09/09/16 07:35
(http://www.klassa.bg/)

Инвеститорите в имоти в Лондон все още са на тръни

 Когато 52% от британските гласоподаватели взеха историческото решение страната им да напусне Европейския съюз (ЕС), пазарът на бизнес имоти в Лондон усети бързо вторичните трусове, пише Financial Times.

Много инвеститори се отказаха от сделки в напреднала фаза на преговори, а частни инвеститори решиха да оттеглят вложенията си в отворени фондове за имоти, което доведе и до блокаж на работата на повечето фондове.

Редица потенциални наематели – най-вече от сектора на финансовите услуги, се отдръпнаха от пазара, а строители започнаха да замразяват планирани нови проекти. Купувачи на жилища пък преразгледаха плановете си за покупка на собствен дом и все още обмислят дали всъщност наистина се нуждаят от подобна инвестиция.

Само в рамките на месец стана ясно, че след трите изключително силни години за пазара на имоти в Лондон неминуемо ще последва спад. Най-уязвимите сегменти от пазара се оказаха офисите и луксозните жилища.

Равносметката след референдума за Brexit обаче показва, че сегашната ситуация е много по-различна от кризата през 2008-2009 г.

Сделки все още се случват, а и финансирането за сектора на имотите в Лондон не намалява, особено когато става въпрос за добри активи, както и трофейни имоти, коментира Адам Богданор от адвокатската кантора, специализирана в сделките с имоти, Berwin Leighton Paisner.

Индексите на цените на жилищата, изчислявани от различни консултанти, показват коренно различни картини за пазара. Едни сочат, че цените ускоряват спада си, а други – точно обратното, че цените продължават да растат.

Според консултантската компания Cushman & Wakefield вотът за Brexit е провалил около една трета от сделките с бизнес имоти, които са процедирани по това време. Същевременно обаче делът на сделките, които са продължили по план, продължава да е по-висок в сравнение с други региони във Великобритания.

В определени райони на британската столица продажбите освен това се случват на ценови нива отпреди референдума.

Според някои анализатори пазарът на бизнес имоти в Лондон се държи “изненадващо нормално”. Инвеститорите с дългосрочен хоризонт не бързат да излизат и продължават да търсят установени сгради с качествени наематели.

Брокерите обаче осъзнават, че пазарът не е напълно балансиран. Реалността се проявява с пълни сили в най-високия сегмент от пазара, в който цените – по единодушни оценки на експерти, със сигурност ускоряват спада си.

 

Цялата статия от Тук

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване