09/16/16 08:54
(http://www.klassa.bg/)

Извиняваме отсъствията си от вота без срок

Партиите не се разбраха за 2/3 от районните комисии, ЦИК назначава служебно

 

Гласоподавателите ще могат да извиняват по всяко време отсъствията си от предстоящите президентски избори, на които за първи път пускането на бюлетина ще бъде задължително. Това обясниха от Централната избирателна комисия, като уточниха, че съответният документ

 

трябва да се внесе в общината

 

в която е и адресната регистрация, но за това в Изборния кодекс няма посочен срок. Гласоподавателят може да занесе извинителната си бележка както предварително, така и години след самия вот. Причината е, че на практика тя ще послужи едва след 10 години, когато според новите законодателни норми ще започне реалното заличаване от избирателните списъци на хората, които на два последователни еднакви по вид вота са се скатали и не са пуснали бюлетина. А според Изборния кодекс уважителните причини да не се явим пред урните са отсъствие от страната в този ден по работа или за екскурзия, учебна или служебна заетост, както и „други непредвидени обстоятелства“. Това предполага и различни документи, които трябва да се занесат в общината – командировъчно или болничен лист например. Няма да има някаква универсална извинителна бележка, която да трябва да попълваме.

Служебно освободени от задължително гласуване ще бъдат само сънародниците ни зад граница, хората с трайни увреждания, както и бабите и дядовците над 70 години, като от тях няма да се изискват никакви документи.

От ЦИК уточниха още, че утре изтича крайният срок за назначаване на Районните избирателни комисии. Постигането на компромис за членовете обаче се е оказало истинско предизвикателство за партиите, като

 

в едва 11 от всички 31 района

 

формациите са си стиснали ръцете за разпределението на хората в звената. Това означава, че за останалите 20 районни комисии ЦИК ще вземе служебно решение по документи. Освен според квотното разпределение, членовете ще бъдат посочвани и според образованието и досегашния им опит.

Четири дни след като бяха отворени вратите за регистрация на партии, коалиции и инициативни комитети, ЦИК

 

регистрира слаб интерес за участие

 

в изборите. Все още единствената партия, чиито документи са утвърдени, е ГЕРБ. Все още нямало нито една регистрация за агитация „за“ или „против“ и за предстоящия заедно с изборите национален референдум. Тепърва щели да се дават и указанията към членовете на секционните комисии дали да подават бюлетината за допитването заедно с тази за вота, или да чакат избирателят да си я поиска сам.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване