08/11/16 07:29
(http://www.klassa.bg/)

БСП обвини Борисов, че лъже за уговорка с Путин

 На извънреден брифинг вчера председателят на БСП Корнелия Нинова обвини Бойко Борисов, че е направил "голям политически гаф", разобличен от руската страна. Тя акцентира на разминаването между коментара на Борисов за разговора с Путин и руските официални съобщения за съвместните енергийни проекти. 

ДУМА припомня, че в края на миналата седмица по свое настояване премиерът проведе телефонен разговор с руския президент Владимир Путин. След него бе съобщено, че двамата са обсъдили актуални въпроси и двустранното сътрудничество с акцент върху реализацията на съвместни проекти в сферата на енергетиката и работа по рестарт на големи проекти. Няколко дни по-късно руският министър на енергетиката Александър Новак обаче съобщи, че не са получавали официални предложения от България за възобновяване на "Южен поток" и чете само по медиите информациите за желанието страната ни да създаде на своя територия хъб.
Тази история разгневи социалистите. "Защо му трябваше на Борисов това изхвърляне след разговора с Путин? Защото започна президентската си кампания в България и защото иска да убеди българите, че сменя курса във външната политика в посока Русия, за да спечели доверието им", попита лидерът на БСП и цитира изказването на руския енергиен министър. Тя припомни и казаното във вторник от Путин, че Русия иска железни гаранции от ЕС за "Южен поток" и едва след това ще се говори за реализирането му.
Нинова подчерта, че решенията са в ръцете на Борисов и на шефа на парламента Цецка Цачева. Социалистите са внесли вчера сутринта писмо в деловодството на парламента за свикване на извънредно заседание на НС. Нинова бе категорична, че сега е моментът от действията на Борисов, мнозинството и решенията на Цачева да се види наистина ли имат намерения да възстановят отношенията и диалога с Русия и да дадат тези правни гаранции, необходими за възобновяването на този диалог, или просто имитират, заради президентската кампания и печелене доверието на българите. Левият лидер допълни, че в искането са предложени три точки: отмяна на забраната за "Белене", отмяна на санкциите срещу Русия, което е многократно предлагано от БСП, и отмяна на забранителния списък за пътуване на руски граждани.
Веднага след изявлението на Нинова Цецка Цачева отговори, че тя лично няма да свика извънредно парламента, и каза, че социалистите трябвало да внесат подписка за това.


Теменужка Петкова е в нарушение на Конституцията

"Министърът на енергетиката Теменужка Петкова е в нарушение на Българската конституция". Това заяви говорителят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев. Той обясни, че в мораториума на НС от 2012 г. се възлага на правителството да построи паро-газова централа, възлага се на министъра на икономиката и енергетиката да направи необходимото за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" и задължава енергийния министър да информира НС за тези си действия за преодоляване на последиците от прекратяване изграждането на ядрената централа.
"Според Конституцията ни решенията на Народното събрание са задължителни. Към момента има действащо решение на НС, което възлага на Министерски съвет, и в частност на министъра на енергетиката, да предприеме действия, относно прекратяване строителството на централата", каза Бойчев.
"Проектът "Белене" има разрешение от организацията Евратом и няма нужда да се пита ЕК дали може да се строи централата", допълни от своя страна Явор Куюмджиев. Според Таско Ерменков никога не сме имали проблеми с ЕС по отношение проекта "Белене".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване