07/28/16 06:25
(http://www.klassa.bg/)

Магистратите ще декларират членство в НПО и тайни общества

 

Цонев: Една съсловна организация беше създадена от олигарх, за да му защитава интересите

Магистратите ще трябва да декларират дали са част от неправителствени съсловни организации като Съюза на съдиите в България например. А също така и на тайни общества.

Това приеха депутатите, след като окончателно одобриха втория пакет с промени в Закона за съдебната власт. С гласувания днес текст те задължиха съдиите, прокурорите и следователите да обявяват, ако са част от граждански организации и сдружения, както и юридически лица с нестопанска цел.

Изненадващо към задължението беше допълнено и деклариране на членството в масонски ложи и други тайни общества, които бяха записани в закона като „тайни или неформални организации и общества“. Текстът, който фигурираше в законопроекта на МС, бе отхвърлен преди дни на заседание на правната комисия. Вчера в зала първоначално също не бе приет.

По-късно обаче след ново гласуване по подобно предложение на шефа на правна комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ депутатите, почти единодушно със 140 гласа „за” го одобриха. До това се стигна, след като се разрази шумен дебат в пленарната зала, в който се оказа, че в крайна сметка почти всички групи подкрепят поправката. „Важна е и прозрачността по отношение на тайните и съсловни организации. И когато г-н Радан Кънев казва, че е много важно кой какво влияние има, да страшно важно е всички влияния да се осветят“, подчерта депутатът от ДПС Йордан Цонев, който обясни също, че реално изменението, задължаващо магистратите да декларират принадлежността си към неправителствени организации се

 

отнася главно за Съюза на съдиите в България.

 

„Една съсловна магистратска организация беше създадена от един олигарх в защита на неговите собствени интереси“, заяви той и подчерта: „Става въпрос за участие в съсловни организации. Става въпрос за Съюза на съдиите в България, който се утрепва да лъже, че представлява всички магистрати. Против сме това съсловни организации да лъжат в обществото и посланиците, че представляват цялото съсловие и някой да членува пък да не си казва. Ще декларират членството в съсловни организации, защото това е правилно! За магистратите и за нас политиците трябва всичко да е прозрачно, за да няма претенции, измами, лъжи и зависимости“. Макар депутатът да не назова олигарха, стана ясно, че визира енергийният бос Иво Прокопиев и кръга „Капитал“. В поредица свои разследвания Агенция „Монитор“ показа как ССБ реално обслужва интересите именно на този кръг и твърди, че представлява цялата гилдия макар в нея да членуват една шепа съдии.

Правосъдният министър Екатерина Захариева пък посочи, че ако се докаже, че организацията, в която членува съответният магистрат, може да доведе до дейности, които накърняват независимостта му, то

 

това е основание за неговото отстраняване. Тя допълни, че може да се помисли изискването да се въведе и за министри, зам.-министри и депутати.

С приетите вчера поправки се разписва също, че сигналите срещу магистрати за това, че те имат непочтено поведение, което уронва престижа на а съдебната власт или за това, че той накърняват независимостта, ще се разглеждат, само ако техният подател е вписал и своето ЕГН. Подателите на сигналите ще трябва задължително да посочат и името, адреса, телефона и имейлла си. Освен това бе решено, че хората, които сигнализират за нередности в системата, ще носят отговорност, ако подадената от тях информация се окаже невярна. От своя страна магистратите пък ще са задължени дори да декларират дори имотите и колите на половинките си, ако те са на стойност над 10 000 лв.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване