HP Inc. преоткрива настолния компютър за създаването на нови преживявания

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271646_HP+Inc.+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D1%8E%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B

 Акценти:

Впечатляващи настолни компютри, създадени да се превърнат в център на забавленията и продуктивността на вашето бюро
HP Pavilion Wave – създаден за изключително аудио преживяване
HP Elite Slice е модулен настолен компютър, създаден за комуникация и продуктивност 
 
Днес HP Inc. представи два нови настолни компютъра – HP Pavilion Wave и HP Elite Slice, променящи коренно традиционния десктоп дизайн за дома и офиса. HP трансформира настолния компютър за създаването на уникални изживявания, осигуряващи очакваната от клиентите мощ в компактен и креативен дизайн. 
 
HP Pavilion Wave е проектиран за развлечения и производителност за дома и съчетава настолна мощ със страхотни аудио преживявания. За потребителите, нуждаещи се от компютър, заемащ по-малко пространство, новото предложение осигурява стилен и компактен дизайн с мощта на пълноразмерно десктоп устройство. Този уникален настолен компютър е изграден около една напълно интегрирана и усъвършенствана аудио система, предназначена за използването на Cortana(1), слушането на музика, гледането на филми, воденето на разговори в интернет. Компютърът е проектиран в емблематична триъгълна форма с иновативен параболичен рефлектор с вграден говорител в горната част за изключително 360-градусово аудио, което ще изпълни всяка стая с кристално чист звук.
 
HP Elite Slice, най-малкият настолен компютър на HP, е създаден за комуникация и сътрудничество. Това е първият модулен компютър за бизнеса с безжична свързаност(2), позволяващ на потребителите да си сглобят компютър по свой собствен избор. Устройството променя дизайна на работното място като създава една оптимизирана работна среда за повече ефективност. Гъвкавост, производителност и сигурност от корпоративен клас са съчетават за осигуряването на по-добра продуктивност и сътрудничество между служителите, докато преобразяват средата и начина на работа. 
 
„Съвременните потребители на настолни компютри искат стилни, иновативни и мощни устройства с възможност за нови преживявания“, сподели Аким Кътлър, генерален директор на звеното за персонални системи на HP Inc. за региона на EMEA (Европа, Близкия изток и Африка). „Настолните компютри HP Pavilion Wave и HP Elite Slice са резултат от усилията на инженерите и дизайнерите на HP, които трансформират традиционния десктоп, преосмисляйки формата, размера и външния вид на устройствата, като същевременно добавят функционалност за нови приложения.“
 
HP Pavilion Wave – създаден с акустични възможности за още повече развлечения и производителност
HP Pavilion Wave стои естествено на бюрото с компактния си и ергономичен 360-градусов дизайн, а размерите му от 6,81” (17,29 см) x 6,62” (16,81 см) x 10,29” (26,13 см) го правят 85% по-малък от традиционните настолни компютри. Настолният дизайн е изграден около централна аудио система и завършен с първокласни материали, в т.ч. акустична материя, създадена да осигури звук, изпълващ цялата стая. Параболичен рефлектор в горната част на компютъра отразява звука, идващ от решетката на високоговорителя, паралелно във всички посоки и също така действа като отдушник за горещия въздух. 360-градусовото многопосочно рефлективно аудио осигурява отчетлив аудио профил при всякакви честоти с настройка от B&O Play за невероятен звук, независимо дали е в средния, високия или ниския диапазон. 
 
Триъгълният дизайн включва три основни зони за компонентите: дънната платка е разположена в едната страна, твърдият диск се намира във втората, а охлаждането – в третата. Дизайнът на охлаждането използва топлопроводи за извличане на топлия въздух от дънната платка и видеокартата и изтласкването му през горната част на компютъра за безпроблемна и хладна работа на устройството.  
 
Други характеристики включват:
Поддръжка на Cortana с два двойни микрофона, за да могат потребителите да се консултират с компютъра си за едно удобно хендсфри преживяване(1). 
Поддръжка на до два 4К дисплея(3) директно от кутията за повече развлечения и продуктивност. 
Периферна поддръжка с три USB 3.0 порта, един USB 3.1 Type-C порт за трансфер на данни, един HDMI порт, един DisplayPort, Gigabit Ethernet и жак за микрофон/слушалки.
Изключителна мощ и производителност с до 6-то поколение четириядрени Intel® Core™ i5 настолни процесори(4), достатъчно място за съхранение до 1 TB HDD(5) или 2 TB HDD5(5), незадължителен 128 GB SSD(5), както и до 8GB DDR4 системна памет.
Незадължителна дискретна графика AMD Radeon™ R9 M470, подходяща за редактирането на снимки/видео или леко игрово натоварване. 
 
HP Elite Slice, проектиран за бизнес производителност и сътрудничество 
HP Elite Slice е създаден да модернизира работното място и да отговори на променящите се нужди и начин на работа на служителите, като им предостави нови възможности за сътрудничество. Изчистеният модулен дизайн на устройството включва впечатляващи извивки в матово черно и лъскави медни акценти за внасянето на стил в работната среда. Той дава възможност на потребителите да избират измежду фабрични капаци или модули за добавянето на различни функционалности, в т.ч. капаците за сътрудничество HP Collaboration Cover или за безжично зареждане HP Wireless Charging Cover(6), както и модулите за монтаж, напр. аудио модула HP Audio Module или модула с оптично дисково устройство HP ODD Module, за един впечатляващ компютър, който е уникален за всеки бизнес и неговите служители.
 
Ултра малкият, но много мощен, форм-фактор е с размери 6,5” (16,51 см) x 1,38” (3,5 см) x 6,5” (16,51 см) и тежи 1,04 кг(7). Безжичният дизайн дава възможност за една по-изчистена работна среда, тъй като потребителите нe трябва да разделят кабелите, захранващи всеки компонент. Това е първият настолен компютър за бизнеса, който се захранва от дисплея(8) посредством един-единствен USB 3.1 Type-CTM кабел с Type-CTM съвместим дисплей, като напр. новият незадължителен монитор Quad HD(9) HP EliteDisplay S240uj. Дисплеят е оборудван с вградено безжично зареждане и USB Type-CTM и е идеално допълнение към компютъра. 
 
HP Elite Slice е изключително гъвкав, благодарение на възможностите за разширяване на капака и основата. Потребителите могат да избират измежду различни капаци при конфигурирането на компютъра, както и да разширят решението с допълнителни модули по всяко време за създаването на един настолен компютър, който най-добре отговаря на нуждите им: 
Капак за сътрудничество HP Collaboration Cover(8) – превръща компютъра в Microsoft Skype за бизнес телефон(10) за по-лесно управление на разговорите с капацитивни сензорни бутони.
Капак за безжично зареждане HP Wireless Charging Cover(8) – безжичното зареждане започва автоматично при установяването на контакт с цел елиминиране на кабелите за зареждане и гарантиране, че мобилните телефони и устройства са заредени и готови за ползване. Доставките на HP Wireless Charging Cover се очаква да започнат през първата половина на 2017 г. Капакът изисква фабрична конфигурация.
Аудио модул HP Audio Module – настройката за говор прави виртуалните срещи и разговори да звучат отчетливо и ясно, благодарение на аудио настройката от Bang&Olufsen, 360-градусовия дизайн на високоговорителя, двойните микрофони с обхват от 5 метра и шумоизолиращия софтуер HP Noise Cancellation.
Модул с оптично дисково устройство HP ODD Module – предназначен за бързото и лесно архивиране на файлове, както и за достъп до остаряло съдържание на CD или DVD дискове.
 
Други характеристики включват:
Незадължителен сензор за пръстови отпечатъци за по-добра сигурност и лесна автентификация. 
HP Sure Start с Dynamic Protection – първата в индустрията защита за самовъзстановяване на BIOS-ниво. 
До 6-то поколение Intel® Core™ i7 35W процесори, осигуряващи необходимата производителност за лесното задоволяване на нуждите от продуктивност и сътрудничество(4). 
Уникален 360-градусов тръбопровод с два вентилатора гарантира охлаждането на мощното устройство.  
Периферна поддръжка за по-добра производителност, в т.ч. един Ethernet порт, вграден Wi-Fi модул(11) и антени, един HDMI и един DisplayPortTM за работа с няколко дисплея. 
 
HP Elite Slice for Meeting Rooms – създаден за сътрудничество в конферентната зала 
Портфолиото на HP Elite Slice включва и новото решение HP Elite Slice for Meeting Rooms – първият компютър, създаден специално за конферентната зала и даващ начало на срещата с едно докосване(12). Новото предложение дава възможност на потребителите да извлекат максимума от срещите си, доверявайки се на безпроблемната технология за всепоглъщащо конферентно изживяване и сътрудничество с интегрирано аудио и пълна десктоп функционалност. HP Elite Slice for Meeting Rooms съчетава HP Elite Slice, HP Collaboration Cover, HP Audio Module и софтуера Intel® Unite™ за създаването на уникално Microsoft Skype за бизнес конферентно решение, осигуряващо повече интуитивност и ефективност на конферентните зали с кристално чист звук. За още по-завладяващо конферентно изживяване, конфигурацията може да се съчетае с новия 55-инчов (139 см) широкоформатен дисплей HP LD5511 с 178-градусови ъгли на видимост и резолюция от 1920x1080. Високият коефициент на яркост и контраст гарантира отлично качество на картината, както и идеална четимост за конферентните зали, побиращи до 12 човека. 
 
Цени и наличност(13)
HP Pavilion Wave се очаква на пазара в EMEA през септември с начална цена 699 евро. 
HP Elite Slice се очаква на пазара в EMEA през септември с начална цена 629 евро. 
o Цената на HP Audio Module е 99 евро. 
o Цената на HP ODD Module е 99 евро. 
HP Elite Slice for Meeting Rooms се очаква на пазара в EMEA през септември с начална цена 849 евро.
Мониторът HP EliteDisplay S240uj се очаква на избрани пазари в ЕМЕА през ноември с начална цена 389 евро. 
55-инчовият широкоформатен дисплей HP LD5511 се очаква да е наличен на пазара в ЕМЕА през ноември с начална цена 1 190 евро. 
 
За HP
HP Inc. създава технологии, които подобряват живота на всички, навсякъде. Чрез нашето портфолио от принтери, компютри, мобилни устройства, решения и услуги, ние проектираме изумителни преживявания. Повече информация за HP Inc. е налична на адрес: http://www.hp.com.
 
(1) Някои приложения, напр. Cortana с поддръжка на глас, inking и Continuum, изискват по-напреднал хардуер. Вижте www.windows.com. Приложенията се продават отделно.
(2) На базата на наличните модулни настолни компютри с Windows Pro OS, произведени след 5 август 2016г. от десетте водещи производители. 
(3) Гледането на 4K Ultra HD изображения изисква съдържание със разделителна способност 4K Ultra High-definition (HD).
(4) Многоядрените технологии са предназначени за подобряване на производителността на определени софтуерни продукти. Не всички клиенти или софтуерни приложения ще могат да се възползват от предимствата на тази технология. Ефективността и тактовата честота ще варират в зависимост от натовареността на приложенията, както и от хардуерната и софтуерната конфигурация. Номерацията на Intel не е мярка за по-висока производителност.
(5) При устройствата за съхранение – 1GB = 1 милиард байта, 1TB = 1 трилион байта. Действителният форматиран капацитет е по-малък. До 35GB от твърдия диск са запазени за софтуер за възстановяване на системата.
(6) Всички модули се продават отделно или като допълнителна функция. Капаците не са задължителни, изискват фабрична конфигурация и не могат да се комбинират с останалите капаци от серията Slice. HP Elite Slice с капак за безжично зареждане Wireless Charging Cover изисква фабрична конфигурация и ще бъде наличен в бъдеще.
(7) Теглото зависи от конфигурацията. 
(8) На базата на наличните настолни компютри с малък форм фактор и още по-малки с Windows Pro OS, произведени след 5 август 2016г. от десетте водещи производители. Захранване за Slice с Collaboration Cover; не захранва останалите модули на Slice. 
(9) Гледането на QHD изображения изисква съдържание със разделителна способност Quad High-definition (QHD).
(10) Изисква абонамент за Skype за бизнес.
(11) Изисква точка за безжичен достъп и достъп до интернет.
(12) На базата на наличните настолни компютри, произведени от водещи производители след 9 август 2016 г. с предварително инсталиран софтуер Intel® Unite™.
(13) Прогнозни крайни цени. 
Intel, Intel Core и Intel Unite са търговски марки на Intel Corporation в САЩ и други страни. 
DisplayPort™ и логото на DisplayPort™ са търговски марки, собственост на асоциацията за видео електронни стандарти VESA® (Video Electronics Standards Association) в САЩ и други страни.
USB Type-C™ и USB-C™ са търговски марки на USB Implementers Forum.
 
 
© 2016 HP Inc. Информацията, съдържаща се тук подлежи на промяна без предизвестие. Единствените гаранции за продукти и услуги на HP са изложени в изричните гаранционни условия, придружаващи такива продукти и услуги. Нищо тук не следва да се тълкува като предоставяне на допълнителна гаранция. HP не носи отговорност за технически или редакционни грешки или пропуски в съдържанието на този документ.
 
Съобщението за пресата съдържа прогностични твърдения по смисъла на разпоредбите за изменение на Закона за частните ценни книжа и спорове от 1995 г. Тези твърдения предполагат рискове, несигурности и допускания. Ако тези рискове и несигурности се осъществят, или допусканията се окажат неточни, резултатите на HP Inc., както и тези на консолидираните й дъщерни компании, могат да се различават съществено от изказаните, пряко или косвено, чрез прогностични твърдения и допускания. 
Всички твърдения, с изключение на цитирани исторически факти, се смятат за прогнозни, насочени в бъдещето, твърдения, в т.ч. всички твърдения, свързани с очаквания или предположения, както и всички твърдения и допускания, подразбиращи се от изложеното по-горе. Рисковете, несигурностите и допусканията включват невъзможност за реализация на очакваните резултати, както и други рискове, описвани на места в отчетите на компанията до Комисията по ценни книжа и борси, включително, но без да се ограничават, до рисковете, описани в годишния отчет на компанията по формуляр 10-К за фискалната година с край 31 октомври 2015 г., както и в тримесечния отчет на компанията по формуляр 10-Q за фискалното тримесечие с край 31 януари 2016 г.  Компанията не поема никакви задължения и не смята да актуализира тези насочени в бъдещето твърдения.
 

Кевин Магнусен получи разрешение да стартира на "Монца"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/01/2820993_kevin_magnusen_poluchi_razreshenie_da_startira_na_monca/?ref=rss


Пилотът на "Рено" във Формула 1 Кевин Магнусен се справи без проблем с фитнес и медицинските прегледи на Международната федерация по автомобилизъм (ФИА).

Това означава, че датчанинът ще може да участва в Гран при на Италия. Проверката е стандартна процедура за всеки състезател, претърпял катастрофа, а тази на Магнусен в Белгия беше особено опасна.

Пилотът на френския тим загуби контрол над задните си гуми след излизането от третия завой, след което се завъртя и се удари...

Привикаха на разпит Методи Бачев след скандален клип, замесил името на премиера

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603125

Полицията в Благоевград привика на разпит строителния предприемач Методи Бачев заради грозен скандал, в който бе замесено името на премиера Бойко Борисов. Собственикът на "Агромах" е дал показания, след като преди дни на събор в симитлийското село Черниче на всеослушание той заявил, че кметът на Симитли Апостол Апостолов е спал с премиера Бойко Борисов. Думите на бизнесмена са изречени на микрофон пред множество хора, а преди два дни в интернет пространството бе зарзпространен клип от грозното изказване. Първи скандалният клип разпространи сайт...

Европейската банка за възстановяване и развитие разширява програмата си за енергийна ефективност в жилищния сектор в България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271645_%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%B8+

 Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) продължава своята кредитна линия за енергийна ефективност в жилищния сектор в България с 20 млн. евро и допълнителни 4,4 млн. евро безвъзмездна финансова помощ, която се предоставя от Международен фонд "Козлодуй". Партньор на инициативата е Министерството на енергетиката.

Програмата за кредитиране на енергийна ефективност в дома (REECL) предвижда безвъзмездна финансова помощ за домакинствата за инвестиции в енергийна ефективност. Помощта е в размер на 10% до 20% от главницата на отпуснатия кредит и зависи от сложността на изпълнения проект.

Продължението на Програма REECL, активна в България от 2005 година, се реализира след успешното приключване на първите два периода на програмата и в отговор на активния потребителски интерес. Към днешна дата са отпуснати кредити на стойност 83 милиона евро на над 52 хиляди български домакинства. Безвъзмездната помощ, отпусната към момента е в размер на 20,2 млн. евро.

В резултат на направените подобрения в енергийната ефективност на жилищата в рамките на програмата се спестяват повече от 236,856 МВтч. енергия годишно, а въглеродните емисии, свързани с жилищното потребление на енергия, са намалели със 247.442 тона на годишна база. Това е еквивалентът на годишното потребление на енергия от 27,320 домакинства в България и на въглеродните емисии, преработвани годишно от 41,240 дървета.

Очакванията са благодарение на продължението на Програма REECL да бъде подобрена енергийната ефективност в домовете на около 4 000 български домакинства през следващите три години.  

 

"Изпълнението на тези проекти ще улесни постигането на общоевропейските цели за устойчиво развитие. Намаляването на използваната енергия и на въглеродните емисии ще направят българските домакинства екологично отговорни потребители на енергия.", каза г-н Жечо Станков, заместник-министър на енергетиката, при официалния старт на разширението на Програма REECL.

 

„Изключително важно е да се подобри енергийната ефективност и да се намали потреблението на енергия", каза Лариса Манастърли, директор, ЕБВР, България. "Въз основа на успешните резултати към днешна дата на Програмата за кредитиране на енергийна ефективност в дома, вярваме, че много български домакинства ще приветстват възможността за въвеждане на нови енергоспестяващи технологии и системи в домовете си. С помощта на тези инвестиции те ще намалят потреблението на енергия, ще направят домовете си по-комфортни за живеене и ще реализират спестявания чрез намаляване на сметките за енергия."

 

Продължението на Програма REECL разширява обхвата на дейностите финансирани до момента, като освен инсталиране на енергоспестяваща дограма, изолации на стени, подове и покриви, газови котли, ефективни печки и котли на биомаса, слънчеви нагреватели за вода и термопомпени климатични системи, средства ще се отпускат и за модерни технологии като фотоволтаични системи, рекуперативни вентилационни системи, абонатни станции и сградни инсталации, газификационни системи и енергоефективни асансьори.

След успешна реализация на конкретното подобрение в жилището, всяко физическо лице, сдружение на собственици на апартаменти или дружество, предоставящо услуги в жилищния сектор, което ползва кредит по програмата, има право да получи безвъзмездна помощ от 10% до 20% от стойността на инвестицията в енергоефективни мерки.

 

„Това е третата поред Програма за кредитиране на енергийна ефективност за дома (REECL), която ОББ реализира в партньорство с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Досегашният й успех - голямо търсене, висока усвояемост и в крайна сметка постигане на крайния ефект за българските домакинства - спестени значителни по размер енергийни разходи, ме кара да апелирам към нашите партньори от ЕБВР значително да увеличат сумата по Програмата. Убеден съм, че по този начин позитивният ефект за българските домакинства ще се увеличи няколкократно и от гледна точка на времето.”, заяви Стилиян Вътев, Главен изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на Обединена българска банка.

 

„Като партньор на ЕБВР по Програма REECL поемаме сериозния ангажимент да постигнем очакваните резултати, наложени от успешното й прилагане в България вече повече от 10 години., заяви г-н Емил Ангелов, член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на Банка Пиреос България. Вярваме, че тепърва много български домакинства ще осъзнават нуждата от енерго-ефективни подобрения у дома и финансовата полза от тях и се надяваме, че кредитните линии, които сме разработили по програмата на ЕБВР, ще удовлетворят нашите настоящи и бъдещи клиенти.

 

Донори на Международен фонд "Козлодуй" са Европейският съюз, Австрия, Бeлгия, Дания, Франция, Гърция, Ирландия, Холандия, Испания, Швейцария и Великобритания. Европейският съюз е основният донор на фонда.

Пълната информация за Програмата за енергийна ефективност в дома REECL може да намерите на www.reecl.org. Информация за отпусканите от банките-партньори кредити за енергийна ефективност може да бъде открита на следните адреси: http://www.piraeusbank.bg/individual_clients/reecl.html; http://www.piraeusbank.bg/business_clients/financing-solutions/finansing-reecl/construction.html;

https://www.ubb.bg/individual-clients/credits/kredit-energijna-efektivnost

Трезорите в Германия могат да преразгледат безплатните си услуги

http://econ.bg/Новини/Трезорите-в-Германия-могат-да-преразгледат-безплатните-си-услуги_l.a_i.728201_at.1.html

Германският висш банков надзорен орган Bafin заяви, че е необходимо банките да преценят, дали биха могли да продължат да предлагат безплатно техните...

Шефът на "Агромах" е бил задържан след обида към премиера Борисов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/01/2820971_shefut_na_agromah_e_bil_zadurjan_sled_obida_kum/?ref=rss


Шефът на строителната компания "Агромах" Методи Бачев е бил задържан за около 12 часа в районното управление на МВР в Благоевград, след като в социалните мрежи бе разпространен клип, на който във видимо нетрезво състояние по време на публично тържество прави нецензурни коментари по адрес на премиера Бойко Борисов. Целта е била той да даде обяснение, защото по случая е започнала проверка за хулиганство срещу него.

Това потвърдиха пред "Дневник" и от МВР, и от прокуратурата....

Единството на Реформаторите за президент се разби и възкръсна за 90 минути

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/01/2820991_edinstvoto_na_reformatorite_za_prezident_se_razbi_i/?ref=rss


Само в рамките на около 90 минути постигнатото съгласие от Реформаторския блок за издигането на Трайчо Трайков за президент бе разбито от лидера на СДС Божидар Лукарски, след което от СДС обявиха, че подкрепата им за Трайков остава.

Минути преди 14 часа в четвъртък заместник-председателят на ДБГ и съпредседател на Реформаторския блок в парламента Найден Зеленогорски обяви от името на коалицията, че председателите на партиите са решили, че Трайчо Трайков ще бъде кандидатът им за...

Прокурорски протест срещу домашния арест на "героя" от АМ "Тракия"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603124

Районната прокуратура в Карнобат протестира срещу освобождаването под домашен арест на 31-годишния Ангел Радичев- „героя" от АМ „Тракия". Радичев бе задържан като заплаши да "убие от бой" шофьор на пътнически автобус, защото "аз си карам с 250 км/ч, а ти ме засичаш". Скандалът се разрази на 2 август т.г., бе заснет от пътник в рейса и излъчен в национален ефир. Срещу Радичев е повдигнато обвинение за извършване на непристойни действия грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. За това умишлено престъплени...

Велосипедистка пострада при пътен инцидент в Севлиево

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603126

Велосипедистка е пострадала при пътен инцидент на ул. "Никола Д. Петков" в Севлиево. Катастрофата възникнала когато л.а. "Опел Астра", управляван от 57-годишна жена от Габрово, при излизане от паркомясто, отнел предимството на движещия се в същата лента велосипед, който се ударил в страничното огледало на автомобила и жената, която го управлявала, паднала на земята. Пострадалата велосипедистка е откарана в МБАЛ-Севлиево с фрактура на левия глезен, без опасност за живота. На местопроизшествието е извършен оглед. По случая е образувано досъдебно ...

7 важни стъпки преди да започнете ремонт

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603115

Ремонтът сам по себе си винаги е свързан с доста неприятни емоции. Чудите се какво да направите, откъде да започнете? Вижте няколко важни стъпки преди да започнете ремонт Поставете си ясни цели и дефиниции какво точно искате. Важно е предварително да сте набелязали точно какво искате и да сте преценили, че това е най-доброто за жилището, в което живеете. Планирайте Разгледайте списания, сайтове, проспекти и извадете тези, които се доближават най-много до това, което искате да постигнете. Надградете след това.

Момче пострада при катастрофа заради дрифт във Великотърновско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603123

17- годишно момче пострада при пътен инцидент край Дебелец, информираха от Областната дирекция на МВР във Велико Търново. Сигнал за произшествието е получен около 14.00 часа. На моста на стария път за Дебелец два леки автомобила са се ударили. Според информация на NOVA лек автомобил излязъл от завой...

БДЖ осигурява 10 000 допълнителни места във влаковете за почивните дни покрай Съединението

http://www.moreto.net/novini.php?n=330096

Близо 10 000 допълнителни места осигурява БДЖ за почивните дни покрай Съединението, съобщиха от компанията за Moreto.net. Увеличените състави на влаковете ще пътуват от утре - 2 септември до 7 септември включително. От БДЖ напомнят на своите клиенти, че при закупуване на билети за отиване и връщане могат да ползват от 10 % до 30 % намаление от редовната цена на билета в зависимост от различните търговски оферти на дружеството.

Охраната на границата подяжда бойната подготовка на армията

http://www.mediapool.bg/ohranata-na-granitsata-podyazhda-boinata-podgotovka-na-armiyata-news253657.html

Включването на армията в охраната на границата може да се окаже непреодолима тежест за Министерството на отбраната. Военният министър Николай Ненчев потвърди в четвъртък, че само до този момент са изразходвани четири милиона лева, а шефът на парламентарната военна комисия Михо Михов (АБВ) уточни, че парите са от бюджета, предвиден за бойната подготовка на Сухопътните войски. Така, ако Министерският съвет не възстанови средствата, има реална опасност да бъдат съкратени учения и бойни стрелби. По неофициална информация в охраната на границата участват по-малко от 200 души с джипове и друга техника, като основните разходи са за командировъчни и гориво. Ненчев коментира на няколко пъти пред парламентарната комисия по отбрана, че министерството изпитва много сериозни затруднения и съобщи, че води разговори в правителството за покриване на разходите, което обаче засега не е станало. Участието на военните в охраната на границата стана възможно след изрични промени в Закона за отбраната. Въпреки че се планираше армията да се намесва само при извънредна ситуация, тя бе включена без да има значително усилване на мигрантския натиск. Освен това разходите за това трябва да бъдат покрити от Министерския съвет. Ненчев коментира, че армията вече има проблеми с горивото и ще се търсят възможности за финансиране по всякакви програми. От думите му стана ясно, че се надява при евентуална европейска помощ заради мигрантската криза и МО да получи средства. "Ние сме много силно затруднени. Предоставили сме толкова техника и хора, колкото беше поискано. Ще кандидатстваме по всички програми”, каза Ненчев. Военните имали готовност да се включат и с още хора на граничната бразда, но към момента това не се налага. Допълнителни разходи за военните идвали и от непрекъснатото участие в гасенето на пожари. Ненчев коментира и състоянието на военната авиация, което според подалия оставка като шеф на ВВС и впоследствие издигнат за кандидат-президент на БСП ген. Румен Радев е трагично. Ненчев коментира, че положението във ВВС не е толкова тежко, колкото се твърди. Според него министерството ще разполага с достатъчно изправни изтребители, за да може да пази небето ни. Той посрещна със смях журналистически въпрос дали е готов да работи с ген. Радев, ако бъде избран за президент, и лаконично каза, че има решение на въпроса без да уточнява какво. Той припомни, че от девети септември започва съвместната мисия със САЩ по охраната на българското въздушно пространство за една седмица. След това ще се водят допълнителни преговори под каква форма могат да продължат. Паралелни разговори има и с Полша. Освен това той не изключва възможността до края на годината да има развитие по проекта за закупуване на нов тип боен самолет, който вече бил готов, но ще се консултира и с новия командир на ВВС ген. Цанко Стойков. Ненчев обаче е скептичен, че вторият проект – за купуването на два нови патрулни кораби, ще се реализира до края на годината. Проектът за изтребителите е на прогнозна стойност 1.5 млрд. лева, а този за корабите – над 800 млн. лева. Те обаче ще се разплащат разсрочено през следващите няколко години.

Охраната на границата яде от бойната подготовка на армията

http://www.mediapool.bg/ohranata-na-granitsata-yade-ot-boinata-podgotovka-na-armiyata-news253657.html

Включването на армията в охраната на границата може да се окаже непреодолима тежест за Министерството на отбраната. Военният министър Николай Ненчев потвърди в четвъртък, че само до този момент са изразходвани четири милиона лева, а шефът на парламентарната военна комисия Михо Михов (АБВ) уточни, че парите са от бюджета, предвиден за бойната подготовка на Сухопътните войски. Така, ако Министерският съвет не възстанови средствата, има реална опасност да бъдат съкратени учения и бойни стрелби. По неофициална информация в охраната на границата участват по-малко от 200 души с джипове и друга техника, като основните разходи са за командировъчни и гориво. Ненчев коментира на няколко пъти пред парламентарната военна комисия, че министерството изпитва много сериозни затруднения и съобщи, че води разговори в правителството за покриване на разходите, което обаче засега не е станало. Участието на военните в охраната на границата стана възможно след изрични промени в Закона за отбраната. Въпреки че се планираше армията да се намесва само при извънредна ситуация, тя бе включена без да има значително усилване на мигрантския натиск. Освен това разходите за това трябва да бъдат покрити от Министерския съвет. Ненчев коментира, че армията вече има проблеми с горивото и ще се търсят възможности за финансиране по всякакви програми. От думите му стана ясно, че се надява при евентуална европейска помощ заради мигрантската криза и МО да получи средства. "Ние сме много силно затруднени. Предоставили сме толкова техника и хора, колкото беше поискано. Ще кандидатстваме по всички програми”, каза Ненчев. Военните имали готовност да се включат и с още хора на граничната бразда, но към момента това не се налага. Допълнителни разходи за военните идвали и от непрекъснатото участие в гасенето на пожари. Ненчев коментира и състоянието на военната авиация, което според подалия оставка като шеф на ВВС и впоследствие издигнат за кандидат-президент на БСП ген. Румен Радев е трагично. Ненчев коментира, че положението във ВВС не е толкова тежко, колкото се твърди. Според него министерството ще разполага с достатъчно изправни изтребители, за да може да пази небето ни. Той посрещна със смях журналистически въпрос дали е готов да работи с ген. Радев, ако бъде избран за президент, и лаконично каза, че има решение на въпроса без да уточнява какво. Той припомни, че от девети септември започва съвместната мисия със САЩ по охраната на българското въздушно пространство за една седмица. След това ще се водят допълнителни преговори под каква форма могат да продължат. Паралелни разговори има и с Полша. Освен това той не изключва възможността до края на годината да има развитие по проекта за закупуване на нов тип боен самолет, който вече бил готов, но ще се консултира и с новия командир на ВВС ген. Цанко Стойков. Ненчев обаче е скептичен, че вторият проект – за купуването на два нови патрулни кораби, ще се реализира до края на годината. Проектът за изтребителите е на прогнозна стойност 1.5 млрд. лева, а този за корабите – над 800 млн. лева. Те обаче ще се разплащат разсрочено през следващите няколко години.

ЕС ще удължи санкциите срещу Русия и Украйна

https://www.24chasa.bg/novini/article/5741352

ЕС ще удължи санкциите срещу Русия и УкрайнаЕС ще удължи санкциите срещу 146 руски и украински граждани и 37 организации, съобщи агенция ТАСС, цитирана от БНР. Очаква се удължаването на санкциите да бъде решено в идните два дни, когато в Братислава ще се състои неформална среща на външните министри на 28-те. Източникът е заявил още, че не се очаква първите дипломати да обсъждат удължаването,

Цитат на деня: Тревожен симптом е, ако някой си въобразява, че Светът започва и свършва с него

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/01/2820985_citat_na_denia_trevojen_simptom_e_ako_niakoi_si/?ref=rss


"А ако някой си въобразява, че Светът започва и свършва с неговата особа, това е тревожен симптом."

Това написа карикатуристът Христо Комарницки в профила си във "Фейсбук" в отговор на думите на премиера Бойко Борисов тази сутрин, че кариерата му е минала на негов гръб. Ето пълния коментар на карикатуриста:

Длъжен съм да го напиша тук, в отговор на небивалиците, които за пореден път е говорил по мой адрес премиерът Борисов в ефира на една от казионните медии.
...

Дървосекачът е починал на място от тежка гръдна травма, днес го погребаха в родното му село

https://www.24chasa.bg/region/article/5741346

Дървосекачът е починал на място от тежка гръдна травма, днес го погребаха в родното му селоДървосекачът, 58-годишният Реджеб Расимов, който в сряда почина при трудова злополука в Преславския балкан, в района край манастира на Патлейна, е починал на място. Не е било фатално забавянето на линейката, която едва стигна до труднодостъпното място на трагедията. Причината за смъртта е тежка гръдна травма.

КРС: Срамно е през 2016 г. да имаме проблем с мобилното покритие

http://www.mediapool.bg/krs-sramno-e-prez-2016-g-da-imame-problem-s-mobilnoto-pokritie-news253656.html

Проблеми с покритието на мобилните оператори има в 43 населени места в България. Това са установили проверки на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), заяви пред БНТ нейният председател Веселин Божков. В същото време телекомите твърдят, че са покрили 99.96% от територията на страната. "Срамно е 2016 г. с най-мощните оператори на българския пазар да нямаме добро покритие на мрежата", каза шефът на регулатора. Божков обеща проблемът да бъде решен до края на 2016 г. или началото на 2017 г. "Част от нашата законодателна база, на която ние работим, не решава този проблем със санкции, затова се принудихме да накараме операторите да направят електронна унифицирана карта на територията на цялата страна. Картата ще бъде готова до 16 ноември 2016 година", обяви шефът на КРС. Така потребителите ще могат да сравнят обявеното и реалното покритие, което предлага съответният мобилен оператор. Често се случва също телекомите да предлагат и да искат плащане за услуги, които всъщност нямат възможност да предоставят - например за мобилен интернет или мобилна телевизия. "Над 300 жалби имаме в този аспект", посочи председателят на КРС, като уточни, че където е установено нарушение, е наложена санкция. Около 60% от жалбите, които получава КРС срещу мобилните оператори, се оказват основателни, посочи още Божков. Само от началото на годината ведомството е получило към 1850 оплаквания, въпреки че тенденцията е към понижение. Преди 4-5 години например жалбите срещу телекомите са били към 5000 годишно. Един от проблемите е непредоставянето на фактури. Затова регулаторът е задължил всички мобилни оператори да изпращат фактури на своите клиенти. За да спре получаването на фактура, потребителят трябва изрично да заяви това свое желание. Въпреки силната законова защита на преносимостта на номерата, все още има жалби в това отношение, стана ясно от изказването на Божков. "Тази битка я спечелихме, защото започнахме да налагаме 60 000 лв. санкция за отказан пренесен номер или за нарушаване на процедурата за преносимост на номера. От началото на годината имаме 39 жалби по отношение на това", посочи шефът на КРС. По нормативни документи преносимостта на номера трябва да стане в рамките на два дни, съобщи още той. По думите му неплатените сметки или такси за устройства не могат да бъдат основание да се откаже прехвърляне. "Нито един оператор няма право да ви откаже, дори вие да имате задължения, дори да сте взели устройство, за което дължите такси. Задължението за таксите не е основание за отказ за преносимост. За съжаление обаче операторите се опитват или да продължат времето на преносимост, или да създадат административни пречки. В началото ние бяхме определили по-малки санкции, тъй като смятахме, че част от проблемите са статистически или чисто технически от непознаване на самата нормативна база. Но 30-40 жалби от началото на годината за мен са сериозни, затова съм наложил по 60 000 лв. санкция на оператора, който е отказал преносимост на номерата", коментира Божков. По негови данни от началото на процеса на преносимост на номерата са прехвърлени над 1 200 000 телефонни номера.

Жена била качена насила в автомобил и пребита

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603122

В РУ-Севлиево е получен сигнал, че през нощта на 30 август в град Борово, област Русе, 32-годишна жена от севлиевското с. Добромирка е била принудена против волята си да се качи в л.а. „Фолксваген Голф". Сигналът е подаден от неин роднина, с когото потърпевшата се свързала по телефон. Той съобщил, че автомобилът е бил управляван от 36-годишен мъж, с когото жената живеела на семейни начала, и който я откарал обратно в с. Добромирка, където й нанесъл побой. В резултат на предприетите действия по изясняване на случая, жената е открита в дома на за...

Пожар край пътя за "Златни пясъци", подпали се борова гора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603121

Пожар в борова гора край пътя Варна - Златни пясъци вдигна на крак варненските огнеборци. Сигнал за горящата гора е подаден в 15,50 часа, съобщиха за Дарик от местната дирекция на МВР. Пламъците са забелязани в района след отбивката за ВСУ и преди Т-образното кръстовище край Аладжа манастир. Към мястото на инцидента веднага са били изпратени два противопожарни екипа. Към момента няма информация за пострадали или застрашени хора....

Кмет, шофирал с 2.07 промила алкохол в кръвта, отива на съд

http://www.cross.bg/promila-alkohol-kruvta-1518928.html

/КРОСС/ Кметът на село Гецово (област Разград) Пламен Пантелеев ще се изправи пред съда, след като шофирал колата си с 2.07 промила алкохол. Прокуратурата е внесла обвинителен акт срещу 34-годишния мъж, съобщи пресцентърът на държавното обвинение. На 24 август 2016 г. около 1 часа след полунощ полицейски служители спират за проверка автомобил, който бил управляван от видимо нетрезвения кмет, пише в съобщението. След направена проверка с дрегер отчетената концентрация на алкохол в кръвта му била 1.57 промила. Затова той е бил придружен до местна болница за медицинско изследване за кръвна проба. Кметът дал доброволно кръв, а резултатите от изследването отчели 1,97 промила. Назначена била и съдебномедицинска експертиза в хода на образуваното разследване по бързото производство. Заключенията на експертите сочат, че Пантелеев към момента на управление на автомобила е бил с концентрация на алкохол в кръвта 2.07 промила, което отговаря на средна степен на алкохолно повлияване. По време на разследването кметът не е давал обяснения. Той е с чисто съдебно минало. А делото срещу него е насрочено за разглеждане на 7 септември 2016 г.

Два удара на телефонната мафия в Габрово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603120

В РУ-Габрово е получен сигнал от 68-годишен мъж от Габрово, че, неизвестно лице му причинило имотна вреда в размер на 2146 лв. Измамата е извършена по сценария „оказване на съдействие на полицията при провеждане на акция за залавяне на телефонни измамници". По същата схема била измамена и 76-годишна габровка. Вярвайки, че помага на полицейски служители да задържат измамници, жената хвърлила през терасата на жилището си всичките си спестявания - 4500 лв. и 300 евро. По случаите са започнати досъдебни производство.  ...

Шулц: Визовото споразумение с Турция няма да се провали заради закона за борба с тероризма

https://www.actualno.com/europe/shulc-vizovoto-sporazumenie-s-turcija-njama-da-se-provali-zaradi-zakona-za-borba-s-terorizma-news_560508.html

Противоречията между Европейския съюз и Турция във връзка с искането за промени в турския закон за борба с тероризма няма да предизвикат отпадане на споразумението за визовия режим, заяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц след преговори в Анкара с премиера Бинали Йълдъръм. „В момента Турция и ЕС по определени причини не могат да се придвижат напред по въпроса за отмяна на визите, но това не значи, че целият процес ще се провали. Турция не прави крачки по посока на промяна

Джакен Х'гхар от Game of Thrones ще е природозащитник в Нови Сад

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603119

Звездата от сериала "Игра на тронове" (Game of Thrones) Том Влашиха ще открие на 19 септември панел дискусия на Световния конгрес за управление на твърдите отпадъци в сръбския град Нови Сад, който ще продължи до 22 септември, предаде Танюг. Сър Давос и Джакен Х'гхар откриха изложба, посветена на Game of Thrones (ВИДЕО) В изчакване на новия сезон, чиято премиера е планирана едва през юни 2017 г., почитателите на сериала ще мо...

Погват мъжа на 14-годишната родилка със сиамските близнаци

https://www.24chasa.bg/novini/article/5741335

Погват мъжа на 14-годишната родилка със сиамските близнациРайонна прокуратура-Сливен е започнала досъдебно производство срещу бащата на сиамските близнаци, които се появиха на бял свят преди броени дни. Р.Р. се разследва "за съвкупяване с момиче ненавършило 14-годишна възраст", уточняват от Апелативна прокуратура - Бургас. Проверката е показала, че майката е малолетна и съответно предполагаемият баща

Отложено плащане на Синята зона, вижте как действа системата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603117

Отложено плащане на Синята зона в Бургас въведе общинско предприятие "Транспорт". Системите ще бъдат отворени през цялото денонощие, а гражданите ще могат да заплащат за престой на автомобила и извън работното време на синята зона в делничните дни, което е от 09:00 до 19:00 часа. Как действа новата опция на системата: ПРИМЕР: Клиентът е паркирал автомобила си с примерен регистрационен номер А1234АВ на място с въведен режим на платено паркиране в сряда в 21:00 часа (извън работно време) и възнамерява да го остави до следващия ден до 10:00 часа. ...

Вадят тялото на варненския водолаз, изчезнал в пещера

http://www.moreto.net/novini.php?n=330101

Осигурени са средства за изваждането на тялото на водолаза, който изчезна в пещерата ”Големия извор” край котленското село Кипилово, съобщиха за Радио „Фокус”-Сливен от пещерен клуб „Протей” – Сливен. Община Котел ще предостави 1 500 лв.

Panasonic представя „По-добър живот, по-добър свят“ по време на IFA 2016

http://www.cross.bg/panasonic-elektroyredi-prodykti-1518927.html

/КРОСС/Panasonic ще представи най-новите си продукти и технологии в Зала 5.2 a/b на едно от най-големите търговски изложения за потребителска електроника и домакински електроуреди в света - IFA 2016 (Internationale Funkausstellung) в Берлин, Германия от 2 до 7 септември 2016 г. Под мотото „По-добър живот, по-добър свят" на изложбената си площ Panasonic ще покаже среда, създаваща условия за по-добър начин на живот и включваща широка гама продукти на Panasonic, от аудио-визуално оборудване до домакински електроуреди и козметични устройства. Обстойни репортажи от пресконференцията на Panasonic и подробности за продуктите, изложени на щанда на Panasonic, ще бъдат представени онлайн на http://www.panasonic.com/ifa. Игра с награди ще допълни представлението и ще пренесе щанда на Panasonic на IFA 2016 до хората в цял свят. Видео репортажите от експерти на Panasonic ще осигурят задълбочена продуктова информация за почитателите на потребителската електроника. Присъединете се към дискусията в социалните мрежи, като използвате хаштаг #panasonicIFA. Основни акценти в изложбената площ на Panasonic на IFA 2016 По-добър живот утре: бъдещ начин на живот със свързани уреди Panasonic създава многофункционална жизнена среда, която може да се използва по различен начин, в зависимост от индивидуалните потребности

Прокуратурата има обвиняем за побоя над Бате Николай

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-ima-obvinyaem-za-poboya-nad-bate-nikolai-news253655.html

Прокуратурата в Ихтиман е обвинила Стоян Боджов за извършен опит за грабеж, побой и заплашване над актьора Николай Николов, известен като Бате Николай. Обвинението е повдигнато на 12 август, но за него бе съобщено на 1 септември. Престъплението е извършено на 22 юли. Боджов е обвиняем, че вечерта същия ден на ЖП гарата във Вакарел е направил два опита да открадне телефона и парите на Митко Демирев и Николай Николаев. Според прокуратурата Боджов първо опитал да открадне от Демирев мобилен телефон. Той хванал дясната му ръка, опитвайки се да изтръгне от нея апарата. В същото време Боджов крещял: "Дай си телефона! Жив няма да си тръгнеш! Ще извикам още пет човека!". Един час по-късно обвиняемият опитал да открадне и от Николай Николаев – Бате Николай телефона и портфейла му. Боджов заплашил пострадалия с джобен нож и думите: "Веднага давай GSM, парите и часовника, защото ще ти извадя гръцмуля!". Крадецът на няколко пъти ударил актьора по тялото, счупвайки фалангата на малкия пръст на десния му крак. Бате Николай има охлузвания по гърба и дясната ръка и порезна рана по възглавничката на палеца на дясната ръка. Стоян Бождов е пуснат на свобода с най-леката мярка за неотклонение "подписка“. За тези обвинения законът предвижда от 3 до 10 години затвор.

Отстраниха Русеф, майка облича бебето си като покемон и...

http://www.vesti.bg/bulgaria/medii/otstraniha-rusef-majka-oblicha-bebeto-si-kato-pokemon-i-6058271

Вижте тези още от най-интересните новини за деня във видеото от канала във Vbox7 "Новините в 90 секунди"

Тийнейджър влезе с колата си в насрещното и предизвика катастрофа край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=330066

19-годишен шофьор предизвика катастрофа вчера, която по чудо се размина без сериозни последствия, съобщиха от полицията за Moreto.net Около 20.45 часа момчето подкарало опела си. На 500 метра преди Аладжа манастир, младежът изтървал контрола над автомобила, влязъл в насрещното платно и блъснал киа.

Шефът на "Агромах" Методи Бачев излезе от ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/5741316

Шефът на "Агромах" Методи Бачев излезе от ареста Шефът на "Агромах" Методи Бачев излезе от ареста, след като прокуратурата е отказала да продължи полицейския му арест от 24 часа, съобщиха от прокуратурата. Магистратите са установили, че няма никакво основание на досъдебно производство и затова е последвал отказа да се увеличи ареста. На събор в симитлийското с.

МВР задържа шефа на "Агромах" за "пиянска" обида към Борисов

http://www.mediapool.bg/mvr-zadarzha-shefa-na-agromah-za-piyanska-obida-kam-borisov-news253654.html

МВР е задържало шефа на предпочитаната напоследък от управляващите строителна компания "Агромах" Методи Бачев, за да даде обяснения за своя гуляйджийска изцепка с нецензурно съдържание по адрес на премиера Бойко Борисов. Основанието било образувана прокурорска проверка за хулиганство срещу строителния предприемач.   Това потвърдиха в четвъртък от Областната дирекция на полицията в Благоевград пред Mediapool с уточнението, че бизнесменът е освободен след около половин денонощие в ареста.   Оказва се обаче, че задържането на Бачев е напълно незаконно, тъй като според преценката на държавното обвинение по случая няма данни за образуване на досъдебно производство за хулиганство. Затова и от прокуратурата са наредили на МВР той да бъде освободен, научи Mediapool. Повод за привикването му е станал клип, публикуван в регионалния сайт pirinsko.com, в който Бачев е записан да се обръща на микрофон към актьора Красимир Радков по време на събор на село Черниче преди няколко дни с думите: "Е, Краси, искам да ти кажа, че кметът на Симитли е е*ал Бойко Борисов, знаеш ли го ти т'ва? Искам с'а да се отпуснеш и да се пра'иш на Бойко Борисов..." Строителният предприемач е заснет в момент, когато е солидно почерпен, което не остана незабелязано и от самия министър-председател. Помолен да коментира въпросното видео по време на гостуването му в студиото на бТВ по-рано в четвъртък, Борисов бе лаконичен: "Пияниците могат да говорят каквото си искат. То политиците бръщолевят глупости. А после в съда се чудят как да кажат – извинявай." "Нито знам, нито ме интересува, нито пияници ми се коментират", добави той в отговор на зрителски въпрос по случая. Очевидно обаче за МВР въпросът съвсем не е толкова маловажен, след като в рамките на ден след публикуването на скандалния клип, полицията е успяла да издири и задържи Бачев, при това заедно със собственика на местния сайт Иван Хамбарджийски, на когото също са снети обяснения и след това е освободен. Усърдието в работата на вътрешното министерство по този казус сериозно се разминава с друг подобен скорошен случай. Както е известно екип на таблоида "България днес" се оплака, че е бил нападнат, бит и обиждан от Христо Стоичков по време на сватбата на дъщеря му в Етрополе в събота. Въпреки това легендарният бивш футболист все още дори не е викан да даде показания. Арестът на Бачев покрай "празничното" видео от Черниче не е първият му проблем с разследващите органи. През март от прокуратурата съобщиха, че разследват "Агромах" ЕООД и "Пътища Пловдив" АД за укриване на данък добавена стойност (ДДС) в размер на 14 милиона лева. При претърсването в базата на фирмата на Бачев в Благоевград, служителка от дружеството се бе опитала да изнесе в сак с около 1 милион евро.

МВР задържа "пияницата" Методи Бачев, защото обидил премиера

http://www.mediapool.bg/mvr-zadarzha-piyanitsata-metodi-bachev-zashtoto-obidil-premiera-news253654.html

МВР е задържало шефа на предпочитаната напоследък от управляващите строителна компания "Агромах" Методи Бачев, за да даде обяснения по прокурорска проверка за хулиганство срещу него. Това потвърдиха от Областната дирекция на полицията в Благоевград пред Mediapool с уточнението, че бизнесменът вече е освободен. Оказва се обаче, че задържането на Бачев е напълно незаконно, тъй като според преценката на държавното обвинение по случая няма данни за образуване на досъдебно производство за хулиганство. Затова и от прокуратурата са наредили на МВР той да бъде освободен, научи Mediapool. Повод за привикването му е станал клип, публикуван в регионалния сайт pirinsko.com, в който Бачев е записан да се обръща на микрофон към актьора Красимир Радков по време на събор на село Черниче преди няколко дни с думите: "Е, Краси, искам да ти кажа, че кметът на Симитли е е*ал Бойко Борисов, знаеш ли го ти т'ва? Искам с'а да се отпуснеш и да се пра'иш на Бойко Борисов..." Строителният предприемач е заснет в момент, когато е солидно почерпен, което не остана незабелязано и от самия министър-председател. Помолен да коментира въпросното видео по време на гостуването му в студиото на бТВ по-рано в четвъртък, Борисов бе лаконичен: "Пияниците могат да говорят каквото си искат. То политиците бръщолевят глупости. А после в съда се чудят как да кажат – извинявай." "Нито знам, нито ме интересува, нито пияници ми се коментират", добави той в отговор на зрителски въпрос по случая. Очевидно обаче за МВР въпросът съвсем не е толкова маловажен, след като в рамките на ден след публикуването на скандалния клип, полицията е успяла да издири и задържи Бачев, при това заедно със собственика на местния сайт Иван Хамбарджийски, на когото също са снети обяснения и след това е освободен. Усърдието в работата на вътрешнотио министерство по този казус сериозно се разминава с друг подобен скорошен случай. Както е известно екип на таблоида "България днес" се оплака, че е бил нападнат, бит и обиждан от Христо Стоичков по време на сватбата на дъщеря му в Етрополе в събота. Въпреки това легендарният бивш футболист все още дори не е викан да даде показания.

Прочутата рок-опера „Исус Христос – Суперзвезда” е финалът на „Сцена на вековете”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603116

С прочутата рок-опера „Исус Христос – Суперзвезда” слагат финал на първия Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете”. Спектакълът ще бъде поставен на откритата сцена в крепостта Царевец на 2 септември /петък/, от 21,00 ч. Все още могат да бъдат намерени билети, въпреки големия зрителски интерес. Те се продават в Туристическия информационен център на Велико Търново, в електронния портал Eventim, както и на площад „Цар Асен I” /пред Царевец/, непосредствено преди началото на постановката. Над 1200 са седящите места за публиката,...

Откриха тялото на варненския водолаз, изчезнал в пещера

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603114

Тялото на варненския водолаз, изчезнал в подводната пещера „Големия извор" край котленското село Кипилово през май, е било намерено, пише ВарнаУтре. Предстои трупът да бъде изваден. За целта Общинският съвет на Котел прие предложението на кмета Коста Каранашев да бъдат отпуснати 1500 лева за подготовката по изваждането на трупа. Вече 10 дни никой не търси изчезнал варненски водолаз Сумата ще бъде предоставена на доброволните формирования на Сдружение с нестопанска...

Кредити при 3% лихва ще получават стопаните за следващата реколта пшеница

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/09/01/2820961_krediti_pri_3_lihva_shte_poluchavat_stopanite_za/?ref=rss


Земеделските стопани ще могат да ползват целеви кредит за купуване на минерален тор и/или семена и за използването на неокончателно сертифицирани собствени семена за производство на пшеница от реколта 2017. Това реши на свое заседание управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие", съобщиха от институцията.

Заявления се приемат в отделите "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане" на областните дирекции на фонд "Земеделие" в периода от 3 октомври до 15 ноември 2016 г. Крайният...

Разпоредиха собствениците на изгорелите тютюневи складове да ги укрепят

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603113

В рамките на 40 календарни дни от връчване на заповедта собствениците на опожарените тютюневи складове трябва да изготвят конструктивни експертизи и проекти за временното им укрепване. Това реши на днешното си заседание Междуведомствената комисия, която извърши проверка на сградите в Пловдив. След съгласуване на проектите, собствениците на трите сгради трябва да изпълнят и укрепителните работи. По отношение на два от складове - на ул. „Капитан Андреев“ № 2 и на

Ще купуваме и соларни панели с до 20% отстъпка

http://offnews.bg/news/n_1/n_635372.html

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) продължава кредитната си линия за енергийна ефективност в жилищния сектор в България с 20 млн. евро и допълнителни 4,4 млн. евро безвъзмездна финансова помощ, която се предоставя от Международен фонд "Козлодуй". Със средствата се очаква да бъдат подобрени топлинните характеристики на над 4000 жилища през следващите три години. Партньор на инициативата е Министерството на енергетиката. Програмата за кредитиране на енергийна ефективност в дома (REECL) предвижда безвъзмездна финансова помощ за домакинствата за инвестиции в енергийна ефективност. Тя е в размер на 10% до 20% от главницата на отпуснатия кредит и зависи от сложността на изпълнения проект. Продължението на Програма REECL, активна в България от 2005 година, се реализира след успешното приключване на първите два периода на програмата и в отговор на интереса на потребителите. Продължението на Програма REECL разширява обхвата на дейностите финансирани до момента, като освен инсталиране на енергоспестяваща дограма, изолации на стени, подове и покриви, газови котли, ефективни печки и котли на биомаса, слънчеви нагреватели за вода и термопомпени климатични системи, средства ще се отпускат и за модерни технологии като фотоволтаични системи, рекуперативни вентилационни системи, абонатни станции и сградни инсталации, газификационни системи и енергоефективни асансьори. Друга новост е, че в програмата ще могат да кандидатстват и фирми, строящи нови сгради. Така те реално ще спестяват още при началната инвестиция. След успешна реализация на конкретното подобрение в жилището, всяко физическо лице, сдружение на собственици на апартаменти или дружество, предоставящо услуги в жилищния сектор, което ползва кредит по програмата, има право да получи безвъзмездна помощ от 10% до 20% от стойността на инвестицията в енергоефективни мерки. Партньори по програмата са ОББ и Банка Пиреос България.

17-годишно момче пострада при пътен инцидент край Дебелец

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603112

17- годишно момче пострада при пътен инцидент край Дебелец, информираха от Областната дирекция на МВР. Сигнал за произшествието е получен днес около 14,00 ч. По първоначална информация на моста на стария път за Дебелец е възникнало пътно- транспортно произшествие между два леки автомобила. В резултат на това е пострадало 17-годишно момче от В. Търново, возило се на предната седалка на едната кола. То е откарано в Спешна помощ – В. Търново. От полицията уточняват, че състоянието на момчето не е сериозно. Причините за инцидента са в процес на изя...

Камион с опасни вещества аварира в София

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/kamion-s-opasni-veshtestva-avarira-v-sofiia-6058288

Движението в района е затруднено, все още не е ясно какво се превозва в повредения камион

Разследват бащата на сиамските близнаци от Сливен, грози го затвор

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603118

Районната прокуратура в Сливен започна разследване срещу мъж с инициали Р. Р. от областния център за съвкупяване с момиче ненавършило 14-годишна възраст. Мъжът е предполагаем баща на сиамските близнаци, родени преди два дни. За това тежко умишлено престъпление е предвидено наказание „лишаване от свобода" са срок от 2 до 6 години. 14-годишна роди сиамски близнаци в Сливен 14-годишно момиче от Сливен роди сиамски близнаци от втория си братовчед. Новородените бяха преме...

Целеви кредит за торове и семена за пшеница отпусна Фонд "Земеделие"

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/celevi-kredit-za-torove-i-semena-za-pshenica-otpusna-fond-zemedelie-223835/

Заемите се обезпечават чрез ипотека върху недвижимо имущество, особен залог върху машини или банкова гаранция

Арестуваха турчин за разпространение на наркотици

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603111

Турски гражданин е задържан за разпространение на наркотици. В сряда Месут Карахан е бил спрян за проверка от органите на реда, след като е бил забелязан да разменя „нещо" с друг мъж. Полицаите са открили две дози хероин в него. Последвала е и проверка на дома му в Студентски град, където униформените намират половин килограм хероин с високо качество. Месут е задържан с постановление на прокурор за 72 часа. Повдигнати са му две обвинения - „държане с цел разпространение" и за „разпространение на високорискови наркотични вещества". Предстои вна...

Прокуратурата в Сливен образува досъдебно производство за съвкупляване

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603109

Районна прокуратура Сливен започна досъдебно производство срещу Р.Р. от Сливен, за съвкупяване с момиче ненавършило 14-годишна възраст. Мъжът е предполагаем баща на сиамски близнаци. За това тежко умишлено престъпление е предвидено наказание „лишаване от свобода" са срок от 2г. до 6г.  ...

„Кухата могила” под закрила на ЮНЕСКО

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603108

Собствеността върху археологическата сензация - Кухата могила да бъде прехвърлена на община Поморие и да бъдат направени постъпки за включването й в списъка на световното културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО. Това настояха общественици пред Министерството на туризма. Ресорният министър Николина Ангелкова се срещна днес с кмета на Поморие Иван Алексиев и заедно проучиха възможностите на археологическия обект. „Това място има изключителен потенциал и трябва да съумеем да се възползваме от него оптимално", каза Ангелкова, която разгледа ...

Осветяват 1300-та стъпала към Паметника в Шумен

https://www.24chasa.bg/region/article/5741303

Осветяват 1300-та стъпала към Паметника в ШуменВодната каскада радва туристи Стъпалата към Паметник "Създатели на българската държава" над Шумен ще бъдат осветени изцяло и ще станат още по-привлекателно място за разходки. Те са 1300 и от сряда по част от алеите вече греят нови LED лампи. Енергоспестяващото осветление е от ул."Владайско въстание" до т.нар. Чупка и в сряда вечерта зам.

Нина Николина след дебюта си в киното с "Белгийският крал": Вече мечтая за втори филм

http://offnews.bg/news/n_1/n_635381.html

Няколко дни преди премиерата Нина Николина споделя колко е щастлива, че е имала шанса да дебютира в киното с роля в голяма копродукция, чиято премиера е в престижния конкурс „Хоризонти” на 73-ия филмов фестивал във Венеция. Режисьори на „Белгийският крал” са Джесика Удуърт и Петер Бросенс - техният четвърти филм е копродукция между Белгия, Холандия и България. Какво се случи в самото начало? - Бях много бях притеснена, особено на първия снимачен ден. Режисьорката Джесика често беше до всеки един от нас, говорехме си много, за най-различни неща, но така и не й казах, че се притеснявам. Признах го на Петер Ван ден Бегин (който е в ролята на Краля) и го помолих да ми каже, ако нещо не е наред. След началото на снимките той дойде при мен и ме окуражи: „Чудесно се справяш!” Почувствах се странно, защото отидохме във Фазаново да видим къде ще снимаме и там имаше една единствена постройка - хлебарница или малко магазинче. А на следващия ден вече беше израснал цял подвижен град, който осигуряваше пълния комфорт за всички. Имах възможността за „летящ старт” в киното – късметлийка съм в това отношение. С Джесика създадохме много силна връзка; много от нещата, които тя ми казваше, бяха по-скоро асоциативни. Тя разказва състоянията – по този начин за мен беше много по-ясно какво се очаква да направя. Този подход ти дава свобода да бъдеш себе си. Връзката ни беше духовна, някак извън думите - тя не използва много думи, а по-скоро рисува състоянието, като с четка във въздуха. Това я прави много специална, изключителна личност. Кога изпита ти най-голямо удоволствие по време на снимките? - Най-голямото вълнение беше в най-трудната част, по време на снимките във Фазаново. Там трябваше да снимаме един момент във филма, в който аз оставям с Краля насаме и го карам да опитва неща, съществува и момент на флирт. Цялото внимание е насочено към чисто актьорската игра. Това беше най-вълнуващият момент за мен и най-притеснителният, но и най-удовлетворяващият, когато казаха, че се е получило. Никога не може да си сигурен как се случи нещо, което не си правил до този момент. Какво мислиш за сценария на филма? - Харесвам го и много искам самият филм да се хареса. В самото начало, когато го прочетох си помислих, че комедийната част представя типичните черти на Балканите, от които аз лично винаги съм се срамувала... И си мислех: „Добре, де, кога ще станем част от Европа?” Защото във филма ние си режем лук на вестник, хляб на вестник, докато пътуваме в автобуса, подаваме на Краля парче с ръце... Въпреки че е забавно, като българка се вълнувам как ще изглежда това през погледа на европейския зрител. След това дойде и естетическият момент. За мен народната носия е светиня - да облечеш народна носия и да излезеш на сцена. Всеки, който е обличал носия, е наясно за какво говоря - цялата енергия, която носи тя, всяка шевица по нея говори. Първият конфликт, в който трябваше да се преборя сама себе си, беше още в първия снимачен ден, когато трябваше да влезем в басейн с тези коила с многото рози, които са част от фолклорния костюм. Но в същия момент бяхме по бански в басейна! Супер сблъсък в моите представи за това кога и как подхождаш към носенето на народната носия – не винаги всичко е според твоите разбирания. Ще ми се филмът да е достатъчно забавен, но да не оставя лошо впечатление за българите. Джесика и Питър бяха проучили много детайли и смятам, че умишлено бяха избрали този подход, затова и ние се съгласихме. Във филма Джесика ме помоли да пуша електронна цигара с народната носия. Но този своеобразен конфликт между настоящето и миналото могат да бъдат оправдани с вярата в режисьора. Джесика много ме разпитваше за носиите, за текстовете на песните и смятам, че неслучайно фолклорът присъства – той е много силен фактор в България и вярвам, че те го оцениха. Чужденците усетиха ли магията на българската народна песен чрез вас? - Определено! И ние очаквахме това. Пяхме и обработен фолклор, и автентичен. И по всякакъв начин ги шашнахме. С Екатерина знаем много автентични народни песни от нашия софийски край, които звучат на секунда и остро. Всеки знае как звучат Подуянските баби – представете си нещо такова. Пеем на два гласа, които се преплитат постоянно и образуват интервали, някои от тях дисонантни, някои по-хармонични. Това е характерно за шопския и за пиринския край. Една вечер след края на снимките стояхме и пиехме по питие в бара на хотела със звуковия режисьор, холандец от Амстердам, който е снимал много филми, работил е за National Geographic. Когато запяхме с Екатерина, той каза, че никога не е чувал такова нещо. От тия преплитания се получава една определена честота. Караха Краля да застане между нас двете, там където най-добре се чуваше тази честота. Ние правим всичко това с лекота, но за тях беше нещо много специално, постоянно ни молеха да пеем на различни хора. Всички знаеха за този феномен, за тази честота, която се случва, когато пеем ние двете. Има ли забавен момент във филма, който няма да забравиш? - Има един епизод в автобуса - Кралят стои до мен, а аз се държа хулигански, ям череши и плюя костилките... Дори не знам дали това е останало във филма, но когато имаш за задача да представиш хулиганско поведение, винаги се справяш добре, защото допълнително изхвърляш напрежението. Това беше една от помощните мисли за мен. В автобуса бяха най-забавните снимки. За нас като певици това усещане по време на пътуването съвсем не е чуждо, тъй като много сме пътували в автобуси по фестивали. На белгийците им беше доста по-некомфортно. Какво се промени за теб с филма? - Със сигурност работата с екипа ти дава много. Голяма част от тях имат много опит в световни продукции. Изградихме приятелска връзка и в дните, в които не снимахме, беше много интересен контактът с тях. Докосваш се до света. Например озвучителят , който разказваше невероятни истории за снимки в Танзания, къде ли не... Той каза нещо много интересно - всички, които снимат за National Geographic, първо само снимат и след това изпращат екип, който търси звуци, които да са в синхрон със заснетия материал. С кого от българския екип работихте най-сериозно? - Тясно и като че ли най-много бяхме свързани със Сабина (художник на филма) и с Ека (художник по костюмите). С тях се виждахме много често и преди снимките, защото във филма всички певици сме облечени във фолклорни носии и дълго обсъждахме как да изглеждат. Разбира се, костюмите са решени по-скоро чисто художнически, а не толкова етнографски. Ти обичаш да импровизираш... - Така е. Проблемът ми е, че не мога да помня текстове и често ги измислям на момента. Случвало ми се е на песни, които всички знаят, аз да пея друг текст. Във филма нямаше толкова възможност за импровизации. Беше интересно, когато режисьорите избираха кои точно песни да участват във филма. Каква е твоята тайна? Откъде черпиш вдъхновение, докато пееш? - Това е магия, която не мога да обясня. Когато запееш „Излел е Дельо хайдутин“, се получава някакъв полет, отделяш се от земята и започваш да летиш като птица. Случва се винаги, когато има атмосферата за това, да го направиш по естествен начин. Ако има публика, която да ти върне емоцията, се издигаш още по-високо! Прави го и народната песен със специфичната си мелодика. Не може да се обясни с думи... Би ли се снимала пак? - С удоволствие. Интересна и вълнуваща е работата. Любопитна ми е и внесе нов интерес в живота ми. А иначе цялото време извън децата ми е посветено на музиката. Възпитаваш ли децата в любов към фолклора? - Когато бяха малки, не им беше интересна фолклорната музика. Но през последната година учителката на голямата ми дъщеря Валентина ме помоли да направим експеримент, заедно с още един татко хореограф - спектакъл, в който децата пеят народни песни и танцуват. Във времето, чрез многото песни, които аз подбрах, целият клас разви отношение. Дъщеря ми вече знае много народни песни. Сега се стремя да поддържам интереса й – моята майка също е фолклорист и с нея полагаме много усилия. Аз отскоро колекционирам автентични народни носии, така че у дома навсякъде присъства много музика и фолклор. Разказвам им и за Моцарт, водя ги и на концерти на чичо Любчо (така наричат те Любо Киров, когото те много обичат). Опитвам се да им дам свобода какво да харесват. Вълнуваш ли се за Венеция? - Да. И малко се страхувам, защото моят английски не е добър, а във филма аз си говоря с Краля на английски. Още по време на кастинга, когато всичко беше някак на шега, английският ми беше смешен. И когато Джесика каза, че аз получавам ролята, много се притесних. Взискателна съм към себе си и проектите си. Когато снимам клипове на мои песни, преди да ги представя в медийното пространство , първо ги виждам аз. Не винаги харесвам всичко, но съм готова да се съглася с режисьорската гледна точка. Научила съм се да не налагам личното си мнение в работата си в екип. В този смисъл, сега се притеснявам, че не съм гледала филма, а на премиерата целият свят ще го види. За какво мечтаеш? - За втори филм! Премиерната прожекция на „БЕЛГИЙСКИЯТ КРАЛ” в програмата на Венеция е на 3-ти септември. 

IFA 2016 - Panasonic отново подчертава ангажимента си да осигурява най-високото качество на картината

http://www.cross.bg/panasonic-oled-kartinata-1518926.html

/КРОСС/На водещото световно изложение за потребителска електроника и домакински електроуреди (IFA) в Берлин, Panasonic показа прототип на OLED телевизор, с който демонстрира поредния си значителен напредък в телевизионните технологии. Като прилага своето ноу-хау за качество на картината и най-новите технологии за обработка на изображения, Panasonic разширява границите на качеството на OLED картината и превъзхожда дори това на предишния емблематичен модел CZ950. Panasonic задава най-високи стандарти за качество, което беше потвърдено по-рано тази година, когато стана първият в света производител на телевизори с отличие "Triple Reference" за три различни екранни технологии: плазма, OLED и LCD. Panasonic значително допринася за формирането на бъдещето на телевизията и вече работи за своя следващ тест с резултат "Reference" при OLED технологията. Независимо че гледа далече напред, Panasonic постоянно се обръща и назад към своя опит в развитието на телевизионните технологии в стремежа си към постигане на "Reference" клас. Първа референция за плазма В областта на тестването на телевизори е добре известно, че да бъдеш удостоен със статут "Reference" е най-престижната награда и признание за всеки производител. Това означава, че телевизорът, получил тази висока оценка, осигурява възможно най-високото качество на картината и затова се определя като "референтен" - еталон, с който се сравняват всички други телевизори

Община Търговище набира персонал по проект „С грижа за теб”

https://www.24chasa.bg/region/article/5741304

Община Търговище набира персонал по проект „С грижа за теб”Община Търговище набира персонал за Комплекса за здравни и социални услуги в общността по проект „С грижа за теб”, който се изпълнява по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Обявлението за провеждане на процедурата за подбор на персонала е публикувано на сайта на Общината на 1.09.2016г.

Разследват бащата на сиамските близнаци за съвкупяване с малолетна

http://offnews.bg/news/n_1/n_635380.html

Прокуратурата в Сливен започна разследване срещу предполагаемия баща на сиамските близнаци в Сливен.  Те бяха родени 14-годишно момиче и са с отделни вътрешни органи, но са с общ таз. По случая прокуратурата е започнала разследване на евентуалния баща за осъществяване на полов контакт с момиче ненавършило 14-годишна възраст. За това тежко умишлено престъпление е предвидено наказание „лишаване от свобода“ са срок от 2 до 6 години. За да бъде спасен животът на бебетата беше свикан спешен медицински консилиум в УМБАЛ „Св. Георги". Според лекарите тази патология е много често срещана, когато бременността е в такава ранна възраст. Момичето е родило преждевременно. В същото време майката и бащата са втори братовчеди. 

Не е имало корупция при избора на Токио за домакин на игрите през 2020 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/01/2820965_ne_e_imalo_korupciia_pri_izbora_na_tokio_za_domakin_na/?ref=rss


Независимата комисия, която направи разследване по искане на олимпийския комитет на Япония, не откри нередности в плащането, направено до компания в Сингапур, преди Токио да спечели домакинството на летните олимпийски игри през 2020 г.

В публикувания днес доклад на комисията се казва, че платените два милиона долара на сингапурския консултант Black Tidings са напълно законни. Комисията обяви, че не е открита връзка между президента на фирмата Ян Тан Тон Хан и сина на бившия президент...

59 ще бъдат участниците в юбилейния фестивал "Надежди, таланти, майстори"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603107

От 6 до 10 септември в Добрич ще се проведе 20-ият юбилеен Международен музикален конкурс  „НАДЕЖДИ, ТАЛАНТИ, МАЙСТОРИ“. В дните на конкурса, разпределени по категории и възрастови групи, заявилите участие ще изпълняват предварително подадени по регламент произведения. Тази година общият брой на участниците е 59, включително 1 клавирно дуо, 1 дуо флейти и 1 струнен квартет. Освен от България, участие са заявили млади изпълнители от Турция и от Бразилия. Ето и съставът на журито: Председател - ...

Мигрант запали жена си в приют в Германия, искала да го напусне

http://www.moreto.net/novini.php?n=330085

Четиридесет и пет годишен мъж, живеещ в приют за бежанци в Западна Германия, запалил жена си, но самият той загинал в пламналия пожар, съобщи полицията, цитирана от Франс прес. Кандидатът за убежище подпалил съпругата си, защото искала да го напусне, каза в комюнике полицията, без да уточни от каква националност е.

Превозват огнеборци с лодки, за да гасят пожар

https://www.24chasa.bg/region/article/5741249

Превозват огнеборци с лодки, за да гасят пожарКърджалийски огнеборци използваха лодки, за да достигнат до пожар, лумнал в недостъпна местност между селата Стражевци и Кокошане. Огънят обхванал около 10 декара горски масив в четвъртък към 7,30 часа. До засегнатия район не може да се достигне с автомобил и се наложило 14 пожарникари и 16 лесничеи да бъдат превозени с 4 лодки през яз. "Кърджали".

Премахване на изсъхнало дърво затваря варненска улица в събота

http://www.moreto.net/novini.php?n=330098

Заради премахване на изсъхнало и опасно дърво, южната част от улица "Битоля" във Варна ще бъде затворена за автомобили в събота - 3 септември. Това съобщиха от Община Варна за Moreto.net. От 8.30 до 15 часа движението ще бъде спряно в участъка от булевард "Цар Освободител" и улица "Брегалница".

Община Търговище преобразува БКС в предприятие и подобрява чистотата

https://www.24chasa.bg/region/article/5741268

Община Търговище преобразува БКС в предприятие и подобрява чистотатаОбщина Търговище ще преобразува фирмата си „БКС – Търговище” в Общинско предприятие, за да реши генерално проблема със сметосъбирането, дейностите по регионалното депо за битови отпадъци и снегопочистването. Новото предприятие ще продължи всички досегашни дейности, изпълнявани от Общинското дружество.

Лекари от "Света Анна" спасиха бременна и бебето й

http://offnews.bg/news/n_1/n_635379.html

Изключително рядка инвазивна процедура спаси живота на бременна жена и нейното бебе. Тя бе направена в болница „Св. Анна“ в София от смесен екип, включващ доц. Васил Велчев (Клиника по кардиология) и д-р Красимира Жекова (Клиника по акушерство и гинекология). Весела И., от София е била приета в родилно отделение на „Св. Анна“ в деветия месец с тежък белодробен тромбоемболизъм. Наложили се спешни изследвания и реанимационни действия. Жената е на 41 години и това е нейната първа бременност. След стабилизиране състоянието на пациентката и при непрекъснат мониторинг на състоянието на плода е била направена животоспасяващата инвазивна процедура – поставяне на филтър в долна празна вена. Напредналата бременност допълнително усложнила задачата на инвазивния кардиолог - доц. Велчев, поради притискане на кръвоносните съдове от матката. Той сподели, че това е първият му подобен случай.  Поставеният във вената филтър осигурява безопасността на пациентката по време и след оперативното раждане на детето. Три дни по-късно - на 29 август 2016 г., се родил напълно здравият Пресиян. В момента и майката, и новороденото са в отлично здраве и се възстановяват успешно.

Зрелищно слънчево затъмнение над Африка и Индийския океан (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603106

Пръстеновидно слънчево затъмнение осигури зрелищно шоу над Източна и Южна Африка и Индийския океан, където в небето се образува "Огнен пръстен" при преминаването на Луната между Земята и Слънцето, съобщи в. "Дейли телеграф". Периодът на затъмненията - емоционалният пик за хората Най-добре затъмнението се виждаше от Танзания и остров Реюнион. В Танзания максимумът беше най-дълъг, като в 12,06 ч. местно време стана мрачно. Спектакълът се виждаше в ивица с радиус 100 км. Извън ...

Касапинът от Шумен, разфасовал жена си, беше осъден за шофиране пиян

https://www.24chasa.bg/novini/article/5741256

Касапинът от Шумен, разфасовал жена си, беше осъден за шофиране пиян Той вече има и друга присъда от 9 месеца и 3 дни за същото, но е в следствения арест постоянна марка задържане до делото за садистичното убийство Докато чака в следствения арест приключването на разследването за зловещото убийство и разфасоване на тялото на жена му, касапинът от Шумен междувременно пак влезе в съдебна зала този вторник.

Очаква се ЕС да удължи санкциите срещу Русия

https://www.actualno.com/europe/ochakva-se-es-da-udylji-sankciite-sreshtu-rusija-news_560502.html

ЕС ще удължи санкциите срещу 146 руски и украински граждани и 37 организации, съобщи агенция ТАСС, като цитира европейски дипломатически източник. Очаква се удължаването на санкциите да бъде решено в идните два дни, когато в Братислава ще се състои неформална среща на външните министри на 28-те. Източникът е заявил още, че не се очаква първите дипломати да обсъждат удължаването, а направо да го приемат, тъй като в прилагането на Минското споразумение в Източна Украйна няма промяна. Черният сп

Пожар в близост до гора в местността Траката край Варна

https://www.actualno.com/varna/pojar-v-blizost-do-gora-v-mestnostta-trakata-kraj-varna-news_560504.html

Горят сухи треви в близост до гора в местността Траката край Варна, съобщиха от областната дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението" във Варна. Екипи на пожарната са на мястото. Няма опасност за жителите на района.    

Шефът на полицията в Благоевград излетя заради обиждащ премиера бизнесмен?

https://www.actualno.com/society/shefyt-na-policijata-v-blagoevgrad-izletja-zaradi-obijdasht-premiera-biznesmen-news_560506.html

Директорът на ОДМВР-Благоевград Росен Танушев е подал оставка по настояване на вътрешния министър Румяна Бъчварова. Това съобщиха от пресцентъра на МВР, като официалният мотив е "превишаване на полицейски правомощия и непремерени действия по отношение на граждани". Решението за отстраняването на Танушев беше обявено часове след като стана ясно, че собственикът на строителната фирма "Агромах" Методи Бачев е арестуван за 24 часа заради записа със сексуални подигравки срещу премиера Бойко Борисов.

В Русия задържаха бивши заложници с надписи "Путин – палачът на Беслан"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/09/01/2820963_v_rusiia_zadurjaha_bivshi_zalojnici_s_nadpisi_putin/?ref=rss


Майки на заложници и жертви от атентата в Беслан ще бъдат съдени, защото днес, в деня на 12-та годишнина от трагедията, протестираха с тениски с надпис "Путин – палачът на Беслан".

По време на траурна церемония в разбитата от експлозии и надупчена от куршуми спортна зала на училището те демонстративно свалиха пред участници и журналисти якетата си, за да подажат тениските.

Те са задържани, съставени са им административни протоколи за нарушаване реда за провеждане на...

Валери Симеонов: Борисов си изигра перфектно картите

https://www.24chasa.bg/novini/article/5741216

Валери Симеонов: Борисов си изигра перфектно картитеТурция категорично заплаши, че ще насочи бежанците към Европа. А няма как от това нещо да не пострада и България. Колкото и да са поне към този етап нормални отношенията ни с Турция, винаги съществува този риск. Това заяви пред Фокус Валери Симеонов, председател на НФСБ и на парламентарната група на коалицията „Патриотичен фронт“,

Мъж се запали в София, пострада и жена

http://offnews.bg/news/n_1/n_635378.html

Мъж се самозапали в офис в София, от което пострада и негова колежка. Инцидентът е станал малко преди 13.00 часа днес и разследващите не изключват любовен мотив.  Мъжът се е полял с бензин в офис сграда в София, след което отишъл до съседен офис, където работила пострадалата жена. Той я прегърнал и се запалил.  Двамата са откарани в Пирогов в тежко състояние. Мъжът е с 90 % изгаряния. На място веднага са изпратени екипи огнеборци, която към 13.45 часа са потушили пламъците.

ДДС ще се връща без проверка на определени фирми по тайни критерии

http://www.mediapool.bg/dds-shte-se-vrashta-bez-proverka-na-opredeleni-firmi-po-taini-kriterii-news253653.html

От 1 септември Националната агенция за приходите (НАП) ще възстановява без проверка ДДС на фирми, отговарящи на определени условия. Въпросните критерии обаче са служебна тайна. Последните промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс дадоха възможност облекченият ред за възстановяване на подоходен и местен данък да може да се прилага и за ДДС, съобщиха от приходната агенция. Задължително условие за облекчения ред е в месечната справка-декларация да е посочена валидна банкова сметка в левове, по която сумата да бъде възстановена. Затова от 1 септември в е-услугата за подаване на ДДС документи по интернет ще бъде дадена възможност в справките-декларации с декларирана сума за възстановяване фирмата да може да посочи и банкова сметка за превод на средствата. Близо 100% от фирмите подават месечните си декларации по ДДС по интернет, допълват още от НАП. Опростената процедура по възстановяване на ДДС ще е достъпна само за фирмите, които са определени от приходната администрация като нискорискови и при които не се налага извършване на прихващане с други изискуеми задължения. Това означава, че за да очакват своите пари по сметка без проверка, дружествата не трябва да имат също неплатени задължения към бюджета. Агенцията оценява риска от неспазване на данъчното законодателство по утвърдени критерии, които се прилагат автоматично за всички задължени лица. Част от тях се отнасят до наличие на данни за участие в схеми за измами с ДДС. От НАП уточняват още, че конкретните критерии и тяхната тежест в оценката на исканията за възстановяване на ДДС без проверка, са служебна тайна.

Пчеларите ще получат по 7 лв. помощ за кошер

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/09/01/2820956_pchelarite_shte_poluchat_po_7_lv_pomosht_za_kosher/?ref=rss


Управителният съвет на фонд "Земеделие" одобри минимална помощ de minimis за подкрепа на пчеларите през 2016 г. от 4.379 млн. лв. Финансовата помощ е предназначена за физически лица, еднолични търговци, юридически лица и кооперации, регистрирани към 29 февруари 2016 г. по Наредба 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани.

Пчелините, с които се кандидатства за подпомагане, трябва да са регистрирани като животновъдни обекти по изискванията на Закона за...

Сирия кани туристи във военни зони (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5741252

Сирия кани туристи във военни зони (Видео)Ново видео, дело на Министерството на туризма в страната, показва в съвсем различна светлина опустошената от война Сирия, в която през последните пет и половина години умряха стотици хиляди души. Кадрите разкриват крайбрежен рай за поклонниците на слънцето, пише USA Today, цитиран от Нова телевизия.

Временно затварят улици заради рали Сливен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603077

Временна забрана за движение на МПС се въвежда на 2 септември, петък заради рали Сливен. Първи специален етап налага забрана за движение на всички ППС и пешеходци от 17:57 ч. на бул. „Ст.Стамболов" до завършването на етапа, предупреждават от ОДМВР Сливен. Районът включва участък от бул. „Стефан Стамболов", заключен между кръстовище, което е вход към кв. „Дружба" до бл. 14 и към кв. Младост" и кръстовище, което е вход към кв. „Българка" до бл. 13 и към кв. „Сини камъни" до бл. 7. Забраната важи и за 3 септември, събота. От 09.18 ч. и от 14.0...

33 300 са посетили Аладжа манастир до средата на август

http://www.moreto.net/novini.php?n=330083

33 300 са посетителите на Аладжа манастир от началото на годината до към средата на месец август. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна Валери Кинов, управител на музейния комплекс при скалния манастир. Той посочи, че посещаемостта е спаднала заради извършени ремонтни дейности.

Дронове охраняват паркове в Русия

http://www.cross.bg/pomosht-parka-rysiya-1518925.html

/КРОСС/Нов вид охрана ще бди над реда в националните паркове на Русия. Те ще се пазят от дронове, пише вестник „Известия". Бързината, с която се развиват гражданските дронове, е удивителна. Само преди 2-3 години, когато тези машини започнаха тепърва да навлизат в масова употреба, едва ли някой е предполагал колко популярни, харесвани и успешни ще се окажат те. Все повече хора ги използват за най-разнообразни дейности - от фотография, до охранителна дейност и първа помощ. Холандски учени успяха да създадат уникален дрон, снабден с дефибрилатор. Неговото предназначение е да помага и спасява живота на хора със сърдечни проблеми, които се нуждаят от спешна медицинска помощ моментално. Дронът ще бъде управляван от оператор, който ще дава инструкции на болния, ако е в съзнание, или на хората около него. На хораха често им прилошава по време на разходки в парка или при интензивно бягане. Освен с дефибрилатор, безпилотния самолет ще е снабден и с други инструменти за оказване на първа помощ. По този начин ще може бързо и ефикасно да се окаже бърза помощ на човек, докато се изчаква пристигането на лекарите. С помощта на безпилотните самолети туристите ще бъдат проследявани за нарушения и неправомерни действия в парковете. Дроновете ще бъдат приспособени да сигнализират за инциденти и мгновенно ще реагират на виковете за помощ при произшествия и нападения, пише изданието

Пак раздори в РБ, СДС няма да подкрепи Трайчо Трайков за президентския вот

http://offnews.bg/news/n_1/n_635376.html

Единството на формациите в Реформаторския блок около общата им кандидатура за президент изтрая по-малко от час. Днес към 14 ч. Найден Зеленогорски обяви, че Председателският съвет на Реформаторския блок е решил да предложи на Изпълнителния съвет да утвърди кандидатурата на Трайчо Трайков за президент. Зеленогорски уточни, че предложението е подкрепено от всички формации в Реформаторския блок.  Към 15 ч. лидерът на СДС Божидар Лукарски обаче заяви в интервю за "24 часа", че неговата партия " категорично няма да приеме номинацията на Трайчо Трайков за кандидат-президент - той е скрит опозиционер, а ние сме част от управлението. Тази кандидатура е мимикрия" СДС настоявало Гроздан Караджов да е кандидатът за президент. "Тогава да издигаме номинацията на отявления опозиционер Минеков, а не на мимикрията и скрития опозиционер и ние с Кунева и другите министри да напускаме правителството! Така е по-честно", каза още Лукарски. Очаквайте подробности.

Читатели алармират: Лекар нагло паркира на място за инвалиди

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603105

Читатели на Дарик изпратиха снимка в редакцията, възмутени от неуважителното отношение на лекар от болницата в комплекс "Меден рудник".Оказва се, че един и същи шофьор всяка сутрин паркира на едно от малкото определени за хората с увреждания и обозначени с табела места на паркинга пред болницата.Пациентът, който е изпратил снимката в редакцията твърди, че леката кола "Пежо 208" се паркира почти всеки ден на избраното място за инвалиди. "Не само аз съм й правил забележки, но само поглежда с пренебрежение и подминава. Отношението към хората с увр...

Оставиха в ареста 56-годишна жена заради кражба

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603104

По искане на Районна прокуратура - Стара Загора съдът взе постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража" спрямо Анка З., на 56 г., за отнемане на чужди движими вещи от владението на другиго без неговото съгласие с намерението противозаконно да ги присвои, при условията на опасен рецидив - престъпление по чл.196 ал.1 т.1 във връзка с чл.194 ал.1 във връзка с чл.29 ал.1, б."А" и б."Б" от Наказателния кодекс. На 27 август 2016 г. в гр. Стара Загора обв. Анка З. е отнела мъжка чанта и мобилен телефон от собственика им, който празнувал рожд...

Отказът на европейците да преговарят предварително за Брекзита усложнява положението на Лондон

http://www.mediapool.bg/otkazat-na-evropeitsite-da-pregovaryat-predvaritelno-za-brekzita-uslozhnyava-polozhenieto-na-london-news253652.html

Задействането на процедурата за излизане на Великобритания от Европейския съюз е като изключване на двигателите на самолет, каза високопоставен европейски дипломат: най-добре е да го направиш едва когато видиш пистата за приземяване. Иначе има опасност нещата да се развият зле. Когато Великобритания направи стъпката към напускане - чрез задействане на член 50 от Лисабонския договор за ЕС, тя ще включи часовника да отброява двегодишния краен срок за излизане от ЕС. В желанието да се избегне принудително приземяване, официални лица и от двете страни опипват пътя, по който трябва да се върви. Опциите включват утопичната възможност просто да не се задвижва член 50, опити за предварителни сондажи, които да дадат на Лондон усещане какви са възможните сценарии, и "прескачане" от междинно решение към по-трайна "площадка за приземяване" след Брекзита. Първата опция е неприемлива за германската канцлерка Ангела Меркел - най-могъщия европейски лидер и първия, с когото Тереза Мей се срещна, след като стана британски премиер миналия месец. "ЕС не може да приеме това", каза източник, близък до Меркел, която не гори от желание да види британското напускане, но и прагматично слага фокуса върху опазването на целостта на останалата част от блока. Тя също така не вярва Великобритания да свика втори референдум за членството в ЕС. Дори ако британската икономика устои на непосредствените последици от вота за напускане на ЕС в референдума от 23 юни и това облекчи икономическия натиск върху Великобритания да тръгне към Брекзит, самата Мей вече отсече, че "Брекзит означава Брекзит". Тя обаче каза и че Великобритания няма да задейства тази година процедурата за напускане. За британското правителство дилемата кога и как да се осъществи Брекзитът се усложнява от отказа на част от лидерите на ЕС, начело с Меркел, да обсъждат потенциални договорки, докато Лондон не задвижи процедурата за напускане. "Няма да водим предварителни разговори", каза източник, близък до Меркел, говорейки при условие за анонимност. Друг германски правителствен служител посочи, че в Берлин е наложена строга забрана за всякакви предварителни преговори: "Няма да разговаряме по същество". При отсъствието на формални предварителни разговори, британското правителство е принудено да действа въз основа на втората опция: да наднича през пролуките в облаците на официалната европейска бюрокрация, опитвайки се да разбере какви са опциите му за след Брекзита. Такава предварителна подготовка може да помогне на британците да разберат какво е реалистично, за да избягнат заинатяването на преговарящите от страна на ЕС, когато чуят (британската) позиция, и изпадането в цайтнот с оглед на двегодишния краен срок. "До решения може да се стигне само с чувство за реалност кое е възможно", каза неназован европейски служител. "Специален статут" Възможен компромис между свободния достъп до пазара на ЕС (което Великобритания би предпочела) и свободното движение на хора (което тя не иска) вероятно ще остави няколко "опорни точки" за постигане на съгласие. Но това ще изисква британските (преговарящи) да се опитат да открият тези (точки) в неофициални срещи с потайните си колеги отсреща. Тук те могат и да открият път напред. Налице са сигнали поне от едно правителство (в ЕС), че може да има място за дискусии, но не и за преговори, още преди Лондон да задейства член 50. Германски представители също намекват, че са готови на някои отстъпки за постигане на сделка с Великобритания. Министърът по европейските въпроси Михаел Рот допуска възможността Лондон да договори "специален статут" в отношенията с ЕС след Брекзита. Европейските лидери обаче не желаят Великобритания да държи ЕС заложник на задкулисни пазарлъци за условията на напускането още преди да е заявила, че ще напусне. Така че дори ако британските (преговарящи) успеят да надушат какъв тип пазарлък са в състояние да договорят, те все пак ще са ограничени във времето да постигнат споразумение за отношенията с ЕС след Брекзита. Зад кулисите се оформя растящо разбиране в европейските столици, че двегодишният "прозорец" за преговори по Брекзита е твърде кратък. Това поставя на дневен ред третата опция, предлагана за обсъждане от някои европейски официални лица: междинна рамка за бъдещите връзки на Великобритания с ЕС, базирана на съществуващия вече модел на отношения, възприет с Норвегия и Швейцария. "Това може да се окаже временно решение", каза един от тях. След това разговорите може да продължат до постигането на друга договорена позиция извън двегодишния "преговорен" прозорец, предвиден от член 50. Говорителка на (британската премиерка) Мей каза, че тя и нейното правителство се стремят към постигане на "британско споразумение", което би било възможно най-добро за страната. Най-деликатната сфера е ключовият пазарлък между пазарния достъп и свободното движение на хора, което е "свещена крава" за лидерите на ЕС. "Свободното движение е от голямо значение за просперитета", каза неназован европейски служител. Опция за намаляване на притока от хора към Обединеното кралство е то да затегне правилата за получаване на помощи, така че само хора от други страни от ЕС с предложение за сигурно работно място да могат да идват на Острова. Меркел даде на Мей известна свобода да изработи своята преговорна позиция, като отхвърли призивите от Париж и Брюксел в първите дни след вота за Брекзита, когато те настояха Великобритания да напусне ЕС "колкото се може по-скоро". "Имаше много тестостерон в дните след референдума. Но точно в такива моменти Меркел играе най-добре. Тя успокои топката и даде на Лондон време да решава", каза неназован британски служител. Но търпението на Меркел също има граници. Източник от нейното обкръжение каза: "В интерес на всички е да има яснота". По БТА

Фонд "Земеделие" отпусна целеви кредит за торове и семена за пшеница от реколта 2017

https://www.24chasa.bg/novini/article/5741246

Фонд "Земеделие" отпусна целеви кредит за торове и семена за пшеница от реколта 2017Общият финансов ресурс е 10 млн. лева. Лихвата е 3%. Заявления се подават от 3 октомври до 15 ноември 2016 г. Земеделските стопани ще могат да ползват целеви кредит за закупуване на минерален тор и/или семена и за използването на неокончателно сертифицирани собствени семена за производство на пшеница от реколта 2017.

Камион с опасни вещества аварира на столичен булевард

http://offnews.bg/news/n_1/n_635377.html

Камион, натоварен с опасни вещества, аварира на изхода на София в района на бул. „Цар Борис III“, съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналът е подаден днес около 13.45 часа.  По първоначални данни по време на движение се е счупил ресор на товарния автомобил. На място незабавно са изпратени полицейски екипи, които да обезпечат пътния участък и да подпомагат движението. Очаква се фирмата, собственик на товарния автомобил, да изпрати друг за претоварване. Предприети са действия за обезопасяване на района, където е възникнала аварията и за спазване на всички технологични изисквания при претоварването на товара. Към момента няма опасност за живущите в близост. Столични полицаи регулират движението.

Времето на 2 септември: Слънчево

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603102

Прогноза за времето за 2 септември, петък През нощта ще преобладава ясно, а утре - слънчево време. Ще има и временни увеличения на облачността, но ще остане без валежи. В часовете около и след пладне ще духа слаб, в югоизточните райони - до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 25 и 30 градуса. Атмосферното налягане ще се понижава и ще е малко по-ниско от средното за септември. Над Черноморието преди обяд ще е слънчево, следобед ще има временни увеличения на облачността, но валежи не се очакват. Максималните температ...

Над 4 милиона лева държавна помощ ще се отпусне за пчеларите за 2016 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/5741230

Над 4 милиона лева държавна помощ ще се отпусне за пчеларите за 2016 година Управителният съвет на фонд „Земеделие” одобри минимална помощ де минимис за подкрепа на пчеларите през 2016 г. в размер на 4 379 000 лева. Финансовата помощ е предназначена за физически лица, еднолични търговци, юридически лица и кооперации, регистрирани към 29 февруари 2016 г. по Наредба 3 от 1999 г.

Утре над Черноморието ще бъде слънчево

http://www.moreto.net/novini.php?n=330062

През нощта ще преобладава ясно, а утре – слънчево време. Над Черноморието преди обяд ще е слънчево, след обяд ще има временни увеличения на облачността, но валежи не се очакват. Максимални температури на въздуха 26°-27°, температурата на морската вода е около 25°.

Взривиха дома на известен гръцки бизнесмен

https://www.24chasa.bg/novini/article/5741219

Взривиха дома на известен гръцки бизнесменВзрив пред къщата на бизнесмен и съсобственик на Nammos club в Миконос, Костандис Кусатанас, в района на Пендели в Атина избухна в сряда вечерта, съобщава в. Български новини. Непознатите извършителите хвърлили експлозив на входа на къщата му, причинявайки мащабни щети. Собственикът е бил в Миконос, когато е настъпила взрива.

БДЖ осигурява 10 000 допълнителни места във влаковете за почивните дни

https://www.24chasa.bg/novini/article/5741229

БДЖ осигурява 10 000 допълнителни места във влаковете за почивните дни„БДЖ – Пътнически превози” ЕООД осигурява близо 10 000 допълнителни места във влаковете за почивните дни по повод 6-ти септември. Това съобщиха от пресцентъра на БДЖ. „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД ще увеличи с допълнителни вагони съставите на някои влакове, които пътуват по основните направления в страната.

Почина актьорът Никола Гълъбов

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603101

Почина актьорът Никола Гълъбов, съобщават от Театър "Българска армия". Напусна ни голям човек, великолепен актьор, другар, учител на младите, пишат от трупата. Никола Гълъбов е един от последните от плеядата артисти, съзидатели на Военния театър в годините на неговото зараждане, израстване и слава. Творческият му път е свързан със звездни имена на режисьори от театъра като Леон Даниел, Асен Шопов, Крикор Азарян, Елка Михайлова, припомнят колегите на Никола Гълъбов. По думите им за него действително може да се каже, че е служил цял живот на един...

Папа Франциск обяви големи промени в бюрокрацията на Ватикана

http://www.mediapool.bg/papa-frantsisk-obyavi-golemi-promeni-v-byurokratsiyata-na-vatikana-news253651.html

Папа Франциск обяви големи промени в бюрокрацията на Ватикана като част от реформите, които обеща, когато бе избран преди повече три години, предаде Ройтерс. Промените предвиждат съкращения в броя на службите, както и папата пряко да се занимава с миграционни въпроси. В оповестения документ "Motu Proprio" (лат. - по негова собствена инициатива) Светият отец казва, че от 1 януари четири служби на Ватикана се сливат в една - Конгрегация по въпросите на интегралното човешко развитие. Новата конгрегация (министерство) ще обедини досегашните служби за правосъдие и мир, за човешко и християнско развитие, за имиграцията и заравните работници. В нейните рамки папата пряко ще ръководи политиката за миграцията и бежанците. Това обаче ще бъде "временно", защото "не може да има служба за интегрално човешко развитие, без да се обръща внимание на явлението миграция", се казва в документа. Бъдещата нова конгрегация ще разпространява по света хуманитарното дело на църквата, включително контрол върху финансирането на благотворителността, съсредоточаване върху "мигрантите, нуждаещите се, болните, отритнатите и маргинализираните, лишените от свобода и безработните, както и жертвите на военни конфликти, природни бедствия и всички форми на робство и изтезания", пише папата. Когато през 2013 г. Франциск оглави Римокатолическата църква, се зарече да прочисти църковната бюрокрация, разтърсвана дотогава от скандали и обвинения в алчност и корупция. Тогава той заяви, че иска "бедна църква", която да служи на бедните.

Италианското правителство назначи комисар по възстановяването след земетресението

http://www.mediapool.bg/italianskoto-pravitelstvo-naznachi-komisar-po-vazstanovyavaneto-sled-zemetresenieto-news253650.html

Васко Ерани, бивш управител на областта Емилия-Романя, беше назначен за извънреден комисар на правителството по възстановяването на териториите, засегнати от земетресението преди 8 дни, предаде Франс прес. "Комисарят ще се занимава с координацията между държавните администрация, управителите на засегнатите от земетресението области и кметовете, за да разработи планове, програми и да определи необходимите ресурси за възстановяване на частните и обществени сгради и инфраструктурата", се съобщава в изявление, публикувано след среща на правителството. Близо 300 души загинаха при земетресението в Централна Италия, а около 4000 души са подслонени в палатки. Правителството се опитва да намери по-приемливи решения с приближаването на зимата, която настъпва бързо в планинския регион, припомня АФП. В региона продължават да се усещат множество вторични трусове. След земетресението на 24 август бяха усетени над 3400 вторични труса. Ерани ще отговаря пряко пред премиера Матео Ренци. Бившият областен управител на Емилия-Романя беше избран за поста, защото успя да координира възстановяването на своята област след земетресението през май 2012 г., при което загинаха 23 души и 14 000 бяха принудени да напуснат домовете си. Въпреки че далеч не всички отломки са разчистени, разследването на причините за бедствието продължава. Както строителната фирма, извършила последните ремонти през 2012 г., така и адвокатите на най-тежко засегнатия от земетресението град Аматриче, са представили обширна документация пред прокуратурата. Властите се опитват да разберат защо много частни и обществени сгради са се срутили въпреки десетките милиони евро, похарчени за обновяването им.

"168 часа": Местата, които ги няма на нито една карта или сателитна снимка

https://www.24chasa.bg/novini/article/5741221

"168 часа": Местата, които ги няма на нито една карта или сателитна снимкаВъпреки повсеместната дигитализация на земната повърхност все още има някои области на Земята, които не са обхванати от Google maps. Причината - те са редактирани умишлено от властите в съответните страни. На пръв поглед в географското приложение на търсачката Google има всичко - от най-големите градове до повърхността на Марс.

БДЖ осигурява близо 10 000 допълнителни места за почивните дни

http://www.cross.bg/sofiya-vlaka-varna-1518923.html

/КРОСС/„БДЖ - Пътнически превози" ЕООД ще увеличи с допълнителни вагони съставите на някои влакове, които пътуват по основните направления в страната. Увеличението на съставите на влаковете се прави с цел да бъде осигурено удобното придвижване на клиентите по време на почивните дни по повод Деня на съединението - 6-и септември. От утре (2-и септември) до 7-и септември включително, националният железопътен превозвач ще предостави близо 10 000 допълнителни места във влаковете по най-натоварените маршрути в страната.  „БДЖ - Пътнически превози" ЕООД напомня на своите клиенти, че при закупуване на билети за отиване и връщане могат да ползват от 10 % до 30 % намаление от редовната цена на билета в зависимост от различните търговски оферти на дружеството

Петицията срещу миризмите тръгна към Бойко Борисов

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603100

Писмо до премиера Бойко Борисов изпратиха днес инициаторът на петицията, свързана с неприятните миризми в Разград, Деян Пейчев и общинският съветник Калоян Монев. Молбата им е министър-председателят да разпореди незабавна проверка, която да установи източника на миризмите. За 3 дни петицията в интернет бе подкрепена от почти 900 човека. Тя е приложена към сигнала до премиера, а писмото е с копие до Министерството на околната среда, РИОСВ-Русе и кмета на Разград. В писмото си двамата разградчани разказват за това как „всички жители и гости на гр...

Американска софтуерна компания отвори център във Варна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603099

Кметът на Варна Иван Портних се срещна с Иля Виноградски, главен изпълнителен директор на една от най-големите компании в света, оперираща в сферата на информационните технологии - Астаунд Комерс България, част от базирания в Сан Франциско Астаунд Комерс Холдинг. По време на срещата бяха обсъдени различни възможности за сътрудничество с местната власт, неправителствения сектор и варненските висши учебни заведения. Кметът Иван Портних приветства инициативата за откриване на офис в морската столица и сподели, че това е поредната високотехнологичн...

Заради бежанска вълна нараства опасността от терористични атаки в България

http://www.cross.bg/sigyrnost-sili-teroristichni-1518924.html

/КРОСС/ Опасността от извършване на терористични атаки, националната сигурност е заплашена и от нарастващата бежанска вълна.Това се казва в Годишния доклад за състоянието на националната сигурност на България през 2015 г., който парламентът прие днес. В документа са разгледани елементи на системата за национална сигурност, както и съществуващите и зараждащи се рискове и заплахи за страната. Това отбелязва парламентарната комисия по отбрана, предаде БТА. Посочени са опасностите в резултат на промяната на стратегическата среда в Европа и Черноморския басейн, породени от нарастващите военни способности на Русия, дестабилизацията в Източна Украйна и в страни от Кавказкия регион. Анализирани са и ответните мерки на НАТО и Европейския съюз. Отчита се как влияят върху националната сигурност безпрецедентният миграционен натиск в Европа и Балканите, рисковете от разпадаща се държавност в страни от Близкия Изток и Северна Африка, нарастването на опасността от терористични действия и радикализацията във всички страни. Отделено е място за новите акценти около отбраната като "хибридните войни" и киберсигурността, отбелязва парламентарната комисия. В доклада е похвалено приемането на законите за службите за разузнаване и сигурност на България. Разработен е и Стратегически план за действие на въоръжените сили за защита на страната при кризи. Вече не намалява бюджетът на Министерството на отбраната. Така е обърната е негативната тенденция от последните години

Всеки има своята мелодия в 30-отото издание на Новогодишния музикален фестивал

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5741166

Всеки има своята мелодия в 30-отото издание на Новогодишния музикален фестивалМирослав Боршош и Веско Ешкенази представиха мащабната програма на фестивала Тази година Националният дворец на културата (НДК) отбелязва по специален начин 30-то издание на Новогодишния музикален фестивал (НМФ). Програмата, подготвена от Веско Ешкенази и екипът на „Продуцентски център“ на НДК е перфектно балансирана - както за професионалните

Дилма Русеф обжалва отстраняването си

https://www.actualno.com/america/dilma-rusef-objalva-otstranjavaneto-si-news_560494.html

Бившият президент на Бразилия Дилма Русеф внесе във върховния съд жалба с искане за незабавна отмяна на вота в Сената за отстраняването й и ново гласуване, съобщи телевизионният канал „Глобу”. Адвокатът на Русеф Едуарду Кардозу заяви, че защитата може да се обърне и към международни съдебни институции. Русеф беше свалена от поста си заради обвинения, че е извършвала данъчни нарушения и неправомерно е използвала държавни средства. За окончателното отстраняване на Русеф гласуваха 61

Разследват бащата на сиамските близнаци от Сливен, грози го затвор

https://www.actualno.com/crime/razsledvat-bashtata-na-siamskite-bliznaci-ot-sliven-grozi-go-zatvor-news_560497.html

Районната прокуратура в Сливен е започнала разследване срещу предполагаемия баща на сиамските близнаци, които се родиха на 22 август в болницата в града. Това съобщиха от пресслужбата на прокуратурата. Майката на децата е на 14 години. Живее в ромската махала в града на семейни начела заедно със своя втори братовчед. Мъжът е с инициали Р. Р. Той е предполагаемият баща на близнаците. Досъдебното производство, образувано срещу него, е за съвкупяване с момиче, ненавършило 14-годиша възраст. Закон

Почина актьорът Никола Гълъбов

https://www.actualno.com/society/pochina-aktioryt-nikola-gylybov-news_560500.html

Почина актьорът Никола Гълъбов, съобщават от Театър "Българска армия". „Той е един от последните от плеядата артисти, съзидатели на Военния театър в годините на неговото зараждане, израстване и слава. Творческият му път е свързан със звездни имена на режисьори от театъра като Леон Даниел, Асен Шопов, Крикор Азарян, Елка Михайлова”, припомнят колегите му. Никола Гълъбов започва кариерата си в Театър „Българска армия” през 1959 г., член е на трупата над 50 години, в които

Лиляна Павлова подписа договор за изграждането на язовир "Луда Яна"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/01/2820954_liliana_pavlova_podpisa_dogovor_za_izgrajdaneto_na/?ref=rss


Започва изграждането на язовир "Луда Яна", който ще доставя чиста питейна вода за 45 хил. души в Панагюрище и в други общини от област Пазарджик. Договорът бе подписан днес от министър Лиляна Павлова, съобщиха от министерството на регионалното развитие.

Проектът е на стойност 56 млн. лева и срокът за изпълнение е малко над 2 години., осигурени от Световната банка и държавния бюджет по "Проект за развитие на общинската инфраструктура".

Общият обем на язовира ще бъде 20 млн....

Пернишки автоджамбазин заведе жена си и детето на море и разби 11 коли

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603098

Автокрадец от Перник пристигнал на почивка по Южното Черноморие с жена си и 2-годишното си дете разби 11 коли по време на ваканцията си, а крадените части от тях заедно със съучастник изпрати по Еконт до родния си град. Това стана ясно днес в Бургаския окръжен съд, където обвиняемите Красимир Григоров и Даниел Желязков настояха да бъдат пуснати под домашен арест или подписка. Двамата бяха арестувани миналата седмица, като до момента разследващите са събрали данни, че само в рамките на 9 дни са извършили 11 кражби от луксозни автомобили. Двамата...

Турция заплаши да свали доверието си от САЩ

http://www.vesti.bg/sviat/turciia-zaplashi-da-svali-doverieto-si-ot-sasht-6058287

„Няма точен срок за края на военните действия на Турция в Сирия”, обяви Чавушоглу

Сергей Лавров: Днес няма предпоставки за нова студена война

http://www.moreto.net/novini.php?n=330087

В света няма предпоставки за нова студена война, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. "Много е трудно естествено да сравняваме двете ситуации (днешната и отпреди половин век), те са коренно различни.

Без ток на 2 септември

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603097

На 02.09.2016 от 08:30 ч. до 16:30 ч., поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Русе: БКТП Престиж, ТП Хайдук дере, ТП Астърджийка, БКТП Експрес сервиз. Временни смущения в електрозахранването са възможни от 08:00 ч. до 08:30 ч. и от 16:00 ч. до 16:30 ч. в районите на с. Червена вода и Образцов чифлик. На 02.09.2016 от 08:30 ч. до 16:30 ч., поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахр...

Аварирал камион с взривни вещества блокира изхода от София на "Цар Борис III"

http://www.cross.bg/politziyata-boris-kamion-1518921.html

/КРОСС/Специализиран камион с опасни вещества е аварирал на бул. „Цар Борис III". Инцидентът е станал в посока изход от София, съобщават от пресцентъра на МВР. Сигналът в полицията е постъпил около 13.45 часа. Опасност за живущите в близост засега няма, уверяват от полицията. По първоначална информация по време на движение се е счупил ресор на товарния автомобил. На мястото веднага са били изпратени полицейски екипи. Те подпомагат движението в района на инцидента. Районът, където е възникнала аварията, се обезопасява. Очаква се фирмата-собственик на камиона да изпрати друг, за да бъде претоварен товарът. От полицията уверяват, че при претоварването ще бъдат спазени всички технологични изисквания.  

Британският бизнес се отърси от шока след референдума

http://econ.bg/Новини/Британският-бизнес-се-отърси-от-шока-след-референдума_l.a_i.728195_at.1.html

Бизнес активността в британския промишлен сектор се подобри изненадващо рязко през август към 10-месечен връх след драматичен спад до 41-месечно дъно...

Месембрия Орфика за втора поредна година в Несебър

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603096

И тази година жителите и гостите на Несебър ще се потопят в света на класическата музика насред руините на Старата Митрополия (Св. София). Камерата Орфика тази година (от 9 до 11 септември) представя тридневен музикален фестивал - МЕСЕМБРИЯ ОРФИКА за втора поредна година в Несебър. В него ще се включат музиканти от Виена, Париж, Прага и Москва, както и млади изгряващи звезди, част от бъдещия артистичен елит на България. Във фестивала ще се съчетаят изобразително съвременно изкуство с концертни рецитали - от шедьоври на класическата музика като ...

Благо Георгиев подписа с клуб на 40 г. и взе №40

https://www.24chasa.bg/sport/article/5741145

Благо Георгиев подписа с клуб на 40 г. и взе №40Трансферната сага с Благо Георгиев приключи. 34-годишният халф премина в абсолютния новак в руската Висша лига "Оренбург". Договорът на българина с "Рубин" изтече и той отива в новия си отбор като свободен агент. Клубът е основан преди 40 г., като до 25 май тази година се казваше "Газовик". След влизането в руския елит обаче се наложи промяна на

Рекордните 1, 38 млрд. евро бяха похарчени за трансфери в Англия

http://www.cross.bg/evro-mlrd-pari-1518922.html

/КРОСС/ Висшата лига на Англия счупи всички рекорди по вложени пари за трансфери през изтеклия летен прозорец. Островитяните са далеч преди всички останали водещи първенства на континента по похарчени пари за нови футболисти. Общата сума от трансферите на английските клубове възлиза 1, 38 млрд. евро. За сравнение през миналата година по същото време англичаните са похарчили 1,03 млрд в европейската валута. Топ-трансферът е на Пол Погба, който се върна в Манчестър Юнайтед срещу сумата от 105 млн. евро. Второто място като сборна сума през това лято се държи от италианските клубове - 701 млн. евро, пред Бундеслигата на Германия с 546 млн., испанската Ла Лига с 475 млн. и френската Лига 1 със 196 млн.    

Повикаха по спешност Тони Тасев в младежкия национален отбор

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603093

Старши треньорът на младежкия национален отбор Антони Здравков повика по спешност крилото на Пирин/Благоевград/ Тони Тасев за предстоящата евроквалификация на 6и септември с Армения в Ереван. Нападателят ще замени Антонио Вутов от италианския Лече ,който е с травма.Заради контузия отпадна и нападателят на Лудогорец -2 Цветелин Чунчуков. Тасев бе с отбора на Пирин на лагер в Банско ,но днес по обяд замина за София. Така той ще пропусне контролата на орлетата в събота с израелския Макаби Явне. През март той бе повикан от Ивайло Петев и в мъжкия н...

Владо Пенев разкрива чудесата на Земенския манастир в „Опознай България”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603086

Къде се случват чудесата и се сбъдват желанията, щом си намислите нещо? Това ще разкрие в рубриката „Опознай България" известният актьор Владо Пенев този петък в сутрешния блок „Здравей, България" по NOVA. Добре познатият на зрителите като най-безкомпромисния полицейски инспектор артист този път влиза в ролята на екскурзовод и ще ги отведе в красивия и тайнствен Земенски манастир, за да разкрие защо обителта е кандидат за обект на ЮНЕСКО. Владо Пенев ще посети и Кюстендил, където ще покаже, че дори по време на най-трагичните събития в световнат...

Заплашиха журналистка, сравни бурките с вибратори

http://www.vesti.bg/sviat/zaplashiha-zhurnalistka-sravni-burkite-s-vibratori-6058284

Младата босненска журналистка Лейла Чолак заяви, че да излизаш навън забулен е все едно да си носиш вибратора на открито

Венцислав Христов остава в "Левски"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/01/2820949_vencislav_hristov_ostava_v_levski/?ref=rss


Венцислав Христов тренира със съотборниците си в "Левски", след като пропадна трансферът в руския футболен клуб "Урал" (Екатеринбург).

Нападателят беше изваден от групата за мача срещу "Верея" (4:0), но по всяка вероятност Люпко Петрович ще го върне в първия отбор за двубоя с "Нефтохимик".

Футболистите на "Левски" са в серия от три поредни победи в Първа професионална лига (1:0 срещу Лудогорец и два пъти по 4:0 срещу Славия и Верея). Те получиха два дни почивка след успеха...

По 80 лв. за кубик продават дървата за огрев в Гоце Делчев

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603092

70 лева ненарязани, 80-85 лева нарязани и опаковани - това е цената на буковите дърва за огрев в сезона на осигуряване на отопление за зимата в град Гоце Делчев и района. По-предвидливите вече са приключили с тази битова задача още в късната пролет и началото на лятото. В активния сезон през септември и октомври доставките започват да се бавят, защото голяма част от дърводобивните фирми предпочитат да изнасят дървата в съседните села и градове в Гърция, където, въпреки кризата, ги продават на двойно по-висока цена. 85-90 лева струват тон въглищ...

Повече от 240 души ще участват в щафетния маратон в София

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/01/2820944_poveche_ot_240_dushi_shte_uchastvat_v_shtafetniia/?ref=rss


Повече от 240 души са се записали в "София Екиден маратон 2016", който ще се проведе на 6 септември. Те са разпределени в 40 отбора.

Сред участниците се са Евгения Раданова, бившата биатлонистка Павлина Филипова и бившият треньор на ЦСКА Милен Радуканов, обявиха организаторите.

Записването продължава до 5 септември на сайта на събитието. До изтичането на срока таксата за регистрация на отбор е 140 лева.

Вторият "София Екиден маратон" ще се проведе на...

НАП ще възстановява и без проверка ДДС на фирми

http://offnews.bg/news/n_1/n_635374.html

От 1 септември НАП ще възстановява без проверка ДДС на фирми, отговарящи на определени условия, съобщиха от приходната агенция. Последните промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс дадоха възможност облекченият ред за възстановяване на подоходен и местен данък да може да се прилага и за ДДС. Задължително условие за облекчения ред е в месечната справка-декларация да е посочена валидна банкова сметка в лева, по която сумата да бъде възстановена. Затова от 1 септември в е-услугата за подаване на ДДС документи по интернет ще бъде дадена възможност в справките-декларации с декларирана сума за възстановяване фирмата да може да посочи и банкова сметка за превод на средствата. Близо 100% от фирмите подават месечните си декларации по ДДС по интернет, допълват още от НАП. Опростената процедура по възстановяване на ДДС ще е достъпна само за фирмите, които са определени от приходната администрация като ниско-рискови и при които не се налага извършване на прихващане с други изискуеми задължения. Това означава, че за да очакват своите пари по сметка без проверка, дружествата не трябва да имат също неплатени задължения към бюджета.  Агенцията оценява риска от неспазване на данъчното законодателство по утвърдени критерии, които се прилагат автоматично за всички задължени лица. Част от тях се отнасят до наличие на данни за участие в схеми за измами с ДДС. От НАП уточняват още, че конкретните критерии и тяхната тежест в оценката на исканията за възстановяване на ДДС без проверка, са служебна тайна.

В знак на протест: Бивш съдия от Австралия поиска да живее като бежанец на Науру

http://offnews.bg/news/n_1/n_635373.html

Пенсиониран съдия от Австралия поиска да смени мястото си с бежанец от някои от лагерите на островите в Океания, пише Би Би Си. 88-годишния бивш съдия Джим Макън е отправил молбата си лично до премиера на Австралия Питър Дътън. "Разбирам, че това е странна молба, но я отправям напълно сериозно", написал в писмото си Макън. Причината за странното искане е вид протест към нечовешките условия, които австралийското правителство предлага на бежанците. "Моята причина за искането е проста - не мога да продължа да гледам безучастно как невинни мъже, жени и деца са държани на островите Манус и Науру", пише в писмото си съдия Макън. "Най-тъжното е, че нечовешките условия са нарочно "поддържани", за да не искат други бежанци подслон там", казва се още в писмото. Австралийското правителство отнесе множество критики през последните месеци именно заради отношението си към бежанците на Науру .

Завърши първото лятно училище на сдружение "Вдъхновение"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603094

На 31 август завърши успешно първото лятно училище на сдружение „Вдъхновение”. То беше с насоченост към неформалното образование за деца и младежи от 7 до 30 годишна възраст. Под формата на игри и с различни методи на извънкласни занимания, участниците се запознаха със следните направления: хорово пеене, пиано, естрадно пеене, техники в шаха, ушу и тайчи изкуство, занимания за начинаещи и напреднали по немски език, модерни танци, народни танци, рисуване и приложни изкуства, както и направление гражданско образование и „Опознай града”. В дейност...

Започна изграждането на охранителните канали в „Аспарухово"

http://www.moreto.net/novini.php?n=330088

Изграждането на двата охранителни канала в „Аспарухово" вече тече. Реализирането на строителните дейности се случва 2 години след разрушителното наводнение в квартала, което отне 13 човешки живота, припомня Moreto.net. Окончателното стартиране на ремонтните дейности забави обжалването на избора на изпълнители от неуспели кандидати, което се проточи в месеците назад.

Общинският председател пред граждани: В "Аспарухово ще бъдат реализирани проекти за милиони

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603090

"Аспарухово" е един от приоритетните райони, в които община Варна има амбициите да инвестира милиони левове за реализация на мащабни инфраструктурни проекти. Това заяви на среща с граждани от варненския район „Аспарухово" председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов. На срещата присъстваха кметът на района Калина Белмезова и общински съветници от ГЕРБ-Варна. „Един от най-атрактивните проекти е за изграждане на ново модерно рибарско пристанище. С нетърпение очаквам да го видим осъществен. Кметът Иван Портних и екипът му работи активно, техни...

Окръжен съд Русе посрещна ученици от русенските училища

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603088

На прага на новата учебна година Окръжен съд – Русе посрещна ученици от средните училища в гр. Русе. Младежите, които посетиха  Русенската съдебна палата на 30 август 2016 г., са представители на Клуб „Младежки парламент” към Общински младежки дом – Русе. Клубът има за цел да бъде представителен орган на младите хора в града. По време на посещението си младежите имаха възможност да разгледат витражите в Мраморната зала на съдебната палата, проектирани от професор Иван Пенков и изработени в Германия. Обяснена им беше символиката на поредицата от...

Георги Икономов сключи договор за управление на общинските гори със стопанствата Добринище и Места

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603089

Кметът на Банско Георги Икономов сключи договор за прехвърляне управлението на общинските горски територии към Държавните горски стопанства Места и Добринище. 187,5 хектара в обхвата на ДГС Места и 1211 хектара - в обхвата на ДГС Добринище, ще бъдат стопанисвани, управлявани и опазвани за срок от 10 години. Допълнително, между директорите на горските стопанства инж. Благой Кишев и Иван Герин и градоначалникът, бе договорено всяка година от добитите количества дърва за огрев, да бъдат предоставяни 250 куб. м дървесина за нуждите на община Банско...

Ромски сватбари от Столипиново отнесоха глоба за силна музика

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603087

Роми от пловдивския квартал „Столипиново" са санкционирани с глоба от 1500 лева заради силна музика по време на сватба, научи Дарик от шефа на Общинския инспекторат Ангел Славов. Веселбата се е състояла миналия петък. След сигнал на граждани около 21.00 часа служители на общинска охрана и полицаи са посетили сватбата и съставили акт за нарушението. Пазарджик на протест срещу ромските сватби Ангел Славов разказа, че след разговори с полицията акции по повод шума ще бъ...

Новости в МБАЛ Поморие

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603085

До няколко дни, МБАЛ Поморие ще отвори вратите на напълно обновената си медико-диагностична лаборатория, която вече е оборудвана и разполага с екип от висококвалифицирани специалисти. Това стана ясно след проведената днес среща между кмета на Община Поморие Иван Алексиев с управителя на МБАЛ Поморие д-р Караилиева и прокуриста на болницата Александър Кръстанов. Закупени и готови за монтиране са устройствата за пръстова идентификация на пациенти, съгласно изискванията на НЗОК. Веднага след изтичане на забраната за строителство започва и реалното...

Кмет, карал с 2.07 промила алкохол в кръвта, отива на съд

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/01/2820941_kmet_karal_s_207_promila_alkohol_v_kruvta_otiva_na_sud/?ref=rss


Кметът на село Гецово (област Разград) Пламен Пантелеев ще се изправи пред съда, след като карал колата си с 2.07 промила алкохол. Прокуратурата е внесла обвинителен акт срещу 34-годишния мъж, съобщи пресцентърът на държавното обвинение.

На 24 август 2016 г. около 1 часа след полунощ полицейски служители спират за проверка автомобил, който бил управляван от видимо нетрезвения кмет, пише в съобщението. След направена проверка с дрегер отчетената концентрация на алкохол в кръвта му...

Строят изцяло нов язовир "Луда Яна" край Панагюрище

https://www.24chasa.bg/novini/article/5741133

Строят изцяло нов язовир "Луда Яна" край ПанагюрищеОт Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) подписаха договор за строителство на изцяло нов язовир "Луда Яна" край Панагюрище. Проектът е на стойност 56 млн. лв. и срокът за изпълнение е малко над 2 години, съобщи БНР. Изграждането на съоръжението започва през 1984 година, но е спряно през 2000 година.

Учете, общината плаща

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603084

Официален договор за финансово подпомагане на студенти в IT сектора подписаха днес кметът Димитър Николов и ректорите на двата бургаски университета. Така от тази есен Община Бургас ще плаща семестриалните такси на общо 60 младежи, по 30 във всяко от двете висши учебни заведения. Инициативата се реализира по предложение на кмета Николов, одобрено от местния парламент. Квотата за тази година вече е запълнена, а студентите са подбрани по успех и ще се обучават в специалностите "Софтуерно инжeнерство" в Бургаски свободен университет и "Комуникацио...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване