08/17/16 06:12
(http://www.klassa.bg/)

България 38-ма в света по иновации

 България е 38-а в света след Словакия и преди Полша в класация на ООН на най-иновативните икономики в света. Миналата година страната ни беше на 39-о място в класацията на Глобалния иновационен индекс. В него попадат 128 страни, подредени според възможностите им за иновации и резултатите от тях, съобщиха световните медии. Доста по-назад е северната ни съседка Румъния. Тя се нарежда на 48-о място, а пет позиции по-нагоре от нея е Русия.

На първо място е Швейцария, следвана от Швеция, Великобритания и САЩ. Германия е 10-а в класацията. Китай за първи път се нарежда сред 25-те иновативни икономики. Според анализаторите това е знак за засиленото съсредоточаване на Пекин към изграждане на конкурентоспособна икономика. То обаче е и резултат от нови методи, използвани в проучването. Тези методи отчитат сфери, в които Китай е изключително развита, като например компании, съсредоточени върху изследователската и развойната дейност, подадените молби за патенти, износа на високи технологии и креативни продукти. В доклада е отбелязано, че въпреки напредването на Китай в класацията, все още има "иновационно разделение" между развити и развиващи се страни.

Преди кризата през 2009 г. разходите за развойна и изследователска дейност са скачали годишно с около 7%, докато през 2014 г. това увеличение е само с 4 на сто. Това се обяснява с по-бавния икономически ръст в развиващите се пазари и свитите бюджети в развитите страни.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване