В Гърция е било регистрирано земетресение с магнитуд 4,3

https://www.actualno.com/balkani/v-gyrcija-e-bilo-registrirano-zemetresenie-s-magnitud-43-news_563221.html

Европейският средиземноморски сеизмологичен център съобщи, че днес в Гърция е било регистрирано земетресение с магнитуд от 4,3 по скалата на Рихтер, предаде ТАСС. Епицентърът се е намирал на 106 км. северно от Атина и на 78 км. източно от град Ламия. Дълбочината му е била на 10 км. Няма данни за жертви или за разрушения.

Фенове на Юнайтед вече поискаха оставката Моуриньо

https://www.actualno.com/football/fenove-na-unajted-veche-poiskaha-ostavkata-mourinio-news_563226.html

Снощи Манчестър Юнайтед записа поражение в първия си двубой от Лига Европа. "Червените дяволи" загубиха от Фейенорд с 0:1, което бе и втора поредна загуба за отбора. През уикенда тимът на Жозе Моуриньо загуби и в дербито на Манчестър и явно тези две загуби дойдоха в повече на феновете. Вижте атаката им срещу Моуриньо в Sportlive.bg!

Сирийската армия се изтегля от пътя Кастело

http://www.cross.bg/putya-armiya-alepo-1520060.html

/КРОСС/ Русия обяви, че сирийската армия е започнала да се изтегля от стратегическия път, който води към обсадените квартали на град Алепо. Сирийските въоръжени сили, изпълнявайки поетите задължения, започнаха поетапно изтегляне на техниката и персонала от пътя Кастело, което ще позволи безпрепятствен достъп на хуманитарна помощ до източната част на Алепо, обяви генерал Владимир Савченко, който ръководи руския център за помиряване на враждуващите страни в Сирия. Демилитаризацията на пътя Кастело е ключово условие, за да се подпомогнат живеещите там 300 хиляди души. Бунтовниците опровергаха съобщението на руския генерал, но Центърът за наблюдение на човешките права го потвърди, като добави, че сирийските войници са били заменени с руски. Вече три дни, откакто примирието е в сила, хуманитарни конвои чакат в ничията земя край турско-сирийската граница, посочва Ройтерс. Първите камиони могат да влязат в Алепо още днес, ако получат зелена светлина от сирийското правителство. Според Държавния департамент на САЩ споразумението за прекратяване на огъня между правителствената армия и умерените бунтовници все още се крепи, въпреки зачестилите съобщения за стълкновения край Дамаск, Хама и други части на страната. Все още получаваме доклади за сблъсъци от двете страни. Очевидно е, че и Съединените щати, и Русия трябва да направят всичко по силите си, за да повлияят на враждуващите страни за намаляване на тези инциденти

Кога, какво, къде на новия фестивал на стара София "КвАРТал"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/09/16/2827764_koga_kakvo_kude_na_noviia_festival_na_stara_sofiia/?ref=rss

Една от най-старите части на София - между столичните булеварди "Дондуков", "Левски", "Сливница" и "Мария Луиза", известна някога и като еврейския квартал, се превръща в творческо средище с новият фестивал "квАРТал, който се открива днес.

До 18 септември тесните павирани улици и красивите фасади на стари сгради ще бъдат декор за разнообразни представления, лекции, работилници и богата музикална програма. Инициативата е на заведенията, кината, галериите, ателиетата и баровете в...

Делото за радикален ислям е отново в съда

http://www.cross.bg/kytzev-produlzhava-ahmed-1520059.html

/КРОСС/ Делото срещу Ахмед Муса Ахмед и 13-те му поддръжници, обвинени в проповядване на идеите на „Ислямска държава" и призив към война, продължава днес в Окръжен съд - Пазарджик. На последното заседание единият от адвокатите - Алтай Куцев, и прокурорът по делото - Нели Попова, влязоха в открит спор за начина, по който се разпитва един от свидетелите. В знак на протест адвокат Куцев напусна съдебната зала и не пожела да се върне в съда, което наложи прекъсване на заседанието. Днес съдебният процес продължава с разпит на свидетели, а на подзащитния на Алтай Куцев ще бъде назначена служебна защита.  

Ивет Лалова за първия учебен ден: Започваше сериозният живот

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2016/09/16/2827735_ivet_lalova_za_purviia_ucheben_den_zapochvashe/?ref=rss


В началото на новата учебна година "Детски Дневник" се обърна към няколко известни и харесвани личности с въпроса какво си спомнят от първия си учебен ден. В поредицата "На училище" днес ви представяме разказа на един от най-обичаните съвременни български спортисти - спирнтьорката Ивет Лалова:

Поне година преди да започна училище вече бях научена от по-голямата ми сестра Ани да чета, затова очаквах с нетърпение 15 септември, чувствах се повече от подготвена за училище.
...

Русия и Китай увеличават военното си сътрудничество

http://svetoven.pogled.info/news/77142/Rusiya-i-Kitai-uvelichavat-voennoto-si-satrudnichestvo

/Поглед.инфо/ Септември 2016 в Русия и Китай е белязан от рязко засилване на сътрудничеството в областта на отбраната и националната сигурност. Переспективите за нов военен блок засега не се обсъждат, но Москва и Пекин достатъчно ясно демонстрират, че в борбата срещу тероризма и противодействие на агресията на една известна на всички "изключителна нация" - те са на едни и същи позиции. И работата на ШОС вече се е утвърдила като един многообещаващ формат./Рус.ез./

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/zakona-leva-yniversitet-1520058.html

/КРОСС/ Пенсиите ще бъдат увеличени през 2017 година с 2,4 на сто, съобщава управителят на Националния осигурителен институт Бисер Петков в интервю за 24 ЧАСА. След преизчислението средната пенсия ще нарасне от 333 на 347 лева, а минималната - от 161 на 165 лева, обещава Петков. „Над 100 души всеки месец търсят липсващия им по документи осигурителен стаж за пенсия. 60 процента от проблемните водят съдебни дела за излизане в заслужен отдих", пише МОНИТОР. Липсата на архив на предприятието, в което са работили е най-сериозният проблем. Други причини за „дупки" в трудовите досието са загубата на трудовата книжка и липсата на подпис и печат от някогашния работодател. „Терористи с фалшиви български паспорти бяха заловени в Сърбия", пише СТАНДАРТ. Арестуваните четирима мъже, сред които двама сирийци, се опитвали да прехвърлят цял арсенал оръжие през границата с Унгария, съобщи външното министерство в Белград. Те носели пет пистолета, автоматична пушка, два автомата и много патрони. Според съседските спецслужби оръжията били предназначени за ислямистки терористични групи в Европа", съобщава СТАНДАРТ. „В разрез със закона парламентът разреши чужд университет у нас", обявява на челната си страница вестник СЕГА

Оставиха в ареста кмета на Перущица, Илияна Павлова и Павлин Статев

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606298

След седемчасово съдебно заседание Окръжният съд в Пловдив намери, че  престъпленията, в които са обвинени кметът на  Перущица Ради Минчев,  Илияна Павлова и Павлин Статев, са тежки умишлени престъпления по смисъла на закона, за които се предвижда наказание „лишаване от свобода”. Налице е реална опасност и тримата от обвиняемите да извършат престъпление при по-лека мярка за неотклонение от „Задържане под стража”, като съдът счете, че реална опасност тримата  да се укрият не е налице. Гледането на мярката „задържане под стража“ започна в 15 часа...

Изборите в Хърватия са знак за завръщането на национализма на Балканите

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/09/16/2827833_izborite_v_hurvatiia_sa_znak_za_zavrushtaneto_na/?ref=rss


Сред тесните улички и древните църкви на Шибеник, Хърватия, туристите в края на лятото изглеждат чудато, докато един твърд мъж държи пламенна реч пред събралите се на площада.

"През 1945 г. хората работеха без пари, за да построят заводи, пътища, нови къщи. Ние тогава искахме да построим една по-добра страна", каза той. "Намерете ми петима души, готови да направят това сега."

Говорещият е последният партизан в града, ветеран от антифашисткото движение. Но такива...

Радарите за превишена скорост днес - 16 септември, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=331101

Служители на пътната полиция ще следят днес - 16 септември, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. Бизнес парк б-я Петрол - посока Варна 13:30ч.-14:30ч. Бизнес парк б-я Петрол - посока Варна 19:50ч.

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1520057.html

/КРОСС/ Илхан Кючюк, евродепутат и председател на младежкото ДПС Павел Панов, бивш футболен национал  

Днес ще бъде топло и слънчево с максимални температури до 33 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5765746

Днес ще бъде топло и слънчево с максимални температури до 33 градусаДнес ще е предимно слънчево и топло. Ще духа слаб, в Източна България до умерен южен вятър. Максималните температури ще са между 28° и 33°, съобщи "Фокус". Над Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Максимални температури 27°-28°. Температурата на морската вода е около 24°.

Водещ разроши косата на Доналд Тръмп (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606297

Американският водещ Джими Фелън помоли кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп да му позволи да разроши косата му. През годините косата на Тръмп е била обект на коментари и подигравки за това доколко изглежда естествена. Лекарят на Тръмп: С две думи той е в отлично здраве "Доналд, тъй като следващия път, когато те видя, е възможно да си президент, може ли да направим нещо сега? Може ли да разроша косата ти?", попита Фелън.