07/17/16 16:32
(http://www.klassa.bg/)

Турция: сега накъде?

 Светът не бива безучастно да гледа как нестабилна Турция затъва в хаос. Неуспешният опит за преврат ясно показва колко лабилна е тази страна, пише в коментара си ръководителката на турската редакция на ДВ Седа Сердар.

Цялата страна не мигна нито за миг през нощта на преврата. Хората се опитваха да проумеят какво се разиграва пред очите им. В ранните часове на 16 юли турското правителство обяви, че опитът за военен преврат е осуетен. Политическото бъдеще на страната обаче си остава неясно.

В миналото Турция е преживяла няколко преврата. Например през 1980-те години, когато след кървави сблъсъци между десни и леви активисти, военните взеха властта. Само че зад всички досегашни преврати стоеше цялата армия. А в сегашния метеж участваха само една малка група военни. Все още не е ясно кой точно е организирал този опит. Според правителството, главният виновник е Фетхуллах Гюлен - заклетият политически съперник на президента Ердоган и водач на движението "Гюлен", който живее в САЩ от 1999. Но дали е така? Впрочем, в Турция вече са арестувани близо 2800 военнослужещи.

 

Тревожен е фактът, че само за една нощ страната се превърна в бойно поле - срещу парламента летяха бомби, в небето над Анкара кръжаха бойни самолети и хеликоптери. Светът не бива безучастно да гледа как нестабилна Турция, която участва в борбата срещу тероризма и срещу т. нар. "Ислямска държава", затъва в хаос. Турция има нужда от стабилност - повече откогато и да било. Неуспешният опит за преврат ясно показва колко лабилна е тази страна.

През последните години Турция стана мишена на терористични атаки, които я изправиха на ръба на гражданска война. Гражданската война обаче е друго измерение на заплахата, която страната трябва сериозно да осъзнае.

През август Върховният военен съд в Турция вероятно ще реши дали членовете на движението "Гюлен" трябва да бъдат отстранени от армията. Все още обаче е твърде рано да се каже дали опитът за преврат има някаква връзка с предстоящото съдебно решение.

 

Седа Сердар ръководи турската редакция на ДВ

Седа Сердар

 

Какво следва сега?

В този сценарий на ужаса едно обаче е сигурно: следващите стъпки са от изключително значение за Турция. Дали този неуспешен опит за преврат ще бъде използван за политически маневри? Досега управляващата Партия на справедливостта и развитието е успявала да укрепва позициите си след всеки терористичен удар. Този път обаче международната общност следи развитието много по-внимателно.

Всички правителствени лидери подкрепиха президента Ердоган. Направиха го, за да укрепят правовата държава. Когато целият този кошмар отмине, укрепването на демокрацията в Турция трябва да бъде поставено на първо място в дневния ред.

***

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване