Злати Златев-Златистия е арестуван заради фалшива шофьорска книжка

http://www.cross.bg/zlatev-zlatistiya-predi-falshiva-1520148.html

/КРОСС/ Полицаи спипаха с фалшива книжка излезлия преди 10 месеца от затвора Злати Златев-Златистия, съобщи struma.bg. Той пътувал с БМВ-то си с варненска регистрация по дупнишките улици, когато бил спрян за проверка от патрул. Оказало се, че книжката на Златистия е фалшива. Документът е издаден докато той излежава 17-годишна присъда за убийството на дупнишкия бизнесмен Любомир Мантарков през 1997 г. Тогава Златев беше на 31 г. След като е установено, че свидетелството за правоуправление на 49-дупничанин е фалшиво, той е задържан за 24 ч в РУП. Преди да бъде преведен в ареста, преминал преглед в Спешен център. Лекарите констатирали, че здравословното му състояние позволява да остане в ареста за 24 часа. Срещу него е образувано досъдебно производство за ползване на неистински документ. В края на октомври миналата година Злати Златев-Златистия след 15 г. зад решетките излезе предсрочно на свобода. Малко преди това стана баща на момиченце от приятелката си. Той излежа голяма част от присъдата си в Софийски централен затвор. Последните две години бе в затворническото общежитие в Самораново. Няколко месеца преди да излезе на свобода по негово желание беше преместен във Варненския затвор с мотива, че ще е по-близо до клиниката, в която лекуват болния му крак. Във Варна живее и синът му от първия му брак - Йордан.  

Олимпийско злато за България от параолимпиадата в Рио

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606550

Ружди Ружди донесе първото златно отличие за България от Рио де Жанейро.В момента в Бразилия тече Параолимпиадата, на която Ружди завоюва титлата в тласкането на гюле!При това той го стори със световен рекорд, като подобри собственото си постижение от Европейското първенство през юни. Ружди тласна гюлето на 12.33 м още в първия си опит, докато европейската титла взе с резултат 12.04 м.В останалите си опити той тласна 12.33, 12.19, 11.54, 11.84, 12.12 м. Така Ружди отвя конкуренцията с този рекорд.Това е пета параолимпийска ти...

Приходите в бюджета от хазартна дейност за последните пет години са над 620 млн. лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=331240

Приходите в националния бюджет от хазартна дейност за последните пет години са над 620 милиона лева, стана ясно от писмен отговор на въпрос на депутата от ПГ на Реформаторския блок Вили Лилков към министъра на финансите Владислав Горанов относно приходите в националния бюджет от хазартна дейност и целевото им изразходване за целите на спорта.

Момиче съди родителите си, защото са публикували нейни снимки във Facebook

http://www.cross.bg/snimki-roditelite-facebook-1520147.html

/КРОСС/ Безпрецедентен съдебен процес в Австрия. 18-годишно момиче съди родителите си за това, че са публикували нейни снимки във Facebook, без да искат съгласието й, предаде Нова Телевизия. То твърди, че от 2009 г. досега животът й се е превърнал в кошмар заради неудобни снимки, включително такива от детството й. На някои от тях било заснето как й сменят пелените и как седи на гърне. Въпреки настояванията, родителите отказали да изтрият снимките от мрежата. Сега правни експерти коментират, че момичето има реални шансове да спечели делото, защото те нарушават правото й на личен живот.  

Немска фирма се оплака, че не й продължават договор в българските затвори

http://www.mediapool.bg/nemska-firma-se-oplaka-che-ne-y-prodalzhavat-dogovor-v-balgarskite-zatvori-news254181.html

Немският холдинг "Телио", който в продължение на десет години е предоставял комуникационни услуги на затворите и поправителните домове в България, както и в част от арестите, се оплака в петък от правосъдното министерство, че го сменя. Компанията, която у нас оперира с фирмата "БиВифон", се оплаква, че й бил прекратен договорът въпреки подадената от тях оферта за продължаването му. От "Телио" посочват още, че по своя воля са намалявали на три пъти цената на телефонните обаждания на затворниците и обвиниха ведомството на Екатерина Захариева, че е спряло договора заради местен оператор. От правосъдното министерство обясниха, че контрактът всъщност изтича на 19 септември 2016 г. и просто след това ще бъде обявена обществена поръчка за избор на нов доставчик на телефонни услуги за задържаните и затворниците. Ведомството посочва също така, че фирмата "БиВифон България" е получила договора без никаква процедура през 2006 г., въпреки изискванията на Закона за обществените поръчки, без конкуренция и прозрачност. В съобщението на Министерството на правосъдието се допълва, че през годините заради сигнали за нередности около телефонните услуги неведнъж е имало нееднозначни позиции от Агенцията за обществени поръчки, от Сметната палата и Министерския съвет, че трябва да се проведе обществена поръчка за комуникациите в затворите. "В тази връзка предстои откриването на процедура, която да даде възможност при условията на пазарно състезание, да се постигнат добри условия и ниска крайна цена на услугата, тъй като стойността на разговорите се заплаща от лишените от свобода", посочват от ведомството. То припомня, че омбудсманът Мая Манолова при проверка в женския затвор в Сливен е установила, че една минута разговор от затвора към фиксираните мрежи в страната струва 23 стотинки срещу 5 стотинки навън. Обаждане до мобилен оператор излиза 38 стотинки за минута при 29 стотинки навън. До провеждането на обществената поръчка лишените от свобода ще могат да ползват обществена телефония, допълват от правосъдното министерство. От "Телио" обаче се оплакват, че са инвестирали за своя сметка около 2 млн. евро в телефонната им система в затворите, и сега "без съмнение ще понесем големи загуби", по думите на генералния директор на компанията за Централна и Източна Европа Габор Немет. "Категорично този казус ще бъде централна тема в много международни медии, ние самите естествено ще сезираме и всички институции в Европейския съюз, а това само ще навреди на имиджа на България“, допълва Немет.

1008 лева пенсия за гимнастичките

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5767276

1008 лева пенсия за гимнастичките1008 лева на месец от тотото ще получава всяка от гимнастичките в ансамбъла от момента, в който прекрати спортната си кариера. Премията е до живот. Това се полага по закон още от времето на правителството на Симеон Сакскобургготски по предложение на олимпийския ни комитет и министър Васил Иванов-Лучано.

Основен ремонт на “Дондуков” догодина

https://www.24chasa.bg/novini/article/5767149

Основен ремонт на “Дондуков” догодинаОсновни ремонти по десет булеварда планира за 2017 г. Столичната община. Сред обектите, които предстои да бъдат окончателно одобрени, са бул. “Дондуков”, чийто основен ремонт тази година беше отложен заради строителството на третата линия на метрото, което затруднява движението в центъра. Там ще се правят нови тротоари, осветление,

Преди 70 години: Дадоха 24 часа на царското семейство да напусне България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272148_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8+70+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8%3A+%D0%94%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%85%D0%B0+24+%D1%87%D0%B0%D1%81%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%86%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%81%D

 Навършват се 70 г. от деня, в който последното българско царско семейство напуска страната принудително. На 15 септември 1946 г. 26-ото Обикновено народно събрание обявява България за Народна република. На референдума, проведен на 8 септември, 95 на сто от българите гласуват против монархията и така в страната се установява комунистически режим. Три години по-рано целокупният народ лее сълзи и трупа цветя пред ковчега на отишлия си без време Цар Борис III.
След референдума временен председател на републиката става шефът на парламента Васил Коларов. Съпругата на починалия български монарх Борис ІІІ  получава ултиматум от правителството на Кимон Георгиев още на следващия ден да напусне завинаги пределите на страната заедно с невръстните си деца - деветгодишния цар Симеон ІІ и 13-годишната му сестра княгиня Мария-Луиза, пише "Марица".

Любопитен е фактът, че  когато се урежда паспорт на изгнаническото семейство, валиден само за 3 месеца, Георги Димитров казва: „Сега сме квит с Борис”. Дълги години тоталитарната пропаганда упорито крие, че цар Борис ІІІ лично се е застъпил пред нацистките власти за спасяването на Димитров в Лайпциг. 

На 16 септември в 16 часа царското семейство тръгва с автомобил от Врана. Княгиня Евдокия казва на царица Йоанна: Това ми напомня на бягството към Варен” (през юли 1791 г. крал Луи XVI и Мария-Антоанета с децата си бягат тайно  от Тюйлери, за да се спасят от революционерите, които все пак ги залавят и обезглавяват).  

Локомотивът и двата вагона с царското семейство тръгват от гара  Казичене, придружавани от съветски конвой. Въпреки страха от репресии, на гарите по пътя се чуват думите на хората към Йоанна:  „На кого ни оставяш". 

Семейството тръгва с няколко куфара и каси с лични вещи. Оставих най-скъпите предмети, всичко, което най-много обичах, дори книгите си,  разказва години по-късно царица Йоанна. Успява да вземе тайно два предмета - копие от филма с погребението на цар Борис ІІІ, единствено запазено копие, и екземпляр от тома, посветен на 25-годишнината от царуването на  цар Борис ІІІ.

Комунистическата пропаганда обявява, че царското семейството ще получи 5 милиона лири стерлинги след напускането на страната, което никога не се случва. 

 През нощта влакът минава през Пловдив. На гара Свиленград машинистът спира влака  и отказва категорично да изведе българския цар от страната.  Два часа чакат турски локомотив, който да изведе влака от България напът за Истанбул. С кораба Аксу Йоанна с децата пристига в Александрия, Египет, където са нейните родители - италианският крал Виктор Емануил Трети и кралица Елена. Там остават 5 г. След сватбата на Симеон II с доня Маргарита Гомес-Асебо  през 1962 г. Йоанна се установява в прочутата вила "Янтра" в Ещорил, Потугалия. 

През 1993 г. Йоанна се завръща за първи път в България след 47 години изгнание, придружена от дъщеря  Мария Луиза. Посрещната е от стотици хиляди българи, които скандират името  и това на Симеон. На 28 август, когато се навършват 50 години от смъртта на цар Борис III, Йоанна се покланя пред гроба му в Рилския манастир. 

Йоанна Българска умира на почтената 92-годишна възраст. Погребана е там, където е дала обет като млада - в църквата „Св. Франциск“ в Асизи, където е венчана. До последния си ден е обичала България и винаги я е наричала „моята втора родина“. 

Симеон ІІ се завръща в България за пръв път след изгнанието си през 1996 г. след 50 г. изгнание, посрещнат  с цветя, национални знамена и възгласи „Искаме си царя!”.

Таксиджии излизат на протест заради високия патентен данък

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606549

Таксиметрови водачи от цялата страна готвят протести срещу прекалено високия патентен данък, предложен от някои общини. Най-много недоволни има в Бургас и Варна, където местната управа е определила налогът да бъде съответно 900 и 850 лева. Водачите от Русе, Ловеч и Шумен също изявяват готовност за протестни действия. Окончателният размер на данъка трябва да бъде определен до края на този месец. От следващата години всяко такси ще трябва да заплаща патентен данък, определен от съответната община в размер между 300 и 1000 лева. Към момента местни...

Групите са кошмар за национален защитник (резултати и голмайстори в Лига Европа)

https://www.24chasa.bg/sport/article/5767333

Групите са кошмар за национален защитник (резултати и голмайстори в Лига Европа)Мачовете в груповата фаза на евротурнирите се превръщат в кошмар за национала Иван Иванов. Защитникът на “Панатинайкос” бе изгонен след втори жълт картон при домакинската загуба от “Аякс” с 1:2 на старта на кампанията в Лига Европа този сезон. Предишният мач на Иванов в група на турнир бе през декември 2013 г.

"Овча купел": денем спокоен, нощем - бойна арена

http://www.cross.bg/dyshi-ovcha-kypel-1520146.html

/КРОСС/ Чужденците са разпределени по националности в лагерите. Парадоксално, но местните жители имат непоносимост точно към семейните с деца "Полис, полис!" - с тези викове Абан и Амира предупреждават бежанците в столичния кв. "Овча купел" за приближаващи непознати. Той е на 6 години, а тя не може да покаже възрастта си с пръсти. Малка е още. Двете деца са нещо като "преден пост". Боси и мръсни, те си играят из храстите, но не пропускат нито една нова физиономия. За тях всеки непознат е полицай. И това е напълно нормално. Униформите - дали на сирийски или иракски военни, на турски или български полиции, са нещото, което са виждали най-често. Влизайки нелегално през турско-българската граница, децата и родителите им се сблъскват първо с граничните полицаи, после със служителите на РПУ-то, в което са задържани, следват разпити от ДАНС, дирекция "Миграция" и най-накрая стигат до някой от центровете на Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Около центъра има засилено полицейско присъствие. Цивилни в коли и бусове на жандармерията обикалят, особено след инцидентите в две поредни вечери. Във вторник вечерта е имало леко сбиване сред чужденците, които се намират пред центъра, твърдят живеещите наблизо. "Летяха полицейски автомобили, жандармерия. За секунди всичко се кротна. Май ставаше дума за жена", разказва работещият в близката бакалия младеж

Френското посолство: Божидар Димитров недостойно спекулира

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/16/2828558_frenskoto_posolstvo_bojidar_dimitrov_nedostoino/?ref=rss


Часове след като при отпътуването си от летище София френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан реагира на нападки срещу него от български медии за дейността на организацията "Комитет за подпомагане на изложбата на български антики в Лувъра", посолството на Франция излезе с официална позиция.

В нея се казва:

"Изключително тежки обвинения се отправят към посолство на Франция и, поименно, към редица негови служители, от г-н Божидар Димитров, директор на Националния...

Автомобил се блъсна в камион във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=331200

Рено се блъсна вчера в камион на пътя от Пристанище Варна към ТЕЦ-Девня. Това съобщиха от МВР за Moreto.net. Инцидентът станал около 15.50 часа. 29-годишният водач на реното, поради движение с несъобразена скорост на мокрия асфалт, изгубил контрол над возилото и се натресъл в камиона.

Български пилот ще приземи най-големия пътнически самолет, кацал в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/5767373

Български пилот ще приземи най-големия пътнически самолет, кацал в СофияНай-големият пътнически самолет ще кацне в София в средата на октомври. Той ще бъде управляван от български пилот, който от години е част от екипа на „Луфтханза“. За сбъднатата мечта да приземиш най-големият самолет на родна земя споделя Марио Бакалов пред Bulgaria ON AIR. На 23 години Марио е един от най-младите пилоти и започва да лети на Airbus

Данни от пилотно проучване говорят за нивото на финансова грамотност на учениците у нас

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272147_%D0%94%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%83%D1%87%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D1%8F%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B

 JA България проведе пилотно проучване за нивото на финансова грамотност сред 1 251 ученици от трите етапа на училищното образование.

Анализът на предварителните въпросници извежда на преден план добрата новина, че 95% от учениците в начален етап показват знания как правилно да разпределят джобните си пари седмично. Интересно е, че в прогимназиален етап този процент спада до 86%.  

75% от учениците в прогимназиален етап не разпознават правилно източниците на доход, 25% от тях дори определят кредита като доход, а 25% смятат, че няма разлика между кредитна и дебитна карта.

Над 15% от учениците в прогимназиален  етап и 10% от гимназиален не разбират и разменят ангажиментите на застраховател и клиент.

Това са малка част от въпросите, които ще бъдат включени в същинското проучване. Целта на пилотното проучване, проведено през май-юни 2016 г. от екипа на JA България, беше да се конкретизират въпросниците и да се получи първоначална обратна връзка от участниците. На 19 септември, с началото на новата учебна година, започва и представителното проучване за финансовата грамотност на българските ученици. Представителната извадка включва 200 училища от цялата страна, определени на принципа на случайния подбор. Участие ще вземат близо 10 000 ученици от трите етапа на училищното образование.

Цялостното изследване се провежда по методологията и с участие на експерти от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и включва няколко етапа, сред които фокус групи с учители, пилотно и представително проучване сред ученици. Тези дейности са част от проекта „FIQ“ на Джуниър Ачийвмънт България, в който партньори са и Министерството на образованието и науката, NN България, Mastercard и УниКредит Булбанк.  

Резултатите от представителното проучване ще бъдат обявени на специално събитие в JA Startup Хамбар в София тех парк на 11 октомври 2016 г. Инициаторите на проекта предвиждат дискусия с участието на водещи български и международни представители на финансовите институции, а експерти от ОИСР ще анализират данните от проучването. 

„Умни коли“ са изненадата на изложението „Автосвят“ в Пловдив

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272146_%E2%80%9E%D0%A3%D0%BC%D0%BD%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8%E2%80%9C+%D1%81%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5

 Леките коли стават по-умни и по-красиви. Множество приспособления, сред които иновативна технология за разпознаване на пътните знаци, 3D навигация и вградена записваща камера, улесняват шофирането и комуникацията. Производителите предоставят и повече възможностите за персонализиране  според предпочитанията на клиентите. Това са новите тенденции, открояващи се на изложението „Автосвят“ в Пловдив. То ще се проведе в рамките на Международния технически панаир от 26 септември до 1 октомври 2016 година.

            Изложбата „Автосвят“ е известна с премиерите на последни  модели на световни производители. Тази година се представят дилърите на „Порше“, „Мазерати“, „Лексус“, „Тойота“, „Хюндай“, „Ситроен“, КИА, „Пежо“, „Сеат“, „Шкода“, „Лада“ и други марки у нас. Новост са предложенията за свободното време. За първи път са включени колички за голф и 10 модела лодки.

            „Пежо“ показва 6 леки и лекотоварни автомобила, скутери и велосипеди.

            Новият SUV Peugeot 2008 е интуитивен, пъргав, гъвкав и по-безопасен за шофиране. Система за контрол на сцеплението гарантира движение върху всякакъв вид терени. Traveller предлага най-ниски нива на разход на гориво и на въглероден двуокис в своя клас, много конфигурации на местата и разнообразно оборудване. Безопасността е оценена с 5 звезди от Euro NCAP.

            Peugeot 208 е с допълнителни възможности за персонализация и се доближава до луксозния сегмент. Peugeot 308  e с модерен и изчистен интериор, обширно пространство на купето и багажника. Peugeot  508SW е оборудван със сензорен екран, камера за движение на заден ход и система за наблюдение на мъртвата зона.  Новият  Peugeot Partner се отличава със здравина, модулност, по-добри начини за товарене, комфорт на борда.

            Почитателите на малката Ситроен“ ще се запознаят с новия С3. В него са добавени още компоненти, сред които 3D свързана навигация с гласово разпознаване. Новост е вградената камера. При катастрофа  тя автоматично съхранява запис. Освен това водачът може да споделя снимки и видео клипове в социалните мрежи. По-голям е изборът на цветове и цветови комбинации.

            Дилърът на „Ситроен“ ще покаже и марката DS, символ на френския лукс.  Открояват се динамичната лимузина DS 4 и суперкомфортният  DS 5.

            Две премиери на Seat ще се състоят в рамките на „Автосвят“. Моделът Ateca, първият кросовър на марката, идва само няколко месеца след световния си дебют в Женева.  Той има 8-инчов дисплей, система за безжично зареждане в салона, технология за разпознаване на пътните знаци, аварийни спирачки.

            Новата линия  Leon Cupta носи типичния за Seat  дух, съчетава мощ и практичност, дизайн и динамика. На „Автосвят“ ще бъде показан спортен модел с увеличена мощност от 300 конски сили.

            В изложението  е включена също широка гама автобуси, микробуси, товарни и специализирани автомобили.  

Каракачанов иска бежанските центрове да бъдат преместени извън градовете

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/16/2828551_karakachanov_iska_bejanskite_centrove_da_budat/?ref=rss


Спешно дострояване на оставащите 60 км по границата с Турция, извеждане на бежанците от градовете в лагери от затворен тип и засилване на присъствието на военните на границата.

Това са част от мерките, които лидерът на ВМРО и кандидат за президент на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов посочи в ефира на Би Ти Ви за справяне със засиления мигрантски натиск и напрежението около центровете за настаняване на мигрантите. По-рано днес в парламента Каракачанов прочете декларация от...

Руската централна банка прогнозира цената на петрола да бъде около $40 за барел

http://www.cross.bg/petrola-barel-dolara-1520145.html

/КРОСС/ Централната банка на Русия (ЦБР) прогнозира за следващите 3 години средната цена на петрола да бъде около 40 долара за барел, съобщава „Прайм". Агенцията се позовава на изявление на шефа на ЦБР Елвира Набиулина, направено днес. Според нея няма положителни тенденции за повишаване на котировките, като причината са ниските темпове на растеж на световната икономика. Вчера руското министерство на икономическото развитие посочи същата цифра като основна за цената на нефта, но от там прогнозират още и тенденции към повишение до 55 долара за барел.Азербайджанската нефтогазова компания SOCAR пък залага за периода в бюджета си цена на петрола от 50 долара за барел.

Атлети от Сливен носят факела на мира

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606401

Атлети от Спортен клуб по ориентиране "Сини камъни" - Сливен ще посрещнат отбора от бегачи, пренасящ факела на мира, и ще тичат с него, обяви Силвия Никова, гл. експерт по спорта в Община Сливен.  В маратона могат да се включат всички желаещи граждани. Международният отбор, който ще донесе огъня в България, се състои от 12 души. Те бягат ротационно по двойки, придружени от автомобили. "Всеки, който желае да участва в пробега и да носи факела на мира, нека заповяда на входа на Сливен на 18 септември около 15 часа. Желаещите може да се включат, д...

Виж как в Белград хванаха петричанина Кемчо с хероин в колата му (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5767352

Виж как в Белград хванаха петричанина Кемчо с хероин в колата му (видео)2,200 грама хероин, с които бе арестуван в Белград, петричанинът Кемчо, дъщерята на служителка в общинска администрация в Петрич и нейна приятелка, са открити в акумулатора на автомобила, шофиран от Кемчо, съобщи struma.com. Арестът на Кемчо и момичетата е станал в акция на местната полиция срещу лица, издирвани за убийства, изнасилвания и дрога.

Park Center Sofia представи новата си концепция и идентичност

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272145_Park+Center+Sofia+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD

 – Инвеститорите от Revetas Capital и мениджмънт екипът на Park Center Sofia представиха резултатите на репозиционирането и обновяването на пространството и търговския микс на първия софийски мол – City Center Sofia. Името, което вече стои на oбновената фасада на търговския център, е Park Center – платформа, която обединява 14 търговски центъра под управлението на Revetas Capital в Централна и Източна Европа. С новите бранд, визия и концепция молът заявява амбицията си за водещи пазарни позиции занапред.

„Общата инвестиция по придобиването на обекта се равнява на повече от 50 млн. евро, а отделно на това между 6 и 8 млн. евро е стойността на ребрандирането и обновяването на търговски център“, обяви на пресконференцията Ерик Асимакопулус, изпълнителен директор на Revetas Capital.

След придобиването от инвестиционната компания Revetas Capital, програмата по обновяване на молa протече на няколко етапа през последните две години. По време на преустройствата търговският център не затвори за посетители, но въпреки това бяха обновeни общите му части и фасадата. Вътрешните пространства бяха преустроeни, а ескалаторите бяха преместени с цел улесняване на достъпа до по-слабо посещаваните зони в мола и засилване на трафика към тях. Общите части вече са с нов по-модерен, изчистен и опростен дизайн, вдъхновен от непосредствената близост на парка.

Ключова част от новата концепция на Park Center Sofia е промяната на микса от наематели, който е обогатен с нови търговски марки и заведения. Reserved, Sport Depot, CCC, Betty Barclay, Scandal, The North Face, модерният бар Cache в парка, денталната клиника The Smile Company, автомивката на етаж -2 са само някои от новите попълнения в търговския микс. В следващите месеци предстои откриване и на още обекти, сред които детски център Capella Play, модерен фитнес център 360 Health Club, както и голям ресторант, които ще затворят пълния цикъл от услуги в Park Center Sofia. Добре работещите обекти са запазени, а на някои от тях са предложени и по-добри локации. Запазва се локацията и на киното, което отвори под марката Cine Grand след инвестиция от 700 000 евро. В съседство - зоната за хранене е разширена и обогатена с нови предложения като Fresh Bar, Fish&Chips и 358 Foods. Отворена е фасадата откъм бул. „Арсеналски“ и е оформена просторна тераса, която ще е достъпна целогодишно.

„Новата концепция на Park Center Sofia го позиционира като уникален по рода си търговски център в сърцето на София, който в същото време е и в парка – перфектното място за срещи с приятели и прекарване на време със семейството, разказа Моника Григорова, управител на мола. - Удобната ни локация и различния търговски микс ни позиционират в нишата на ежедневното пазаруване, срещи и забавления. Това ни отличава от останалите проекти на пазара, разчитащи основно на силен трафик от посетители през уикенда”, добавя още тя.

„Придобихме и репозиционирахме CCS, защото вярваме в потенциала му. Това е търговският център с най-добра локация в София – в централен район, лесно достъпен с метро, от пешеходци и с автомобил, и едновременно с това в близост до един от най-големите и хубави паркове в града. Затова и ние от Revetas имаме дългосрочни планове за развитието му с помощта на опитния ни мениджмънт екип на местно ниво“, коментира Ерик Асимакопулус.

По думите му новият микс от наематели на Park Center Sofia е изцяло съобразен с предимствата на местоположението и с търсеното ново пазарно позициониране. Търговският центърът се намира в непосредствена близост до жилищни зони, обитавани от хора с висока за София покупателна способност. Друга ключова група посетители са работещите в района – служители и мениджъри от близко разположените офис сгради. Това са хора на възраст между 25 и 45 години, които в ежедневието си се нуждаят от място, съчетаващо различни услуги, заведения и магазини.

Официалното откриване за всички посетители ще продължи два дни – на 17 и 18септември, като за празника на София от търговския център планират да подарят на столичани безплатни концерти на открито в парка. Васил Найденов, Ъпсурт и Grafa Live Band ще пеят специално за гостите на Park Center Sofia в събота, а неделя е ден за DJ парти в парка с The Shame Crew, The Smugglers Collective и Marten Roberto. През целия уикенд за посетителите ще има и много подаръци и изненади. Следете Facebook страниата на мола - www.facebook.com/ParkCenterSofia/

 

www.parkcenter.bg
Facebook Event


Лили Иванова вдъхновява художник да изрисува книгата “Заветите на историята”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5767263

Лили Иванова вдъхновява художник да изрисува книгата “Заветите на историята”Васил Горанов, сдружение “Българска история” и “Лидл България” представят изданието във Велико Търново Оригинални картини, които изобразяват важни моменти от българската история - ето с това е особено ценна книгата албум “Заветите на историята”. Рисува ги художникът Васил Горанов специално за изданието, а за да ги направи,

Президентът на ФИФА: Няма проблем с Русия и домакинството на Мондиал 2018

http://www.cross.bg/rysiya-fifa-maklarun-1520144.html

/КРОСС/ Президентът на Световната футболна федерация (ФИФА) Джани Инфантино даде днес интервю за агенция АП, в което обясни как санкциите срещу Русия заради употребата на допинг от редица спортисти, няма да се отрази на домакинството на Мондиал 2018. Доста от руските спортисти не участваха на Олимпийските игри в Бразилия през миналия месец след доклада на Световната антидопингова асоциация (УАДА) и нейния председател Ричард Макларън. "Не е в моята компетенция да оценявам работата на Макларън за допинга в руския спорт, но ние работим много добре със спортния министър на Русия Виталий Мутко. Ако в доклада има данни, касаещи допинга в руския футбол, то компетентните органи ще се занимаят с това, добави Инфантино. "Нe ми е работа да съдя този доклад или да го възхвалявам". Той е категоричен, че няма никакъв риск Русия да загуби домакинството си на Световното след две години, дори напротив- смята този форум за прекрасна възможност да се изчисти имиджа на Русия. "Нека работим в позитивно и да търсим шансовете да подобрим развитието на футбола, на отношението между страните, каза още президентът на ФИФА. Но в доклада на Макларън съществува и елемент от футбола- 11 играчи от руската Висша лига са уличени в употреба на забранени стимуланти. "Когато професор Макларън представи доказателствата за тези играчи, ние ще ги изпратим на момента на комиисите на ФИФА. Така те ще бъдат наказани, ако са виновни и няма да има никакъв проблем

Шахматната федерация вярва, че има големи шансове да спечели обжалването в КАС

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/16/2828431_shahmatnata_federaciia_viarva_che_ima_golemi_shansove/?ref=rss


Българската федерация по шах (БФШ) вярва, че има големи възможности да спечели обжалването срещу отстраняването ѝ от Европейския шахматен съюз (ЕШС). Това обяви изпълнителният директор на организацията Николай Велчев, като се позова на мнението на юристите ѝ.

"Генералната асамблея на ЕШС взе решение временно да замрази членството на българската федерация. Според нас това решение е чисто политическо и когато бъдат получени мотивите му, БФШ ще го обжалва в законния 21-дневен срок в...

На срещата в Братислава Вишеградската четворка застана зад Бойко Борисов (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5767404

На срещата в Братислава Вишеградската четворка застана зад Бойко Борисов (обзор)Полша, Чехия, Унгария и Словакия настояват за защитата на нашите граници и връщане към Шенген Сергей Станишев призова левите премиери да помогнат на Борисов Официално МВР поиска 160-те млн. евро от Брюксел Говорител на Туск: България ще получи много подкрепа Подкрепа за защита на българските граници и отваряне на вътрешните по пътната карта

Русия призова за увеличаване на примирието в Сирия с още 72 часа

http://www.moreto.net/novini.php?n=331243

Русия заяви, че е готова да удължи примирието в Сирия, което трябва да изтече в петък вечерта с още 72 часа, въпреки обвиненията към САЩ и бунтовниците, че не изпълняват сделката, предава AFP. „Готови сме да удължим спирането на бойните действия с още 72 часа“, заяви високопоставеният офицер Виктор Пожникир при излъчван по телевизията брифинг, като добави, че Москва очаква Вашингтон да изпълни своята част от споразумението.

16 гимназии вече обучават чрез работа

https://www.24chasa.bg/novini/article/5767198

16 гимназии вече обучават чрез работа Може би аз съм най-щастливият в този училищен двор. Това каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на паралелка за дуално обучение по професия “Електротехник”, специалност “Електрообзавеждане на производството” в Професианалната гимназия по механоелектроника “Н. Й. Вапцаров” в София. 27 ученици ще се обучават по проект ДОМИНО за 4

САЩ взривиха 5-тонна бомба в океана (Видео)

http://www.cross.bg/sasht-vzriviha-tonna-bomba-v-okeana-video-1520143.html

/КРОСС/ Военноморските сили на САЩ разпространиха видео запис от изпитанията на новия боен кораб "Джаксън" (USS Jackson, LCS 6) с подводни експлозии край брега на Флорида. Целта на теста, в който през юли е бил взривен 5-тонен експлозив, е реално да се провери устойчивостта срещу подводен шоков удар на този нов вид кораби, предназначени за действия близо до бреговете. "Джаксън" е преминал през изпитанието с минимални поражения и се е прибрал на собствен ход, а събраните данни ще се анализират няколко месеца. Военните предупреждават всички плавателни съдове да не навлизат в района, избягват трасета на миграция на морски млекопитаещи и изчакват с екплозията, ако патрулите забележат случайната им поява. Video:https://www.youtube.com/watch?time_continue=18&v=vpYyhrjeup8  

Жени Живкова и дъщеря й показаха собствени колекции (Обзор)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5767319

Жени Живкова и  дъщеря й показаха  собствени колекции (Обзор)Жени Живкова представи 43 тоалета в новата си колекция есен-зима 2016/2017 в сряда вечерта. След едно денонощие дъщеря ѝ Андреа Стефанова откри със свои дизайнерски модели четвъртата вечер от Седмица на модата в София. Елегантни и изчистени тоалети - това е общото между двете колекции, но видимо предназначени за различни възрасти.

Ръст на доставките на руски енергийни съоръжения у нас

http://www.mediapool.bg/rast-na-dostavkite-na-ruski-energiyni-saorazheniya-u-nas-news254180.html

Ръст на доставките на руска продукция на съоръжения за електропреносната система на българския "Електроенергиен системен оператор“ отчете българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която заседава в петък във Варна. На срещата са били обсъдени възможности за увеличаване на търговията между двете държави и икономическото сътрудничество, както и отбелязаното 30-процентно увеличение на руските туристи у нас през тази година, съобщиха от икономическото ведомство. Българските съпредседатели – енергийният министър Теменужка Петкова и зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, както и руският  първи заместник-министър на правосъдието Сергей Герасимов са очертали като приоритет в двустранните отношения енергетиката, туризма, строителството, селското стопанство, информационно-комуникационните технологии, транспорта, корабостроене и кораборемонт, наука и образование. Петкова е отбелязала, че благодарение на добрата съвместна работа между български и руски компании, приблизително 87% от предвидените дейности по приоритетната за правителството програма за удължаване срока на експлоатация на V блок на АЕЦ "Козлодуй“ са изпълнени. "Очакваме до края на годината мероприятията, свързани с удължаване живота на атомния енергоблок да бъдат завършени“, допълва енергийният министър, цитирана в съобщението. Тя е акцентирала и върху добрите отношения между българския газов оператор "Булгартрансгаз" и руската "Газпром", благодарение на които бе постигнато споразумението за обратен виртуален пренос на природен газ на българо-гръцката граница за потребителите на територията на България. Вярвам, че проведената конструктивна дискусия и направените предложения, както от българска, така и от руска страна, ще спомогнат за развитието на пълния потенциал на двустранните ни отношения“, заявила зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева по време на срещата. "Бихме желали да бъдат възстановени количествата доставяни български изделия, които са добре познати на руския пазар, от следните стокови групи: медикаменти, оборудване за строителството, арматурни артикули, части за автомобили, парфюмерия, козметика и др.", допълва тя. Сергей Герасимов е цитиран с лаконичното изявление, че са обсъдени основните за двустранното сътрудничество въпроси като енергетика, автомобилно и корабостроене, селско стопанство и образование.

Ето номинираните за литературните награди на клуб "Перото", печелившите - довечера

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5767204

Ето номинираните за литературните награди на клуб "Перото", печелившите - довечераТази вечер стават ясни победителите в петте категории Национален дворец на културата (НДК) обяви краткия списък с номинации за литературната награда "Перото" 2016 за принос към българския литературен контекст. На церемонията тази вечер - 16.9., се очакват директорът на НДК Мирослав Боршош и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Арестуваха Златистия с фалшива шофьорска книжка, издадена докато лежал в затвора

https://www.24chasa.bg/novini/article/5767308

Арестуваха Златистия с фалшива шофьорска книжка, издадена докато лежал в затвораПолицаи спипаха с фалшива книжка излезлия преди 10 месеца от затвора Злати Златев-Златистия, съобщи struma.bg. Той пътувал с БМВ-то си с варненска регистрация по дупнишките улици, когато бил спрян за проверка от патрул. Оказало се, че книжката на Златистия е фалшива. Документът е издаден докато той излежава 17-годишна присъда за убийството на

Без ток утре във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=331227

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 17 септември ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко варненски района, научи Moretoe.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч. до 16:00 ч.

Червено начало на борсовата сесия в САЩ*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/cherveno-nachalo-na-borsovata-sesiia-v-sasht-224735/

Предварителни данни на Мичиганския университет за септември показват, че потребителското доверие остава без промяна спрямо август

Спад на преките чужди инвестиции

http://www.cross.bg/godina-minalata-spryamo-1520142.html

/КРОСС/ Преките чужди инвестиции са 987 млн. евро през юли. Спрямо същия период на миналата година има спад от 15%, но това е наваксване спрямо първите пет месеца на годината, когато спадовете бяха много по-големи. Подобрението започна още през юни. Трябва да се има предвид, че числата ще претърпят няколко ревизии през годината, като обикновено те са нагоре. Съпоставими с неревизираните данни за миналата година, към юли дори има повишение - и в номинална стойност, и като процент от БВП. Ръстът на месечна база обаче е двойно по-нисък спрямо май и юни и възлиза на 74.5 млн. евро. Източник: "Капитал"

Лекарка иска да оперира безплатно очите на Мишо, майката ще изчака прегледа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606548

Български офталмолог, живеещ в чужбина, предлага да оперира безплатно малкия Мишо от Стара Загора, за който в момента се събират средства. Д-р Анелия Хохватер периодично оперира в Пловдив. Майката на Михаил Виктория Иванова сподели пред Дарик, че лекарката се е свързала с нея и в края на месеца детото ще бъде прегледано в Пловдив. След това родителите ще преценят къде да бъде извършена операцията-у нас или в Израел. След травма, причинена от друго дете, Михаил Иванов загубва зрението на дясното си око. Детето се нуждае от спешна операция (према...

Съветниците в София ще решават за небостъргачи

https://www.24chasa.bg/novini/article/5767186

Съветниците в София ще решават за небостъргачиРазширяват правомощията си, ще одобряват плановете за всички по-мащабни обекти Всяко намерение за строителство на небостъргач в София ще минава за одобрение от Столичния общински съвет. Подробните устройствени планове за всички по-мащабни строежи трябва да са придружени с доказателства за транспортното им обезпечаване чрез симулация на трафика.

Протестиращите в "Овча купел": Политиците използват ситуацията предизборно

https://www.actualno.com/society/protestirashtite-v-ovcha-kupel-politicite-izpolzvat-situacijata-predizborno-news_563364.html

Протест срещу центъра за настаняване на бежанци в столичния квартал "Овча купел" се проведе тази вечер. Организатор на събитието са партиите "Атака", ВМРО и НФСБ. Протестът е с искане за закриване на центъра и незабавно прибиране на всички мигранти в лагери от затворен тип, к

Утре ще е слънчево и топло, максималните температури ще са между 29° и 34°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5767250

Утре ще е слънчево и топло, максималните температури ще са между 29° и 34°Утре времето ще остане слънчево и топло. През деня ще се появи висока облачност. Ще духа слаб югозападен вятър. Минимални температури между 13° и 18°, а максимални между 29° и 34°, в София 30°. Това съобщиха за "Фокус" от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).

Баронеса Любка Биаджони: Няма вече Турско робство и комунизъм, защо преглъщаме всичко?

http://offnews.bg/news/n_1/n_636143.html

На 17 и 18 септември в София и Пловдив ще свири един от най-известните цигулари в света - Найджъл Кенеди , който ще представи у нас своя нов поглед върху "Годишните времена" на Вивалди. Компания на британеца на сцената ще правят неговият бенд, гъдуларят Георги Андреев, Лондонският български хор с диригент Десислава Стефанова и оркестърът „София Симфоникс” с диригент Любка Биаджони. Баронеса Любка Биаджони цу Гутенберг е и един от виновниците прочутият музикант да дойде у нас отново. Тя е родена в семейството на италиански политик и българка, работила в посолството ни в Рим. Завърша висше образование в Музикалната академия в София и в Сиена, както и философия в Рим. Била е диригент на многобройни оркестри по света, докато най-накрая не основава свой собствен - "София симфоникс" , съставен от български музиканти, които тя неведнъж хвали, че са на световно ниво. Женена е за немския барон Енох от прочутия род Гутенберг - също диригент със собствен оркестър - с когото имат двама сина и живеят в семейния им замък в Бавария. Преди броени дни Маестра Любка Биаджони бе номинирана за „Будител на българската култура в чужбина”, а през октомври ще получи сребърен медал за принос в музикалния живот в немския регион Оберфранкен. OFFNews получи възможността да разговаря с баронесата за предстоящите ѝ концерти в София и Пловдив, за качеството на българските музиканти, за отношението на държавата и хората към културата, възпитанието на любов към изкуството у подрастващите, защо трябва да сме по-смели и кой ни е виновен за проблемите. За пръв път ли работите с господин Кенеди? Да, за пръв път работим заедно, сега се срещнахме на репетицията. В момента той работи по „Годишните времена“ с моя оркестър и с неговия бенд – това ще бъде едно ново изпълнение, нов поглед върху творбата за софийската и пловдивската публика, защото е нещо, което досега не бях чувала. Лондонският български хор  ще участва на концерта, какво ще изпълни той заедно с Найджъл Кенеди – някаква нова версия на „Годишните времена“ с вокали или нещо съвсем различно? „Годишните времена“ не се пеят, те са само за оркестър. Хорът ще се включи с други пиеси на Кирил Тодоров. Гледахме да направим българо-италианска програма, втората част с Вивалди, а първата с българска музика. Георги Андреев ще партнира на Найджъл Кенеди и ще бъде български празник за Деня на София. Защо решихте да поканите точно г-н Кенеди? Защото има един български цигулар в Лондон – Иво Станков – той организира фестивал за българска музика в английската столица всяка година, като тази ще участва Найджъл Кенеди, и затова решихме този концерт да го предложим на българската публика, за да може и тя да се радва. Това все пак е един изключителен и необичаен проект, и си казах: „Защо да го слушат само в Лондон, да го направим и в България“. Така се роди проектът. Той май доста харесва България, често идва у нас. Да, не съм го питала дали му харесва, но явно ако идва, значи му харесва. Смятам, че тук отношението към него е много специално, музикантите, с които работи, в случая с моя оркестър, са изключителни. На репетицията много се радвах на цигуларите, защото виждам, че те могат спокойно да партнират на Найджъл Кенеди и явно това му прави удоволствие, ако не беше доволен с България и музикантите ѝ, вероятно нямаше да дойде. Много пъти сте споменавали, че българските музиканти са от световно ниво, въпреки тежкото им финансово, материално и т.н. положения – смятате ли, че въпреки професионализма им родната публика се отнася сякаш с по-малко уважение към тях, пренебрегвайки ги за сметка на чужди артисти. Например, концерт на немски оркестър у нас би предизвикал много по-голямо внимание и уважение вместо изпълнението на Софийска филхармония, въпреки че са еднакво добри. До някаква степен може би е така. Аз се старая със своя хор и оркестър „София симфоникс“ да ни покажа за символ на качество не само в Германия, но и тук. Без да искам да звуча нескромно, мисля, че вече се е разчуло, че при нас свирят най-добрите и сериозни български музиканти. Нивото е различно и знам, че хората идват при нас да чуят какво става, какво е новото. Смятам, че новото не зависи само от мен като диригент, но и от отношението, което сме изградили, доверието, което ни кара да музицираме по различен начин. Затова искам да изградя и да знам, че „София симфоникс“ е символ за качество, и то от България. Тогава хората идват и ни слушат, и започват да си казват: „Аха, добре, нищо, че е български оркестър, иди и го чуй, той е добър“ . Националните и държавни институти много често имат проблеми с методиките, които постоянно сменят. Така те много често се оказват принудени да продават билети, а не да гледат качеството, а, за съжаление, това се чува и концертите стават безинтересни, ако трябва да сме честни. Затова частните ансамбли имат шанс да са независими и да покажат различно изкуство. На какво се дължи политиката на институтите и Министерството на културата да търсят не качеството, а финансовия отзвук? Не знам дали търсят финансовия отзвук, според мен те искат институциите да бъдат независими, и когато тези институции станат независими, властта преминава напълно в директорите им. Те започват да правят каквото си поискат и тъй като трябва да плащат заплати, тези директори гледат да имат субсидии, да се продават билети, независимо как. Често просто нивото и качеството отиват надолу. Познавам музиканти, а предполагам, че Вие познавате много повече такива, които принудени от тежките финансови условия у нас, са заминали да свирят в чужбина, ако са късметлии, или да работят друга работа. Тези дни френският посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан в заключителната си реч заяви, че ако емигрираме, оставяме страната си на Пеевски – какво е Вашето мнение? Намирам за разбираемо, когато нашите таланти искат да напуснат държавата, от една страна, когато искат да учат в чужбина. Аз отдавна съм завършила Музикалната академия в София, която навремето беше една прекрасна институция, но сега чувам, че нивото вече е малко по-различно и разбирам, когато музикантите решават да отидат да учат или специализират при даден музикант, професор, светило в дадения инструмент. Би било хубаво, ако се върнат след това в България, за да могат това, което са научили, да го приложат. Често обаче хората решават да останат там, защото са си намерили работа или по семейни причини, или защото са по-добре платени, което не е тайна. Трудно разбираемо е, когато разкажа на Запад с какви заплати живеят нашите музиканти . Затова, от една страна, имам пълно разбиране спрямо тези музиканти, но се радвам, че все пак все още имаме толкова много добри музиканти, които са останали тук – като музикантите в моя „София симфоникс“, които са в България. Тези музиканти са тук, за да се борят с тази действителност и да покажат своето ниво в тази действителност, която е една със сигурност тежка реалност, но това е тяхната държава, тяхната родина – и аз намирам това за прекрасно . Затова реших да създам „София симфоникс“ преди няколко години, за да мога да покажа, че музикантите, които са останали тук, са надеждата за България. Това е едно огледало за културен живот в България, което трябва непременно да се развие и да излезе навън, за да се покаже, че и тук са останали добри музиканти. Изглежда, че всичките са изчезнали – не са всичките изчезнали. Естествено, че когато човек отиде след музикалното училище в Германия, Австрия и не знам къде, и учи с някакви особено добри учители, има повече възможности да се развие. Но има и хора, които са останали тук и въпреки всичко са вълшебни музиканти, сериозни професионалисти и това трябва да се отчете, уважи и покаже. Чувал съм, че от времето на комунизма у нас е останало мнението, че хората на културата са безделници, че диригентите махат с някаква си пръчка, а музикантите свирят там нещо, но не вършат тежка работа, не вършат реален труд – не е като да носят чувал с цимент, например. Сякаш много хора изпитват пренебрежение към дейците на изкуството и труда им, може би наложени от едни предни времена. Как може да се промени това, да се създаде любов към културата у хората? Не съм съгласна много с Вас, че идва отпреди мнението, че музикантите или диригентът нищо не правят. Навремето, тъй като аз съм живяла и учила преди промените, имаше голямо уважение към културата, музиката, диригентите. Това беше една много уважавана професия и със сигурност на никого не му е дошло на ум да каже, че диригентите нищо не правят. Аз, като гледам, съм от сутрин до вечер – когато дирижам, репетирам, занимавам се с ученето на партитурите, което е най-основното нещо, за да може след това да се дирижира. Занимавам се сама със „София симфоникс“, трябва самичка да организирам турнета, да се занимавам с ноти, плащания и хиляди неща, които диригентът прави. Не мога да кажа, че навремето не се е уважавало музикалното изкуство. Даже бих посмяла да кажа, че преди промените много повече имаше уважение към музиката, към културата и към изкуствот о. Защото системата, която беше преди, отделяше много усилие, време и финанси на възпитанието на хората - това, което сега изчезна. Сега в тази уж демокрация, която имаме тук в България, а и не само, всеки трябва да намери начин да се спасява сам и културата е чак на последно място. Всеки гледа да си нахрани семейството по някакъв начин, да намери криво-ляво работа, независимо каква, и вече не става дума за никакво изкуство. А навремето, когато бях студентка в музикалната академия, все още се говореше за изкуство, имахме съвсем други разговори, съвсем друго интелектуално ниво, което наистина много се различава от днешното време. Ако ме питате, как може да се възпитава публиката в култура – първото е родителите да се занимават с техните деца. Защото ако ние не възпитаме нашите деца, няма кой да им покаже нещо, нито училището, нито бабата и дядото, това са родителите. Мога само да кажа на родителите, че ако държат децата им да имат култура, те трябва сами да ги възпитават и да се занимават с тях. Вие имате двама сина, доколкото ми е известно, водите ли ги на концерти, учите ли ги да свирят? Разбира се, разбира се, това е съвсем ясно: и ги водя на театър, и ги водя на изложби. Моите деца, естествено, знаят много, защото аз им показвам с колко обич изживявам музиката и изкуството въобще. Когато ходим някъде им показвам архитектурата на това здание, този дворец, гледам да ги направя чувствителни за красотата и изкуството. Но това могат само семейството, фамилията и родителите. Не трябва да сядаме и да чакаме отгоре някаква помощ. Единственото нещо, което дойде след промените тук и което не е положително, но все пак е възможност за човек да се развие, е, че сега няма никой, който да ти помага и да те храни, трябва сам да се раздвижиш, за да дойде нещо. Ако човек чака - и това е много опасен манталитет, когато се чака нещо да стане – няма да стане нищо и тогава всичко пропада. Мога само да кажа на хората, че ако нещо не им харесва, не им пасва, трябва да реагират, да казват истината и да се борят, защото от само себе си нищо няма да се промени. Това ли трябва да правят и музикантите в България – да се изправят срещу лошото ръководство, тиранични диригенти? Да, естествено. Не може човек постоянно да преглъща всичко и да казва: „Ами така е в България, така е всичко, ние така сме свикнали, Турското робство...“ Нямаме вече Турско робство, вече нямаме една система, която уж потиска – имаме вече една система, която дава възможност всеки да се развие поединично, но да направи наистина конкретно нещо. Хората трябва да имат смелостта да направят нещо, защото иначе държавата ще остане в ръцете на определени хора, защото 99% от гражданите мълчат, защото ги е страх и това е огромен проблем. Не може постоянно да се страхуваме от всичко, защото всичко ще спре, а това е много страшно и то не само тук, а навсякъде. Хората глобално трябва да имат повече смелост, да се борят за истината. Това ли се случи в Софийската филхармония – Вие тогава напуснахте и си казахте какви са проблемите ясно и открито. Но много Ваши колеги, които са там, сякаш не правят същото, не се изправят срещу този проблем. Така е, защото ги е страх. Аз го казах в моето писмо навремето във Фейсбук и продължава да е без промяна, защото хората ги е страх да не си загубят мястото, това се случва навсякъде. Но аз смятам, че когато има проблеми, трябва да се казват. Колкото и да твърдят по телевизията от Министерството, че няма сигнали, има много сериозни писмени сигнали, че нещата не са добре. Затова трябва хората просто да се осмелят да кажат истината, но, за съжаление, аз освен да бъда пример и да казвам истината, да изричам какво мисля – повече не мога да направя. Всеки решава за себе си. Но намирам за много жалко, че всякакви неща, институции и музиканти трябва да се съсипват и да се разрушават само защото начело на тези институции и групи има хора, които не са за това място. Тази слабост плаща културата в България, което е много страшно и опасно, защото културата е едно от малкото неща, които могат да извисят една държава и да я различат. България за мен наистина е един златен остров поради много причини : защото има невероятно много интелигентни хора, много талантливи, много работоспособни. И хората го знаят, и затова идват отдалече да правят записи, да снимат филми, да ползват българските ум, дух, сръчност, талант - но българите позволяват да им плащат малко, защото ги е страх и тези малко парички да не получат. И те самите правят така, че хората да ги използват, което намирам за абсолютно недопустимо и гледам да се боря срещу това нещо, да заплащам нормално, дори повече отколкото трябва, само и само хората да разберат, че трябва да се борят за своето достойнство. Иначе те ще продължават да бъдат използвани и няма как след това да ги покажа в чужбина без това достойнство, за което се боря. Когато пътувам с тях, те пак ще бъдат смачкани и на мен ми трябват 3-4 дни да понапомпам музикантите с малко самочувствие, и от самочувствието излиза музиката. Характерът на музиката излиза от нас. И сега, когато започнахме репетициите, пак им казах какво значи сценично поведение, какво значи човек със самочувствие да застане на сцената и да се радва на музиката. Това трябва да се покаже, а не да са всичките мишки само защото в националните институти има хора, които ги тероризират . Това е много страшно за качеството на музиката. Според Вас добре ли се управлява държавната култура у нас от страна на Министерството, институциите и т.н. И ако не, защо – заради некадърност или целенасочено смазване на културата? Не мисля, че има целенасочено смазване на културата. Както знаете, Берлускони, една доста проблематична фигура в Италия, затвори почти всички оркестри в страната още преди 20 г., защото гледаше неговите пари – уж държавни – да се насочат към други важни неща – като футбола, например. Не смятам, че тук е така, защото хората са прекалено интелигентни, но има един основен проблем – тъй като вече имаме друга икономическа система, вече нямаме един социализъм, който теоретически се грижи за държавата и така нататък. Вместо това държавата има един бюджет, който е решен не само от МК, но и от Министерството на финансите със сигурност, но те не могат да знаят от колко пари се нуждаят различните неща. Министърът, да речем, слуша различни хора какво му говорят и решава да прави делегиран бюджет, мислейки че като дава възможността да са автономни тези институции и всеки да се спасява поединично, ще направи най-доброто. Това, от една страна, е добре, но не смятам, че след като Министерството каже: „Даваме ви 10 милиона, направете всичко“, можем да очакваме от артистите да се справят, просто не е възможно. Те наистина, според мен, се стараят да има богата палитра: да се спасяват малките театри, да има култура и в малките оперни сцени, други театри, да има малки симфонични оркестри. По някакъв начин се стараят. Проблемът е много сложен въобще в културата, не само в България, ами навсякъде. Затова съм на мнение, че има неразбиране, когато се смята, че Министерството не прави нищо. Така е трудно да се каже, трябва да се гледа малко по-диференцирано, да се каже: „Аз представлявам една институция и се опитвам държавните пари, които ми се полагат – толкова и толкова – така да ги инвестирам и така да правя нещата, че да мога да привлека публика“. Когато начело на една институция са грешните хора, които инвестират тези пари по неправилен начин, тогава нещата стават сложни , защото публиката не идва. Когато се правят вместо 4 концерта на месец – 30, няма как да дойде публиката. Аз не бих критикувала сега толкова министерствата, защото всички те – знам го и от политиката в Германия – са свързани, размислят по въпросите и съм сигурна, че не искат да унищожават културата, но единичните случаи на институциите са проблематични, защото това може да доведе до абсолютно рухване на едни истински символи на българската култура. И там трябва индивидуално винаги да се търси най-доброто решение, за да се помогне на българската култура да просперира.

Президентът Росен Плевнелиев ще говори пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк

http://www.cross.bg/plevneliev-rosen-glava-1520141.html

/КРОСС/ В делегацията са Румяна Бъчварова и Даниел Митов Държавният глава Росен Плевнелиев ще бъде на работно посещение в САЩ от 18 до 23 септември за участие в 71-вата редовна сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации. В централата на ООН в Ню Йорк българският президент ще вземе участие в събития на високо равнище, като акценти на дискусиите ще бъдат въпроси на миграцията, хуманитарните дейности, Дневният ред за развитие до 2030 година, съобщава президентският прессекретариат. Общият дебат на 71-вата сесия на ОС на ООН ще се проведе под надслов „Целите на устойчивото развитие - всеобщ тласък за преобразуването на нашия свят". Ще бъдат обсъдени основните предизвикателства пред международната общност, свързани с увеличаването на миграционните и бежанските потоци, противодействието и предотвратяването на тероризма и насилствения екстремизъм, справяне с кризата в Сирия и други регионални кризи и конфликти. На 18 септември в Генералното консулство на България в Ню Йорк президентът Росен Плевнелиев ще се срещне с представители на българската общност. На 19 септември, понеделник, в централата на ООН ще се проведе Среща на високо равнище по мигрантските и бежански потоци. Българският държавен глава ще вземе участие в дискусиите и ще направи изказване в рамките на пленарното заседание на форума.На 20 септември президентът Росен Плевнелиев ще участва в Общия дебат на 71-вата сесия на Общото събрание на ООН

С 16% се е увеличил броят на турските граждани, скептични относно членството на Турция в ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=331241

С 16% се е увеличил броят на скептиците по отношение на членството на Турция в Европейския съюз за година. Това сочи проучване на Турско-европейската фондация за образование и научни изследвания, цитирано от турския телевизионен канал Си Ен Ен Тюрк.

С близо 11 млн. долара ще се реконструира Американският колеж в София

http://www.mediapool.bg/s-blizo-11-mln-dolara-shte-se-rekonstruira-amerikanskiyat-kolezh-v-sofiya-news254179.html

Започва основният ремонт, преустройството и пристрояването на сградата на Авериканския колеж в София. В пълната реконструкция ще бъдат вложени близо 11 млн. долара, от които 8.6 млн. долара се предоставят от Фондация "Америка за България". Останалите 20 на сто от инвестицията е осигурена с подкрепата на програмата ASHA (Американски училища и болници в чужбина) на Американската асоциация за международно развитие USAID и други частни и институционални дарители. Първата копка на проекта ще бъде направена идната сряда – 21 септември. Изпълнител на строително-ремонтните дейности и фирмата "Геострой", избрана в многоетапна тръжна процедура. Новата сграда ще има библиотека и медийна зала, зала за сценични изкуства и представления, учебни аудитории, трапезария, както и други съвременни помещения и оборудване и ще предоставя на учениците от колежа възможности за образователни, извънкласни и развлекателни дейности на световно ниво, адекватни на техните впечатляващи академични постижения в България и чужбина.  Първата копка на новия учебен комплекс ще бъде направена в присъствието на посланика на САЩ, представители на Фондация "Америка за България“, официални лица, изпълнителния директор на "Геострой" АД и представители на мениджмънта на група "Геотехмин", ученици, родители, учители и членове на Борда на настоятелите  на Американския колеж, партньори и приятели.

Плувният комплекс "Флора" става достъпен за хора с увреждания

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606546

Близо 57 000 лева ще плати община Бургас за изграждането на достъпна среда за хора с увреждания в плувен комплекс „Флора". Администрацията вече е обявила обществена поръчка за избор на изпълнител, който да изгради стълбищен инвалиден асансьор. В плувния комплекс ще има и подемник за басейна, както и втори подвижен подлакътник към съоръжението. Прогнозната стойност на поръчката е 47 000 лв. без ДДС. Срокът за подаване на офертите за участие е 21 септември....

Безплатни музеи и концерти в кварталите за празника на София

https://www.24chasa.bg/novini/article/5767096

Безплатни музеи и концерти в кварталите за празника на СофияDJ парти и пиротехническо шоу за първия рожден ден на Музея за история на София С безплатни музеи, концерти в кварталите, DJ парти, исторически възстановки и спектакли София ще отпразнува своя ден - 17 септември. Без вход в събота ще се влиза в парка “Врана”, Софийската градска художествена галерия,

Въоръжени мъже нахлуха в дома на бившия финансов министър Стоян Александров

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606547

Въоръжени мъже нахлуха в дома на бившия финансов министър Стоян Александров. Случката се разиграва тази сутрин когато в семейната къща в Горна баня се намирал само 24-годишният син на Александров. При вида на младежа въоръжените мъже избягали. Пред Дарик самият Стоян Александров коментира, че това не е първият случай, в който неизвестни проникват в дома му. По думите му в рамките на два месеца при подобни обстоятелства са откраднати три папки с документи, свързани с разследването, което в момента прокуратурата води срещу него.

Доларът получи импулс за ръст след данните за инфлационния натиск в САЩ

http://econ.bg/Новини/Доларът-получи-импулс-за-ръст-след-данните-за-инфлационния-натиск-в-САЩ_l.a_i.729016_at.1.html

Американският долар поскъпна спрямо останалите основни валути след по-високата от очакваното инфлация в САЩ през август. Въпреки че шансовете Фед...

Крайбрежни градове ще обменят опит във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/5767233

Крайбрежни градове ще обменят опит във ВарнаМеждународен форум под надслов „Ефективни форми на сътрудничество между крайбрежните градове“ организира Община Варна като съпътстващо събитие на Международната регата Tall Ships. Той ще се проведе на 2-ри октомври, като до момента заявки за участие са подали градове–партньори на Варна от Финландия, Германия, Украйна, Албания, Гърция,

Пускат водата в 20 часа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606545

“Водоснабдяване и канализация”ООД – Враца, уведомява своите потребители, че възстановяването на водоподаването в района на: Централна градска част, ж.к.Подбалканска, кв.72, ж.к.Стария пазар, ж.к.Дъбника, ж.к.Сениче, кв.Кулата, с.Нефела, Промишлена зона, Хранително вкусова зона, е забавено поради работата на фирмите извършващи строителни дейности по проекта за водния цикъл на гр.Враца и ВиК Враца не носи отговорнст за това забавяне. Водоподаването ще бъде възстановено в 20:00 часа днес – 16.09.2016г.....

Милиони хора ще загинат заради устойчивите на антибиотици супербактерии

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606544

Световната здравна организация предупреди, че заради устойчивите на антибиотици супербактерии и причинените от тях инфекции до 2050 година ще загиват по 10 милиона жители на планетата годишно, предаде ТАСС. Жертвите на излечимите по-рано заболявания ще се увеличат 14 пъти спрямо сегашния им брой. Лечими днес инфекции ще сеят смърт до пет години "Това е огромен проблем, който в близките десетилетия ще продължи да се задълбочава", заяви помощник-генералният ди...

САЩ плаща над 1 млн. евро обезщетение заради убийство с дрон погрешка

https://www.24chasa.bg/novini/article/5767197

САЩ плаща над 1 млн. евро обезщетение заради убийство с дрон погрешкаАдминистрацията на Барак Обама ще плати 1 милион евро кръвнина заради убийството на италиански гражданин. Джовани Ло Порт на 37 години бил пленен от Ал Кайда. Той е бил убит при атака с дрон, проведена от САЩ през 2015 г. на границата между Афганистан и Пакистан. Семейството не може да преживее факта,

Туристи рекламират Варна

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5767218

Туристи рекламират ВарнаНад 85% от туристите, посетили Варна, категорично ще препоръчат на свои близки и познати да посетят морската столица, тъй като е привлекателна дестинация за морски, спа, исторически и културен туризъм. Това сочат данни от проведено едногодишно проучване на нагласите сред посетителите на Варна като част от проекта на Община Варна „Регионален

Радарите за превишена скорост утре - 17 септември, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=331223

Служители на КАТ ще следят утре - 17 септември, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 19:50ч.-21:20ч. бул."Княз Борис І"- спирка "ДКС" изход 21:40ч.-23:10ч.

Край на сагата: 166-те от „Еърбъс” излетяха за Лондон

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606540

Пътниците 166-те пътници от авариралия на летище - Бургас „Еърбъс" 320 А на „Wizz air" излетяха точно в 17.25 часа днес за Лутън, Лондон. Те се качиха на борда на друг самолет на компанията, след като в първия, в който пътуваха се блъсна птица. Инцидентът стана в 11.50 часа днес. Първоначално бе обявено, че те пътуват в 15.45 часа, но в последствие полетът бе препланиран от компанията и бе определен нов час. Авариралият самолет е технически изправен, подчертаха експерти. Изпращането на нов самолет е стандартна процедура, посочиха специалистите....

60 доброволци ще помагат за регатата Тол шипс

https://www.24chasa.bg/region/article/5767199

60 доброволци ще помагат за регатата Тол шипс60 доброволци до момента са заявили желание да участват в провеждането на регатата Тол шипс, обяви кметът Иван Портних. Той благодари на организаторите от STI, че за пореден път избраха Варна за град-домакин на това престижно събитие. „Знаете, че в момента България участва в състезанията с ветроходите „Калиакра“ и „Роял Хелена“,

Откраднаха чанта на депутата Жельо Бойчев с документи за Царските конюшни

https://www.24chasa.bg/novini/article/5767194

Откраднаха чанта на депутата Жельо Бойчев с документи за Царските конюшниЧанта с важни документи е била отмъкната от автомобила на депутата от БСП Жельо Бойчев. Това потвърди той пред Канал 3, като разказа, че инцидентът е станал тази сутрин, когато е карал детето си на детска градина. Чантата е стояла на задната седалка, под детското столче. В бързината Бойчев не е заключил автомобила.

Intel повиши очакванията си за приходите

http://www.investor.bg/harduer/459/a/intel-povishi-ochakvaniiata-si-za-prihodite-224732/

Концернът вижда признаци за възстановяване на пазара на персонални компютри

В Белгия задържаха двама при антитерористична операция

https://www.24chasa.bg/novini/article/5767173

В Белгия задържаха двама при антитерористична операцияБелгийските власти арестуваха двама души при антитерористични операции в столицата и в югоизточната част на страната, съобщи федералната прокуратура, цитирана от "Франс прес" и БГНЕС. Полицията претърси две жилища в брюкселските квартали Харен и Шаарбек и още едно в Лиеж във френско говореща Валония.

Приватизационната агенция: Сделката за Дипломатическия клуб е законна

http://www.mediapool.bg/privatizatsionnata-agentsiya-sdelkata-za-diplomaticheskiya-klub-e-zakonna-news254178.html

Процедурата за приватизацията на Дипломатическия клуб в Бояна, който е обособена част от забраненото за продажба дружество АДИС, е законна. Това заявиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) в петък. Ден по-рано членът на надзорния съвет на ведомството Руси Статков от БСП оспори законността на търга за имота, спечелен срещу 8.5 млн. лв. от старозагорската фирма "Ексклузив уеб дизайн“, с активи за 1000 лв., чиито трима съдружници са младежи на възраст от 20 до 24 г. и възникнаха подозрения, че реалният купувач е друг. Според Статков не е спазено изрично необходимото разрешение на Министерския съвет за продажбата на обособената част от фирма от забранителния списък. Възникнаха и коментари за законодателна вратичка, тъй като сега може обособени части от забранени за продажба фирми да се приватизират, освен ако не са изрично вписани в списъка към Закона за приватизацията. От АПСК посочват, че не са извършили законово нарушение, тъй като "списъкът съдържа изрично посочване на обособените части, които не подлежат на приватизация, а за останалите обособени части е приложим общият ред". Те цитират как например в списъка има обособени части от спортни дружества, включени от ресорния министър. Обособени части от АДИС не са включени в забранителния списък, заявиха от приватизационното ведомство. Тъй като по принцип приходите от приватизация трябва да отиват в Сребърния фонд за бъдеща подкрепа на пенсионната система, а от тази сделка те ще отидат в АДИС, от агенцията посочват, че законът предвижда възможност принципалът на продаваното дружество – в случая външният министър, и АПСК. След получено становище от министъра на външните работи, двете ведомства са решили всички приходи от сделката да отидат в АДИС, с което ще се защитят интересите на държавното дружество, посочва се още в съобщението. В него се припомня, че при внасяне на конкретна сделка за одобрение от Надзорния съвет се прилага цялата й документация. Членовете на надзора ще могат да се запознаят с цялата документация и да гласуват компетентно и информирано, допълват от АПСК.

Лидерите от ЕС се разходиха с кораб по Дунав за вдъхновение (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606542

Европейските лидери, събрали се в словашката столица Братислава, за да обсъдят бъдещето на ЕС, си подариха кратка разходка с кораб по емблематичната река Дунав, за да се вдъхновят за дебатите, предаде Франс прес. Европейските лидери се събират на срещата на върха в Братиславския замък По обяд държавните и правителствени ръководители напуснаха внушителната сграда на Братислав...

САЩ тестват кораб с взрив на 5-тонна бомба (видео)

http://www.dnevnik.bg/video/2016/09/16/2828525_sasht_testvat_korab_s_vzriv_na_5-tonna_bomba_video/?ref=rss




Военноморските сили на САЩ разпространиха видео запис от изпитанията на новия боен кораб "Джаксън" (USS Jackson, LCS 6) с подводни експлозии край брега на Флорида.

Целта на теста, в който през юли е бил взривен 5-тонен експлозив, е реално да се провери устойчивостта срещу подводен шоков удар на този нов вид кораби, предназначени за действия близо до бреговете. "Джаксън" е преминал през изпитанието с минимални поражения и се е прибрал на собствен ход, а събраните данни...

Монтират във Варна 3D фигури, които да помагат на децата да пресичат безопасно

https://www.24chasa.bg/region/article/5767188

Монтират във Варна 3D фигури, които да помагат на децата да пресичат безопасноКукли с размер на деца поставиха на десет ключови кръстовища във Варна. 3D фигурите бяха монтирани на тротоарите. Инициативата "Пресичай безопасно с Боби и Кели” е във връзка с първия учебен ден. Тя се реализира със съдействието на Община Варна. Целта на инициативата е да заостри вниманието на шофьорите на кръстовищата,

Потребителските цени в САЩ нарастват по-силно от прогнозите

http://econ.bg/Новини/Потребителските-цени-в-САЩ-нарастват-по-силно-от-прогнозите_l.a_i.729015_at.1.html

Потребителските цени в САЩ се повишиха през август малко по-силно от очакваното, което е сигнал, че инфлацията продължава да се придвижва все...

Меркел: ЕС е в критична ситуация, съществуването му е поставено на карта

http://offnews.bg/news/n_1/n_636163.html

Европейският съюз е в критична ситуация и проблемите не могат да бъдат разрешени на една среща. Съществуването на ЕС е поставено на карта. Това обяви германският канцлер Ангела Меркел преди срещата на върха в Братислава, на която се обсъжда бъдещето на Съюза след Брекзит. Европейските лидери се събраха в средновековния Братиславски замък край река Дунав за неформалната си среща на върха. На форума не присъства британският премиер Тереза Мей. Срещата е важна, за да се покаже, че Европа може да действа срещу тероризма и да защитава границите си. Не може да се очаква обаче решаване на проблемите на ЕС на една среща - ние сме в критична ситуация. Става въпрос да демонстрираме, че можем да бъдем по-добре, подчерта тя.  Меркел добави, че срещата е важна, за да се покаже, че Европа „може да действа в сигурността и срещу тероризма”, докато помага в заетостта и защити границите си. Домакинът на срещата - словашкият премиер Роберт Фицо, обяви, че лидерите трябва да проведат честна дискусия за бъдещето на ЕС, ако искат да се обединят около решение за преодоляване на кризата след Брекзит.  Трябва да демонстрираме единство, искаме да покажем, че европейският проект е уникален, че трябва да продължим напред с него, посочи Фицо и допълни, че се надява в края на деня лидерите да имат пътна карта по най-важните теми, които искат да разглеждат в следващите шест месеца. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също призова за "трезва и брутално честна оценка на ситуацията".  Като основна задача на лидерите на ЕС той посочи да отговорят подобаващо на евроскептиците, като подчерта, че Той определи като основна задача на лидерите на ЕС да отговорят подобаващо на евроскептиците.  Трябва да уверим нашите съграждани в Европа, че сме си научили урока от Брекзит и че сме способни да възстановим стабилността и усещането за сигурност и ефективна закрила, уточни той.  Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пък допълни, че очаква на днешната среща ще се смекчат различията, защото Европа се нуждае от единство, без което не може да функционира. Премиерът Бойко Борисов отиде на срещата в Братислава с идеята да поиска от ЕС 160 млн. евро за справяне с проблема с мигрантите. Борисов разговарял с Ангела Меркел и с премиера на Люксембург Ксавие Бетел, пред които представил трудностите пред страната ни, свързани с бежанците и охраната на границата.

Повече гръцки туристи са посетили България, отколкото български - Гърция

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606541

Повече гръцки туристи са посетили България, отколкото български Гърция през активните летни месеци юни и юли. Тези данни обобщи пред Дарик министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите й от началото на годината 600 000 гърци са посетили България, а с 30 000 повече българи са посетили южната ни съседка. През летните месеци юни и юли обаче повече гърци са идвали у нас, отколкото обратното. Общо 270 000 гърци са избрали България, а 230 000 българи са предпочели Гърция. 4 милиона и половина туристи са посетили страната ни от януари до юли мес...

Да поговорим: "Алкохолът не е игра"

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/da-pogovorim-alkoholyt-ne-e-igra-6058901

Кампанията "Алкохолът не е игра" цели да насочим вниманието към проблема за употребата и продажбата на алкохол при подрастващите

"Цирк дю Солей" се завръща у нас с ново шоу

http://offnews.bg/news/n_1/n_636164.html

Прочутият в цял свят "Цирк дю Солей" се завръща в България за не едно, а цели четири представления с новото си шоу "Varekai" - 26, 27 (тогава ще има две представления - от 16:30 и от 20:00 часа) и 28 май 2017 г. Билетите за шоуто в "Арена Армеец" са на цени между 60 и 120 лв., като може да бъдат закупени от мрежите на "Тикетпро" и "Ивентим". Продажбата започва от 10:00 часа на 20 септември, а първите 200 билета от всяка ценова категория ще са с 10 % отстъпка. Бройката за всеки спектакъл е ограничена до 4500 души. "Varekai" според критиците е един от най-популярните спектакли на "Цирк дю Солей". Той пресъздава мита за Икар, с пищни костюми, оригинална музика на живо, главозамайващ декор и смайваща хореография. Резултатът е неповторимо съчетание от акробатични умения, сила и бързина, комбинирани с елегантно и ефирно изпълнение, което ще очарова всички зрители. Думата "varekai" (произнася се „варейкай“) означава „където и да е“ на езика на циганите – вечните пътешественици. Тази продукция отдава почит на древните и редки циркови традиции, на номадската душа, както и на неугасимата страст на тези, чиято съдба постоянно ги влече на пътя, водещ към "Varekai". Вдън гори, на върха на един вулкан, съществува един необикновен свят – свят, в който всичко е възможно. Свят, наречен Varekai. От небето се спуска самотен млад мъж и така започва историята за Varekai. Озовал се сред сенките на магическа гора, в един калейдоскопичен свят, изпълнен с фантастични създания, младият мъж се впуска в приключения, едновременно абсурдни и невероятни. На този ден, на края на времето, в това място на чисти и неподправени възможности, започва магията на един преоткрит живот и новооткрити чудеса, свързани с тайните на света и ума. Създател и режисьор на спектакъла е Доминик Шампейн, работил по няколко популярни продукции на цирка, а уникалните костюми са дело на прочутата дизайнерка Ейко Ишиока, носителка на „Оскар“ за култовия филм „Дракула“ на Франсис Форд Копола. Трупата е омагьосала над 10 милиона зрители в 130 града в 23 държави. През 2014 г. "Varekai" започва ново световно турне в големи арени с огромна продукция – 25 тира, включваща 50 акробати и музиканти от 19 държави. За огромна радост турнето ще премине и през нашата страна. При основаването си през 1984 г. "Цирк дю Солей" наброява 20 артисти. Днес трупата, състояща се вече от 4000 души, от които 1300 артисти от 50 държави, е безспорно най-популярната в света циркова компания, представяща висококачествено артистично изпълнение чрез над 20 оригинални спектакли, сред които “Michael Jackson ONE”, “The Beathles LOVE”, “KOOZA, “TOTEM” и други. Той е зарадвал повече от 160 милиона души в близо 400 града в над 60 държави на всички континенти. Трупата е носител на редица престижни награди, сред които "Emmy", "Drama Desk", "Bambi", ACE, "Gemeaux", "Felix" и "Rose d’Or de Montreux".

Горят треви и храсти до вилите в Изворище край Бургас, пращат трета пожарна

https://www.24chasa.bg/novini/article/5767134

Горят треви и храсти до вилите в Изворище край Бургас, пращат трета пожарнаПожар е избухнал днес след обед във вилна зона "Изворище" край Бургас, пламъците се обхванали обширна площ и вече са близо до част от постройките, научи "24 часа". Веднага след сигнала са изпратени две коли с 4-ма огнеборци, но заради заради вятърът фронтът на стихията бързо се е разрастнал и пожарникарите са поискали помощ.

Ирина Бокова: Работя добре както с Русия, така и със САЩ

http://www.moreto.net/novini.php?n=331244

Ролята на генералния секретар на ООН е да бъде истински посредник. Смятам, че мога да говоря с всички и да бъда този "истински посредник", заявява Ирина Бокова в интервю за сайта на престижното учебно заведение London School of Economics.

Община Варна строи 100 спортни площадки

https://www.24chasa.bg/sport/article/5767150

Община Варна строи 100 спортни площадкиОколо 100 нови спортни площадки ще бъдат изградени догодина на територията на община Варна, съобщиха от местната администрация. Вярвам, че това ще бъде добър пример за прилагане на практика на политиките на Министерството на младежта и спорта в подкрепа на масовия спорт. Това обяви кметът Иван Портних,

15-годишният Христо Христов изтласка 166 кг - нов еврорекорд

http://offnews.bg/news/n_1/n_636165.html

България спечели шести златен медал на продължаващото в полския град Нови Томисл Европейско първенство по вдигане на тежести за кадети и кадетки, съобщава www.wfbulgaria.com. Христо Христов бе безапелационен в кат. 94 кг при 15-годишните щангисти. Христо победи в изхвърлянето със 125 кг, след това вдигна най-много и в изтласкването със 166, което е европейски рекорд. Това му осигури златото в двубоя с общ резултат 291 кг – също еврорекорд. „Христо направи перфектно състезание и просто разби конкуренцията. Този щангист има голямо бъдеще и се радвам, че още в тази възраст доказва своя потенциал,“ заяви старши треньорът на отбора Иван Иванов. Златото е 11-и медал за младите ни щангисти на шампионата в Полша - само от двубоите България вече има 6 златни, 3 сребърни и две бронзови отличия. Шампиони са Дияна Димитрова, Стилян Грозданов, Ангел Русев, Кристиян Йорданов, Галя Шатова и Христо Христов, със сребро - Ивана Петрова, Надежда Мей и Християн Първановски, а с бронз – Йордан Атанасов и Диян Пампорджиев. Така България досега спечели два пъти повече медали в сравнение с предишното първенство. Миналата година, воденият от Иван Иванов тим се върна от еврошампионата в Ландскрун(Швеция) с 5 медала в двубоите в същите възрастови групи – два сребърни и три бронзови. Утре, в последния ден на ЕВРО2016 на подиума в Полша ще излязат двама наши представители: Васил Маринов в кат. +94 кг при 15-годишните и Мартин Тодоров в същата категория, но при 17-годишните.

Задържаха двама джихадисти в Брюксел

http://www.cross.bg/rtbf-dvama-bryuksel-1520140.html

/КРОСС/ Антитерористичната служба на белгийската федерална полиция проведе обиск на местожителството на лица, заподозрени в съпричастност към джихадистки кръгове, съобщи в петък телевизия RTBF, предава Интерфакс. Обиските са проведени в Брюксел и Лиеж. Както потвърди федералната прокуратура, в резултат на полицейската операция са задържани двама души, един от които е заподозрян в участие в терористична организация.По данни на канала, той е водел чрез интернет месенджър активна кореспонденция, в която е съобщил за своята подготовка за терористичен акт. Силите за сигурност са сметнали информацията за достатъчно сериозна, за да проведат операцията. RTBF отбелязва, че заподозреният вече е бил известен на полицията, но не по дела, свързани с тероризъм. До края на деня той ще бъде изправен пред съдебни следователи.Вторият задържан е един от близките на заподозрения

Българин ще лежи в Белене с доживотна присъда за убийство, постановена от германски съд

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606539

По предложение на Окръжна прокуратура - Плевен, поддържано от Апелативна прокуратура - Велико Търново, съдът прие доживотна присъда на български гражданин, постановена от Окръжен съд в град Баден-Баден, Република Германия, да бъде изпълнена в Затвора - Белене. С присъда на Окръжен съд в Баден-Баден, Република Германия, от 19 юли 2013 г., българският гражданин Върбан В. /52 г./ от гр. Русе е признат за виновен за извършено на 1 май 2012 г. престъпление - убийство в идеална съвкупност с грабеж, съпроводен със смърт на възрастен мъж. За това деяни...

Ирина Бокова: Работя добре и с Русия, и със САЩ

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5767145

Ирина Бокова: Работя добре и с Русия, и със САЩ"Ролята на генералния секретар на ООН е да бъде истински посредник. Смятам, че мога да говоря с всички и да бъда този истински посредник". Това заявява Ирина Бокова в интервю за сайта на престижното учебно заведение London School of Economics, цитирано от "Дарик". "Като генерален директор на ЮНЕСКО работя добре както с Русия, така и със САЩ",

Ирина Бокова: Работя добре както с Русия, така и със САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/5767145

Ирина Бокова: Работя добре както с Русия, така и със САЩ"Ролята на генералния секретар на ООН е да бъде истински посредник. Смятам, че мога да говоря с всички и да бъда този истински посредник". Това заявява Ирина Бокова в интервю за сайта на престижното учебно заведение London School of Economics, цитирано от "Дарик". "Като генерален директор на ЮНЕСКО работя добре както с Русия, така и със САЩ",

За пръв път чернокожа оглавява Библиотеката на Конгреса на САЩ

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/09/16/2828494_za_pruv_put_chernokoja_oglaviava_bibliotekata_na/?ref=rss


За пръв път афроамериканка ще ръководи Библиотеката на Конгреса във Вашингтон. 64-годишната Карла Хейдън е първата чернокожа и първата жена, заела поста, пише в. "Ню Йорк таймс".

"Да оглавяваш институция, свързана със знанието, четенето и ерудицията, при положение, че на робите им е било забранено да се учат да четат под заплахата да им бъде отрязан крайник – това значи нещо", коментира тя.

Хейдън е първата нова библиотекарка на Конгреса от 1987 г. насам. Тя стана известна...

Индексът BGREIT приключи днешната сесия със спад от цели 3.14%

http://econ.bg/Новини/Индексът-BGREIT-приключи-днешната-сесия-със-спад-от-цели-3-14-_l.a_i.729017_at.1.html

Индексите на родния капиталов пазар приключиха търговията разнопосочно, като бенчмаркът SOFIX добави 0.32% към стойността си до 475.62 пункта, а...

Даян Джеймс е новият лидер на британската еврофобска партия ЮКИП

http://www.mediapool.bg/dayan-dzheims-e-noviyat-lider-na-britanskata-evrofobska-partiya-yukip-news254177.html

Досегашният заместник-председател на еврофобската Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) Даян Джеймс беше избрана за партиен водач на мястото на талисмана на Брекзита Найджъл Фараж, оттеглил се от поста, след като помогна лагерът за излизане на Великобритания от ЕС да надделее на референдума през юни, предаде Ройтерс. Джеймс, която е член на Европейския парламент, беше избрана за председател на годишния партиен конгрес в град Борнмът, Южна Англия, след гласуването на 40-те хиляди членове на ЮКИП. "Ние сме движението за политическа промяна на Обединеното кралство", заяви новият лидер. Бивш бизнес анализатор със значителен стаж в областта на здравеопазването, Джеймс обеща да съдейства правителството да осигури излизане от ЕС при условия, отговарящи на исканията на гласоподавателите от ЮКИП: най-вече по-строг контрол върху имиграцията и по-свободна търговия. Новата председателка наследява партия, раздирана от вътрешни спорове и стремяща се да определи идентичността си, след като постигна основната си цел - да задейства излизането на Великобритания от ЕС. При все това ЮКИП остава влиятелна сила в британската политика, отбелязва Ройтерс.

Най-големите хакерски атаки, приписвани на Русия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606536

Бундестагът, Международната антидопингова агенция, фондацията на Сорос, партията на Меркел: всички те са били обект на хакерски атаки. Предполага се, че киберпрестъпниците са действали по поръчка на руските тайни служби. Третата световна война започва в интернет Последната атака срещу Световната антидопингова агенция (WADA) далеч не е първото киберпрестъпление, в което мн...

37-годишен мъж от Варна отива в затвора за данъчни престъпления

http://www.moreto.net/novini.php?n=331225

Варненският окръжен съд призна Николай Иванов за виновен за това, че през периода от месец 14.07.2009 г. - 16.11.2009 г., във Варна, в условията на продължавано престъпление, в качеството на представляващ фирмата „Строй пропъртис 2008“ ЕООД, избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери - ДДС в размер на 298 084 лв.

На 95 години почина бившият италиански президент Карло Адзелио Чампи

http://www.mediapool.bg/na-95-godini-pochina-bivshiyat-italianski-prezident-karlo-adzelio-champi-news254176.html

На 95 години почина бившият италиански президент, премиер и управител на италианската централна банка Карло Адзелио Чампи, изиграл ключова роля за насочването на страната му към европейската единна валута, съобщи правителствен източник, цитиран от Ройтерс. Министър-председателят Матео Ренци изрази възхищението си от Чампи, работил неуморно й всеотдайно за Италия. "Признателност към човека, служил на Италия със страст, написа Ренци в Туитър, а външният министър Паоло Джентилони изрази почитта си към "един голям италиански държавник". Чампи беше държавен глава на Италия от 1999 до 2006 г. Преди това в течение на 14 години той оглавяваше централната банка, а през 1993 -1994 г. беше премиер на страната. Чампи е заемал различни министерски постове и няколко пъти е избиран за член на парламента. В последните години той бе пожизнен сенатор.

Съдът за Владимира Янева: Добрата й репутация смекчава вината

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/16/2828084_sudut_za_vladimira_ianeva_dobrata_i_reputaciia/?ref=rss

.
Няколко реда се открояват ярко сред хилядите други в обемните мотиви към условната присъда на бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева по делото "Червей":
"С цялостната си професионална дейност (Владимира Янева) последователно е показвала стремеж към спазване на законите и санкциониране на техните нарушители. Репутацията й в професионалните среди не подлежи на съмнение. Съдът приема, че извършеното престъпление, освен това, най-вероятно се дължи на...

Удряли с палка Зомба, преди да го намушкат с нож в сърцето

https://www.24chasa.bg/novini/article/5767119

Удряли с палка Зомба, преди да го намушкат с нож в сърцето29-годишният Ивайло Митев удрял с палка Людмил Банев по прякор Зомба преди Веселин Радев да го намушка с нож в сърцето, стана ясно на мярката за неотклонение, която гледа Хасковският окръжен съд, съобщи Haskovo.info. Митев бе привлечен като обвиняем за умишленото убийство на Людмил, извършено в съучастие с Веселин.

Инфлацията в САЩ се ускорява през август

http://www.investor.bg/novini/130/a/inflaciiata-v-sasht-se-uskoriava-prez-avgust-224730/

Потребителските цени нарастват с 0,2% на месечна база на фона на прогнози за 0,1% инфлация

Колоос на товарен вагон подпалила 3 пожара край жп линията?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606535

Три пожара край жп линията и селата Крум, Ябълково и Сталево гасиха едновременно димитровградските огнеборци. Сигналите за тях били получени по едно и също време този следобед, а огънят стигнал на около 200-300 метра от вилите. Предполага се, че причина за възникване на пламъците е колоос на вагон от товарен влак, прегряла до червено. На димитровградската гара, където влакът спрял, установили проблема. За да не продължат верижните пожари, се наложил кратък престой. След отстраняване на проблема композицията продължила пътя си към Свиленград. Вл...

Самсунг възобновява продажбите на Галакси Ноут 7 в Южна Корея

http://www.mediapool.bg/samsung-vazobnovyava-prodazhbite-na-galaksi-nout-7-v-yuzhna-koreya-news254175.html

Технологичният гигант Самсунг (Samsung) съобщи, че ще възобнови продажбите на новия смартфон Галакси Ноут 7 (Samsung Note 7) в Южна Корея от 28 септември, като междувременно се опитва да ограничи последиците от скъпо струващото изтегляне на луксозното устройство, предаде Ройтерс. Говорителка на компанията каза пред агенцията, че сроковете за подновяване на продажбите на устройството на други места, включително в САЩ, ще зависят от ситуацията на отделните пазари. Компанията отбеляза, че очаква в Австралия това да стане в началото на октомври. На 2 септември водещият производител на смартфони обяви изтегляне на Ноут 7 от 10 страни, включително Южна Корея и САЩ, заради дефектна батерия, която може да доведе до възпламеняване на устройството в определени ситуации. Компанията спря продажбите на засегнатите пазари за неопределено време, докато може да замени достатъчно от устройствата със смартфони със сигурни батерии.

Владимир Путин пристигна в Киргизстан за участие в срещата на ОНД

http://www.cross.bg/ychastie-vzeme-pristigna-1520139.html

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин пристигна в Бишек, където в петък ще вземе участие в юбилейното заседание на Съвета на държавните глави на ОНД, а в събота ще проведе двустранна среща със своя киргизки колега Алмазбек Атамбаев и ще вземе участие в мероприятията по случай 60-тата годишнина на президента на Киргизстан, предава РИА Новости, цитирана от "Фокус". Дневният ред на срещата на ОНД включва 15 въпроса, касаещи развитието на многостранното взаимодействие в организацията в икономическата, правоохранителната и културно-хуманитарната сфера. Очаква се приемането на редица заявления, включително за съвместни стъпки за противодействие на международния тероризъм и адаптирането на ОНД към съвременните реалии.

САЩ поискаха 14 млрд. долара обезщетение от "Дойче Банк"

http://www.mediapool.bg/sasht-poiskaha-14-mlrd-dolara-obezshtetenie-ot-doiche-bank-news254174.html

Министерството на правосъдието на САЩ поиска 14 млрд. долара обезщетение от германската "Дойче Банк" (Deutsche Bank) заради нередности в търговията с ипотечни ценни книжа преди световната финансова криза. Въпросната "глоба" всъщност е цената за сключване на споразумение с американските власти, преди разследването за нарушения при търговията с ипотечни ценни книжа в навечерието на световната финансова криза да влезе в съда. След обявяването на новината акциите на банката поеха стремглаво надолу на борсата във Франкфурт. При откриването на сесията книжата се сринаха с почти 8 на сто до 12.03 евро за брой. Макар да не е ясно дали тази сума ще е окончателният размер на обезщетението, глобата от 14 млрд. долара може да се окаже тежък удар върху финансово състояние на и без това изпитващата затруднения банка, посочва Investor.bg. Според портала това би било най-голямата парична глоба, която САЩ налагат на чуждестранна банка. "Дойче банк" не възнамерява да сключва споразумение за регулирането на иска в този размер. Преговорите тепърва започват. Банката очаква, че те ще приключат с резултат, подобен на предишните дела, при които банките решиха съдебните спорове при доста по-малки суми", се казва в позиция на финансовата организация. Едва преди няколко месеца "Голдмън Сакс" се съгласи да изплати 5 млрд. долара обезщетение в рамките на подобно досъдебно споразумение. Компанията също беше обвинена в нарушения при търговия с ценни книжа. През 2014 г. министерството на правосъдието на САЩ поиска 12 млрд. долара глоба от "Ситигруп" по подобно разследване, но при окончателното споразумение сумата падна до 7 млрд. долара. Същата година "Банк ъф Америка" се съгласи да плати 16.7 млрд. долара обезщетения.

Витрина на бензиностанция се срина върху жена в Пловдив, наряза ръцете и краката й (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5767100

Витрина на бензиностанция се срина върху жена в Пловдив, наряза ръцете и краката й (снимки)Жена пострада на бензиностанция на „Цариградско шосе” в Пловдив, съобщи TrafficNews.bg. До инцидента се е стигнало след като тя се уплашила от преминаващ автомобил. Тя залитнала и паднала върху стъклената витрина на постройката, която се счупила и се сгромолясала върху нея. Стъклените парчета я порязали на няколко места.

Голямата пенсионна подмяна (част III)

http://offnews.bg/news/n_1/n_636159.html

КЪМ ЧАСТ I КЪМ ЧАСТ II И накрая, различните видове такси имат различни стимули върху мениджърите на пенсионните фондове. Таксите върху активите стимулира мениджърите на фондове да привличат по-агресивно ресурси и да максимизират възвръщаемостта от инвестициите. При таксите върху вноските няма такава директна връзка между приходите и инвестиционната възвращаемост. След всичко казано до тук няма универсално решение какви такси и на какви нива следва да бъдат установени. Въпрос на прецизни калкулации и на стратегическо управление. Възможно е таксите да бъдат променяни с времето съобразно развитието на пенсионната система в страната. Това, което е изключително важно да се посочи обаче е, че за работещи с постоянно ниски доходи вероятността да се натрупат средства в пенсионните фондове, които да позволят сериозно увеличение на пенсионните плащания в бъдеще не е много висока и всъщност е нереалистична. Така в случая стигаме до извода, че основният проблем на българската пенсионна система не е точно вида на участниците на осигурителния пазар, а ниските доходи, които българите получават и което всъщност ще продължи да упражнява сериозен негативен ефект върху бъдещите пенсионни доходи, без значение дали осигуряването се извършва изцяло в ДОО или и в УПФ. Разбира се, при настоящата изключително ниска доходност от пенсионните фондове и при ниските осигурителни вноски, които са следствие от ниското заплащане на труда в страната, вероятността осигурените лица, осигуряващите се и в УПФ да получават по-ниска пенсия от тези, които се осигуряват само в ДОО е сериозна. Този проблем обаче е едновременно политически и макроикономически и не може да бъде решен с просто прехвърляне на фондове от УПФ в ДОО. Напротив, този подход освен че ще натовари в бъдеще много по-сериозно държавния бюджет, ще унищожи пазара на частно пенсионно осигуряване, който всъщност все още е в своя зародиш. Основното решение би следвало да се търси в много по-сериозния контрол от страна на регулаторните органи, касаещ инвестициите в свързани лица и фиктивните борсови транзакции, както и в цялостната икономическа политика на правителство, насочена към стимулиране на бизнес активността в страната. И двете препоръки обаче не изглежда да имат сериозен потенциал за осъществяване към настоящия момент. Говорейки за такси и комисиони трябва да се има предвид, че неблагоприятната глобална конюнктура също следва да се вземе предвид в този дебат. Известни са успехите на чилийската пенсионна система, въведена през 1981 г., която разчита почти изцяло на частно пенсионно осигуряване и която за времето на своето съществуване доведе до натрупването на значителен инвестиционен ресурс от порядъка на USD 170 млрд., което представлява 70% от БВП на страната. Въпреки своя успех обаче, стотици хиляди чилийци излязоха на улицата преди известно време, протестирайки срещу ниските пенсии, които изплащат частните пенсионни фондове в страната, около USD 300 – по-малко от минималната заплата. Факторите, които доведоха до това положение са: Сравнително ниската пенсионна възраст, особено за жените (60 г. за жените и 65 г. за мъжете) Сериозното увеличение на продължителността на живота (отново особено за жените, които ще прекарат в пенсия почти толкова години, колкото и работейки) Сравнително ниският размер на пенсионно-осигурителни вноски: 10% от заплатата Макроикономически причини, като драстичният спад на дългосрочните лихвени проценти, които влияят върху доходността на анюитетите – от 4% на 2%, което води до намаляване на пенсионните плащания по анюитетите с 20% И накрая, разбира се, сериозните такси, които пенсионните фондове събират, които драстично свиват доходността от инвестираните средства (така например за периода 1981 г. – 2013 г. отчетената доходност на пенсионните фондове в Чили е 8.6%, докато реалната доходност по индивидуалните сметки е 3%) [xiv] Една възможна посока, към която може да се води дебатът в България за промяна на таксите, събирани от пенсионните фондове е таксите да се плащат само от работодателите, които да са заинтересовани да внасят пенсионните осигуровки на своите служители в тези фондове, които предлагат най-ниски такси, спестявайки по този начин разходи за осигуровки. Заключение и препоръки Ясно е, че при сериозния демографски срив в България бъдещето на държавното обществено осигуряване е доста мрачно. Държавата обаче не проявява сериозна загриженост за решаването на този проблем, като дори предприема стъпки, водещи до неговото задълбочаване. Такава стъпка е прехвърлянето на увеличението на пенсионните осигурителни вноски през следващите две години с по 1 процентен пункт към ДОО, вместо планираното насочване към допълнителното пенсионно осигуряване. Същевременно беше дадена възможност на осигурените лица да се прехвърлят към ДОО по собствено желание, което според управляващите ще гарантира получаването на максимално възможната пенсия за съответния трудов стаж, което според тях допълнителното пенсионното осигуряване на може да осигури. Всъщност проблемът с прехвърлянето на натрупаните в УПФ средства е още по-сериозен, тъй като тези средства де факто ще постъпят не в ДОО, а в т.нар. Сребърен фонд, където ще останат блокирани до пенсионирането на осигуреното лице (или до повторното им прехвърляне в УПФ). По този начин ДОО няма да получи очакваната финансова инжекция от тези трансфери, а същевременно средствата ще стоят блокирани без по да носят никаква доходност. Насочването на увеличението на осигурителните вноски към ДОО би трябвало да доведе до краткосрочно подобрение на дефицита на НОИ, но в дългосрочен план тази мярка не води до почти никаква промяна. Допълнително ситуацията на ДОО може да бъде влошена в случай че осигурените лица предпочетат масово да прехвърлят натрупаните в индивидуалните им сметки в УПФ средства към Сребърния фонд, което да доведе до деинвестиране на средства от пенсионните фондове с всичките произтичащи от това аномалии. От друга страна частното пенсионно осигуряване в страната е изправено пред сериозни предизвикателства. Сериозен проблем остават инвестициите в свързани лица, които, ако бъдат разкрити и оповестени след края на настоящите стрес тестове в сектора, могат да предизвикат значителни сътресения. Същевременно решаването на този проблем никак не е тривиално, ще отнеме много време и има вероятност да доведе до допълнителни загуби на осигуровки и спестявания. Ниската доходност от инвестиции в УПФ е другото сериозно предизвикателство, което следва да бъде решено със законодателни и регулаторни мерки. Този процес също ще бъде продължителен, а срокът за изплащане на първите пенсии от тези фондове вече наближава. Разбира се, управляващите може да намерят начин да удължат този срок (увеличаването на пенсионната възраст е един от механизмите), но без сериозна промяна в модела това ще бъде само едно палеативно решение. И накрая следва да се отбележи, че цялата система на пенсионно осигуряване, независимо дали чрез солидарната система на държавното обществено осигуряване или чрез посредничеството на частни пенсионни фондове е изправена пред сериозни предизвикателства, чието посрещане не е тривиално, като в резултата на тях бъдещите пенсионни доходи е по-вероятно да намаляват, отколкото да се увеличават. Двете основни предизвикателства в това отношение са демографската криза, свързана със застаряването на населението и с увеличаващата се продължителност на живота, както и с вече трайно намаления световен икономически растеж, водещ със себе си ниски лихви и ниска възвращаемост от инвестициите. Изобщо не е ясно дали и след колко време този процес ще приключи и ще обърне тренда си. От друга страна цялата рамка на пенсионно осигуряване такава, какво е наложена не само в България, но и в света, характеризираща се с определен брой години трудов стаж, през който се внасят осигурителни вноски с цел получаването на бъдещ сигурен пенсионен доход сама по себе си е остаряла и не отговаря на съвременната динамика на човешкия живот. Освен това тази система ограничава силно и човешкия избор за това колко време човек да работи и как да спестява за старини. От тази гледна точка пред един финансово грамотен човек има много и различни възможности какви инвестиции да направи, които да му гарантират от една страна много по-кратък трудов стаж, а от друга значително по-големи доходи, отколкото тези, които една пенсия може да му осигури. Основният проблем в случая се явява ниската финансова култура на българина, както и изключително неблагоприятната бизнес среда. Именно на базата на казаното по-горе основната задача на управляващите и в частност на Министерството на финансите е не да търси начини за пълнене на непрекъснато увеличаващите се дефицити в пенсионната система в България, а да създадат такава бизнес среда в страната, която да позволи хората сами да избират и инвестират своите доходи, отколкото да разчитат на една пенсионна система, която ще изпитва все по-големи трудности да гарантира нарастване на заместващия доход на пенсионерите в бъдеще. [i] МФ, Проект на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване ( http://www.minfin.bg/bg/page/993?id=68 ) [ii] КФН, Проекта на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване. Срокът за обществено обсъждане на проекта е до 28.08.2015 г. ( http://www.fsc.bg/bg/normativna-uredba/obshtestveni-konsultatsii/ ) [iii] Нова идея – национализация на частните пенсионни фондове, в-к „Капитал“, 18.11.2014 г. ( http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2014/11/18/2421876_nova_ideia_-_nacionalizaciia_na_chastnite_pensionni/ ) [iv] Наследява ли се пенсия от УПФ?, в-к „Капитал“, 09.03.2015 г. ( http://www.capital.bg/biznes/moiat_kapital/2015/03/09/2487627_naslediava_li_se_pensiia_ot_upf/ ) [v] Виж документите на сайта на EIOPA ( https://eiopa.europa.eu/regulation-supervision/pensions/occupational-pensions ) [vi] Ageing Report 2015, European Commission ( http://europa.eu/epc/pdf/ageing_report_2015_en.pdf ) [vii] Актюерски доклад 2016 г., НОИ, юни 2016 г. http://www.noi.bg/images/bg/about/statisticsandanalysis/analysis/ActuarialReport2016.pdf [viii] Вж. бележка vi [ix] Коефициентът на заместване на дохода е съотношението на средната пенсия за трудова дейност към средния осигурителен доход на осигурените лица за съответната календарна година. [x] Съгласно използваните дефиниции в документа на ЕК, осигурените лица с ниско заплащане са тези, които са получавали доход в размер на 2/3 от средния за страната по време на своята трудова кариера, а лицата с висок доход са тези, получаващи доход между 100% и 200% от средния за страната по време на цялата си професионална кариера [xi] Whitehouse, E., Administrative Charges for Funded Pensions: Comparison and Assessment of 13 countries, OECD, 2001 [xii] Доходност на пенсионните фондове 2002-30.VI.2016 http://bit.ly/2cF9xeS [xiii] Вж. бележка xi [xiv] Velasco А., Chile’s Pension Crunch, Project Syndicate ( https://www.project-syndicate.org/commentary/chile-pension-protests-by-andres-velasco-2016-09 ) Текстът е публикуван на блога на Юлиан Войнов и препечатан с негово разрешение

Прекратиха наказателното производство срещу екскмета на РОДОПИ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606538

Пловдивският окръжен съд прекрати наказателното производство, водено срещу Йордан Шишков в частта относно повдигнатите му обвинения за това, че съзнателно е сключил неизгодна сделка, от което е произлязла значителна вреда за Община Родопи, както и за едно от деянията, включени в продължаваната престъпна дейност – разпореждане със общински средства не съобразно с предназначението им, от което са настъпили вредни последици за Община Родопи. Мотивът на съда за това е, че наказателното производство е било образувано и водено срещу Шишков, по отноше...

Централната банка на Русия намали основния лихвен процент до 10 на сто

http://econ.bg/Новини/Централната-банка-на-Русия-намали-основния-лихвен-процент-до-10-на-сто_l.a_i.729014_at.1.html

Централната банка на Русия намали основния лихвен процент проценти за втори път през настоящата година, за да подкрепи икономическия растеж на фона...

Путин: Хакнатите данни от WADA повдигат много въпроси

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/16/2828461_putin_haknatite_danni_ot_wada_povdigat_mnogo_vuprosi/?ref=rss


Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че данните от хакнатите медицински досиета от Световната антидопингова агенция (WADA) повдигат много въпроси.

"Повдигат се много въпроси. Изглежда, че здрави спортисти взимат законно препарати, които са забранени за други. В същото време хора, които явно страдат от тежки заболявания, тежка инвалидност, ги отстраняват от участие в параолимпийските игри само по подозрение в употребата на някакви препарати", каза той, цитиран от ТАСС.
...

Руските комунисти агитират с плакати на Сталин с електронна цигара

http://www.mediapool.bg/ruskite-komunisti-agitirat-s-plakati-na-stalin-s-elektronna-tsigara-news254173.html

Комунистическите титани се ребрандират, за да привлекат новото поколение руснаци, които не знаят за кървавото им минало, пише британският в. "Таймс" в кореспонденция от Русия за предизборната кампания на руската компартия. Ленин в джинси и хипстърски каскет, с лаптоп в ръка и момиче с айфон до него; Карл Маркс с кожено яке държи "Капиталът" и заявява в стил а-ла Шварценегер: “I’ll be back” (Ще се върна). Но може би най-смешната и най-страховитата предизборна реклама, разпространена от ребрандираната руска Комунистическа партия тази седмица, е на Сталин, който пуши електронна цигара и призовава: "Обновявайте се, другари", разказва "Таймс". Новите имиджи са разработени да покажат, че комунизмът е все така важен, съблазнителен и модерен, за да привлече в партията младото поколение, което не знае за кървавите му престъпления. Но в същото време е тягостно напомняне за "брандирането" и "маркетинга", чрез които се формираше общественото мнение при тоталитаризма. Това, което изглежда закачлива преработка на имиджа, в действителност е най-новият етап на реабилитацията на Сталин и ретуширане на престъпленията на комунистическия режим, отбелязва изданието. Тяхната движеща сила е носталгията на руснаците по образите и сигурността на съветската епоха. Теоретично компартията си остава главната опозиция на про-путинската партия "Единна Русия", но в действителност никой няма да се зарадва повече на пресните доказателства за "обеззаразяването" на Сталин, както самият Владимир Путин. Путин знае, че носталгията по Сталин укрепва собствения му статус на спасител на Русия през 21 век. Той казва, че възнамерява "да възстанови връзката с времето, непрекъснатостта на нашата история" и да се свърже с колосите на руската история, независимо колко печално известни са техните престъпления, дори и царете. В съвременна Русия Сталин се превърна не толкова в историческа, колкото в знакова фигура, олицетворяваща предишната мощ на Русия и символизираща нейното възраждане при Путин. Предизборният плакат на руската Комунистическа партия е идеално отражение на путинска Русия: носталгия по романтизираното съветско минало, готовност да се игнорират престъпленията през тези времена, ненаситна жажда за материални ценности – всичко това е опаковано в елегантни образи на съвременна реклама, чиито корени са в иконографията на тоталитаризма, пише "Таймс".

Генерал Румен Радев: Вярвам, че България има бъдеще

http://www.cross.bg/radev-bulgariya-prezident-1520138.html

/КРОСС/ На крака социалистите от общ. Брегово посрещнаха ген. Румен Радев, кандидат за президент, издигнат от БСП. „В най-северозападната точка на България имате подкрепа, заявиха те пред кандидата за президент и върховен главнокомандващ издигнат от левицата. Социалистите от общината обясниха, че това е най-здравата и непревземаема червена крепост в България и гарантират на изборите победа. „Днес ви даваме кредит на доверие, защото сме уверени в това, което можете. Искаме да ви заредим с положителна енергия, атмосфера на приятелство и да ви уверим, че тук можете да се чувствате като у дома си", допълниха бреговлии. „Много чувства се борят в мен, откакто влязох в тази зала, но едно е най-силно - гордостта, че съм българин". С тези думи ген. Румен Радев поздрави присъстващите в препълнената зала на читалището. Той подчерта, че според статистиката това е най-бедният регион, но тук усеща най-силния български дух. „Затова вярвам, че България има бъдеще", каза още той. „Времената са тежки и преломни и от нас зависи как ще се справим с предизвикателствата, които са много, не само в глобален план, но и когато се отнася до живота на всеки един българин", подчерта ген. Радев. Той е на мнение, че държавата се отдръпва от този край, защото припознава други приоритети за по-важни, а обикновеният гражданин явно не е значим. „На това трябва да се сложи край", каза още той

Голямата пенсионна подмяна (част II)

http://offnews.bg/news/n_1/n_636158.html

КЪМ ЧАСТ I След отхвърлянето на предложението за създаване на гаранционен фонд, рискът от недостатъчност на средствата за изплащане на индивидуална пенсия остава във фонда. В този случай прехвърлянето на вноските в общ пул става задължително, но недостатъчно условие за здравословното състояние на пенсионните фондове. Защото непрекъснато влошаващата се демографска картина може да доведе до такава ситуация, че постъпващите вноски в пула на пенсионираните лица да бъдат недостатъчни, за да покрият плащанията на вече пенсионираните лица. Този проблем, комбиниран с намаляващите изначално средства по индивидуалните партиди от такси, комисиони и удръжки (за които ще стане въпрос по-долу), както и поради повишените флуктуации на финансовите пазари, свързани с по-големия риск от загуби, неликвидната и плитка българска фондова борса, ниските лихви и задълбочаващите се дефлационни процеси може наистина да поставят в доста трудно финансово положение пенсионните фондове в страната. Така всъщност опитът за преформатиране на втория стълб на пенсионната система, без обаче заложените в първоначалния проект гаранционни механизми като гаранционния фонд и мултифондовите схеми (които, както беше посочено, може просто да прикрият неефективния начин на управление на натрупаните средства, както и да имат сериозен негативен ефект върху държавния бюджет), вместо да стабилизира пенсионните фондове и да повиши сигурността на пенсионните вноски, той по-скоро ще доведе до обратния резултат – дестабилизация и повишена несигурност. Ако може да обобщим казаното до тук, то би следвало да кажем следното: Моделът на пенсионната система в България, изграден от началото на този век, се характеризира с гарантиран от държавата първи стълб, базиран на модела на дефинираните ползи (DB) и с втори (и трети) стълб, базиран изцяло на пазарен принцип, използвайки модела на дефинирани вноски (DC), като при последния осигурените лица поемат изцяло пазарния риск от управлението на натрупаните фондове. Пазарните флуктуации на международните капиталови пазари, недостатъчно добре развития и неликвиден български фондов пазар, липсата на различни видове финансови инструменти, ниската финансова култура на населението, сериозният проблем с надзора върху играчите на капиталовия пазар и в частност върху пенсионните фондове, както и лошите практики на някои от фондовете, касаещи инвестициите на натрупаните в тях осигурителни вноски стоят в основата на желанието на държавата да реформира кардинално пенсионната система в страната. Това желание за реформа обаче е следствие на нежеланието на държавата да реши всеки от изброените по-горе проблеми, а вместо това налага силово едно решение, което от една страна създава сериозна съпротива, най-вече от пенсионните фондове и то основно от добре работещите такива и второ, предлага едно решение, което привидно е от полза за осигурените лица, а в своята същност то облагодетелства лошо работещите фондове, които и след реформата ще продължат да пилеят натрупаните в тях осигурителни вноски. Предлаганото от държавата решение е половинчато и не решава нито един проблем, който се очаква да бъде решен от прокарваната реформа: 1. Не гарантира стабилността на пенсиите в дългосрочен план 2. Повишава риска от фалит на пенсионни фондове, тъй като прехвърля върху тях задължение, което те могат и да не изпълнят, което увеличава риска от неправилни инвестиционни решения 3. Отказва да гарантира по-високия риск с адекватни гаранции, като поставя на преден план грижата за фиска, отколкото за стабилността на бъдещите пенсии 4. Ограничава инструментариума, с който фондовете могат да повишат доходността от инвестицията на натрупаните средства 5. Не взима адекватни мерки срещу фондовете с лоши практики на управление Проблемът с наследяването на пенсии Въпросът за възможността за наследяване на пенсията на починал пенсионер преди срока, изчислен на базата на биометричните таблици, се превърна в основна тема на дебата във връзка с последните инициативи за реформиране на пенсионната система. Този въпрос стана водещ обаче от морални съображения, т.е. основната идея, която се озвучаваше в медиите беше, че никой не може да слага ръка на „спестените“ пари на хората, които се осигуряват в универсалните пенсионни фондове. Разбира се, основната причина за този тип коментари би следвало отново да се потърси в изключително неадекватния начин, по който промените в КСО бяха поднесени на публиката. В законопроекта са описани възможностите, по които могат да бъдат наследени онези средства по индивидуалните партиди на починал пенсионер, които не са били преведени в техническите резерви (общия пул). Съгласно чл. 168а, ал.1 от проектозакона: „При придобиване на право на допълнителна пожизнена пенсия за старост… осигуреното лице може да запази в индивидуалната си партида част от натрупаните в нея средства, при условие че средствата, от които се изчислява пенсията, позволяват отпускането й в размер не по-малък от социалната пенсия за старост.“ Същевременно в чл. 170, ал. 2 се казва, че „При смърт на лице,…, запазената сума по индивидуалната му партида се дължи съгласно Закона за наследството на неговите наследници.“ От двата цитирани текста става ясно, че всъщност законопроектът дава възможност за наследяване на пенсията, която е останала извън общия пул. Както вече беше посочено по-горе, прехвърлянето на средствата в общ пул става едва след пенсионирането на социалноосигуреното лице и това прехвърляне е равнозначно на закупуване на анюитет от лицето. Т.е. както вече беше коментирано, проблемът не е в липсата на наследяване на натрупаните средства, а в заложената схема, по която осигурените лица могат да получават своята пенсия. С други думи проблемът е, че законопроектът дава възможност пенсионните дружества да предложат само един вид анюитет (т.е. само един вид финансов инструмент) за изплащане на пожизнена пенсия и протестът би следвало да се насочи към самото ограничение, а не изобщо към морално осъждане за премахване на възможността за наследяване не пенсионните ренти. От тази гледна точка пенсионните фондове и тяхната асоциация реагира напълно адекватно, като в последния ден преди крайния срок на общественото обсъждане на законопроекта те предложиха осигурените да могат да избират между девет различни вида пенсии от частните фондове, между които пожизнена пенсия за старост, пожизнена пенсия за старост с гарантиран период на наследяване; пожизнена пенсия за старост с право на наследяване; допълнителна срочна пенсия за старост с гарантиран размер, както и еднократно или разсрочено изплащане на средствата по партидата при трайна неработоспособност и еднократно или разсрочено изплащане на средствата, ако не са достатъчни за изплащане на пенсията. Освен това фондовете настояха да се уреди еднократно или разсрочено изплащане на суми на наследниците на починало осигурено лице, независимо дали се е пенсионирал или не, както и да могат да плащат наследствени пенсии. Всъщност въпросът с наследяването на пенсиите на починали лица би следвало да се раздели на два подвъпроса и те са следните: Кои са основните губещи от обединяването на натрупаните средства по индивидуалните партиди, за да се прецени дали наистина и по какъв начин ограничаването на опцията за онаследяване на средствата засяга осигурените лица? Как подобно решение се вписва в цялата концепция за промяна на пенсионната система и какви биха могли да бъдат възможните последици от него? В своя доклад от 2015 година за адекватността на пенсиите и пенсионните системи в ЕС[viii], Европейската комисия представя резултати от модел, описващ развитието на нивото на пенсионните плащания, които пенсионерите ще получават през 2053 г. в сравнение с тази плащания през 2013 г., на базата на валидното към онзи момент законодателство. В този модел ЕК прави сравнение между т.нар. коефициент на заместване[ix] на базата на т.нар. Теоретичен коефициент на заместване (ТКЗ) за различни профили на заплащане. Резултатите са представени на следващата графика. Графика 1. Разлика в процентни пунктове между ТКЗ за ниско-платени и високо-платени осигурени лица в сравнение с тези, получаващи средното за страната заплащане за 2053 г. (съгласно базов сценарий ІІ от модела) Източник: The 2015 Pension Adequacy report: Current and Future Income Adequacy in Old Age in the EU Както се вижда от графиката, България е държавата от ЕС с най-голямо отклонение между Теоретичния коефициент на заместване на бъдещите пенсионери, които през целия период на своя трудов стаж са получавали между 100% и 200% над средния за страната доход[x], като отклонението на нетния ТКЗ за тези лица е 45 п.п. Това означава че, тези, които се осигуряват над средния за страната доход ще бъдат сериозно ощетени по отношения на размера на пенсиите си след пенсионирането си. Де факто, въпреки високия размер на доходите си и съответно на платените през трудовата им кариера осигуровки, получаващите високи доходи ще придобият право на пенсия с непропорционално по-нисък коефициент на заместване от тези, които са се осигурявали на ниски и средни доходи и съответно са допринесли с много по-малко към пенсионната система на страната. И обратно, тези, които са получавали доходи, по-ниски от средния за страната, ще получат пенсии много близки до доходите, върху които са се осигурявали през трудовия си стаж. Графика 2. Разлика в процентни пунктове между ТКЗ през 2013 г. и 2053 г. за осигурени лица с различен осигурителен доход (съгласно базов сценарий ІІ от модела) Източник: The 2015 Pension Adequacy report: Current and Future Income Adequacy in Old Age in the EU За разлика от графика 1, която показва отклонението в Теоретичния коефициент на заместване на осигурените лица с различен осигурителен профил за 2053 г., графика 2 представя нагледно основните печеливши и губещи от изградения пенсионен модел в различните държави-членки на ЕС и в частност в България, само че за периода от 2013 г. до 2053 г. Както се вижда, основни печеливши от настоящия пенсионен модел (в който не са отчетени последните изменения от 2015 г.) са осигурените лица с ниски и средни доходи, като за тези лица ТКЗ се очаква да нарасне за посочения период с около 25 процентни пункта. Същевременно ТКЗ за осигурените лица с високи доходи се променя в негативна посока и се очаква да намалее с около 13 процентни пункта в края на периода. От графиката се вижда, че България всъщност е единствената страна от ЕС с такова драстично диаметрално противоположно развитие на очакваните коефициенти на заместване за осигурените лица с ниски и с високи доходи. Изводът, който може да бъде направен от тези графики е, че настоящият модел на пенсионната система в България фаворизира получаването на ниски доходи, като позволява лицата, осигурявали се на ниска заплата да получат пенсия, отговаряща в голяма степен на техните доходи, получавани по време на трудовата им кариера. Същевременно тази система наказва лицата, осигуряващи се на сравнително високи доходи (над средните), като им предлага пенсии с коефициент на заместване много по-нисък спрямо техните трудови доходи. В крайна сметка такава система обезсърчава плащането на пенсионни осигуровки, тъй като за нископлатените наети лица осигуряването всъщност представлява много повече загуба на текущ доход, отколкото възможност за осигуряване на адекватна жизнена издръжка след пенсионирането им. От друга страна високоплатените лица нямат мотив да се осигуряват на реалните си доходи, тъй като очакваната пенсия няма по никакъв начин да съответства на техните осигурителни доходи през годините, а същевременно пенсионната система ще използва техните вноски, за да ги дистрибутира към пенсионери, осигурявали се на ниски и средни доходи. Горният извод е важен от гледна точка на правилната преценка кой точно ощетяват записаните клаузи в чл. 168а, ал.1., според които в индивидуалната партида могат да бъдат запазени част от натрупаните средства, при условие че средствата, от които се изчислява пенсията, позволява отпускането й в размер не по-малък от социалната пенсия за старост. От този текст много ясно се вижда, че частта от направените пенсионни вноски, натрупани по индивидуалните партиди на осигурените лица, която част отива в общия пул е всъщност равна на социалната пенсия за старост, която съгласно ПМС № 136/08.06.2016 г., считано от 01.07.2015 г. е в размер на 118,14 лв. Каква част от пенсията би следвало да покриват универсалните пенсионни фондове За да продължим нататък, следва да си отговорим на въпроса каква част от пенсията на бъдещите пенсионери универсалните пенсионни фондове следва да поемат, след като започнат да изплащат пенсии. Понастоящем в публичното пространство се е наложила тезата, че УПФ следва да изплащат (или да добавят) 28% към пенсията на осигурените в тях лица, след тяхното пенсиониране. Това число се получава, след като се вземе предвид, че вноската на родените след 1 януари 1960 г. в УПФ е 5% от вноската към ДОО за пенсионно осигуряване, която към настоящия момент е 17.8%. Въпросът, който възниква е защо се взима този дял, а не делът на вноската към УПФ спрямо общият размер на вноската за пенсионно осигуряване, която понастоящем е 22.8% (17.8% + 5%). Това отношение всъщност е коректното отношение, което трябва да бъде взето под внимание при изчисляването на дела на пенсионните фондове в общия размер на осигурителните вноски. Защото цялата логика на пенсионната реформа отпреди 16 години е пенсионерите да получават допълнителна пенсия от втория стълб на социалното осигуряване, а не средствата от него да са заместваща част от пенсията, която се изплаща от ДОО. Разбира се, по въпроса има и друга логика и тя е, че понастоящем ДОО покрива 100% от получаваната от пенсионерите пенсия и всъщност, след като УПФ започнат да изплащат втората пенсия на бъдещите пенсионери, тази втора пенсия трябва да намали със съответния процент дела на ДОО в изплащането на пенсиите. Проблемът е, че през годините вноската към УПФ е била за сметка на вноската към ДОО, т.е. държавното осигуряване се е лишавало от приходи, докато е покривало целият размер на пенсията, получавана от българските пенсионери. И въпреки валидността на подобна логика, размерът на пенсиите до момента се определят чисто законодателно и покриват сравнително малък процент от доходите на пенсионерите спрямо техните доходи преди пенсионирането, а увеличението на коефициента на заместване беше една от основните задачи на пенсионната реформа. На второ място трябва да се има предвид, че не е редно да се взима дела на УПФ само в една единствена година, тъй като не винаги пенсионната вноска към универсалните пенсионни фондове е била 5%. В следващата таблица е посочено как се е променяла общата вноска за пенсионно осигуряване за трета категория труд (за която се отнася осигуряването в УПФ) за родените след 1 януари 1960 г., промяната на вноските в УПФ и делът на тези вноски като процент от общата вноска за пенсионно осигуряване. Таблица 1. Изменение на пенсионноосигурителните вноски в ДОО и УПФ по периоди Източник : НОИ, собствени изчисления Както се вижда от таблицата, през годините осигурителната вноска в УПФ се е променяла (колона 2), като започва от 2% през 2002 и 2003 г. и достига 5% през 2007 г. През посочените периоди се променя и общият размер на осигурителните вноски, като разликата се превежда в НОИ, което води и до промяна на дела на осигурителната вноска в УПФ като процент от общото пенсионно осигуряване. От последната колона на таблица 1 се вижда, че най-висок дял на осигуровката в УПФ, изчислен спрямо вноската в ДОО за съответната година (съгласно начина, по който този дял се изчислява от държавните институции), тя е имала през 2009 г., когато този той е бил 31.25%. През 2010 г. този дял пада до 28%, където се намира и понастоящем. Ако обаче изчислението се извърши на база общ размер на осигурителните вноски, както се вижда от предпоследната колона на таблица 1, делът на вноската в УПФ е значително под представените публично 28%. И тук е важно да се направят няколко изключително важни уточнения, необходими за разбирането на цялата философия на управляващите, която те искат да наложат на обществото чрез законодателни промени. От началото на пенсионната реформа през 2000 г., размерът на осигуровките, които работещите са внасяли в ДОО са се намалявали за сметка на увеличение на техните осигуровки в УПФ. Така например, през 2002 г., когато започват да се внасят първите осигуровки в УПФ, вноската към ДОО на осигурените лица е намалена с 2 п.п., които са пренасочени към УПФ. Същата процедура се повтаря и през 2004 г., 2006 г. и 2007 г., когато вноската към УПФ е увеличена с по 1 п.п. за сметка на вноската към ДОО. Трябва да се има предвид обаче, че към момента на намаляване на вноската към ДОО и нейното прехвърляне към УПФ през годините, цялата осигурителна тежест, касаеща пенсионното осигуряване в държавата е била на значително по-високи нива и делът на вноската към УПФ е представлявало много по-малък дял, отколкото е понастоящем. В известна степен може да се приеме аргументът, че ДОО следва да намали изплащаните суми към тези пенсионери, които са се осигурявали едновременно в ДОО и в УПФ, тъй като за времето на техния трудов стаж част от осигуровките им не са могли да бъдат използвани от ДОО за изплащане на пенсиите от първия стълб, но този аргумент е валиден единствено и само, ако ДОО не беше на дефицит през годините и дупката в неговия бюджет не се запълваше с данъците на всички граждани. За съжаление след 2000 година ДОО е в перманентен дефицит, като от 500 млн. лв. той достига 2 млрд. през 2008 г., а след това устойчиво се задържа около и над 1.5 млрд. лв. Трябва да се има предвид, че този дефицит е изчисляван без да се вземе предвид вноската от 12% на държавата върху сбора от осигурителните доходи на всички осигурени лица за календарната година, което изискване беше въведено от 1 януари 2009 г. и отпадна през настоящата 2016 г., като за настоящата година дефицитът на ДОО е планиран за около 4.6 млрд. лв. (с включените пенсии на лицата по чл. 69 КСО), което представлява 55% от всички разходи за пенсии на ДОО. Де факто дефицитът на ДОО, който се покрива от данъците на всички данъкоплатци надвишава значително пенсионните осигуровки, които постъпват годишно в УПФ, което показва, че тежестта на пенсионната реформа се понася от всички, включително от осигуряващите се в УПФ. Т.е. осигуряващите се в УПФ са участвали в значителна степен в субсидирането на настоящите пенсии, извън своите вноски съм ДОО в размер на 17.8% (към днешна дата). Ако през годините държавата беше намалявала вноските в ДОО единствено и само за сметка на увеличаващите се вноски в УПФ, то тогава наложената логика за намаление на пенсиите на бъдещите пенсионери, осигурявали се в УПФ може би щеше да има по-сериозно основание. Но както е известно, между 2006 г. и 2009 г. осигурителните вноски в ДОО се намаляват от тогава управляващите с 10 процентни пункта, извън тези, свързани с прехвърляне на вноските в УПФ и увеличават необосновано пенсиите, без за това да са заделени съответните ресурси в бюджета на страната. Тези политически решения всъщност са в основата на изключително влошеното състояние на ДОО, което настоящите управляващи се опитват да решат със законовите промени. Изплащаните от ДОО пенсии се базират освен на индивидуалните доходи на осигурените лица, така също и на въведени коефициенти за осъвременяване на пенсиите, които коефициенти се съобразяват по-скоро с фискални ограничения, отколкото отразяват реалното поскъпване на живота за различните групи пенсионери. От тази гледна точка твърдението, че пенсията на бъдещите пенсионери, които са се осигурявали едновременно в ДОО и в УПФ следва да се намали с 28% не е коректна от управленска и икономическа гледна точка, нито е справедлива от социална такава. Тези 28% намаление, както беше посочено, се получават като съотношение на дела на вноската в УПФ на осигурените лица, която към настоящия момент е 5% към вноската, която същите лица плащат към ДОО, която е 17.8%. Изниква въпросът защо се взима този дял, а не делът на плащаните 5% към общия осигурителен размер, който към днешна дата е 22.8%%. В този случай делът на вноската от 5% към УПФ е 22%, което е значително по-малко от 28%, което пък означава и значително по-малък размер на пенсията, която трябва да бъде добавена от УПФ след пенсионирането на осигурените в УПФ лица. Така масово застъпеното разбиране в обществото, налагано най-вече от управляващите, че пенсията, която се получава от ДОО следва да се намали с 28% за сметка на пенсията, която следва да се осигури от УПФ има много сериозен проблем със своята обосновката. Нещо повече, с увеличаването на пенсионните осигуровки с по 1 п.п. през 2017 г. и 2018 г., делът на внасяните осигуровки и съответно на частта от бъдещите пенсии, изплащани от УПФ ще намалява, тъй като съгласно последните изменения в КСО от 2015 г. увеличението на вноските ще отива в ДОО, а не в УПФ, както беше предвидено. От таблица 1 се вижда, че след 2018 г., ако няма допълнителни бъдещи промени на вноските, делът на изплащаните от УПФ пенсии ще спадне на 20.2%. Трябва да се има предвид и нещо друго обаче. Посоченият дял на осигуровките в УПФ (последната колона от таблица 1) представлява де факто делът на вноските в УПФ единствено за отделна календарна година. При своето пенсиониране обаче, пропорцията на пенсията, получавана от УПФ би следвало да отразява не моментното съотношение на пенсионноосигурителните вноски към УПФ и ДОО за съответната година на изплащане на пенсията, а за целия период на натрупване, през който съответния пенсионер е внасял своите осигуровки в УПФ и съответно в ДОО.  Таблица 2. Изменение в дела на пенсионноосигурителната вноска УПФ след 2021 г. Източник: НОИ, собствени изчисления Ако се вземе предвид целия период, през който родените лица след 01.01.1960 г. са внасяли своите вноски в УПФ, то за след 2021 г., когато пенсионните фондове ще започнат да изплащат пенсии на първите осигурявали се и в двата стълба, делът на тези пенсии би бил както е посочено в последната колона на таблица 2. Т.е. в началото на изплащането на допълнителна пенсия (частта на пенсията, изплащана от УПФ), нейният дял ще бъде далеч под дискутираните 28%, а именно – 18.7%, като този дял постепенно ще се увеличава, за да отрази повишаването на осигурителните вноски през 2017 г. и 2018 г., достигайки своя максимум от 21% през 2027 г. – 2029 г., след което постепенно ще започне да намалява, за да достигне дългосрочното си ниво от 20.2%, както беше посочено по-горе, при липса на по-нататъшна промяна на вноските. Кой губи и кой печели от последните промени в пенсионното осигуряване? Сега може да се върнем на въпроса кои са губещите и кои са печелившите от последните предложени промени в КСО от април 2016 г. На базата на горните изчисления, в дългосрочен план един бъдещ пенсионер, който през цялата си трудова кариера се е осигурявал едновременно в ДОО и в УПФ, на базата на осигурителните вноски, валидни към настоящия момент и при допускане, че те ще се запазят в бъдеще, ще получава 79.84% от своята пенсия от НОИ и 20.16% от УПФ (тези дялове могат да се различават, в зависимост от това с кои коефициенти се правят изчисленията, но при всички случаи разликата е от порядъка на около 3 процентни пункта). Както беше посочено по-горе, социалната пенсия за старост е 118.14 лв. А съгласно цитираната алинея 1 на чл. 168а, един бъдещ пенсионер може „да запази в индивидуалната си партида част от натрупаните в нея средства, при условие че средствата, от които се изчислява пенсията, позволяват отпускането й в размер не по-малък от социалната пенсия за старост“. Тук следва да се посочи, че начинът, по който е формулиран текстът, както и фактът, че се намира в дял втори, касаещ единствено допълнителното задължително пенсионно осигуряване предполага, че средствата, гарантиращи получаването на социална пенсия следва да са осигурени само от УПФ. Т.е. в случая пенсионерът следва да получава от УПФ най-малко размера на социалната пенсия, който като дял би следвало да бъде около вече коментираните 20.16%. Остатъкът до 100% би следвало да се получава от ДОО, което означава, че един пенсионер би следвало да получава със сигурност пенсия не по-малка от 586 лв., ако приемем, че той има това право към настоящия момент на 2016 г. Това говори, че или има проблем в записа на конкретния текст на закона, или че МФ е решило да увели драстично пенсиите на българските пенсионери, като използва средствата, натрупани в УПФ, но само на тези, които се осигуряват в тези фондове, Ако трябва да пресметнем с данни за 2016 г. кои осигурени лица не биха имали възможност да запазят някакви средства в индивидуалните си партиди, ако се пенсионираха през тази година и съответно имаха право да получават пенсия от УПФ, то ще се окаже, че това биха били всички лица с пенсия под 669.32 лв. Този размер на пенсията се получава при дял на частта, изплащана от УПФ в размер на 17.20%, който е усреднена стойност за дела на вноската в УПФ към вноската в ДОО за периода от 2002 г. до 2016 г. включително, взимайки предвид изменението на пенсионноосигурителните вноски. Тази пенсия обаче е точно два пъти по-голяма от средната за страната пенсия, която според изчисленията на НОИ за 2016 г. е 335 лв. От тези изчисления става ясно, че всъщност обединението на индивидуалните партиди при посочените условия ще засегне огромна част от бъдещите пенсионери, чиито пенсии са в диапазона между минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, понастоящем в размер на 161.38 лв. и посочения размер от 669.32 лв., които пенсионери няма да могат да запазят никаква част от натрупаните в индивидуалната им партида средства. Ако приемем, че средният коефициента на заместване на доходите за България, съгласно изчисленията на НОИ е 45%, това означава, че натрупаните средства в УПФ на всички хора, получаващи заплата под 1465.6 лв. към настоящия момент ще бъдат преведени в техническите резерви на пенсионните фондове, ако те съответно се бяха пенсионирали през тази година и имаха право да получат пенсия от УПФ. След всички тези изчисления се повдига въпросът не толкова дали осигурените лица в УПФ биха могли да разполагат със средствата си след тяхното пенсиониране, а дали посоченият праг в промените на КСО е правилно и коректно изчислен? Т.е. цитираният по-горе текст на чл. 168а всъщност облагодетелства лицата, в чиято партида не са се натрупали средства, позволяващи изплащането на пожизнена пенсия поне равна на социалната пенсия. Тези лица наистина няма да изтеглят, а техните роднини няма да могат да наследят натрупаната в индивидуалните им партиди сума, но тези лица в случая може да се считат за облагодетелствани, тъй като пенсията, която те биха получавали би надвишавала значително размерът на пенсията, която биха получавали, ако се бяха осигурявали само в ДОО. Представените по-горе изчисления се базират на едно конкретно тълкуване на записа в закона, което най-вероятно ще бъде коригирано в евентуални бъдещи редакции. Но при всички случаи въпросът с частта, която се прехвърля в техническите резерви на пенсионните фондове, и която не би могла да се наследява е централен въпрос и за него трябва да има изключително прецизна и детайлна информация, за да не се окаже, че със своята законодателна инициатива държавата ще продължава да облагодетелства работещите, осигуряващи се на по-ниски осигурителни прагове, за сметка на тези, които се осигуряват на пълния размер на своите доходи, изкривявайки допълнително стимулите за пенсионно осигуряване и увеличавайки диспропорциите, описани по-горе и онагледени с графики 1 и 2. Въпросът за таксите и комисионите, които пенсионните фондове събират Както вече беше посочено, едно от предложенията на КФН, което е отпаднало от вече оттегления от МФ закон за изменение на КСО е промяна в размера и сроковете за намаляване на таксите и комисионните, които пенсионните фондове събират от своите клиенти. Размерът на тези такси и комисиони е от съществено значение за доходността от натрупаните пенсионните осигуровки. Според проучване на OECD[xi] комисиона от 1% върху активите на фонда намалява с до 20% размера на средствата, натрупани в индивидуалните партиди на осигурените лица и съответно тяхната бъдеща пенсия за период от 40 години. Когато се говори за пенсионни системи с дефинирани вноски (DC), принципно не трябва да се разискват събирани такси и комисиони изолирано от разходите, печалбата и качеството на услугите, които пенсионните фондове предоставят. Размерът на таксите, които един фонд събира може да е висок, но това да се дължи на по добрите резултати от инвестирането на натрупаните средства. Същевременно от изключителна важност е законово регламентираното разпределение на инвестициите, които пенсионните фондове са длъжни да спазват. Инвестициите в депозити и ДЦК носят по-ниска доходност от инвестициите в акции и корпоративни облигации. От друга страна инвестициите в ценни книжа на свързани лица могат привидно да предлагат висока доходност, но всъщност да представляват кухи активи, които в дългосрочен план да доведат до масивна загуба на пенсионни вноски. Този проблем е особено актуален в България, тъй като българският капиталов пазар се характеризира с изключително ниска ликвидност (с обороти, характерни за голяма търговска верига), позволяващ сериозна манипулация на цените. От тази гледна точка инвестициите в свързани лица е изключително вредна практика, която за съжаление остава на заден план в регулаторните усилия на КФН. Ето защо резултатите от предстоящите стрес тестове на пенсионните дружества в страната са от изключителна важност, въпреки че няма много обнадеждаващи сигнали, че истинското състояние на този пазар ще бъде разкрито пред обществото. И именно поради сериозните съмнения в инвестиционните практики на пенсионните фондове, отхвърлянето на предложението за създаване на диверсифицирани пенсионни портфейли от управляващите дружества е обяснимо и разбираемо. Нивото на таксите и комисионите, които УПФ събират от осигурените лица е неразривно свързано с доходността, която пенсионните фондове постигат от инвестирането на пенсионните вноски. Съгласно последния отчет на КФН за доходността на пенсионните фондове през последните две години, от 30.06.2014 г. до 30.06.2016 г., среднопретеглената доходност на УПФ е 1.77% на годишна база. За разлика от КФН, които публикуват доходността на фондовете само за последните две години (съгласно законовите изисквания), Институтът на дипломираните финансови консултанти изчислява средногодишната доходност на пенсионните фондове и на осигурените в тях лица за целия период, през който фондовете оперират, а именно от 2002 г. [xii] . Както се вижда от Таблица 3, за целия период на своето съществуване универсалните пенсионни фондове са постигнали номинална доходност (след приспаднати такси – първоначална такса и ежегодна такса за управление) от 3.90%. Тази номинална доходност на пенсионните фондове е много близка до нарастването на средния осигурителен доход за страната от 2002 г. насам, което означава, че бъдещите пенсионери, осигурявали се едновременно в ДОО и в УПФ би следвало да получават пенсия, съизмерима с тази на пенсионерите, които са се осигурявали само в ДОО. Таблица 3. Номинална и реална средногодишна доходност на УПФ и на осигурените в тях към 30.06.2016 г. Източник : ИДФК За съжаление обаче номиналната доходност на пенсионните фондове, която се публикува от КФН и е посочена в първия ред на таблица 3 е доходността на пенсионните вноски, след приспадане на таксите, които фондовете събират за своята издръжка. Това, което е важно за осигуряващите се обаче, е доходността върху техните вноски преди приспадането на таксите, т.е. върху брутния размер на внесените през годините средства. От таблица 3 (втория ред) ясно се вижда, че тази доходност е над два пъти по-малка. След приспадането на инфлацията през всичките тези години, реалната доходност върху пенсионните осигуровки са незначителните 0.40%. Тази доходност изостава значително от увеличението на осигурителния доход през годините и няма как да компенсира намалението на пенсионните плащания от ДОО за сметка на тези от УПФ, когато пенсионните фондове ще се включат в изплащането на пенсии след 2021 г. Т.е., ако в случая се абстрахираме от всякакви законодателни еквилибристики по отношение опитите на правителството да управлява по най-добрия за него начин натрупаните пенсионни фондове във втория стълб на пенсионното осигуряване, то постигнатата доходност от пенсионните фондове за целия период на тяхното съществуване е значително под необходимата, така че след включването на тези фондове в изплащането на бъдещите пенсии, тези пенсии на осигуряващите се едновременно в ДОО и в УПФ да не намалеят и да станат по-малки от пенсиите, изплащани на осигурявалите се само в ДОО. От тази гледна точка нивото на таксите и комисионите, които пенсионните дружества събират от осигурените лица, както вече беше посочено, е от фундаментално значение за бъдещите пенсионни плащания, които пенсионните фондове следва да осигуряват. В практиката са познати два вида такси, събирани от пенсионните фондове по света: Такси върху вноските Такси върху активите Трябва да се има предвид, че таксите върху вноските имат значително по-голяма тежест в началото на периода на пенсионно осигуряване, тъй като представляват сериозна част натрупаните във фонда вноски в този период. Освен това този вид такси дават възможност на фондовете да възстановят по-бързо своите първоначални разходи, свързани с тяхното учредяване. За разлика от тях таксите върху активите оказват много по-съществено влияние в края на осигурителния период, тъй като тогава размерът на натрупаните фондове е сериозен и удържаните такси върху по-големите суми е значително по-голяма в номинално отношение. Както се вижда от графика 3, въпреки че в началото на осигурителните плащания таксата върху вноската има по-голяма тежест, то след около 20-тата година от началото на процеса, когато във фонда са се натрупали достатъчно ресурси, тежестта на таксата върху активите започва да преобладава и да расте с екпоненциален тренд за разлика от таксата върху вноските, чиято тежест се увеличава почти линейно. Графика 3. Времеви профил на различните видове такси Източник : OECD, Administrative Charges for Funded Pensions[xiii] Трябва да се има предвид също така, че при почти фиксирани разходи на пенсионните фондове по тяхното управление, при наличието на такса върху активите се осъществява редистрибуция между осигурените, които са натрупали по-големи средства в своите индивидуални партиди към тези, които са натрупали по-малко средства. При таксата върху вноските редистрибуция се получава между осигуряващите се върху високи доходи към осигуряващите се върху ниски доходи. Основен проблем при таксата върху активите е, че фондът получава доход дори и при неактивни сметки, но този вид такса е особено неблагоприятна за хора, които са напуснали трудовия пазар и са спрели да внасят осигурителни вноски. В този случай опасността при навършване на пенсионна възраст в индивидуалната сметка на осигуреното лице да няма никакви средства е сериозна. КЪМ ЧАСТ III Текстът е публикуван на блога на Юлиан Войнов и препечатан с негово разрешение

"Дойче Веле": 12 почти радикални идеи за бъдещето на света

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5767084

"Дойче Веле": 12 почти радикални идеи за бъдещето на светаДа се сложи край на икономическата глобализация, хората да имат повече отпуск, трудовите доходи да не се облагат с данък и да има повече справедливост вместо неолиберализъм – така Римският клуб вижда бъдещето на света. Става дума за 12 отчасти радикални предложения, отправени към индустриалните нации.

Тръбопровод за бира намалява тежкотоварния трафик в Брюж

http://www.mediapool.bg/traboprovod-za-bira-namalyava-tezhkotovarniya-trafik-v-bryuzh-news254172.html

Пивоварна в средновековния белгийския град Брюж пуска в петък подземен тръбопровод, по който бирата й ще стига до завода за бутилиране, намиращ се на около 3 километра, информира Ройтерс. След четири години планиране и пет месеца строителство пивоварната Халве Маан (Полумесец) официално ще открие тръбата, която ще освободи историческия център на града и тесните калдъръмени улици от натоварените с бира камиони, тежащи над 40 тона. Пивоварната се сбогува с последния от тези камиони вчера. Между 10 и 15 камиона седмично преминаваха през улиците на града, които са били проектирани за коне и каруци, а сега са пълни с туристи. Управляващият директор на пивоварната Ксавие Ванесте каза, че идеята за тръбопровод изглеждала налудничава, докато не видял местни работници да поставят подземни кабели и започнал да я обмисля. Преди Втората световна война в града е имало около 30 производители на бира, но Халве Маан е последният от старата гвардия и е на място, където е работела предишната пивоварна Халве Маан преди 575 години. Живописният център на Брюж привлича 6,5 милиона туристи годишно. Градът е в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Той е дом на ранни фламандски художници и е пълен с готически тухлени сгради, канали и църкви. Не само тръбопроводът е новост. Начинът на финансирането му също е съвременен. Тръбопроводът струва около 4 милиона евро (4,5 милиона долара). Халве Маан получи субсидия от регионалните фламандски власти, но и събра 350 000 евро чрез краудфандинг - една от най-големите събирани по този начин досега в Белгия суми. Връщането на средствата става в бира. Внеслите най-голяма сума от 7500 евро ще получават бутилка бира "Брюгсе зот" всеки ден до края на живота си. Обемът на продажбите на пивоварната нарасна с 30 процента до 5 милиона литра миналата година, а тази година се очаква увеличение с 20 процента.

От изтекъл имейл на бившия държавен секретар на САЩ: Израел има 200 ядрени бойни глави

http://www.moreto.net/novini.php?n=331239

Израел има 200 ядрени бойни глави, разкрива бившият американски държавен секретар Колин Пауъл в имейл, изтекъл в интернет, предаде ДПА. След речта на Бенямин Нетаняху от март 2015 г. пред американския Конгрес, в която израелският премиер изрази опасения от перспективата да бъде сключена ядрена сделка с Иран, Пауъл е написал електронно писмо до Джефри Лийдс, дарител на Демократическата партия.

Голямата пенсионна подмяна (част I)

http://offnews.bg/news/n_1/n_636149.html

Този текст прекалено се забави поради множество причини. Въпреки това, той разкрива начина, по който в България се правят и приемат закони и как явни и скрити за обществото интереси и мотиви оказват влияние върху законодателния процес. Самият факт, че толкова сериозна промяна в законодателството, касаеща пенсионноосигурителната система в страната може да бъде предложена, а по-късно и оттеглена без сериозни мотиви е показателно за непрозрачния начин на правене на политика в България. На 22 април в късният следобед Министерството на финансите качи на сайта си проектозакон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване (КСО). Първите реакции на експерти и медии бяха изключително критични, като за основен проблем в предложения законопроект се сочеше предложението за обединяване на индивидуалните партиди в частните пенсионни фондове за допълнително задължително осигуряване в общ пул за тези осигурени лица, които вече са започнали да получават своите допълнителни пенсии, което премахва възможността собствениците на пенсионни вноски да се разпореждат с натрупаните по техните партиди средства след пенсионирането им, както и с невъзможността тези обединени вече средства да се наследяват. В публичното пространство започна масово да се говори за национализация на пенсионните вноски на хората и за унищожаване на втория пенсионен стълб. Разбира се, тези коментари са нормална реакция, имайки предвид начина, по който промените в КСО бяха направени публично достояние, както и сериозното напрежение и недоволство, което породиха предишните промени на КСО, инициирани в края на 2014 г., малко преди коледните и новогодишните празници и окончателно договорени през април 2015 г.. За разлика от предишните промени обаче, последните предложения в никакъв случай не могат да се нарекат изненада, особено за пенсионните фондове. Всъщност предложеният от Министерството на финансите законопроект за изменение на КСО [i] копира в огромна част един друг законопроект за изменение на Кодекса [ii], качен на сайта на Комисията за финансов надзор през юли 2015 г. (ако се съди по наименованието на качения файл на сайта на комисията), чийто срок за обществено обсъждане, е минал отдавна, на 28 август 2015 г. Разбира се, между двата варианта има известни разлики, които ще бъдат разгледани по-долу в текста, но няма как пенсионните фондове да не са били информирани за готвените промени. Следва да се отбележи високото ниво на правните текстовете, пълнотата на промените, засягащи абсолютно всички части на кодекса, както и много други законодателни актове, имащи отношение към промените и не на последно място техният огромния обем (предложеният от КФН вариант е с обем от 71 страници, за разлика от оттегления вече вариант на МФ, който е „само“ 64 стр.). Интересно е също така, че за разлика от останалите законодателни инициативи на КФН, които са съпътствани с мотиви за тяхното предлагане, предложеното изменение на КСО не съдържа такива. И накрая, не е възможно заинтересованите поднадзорни на КФН лица да не са били наясно с промените, имайки предвид липсата на каквато и да било публична реакция, след като предложеният законопроект е престоял на сайта на КФН повече от девет месеца, а подготовката на промените е започнала значително по-рано, може би още в края на 2014 г., съгласно изтекла информация в медиите за среща, проведена на 17 ноември 2014 г. между вече бившия председател на КФН Стоян Мавродиев и финансовия министър Владислав Горанов (и може би други представители на властта) [iii] . Една от засегнатите теми на срещата, преди тогавашното (или във връзка с него) изменение на КСО, който предизвика предишния обществен дебат по темата, е и създаването на гаранционен фонд, гарантиращ изплащането на пенсии, по подобие на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, но с различно предназначение, което ще бъде дискутирано по-долу. Официалното предложение от страна на КФН за създаване на такъв гаранционен фонд става на 18.02.2015 г. на заседание на Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание. Тогава това и останалите предложения, появили се в изменението на КСО, публикуван на сайта на КФН през август 2015 г. не са част от пакета предложения за изменение на предишния вариант на кодекса и съответно не привличат сериозно обществено внимание. Това в някаква степен е разбираемо, тъй като документите, публикувани от КФН не се следят толкова отблизо, както тези, публикувани от МФ. Всъщност единственият, който публично критично реагира на предложените от КФН промени във връзка с обединяването на пенсионните вноски в общ пул и произтичащите от това проблеми с наследяването е Любомир Христов, който още през март 2015 г. публикува материали по темата на блога си, препечатани и от в-к „Капитал“ [iv] . Предложенията на КФН за изменение на КСО Защо всъщност е важно да се проследи еволюцията на предложените изменения на КСО? На първо място, за да се придобие представа за контекста, в който тези изменения се случват и какви са били въпросите, на които предложените промени търсят отговор. На второ място, за да се прецени какви допълнителни промени са били направени, от което може да се придобие представа какви политически или икономически позиции са надделели в процеса на процедурата и защо. В противен случай анализът на законопроекта има опасност да се затвори единствено в неговата нормативна същност, даваща възможност за сравнителен анализ с подобни нормативни актове и тяхното приложение на държавно ниво, който анализ обаче няма как да вземе под внимание специфичните национални особености и съответните мотиви, стоящи в основата на предложенията. При сравняване на двата варианта на законопроекта за изменение на КСО, още веднъж трябва да се отбележи, че вариантът на МФ лежи изцяло върху предложението на КФН, като в предложения от МФ липсват някои основни правни постановки, залегнали в предложението на Комисията. Всъщност между двата законопроекта, на КФН и на МФ, има две фундаментални разлики и това са съответно текстовете относно: Предложенията за създаване на т.нар. мултифондове, като тази идея в предложението на КФН е развита в чл. 133. Това предложение предвижда всяко пенсионноосигурително дружество да има право да учреди и управлява два фонда с различен рисков профил: един балансиран и един консервативен. Предложенията за създаване на споменатия вече гаранционен фонд, като за целта са създадени нови разпоредби на мястото на отменената през 2003 г. глава 17 от кодекса и са създадени нови членове от чл. 194 до чл. 200а. Останалите по-сериозни разлики между предложенията на КФН и на МФ касаят следното: В предложението на МФ е премахната възможността за инвестиции в инвестиционни имоти, като в мотивите към законопроекта се уточнява и причината за това, а именно констатирани редица проблеми, най-вече с тяхната оценка и ликвидност. Запазва се обаче възможността инвестиции в имоти да става непряко, чрез придобиване на акции в дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ). В предложението на МФ е отпаднало изискването за по-бавно и по-продължително намаляване на таксите, които пенсионните фондове събират от осигурените лица. Това намаление беше договорено през 2015 г. и беше отразено в последните промени на КСО, като се предвижда да приключи през 2019 г. В предложението на КФН периодът за намаление на таксите е удължен до 2020 г., като същевременно стъпките за намаление на са по-малки, въпреки че крайните нива са идентични. Удължаването на срока за намаление на таксите и по-малките стъпки, поне в началото на периода, всъщност облагодетелстват пенсионните фондове. Една от основните критики към предишните промени на кодекса бяха именно тези, свързани с бавното намаление на тези такси. От тази гледна точка е странно защо КФН в качеството си на регулатор де факто разхлабва едно вече договорено и постигнато подобрение в условията за осигурените лица, за което подобрение пенсионните фондове са се съгласили. Обяснение за това предложение може да бъде търсено както в лобистки натиск, така и в определени отстъпки в полза на поднадзорните лица срещу определени ангажименти, което всъщност противоречи на ролята на регулатора в полза на обществото. Останалите разлики в предложението на КФН и в това на МФ касаят различните прагове на инвестиции в определени инвестиционни инструменти, както и някои промени в контрола и регулаторния режим, упражняван от КФН. Всички останали предложения, фигуриращи в редакцията на МФ са налични и в предложените промени на КСО в редакцията на КФН. Това включва както създаването на технически резерви, в които отиват част от пенсионните вноски на осигурените лица след пенсионирането им, така и ограничените възможности за наследяване, включително и промяната в капиталовите изисквания към фондовете, които са разделени на два вида: такива, които само събират пенсионните вноски на осигурените лица и се грижат за тяхното инвестиране в подходящи финансови инструменти и такива, които освен тези дейности има право да изплащат различни видове пенсии. В групата на дружествата, които имат право да изплащат пенсии вече са включени и застрахователните дружества, като тази възможност фигурира и в предложението на КФН. Ако трябва да се обобщи казаното до тук в едно изречение, то е че предложените промени от МФ в своята огромна и най-съществена част са почти напълно идентични с предложените промени в КСО, направени от Комисията за финансов надзор още в началото на миналата година и поставени за обществено обсъждане през лятото на 2015 г., срокът за което е изтекъл още в края на август същата година. За целия този период нито една от заинтересованите страни, най-вече самите пенсионни фондове, не е повдигнала въпроса за някакви бъдещи проблеми с втория стълб на пенсионното осигуряване в България. Всъщност, имайки предвид промените, които са отпаднали от предложението на МФ, основният дебат би следвало да се съсредоточи в премахването на гаранционния фонд и на т.нар. мултифондове, а не в прехвърлянето на пенсионните вноски в общ пул или пък в ограничаването при наследяване, които предложения са направени още преди една година. С внасянето на последното предложение за промени в КСО МФ в случая изигра ролята на лошия вестоносец, въпреки че явно експертите в министерството са съгласни с направените предложения. Всъщност това, което експертите на МФ и министърът са направили е просто да премахнат от предложенията за промяна на КСО тези клаузи, които не съответстват на интересите на самото министерство и на фиска, без да засягат обаче останалите предложения, по които явно е постигнато съгласие с пенсионните фондове. Отпадналите промени в КСО и възможните причини за тяхното отпадане Както вече беше посочено, основните разлики между предложението на КФН, направено още през миналата година и това на МФ е отпадането на института на гаранционния фонд, както и на така наречените мултифондове. Мултифондовете всъщност представляват различни инвестиционни портфейли, в които пенсионните вноски се разпределят на базата на риск и очаквана доходност, като в отпадналите промени от предложението на Комисията се предлагат два типа такива фондове, които всяко инвестиционно дружество да може да управлява, а именно консервативен и балансиран. В своята същност това предложение е смислено, защото дава възможност, при правилно управление на инвестираните средства и при правилен избор на ценни книжа, инвестициите да носят по-голяма доходност, при тяхното инвестиране в по-рискови ценни книжа и следователно да доведат до увеличение на средствата на осигурените лица, когато става въпрос обаче за по-дългосрочно управление. Концепцията е, че в началото на своето пенсионно осигуряване за едно лице е допустимо неговите пенсионни вноски да бъдат инвестирани в по-рискови ценни книжа, което да донесе по-голям доход, като с наближаване на пенсионната възраст постепенно натрупаните в индивидуалната партида средства да се прехвърлят в по-консервативен инвестиционен портфейл, с по-малък риск, като се разчита вече не толкова на значително увеличение на натрупаните средства от инвестиционен доход, а по-скоро тяхното запазване и съхранение с цел гарантиране на бъдещите пенсионни плащания. Чистият вид на системата от мултифондове разчита единствено на избора на осигуреното лица, което избира портфейл с предпочитаното ниво на риск и смяната на портфейла става само по негово желание. В този случай нивото на въвлеченост на осигуряващото се лице относно инвестиционните решения е голяма, което предполага и сериозна финансова култура. При системите с намаляващ риск в продължение на живота се говори за фондове или портфейли, съобразени с жизнения цикъл на осигуреното лице ( т.нар. life styling) и прехвърлянето във фондове с по-нисък риск става автоматично от пенсионното дружество, при изпълнението на определени критерии. От тази гледна точка предложената законодателна промяна във варианта на КФН е смислена, още повече че подобна възможност за съществуване на мултифондове е налична в 13 от държавите-членки на ЕС. Нещо повече, във своите препоръки до Европейската комисия във връзка с дебатите около изменението на Директива 2003/41/ЕО, регламентираща дейността на институциите, предоставящи професионални пенсии (ИППО), Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (ЕОЗППО), по известен с английската си абревиатура EIOPA многократно изтъква, че наличието на мултифондове, включително възможностите за избор на фонд по подразбиране и, също така, на инвестиционен модел, съобразен с жизнения цикъл на осигурените (life styling) са основни характеристики, които подпомагат контрола на риска и здравословното развитие на допълнителното пенсионно осигуряване, когато осигурените лица поемат инвестиционния риск. Същевременно ЕОЗППО насърчава установяването и разпространението на най-добри практики в това отношение, като след провеждането на дебати някои аспекти на тези функции могат да станат задължителни и/или част от регулациите на европейското законодателство [v] . Разбира се, подобни препоръки са свързани по-скоро със загриженост за финансовото състояние на пенсионно-осигурителните дружества, отколкото за бъдещите пенсионни плащания към осигурените, защото от една страна какъв е смисълът да се осигуряваш в пенсионен фонд, плащайки сериозни такси за неговата издръжка, ако в края на краищата целият риск остава за сметка на осигуряващия се. От друга страна обаче флуктуациите на финансовите пазари и намаляващият брой осигуряващи се за сметка на увеличаващия се брой пенсионери създава сериозни проблеми пред преобладаващия до скоро модел на дефинирани пенсионни плащания (defined benefits), което поставя на сериозно изпитание финансовото здраве на пенсионните фондове. Въпросът обаче, на който би следвало да се търси отговор е защо Министерството на финансите се е отказало от предложението за създаването на мултифондовете, което всъщност е една от фундаменталните промени, които са предложени в законопроекта на Комисията. Разбира се, отговорът трябва да бъде даден от самото министерство, като едно логично обяснение е опасението, че при диверсификация на портфейлите си пенсионните дружества ще продадат част от държаните от тях ДЦК, както и ще инвестират по-малки суми в тях, което ще намали търсенето и съответно техните цени, като същевременно увеличи доходността по тях. Подобно развитие е нежелано за МФ, тъй като ще повиши цената, на която министерството финансира дефицитите в бюджета, което в крайна сметка ще увеличи разходите на държавата за лихви. От друга страна за отпадането на предложението може би стои страхът, че инвестициите с по-голям риск, които се очаква да бъдат направени от балансираните фондове могат да доведат до съществени загуби, имайки предвид че голям дял от опериращите на българския пазар пенсионни фондове инвестират предимно в ценни книжа, издадени от български емитенти и търгувани на Българската фондова борса. Всъщност от опериращите в България девет пенсионно-осигурителни дружества, пет от тях инвестират предимно в активи в България (издадени от български емитенти) и само четири дружества притежават повече активи в чужбина, отколкото в страната. Това означава, че при нисколиквидната българска фондова борса, при големите и в много случаи необосновани флуктуации на борсовите цени, както и при съществуващия и нерешен проблем за инвестиции в свързани лица, по-големите експозиции в акции и облигации, издадени от български корпоративни емитенти биха могли да доведат до съществени загуби, като по този начин пенсионните дружества биха получили напълно легитимно оправдание за своите загуби, които в крайна сметка да доведат до намаляване на натрупаните в индивидуалните партиди пенсионни средства. От тази гледна точка решаването на проблема с инвестициите в свързани лица става основна предварителна стъпка, преди законодателното решение за създаване на мултифондове. Много по-важен от гледна точка на цялостната концепция на пенсионната реформа е въпросът за гаранционния фонд, предложението за който е отпаднал от крайния вариант на вече оттегления проектозакон. Всъщност още в първия член от новата глава Седемнадесета, която разписва същността и действието на гаранционния фонд, а именно в чл. 194, ал.3 от законопроекта на КФН се посочва, че целта на гаранционния фонд е „гарантиране на нетния размер на осигурителните вноски, постъпили по индивидуалните партиди на осигурените… лица. Фондът… изплаща суми, с които покрива разликата между нетния размер на постъпилите осигурителни вноски и наличните средства по индивидуалните партиди.“ Този текст par excellence разкрива опасенията, както на самите пенсионни фондове, така и на Комисията, че инвестицията на натрупаните в индивидуалните партиди осигурителни вноски не само няма да е постигнала някаква доходност, но де факто има вероятност наличността в индивидуалните партиди да бъде значително по-ниска от номиналната стойност на направените през годините вноски. Принципно предложеният текст цели на пенсионерите да бъде гарантирана поне номиналната стойност на платените през годините осигуровки, но тази гаранция общо взето е безсмислена, тъй като за 40 години инфлацията може да е изяла огромна част от тези вноски, а същевременно не се предвижда направените номинални вноски да бъдат коригирани с натрупаната инфлация. Нещо повече, в настоящия чл. 70 от КСО, който остава без промяна според предложението за промени, в неговата ал. 7 се казва следното: „За периодите, през които лицата са осигурявани в универсален пенсионен фонд, индивидуалният им коефициент се намалява на базата на съотношението между размерите на осигурителните вноски за универсален пенсионен фонд и за фонд „Пенсии“ за трета категория труд за лицата, родени преди 1 януари 1960 г., по ред, определен с акт на Министерския съвет.“ Този текст всъщност казва, че пенсията, която един пенсионер следва да получава от универсален пенсионен фонд (УПФ) представлява фиксирана част от общата му пенсия, която е изчислена от НОИ и която част се определя от МС. По-надолу ще стане дума отново за този текст от закона, но в случая е важно да се коментира, че номиналния размер на направените през годините вноски няма никакво значение, тъй като УПФ, първо, трябва да осигурява определена, предварително фиксирана част от пенсията на пенсионерите и, второ, тази част се определя от МС и може винаги да бъде променена. Следва да се отбележи, че законопроектът на КФН предвижда гаранционният фонд да се финансира от еднократни встъпителни вноски за сметка на пенсионните дружества, които се признават за разход на дружествата, както и с текущи вноски, удържани от осигурителните вноски на осигурените лица. Тези текущи вноски обаче са допълнителни и се събират извън начисляваните към момента такси и удръжки. Т.е. в случая, освен че в законопроекта на КФН се предлага по-голям срок за намаляване на съществуващите вече такси, се предлага и нова такса, с която де факто осигурените лица да финансират гаранционния фонд, който да се грижи да покрива разликата по техните индивидуални партиди до номиналния размер на направените от тях вноски. Тази нова такса, чийто размер не е дефиниран в проектозакона на КФН, а се определя ежегодно от управителния съвет на гаранционния фонд може дори да е по-голяма от кумулативния размер на предложеното намаление на другите такси. С една дума от осигурителните вноски се приспада една част, за да постъпи в гаранционния фонд, която част след години осигуреното лице да получи като допълнение към средствата в индивидуалната си партида, ако те са по малко от номиналния размер на направените през годините вноски. Това е наистина интересен подход, според който за разлика от вноските, които банките правят във Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВБ) и които вноски се изчисляват на агрегирана основа и се отчисляват от общите приходи на банката, в случая всеки осигурен се грижи за собствената си вноска в гаранционния фонд, с които вноски някой ден гаранционният фонд ще дотира евентуално неговата собствена пенсия. И накрая във връзка с гаранционния фонд следва да се отбележи, че съгласно чл. 198б от проектозакона на КФН, ако средствата на гаранционния фонд не са достатъчни за покриване на задълженията му, той може да ползва заеми от банки, както и от държавния бюджет. Тази разпоредба създава сериозно притеснение, че върху държавния бюджет може да бъде прехвърлена евентуалната невъзможност на пенсионноосигурителните дружества да осигурят поне номиналния размер на направените през годините осигурителни вноски по индивидуалните партиди на осигурените лица. В този случай възниква въпросът каква би била разликата между Държавното обществено осигуряване (ДОО), чийто дефицит се покрива от директни субсидии от държавния бюджет и частните пенсионноосигурителни дружества, които очакват получаването на дотации от държавата, покриващи неефективно управление на натрупаните по индивидуалните партиди средства. В случая много ясно трябва да бъде подчертана разликата между ФГВБ и Фондът за гарантиране на вноските на лицата, осигурени във фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване (ФГВЛОФЗДПО), каквото е пълното име на предложения в законопроекта на КФН гаранционен фонд. За разлика от ФГВБ, който изплаща депозитите на вложителите в банките до определен минимален размер, когато една банка изпадне в несъстоятелност, ФГВЛОФЗДПО по задължение покрива винаги и непрекъснато разликата между натрупаните средства в индивидуалната партида и кумулативния номинален размер на направените през годините осигурителни вноски в пенсионните фондове. Т.е. докато ФГВБ се намесва само и единствено при пазарен провал, за да осигури средства, които преди това акционерите и облигационерите на една банка в несъстоятелност не са успели да осигурят, с цел защита на депозантите, или кредиторите на банката, ФГВЛОФЗДПО поема винаги и изцяло негативните пазарните флуктуации, както и неефективното управление на инвестициите на пенсионноосигурителните дружества на базата на натрупаните пенсионни вноски на осигурените лица. Не е учудващо от тази гледна точка, че МФ не е одобрило тази глава от промените в КСО и тя е отпаднала в окончателния вариант. Предложеният вариант за създаване на гаранционен фонд очертава наистина една много иновативна схема за правене на бизнес. Създава се частна структура, която се издържа от такси върху вноските на клиентите си (осигурените лица), които вноски са задължителни по закон и които де факто се намаляват със събираните такси. В случай че тази частна структура не успее да осигури съответния доход от инвестициите на тези вноски, вместо нейните мениджъри да претърпят санкция за сметка на капитала на дружеството или други активи, изгубената доходност се покрива от държавна структура, която се финансира от допълнителни такси върху вноските на същите клиенти, както и от данъците на всички граждани. В този случай не е много ясно защо изобщо трябва да има посредник между вноските на осигурените лица и държавата, след като в крайна сметка недостигащите средства отново ще се поемат от държавата? Промените в КСО, останали в последните предложения за промяна Всички останали предложения за промяна на КСО с изключение на гореизброените, включително и свързаните с изискването за по-голям капитал към фондовете, изплащащи пенсии в своята същност са идентични с предложени от КФН миналата година. В това число т.нар. обединяване на пенсионноосигурителните вноски в общ пул и частичното премахване на възможността за наследяване. По отношение прехвърлянето на натрупаните социално-осигурителни вноски в т.нар. общ пул, или според дефиницията на проектозакона – в техническите резерви, следва да се отбележи следното. Предвидено е прехвърлянето да става след пенсионирането на човек, което означава, че пенсията вече е определена, сумите, които пенсионноосигурителното дружество ще изплаща на пенсионера вече са фиксирани и от този момент нататък пенсионерът не би трябвало да се интересува какво се случва с парите му. Той има сключен договор с фонда, който може да включва или да не включва кзаузи за онаследяване, по който договор произтичат определени права и задължения за двете страни. В този договор пенсионноосигурителното дружество е поело ангажимент да изплаща определени суми месечно на съответния пенсионер и в случая, когато се изплаща пожизнена пенсия, целият риск от преживяването на пенсионера пада върху дружеството Голямата съпротива, която породиха текстовете на проектозакона, касаещи прехвърлянето на средствата в техническите резерви беше резултат на следните няколко конкретни причини: На първо място, разбира се, беше напълно неприемливата практика на Министерството на финансите да предлага на общественото внимание проектозакони и други нормативни актове без абсолютно никакво предварително разяснение за очакваните промени и изменения. В случая беше пропусната възможността на публиката да бъде обяснено, че прехвърлянето на средствата в т.нар. технически резерви представлява всъщност акт, равнозначен на закупуване на анюитет от съответния пенсионер, което е вид финансов инструмент за гарантиране на финансови плащания с определен вид и размер за бъдещи периоди на базата на еднократна първоначална парична вноска или инвестиция. Разбира се, не особено високата финансова култура на българина може да създаде неудобства по време на една разяснителна кампания, но това всъщност при всички случаи щеше да е от полза за обществото, защото най-малкото щяха публично да се дебатират въпроси, които иначе почти не се разискват. Именно тази липса на информираност създава и сериозните конфликти, които възникват не само при предлагането на ново законодателство, но и изобщо при провеждането на всякакъв вид реформи. Отделно разбира се стои въпросът за умишленото укриване на информация, което е в основата на прокарването на всякакви лобистки законови разпореди, нямащи нищо общо с обществения интерес. На второ място трябва да се има предвид, че именно ниската финансова култура в страната възпрепятства създаването и развитието на пазар за различни видове финансови продукти, какъвто например е пазарът за анюитети, който е сериозно развит в Западна Европа и основно в англосаксонския свят. В това отношение проектозаконът прави плаха стъпка в посока повече свобода по отношение на инвестициите в пенсионни продукти, предлагани от застрахователни дружества, но по начина, по който е направено предложението в чл. 168а тази възможност по-скоро няма да сработи, защото задължава застрахователните дружества да предлагат само пожизнени пенсии (анюитети). Прехвърлянето на натрупаните пенсионни вноски от пенсионен фонд в застрахователно дружество обаче не може да е безплатно, а всякакви допълнителни разходи ще доведат до допълнително намаляване на натрупаните суми по индивидуалните партиди, така че в този случай рационалният избор би бил осигуреното лице да остане в пенсионноосигурителното дружество. А и този текст противоречи на коментирания по-горе чл. 70, ал. 7 от настоящия кодекс, защото не е ясно как можеш да задължиш независима трета страна, която до този момент не е участвала по никакъв начин в управлението на пенсионните вноски на осигурените лица да изплаща точно фиксирана сума, която сума се определя с акт на МС. Ясно е че това е мъртвороден текст и че много по-вероятно е застрахователните дружества изобщо да откажат да предлагат подобни финансови услуги и инструменти. По-надолу допълнително ще бъде представена аргументация за разходите по управление на средствата по индивидуалните партиди и на какво е базирано очакването за недостатъчната доходност по натрупаните средства в пенсионните фондове. Припомняне на първоначалните цели на пенсионната реформа Преди да засегнем проблема с онаследяването на пенсиите е важно да обърнем повече внимание на не толкова явната цел, която законопроектът преследва с предложените промени в КСО. В тази връзка следва да се припомни, че целта за създаването на втория стълб на пенсионната система в България през далечната вече 1999 г. се уповаваше на разбирането, че демографската картина в страната ще постави държавно-общественото осигуряване (ДОО) пред сериозно изпитание по отношение на неговата възможност да посреща все по-големите разходи за пенсии на бъдещите пенсионери при все по-намаляващ брой работещи и съответно намаляващ размер на техните вноски като обща сума (категорично потвърдено от излезлия последен актюерски доклад на НОИ за 2016 г) . Понастоящем този проблем е изключително добре видим и дотацията на ДОО от държавния бюджет вече надхвърля 50% от необходимите разходи за пенсии. Създаването на пенсионни фондове, опериращи на капиталов принцип, натрупващи пенсионно-осигурителни вноски в индивидуални партиди на осигурените лица и управлявани от частни дружества се базираше на разбирането, че този модел, първо, ще доведе до значително увеличаване на натрупаните средства от пенсионни вноски в следствие на получената допълнителна доходност от успешното тяхно инвестиране и, второ, ще замени в дългосрочен план ДОО, което е безнадеждно да се справи с влошаващите се демографски показатели на страната. В света са познати два основни модела, по които оперират пенсионни системи на отделните държави – единият е т.нар. модел на дефинирани ползи (Defined Benefits), а другият – модел на дефинирани вноски (Defined Contributions). Това са двата крайни варианта на пенсионни модели от гледна точка на риска, който осигурените лица поемат, като между тях съществуват множество хибридни такива, опитващи се да съчетаят техните предимства и ограничат недостатъците им. При модела на дефинирани ползи (DB) водещата характеристика е предварително известното ниво на пенсия, която пенсионно-осигуреното лице ще получава след пенсионирането си. При този модел a priori е зададено нивото на заместващия доход, който бъдещата пенсия ще покрива и в развитите държави това ниво е около 50%, като рядко достига до 70% от последната заплата (или осреднената заплата за някакъв дефиниран период), която служителят е взимал преди пенсионирането си. За източноевропейските държави това ниво е доста по-ниско и е от порядъка на 30% до 40%, като за България този дял е между 35.8% (съгласно Ageing Report 2015 на Европейската комисия) [vi] и 45% (съгласно Актюерски доклад 2016 г. на НОИ) [vii] По този модел обикновено работи първия стълб на пенсионните системи във всяка държава, известен като Pay-as-you-go или PAYG, по който модел работи и държавното ДОО. Големият проблем на модела с дефинирани ползи, извън случая на държавното ДОО е, че целият риск от пазарните флуктуации се поема от т.нар. спонсор на пенсионната схема, който в западните страни е работодателят или някакво обединение на работодатели. Тъй като волатилността на капиталовите пазари през последното десетилетие, а и преди него, стана изключително висока, не са един и два случаите, когато такива пенсионни схеми са фалирали. Поради тази причина през 90-те години на ХХ век и особено през последните десетина година моделът на дефинираните ползи масово се изоставя и се заменя с модела на дефинираните вноски, или с хибридни модели, които от една страна да увеличат отговорността на осигуряващите се лица, а от друга – да намалят финансовата тежест върху спонсора. В тази посока са и препоръките на EIOPA, за което стана въпрос в началото на анализа. Хибридните модели също се разделят на два основни вида, в зависимост от това коя компонента на плана доминира – дефинираните ползи или дефинираните вноски. Както вече става ясно, пенсионният модел на дефинираните вноски прехвърля почти изцяло риска от управлението на пенсионната схема на вносителите на пенсионни вноски. Това са така наречените незащитени или „чисти“ схеми на дефинирани вноски, при които пенсионният фонд не гарантира никаква инвестиционна възвращаемост или полза по време на периода на натрупване на осигуровките. По време на фазата на изплащане на пенсията осигуреното лице може да закупи анюитет, с който акт вече инвестиционният риск и рискът свързан с продължителността на живота на пенсионера се прехвърля върху фонда. Каква е всъщност целта на предложените промени в КСО? Това, което всъщност предложенията на КФН, подкрепени със споменатите вече промени от МФ на КСО правят е да гарантират, че след своето пенсиониране осигуреното лице ще получава някакъв предварително дефиниран процент от своята бъдеща пенсия, но този процент не се изчислява след пенсионирането, каквото е изискването на модела на дефинирани вноски, а е закрепен в КСО предварително, още в процеса на натрупване на осигуровките. Както беше споменато, това изискване беше въведено с последните промени в КСО, които влязоха в сила от 15 август 2015 г. Новите предложения продължават тази линия, като в крайна сметка променят същността на втория стълб на пенсионната система в страната, като от чист модел на дефинираните вноски се опитват да я превърнат в класически модел на дефинираните ползи, по който модел работи ДОО. Де факто пенсията, която едно осигурено лице би следвало да получи след пенсионирането си става напълно зависима от пенсията, която това лице ще получава от НОИ, защото пенсията от втория стълб е предварително дефиниран процент от нея. С колкото се промени пенсията от ДОО, пропорционално с толкова (запазвайки процентната пропорция) би следвало да се промени пенсията от втория стълб. Да, но това де факто е същият механизъм, по който работи ДОО, като единствената разлика е, че осигуровките постъпват в частни пенсионни фондове, а не в НОИ. И да, пенсията зависи от направените инвестиции, но тя не може да бъде по-малка от сумата на направените вноски по време на трудовия стаж. И тъй като има реална вероятност (дължаща се на начина на управление на частните пенсионни фондове в България) наличността по индивидуалната партида да бъде по-малка в края на осигурителния период за едно лице от сумата на направените от него вноски, то разликата трябва да бъде покрита от пенсионноосигурителното дружество или от гаранционен фонд. Текстът е публикуван на блога на Юлиан Войнов и препечатан с негово разрешение КЪМ ЧАСТ II

Новият данък ще вдигне цената на такситата

http://www.cross.bg/danuk-prevozvach-firma-1520137.html

/КРОСС/ Годишният данък за всяка таксиметрова кола в София ще бъде 850 лв. през 2017 г., което прави по 2.40 лв. на ден. Това ще вдигне цената на таксиметровата услуга. Това предвижда промяна в Наредбата за местните данъци и такси в столицата, която бе гласувана днес на сесия на Столичния общински съвет в петък. За сравнение, в Бургас кметът Димитър Николов предложи удръжката в морския град да бъде 900 лв. След бурни дебати и обвинения в лобизъм през пролетта депутатите окончателно приеха нов вид данък, с който ще се облага таксиметровата дейност от 1 януари 2017 г. По закон всяка община до 30 октомври (а тази година - до 30 септември) трябва да определи сама размера на удръжката, но тя трябва да е в границите между 300 и 1000 лв. на автомобил годишно. Данъкът ще се внася предварително от фирмата превозвач. Според промените такситата могат да работят легално по три начина - като наети от фирма превозвач, чрез собствено дружество или по договор с фирма превозвач, но за своя сметка. Регистрираната фирма превозвач пък вече отговаря солидарно за вредите, причинени от водачи, работещи от нейно име, но за своя сметка. В крайна сметка браншът запази привилегията си легално да внася по-малко ДДС, но пък се очаква общинският данък да донесе по-големи приходи в сравнение с досегашното корпоративно облагане на таксиметровата дейност, което вкарваше в хазната едва 5-6 млн. лв. годишно

Банката за международни разплащания създава звено за кибер сигурност

http://www.investor.bg/drugi/338/a/bankata-za-mejdunarodni-razplashtaniia-syzdava-zveno-za-kiber-sigurnost-224726/

Дирекцията е още в началото на работата си и събира информация от членовете на организацията за мерките за борба с измамите

Параолимпиецът Ружди Ружди спечели злато със световен рекорд в Рио

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/16/2828485_paraolimpiecut_rujdi_rujdi_specheli_zlato_sus_svetoven/?ref=rss


Българинът Ружди Ружди спечели златен медал от параолимпийските игри в Рио де Жанейро. Той триумфира в тласкането на гюле (клас F55) със световен рекорд.

Отличието е първо за България от игрите в бразилския град, които се провеждат от 7 до 18 септември.

Ружди постигна 12.33 м, с което подобри собствения си световен рекорд с 29 см. Преди три месеца той записа 12.04 см и спечели европейската титла в Гросето.

Ружди направи рекордното тласкане още в първия си опит....

Българският параолимпиец Ружди Ружди постави световен рекорд в Рио

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/16/2828485_bulgarskiiat_paraolimpiec_rujdi_rujdi_postavi_svetoven/?ref=rss


Българинът Ружди Ружди подобри световен рекорд по време на параолимпийските ирги в Рио де Жанейро. В тласкането на гюле (клас F55) той постигна 12.33 м.

С това българинът подобри собствения си световен рекорд с 29 см. Преди три месеца той записа 12.04 см и спечели европейската титла в Гросето.

Ружди направи рекордното тласкане още в първия си опит. Следващите два също бяха много силни - 12.22 и 12.19 м.

Очаквайте подробности!

Ирина Бокова: Работя добре както с Русия, така и със САЩ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606530

Ролята на генералния секретар на ООН е да бъде истински посредник. Смятам, че мога да говоря с всички и да бъда този "истински посредник", заявява Ирина Бокова в интервю за сайта на престижното учебно заведение London School of Economics. Като генерален директор на ЮНЕСКО работя добре както с Русия, така и със САЩ, посочва Бокова и дава пример с борбата с незаконния трафик на антики. На публикациите в различни медии, че България може да издигне друг кандидат за генерален секретар, Ирина Бокова отговаря с думите, че тя е официалния...

Пияна френска туристка уби с колата си испански полицай

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606529

Френска туристка беше арестувана на испанския остров Майорка след като блъсна и уби полицай велосипедист, а алкохолната й проба беше с показател четири пъти повече от разрешеното, съобщиха местните власти. Мъж кара пиян посред бял ден 35-годишната Флоранс била в колата с приятеля си, когато ударила полицая, който карал велосипед с осем годишния си син. 44-годишният полицай, който раб...

Простреляха мъж в плевенско заведение

http://www.cross.bg/rana-klinikata-pleven-1520136.html

/КРОСС/ Двама мъже пострадаха при нощен скандал в кафе-бар в Плевен, съобщиха от полицията. Сигналът за инцидента, получен в Първо районно управление на МВР, е бил за "нарушение на нощната тишина в кафе-бар". Изпратеният автопатрул установил, че скандал между 48-годишен мъж от София и 44-годишен от Плевен бил прераснал във физическа саморазправа, при която столичанинът прострелял опонента си в краката със законно притежаван пистолет. Двамата са откарани в болница. Плевенчанинът ще се лекува в Клиниката по ортопедия и травматология с огнестрелна рана в лявото бедро, а софиянецът - в Клиниката по неврохирургия - с разкъсно-контузна рана над ляво око. Полицията е намерила гилзите на местопрестъплението. Прокуратурата е образувала досъдебно производство.

Федералният резерв на САЩ пусна видеоигра за паричната си политика

http://econ.bg/Новини/Федералният-резерв-на-САЩ-пусна-видеоигра-за-паричната-си-политика_l.a_i.729013_at.1.html

Видео игра, пусната от подразделение на Управлението за федерален резерв (УФР), позволява на любителите на игри, свързани с икономиката, да влязат в...

Самолетните патрули със САЩ ни дадоха по-голяма сигурност, без да губим суверенитет, обяви министърът на отбраната

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/16/2828464_samoletnite_patruli_sus_sasht_ni_dadoha_po-goliama/?ref=rss


През седмицата, през която патрулираха съвместни българо-американски самолетни патрули българското въздушно пространство се охраняваше по-добре, имахме по-голяма сигурност, без това да коства отказ от национален суверенитет", каза пред журналисти министърът на отбраната Николай Ненчев след приключването на полетите. Задачите по т.нар. Air Policing се извършваха между 9 и 16 септември, като в тях участваха два изтребителя F-16 на ВВС на САЩ и два български МиГ-29.

Според него мисията...

Видин отбеляза тържествено 200 години от рождението на екзарх Антим Първи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606532

Кулминацията на честванията по повод 200-годишнината от рождението на екзарх Антим Първи днес започна със съборна патриаршеска света литургия в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“. След това бе организирано литийно шествие, в което се включиха българският патриарх Неофит, видинският митрополит Дометиан, духовници, депутати, представители на държавната и местната власт, ученици и граждани. Пред мавзолея на екзарха във Видин бе отслужена кратка панихида и поднесени приветствени слова от българския патриарх, видинския владика и кмета на О...

Документите за анулиране на сделката с "Царските конюшни" вече са в съда

http://offnews.bg/news/n_1/n_636162.html

В резултат на възложения от мен анализ на извършената от областния управител на София сделка за т. нар. „Царски конюшни“ и като компетентен министър, управляващ държавната собственост, на 15 септември сезирах Софийски градски съд за обявяване на нищожност на трите договора за продажба на имотите, които попадат в рамките на терена. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя обясни, мотивите за иска са три. "Първият е самата процедура, която е приложил областният управител, възползвайки се от предоставени правомощия да се разпорежда еднолично с имота. Анализът на документите показа, че този областен управител не е имал правомощията еднолично и самостоятелно да се разпорежда с имотите и не е налице хипотезата за прехвърляне, продажба или ликвидиране на съсобственост от името на държавата към частни лица. Считаме, че това е заобикаляне на закона", категорична бе Павлова. Според нея направеният анализ на документите показва, че купувачът „Евротранс билд“ ЕООД не е ясно легитимиран и не е собственик на имотите, за които претендира, че има съсобственост заедно с държавата. "В съда има висящи редица дела от други фирми, които също претендират съсобственост върху имотите", посочи министърът и обясни, че липсата на реален собственик е вторият мотив за искане на нищожност на сделката за продажба. Павлова смята и че е налице категорично ощетяване на финансовия държавен интерес на държавата заради ниската цена, на която е сключена. "Това е третият ни мотив за предявяване на иск, защото разполагаме с документи за ипотеки, апорти, продажби на имоти, на идеални, части, в рамките на този терен, чиято стойност надвишава в пъти сключената от областния управител сделка", посочи тя. Павлова каза и че очаквам съдът да постанови да се установят физическите лица, които предявяват интерес към конюшните. "Освен замяната, за която знаем, че е направена през 2005 г.,установихме, че още през 2003 г. около 5 дка от държавния имот са предоставени на частна фирма за дълг срещу собственост. Впоследствие те по различна процедура са пледирани като държавни и заменяни. Излизат различни подобни сделки при проверката", съобщи още министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Плевнелиев ще говори на Общото събрание на ООН

http://offnews.bg/news/n_1/n_636161.html

Държавният глава Росен Плевнелиев ще бъде на работно посещение в САЩ от 18 до 23 септември за участие в 71-вата редовна сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации, съобщиха от Президентството. В централата на ООН в Ню Йорк българският президент ще вземе участие в събития на високо равнище, като акценти на дискусиите ще бъдат въпроси на миграцията, хуманитарните дейности, Дневният ред за развитие до 2030 година. На 71-вата сесия ще се обсъждат предизвикателства пред международната общност, свързани с увеличаването на миграционните и бежанските потоци, противодействието и предотвратяването на тероризма и насилствения екстремизъм. На 18 септември в Генералното консулство на България в Ню Йорк президентът Росен Плевнелиев ще се срещне с представители на българската общност, а на следващия ден в централата на ООН ще се проведе среща на високо равнище по мигрантските и бежански потоци. Българският държавен глава ще вземе участие в дискусиите и ще направи изказване в рамките на пленарното заседание на форума. На 20 септември президентът Росен Плевнелиев ще участва в Общия дебат на 71-вата сесия на Общото събрание на ООН. Заедно с лидери от цял свят президентът Росен Плевнелиев ще отбележи първата година от приемането на Дневния ред за устойчиво развитие до 2030 г. Предвидено е също така участие на държавния глава в събитие на високо равнище по влизането в сила на Споразумението от Париж за климатичните промени. На 22 септември, четвъртък, президентът Росен Плевнелиев ще направи изказване в рамките на Общия дебат на 71-вата сесия на Общото събрание на ООН. Българският държавен глава ще говори първи от високата трибуна на ООН в 15.00 часа местно време. Същия ден президентът Росен Плевнелиев ще даде традиционен прием по случай Деня на независимостта на България. В Ню Йорк държавният глава ще проведе поредица от разговори с държавни и правителствени ръководители, участници в сесията на ООН, както и с представители на международни организации. В делегацията, водена от държавния глава Росен Плевнелиев, са включени заместник министър-председателят Румяна Бъчварова, министърът на външните работи Даниел Митов, постоянният представител на Република България при ООН Георги Панайотов.

Конте очаква Фабрегас да се бори за титулярното място

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/16/2828458_konte_ochakva_fabregas_da_se_bori_za_tituliarnoto/?ref=rss


Мениджърът на "Челси" Антонио Конте даде да се разбере на испанския полузащитник Франсеск Фабрегас, че в близко бъдеще няма да получи място сред стартовите избраници в състава на тима от Западен Лондон.

Бившият играч на "Арсенал" и "Барселона" не се наслаждава на добър период в клуба, като от началото на сезона във Висшата лига има изиграни едва 26 минути за четири кръга. Очакванията са Фабрегас да бъде оставен резерва и срещу "Ливърпул" тази вечер.

Мениджърът на сините...

РИОСВ – Варна спря селскостопански дейности в землището на село Българево

http://www.moreto.net/novini.php?n=331226

След получени сигнали РИОСВ-Варна извърши през месец август проверка в землището на с. Българево, община Каварна, над местност „Болата“. Установено беше изгаряне на растителност. За констатираното бяха уведомени Областна дирекция „Земеделие“, гр.

Законов анализ заради сделката с Дипломатическия клуб в Бояна

http://www.mediapool.bg/zakonov-analiz-zaradi-sdelkata-s-diplomaticheskiya-klub-v-boyana-news254171.html

Прави се анализ за нуждата от законодателни промени заради приватизацията на Дипломатическия клуб, обособена част от забраненото за продажба държавно дружество АДИС. "Дайте малко време за анализ и вземане на окончателно решение дали има нужда от промяна на законодателството относно сегашната възможност да се продават обособени части от държавни дружества, които са включени в забранителния за приватизация списък", заяви вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев пред Mediapool. Спечеленият срещу 8.5 млн. лв. без ДДС търг за Дипломатическия клуб от нова фирма за уеб дизайн на трима младежи, с начален капитал от 3 лв. и 1000 лв. активи, зад която се твърди, че стои депутатът от ДПС Делян Пеевски,  предизвика обществен скандал. Членът на надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Руси Статков от БСП заяви, че сделката може да бъде атакувана в съда, ако бъде одобрена от контролния орган на приватизационното ведомство и финализирана. Според него и други депутати процедурата нарушава Закона за приватизация, тъй като в неговия списък с държавните дружества, неподлежащи на продажба, фигурира АДИС. Според Дончев обаче, по предварителната информация по случая, с която той разполага, проведената приватизационна процедура е на 99 процента законна. Същото твърдят и от АПСК, от където преди ден обърнаха внимание, че във въпросния забранителен списък, включващ и обособените части от фирмите, които не трябва да се раздържавяват, не е посочена обособена част от АДИС, каквато е Дипломатическият клуб. "Всички дружества и обособени части, които не са посочени в забранителния списък, се приватизират по общия ред", заявиха от агенцията. "Дали сградата е трябвало да бъде продадена? – Да", заяви вицепремиерът. "Преди година имахме разговори в Министерския съвет в тази посока, защото подобни активи – хотели, ресторанти, много по-добре може да бъдат стопанисвани от частни фирми", допълни той. Според него продажбата на Дипломатическия клуб не застрашава останалата дейност и интересите на дружеството на външно министерство АДИС, което се занимава с обслужването на дипломатическия корпус на страната. "Доколкото знам, в този клуб не се събират дипломати. Доколкото знам, той е отдаден под наем и работи като търговски субект. Дали има злоупотреби около самия купувач е друг въпрос", коментира Томислав Дончев и припомни, че от приходната агенция вече са обявили, че ще проверят оборотите на фирмата, капитала й и произхода на парите, с които ще платят сградата. Сделката със старозагорската фирма "Ексклузив уеб дизайн“, чиито трима съдружници са младежи на възраст от 20 до 24 години, и възникнаха подозрения, че реалният купувач е друг, все още не е приключена. Дончев припомни, че Надзорният съвет може да не я одобри. Все още не е насрочено заседание на надзора, на което да се разгледа продажбата на Дипломатическия клуб, тъй като все още тече срокът, в който купувачът трябва да предостави декларациите си за произход на средствата за финализиране на сделката за спазване на Закона за мерките срещу изпирането на пари. Старогазорската фирма трябва да стори това най-късно до 27 септември. Срокът за окомплектоване на документите за одобрение от надзора е две седмици, обясниха от АПСК. От агенцията обаче припомниха пред Mediapool, че контролният орган може да отхвърли една сделка, само ако не е законосъобразна. По целесъобразност обаче надзорът не може да се произнася, допълват от АПСК и посочват, че поисканата от тях начална цена в търга от 8.5 млн. лв. без ДДС и договорена с единственият кандидат-купувач "значително надвишава, както балансовата стойност на актива, така и неговата данъчна оценка". Вицепремиерът заяви, че е сложно да се коментира дали постигнатата цена на дипломатическия клуб е пазарна и отбеляза, че не е имало никаква конкуренция в наддаването. За търга е имало закупени документи от три фирми, две от тях дори са внесли изисквания депозит от 1.2 млн. лв., но реално в процедурата се е включила само фирмата "Ексклузив уеб дизайн", посочиха от приватизационното ведомство. При това положение логично наддаването приключва на началната цена. От АПСК обясниха още, че не е коректно да се говори за декапитализация на АДИС, заради продажбата на Дипломатическия клуб в Бояна, при положение, че приходите от продажбата му влизат в държавната фирма, вместо в Сребърния фонд в подкрепа на пенсионната система, каквото е по принцип законовото изисквание, но е взето решение за изключение. Тези средства ще спомогнат за изпълнението на инвестиционната програма на АДИС и за това дружеството да продължи да изпълнява ангажиментите си по Виенската конвенция, посочват от приватизационната агенция. Томислав Дончев коментира, че не иска да прави прибързани изказвания за нуждата от корекция на законодателството относно обособените части на фирми в забранителния за приватизация списък и ще коментира това в парламента, от където са му зададени въпроси от депутати по темата.

Българин счупи една от първите бройки на новия iPhone 7 (Снимка)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5767022

Българин счупи една от първите бройки на новия iPhone 7 (Снимка)Новите джаджи на Apple iPhone 7 и iPhone 7 Plus бяха представени на 7 септември на грандиозно събитие в Сан Франциско. Днес обаче стартираха международните продажби на устройствата, като за по-малко от ден се появиха снимки на първите съсипани телефони. Такава липса на късмет е усетил и българин, който по-малко от 4 часа след като си закупи чисто

Хванаха българин с хероин в Белград, използвал 2 момичета за прикритие

https://www.24chasa.bg/novini/article/5767005

Хванаха българин с хероин в Белград, използвал 2 момичета за прикритиеКриминалнопроявеният Кемчо, който бе арестуван в Белград с голямо количество хероин, в тайник в автомобила, с който пътувал, заедно с две свои съгражданки, е използвал момичетата за прикритие, той ги поканил уж да ги води на разходка в Белград за ден и вечерта ще ги върне, предаде struma.com. Без да се замислят младите жени приели предложението,

БСУ празнува на 20 септември

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606527

На 20 септември, във вторник, Бургаският свободен университет ще празнува 25 години от своето създаване. В 13 часа, в зала „Изток" на преподаватели и деятели, участвали активно в неговото развитие, ще бъдат връчени почетни плакети. Ще бъде връчено и най-високото академично отличие „Доктор хонорис кауза на Бургаския свободен университет". От 15 часа в зала „Изток" ще бъде открита юбилейна научна конференция на тема „Новата идея в образованието". Участниците са над 150 преподаватели от 30 висши училища и академични институции от страната и чужбин...

Без разрешение за строеж в София, ако няма улица

http://econ.bg/Новини/Без-разрешение-за-строеж-в-София-ако-няма-улица_l.a_i.729012_at.1.html

Общината прие създаването на работна група, която да изготви общата визия на столицата и развитието на София в дългосрочен план до 2050 г. В групата...

Странджа без ограничения

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606526

„Странджа без ограничения" - есенният спортно-туристически празник ще се проведе за трета поредна година, съобщават организаторите от „Зелена Странджа" и община Царево. Четирите дни на инициативата през тази година ще преминат под мотото „Просто се движи". Стартът ще бъде даден на 22 септември с десет-километров пешеходен преход в района на село Кости. На следващия ден предстои и вело пробег от цели 110 километра. В рамките на празника ще бъдат сформирани и групи за планинско бягане, колоездене, разходка с каяк по долното течение на река Велека...

Armin van Buuren превръща Арена Армеец в най-големия клуб в Европа

http://www.cross.bg/chast-shoyto-didzheya-1520135.html

/КРОСС/ Остава точно ден до грандиозното шоу ARMIN ONLY Embrace Днес в столицата се очаква да пристигнат и всички артисти, които да проведат вечерна репетиция на огромната сцена. Екипът на Armin van Buuren е в София от 2 дни и работи усилено по шоуто на петкратния диджей номер 1 в света. В част от шоуто каскадите са толкова опасни, че на място са ангажирани 3 медицински екипа, които ще са постоянно на разположение на артистите, танцьорите и акробатите.Сред най-опасните каскади е „Минаването по огнената пътека", при която избрана танцьорка трябва да мине от единия край на сцената до другия, като стъпва на единствените плочи в редицата, от които няма да излезе огън. Тази част е тренирана повече от 100 пъти, за да се гарантира безопасността на артиста.Цялото шоу се ръководи в реално време от екип от 6 човека, разположени в команден център в средата на залата, които ще са в непрекъснат контакт с Армин ван Бюрен, защото никой освен него не знае предварително какво е подготвил диджея за вечерта.Шоуто има заучени елементи, но в по-голямата си част е фрийстайл на диджея, който влияейки се от реакциите на публиката ще избира сетлиста.Вратите на залата се очаква да отворят малко преди 22:00 часа, а подгряващата част за шоуто започва малко по-късно и ще продължи около час и половина.Подгряващите артисти се пазят в тайна. В тайна се пази и начинът, по който Армин ще се появи на сцената, но обещанието е за зрелище!

Съзвездие от спортни легенди, музиканти и хиляди граждани ще Живеят Активно на 18 септември в Пловдив

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5767002

Съзвездие от спортни легенди, музиканти и хиляди граждани ще Живеят Активно на 18 септември в ПловдивНай-мащабната инициатива в България за балансиран начин на живот и здравословно хранене ЖИВЕЙ АКТИВНО! за първи път в града под тепетата Неделята на 18 септември 2016 г. в Пловдив ще бъде посветена на активния начин на живот и балансираното хранене. Точно в 10:30 часа на площад „Централен” в града под тепетата ще стартира първото издание за града

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване