Като през 70-те години, или защо не успя превратът

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/07/17/2796615_kato_prez_70-te_godini_ili_zashto_ne_uspia_prevratut/?ref=rss


Почти 250 загинали, близо 1500 ранени, хиляди арестувани, самолети и хеликоптери, атакуващи сгради в столицата, и страна, която часове наред е в хаос. И въпреки това опитът за преврат в Турция не успя.

Поредица от няколко сериозни пропуска са причина за това.

Може би основната причина е, че организаторите подходиха като през 70-те години на ХХ век сред технологиите и силата на уличния протест на ХХI век, казват в анализ за "Ройтерс" Едже Токсабай и Пол Тейлър.
...

Шофьорското място изчезва

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5648065

От Обединеното кралство напоследък излизат всякакви изненади. Не са само решението на населението да напусне Европейския съюз, нито футболният провал на националния отбор срещу Исландия на Евро 2016. Вижте как британците си представят автомобилите на бъдещето! Двете емблематични за страната марки Rolls-Royce и MINI извадиха по един смел,
От Обединеното кралство напоследък излизат всякакви изненади. Не са само решението на населението да напусне Европейския съюз, нито футболният провал на националния отбор срещу Исландия на Евро 2016. Вижте как британците си представят автомобилите на бъдещето! Двете емблематични за страната марки Rolls-Royce и MINI извадиха по един смел,

Турция празнува след нощта на танковете

http://www.moreto.net/novini.php?n=326277

Празнично настроение цари по улиците на турските градове след нощта на танковете. За много турци 16-и юли се превърна в празник на независимостта. Целият Истанбул ликува. А от танковете и хеликоптерите е останал единствено споменът за ужаса и страха, че държавата могла да се срине.

Два анулирани полета от и до Истанбул днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_632806.html

Два планирани за днес полета - единият от Истанбул до София, а другият от София до Истанбул, са анулирани. Анулиран е полет TK1031 от Истанбул до София на турските авиолинии, който трябваше да кацне на летище София в 12:25 ч. Отменен е и полет TK1032 от София до Истанбул, също на турските авиолинии, който трябваше да излети в 13:20 ч. Други четири полета до Истанбул ще се осъществят - на турските, египетските и сингапурските авиолинии. Тази сутрин в София кацна и един самолет от Истанбул.

Около 4000 лева от дарения събрани за моста на Колю Фичето над река Янтра

https://www.24chasa.bg/novini/article/5651809

Около 4000 лева от дарения събрани за моста на Колю Фичето над река ЯнтраПо откритата дарителска сметка за реставрация на Беленския мост над река Янтра, построен от Колю Фичето, са събрани близо четири хиляди лева, съобщиха от Община Бяла. Дарителската кампания продължава. Предстои създаване на обществен съвет в Бяла за употреба на събраните дарения. През последната седмица,

М. Валс: Атентаторът от Ница е бил радикализиран наскоро

http://www.cross.bg/radikaliziran-vals-naskoro-1514775.html

/КРОСС/ Атентаторът от Ница Мохамед Булел е бил радикализиран наскоро, заяви френският премиер Манюел Валс, цитиран от Reuters. Властите установиха, че 31-годишният тунизиец с двойно гражданство е имал връзки с "Ислямска държава", която пое отговорност за атентата. При нападението загинаха 84 души, сред които и деца. Разследването ще установи фактите, но ние вече знаем, че убиецът е бил радикализиран много бързо, каза Валс в интервю в днешния брой на "Журнал дю диманш". Официални представители заявиха, че разпитаните от полицията хора са посочили, че мъжът е претърпял бърза трансформация, като до неотдавна нямал явен интерес към религията.ь Френският вътрешният министър Бернар Казньов съобщи, че френските спецслужби са успели да предотвратят няколко терористични акта по време на състоялото се в страната Европейско първенство по футбол.  

Интензивен трафик на българо-турската граница

http://offnews.bg/news/n_1/n_632805.html

Трафикът през граничния пункт "Капитан Андреево" е интензивен и в двете посоки, съобщи БНР. Турският пункт "Капъкуле" е отворен и колоните от превозни средства, които се образуваха след затварянето му, вече намаляват. Няма блокирани автобуси с български туристи. Към Турция пътуват стотици турски граждани, които се завръщат за годишния си отпуск. На "Капитан Андреево" работят всички гишета. По зелената ни граница има допълнителни гранични постове. Вчера бяха командировани и военнослужещи, с които да се подсили охраната на българо-турската граница.

Десет държави искат отстраняване на Русия от олимпиадата

http://www.cross.bg/razsledvane-natiska-antidopingovite-1514774.html

/КРОСС/ Десет държави поискаха отстраняването на Русия от олимпийските игри в Рио де Жанейро заради нарушаването на антидопинговите правила, съобщи "Ню Йорк таймс". Сред тях са САЩ, Германия, Испания, Япония, Швейцария и Канада и др. Те се позовават на доклада на независимото разследване на международната антидопингова агенция, който трябва да бъде публикуван на 18 юли. Основен източник на информация в него е Григорий Родченков, бивш ръководител на Московския антидопингов център. "Независимото разследване доказа шокиращата картина на система,,при която властите поощряват вземането на допинг и се месят в работата на антидопинговите процеси", пише в писмото. Руският министър на спорта Виталий Мутко заяви, че искането е преждевременно и е доказателство за натиска, оказван от САЩ върху МОК. "Сценарият е ясен. Ще издържи ли МОК на натиска? Не знам. Ако има някакви проблеми, сме готови да ги отстраним. Но да пишеш доклади въз основа на показания на хора, които сами са лъгали, е непонятно", каза той, цитиран от Р-Спорт.  

Анулирани са двата обедни полета от София за Истанбул

http://www.cross.bg/anylirani-sa-dvata-obedni-poleta-ot-sofiya-za-istanbyl-1514773.html

/КРОСС/ Полетите от Истанбул за София в 12.25 ч. и от София за Истанбул в 13.20 ч. са анулирани. Не са отменени пристигащите от Истанбул полети в 9.05 ч. и в 20.45 ч., както и заминаващите от летището в София за там в 10.00 ч. и в 21.40 часа. Промените в разписанието са заради събитията около опита за преврат в Турция.    

Тома Томов: В Европа има гражданска война

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270229_%D0%A2%D0%BE%D0%BC%D0%B0+%D0%A2%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%92+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D

 Няма смисъл да си мислим, че всички ще минем метър и на нас ще ни кажат какво да правим - френският посланик, Брюксел или някой друг, каза журналистът Тома Томов в коментар на ситуацията в Турция.

„Я си представи да се дестабилизира Турция... Какво ще направи НАТО - ще ни изпрати салфетки да си бършем сълзите. В Турция има 90 атомни бомби. Част са под американски контрол, част са в турски ръце", заяви той в интервю за BTV. По думите му в момента Реджеп Ердоган се бори на живот и смърт, а „такива хора не се шегуват".

Томов припомни, че в историята на Турция има няколко военни преврата в защита на секуларната държава, като и самият Кемал Ататюрк е бил офицер. Този опит обаче вероятно не е бил добре организиран.

„Всичко това няма да ни отмине - лошото е неизбежно и това лошо идва: дълго лошо лято и после, може би, дълга лоша зима", коментира Томов и подчерта, че трябва да се оцени правилно ситуацията у нас. Това според него се изразява и във връщане на задължителната военна служба: „В такива случаи всяка нация е сама със съдбата си". Журналистът посочи, че цяла Европа трябва да промени начина си на живот заради „реванша" на бившите колонии, на исляма, на Русия и на Китай.

По отношение на Франция, той припомни, че тя в продължение на 100-130 години е вършила жестокости в своите колонии, а сега от техните територии в Париж са се преместили хора, към които отношението е като към втора ръка.

„Във Франция има няколко милиона мюсюлмани, аз съм убеден, че стотици хиляди са празнували, когато е станало това нещо", посочи той по отношение на атентата в Ница, отнел живота на 84 души.

Според Тома Томов, в цяла Европа има „гражданска война".

 

14 дни карцер за Малката Рижа заради „Пандиз кючек“, записан на видео

https://www.24chasa.bg/novini/article/5651489

14 дни карцер за Малката Рижа заради „Пандиз кючек“, записан на видеоСимеон Стоянчов – Малката Рижа влезе за 2 седмици в изолатора след като в петък Районния съд в Бургас потвърди наказанието, наложено му от шефа на затвора. Един от най-известните пандизчии е санкциониран заради притежаване на забранени вещи и създаването на скандален клип, който се появи във фейсбук.

6 тренда за мъжкия гардероб това лято

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5651049

6 тренда за мъжкия гардероб това лято                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

„Локомотив” Русе тръгна с победа

https://www.24chasa.bg/sport/article/5651759

„Локомотив” Русе тръгна с победаВъзстановеният преди броени дни легендарен тим на „Локомотив” – Русе започна с победа в контролите си. Под това име през тази година ще се състезава в Североизточната „В” група ще се състезава тимът на „Марисан”. Така той става наследник на изключително обичаното в Русе „Локо”, което спря участието си в „Б” група преди няколко години, заради фалит.

Присъствието на военнослужещи на българо-турската граница е с превантивен характер

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270228_%D0%9F%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B5%D1%89%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%

 Министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната генерал Константин Попов проведоха работна среща в Регионална дирекция „Гранична полиция" - Елхово днес, 16 юли 2016 г. На срещата присъстваха директорът на Регионална дирекция „Гранична полиция" - Елхово комисар Радослав Сотиров, командирът на 42-ри механизиран батальон - Ямбол подполковник Атанас Георгиев и други. Министър Ненчев лично се запозна с настоящата ситуация по всички гранични пунктове на българо-турската граница, съобщава пресцентърът на МО.

„Обстановката навсякъде е спокойна, всички извънредни действия имат превантивна цел, военнослужещите работят в координация и сътрудничество на високо ниво със служителите от „Гранична полиция", заяви министър Николай Ненчев. Той изрази и категоричност по отношение изпълнението на задълженията на военнослужещите съобразно разписаните план и инструкции. „Предприели сме всичко необходимо, за да се осигури, макар и при засилени мерки, спокойното преминаване през граничните пунктове", изясни още министър Ненчев.
Началникът на отбраната генерал Константин Попов благодари на Регионална дирекция „Гранична полиция" за постигнатото много добро взаимодействие като подчерта, че българските военнослужещи са подготвени за съвместните действия. 
Министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната генерал Константин Попов посетиха граничен контролно-пропускателен пункт Лесово, гранично полицейско управление Елхово и гранично полицейско управление Болярово.

Цитат на деня: Никой разумен човек не е мислел, че Борисов иска реформи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2016/07/17/2796612_citat_na_denia_nikoi_razumen_chovek_ne_e_mislel_che/?ref=rss


"Никой разумен човек не е мислел, че Борисов наистина иска реформи.

Въпросът беше има ли инструмент, който да го насочва по пътя на реформите. Разпокъсаният блок се оказа, че не е такъв инструмент. Чувствам силна вина за още нещо и това е опитът да компенсирам липсата на такъв инструмент със създаване на инструмент за пряк контакт с Борисов с надеждата, че по този начин той би могъл да бъде насочен по пътя на реформите.

Аз създадох такъв контакт, поддържах го дълго време....

САЩ и Египет в сблъсък в Съвета за сигурност заради Турция

http://www.cross.bg/tyrtziya-egipet-pravitelstvo-1514772.html

/КРОСС/ Съветът за сигурност на ООН не успя да изработи извление за печата след опита за преврат в Турция, което трябваше да призове турския народ да уважава „демократично избраното правителство", предаде ТАСС. Дипломатически източник каза на кореспондент на руската агенция, че подготвеният от САЩ текст не се харесал на Египет и делегациите на двете страни останали на различни позиции въпреки интензивните преговори. Американският проект призовавал „всички страни в Турция да уважават демократично избраното правителство на Турция, да проявяват сдържаност и да избягват насилие или кръвопролитие". Египет предложил да се замени този текст с призив към всички страни в Турция "да уважават демократическите и конституциони принципи и върховенството на закона, да проявяват сдържаност и да избягват всякакво насилие или кръвопролитие". Кайро настояваше, че СС на ООН няма право да определя законността на избора на правителство на една или друга държава. Делегацията на САЩ смяташе своя текст за важен и подходящ за случая и не се съгласи да бъде променен. В резултат документът бе блокиран, защото изявленията за печата на Съвета за сигурност се приемат само с консенсус. Египет преживя през последните пет години политически турбуленции, които приличат на процесите в Турция. През 2011 г. на власт дойдоха ислямистите, след като протести свалиха светския, но корумпиран режим на президента Хосни Мубарак. През 2013 г

САЩ и Канада ще поискат пълна олимпийска забрана за Русия

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/07/17/2796497_sasht_i_kanada_shte_poiskat_pulna_olimpiiska_zabrana/?ref=rss


Антидопинговите агенции на САЩ и Канада ще поискат пълна забрана за участие на руските спортисти на олимпийските игри в Рио де Жанейро, съобщи "Ройтерс". Това ще се случи, ако излизащият следващата седмица доклад покаже, че по време на олимпийските игри в Сочи през 2014 г. е действала държавно спонсорирана и подкрепяна система на употреба на допинг в Русия.

Руските лекоатлети вече бяха наказани от Международната федерация по лека атлетика (IAAF) със забрана за международно участие,...

Александър Велев: Превратът не успя, защото военните не искаха да стрелят по невинни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5651757

"Опитът за смяна на властта в Турция не успя, защото хората излязоха на улицата, а военните не искаха да убиват невинни и невъоръжени. Отделно от това армията на страната беше отслабена в последните години, а в метежа не участваха висши военни." Такава позиция зае бившият консул на България в Истанбул Александър Велев по повод метежа в Турция.
"Опитът за смяна на властта в Турция не успя, защото хората излязоха на улицата, а военните не искаха да убиват невинни и невъоръжени. Отделно от това армията на страната беше отслабена в последните години, а в метежа не участваха висши военни." Такава позиция зае бившият консул на България в Истанбул Александър Велев по повод метежа в Турция.

C'est la vie!

http://www.cross.bg/nitza-pregovorite-vreme-1514771.html

/КРОСС/ Убийството на невинни хора по време на френския национален празник в Ница блокира за дълго време вниманието и усилията на френските управляващи в трансатлантическа посока. А те, милите „франсета" бяха най-последователните противници на Трансатлантическото споразумение. Още не затихнали коментарите за терористичния акт на Лазурния бряг и вече се забелязва прогрес в преговорите за TTIP. За това съобщи агенция Reuters на 16 юли т.г. като се позова на собствени източници взели участие в преговорите. На Франсоа Оланд му бе намерено достойно и престижно занимание - постоянно да получава от всички посоки „искрени" съболезнования. Най-вече от „стратегически" съюзници. Франсоа вече няма време да се възмущава от бягството на Дейвид от ЕС. След множеството трупове по Promenade des Anglais в Ница някак си не е „comme il faut" или по-точно „as it should be" да се занимаваш с измамите на своите делови партньори. „Ce n'est pas joli joli" или по-точно „it is not pretty"! Нека французите се занимават със своя траур, хората да носят цветя пред френските посолства, да пишат навсякъде je suis Nice, но да не се бутат в голямата политика. Тези „досадни" французи бяха започнали много неприлично да мрънкат и за въведения и легализиран от американците корупционен модел за подкуп на политици в ЕС

Българи, прибрали се от Турция: Някой казва "бомба" и 300 души тичат срещу теб

https://www.24chasa.bg/novini/article/5651745

Българи, прибрали се от Турция: Някой казва "бомба" и 300 души тичат срещу теб След повече от 24-часова блокада в Турция българи успешно се прибират у дома. С извънредни автобуси българи успяха да се приберат във Варна и Бургас. 15 души от Истанбул се върнаха призори във Варна с два редовни автобуса и извънреден микробус. Част от сънародниците ни на летището часове наред не знаели, че става преврат,

Арестуваха брата на пакистанската блогърка за убийството ù

http://offnews.bg/news/n_1/n_632804.html

Братът на пакистанската блогърка и модел Кандил Балоч е бил арестуван за убийството ù, съобщи Би Би Си. Основната версия за убийството е, че то е т.нар. убийство на честта - убийството на даден член от семейството, извършено от друг член на същото семейство, мотивирано от убеждението, че жертвата е опетнила честта на рода. Балоч е удушена от собствения си брат в провинция Пенджаб в петък вечерта. 26-годишната блогърка стана известна в страната със "скандалните" си за Пакистан публикации в социалните мрежи и снимки по бански - наричаха я "пакистанската Ким Кардашиян". Неотдавна тя публикува снимка от срещата си в хотелска стая с мюсюлмански проповедник и обяви, че той е флиртувал с нея. Заради фотографията проповедникът беше отстранен от духовна служба, а Балоч започна да получава заплахи в мрежата.

Трима световни лидери се крият от торнадо в мазе в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/5651386

Трима световни  лидери се крият от торнадо  в мазе в САЩ Трима бивши световни лидери бяха принудени да се скрият в мазето на гимназия в Литъл Рок, щата Арканзас, след тревога за торнадо, съобщи в. “Дейли мейл”. Бившите държавни глави на САЩ Джордж Буш и Бил Клинтън и бившият британски премиер Тони Блеър били част от церемонията по раздаване на дипломи по президентска програма за отлични ученици,

Света Велокомъченица Марина

http://www.moreto.net/novini.php?n=326282

На 17-ти юли православната църква отбелязва паметта на Света Великомъченица Марина. Казват, че Светицата посещава сънищата на хора, които вярват в нея, пророкува или дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия.

Люси Иларионов снима клип на Дарина Йотова

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5651041

Люси Иларионов снима клип на Дарина ЙотоваУчастничката в последното издание на “Х Фактор” вече е готова и с видеото към дебютното си парче “К'во не чу”. Дара, както е артистичното ѝ име, представи за първи път сингъла на Годишните музикални награди на БГ радио на 18 юни в Благоевград. Върху текста младата певица, която стигна до финала на риалити формата,

Цветлин Йовчев: Ердоган е непредвидим

https://www.24chasa.bg/novini/article/5651749

Цветлин Йовчев: Ердоган е непредвидимТурция вече не е същата, прогнозите ни трябва да бъдат преосмислени. Това каза бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев по Нова телевизия. Според него може да очакваме, че ще има нестабилност в Турция. Той отбеляза, че има близо 3000 арестувани военни, сменени съдии. Ердоган е непредвидим и непостоянен,

Фетхуллах Гюлен: Превратът в Турция може да е инсцениран от правителството

https://www.24chasa.bg/novini/article/5651742

Фетхуллах Гюлен: Превратът в Турция може да е инсцениран от правителствотоПроповедникът Фетхуллах Гюлен, чиито поддръжници турските власти обвиниха в съпричастност с организирането на опита за преврат, заяви че метежът може да е бил инсцениран от правителството, срещу което бе насочен, пише "Гардиън", цитиран от БГНЕС. По време на интервю пред неголяма група журналисти Гюлен в неговата резиденция в щата Пенсилвания

Първанов: Превратът в Турция е странен

https://www.24chasa.bg/novini/article/5651746

Първанов: Превратът в Турция е странен Превратът в Турция е странен, дали е инсцениран, може да се докаже. Това каза по Нова телевизия лидерът на АБВ Георги Първанов. Според него маршът на Ердоган от Мармарис напомня на завръщането на Наполеон в Париж. Първанов смята, че заплахата е от утвърждаването на още по-авторитарен режим В Турция.

Международната космическа станция очаква критичен за комерсиалните полети модул

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2016/07/17/2795012_mejdunarodnata_kosmicheska_stanciia_ochakva_kritichen/?ref=rss


Международната космическа станция (МКС) очаква да получи ново оборудване, което може да има критично значение за бъдещето на комерсиалните полети, съобщава изданието The Verge. С капсулата Dragon на Space X утре ще бъде изстрелян т.нар. Международен докинг адаптер (IDA), който ще позволява на бъдещи комерсиални екипажи да пристигат до МКС и техните капсули и космически кораби автоматично да се скачват с нея.

IDA е разработен по международен стандарт, който беше приет през 2010 г. Той...

Бомби и „Нобел“ ни дебнат по черноморските брегове

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5649272

Правителството иска да демилитаризира акваторията, а не може да демилитаризира Слънчев бряг
Големи вълни припляскаха върху родния политически прибой. Едните талази се зададоха откъм срещата на великите от НАТО, другите заприиждаха от характерното мирно съществуване на премиера. Плевнелиев и англоезична дружина желаят по-яка марина край бреговете
Правителството иска да демилитаризира акваторията, а не може да демилитаризира Слънчев бряг Големи вълни припляскаха върху родния политически прибой. Едните талази се зададоха откъм срещата на великите от НАТО, другите заприиждаха от характерното мирно съществуване на премиера. Плевнелиев и англоезична дружина желаят по-яка марина край бреговете

Гърция върна хеликоптера на турските военни на Анкара

http://www.moreto.net/novini.php?n=326274

Военният хеликоптер, използван от осемте поддръжници на опита за преврат, които избягаха в Гърция, е бил върнат в Турция. В 22.30 ч. вчера местно време хеликоптерът е отлетял за Турция, твърди източник от дипломатическите среди, настоял да запази своята анонимност.

Данъчните в Русе погват по телефона фирмите-длъжници

https://www.24chasa.bg/novini/article/5651736

Данъчните в Русе погват по телефона фирмите-длъжнициСлужителите от офиса на НАП в Русе започват от понеделник – 18.07. погват по телефона бочлиите от региона. Бирниците стартират кампания за напомняне на 222 фирми и физически лица от Русенско, че не са внесли дължими от тях данъци, осигуровки и задължения по ревизионни актове. Законните срокове за погасяването им са значително превишени и

Тир се обърна на АМ „Тракия“ и препречи движението

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5651737

Тир се преобърна на АМ „Тракия“, преди отбивката за Стара Загора в посока София, сигнализира потребител в платформата „Аз, репортерът“.
Камионът е с българска регистрация.
От пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщиха, че движението се осъществява през обходен маршрут: от АМ „Тракия“ – по път II-66 Нова Загора – Стара Загора – АМ
Тир се преобърна на АМ „Тракия“, преди отбивката за Стара Загора в посока София, сигнализира потребител в платформата „Аз, репортерът“. Камионът е с българска регистрация. От пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщиха, че движението се осъществява през обходен маршрут: от АМ „Тракия“ – по път II-66 Нова Загора – Стара Загора – АМ

МО: Присъствието на военнослужещи на българо-турската граница е с превантивен характер

http://www.cross.bg/otbranata-nenchev-politziya-1514770.html

/КРОСС/ Министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната генерал Константин Попов проведоха работна среща в Регионална дирекция „Гранична полиция" - Елхово днес, 16 юли 2016 г. На срещата присъстваха директорът на Регионална дирекция „Гранична полиция" - Елхово комисар Радослав Сотиров, командирът на 42-ри механизиран батальон - Ямбол подполковник Атанас Георгиев и други. Министър Ненчев лично се запозна с настоящата ситуация по всички гранични пунктове на българо-турската граница, съобщава пресцентърът на МО. „Обстановката навсякъде е спокойна, всички извънредни действия имат превантивна цел, военнослужещите работят в координация и сътрудничество на високо ниво със служителите от „Гранична полиция", заяви министър Николай Ненчев. Той изрази и категоричност по отношение изпълнението на задълженията на военнослужещите съобразно разписаните план и инструкции. „Предприели сме всичко необходимо, за да се осигури, макар и при засилени мерки, спокойното преминаване през граничните пунктове", изясни още министър Ненчев.Началникът на отбраната генерал Константин Попов благодари на Регионална дирекция „Гранична полиция" за постигнатото много добро взаимодействие като подчерта, че българските военнослужещи са подготвени за съвместните действия

Сестрата на нападателя от Ница: Той имаше психически проблеми

https://www.24chasa.bg/novini/article/5651728

Сестрата на нападателя от Ница: Той имаше психически проблемиПреди да замине за Франция през 2005 г. тунизиецът Мохамед Лауайеж-Булел, който отне живота на 84 души при атентата с камион в Ница, години наред посещавал психолози, каза сестра му пред Ройтерс. "Брат ми имаше психологически проблеми и ние дадохме на полицията документи, които показват, че в течение на няколко години той е посещавал психолози",

Освиркаха Цецка Цачева на събора в Рожен (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_632803.html

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева беше освиркана при откриването на събора в Рожен, съобщи агенция БГНЕС. Съборът, който се провежда от 15 до 17 юли, започна с минута мълчание в памет на жертвите от Ница.  След като водещата покани кмета на Смолян, който бе приет радушно, бе представена и Цачева. Последваха освирквания. Цачева обаче не се смути, а започна речта си, като благодари за поканата "да съпреживея магията на Родопи планина, магията на събора в Рожен". На Събора на народното творчество и животновъдство "Рожен" 2016 се представят повече от 5000 фолклорни изпълнители. 

17 юли в историята

http://www.cross.bg/fytbol-stolitzata-rysiya-1514765.html

/КРОСС/ 813 г. - Обсада на Константинопол: Българската войска, предвождана от кан Крум, обсажда столицата на Византия Константинопол.1279 г. - Войските на Ивайло разбиват в Котленския проход 10-хилядна византийска армия на император Михаил VIII Палеолог.1393 г. - След дълга обсада от войските на османския султан Баязид I, пада столицата на Втората българска държава Търново.1453 г. - Французите удържат решителна победа срещу англичаните в Битката при Кастийон, последната от Стогодишната война.1762 г. - Петър III е убит, докато е задържан в Ропша, 38 дни след като той е отстранен от поста Император на Русия и заменен с неговата жена Екатерина II.1868 г. - Столицата на Япония е преместена от Киото в Едо (днешно Токио).1879 г. - Назначено е Първото правителство на България, начело с Тодор Бурмов.1917 г. - С указ на краля на Великобритания Едуард VII фамилията на кралската династия Сакс-Кобург-Гота е заменена на Уиндзор.1918 г. - По нареждане на Болшевишката партия и извършено от ЧК (Чека), цялото семейство на последния император на Русия цар Николай II е избито в Екатеринбург.1936 г. - Започва Гражданската война в Испания.1942 г. - Програмата на антифашистката организация Отечествен фронт е оповестена по нелегалната радиостанция Христо Ботев.1945 г. - Втора световна война: Край Берлин започва Потсдамската конференция на трите главни антихитлеристки сили - Великобритания, САЩ и СССР, с участието на Чърчил, Хари Труман и Сталин.1955 г

Предстоящи събития в страната за днес, 17 юли

http://www.cross.bg/chasa-provede-marina-1514766.html

/КРОСС/ ***София.От 11.00 часа, в зала „Александър Лилов" в централата на БСП (ул. „Позитано" 20) председателят на партията Корнелия Нинова ще участва в конференция на тема „За истинското представителство на българските национални интереси от левицата". ***София.От 11.00 часа в зала „Г-8" (ул. „Уилям Гладстон" 8) ще се състои ДЕОС-дискусия на тема "Федерална Европа - това ли е решението?" ***София.Home Mountain Enduro 2016 ще се проведе този уикенд, като част от инициатива София 2018 - Европейска столица на спорта и ще обиколи почти цяла Витоша само за ден! ***София.Жителите и гостите на София ще открият известните герои на Cartoon Network и ще се забавляват заедно с тях пред Народен Театър „Иван Вазов". ***София.От 18:00 часа Софийската опера ще вдигне завесата за постановката на акад. Пламен Карталов на операта „Тристан и Изолда" от Рихард Вагнер. ***Аксаково.От 11.00 часа в местността „Света Марина" (с. Ботево, община Аксаково) за пореден път ще се превърне в сцена за пъстър и колоритен фолклорен фестивал.На тази дата се чества и храмовият празник на манастира Света Великомъченица Марина при село Ботево. ***Варна.От 09.30 часа в парка пред южния вход, ръководството на УМБАЛ „Св. Марина" ще проведе тържествено отбелязване на патронния празник Св. Великомъченица Марина. ***Видин.От 18

Св. вмчца Марина

http://www.cross.bg/marina-hrista-muchenitzata-1514767.html

/КРОСС/ Четвърта неделя след Петдесетница на св. Отци от шестте Вселенски събори. Св. вмчца Марина Света Марина се родила в Антиохия Писидийска от благородни родители, но не благоверни, а помрачени от езическото нечестие. Баща й, Едесий, бил идолски жрец. Той дал дъщеря си Марина, останала без майка още след раждането, на кърмачка, живееща в едно село на петнадесет километра от града. Когато момичето пораснало, се оказало, че то било прекрасно по тяло и още по-прекрасно по душа: то се отличавало с благоразумие и с добронравие. Тъй като по това време било повдигнато гонение срещу християните, иереите и клириците, учители на Божието слово, се криели поради страх от мъчителите, едни в пустините и в планинските пещери, други между простолюдието в селата, облечени като просяци, но където можели, поучавали, макар и тайно, на святата вяра и обръщали мнозина от езическата заблуда към Христа. Случило се така, че и Марина, дванадесетгодишно момиче, чула от един Божий човек слово за Иисуса Христа, истинния Бог, как Той се въплътил от Светия Дух в утробата на Пречистата Дева и се родил от Нея, като запазил девството й ненакърнено, как направил много чудеса и пожелал доброволно да пострада, заради спасението на хората; умрял, възкръснал, възнесъл се на небето и приготвил безкраен живот и слава, и вечно Царство за вярващите в Него и обичащите Го

Франция призова всички патриоти да се включат към резервистите

http://www.cross.bg/hilyadi-vsichko-byhlel-1514768.html

/КРОСС/ Френският вътрешен министър Бернар Казньов призова „всички патриотични граждани" да се включат към резервистите, за да се подобри сигурността след атаката в Ница, в която 84 души бяха убити, предава BBC. Бернар Казньов заяви, че Франция ще призове 12 хиляди войници от запаса. В момента във Франция са разположени 120 хиляди полицаи и военни из цялата страна. От общо 12 хил. резервисти в страната, 9 хиляди са военни полицаи, а други 3 хиляди са редовни полицейски служители. „Искам да призова всички френски патриоти, които искат, нека се присъединят към този оперативен резерв", отбеляза министърът. В същото време стана ясно, че терористът от Ница Мохамед Лахуаедж Бухлел е изпратил няколко часа преди атаката своя снимка до семейството си и уверил, че е щастлив. По-рано френски телевизионен канал, позовавайки се на съседи на Бухлел, съобщи, че той се развежда с жена си и е депресиран, тъй като трудно преживява развода, а също имал финансови проблеми. "Той ми изпрати селфи и каза, че е щастлив, че в живота му всичко е наред", казва пред изданието Mirror братът на терориста - Джабир. "По-късно, когато чухме за това, което се случва в Ница, започнахме да му изпращаме съобщения с въпрос дали всичко е наред при него. Писахме му съобщения до два часа сутринта", добавя той. Роднина на Бухлел - Сокри Амими казва пред изданието, че Мохамед от дете имал психически проблеми

САЩ следят внимателно случващото се в Турция

http://www.cross.bg/tyrtziya-prevrat-zayavi-1514769.html

/КРОСС/ Съветниците на американския президент Барак Обама го информират за случващото се в Турция. Обама за пореден път е изказал твърдата си подкрепа за демократично избраното цивилно управление на Турция. Той е изразил съжаление за загубата на човешки живот и е подчертал жизненоважната нужда всички в страната да спазват закона и да избягват действия, които биха довели до по-нататъшно насилие и нестабилност. Държавният департамент предупреди американците за повишена опасност от терористични групи в цяла Турция, и препоръчва да се избягват пътувания до югоизточната част на страната. Междувременно държавният секретар Джон Кери разговаря с турския си колега - външния министър Мевлют Чавушоглу. Двамата са обсъдили ситуацията и турският първи дипломат е дал ясно да се разбере, че правителството контролира държавните институции. Той също така е благодарил за подкрепата на Съединените щати. Кери е от своя страна е уверил, че Америка е готова да окаже съдействие при разследването на опита за преврат, но е добавил, че "публичните инсинуации или твърдения за каквато и да е роля на Съединените щати в проваления преврат са напълно неверни и вредят на двустранните отношения". Държавният секретар в същото време е подчертал значимостта на Турция като съюзник в НАТО и ключов партньор в борбата срещу ДАЕШ. Желанието на САЩ е ситуацията да не попречи на операциите срещу екстремистите

Уроци по планинско ориентиране за деца ще има на Витоша

http://www.dnevnik.bg/zelen/stil_na_jivot/2016/07/17/2796051_uroci_po_planinsko_orientirane_za_deca_shte_ima_na/?ref=rss


Уроци по планинско ориентиране с карта и компас за деца и техните родители започват от следващия уикенд в природен парк Витоша и ще продължат четири поредни съботи.

Началната точка на групите ще бъде в райна на "Златни мостове" - на последната спирка от маршрута на т.нар "Зелена линия – Витоша" и това не е случайно, защото уроците са продължение на проекта за зелена линия в планината.

Групите ще тръгват в 11:00 ч. Определените дати са четирите поредни съботи от...

След атентата в Ница преговорите с ЕС по TTIP потръгнаха

http://svetoven.pogled.info/news/75443/Sled-atentata-v-Nitsa-pregovorite-s-ES-po-TTIP-potragnaha

/Поглед.инфо/ Убийството на невинни хора по време на френския национален празник в Ница блокира за дълго време вниманието и усилията на френските управляващи в трансатлантическа посока. А те, милите „франсета“, бяха най-последователните противници на Трансатлантическото споразумение.

ТИР се обърна на магистрала "Тракия" край Стара Загора

https://www.24chasa.bg/novini/article/5651712

ТИР се обърна на магистрала "Тракия" край Стара ЗагораТИР  се преобърна на АМ „Тракия“, преди отбивката за Стара Загора в посока София, сигнализираха за БиТиВи. Камионът е с българска регистрация. От пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщиха, че движението се осъществява през обходен маршрут: от АМ „Тракия“ – по път II-66 Нова Загора – Стара Загора – АМ „Тракия“.

Хиляди протестираха срещу опита за преврат в Турция, на "Таксим" пеели "Аллах Акбар" (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5651699

Хиляди протестираха срещу опита за преврат в Турция, на "Таксим" пеели "Аллах Акбар" (Снимки)Хиляди хора излязоха на улиците в различни турски и европейски градове, за да протестират срещу опита за преврат в Турция, съобщава в. „Хюриет дейли нюз“. В страната имаше всенародни тържества по случай победата над опита за преврат, навсякъде по улиците излязоха хиляди поддръжници на властта, съобщи БиТиВи.

Цвети Стоянова е в съзнание, но не говори

http://web.barometar.net/85374/

Цвети Стоянова е в пълна изолация от света точно един месец след като опита да се самоубие като скочи от шестия етаж. Свижданията при гимнастичката са сведени до минимум и единствено брат й Найден може да я вижда и то само за по няколко минути. Причината за наложената картина са опасенията на лекарите хубавицата да […]

Нападението в Ница: Франция мобилизира 12 000 резервисти

http://offnews.bg/news/n_1/n_632802.html

Франция мобилизира 12 000 полицейски резервисти, които ще помогнат за увеличаване на сигурността след нападението в Ница, при което бяха убити 84 души. Вътрешният министър Бернар Казньов призова също "всички желаещи френски патриоти" да се запишат като резервисти, за да помогнат за охраняването на границите на страната. Нападението бе извършено в Деня на Бастилията - 14 юли, когато камион, управляван от Мохамед Бухелал, премаза десетки празнуващи възрастни и деца, преди полицията да успее да го застреля. "Ислямска държава" пое отговорност за нападението. Новинарската агенция "Амак", свързана с групировката, написа: "Той извърши нападението в отговор на призивите под прицел да бъдат гражданите на коалицията, която се бори с "Ислямска държава". Петима души бяха арестувани по подозрение, че са свързани с Бухелал, включително бившата му съпруга.

Черно море стартира срещу Пирин на 31 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=326269

Първият мач на Черно море за новия сезон срещу Пирин ще бъде на 31 юли, обявиха от Българския футболен съюз, научи Moreto.net. Срещата започва точно в 21.15 часа на стадиона в Благоевград. На 8 август варненци са домакини на Монтана, а мачът стартира в 20.

Топ 10 - големите предатели в спорта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5649179

Дежа вю - това се случва в руския спорт. Отново се произнасят злокобните думи „Враг Родину“. И то за прекрасната Дария Клишина, която ще участва в атлетиката на олимпиадата в Рио повече за да спечели „Мис игри“, отколкото за медал. Но руски шефове на отговорни постове отново озверяха, а това ни връща към едни предишни години,
Дежа вю - това се случва в руския спорт. Отново се произнасят злокобните думи „Враг Родину“. И то за прекрасната Дария Клишина, която ще участва в атлетиката на олимпиадата в Рио повече за да спечели „Мис игри“, отколкото за медал. Но руски шефове на отговорни постове отново озверяха, а това ни връща към едни предишни години,

Ген. Червенков: Трябва да постегнем армията си, дори само за самочувствие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5651691

"България трябва да постегне армията си, дори и само заради самочувствието". Това обяви пред БНТ дипломатът ген. Чавдар Червенков, който е бивш вътрешен министър и бивш шеф на разузнаването. Той беше поканен в студиото, за да коментира случващото се в Турция два дни след опита за преврат в страната.
"България трябва да постегне армията си, дори и само заради самочувствието". Това обяви пред БНТ дипломатът ген. Чавдар Червенков, който е бивш вътрешен министър и бивш шеф на разузнаването. Той беше поканен в студиото, за да коментира случващото се в Турция два дни след опита за преврат в страната.

Джон Кери: Твърденията за роля на САЩ в проваления преврат, са неверни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5651685

Държавният секретар на САЩ Джон Кери е разговарял с турския външен министър, за да обсъдят ситуацията. Джон Кери отново е заявил, че Америка подкрепя демократично избраното правителство и ще окаже съдействие при разследването.
Кери е заявил още, че "публичните инсинуации и твърдения за каквато и да е роля на САЩ в проваления преврат са напълно
Държавният секретар на САЩ Джон Кери е разговарял с турския външен министър, за да обсъдят ситуацията. Джон Кери отново е заявил, че Америка подкрепя демократично избраното правителство и ще окаже съдействие при разследването. Кери е заявил още, че "публичните инсинуации и твърдения за каквато и да е роля на САЩ в проваления преврат са напълно

Британците против повторен референдум за Brexit

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/75442/Britantsite-protiv-povtoren-referendum-za-Brexit

/Поглед.инфо/ Повечето британци са против провеждането на повторен референдум за излизане на страната от Европейския съюз (Brexit), сочат резултатите от ново социологическо проучване.

5 по Рихтер разлюля Токио

http://offnews.bg/news/n_1/n_632801.html

Земетресение с магнитуд 5 по Рихтер разлюля японската столица Токио. То е станало в 13:24 ч. местно време (7:24 ч българско). Епицентърът е на 44 км северозападно от Токио и е бил усетен силно в столицата, съобщи Ройтерс. Дълбочината му е била 60 км. Няма данни за щети и жертви. Затворената АЕЦ Токай 2 е била проверена и не са били открити повреди.

Хиляди пеят в прослава на Ердоган на площад "Таксим" в Истанбул

http://svetoven.pogled.info/news/75441/Hilyadi-peyat-v-proslava-na-Erdogan-na-ploshtad-Taksim-v-Istanbul

/Поглед.инфо/ Изпълнилите площад „Таксим“ в Истанбул десетки хиляди хора постепенно преминаха от политически лозунги - към песни, посветени лично на президента Реджеб Ердоган.

Писмо от сър Пол Маккартни до Принс беше продадено на търг за 11 хил. паунда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5651674

Ръкописно писмо от легендата от "Бийтълс" сър Пол Макартни до споманилия се наскоро Принс беше продадено на търг за 11 200 паунда. В писмото музикалната икона се обръща с молба за помощ за създаване на Институт за сценични изкуства в Ливърпул.
Посланието, което е без дата, гласи: '' Здравейте! Знам колко досадно е винаги,
Ръкописно писмо от легендата от "Бийтълс" сър Пол Макартни до споманилия се наскоро Принс беше продадено на търг за 11 200 паунда. В писмото музикалната икона се обръща с молба за помощ за създаване на Институт за сценични изкуства в Ливърпул. Посланието, което е без дата, гласи: '' Здравейте! Знам колко досадно е винаги,

Чавушоглу уверил Кери, че зад метежа стоят хората на Гюлен

http://svetoven.pogled.info/news/75440/CHavushoglu-uveril-Keri-che-zad-metezha-stoyat-horata-na-Gyulen

/Поглед.инфо/ Турският външен министър Мевлют Чавушоглу е дал да се разбере на американския си колега Джон Кери, че зад опита за преврат в страната стоят последователите на проповедника Фетхуллах Гюлен, обаче не е бил обсъден въпросът за екстрадирането му от САЩ, съобщава Ройтерс.

Терористът от Ница бил щастлив часове преди атентата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5651666

Терористът от Ница Мохамед Лахуаедж Бухлел, който уби 84 души, е изпратил няколко часа преди атаката своя снимка до семейството си и уверил, че е щастлив, предаде "Mirror".
По-рано френски телевизионен канал, позовавайки се на съседи на Бухлел, съобщи, че той се развежда с жена си и е депресиран, тъй като трудно преживява развода,
Терористът от Ница Мохамед Лахуаедж Бухлел, който уби 84 души, е изпратил няколко часа преди атаката своя снимка до семейството си и уверил, че е щастлив, предаде "Mirror". По-рано френски телевизионен канал, позовавайки се на съседи на Бухлел, съобщи, че той се развежда с жена си и е депресиран, тъй като трудно преживява развода,

Часове преди атаката терористът от Ница писал, че е щастлив

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/75439/CHasove-predi-atakata-teroristat-ot-Nitsa-pisal-che-e-shtastliv

/Поглед.инфо/ Терористът от Ница Мохамед Лахуаедж Бухлел, който уби 84 души, е изпратил няколко часа преди атаката своя снимка до семейството си и уверил, че е щастлив.

Каталунска телевизия фалшифицира снимка на Роналдо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5651660

Каталунската телевизия TV3 подпали война по оста "Барселона" - "Реал Мадрид" в разгара на лятото. Медията беше разобличена, че е пуснала манипулирани кадри на звездата на "белия балет" Кристиано Роналдо. В тях той е показан по-дебел и пухкав, отколкото е в действителност.
Роналдо не пропуска случай да покаже на света изваяното си тяло,
Каталунската телевизия TV3 подпали война по оста "Барселона" - "Реал Мадрид" в разгара на лятото. Медията беше разобличена, че е пуснала манипулирани кадри на звездата на "белия балет" Кристиано Роналдо. В тях той е показан по-дебел и пухкав, отколкото е в действителност. Роналдо не пропуска случай да покаже на света изваяното си тяло,

Двама загинали при катастрофа в Банско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5651663

Двама мъже загинаха при катастрофа край Банско тази нощ, предаде БГНЕС.
Инцидентът е станал към 2:30 часа на пътя Банско - село Баня. Лек автомобил е излязъл от платното в посока село Баня и се е преобърнал в крайпътна нива. Вследствие на катастрофата са загинали двама души - мъж на 36 години и друг, чиято самоличност все още не е установена.
Двама мъже загинаха при катастрофа край Банско тази нощ, предаде БГНЕС. Инцидентът е станал към 2:30 часа на пътя Банско - село Баня. Лек автомобил е излязъл от платното в посока село Баня и се е преобърнал в крайпътна нива. Вследствие на катастрофата са загинали двама души - мъж на 36 години и друг, чиято самоличност все още не е установена.

Ердоган поиска Гюлен от САЩ

http://www.moreto.net/novini.php?n=326270

Президентът на Турция Ердоган призова САЩ да предадат на Турция ислямския опозиционер Фетхуллах Гюлен, който живее в щата Пенсилвания, предадоха агенциите. Това заяви той по време на демонстрация в Истанбул, на коятох се стекоха хиляди негови привърженици.

Спокойствие в Турция след митинги на хиляди, излезли "в подкрепа на демокрацията"

http://offnews.bg/news/n_1/n_632800.html

Спокойна е обстановката в Турция днес след критичния вчерашен ден, последвал нощта на опита за преврат в петък срещу събота, съобщи БНР. Снощи хиляди хора излязоха по улиците, за да "защитят демокрацията" по призива на президента Реджеп Ердоган. Хората вееха турски знамена. В Анкара премиерът Бинали Йълдъръм призова поддръжниците на правителството да останат навън. Митингуващи имаше до към 5 ч. тази сутрин. Полетите на летището в Истанбул бяха възобновени. Напрежението обаче остава. Арестите продължиха. Властите са наредили задържането на 2745 съдии и прокурори, съобщи частната НТВ. Над 3000 военни са арестувани. Сред тях са и командири от Втора и Трета турска армия. По информация на "Репортери без граници" фотограф от проправителствения вестник "Йени шафак" е бил убит при изпълнение на служебните си задължения.

Турция си върна от Гърция хеликоптера, с който избягаха 8 метежници

http://svetoven.pogled.info/news/75438/Turtsiya-si-varna-ot-Gartsiya-helikoptera-s-koito-izbyagaha-8-metezhnitsi

/Поглед.инфо/ Гърция предаде на Турция хеликоптера, с който в събота сутринта, след неуспешния опит за преврат, в Александруполис пристигнаха осем военни, съобщи гръцката телевизия ERT.

Стилиян със силни минути за "Вила"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5651635

Седмица след завръщането си на терена Стилиян Петров получи нов шанс да се докаже за "Астън Вила", след като записа нови 45 минути игра. Това се случи в контролата с шестодивизионния английски клуб "Устър", спечелена с 5:1 на чужд терен.
Българският полузащитник се появи като смяна на полувремето и се представи много силно.
Седмица след завръщането си на терена Стилиян Петров получи нов шанс да се докаже за "Астън Вила", след като записа нови 45 минути игра. Това се случи в контролата с шестодивизионния английски клуб "Устър", спечелена с 5:1 на чужд терен. Българският полузащитник се появи като смяна на полувремето и се представи много силно.

Нападател от "Порто" идва в ЦСКА

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5651631

ЦСКА договори привличането на централен нападател. Утре в София се очаква да пристигне 21-годишният Гонсало Пасиенса. Той идва от европейския гранд Порто и ако премине успешно медицинските тестове, ще подпише тригодишен контракт с клуба.
Пасиенса има четири мача за представителния отбор на "драконите" - един за първенството и 3 за купата,
ЦСКА договори привличането на централен нападател. Утре в София се очаква да пристигне 21-годишният Гонсало Пасиенса. Той идва от европейския гранд Порто и ако премине успешно медицинските тестове, ще подпише тригодишен контракт с клуба. Пасиенса има четири мача за представителния отбор на "драконите" - един за първенството и 3 за купата,

Мей продължава с промените

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5651626

Още министри са отстранени, а други са получили нови позиции при един от случаите на най-драстични промени в състава на правителството, осъществявани от министър-председател, пише вестник The Independent.
Доминик Раб, бивш министър на правосъдието, стана една от последните жертви на промените. Той беше един от поддръжниците за кандидатурата на
Още министри са отстранени, а други са получили нови позиции при един от случаите на най-драстични промени в състава на правителството, осъществявани от министър-председател, пише вестник The Independent. Доминик Раб, бивш министър на правосъдието, стана една от последните жертви на промените. Той беше един от поддръжниците за кандидатурата на

Гранддамата на българската литература - коя е тя

http://www.vesti.bg/granddamata-na-bylgarskata-literatura-koia-e-tia-6056248

Багряна е един от малкото ни творци, при който творчество и личност се припокриват изцяло и не могат да бъдат разглеждани или разбрани поединично

Започват ли репресии в Турция след опита за преврат?

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/zapochvat-li-represii-v-turciia-sled-opita-za-prevrat-220964/

Хиляди военни и магистрати са арестувани, демонстранти протестираха по площадите срещу заговора

Един странен преврат

http://web.barometar.net/85372/

Военните обявиха, че са превзели властта в страната, за да опазят демократичния ред и човешките права. В изявление до турските медии Мирният съвет оповести, че всички външни отношения на Турция ще бъдат запазени и че върховенството на закона ще остане приоритет. Изявлението им беше напълно в духа на турската превратаджийска традиция, така сякаш се опитваше да […]

Академик Пламен Карталов: Вагнер звучи фантастично в Магурата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5650592

Вежди Рашидов е смел ръководител

Не очаквам проблеми с екоактивистите
За Веса Тонова винаги има място в националната балетна трупа

По идея на Карталов са фестивалите на открито “Опера в парка” и “Сцена на вековете” в Царевец, а сега и предстоящият фестивал на “Опера на върховете” на Белоградчишките скали.
Вежди Рашидов е смел ръководител Не очаквам проблеми с екоактивистите За Веса Тонова винаги има място в националната балетна трупа По идея на Карталов са фестивалите на открито “Опера в парка” и “Сцена на вековете” в Царевец, а сега и предстоящият фестивал на “Опера на върховете” на Белоградчишките скали.

Нощта в Истанбул е преминала спокойно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5651623

Нощта след опита за преврат в Турция е преминала без инциденти в Истанбул, заявяват представители на полицията, предава РИА Новости.
„Хората излизаха на мирни демонстрации. По-голямата част бяха настроени позитивно. Благодарение на това успяхме да избегнем нежелани последствия“, коментира полицейски служител.
Нощта след опита за преврат в Турция е преминала без инциденти в Истанбул, заявяват представители на полицията, предава РИА Новости. „Хората излизаха на мирни демонстрации. По-голямата част бяха настроени позитивно. Благодарение на това успяхме да избегнем нежелани последствия“, коментира полицейски служител.

Превратът в Турция се е провалил заради отказа на военните да убиват невинни

http://web.barometar.net/85370/

Трудно е да се повярва, че Реджеп Таийп Ердоган сам е организирал преврата, но определено има ползи от него. Това мнение изрази пред БиТиВи бившият консул на България в Истанбул Александър Велев по повод метежа в Турция. По думите на Велев опитът за смяна на властта в Турция не е успял, защото хората са излезли […]

Обявиха Григор Димитров за най-голямото разочарование на сезона

http://www.moreto.net/novini.php?n=326268

Българинът Григор Димитров е най-голямото разочарование през първата част от тенис сезона. Преценката е на американското специализирано издание Тennis world. То е подбрало десетка от неоправдалите очакванията през първите 6 месеца на 2016 г.

Почитаме Света Марина

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/TsAWKAkO32Y/

Днес православната църква отбелязва паметта на Света Великомъченица Марина. Казват, че Светицата посещава сънищата на хора, които вярват в нея, пророкува или дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия.

Света великомъченица Марина била дъщеря на езически жрец в Антиохия през III век. Възпитана от баща си в идолопоклонство, Господ Бог й дал да узнае истината и я призовал при себе си. Едва 16 годишна, девойката била подложена на ужасни изтезания. Заради своята непокорност и вярата си Марина била осъдена на смърт.

Маринден е празник за всички занаятчии, които работели с огън – хлебари, ковачи, грънчари, железари, калайджии и пр. Жените месели питки с мед. Раздавали ги на близки, съседи и познати за здраве на стопанина.

Празникът на Света Марина -17 юли е официален празник на Созопол.

Честит имен ден всички, които носят имената Марина, Марин, Маринка, Маринела, Мариела, Марчо и техните производни!

Войници от Инджирлик са свързани с опита за преврат

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5651616

Няколко турски военнослужещи, работещи в авиобазата на НАТО Инджирлик, са били свързани с подготовката на държавния преврат, заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от ТАСС.
Той отбеляза, че операцията в авиобазата срещу пучистите е завършена. По думите му Турция ще възобнови в скоро време въздушните удари срещу позиции на
Няколко турски военнослужещи, работещи в авиобазата на НАТО Инджирлик, са били свързани с подготовката на държавния преврат, заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от ТАСС. Той отбеляза, че операцията в авиобазата срещу пучистите е завършена. По думите му Турция ще възобнови в скоро време въздушните удари срещу позиции на

Военен преврат в Армения

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/lXwQmOF5mto/

Група въоръжени лица са превзели сградата на полицията в района Еребуни в арменската столица Ереван. Престъпниците искат от ареста да бъде освободен арменският опозиционер Жирайр Сефилян, който е обвинен в незаконно придобиване и съхраняване на оръжие, съобщи Кросс. Пред сградата са пристигнали войски на националната армия. В скоро време се очаква изявление на шефа на полицията в Ереван, който трябва да направи официално изявление.

По данни на следователите, Сефилян с група въоръжени лица е планирал с помощта на въоръжени групировки да превземе няколко сгради в страната, включително и телевизионната кула в Ереван, за осъществяването на някакви престъпни действия след изострянето на ситуацията в зоната на карабахския конфликт. Но на 20 юни бе задържан.

По последни данни има един загинал и няколко ранени в резултат на превземането на полицейския участък в Ереван. Въоръжените с автомати мъже са нахлули в сградата и са заповядали на всички да не мърдат.

По някои данни, за заложници са взети заместник-началникът на полицията на Ереван Валерий Осипян. Междувременно в социалните мрежи е разпространено изявлението на т. нар. извънсистемна опозиционна организация. В него се казва, че случващото се е началото на военен преврат.

Метежниците настояват за незабавно освобождаване на всички политически затворници.

Преглед на печата - 17 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=326267

След опита за преврат. "Монитор": Няма индикации за бежанска вълна от Турция Няма индикации за бежанска вълна към България след събитията в Турция от снощи. Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата си с турския посланик Н.

Днес ще бъде облачно с превалявания на много места

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5651611

В Източна България вятърът ще се ориентира от северозапад и там температурите ще се понижат. Над по-голямата част от страната облачността ще е значителна и на места ще превали дъжд.
Предимно слънчево ще се задържи времето над източните райони. Максималните температури все още ще са в широк интервал – от 22-23° в западните райони до 32-33° на места
В Източна България вятърът ще се ориентира от северозапад и там температурите ще се понижат. Над по-голямата част от страната облачността ще е значителна и на места ще превали дъжд. Предимно слънчево ще се задържи времето над източните райони. Максималните температури все още ще са в широк интервал – от 22-23° в западните райони до 32-33° на места

Радарите за превишена скорост днес - 17 юли, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=326236

Служители на пътната полиция ще следят днес - 17 юли, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 08:10ч.-08:50ч. гр.Варна Южен пътен възел /вход/ 10:30ч.-12:30ч. бул. "В.

Исак Паси - син на Соломон Паси, стана член на БСП

http://bulgarski.pogled.info/news/75436/Isak-Pasi-sin-na-Solomon-Pasi-stana-chlen-na-BSP

/Поглед.инфо/ Това е партията, която може да промени България към по-добро, смята внукът на проф. Исак Паси Другарите се зарадваха, че продължавам това, което дядо ми е правил. Предпочитам да казват "внукът на проф. Исак Паси влезе в БСП", а не "синът на Соломон Паси".

Зодиите: Плувате ли като ютия?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5648894

Овен
В басейна
ги мразят
Във всеки басейн има по един нахалник, към когото останалите гледат възмутено. Той се затичва и скача като “бомбичка” в басейна, обливайки излезлите на сушина. Цепи напряко през коридорите като параход по Мисисипи - пляска, пръска и безогледно размахва ръце. Не го засяга, че ще ви зашлеви по главата,
Овен В басейна ги мразят Във всеки басейн има по един нахалник, към когото останалите гледат възмутено. Той се затичва и скача като “бомбичка” в басейна, обливайки излезлите на сушина. Цепи напряко през коридорите като параход по Мисисипи - пляска, пръска и безогледно размахва ръце. Не го засяга, че ще ви зашлеви по главата,

Най-важното от Варна във вчерашния - 16 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=326240

Варненски деца блокирани в олимпийско градче в Турция Група деца, сред които и варненчета, заедно с преподавателите им, са блокирани в Турция. В ефира на „Тази събота” Снежана Аначкова, която води едната група състезатели, заяви, че се намират в олимпийско градче, но не знаят как ще се приберат.

Изроди има навсякъде!

http://svetoven.pogled.info/news/75435/Izrodi-ima-navsyakade

/Поглед.инфо/ Понеже на няколко места видях отвратителни изрази по адрес на Турция и турците, нека вкарам малко ред в днишните наситени с емоции словесни битки.

Пътна обстановка в страната - 17 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=326263

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Стара Загора: от км 162+500 до км 163+000 посока София – косене на тревни площи .Движението на МПС се осъществява в активна и аварийна лента за движение. Срок до 17.07.2016 г. АМ „Хемус“: област София: поради ремонт на дясното платно /посока Варна/ се въвежда ВОБД на виадукт “Елешница“ /от км 14+822 до км 15+472/, като се затваря дясното платно /посока Варна/ и движението се прехвърли двупосочно в лявото платно /посока София/.

Ами ако превратът беше успял!?

http://svetoven.pogled.info/news/75434/Ami-ako-prevratat-beshe-uspyal

/Поглед.инфо/ Само за една нощ Ердоган от диктатор, султан и прочие – стана голям демократ, борец за парламентарна република и евроценности.

„Тъмната кула” на Стивън Кинг изгрява

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5651185

Идрис Елба и Матю Макконъхи в суперпродукцията
Първият поглед към стрелеца Роланд Дисчейн и Човека в черно Уолтър Падик (aкa Рандал Флаг) от “Тъмната кула” по Стивън Кинг, изпълнявани в екранизацията от Идрис Елба и Матю Макконъхи, вече гъделичкат фенското очакване, съобщава operationkino.net. Дебютните снимки идват благодарение на специалното
Идрис Елба и Матю Макконъхи в суперпродукцията Първият поглед към стрелеца Роланд Дисчейн и Човека в черно Уолтър Падик (aкa Рандал Флаг) от “Тъмната кула” по Стивън Кинг, изпълнявани в екранизацията от Идрис Елба и Матю Макконъхи, вече гъделичкат фенското очакване, съобщава operationkino.net. Дебютните снимки идват благодарение на специалното

Чавдар Найденов за преврата в Турция, за Наполеон и поведението на САЩ

http://svetoven.pogled.info/news/75433/CHavdar-Naidenov-za-prevrata-v-Turtsiya-za-Napoleon-i-povedenieto-na-SASHT

/Поглед.инфо/ Може да греша, но работата с изявленията на САЩ снощи приличаше на еволюцията на френските заглавия, след като Наполеон бяга от остров Елба и настъпва към Париж.

За дежурните анал лизатори-грантаджии на Сорос и "Америка за България"

http://bulgarski.pogled.info/news/75432/Za-dezhurnite-anal-lizatori-grantadzhii-na-Soros-i-Amerika-za-Balgariya

/Поглед.инфо/ БНТ 1 пусна дежурните анал лизатори-грантаджии на Сорос и "Америка за България"- Ив. Кръстев, О. Минчев и Д. Смилов , за да коментират трагедията в Ница 14/15 юли

Св. Марина пази от огън и змии, имениците се къпят в топла вода

http://offnews.bg/news/n_1/n_632799.html

Християните почитат днес паметта на Света Марина. Празнуват съименичките на светицата, Марин и Маринела.  Името е от латински произход и означава "морска".  Света Марина е родена в Антиохия и е дъщеря на жрец идолопоклонник. Тя загинала като мъченица за вярата едва на 16 години.  Според народните вярвания Марина е символ на небесния огън, покровителка на жътвата и нивите. Тя е покровителка на здравето, пазителка от змии и закрилница на Южното ни Черноморие. Често Св. Марина е изобразявана като победителка на дявола, която убива дракона-изкусител. Почитането й съвпада с третия ден на горещниците. На 17 юли се пали новият жив огън. Той се прескача за здраве,  а хората си взимат от него, за да запалят огнището. Вярва се, че през тези дни, който се изкъпе в бликнала топла вода, няма да боледува през цялата година.  

Мачовете и спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5648662

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

България след опита за преврат в Турция

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/-v05Ao0x9yI/

След като в петък срещу събота вечерта в Турция бе извършен опит за държавен преврат, при който загинаха 265 души, а хиляди бяха ранени, незабавно в страната последваха реакции от страна на българските власти. Веднага след излизането на първата информация за случващото се в югоизточната ни съседка, министър-председателят Бойко Борисов проведе разговори с председателя на ДАНС, държавната служба за разузнаване, с министъра на външните работи и с министъра на вътрешните работи, и с всички ръководители на специализирани служби, информира Агенция Фокус. Премиерът е наредил на всички служби да следят ситуацията и своевременно да докладват. След срещата премиерът даде брифинг, на който обяви, че единственият ред за сваляне от власт на дадено правителство трябва да бъдат демократичните избори. По думите му страната следи с тревога случващото се в Турция и увери, че България ще положи усилия да се погрижи за всеки български гражданин, който се намира на територията на югоизточната ни съседка. По-късно през деня премиерът проведе среща с турския посланик Н. Пр. Сюлейман Гьокче в Министерски съвет. След нея Борисов съобщи, че министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната генерал Константин Попов и главният секретар на МВР Георги Костов са изпратени на граничните пунктове при българо-турската граница, за да проверят обстановката там. В същото време от думите му стана ясно и, че около 230 войници допълнително ще подсилят “Гранична полиция” в региона. Премиерът увери, че е в непрекъснат контакт с турското правителство и посланика и подчерта, че има уверението на всички, че Българо-турската граница няма да бъде поставена под натиск. Борисов успокои, че към момента няма никакви индикации за засилване на бежанската вълна към нашата страна, както и, че няма данни за пострадали български граждани при неуспешния военен преврат в Турция. По думите му обаче все още конфликтът не е напълно локализиран от това, което има като информация и затова препоръчва на всички да отложат каквито и да е пътувания към южната ни съседка, за да не бъдат поставени в екстремна ситуация. Българският премиер призова за политическо решение на ситуацията и изрази надежда, че турските власти няма да позволят ескалиране на напрежението или пък да се влезе в една спирала на реваншизъм, която да доведе до още смърт още проблеми. От Министерството на външните работи също призоваха българските граждани да се въздържат от пътуване в Турция. От там информираха, че са налице симптоми за овладяване на ситуацията от законно избраното правителство на Република Турция, но рисковата обстановка в страната, включително в района на столицата Анкара, все още не е преодоляна напълно. На гражданите, които се намират на лятна ваканция в Турция, от МВнР препоръчват да удължат по възможност престоя си до пълното нормализиране на обстановката. Всички дипломатически и консулски мисии на Република България в Турция работят денонощно, като във всяка една от тях е създаден кризисен щаб, който докладва постоянно на Кризисния щаб в МВнР. Създаден е регистър на българските граждани, потърсили съдействие на дежурните телефони в нашите мисии, както и регистрираните на сайта „Пътувам за“ с оглед тяхното локализиране и своевременното им информиране за развитието на ситуацията. Във всички мисии е създадена организация за приемане на всички телефонни обаждания на българските граждани и тяхното систематизиране. С оглед оказване на максимално съдействие на българските граждани, пребиваващи в Истанбул, Генералното ни консулство в Истанбул предприе мерки за евакуация на над 50 български граждани от засегнатите райони в града, включително летище „Ататюрк“ и транспортирането им до Генералното консулство. Осъществен е постоянен контакт с група деца-спортисти, пребиваващи в град Трабзон с преподавател Снежана Аначкова и ръководител Юлия Боянова. Местните власти оказват пълно съдействие на българската група. Групата е в контакт с Посолството в Анкара.ГК Одрин поддържа постоянен контакт с граничните и митническите власти на Турция, следи обстановката на гранично-пропускателните пунктове и своевременно информира за настъпващите промени. Осигурено е физическо присъствие на служители на ГК Одрин на най-големия ГКПП „Кап. Андреево”- „Капъкуле”.При евентуално възникване на ситуация, застрашаваща здравето и живота на българските граждани, чакащи пред ГКПП на територията на Турция, е осигурено съдействието на турските гранични власти на ГКПП „Капъкуле” за незабавното транспортиране до болнични заведения в Одрин.ГК Одрин информира българските граждани и транспортни фирми за динамиката в транспортната ситуация в района на границата, свързана с възможностите за използване на пътната инфраструктура, публичния транспорт, фериботни връзки и др.Към настоящия момент българските дипломатически и консулски представителства в Република Турция не разполагат с информация за пострадали български граждани.От прессекратирата на държавния глава разпространиха съобщение, в което се посочва, че президенска институция следи внимателно ситуацията в нашата съседка, осъжда всички форми на насилие и подкрепя демократично избраните институции в Република Турция. Президентът Росен Плевнелиев призовава още да се запази спокойствие, а българските граждани в Република Турция да се обръщат при необходимост към дипломатическите ни представителства в страната. Във връзка със създалата се сложна вътрешнополитическа обстановка в съседна Република Турция в Министерството на отбраната се проведе съвещание под ръководството на министъра на отбраната Николай Ненчев. Участие взеха началникът на отбраната генерал Константин Попов,командирът на Сухопътни войски генерал-майор Андрей Боцев, директорът на Служба “Военна информация” бригаден генерал Светослав Даскалов, директорът на Служба “Военна полиция” бригаден генерал Борислав Сертов и други офицери от висшия команден състав. През нощта и трите пункта на Българо-турската граница бяха затворени, но по-късно движението през тях постепенно бе възстановено. Междувременно от Летище „София”съобщиха, че са отменени абсолютно всички полети за днес от и до Истанбул.

Войници, участвали в опита за преврат, са задържани и съблечени голи (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_632798.html

Близо 200 войници, участвали в опита за преврат срещу турския президент Реджеп Ердоган, са били арестувани от полицията в ранните часове на 16 юли, след което съблечени полуголи. Полицейските сили действат по същия начин, както при задържането и на членовете на ПКК. Турският SonDakika  отбелязва, че това е обичайна практика, за да се провери дали арестуваните имат в себе си бомби или оръжие.

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5621750

Ахмед Ахмедов, депутат от ДПС в 43 НС, 42 г.
Георги Борисов, поет и преводач, издател и главен редактор на списание “Факел”, главен драматург на Народния театър, 66 г.
Евгений Чачев, депутат от ДСБ в 40-ото НС, бивш министър на регионалното развитие и благоустройството, 72 г.
Майор Иван Милов, председател на Българска офицерска легия “Раковски",
Ахмед Ахмедов, депутат от ДПС в 43 НС, 42 г. Георги Борисов, поет и преводач, издател и главен редактор на списание “Факел”, главен драматург на Народния театър, 66 г. Евгений Чачев, депутат от ДСБ в 40-ото НС, бивш министър на регионалното развитие и благоустройството, 72 г. Майор Иван Милов, председател на Българска офицерска легия “Раковски",

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване