07/18/16 09:10
(http://www.klassa.bg/)

Остров Света Анастасия - Бургас

 Остров Света Анастасия е още едно от многото загадъчни кътчета от нашата страна, което трябва да посетите. Островът е подходящо място за хора, които проявяват любопитство към родната ни история, интересуват се от билки и лечебни растения и, не на последно място, това е дестинация за тези, които обичат приключенията, интересните истории и романтичната гледка към синята морска шир.

Островът се намира в Бургаския залив, в Черно море, и се отличава с това, че е единственият остров в страната, който е превърнат в туристическа атракция. Изграден е от вулканични скали и притежава уникална красота, съчетаваща скали, интересна растителност и архитектура. Още нещо забележително за този туристически обект е, че това е най-големият остров на наша територия. Простира се на 9 дка и е с височина 12 метра.

Историята на Света Анастасия е повече от интересна. В близкото минало островът е носил името Болшевик. Преди години е бил манастир, а в по-ново време - затвор за политически затворници. Единственият начин да се избяга от това място е бил като се преодолеят бетонните зидове и се плува до брега. В подобна авантюра със сигурност са се впускали не един и двама затворници.

В настоящия момент островът е реставриран и предлага чудесни възможности за туризъм. Разполага с ресторант, предлагащ вкусна морска храна, Лекарна, в която можете да пиете чай от дъхави билки, които виреят на това място, и не по-малко интересен музей.

Църквата, която се намира на острова, се нарича „Света Анастасия" и датира от 14 в. Тя е напълно реставрирана и днес може да бъде посетена от туристи и гости на града.

В тихо време до острова пътува корабче, което води туристите до екзотичното кътче, разкриващо най-красивата гледка към Бургаския залив. Корабчето тръгва от Морска гара, а пътят е около 30 минути. Таксите за възрастни са символични. Предлагат се намаления за ученици и студенти.

Скалните образувания на това място внушават страхопочитание към природата. Това са уникалните скали Дракона, Вкаменения кораб и Портата. Пред дивната гледка и живописната панорама тук ни става ясно защо всичко свързано с това място е обгърнато от загадки и особено очарование. Съвсем в реда на нещата, с острова се свързват истории за пирати и съкровища, легенди и загадъчни приказки, които слушаме в захлас и в които ни се иска да вярваме.

Днес преобразяването на острова е изключително голямо. По инициатива на Бургаската община тук работи хотел, заведение, църква, музей и през лятото се организират концерти, литературни четения и други културни събития. Остров Света Анастасия е чудесно място за хората на изкуството и особено за тези, които търсят вдъхновението в нетипична обстановка, едновременно близо и далече от големия Черноморски град. На острова може да се види функциониращ фар, който отдавна се е превърнал в един от символите на град Бургас.

Съчетанието на вкусна храна, чиста природа и неспирния шепот на вълните не може да остави безразлични посетителите на това място. От подобна екскурзия можете да научите много не само за историята на острова, но и за интересните растителни видове, които се развиват тук. Смокинови дръвчета, билки и други растителни видове дават възможност за обогатяване на знанията на туристите, които се интересуват от природата.

От 2001 г. островът е обявен за природен резерват, а при археологически проучвания и разкопки тук са открити предмети и артефакти от 5-6 век. Най-ранните писмени данни за мястото са от 1575 г. Обектът се споменава в грамота на вселенския патриарх Йеремия II, публикувана от гръцки историк. Документът се отнася до укрепването на манастира и в него се споменава за анхиалеца Михаил Кантакузин, който е бил роден в Анхиало, днешно Поморие.

През вековете манастирът е ставал жертва на пожари и пиратски набези. Благодарение на дарители от бургаския край всеки път е бил възстановяван.

За късмет на туристите днес островът дава чудесни възможности за кратка романтична разходка по море и посещение на ново и различно място.

Теренът е използван за снимане на няколко филма: „На малкия остров" от режисьора Рангел Вълчанов и „Островът" по режисура на Камен Колев и с участието на Летисия Каста.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване