Бебе панда, заченато по естествен път, се роди във Виена (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5698047

Бебе от вида голяма панда, заченато по естествен път, се роди в зоопарка „Шьонбрун” във Виена, съобщи Ройтерс, цитирана от БиТиВи. Събитието е рядкост, тъй като пандите, особено тези, които живеят в плен, много трудно се настройват за чифтосване. Това е и причината в много центрове по света да прибягват до изкуствено оплождане.

Наши на 1/2-финал в гребането на Олимпиадата

https://www.24chasa.bg/sport/article/5698060

Наши на 1/2-финал в гребането на ОлимпиадатаГеорги Божилов и Кристиян Василев се класираха на полуфиналите на двойка скул на олимпийския турнир по гребане. Те завършиха втори в репешажите на дисциплината, след като преодоляха дистанцията от 2000 метра за 6:20,56 мин. Победители в серията са британците Джонатан Уолтън и Джон Колинс с постижение от 6:19,60 минути.

Ризов: Когато се готвим по този начин в България, няма как да стане

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/08/2808302_rizov_kogato_se_gotvim_po_tozi_nachin_v_bulgariia/?ref=rss


Състезателят в спортната стрелба Антон Ризов изрази недоволството си от проведената подготовка преди олимпийските игри. С нея той оправда слабия си резултат в квалификациите на 10 м въздушна пушка, където остана 42-и.

"Когато се готвим по този начин в България - всеки сам за себе си, няма как да стане. Сам как да се подготви човек? Абсурд. За тази подготовка - толкова", каза Ризов.

Последната му серия беше най-добра, но това се оказа недостатъчно, за да успее. "С една...

Чамов бие турчин в дебюта

https://www.24chasa.bg/sport/article/5698044

Чамов бие турчин в дебютаСимеон Чамов постигна впечатляваща победа в дебютния си мач на олимпийски игри. Боксьорът ни в категория до 69 килограма спечели с 3:0 съдийски гласа (30:27, 30:27, 29:28)  срещу турчина Онур Сипал. На 1/8-финалите Чамов ще срещне представителя на Тайланд - Артее. Мачът е на 11 август. Сипал започна много агресивно срещу Чамов и доминираше до

Кой печели двойна покана за Summer Chaos Festival в Бургас

http://offnews.bg/news/n_1/n_633944.html

OFFNews и организаторите на Summer Chaos Festival в Бургас стартираха съвместната си игра, с която читателите ни имаха възможност да спечелят двойна покана за лятното рок събитие. Желаещите да спечелят двойната покана трябваше да отговорят правилно на въпроса "Какво е първото име на уелската група Bullet For My Valentine?".  Верният отговор е "12 Pints of my Girlfriend's Blood". Сред далите този отговор избрахме на случаен принцип и победителя.  Билетите отиват при потребител с име Мирослава Илиева. Ние ще се свържем с нея по електронната поща, която е оставила, за да обясним как да си получи поканите. Честито!

Иракчанинът, който стреля в Люлин, остава в ареста

http://www.cross.bg/rashid-ybiiistvo-godini-1517000.html

/КРОСС/ Софийски градски съд наложи най-тежка мярка задържане под стража на иракчанина, който стреля в Люлин, предаде Новини.бг. Софийска градска прокуратура поиска Рашид да остане в ареста, тъй като са му повдигнати две най-тежки обвинения - опит за убийство и незаконно притежаване на оръжие. И двете престъпления са тежки и умишлени и предполагат наказание лишаване от свобода над 10 години. Защитата на стрелеца не оспорва представените доказателства но обясни, че Рашид няма да се укрие и че страда от сърдечно заболяване и е лежал в болница преди месец. Самият Рашид през сълзи поиска да му бъде наложена по лека мярка - домашен арест, но не можа да обясни къде точно ще я изтърпи след като има разминаване в адреса от картата му и този, на който в момента живее. Съдът постанови че има обосновано предположение за авторство на престъплението и че именно Рашид го е извършил..Показанията на свидетелите доказват, че той е притежавал незаконно оръжие. Съдът сметна, че лицето има реална опасност да се укрие и да извърши друго престъпление тъй като преди близо 6 години е бил административно осъждан с глоба за отправяне на закана за убийство.

Утре времето ще е слънчево

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5698034

Утре времето ще е слънчевоУтре преди обяд ще преобладава слънчево време. В часовете след обяд ще има временни увеличения на облачността над западните и крайните югоизточни райони от страната. На места, главно в планинските райони, краткотрайно ще превали, възможно е и да прегърми. Вятърът в източните райони ще е умерен, временно и силен от север-североизток.

Новият шеф на БНР Александър Велев си взе луксозен автомобил на лизинг

https://bivol.bg/bnr-velev-passat.html

Фолксваген Пасат в луксозно изпълнение на лизинг си е поръчал в края на юли новият изпълнителен директор на БНР Александър Велев. Колата Vw Passat Highline 2.0TDI SCR BMT 4MOTION струва 34 655 евро. Месечната вноска е близо 1500 лв. с таксите за обслужване. Велев започна ударно мандата си като отстрани от ефир в предизборния период […]

БЕХ вече е погасил заема от € 550 млн.

http://www.moreto.net/novini.php?n=328062

В края на месец юли тази година БЕХ ЕАД пласира успешно емисия еврооблигации на стойност 550 милиона евро на Ирландската фондова борса. С набраните средства енергийният холдинг погаси на 2 август мостовото финансиране в размер на 535 млн.

Шестима български трафиканти на мигранти получиха 30 дни арест в Пирот

http://www.cross.bg/migranti-pirot-migrantite-1516999.html

/КРОСС/ Шестима български трафиканти на мигранти получиха 30 дни арест в Пирот, в съседна Сърбия, предаде БГНЕС. Българите са се опитали да прехвърлят от наша на сръбска земя общо 63-ма нелегални мигранти. Огромната част от тях са били от Афганистан, а само няколко души са били от Пакистан, уточнява репортерът на БГНЕС. Пред съда в Пирот бяха изправени и двама сръбски граждани от Белград, които са участвали в трафика на мигрантите. Всички задържани ще останат в ареста до пълното излежаване на присъдата, която ще получат от съда. Мигрантите са разпитани от следователите в Пирот и в момента се намират в приемните центрове. Всички те са предупредени, че са "извършили тежко нарушение - незаконно преминаване на границата". В групата има и непълнолетни деца. Те са потеглили от Афганистан и са останали в Турция и България по около два месеца. Според следователите те са "имали връзка и с Унгария" за продължаване на пътя към Западна Европа. Почти всички мигранти признават, че са имали хора, които са ги съпровождали от Турция в България, а след това от България до Сърбия. Трафикантите водят мигрантите до границата, показват им мястото където да прекосят границата и след това на сръбска земя ги очаква автомобил, който ги превозва по-нататък по пътя. Всички те знаят, че е много трудно да се влезе на унгарска земя, но признават, че там имат хора, чийто телефони притежават и които ще им окажат съдействие

Боксьорът Симеон Чамов стартира с убедителна победа

http://offnews.bg/news/n_1/n_633943.html

Българският боксьор Симеон Чамов се класира за осминафиналите в категория до 69 килограма на игрите в Рио де Жанейро. 25-годишният Чамов победи категорично Онур Шипал от Турция с 3:0 съдийски гласа в първия кръг от турнира. Българинът беше по-активен и през трите рунда в дебютния си мач и успя да пласира серия от тежки удари в главата на съперника. Малко преди края на двубоя се наложи медиците да затварят аркада на лявата вежда на Шипал. Двамата боксьори са се срещали често като спаринг-партньори, но от това пои-добре се възползва роденият в Ямбол състезател на БК ЦСКА. Съперник на Чамов на осминафиналите в четвъртък ще е 30-годишният Сайлом Ардее от Талланд.

Изненадващ кандидат се включи в президентската битка в САЩ

https://www.actualno.com/america/iznenadvasht-kandidat-se-vkluchi-v-prezidentskata-bitka-v-sasht-news_555461.html

Републиканецът Евън Макмълин обяви, че ще издигне кандидатурата си на президентските избори в САЩ през ноември, за да попречи на официалния кандидат Доналд Тръмп, който не е приеман еднозначно от част от републиканците. „По-добре късно, отколкото никога”, обяви 40-годишният кандидат, непознат за широката публика и без особен политически опит, предаде AFP. „През последните години американците загубиха вяра в кандидатите на двете най-големи партии, затова е време на аренат

Джейми Оливър стана баща за пети път

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/08/08/2808289_djeimi_olivur_stana_bashta_za_peti_put/?ref=rss


Снимка, публикувана от Jamie Oliver (@jamieoliver) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

Популярният майстор готвач Джейми Оливър се похвали в социалните мрежи днес, че е станал баща за пети път.

Той публикува снимка на новородения си син, като уточни, че бебето тежи 8 либри (3.63 кг). "Това се равнява на 16 пакетчета масло (15 пакетчета от 250 г. по българския стандарт - бел.ред.)", уточни готвачът в типичния си шеговит стил.

По думите на...

Пловдив се размина с бурята, засега

https://www.24chasa.bg/region/article/5698031

Пловдив се размина с бурята, засегаПрогнозите за буря и порой засега не се сбъднаха в Пловдив. В града се чуват само гърмежи, небето е свъсено и вали, но умерено. Още в късния след обяд небето се заоблачи и леко разхлади. Започна лек дъждец, който постепенно се засили, но нищо повече. По шосетата се стича вода. Постепенно обаче валежите намаляха.

Анти-Тръмп републиканци ще предложат независим кандидат за президент на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/5698013

Анти-Тръмп републиканци ще предложат независим кандидат за президент на САЩКлючови играчи в анти-Тръмп движението в Републиканската партия се готвят да стартират независима президентска кампания за Ейвън Макмулин – ветеран от ЦРУ и главен директор по политическите въпроси в Конференцията на републиканците в Камарата на представителите, съобщават пред BuzzFeed News информирани източници.

Плевнелиев подписа указа на шефката на кабинета си за посланик в Швейцария

https://www.24chasa.bg/novini/article/5698029

Плевнелиев подписа указа на шефката
на кабинета си за посланик в ШвейцарияПрезидентът Росен Плевнелиев подписа указа, с който изпраща шефката на кабинета си Деяна Костадинова за посланик в Швейцария. За предстоящото назначение, както и имената на още няколко нови посланици "24 часа" писа още преди време. С публикуването им в последния брой на Държавен вестник обаче назначенията влизат в сила.

Канят варненци за поредна година на бяло сладко

http://www.moreto.net/novini.php?n=328054

Музейната инициатива „На бяло сладко и спомени за Варна” се провежда ежегодно от 1992 г. и е посветена на Деня на Варна - 15 август, научи Moreto.net. И за тазгодишния празник на града е подготвена интересна програма за млади и по-възрастни приятели на Музея.

Видео: Другите новини

http://www.dnevnik.bg/video/2016/08/08/2808290_video_drugite_novini/?ref=rss


Уеб новините на БНТ вече са с нова концепция и име. Рубриката "Другите новини" замени "Новините в 100 секунди".

Акцентите от вечерната емисия:

- Един месец е оптималното време за почивка.

- Зелени библиотеки примамват в софийските паркове.

- Героите на Pokemon Go вдигнаха продажбите на външни батерии за телефони.

- Магическо светлинно шоу откри фестивала в Единбург.

- Новите истории на Бриджит Джоунс излизат в книга и филм....

АЕЖ настоява за проверка на държавните пари за Блиц, Пик и Стандарт

http://www.mediapool.bg/aezh-nastoyava-za-proverka-na-darzhavnite-pari-za-blits-pik-i-standart-news252673.html

Да се разследват потенциалните конфликти на интереси около сключването на договори с фирми и медии за комуникиране на предстоящото българско председателство на съвета на ЕС, настоява Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ). В своя позиция организацията изразява недоумението си от решението за изпълнител да бъдат избрани четири медии –"Стандарт“, агенция "Стандарт нюз“, агенция "Блиц“ и агенция "Пик”. В отвореното писмо е записано, че АЕЖ намира за изключително притеснителни изнесените в медиите данни, показващи, че обществени пари са получили лица, свързани с министъра на културата Вежди Рашидов и с вицепремиера Меглена Кунева. Фактът, че средствата се разпределят от тези две ресорни администрации подсказвал, че е възможно да става дума за тежък конфликт на интереси и сериозна корупционна практика. От асоциацията припомнят, че в програмата на правителството за 2014-2018 е записано като цел създаването на "публична и законодателна среда, която да гарантира медийната независимост и плурализъм, прозрачността и публичността на контрола и собствеността на медиите”. "Многократно и на различни национални и международни форуми за състоянието на медийната среда в България е отбелязвана необходимостта да се обсъди въвеждане на изискване, да нямат достъп до публични средства медиите, които не са декларирали, че спазват нормите на етичния кодекс, както и такива, които не са осигурили на сайта си лесен, директен и постоянен достъп на потребителите до актуални данни за действителния собственик“, пишат още от Асоциацията на европейските журналисти. Според нея решението на правителството за разпределяне на средства по комуникацията на българското председателстване е пълно отрицание на заявеното в програмата на правителството и в противоречие спрямо препоръките на международни организации и анализите на медийните експерти. Членовете на асоциацията смятат за загадка защо изпълнителната власт е взела решение да насочи този ресурс към група медии, свързани икономически помежду си. От АЕЖ отбелязват, че не става ясно дали е изяснен въпросът дали тези медии имат публични задължения, както и защо не е проучен въпросът дали избраните медии проповядват спазването на общочовешки ценности, възприети от Европейския съюз, в т.ч. Хартата за основните права на ЕС. Би било полезно да се постави и въпросът дали това са медии, подписали и спазващи етичните норми на българските медии, казват в позицията си АЕЖ. Според асоциацията възниква въпросът "Каква е целта на отпуснатите средства?“ И отговорът е "да гарантират, че “държавата”, правителството и отделните министри, няма да бъдат иронизирани, т.е. критикувани“, което изглежда все по-вероятно. Подборът на финансиране на сайтове, които не са известни с критично отношение към което и да било управление, докато е на власт, а напротив, яростно пропагандират срещу всеки, който изразява критична позиция срещу властта, приличат на купуване на медии, което може да е форма на корупция, продуцирана от държавата, при това със средства на ЕС, казват от АЕЖ. --------------- This publication has been produced within the partnership with Osservatorio Balcani e Caucaso for the European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), co-funded by the European Commission. The contents of this publication are the sole responsibility of media partner Mediapool.bg and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

Симеон Чамов започна с убедителна победа в боксовия турнир

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/08/2808282_simeon_chamov_zapochna_s_ubeditelna_pobeda_v_boksoviia/?ref=rss


Българският боксьор Симеон Чамов дебютира с победа на олимпийски игри.

25-годишният състезател спечели по категоричен начин срещу турчина Онур Шипал и се класира за осминафиналите в категория до 69 килограма.

Чамов влезе привидно неуверено в мача, докато съперникът му беше доста по-агресивен. Българинът обаче направи чудесна серия от чисти удари в края на рунда, а в следващите две части напълно контролираше ситуацията на ринга.

Той спечели с единодушно решение...

Румен Петков поиска проверка на заема на БЕХ заради висока лихва

http://offnews.bg/news/n_1/n_633942.html

Парламентарна анкетна комисия да провери условията по заема на БЕХ, с който се предвижда да бъдат погасени задълженията към американските централи, поиска зам.-председателят на АБВ Румен Петков. Според него енергийното министерство е допуснало договорите с кредитните институции да се сключат при изключително лоши финансови условия. „От документите, които бяха представени става ясно, че за първия период от 3 месеца, считано от датата на усвояване, лихвата е 3% годишно. За втория период от следващите три месеца е 3,5% годишно. За третия период от следващите три месеца е 4% годишно. След изтичане на предходния период от три месеца е 5% годишно, като приложимата надбавка за горепосочените периоди се увеличава с до 0,59% годишно в случай на намаляване или загуба на рейтинг по отношение на Българския енергиен холдинг. В документа е записано още, че поради неизпълнение по кредити на НЕК  агентът има право едностранно да увеличи надбавката на приложимия лихвен процент до 8,5% годишно. Това означава, че банките гледат на министъра на енергетиката на Република България, на ръководството на Министерство на енергетиката, като на една  купчина безбъдници, от която могат да очакват всякакви поражения върху енергийната система и затова са сложили такива унизителни, убийствени клаузи. Това е престъпление и ще бъде плащано от всички нас“, посочи Петков. Той попита как дружество като „Енерго-про“, без държавни гаранции, успява да вземе заем с лихва от 1,3%, а БЕХ е принуден да приеме толкова тежки условия.  Петков коментира и писмото на председателя на ЕК от преди няколко дни по повод строежа на АЕЦ "Белене". От писмото става ясно, че Комисията никога и по никакъв повод не е възпрепятствала изграждането на АЕЦ „Белене“, посочи той и попита защо няколко поредни правителства спират процедурата по изграждане на централата, което доведе и до съдебно решение в ущърб на страната. „Всеки месец всички ние ще плащаме по 5 млн. евро наказателна лихва по произнесената осъдителна присъда. Отсега нататък въпросът е какви мерки ще предприеме това правителство, за да може да се преодолеят щетите,които нанесоха на проекта предходните правителства. Премиерът трябва да направи веднага политически консултации за намирането на силно решение за проекта "Белене", което утре няма да бъде зависимо от идването на нечий секретар тук. Унизително е да се чете в „Уикилиикс“, че целта на посещението на Хилари Клинтън в София е постигната и българското правителство спира ”Белене“. Мисля още и че е очевидно за всички, че приказките за това, че ще продадем произведеното за централата оборудване са дотук. Това не е една щайга краставици, че да се юрнем да ги продаваме в арабския свят или другаде“, коментира Петков. Малко по-късно от БЕХ излязоха с информация по повод изнесените данни на Петков. През месец април 2016-та година Българският енергиен холдинг приключи преговори с инвестиционен консултант по сделка за отпускане на мостово финансиране в размер на 535 млн. евро и последващо емитиране на облигационна емисия. Подписан бе договор между БЕХ ЕАД и консорциума Ваnса IMI S.p.A. - London Branch, Bank of China Limited - Luxembourg Branch и J.P. Morgan Securities.  Лихвения процент, договорен за мостовото финансиране през 2016 г. е в размер на 3% за първите три месеца и в размер на 3,5% за вторите три месеца (процентите се изчисляват на годишна база). Лихвата се изчислява до момента на погасяването на кредита. В края на месец юли тази година БЕХ ЕАД пласира успешно емисия еврооблигации на стойност 550 милиона евро на Ирландската фондова борса. С набраните средства енергийният холдинг погаси мостовото финансиране на 2-ри август 2016 г. По този начин БЕХ заплати лихва за второто тримесечие за 11 дни. В допълнение бихме искали да отбележим, че опцията за повишаване на лихвения процент до ниво от 8,5% не е приложима автоматично и едностранно, а само при настъпването на определени обстоятелства. Тази възможност на практика не е приложена, предвид фактическото погасяване на мостовия заем, след пласирането на облигационната емисия от БЕХ ЕАД на 02.08.2016 г. Споразумението с банките предвиждаше мостовото финансиране да бъде погасено в рамките на 12 месечен период. Пласирането на облигацията само в рамките на три месеца, както и презаписването в размер на над 2 млрд. евро показва високата оценка на инвеститорите по отношение на осъществяваните реформи в българския енергиен отрасъл. Подчертаваме, че условията за осигуреното от БЕХ ЕАД финансиране се различават съществено от посеченото от г-н Петков финансиране за Енерго-Про поради факта, че облигационният заем за енергийния холдинг е за срок от 5 години и необезпечен. В този смисъл изказаните твърдения, че кредитодателите биха могли да предявят претенции към активи на БЕХ ЕАД са необосновани.

Започнаха дейностите по договора между Община Генерал Тошево и ВиК

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597836

Започнаха дейностите по изпълнение на договора между община Генерал Тошево и ВиК - Добрич за изграждане на водопровод от Помпена станция Малина до водоема в Генерал Тошево. Оборудвана със специализирана техника, работната група на оператора вече няколко дни полага ПВЦ тръби по ВиК трасето. Тръбите са дебелостенни и притежават изключително голяма издръжливост на корозия, добри хидравлични свойства, устойчивост на изхабяване и дълъг експлотационнен живот. От общината припомнят, че в края на месец юли на ВиК - Добрич са преведени  65 хил лв. общин...

Американската надежда Кинг хвърли ръкавицата на руската шампионка Ефимова

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/08/2808288_amerikanskata_nadejda_king_hvurli_rukavicata_na/?ref=rss


Младата надежда на американското плуване Лили Кинг отправи многозначителен жест към рускинята Юлия Ефимова.

Това по време на полуфиналите на 100 метра бруст на олимпийските игри в Рио. Ефимова размаха пръст като символ, че е №1. Камерите уловиха Кинг, която се подготвяше за своя старт и иронично също размаха пръст на монитора, излъчващ кадрите с рускинята.

Ефимова получи разрешение да се състезава в Рио едва в събота, когато спечели обажалването си в Спортния арбитражен...

Няма да има недостиг на учители - сигурни са в министерството

http://www.moreto.net/novini.php?n=328061

През новата учебна година няма да има недостиг на учители. Това увери зам.-образователният министър Диян Стаматов, който представи новия стандарт за учителите. Вчера от агенцията по заетостта обявиха близо 1400 свободни работни места за преподаватели.

37-годишният съдия Асен-Иван Бонев почина, докато празнува рождения си ден

https://www.24chasa.bg/novini/article/5698007

37-годишният съдия Асен-Иван Бонев почина, докато празнува рождения си денНа 37-годишна възраст при инцидент внезапно почина съдия Асен-Иван Бонев от Софийския районен съд. До смъртта си съдия Бонев правораздаваше в Първо гражданско отделение на съда. Колегите му изразяват съболезнования към семейството и близките му. "Неочакваната му загуба дълбоко ни потресе", казаха от Софийския районен съд.

Ръкописите на Кафка са собственост на Израел, постанови съд

https://www.actualno.com/books/rykopisite-na-kafka-sa-sobstvenost-na-izrael-postanovi-syd-news_555460.html

Върховният съд на Израел определи, че ръкописите на Франц Кафка са собственост на Националната библиотека на Израел и сложи край на продължителна съдебна битка. Това съобщиха юридически източници, цитирани от AFP. Най-висшата съдебна инстанция на Израел отхвърли в неделя жалба на наследниците на Макс Брод – приятел на Кафка, на когото писателят завещал ръкописите си. Кафка пожелал след смъртта му Брод да изгори написаното. Кафка умира през 1924 година, но приятелят му не се съобра

Шефовете на КРС си раздали по 31 000 лв. за костюми за пет години

http://www.mediapool.bg/shefovete-na-krs-si-razdali-po-31-000-lv-za-kostyumi-za-pet-godini-news252672.html

Средно по 31 000 лв. за представително облекло са си раздали петимата членове на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за пет години – от 2012 г. до 2016 г. Годишно това прави по 6200 лв. средно на човек. Това означава, че за пет години всеки от комисарите е получил достатъчно, за да си купи 62 стилни костюма при средна цена 500 лв. Данните са от доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), получен от Mediapool по Закона за достъп до обществена информация. Проверката на инспекцията е направена след сигнал на гражданка, изпратен до премиера Бойко Борисов. Сумата, която е получавал всеки член на КРС през проверения петгодишен период, се равнява на две негови основни заплати за годината и е законна, става ясно още от доклада на АДФИ. Парите са отпускани със заповеди на шефа на комисията Веселин Божков на основание на правилника за дейността на КРС, който се приема от самата институция. В доклада на финансовата инспекция са заличени конкретните суми, получили съответно председателят Веселин Божков, заместникът му Никола Колев и тримата членове Ирина Романска, Константин Тилев и Десислава Преображенска, заменена през 2014 г. от Андреана Атанасова. Най-малко за костюми и обувки комисарите са получили през 2012 г. и 2013 г. Тогава годишният разход за петимата е бил в размер на 28 498 лв., т. е. 5700 лв. на човек. С нарастването на заплатите им през 2014 г. разходът се вдига на 33 088 лв., т. е. по около 6600 лв. на човек. През 2015 г. сумата скача на 37 440 лв. или средно по близо 7500 лв. През 2016 г. до момента са изплатени 27 571 лв. Общо за петте години разходът за облекло на комисарите е 155 095 лв. От доклада на финансовата инспекция обаче не става ясно дали е проверено доколко комисарите действително са си купили дрехи с раздадените им за тази цел пари. Няма данни инспекторът от АДФИ да е проверил фактурите за съответните покупки. За сравнение, бележките, с които шефовете на КРС са си купували очила с държавни пари, са описани. И докато петимата комисари са си раздали достатъчно пари, за да обзаведат гардероба си с по над 60 костюма за пет години, чиновниците от ведомството на са имали същия късмет. Добро облекло те би трябвало да са успели да си закупят само през 2012 г., когато всеки от около 200-те служителя на регулатора е получил средно по около 1300 лв. за тази цел. Общият разход на КРС по това перо тогава е бил 281 886 лв., става ясно от доклада на АДФИ. След реформата "Дянков" в администрацията през 2012 г. обаче гардеробната щедрост в КРС рязко се е свила. Оттогава ведомството прилага правилото в Наредбата за служебното положение на държавните служители, според което назначените на ръководни длъжности получават до 450 лв. годишно за представително облекло, а тези на експертни позиции – до 250 лв. Така годишният разход за администрацията на КРС по това перо е паднал до около 50 000 лв. или средно по около 280 лв. на човек. Гражданката, изпратила сигнала до Борисов и медиите, твърди, че освен парите за дрехи с решение от 21 юли тази година шефовете на КРС са си разпределили и над 80 000 лв. за бонуси за второто тримесечие на 2016 г. Това прави по 16 000 лв. на човек за три месеца. Тази информация обаче не попада в обхвата на инспекцията на АДФИ и не е потвърдена. Сегашният шеф на КРС Веселин Божков е на поста си от ноември 2007 г. В края на 2012 г. първият кабинет на ГЕРБ го преизбра за втори мандат, който изтича през ноември 2017 г. Трима от членовете на регулатора, които се избират от парламента – Никола Колев, Ирина Романска и Константин Тилев, пък са с изтекли мандати от 9 юни 2015 г.

"Лудогорец" пусна билети по 10, 20 и 50 лв за мача с "Виктория" (Пилзен)

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/08/08/2808277_ludogorec_pusna_bileti_po_10_20_i_50_lv_za_macha_s/?ref=rss


"Лудогорец" обяви цени на билетите от 10, 20 и 50 лева за домакинството на "Виктория" (Пилзен) в последния квалификационен кръг на Шампионската лига.

Двубоят ще се играе на 17 август от 21.45 часа на националния стадион "Васил Левски".

По десет лева ще са билетите за секторите "Б", "В" и "Г", както и за секторите с лъвчетата. По 20 и 50 лева ще са пропуските за сектор "А".

Притежателите на сезонни карти за "Лудогорец арена" трябва да подадат заявки за двубоя с...

Много съдии искат да бъдат повишени

http://www.cross.bg/kolegiya-izticha-konkyrsa-1516998.html

/КРОСС/ 274 заявления за участие в конкурса за повишаване и преместване в окръжен съд в трите колегии са били подадени във Висшия съдебен съвет (ВСС), предаде "Правен свят". Той бе обявен от съдийската колегия на 12 юли, а решението бе обнародвано в Държавен вестник на 22 юли. 143 кандидати са подали заявление за участие в конкурса за окръжен съд - гражданска колегия, за търговска - 92, а за наказателна - 39. Обявените свободни места в ГК в окръжните съдилища са 20, в ТК - 14, а в наказателна колегия - 5. Не е изключено някои от кандидатите да участват в повече от един конкурс, например за търговска и гражданска колегия. Тепърва ВСС ще се произнесе по допустимостта на подадените заявления. Същевременно стана ясно, че до момента няма нито един кандидат за административен ръководител на районните съдилища в Каварна и Велинград. Срокът за подаване на документи изтича утре. По един желаещ за шеф има за РС в Девня, Свиленград, Мадан и Провадия. До 16 август пък трябва да подадат документи мераклиите да оглавят Апелативна прокуратура-Пловдив. Мандатът на сегашния началник Иван Даскалов изтича на 12 октомври. Заради това на заседанието си на 20 юли прокурорската колегия откри процедура за избор на нов. Даскалов има право на втори мандат. Той бе избран през лятото на 2011 г., когато конкурент му бе Румен Боев, сега член на съвета

Семейството с четиризнаците от Русе напуска България

https://www.24chasa.bg/region/article/5698003

Семейството с четиризнаците от Русе напуска БългарияЧетиризнаците от Русе, които се родиха преди 3 години, напускат България заедно с родителите си. Семейството не може да се издържа у нас. Това разкри Севдие Ахмедова, майка на малчуганите. Раждането на момчетата Енис и Ранес и момичетата Бенет и Севи предизвика фурор в цялата страна, тъй като подобно събитие се случва изключително рядко.

Днес човечеството изхаби природните си ресурси за цялата година

http://econ.bg/Новини/Днес-човечеството-изхаби-природните-си-ресурси-за-цялата-година_l.a_i.726927_at.1.html

До днес човечеството вече е изразходвало всички природни ресурси, които Земята може да възстанови в рамките на година. Този ден е известен като...

Смущения в електрозахранването утре във Варна и областта...

http://www.moreto.net/novini.php?n=328057

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 9 август са възможни смущения на електрозахранването в някои райони на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:30 ч. до 16:00 ч.

Джейми Оливър стана баща за пети път

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5697992

Джейми Оливър стана баща за пети пътИзвестният телевизионен готвач Джейми Оливър и съпругата му Джулиет станаха родители за пети път. Роди им се вторият син, който получи името на баща си - Оливър. Двамата родители имат четири деца - три дъщери и един син. Петото им дете е момче, тежи 3,6 кг. и се казва Оливър. Гордият баща сподели снимка в Инстаграм със следния коментар: "Ей хора,

КФН даде зелена светлина за вливането на Албена Инвест Холдинг в Албена

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/kfn-dade-zelena-svetlina-za-vlivaneto-na-albena-invest-holding-v-albena-222365/

Предстои свикване на извънредно общо събрание на двете дружества, на което ще се вземе решение за преобразуването

Българската двойка скул в гребането се класира за полуфиналите

http://www.mediapool.bg/balgarskata-dvoika-skul-v-grebaneto-se-klasira-za-polufinalite-news252671.html

Българската двойка скул в гребната регата на олимпийските игри в Рио де Жанейро премина успешно през репешажите в понеделник и ще стартира на полуфинал във вторник. Георги Божилов и Кристиян Василев се движеха последни, четвърти през по-голямата част от 2-километровата дистанция, но в последните 300-400 метра увеличиха темпото и накрая успяха да изпреварят не само намиращите се пред тях кубинци, но и сръбската двойка, която пък дълго време се движеше първа. Така серията бе спечелена от Великобритания, следвана от България и Сърбия.

Божилов и Василев се класираха за полуфиналните серии

http://offnews.bg/news/n_1/n_633941.html

Българската двойка скул при мъжете Георги Божилов и Кристиан Василев се класира за утрешните полуфинални серии на състезанията по гребане на Олимпийските игри в Рио. В репешажната си серия българите финишираха втори с време от 6.20,56 минути. Божилов и Василев се пребориха за второто място със силни финални метри. През по-голямата част от дистанцията нашите се движиха четвърти-пети. Победител в серията стана двойката на Великобритания Джонатан Уолтън и Джон Колинс с време от 6.19,60 минути. За полуфиналите се класираха и завършилите на трето място представители на Сърбия, а отпадна двойката на Куба.

Списъкът на Виолета Симеонова - Станичич

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5696003

Списъкът на Виолета Симеонова - Станичич“24 часа”започна националната кампания “18 книги за вашето литературно пълнолетие”, подкрепена от VIVACOM. Става дума за книги, които е добре човек да е прочел, когато става на 18 години и навлиза в зрелостта, нищо, че не са в учебните програми. Всеки от авторитетно жури от 32-ма писатели, критици, журналисти ще даде своя лична класация от 18

Бойко Ноев за ген. Радев: Едно е да правиш лупинги в небето, друго е да си добър политик

http://www.mediapool.bg/boiko-noev-za-gen-radev-edno-e-da-pravish-lupingi-v-nebeto-drugo-e-da-si-dobar-politik-news252670.html

"Едно е да летиш в небето и да правиш лупинги, да си най-добрият летец. Друго е да си добър и честен политик”. Така бившият министър на отбраната и посланик в НАТО Бойко Ноев коментира евентуалната президентска номинация на командира на Военновъздушните сили ген. Румен Радев, предложена от БСП. Сравненията с Ньойския договор (практически ликвидирал българската армия след поражението в Първата световна война – бел.ред.) в рапорта за напускане на ген. Радев са некоректни, каза Ноев в понеделник пред бТВ. Проблемът на въоръжените ни сили не е, че наши партньори от НАТО ще им помагат, а че са в изключително лошо състояние, поясни той. Ген. Румен Радев подаде оставка на 1 август, което съвпадна с публичното тиражиране на името му като възможна президентска кандидатура на БСП и АБВ. Като формален мотив за напускането си той посочи концепцията, според която българското въздушно пространство ще може да се охранява и от друга държава член на НАТО срещу заплащане. В рапорта си той посочва, че "съвместната охрана на българското въздушно пространство е по-унизителна дори от Ньойския договор". За състоянието на армията виновни са именно генерали като Румен Радев и началника на отбраната Константин Попов. Военновъздушните сили, от чиито среди идват те, са похарчили 1 млрд. лв. през последните години "на пусто”, заяви бившият министър. "Честно щеше да бъде той (ген. Радев – бел.ред.) да излезе от армията и да каже: "Искам да се заема с политика”. Никой нямаше да го упрекне, ако беше държал на своята оставка”, допълни Ноев, като визира първата оставка на командващия през миналата есен. Тя беше оттеглена след разговор между Радев и премиера, в резултат на който парите за авиацията са скочили рязко. Бойко Ноев поясни, че в същото време сухопътните войски продължават да имат своите нужди, а в следващите години ще се дават стотици милиони за двойно повече нови изтребители от първоначално планираното, както и за кораби, чиято необходимост е спорна. В коментара си за ген. Радев бившият министър припомни за авиошоу, в което шефът на ВВС е направил изключително сложна фигура от висшия пилотаж над гъсто населени райони на София – "едно твърде рисково решение". "А може би генерал Радев е рисков играч?", добави Ноев. България трябва да остане граница между Турция и ЕС, а не сива зона "Турция е на кръстопът. Текат едни дълбочинни процеси и не се знае накъде ще тръгнат”, коментира още бившият министър на отбраната. Той отбеляза, че "Турция никога не е била демократична страна”, а „Ердоган е емоционален, непредвидим човек”. По думите му нестабилността по южната ни граница е нещо опасно, защото е възможно да се пренесе у нас. Поради тази причина и той коментира, че не е загрижен толкова за утрешната среща между Владимир Путин и Реджеп Ердоган, колкото за предстоящата такава на Бойко Борисов с турския президент. "Проблемът не са бежанците. Проблемите са много по-дълбоки (...) Важно е какво ще се договори – Ердоган може да поиска много неща, техният посланик се държи като генерал-губернатор. България трябва достойно и с уважение към Турция и към Русия да защитава своите интереси”, заяви Ноев. Той подчерта, че разговорите не трябва да бъдат строго двустранни: „България трябва да остане граница между Турция и ЕС, а не сива зона”.

Русия пуска в експлоатация първия в света енергоблок от поколение "3 плюс"

http://www.cross.bg/energoblok-bezopasnost-ryskata-1516997.html

/КРОСС/ Най-мощният енергоблок в руската ядрена енергетика и първият в света блок от поколение „3 плюс" започна да работи в шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ. Той е построен по „постфукушимските" технологии за безопасност, което включчва предвидени защити срещу природни бедствия и други заплахи. Това обяви руската държавна корпорация за атомна енергия Росатом. Тази новина оповестява водещото положение на Русия спрямо нейните конкуренти по отношение на изграждането на съвременни ядрени енергоблокове и дава на руската ядрена индустрия сериозни конкурентни предимства на световния пазар, смятат експертите. „Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ е защитен от земетресения, цунами, урагани, падане на самолет, реакторната му зала е зад две защитни обвивки, всички нововъведения позволяват да се говори за уникален проект в областта на ядрената енергетика. Днес продължава строителството на Седми енергоблок, който има същата система за безопасност", обяснява първият вице-президент на руския съюз на инженерите Иван Андриевский. По думите на Андриевский, след аварията в японската АЕЦ „Фукушима" 1, „Росатом" може да очаква нарастване на търсенето на строителство на енергоблокове с повишена система за безопасност преди всичко от страни, които са предразположени към природни катаклизми.    

Споразумението за "развод по взаимно съгласие" с телекомите е за всички абонати

http://www.moreto.net/novini.php?n=328059

Прекратяването на срочни договори с минимални неустойки до три месечни такси се отнася за всички абонати на Мтел и Виваком. Това обясни председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. Прекратяването на срочни договори с изплащане на всички такси до края на договора като неустойки е провъзгласено като неравноправна клауза, припомни председателят на Комисията за защита на потребителите.

Русия: Не сме получавали предложение за работни групи от България

https://www.actualno.com/business/rusija-ne-sme-poluchavali-predlojenie-za-rabotni-grupi-ot-bylgarija-news_555454.html

Министерството на енергетиката на Русия не е получавало официално предложение от България за създаването на работна група във връзка със съвместните руско-български енергийни проекти. "Официални предложения от българската страна за работни групи не са постъпвали в министерството на енергетиката", се казва в съобщение на ведомството, цитирано от РИА "Новости". По-рано българският министър-председател Бойко Борисов изрази надежда, че съвместната работа на експертите от двете страни ще п

Мръсните кухни са сред най-честите нарушения в ресторантите по морето

https://www.actualno.com/society/mrysnite-kuhni-sa-sred-naj-chestite-narushenija-v-restorantite-po-moreto-news_555457.html

Можем ли да сме спокойни, че храната, която се сервира в ресторантите и т. нар. „капанчета” по морето е прясна? Тази година здравните власти констатират по-малко нарушения, а досега не е регистриран и нито един тежък инцидент с хранителни отравяния, макар обикновено разгарът на лятото по морето да е съпроводен и с взрив на стомашно-чревни инфекции, съобщава bTV. Целта на ударните проверки Агенцията по храните е с по-строг контрол да се гарантира качеството на предлаганите ястия. Сл

Укрилият се след катастрофа турчин ще бъде съден задочно, ако не бъде открит до два месеца

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/08/08/2808256_ukriliiat_se_sled_katastrofa_turchin_shte_bude_suden/?ref=rss


Съдът ще води задочно производство срещу Фарук Бекташ - обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост на двама души след катастрофа, ако до два месеца той не бъде открит. Това съобщи на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от БНР.

Разследващите очакват, че за този период делото ще бъде внесено в съда. Към този момент не е известно къде се намира турският гражданин, който се издирва заради смъртта на Бойко и Таня Бойкови, тъй като според...

МОН плаща над 11 млн. лева за съкратени 4500 учители

http://offnews.bg/news/n_1/n_633938.html

Министерството на образованието и науката плаща 11,1 млн. лева за съкращаването и пенсионирането на 4500 учители.  Това става ясно от проект за постановление, което трябва да бъде разгледано от Министерския съвет в края на август.  МОН предлага към бюджета му да бъдат добавени 14 143 735 лева, които ще бъдат платени на общините за финансиране на "Оптимизация на училищната мрежа", "Осигуряване на съвременна образователна среда" и "Без свободен час в училище". Парите са за сметка на бюджетната програма "Осигуряване на качеството в системата на предучилищното и училищно образование" за 2016 г. Най-голям дял от тези средства - 11,1 млн. лева отиват за оптимизация на вътрешната структура на училищата и детските градини, с които ще бъдат изплатени обезщетенията по Кодекса на труда за май и юни. 2 342 908 лв. ще отидат за обезпечаване на училищата с уреди, прибори, пособия, стъклария, реактиви и други консумативи, необходими за провеждане на практически дейности по учебния предмет "Човекът и природата" в V-ти клас, а 677 984 лв. МОН ще плати за заместване на отсъстващи от работа учители в периода ноември 2015 г. – февруари 2016 г. След като стана ясно, че МОН ще съкрати и пенсионира 4500 учители, в края на миналата седмица Агенцията по заетостта изнесе данни, според които спешно се търсят 1400 учители, само месец преди започването на новата учебна година. Миналата година през юли свободните места за учители са били 835.  Според анализи на министерството в следващите години трябва да бъдат пенсионирани още 45 000 учители.  От ведомството обаче обявиха, че няма недостиг на учители преди началото на учебната година.  През юли и август традиционно се търсят най-много учители в училищата или детските градини. Това е времето, в което трябва да се осигури кадрово системата. Обикновено никога учебната година не започва без учители. Не считам, че тази година повече са свободните работни места от всяка предходна, коментира зам.-министърът на образованието Диян Стаматов, цитиран от БНР. 

Телефонните измамници остават за постоянно зад решетките

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597834

Съдът остави за постоянно в ареста Галя Паскалева и Господин Господинов, привлечени като обвиняеми за телефонна измама. Двамата са измамили 68-годишна пловдивчанка, като й откраднали 2 000 лева. По същото досъдебно производство са задържани с мярка за неотклонение „задържане под стража“ още двама души. На 23 юли 2016 г. пострадалата получила телефонно обаждане от непозната жена. Тя се представила за нейната племенница, която живеела и работила в Германия. Обяснила, че изпраща в България колет със спестяванията...

Американските пазари започват седмицата със спадове*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/amerikanskite-pazari-zapochvat-sedmicata-sys-spadove-222364/

Инвеститорите изчакват данните за продажбите на дребно и доклада за заетостта по-късно тази седмица

Иззеха стоки ментета за 1.3 млн. лева във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=328056

Общо 13 хиляди броя стоки ментета на стойност 1.3 млн. лева са иззети от магазин в централната част на Варна. Артикулите са конфискувани при полицейска проверка в края на миналата работна седмица, съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на ОД на МВР-Варна.

Голям пожар в нощен клуб в Лондон (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_633939.html

Голям пожар избухна в нощен клуб в югозападен Лондон. Клубът, където е започнал пожарът, се казва Studio 338 и е за електронна музика.  На мястото са изпратени 15 пожарни коли и около 100 пожарникари.  За момента е ясно, че в сградата е имало един човек, който е изведен и е откаран в болница с хеликоптер. Състоянието му не е ясно, но според спешните екипи мъжът е получил изгаряния.  Няма данни за други пострадали или за жертви.  Пожарникарите са успели да ограничат огъня, но борбата с пламъците продължава.  A huge fire in London. Around 70 fire fighting trucks around the area. #londonfire pic.twitter.com/42KdmBB9b0 — Kun Fayakun كن فيكون (@schumelli1) 8 август 2016 г.

Зетят на един от атентаторите от "Шарли Ебдо" е прекарал необезпокоявано два дни в България

http://www.cross.bg/hamid-frenskite-informatziya-1516996.html

/КРОСС/ Мурад Хамид е прекарал два дни в България без да бъде обезпокоен от българските власти. Това стана ясно на специална пресконференция на прокуратурата. Причината е, че не е имало информация от френските служби, че той е свързан с терористична дейност. Хамид е . Той е боец на "Ислямска държава", като това е засечено при опита му да влезе в Турция през България. Той е свързван с подготовка на терористични актове. Хамид е определен като "истинска, настояща и сериозна заплаха за националната сигурност", обясни говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова. Тя изрази надежда, че Хамид няма да обжалва решение за екстрадиция на съда, което се очаква да се вземе в сряда, и възможно най-бързо да бъде изпратен във Франция. Хронология на събитията: Мурад Хамид е на 20 години и е френски гражданин. На 26 юли влиза в България от Сърбия с влак от Париж. Искал е да отседне у нас с цел туризъм за една седмица. Той е пътувал с френския си паспорт. Следващите два дни не се знае какво е правил, но 28-ми прави опит да мине ГКПП „Капитан Андреево". Преминава безпроблемно през българските граничари, но турските го връщат обратно, тъй като се оказва, че за Хамид има забрана за влизане в южната ни съседка за 5 години. Веднага след това по международните канали, от френските власти, постъпва информация, че лицето е боиец на „Ислямска държава" и се счита за особено опасен

Коли пламнаха в центъра на Враца

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597831

Минути преди 17 ч. са се подпалили два автомобила в центъра на Враца, недалеч от китайския ресторант, научи “Дарик”. Пожарът станал в частен двор в непосредствена близост до къща. На мястото веднага пристигнали пожарникари. Пламъците обаче били толкова силни, че бързо обхванали колите. Пожарникарите първо започнали да гасят от към сградата, така че огънят да не се прехвърли върху къщата. Огънят е угасен и към момента няма данни за сериозно пострадали хора. Сред свидетелите на случката се говори, че собственикът на една от колите е получил изгар...

100 пожарникари гасят пламнал нощен клуб в Лондон (Снимки+Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5697969

100 пожарникари гасят пламнал нощен клуб в Лондон (Снимки+Видео)Няма данни за пострадали хора, но на мястото има много линейки Близо 100 огнеборци се опитват да овладеят огромния пожар, обхванал изцяло нощен клуб в Югозападен Лондон, съобщиха от противопожарната служба на британската столица. „15 пожарни коли и около сто пожарникари са изпратени за погасяване на големия пожар в Гринуич”,

Психиатърът д-р Герев: Жегите водят до лудост от слънце

https://www.24chasa.bg/novini/article/5697970

Психиатърът д-р Герев: Жегите водят до лудост от слънцеВисоките температури влияят напрягащо на психиката и карат мозъка да работи над допустимите обороти. Това каза психиатърът д-р Веселин Герев, цитиран от "Фокус". По думите му сред най-тежките случаи се нареждат лудост от слънце. „През последните 20 години не съм виждал толкова полудели от жегата хора.

Жалби по обществени поръчки спират работата на общината, оплака се кметът

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597832

Смяната на кметския екип предизвика лавина от обжалване на обществени поръчки, заяви кметът на Добрич Йордан Йорданов. Той подчерта, че по препоръка на одитори се е наложило да бъдат променени доста неща в начина на провеждане на поръчките, но това автоматично е довело до по-големия брой жалби към Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).Обжалвани са например поръчките за ремонт на пътища, за обществен транспорт и за доставка на хранителни продукти за млечната кухня и детските градини.Той очаква решенията по жалбите да бъдат взети до средата ...

Прекъсване на електрозахранването в два блока заради ремонт

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597830

В периода 09.08.2016 - 18.08.2016 от 08:00 ч. до 17:00 ч., поради извършване на строителни ремонти на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на гр. Русе: бл. Чайковски и бл. Падаревски....

Танцовият състав „Колорит“ от Караманово спечели трето място на събор в село Голица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597829

Танцьорите от „Колорит“ от село Караманово завоюваха трето място в традиционното надиграване в село Голица, община Долни чифлик. През почивните дни в местността Гермето край населеното място се проведе Седемнадесетият събор на ваяшките и други народни певци и свирачи. Участниците са били събрани от всички фолклорни области на  България и са се изявявали на две сцени, сподели ръководителката на състава и библиотекар в НЧ „Светлина“ в Караманово Румяна Николаева. Според организаторите целта на събора е да се проучи, популяризира и съхрани автенти...

Сблъсъкът на исляма край Босфора

http://www.vesti.bg/sviat/sblysykyt-na-isliama-kraj-bosfora-6057272

Ататюрк не би бил изненадан: Той е бил убеден, че следването на исляма под каквато и да е форма ще погуби Турция

АБВ иска парламентарни консултации за АЕЦ "Белене"

http://www.mediapool.bg/abv-iska-parlamentarni-konsultatsii-za-aets-belene-news252669.html

Партията АБВ настоява премиерът Бойко Борисов да свика политически консултации за намирането на решение за проекта за строеж на АЕЦ "Белене" след арбитражното осъждане на НЕК да плати 520 млн. евро на руската "Атомстройекпорт" за поръчано и произведено ядрено оборудване. Друго искане на доскорошните партньори на управляващата партия ГЕРБ е да се създаде парламентарна анкетна комисия, която да провери условията по взетия наскоро облигационен заем за 550 млн. евро от "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) за уреждане на борчовете на дъщерната му НЕК. Това призова зам.-председателят на АБВ Румен Петков на пресконференция в понеделник. Според него е важно възможно най-скоро време да се вземе решение за АЕЦ "Белене", за да се минимизират щетите от ядрения проект, както и да се провери заемът на БЕХ, който според партията на Георги Първанов, е взет при изключително лоши финансови условия. "От документите, които бяха представени става ясно, че за първия период от 3 месеца, считано от датата на усвояване, лихвата е 3% годишно. За втория период от следващите три месеца е 3.5% годишно. За третия период от следващите три месеца е 4% годишно. След изтичане на предходния период от три месеца е 5% годишно, като приложимата надбавка за горепосочените периоди се увеличава с до 0.59% годишно в случай на намаляване или загуба на рейтинг по отношение на "Българския енергиен холдинг", посочи Румен Петков. По думите му, в договора за кредитирането е записано, че поради неизпълнение по кредити на НЕК агентът има право едностранно да увеличи надбавката на приложимия лихвен процент до 8.5% годишно. "Това означава, че банките гледат на министъра на енергетиката на Република България, на ръководството на Министерство на енергетиката, като на една купчина безбъдници, от която могат да очакват всякакви поражения върху енергийната система и затова са сложили такива унизителни, убийствени клаузи. Това е престъпление и ще бъде плащано от всички нас“, заяви Петков. Той попита как дружество като "Енерго-Про“, без държавни гаранции, успява да вземе заем с лихва от 1.3%, а БЕХ е принуден да приеме толкова тежки условия. В съобщението за пласираната облигационна емисия на БЕХ в края на юли се посочваше, че "годишните лихвени плащания са в размер на 4.875%". В отговор на думите на Петков, от БЕХ потвърдиха лихвените проценти за първите и вторите три месеца, но по взетото през април 2016 г мостово финансиране за дълговете на НЕК към двете т.нар. американски електроцентрали у нас от консорциума между "Джей Пи Морган", люксембургския клон на "Банк ъф Чайна" и лондонския клон на италианската "Банка Ай Ем Ай". От холдинга обясняват, че с взетите от облигационната емисия 550 ммлн. евро на Ирландската фондова борса е погасено мостовото финансиране на 2 август 2016 г. Така е платена лихва за за второто тримесечие за 11 дни. "Опцията за повишаване на лихвения процент до ниво от 8,5% не е приложима автоматично и едностранно, а само при настъпването на определени обстоятелства. Тази възможност на практика не е приложена, предвид фактическото погасяване на мостовия заем, след пласирането на облигационната емисия от БЕХ", посочват още от енергийния холдинг. От там допълват още, че условията за осигуреното от БЕХ финансиране се различават съществено от взетото от "Енерго -Про", защото облигационният заем за енергийния холдинг е петгодишен и е необезпечен. "В този смисъл изказаните твърдения, че кредитодателите биха могли да предявят претенции към активи на БЕХ са необосновани", заключават от холдинга. Пред журналисти зам.-председателят на АБВ Румен Петков коментира и писмото на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер до българския премиер Бойко Борисов от миналата седмица. По думите му от неговото съдържание става ясно, че комисията никога и по никакъв повод не е възпрепятствала изграждането на АЕЦ "Белене“. Според него въпросът сега е "какви мерки ще предприеме това правителство, за да може да се преодолеят щетите,които нанесоха на проекта предходните правителства". "Премиерът трябва да направи веднага политически консултации за намирането на силно решение за проекта "Белене", което утре няма да бъде зависимо от идването на нечий секретар тук", каза още Петков. "Мисля още и, че е очевидно за всички, че приказките за това, че ще продадем произведеното за централата оборудване са до тук. Това не е една щайга краставици ,че да се юрнем да ги продаваме в арабския свят или другаде“, допълни той. Вземане на общо решение за съдбата на АЕЦ "Белене" от всички парламентарно представени политически сили министър-председателят обеща още в началото на юли, но евентуалното заседание на енергийната комисия в Народното събрание остана за новия политически сезон, като намеренията на ГЕРБ бяха през лятото да се работи интензивно по отделянето на активите и пасивите на АЕЦ "Белене" в отделно дружество от НЕК, което да се предложи да приватизация срещу 1.409 млрд. лв. и ангажимент да плати присъдената на руснаците сума от 550 млн. евро. В темата за АЕЦ "Белене" отново се включи и лидерът на България без цензура и евродепутат Николай Бареков, който в края на юли се предложи да оглави преговорите с Иран за продажба на беленското оборудване. "АЕЦ "Белене" наистина е един гьол - гьолът на българската политика, в който от сутрин до вечер крякат жабите, но само с жабешко крякане държава не се управлява", заяви Бареков в съобщение до медиите за негов фейсбук коментар. След като искаше да преговаря с иранците за реактора, сега Бареков обвинява Бойко Борисов, че "произвежда всекидневни новини на тема реактори и централа, коя от коя все по-абсурдни и противоречащи си и като логика, и като връзка с миналото на проекта". "Първо щяхме да продаваме реактора на иранците, разбира се, без да питаме собственика ( Русия) и началниците (ЕС). Иран се оказа партньор на Русия в цели нови осем реактора и Борисов извади нов коз - ще питаме руснаците. Министър Теменужка запали джапанките към Москва, където си поискаха незабавно парите. Тя, горката, дори призна, че не знае какво е произведено до момента - интересно какво ли е продавала в Техеран?", пише Бареков Той пита премиера "защо не поема отговорност за неустойките от 300 хиляди лева на ден като неговото правителство спря проекта "Белене" и щеше да "напляска" руснаците?". "За справка - това са годишните коледни и великденски надбавки за всички пенсионери и дори моите прочути таблети за всяко дете", допълва евродепутатът. "Кой ще поеме отговорността за наемането на адвокатската фирма по делото с "Росатом", която го загуби и получи десетки милиони хонорар държавни пари? Фирмата беше избрана от първия кабинет "Борисов". Да, Белене наистина е един гьол - гьолът на българската политика, в който от сутрин до вечер крякат жабите, но само с жабешко крякане държава не се управлява", завършва фейсбук статуса си Бареков..

И Ризов далеч от финала

http://offnews.bg/news/n_1/n_633940.html

Далеч от финала остана участникът ни в турнира по спортна стрелба Антон Ризов. Той даде 43-и резултат от 50 състезатели и ще продължи да гледа дисциплината на 10 метра пушка като зрител. Българският стрелец не се представи на ниво и с 617,3 точки остана далеч от първите осем, които намериха място във финала. С най-добър резултат в квалификациите завърши италианецът Николо Камприяни - 630,2 точки, което е нов олимпийски рекорд. Антон Ризов ще участва още на 50 метра пушка от положение легнал и на 50 метра пушка от три положения. Провалът на Ризов идва ден след катастрофалното представяне на Антоанета Бонева, която остана 41-а на 10 метра пистолет.

Ген. Радев изглежда като предизвестения общ кандидат на БСП и АБВ

http://www.mediapool.bg/gen-radev-izglezhda-kato-predizvesteniya-obsht-kandidat-na-bsp-i-abv-news252668.html

Официалните преговори между БСП и АБВ този уикенд за съвместно участие на президентските избори изглеждат с предизвестен финал и "обединител" в лицето на подалия оставка командир на Военновъздушните сили ген. Румен Радев. На срещата ще участва и лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева, която обаче може да не подкрепи генерала. Това едва ли ще помрачи ентусиазма на червения "риюнинън" около кандидата, въплъщаващ въжделенията на Георги Първанов за президент, който възпира "по-агресивните среди в НАТО" по отношение на Русия. Всъщност първата и единствена досега официална среща между трите формации беше на 12 юли. На нея не бяха обсъждани номинации, но бе заявено намерението за единен ляв кандидат-президент. В следващите дни и седмици припламнаха искри около настояването на АБВ за номиниране на лидера им Георги Първанов и заместника му Ивайло Калфин, въпреки ясното предупреждение на председателя на БСП Корнелия Нинова, че са неприемливи. Словесните престрелки през медиите видимо стихнаха след като социалистите обявиха списък на издигнатите от структурите им кандидатури и стана ясно, че ген. Румен Радев е бил лично предложение на Нинова. Първанов многозначително обяви, че Радев, както и други известни генерали, всъщност били негови назначения от времето, когато беше президент. Демонстрираното от премиера Бойко Борисов раздразнение по повод подадената оставка от ген. Радев в деня, когато медиите тиражираха президентската му номинация, се посреща с видима радост от левите лидери и едва ли не знак, че са заложили на печелившата карта. В БСП обаче не всичко върви гладко, тъй като "кандидатът на Нинова" практически все още не е одобрен от Националния съвет на партията, в Изпълнителното бюро има различни мнения, а броят на номинациите за ген. Радев е далеч по-малък от тези за други кандидати. Миналата седмица Стефан Данаилов обяви, че кръгове в ръководството на партията активно работели за налагане на президентската кандидатура на Мая Манолова, въпреки че лидерът Корнелия Нинова подкрепя ген. Румен Радев. В близки до БСП сайтове се твърди, че бившият лидер на БСП Сергей Станишев е този, който мъти водата на Нинова. Преди два дни сайтът Вевести.бг разпространи доклада с обобщените резултати от проведените общински конференции на БСП, който досега от партийната централа не е обявяван. Както става ясно, ген. Радев се нарежда на 12-то място с едва 19 номинации за президент, докато топ 10 се оглавява от самата Нинова с 207 номинации, Мая Манолова – 178; Костадин Паскалев – 157; Илияна Йотова – 120 и пр. Лидерът на БСП обяви миналата седмица, че отива на преговорите с евентуалните си бъдещи партньори с първите шест имена, предложени от партийните структури: евродепутатът Илиана Йотова, депутатите Янаки Стоилов и Румен Гечев, бившият лидер Михаил Миков, омбудсманът Мая Манолова и подалият оставка шеф на ВВС ген. Румен Радев. "Ще се съобразяваме с това, което хората кажат и ще вървим напред”, заяви Нинова в понеделник пред Дарик. Тя допълни, че никой не трябва да подценява членовете в Националния съвет на БСП. Нинова посочи и какви са стъпките, по които левицата върви. "Направихме вътрешнопартийно допитване и членовете ни решиха, че трябва да се положат усилия да се обедини лявото и да се направи широка коалиция срещу ГЕРБ и дясното. Започнахме разговори и стигнахме до принципни съгласия с другите партии и организации, че трябва да се обединяваме”, каза тя. Като втора стъпка посочи номинациите за президентските избори:"Кандидатурите вече са издигнати” и продължи с третата стъпка: "С тези имена, които остават след самоотводите, отиваме на разговори”. "Редно е сега всички да се успокоят и да пристъпим към работа”, призова лидерът на БСП. Тя увери, в левицата не е обсъждано как да бъде отстранен един или друг кандидат за президентската надпревара. И допълни, че всеки от колегите й има право на мнение и може да го изрази, но подчерта, че "мястото на тези разговори е в органите на партията”. Националният съвет на БСП ще се събере на 14 август след разговорите на социалистите с АБВ и "Движение 21". "Категорично сме по-близо до обща кандидатура за президент с БСП, всеки извървя своя път, всеки със своите отговорности", коментира в понеделник зам.-председателят на АБВ Румен Петков. Той допълни, че предложената от АБВ кандидат-президентска двойка е Георги Първанов – Ивайло Калфин, но в същото време подкрепи и една от номинациите на БСП – тази на ген. Румен Радев, който, по думите му, е "един изключително подготвен и достоен човек". "БСП преживява тежък период, Корнелия Нинова оглави партията в труден етап от политическа и организационна гледна точка. Надявам се, че БСП ще намери не просто средствата да се успокоят нещата, а да бъдат мобилизирани избирателите вътре в самата БСП", каза още Петков. Румен Радев подаде оставка като командир на бойната авиация, а премиерът Бойко Борисов обяви, че я приема и вече е предложил на президента Росен Плевнелиев да издаде указ за освобождаването на Радев, "за да може той да се включи спокойно в предизборната кампания”.

Руски самолети унищожиха обекти на групировката "Ислямска държава" в Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=328050

Шест руски бомбардировача Ту-22М3, излетели от Русия, нанесоха днес удари по обекти на групировката "Ислямска държава" в Сирия, източно и северозападно от Палмира. Това съобщи днес руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

Почина журналистката Мария Димитрова

https://www.24chasa.bg/novini/article/5697952

Почина журналистката Мария ДимитроваПочина известната журналистка Мария Димитрова. Новината за смъртта на Мария Димитрова бе съобщена от нейна колежка на фейсбук страницата на Димитрова: "Напусна ни Мария Димитрова, нашата Мара, както я наричахме колегите й от "168 часа", "24 часа", "Монитор" и няколко още издания. Сбогом, слънчево момиче, до нови срещи сред звездите!

Почина журналистката Мария Димитрова

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5697952

Почина журналистката Мария ДимитроваПочина известната журналистка Мария Димитрова. Новината за смъртта на Мария Димитрова бе съобщена от нейна колежка на фейсбук страницата на Димитрова: "Напусна ни Мария Димитрова, нашата Мара, както я наричахме колегите й от "168 часа", "24 часа", "Монитор" и няколко още издания. Сбогом, слънчево момиче, до нови срещи сред звездите!

Омбудсманът Мая Манолова свиква форум за непридружените деца-бежанци

http://www.cross.bg/bulgariya-manolova-bezhantzi-1516995.html

/КРОСС/ Омбудсманът Мая Манолова организира обществена дискусия на тема „Защита правата на непридружените деца - бежанци". Форумът ще се проведе утре, 9 август 2016 г., от 11 часа в институцията на омбудсмана - гр. София, ул. „Георг Вашингтон" № 22. Повод за дискусията е сигнал на Сдружение „Съвет на жените бежанки в България", в който те призовават за спешни действия по изграждането на защитено пространство за настаняване на непридружени малолетни и непълнолетни деца - бежанци и търсещи закрила.Днес омбудсманът Мая Манолова и експерти от институцията извършиха проверки в регистрационно приемателни центрове за бежанци /РПЦ/ към Държавната агенция за бежанците в кв. „Овча купел" и кв. „Военна рампа". Манолова разговаря с непридружени деца-бежанци и видя условията, при които са настанени малолетните и непълнолетните. На форума ще бъдат изнесени и факти, констатирани при проверките на Националния превантивен механизъм към омбудсмана в бежанските центрове - РПЦ в кв. „Овча купел", приемателни центрове в кв. „Военна рампа" и кв. „Враждебна", РПЦ с. Баня, община Нова Загора, РПЦ Харманли и транзитен център с. Пъстрогор, община Свиленград. Общественият защитник ще представи доклад, в който са посочени слабостите и недостатъците на практиката по приема и интеграцията на непридружените деца-бежанци у нас

Гладът като оръжие

http://www.investor.bg/analizi/91/a/gladyt-kato-oryjie-222360/

В страни като Сирия, Йемен и Нигерия земеделието е съсипано

Разбиха незаконен трафик на ПОС терминали в Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/5697944

Разбиха незаконен трафик на ПОС терминали в ГърцияИззети са 164 електронни терминали за трансакции, които се обработват Трафик за незаконен внос на POST в Гърция и използването им за електронни транзакции чрез карти машини (POS). Целта е да се заобиколи контрола върху капитала и укриване на данъци, разкри Генералният секретариат на публичните приходи заедно с финансовата полиция и Централната

Спешно се търсят кръводарители за астронома Ина Барзова

https://www.actualno.com/smolyan/speshno-se-tyrsjat-kryvodariteli-za-astronoma-ina-barzova-news_555449.html

Спешно се търсят кръводарители за астронома Ина Барзова - главен асистент в Националната астрономическа обсерватория - Рожен, съобщи националното радио.  Ина е настанена за лечение в Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Братан Шукеров“ в Смолян, където й е извършена животоспасяваща операция, но заради сериозна кръвозагуба се нуждае от помощ. Семейството й моли приятели, колеги и родопчани да я подкрепят. Кръводаряването може да стане в Кръвния център на областната б

Близо 200 турски военни все още се укриват след преврата

https://www.actualno.com/balkani/blizo-200-turski-voenni-vse-oshte-se-ukrivat-sled-prevrata-news_555451.html

186 турски военни и 30 жандармеристи, заподозрени във връзка с осуетения опит за преврат на 15 юли, все още се укриват. Това заяви днес турският вицепремиер Нуман Куртулмуш, предаде Reuters.   Той уточни, че сред тях има девет генерали. Куртулмуш посочи също, че във връзка с опита за преврат са задържани 10 чуждестранни граждани, но не уточни тяхната националност. Турските власти задържаха хиляди военни и отстраниха от армията над 3000 военнослужещи заради предполагаеми връзки с опита за

Притесняват се за здравето на Хилъри Клинтън, съветват я да се откаже

http://web.barometar.net/85646/

Американците активно обсъждат в социалните мрежи влошилото се здравословно състояние на кандидата за президент на САЩ и бивш държавен секретар на страната Хилари Клинтън. Дебатът се заформи, след като в интернет се появиха снимки, на които се вижда, че бившата първа дама се нуждае от помощ, за да изкачи няколко стъпала. „Заради собственото си здраве […]

Египет срещу Германия на плажа в Рио - битка на два свята (снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5697913

Египет срещу Германия на плажа в Рио - битка на два свята (снимки)Снимките от мача по плажен волейбол между женските отбори на Египет и Германия предизвикаха истински фурор не само сред любителите на този спорт и на красивите женски тела. Контрастът между ултра минималистичните бански костюми на германкщите и шалварите, наметките и кърпите върху главите на съперничките им показаха недвусмислено разликата между

Българските гребци се класираха за полуфиналите в Рио

http://www.cross.bg/vasilev-bozhilov-posledni-1516994.html

/КРОСС/ Единствените ни участници в гребната регата в Рио`16 - Георги Божилов и Кристиян Василев, се класираха за утрешните 1/2-финали на двойка скул. В репешажа българите се движеха последни - четвърти, през 3/4 от дистанцията, но в последните 500 метра увеличиха темпото на загребвания и завършиха втори, след лодката на Великобритания. Джонатан Уолтън и Джон Колинс финишираха за 6:19.60 мин., а времето на Божилов и Василев е 6:20.56 мин. Трети завършиха сърбите Марко Мариянович и Андрия Слюкич (6:20.62), с което също си осигуриха участие на полуфинал. Отпаднаха кубинците Едуардо Рубио и Адриан Окуенедо, завършили последни с 6:21.52 мин.

Полицаи спипаха трима крадливи тийнейджъри във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=328053

Трима тийнейджъри – две момичета и едно момче бяха спипани от варненски полицаи за кражби през изминалите дни, научи Moreto.net. Инспектор от детска педагогическа стая работи по случая на 13-годишен младеж от Аксаково, задигнал лаптоп и два смартфона.

"Мини Марица-изток" инвестира милиони в резервни части за камиони

http://econ.bg/Новини/-Мини-Марица-изток-инвестира-милиони-в-резервни-части-за-камиони_l.a_i.726924_at.1.html

Държавната "Мини Марица-изток" (ММИ) ще инвестира над 3 млн. лв. за резервни части за автомобил ЗИЛ, КРАЗ, УРАЛ, КАМАЗ, МАЗ и УАЗ. Това става...

Кметът награди трима военнослужещи по случай 137 г. ВМС

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597828

Днес, в Заседателна зала на Общината се проведе пресконференция на Военноморските сили на Република България по повод 137-та годишнина от създаването им. На срещата с медиите присъстваха кметът на Община Русе Пламен Стоилов, контраадмирал Митко Петев – командир на Военноморските сили, подполковник Димитър Титев – главен експерт „Връзки с обществеността“ в канцеларията на командира на ВМС, директор Дирекция „Обществен ред и сигурност“ Спасимир Димитров, военнослужещи. Г-н Стоилов заяви, че за него е чест за поредна година честванията на българск...

Човечеството вече изхаби природните си ресурси за цялата година

http://www.cross.bg/resyrsi-chovechestvoto-prirodni-1516993.html

/КРОСС/ До днес човечеството вече е изразходвало всички природни ресурси, които Земята може да възстанови в рамките на година.Този ден е известен като „ден на надхвърлянето" и през тази година той е с пет дни по-рано от миналата 2015 г. През изминалите месеци от януари насам ние сме успели да изразходваме зададените за година природни ресурси по-бързо от когато и да е било преди, предаде БГНЕС.Според изчисления, ако човечеството продължава да живее по начина, по който го прави досега и продължава да изразходва природни ресурси със същите темпове, то ще се нуждаем от средно 1,6 планети Земя, за да задоволим потреблението си, пише„Сайънс алърт".„Денят на надхвърлянето" се изчислява от организацията Global Footprint Network и за целта тя използва данни от ООН, събрани от хиляди икономически сектори като риболов, горско стопанство, транспорт, производство на енергия и други.Когато става въпрос за ресурси трябва да се посочи, че не става въпрос само за вода, храна и петрол. Те включват и запаси от въглерод, които вече са толкова превишени, че човечеството изхвърля повече, отколкото горите и океаните могат да абсорбират. „Въглеродните емисии са най-бързо растящият сегмент от екологичното надхвърляне", се посочва в прессъобщение на Global Footprint Network.

Знаете ли защо змиите са толкова дълги - ето отговора

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/znaete-li-zashto-zmiite-sa-tolkova-dylgi-eto-otgovora-6057271

Учените открили, че определен ген остава активен през по-дълъг период от ембрионалното развитие на змиите. Научете повече:

Холандката, която счупи три прешлена, съжалява само за изпуснатия медал

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/08/2808241_holandkata_koiato_schupi_tri_preshlena_sujaliava_samo/?ref=rss


Холандката Анемийк ван Флютен пострада жестоко по време на общия старт в шосейното колоездене на олимпийските игри в Рио, но впечатли с реакцията си след това.

Тя заяви, че ще се оправи, но не контузията я притеснява, а това, че е пропуснала възможност да спечели медал.

Холандката загуби контрол върху велосипеда си по време на високоскоростното спускане към плажа Копакабана и на около 15 километра от финала се вряза право в циментовия бордюр на шосето, губейки лидерската...

Иван Ласкин пак обра овациите с фейсбук статус, този път за леля Гошка

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5697840

Иван Ласкин пак обра овациите с фейсбук статус, този път за леля ГошкаХитовите статуси на актьора Иван Ласкин продължават с пълна сила. "Най-търсеният покемон сега е леля Гошка!", гласи новият статус на Иван Ласкин, който събра 3,7 хиляди лайка.  Актьорът публикува и снимки с него,  жена му - актрисата Александра Сърчаджиева и дъщеричката им София. Надписът над снимката гласи: "Представяте ли си?!?!?!?!

Българските гребци се класираха за полуфиналите в Рио

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/08/2808234_bulgarskite_grebci_se_klasiraha_za_polufinalite_v_rio/?ref=rss


Българите Кристиян Василев и Георги Божилов се класираха за полуфиналите в дисциплината двойка скул мъже на олимпийския турнир по гребане.

Те трябваше да минат през драматичен репешаж, в който заемаха последното място почти през цялата дистанция, но със силна атака в края стигнаха до втората позиция.

Двойката на Великобритания Джонтън Уолтън и Джон Колинс спечели репешажа с време 6:19.60 минути. Българските гребци финишираха за 6:20.56 минути. Сърбите Андрия Шлюкич и...

Законно ли е изградена метростанция "Витоша"?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597827

Метростанция "Витоша" е изградена в нарушение на Общия устройствен план и може да бъде дадена на прокурор. За това сигнализират от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт в съобщение до медиите. Те допълват, че при започване на строителството й преди две години, ОУП не е преминал през процедура на промяна. Според разследване, проведено от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт, последната спирка от втория метродиаметър "Витоша" не отговаря на Общия устройствен план на столицата, приет през 2009 г.Според него след ст...

Застреляха ловец на покемони в Сан Франциско

http://www.moreto.net/novini.php?n=328049

Млад мъж бе застрелян от неизвестно засега лице в американския град Сан Франциско, Калифорния по време на игра на популярната Pokemon Go, съобщава електронната версия на "Лос Анджелис таймс". Двайсетгодишният студент от местния колеж, Келвин Райли, влиза в парка, разположен в близост до известния пристанищен район на Сан Франциско - една от основните забележителности на града.

Споразумението за "развод по взаимно съгласие" с телекомите е за всички абонати

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597825

Прекратяването на срочни договори с минимални неустойки до три месечни такси се отнася за всички абонати на Мтел и Виваком. Това обясни председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. Прекратяването на срочни договори с изплащане на всички такси до края на договора като неустойки е провъзгласено като неравноправна клауза, припомни председателят на Комисията за защита на потребителите. Телекомите омекнаха за "развод по взаимно съгласие"

Медалистите от втория ден на Олимпиадата в Рио

https://www.24chasa.bg/sport/article/5697870

Медалистите от втория ден на Олимпиадата в РиоВсички медалисти от втория ден на летните олимпийски игри. Вдигане на тежести до 53 кг-жени: 1. Щу Чин Су , Тайван-212 кг (100 кг в изхвърлянето и 112 кг в изтласкавено) 2. Идилин Диас , Филипини- 200 кг (88 и 112) 3. Джин Хи Юн, Република Корея- 199 кг (88 и 111) Вдигане на тежести, 56 кг-мъже : 1.

Москва очаква очаква плавен икономически растеж през второто полугодие

http://econ.bg/Новини/Москва-очаква-очаква-плавен-икономически-растеж-през-второто-полугодие_l.a_i.726923_at.1.html

Русия напусна фазата на икономическа рецесия и ще започне да бележи слаб растеж през втората половина на годината, отбеляза в понеделник централната...

Ремонтиран е покривът на Старческия дом в Сливен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597813

Община Сливен извърши ремонт на покрива на сградата на Дома за стари хора, който повече от две години е създавал проблеми на домуващите. Заради сериозни течове по време на дъжд са се наводнявали стаите на последния етаж. При порой през месец юни миналата година дори се е наложило изключване на електрозахранването на някои от стаите заради опасност от инцидент. В продължение на няколко месеца обитателите са били без електричество. Извършен е ремонт на покрива, на фасадата, на водосточните улуци, на вентилационните отвори, на електрическата инста...

Руската икономика ще започне да бележи слаб растеж

http://www.cross.bg/godina-rastezh-stranata-1516992.html

/КРОСС/ Русия напусна фазата на икономическа рецесия и ще започне да бележи слаб растеж през втората половина на годината, отбеляза в днес централната банка на страната, предаде "Риа Новости". В редовния си месечен доклад за икономическите тенденции, Руската централна банка (РЦБ) очаква брутният вътрешен продукт на страната да нарасне през третото тримесечие с 0,4% спрямо второто и да се ускори до 0,5% през последното тримесечие. Икономиката на страната се очаква да стъпи на траекторията на бавен растеж през следващите месеци, ако няма налични външни шокове, посочва РЦБ. През миналата година икономика на Русия се сви 3,7% под натиска на падащите петролни цени и на наложите върху Москва западни санкции. За цялата 2016 година икономиката вероятно ще се свие допълнително, преди да отчете нисък темп на растеж през следващата година. Според централната банка също така има рискове, че инфлацията, която постепенно се забавя, няма да успее да се понижи към заложеното целево ниво от 4% през 2017 година, ако потребителското търсене започне да се възстановява и останат в сила рисковете, свързани с бюджетните разходи.  

Вече официално: Wal-Mart купува Jet.com за 3,3 млрд. долара

http://www.investor.bg/web/456/a/veche-oficialno-wal-mart-kupuva-jetcom-za-33-mlrd-dolara-222357/

Това ще е най-голямата сделка за Wal-Mart след придобиването на търговеца на дребно Massmart Holdings Ltd. от Южна Африка за 2,3 млрд. долара

В Лондон 100 пожарникари гасят пламнал нощен клуб

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597824

Почти 100 огнеборци се опитват да овладеят огромния пожар, обхванал изцяло нощен клуб в югозападен Лондон, съобщиха от Противопожарната служба на британската столица. „Петнадесет пожарни коли и около 100 пожарникари са изпратени за погасяване на големия пожар в Гринуич", се казва в съобщение на Противопожарната служба. Големият пожар в Лондон от 1666 г. в изложба Гори клубът за електронна музика

Мотористи готвят мирен протест във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=328048

Мирен протест срещу войната по пътищата организират мотористи от Варна от 19 часа в сряда, научи Moreto.net. Те планират да излязат на пешеходната зона между шадравана и Съдебната палата на площад "Независимост" без моторни превозни средства, лозунги и излишна врява.

Европейска заповед за арест на турски каналджия, хванат на Капитан Андреево

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597838

Европейска заповед за арест, издадена от прокуратурата в немския град Швайнфрут спрямо 46-годишния турски гражданин Айхан Алтун е получена в Окръжна прокуратура-Хасково. На 28 юли тази година той е бил задържан на ГКПП Капитан Андреево при влизане в България. Пътувал в товарен камион, превозващ дограма.  Алтун се издирва от властите в Германия по разследване за подпомагане на шестима сирийци да влязат и пребивават незаконно в Германия в периода от 22 до 25 февруари 2015 г. По наказателното преследване е установено, че бежанците били  транспорти...

Български политик на митинга на Ердоган

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bylgarski-politik-na-mitinga-na-erdogan-6057270

„Около себе си виждам огромна вълна от хора тръгнали с националния флаг в ръка да защитават Свободата!“, пише на български и турски Касим Дал в профила си във „Фейсбук“

Три пожара горят в областта

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597826

Три пожара се опитват да погасят пловдивските огнеборци, съобщиха за Дарик от противопожарната служба. Два от тях са край автомагистрала „Тракия”. Сухи треви горят в землището на село Трилистник. Сигналът за пожара е подаден малко преди 16.00 часа. За потушаването му работят три екипа. Пожари има и при 136 и 121 километър на магистралата в близост до село Бенковски, където също има изпратени екипи. Предполагаемите причини са небрежно боравене с огън. Няма пострадали от огнените стихии. През почивните дни огнеборците от Пазарджишко са се вдигали...

Борбата срещу Нигерия и света е моя лична кауза, каза лидерът на "Боко харам"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597823

Лидерът на ислямистката групировка "Боко харам" Абубакар Шекау отново напомни за себе си с видеоклип, в който заявява, че борбата срещу Нигерия и целия свят е негова лична кауза, предаде Франс прес. Нигерийската армия уби над 40 бойци на Боко Харам и освободи 80 заложници На записа Шекау се представя като Абубакар аш Шакауи, лидер на "Западноафриканска провинция на Ислямска държава", както се преименува "Бок...

Обстановката в Македония остава тежка, 10 души са в неизвестност

https://www.actualno.com/balkani/obstanovkata-v-makedonija-ostava-tejka-10-dushi-sa-v-neizvestnost-news_555445.html

Остава тежка обстановката в Македония след наводнението, 10 души са в неизвестност. Това заяви главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. По думите му повече от 1500 къщи са наводнени. „Нашите момчета получиха две основни задачи – да се включат активно в отводняване на сгради и издирването на пострадали. Аварийно-спасителното звено към Столична община разполага с уникални инструменти, които се включиха да из

Порой се изля над Банско, има затлачени улици

https://www.actualno.com/blagoevgrad/poroj-se-izlja-nad-bansko-ima-zatlacheni-ulici-news_555448.html

Гръмотевична буря и пороен дъжд се изляха над Банско. Няма информация за наводнени сгради, но доста от улиците са затлачени заради извършващата се реконструкция на водопроводната и канализационна мрежа, предаде БНР. В момента в планинския курорт усилено се работи по подмяна на водопроводната и канализационна мрежа, като доста от улиците са разкопани на дълбочина между 3 и 4 метра. Кметът на Банско Георги Икономов обяви, че са сформирани екипи, които инспектират строителството и ситуацията от об

Рангелова остана извън 1/2-финалите на Игрите в Рио 2016

https://www.actualno.com/moresport/rangelova-ostana-izvyn-12-finalite-na-igrite-v-rio-2016-news_555452.html

Нина Рангелова не можа да подобри националния рекорд и да се класира на полуфиналите на 200 метра свободен стил на Олимпийските игри в Рио де Жанейро 2016. Рангелова остана на три десети от националния рекорд, поставен от нея на квалификациите за Олимпиадата в Лондон по-рано тази година. На Игрите в английската столица през 2012 година българката завърши на 19-то място в дисциплината. Подробности за плуването на Нина Рангелова четете в Sportlive.bg

Показаха първия свръхлек самолет, създаден у нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=328047

Първият свръхлек самолет, изцяло създаден у нас. Екипът, построил прототипа на "ДАР 23", показа машината пред камерата на NOVA. Изпитанията на модела, който носи традиционното наименование на поредицата от наши самолети, ще приключат след месеци.

ОПЕК планира неформални разговори за следващия месец

http://www.cross.bg/opek-petrola-zamrazyavane-1516991.html

/КРОСС/ Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) планира неформални разговори на конференция в Алжир през следващия месец, като определя спада в цената на петрола през последните седмици като временен. Това каза президентът на организацията - катарският енергиен министър Мохамед Ал Сада, който в момента е президент на ОПЕК, предаде bloomberg. Президентите на организацията се избират на ротационен принцип измежду страните членки. „Очакванията за по-високо търсене на суров петрол през третото и четвъртото тримесечие на 2016, заедно с понижаването на достъпните количества, води анализаторите към заключението, че сегашният мечи пазар е само временен и цената на петрола ще се увеличи на по-късен етап през 2016", каза Ал Сада. През миналата седмица петролът навлезе на територията на мечи пазар, като сложи край на възстановяването си, при което цените почти се удвоиха от 12-годишното дъно, което достигнаха в началото на годината:Коментарите на президента на ОПЕК обаче показват, че организацията е притеснена от спада в цените и може да обмисли действия, ако пазарът не се стабилизира на по-високо ниво, коментира Робин Милс, главен изпълнителен директор на консултантската компания Qamaar Energy. "Ако обсъждат нещо, което си струва да се обяви пред пазара, то това нещо трябва да е идея, подобна на предишните предложения за замразяване на производството

Омбудсманът Мая Манолова свиква форум за бежанците деца

https://www.24chasa.bg/novini/article/5697747

Омбудсманът Мая Манолова свиква форум за бежанците децаОбщественият посредник провери на място условията в бежанските центрове в кв. „Овча купел“ и кв. „Военна рампа“ Омбудсманът Мая Манолова организира обществена дискусия на тема „Защита правата на непридружените деца - бежанци“. Форумът ще се проведе утре, 9 август 2016 г., от 11 часа в институцията на омбудсмана - гр. София, ул.

Иван Лечев се хвали с чудна къща и строителни умения в Панагюрище (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5697701

Иван Лечев се хвали с чудна къща и строителни умения в Панагюрище (Снимки)Китаристът Иван Лечев, който избяга на село с бъдещата си съпруга Жени Александрова вдига къща за чудо и приказ. Лечев се хвали със снимки в социалните мрежи и дори ги качва и надписва спрямо прогреса на къщата.  Въпреки, че китаристът имаше известни проблеми с деца от ромски произход, очевидно е успял да ги надмогне и сега гордо се хвали със

Хиляди миряни се поклониха пред чудотворната икона на Св. Богородица

https://www.24chasa.bg/novini/article/5697696

Хиляди миряни се поклониха пред 
чудотворната икона на Св. БогородицаХиляди миряни от Великотърновска и Габровска епархии се стекоха да се поклонят пред чудотворната икона на Св. Богородица, „Успокоение на злите сърца”. В 9,00 ч. Сутринта тя пристигна в Руската църква във Велико Търново, където я чакаха най-ревностните християни. Около 14,00 ч. иконата пристигна в катедралния храм на старата столица.

"Затруднява ни мерната единица" (Лаф на деня)

http://offnews.bg/news/n_1/n_633936.html

Отговор на администратор на страницата на "Теленор" в Twitter стана хит в социалните мрежи. Потребител с ник "Пламене" е запитал трите водещи мобилни оператора у нас следния недипломатичен въпрос: "Великобритания като излезе от ЕС, @MobiltelBG, @TelenorBG, @vivacom ще вдигнат ли цените на роуминга до п...а си лелина?" И е получил "деликатен" отговор от администратор на телекома "Теленор": "Посочената от Вас мерна единица ни затруднява, тъй като не познаваме леля Ви, но във всички случаи е твърде рано за спекулации." Проверка на OFFNews показа, че културната дискусия между потребителя и представителя на мобилния оператор е съвсем реална.

Изпращаме 20 тона минерална вода на Скопие

http://offnews.bg/news/n_1/n_633937.html

Правителството ще предостави 20 тона минерална вода за района на Скопие, осигурена от държавните горски стопанства. Създадена е организация страната ни да отговори и на други искания за хуманитарна помощ от страна на властите в Македония. Това е договорено на оперативна среща между кмета на Скопие Коце Траяновски и началника на политическия кабинет на българския премиер Анжелина Тотева, съобщиха от правителствената пресслужба. В срещата е участвал и началникът на пожарната главен комисар Николай Николов. Четирите български екипа отпожарната и от аварийно-спасителното звено на Столична община остават в Македония за продължаване на участието си в спасителната операция. В момента се издирва изчезнало дете и се отводняват къщи. Българските екипи в помощ на хората след бедствието в Скопие.

Антон Ризов завърши 42-и на 10 м въздушна пушка

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/08/2808211_anton_rizov_zavurshi_42-i_na_10_m_vuzdushna_pushka/?ref=rss


Състезателят по спортна стрелба Антон Ризов продължи тенденцията в българското представяне на олимпийските игри и зае 42-о място в крайното класиране на 10 метра въздушна пушка.

В надпреварата участваха 50 стрелци, а за финала се класираха осем.

Ризов, който през 2015 г. стана европейски шампион в дисциплината и зае трето място в един от стартовете за Световната купа, се целеше във финал в Рио де Жанейро, но остана далеч от първите осем в квалификацията.
...

„Делта еърлайнс“ отмени ограничението за извършване на полети

https://www.24chasa.bg/novini/article/5697707

„Делта еърлайнс“ отмени ограничението за извършване на полетиАвиокомпания „Делта еърлайнс“ в понеделник обяви, че отменя приетата за цял свят забрана за полети на самолетите ѝ и те ще подновят, в определени граници, извършването на превоз на пътници, предаде AFP. От американската авиокомпания посочват, че отмяната и забавянето на полети ще продължат, заради наложеното за повече от три часа ограничения

Словак се развихри на плажа, нападна охранители

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597822

Задържаха за 24 часа словашки турист заради нападение над служители на охраната в КК „Ривиера”. 34-годишният мъж се развихрил около 20.30 ч. на 4 август, на плажа в КК „Златни пясъци”. Освен че нанесъл удари на охранителите, той чупил, крещял и обиждал нецензурно. На словака е наложена и глоба за непристойното поведение....

Поредно българско разочарование в спортната стрелба

http://www.mediapool.bg/poredno-balgarsko-razocharovanie-v-sportnata-strelba-news252667.html

И третото българско участие в състезанията по спортна стрелба на Олимпийските игри в Рио де Жанейро се оказа много разочароващо. След Самуил Донков (в събота) и Антоанета Бонева (в неделя) в стрелбата с пистолет от 10 метра в понеделник и Антон Ризов в стрелбата с въздушна пушка от 10 метра остана много далеч от класиране на финала, където първите осмина от квалификациите се борят за разпределение на медалите. Ризов остана 42-ри от общо 50 участници в шестте квалификационни серии от по 10 изстрела с 617,3 точки. За сравнение - победителят в квалификацията, италианецът Николо Камприани събра 630,2 точки, а осмицата на финалистите се затваря на 625,5 точки.

Гръмотевична буря и градушка в Кюстендил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597821

Гръмотевична буря се разви над Кюстендил. Тя премина в дъжд, примесен с градушка, голяма, колкото грахово зърно. Температурата падна до около 25 градуса. Синоптиците прогнозират, че подобни бури са възможни до утре вечер, като не са изключени и наводнения.  ...

Над 80 учители се търсят за варненски училища и детски градини

http://www.moreto.net/novini.php?n=328045

Повече от 80 са свободните места за преподаватели и възпитатели във варненски училища, които са обявени на сайта на Регионалното управление на образованието. Сред най-търсените са учителите по български език и литература, математика, чужди езици, история и природни науки, научи Moreto.

Три пожара горят в Пловдивско, два са в близост до магистрала „Тракия”

https://www.24chasa.bg/novini/article/5697708

Три пожара горят в Пловдивско, два са в близост до магистрала „Тракия”Три пожара горят в Пловдивско, два от тях са в близост на АМ „Тракия”. Това съобщи пред радио „Фокус“ говорителят на Пожарната Цвятко Дешев. Сухи треви горят в землището на село Трилистник. Сигналът за пожара е подаден в 15.48 часа. Три екипа работят на място за погасяването му. Пожари горят и при км 136 по АМ „Тракия” и при км 121 на АМ „Тракия”,

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Пакистан

http://www.cross.bg/bilo-islyamska-kyeta-1516990.html

/КРОСС/ Радикалната организация "Ислямска държава" пое отговорността за днешния атентат срещу адвокати в пакистанския град Куета, при който бяха убити най-малко 66 души, предаде БНТ. Близък до групировката източник заяви, че нападението било извършено от звено на ИД в Хорасан, провинция Белуджистан, край границата между Пакистан и Афганистан.Атентатор-самоубиец се е взривил на входа на спешното отделение, където е било докарано тялото на убит по-рано днес известен адвокат. Бомбата се взривила сред множеството хора, дошли да оплакват своя колега. В Куета имаше няколко убийства, свързани с бунтовници сепаратисти или с напрежение между религиозни общности.  

Азис в хамам в Турция (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5697692

Азис в хамам в Турция (Снимки)Попфолкзвездата Азис публикува снимки от турска баня - хамам. На кадрите се вижда как певецът очевидно релаксира и се забавлява. Не е ясно обаче кой е снимал

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване