08/17/16 06:13
(http://www.klassa.bg/)

40 магистрати казват до дни членуват ли в НПО-та и тайни общества

 

Спор между кадровиците и правосъдното ведомство за половин милион за сгради на Темида

40 магистрати ще декларират до дни дали членуват в юридически лица с нестопанска цел, граждански сдружения, както и в тайни или други неформални организации.

Това е броят на прокурорите, съдиите и следователите, които встъпват в длъжност в първите дни на септември и ще са първите, които ще трябва да обявят публично дали са част от съсловни организации или тайни общества. Задължението бе записано от депутатите с окончателните промени в Закона за съдебната власт преди месец, като целта му бе да лъснат наяве всякакви обвързаности на магистратите. В това число със съсловни организации като Съюза на съдиите на Нели Куцкова, в който членуват малка част от съдиите, но се пробва да се изкара говорител на цялото съсловие. На днешното си заседание пленумът на ВСС утвърди образеца на декларация, който ще бъде попълван от всеки магистрат, постъпващ за първи път в системата или преназначаван на нов пост. Условието обаче не е със задна дата и съответно вече назначените няма да подават такава декларация.

На заседанието се разрази и спор за парите на сградите на Темида, като от ВСС се оплакаха, че правосъдното министерство е превело

500 000 лева по-малко за строителство и ремонт.

Цифрата бе съобщена от шефа на комисията за управление на собствеността Михаил Кожарев. Доскоро сградният фонд на Темида се стопанисваше от министерството на правосъдието, но след промените в Констатуцията и Закона за съдебната власт, той премина към ВСС. Кожарев заеви пред колегите си, че на 30 юни т.г. МС е решил правосъдното министерство да прехвърли на ВСС 6 867 554 лв. Чисто, след приспадането на данъците и таксите, трябвало да постъпят над 5 800 000 лв. от сумата. Вместо това – по думите на кадровика, били преведени 5 344 078 лв. Остатъкът от половин милион липсва. „Предстои проверка къде се губят тия пари“, заяви Кожарев, като допълни, че от 2009 г. насам ведомството залагало определени суми в бюджета си за инвестиции за съдебни здания, но така и не ги изпълнявало. Като пример Кожарев посочи намерението за строителство на нова сграда за Районния съд в Несебър, което трябвало да започне през 2009 г., но не стартирало. В същото време на изпълнителя били преведени 400 000 лева, а той не ги е върнал. „Парите не са потърсени, ние трябва да го направим“. Бе докладвано още, че близо 2 млн. от преведената сума са били изразходвани за неотложни ремонти. Така за останалите разходи реално има 3 070 417 лева. В крайна сметка пленумът одобри инвестиционна програма за зданията на Темида до края на годината и взе решение за тяхното застраховане. ВСС реши също да бъдат отпуснати 64 563 лв. за ремонт на Националния институт на правосъдието, както и средства за текущи разходи, поддръжка и ремонт на съдебни сгради.

Малко по-късно обаче

твърденията на Кожарев бяха опровергани от правосъдното министерство,

откъдето обясниха, че липси няма, защото общо заложените от МС за капиталови разходи – т.е. за ремонти и покупка на сграден фонд, пари, са били 5344 078 лева. Останалите са за текущи разходи. "МС прехвърли към бюджета на съдебната власт 6 867 554 лв. за издръжка и ремонти на сградите в правосъдната система за второто полугодие на 2016 г. Средствата бяха предвидени първоначално по бюджета на министерство на правосъдието, но сега ще се управляват от ВСС, както предвиждат новите разпоредби в ЗСВ. На ВСС са отпуснати 6 867 554 лв., като от тях само 5 344 078 лв. са за капиталови разходи. 1 088 658 лв са за текущи разходи и издръжка, 396 058 лв. са за данъци, такси и административни разходи. Всички тези суми са намалени от разходната част на нашия бюджет и МФ ги дава на ВСС. Нищо не се губи", съобщиха от министерство на правосъдието.

Съдът в Царево си поиска джип БМВ Х5

 

Разрешение на шефът на Районния съд в Царево да поиска от финансовия министър Владислав Горанов конфискуван джип за нуждите на съда даде още на заседанието си пленумът на ВСС. Одобрението бе изрична точка в дневния ред на ВСС, в която не бе публично обявена марката на колата. Оказа се обаче, че тя вече се знае и става въпрос за БМВ X5, което пък предизвика удивената реакция на обвинител №1 Сотир Цацаров. „Районният съд ще има БМВ Х5?“, възкликна главният прокурор, но никой не му отговори. Преди месец в съда в Царево бе открито нова съдийска бройка заради увеличения брой миграционни дела. Институцията ще получи и допълнително оборудване.

 

След заседанието, в отговор на журналистически въпрос пък представляващият съвета Димитър Узунов обяви, че ВСС не е бил сезиран и не възнамерява да се самосезира за мярката за неотклонение на турския шофьор Фарук Бекташ, който уби семейство мотористи и избяга, след като бе пуснат от Окръжен съд София под домашен арест. Заради бягството му мотористи от цялата страна организираха протести. „Не се занимаваме с пряката правораздавателна дейност на който и да е магистрат. Те са независими при вземане на решенията си“, посочи Узунов, но в същото време допълни за конкретния случай: „Това е много притеснително. Ще проуча какъв е въпросът.“

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване