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост, чиято цел е се защити държавният интерес при отдаване под наем на ведомствени жилища, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.
Промените предвиждат лица с прекратени по тяхна вина наемни отношения с държавата или които са били некоректни в предишни
Правителството одобри промени в Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост, чиято цел е се защити държавният интерес при отдаване под наем на ведомствени жилища, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Промените предвиждат лица с прекратени по тяхна вина наемни отношения с държавата или които са били некоректни в предишни

Бутат незаконни къщи в "Столипиново", осигуряват подслон на обитателите им (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590956

Две незаконни къщи се събарят в пловдивския квартал "Столипиново". Община Пловдив ще осигури временни жилища на обитателите им. Това заяви за Дарик зам.-кметът Димитър Кацарски. Освен това, от градската институция са осигурили и транспорт, с който покъщнината на ромите да бъде извозена в склад на ОП „Жилфонд", където ще е на сигурно и защитено място, допълни още той. Акцията по събарянето на двете къщи на ул. "Крайна" и „Крайречна" в ромския квартал е на районната дирекция за строителен контрол в Пловдив, от където са издадени заповедите за пре...

“Уикеда” на реге сцена в Борисовата градина

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5641129

“Уикеда” на реге сцена в Борисовата градинаНа 17 юли почитателите на ска и реге ще видят и чуят в един концерт няколко изпълнители на любимата си музика. В афиша са гръцките музиканти от Soul Fire, българската банда “Мерудия”, NRG D&the Majestics, One Soul, реге пионерите от ZionLionz Soundsystem. Като специален гост на реге фестивала е поканена група “Уикеда”.

Шефове плащат 56 млн. лв. данъчни дългове на фирмите си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270182_%D0%A8%D0%B5%D1%84%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%89%D0%B0%D1%82+56+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB%D0%B2.+%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D1%87%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%BD%D0%B0

 48 управители, както и други членове на органи на управление на дружества от цялата страна, ще трябва да платят от собствения си джоб 56 млн. лв. заради дългове за данъци и осигурителни вноски на фирмите, които управляват или са управлявали. Това показва статистиката на НАП от приключилите за първото полугодие на 2016 г. ревизии за установяване на солидарна отговорност.

Според разпоредбите на Данъчно-осигурителния кодекс, управителите на фирми или членовете на органите на управление са солидарно отговорни за задълженията на предприятието, възникнали вследствие неподаване на декларации за данъци или задължителни осигурителни вноски. Законодателството гласи още, че солидарна отговорност се носи от управителите на дружеството и при намаляване на имуществото на предприятието, което би могло да послужи за покриване на дългове към НАП, както и заради продажба на активи под пазарните цени.

Отговорността на управителите на дадено дружество възниква за всички видове данъци и задължителни осигурителни вноски, които са дължими от предприятието. Това може да са задължения по ДДС, корпоративен данък или задължителни осигуровки и данък върху доходите на физическите лица за заетите в дружеството. Също така, когато предприятието се управлява от повече от едно лице, отговорността за плащането на дължимите данъци и осигурителни вноски е за всеки член на органа на управление на дружеството.

 

Аналогична разпоредба за солидарната отговорност има и в Закона за данък върху добавената стойност. Според закона, неплатен ДДС може да се търси както от доставчика, така и от закупилия стоката или услугата, ако ревизиращият орган докаже, че същият е знаел или е бил длъжен да знае, че дължимият данък по доставката няма да бъде внесен. От началото на годината до сега в цялата страна са приключили 93 такива ревизии, които са установили отговорност за задължения по ДДС на трети лица за 14,6 млн. лв.

Пожар унищожи 5 необитаеми постройки, 2 навеса и 40 дка сухи треви

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590955

Небрежност при боравене с открит огън предизвика пожар във вилна местност край пловдивското село Песнопой. Сигналът е подаден в 11.30 часа вчера. Пламъците са унищожили 5 необитаеми постройки, 2 навеса и 40 дка сухи треви....

Бойко, ченге от ДАНС, сваля агентка на Мосад

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5641204

Бойко, ченге от ДАНС, сваля агентка на МосадДвамата разследват бомбения атентатв буса с израелци в Бургас през 2012 г. ... - Ти с кого ще работиш утре? - запита я един от тях. Тя понечи да каже, че още не е получила заданието си, но я изпревари Боаз: - С онзи, високия, симпатичен мъж. Как се казваше...? Бойко, сетих се. - Бойко! Ама че детско име особено за полицай - пошегува се Моше.

Жадни крадци опразниха витрини със сок, вода и бира в Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/5642340

Жадни крадци опразниха витрини
със сок, вода и бира в ТърновоЗа броени часове полицейски служители от  Велико Търново пипнаха извършителите на кражба от две хладилни витрини в града, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Сигнал за извършеното престъпление е получен в 03,30 часа във вторник. На мястото незабавно са били изпратени полицейски екипи, които установили,

32 дни ваканция за депутатите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270181_32+%D0%B4%D0%BD%D0%B8+%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5

 32 дни ваканция ще си гласуват депутатите днес. Точката е включена като първа в дневния ред на НС за седмицата.

По правилник парламентът почива 1 месец от 1 август. Така последното заседание за този сезон ще е на 29 юли.

По решение на Председателския съвет на НС обаче тази година стартът на есенната сесия ще е на 31 август. Причината е, че след това през септември има много почивни дни, в които депутатите отново няма да работят.

Местан съди Божидар Димитров за 681 лева, бил по-голям патриот от него (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/politics/mestan-sydi-bojidar-dimitrov-za-681-leva-bil-po-goljam-patriot-ot-nego-video-news_550494.html

Лидерът на нерегистрираната ДОСТ и бивш председател на ДПС Лютви Местан съди историка Божидар Димитров за клевета. Той обяви в парламента, че е внeсъл иск в Софийския градски съд за 681 лв. - цифрата кореспондира с официалната дата на основаването на българската държава. Така Местан обяви, че показва, че е по-голям патриот от шефа на Националния исторически музей. Причината за делото е телевизионно участие на Димитров ден по-рано, в което той отново нарекъл Местан "турски шпионин". Екслидерът

Върховните магистрати връщат делото за конфискация срещу кмета на Несебър

https://www.actualno.com/nessebar/vyrhovnite-magistrati-vryshtat-deloto-za-konfiskacija-sreshtu-kmeta-na-nesebyr-news_550536.html

Със свое определение Върховният касационен съд (ВКС) отмени определение на Бургаския апелативен съд и определение на Бургаския окръжен съд, с които беше прекратено делото за конфискация на имуществото на кмета на Несебър Николай Димитров по иск на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), предаде БГНЕС. Върховните магистрати връщат делото на Бургаския окръжен съд за продължаване на съдопроизводствените действия по иска на Комисията. Процедурата на КОНПИ срещу Димитров ста

Благоевградчани протестират срещу отсечени чинари в града

https://www.actualno.com/blagoevgrad/blagoevgradchani-protestirat-sreshtu-otsecheni-chinari-v-grada-news_550539.html

Благоевградчани излязоха с петиция за възстановяване на отсечените чинари на улица "Крушево" в града. Улицата е част от терена, върху който се изгражда новото Кръгово кръстовище. В първия ден от започване на стротилно-монтажните дейности, бяха отчесени 50-годишни чинари. Това породи вълна от недоволство и упреци към администрацията на кмета Атанас Камбитов, информира Topnovini.bg. "На 11 и 12 юли, в Благоевград бяха отсечени десетки половинвековни чинари, за да сторят място за разширение на бу

Започна ваксинация на роми в Асеновград

https://www.actualno.com/asenovgrad/zapochna-vaksinacija-na-romi-v-asenovgrad-news_550541.html

Част от личните лекари в Асеновград получиха днес общо 30 дози Гама Глобулин, съобщиха за Actualno.com от Регионална здравна инспекция Пловдив. Препаратът ще бъде раздаден на пациентите, които са имали контакт със заболелите от хепатит „А“ в града. Гама Глобулин няма да получат всички джипита в Асеновградско, а само онези, които в пациентската си листа имат регистрирани контактни със заразените лица. Лекарството може да бъде приемано, както от деца до 17 г., така и от възрастни, с

Гешев официално оглави спецпрокуратурата, няма да оставя делото "КТБ"

https://www.actualno.com/society/geshev-oficialno-oglavi-specprokuraturata-njama-da-ostavja-deloto-ktb-news_550540.html

Иван Гешев е новият шеф на специализираната прокуратура. Той беше избран с 9 гласа "за" и един "против" от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщи “Правен свят”. Гешев, който през последната година и повече се занимава само с делото КТБ, обяви, че ще продължи да работи по него и като началник на спецпрокуратурата. Освен това се самоопредели като способен да се справи с проблемите там и лошия микроклимат, защото е външен човек. Той беше единствен кандидат за пост

По-малко официални почивни дни през 2017 г.

https://www.actualno.com/curious/po-malko-oficialni-pochivni-dni-prez-2017-g--news_550544.html

Няма да почиваме много през следващата година, заради разположението на датите в календара. Официалните почивни дни се падат най-често в събота и неделя, което ни лишава от честите 3 или 4 почивни дни, на които сме свикнали. Ще почиваме 4 поредни дни само по Коледа и Нова година. Единственият начин да удължим почивните си дни е като използваме платен отпуск. През следващата година 3 март се пада в петък, а тази година беше в четвъртък и по тази причина се събираха цели 4 почивни дни, които мно

Франция затвори посолството и консулството си в Турция

https://www.actualno.com/europe/francija-zatvori-posolstvoto-i-konsulstvoto-si-v-turcija-news_550547.html

Франция затвори посолството си в турската столица Анкара и консулството си в Истанбул от съображения за сигурност, се казва в съобщение на посолството, цитирано от Reuters. „Посолството на Франция в Анкара, както и генералното консулство в Истанбул, ще бъде затворено в сряда, 13 юли, от 13 часа до второ нареждане”, се допълва в съобщението. Генералното консулство в Истанбул отбеляза по-рано, че има „сериозна заплаха” във връзка с плановете да се празнува Националният пр

Осъдиха полицай за държане на незаконни цигари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590953

Районната прокуратура в гр. Оряхово сключи споразумение със защитата на подсъдимите по дело за незаконно държане на акцизни стоки - цигари без български бандерол. Наказателното производство за престъпното деяние е образувано на 04.07.2016 г., след откриването на нередовната стока. Под ръководството и надзора на наблюдаващия прокурор на РП - Оряхово, служители от Дирекция „Вътрешна сигурност" при МВР и ОД МВР в гр. Враца извършителите са установени и задържани, като единият от тях се оказал полицейски служител в Районното управление „Полиция" в ...

Спират влака Варна-Карнобат, 32 села остават без жп връзка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5642264

Пътническият влак по линията Варна-Карнобат спира да се движи. За жителите на 32 села по маршрута му той е единствената възможност да стигнат до Варна. След спирането му стотици пътници остават без алтернатива за придвижване.
Повечето хора ползват влака почти 20 години, защото работят във Варна. Разчитат на железопътния превоз,
Пътническият влак по линията Варна-Карнобат спира да се движи. За жителите на 32 села по маршрута му той е единствената възможност да стигнат до Варна. След спирането му стотици пътници остават без алтернатива за придвижване. Повечето хора ползват влака почти 20 години, защото работят във Варна. Разчитат на железопътния превоз,

Как биха гласували българите, ако имаше референдум за излизане от ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270180_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%B1%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%2C+%D0%B0%D0%BA%D0%BE+%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B5+%D

 Ако днес в България се проведе референдум за излизането на страната ни от ЕС, какви биха били резултатите? Отговор на този въпрос дава проучване на агенция „Маркет линкс“ за БТВ.

Българите остават силно подкрепящи европейското членство: 61% от анкетираните заявяват, че България трябва да остане в съюза, 20% биха предпочели да видят България извън ЕС, а 8% са без отговор.

Изключително висока би била и избирателната активност на подобен референдум – близо 90%.

 

„Ние сме далеч от евроскептичните страни като Холандия, Австрия и дори Франция, да речем. Споделяме принадлежността си към европейски проект”, коментира в студиото на „Тази сутрин” Димитър Живков от „Маркет линкс”.

Той направи и паралел с британския референдум за т.нар. „брекзит” – както на Острова, така и у нас по-младото поколение е по-склонно да подкрепи оставането на страната в ЕС.
Що се отнася до партийната принадлежност на участниците в двете течения – „за” и „против” ЕС, Живков посочи, че голяма част от симпатизантите на десните партии силно подкрепят оставането на страната ни в ЕС.

Особено изразено е това при симпатизантите на ГЕРБ, 80% от които са „за” оставането на страната ни в ЕС. На обратния полюс – но отново с по-голяма степен на одобрение на членството ни в ЕС, са симпатизантите на левицата и Патриотичния фронт.

Голяма част то българите не одобряват и излизането на Великобритания от ЕС. Това е мнението на 45% от анкетираните.

Българите разсъждават прагматично и се притесняват за възможностите си за работа и учене във Великобритания: на Острова пребивават около 60-70 хил. българи, т.е. може да се каже, че 200 хил. българи имат роднина там, затова са разбираеми и притесненията на хората, свързани с работата, пътуването и възможностите за живот във Великобритания.

„Кепитал Тобако“ получи разрешение за промишлена обработка на тютюн

http://offnews.bg/news/n_1/n_632601.html

С решение на Министерския съвет „Кепитал Тобако“ ЕООД получава разрешение за промишлена обработка на тютюн, съобщиха от правителствената пресслужба. Фирмата разполага с необходимите за това производствени мощности и отговаря изцяло на условията. Цехът е обезпечен с необходимата инфраструктура – електрозахранване, водоснабдяване от собствен водоизточник, връзка с републиканската пътна мрежа, техническа работилница, лаборатория, парово стопанство и административна сграда. Налични са технологичните съоръжения и машини за извършване на промишлена обработка на тютюн по технологичните стъпала, както и складовите помещения за съхранение на суров тютюн и готова продукция. За да бъде издадено разрешение, кандидатите трябва да разполагат с технически и технологични възможности за промишлена обработка на тютюн и за формиране на еднородни по качество партиди. Те трябва да отговарят на съответните типове и произходи от Закона за тютюна и тютюневите изделия.

В Русия създадоха авиационен двигател за полети в близкия космос

http://www.cross.bg/dvigatel-polet-blizkiya-1514368.html

/КРОСС/ Комбиниран двигател, с помощта на който самолетите ще могат да изпълняват полети и в атмосферата, и в близкия космос, е създаден в Русия и ще бъде представен на форума „Армия-2016“. Това съобщи пред журналисти командващият Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСН) Сергей Каракаев, предаде ТАСС. „Във филиала на Военната академия на РВСН „Пьотр Великий“ е разработен двигател за перспективен въздушно-космически самолет. Това ноу-хау позволи да се реши задачата за създаването на комбинирана силова система на летателен апарат за преминаване на двигателя от въздушен режим на работа при полет в атмосферата към ракетен – в космическото пространство“, каза Каракаев. Действащият модел на този двигател ще бъде представен на международното изложение „Армия-2016 г.“, което ще се проведе в началото на септември в гр. Кубинка под егидата на министерството на отбраната на РФ, разказа командващият РВСН. По думите му, моделът на двигателя вече е преминал огневите изпитания и „работоспособността на агрегата е доказана“. Тази пролет руският вицепремиер Дмитрий Рогозин обяви, че руските самолетостроители са започнали разработката на боен самолет от шесто поколение. Както съобщи по-рано в интервю за ТАСС първият зам

Пътничка бере душа след кастрофа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5642353

30-годишна жена от павликенското село Батак е с опасност за живота след тежка катастрофа. Произшествието е станало около 16 часа във вторник на третокласен път между селата Русаля и Стамболово.
В злополучния ден лек автомобил "Мерцедес", управляван от 34-годишния К. К. от село Стамболово, движейки се по третокласен път с несъобразена скорост,
30-годишна жена от павликенското село Батак е с опасност за живота след тежка катастрофа. Произшествието е станало около 16 часа във вторник на третокласен път между селата Русаля и Стамболово. В злополучния ден лек автомобил "Мерцедес", управляван от 34-годишния К. К. от село Стамболово, движейки се по третокласен път с несъобразена скорост,

Все повече случаи на летни вируси

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270179_%D0%92%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8+%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8

 „Има летни вируси и то много. Илюзията, че те протичат много тежка не е вярна. В повече от 90% от случаите ентеровирусите протичат с температура, отпадналост, гадене, болки в гърлото. Нещата обаче отминават в рамките на два-три дни”.

Това обясни пред камерите на Нова телевизия Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

„Ентеровирусът 71, който направи миналия месец взрив в Барселона, протича много тежко. Той ни е добре познат, защото през 70-те години в България предизвика много тежка епидемия. Неприятен е, защото води до тежки неврологични усложнения. За сметка на това се среща много рядко. В Барселона засегна около 100 деца, но всички са добре. Добрата новина е, че той се появи само там”, поясни още Кунчев.

 

Превенцията е хигиена. Трябва да внимаваме какво ядем и пием и редовно да мием ръцете си, посъветва експертът.

Ангел Кунчев посъветва, когато става въпрос за малки деца, да се търси лекарска помощ, защото при тях бързо настъпва дехидратация. След включването на система рязко състоянието им се подобрява.

Омбудсманът на ЕС поиска по-строги правила за бившите еврокомисари заради работата на Барозу в "Голдман сакс"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/07/13/2794538_ombudsmanut_na_es_poiska_po-strogi_pravila_za_bivshite/?ref=rss


По-строги правила за това къде могат да работят бившите еврокомисари – това поиска Европейският омбудсман Емили О'Райли, след като предишният председател на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу обяви, че заема висша длъжност в американската банка "Голдман Сакс".

Барозу ще започне работа там 20 месеца, след като прекрати дейността си в ЕК. Според европейските изисквания Брюксел трябва да бъде уведомен, ако бивш комисар заема ново работно място 18 месеца след приключването на мандата си....

Разкриха крадеца на 15 телевизора, задигнати от комплекс в „Иканталъка”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590952

Полицията разкри крадеца на 15 телевизора, задигнати от 10 апартамента в комплекс „Уайт коуст” в местността „Иканталъка” край Каварна. Сигналът за престъплението бе подаден от собственика на комплекса на 16 юни. Полицейското разследване е приключило вчера. Установено е, че извършител на деянието е криминално проявеният А.А., на 39 г. от Балчик, който направил самопризнания по случая. До момента са намерени и иззети 9 телевизора. Работата по документиране на престъпната дейност на лицето продължава.  ...

Кабинетът вдига таксите за оценяване на учебници и помагала

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/07/13/2794528_kabinetut_vdiga_taksite_za_oceniavane_na_uchebnici_i/?ref=rss


Правителството одобри промени в Тарифата за таксите, които се събират от Министерство на образованието и науката за оценяване и одобряване на учебници и учебни помагала.

Вносителите ще заплащат за оценяване на познавателна книжка и на учебник такса 600 лв., а за учебен комплект – 975 лв.

Размерът на таксите не е променян в продължение на 12 години, уточняват от правителствената информационна служба. Актуализацията е свързана с увеличаване на броя на оценителите от осем на...

Издаването на лицензи по Закона за хазарта става електронна услуга

http://www.moreto.net/novini.php?n=325989

С изменение на Наредбата за документите, необходими за издаване на лицензи по Закона за хазарта, правителството осигури възможността гражданите и организациите да заявяват и получават като електронни услуги предвидените в Закона за хазарта и в подзаконовите актове по прилагането му административни услуги.

Български студенти първи в света в надпревара за медиация

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270178_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8+%D0%B2+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%BF%D1%8

 Отборът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" спечели състезанието по медиация и преговори на Виенския център по международен търговски арбитраж. Нашият отбор се нареди сред отбори от цял свят, избрани след продължителна селекция, предаде БНТ.

Състезанието представлява симулация на медиационна сесия. Медиацията е способ за извънсъдебно решаване на спорове, при който страните се подпомагат от трето, неутрално и безпристрастно лице – медиатор, за постигане на взаимно приемливо споразумение. Медиацията е един от способите за извънсъдебно разрешаване на спорове наред с арбитраж.

За състезанието са били избрани 30 отбора, от които 20 са били преговарящи и 10 са били медиатори. Нашият отбор е играл като страна преговарящ по спор, който е бил предложен за врешаване на Виенския арбитражен съд. Идеята е да бъде представена разликата между арбитражното проиводство и медиацията. Подготовката на отбора ни е отнела много месеци. Освен теоритическата част те са правили и практически симулации на сесии.

БСП и ВМРО не се разбраха за вота наесен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590954

БСП и ВМРО не се разбраха да вървят към общ кандидат за предстоящите президентски избори. Това стана ясно след среща между двете политически сили, която е част от поредицата срещи на БСП с различни партии. БСП има мандат от да търси създаване на широка коалиция в ляво за явяване в президентската надпревара, припомни партийният лидер Корнелия Нинова. Колегите им от ВМРО имат свое решение да търсят такава коалиция сред патриотичните сили. Какво се разбраха БСП и АБВ на първата си среща за президе...

Детският хирург проф. Огнян Бранков е предложен за орден "Стара планина"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/07/13/2794537_detskiiat_hirurg_prof_ognian_brankov_e_predlojen_za/?ref=rss


Проф. д-р Огнян Бранков, водещият детски хирург в областта на гръдната и коремна хирургия, е предложен на президента за удостояване с орден "Стапа планина" първа степен за изключителния му принос в областта на здравеопазването, медицинската наука и практика, съобщи правителствената пресслужба.

Проф. Бранков разработва научно и практически въпроси на диагностиката и лечението на някои заболявания на хранопровода, негов е приносът за създаването на единна схема за комплексното лечение...

Жертвите на влаковата катастрофа в Италия се увеличават

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5642289

Жертвите на влаковата катастрофа в Италия се увеличават. До момента са загинали 27 души, а десетки други са ранени. Властите предупредиха, че данните не са окончателни.
Ранени са около 50 души, като сред тях е и един от машинистите, управлявал влака. Той е бил откаран в болница в много тежко състояние. Другият машинист е загинал на място.
Жертвите на влаковата катастрофа в Италия се увеличават. До момента са загинали 27 души, а десетки други са ранени. Властите предупредиха, че данните не са окончателни. Ранени са около 50 души, като сред тях е и един от машинистите, управлявал влака. Той е бил откаран в болница в много тежко състояние. Другият машинист е загинал на място.

Короядът е засегнал под 2% от българската гора

http://www.dnevnik.bg/zelen/resursi/2016/07/13/2794533_koroiadut_e_zasegnal_pod_2_ot_bulgarskata_gora/?ref=rss


Засегнатата от корояд гора на българска територия е под 2 процента в момента. Върховият корояд се разпространява предимно в изкуствено садени гори, които сега престаряват и където няма редовна сеч. Това обясни Тони Кръстев - изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите в интервю за БТА.

Когато преди 60-70 години започва масово залесяване в България лесовъдите, които са го извършвали са подходили с идеята, че тези изкуствени гори са с временен характер, целта им е била да...

Лукс с държавни пари в горското: 72 000 лв. за кола под наем

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270177_%D0%9B%D1%83%D0%BA%D1%81+%D1%81+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%B2+%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE%3A+72+000+%D0%BB%D0%B2.+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%

 Поредна скандална обществена поръчка в горския сектор за скъпа хибридна кола под наем с държавни пари – 72 000 лв. годишно. На това се натъкна разследващият журналист на Нова телевизия Марин Николов. Горските от северноцентралното държавно предприятие в Габрово са обявили поръчката още в края на миналата година, но веднага след медийни публикации са я свалили от интернет.

„Това е един пореден пример за това как шефове на държавни постове се грижат както за лукса на предприятията, които ръковадят, така и за своя. И то с едни пари, които са абсолютно неоправдани”, заяви Николов.

Поръчката се появява на интернет сайта на горското през ноември. Не е обявена другаде, защото по закон се води малка – за под 66 000 лв. Доставка на употребяван автомобил под наем - нищо особено на пръв поглед. Четем обаче сумата - 60 000 лв. без ДДС. С ДДС това са 72 000 лв. – държавни пари от джоба ни само за година – за една кола.

 

Четем и изискванията - търси се бензино-електрически пълен хибрид над 220 конски сили, с куп големи и малки екстри, които насочват към конкретна марка и модел. Ясно предопределена кола, още преди официално да изберат доставчика й. Дни, след като горското пуска публична покана за кандидатите, интернет медия пише статия за поръчката, а след това горските я свалят от страницата си.

В нарушение на закона вече 7 месеца те държат в сянка резултата - взели ли са колата или са спрели поръчката. В това време екипът на „Разследване” неколкократно засне директора на предприятието Иван Недков да кара хибриден автомобил, досущ като набелязания. Той заяви, че поръчката е оттеглена със заповед и отрече да кара подобен автомобил.

Дни преди разговора пред камера, хибридният автомобил е паркиран пред северноцентралното предприятие в Габрово, където Недков е директор. Зад волана с бяла шапка и синя риза той излиза от портала. Снимаме го, без да знае как паркира пред дома на свои близки и излиза от колата. Засечен е и на паркинг в Габрово до спрелия хибрид. Друг ден отново го кара из града и пътува с него към имението си в близко село.

В същото време едва сега след интервюто става ясно, че липсващата информация за поръчката в интернет отново се е появила на страницата на предприятието. Вече има и заповед за прекратяване, подписана от директора – кола нямало да се взима, бил нарушен принципът на конкуренция в закона за обществените поръчки. Файловете в сайта обаче съдържат в себе си електронна информация – кога и на чий компютър са съставени. С няколко действия на клавиатурата разбираме, че появилата се заповед на Недков за спиране на поръчката е създадена като файл не преди 7 месеца, както би следвало, а едва преди дни – на 1 юли, точно след едно от посещенията на екипа на Нова в Габрово.

Виждаме също, че друг файл от документацията - бланка за договор за наем за колата от ноември, е съставен не от горските, а в голяма габровска фирма за търговия с коли. Защо фирма, потенциален кандидат доставчик ще пише документи на поръчка, преди да е избрана в конкурс? Името на фирмата излиза на екрана като автор на файла. То е изписано и върху регистрационния номер на хибридния автомобил, който директорът скри, че кара.

Шефове плащат 56 млн. лв. данъчни дългове на фирмите си

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590950

48 управители, както и други членове на органи на управление на дружества от цялата страна, ще трябва да платят от собствения си джоб 56 млн. лв. заради дългове за данъци и осигурителни вноски на фирмите, които управляват или са управлявали. Това показва статистиката на НАП от приключилите за първото полугодие на 2016 г. ревизии за установяване на солидарна отговорност. Според разпоредбите на Данъчно-осигурителния кодекс, управителите на фирми или членовете на органите на управление са солидарно отговорни за задълженията на предприятието, възни...

Правителството даде рамо за изпълнението на водния цикъл на Враца

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590949

Правителството днес направи допълнителни изменения в текста на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г." като проект за одобрение от Европейската комисия. С промените проектът за воден цикъл на Община Враца влиза в списъка на големи проекти във В и К сектора, които ще се финансират по оперативната програма. Поради забавяне в предния програмен период, проектът за интегрирания воден цикъл на Враца не приключи в срока за допустимост на разходите и се наложи разделянето му на две фази. За да получи финансиране от новата оперативна програма и ...

Общините ще получат 700 хил. лв. за доставка на храни в отдалечените селища

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/07/13/2794516_obshtinite_shte_poluchat_700_hil_lv_za_dostavka_na/?ref=rss


Министерският съвет одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общини в размер до 702 113 лв. Средствата са предвидени в централния бюджет и са предназначени за покриване на част от транспортните разходи за доставки на хляб и основни храни в планинските и малките селища. С тях общините ще бъдат подпомогнати да осигурят редовни доставки за хората в малките и планински селища с население до 500 жители, в които няма редовно зареждане. Общо над 83 хил. души живеят в 1050 малки и планински...

Владимир Путин ще се срещне с Джон Кери в четвъртък вечерта

http://www.cross.bg/pytin-chetvurtuk-keri-1514367.html

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин в четвъртък вечерта ще проведе среща с държавния секретар на САЩ Джон Кери, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от „Интерфакс". „Късно във втората половина на деня в четвъртък президента Путин ще приеме държавния секретар Кери и външния министър Лавров", заяви Песков пред журналисти в сряда. По неговите думи, темите, които ще бъдат обсъждани, са достатъчно предсказуеми - Сирия, Украйна и въпроси на двустранните отношения.

Министърът на финансите на Словения подаде оставка

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/ministyryt-na-finansite-na-sloveniia-podade-ostavka-220708/

По-рано Душан Мрамор подкрепи Марио Драги, който разкритикува правителственото разследване на ролята на централната банка в банковата криза от 2013 г.

Окончателно: Българи в чужбина ще гласуват в до 35 секции в отделните държави

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5642306

Окончателно НС днес прие българите в чужбина да могат да гласуват в до 35 избирателни секции в отделните държави, информира БНР.
Текстът беше сред най-оспорваните в Избирателния кодекс. Броят на секциите в чужбина е консенсус между управляващите партии след множество протести на българи зад граница заради първоначалните ограничения и вето на
Окончателно НС днес прие българите в чужбина да могат да гласуват в до 35 избирателни секции в отделните държави, информира БНР. Текстът беше сред най-оспорваните в Избирателния кодекс. Броят на секциите в чужбина е консенсус между управляващите партии след множество протести на българи зад граница заради първоначалните ограничения и вето на

Безплатни курсове по плуване и тенис

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590948

Кметът Димитър Николов изиска от спортните клубове, които ползват общинска база, да въведат безплатни начални обучения за деца. Програмата започва на 25 юли с уроци по актуалните за летния сезон плуване и тенис. Наесен поетапно ще се включват клубовете в други спортове, които се практикуват на открито или в зала. Целта е на подрастващите да бъдат предоставени още по-достъпни възможности за участие в спортни занимания. Продължителността на безплатното обучение ще е един месец. Повече информация можете да намерите на официалната Интернет страница...

Депутатите приеха промени за вота зад граница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590951

Парламентът окончателно одобри промени в Изборния кодекс, които въвеждат таван от 35 изборни секции във всяка държава извън България. За разкриване на изборните бюра извън дипломатическите и консулските представителства ще се изискват 60 заявления. Мнозинството променя пак Изборния кодекс за гласуването в чужбина Промените са предложени от депутати от ГЕРБ, Патриотичния фронт и Реформаторския блок.

Над 600 глоби за коли в Морската градина от началото на сезона

http://www.moreto.net/novini.php?n=325988

Повече от 600 глоби са наложени от началото на юни до момента за навлизане на автомобили и паркиране в Морската градина. Това каза за Moreto.net зам.-кметът Тодор Иванов. От началото на годината глобите по фиш за нарушения в парка са повече от 2900.

Българите в чужбина ще гласуват в 35 секции - обвиняват ГЕРБ, че това е цената на управлението

http://offnews.bg/news/n_1/n_632598.html

Българите в чужбина ще могат да гласуват в максимум 35 секции на изборите, реши парламентът, гласувайки промените в Изборния кодекс на второ четене. Според отцепилия се от ДПС и лидер на партия ДОСТ Лютви Местан това засяга само българските граждани в Турция, защото секциите за тях се намаляват 4 пъти. „Дискриминацията придобива най-уродливата си идея, като става дискриминация на етническа основа и сегашното Народно събрание ще влезе в историята с този акт, тъй като се нарушава основният конституционен принцип – правото на избор”, категоричен е той. Местан обвини управляващите в съюз с крайните националисти, по думите му това е „фашистко и етнонацистко отношение”, което българският парламент днес финализира – изказване, за което водещият заседанието Димитър Главчев от ГЕРБ му направи забележка, а самият Местан му отвърна, че го боли от истината. „На ченгела на крайните националисти сте, губите властта – властта е по-сладка от правата на човека, това е истината за това управление”, каза още Местан. След него тезата за засягане на интересите на българските турци застъпи и ДПС от името на Четин Казак. “С това се цели да се угоди на крайните националисти и ксенофобите и да се засегнат сънародниците ни в Турция, за които са нужни не 35, а много повече секции. При последното гласуване в Турция били използвани 130 секции, всичките пълни, които не са били в тежест на държавния бюджет”, уточни Казак. Казак беше категоричен, че това не е законопроект на ГЕРБ, а на Патриотичния фронт и управляващите го подкрепят, тъй като това е условието за подкрепа на кабинета Борисов. Думите на Казак бяха подкрепени и от друг депутат и зам.-председател на ДПС Станислав Анастасов, който каза, че управляващите са под влияние на коалиционните си партньори, които Съветът на Европа определя като фашистки организации. Това засегна лидера на ВМРО и депутат от Патриотичния фронт Красимир Каракачанов и той призова председателстващия Димитър Главчев да не позволява от трибуната на парламента да се изказват хора, които говорят за фашистка идеология. Лидерът на ДСБ Радан Кънев засегна темата за правата на гласуване на българите в Англия, които сега вече са извън Европейския съюз – над 200 000 българи. Затова алармира и Лютви Местан, по чието мнение в Англия може да се разкрият не 35, а 305 секции. Данаил Кирилов от ГЕРБ го успокои, че това, че Англия напуска ЕС, не променя начина на гласуване на българите там.

Орел се опита да отвлече малко момче

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590941

Орел се опита да отвлече малко момче. Инцидентът станал в един от националните паркове на Австралия. На уникални снимки е запечатано как хищната птица се опитва да хване главата на детето с ноктите си и да го вдигне във въздуха. Застреляха горила в зоопарк, след като дете влезе в клетката й Случката се е разиграла за секунди пред погледите на смаяните посетители. След като те се разкрещели орелът отлетял, като оставил за спомен на детето драскотина от нокът на лицето...

Контролът на САЩ върху Крим – основната цел на държавния преврат в Киев

http://www.cross.bg/krim-flot-beshe-1514366.html

/КРОСС/ „Държавният преврат, който беше извършен в Киев през февруари 2014 г., имаше конкретна цел: да неутрализира руския Черноморски флот, базиран в Севастопол и да го замени с флота на САЩ“, пише Маурицио Блонде (Maurizio Blondet) в сензационната си статия, публикувана на сайта effedieffe.com. „На 22 февруари 2014 г., в деня, когато Янукович беше свален от власт, американска групировка кораби бързо навлезе в Черно море през Босфора. Този флот трябваше да смени руския Черноморски флот на базите в Крим. Секретни руски източници посочиха каква е степента на заплахата за интересите на Москва в този район и стана ясно защо Путин побърза да завземе Крим и да го обяви за руски. Той имаше доказателства, че държавният преврат, извършен в Киев, има конкретна цел – да неутрализира руския Черноморски флот и да го смени с американския. На 18 февруари 2014 г. украинският парламент беше завзет от въоръжени активисти на партиите „Свобода” и „Десен сектор”. На 22 февруари президентът Янукович бе принуден да напусне Киев; властта в Украйна взеха прозападните сили. За шеф на секретните служби на Украйна беше назначен Валентин Наливайченко. Какъв се оказа той? Разбира се, американски гражданин

Контролът на САЩ върху Крим – основната цел на държавния преврат в Киев

http://www.cross.bg/krim-flot-amerikanskiya-1514366.html

/КРОСС/ „Държавният преврат, който беше извършен в Киев през февруари 2014 г., имаше конкретна цел: да неутрализира руския Черноморски флот, базиран в Севастопол и да го замени с флота на САЩ“, пише Маурицио Блонде (Maurizio Blondet) в сензационната си статия, публикувана на сайта effedieffe.com. „На 22 февруари 2014 г., в деня, когато Янукович беше свален от власт, американска групировка кораби бързо навлезе в Черно море през Босфора. Този флот трябваше да смени руския Черноморски флот на базите в Крим. Секретни руски източници посочиха каква е степента на заплахата за интересите на Москва в този район и стана ясно защо Путин побърза да завземе Крим и да го обяви за руски. Той имаше доказателства, че държавният преврат, извършен в Киев, има конкретна цел – да неутрализира руския Черноморски флот и да го смени с американския. На 18 февруари 2014 г. украинският парламент беше завзет от въоръжени активисти на партиите „Свобода” и „Десен сектор”. На 22 февруари президентът Янукович бе принуден да напусне Киев; властта в Украйна взеха прозападните сили. За шеф на секретните служби на Украйна беше назначен Валентин Наливайченко. Какъв се оказа той? Разбира се, американски гражданин

"ЦСКА - София": Войната за любимия ни клуб е към края си

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/07/13/2794530_cska_-_sofiia_voinata_za_ljubimiia_ni_klub_e_kum_kraia/?ref=rss


"ЦСКА - София" обяви, че сагата около бъдещето на клуба е към края си. От екипа на Гриша Ганчев призоваха привържениците за търпение.

В клуба останали впечатлени от подкрепата, получена от фен клубовете от цялата страна. "За пореден път вие доказахте колко много обичате ЦСКА и колко много значи за вас. Действията ви от последните дни и демонстрираната активност и подкрепа към ръководителите на клуба ни карат да се чувстваме изключително горди и щастливи", пише в обръщение в сайта на...

Две КПП-та спират колите по крайбрежната алея във Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5642325

Достъпът на автомобили от 13 юли до 15 септември е забранен между Рибарския плаж и басейн "Приморски" според издадената заповед на кмета на Варна Иван Портних. Той е разпоредил да има две КПП-та от двете страни на крайбрежната алея "Кап.Георги Георгиев", като пропускателният режим ще се осъществява денонощно от общинска полиция.
Достъпът на автомобили от 13 юли до 15 септември е забранен между Рибарския плаж и басейн "Приморски" според издадената заповед на кмета на Варна Иван Портних. Той е разпоредил да има две КПП-та от двете страни на крайбрежната алея "Кап.Георги Георгиев", като пропускателният режим ще се осъществява денонощно от общинска полиция.

44% от пшеницата в региона на Добрич е ожъната

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590947

44,45% от засетите с пшеница площи в Добричка област са ожънати, съобщиха от Областната земеделска служба. От общо 1 млн.193 хил. 875 декара е прибрано зърното от 530 хиляди декара. Произведената продукция към момента е над 296 хиляди тона. Средният добив за областта е 558 кг./дка, като най-висок е той в община Балчик – 605 кг./дка, а най-нисък в община Шабла – 470 кг./дка. Приключила е жътвата на ечемика. Произведени са 31 856 тона, при среден добив 481 кг./дка. Най-висок е добивът в община Генерал Тошево – 610 кг./дка, а най-нисък – в ...

Правителството прие национална стратегия за кибер сигурност

http://offnews.bg/news/n_1/n_632597.html

Министерският съвет прие Национална стратегия за кибер сигурност „Кибер устойчива България 2020“, съобщиха от правителствената пресслужба. Документът предвижда развитие на кибер сигурността в три етапа - преодоляване на основни уязвимости в критични за държавата и обществото комуникационни и информационни системи, зряло състояние на кибер устойчивост (включително и срещу непознати атаки) и водеща и иновативна роля в няколко съвременни направления. Стратегията предвижда създаването на Съвет по кибер устойчивост към Министерския съвет като нещатен постоянен консултативен орган. Той ще има основни направляващи и стратегически функции, които ще бъдат свързани с изработването и обосноваването на позицията на България пред международни институции и организации по въпросите на кибер сигурността. Съветът по кибер устойчивост ще следи тенденциите и развитието на кибер заплахите, рисковете, методите за противодействие и необходимите способности, приоритетите за изграждането и развитието на човешки, технологичен, инфраструктурен, финансов, организационен и доктринален компоненти и при необходимост ще внася предложения пред Съвета по сигурност към Министерския съвет за решения. Ще подготвя периодичен доклад за Съвета по сигурността и за Министерския съвет за състоянието на сигурността в киберпространството, развитието на рисковете и обобщената оценка на постигнатото ниво на зрялост и кибер устойчивост. Ще наблюдава изпълнението на проектите от Плана за действие и пътната карта по стратегията. Стратегията предвижда да бъде определен Национален координатор по кибер сигурността към Министерски съвет, който да ръководи изпълнението на плана за действие по кибер сигурността и да изпълнява други задачи, свързани с кибер сигурността. В основата на Стратегията е моделът за функциониране на национална система за кибер сигурност. Той ще осигурява непрекъснат мониторинг на националната кибер картина (ситуационна осведоменост) с проекция на кибер състоянието във всички сегменти на управление и функциониране на държавата, икономиката, и обществото.

900 цигари без бандерол конфискува полицията

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590946

900 цигари без бандерол конфискуваха харманлийските полицаи. Те са иззети вчера при проверка на жилище на улица „22 септември” в града. 40-годишният им собственик ги е предал на органите на реда с протокол, информират от областна дирекция "Полиция". ...

Калуди Калудов представя учениците от майсторския си клас на шуменска сцена

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590945

Големият български тенор Калуди Калудов ще представи българските и чуждестранните си ученици заедно със Симфониета - Шумен. Концертът ще се състои в зала „Проф. Венета Вичева" от 19:05 ч. в Шумен. В програмата са включени прекрасни и любими арии и дуети от Чайковски, Пучини, Бизе, Верди, Доницети, както и популярни и обичани италиански канцонети. Диригент на оперната гала ще бъде Станислав Ушев. Калуди Калудов завършва Музикалната академия в София като ученик на доц. Лиляна Жабленска. Дебютира на Пловдивска сцена в ролята на Алфред от операта н...

Женското ухание не мирише

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5642319

Женското ухание не миришеЖената е цвете. За нея е прието да ухае, но не и да мирише. Затова можем да кажем „мирише на мъж“ и това да не носи негативен отенък за силния пол. Но опитайте да кажете - „мирише на жена“. Не става. Веднага се промъква едно подозрение за нечистоплътност. А неприятният вагинален мирис, заедно с анормалната секреция и дискомфорт,

С 3 милиона декара се е увеличила българската гора

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5642296

Българската гора е нараснала с 300 000 хектара /3 млн. дка/ през последните десет години, съобщи в интервю за БТА Тони Кръстев - изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите. По думите му това се дължи на недостатъчното й измерване досега и разширяването на горската територия върху пустеещи в съседство ливади.
Българската гора е нараснала с 300 000 хектара /3 млн. дка/ през последните десет години, съобщи в интервю за БТА Тони Кръстев - изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите. По думите му това се дължи на недостатъчното й измерване досега и разширяването на горската територия върху пустеещи в съседство ливади.

Националната спортна база обяви печалба от 365 хил. лв. за първата половина на годината

https://www.actualno.com/moresport/nacionalnata-sportna-baza-objavi-pechalba-ot-365-hil-lv-za-pyrvata-polovina-na-godinata-news_550532.html

"Национална спортна база" ЕАД отчете ръст в приходите и обяви оперативна печалба от 364 485 лева за първото шестмесечие на 2016 г. От началото на годината до 30 юни приходите на дружеството, което стопанисва най-големите спортни бази в България, са 4 531 863 лева. Това е увеличение с 30% спрямо същия период през 2015 г., когато приходите бяха 3 489 800 лева. Разходите са нараснали с 3%, което се дължи на увеличението на минималната работна заплата с 40 лв. и на увеличени разходи за амортизация

Продължава кампанията за ограничаване на инцидентите с газови бутилки

https://www.actualno.com/society/prodyljava-kampanijata-za-ogranichavane-na-incidentite-s-gazovi-butilki-news_550534.html

„Почти всяка седмица има взрив от небрежност или неспазване на разпоредбите и сме твърдо решени да направим всичко възможно за максимално информиране на обществеността за рисковете от неспазване на указанията за безопасност и регламентите. Ще бъдем безкомпромисни!”, категоричен е председателят на ДАМТН инж. Стефан Цанков. Само за първите 6 месеца на тази година са се взривили 22 газови бутилки. Загиналите при инциденти са двама души, а петима са тежко ранени. Това показва статистика

Лудогорец ще влезе в групите на Шампионска лига отново

https://www.actualno.com/football/ludogorec-shte-vleze-v-grupite-na-shampionska-liga-otnovo-news_550518.html

Днес, 13 юли, шампионите стартират тазгодшното си участие в Шампионска лига. Първият съперник на Лудогорец е черногорският първенец Младост Подгорица. "Зелените" показаха страхотен футбол през подготвителния си лагер и определено се намират в много добра форма. Единствената им загуба в Австрия е от Динамо Киев и то след червен картон на Моци още през първото полувреме. Момчетата на Георги Дерменджиев са жадни за реванш след миналогодшното фиаско срещу Милсами. Всички говорим за слабото ниво на

Приета е национална стратегия за кибер сигурност

http://www.cross.bg/kiber-sigyrnostta-suvet-1514364.html

/КРОСС/ Министерският съвет прие Национална стратегия за кибер сигурност „Кибер устойчива България 2020". Визията за развитие на кибер сигурността на България до 2020 година е обособена в три етапа - преодоляване на основни уязвимости в критични за държавата и обществото комуникационни и информационни системи, зряло състояние на кибер устойчивост (вкл. срещу непознати атаки) и водеща и иновативна роля в няколко съвременни направления. Стратегията предвижда създаването на Съвет по кибер устойчивост към Министерския съвет като нещатен постоянен консултативен орган. Той ще има основни направляващи и стратегически функции, които ще бъдат свързани с изработването и обосноваването на позицията на България пред международни институции и организации по въпросите на кибер сигурността. Съветът по кибер устойчивост ще следи тенденциите и развитието на кибер заплахите, рисковете, методите за противодействие и необходимите способности, приоритетите за изграждането и развитието на човешки, технологичен, инфраструктурен, финансов, организационен и доктринален компоненти и при необходимост ще внася предложения пред Съвета по сигурност към Министерския съвет за решения. Ще подготвя периодичен доклад за Съвета по сигурността и за Министерския съвет за състоянието на сигурността в кибер пространството, развитието на рисковете и обобщената оценка на постигнатото ниво на зрялост и кибер устойчивост

Новата въздушна електропроводна линия между подстанциите „Марица-изток" и „Неа Санта" е определена за обект от национално значение

http://www.cross.bg/maritza-nea-santa-1514365.html

/КРОСС/ Нова въздушна електропроводна линия 400 кV между подстанциите „Марица изток" (в България) и „Неа Санта" (в Гърция) ще бъде обект от национално значение на територията на България. Това реши Министерският съвет на днешното си заседание, определяйки статута на енергийния обект, който предстои да бъде изграден на териториите на общините Симеоновград, Хасково, Кърджали, Момчилград и Кирково. Решението на МС се налага във връзка с делегиран регламент на Европейската комисия от 18.11.2015 г., с който групата проекти между подстанциите „Марица Изток" и „Неа Санта" е определена за проект от общ европейски интерес по смисъла на Регламент 347/2013. За тяхното изпълнение се въвежда специфичен режим, който включва задължително даване на най-висок приоритет съгласно националното законодателство. От този статут следва, че въпросните обекти могат да разчитат на ускорени процедури по издаване на разрешения, правила за ОВОС и запознаване на обществеността на най-ранен етап от тяхното изпълнение, регулаторни стимули, правила за трансгранично разпределение на разходите и механизми за финансова подкрепа. Групата от проекти между „Марица изток" и „Неа Санта" включва изграждането на четири електропровода за реализацията на приоритетния електроенергиен коридор „Север - Юг"

Масови кражби на кабели от трафопостове в Смолянско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590942

Поредица от кражби на метални проводници от трафопостове в Смолянско регистрира полицията. Само за едно денонощие са получени три сигнала, като има и още едно посегателство, за което е съобщено в понеделник. Кражбите на кабелите са от съоръжения собственост на EVN България ЕР“ ЕАД, които се намират в Смолян и Чепеларе. Дължината на изчезналите кабели е над 250 метра, като дебелината и сеченията им е различна. Нанесените щети са в процес на изясняване. Извършен е оглед на местопроизшествията и по случаите са образувани досъдебни производства, ут...

Одобрено е Споразумение към Меморандума за разбирателство между правителството и „Тракия Глас България“ ЕАД

http://www.cross.bg/bulgariya-novi-stuklo-1514362.html

/КРОСС/ Министерският съвет одобри проекта на споразумение към Меморандума за разбирателство от 2012 г., сключен между правителството и „Тракия Глас България" ЕАД за изпълнение на инвестиционния проект „Производство на стъкло и стъклени изделия - нови инвестиции" и на анекс към договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, съобщиха от правителствената информационна служба. Проектът е осъществен през 2014 г. Извършените инвестиции в дълготрайни активи са в размер на 305 806 593 лв. Те са използвани за придобиването на втора поточна линия за стъкло и втора пещ за домакинско стъкло. Разкрити са 562 нови работни места за обслужване на новите производствени мощности в стъкларския комплекс в Търговище. Със споразумението и анекса се уреждат редът и условията за привеждане в съответствие на договорните отношения с инвеститора след преобразуването през 2015 г. на „Тракия Глас България" ЕАД, с което част от имуществото му преминава към две нови дружества - „Пашабахче България" ЕАД и „Шишеджам Аутомотив България" ЕАД. С промените и трите дружества ще станат страни по Меморандума и Договора, като ще бъде разпределена пропорционално отговорността за изпълнението на всички произтичащи от това задължения, в това число и поддържането на инвестицията и заетостта в насърчаваната икономическа дейност за петгодишен период.

К. Нинова: ВМРО ще търсят широка коалиция сред патриотичните сили, оставаме отворени за разговори

http://www.cross.bg/ninova-vmro-koalitziya-1514361.html

/КРОСС/ Разговаряхме и се разбра, че БСП има мандат, нашето допитване, да търсим създаване на широка коалиция за явяване на президентската надпревара. Колегите от ВМРО имат свое решение да търсят такава коалиция сред патриотичните сили. Оставаме отворени за разговори по принципните теми, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата между БСП и ВМРО, предаде Агенция „Фокус". Нинова обясни, че днес от БСП са продължили разговорите с партиите, които във вътрешнопартийно допитване са получили подкрепа за търсене на разговор. По думите й, те са на една позиция за отрицателната си оценка за сегашния мандат на президента Росен Плевнелиев. „Ние от БСП го определяме като провал", заяви Нинова. Тя уточни, че с ВМРО са на една позиция и в желанието си за промяна на президентската институция. „По еднакъв начин виждаме и бъдещия президент и вицепрезидент, като хора,които водят балансирана външна политика", каза тя и отчете, че бъдещата кандидатпрезидентска двойка трябва да обединява нацията, припознава евроатлантиченската ориентация на България и да е за възстановяване на отношенията с Русия. Нинова уточни, че са се разбрали с ВМРО за втора среща. "Към този момент ние търсим човекът и обединението в ляво, а те търсят обединението на патриотичните сили", добави Корнелия Нинова.

Одобрено е Споразумение към Меморандума за разбирателство между правителството и „Тракия Глас България“ ЕАД

http://www.cross.bg/bulgariya-stuklo-glas-1514362.html

/КРОСС/ Министерският съвет одобри проекта на споразумение към Меморандума за разбирателство от 2012 г., сключен между правителството и „Тракия Глас България" ЕАД за изпълнение на инвестиционния проект „Производство на стъкло и стъклени изделия - нови инвестиции" и на анекс към договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, съобщиха от правителствената информационна служба. Проектът е осъществен през 2014 г. Извършените инвестиции в дълготрайни активи са в размер на 305 806 593 лв. Те са използвани за придобиването на втора поточна линия за стъкло и втора пещ за домакинско стъкло. Разкрити са 562 нови работни места за обслужване на новите производствени мощности в стъкларския комплекс в Търговище. Със споразумението и анекса се уреждат редът и условията за привеждане в съответствие на договорните отношения с инвеститора след преобразуването през 2015 г. на „Тракия Глас България" ЕАД, с което част от имуществото му преминава към две нови дружества - „Пашабахче България" ЕАД и „Шишеджам Аутомотив България" ЕАД. С промените и трите дружества ще станат страни по Меморандума и Договора, като ще бъде разпределена пропорционално отговорността за изпълнението на всички произтичащи от това задължения, в това число и поддържането на инвестицията и заетостта в насърчаваната икономическа дейност за петгодишен период.

Владимир Путин и Хасан Роухани ще се срещнат на 8 август

http://www.cross.bg/iran-sreshta-protzes-1514363.html

/КРОСС/ Президентът на Иран Хасан Роухани ще проведе двустранна среща с президента на Русия Владимир Путин в Баку на 8 август в кулоарите на тристранната среща Русия-Иран-Азербайджан, съобщи външният министър на Иран Ибрахим Рахимпур, цитиран от РИА „Новости". „Несъмнено ще се състои двустранна среща между президентите", заяви Рахимпур. „Русия и Иран имат много сериозно сътрудничество по Сирия, което дава добри резултати и е много важно за мирния процес", посочи той и добави, че обект на обсъждане ще бъде и политическият процес в Сирия.

Кабинетът одобри три лечебни заведения за университетски болници

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/07/13/2794512_kabinetut_odobri_tri_lechebni_zavedeniia_za/?ref=rss


Списъкът на университетските болници на България се увеличи с три имена днес след решение на Министерския съвет. С право да обучават студенти и специализанти вече са и многопрофилните болници на Бургас и Пловдив, също и Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания в София.

Съгласно Закона за лечебните заведения университетски болници са многопрофилни или специализирани болници, в които, след акредитация, се осъществяват дейности по клинично обучение на...

БСП и ВМРО няма да играят заедно за президент

https://www.24chasa.bg/novini/article/5642294

БСП и ВМРО няма да играят заедно за президентБСП и ВМРО засега няма да играят заедно за президент. Това стана ясно след срещата между ръководствата на двете партии в парламента. Тя се провежда след резултатите от вътрешнопартийния референдум, в които червените поискаха БСП да играе на вота в коалиция, а за ВМРО дадоха 37% доверие. БСП ще търси кандидат вляво,

Шефове плащат 56 млн. лв. данъчни дългове на фирмите си

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590944

48 управители, както и други членове на органи на управление на дружества от цялата страна, ще трябва да платят от собствения си джоб 56 млн. лв. заради дългове за данъци и осигурителни вноски на фирмите, които управляват или са управлявали. Това показва статистиката на НАП от приключилите за първото полугодие на 2016 г. ревизии за установяване на солидарна отговорност. Според разпоредбите на Данъчно-осигурителния кодекс, управителите на фирми или членовете на органите на управление са солидарно отговорни за задълженията на предприятието, възни...

Обмислят създаване на Център за продължаващо обучение във Враца

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590940

Създаването на Център за продължаващо обучение във Враца бе обсъден на работна среща между областния управител Малина Николова, народните представители инж. Петя Аврамова и Красен Кръстев, ректора на Русенския университет „Ангел Кънчев" проф. Велизара Пенчева и представители на академичното ръководство. Идеята е той да подготвя специалисти, необходими на фирмите във врачанска област. „Изнесеното обучение е една чудесна възможност да се квалифицират младите хора, едновременно с това да останат в региона и да допринесат за икономическото му разви...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване