08/13/16 07:18
(http://www.klassa.bg/)

Храни и транспорт оскъпиха с 1% живота през юли

 Инфлация от 1% отчете за юли Националния статистически институт (НСИ). Tова е първото регистрирано месечно поскъпване на живота от октомври миналата година. Тогава беше отчетен скромен ръст на цените на потребителските стоки от 0,2 на сто.

На годишна база обаче продължава да се отчита дефлация. Тя е в рамките на 0,2%. Същият е процентът на спад на потребителските цени от началото на годината досега.

През юли спрямо месец по рано се увеличават цените на храните и безалкохолните напитки - с 1,7%. Поскъпване от 1,8% е отчетено и при транспортните услуги, а цените в ресторантите и хотелите са скочили с 1,2 на сто. Най-голямо е увеличението на цените на развлекателните услуги - с 6,3%, сочат данните на НСИ.

Алкохол и тютюневи изделия остават с непроменени стойности през юли в сравнение с юни 2016 г. Жилища, вода, електроенергия, газ и други горива съобщения, образование също остават се непроменени стойности спрямо предходния месец.

Спад от 0,5% има в цените на жилищно обзавеждане домакински уреди и принадлежности и обичайно поддържане на дома. Най-голямо е намалението при стойностите на облекло и обувки, които през юли са с 2,2 на сто по-ниски спрямо месец по-рано.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване