Великобритания предвижда овъзмездяване на пострадалите от фракинг

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270867_%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BC%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0

 Част от данъчните приходи от разработването на шистов газ във Великобритания може да отива директно при жителите на районите, в които се развива тази дейност, посочи днес премиерът Тереза Мей, цитирана от Ройтерс.
Според оценки Великобритания разполага със значително количество шистов газ в подземни скали, но прилагането на фракинга не се одобрява от местните общности, притеснени от шума и последиците за околната среда.
Миналата година тогавашният финансов министър Джордж Озбърн обяви, че правителството ще създаде специален фонд, в който ще влизат до 10 процента от данъчните приходи от разработването на шистов газ, като средствата ще се използват за инвестиции в засегнатите от проектите райони.
Тереза Мей стана премиер миналия месец, след като британците решиха на референдум, че предпочитат страната им да напусне ЕС. Тя съобщи, че иска да се обсъди възможността тези пари директно да бъдат плащани на жителите на районите, а не на местните власти.
Правителството, което ръководя винаги ще бъде движено от интересите на многото, обикновени семейства, за които животът е по-труден, отколкото много хора в политиката осъзнават, посочи Мей днес в съобщение преди началото на консултациите за фонда.
Правителството обяви, че новият фонд може да предостави до 10 милиона британски лири на отговарящите на условията общности. То не посочва колко би могло да получи отделно семейство, но местните медии отбелязват, че в някои случаи може да се стигне до 13 000 британски лири.

Йорданка Христова даде старт на Банско Джаз Фест 2016

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270866_%D0%99%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0+%D0%A5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5+%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D0%9

 Неостаряващата Йорданка Христова даде старт на един от най-стилните и силни летен фестивали това лято – Банско Джаз Фест 2016

„Тази вечер ще ви направя курс по подмладяване с песни от миналия век“, каза с усмивка примата и разчувства публиката с някои от любимите си рефрени. Специално за да поздрави колегите си от Китай, които за първи път тази година гостуват на джаз фестивала в Банско, Христова изпълни и една китайска народна песен в джаз аранжимент.

Преди това официален старт на фестивала дадоха кметът на Банско Георги Икономов и създателят и организатор на фестивала д-р Емил Илиев.

„Банско Джаз Фест извървя дълъг и труден път. Но той се утвърди през годините като един от най-стилните и популярни летни музикални фестивали в страната. Приветствам своите съграждани и гости на града и им пожелавам прекрасни мигове с красивата музика, красивата планина и гостоприемните банскалии”, поздрави присъстващите Икономов.

Сред изпълнителите, които тази година ще пеят в Банско, са триото „Сайръс Честнът“, италианската певица Нада, музиканти от Куба, Австрия, Германия, Полша, Китай, Япония, балканските страни и много други. Голямата звезда тази година – британската соул певица Джос Стоун ще закрие форума на 13-ти август. Стоун изгря на международната сцена още като тинейджър с мултиплатинения си албум The Soul Sessions, с който бе номинирана за наградите Mercury и „Грами“. Характерният й глас и имиджът й тогава й донесоха сравнения с Джанис Джоплин. Певицата има 7 албума, последният от които, Water for Your Soul, е от 2015 г.

Температурен рекорд вчера, днес - двуметрови вълни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597630

Слънчево и топло ще бъде времето край морето, макар и с няколко градуса по-хладно от последните дни. Вчера във Варна беше отбелязан температурен рекорд от 35,2 градуса, а днес максималните температури ще са  между 27° и 30°. Ще духа умерен до силен североизточен вятър. Температурата на морската вода е 27°-28°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала, възможно е образуването на вълни с височина до 2-2,5 метра. Днес се очакват валежи, особено в Югозападна България и Рило-Родопската област. На много места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Разк...

Пътна обстановка в страната - 8 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=327980

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област София: На 08.08.2016 г., от 10 до 18 ч., движението в тръбата в посока Бургас на тунел „Траянови врата“ се осъществява само в активната лента. Временната организация е поради ремонт на предпорталното осветление.

В Дряново екип от специалисти ще се грижи за достъпа до социални и здравни услуги на хора в нужда

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597631

Екип от специалисти ще се грижи за достъпа до социални и здравни услуги на деца и възрастни с увреждания, техните семейства и на възрастни хора над 65 години, с ограничения или в невъзможност за самообслужване. Това информираха от Община Дряново. До момента са удовлетворени нуждите на 83-ма нуждаещи се. Ангажимент към тях има персонал от 50 души - 27 лични асистенти,10 социални асистенти и 13 домашни помощници....

САЩ позволяват на Путин да побеждава в Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/76059/SASHT-pozvolyavat-na-Putin-da-pobezhdava-v-Siriya

/Поглед.инфо/ Изминаха пет дни след крайния срок, който държавният секретар на САЩ Джон Кери даде на президента Башар ал Асад, за да започне политически реформи в Сирия. Но в Алепо, последната голяма крепост на бунтовниците воюващи с режима, боевете продължават. Америка обаче не бърза да се притече на помощ, защото в Алепо воюват „неправилните” бунтовници.

Хулиганстваща България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270865_%D0%A5%D1%83%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

 На първо място да припомним, че не само в представите ни, но и в правното ни устройство съществуват определения за дребно и едро хулиганство. Дребното хулиганство в България се бори с административни наказания и мерки, които са описани в Указ ( УБДХ) от 1963 година и в неговия чл.1, ал.2 четем следното определение: дребното хулиганство е непристойна проява, изразена в употребата на ругатни, псувни или други неприлични изрази на публично място пред повече хора, в оскърбително отношение и държане към гражданите, към органите на властта или обществеността, или в скарване, сбиване или други подобни действия, с които се нарушава общественият ред и спокойствие.

Ако стриктно се спазваше Наредбата по изпълнението на УБДХ, разписана в усложнени и тромави стъпки и процедури, то половината от веселата ни, ругаеща и псуваща, караща се и биеща се България щеше да е напълнила хазната с глоби, или пък да е въвела неправдоподобни чистота и ред на публичните места с полагане на общественополезен труд. Самоироничната констатация е само увод към забележката, че хулиганството, описано в УБДХ не бива да се бърка с едрото хулиганство от НК, формулирано в разпоредбата на чл.325 и четирите й алинеи, които могат да докарат някому и шест години лишаване от свобода.

Безобидно ли е хулиганството?

Нямам тяга към твърда ръка или връщане в жестоките и безумни практики на близкото минало, когато набедените за противообществени прояви са пращани в Белене, Ножарово и прочие „превъзпитателни“ адски места, но ми се струва и че законността в държавата изтича през безброй големи и малки пробойни. Хулиганските изстъпления вероятно са сред малките, но не са безобидни, защото задават нормата на живот.

Опитаме ли се, то несъмнено ще успеем да изградим своеобразен регистър на видовете хулигански прояви в различните сфери на настоящето, тъй като в същността си хулиганството се дефинира като антиобществено проявление. В такъв случай можем да приемем, че съществуват битови, съдебни, партийни, политически и дори естетическа форми на хулиганство, дори сме го и приели, защото всекидневно сме въвлечени в атмосферата на конкретно и морално насилие, която хулиганствата пораждат.

Словесната и физическа разпасаност омотават страната като мрежа, защото не намират адекватно противодействие. Словесното безчинство се лее от високи обществени и партийни амвони, кънти оглушително на фейсбук мегдана, битовият произвол също се разраства, дори в т.н. жълти медии цинизмът, клеветите и ругателството вече са на килограм.

 

Мирела Иванова

 

За мутрите, батките и други породи

Напоследък се заговори до фалцет за безогледни батки, специална порода хулигани или бабаити, които са напомпали не само мускулите си, но и чувството си за безнаказаност. В интерес на истината те внушават заплаха не просто сред гражданите, но и сред правораздавателните органи: видяхме подхода на прокуратурата и съда в Карнобат спрямо магистралният хулиган Радичев.

Да не би пък и съдът да хулиганства по своему, постановявайки в много случаи неадекватно мярката „домашен арест“ – гореспоменатият Радичев също може да зачезне безследно, но поне все още не е причинил ничия смърт за разлика от турския гражданин Фарук Бекташ, направо подкрепен в бягството си от правосъдие от Софийския окръжен съд.

Защо безчинството на всякакъв вид хулигани нараства напоследък: заради масовото опростачване и социалната безизходица, заради циклещата съдебна система, апатичното отношение на полицията и падналите морални и цивилизационни задръжки не само на средностатистическия българин? Или заради някакъв парализиращ всички ни, новопораждащ се или нововъзвръщащ се страх?

Заради демографската криза властта препоръчва на университетите да отрежат специалности, за да не фалират

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/08/08/2805941_zaradi_demografskata_kriza_vlastta_preporuchva_na/?ref=rss


Заради демографската криза и новия модел на финансиране университетите сами ще се принудят да съкращават приема като сливат или дори закриват специалности. Прогнозата е на експерти от просветното ведомство, след като на заседание на правителството в края на юли т.г. финансовият министър Владислав Горанов заговори за възможни фалити на висши учебни заведения през следващите две години. Поводът е приемането на програма за оздравяване и оптимизация на потъналия в дългове Великотърновски...

Облаци и до 34 градуса днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5696637

Облаци и до 34 градуса днесДнес ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места, главно в Югозападна България и Горнотракийската низина ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Това съобщи за „Фокус” дежурният синоптик Георги Цеков от Националния институт по метеорология и хидрология при Българската академия на науките (БАН).

Захарова: Решението за недопускане на руските параолимпийци е безчовечно

http://sporten.pogled.info/news/76058/Zaharova-Reshenieto-za-nedopuskane-na-ruskite-paraolimpiitsi-e-bezchovechno

/Поглед.инфо/ „Решението да не бъдат допуснати руските параолимпийци на Олимпиадата в Рио поразява със своята подлост и безчовечност“, написа в своята фейсбук страница официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС в неделя (7 август).

Бизнесът наема чужденци на работа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270864_%D0%91%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D0%BC%D0%B0+%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0

 Бизнесът наема все повече чужденци на работа. След като представители на туристическия бизнес съобщиха, че започват да наемат чужденци за този сезон от Молдова, Украйна, Грузия, Армения, Сърбия и Македония, стана известно, че заводът за преработка на стари автомобилни гуми в с. Габер, община Драгоман, търси работници от Сърбия. Неотдавна в завода са били назначени 30 души от Цариброд в Западните покрайнини. Сръбските граждани, които работят в Драмогаман, са доволни от условията на работа. Мъжете работят на пресите, а жените контролират производствения процес. Заплатите на служителите са между 300 и 400 евро, а ръководството на завода е създало специален режим по границата, където служителите биват очаквани от автобус за транспортирането им без забавяне на ГКПП "Градина"-"Калотина". Излизащият на български език в. "Ново братство" уточнява, че който организира сам транспорта си, получава компенсации от завода.
В началото на летния туристически сезон министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи пред журналисти, че през август чужденци от трети страни извън ЕС може да заработят в хотелите по морето, за да попълнят незаетите работни места. Промяната ще реши проблема с кадрите в туризма и ще повиши конкурентоспособността, смята Ангелкова.
По настояване на бранша имаше промени в Закона за трудовата миграция и вече има възможност за внос на сезонни работници за секторите туризъм и селско стопанство от трети страни. Процедурата е ускорена - 7-дневна за 90 дни престой и 15-дневна за деветмесечен престой.
Бизнесът смята да внесе работна ръка от държави, където масово се знае и руски език, като Молдова, Украйна, Грузия, Армения, също от Сърбия и Македония, уточни шефът на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. Запитан дали тези хора ще се съгласят на предлаганите в България заплати, Рагин отговори, че чужденците ще получават бонуси и предложения за целогодишна работа - в морските и зимните курорти, както и в спа центровете. Нашият персонал отиде в Европа, европейците са в САЩ, Норвегия и Швеция. Това е глобалното решение на нещата, каза бизнесменът.

29 градуса ще бъдат максималните температури в област Габрово на 8 август

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597629

През деня ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места се очаква временно усилване на вятъра. Ще духа слаб, в източната половина от страната умерен североизточен вятър, който временно ще се усилва. 29 градуса ще бъдат максималните температури в област Габрово. Тук облачността ще е променлива. Атмосферното налягане - малко по-високо от средното за месеца и е остане без съществена промяна. 2-метрови вълни в понеделник, студен фронт разхлажда от четвъртък Над планините ще е предимно облачно. Над м...

Млечна скрежина

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5695970

Млечна скрежинаBашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vboianova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Българите в Рио днес: Започва българското участие в бокса и плуването

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/08/2807799_bulgarite_v_rio_dnes_zapochva_bulgarskoto_uchastie_v/?ref=rss


Петима българи в четири състезанията ще участват в третия ден от олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Първи на арените в Рио де Жанейро ще излезе стрелецът Антон Ризов. Той ще участва в дисциплината 10 метра въздушна пушка, в която стана европейски шампион през 2015 г. и зае трето място в един от стартовете за Световната купа.

Квалификациите започват в 15.00 ч. българско време. В тях ще участват 56 стрелци, а за финала ще се класират осем. Битката за медалите също е днес -...

МОН крие с кого подписва договори за европарите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270863_%D0%9C%D0%9E%D0%9D+%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B5+%D1%81+%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%

 Министър Меглена Кунева е подписала 34 договора за финансиране на проекти за интеграция на ромчета и бежански деца, съобщиха от МОН. Парите ще се дадат по две процедури от новата оперативна програма за наука и образование 2014-2020 г. - "Подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение" и "Образователна интеграция на учениците от етническите малцинства и/или търсещи или получили международна закрила".
Още в началото на юли обаче стана ясно, че сред одобрените 62 проекта по процедурата за проекти за предучилищна подготовка на ромчета са и тези на три неправителствени сдружения, регистрирани от едни и същи хора, на един и същ адрес и с идентични проекти, писани като по калъп. За това е алармирала до МОН Националната мрежа за децата. Всяко от трите сдружения е одобрено с финансиране от почти 500 хил. лв. (общо за детски градини по тази процедура парите са 20 млн. лв.) Списъкът на одобрените проекти веднага изчезна от сайта на МОН, а на 4 юли т.г. Кунева обяви, че вече 20-ина дни тече проверка дали става дума за корупционна схема за източване на 1,5 млн. лв. или за недоглеждане. И обеща да не подписва договорите с трите НПО. Нещо повече - тя "издаде", че трите варненски сдружения ("Детски свят - щастливо бъдеще", "Детско царство" и "Детски усмивки"), са се регистрирали и по друг проект, свързан с училищното образование, което е недопустимо. А две от сдруженията са създадени скоро след обявяването на насоките за кандидатстване. В медиите излезе информация, че управляващи от трите сдружения в предишния програмен период са получили 271 хил. лв. по програмата за развитие на човешките ресурси.
Повече от месец след старта на проверката, която според Кунева трябваше да завърши на 12 юли, от МОН все още не са обелили и дума за резултатите от нея. Не е ясно колко време е необходимо, за да се провери защо не са засечени още при оценяването въпросните свързани лица и фирми. Не е известно и кои точно 34 договора са подписани по процедурите за ромчетата и дали трите проверявани НПО не са сред тях. В сайта на МОН изобщо не може да бъде открит списъкът на одобрените проекти - в раздела на дирекцията, управляваща оперативната програма, се вижда само, че насоките за кандидатстване по тази процедура са променяни два пъти, на два пъти са оповестявани проекти, които не са одобрени (при подадени 136 проекта одобрените са 62). Тъкмо одобрените проекти обаче липсват, включително в раздела, който носи наименование "Сключени договори". Ако Кунева е сключила договорите за ромските теми на 28 юли т.г., не е обяснимо защо до момента в този раздел данни липсват. Още по-необяснимо е, че във въпросния раздел има всякакви обяснения, но данните кой и за какво е получил европари по различните процедури са оскъдни.        
Темите за ромчетата не от вчера са апетитна "дестинация" в оперативните програми. Помни се големият скандал през декември 2012 ., когато Нели Симова - майка на депутатката от ГЕРБ Вяра Петрова, получи от МОН над 180 000 лв. да обучава електронно децата от ромските групи по програмата за човешките ресурси, без дори да има електронен сайт. Депутатката подаде оставка, след като стана ясно, че семейството й е източило с фиктивни проекти около 700 хил. лв. от еврофондовете.

Швеция, Германия и Украйна ще извършат контролен полет над Русия

http://svetoven.pogled.info/news/76057/SHvetsiya-Germaniya-i-Ukraina-shte-izvarshat-kontrolen-polet-nad-Rusiya

/Поглед.инфо/ Съвместна мисия на Швеция, Германия и Украйна в рамките на Договора за открито небе ще извърши от 8 до 12 август наблюдателен полет над територията на Руската федерация.

Без ток във Варна и областта днес ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=327981

Няколко варненски села ще са без електрозахранване днес - 8 август - понеделник, съобщиха от Енерго про за Moreto.net. Причините са неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, съобщиха от дружеството.

Параолимпийците на Русия аут от Рио

http://www.vesti.bg/sviat/paraolimpijcite-na-rusiia-aut-ot-rio-6057233

Обвинението отново е в употреба на допинг, Москва обяви, че ще обжалва

Тъжни плажове

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/08/08/2805411_tujni_plajove/?ref=rss


Стотици тела, налягали безразборно, купове от плът, пръски плажно масло, съсирени в пясъка. И още: бутилки, опаковки от храна, телефони, топки, плажни кърпи, дюшеци, чадъри, маркиращи завладяната територия. На хоризонта – надуваем замък, който се поклаща в маранята. Пред хоризонта – десетина глави се носят по тепсията на морето. Вместо бриз, тежка миризма на гниене – от водораслите на брега. И над всичко това, между мухите и комарите, като ангел на падналите върху плажа, крачи дебел циганин,...

Търсят се стотици учители

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270862_%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D1%8F%D1%82+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8

 Месец и половина преди началото на учебната година има близо 1400 свободни работни места за учители, съобщиха от Агенцията по заетостта.

За първи път от доста време на обявени конкурси със свободни места за учители по математика и информатика не се явяват желаещи. Пенсионирани преподаватели по математика биват преназначавани отново, защото желаещи за тези постове няма. Дори в централни столични училища се обявяват по два и три конкурса, за да се появи поне един кандидат, който да подаде документи.

Във Варна Регионалният инспекторат по образование е обявил свободни позиции за училища в морската столица, Провадия, Каменар, Суворово, Медовец, Белослав, Девня, Игнатиево и други населени места. Търсят се и педагози за детски градини. Обявените от РИО свободни места са над 140.
Масово е търсенето на учители и възпитатели в училищата и детските градини в Пловдив и областта, сочи справка в сайта на Регионалния инспекторат на образованието (РИО).

Тази година местата, които училищата в страната са обявили, са много повече, тъй като бяха пенсионирани общо 4500 учители. Още 45 000 се очаква да излязат от системата поради пенсиониране през следващите десетина години, което най-вероятно ще оголи десетки работни места. Просветният министър Меглена Кунева вече заяви, че на преподавателите в пенсионна възраст също ще се разчита, като те могат да водят кръжоци и допълнителни занимания на хлапетата.

Живко Георгиев: Фигурата на ген. Радев е находка, опозицията очевидно ще играе за победа

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5696172

Живко Георгиев: Фигурата на ген. Радев
е находка, опозицията очевидно ще играе за победаПрезидентът трябва да е държавник, който има куража да отстоява националния интерес, а не подставено лице на партиите - Г-н Георгиев, за първи път толкова близо до старта на кампанията и изборите има само един официално номиниран кандидат за президент, а големите партии още не могат да вземат решение. Защо е така?

Кораби от Тихоокеанския флот на Русия се прибраха след дългго плаване

http://svetoven.pogled.info/news/76056/Korabi-ot-Tihookeanskiya-flot-na-Rusiya-se-pribraha-sled-dalggo-plavane

/Поглед.инфо/ Отряд кораби на Тихоокеанския флот на Руската федерация се върна във Владивосток след 136-дневно плаване из Тихия и Индийския океан, предаде ТАСС.

Пожари поглъщат гората, еколозите се занимават със ски писти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270861_%D0%9F%D0%BE%D0%B6%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D1%8A%D1%89%D0%B0%D1%82+%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0%2C+%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0

 Официалните данни за горските пожари у нас в периода 2005-2015 г.

Докато близо 100 000 декара българска гора е обхваната от пламъците на летните пожари, еколозите от коалиция „За да остане природа в България” се занимават със… ски пистите в Банско. Очевидно щом няма държавни и европейски пари за усвояване покрай някоя екокатастрофа, тя не съществува за родните еколози.

Официалните данни са категорични, че горските пожари и незаконната сеч са най-големите опасности пред българската гора. Според доклад на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) годишно в България изгарят около 40 000 декара гори. Най-тежка е била 2007 г., когато сме загубили 430 000 декара от огнените стихии.

Отново по информация на ИАГ можем да твърдим категорично, че горските пожари са предимно следствие на човешка дейност и съответно могат да бъдат предотвратени или поне драстично намалени. Агенцията е изчислила, че основните причини за възникването на горските пожари през изминалата година са човешка небрежност (68%), неизвестна (19%), умишлена (10%) и само 3% са възникнали по естествени причини. Само 17% от всички пожари възникват в частна собственост.

Незаконната сеч в горите също е огромен проблем, макар да е много трудно да се установи точното количество на бракониерството. Според ИАГ става дума за около 100 000 кубика годишно, докато членовете на коалиция „За да остане природа в България” от WWF твърдят, че незаконната сеч е около 2 млн. кубика. Ако допуснем, че истината е по средата и годишно в България без надлежни разрешения се изсича 1 милион кубика дървесина, то това би се равнявало на около 15% от целия дърводобив – несъмнено критичен проблем.

И тук идва въпросът защо самораслите еколози (повечето лесовъди, географи и дори философи по образование) по цяла година се занимават с трите бора около ски пистите на Банско, а не с гигантските проблеми на българската гора – летните пожари и незаконната сеч?

Отговорът не е труден – Зелените се интересуват от зеленото в парите, а не от зеленото в горите.
Обществените средства за борба с горските пожари се усвояват основно от Министерството на вътрешните работи и агенциите в министерството на земеделието. Неправителствени организации няма как да се вредят там и съответно темата е безинтересна за родните еколози.

Подобна е и ситуацията с незаконната сеч на горите. Там обществените средства за усвояване са още по-малко и са основно насочени към подобрение на системите в горския сектор. НПО-та отново няма как да се вмъкнат и Зелените са загърбили темата като излишна.

Ситуацията е далеч по-различна с националните и природните паркове. Там на всеки няколко години се изработва план за управление на парка, за който се отпускат милиони левове и бенефициенти могат да бъдат както търговски дружества, така и неправителствени организации. Борбата за тези обществени поръчки е жестока и често достига до най-високо ниво.

Както „Труд” разкри, лесовъдът Тома Белев (осъден за неправомерно управление на Асоциацията на парковете в България) е изпуснал поръчката за плана за управление на Национален парк „Пирин” на стойност 1,7 милиона лева и в момента оказва политически натиск за превъзлагане. Ако към нея се добавят и поръчките за плановете за Витоша и Рила, сумата набъбва до 7 милиона лева. Лобистката му кампания наскоро достигна до сесията на ЮНЕСКО в Истанбул, където представители на коалиция „За да остане природа в България” са се опитали да подведат чуждестранни лица, че те са официалната българска делегация и желаят да включат парк „Пирин” в списъка със застрашени от изключване обекти – безпрецедентен акт на предателство на националния интерес. Замисълът е бил измамата да послужи като натиск за изнудване на българското правителство да обяви нова поръчка за плана за парк „Пирин” на стойност 1,7 милиона лева и да я възложи на член на зелената коалиция „За да остане природа в България”. За щастие фалшификацията не е успяла.

Следващият епизод в лобистката кампания на Зелените е отново сплашване на премиера Борисов с улични протести срещу изработването на плановете за управление. Това обяснява и факта, че докато българската гора е поглъщана от пламъците на летните пожари, същата група еколози свиква протести и пуска прес релийзи относно парк „Пирин” и ски пистите в Банско.

Ако все още се чудите защо българските еколози се занимават със ски писти в най-голямата жега през август и насред държава, обхваната от горски пожари, то повече не се чудете. Просто си спомнете крилатата фраза от незабравимия филм с Робърт Редфорд „Цялото президентско войнство” – „Проследете парите”. А парите са едни 7 милиона лева, които Тома Белев още не може да прежали.

Национален траур в памет на жертвите от наводненията в Македония

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/76055/Natsionalen-traur-v-pamet-na-zhertvite-ot-navodneniyata-v-Makedoniya

/Поглед.инфо/ Днес е в съседна Република Македония е ден на национален траур в памет на жертвите от наводненията, при които загинаха 21 души, предаде репортер на БГНЕС.

По какво си приличат Uber и ОПЕК?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270860_%D0%9F%D0%BE+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D1%81%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D1%82+Uber+%D0%B8+%D0%9E%D0%9F%D0%95%D0%9A%3F

 Саудитска Арабия никак не харесва конкуренцията. Кралството от дълго време жъне големи печалби от членството си в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Наскоро страната реши, че досадните петролни шистови производители в САЩ трябва да бъдат убити с още поевтиняване на петрола, коментира Bloomberg Gadfly.

Сега саудитският инвестиционен фонд инвестира 3,5 млрд. долара в UberСтратегията на приложението за споделено пътуване явно се харесва на политиците в Рияд: унищожи конкуренцията, намалявайки цените.

Защо иначе Uber ще се нуждае от всички тези пари? След получаването на няколко гигантски финансирания Uber има над 11 млрд. долара в брой и конвертируем дълг. Но на теория Uber е бизнес без много активи. За разлика от Tesla, например, който се нуждае от заводи. Шофьорите на Uber управляват собствените си автомобили (дори ако компанията помага за финансирането на много от тях).

Притежаването на много пари обаче позволява на Uber да влага много средства в маркетинг и също толкова важно – да субсидира евтини тарифи и да завзема пазарен дял. Ценовата война в Китай струва на Uber над 1 млрд. долара на година, споделя компанията.

Разбира се, инвестиционният фонд на саудитския принц Алуалийд бин Талал инвестира още поне 100 млн. долара в Lyft – китайския конкурент на Uber. Затова правителството не може да бъде обвинено, че не споделя с други любовта си. Но все пак това са трохи в сравнение с подкрепата на Saudi Public Investment Fund към Uber.

Да бъдеш монополист е Свещеният Граал на старт-ъп компаниите в Силициевата долина. Оценката на Uber за 62,5 млрд. долара, подкрепена от саудитската инвестиция, започва да има смисъл само ако компанията наистина контролира пазара сама.

Проблемът е, че подобно на петролната стратегия на Саудитска Арабия, която вероятно нанесе повече вреди на ОПЕК, отколкото на перспективите пред американския шистов петрол, желанието на Uber за статут на монополист вероятно ще се провали.

Разбира се, съществуват известни последици от това да имаш много шофьори, например факта, че клиентите няма нужда да чакат дълго за кола. Но в гъсто населените градове, тези проблеми не са непреодолими за конкурентите. Uber вече се изправя пред жестока конкуренция от Lyft в САЩ, от MyTaxi в Германия, от подкрепената от Apple Didi в Китай и от Ola в Индия.

Lyft, Didi, Ola и GrabTaxi оформят партньорство, което позволява на потребителите да резервират пътувания за дадена компания през приложенията на другите. Затова, подобно на ниските цени на петрола, на които се наслаждават потребителите през последната година, Uber може в крайна сметка да осигури на потребителите евтин вариант за придвижване, без да нанесе нокаут върху конкурентите си.

Саудитска Арабия улеснява този процес, като предоставя на Uber поредната купчина пари, преди на компанията да ѝ се наложи да пробва публичните пазари. Но, точно както с петрола, задушаването на новите конкуренти е по-трудно, отколкото изглежда.

 

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Олимпийското строителство в Бразилия: Перспективите пред сектора се влошават

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270859_%D0%9E%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D0%B2+%D0%91%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%

 Международните инвеститори, заложили на пазара на имоти в Бразилия, нямат илюзии, че Олимпийските игри, които се провеждат в страната, ще подкрепят икономиката, пише Wall Street Journal.

Някои от тях обаче смятат, че има светлина в тунела на безкрайната рецесия, корупционните скандали, валутния срив и политическата криза и тази светлина са подценените имоти, допълва изданието.

Blackstone Group LP например – най-агресивният инвеститор в подценени имоти в глобален мащаб, в момента преговаря с публичната компания JHSF Participacoes за 50% дял в пет мола на публичното дружество. Ако сделката се реализира, портфейлът на компанията ще бъде оценен на повече от 2 млрд. реала (620 млн. долара), съобщават запознати източници.

През миналата година пък компанията за дялов капитал GTIS Partners придоби Brazil Hospitality Group – един от най-големите собственици на хотели в Бразилия, за 400 млн. долара. GTIS се възползва от ниската цена на акциите на хотелската група и натиска, който ѝ оказваше инвеститорът активист Том Шапиро – съосновател и президент на GTIS.

В момента GTIS се интересува от евентуални сделки с тотално изстисканите жилищни строители в Бразилия, които не могат да довършат проектите си заради срива на продажбите.

Сред другите големи инвеститори, активни в страната в момента, са Brookfield Property Partners LP, базираната в Тел Авив Gazit Global, Tishman Speyer Properties и Equity International на Сам Зел. Те търсят офиси, жилища, складове и логистични площи и всякакви имоти.

Някои от чуждите инвеститори в страната обаче не са особено щастливи с опита си в страната. Related Cos. например отложи с няколко години жилищните си проекти заради съдебни дела с местните власти. Не липсват обаче и такива, които са успели с различни мерки да се изолират от събитията в страната, така че да минимизират загубите си.

 

 

Цялата статия от Тук

Работи ли споразумението за бежанците?

https://www.actualno.com/features/raboti-li-sporazumenieto-za-bejancite-news_555249.html

Споразумението за бежанците между ЕС и Турция не функционира по план - връщането на нелегалните и преразпределението им се бавят, съмненията, че договореностите работят ефективно, растат. Турция заплашва да спре изпълнението на споразумението с Европейския съюз за бежанците, ако до октомври не получи безвизов режим. Междувременно в Брюксел си задават въпроса: имаме ли в действителност нужда от бежанското споразумение и функционира ли то изобщо? Отговорът на този въпрос не е еднозначен. Броят н

8 неща, които веднага трябва да махнете от CV-то си

https://www.actualno.com/curious/8-neshta-koito-vednaga-trjabva-da-mahnete-ot-cv-to-si-news_554869.html

Според скорошно проучване мениджърите в САЩ получават средно по 75 автобиографии за обявено работно място. В България числото със сигурност е по-малко, но пък е валидно правилото, че за разглеждането на едно CV се отделят около... 6 секунди. Ако искате да направите впечатление и да ви извикат на интервю, документът ви трябва да е изряден, пише Business Insider. За целта веднага премахнете от него следните неща: 1. Ирелевантна информация. Работили сте като сервитьор/ка през лятото между 11 и 12

Дори светът да рухне, "Ислямска държава" ще поеме отговорност

https://www.actualno.com/viewpoint/dori-svetyt-da-ruhne-isljamska-dyrjava-shte-poeme-otgovornost-news_555171.html

През последните седмици чуваме все едно и също. Терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД), (ИДИЛ) пое отговорност или приветства серия от кървави нападения в Европа и САЩ. Последното е буквално от ден в Шерлероа. А сега си припомнете Орландо, Ница, атаката във влак в Германия. Джихадистите от ИДИЛ възхвалиха и ужаса в Мюнхен. Връщайки се назад във времето, терористите заявиха на света, че са отговорни и за сеенето на смърт в Брюксел, Сан Бернардино, Калифорния, а по-рано и в Париж. Те

Плевнелиев поднесе съболезнования на македонския президент

https://www.actualno.com/balkani/plevneliev-podnese-syboleznovanija-na-makedonskija-prezident-news_555255.html

Държавният глава Росен Плевнелиев поднесе съболезнования на президента на Република Македония Георге Иванов по повод тежките наводнения, сполетели страната и довели до десетки жертви и пострадали. „С дълбока скръб приех новината за наводненията в Скопие, отнели десетки животи и довели до катастрофални щети. Подобни трагедии ни напомнят колко е важно да бъдем единни в трудни моменти. През последните години българският народ също изпита гнева на природата и в тези тежки за приятелска Републ

Турция: Републиканците искат светска държава, Ердоган даде срок на демокрацията до сряда

http://svetoven.pogled.info/news/76054/Turtsiya-Republikantsite-iskat-svetska-darzhava-Erdogan-dade-srok-na-demokratsiyata-do-sryada

/Поглед.инфо/ Лидерът на Народнорепубликанската партия в Турция Кемал Кълъчдароглу се обърна към многомилионния митинг в Истанбул с призива страната да се стреми към съхраняване на светския и парламентарния си характер. В 12 точки той начерта пътната карта след опита за преврат от 15 юли.

Провалът на Twitter

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270858_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+Twitter

 Независимо дали сте специалист по Twitter или сте съвсем нов в социалната мрежа, най-добрият начин да получите най-доброто от социалната мрежа, е като избягвате платформата възможно най-много. Изтрийте приложението от телефона си. Стойте далеч от сайта и десктоп клиента. Просто излезте от услугата, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Разбирането на това илюстрира най-големия проблем на Twitter – услугата достига до далеч повече хора от тези, които имат акаунти и са редовно ангажирани с платформата. Twitter измерва дори това.

Въпреки че отчита 313 млн. активни потребители месечно, общата аудитория, до която достига Twitter, е 800 млн. души. Това включва хората, които виждат туитове извън уебсайта или приложението на социалната мрежа, когато публикациите са вградени в статии например. А тук дори не влизат нещата, които Twitter не може да измери, като факта, че почти всеки кабелен оператор има предавания, в които се четат туитове на глас.

Twitter обича да натрапва тези данни, защото те илюстрират влиянието ѝ. Но цялото потребление на туитове извън микроблогинг платформата може да бъде разглеждано като огромен провал в дизайна на нейния продукт. Компанията не успява да извлече най-доброто от най-ценното си съдържание, както го правят другите играчи на пазара.

Възможно е бъдещето на компанията, която не генерира печалба, да зависи от способността ѝ да обхване по-голяма част от тази аудитория, особено след като миналата седмица отчете, че броят на хората, които използват Twitter, е нараснал само с 1% спрямо този за предходното тримесечие.

 

Проблемът на Twitter е, че това е място за хора, които създават съдържание, но все още отстъпва на други контрола върху това как се потребява това съдържание.

Ето експеримент, който всички потребители на Twitter, които смятат себе си за добросъвестни потребители на новини, трябва да опитат: свалете приложението Nuzzel и го използвайте една седмица вместо приложението на Twitter. Двегодишната услуга Nuzzel показва кои линкове са най-туитвани сред хората, които следвате, допълва анализът. 

Това не означава, че Twitter не се опитва да поеме в нова посока. Скорошните промени включват алгоритъм за подредба на туитовете, а функцията Moments е създадена да показва дори повече съдържание извън хронологичния поток на новини.

"Вземаме правилните решения за нашия продукт и това ни дава основа за бъдещ растеж“, обяви главният изпълнителен директор Джак Дорси в четвъртък след отчета на компанията.

Но тези постепенни промени не са достатъчни.

"Има голям обем от ценни данни в Twitter, до който хората не могат да достигнат достатъчно лесно“, твърди Джонатан Ейбрамс, основател и главен изпълнителен директор на Nuzzel.

В защита на Twitter трябва да кажем, че тя се сблъсква с класическата дилема на популярните услуги: как да въведе радикални промени, за да спечели нови потребители, без да отблъсне голяма част от вече съществуващите лоялни фенове. Източник, запознат с вътрешните въпроси на компанията, твърди, че тези дебати занимава почти всички, които работят във фирмата в момента.

"Смятам, че всички могат да видят, че други 300 млн. души няма да започнат да използват това, което наричате основния Twitter”, коментира Ейбрамс. И все пак милиони други хора вече ползват, това, което е смятано за „разширения Twitter”.

Може би основният интерфейс на социалната мрежа, изграден най-вече около създаването на съдържание, не е достатъчно съвместим с привличането на вече привлечената и бъдещата публика. Много технологични медийни компании се сблъскват с тази дилема. От Reddit и Pinterest до Facebook и все повече Snapchat, все повече съдържание от тези услуги се създава от малък брой потребители. Все пак повечето от нас са преди всичко потребители на съдържание.

Постепенните промени на Twitter в тази посока изглеждат като добра стъпка, но както се вижда от застоя на растежа на броя нови потребители, трансформацията не е достатъчно радикална. Клиентските приложения на Twitter като Nuzzel показват пътя към бъдещето, но има и други експерименти, които са далеч по-интересни.

Приложението Pocket, родено като услуга за запазване на съдържание за по-късно, създава собствена услуга за препоръчване на съдържание вътре в собственото ѝ приложение. През миналото тримесечие Twitter генерира 67 млн. долара приходи от лицензирането на свои данни към компании като Bloomberg, International Business Machines и Salesforce.com, така че има възможност Twitter да привлече повече приходи от взаимоотношенията си с компании, като започне да обработва по-голяма част от обработката на информация.

Дилемата на Twitter е урок за всички други фирми, които работят със съдържание, независимо дали се наричат технологични или медийни компании. За да се справи с това, Twitter трябва да разбере как да създаде Twitter за нормалните хора. Нещо по-достъпно от сегашната ѝ услуга. Нещо, което е фокусирано върху това, което обикновените хора правят – преди всичко потребяват, а не създават.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Защо американската мечта е мъртва?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270857_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D1%87%D1%82%D0%B0+%D0%B5+%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%B2%D0%B0%3F

 Доналд Тръмп е критикуван и от демократи, и от републиканци за думите си, че „американската мечта е мъртва“. Но вместо да убиват вестоносеца, критиците и от двете страни трябва да се замислят защо толкова много американци са съгласни с Тръмп и защо „възстановяването“ на президента Барак Обама е толкова болезнено за мнозина, пишат Фил Грам, бивш председател на банковата комисия в Сената, и Майкъл Солон, партньор в US Policy Metrics, за The Wall Street Journal.

Когато Обама пое поста по време на рецесията през 2007-9 г., нямаше друг президент до този момент, който да има по-добра позиция, за да даде старт на силно възстановяване. С впечатляващ мандат, даден от избирателите, Обама се радваше на супермнозинство в Сената, мнозинство в Долната камара и нация, готова за промяна. Историята явно се усмихваше на усилията на Обама. Рецесията приключи само шест месеца след началото на първия му мандат, а всяка сериозна рецесия от 1870 г. (откогато датират първите надеждни годишни данни)с изключение на Голямата депресия, е последвана от мощно възстановяване.

За изпълнението на програмата не бяха щадени ресурси. Стимулите на Обама за 836 млрд. долара надвишиха всички икономически програми със стимули, взети заедно. Министерството на финансите е заемало по един 1 трлн. долара годишно в продължение на четири поредни години, сочат данни на Office of Management and Budget. Федералният резерв инжектира нови резерви за 3 трлн. долара в банковата система, генерирайки рекордно ниски лихвени проценти.

Всеки държавен анализатор предвиждаше скорошно завръщане на щастливите дни. През август 2010 г. бюджетният офис към Конгреса прогнозира среден ръст на БВП от 3,3% през 2010-2015 г. Прогнозата на Фед бе за 3,7%, а очакванията на администрацията на Обама бяха дори за 4,5%. И тези оценки дори бяха консервативни спрямо реалните модели на възстановяване след всяка голяма рецесия с изключение на Голямата депресия.

През нито една от седемте години след края на кризата обаче годишният икономически растеж не достигна дори 3%. Реалните средни доходи на глава на населението са нараствали пет пъти по-бързо при възстановяването при Клинтън, седем пъти по-бързо при Рейгън и 10 пъти при Кенеди/Джонсън, отколкото при възстановяването при Обама.

От всички възстановявания след 30-те икономически свивания от 1870 г. насам само две не постигат силни резултати след дълбоките рецесии. И само две са наречени Големи заради дългите периоди на страдания, които предизвикват. И при само две правителството налага икономически политики, радикално различни от тези при останалите – Голямата депресия при Рузвелт и Голямата рецесия при Обама.

От 1932 до 1936 г. федералните разходи се изстрелват нагоре със 77%, държавният дълг нараства с над 73%, а горните данъчни ставки се утрояват от 25% до 79%. Но това, което наистина променя нещата е намесата на федералното правителство в икономиката с вълна от толкова много нови закони и изпълнителни заповеди, колкото не е имало при всички следващи президенти, взети заедно до времето на Клинтън.

Когато правителството налага по-голям контрол, частните инвестиции се сриват, достигайки средно 40% от нивото през 1929 г. в продължение на 9 последователни години. Данни на Обществото на нациите показват, че през 1938 г. в пет от шестте най-развити страни в света индустриалното производство е било средно 23% над нивата от 1929 г., докато в САЩ то все още е бил с 10% под тях. Заетостта в пет от шестте големи развити страни е била средно с 12% над нивата преди депресията, докато тази в САЩ с 20% под тях. Преди Голямата депресия реалният БВП на глава на населението в САЩ е с около 25% по-висок от този във Великобритания. До 1938 г. този показател на Острова вече е малко над стойностите му в САЩ.

Когато Обама въвежда отново някои от „прогресивните“ политики на Рузвелт, няма как историята да не повтори уроците си. Разходите се вдигат с 18% през първата година от администрацията на Обама. Публично държаният държавен дълг нараства над два пъти. Пределните данъчни ставки върху обикновените доходи се увеличават с 24%, а данъците по капиталовите печалби и дивидентите – с 59%. Американския бизнес се превива под тежестта на най-високата корпоративна данъчна ставка и най-наказателното третиране на чуждестранни печалби в света. Чрез закони и регулации държавният контрол върху икономиката расте, като бюрокрацията сега доминира в здравеопазването, финансовите услуги, производството на енергия и интернет.

На всеки десет години между 1870 и 2007 г. доходите на всеки мъж, жена и дете в Америка са нараствали средно с 21,6%, сочат официални данни и Madison Project. Това забележително постижение е осезаемият показател за степента, докато американската мечта наистина се сбъдва. Само два пъти тази мечта залитва – при Голямата депресия и Голяма рецесия. Дали ще го наречем прогресивизъм или социализъм, но лошите политики водят до лоши резултати – не само понякога и на някои места, но винаги и навсякъде, дори и в Америка.

Основният урок от Голямата депресия и Голямата рецесия е, че когато правителството харчи твърди много, налага твърде големи данъци и регулации, икономическата свобода е потисната, а икономическият растеж изчезва, завършват Грам и Солон. Когато растежът изчезва, с него се заминава и американската мечта. Върнете на Америка икономическата ѝ система на свобода и възможности и последвалият растеж ще върне обратно американската мечта, призовават те.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Разваля ли бракът социалния ни живот?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597619

Добра новина за самотните сърца - женените двойки са по-малко издръжливи и с по лош социален живот, отколкото незадомените, установи американско изследване, цитирано от в. "Дейли мейл". Алкохолна рецепта за щастлив семеен живот Ергените имат по-позитивна настройка към живота. Те са по-свързани със семействата си, с колегите си и със съседите. В същото време женените двойки имат тенденция да се капсулират. До тези изводи стигна д-р Бела ДеПауло от университета Санта Барбара в...

Идва ли времето на летящите коли?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270856_%D0%98%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D0%B5%D1%82%D1%8F%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8%3F

 Група от предприемачи обединяват усилията си, за да пуснe на пазара превозно средство от ново поколение – летяща кола, пише Wall Street Journal.

Както се случва често в новите индустрии, дизайнерите са раздвоени относно желанията на потребителите, за представянето на новите устройства, а вероятно и за това какво искат регулаторите.

Интересуващите се от възможностите за изграждане на летящи коли са много – от съоснователя на Google Лари Пейдж, който инвестира самостоятелно в две компании, развиващи такива проекти, до държавната Aviation Industry Corp. of Chine (AVIC), която миналата година разкри концепция за такава кола по време на изложение.

Идеята за летящата кола е толкова стара, колкото мечтата за летене с двигател. А може би още по-стара. Джон Браун, мениджър проекти в Carplane, базирана в Мюнхен компания, твърди, че разполага със снимка от 1885 г., на която се вижда човек на велосипед, прикрепен към балон.

Дизайнерите на летящи коли трябва да се борят с често противоречащи си изисквания. Например автомобилите имат ограничена ширина, защото трябва да влизат в гаражи, но самолетите разполагат с крила, които надхвърлят тази ширина. Начинът, по който теглото се разпределя в автомобила, също се различава от това как се правят самолетите. И макар подходите за проектиране да се различават, целите остават същите: превозни средства, които спокойно могат да се придвижват по пътищата и в небето.

Регулаторите в Европа твърдят, че искат да дадат известна свобода на действие за развиването на различни концепции. Комисарят по транспорта на Европейския съюз Виолета Бълк твърди, че е помолила служителите си да започнат да мислят за идеята за „градско авиационно пространство“, където влизат дроновете и градските самолети.

Идеята за ползването на едно и също превозно средство за каране по земята и за летене се радва на подкрепа от ентусиастите от десетилетия, макар и все още да няма реални резултати. Концепцията остава до голяма степен ограничена до група предприемачи, които мислят все по-сложни проекти.

Но науката се приближава все повече до сбъдването на тази мечта, твърди Дъглас Макандрю, главен технически директор на AeroMobil, базирана в Словакия компания, която започва да работи по концепцията за летяща кола през 2012 г. Все по-достъпните материали позволяват създаването на превозни средства, които са достатъчно леки, че да се движат в небето и достатъчно здрави, за да издържат на трафика, коментира Макандрю.

Разработчикът на летящи коли Terrafugia твърди, че работи върху прототип от трето поколение, който има за цел да задоволи все по-големите регулаторни изисквания. Фирмата иска да сертифицира лек спортен летателен апарат за превозно средство, което изисква водачът да има документ за спортен пилот в допълнение към шофьорската книжка. Очаква се най-новият модел да бъде тестван през следващата година, а продажбите да започнат след това.

Terrafugia освен това работи по четириместно превозно средство, което може да излиза и каца вертикално. Компанията призна, че има „значителни технически и регулаторни бариери за преодоляване“ с този модел. Производството на такова превозно средство ще отнеме поне осем години, твърдят от Terrafugia.

Провалите

Разработването на летящи коли се сблъсква с редица препятствия. През 2014 г. AeroMobil се разби по време на тестов полет. Превозното средство беше ремонтирано и бяха направени промени по дизайна му. От компанията твърдят, че летящата кола има 7,5 часа във въздуха и още 40 по изпитване на двигателя. В момента компанията планира търговските доставки на AeroMobil 4.0, който предстои да бъде представен, да започнат през 2018 г., коментира Макандрю. Предварителните поръчки стартират през 2017 г.

Продължаващата работа по оформянето на регулаторната рамка, това може да предотврати появата на повече такива превозни средства още известно време. Все още текат дебатите за това как ще бъдат използвани летящите коли и дали ще имат правото да използват пътищата и летищата.

Европейската комисия (ЕК) може да реши да създаде нова категория за летящите коли, която ще бъде компромис между правилата за безопасност на авиационната индустрия и наземния транспорт, твърдят от ЕС. Европейската агенция за авиационна безопасност твърди, че вече е провела две срещи с хора, работещи по разработката на самолети, които могат да се движат и по пътищата.

"Летящият автомобил е въздухоплавателно средство и трябва да бъде сертифицарано от Федералната авиационна администрация“, заяви нейният говорител. По думите му само пилотите с необходимите документи ще могат да управляват подобно превозно средство.

Летящите коли няма да са евтини, а компаниите признават, че са склонни на преговори относно ценообразуването. Разходите обаче ще са значително по-високи от тези на високия клас спортни автомобили. От друга страна те могат да пестят, тъй като няма да е необходимо използването на скъпото самолетно гориво. Просто ще можете да зареждате в местната бензиностанция.  

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

8 август в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=327979

1709 г. – В Португалия е извършен първият успешен опит са полет с балон, изпълнен с топъл въздух. 1786 г. – С покоряването на връх Монблан Джак Балма и Мишел Пакар поставят началото на съвременния алпинизъм. 1815 г. – Наполеон I Бонапарт напуска завинаги Франция, за да изтърпи заточение на остров Света Елена, където умира.

Мега паркове и мега цени на имоти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270855_%D0%9C%D0%B5%D0%B3%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%B8+%D0%BC%D0%B5%D0%B3%D0%B0+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8

 През изминалата седмица в Турция беше открит най-големия развлекателен център в южната ни съседка. Той се намира в Анталия и се разпростира на площ от 639 000 кв.м. Във Франция беше обявена за продажба супер луксозна вила. 






Цялата статия от Тук

Как да се предпазим от мъртво вълнение в морето?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597622

Синоптиците предупреждават за силно вълнение в морето от понеделник. Мъртвото вълнение се появява, когато задуха североизточен вятър. "То представлява река в морето, където цветът на водата е по-бял. Има повече балончета, повече вълни се получават, докато другата вълна е с друг цвят и там е по-спокойно", уточнява водният спасител Петър Русев пред

Забавяне на имотния пазар в Шънджън

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270854_%D0%97%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80+%D0%B2+%D0%A8%D1%8A%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D1%8A%D0%BD

 С 8.2% са се понижили цените на недвижимите имоти в Шънджън (Китай) през юли. Това е най-големия спад на месечна база регистриран от 2012 г. досега, сочат данните на Комисията за градско планиране.


Автор Милена Богданова


Цялата статия от Тук


На 8 август рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5696113

На 8 август рожден ден имат Акад. Александър Балкански, създател и собственик на едноименния цирк Диян Димов, изп. директор на пристанище Бургас Д-р Джевдет Чакъров, лекар, депутат в 43-ото НС Мария Вълканова, бивш депутат Мария Недкова, моден дизайнер Никол Станкулова, тв водеща Николай Поляков, режисьор Орлин Горанов, поппевец Сесил Каратанчева,

Михаил Хазин: Готов ли е Путин да стане жертва?

http://analitichen.pogled.info/news/76053/Mihail-Hazin-Gotov-li-e-Putin-da-stane-zhertva

/Поглед.инфо/ Аз много пъти се опитвах да обясня накратко логиката на действията на Путин, във всеки случай, както аз я разбирам. И все пак, аз не успях. Ама, по никакъв начин. Аз дори няма да говоря сега за тези, които са писали за мен: "Той се е продал на Путин, поддържа линията царят е добър, болярите лоши" или "Този е предател, агент на Ротшилд, който не разбира тънката игра на царя ...". Това са пълни глупости, тези или мислят по определен шаблон, или пък завинаги са се отучили да мислят, предпочитайки вярата. Но дори и доста разумни хора очевидно се заблуждават.../Рус.ез./

Figures of snakes watch over newly discovered ancient sanctuary near Surnitsa

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270853_Figures+of+snakes+watch+over+newly+discovered+ancient+sanctuary+near+Surnitsa

 For thousands of years snake sentries, hewn out into the rocks have been standing guard over secrets hidden away behind an impenetrable forest. Faithful to their heathen gods, they watch over an abandoned sanctuary and guard the secrets of a lost civilization.

On 1 June the so-called snake city near Surnitsa village in the region of Haskovo revealed some of its mysteries for the first time, mysteries encoded deep in the bowels of the Earth. On that day a group of journalists, headed by Paulina Mihova travelled to the Eagle Rocks cult complex with the intention of filming it. But as fate would have it the three lost their way deep in the forest.

“We reached an area we couldn’t cross,” says Paulina Mihova. “I looked up at the rocks and started wondering what those niches near the topwere. I knew that if there were niches there must be a sanctuary there. And while I was peering up at them, several water snakes crawled around my ankles – well, there was a river nearby. We decided to use a drone to take pictures and on the monitor, saw the first snake heads hacked into the rock. The complex is a semi-circle of roughly 800-900 meters. It is located in a locality known as Dikilitash near Surnitsavillage. It is close to the Eagle Rocks and the sacred prehistoric complex in the village of Nochevo.”

Снимка

From a bird’s eye view, the snake heads, human profiles, stairs, niches, a parallelepiped-shaped formation, a cave are all clearly discernible. Prof. Ana Radouncheva, archaeologist, member of the Bulgarian Academy of Sciences Institute of Archaeology and researcher of the ancient sanctuaries in the Eastern Rhodopes tries to unravel their secret:

“This is not a town, it is a chain of rocks where there are figures of snakes or combinations of a human body with a snake head,” she says. “There are more such figures here than there are anywhere else and they are the latest discovery, part of the Rhodope system of prehistoric sanctuaries.”

Prof. Ana RadouNcheva says there are more than 250 cult complexes like this one scattered across the Rhodope Mountain. She is quite certain that the newly discovered snake figures were hewn into the rock by humans somewhere around the 8th millennium BC. And adds that the people who created the sanctuary near Surnitsa belonged to an advanced society, which mysteriously disappeared around the 4th millennium. And though there were rudiments of secular governance, still it was the high priests that wielded the supreme power. Evidence of this are the steps hacked out into the rock, leading up to the sky. It was at the summit that the spiritual leaders would stand.

Снимка

“The snake is a multifaceted figure in the spiritual culture of prehistory,”
 the archaeologist explains. “They may play the role of sentries, watching over the bones of the sacrificial animals, or be a “motor of time”. Snakes are also seen as the figure mediating between man and the gods in ancient cults, with the worship taking place in the rock sanctuaries, especially at the close of the copper-stone age when the institution of high priests came into being.”

An enormous snake figure with a human body and a human mask hanging from the neck was discovered in the Rhodope sanctuary Belintash, Prof. Radouncheva adds.

The snake sanctuary will be a place conspiracy theorists will be able to hinge their theories on – theories of energy fields and mysterious forces at play – for a while longer. But in the autumn, when the trees have shed their leaves and the mysterious ancient complex is in plain view, archaeologists will be able to start their work. That is, if the money needed is raised, of course.

English version: Milena Daynova

Археолози разбиха мит за индианците

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597606

Могилите Кахокия в щата Илинойс, за които дълго време се смяташе, че символизират мъжката сила и превъзходство, всъщност включват тленни останки на жени с висок обществен ранг сред индианците в Северна Америка, съобщи Лента. Това установиха археолози от университета на Илинойс, които подробно изследвали откритите скелети. Откритието показва, че в изчезналата мисисипска култура не е имало разграничаване между половете. Могила 72 била изследвана през 1967 г. от археолози под ръководството на Мелвин Фаулър, който открил около 5 масови гроба. Всеки...

2-годишно дете е най-малката жертва на наводнението в Скопие

https://www.actualno.com/balkani/2-godishno-dete-e-naj-malkata-jertva-na-navodnenieto-v-skopie-news_555243.html

Двегодишно дете е най-малката жертва от катастрофалните наводнения в събота срещу неделя в съседна Република Македония. Двегодишният Енес е загинал заедно с дядо си в скопския квартал „Ченто“, където има и най-много жертви. От вътрешното министерство тази нощ публикуваха имената на жертвите, които са идентифицирани. Сред загиналите има и двама души от град Крива Паланка, който се намира на по-малко от 5 км от границата с България. По последни данни при наводненията са загинали 21

С блестяща игра Дел Потро отстрани Джокович мач с почти футболна атмосфера

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/08/2807802_s_blestiashta_igra_del_potro_otstrani_djokovich_mach_s/?ref=rss


Аржентинският тенисист Хуан Мартин дел Потро отстрани водача в световната ранглиста Новак Джокович още в първия кръг на олимпийския турнир. Южноамериканецът се наложи със 7:6 (4), 7:6 (2).

Дел Потро постигна изненадващ успех, като игра на много високо ниво през целя мач. Двубоят на централния корт премина в почти футболна атмосфера - няколко групи аржентински запалянковци често надъхваха любимеца си с песни, а подкрепящите Джокович бразилци отвръщаха с освирквания и скандирания...

The Anchor Museum – tracing back time

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270852_The+Anchor+Museum+%E2%80%93+tracing+back+time

 The Anchor Museum is situated in the southernmost Black Sea town of Ahtopol (Southeast Bulgaria). It is a new museum, yet rich in exponents. The museum exposition emerged as a public collection of Chernomorska Strandzha Association headed by engineer Petar Kanev. Historian Dr Atanas Orachev is in charge of the scientific management of the museum.

Снимка“Many big anchors dating back mainly to the 19th and the 20th centuries are placed in the grass areas of the museum”, Dr Orachev pointed out. “On the other hand, the indoor exposition tells the history of the anchor itself. It consists of almost all types of anchors used in the Black Sea since the middle of the second millennium BC until the first half of the 20th century. Various fragments of sunken ships are displayed in the museum windows and on the platforms. Those finds were collected in six years. It is among the world’s biggest collection of that type. The finds are from the water section locked between Cape Maslen and Rezovo. It turned out that this part of the Black Sea coast is the most dangerous for navigation in the whole sea."

 

СнимкаWhy is this section the most dangerous for shipping?

“That part of the Bulgarian Black Sea coast was formed entirely of volcanic rocks, especially the shore south to Ahtopol. The coast north to Ahtopol, near Primorsko and Kiten for instance, is formed by softer sediment rocks. That is why we can find large sand dunes there. Such beach curves can’t be seen near Ahtopol, except for the Northern Bay. One can find similar sand beaches south of Rezovo only. The shore near Ahtopol is very steep. That is why many sailing boats in the past suffered shipwreck in that region when they were hit by dangerous winds and storms.”

СнимкаThat is why many finds discovered near Ahtopol are now displayed at the Anchor Museum in Ahtopol. The museum exposition also contains a representative sample of European maps which reveal the main phases of the exploration of Strandzha seacoast and the Black Sea.

Moreover, each year some of the other coastal museums display its exponents in one of the exhibition halls of the Anchor Museum in Ahtopol. This year the museum in Byala is to present its artefacts there. Those are mainly finds from the antique fortress on Saint Atanas Cape. Archeologist Associate Professor Valeri Yotov who worked at that site for nearly seven years, demonstrated how a given site can become one of the most valuable tourist attractions, Atanas Orachev pointed out.

СнимкаAlong with the multiple anchors, coins and other items found in the Black Sea waters, there is a collection presenting the history of the town of Ahtopol and its population at the Anchor Museum. Visitors can receive information in three languages-Bulgarian, English and Russian.

The Anchor Museum in Ahtopol is the first public collection in Bulgaria. It is financed entirely from donations and the entrance to the museum is free of charge.

English version: Kostadin Atanasov

Photos: Iliyan Ruzhin 

Прогноза за времето - 8 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=327976

Днес по Черноморието ще бъде предимно слънчево, но значително по-хладно от предходните дни. Ще духа умерен до силен североизточен вятър. Максималните температури по крайбрежието ще са между 27° и 30°. Температурата на морската вода е 27°-28°.

Орлин Горанов: Бих се кандидатирал сам за президент, първата ми дама е генерал

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270851_%D0%9E%D1%80%D0%BB%D0%B8%D0%BD+%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%91%D0%B8%D1%85+%D1%81%D0%B5+%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BB+%D1%81%D0%B0%D0%BC+%D0%B7%D

 С моята мила съпруга Валчето всеки ден ставаме с лицеви опори - Господин Горанов, на 8 август имате рожден ден. С какво 59 са по-различни от 58? - Абсолютно с нищо, няма разлика. - Как ще празнувате? Певецът със съпругата си Валя, с която са неразделни. - Както обикновено – бурно. - Наскоро жълт сайт помести снимка на жена без горнище на банския, твърдеше, че е съпругата ви Валя, което се оказа невярно. Бурно ли живеете наистина? - Не. Зависи от слънцестоенето и от това дали моите готини приятели са наоколо. - Колко са най-близкте ви приятели? - Общо взето мога да ги изброя на пръстите на двете си ръце. - Какво си пожелавате? - Ох, да не философствам много, аз вече съм от другата страна на върха, започвам едно спускане, дано да е по-леко и плавно. - Това значи ли, че професионалният ви живот ще мине леко на заден план за сметка на личния? - При мен личният и професионалният живот са свързани в едно. Това, с което се занимавам, ми е и хоби, галеник съм на съдбата, работя това, което най-много обичам. - Пеете ли под душа? - Естествено. То там е най-хубавото място, защото никой не ме слуша. - Каква ви е плейлистата за банята – опера, поп, фолк? - Зависи в какво настроение съм, каквото ми дойде, даже понякога подкарвам “Изкарай, Гано, говедата”. - За тая песен само се говори май, нещо не се пее често. - Пее се, обаче в по-особена часова зона. - Вие сте един от малкото известни българи с перфектна репутация, не се замесвате в скандали, нямате петна в биографията, а в момента всички търсят перфектния кандидат-президент. Ще приемете ли такова предложение? - Аз вече го играх тоя филм. - Кога? - В “Мисия Лондон”. - Бихте ли го изиграли и на живо? - Айде, нека всяка жаба да си знае гьола. Ако хората имат нужда от такъв като мен, нямам нищо против. Въпросът е дали ще мога да бъда полезен и да дам това, което ще очаква от мен суверенът. Не е никак лека царската корона. За да се занимава човек с подобни неща, трябва да е напълно наясно с приоритетите в живота. Не само в своя, а въобще, да разбира от дипломация, от политика. Това е един по-голям театър. - Можете ли да бъдете главнокомандващ? Работили сте за Българската армия дълги години. - Аз и в момента работя в армията, даже съм ефрейтор от запаса, а казват, че най-трудно се става ефрейтор и генерал. Така че първата стъпка съм я направил. Всяко нещо си има правила – когато се спазват, всичко е окей. Хубаво е хората, ако искат да живеят в нормално  общество, да ги спазват. - Имате ли сили за такъв отговорен пост? - Какво дали имам? - Сили. - Винаги имам сили, докато дишам и стоя на краката си. - С какво го захранвате този оптимизъм? - Ами например с това, че тук до мен седи един малък генерал, моята мила съпруга Валчето, която всеки ден е “Строй се, преброй се”. Сутрин ставаме с лицеви опори. - За бъдещата първа дама ли става въпрос? - Да, тя е генералът в къщата, който каквото иска да си мисли. - Не, сериозно – бихте ли се кандидатирали за държавен глава? - Бих се кандидатирал, но абсолютно сам, защото на този етап не съм мотивиран да подкрепя когото и да било. Двайсет и пет години се наслушах на обещания и на празни приказки. - Да не би да минавате на фронта на недоволните? - Ние никога не сме били доволни. Българинът като че ли е обречен вечно да мрънка за нещо. В това няма нищо лошо, изглежда, сме си изгубили очичките за хубавите неща в тоя живот, а те ежедневно се случват около нас. Но защо трябва да бъдем хейтъри? Какво печелим от това? Нито здраве, нито добро отношение. Любо Дилов каза една много мъдра мисъл преди време: Когато си умрял, нищо не чувстваш, само дето ти е кофти за роднините ти, защото им е тъжно. Същото е като да си тъп. - Гоните ли покемони? - В никакъв случай. Аз и фейсбук нямам, строго против матрицата съм. - А какво гоните? - Гоня вятъра. Миналата година имах привилегията и щастието да поиграя малко в “Човекът от Ламанша” и нещата си дойдоха на мястото. - Театърът ви намести чувствата, така ли? - То това е неговата основна цел, да ни намества. Иначе много високо хвърчим, излитаме и късаме контакта с базата. - А сега накъде? - Напред. Животът ще покаже. Хубавото е, че в момента съм се разпръснал на няколко места. Преподавам в Югозападния в Благоевград, имам театрални постановки, примерно с Борето Панкин и Мариан Вачев, участвам в оперни постановки от време на време, имам един проект с мюзикъли със Севдалина Кънева и Орлин Павлов, който също върви много успешно. В момента правим с Марги Хранова много интересен проект, българска филмова музика, изключителен купон. - От кои филми? - Като се започне от “Оркестър без име” та до “Деца на море”, имаме разкошна златна колекция, направо съкровищница. - Светът за двама ли е? - Минимум. Никой не е самотен остров. Ако искаме нещата да се случват, светът е за двама, не е за сам човек. - Какво още не сте направили? - О, много неща. Един живот не стига, както пее Роберта. (Изпява “Един живот не стига” и поздравява Роберта - б.а.). И онази на Емил Димитров също е подходяща: “Само един живот не е достатъчен…” - Фолкът чалга ли е? - Фолкът не е, попфолкът обаче е на ръба. Не искам да бъда ментор, но голям процент от българския попфолк не е български. Ние сме малка страна с много големи нюанси, от Трън до Родопите хората не могат да се разберат, толкова огромен е колоритът в нашето изкуство. И какво? Пеем чужди, комшийски песни. Но това е модата, за жалост. Тези неща в нормалните цивилизовани държави се решават с доктрина. Министерството на културата трябва да има национална доктрина за развитие на изкуството, няма значение дали става въпрос за сценичното, изобразителното или друго. - Знаете ли кой е министър на културата в момента? - Да, Вежди Рашидов. - Значи не сте чак толкова аполитичен? - Не съм, разбира се, но съм против улицата да ръководи политиката. А точно това се случва в последните години. - Някога протестирали ли сте? - Когато съм имал какво да кажа, съм отивал и съм го казвал там, където трябва, директно, право куме в очи. - Не сте били сред протестиращите на жълтите павета? - Не съм. Подобен начин за изказване на мнение не ми е в натюрела. - Какъв подарък очаквате за рождения си ден? - Само да се събудя жив и здрав, слънцето пак да изгрее от изток и любимите хора да са около мен.


Бразилия в шок, Неймар не вкарва

https://www.24chasa.bg/sport/article/5696630

Бразилия в шок,
Неймар не вкарваЦяла Бразилия тръпне, след като футболният тим е пред отпадане на олимпиадата. Домакините направиха втори мач с 0:0, като този път срещу доста скромния тим на Ирак. Така преди последните мачове от групата бразилците делят второто място с иракчаните и имат 2 точки по-малко от Дания, която победи с 1:0 Южна Африка.

Тормозът от ало-измамниците влошава здравето на възрастните хора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597626

Обажданията на телефонни измамници могат да повлияят сериозно на здравословното състояние на българите дори да са неуспешни. Тормозът, който се налага върху възрастни хора, повишава предпоставките за инсулт и инфаркт, напомнят лекари, отбелязва БНТ. Хванаха двама от най-големите телефонни измамници в страната От няколко години телефонните измамници тормозят особено възрастните хора. Дори когато не успеят ги да подлъжат да и...

Започва премахването на паважа на Гладстон

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597600

Официален старт на старт на реконструкцията на ул. "Гладстон" ще бъде даден днес в 9,30 часа, съобщиха от общинската администрация. Както Дарик вече ви съобщи, обществената поръчка е на стойност 1 700 000 лева. Освен „Гладстон“, в конкурсната процедура се включва и реконструкцията на няколко съпътстващи улици в района, между които „Захари Стоянов“ и „Никола Петков“. Къщата, намираща се на ъгъла на бул. „Руски“ и ул. „Гладстон“ ще бъде съборена. Така вече няма пречка за изграждане на вход към мола и за разширяването на Гладстон.

Ето няколко полезни съвета как да предпазим очите си от компютъра

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270850_%D0%95%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%BA+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BF%D0%B

 Голяма част от хората ежедневно прекарват дълги часове, работейки пред компютър, а най-потърпевши са очите. Ето няколко полезни съвета как да пазим зрението си
1. Мигайте
Всеки път, когато мигаме, клепачите покриват очната ябълка с естествени сълзи. Това пречи на очите да изсъхнат, което би могло да доведе до зачервяване или изсушаване. Изкуствените сълзи също са вариант, но тук е препоръчителна консултация с офталмолог.

2.  Спазвайте разстоянието от монитора
Центърът на копютърния монитор ви трябва да е на около 15-ина сантиметра под нивото на очите ви. Препоръчително е разстоянието от очите до монитора да е поне 60 сантиметра.

3. Посещавайте офталмолог веднъж годишно
Така ще проверявате дали няма промяна в диоптъра ви и дали нямате нужда от нови очила. Често появяващите се главоболия, парене в очите и зачервяване също са сигнал, че трябва да посетите очен лекар.

4. Търсете добра светлина
За да не се увредят допълнително очите ви, докато сте пред компютъра, уверете се, че помещението е добре осветено. Естествената светлина е най-желателна за здравето на очите.

5. Придържайте се към редовни почивки
Добре е на всеки 20 минути да правите почивка в продължение на 20 секунди, отмесвайки погледа си от монитора. Фокусирайте по-далечни предмети през това време. Така ще тренирате очите си.


Източник: fakti.bg

Русия ще предложи на Турция да се създадат канали за връзка между военните

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270849_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%

 Министерството на отбраната на Русия има намерението да предложи на Турция да бъдат създадени канали за връзка между военните от двете държави. Такава стъпка би предотвратила трагичните инциденти, подобни на гибелта на пилота на руския бомбардировач Су-24, свален от турските ВВС. Вестник "Известия" съобщава за тази възможност, позовавайки се на информиран източник във военното ведомство.
"Министерството на отбраната на Русия вече е подготвило пакет предложения към Анкара, които включват създаването на канал за обмен на информация между военните от двете страни, а също така и протоколи със споразумения за действията във въздуха", цитира изданието думите на своя източник. 

Предвиждат се и наставления за пилотите относно това как трябва да действат в опасна ситуация, за да избегнат повтаряне на миналогодишната трагедия.  

Отбелязва се, че предложенията ще бъдат отправени до Министерството на отбраната на Турция в случай, че на 9 август в хода на преговорите в Санкт-Петербург президентите на Русия и Турция достигнат до принципна договорка за това. 

Предлагат промени в Семейния кодекс

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270848_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%B2+%D0%A1%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BA%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D1%81

 Държавата затяга правилата за припознаване на дете, когато родителите нямат граждански брак – ще бъдат въведени повече изисквания към човека, който претендира, че е баща на детето, а целта е да се пресече търговията с бебета, стана ясно от думите на заместник-министъра на правосъдието Вергиния Мичева.

Новите правила ще залегнат в промените в Семейния кодекс, които ще бъдат публикувани за обществено обсъждане в края на август. Проектозаконът предвижда още отпадане на тайната на осиновяването и отмяна на правото на осиновителя да поиска разсиновяване на дете.

Според сега действащия Семеен кодекс припознаването на дете от родител се извършва с писмено заявление, като това припознаване се съобщава на другия родител в едноседмичен срок. Ако той не го оспори в срок от 3 месеца, припознаването се вписва в акта за раждане. Това улеснява търговията с бебета, като дава възможност на бездетна двойка да плати на кандидат-родилка, а мъжът просто да припознае детето, без да е истинският му баща.

Освен нови правила за припознаването, обновеният Семеен кодекс ще въведе и процедура за разкриване на тайната на осиновяването, без да е необходимо наличие на извънредни обстоятелства, обясни заместник-министър Вергиния Мичева. Това ще става чрез Национален съвет по осиновяването към правосъдното министерство.

"Ще може да получи информация за своя статус като медицински статус, за история на заболяване, но не и данни за биологичните родители. Ако желае да получи данни за биологичните родители, и това ще може, но това е по-специална процедура – трябва да се поиска съгласие на биологичния родител. Тоест трябва много внимателно да зачетем правата на двете страни", каза зам.-министър Мичева.

Разсиновяването на дете ще може да бъде поискано единствено от държавна институция, и то в изключителни случаи, предвижда още проектът. Предлага се и улесняване на процедурата за пътуване на деца при родителски спорове.

Така щото спорният въпрос за пътуване на детето в чужбина, включително и за промяна на местоживеенето на детето от България в чужбина да се решава на по-ранен етап, още когато съдът решава спора за родителските права. Защото трябва да е ясно още в началото кой и как трябва да взема решения за бъдещето на едно дете. То не трябва да бъде заложник на споровете и емоциите на своите родители", каза още Мичева.

Ивайло Дичев: Нацията не може да излъчи нито един консенсусен политик за президент

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270847_%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BE+%D0%94%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%9D%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D1%8A%D1%87%D0%B8+%D0%BD%

 Големият наплив от генерали за кандидат-президенти говори, че "нацията не може да излъчи нито един консенсусен политик, който да бъде приет от различни страни". Така професорът по културна антропология в Софийския университет Ивайло Дичев обобщи предизборната ситуация и коментира, че това е трагично за една нация.

 
"Самият факт, че се бави толкова тази кандидатура, защото всички се боят, че другите ще опозорят техния кандидат, означава, че като общество вече сме пред катастрофа – не можем да излъчим една нормална политическа фигура, която да ни води", каза той в петък пред БНР по повод факта, че най-големите партии още не са излъчили своите кандидати.
 
"Никакъв генерал не ни е нужен", смята Ивайло Дичев.
 
В коментар за евентуалната номинация на подалия оставка, но все още неосвободен от поста шеф на военновъздушните сили ген. Румен Радев като кандидат на левицата, Дичев коментира. "Този генерал Радев се прочу единствено със своето глупаво изказване за това, че да ни се пази небето от НАТО било като Ньойския договор, т.е. това са националистически, протекционистки и антинатовски изказвания, които гъделичкат чувствата на някои обидени хора тук в България. Не ни трябва такъв човек. Какво ще прави той? Ще отиде утре в Америка и ще преговаря за някакви неща?", попита Дичев.
 
Според социолога Андрей Райчев левицата трябва да заложи на типаж, символизиращ обединението ѝ. "Друг въпрос е дали той има шанс да победи. Това е отделен въпрос. Цели се да има обединяваща кандидатура, която евентуално да може да победи кандидата на ГЕРБ. Никога на президентски избори няма цел да има ясно разграничено ляво или дясно. Напротив, максимално всички се притискат до центъра, за да разширят обхвата на електорално действие на своя кандидат", коментира Андрей Райчев пред БНР.
 
Той също е на мнение, че дали премиерът Бойко Борисов ще се кандидатира за президент, не зависи от неговите опоненти.
 
"Дали Борисов ще се включи в президентската надпревара изобщо не зависи от неговите съперници, а зависи от това как той преценява своя календар или грубо казано – може ли да издържи още пет години без да го изгонят. Ако отговорът е "да“, той няма да кандидатства, но ако не може или чувства, че не може, защото той е политическо животно с изключителен инстинкт и много добре разбира какво е настроението на хората, това ще е най-лесният начин да се оттегли навреме", обобщи Райчев.
 
Източник: Mediapool.bg 

Шестата сесия на 43-тото НС е белязана от приемането на важни закони

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270846_%D0%A8%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B5%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+43-%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%9D%D0%A1+%D0%B5+%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D1%80

 Като ползотворна и успешна определи шестата сесия на 43-тото Народно събрание депутатът от ПП ГЕРБ Клавдия Ганчева. Освен че са били приети изключително важни закони, през този сезон в Парламента е избран председател на Комисията за финансов надзор и състав на Комисията за закрила на конкуренцията, както и членове на Съвета за електронни медии.

Приет на първо четене е и Антитерористичният закон. Според Клавдия Ганчева той дава широки правомощия на полицията и специалните служби, включително да следят, подслушват и ограничават права при обосновани предположения, че лицето е свързано с терористична дейност, както и регламентира участието на въоръжените сили в предотвратяване на тероризъм. Народният представител припомни и за приетия нов закон за независимия финансов одит, който регламентира публичния надзор над регистрираните одитори, чрез повишаване на независимостта и предоставяния на правомощия, включително и за разследване, налагане на санкции и предприемане на надзорни мерки.

„Чрез приетите промени в Закона за професионалното образование и обучение се промени съотношението на теоретичното и практическото обучение в полза на практическото, в това число и обучение в реална работна среда. Ще се води и публичен регистър на професионалните колежи“, каза още Клавдия Ганчева.

Като друга важна изпълнена и поставена задача през този парламентарен сезон тя посочи приемането на промени в Закона за ДДС, според които търговците на горива трябва да внасят гаранции в НАП, ако доставят количества на стойност над 25 000 лева. Според Клавдия Ганчева приетите промени в Закона за администрацията и в Закона за държавния служител  залагат по-големи изисквания за образование и конкурси при заемане на държавни длъжности.

Народният представител от Великотърновска област припомни и за приетия Антикорупционен закон, във връзка с който се предвижда и създаването на национално бюро за предотвратяването на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. По думите на Клавдия Ганчева благодарение на приетите промени в Закона за семейните помощи се е увеличила месечната добавка за деца с увреждания.

Народният представител посочи още, че чрез промените в Закона за съдебната власт се реализира съдебната реформа. Според Клавдия Ганчева чрез тези промени се увеличават правомощията на общите събрания на съдиите. „Съдиите ще предлагат и ще изслушват кандидатите за председатели, ще обсъждат докладите на ръководителите си, ще приемат правила за натовареността, ще изказват становища. Всеки съдия, прокурор и следовател, членовете на ВСС, ще подават декларация за членство в организации, включително тайни или неформални общества, юридически лица с нестопанска цел и граждански дружества или обединения“, допълни  Клавдия Ганчева.

Тя уточни, че промените предвиждат още да се подават и декларации за имущество и интереси пред Инспектората на ВСС, както и да се водят и поддържат електронни и публични регистри на декларациите на влезли в сила наказателни постановления, като документите се съхраняват 10 години. По думите на Ганчева с приетите промени се засилват съдийското самоуправление и отчетността на Прокуратурата, а членовете на ВСС няма да се връщат в съдебната система на по-висока длъжност без конкурс.

Окръжният прокурор на Русе благодари на митничар, отказал подкуп

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270845_%D0%9E%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%BE%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B5+%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D0%B0

 Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев изпрати благодарствено писмо до митнически служител, отказал подкуп на каналджия, превозващ 41 мигранти, съобщиха от Агенция „Митници”. „Работата на прокуратурата по случая бе подпомогната съществено от проявения изключителен професионализъм“, подчертава прокурор Георгиев.

Случаят е от април м.г. На Граничния контролно-пропускателен пункт „Дунав мост” пристигнал тежкотоварен камион, управляван от Кемал Туран. Дежурният старши специалист от отдел „Борба с наркотрафика“ към Митница Русе се усъмнил в поведението на шофьора и насочил камиона за сканиране. Когато спрял при рентгена, Туран слязъл и се доближил до митничаря. Измъкнал пачка пари и дискретно се опитал да я натика в джоба му, прошепвайки, че това са 2500 евро, за да си затвори очите. „Успях да изблъскам ръката му и веднага се обадих на дежурния колега от Гранична полиция, който да поеме камиона, за да не избяга водачът”, разказвал след случката митничарят.

Кемал Туран вече е осъден на две години затвор и глоба от 5000 лева по две обвинения - за трафик на хора и за предлагане на подкуп в размер на 2625 евро. Заради отказа на чужденеца да се признае за виновен и да съдейства на разследващите органи, делото е продължило повече от година на три инстанции, но в крайна сметка и двете обвинения са доказани по безспорен начин. Окончателната присъда, произнесена от ВКС, вече е влязла в сила и е приведена в изпълнение.

Жена е загинала при неясна катастрофа

https://www.actualno.com/crime/jena-e-zaginala-pri-nejasna-katastrofa-news_555234.html

Към 04:30 тази сутрин е получен сигнал за катастрофирал лек автомобил „Мерцедес”, съобщи БГНЕС. Край колата е открита мъртва 32-годишна жена, най-вероятно излетяла от автомобила. Инцидентът става на стария път Марино поле – Чучулигово – село Кулата, който е успореден на АМ „Струма”. Следствието ще установява дали в пътният инцидент е участвал и друг автомобил – избягал от местопроизшествието, както и други вероятни версии за смъртта на жената.

БСП търси своята си Гошка

https://www.actualno.com/cite/bsp-tyrsi-svojata-si-goshka-news_555236.html

Това заяви водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев при дискусия относно случващото се в БСП по темата "президентски избори". Той визира спечелилата от лотария в Испания българка. Късно ми е да сменям професията, за политиките в България все дъвчем едно и също и е гнусно. Това заяви по темата със скандала "Стефан Данаилов - Мая Манолова" политологът Татяна Буруджиева, която беше депутат от БСП в 42-рото Народно събрание. Буруджиева говори по темата с вътрешните раздори в БСП

В САЩ застреляха ловец на покемони

https://www.actualno.com/america/v-sasht-zastreljaha-lovec-na-pokemoni--news_555237.html

Млад мъж бе застрелян от неизвестно засега лице в американския град Сан Франциско, Калифорния по време на игра на популярната "Покемон гоу" (Pokemon Go), съобщава електронната версия на "Лос Анджелис таймс" Двайсетгодишният студент от местния колеж, Келвин Райли, влиза в парка, разположен в близост до известния пристанищен район на Сан Франциско - една от основните забележителности на града. Както отбелязват от полицията, младият мъж играе Покемон гоу", когато бил приближен от неизвестно лице,

Бойко Ноев: За състоянието на армията са виновни именно генерали като Румен Радев

https://www.actualno.com/politics/bojko-noev-za-systojanieto-na-armijata-sa-vinovni-imenno-generali-kato-rumen-radev-news_555238.html

Сравненията с Ньойския договор в рапорта за напускане на командващия на ВВС ген. Румен Радев са некоректни. Проблемът на въоръжените ни сили не е, че наши партньори от НАТО ще им помагат, а че са в изключително лошо състояние. Това коментира бившият военен министър Бойко Ноев. По думите му за състоянието на армията виновни са именно генерали като Румен Радев и началника на отбраната Константин Попов. Военновъздушните сили, от чиито среди идват те, са похарчили 1 млрд. лв. през последните години

Шофьор нарочно е прегазил момче и момиче без видима причина?

https://www.actualno.com/sofia/shofior-narochno-e-pregazil-momche-i-momiche-bez-vidima-prichina-news_555240.html

Шофьор блъсна двама младежи, момче и момиче и беше нападнат от майката на един от младежите пред телевизионна камера в истински екшън, който се разигра вчера (7 август) в столичния квартал „Христо Ботев”. Според разказ на роднини шофьорът на Audi-то, с което е извършено престъплението, е замерял с бутилки други младежи на улицата. Те обаче успяват да му избягат, а след това шофьорът на колата удря момчето и момичето, които са се прибирали с мотор от рожден ден. Последствията –

Леят асфалт на всяка трета улица в столицата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270844_%D0%9B%D0%B5%D1%8F%D1%82+%D0%B0%D1%81%D1%84%D0%B0%D0%BB%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D1%81%D1%8F%D0%BA%D0%B0+%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%B2+%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%

 

Бургас превръща „Крайезерна” в четирилентов път

Асфалт се лее по дупките на всяка трета улица в София през тази година. С 26 млн. лв. общината е планирала

 

да запълни ямите по 850 шосета

 

от общо над 2500 в града. Главните булеварди и улиците в столицата се поддържат по абонамент от четири фирми, които трябва да не допускат да са в лошо състояние. За останалите пък следят районните кметове, които пращат машините да пълнят траповете.

През тази година пък 10 млн. лв. ще отидат за цялостен ремонт на кварталните улици, обясниха от „Московска 33”. Досега машини и майстори са обновили изцяло 35 - „Ангиста, „Флора Кънева”, „Студен кладенец”, „Жеко войвода”, „Равногор”, „Янко Забунов”, „Русалийски проход”, „Искър”, „А. Ронкали”, „Огоста”, „Бел камък”, „Подкрепа”, „Войводово”, „Атанас Цветанов”, „Поп Богомил”, „Цар Симеон”, „Св. Кирил и Методий”, „Шумако”, „Майстор Димитър Софиянлията”, „Петър Манджийски”, както и такива в Люлин, село Балша и Банкя.

До септември, като стъкло ще са и улиците „Малуша”, „Зелено дърво” и ще приключи първият етап по „Атанас Узунов”, „Бачо Киро”, „Княз Борис I”. Ремонтът на „Цар Асен” пък ще продължи до 26 октомври.

Изцяло нови ще са и 7 ключови булеварда и трасета в столицата. Един от най-големите обекти е бул. „Владимир Вазов”, където заедно с обновяването на 10 моста ще има нови пътни платна, тротоари и улично осветление. Майсторите трябва да приключат първия етап там през септември. До първия звънец пък ще е готов и участъкът за 2 млн. лв от бул. „Ботевградско шосе” между улиците „Летоструй” и „Витиня” . Тогава е срокът за завършването и на „Витоша”. През есента майсторите ще останат да довършат „Козлодуй”, „Богатица”, „Обиколна” и бул. „Черни връх”.

Ремонтите на централни булеварди са парализирали и Пловдив. В момента под тепетата едновременно се

 

ремонтират части от „Руски” и „Шести септември”

 

което води до километрични задръствания и изнервя шофьорите. Един от най-важните обекти е и „Коматевско шосе”, където се подменя настилката и се работи по изграждането на нова канализация. Продължава ремонтът и на отсечка от големия булевард „Васил Априлов”, който стартира преди седем месеца.

В списъка с обновяване попада и ул. "Гладстон" в участъка от кръстовището с бул. "Руски" по посока "Васил Априлов". Срокът за ремонта е 70 дни, а паветата ще бъдат заменени от асфалт. Единственият отложен засега ремонт по 30-милионния заем е за бул. "Северен", заради отчуждителни процедури.

През есента трябва да започне и реконструкция на улица „Крайезерна” в Бургас, която ще

 

сложи край на кошмарния трафик

 

Изграждането на четирилентовия път ще струва 14,7 млн. лв. Това е един от най-ключовите инфраструктурни проекти в региона, защото в момента целият автомобилен поток за Южното Черноморие минава през Бургас, а това създава сериозни проблеми с трафика в града. Изграждането на кръгово движение на „Трапезица” донякъде облекчи задръстванията, но реализирането на проекта за четирилентов път изцяло ще разреши този проблем. Това един от доводите на общинския съветник Живко Табаков, който предлага бъде проведена информационна и разяснителна кампания, която да покаже на пътуващите към Южното Черноморие новите обходни пътища около Бургас.

Това лято в Плевен ще бъдат ремонтирани 11 улици. На 6 от участъците ще бъде подменен и водопроводът. Ремонтът по бул. „Русе“ в отсечката от ул. „Неофит Рилски“ до бул. „Христо Ботев“ започна вчера и ще продължи до 25 август. Подмяната на водопроводната мрежа и асфалт в Плевен ще продължи до 25 октомври.

Чудодейна икона от 9 до 11 август в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/46AwgQO4pCM/

По инициатива на Фондация Балкански институт за възстановяване и развитие, съвместно с община Поморие у нас пристига чудотворната икона Света Богородица Седмострелна „Успокоение на злите сърца“. Тя пристигна от Москва на летище София вчера. От София иконата се отправя към Севлиево, Габрово, Велико Търново, Горна Оряховица, Стражица и Поморие, за да може повече хора да се докоснат до нейната сила.

Чудодейната руска икона „Света Богородица Седмострелна – Смекчаване на злите сърца“ ще бъде посрещната  в манастир „Свети Георги Победоносец“-Поморие в 8.00 часа на  09.08.2016 г. /вторник/. А в 18.00 часа с литийно шествие ще бъде пренесена до храм „Свето Преображение Господне”. Там тя ще бъде оставена за поклонение до 21.00 часа на 11.08.2016 г. Иконата има особена сила. Наричат я „Смекчаване на злите сърца“, защото съприкосновението с нея кара хората да се успокоят, да укротят своя гняв и да бъдат по-смирени. Освен че помага на миряните, иконата реагира и на случващото се по света. Преди взривовете в Москва през 1999 г. молещите се усетили миризма на тамян и забелязали появата на тъмни кръгове около очите на Божията майка. А ден преди трагедията с подводницата „Курск“, на иконата се появяват кръвотечащи рани. Това е малка част от свидетелствата и чудесата, описани в специален дневник и даващи основание за вярата, че молитвите пред иконата носят изцеление и успокоение.


Как иконата защитава

Иконата “Смекчаване на злите сърца” е една от най-необходимите в днешното немилосърдно време. Молитвата пред нея защитава от чуждата нетърпимост към нас, от нашия собствен гняв и раздразнение, които не са най-добрите качества на човешката натура и в по-малка или по-голяма степен присъстват у всеки от нас. Също така пред този образ на Богородица може да се моли за защита в случаите, когато избухне всякаква вражда – семейна, съседска. И когато започнат да враждуват цели държави, прибягват към иконата “Смекчаване на злите сърца” с молба за защита от нападения, с надежда Нейните молитви към Сина и да доведат до смекчаване на злите сърца.

За какво помага иконата

Името на иконата – “Смекчаване на злите сърца” говори за какво помага тя: молитвата пред тази икона помага в случаите на раздори между хора и цели държави. Божията Майка помага да утихне недружелюбието, помага да се помирят тези, които са били в спор от дълго време. Образът на Божията Майка с гърди, пронизани от стрели е един от най-емоционално изразителните в богородичната живопис. Тя помага да се увеличи състраданието и милосърдието, способно да “смекчи злите сърца”, защото всички раздори, всички човешки пороци и тяхното проявление като стрели пронизват сърцето на нашата Небесна Майка. Молитвата пред тази икона помага да се подобрят неблагоприятните отношения в семейството, между роднини, близки, съпрузи, а също така между родители и деца.Има и копия на тази икона, които притежават чудотворни свойства и молитвата пред тях помага да се изцелят душевни и телесни заболявания.

Молитва

О, многоскръбна Майко Божия, Ти, Която превъзхождаш всички земни дъщери със Своята чистота и с множеството страдания, понесени от Тебе на земята! Приеми нашите многоскръбни въздишки и ни запази под покрова на Твоята милост. Нямаме друго прибеждище и друга усърдна ходатайка освен Теб. Но понеже имаш дръзновние пред Родения от Теб, помогни ни и ни спаси с Твоите молитви, та безпрепятствено да достигнем Царството Небесно и да възпяваме там с всички светии Единия Бог в Троица сега и всякога, и във вечните векове! Амин! Преблага моя Царице, надеждо моя Богородице, Закрилнице на сираците и Застъпнице на странниците. Радост на скърбящите и Покровителка на угнетяваните! Ти виждаш моята беда, Ти виждаш моята скръб. Помогни ми, понеже съм немощен: упъти ме, понеже съм странник. Ти знаеш моята неволя – избави ме, както Ти искаш. Защото нямам друга Помощница, ни Застъпница, ни блага Утешителка, освен Теб, о, Божия Майко. Запази ме и ме покрий во веки веков. Амин!

История на иконата

На тази икона символично е изобразено пророчеството на св. Симеон Богоприемец за скръбта на Божията Майка при кръстните страдания на Нейния Син, Господ Иисус Христос. В Евангелието се разказва, че 40 дни след Христовото рождение Богомладенецът бил занесен от Пресв.Богородица и св.Йосиф Обручник в Йерусалимския храм, за да бъде представен пред Господа според изискването на Моисеевия закон, там ги посрещнал праведният старец Симеон, комуто било предсказано от Светия Дух, че няма да умре, докато не види Христос – очаквания Спасител на света. Като взел Богомладенеца на ръце св.Симеон пророкувал за Него, а на Св.Богородица казал следните думи:”И на Самата Тебе, меч ще прониже душата “. С тях той предрекъл страшните сърдецни страдания, които щели да пронижат сърцето на Светата Дева при кръстната смърт на Нейния Божествен Син. Седемте меча върху иконата символизират именно тези страдания. Затова тя е наречена “Симеоново пророчество”. Иконата на страдащата Божия Майка има такава затрогваща сила, че е получила названието “Смекчаване на злите сърца”.От този иконографски тип е и иконата “Седмострелна”, върху която разположението на мечовете е по-различно. В древността двете чудотворни икони са се чествали поотделно, но днес празнуването им е обединено. Първото прославяне на иконата се случило във Вологодска област. Руски селянин боледувал дълго. Веднъж на сън видял непозната икона на Божията Майка и чул глас, който му казал да я намери на камбанарията в храма”Св.Йоан Богослов” и да се помоли пред нея. Селянинът сторил това и открил иконата до стълбата. Тя била толкова потъмняла, че звънарите, вземайки я за обикновена дъска стъпвали по нея. Но щом я почистили и отслужили молебен, болният оздравял. Забележително чудо станало и през 1830 г. По време на епидемия от холера жителите на гр.Вологда направили литийно шествие с чудотворната икона “Седмострелна” и смъртоносната болест скоро се прекратила.

Движението през тунел "Траянови врата" само в една лента

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270843_%D0%94%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D1%82%D1%83%D0%BD%D0%B5%D0%BB+%22%D0%A2%D1%80%D0%B0%D1%8F%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0%22+%D1%81

 Движението през тунел "Траянови врата" на магистрала "Тракия" ще е ограничено в понеделник и вторник, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Между 10.00 и 18.00 часа в понеделник колите в посока Бургас ще се движат само в активната лента. Във вторник отново между 10 и 18 часа същите ограничения на движението ще важат за трафика в посока София. Причината за промените в организацията на трафика е ремонт на предпорталното осветление, обясняват още от агенцията. От АПИ призовават шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, спазвайки пътната сигнализация.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от мобилно приложение LIMA, от Интернет страницата на пътната агенция – www.api.bg и lima.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20.

Русия удължи ембаргото за внос на храни от ЕС и други западни страни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270842_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D1%83%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B8+%D0%B5%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81+%D0%BD%D0%B0+%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%

 

Преговаря с Турция за възобновяване на импорта

Официалното удължаване на руското контраембарго за внос на храни от ЕС и други западни страни, наложили санкции на Москва заради Крим, влезе в сила днес, съобщи „Прайм“. То бе въведено през август 2014 г. Сред забранените за внос в продукти в Русия са месо и месни изделия, мляко и млечни изделия, плодове и зеленчуци. От спирането на износа на храни за Русия редица страни от ЕС понесоха големи загуби. Само за България от август 2014 г. до началото на 2016 г. те се изчисляват на над 300 млн. лв. По непълни оценки Западът е загубил в Русия пазар за близо 9 млрд. долара на година.

Едновременно с удължаване на санкциите срещу Западните страни Кремъл води преговори с Турция за отмяна на ограниченията за нея на вноса на храни в Русия. Те бяха въведени в края на миналата година, когато турците свалиха над Сирия руски боен самолет, изпълняващ антитерористична мисия в близкоизточната държава.

ЕС ограничава импорта на прокат от Русия за 5 години

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270841_%D0%95%D0%A1+%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8

 ЕК прие окончателно в следващите 5 години да наложи антидъмпингови мерки срещу руски производители на студено валцован прокат на рулони, съобщи RNS.

Разследването срещу руския импорт започна презмай миналата година по искане на асоциацията Eurofer, обединяваща една четвърт от металургичните фирми в Европа. През февруари бяха въведени предварителни антидъмпингови мита.
С последното решение на ЕК за продукцията на Магнитогорския металургичен комбинат (ММК) митата ще са 18,7%, за „Северстал“ - 34%, за Новолипецкия комбинат (НЛМК) и други руски производители - 36,1%. Защитни мита ЕС ползва и срещу китайски мегалургични фирми, но те са по-ниски от тези за Русия.
Руснаците обявиха, че ще обжалват решението в съда на Евросъюза. „Северстал“ вече подаде жалба до евроомбудсмана. Според експерти в Москва мерките на ЕС няма да нанесат съществени финансови загуби, защото износът на студено валцован прокат не е голям, не надхвърля 1 млн. т годишно. Руските металурзи се тревожат, че стъпката на ЕК е репетиция за въвеждане по-високи мита и на доставките в ЕС на горещо валцован прокат, които са много по-големи. В такъв случай ще им се наложи да се пренасочат към пазарите на азиатските пазари и най-вече на тези в арабските страни. Там обаче те ще срещнат силна конкуренция от страна на китайските и индийските производители. Подобно развитие на нещата ще доведе до свръхпредлагане и до бързо сриване на цените, опасяват се производителите на прокат в Русия.
Междувременно стана известно, че търговското министерство на САЩ въвежда антидъмпингови мита от 3,7% до 34,3%, за вноса на горещо валцован прокат от Япония, Южна Корея, Турция, Великобритания, Бразилия, Нидерландия и Австралия, съобщи Reuters. Най-високата ставка е за бразилския производител на стомана Usiminas. За 2015 г. щатите са внесли от тези страни прокат за 2 млрд. долара.

Азербайджан променя правилата за внос на скъпоценности

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270840_%D0%90%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B1%D0%B0%D0%B9%D0%B4%D0%B6%D0%B0%D0%BD+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81+%D0%BD

 Нови правила за вноса от физически лица на злато и скъпоценни камъни въвежда от понеделник Азербайджан, съобщи „Прайм“. Мярката бе утвърдена от правителството на бившата съветска република преди месец.

Досега бе разрешено на пълнолетните да внасят в страната без плащане на митнически такси 20 грама злато и златни битови и ювелирни изделия и 0,5 карата обработени, сертфицирани диаманти. Сега ще се разрешава да се внасят в Азербайджан скъпоценности, но под тези количества. Въвежда се и друг лимит. Няма да се плаща мито за изделия на еквивалетни на 1500 щатски долара.

Със същото решение Баку промени е режимът на внос на храни за лично ползване. Без мито в страната ще могат да се вкарват до 5 кг есетрови риби и до 125 грама хайвер от тях. За други храни разрешеното количество е до 10 кг храни дневно, срещу, 30 кг досега. Разрешава се вносът по същите причини до 3 л алкохолни напитки и 600 цигари.

В средата на март прикаспийската държава ограничи изнасянето на валута зад граница на стойност над 10 000 долара или 5 пъти по-малко, в сравнение с преди това. Изходящите операции с валута са разрешени само през лицензирани банки и националната поща на Азербайджан.

Хакери ограбиха от биткойн борса 71 млн. долара

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270839_%D0%A5%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D0%BD+%D0%B1%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%B0+71+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%B4%D0%BE%

 В първите дни на август хакери са атакували хонконгска биктойн борса Bitfinex и са успели да похитят почти 120 хил. биткойна, равняващи се на около 71 млн. долара, съобщава RNS.

Заради това клиентите й ще се лишат с 36% от средствата си, вложени в нея. Ръководството на борсата е решило по този начин да разпредели загубите, независимо от това кой депозант колко е пострадал от хакерската атака. От събота вечерта борсата работи в ограничен режим.

Bitfinex обещава в бъдеще да възстанови загубите на клиентите и вече е започнала преговори с потенциални инвеститори, се казва в съобщението на борсата в Хонконг. Засега депозантите ще получат дългови разписки за откраднатите суми, които ще бъдат автоматично начислени в сметките им. Тях те ще могат да обменят и за акции на фирмата iFinex Inc, собственик на борсата.

След обявата за плановете за възстановяване на щетите курсът на биткойна скочи в неделя сутринта до 594 долара, съобщава Bloomberg. По-рано през седмицата, след като стана известна информацията за хакерската атака, котировките на виртуалната валута паднаха с 12% до 577,23 долара за един биткойн.

Майкъл Фелпс с 19-а олимпийска титла

https://www.24chasa.bg/sport/article/5696628

Майкъл Фелпс с 19-а
олимпийска титлаАмериканският плувец Майкъл Фелпс продължава да поправя рекордите си. Той спечели 19-ата си олимпийска титла, след като стана първи с щафетата на САЩ на 4 по 100 метра свободен стил. Това е и неговият 23-и медал от игрите. Фелпс се бе отказал след Лондон, но се върна в басейна за петата си олимпиада.

Ледниците крият ядрена заплаха

https://www.actualno.com/interest/lednicite-krijat-jadrena-zaplaha-news_555205.html

Изследователи от Йоркския университет в Канада са установили, че глобалното затопляне може да доведе до освобождаването на ядрени отпадъци, погребани в ледниците на Гренландия. Оказа се, че топенето на ледовете допринася за излизане на повърхността на погребаната под дебел слой сняг военна база "Кемп Сенчъри”. Статията на учените е публикувана в сп. "Джиографик Рисърч Летърс". "Кемп Сенчъри” е построена по секретния американски проект "Айсуорм". Планът е бил да се прокара система от

Йотова иска президент с активна позиция за бежанците

https://www.actualno.com/politics/jotova-iska-prezident-s-aktivna-pozicija-za-bejancite-news_555235.html

Следващият президент ще трябва да решава въпроси от сферата на сигурността. Не искам да се връщам назад, но Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) беше изпразнен от съдържание. Имаше много заседания и много общи позиции след тях, но как няма да е така по „темички” като киберпрестъпността. По деликатни теми обаче КСНС и човекът, който го ръководеше, отсъстваха. Така евродепутатът от БСП Илияна Йотова коментира състоянието на президентската институция. Евродепутатът ни б

От "Атака" не обещават завой към Русия, ако Каракачанов и Нотев спечелят изборите

https://www.actualno.com/politics/ot-ataka-ne-obeshtavat-zavoj-kym-rusija-ako-karakachanov-i-notev-specheljat-izborite-news_555233.html

Лидерите вече обявиха, че се търси по-широка подкрепа на основата на разбирателството, намерило израз в издигането на обща кандидат-президентска двойка. Разбира се, че идеята за патриотично обединение в политиката на България стои в по-далечен план. Затова ми се струва, че участието на президентските избори на „Патриотичния фронт” и „Атака” е крачка в тази посока. Това заяви депутатът от „Атака” Явор Нотев, който е кандидат за вицепрезидент на България в канди

На 6 места в столицата започват седмицата без вода

http://offnews.bg/news/n_1/n_633882.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в части от столицата , съобщиха от дружеството.  Строително-монтажни работи на бул. „Прага“ в Център налагат спиране на водоподаването от 9:00 до 18:00 часа по бул. „Пенчо Славейков“ от ул. „Разслатица“ до ул. „Св. Иван Рилски“; по бул. „Прага“ от бул. „Пенчо Славейков“ до ул. „Доспат“. Заради подмяна на уличен водопровод на ул. „Димитър Вучков“ в с. Долни Пасарел се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на ул. „Върба“; ул. „Чайка“; ул. „Капитан Петко Войвода“; ул. „Иглика“. Подмяна на сградно водопроводно отклонение във вилна зона „Ловджийска чешма“ в Панчарево , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на  ул. „Невен“, ул. „Малина“, ул. „Славей“,ул. „Роза“; ул. 21-ва от вилна зона „Беликата“ , ул. „Ружа“ от вилна зона „Градище“.  Поради изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Златна Добруджа“ в жк. „Красна поляна“ 3 , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 20:00 часа по ул. „Златна Добруджа“ от ул. „Атанас Кирчев“ до ул. „Добротич“. Реконструкция на уличен водопровод на бул. „Владимир Вазов“ в жк. „Хаджи Димитър“ налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на  ул. „Луда Яна“; по ул. „Баба Вида“ от бул. „Владимир Вазов“ до ул. „Спас Гинев“. Изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. 1 НПЗ Искър налага спиране на водоподаването от 9:00 до 18:00 часа по бул. „Амстердам“ от Зеленчукова борса до ул. „Димитър Пешев“; по ул. „Димитър Пешев“ от бул. „Амстердам“ до бул. „Проф. Цветан Лазаров“.

Пиронкова също си тръгна от Рио, шокиращо Дел Потро изхвърли Джокович

https://www.actualno.com/tennis/pironkova-syshto-si-trygna-ot-rio-shokirashto-del-potro-izhvyrli-djokovich-news_555232.html

България бързо се прости с всякакви надежди за нещо положително на олимпийския тенис турнир в Рио. След като в събота вечерта (6 август) Григор Димитров загуби бързо и безславно от Марин Чилич, най-добрата българска тенисистка Цветан Пиронкова последва примера на колегата си и отстъпи в крайно оспорван мач с младата германка Лаура Зигемунд - 6:1, 4:6, 2:6. ГРИГОР ДИМИТРОВ ПРЕТЪРПЯ ОГРОМНО УНИЖЕНИЕ НА ОЛИМПИАДАТА В РИО Загубата на Цвети оставя по-горчив вкус, след убедителния първи сет в нейна

Какво кара мозъка да остарява?

https://www.actualno.com/interest/kakvo-kara-mozyka-da-ostarjava-news_555221.html

Мозъците на хората с наднормено тегло, които са на средна възраст, показват различия по отношение на бялото вещество, апрямо тези, които са по-слаби. Това става ясно от ново изследване ръководено от Университета в Кеймбридж. Бялото вещество е тъкан, която свързва областите на мозъка и позволява информацията да бъде съобщена. Мозъците ни естествено се свиват с възрастта, но учените все повече осъзнават, че затлъстяването - вече е свързано с проблеми като диабет, рак и сърдечно-съдови заболявани

Търсят се стотици учители преди началото на учебната година

https://www.actualno.com/education/tyrsjat-se-stotici-uchiteli-predi-nachaloto-na-uchebnata-godina-news_555218.html

Голямото търсене на учители преди първия учебен ден е в разгара си. Стотици преподаватели се търсят в страната в някои от големите инспекторати по образование и в електронната борса на Агенцията по заетостта. Регионалните инспекторати не разполагат с обобщени данни - свободните позиции се подават от училищата, като на сайтовете на инспекторатите също се публикуват. Затова е трудно да се обобщи преподаватели по кои предмети са най-търсени, но справките показват, че в редица училища има сериозен

МВР няма да пригоди бойни машини за гасене на пожари

https://www.actualno.com/society/mvr-njama-da-prigodi-bojni-mashini-za-gasene-na-pojari-news_555217.html

МВР няма намерение да се възползва от проект, който предвижда бойните машини МТЛБ да се пригодят за гасене на пожари. Това става ясно от отговор на вътрешния министър Румяна Бъчварова на въпрос на депутата от АБВ ген. Михо Михов. Той припомня, че частна фирма е разработила проект за преработка на стари машини, които са свалени от въоръжение. С него се предлага монтиране на съдове с 4 хил. литра вода и 2 хил. литра пенообразувател и противопожарен прах. Подобен проект е разработен и от държавни

Небивала суша в Благоевград

https://www.actualno.com/blagoevgrad/nebivala-susha-v-blagoevgrad-news_555204.html

Река Бистрица, преминаваща и разделяща на две Благоевград е почти пресъхнала, в града от над месец не е валял дъжд, такава суша не е имало от години, съобщи БГНЕС. Баражите в началото на алеята за парк „Бачиново” са почти пусти, тъй като водата едва пада от тях на 3-4 струи като от домашен душ. Реката е пред пресъхване, а под баражите се подлагат на слабите струи на водата едва 5-6 души. Това не се е случвало от години, което красноречиво говори за сушата, обхванала областния центъ

17 -годишен неправоспособен водач от Порой катастрофира

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/9ZQDcQbDvro/

На 06.08.т.г. около 01.30 ч. на улица в с. Порой, общ. Поморие по неустановени до момента причини, самостоятелно катастрофира, падайки на улицата, мотопед – скутер, със софийска регистрация, управляван от 17 -годишния неправоспособен водач Ю.Т., от с. Порой, с който се придвижвал и 17- годишният Д.Д. от с. Порой. От ПТП водачът на мотопеда получил фрактура на дясната подбедрица, без опасност за живота / настанен за лечение в МБАЛ – Бургас/, а Д.Д. – натъртвания /прегледан и освободен за домашно лечение/.

Нов шок в тениса: И Джокович излетя от Рио

https://www.24chasa.bg/sport/article/5696623

Нов шок в тениса: И
Джокович излетя от РиоСензациите в тениса не спират. И световният номер 1 Новак Джокович отпадна още в първия кръг на олимпийския турнир в Рио. Аржентинецът Хуан Мануел дел Потро го победи след два тайбрека със 7:6 (4), 7:6 (2). Мачът бе на централния корт в Рио, пред огромна сръбска агитка. Така Джокович изпусна шанса да стане едва петия тенисист в историята,

Проникване в апартамент на турист и кражба на парите му

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/EgeqxqdJaIQ/

На 06.08.т.г. около 14.45 ч. в Районно управление – Поморие е получено съобщение от 50 -годишен руски турист за това, че чрез отключване с подбран или подправен ключ е проникнато в апартамента му, разположен на поморийската улица „Европа”, откъдето е извършена кражба на сумата от 4 000 евро, 350 лева и 20 000 руски рубли / равняващи се на около 500 лв./. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Поморие.

Открадната чантичка с пари на клиент на заведение

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/lpNpeWLkkRQ/

На 05.08.т.г. около 22.40 ч. в Районно управление – Поморие е получено събощение от 42- годишен софиянец за това, че в заведение, разположено на поморийската улица «Нео Анхиало», му е открадната чантичката, оставена без нодзор на облегалката на стола, в която се съдържали лични документи, сумата от 500 щатски долара, 300 лева и 40 евро. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Поморие.

Св. Мирон Чудотворец, епископ Критски

https://www.actualno.com/celebrate/sv-miron-chudotvorec-episkop-kritski-news_555215.html

Свети Мирон се родил на остров Крит, тук получил и възпитанието си. Той се оженил още твърде млад. Неговото главно занятие било земеделието, при което, изкарвайки своя хляб “с пот на лицето си”, свети Мирон хранел не само себе си, но и другите, като раздавал на бедните от това, което придобивал. Заради тези негови трудове, Господ благословил свети Мирон: на размерите на неговата милостиня съответствали и неговите добиви. Свети Мирон бил милостив повече от всички хора, които живеели

В 14 области е обявена най-високата степен на риск от пожари

https://www.actualno.com/society/v-14-oblasti-e-objavena-naj-visokata-stepen-na-risk-ot-pojari-news_555202.html

В 14 области от страната е обявена най-високата степен на риск от пожари - червен индекс на пожароопасност за 8 август. Това сочи справка на официалния сайт на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Областите, за които е в сила кодът са: Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Разград, Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, Сливен и Стара Загора. При този индекс са възможни са бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните коро

Очаква се бурен вятър и вълни до 4 м по Черноморието

https://www.actualno.com/society/ochakva-se-buren-vjatyr-i-vylni-do-4-m-po-chernomorieto-news_555211.html

Жълт код за силен вятър е обявен за понеделник по Черноморието, съобщи БГНЕС. На юг от Бургас кодът е и за силен вятър, там вълните ще достигнат 4 метра. През нощта и в часовете до обяд се очаква усилване на вятъра от север до 14-17 м/сек, сочи справка на НИМХ. Следобед вятърът ще се ориентира от североизток и постепенно ще отслабва. На юг от Бургас вълнението на морето ще се увеличи до 4 бала. Над останалата част от страната няма обявен предупредителен код. Седмицата ще започне с купесто-дъж

Ако народът реши смъртното наказание ще се върне в Турция, заяви Ердоган

https://www.actualno.com/asia/ako-narodyt-reshi-smyrtnoto-nakazanie-shte-se-vyrne-v-turcija-zajavi-erdogan-news_555228.html

"Тази вечер слагаме запетая на бденията в защита на демокрацията, в сряда ще сложим точката", обяви изненадващо турският президент Реджеп Ердоган пред близо 5-милионния митинг снощи в Истанбул. Темата за връщането на смъртното наказание отново бе анонсирана като желание на народа – ако такава е волята му, смятам, че политическите сили ще се съобразят с това, заяви Ердоган. Щом в САЩ, Япония и Китай има смъртно наказание, а в Турция имаше до 1984 г. и после беше отменено, какво пречи, ако

Вълнението по морето ще се усили

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/mNuhyxlwM28/

Над Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа умерен до силен североизточен вятър. Максималната температура на въздуха ще е между 27° и 30°. Температурата на морската вода е 27°-28°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала, сочи прогнозата на НИХ към БАН. Синоптиците предупреждават за появата на мъртво вълнение. Мъртвото вълнение се появява, кога  има буря много навътре в морето.  Амплитудата на вълната е със забавено действие. Дори и бурята да спре, треперенията на водните частици продължават да се движат към бреговете и се получава т.нар. мъртво вълнение. Поучават се дълги т.нар. слогански вълни, които достигат до десетки метри и представляват самото мъртво вълнение. Вълните са на 9 метра една от друга. Мъртвото вълнение не зависи от това от коя посока духа вятърът. При появата на мъртво вълнение хората да не влизат надълбоко и особено тези, които не умеят да плуват. Да не се влиза зад прибойната вълна. Зад нея морето дърпа навътре. Това са десетина метра от брега навътре в морето и който не умее да плува, в един момента се оказва, че няма къде да стъпи и потъва.  Тези, които преценят, че са с недобри плувни умения  да плуват само в зоните за къпане, обозначени с плаващи знаци, така наречените шамандури. Ако попаднат в затруднена ситуация било подводни течения, образували се вследствие на буря или в мъртво вълнение, преди всичко трябва да запазят самообладание и да не изпадат в паника. Ако не могат сами да излязат от ситуацията, да потърсят помощ. Дори и да няма такава помощ преди всичко да се дръпнат малко отстрани и да се опитат да излязат от течението.

Ричард Никсън подава оставка

https://www.actualno.com/chronicles/richard-niksyn-podava-ostavka-news_554064.html

На 8 август 1974 година американският президент Ричард Никсън подава оставка заради скандала с аферата „Уотъргейт”. Засега Никсън остава единственият президент в историята на САЩ, който доброволно напуска високопоставения си пост. Причината за неговото оттегляне е огромният скандал, който избухва около аферата „Уотъргейт”. В него се разкрива, че по време на президентската кампания, Републиканската партия нарежда поставянето на подслушвателни устройства в щаба на Де

Прогноза за времето - 8 август (понеделник)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto---8-avgust-ponedelnik-news_555200.html

В понеделник ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места, главно в Югозападна България и Горнотракийската низина ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Ще духа слаб, в източната половина от страната умерен североизточен вятър, който временно ще се усилва. Максималните температури ще са между 29° и 34°, съобщи БГНЕС по информация на НИМХ. Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за месеца и е остане без съществена промяна. Над

Програма за 8 август, трети олимпийски ден

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/PU6naRtartc/

Българските спортисти  нямаха повод за радост и през втория ден на олимпийските игри в Рио де Жанейро.

В три спорта страната трябваше да има представители в неделя. Репешажът на двойка скул, където са Кристиян Василев и Георги Божилов, беше отложен с ден заради силния вятър.

Вниманието беше насочено към Антоанета Бонева. На 10 м въздушен пистолет обаче тя остана  41-ва в квалификацията. Състезателката по спортна стрелба ще участва и на 25 м пистолет

Другото българско участие за деня беше на тенисистката Цветана Пиронкова, която започна силно, но допусна обрат за 6:1, 4:6, 2:6 срещу германката Лаура Зигемунд.  България остана без участници в тенис турнира. Преди ден Григор Димитров загуби тежко от Марин Чилич.

8 август, понеделник

01.15 – 03.00 Вдигане на тежести категория до 56 кг (мъже)
04.00 – 06.15 Плуване (финали)
00.00 – 01.00 Плажен волейбол
01.00 – 02.45 Баскетбол (мъже) Испания – Хърватия
02.45 – 04.30 Волейбол (мъже) Русия – Куба
04.30 – 06.00 Футбол (мъже) Бразилия – Ирак
02:00 – 05:00 Тенис
14.30 – 17.00 Академично гребане (серии)
17.00 – 18.00 Плажен волейбол
18.00 – 19.00 Стрелба 10 м пушка (мъже)
19.00 – 20.15 Плуване (серии)
20.15 – 22.00 Баскетбол (мъже) Австралия – Франция
22.00 – 01.00 Спортна гимнастика отборно (мъже)
15.30 – 17.30 Волейбол (жени) Китай – Италия
18.00 – 19.45 Баскетбол (жени) САЩ – Испания
21.45 – 23.30 Вдигане на тежести категория до 58 кг (жени)
23.30 – 00.30 Фехтовка сабя (жени)
20:15 – 21:00 Конен спорт (всестранна езда)
21:00 – 22:00 Кану-каяк в бързи води едноместен каяк (жени)
22:00 – 23:00 Скокове във вода 10 м синхронно мъже
23:00 – 00:45 Джудо категории до 57 кг (жени), до 73 кг (мъже)

И вторият олимпийски ден се оказа кошмарен за българите (обобщение)

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/08/2807778_i_vtoriiat_olimpiiski_den_se_okaza_koshmaren_za/?ref=rss


Българските спортисти все още нямат повод за радост на олимпийските игри в Рио де Жанейро. След слабия първи ден дойде и втори такъв.

В три спорта страната трябваше да има представители в неделя. Репешажът на двойка скул, където са Кристиян Василев и Георги Божилов, беше отложен с ден заради силния вятър.

Вниманието беше насочено към пристигналата с амбиции за медал Антоанета Бонева. На 10 м въздушен пистолет обаче тя остана едва 41-а в квалификацията.

"Пробните...

Пиронкова: Борих се, но тенисът е капризна игра

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/08/2807775_pironkova_borih_se_no_tenisut_e_kaprizna_igra/?ref=rss


Българската тенисистка Цветана Пиронкова заяви, че не е успяла да намери отговор срещу подобрената игра на германката Лаура Зигемунд. Пловдивчанката допусна обрат за 6:1, 4:6, 2:6 и отпадна от олимпийските игри в Рио де Жанейро.

"Нека не драматизираме. Това е тенис, всички знаем колко капризна игра е. Определено започнах добре мача, бях доволна от играта си, водих го добре, взимах всички важни моменти в първия сет", започна изказването си Пиронкова.

Според нея ключът към...

Чехкини елиминираха сестри Уилямс на двойки

https://www.24chasa.bg/sport/article/5696610

Чехкини елиминираха 
сестри Уилямс на двойкиЧехкините Луси Шафаржова и Барбара Стрицова хвърлиха бомбата в турнира по тенис на олимпиадата. Те победиха с 6:3, 6:4 олимпийските шампионки от Лондон, Пекин и Сидни Серена и Винъс Уилямс. Винъс успя да отпадна и в първия кръг на сингъл. Това бе първата загуба за сестрите, откакто играят заедно на олимпийски игри.

Пиронкова допусна обрат и отпадна от олимпийския турнир

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/08/2807743_pironkova_dopusna_obrat_i_otpadna_ot_olimpiiskiia/?ref=rss


Българската тенисистка Цветана Пиронкова приключи с участието си в олимпийския турнир в Рио де Жанейро. Тя загуби с 6:1, 4:6, 2:6 от германката Лаура Зигемунд.

Мачът, завършил за 2.04 часа, имаше две лица. В началото Пиронкова игра силно и взе важните точки, за да спечели убедително първия сет.

След това германката подобри значително играта си и започна да притиска съперничката си. Българката се разколеба и не успя да се върне в мача.

Срещата започна с два бързи...

И Пиронкова отпадна на сингъл в Рио след първия мач

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597628

Българското участие на турнира по тенис на Олимпийските игри в Рио де Жанейро приключи. След отпадането на Григор Димитров в първия кръг на сингъл при мъжете го последва и първата ни ракета при жените Цветана Пиронкова, която отпадна на същия етап. Григор Димитров свърши курса в Рио преди още да е почнал Българката напусна турнира след оспорван мач от 33-та в света германка Лаура Зигемунд след 1:2 сета (6:1, 4:6, 2:6) за малко над два часа игра на корта. Така тя изпусна шанс...

Германка върти номера, елиминира Цвети в Рио

https://www.24chasa.bg/sport/article/5696607

Германка върти номера,
елиминира Цвети в РиоЦветана Пиронкова отпадна драматично още в първия кръг на олимпийския турнир в Рио. Германката Лаура Зигмунд, който е 33-а в света, трябваше да прибягва до евтини трикове, след като загуби с 1:6 в първия сет. Тя поиска таймаут за тоалетна и изчезна в съблекалните. След това се върна на корта. Цвети проби първа във втория сет,

Цвети Пиронкова поведе, но допусна обрат и си тръгва от Рио

http://offnews.bg/news/n_1/n_633881.html

Най-силната българска тенисистка Цветана Пиронкова отпадна от Олимпийските игри в Рио де Жанейро след загуба с 1:2 (6:1, 4:6, 2:6) в първия кръг от германката Лаура Зигемунд. Двубоят беше под въпрос, заради бурен вятър в Рио, но все пак започна в 23:50 часа българско време на корт №7 . Първата ракета на България заема 76-ото място в световната ранглиста, а втората ракета на Германия Лаура Зигемунд е на 33-ата позиция в класацията на WTA. Пиронкова започна много убедително и спечели първия сет с 6:1 за 31 минути. Германката заигра по-добре във втория и се върна в мача след успех с 6:4. При 4:5 българката беше на точка от гейм за 5:5, но не успя, а в следващото разиграване нейната съперничка взе сета. В третия сет германката поведе с 2:0, но Пиронкова изравни. В петия гейм имаше равенство, но Зигемунд се излезе от сложната ситуация и го спечели. Тук някъде свършиха съпротивителните сили на нашата първа ракета и мачът се доигра с още три гейма за германката. Това е трето участие за 28-годишната българка на Олимпийски игри. В Пекин през 2008 и в Лондон през 2012 г. Цвети отпадаше във втория кръг. За нейната връстничка Зигемунд това е дебютно участие на най-големия спортен форум. В следващия кръг германката ще се изправи срещу Шуай Чжан. Китайката надви в откриващия ден на игрите 12-ата в схемата Тимеа Бачински (Швейцария) с 6:7(4), 6:4, 7:6(7). Вчера отпадналият на сингъл Григор Димитров отпътува от Рио за САЩ и така стана ясно, че нашите най-добри тенисисти няма да се включат в турнира за смесени двойки, с което българското участие и в тениса завършва бързо и безславно.

Косово с титла на първата си олимпиада

https://www.24chasa.bg/sport/article/5696602

Косово с титла на
първата си олимпиадаКосово спечели златен медал още на първата си олимпиада като независима държава. Джудистката Майлинда Келменди победи италианката Одет Джуфриду на финала на категория до 52 кг.  Бронзовите медали останаха за японката Мисато Накамура и за рускинята Наталия Кюзуткина. Келменди за втори път участва на олимпиада.

В Рио става страшно, обраха министър

https://www.24chasa.bg/sport/article/5696599

В Рио става страшно,
обраха министърМинистърът на образованието на Португалия Тиаго Брандао Родригес е бил обран от въоръжени с ножова крадци на олимпийския канал. Той се разхождал със сътрудник около водата. Полицията успяла да локалириза крадците и ги арестувала. Вещите на министъра били върнати. Положението наистина става драматично с кражбите.

Мъри и Надал стартираха с убедителни победи

http://offnews.bg/news/n_1/n_633880.html

Шампионите от Лондон и Пекин започнаха убедително в турнира по тенис в Рио де Жанейро. Олимпийският шампион Анди Мъри (Великобритания) победи без особени проблеми сърбина Виктор Троицки с 6:3, 6:2. Поставеният под номер 2 в схемата британец беше подпомогнат от нервната игра на съперника, който допусна 40 непредизвикани грешки. Във втория кръг той ще срещне аржентинеца Хуан Монако, който победи босненеца Мирза Башич с 6:2, 6:2. Силно игра и победителят от Пекин през 2008 година Рафаел Надал, който се завърна на корта, след като лекуваше китката си от месец май насам. Той се класира за втория кръг на игрите в Рио де Жанейро след успех с 6:2, 6:1 срещу Федерико Делбонис (Аржентина). Мачът продължи час и 26 минути, а следващият съперник на испанеца ще бъде Андреас Сепи (Италия), който отстрани драматично Илия Марченко от Украйна след 6:3, 3:6, 7:6 (6). По-рано през деня Надал публикува снимка в социалните мрежи с бразилската футболна легенда Роналдо.

Джудистка донесе първо злато за Косово на Олимпийски игри

http://offnews.bg/news/n_1/n_633879.html

Дебютното участие на Косово на Олимпийски игри вече е ознаменувано със сериозен успех. Джудистката Майлинда Келменди донесе първо отличие за най-новата балканска държава при дебюта на страната на Олимпийските игри. Европейската шампионка спечели титлата по джудо в категория до 52 килограма след победа на финала с "шидо" над 21-годишната италианка Одете Джуфрида. С бронзовите медали се окичиха Наталия Кузютина (Русия) и Мисато Накамура (Япония).

Първият олимпийски медал в историята на Косово е златен

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/08/2807764_purviiat_olimpiiski_medal_v_istoriiata_na_kosovo_e/?ref=rss


Косово спечели историческия първи медал при дебютното си самостоятелно участие на олимпийски игри. При това златен.

Майлинда Келменди влезе в историята, след като спечели титлата по джудо в категория до 52 килограма.

Двукратната световна и двукратна европейска шампионка победа във финала 21-годишната италианка Одете Джуфрида с "шидо".

Рио се превръща в любимо място за 25-годишната джудистка от Косово, която през 2013 г. в бразилския град спечели първата от...

На 8 август честваме Свети Емилиан

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597627

На 8 август почитаме свети Емилиан Изповедник. Това е велик християнин, живял през XVIII-IX век. Всички с имената Емилиан, Емилиян, Емилия, Емил имат имен ден. Свети Емилиан е бил много велика личност, но за жалост е попаднал в управлението на Лъв V Арменец. Императорът бил голям иконоборец и подложил на големи мъчения Емилиан, който по същото време бил епископ в град Кизик. Наложило се свети Емилиан Изповедник да изпадне в изгнание, което продължило цели 5 години. Умира през 820 година, но споменът за този велик човек остава завинаги.    ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване