Шофьори на автобуси парализираха движението в Каракас

http://www.cross.bg/shofyori-venetzyela-protest-1520707.html

/КРОСС/ Шофьори на автобуси в столицата на Венецуела, Каракас, са парализирали движението в града за осем часа, блокирайки улиците със своите превозни средства в знак на протест срещу икономическата криза в страната, предава BBC. Стотици шофьори искат по-високи заплати и защита срещу насилие. Много от тях имат нужда от повече пари, за да поддържат автобусите си и се оплакват от недостиг на части. Гумите, акумулаторите и моторното масло са в дефицит, твърдят шофьорите. Техният говорител заяви, че те ще продължат своя протест в четвъртък, ако правителството не отговори на исканията им. Венецуела е изправена пред липса на много стоки, включително хранителни продукти и лекарства.  

Посетителски център „Вежен“ официално отвори врати

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272289_%D0%9F%D0%BE%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%80+%E2%80%9E%D0%92%D0%B5%D0%B6%D0%B5%D0%BD%E2%80%9C+%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D

 Официалната церемония по откриването на Посетителски център „Вежен“ в Национален парк „Централен Балкан“, се състоя на 17 септември. Това е първият посетителски център в защитената територия, който е изграден по проект „Централен Балкан“ - парк за всички“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“. На събитието присъстваха кметът на община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, директор на дирекция НП „Централен Балкан“ Генчо Илиев, областният управител  Ирина Митева, зам.-областният управител – Драгомир Кавалски, кметът на село Рибарица Пенка Ганева и др.

Посетителският център носи името на връх Вежен, в чието подножие се намира. За най-малките са изградени съоръжения за игра, въжена градина, стена за катерене и „зелена“ класна стая. Богатото разнообразие от растителни и животински видове в Парка и резерват „Царичина“, са представени на 30 информационни пълноцветни табели на български и на английски език, а служители от Парков участък „Тетевен“ ще посрещат гостите на Центъра и ще ги информират какви са условията за отдих и развлечение.

Откриването на Посетителски център „Вежен“ в Национален парк „Централен Балкан“, следва да реализира новата визия за развитие на природозащитната интерпретация в Парка, която е формирана в следствие на натрупания опит в управлението на защитената територия и разширеното познание за съвременните подходи в изграждането на взаимоотношенията между администрацията на Парка и гражданите. Усилията по изграждането и последващото управление на посетителския център, се очаква да бъдат оправдани, защото те следва да информират хората и да носят послания насочени до голям брой различни слоеве от населението, а тези послания трябва да помагат, за опазването и съхраняването на природните богатства на парка. Управлението на посетителския център, ще бъде „отворено“ към целия граждански спектър и най-вече към тези, които не са пешеходни туристи и познавачи на планините и природата, за да им въздейства и подобри тяхното разбиране и одобрение за националния парк и неговото управление.

Проявата е посветена на 25-та годишнина от създаването на защитената територия „Централен Балкан“ и е част от Деня на Парка, организиран от Дирекцията в община Тетевен.

 

Бербатов: Българи, честит празник, ходете изправени!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5776546

Бербатов: Българи, честит празник, ходете изправени!“Честит празник на Независимостта! На 22 септември 1908 г. България отново се появява на политическата карта на Европа като отделна държава - за първи път след заличаването ѝ през 1396 г. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИ! Ходете изправени!" Това написа българската футболна звезда Димитър Бербатов по повод Деня на Независимостта в своя фейсбук профил.

Борисов и първата дама на Азербайджан откриха възстановената крепост "Трапезица"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607961

Министър-председателят Бойко Борисов и съпругата на президента на Азербайджан Мехрибан Алиева откриха възстановената крепост „Трапезица" във Велико Търново. От 2014 г. досега за реставрация и обновяване на хълма са вложени 6,7 млн. лв., като последната инвестиция от 2,5 млн. лв. бе предоставена от фондация „Гейдар Алиев", начело на която е Мехрибан Алиева. Финансирането бе договорено миналата година, когато премиерът Борисов се срещна с президента Илхам Алиев. Подкрепата за „Трапезица" е първата по рода си в Източна Европа.

Реплика на медальона на Шишмановци получи Мехрибан Алиева на откриването на Трапезица

https://www.24chasa.bg/novini/article/5776535

Реплика на медальона на Шишмановци получи Мехрибан Алиева на откриването на Трапезица Премиерът Борисов дари своя на дъщерята й Лейла Боляри и щедри дарове посрещнаха на крепостта Трапезица първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева и премиера Бойко Борисов. В Деня на независимостта те откриха обновения хълм и разгледаха историческите обекти. Трапезица бе социализирана и реставрирана с дарение от 2.5 милиона лв.

Десетки мигранти се удавиха край Египет

http://offnews.bg/news/n_1/n_636520.html

Десетки мигранти са се удавили край Египет. Те са пътували в плавателен съд, който се обърна на около 12 км от египетските брегове в сряда. В него e имало 550 души. Властите са спасили 163-ма и са открили 42 тела край пристанището на град Розета. Четирима членове на екипажа са били арестувани във връзка с инцидента. Те са заподозрени в непредумишлено убийство и трафик на хора. Инцидентът стана, след като Европейската гранична служба предупреди, че все по-голям брой мигранти, които влизат в Европа, минават през Египет. По данни на ООН повече от 10 000 души са починали, прекосявайки Средиземно море на път за Европа от 2014 г. досега. Плавателният съд бил държан на брега пет дена, за да може максимален брой хора да бъдат качени на борда, казаха оцелели пред Би Би Си. 

КЗП забрани подвеждането при промоции на храни и лекарства

https://www.actualno.com/society/kzp-zabrani-podvejdaneto-pri-promocii-na-hrani-i-lekarstva-news_564444.html

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на търговци на хранителни продукти и лекарства да подвеждат клиентите си за цените или за условията, при които могат да се възползват от актуални промоции и намаления. Заблуждаващ ценоразпис на павилион за бързо хранене е

Депозитите на домакинствата в банките приближават 44 млрд. лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=331691

В края на август 2016 г. депозитите на неправителствения сектор в банките са 66.426 млрд. лв. (74.7% от БВП на страната) и на годишна база са се увеличили с 9.6 на сто, отчита Българската народна банка. Депозитите на нефинансовите предприятия са 18.

Франция става страна на глупаци, която произвежда миризливо сирене за туристите, обяви Депардийо

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/09/22/2831575_franciia_stava_strana_na_glupaci_koiato_proizvejda/?ref=rss


"Аз съм гражданин на света. Франция рискува да се превърне в един "Дисниленд" за чужденците, населен от глупаци, които произвеждат вино и миризливо сирене за туристите. Там вече няма свобода, хората са манипулирани", това обяви актьорът Жерар Депардийо в интервю за италианския вестник "Кориере дела сера".

Изявлението му беше по повод въпрос дали се чувства французин. В интервюто, цитирано от "Франс прес", Депардийо изказа благодарността си към Владимир Путин за това, че му е издал...

Мъж задържан в София по подозрения за радикален ислям

http://offnews.bg/news/n_1/n_636525.html

21-годишен мъж е бил задържан при съвместна операция на ДАНС и СДВР по подозрения, че е радикализиран ислямист. Арестът е извършен преди два дни в София, предаде БНР. Мъжът има българско и австралийско гражданство, съобщи още БНР. Бил е обучаван да стреля с различни видове оръжия, според източници от МВР. Днес Специализираният наказателен съд взе най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража спрямо И. З., обвинен в подготовка за тероризъм, съобщиха от съда. И. З. е в България от няколко месеца. Подготвял се е да се включи в редиците на терористичната групировка Ислямска държава на територията на Сирия, пише в съобщението. Разследването, ръководено от Специализираната прокуратура, е започнало по сигнал на ДАНС. Няколко месеца са събирани доказателства, включително чрез специални разузнавателни средства. Задържаният е контактувал чрез интернет с лица, занимаващи се с тероризъм и проповядващи радикален ислям, пътувал е веднъж до Сирия и предприел самоподготовка за включване в редиците на Ислямска държава, като се е обучавал в стрелба с огнестрелни оръжия по стрелбища в столицата и страната. Мъжът е привлечен като обвиняем и е дал обяснения, но не се признава за виновен. Разследването ще приключи в максимално кратки срокове, пише още в съобщението.

Всички резултати от 1/16-финалите в турнира за купата на България

https://www.24chasa.bg/sport/article/5776514

Всички резултати от 1/16-финалите в турнира за купата на България                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Ракетата изхвърча от турнира в Шанхай

http://offnews.bg/news/n_1/n_636519.html

Рони О'Съливан приключи участието си в ранкинг турнира "Шанхай Мастърс" още в 1/8-финалите, до които стигна по чудо. Британецът явно е далеч от познатото си ниво, което се потвърди и при загубата с 2:5 от Майкъл Холт. В първия кръг Ракетата изоставаше с 1:4, но неопитността на китайския му опонент позволи да се промъкне напред , където срещна по-сериозен съперник. Джъд Тръмп също е аут, след като пропиля преднина от 3:0 и в крайна сметка отстъпи с 3:5 срещу Майкъл Уайт. Турнирът в Шанхай продължава и без Джон Хигинс, взел едва две партии срещу Али Картър. Домакините обаче имат повод за радост, тъй като Дин Дзюнхуей надделя с 5:2 части срещу Марк Алън и ще е участник в 1/4-финалната фаза на изданието пред родна публика. Всички 1/4-финални двойки в Шанхай: Майкъл Холт - Дин Дзюнхуей Майкъл Уайт - Стивън Магуайър Стюърт Бингам - Алистър Картър Райън Дей - Марк Селби

Приятел на Путин предрече победа за Тръмп на изборите в САЩ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607960

Един от най-близките приятели на руския президент Владимир Путин - Сергей Ролдугин, заяви, че знае кой ще спечели президентските избори в САЩ и това ще е Доналд Тръмп, предаде Ройтерс. "Знам кой ще спечели в Америка. Можете да проверите по-късно дали съм бил прав. Тръмп ще спечели", каза Ролдугин пред журналисти в Кремъл, където беше удостоен с държавно отличие от руския президент. Тръмп вдигна градуса в първия телевизионен дебат с Клинтън По време на предизборната с...

Малката Рижа излежал за всички провинения 1 година и 11 месеца, няма висящи дела

https://www.24chasa.bg/region/article/5775735

Малката Рижа излежал за всички провинения 1 година и 11 месеца, няма висящи дела23 месеца общо наказание за серия хулигански прояви, с които се прочу през последните години, е изтърпял Симеон Стоянчов-Малката Рижа, забелязан наскоро да се движи свободно из Бургас, показа проверка на "24 часа". Присъдата, определена след т.нар. кумулация, е изтекла на 14 септември. В този ден Стоянчов е напуснал бургаския затвор.

Готвач кара с 2,64 прoмила в кръвта

http://www.cross.bg/gotvach-pomorie-alkohol-1520706.html

/КРОСС/ Готвач беше заловен от полицията в Поморие да кара колата си - „Пежо 306" с 2,64 промила алкохол. Униформени засекли пияния шофьор с инициали М. Т. да криволичи сутринта на ул. ул."Княз Борис I" в града. Щом го тествали с дрегер, апаратът отчел своеобразен рекорд в региона. Тези промили се равняват на изпита поне една бутилка твърд алкохол. Мъжът е подведен под наказателна отговорност по бързата процедура. След постигнато споразумение между подсъдимия и държавното обвинение, Районният съд в Поморие наложи на провинилия се готвач условна присъда от три месеца лишаване от свобода с изпитателен срок от три години.  

Експерти на Басейнова дирекция сигнал за мъртва риба в Белославско езеро

http://www.moreto.net/novini.php?n=331710

Експерти на Басейнова дирекция, със съдействието на Регионалната лаборатория при Изпълнителната агенция по околна среда, извършиха проверка на място по сигнал за мъртва риба в Белославско езеро, получен днес в 15.20 часа, съобщиха от дирекцията за Moreto.

Г-н Обама, помните ли сирийчето Омран? Бихте ли го довели у дома?

http://offnews.bg/news/n_1/n_636516.html

"Скъпи господин президент Обама, помните ли момчето, което беше взето с линейка в Сирия? Ако обичате, бихте ли отишли да го вземете и да го доведете в нашия дом... ще ви очакваме, момчета, със знамена, цветя и балони. Ще му осигурим дом и той ще ще бъде наш брат." Това е написало 6-годишно момченце до американския президент Барак Обама в писмо, което днес беше публикувано от Белия дом. Малкият Алекс от Ню Йорк видял снимка с окървавения и зашеметен Омран Дакнееш, която смути мнозина по света. Обама цитира думите на Алекс пред участниците в 71-ата сесия на Общото събрание на ООН, един от които е и българският президент Росен Плевнелиев, преди Белият дом да публикува пълния текст на писмото. В него Алекс споделя още, че в училище има приятел от Сирия - Омар, с когото иска да запознае малкия Омран. Пред делегатите Обама описва Алекс като дете, "което не се е научило да бъде цинично, подозрително или страхливо". "Всички ние трябва да приличаме повече на Алекс", каза още американският президент. "Представете си как би изглеждал светът, ако бяхме. Представете си страданието, което бихме могли да облекчим и живота на хората, които бихме могли да спасим." Мнозина приветстваха призива на президента чрез социалните медии, но похвалите им основно бяха за малкия Алекс.

Орбан: Европа трябва да изгони над 1 млн. бежанци

http://www.investor.bg/evropa/334/a/orban-evropa-triabva-da-izgoni-nad-1-mln-bejanci-225061/

Те трябва да депортират в лагери извън ЕС, които да се охраняват от въоръжени сили на съюза, смята унгарският премиер

Фюри на допинг тест преди мача с Кличко

https://www.24chasa.bg/sport/article/5776498

Фюри на допинг тест преди мача с КличкоТайсън Фюри ще се подложи на допинг тест преди реванша с Владимир Кличко. Втората серия на сблъсъка между двамата ще се състои на 29 окмоври в Манчестър. Проверката на актуалния шампион по бокс в тежка категория ще бъде проведена от доброволна антидопингова агенция, базирана в Лас Вегас. Фюри бе с временно спрени права от Британската агенция

Патриарх Неофит пристигна в Благоевград (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5776490

Патриарх Неофит пристигна в Благоевград (снимки)Негово Светейшество Българският патриарх Неофит пристигна в Благоевград, за да благослови лично, от свое име и от името на на Св. Синод на Българската православна църква участниците в ІХ-ата Междуправославна среща на мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култове "Фундаментализмът – вярност към традицията или модернизъм?".

"Левски" продължава за купата след трудна победа над "Царско село"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/22/2831572_levski_produljava_za_kupata_sled_trudna_pobeda_nad/?ref=rss


"Левски" прескочи първия кръг на турнира за Купата на България, след като постигна трудна победа над "Царско село" като гост с 2:0.

Първото попадение в двубоя вкара Бабатунде Адениджи с изключително красив гол със задна ножица в 76-ата минута, а в самия край Хеан Деса оформи крайния резултат. Пет минути преди първия гол червен картон за домакините получи Реян Даскалов

Дебют за сините направи Галин Иванов, а освен него като титуляри започнаха и Симон Сандберг, Мики Орачев и...

Асад обвини САЩ за провала на примирието в Сирия

https://www.actualno.com/asia/asad-obvini-sasht-za-provala-na-primirieto-v-sirija-news_564440.html

Сирийският президент Башар Асад отхвърли обвиненията на САЩ, че сирийски или руски самолети са ударили хуманитарната автоколона в Алепо или че негови войски спират доставките на храна в завзети от бунтовниците източни квартали на града, и на свой ред обвини САЩ за провала

Жерар Депардийо: Франция се превръща в Дисниленд за чужденци

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607959

Френският актьор Жерар Депардийо каза, че родината му се превръща в свърталище на чужденци и е населена от "идиоти, които произвеждат вино". В интервю за италианския в. „Кориере дела сера" 67-годишният актьор казва, че не се чувства французин, а гражданин на света. Жерар Депардийо: Готов съм да умра за Русия, но не и за Франция „Франция като нищо ще се превърне в Дисниленд за чужденци, населяват я идиоти, които правят вино и миризливо сирене за туристите", допълва то...

Шестима ранени в Турция от сирийска ракета

http://www.mediapool.bg/shestima-raneni-v-turtsiya-ot-siriyska-raketa-news254398.html

Шестима души, от които пет деца, бяха ранени в турския граничен град Килис от ракета, изстреляна от Сирия, съобщи местният валия Исмаил Чатаклъ, цитиран от Ройтерс. Ракетата била изстреляна от контролирана от "Ислямска държава“ територия и е паднала на пазар на оживена търговска улица, съобщиха полицейски източници. Всички пострадали са сирийски граждани. Нараняванията им не са животозастрашаващи, уточни кметът на Килис – Хасан Кара. В отговор на инцидента турската армия предприе обстрел по цели на групировката в Сирия. Килис е дом на значителен брой сирийски бежанци, които избягаха в съседна Турция от гражданската война в родината им.

Забраниха продажбата на алкохол в Киев

http://www.cross.bg/prodazhbata-chasa-kiev-1520705.html

/КРОСС/ В украинската столица Киев забраниха продажбата на алкохол между 22:00 и 10:00 часа, съобщи РТ, позовавайки се на УНИАН. Решението е на местния градски съвет. Общинарите "ограничили продажбата на алкохолни, слабоалкохолни напитки и пиво в стационарни търговски обекти през нощта, а именно - между 22:00 и 10:00 часа".  

Декларация от фен клуба „Ботев Враца завинаги“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607958

Относно инцидента след мача между отборите на "Ботев" /Враца/ и "Лудогорец" /Разград/, ръководството и членовете на Фен клуб "Ботев Враца Завинаги" поднасят своите извинения за причиненото неудобство на гостуващите фенове. Публиката във Враца е доказала през годините, че проблеми като този са изключение, а с постоянната работа между фен клуба, ръководството на отбора и органите на реда целим именно тяхното избягване. Длъжни сме обаче да отбележим, че информацията появила се в някои медии за масов бой и ранени фенове е крайно невярна, след като...

Джихадистите убиха шест момчета с оксижен

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/77375/Dzhihadistite-ubiha-shest-momcheta-s-oksizhen

/Поглед.инфо/ Членове на терористичната групировка „Ислямска държава” екзекутираха с оксижен в иракския град Мосул шест момчета, съобщи в. „Дейли Мейл”.

Злините на капитализма по поръчка

http://www.investor.bg/na-fokus/441/a/zlinite-na-kapitalizma-po-porychka-225051/

Uber „изгаря“ милиарди долари, защото иска да е едновременно изгодна и навсякъде налична услуга

Ген. Съби Събев: България не е адекватна на НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/5776485

Ген. Съби Събев: България не е адекватна на НАТО "България не е напълно адекватна на НАТО. Всички правителства от 2004 г насам не са обръщали достатъчно внимание какво трябва да се прави за сигурността на страната", заяви кандидат-вицепрезидентът на Реформаторския блок о.з. ген. Съби Събев. Той и Трайчо Трайков пристигнаха в централата на СДС в Бургас за среща на местния актив на Реформаторския

Премиерът Борисов и Мехрибан Алиева откриха възстановената крепост „Трапезица“ във В. Търново

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607957

Министър-председателят Бойко Борисов и съпругата на президента на Азербайджан Мехрибан Алиева откриха възстановената крепост „Трапезица“ във Велико Търново. От 2014 г. досега за реставрация и обновяване на хълма са вложени 6,7 млн. лв., като последната инвестиция от 2,5 млн. лв. бе предоставена от фондация „Гейдар Алиев”, начело на която е Мехрибан Алиева. Финансирането бе договорено миналата година, когато премиерът Борисов се срещна с президента Илхам Алиев. Подкрепата за „Трапезица“ е първата по рода си в Източна Европа. „Нищо не е толкова в...

Левски се класира трудно за 1/8-финалите на Купата на България

http://www.cross.bg/levski-daskalov-tzarsko-1520728.html

/КРОСС/ Левски се класира за 1/8-финалите на Купата на България, след като постигна измъчена победа с 2:0 над втородивизионния Царско село в мач, игран на стадион "Локомотив" в столичния квартал "Надежда". Възпитаниците на Тодор Янев оставиха отлични впечатления с представянето си и имаха няколко нелоши шанса пред Иван Чворович, който обаче показа класа и спаси всичко възможно. "Сините" пък явно подцениха "царете" и не се виждаше как ще вкарат гол преди Реян Даскалов да бъде изгонен от игра за втори жълт картон в 71-ата минута. Този епизод в двубоя се оказа решаващ и само пет минути по-късно Бабатунде Адениджи с чудесно изпълнение със задна ножица спаси Левски от провал срещу втородивизионния тим. Крайното 2:0 оформи Хеан Деса в 93-ата минута. Царско село - Левски 0:2 Голмайстори: 0:1 Адениджи (76)0:2 Деса (90) Царско село: Боян Пейков, Георги Кременлиев, Любомир Гуцев, Евгени Зюмбулев, Галин Минков, Реян Даскалов, Айкут Рамадан, Окечуко Обаси, Симеон Ганчев (79-Хаджииванов), Александър Якимов (84-Божилов), Александър Киров (75-Донев)Треньор: Тодор Янчев Левски: 21. Иван Чворович, 3. Димитър Пиргов, 4. Мики Орачев (46-Бурабия), 7. Франсис Нар, 8. Джереми де Ноойер,10. Галин Иванов (62-Аниете), 15. Роман Прохазка, 17. Бабатунде Адениджи (90-Деса), 23. Симон Сандберг, 25. Александър Ем. Александров, 70

Кремъл: Разполагането на войски до руските граници нарушава договора НАТО-Русия

http://svetoven.pogled.info/news/77374/Kremal-Razpolaganeto-na-voiski-do-ruskite-granitsi-narushava-dogovora-NATO-Rusiya

/Поглед.инфо/ Разполагането на сили на НАТО в близост до руските граници ще наруши Основополагащия акт за отношенията на алианса с Русия, заяви зам.-външният министър Сергей Рябков.

Канада приема сирийски бежанци и ги прави канадци

http://www.moreto.net/novini.php?n=331563

Канада е приела 31 хиляди сирийски бежанци и възнамерява да ги интегрира напълно в обществото, заяви министър-председателят на Канада Жюстен Трюдо. Той говори по време на 71-та сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. "Трийсет и една хиляди бежанци от Сирия пристигнаха в Канада, те не са тежест за нас, те са наши съседи, приятели, това са нови канадци", каза той.

Ордени от 2 века подредиха в галерията за Деня на Независимостта

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607956

Реликви от два века и от три музея подредиха в Художествената галерия в Разград в Деня на Независимостта. Експозицията е под надслов „За честта и славата на България“, представя наградната система на България и портрети на отличени държавни и военни исторически личности. Ордените и медалите, общо около 140, са от фондовете на два музея. Основната част е от Историческия музей-Смолян, към тях са прибавени и експонати от Регионалния исторически музей. По стените на изложбената зала пък са окачени портрети от изложбата на Тошо Пейков „Блясъкът на ...

Петер Сиярто: Политиката на санкции на ЕС срещу Русия е безуспешна

http://svetoven.pogled.info/news/77373/Peter-Siyarto-Politikata-na-sanktsii-na-ES-sreshtu-Rusiya-e-bezuspeshna

/Поглед.инфо/ Политиката на ЕС към Русия, основана на санкции, доказа своята несъстоятелност, заяви в интервю за ТАСС унгарският външен министър Петер Сиярто.

Франция продава изтребители на Индия за 7,9 млрд. евро

http://www.cross.bg/indiya-indiiiski-drian-1520722.html

/КРОСС/ Френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан отпътува за Индия, където се очаква да подпише дългоочакван договор за продажбата на 36 бойни самолета, предаде АФП. Във водената от Льо Дриан делегация присъства и Ерик Трапие, шеф на корпорацията „Дасо", производител на изтребителите „Рафал". Париж все още не е потвърдил сделката, която беше одобрена от индийското правителство в сряда. Говорител на френския кабинет заяви, че Париж „чака нещата да се случат официално". Но официален индийски източник заяви, че Льо Дриан и неговият индийски колега Манохар Парикар ще подпишат договора в петък Отдавна отлаганата сделка е най-голямата поръчка на „Рафал", след като Египет и Катар купиха по 24 от тези бойни машини миналата година. Преди четири години Индия започна преговори за закупуването на 126 френски изтребителя , но броят на машините спадна значително по време на проточилите се преговори. Детайли по договора - особено цената - „ще станат известни на събитието при подписването„, каза официален индийски представител. Според появила се в агенция Прес Тръст ъв Индия сделката е в размер на 7,9 млн. евро.  

Свиндал мисли за живота след спорта

http://offnews.bg/news/n_1/n_636518.html

Краят на кариерата на норвежкия топалпиец Аксел Лунд Свиндал наближава, но той вече е готов за живота след това. Петкратният световен шампион, двукратен носител на Големия кристален глобус и олимпийски първенец от Ванкувър 2010 пострада сериозно през януари на страховитата писта "Щрайф" в Кицбюел и все още не е сигурно дали ще продължи, макар и да води подготовка в чилийските планини. Травмата на коляното обаче се оказа полезна за заниманията му извън спорта. Малцина знаят, че Свиндал е рисков инвеститор, който влага средства в стартиращи компании. Самият той признава, че това му напомня много на ските, където без доза риск успехът е немислим. Последната му сериозна инвестиция е в компанията "Еъртингс", която си е поставила за цел да изобрети надежден метод и инструменти за измерване на качеството на въздуха и концентрацията на газа радон в жилищни сгради. Това звучи доста отвлечено, но радонът е причинител на поне 300 смъртни случая годишно от рак на белия дром в Норвегия. "Това е малка компания, която има най-добрия продукт, но светът не знае. Чрез мен се надявам да стане достояние на повече хора, а и да се обърне внимание на проблема",споделя Свиндал. Любопитен момент от биографията на алпиеца е, че като дете е летувал със семейството си на българското черноморско крайбрежие. Това е било доста отдавна и той е забравил почти всичко, но завинаги ще помни едно нещо - как са им откраднали чистачките на автомобила.

Ген. Румен Радев: Президентската институция ще работи така, че да събуди гражданското общество

http://www.cross.bg/radev-bulgariya-prezident-1520727.html

/КРОСС/ „Все повече са хората, за които да обичаш България не е достатъчно, а се чувстват отговорни за бъдещето на страната ни". Това заяви кандидатът за президент ген. Румен Радев. Според него президентската институция трябва да работи така, че да събуди гражданското общество. „Президентът трябва да работи с най-умните хора. Трябва да се върне експертизата", категоричен е той и допълни: „Ще работим за обединението на българската нация и ще бъда бариера за всички неразумни решения", посочи ген. Радев. „Ако бъда избран, ще имаме силни институции, ще имаме подобрение в образованието, здравеопазването и ще има по-голяма грижа за възрастните хора и децата", коментира той. Според него ще се даде сериозен сигнал към младите хора да се върнат и да припознават България отново за свой дом. По неговите думи хората, които са градили тази държава, днес не получават нужното признание. „Младите ни бягат и още по-тревожно - децата им след време няма да бъдат българи. Не сме съгласни със заплахата за нашата идентичност, културна деградация и кризата на ценностите", каза още ген. Радев. Той е на мнение, че е нужен нов път за нашата България. „Много са причините, заради които стигнахме до тук - дефицит на истината, в момент на сигурност армията и МВР са недоокомплектовани, демотивирани и зле оборудвани

Корнелия Нинова: Ген. Радев е различният президент, който никога не се е докосвал до онези 25 години, отнели ни достойнството

http://www.cross.bg/ninova-bulgariya-radev-1520726.html

/КРОСС/ Десетки граждани посрещнаха председателя на БСП Корнелия Нинова и кандидата за президент ген. Румен Радев, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, във Велико Търново. „Събрали сме се на един символен ден за България - ден на храброст, борба, себеотдаване, свободолюбие и на българщина. Точно на този ден представяме и човек, който олицетворява тези качества - нашият кандидат за президент ген. Румен Радев. Заедно с Илияна Йотова те са началото на онази промяна, която искаме". С тези думи председателят на БСП Корнелия Нинова се обърна към препълнената зала. „Искаме да се построи оградата на границата, армията да я пази така, че да не може да мине и един нелегален емигрант, а лагерите да станат от затворен тип. Искаме да се променят международните споразумения, които задължават да остават в първата държава, в която влязат", категорична е Нинова. Според нея това, което в момента се случва е разграден двор. „Не искаме българските държавни мъже да бъдат куриери. Трябва да има сигурност, не само по границите, а и вътре в страната. Ген. Радев е различният президент, който никога не се е докосвал до онези 25 години, които ни отнеха достойнството. Той единствено е рискувал живота си за българския народ и България", посочи Корнелия Нинова

Ясно е бъдещето на Едуард Йорданеску

https://www.actualno.com/bgfootball/jasno-e-bydeshteto-na-eduard-jordanesku-news_564433.html

Едуард Йорданеску засега остава на поста старши-треньор на ЦСКА, въпреки разочароващото отпадане от турнира за Купата на България още на фаза 1/16-финалите от втородивизионния Локомотив (София). Румънецът още не е изчерпал напълно кредита си на доверие пред ръководството, въпреки че очевидно всички в клуба са потресени от резултатите в гостуванията, където досега ЦСКА има само 1 равенство с 2 вкарани гола. Кои са вариантите за заместник на Йорданеску четете в Sportlive.bg

2-километрова опашката от тежкотоварни автомобили се е образувала на "Дунав мост 2"

https://www.actualno.com/society/2-kilometrova-opashkata-ot-tejkotovarni-avtomobili-se-e-obrazuvala-na-dunav-most-2-news_564439.html

2-километрова опашката от тежкотоварни автомобили се е образувала на Граничен пункт „Дунав мост 2“ , каза дежурният граничен служител. Той посочи, че опашката е на изход от страната. На влизане в страната изчакват 5-6 автомобила. С нормална интензивност за почивните дни е трафикът на останалите два гранични пункта във Видинска област „Връшка чука“ и „Брегово“, няма натрупване на автомобили и от двете страни на границата, предаде Фокус.

Изненада: В Дубай започват да строят евтини жилища

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5776449

Изненада: В Дубай започват
да строят евтини жилищаРасте търсенето на достъпни жилища в Дубай, съобщава НТВ, като цитира местни агенции за недвижими имоти и строителни компании. Заради тенденцията една от тях, Shaikhani Group, обяви, че започва изграждане на кула, в която ще има 300 апартамента с площ между 37 и 65 кв. м. Прогнозира се, че средната цена ще е около 400 000 дирхама,

Провериха сигнал за мъртва риба в Белославското езеро

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607955

Експерти на Басейнова дирекция извършиха проверка на място по сигнал за мъртва риба в Белославско езеро, получен днес в 15.20 часа.Направен е оглед на цялата брегова ивица под с. Страшимирово, както и на акваторията на езерото. Открити са единични, на места до 10-20 екземпляри мъртва риба, която поради отдръпналата се вода се намира по брега. В езерото няма мъртви екземпляри, по повърхността на водата не се наблюдават мазни петна от разливи на нефтопродукти. Не са установени брегови източници на замърсяване. Взети са проби вода от два пункта в ...

МВР: Няма колони от автомобили по граничните пунктове

https://www.24chasa.bg/novini/article/5776440

МВР: Няма колони от автомобили по граничните пунктовеИнтензивен е трафикът по граничните пунктове, но няма образували се колони от автомобили. Това съобщи пред радио ‘‘Фокус’’ дежурният служител от пресцентъра на МВР. Нормализира се трафикът по автомагистралите и главните пътища в страната. При „Витиня“ са се образували колони от автомобили, но и там вече обстановката е започнала да се нормализира.

Милорад Додик и Путин ще обсъдят в Москва сътрудничеството в борбата с тероризма

http://www.cross.bg/dodik-sutrydnichestvoto-srubska-1520721.html

/КРОСС/ Президентът на Република Сръбска, влизаща в състава на Босна и Херцеговина, Милорад Додик ще обсъди с руския президент Владимир Путин в Москва сътрудничеството в борбата с тероризма, съобщи Sputnik. По време на утрешната си визита в руската столица Додик разчита да обсъди „възможността за съвместно обучение на антитерористични отряди и засилването на сътрудничеството в тази област". В интервю за Sputnik Додик изтъква, че „иска да се засили потенциалът за сътрудничество против световното зло, което се нарича тероризъм и заплашва всички държави". Додик залага също на привличането на значими руски инвеститори в Република Сръбска".

Разследват Брад Пит за лошо отношение към децата му

http://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/razsledvat-brad-pit-za-losho-otnoshenie-kym-decata-mu-6059111

Близки на семейството разказват, че миналата седмица по време на полет с частен самолет, актьорът се напил и е проявил грубост, словесна и физическа, спрямо децата си

Уникална детска площадка учи на безопасност на движението в Търговище (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607954

Детски мобилен център по безопасност на движението бе открит в детска градина в Търговище. Съоръжението е уникално по своя стил на проектиране. Модерната детска площадка представлява умалено копие на част от жилищен квартал. Тук в реални условия се пресъздават ситуации, в които попадат участниците в движението по пътищата. Има обособени зони, където малките жители на Търговище трябва да се придвижват - до училище, театър, фризьорски салон и други. Децата имат възможност да влязат в ролите на пешеходец, на водач на автомобил, на колое...

Украинското правителство пое управлението на Нафтогаз

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/ukrainskoto-pravitelstvo-poe-upravlenieto-na-naftogaz-225059/

Холдингът „Нафтогаз Украйна“ обединява най-големите предприятия, добиващи петрол и газ, и е монополист на много пазари

Италианската Serge Ferrari Group навлиза в България

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/italianskata-serge-ferrari-group-navliza-v-bylgariia-225057/

Компанията произвежда и дистрибутира гъвкави композитни материали за архитектурата, строителството, акустични решения и др.

Спецсъдът остави в ареста обвинен в подготовка за тероризъм

http://www.cross.bg/terorizum-prokyratyrata-obvinen-1520724.html

/КРОСС/ Спецсъдът стави за постоянно в ареста Иван Захариев, обвинен за боравене с огнестрелни оръжия с цел тероризъм, предаде БГНЕС. По искане на специализираната прокуратура, съдът наложи най-тежката мярка за неотклонение спрямо Иван Захариев., обвинен в подготовка за тероризъм, съобщиха от прокуратурата. 21 годишния мъж е с двойно гражданство - българско и австралийско. Според прокуратурата от няколко месеца в България той се подготвя, за да се включи в редиците на терористичната групировка „Ислямска държава" на територията на Сирия. Разследването е започнало по сигнал на ДАНС. Няколко месеца са събирани доказателства, като са използвани и специални разузнавателни средства. Установено е, че той е контактувал чрез интернет с лица, занимаващи се с тероризъм и проповядващи радикален ислям. Мъжът е пътувал веднъж до Сирия и започнал да се самоподготвя за включване в редиците на Ислямска държава, като се е обучавал в стрелба с огнестрелни оръжия по стрелбища в столицата и страната. Преди два дни прокурори, агенти на ДАНС и специализирани екипи за задържане при СДВР извършили множество претърсвания и изземвания. При тях са открити и иззети множество вещи, сред които екстремистка литература. Мъжът е привлечен като обвиняем и е дал обяснения, но не се признава за виновен. Разследването ще приключи в максимално кратки срокове, казват от прокуратурата.

Показаха завещанието, оставено на най-известния лозаро-винар в Асеновград

https://www.actualno.com/asenovgrad/pokazaha-zaveshtanieto-ostaveno-na-naj-izvestnija-lozaro-vinar-v-asenovgrad-news_564438.html

Завещанието, оставено от Георги Чорбаджаков - бащата на най-известния лозаро-винар в Асеновградско Аристи Чорбаджака – бе представено за първи път в Асеновград. Документът е дарен на Историческия музей в града от асеновградчанинът Атанас Чолаков. Завещанието е обект на

Бащата на терориста: Синът ми беше добър християнин

https://www.24chasa.bg/novini/article/5776369

Бащата на терориста: Синът ми беше добър християнин"Синът ми не е терорист. Това са глупости. На 10 юни съм пристигнал. Поводът е, че синът ми беше тук, исках да бъда с него, аз съм стар човек". Това каза 81-годишният баща на 21 годишния Иван (Джон) Захариев, който е арестуван за тероризъм. "В Австралия съм в ръководството на българката църква. Добър християнин съм. Съпругата ми е там с дъщеря ми.

Ирина Бокова: Спирането на културното прочистване е залог за бъдещо помирение

http://www.cross.bg/bokova-yunesko-irina-1520720.html

/КРОСС/ Генералният директор на ЮНЕСКО и кандидат от България за следващ генерален секретар на ООН Ирина Бокова обсъди въпросите на междукултурния диалог с министър-председателя на Китай Ли Къцян. Срещата между двамата се проведе в рамките на 71-та сесия на Общо събрание на ООН, предаде БГНЕС. „Китай е един от нашите най-сериозни партньори с 43 обекта вписани в Списъка на световното наследство, 38 вписани в нематериално наследство, 10 института под егидата на ЮНЕСКО. Имаме едно много интензивно сътрудничество. Разговаряхме за културния диалог и толерантността, Пътя на коприната и запазването на културните ценности, засегнахме почти всички важни въпроси от дневния ред на ООН", каза Бокова. Китайският премиер Ли Къцян обяви нов пакет от финансова помощ - различни фондове за ООН. Поднебесната е една от държавите, които в най-голяма степен съдействат за развитието на диалога север-юг. Ирина Бокова отбеляза, че по време на 71-та сесия на Общото събрание на ООН особен акцент се поставя на едно от най-големите предизвикателства, с които се сблъсква днес човечеството - екстремизма. „Има много дискусии и дебати по този въпрос. ЮНЕСКО и Ватикана са съорганизатори на една от тези дискусии, която бе посветена на предотвратяването на екстремизма чрез образование. Говорихме за това какво образование трябва да се дава на децата, какви са причините за радикализацията на младите

Гърция ще бъде включена в програмата за количествени улеснения на ЕЦБ

http://econ.bg/Новини/Гърция-ще-бъде-включена-в-програмата-за-количествени-улеснения-на-ЕЦБ_l.a_i.729311_at.1.html

Гръцкият премиер изрази надежда, че страната му ще бъде включена в програмата за количествени улеснения, с която Европейската централна банка /ЕЦБ/...

Безделен празник

http://bulgarski.pogled.info/news/77371/Bezdelen-praznik

/Поглед.инфо/ Днешният ден е особен. В календара пише, че е Национален празник, посветен на годишнината от независимостта на България. Излизам навън, купувам си два вестника и в близкото кафене ги разгръщам.

Добре дошла, есен!

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607913

С хладно слънце пристигна есента в Северозапада. Тя настъпи в 17 часа и 21 мин. Около 16 градуса са температурите в момента  във Враца, в Монтана – 18, а във Видин – 19. Високите летни температури вече отминаха, около 20 – 21 градуса ще са максималните температури в следващите 2 дни, минималните – около 6 -7 градуса. Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg

Катя и Здравко от “Ритон” разгледаха Виена и Будапеща

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5775214

Катя и Здравко от “Ритон” разгледаха Виена и БудапещаДует “Ритон” се завърна преди дни от европейското си пътешествие. Катя и Здравко първо разгледаха Нови Сад и Белград в съседна Сърбия, после се разходиха в Будапеща, а накрая прекараха няколко дни във Виена. Там се разходиха в двореца Белведере и видяха огромната картинна галерия с шедьоври на австрийски импресионисти от XIX век.

Над 40 мигранти се удавиха в Средиземно море

http://www.cross.bg/dyshi-egipet-ydaviha-1520719.html

/КРОСС/ Над 40 мигранти се удавиха в Средиземно море, след като претоварен кораб се преобърна край бреговете на Египет, предадоха информационните агенции в четвъртък. Спасителната операция продължава, като досега са извадени живи 163-ма души, но други 250 са в неизвестност. Трафикантите на хора използват Египет като изходна точка към Европа, след като т.нар. Балкански маршрут беше закрит, предупреждават от европейската гранична агенция "Фронтекс". От началото на годината 300 хиляди души са достигнали европейските брегове, тръгвайки от различни части на Средиземноморието.  

Решението на Фед подкрепя Wall Street и в четвъртък*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/reshenieto-na-fed-podkrepia-wall-street-i-v-chetvyrtyk-225058/

Пазарът продължава да оценява като положителен, а не отрицателен сигнал евентуално забавяне на вдигането на основните лихви, смята анализатор

Г. Оряховица отбеляза 108 години от обявяване на Независимостта на България

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607953

С тържествен ритуал пред Паметния знак на загиналите във войните в Горна Оряховица бе отбелязана 108-та годишнина от обявяване на Независимостта на България. Честването започна с изпълнение на Химна на Независимостта от осмокласника от СУ „Георги Измирлиев” Трифон Йорданов. Горнооряховчани бяха поздравени по повод Деня на Независимостта от заместник-кмета Йорданка Кушева. „От опит знам, че дори една добра идея да се осъществи за кратко време, далеч не означава, че е постигната лесно. Нашата независимост също е плод на огромен дипломатически тр...

За първи път България влезе в световната класация на университетите на THE

https://www.actualno.com/education/za-pyrvi-pyt-bylgarija-vleze-v-svetovnata-klasacija-na-universitetite-na-the-news_564436.html

За първи път България влезе в световната класация на университетите на Times Higher Education (THE). Тя беше публикувана на 21 септември в 23 ч. българско време. България присъства с един университет - Софийския. Той е след първите 800, в графата "801+". Също за първи път в 12-годишната история н

Ген. Радев във В. Търново: На 6-ти ноември ще се приземя на „Дондуков” 2

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607952

Кандидатът за президент ген. Румен Радев, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, се включи в честванията във Велико Търново по случай Деня на независимостта. Той коментира политическата ситуация в страната и определи шансовете си за спечелване на президентския пост като напълно реални. По думите му много хора, които не са гласували за БСП, сега ще подкрепят двойката Радев-Йотова.   „Обичам предизвикателствата и засега моите очаквания са на 6-ти ноември да се приземим на „Дондуков” 2. Не съм член на никоя партия, но БСП направи мъдъ...

Филм за мигрантите гледаме довечера на "Златна роза" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=331708

Филмът "Лазар", който третира популярната напоследък тема с мигрантите, ще гледат тази вечер варненските киномани, научи Moreto.net. Лентата се прожектира като част от фестивала "Златна роза". Темата за порастването и за миграционните вълни е в основата на сюжета на „Лазар” на режисьора Светозар Ристовски, копродукция на Македония, България, Хърватия и Франция.

Башар Асад обвини САЩ за провала на примирието в Сирия

http://www.cross.bg/asad-siriya-zayavi-1520717.html

/КРОСС/ Сирийският президент Башар Асад отхвърли обвиненията на САЩ, че сирийски или руски самолети са ударили хуманитарната автоколона в Алепо или че негови войски спират доставките на храна в завзети от бунтовниците източни квартали на града, и на свой ред обвини САЩ за провала на примирието в Сирия в ексклузивно интервю за Асошиейтед прес. В даденото в двореца Мухаджирин в Дамаск интервю Асад каза още, че въздушните удари на водената от САЩ коалиция по сирийски войски миналата седмица са били преднамерени и отхвърли изявлението на американски официални лица, че станалото е грешка. Асад заяви, че на САЩ "им липсва волята" да се присъединят към Русия в борбата срещу екстремистите. Според Асад продължаващата повече от пет години война в Сирия ще се проточи още само заради продължаващата външна подкрепа за враговете му. Асад настоява, че избягалите от страната сирийци могат да се върнат до няколко месеца ако САЩ, Саудитска Арабия, Турция и Катар престанат да подкрепят бунтовниците.Пожелал анонимност високопоставен представител на администрацията на САЩ заяви, че САЩ смятат с много висока степен на сигурност, че ударът на хуманитарната автоколона в Алепо е бил нанесен от самолет с руски пилот, отбелязва АП. Асад отхвърли това твърдение и заяви, че не може да се вярва на нищо казано от американски официални лица и че всички техни изказвания са лъжи.Както Сирия, така и Русия отрекоха да са нападали хуманитарната автоколона

Слънчево в първия есенен ден

https://www.actualno.com/society/slynchevo-v-pyrvija-esenen-den-news_564435.html

През нощта ще бъде предимно ясно. Минималните температури ще са между 5 и 10 градуса, на места по високите полета на Западна България и по-ниски и там ще има условия за образуване на слани. В първия ден след настъпване на астрономическата есен времето ще бъде предимно слънчев

Коя е Великолепната Мехрибан

http://www.vesti.bg/bulgaria/koia-e-velikolepnata-mehriban-6059109

Първата дама на Азербайджан присъства на откриването на реставрираната крепост "Трапезица" във Велико Търново

Депардийо: Франция стана голям Дисниленд, населен с глупаци

https://www.24chasa.bg/novini/article/5776403

Депардийо: Франция стана голям Дисниленд, населен с глупациЖерар Депардийо отново заяви, че не се чувства вече французин, съобщава "Нова телевизия". Според него страната му се e превърнала в "голям Дисниленд за чужденците", информира "Франс прес", цитирайки интервю на актьора за италианския в. "Кориере дела сера". На въпрос за излизането в Италия на неговата книга "Невинен",

Джо Байдън: Украйна трябва направи реформи или ЕС може да свали санкциите срещу Русия

http://www.cross.bg/sanktziite-ykraiina-baiidun-1520716.html

/КРОСС/ Украйна трябва да покаже прогрес за обещаните икономически и политически реформи или Европейския съюз може да свали санкциите срещу Русия, наложени след анексирането на Кримския полуостров през 2014г. , отбеляза в сряда вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън, пише Politico, цитирано Фокус. „Знаем, че ако те дадат оправдание на ЕС, ще има поне пет държави още сега, които ще искат да кажат „Искаме вън", подчерта Байдън. Европейците могат да бъдат изкушени да заявят, че Украйна е била „притежавана от Русия така или иначе" преди Петро Порошенко да стане президент и да решат да премахнат санкциите", допълни американският вицепрезидент.

Истинското състезание в ООН започва на 5 октомври - кандидатурата на Бокова е с големи шансове

http://svetoven.pogled.info/news/77370/Istinskoto-sastezanie-v-OON-zapochva-na-5-oktomvri-kandidaturata-na-Bokova-e-s-golemi-shansove

/Поглед.инфо/ Премиерът Бойко Борисов заслужава поздравления за потвърждаването на 13 септември т.г. на г-жа Ирина Бокова за кандидат на България за Генерален секретар (ГС) на ООН. Той не се остави да бъде подведен от интензивната дезинформационна кампания, целяща да му наложи партийно-политическо решение, зад която прозираха определени лични интереси. Премиерът Борисов намери смелост да осъществи конституционната си роля като взе независимо решение в полза на рационалносттта, стабилността и националния интерес.

Истинското състезание в ООН започва на 5 октомври - кандидатурата на Бокова е с големи си шансове

http://svetoven.pogled.info/news/77370/Istinskoto-sastezanie-v-OON-zapochva-na-5-oktomvri-kandidaturata-na-Bokova-e-s-golemi-si-shansove

/Поглед.инфо/ Премиерът Бойко Борисов заслужава поздравления за потвърждаването на 13 септември т.г. на г-жа Ирина Бокова за кандидат на България за Генерален секретар (ГС) на ООН. Той не се остави да бъде подведен от интензивната дезинформационна кампания, целяща да му наложи партийно-политическо решение, зад която прозираха определени лични интереси. Премиерът Борисов намери смелост да осъществи конституционната си роля като взе независимо решение в полза на рационалносттта, стабилността и националния интерес.

Видео: Другите новини

http://www.dnevnik.bg/video/2016/09/22/2831628_video_drugite_novini/?ref=rss


Уеб новините на БНТ вече са с нова концепция и име. Рубриката "Другите новини" замени "Новините в 100 секунди"

Акцентите от новините в 17 часа:

Само 108 години ни делят от обявяване независимостта на България.
С 13 000 знамена започнаха Дни на фолклора в Южния парк
Блокада на гръцките острови до събота.
Настъпи астрономическата есен.
Ретроградният Меркурий напуска бойното поле.
Андреа Бочели превзе ООН, празнува рожден ден.
Традиционнният...

Започва астрономическата есен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607951

На 22 септември в 17.21 ч. настъпва есенното равноденствие и започва астрономическата есен. Планетата ни се върти на ос, която е наклонена 23,5 градуса спрямо орбиталната й равнина. Това означава че докато Земята пътува по 365-дневната си орбита, различните полукълба се доближават или отдалечават от топлите лъчи на слънцето.Равноденствието е геометричното изравняване на Слънцето и Земята, при което Слънцето изглежда разположено точно над екватора. В тези дни и Северното и Южното полукълбо получават приблизително по равно количество светлина. Ед...

Звезда на Барселона се договори до 2021 година

https://www.actualno.com/football/zvezda-na-barselona-se-dogovori-do-2021-godina-news_564431.html

Испанският шампион Барселона обяви, че е постигнал договорка за удължаването на договора с дефанзивния халф Серхио Бускетс. 28-годишният испански национал да преподписа контракта си с каталунците до лятото на 2021 г. В договора му ще има опция за удължаването му до лятото на 2023 г, a клаузата за откупуването му е бомбастична - 200 милиона евро. Още подробости за договора на Бускетс четете в Sportlive.bg

ДАНС и СДВР задържаха българин, подготвящ се за включване в "Ислямска държава"

https://www.actualno.com/society/dans-i-sdvr-zadyrjaha-bylgarin-podgotvjasht-se-za-vkluchvane-v-isljamska-dyrjava-news_564434.html

Младеж на 21 години е задържан преди два дни в София при спецакция на ДАНС и СДВР, съобщи бТВ. Той е обвинен в тероризъм.  Става дума за Джон Захариев, който е с двойно гражданство - българско и австралийско. Майка му е виетнамка, а баща му - българин. Самият Джон обаче не гово

Цветанов присъства на откриването на реставрираната крепост „Трапезица“

https://www.24chasa.bg/novini/article/5776398

Цветанов присъства на откриването на реставрираната крепост „Трапезица“ Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов присъства на откриването на Интерактивния експозиционен център на Трапезиця. На откриването бяха още министър-председателят Бойко Борисов, министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната генерал Константин Попов,

Радиото вече буди и приспива децата с приказки по интернет

http://www.cross.bg/prikazki-detzata-detska-1520715.html

/КРОСС/ В навечерието на новата учебна година Българското национално радио представи новия детски сайт ДЕТСКОТО.БНР и 24-часов канал с детска музика и приказки. На пъстър празник с много настроение радиоводещи, актьори и музиканти пяха, танцуваха и играха с най-младите слушатели. Любими детски песни изпълни вокална група "Радиодеца". Ирина Вълчанова, Калина Колева, Виолета Димитрова и Ани Маринова от "Детска редакция" на програма "Христо Ботев" задаваха въпроси и даваха награди на отговорилите на остроумните загадки. Актьори и музиканти импровизираха върху зададени от децата теми. В епохата, когато децата буквално се раждат с усет и умения да използват новите технологии, Националното радио създаде за тях в интернет собствена детска територия. На нея те могат да се забавляват, да научават интересни неща, да играят, да рисуват, да съчиняват и да слушат приказки и музика, да решават загадки. И то напълно безопасно, защото сайтът http://detskotobnr.binar.bg/ е изцяло с продукция на БНР, без да препраща към чуждо съдържание и други сайтове. На адреса на интернет Радио БИНАР http://www.binar.bg/ децата и възрастните могат да слушат от всяка точка на света 24 часа в денонощието новия канал с детска музика и приказки. Изпълнение на вокална група ''Радиодеца'' Video:https://www.youtube.com/watch?v=2DEQJx5VOKY

Мартин Шулц: Нека се вслушаме в Източна Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=331700

ЕС трябва да се вслуша повече в източноевропейските си членки и да намери компромис с тях за решаване на бежанската криза. Вишеградската четворка направи предложения на срещата на върха в Братислава, които трябва поне да бъдат обсъдени.

Нийл Робъртсън и Шон Мърфи аут от Шанхай

http://offnews.bg/news/n_1/n_636517.html

Две големи имена в снукъра приключиха рано участието си на ранкинг турнира в Шанхай. Това са световният номер 7 Нийл Робъртсън и планетарният първенец за 2005 г. Шон Мърфи. Машината от Мелбърн приключи още в първи кръг след поражение с 2:5 фрейма от Райън Дей. на 1/8-финалите Дей надви със същия резултат Мей Кси Вен и ще мери сили с лидера в ранглистата Марк Селби в спор за място на 1/2-финалите. Мърфи пък регистрира тежка загуба с 0:5 от Стивън Магуайър, който показа отлична форма. Шампионът от Шанхай за 2014 г. Стюърт Бингъм елиминира в първи кръг Джейми Джоунс на нула, а след това даде два фрейма на Дейвид Гилбърт и на 1/4-финалите ще играе с победителя в мача измежду Алистър Картър и Джон Хигинс.

Орбан иска депортация на нелегалните имигранти в лагери извън ЕС

http://offnews.bg/news/n_1/n_636515.html

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че всички нелегални имигранти в ЕС трябва да бъдат депортирани в специално изградени за целта бежански лагери извън рамките на блока.  "Трябва да обособим големи бежански лагери извън ЕС, с въоръжена охрана и финансова подкрепа от съюза. Всеки, който е дошъл нелегално, трябва да се върне там. Оттам те ще могат да кандидатстват за убежище", каза той в интервю за унгарския сайт Origo, цитирано от Ройтерс. По думите му това може да стане на остров или крайбрежен район на Северна Африка, но охраната и снабдяването трябва да бъдат гарантирани от ЕС в името на собствения интерес на съюза. "Тези, който са дошли нелегално, трябва да бъдат събрани и извозени", категоричен е Орбан. Това не е първото остро изказване на министър-председателя, който редовно изразява негативното си мнение относно политиката на ЕС към мигрантите, отговорен е за изграждане на ограда по южната граница на страната и подкрепя планирания за 2 октомври референдум относно отхвърлянето на наложените от Брюксел квоти за преразпределение на бежанците.  Орбан смята, че изграждането на въпросните лагери е огромна морална задача, но и единствената алтернатива на преразпределението в рамките на ЕС. Според него, ако един имигрант искa да стигне до Германия, той ще го направи и след като е преселен в друга държава. "Има само едно решение, което устройва всички, включително тези от нас, който не са загазили, защото се защитавахме, и други като Германия, които са загазили: Изкарване на мигрантите извън съюза", категоричен е Орбан. Той повтори твърдението си, че външните граници на ЕС трябва да се подсилят, за да се предотврати бежанската вълна от 2015 г. "Границите трябва да бъдат използвани, защото ни защитават. Някои си представят планета без граници. Аз съм от тези, които не биха искали да видят как цивилизацията на света се променя", заяви премиерът. 

Стадион "Лазур" се продава за 12 млн. лева

http://www.cross.bg/leva-byrgas-liga-1520718.html

/КРОСС/ Собственикът на стадион "Лазур" в Бургас Митко Събев обяви, че продава съоръжението, а цената му е 12 млн. лева. Един от кандидатите да се сдобият със стадиона е Община Бургас. В голяма степен обаче сделката зависи от представянето на "Нефтохимик" в Първа лига. Ако "шейховете" се представят на ниво, то шансовете това да се случи се увеличават. При слабо представяне на водения от Христо Янев тим и евентуално изпадне във Втора лига общината няма да плати сериозната сума. В момента стадионът е собственост на дружеството "Спортс пропърти мениджмънт", което е част от кръга фирми на Събев. Той няма намерение повече да се занимава с футбол и търси начин да осребри собствеността си. Според някои експерти строежът на подобен стадион в момента би струвало около 50 милиона лева.  

Бойко Борисов бе галантен домакин на първата дама на Азербайджан (видео + снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5776373

Бойко Борисов бе галантен домакин на първата дама на Азербайджан (видео + снимки)Премиерът Бойко Борисов бе галантен домакин на първата дама на Азербайджан г-жа Мехрибан Алиева, с която откриха обновената със средства на Фондация "Гейдар Алиев" средновековна крепост "Трапезица" във Велико Търново. Докато разглеждаха обектите, изградени с 2,5 милиона лева от Азербайджан, премиерът внимателно придържаше Алиева по каменната алея.

ФИФА не позволи на Боян Къркич да играе за Сърбия

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/22/2831570_fifa_ne_pozvoli_na_boian_kurkich_da_igrae_za_surbiia/?ref=rss


ФИФА не позволи Боян Къркич да играе за сръбския национален отбор.

Причина за това е, че бившият футболист на "Барселона" вече записа участие в световна квалификация с екипа на Испания през септември 2008 година.

Бащата на футболиста на "Стоук сити" е сърбин и поради тази причина той подаде молба за участие в националния тим на Сърбия.

Боян Къркич влезе като резерва за Испания в мача срещу Армения в Албасете, спечелен с 4:0 преди осем години. След това "ла...

Тържествена смяна на гвардейския караул за Деня на Независимостта в София

http://www.cross.bg/smyana-turzhestvena-chast-1520714.html

/КРОСС/ Тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред президентството по повод 108-та годишнина от обявяването на Независимостта бе част от проявите, с които в София бе отбелязан празникът, предаде БГНЕС. Пред погледа на хората, които наблюдаваха ритуала гвардейците показаха отработени движения. Тържествена смяна се прави на общо осем празника. Освен на 22 септември - Ден на Независимостта и на Денят на храбростта и празника на българската армия - 6 май, на Националният празник - 3 март, 24 май - Денят на българската просвета и култура, 6 септември - Ден на Съединението; 1 ноември - Ден на народните будители; 2 юни - Ден на Ботев и загиналите за свободата на България; 12 юли - Празник на Националната гвардейска част. Смяна на караула се прави и във всяка първа сряда в месеца, без месеците декември, януари и февруари. За първи път тържествената смяна на караула е извършена на 5 ноември 2003 г. Новите ритуали, които представя Националната гвардейска част, са свързани със съхраняването и развитието на традициите, заложени в миналото. След 1879 г. се поставя почетна стража пред важни държавни учреждения. Задължително в празнични дни, пред двореца и сградата на Народното събрание, тази разширена почетна стража е изпълнявана само от гвардейци в парадна униформа - израз на специално отношение към българската държавност.

Тържествена смяна на гвардейския караул за Денят на Независимостта в София

http://www.cross.bg/smyana-chast-bulgarskata-1520714.html

/КРОСС/ Тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред президентството по повод 108-та годишнина от обявяването на Независимостта бе част от проявите, с които в София бе отбелязан празникът, предаде БГНЕС. Пред погледа на хората, които наблюдаваха ритуала гвардейците показаха отработени движения. Тържествена смяна се прави на общо осем празника. Освен на 22 септември - Ден на Независимостта и на Денят на храбростта и празника на българската армия - 6 май, на Националният празник - 3 март, 24 май - Денят на българската просвета и култура, 6 септември - Ден на Съединението; 1 ноември - Ден на народните будители; 2 юни - Ден на Ботев и загиналите за свободата на България; 12 юли - Празник на Националната гвардейска част. Смяна на караула се прави и във всяка първа сряда в месеца, без месеците декември, януари и февруари. За първи път тържествената смяна на караула е извършена на 5 ноември 2003 г. Новите ритуали, които представя Националната гвардейска част, са свързани със съхраняването и развитието на традициите, заложени в миналото. След 1879 г. се поставя почетна стража пред важни държавни учреждения. Задължително в празнични дни, пред двореца и сградата на Народното събрание, тази разширена почетна стража е изпълнявана само от гвардейци в парадна униформа - израз на специално отношение към българската държавност.

Ново кръгово и километрично задръстване по пътя за Гърция

http://www.dnevnik.bg/skorost/2016/09/22/2831568_novo_krugovo_i_kilometrichno_zadrustvane_po_putia_za/?ref=rss


Ново кръгово, което да направи по-безопасно включването към магистрала "Струма" при пътен възел "Кочериново" и километрично задръстване, видяха днес пътуващите за Гърция. Строежът на новото кръстовище започна на 7 септември със средства, осигурени от бюджета.

В същото време кореспондент на "Дневник" предаде, че 5-километрова опашка се образува на автомагистрала "Струма" в участъка между Благоевград и Кочериново.

Десетки автомобили са попаднали в задръстване на изхода на...

Проверяват Брад Пит за жестоко отношение към децата му

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607950

Полицията на Лос Анджелис и отделът за защита на децата и семейството разследва сигнали за възможно жестоко отношение на американския актьор Брад Пит към децата му, съобщава сайтът TMZ, цитиран от ТАСС. Именно това негово поведение може би е станало причина Анджелина Джоли да подаде документи за развод. Марион Котияр е бременна, отрича да е имала връзка с Брад Пит Близки до семейството съобщили на сайта, че миналата седмица по време на полет с частен самолет, актьоръ...

Социолог: Балотажът на президентския вот ще спечели кандидатът, който има надпартийна подкрепа

http://www.mediapool.bg/sotsiolog-balotazhat-na-prezidentskiya-vot-shte-specheli-kandidatat-koito-ima-nadpartiyna-podkrepa-news254397.html

Президентските избори със сигурност ще се решат на балотаж, като на него ще е важно името на кандидата, като шанс за успех ще има този, който може да мобилизира надпартийната подкрепа. Това прогнозира пред Нова телевизия в четвъртък социологът от "Алфа рисърч" Геновева Петрова. На база последните проучвания на агенцията, тя смята,  че на балотажа един срещу друг ще са кандидатите на ГЕРБ и БСП. Геновева Петрова поясни, че на първия тур ще има разцепване на левия вот, заради няколкото кандидати в този спектър, но в крайна сметка партийните ядра ще помогнат на БСП да стигне до балотаж. Според социолога, високият рейтинг, който агенцията дава на Татяна Дончева (почти 22%), не означава автоматично, че той ще се трансформира в гласове на изборите . Геновева Петрова посочи, че е интересно дали при националистите високият личен резултат на Красимир Каракачанов няма да бъде неутрализиран от неодобрението за Волен Сидеров, чиято партия също подкрепя кандидат-президентската двойка от лидера на ВМРО и депутата от "Атака" Явор Нотев. В отговор на въпрос, социологът посочи, че ДПС могат да бъдат решаващ фактор, ако разликата между стигналите до балотаж е малка.

Благоевград очаква Патриарх Неофит

https://www.24chasa.bg/novini/article/5776371

Благоевград очаква Патриарх НеофитНегово Светейшество Българският патриарх Неофит ще благослови лично, от свое име и от името на на Св. Синод на Българската православна църква участниците в ІХ-ата Междуправославна среща на мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култове "Фундаментализмът – вярност към традицията или модернизъм?".

Орбан иска незаконните бежанци да бъдат затваряни в концлагери

http://www.moreto.net/novini.php?n=331703

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан заяви, че „незаконните мигранти“ в Европейския съюз трябва да бъдат хванати и затворени в охранявани бежански лагери на „остров или някой бряг на Северна Африка“, от където да могат да подават молбите си за предоставяне на убежище.

5 км. задръстване на АМ „Струма” край Благоевград

http://www.cross.bg/blagoevgrad-trafikut-tapa-1520704.html

/КРОСС/ Огромна 5-километрова тапа се образува на АМ "Струма" край Благоевград в поредното "Голямо пътуване" заради четирите почивни дни, предаде БГНЕС. Изхода на ЛОТ-2 на автомагистралата при Благоевград е затапен, тъй като тук свършва ЛОТ-а и се продължава по ГП Е-79 за двата гранични пункта с Гърция, както и към курортите в Банско и Сандански. ЛОТ-2 свършва край Благоевград, от него към Е-79 си минава по „Зелендолско шосе", и след хипермаркет „Метро" потокът се влива в Е-79. Задръстването на изхода на магистралата е заради двете кръгови, по които се минава, за да се поеме по „Зелендолско шосе", по него потокът от коли едва пъпли. Там на място има два патрула на КАТ, но трафикът е много интензивен. Задръстването към 13.15 ч. днес достигаше до разклона за Бараково и Рилски манастир. В колоната от автомобил имаше прегрели коли, постепенно трафикът стихва, но може би това е временно. След Благоевград в посока Симитли не се образува характерната за всеки първи почивен ден тапа. Вина за тапата, който достига но разклона за Кочериново има и забавянето с пуска на новото кръгово кръстовище при пътен възел "Кочериново". Вместо днес сутринта, той ще бъде пуснат най-вероятно довечера. Тук трафикът от София се разделяше, досега толкова голяма тапа не се бе образувала.

Донка Михайлова: Ако големите градове са локомотив, след време от влака ще остане само той

http://www.cross.bg/mihaiilova-bulgariya-politika-1520712.html

/КРОСС/ България има нужда от по-справедливо регионално развитие, което да позволява на малките населени места да се развиват с по-добри темпове. Необходим е работещ, ефективен документ за децентрализация, който би позволил общините да водят относително самостоятелна политика и да работят за по-добра регионална пропорция. Това каза в интервю за "Хоризонт" кметът на Троян Донка Михайлова, която е и заместник-председател на Националното сдружение на общините. Неотдавна на стената си във facebook Михайлова написа, че 25 години се води политика на задълбочаване на регионалните различия. Запитана дали е изгубена България през погледа на малките населени места, Михайлова посочи: Не може да бъде загубена страна, която чества ден като днешния. Но България има потенциали, които не използваме и моята болка е потенциалът на малките населени места, които все остават на втори план. Не разбирам философията, че понеже големите градове са локомотиви, там трябва да се инвестира и да се концентрират ресурси. Изправени сме пред риска след години във влака да има само локомотив. Въпреки масовото закриване на селски училища, в Троян последователно се води политика за подкрепа на училищата в селата, в които има останали млади хора, но работата им е на ръба на оцеляването. МОН трябва да приеме нов подход и за тези училища да се отнасят стандарти за финансиране, различни от стандартите за масовите училища с много деца, заяви още Донка Михайлова.

Кога гушкането на котки е опасно за здравето?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607949

Гушкането на котките може да причини на собствениците им опасна инфекция, показват резултатите от проучване. Заболяването може да се прояви по различни начини - със силна треска, гнойни пъпки по кожата, а ако възникнат усложнения, макар и в изключително редки случаи - със смърт, допълва Индипендънт. Инфекцията се причинява от бактерии, които се предават между котките, предимно чрез бълхите, а човек би могъл да се зарази, ако гушка и целува често котката си, или ако бъде одраскан или ухапан от нея.

Росен Плевнелиев участва в прием на Барак Обама

https://www.24chasa.bg/novini/article/5776309

Росен Плевнелиев участва в прием на Барак ОбамаПродължава работното посещение на президента Росен Плевнелиев в САЩ. Той участва в прием, даван от президента на САЩ Барак Обама за ръководителите на делегации, пристигнали в Ню Йорк за 71-ата сесия на Общото събрание на

Не, драги приятели! Днес сме по-зависими от всякога!

http://www.cross.bg/bulgariya-poveche-bulgarite-1520703.html

/КРОСС/ Робството държи малцина, мнозина се държат за робството” – латинска сентенция На днешната дата преди 108 години от васал на Османската империя България се превръща в независима държава. Този безпрецедентен акт на свободната воля на българския народ става възможен цели 30 години след Руско-турската война от 1877-78 г. На 22 септември 1908 г. в черквата „Св. 40 мъченици” в старопрестолната столица Велико Търново княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на Независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава. От тази величава дата е изминал повече от век, но опазена ли е независимостта на България и българите? Определено – не. През този не малък период от новата ни история тази фундаментална основа за напредъка и благоденствието на България и на българите бе губена частично или цялостно, за по-кратко или за по-дълго време. Особен отпечатък в съдбата ни остави периодът на комунизма, когато се стигна до там независимостта напълно да бъде забравена. Нещо повече. Под ръководството на Тодор Живков бе подготвено най-голямото предателство спрямо паметта, кръвта и въжделенията на десетки поколения родолюбиви българи. На пленум на ЦК на БКП е взето решение България да стане 16 република на СССР. На 4 декември 1963 г. пленумът приема предложението на Тодор Живков за възможността България да стане 16-та република на СССР – чрез сливане

Реалните заплати в Германия са нараснали с 2,3% през второто тримесечие

http://www.investor.bg/novini/130/a/realnite-zaplati-v-germaniia-sa-narasnali-s-23-prez-vtoroto-trimesechie-225053/

Това е нов положителен сигнал за частното потребление - основен двигател за растежа на най-голямата европейска икономика

Слънцето се завръща по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=331697

През нощта ще бъде предимно ясно. Минималните температури ще са между 5° и 10°, на места по високите полета на Западна България и по-ниски и там ще има условия за образуване на слани. По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен север-северозападен вятър.

КЗП забрани подвеждането при промоции на храни и лекарства

http://offnews.bg/news/n_1/n_636514.html

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на търговци на хранителни продукти и лекарства да подвеждат клиентите си за цените или за условията, при които могат да се възползват от актуални промоции и намаления. Заблуждаващ ценоразпис на павилион за бързо хранене е един от последните случаи, по които контролният орган се произнесе. Инспекторите установиха, че търговецът не дава информация дали посочената цена на даден артикул се отнася за брой или за единица мярка. Обявено е, например: „пилешка пържола – 100 гр., 1.60 лв.”. Клиентът остава с впечатлението, че дължимата от него сума ще бъде изчислена след претегляне на продукта на база посочената цена за 100 гр. На практика обаче цената е за брой, а количеството винаги се оказва по-малко от 100 гр. По такъв начин потребителят е заблуден, че срещу обявената цена ще си купи повече от това, което реално получава. Друг наскоро установен и забранен от КЗП търговски трик е свързан с непълна информация за условията на промоция в бар. Търговецът е обявил оферта „поръчваш два коктейла, плащаш един”, но не е посочил съпътстващото я задължително условие питиетата да бъдат еднакви. Ако клиентът избере различен вид коктейли, не може да се възползва от промоцията. Това обаче става ясно едва при представянето на сметката. Некоректно провеждане на промоция от страна на аптека е друго нарушение, пресечено от контролния орган. Върху плакат на витрината на въпросната аптека и в разпространени от нея рекламни брошури е анонсирана отстъпка от 25%, а реално предоставяната е 20%. Проверката на КЗП доказа, че дори и върху издавания касов бон е записано „-25%”, но реално от общата стойност на покупката се приспадат само 20%. Същата схема търговецът е приложил и по отношение на друга актуална промоция, при която се рекламира, че определен набор от артикули за даден период от време могат да бъдат закупени с намаление в размер на 20%, без това да се случва. Подобни некоректни практики засягат уязвими групи потребители, които обикновено са с влошено здравословно състояние и ниски покупателни възможности. За всяка от нелоялните практики законът предвижда санкция до 30 000 лв. и забрана за прилагането им в бъдеще. При повторно нарушение глобата може да достигне до 50 000 лв.

Благоевград почете 108 г. от обявяването на Независимостта

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607948

С ритуал по полагане на цветя благоевградската общественост отбеляза 108 години от обявяването на Независимостта на България. Церемонията се състоя пред Паметната плоча на загиналите в борбите за освобождение и обединение на страната. В знак на признателност към делото на хилядите герои се поклониха кметът на Благоевград Атанас Камбитов, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, председателят на общински съвет Радослав Тасков, заместник-областният управител Анна Бистричка, народният представител Йордан Андонов, представители...

Башар Асад обясни какво пречи на решаването на кризата в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5776282

Башар Асад обясни какво пречи на решаването на кризата в Сирия"Ситуацията в Сирия може да се стабилизира в следващите няколко месеца благодарение на вътрешни за страната фактори, но на това пречи подкрепата на западните страни за бунтовниците". Това каза президентът на Сирия Башар Асад в интервю за агенция "Асошиейтед прес", цитирано от "Фокус". Сирийският президент казва,

Спад в молбите за убежище за България при ръст за ЕС

http://www.mediapool.bg/spad-v-molbite-za-ubezhishte-za-bulgaria-pri-rast-za-es-news254396.html

При рекорден брой молби за убежище в страните от ЕС, за България има спад. Такова е обобщението на данните  на Европейската статистическа служба Евростат, цитирани от БТА в четвъртък.  Броя на молбите за убежище, подадени в България през второто тримесечие на тази година, е с 13% по-малък, отколкото през първото. В ЕС най-многочислената група на търсещи международна закрила съставляват сирийците (30 на сто), докато в България най-многобройни са афганистанците. За второто тримесечие на годината у нас закрила са потърсили 3505 чужденци, от които 2080 са били от Афганистан, 490 - от Сирия, а 465 - от Ирак. Броят на молбите, получени от България, е 1.1% от всички, подадени в ЕС. Данните показват, че се наблюдава рекорден ръст на чакащите решение молби за убежище в ЕС - близо един милион души предстои да научат съдбата си. Афганистанците, потърсили закрила в ЕС, са 16 на сто от общия брой потенциални бежанци, а иракчаните са 11%. Четири процента са пакистанците, а руснаците - три на сто. Общо в ЕС за второто тримесечие на годината молби са подали близо 306 хиляди мигранти, което представлява ръст от 6% спрямо началото на годината. Статистиката показва, че от 2014 г. насам броят на молбите за убежище постоянно расте, като е бил рекорден в края на миналата година. Последвал е спад, но в момента тенденцията отново е към нарастване. Шест от 10 подадени в ЕС молби са били насочени до германските власти. На второ място са молбите, отправени до Италия, на трето - до Франция, на четвърто - до Унгария и на пето - до Гърция. Гръцките власти отчитат ръст от 132 на сто в броя на получените молби спрямо първите месеци на годината, в Унгария ръстът е 118%. Същевременно спад отчитат Дания (с 59%), Финландия (53%), Швеция (42%), Холандия (47%), Белгия (44%) и Австрия (22%).  

Медведев: Русия няма да печата пари, за да пълни бюджетни дупки

http://www.investor.bg/mejdunarodni-pazari/370/a/medvedev-rusiia-niama-da-pechata-pari-za-da-pylni-biudjetni-dupki--225052/

Страната няма да се върне към централно планираната икономика, която доведе до крах на съветския модел, пояснява руският премиер

Генерал Константин Попов: Независимостта е отговорност, но е и единство

http://www.cross.bg/bulgariya-nezavisimostta-nezavisimi-1520702.html

/КРОСС/ Ген. Попов, какво е за вас Денят на Независимостта?  - Независимостта - това е отговорност, но това е и единство. Ние всички заедно, българи, преди 108 години сме решили, че можем сами да вземем решения, да отговаряме за тях, да се чувстваме свободни и в края на краищата да бъдем един народ.  Господин генерал, чувствате ли се наследник на онези храбри, български офицери, станали гарант на Съединението на България и така осигурили нейната независимост? Чувствате ли се приемник на министъра от времето на Деня на Независимостта, ген. Данаил Николаев, патриархът на българската войска?  - Определено Българската армия е играла важна роля в обединението на България, в обявяването на независимостта на България и днес Българската армия изпълнява същата роля. Ние сме един основен стълб на държавност, гарант за това, че България ще я има.  Правили ни независими Денят на Независимостта?  - Всъщност ние правим Денят на Независимостта, ние сме тези, които искаме да бъдем независими, ние да си вземаме решенията, ние да си определяме съдбините.   Господин генерал, как се вписва този ден в условията на членство на България в ЕС и НАТО, в условията на глобализация и бежанска криза?  - Точно за това ние трябва да сме независими, за да можем ние да си носим отговорността за взетите решения

Арестуваха българин, готвел атентати в Сирия

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/arestuvaha-bylgarin-gotvel-atentati-v-siriia-6059107

Иван Захариев е с двойно гражданство - българско и австралийско. Майка му е виетнамка, а баща му - българин

Дунапренени хлебчета

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5776173

Дунапренени хлебчетаВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vboianova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

След 5-километрова колона на магистрала "Струма", отвориха кръговото край Кочериново

https://www.24chasa.bg/region/article/5776277

След 5-километрова колона на магистрала "Струма", отвориха кръговото край КочериновоСлед като се образува 5-километрова колона от автомобили в края на лот 2 на магистрала "Струма" край Благоевград по обяд, от АПИ съобщиха, че са отворили за движение новопостроеното кръгово кръстовище край Кочериново. То е връзката между пътя за Гърция и лот 2 на магистралата. Завърши подобряването на организацията на движението при кръстовището

ГЕРБ играе с Томислав Дончев за президент

http://www.moreto.net/novini.php?n=331695

В ГЕРБ увещават вицепремиера Томислав Дончев да бъде кандидатът за президент на партията, научи „Труд“. Според източниците на вестника от формацията месец и половина преди вота управляващите още нямали сигурна номинация. В началото на летния сезон се спрягаше шефката на парламента Цецка Цачева.

БЗНС и РБ почитат Никола Петков

http://offnews.bg/news/n_1/n_636513.html

На 23 септември БЗНС и РБ канят всички граждани на София да почетат паметта на Никола Петков. Поменът ще се състои в столичния храм "Св. Седмочисленици" на ул. "Граф Игнатиев" 25 от 17:30 ч. Събитието ще уважи и кандидант-президентската двойка на Реформаторския блок - Трайчо Трайков и ген. Съби Събев. Никола Димитров Петков е един от лидерите на БЗНС, убит от комунистическия режим, установен в България след преврата от 1944 г. Той влиза в политиката в началото на 30-те години. Петков е един от участниците в Деветосептемврийския  преврат. От лятото на 1945 г. е лидер на Българския земеделски народен съюз  - Никола Петков и Обединената опозиция (антикомунистическа опозиция). Борбата му за запазване на парламентарната демокрация е обявена от комунистите за контрареволюционна дейност.  На 5 юни 1947 г. американският сенат ратифицира подписания на 5 февруари същата година мирен договор с България, което е първата стъпка към признаването на тоталитарния режим на Г. Димитров от страна на САЩ. Същия ден е снет депутатският имунитет на Никола Петков, който е арестуван в сградата на Народното събрание и заявява: „Имам честта и щастието да последвам съдбата на своя баща и своя брат – да дам свободата си, а ако е необходимо - и живота си за свободата на българския народ“. Освен това са касирани 23 депутата от опозицията, с което на практика представителството на опозицията в законодателната власт е разгромено. На 5 август същата година започва съдебен процес и на 16 август  е осъден на смърт чрез обесване по обвинение в шпионаж. На 23 септември 1947 г., въпреки протестите на западната общественост, смъртната присъда на Никола Петков е изпълнена, като е измъчван и убит с чук, а в последствие качен мъртъв на бесилото. Гробът му е неизвестен. Реабилитиран посмъртно на 15 януари 1990 г .

Интерактивна детска площадка по безопасност на движението заработи в Търговище

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607947

Детски мобилен център по безопасност на движението бе открит в Целодневна детска градина „Осми март" в Търговище. Съоръжението е уникално по своята форма и стил на проектиране и е едно от малкото подобни в страната, твърди директорът на детското заведение Ивелина Атанасова.Модерната детска площадка представлява умалено копие на част от жилищен квартал. Тук в реални условия се пресъздават ситуации, в които попадат участниците в движението по пътищата. Има обособени зони, където малките жители на Търговище трябва да се придвижват - до училище, те...

Разследват Брад Пит за физическо насилие над децата му

https://www.actualno.com/showbusiness/razsledvat-brad-pit-za-fizichesko-nasilie-nad-decata-mu-news_564423.html

Анджелина Джоли е поискала развод от Брад Пит, след като той упражнил психическо и физическо насилие над децата си, съобщава британското издание „Телеграф". Според него става въпрос за пиянски инцидент по време на полет миналата сряда, когато, според обвиненията, Пит е &b

Кремъл: Разполагането на войски до руските граници нарушава договора на НАТО

http://www.cross.bg/ryabkov-granitzi-nato-1520701.html

/КРОСС/ Разполагането на сили на НАТО в близост до руските граници ще наруши Основополагащия акт за отношенията на алианса с Русия, заяви зам.-външният министър Сергей Рябков, предаде БГНЕС. „На практика тези планове ще означават увеличаване на реалното присъствие на войски на НАТО до нашите западни граници", каза Рябков. Рябков обаче изтъква, че дори подразделенията да бъдат на терен на ротационен принцип, техниката ще остава на място. „Това означава заобикаляне на разпоредбите на Основополагащия акт за отмяна на задължението за постоянно разполагане". „Изискванията на Акта да не се разполагат на постоянна основа значителни бойни сили и средства, ще бъдат нарушени", подчерта зам.-министърът на външните работи на Русия.  

Удобните пози при кърмене

http://www.dnes.bg/health/2016/09/22/udobnite-pozi-pri-kyrmene.316423

Бебето може да се храни естествено, без майчният гръб да се натоварва

Спецсъдът остави в ареста заподозрян в радикален ислямизъм

http://www.mediapool.bg/spetssadat-ostavi-v-aresta-zapodozryan-v-radikalen-islyamizam-news254395.html

Специализираният наказателен съд остави в ареста 21-годишен младеж, който се подготвял да се включи в редиците на екстремистката групировка “Ислямска държава” в Сирия, съобщи в четвъртък бТВ. Той беше задържан при операция на ДАНС преди два дни.  Мъжът, е роден във Виетнам, но има двойно гражданство – австралийско и българско, тъй като баща му е българин. Иван (Джон) Захариев е бил следен в продължение на няколко месеца по подозрения, че е радикализиран ислямист.  Разследването, ръководено от Специализираната прокуратура, е започнало по сигнал на ДАНС. Няколко месеца са събирани доказателства, като са използвани и специални разузнавателни средства. Установено е, че задържаният е контактувал по интернет с лица, занимаващи се с тероризъм и проповядващи радикален ислям. Пътувал е веднъж до Сирия и предприел самоподготовка за включване в редиците на „Ислямска държава”. Захариев е засичан на различни стрелбища в София и Пловдив, където се обучавал на стрелба, включително и с автомат "Калашников". В дома му е открита литература с екстремистко съдържание. Задържаният е привлечен като обвиняем и е дал обяснения, но не се признава за виновен. Твърди, че преди два месеца се е отказал от исляма и е водил дискусии с бивши мюсюлмани, тъй като за подобен акт религиозният закон предвиждал смърт. Що се отнася до упражненията в стрелба, те били, защото искал младежът постъпи на работа в службите в Австралия. Бащата на Захариев пък определи като пълни измислици твърденията, че синът му е терорист.

В България е задържан младеж, заподозрян в ислямизъм

http://www.mediapool.bg/v-bulgaria-e-zadarzhan-mladezh-zapodozryan-v-islyamizam-news254395.html

Младеж на 21 години е задържан преди два дни в София при спецакция на ДАНС и СДВР, съобщи бТВ в четвъртък. Той е обвинен в тероризъм. Спецсъдът ще гледа мярката му за неотклонение. Става дума за Джон Захариев, който е с двойно гражданство - българско и австралийско. Майка му е виетнамка, а баща му - българин. Самият Джон обаче не говори български език. Младежът бил следен в продължение на няколко месеца по подозрения, че е радикализиран ислямист. Той бил забелязан на различни стрелбища да се обучава в стрелба с различни видове оръжия, включително с автомат "Калашников". Захариев е психически нестабилен. Според разследващите обаче той не е имал намерение да извърши атентат в България. По непотвърдена информация арестуваният се е готвел за атентати в Сирия. Засега няма данни той да е свързан с някоя от известните терористични групировки.

Супер герои се събраха срещу Доналд Тръмп

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/super-geroi-se-sybraha-sreshtu-donald-trymp-6059108

В клипа участват Робърт Дауни дж., Марк Ръфало, Скарлет Йохансон, Нийл Патрик Харис, Джулиан Муур и още куп знаменитости

Холивудски звезди в клип срещу Доналд Тръмп

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/holivudski-zvezdi-v-klip-sreshtu-donald-trymp-6059108

В клипа участват Робърт Дауни дж., Марк Ръфало, Скарлет Йохансон, Нийл Патрик Харис, Джулиан Муур и още куп знаменитости

"168 часа": Вече 12 месеца свалят във Варна хиляди тонове боклук от Англия и Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5776272

"168 часа": Вече 12 месеца свалят във Варна хиляди тонове боклук от Англия и ИталияЗа 17 дни два кораба с 12 000 т акостираха в града, още един с 5000 т пристига през Босфора.След сигнал на “168 часа” от РИОСВ изготвиха три препоръки за съхраняване и транспортиране на разкъсаните миризливи бали След като хиляди тонове боклук от Великобритания, Неапол и Палермо вече цяла година заливат Варна,

Смъртността на новородени у нас е два пъти по-висока от средната за ЕС

http://www.mediapool.bg/smartnostta-na-novorodeni-u-nas-e-dva-pati-po-visoka-ot-srednata-za-es-news254394.html

В България бебетата, които загиват около раждането и до месец след него, са два пъти повече на брой родени деца, от средното за Европейския съюз. Вие трябва да потърсите причините за това, коментира Марви Олинен, президент на Европейската акушерска асоциация и професор в Кралския колеж по акушерство във Великобритания, съобщава БНР в четвъртък.  Тя е един от над 50-те делегати от Европа и света в Международната акушерска конференция, която започва тази вечер в София. Събитието се организира от Алианса на българските акушерки, а във фокуса на дискусиите ще бъдат проблемите около въвеждането на акушерски модел на грижа за бременните и раждащи жени у нас. "Няма смисъл от данните и статистиката, ако няма анализ, защо цифрите са толкова високи, защото не е само един фактор. Трябва да се проследи , дали има разлики в процентите, съответно в качеството на грижа в различните региони. Има ли значение от какъв специалист се оказва тази грижа, или факторите са външни - например, имате висок процент преждевременни раждания", каза Олинен. Една от причините за преждевременно раждане е тютюнопушенето, а тук има много млади момичета и жени, които пушат, констатира професорът от Кралския колеж. Причината за това също може да бъде, че бъдещата майка е под стрес или, че се храни неправилно. Така че - цифрите не са всичко. По-важно е да изследвате какво води до тях.

Аржентински клуб обвини "Манчестър сити" в неправомерен трансфер

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/22/2831558_arjentinski_klub_obvini_manchestur_siti_v_nepravomeren/?ref=rss


Аржентинският клуб "Велес сарсфийлд" е отправил жалба до ФИФА, насочена срещу "Манчестър сити".

Южноамериканците тъврдят, че английският тим е извършил неправомерен трансфер на 15-годишния футболист Бенхамин Гаре.

Аржентинците отбелязват, че правилниците на световната централа забраняват трансферите на малолетни футболисти.

"Не съм виждал никога толкова неморално действие. Не знам какво са обещали на бащата на момчето, за да го примамят", коментира президентът...

Настъпва астрономическата есен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607946

На 22 септември в 17.21 ч. настъпва есенното равноденствие и започва астрономическата есен. Планетата ни се върти на ос, която е наклонена 23,5 градуса спрямо орбиталната й равнина. Това означава че докато Земята пътува по 365-дневната си орбита, различните полукълба се доближават или отдалечават от топлите лъчи на слънцето.Равноденствието е геометричното изравняване на Слънцето и Земята, при което Слънцето изглежда разположено точно над екватора. В тези дни и Северното и Южното полукълбо получават приблизително по равно количество светлина. Ед...

Николай Ненчев участва в честванията по случай Независимостта на България

https://www.24chasa.bg/novini/article/5776263

Николай Ненчев участва в честванията по случай Независимостта на България Министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната генерал Константин Попов участваха днес в тържествата, посветени на 108-та годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България, съобщават от пресцентъра на Министерството на отбраната. На историческия хълм Царевец в старопрестолния град Велико Търново министър Ненчев прие

Местан поздрави българите за независимостта

http://offnews.bg/news/n_1/n_636512.html

Председателят на ДОСТ Лютви Местан изпрати "поздрав до целия български народ" чрез медиите за Деня на независимостта. Този празник на модерната държава е най-достойният ден, в който всички политици най-напред трябва да работим за желанието и волята на народа ни - икономически и социален стандарт; образовани граждани и ценена и извисявана духовност; културна памет; евро-атлантическо настояще и ценностно бъдеще в името на безусловно свободна България със свободни граждани без сепарация на човешките им права; в името на независимата ни държава – функционален член на ЕС и НАТО без спънки и пречки по пътя на националната ни сигурност, се казва в текста. ДОСТ изповядва политически ценности и принципи в името на демократическите устои на ведно модерна и независима България и в името на гражданските свободи ведно с изконните човешки права на всички, на народа, пише още в поздрава на Местан, който завършва с думите: "Честит празник и да пребъде Независимостта ни като завет!".

Арестуваха предполагаем радикален ислямист в София

http://www.cross.bg/arestyvaha-predpolagaem-radikalen-islyamist-v-sofiya-1520698.html

/КРОСС/ 21-годишен българин е бил задържан при съвместна операция на ДАНС и СДВР по подозрения, че е радикализиран ислямист, предаде БНР. Арестът е извършен преди два дни в София. По непотвърдена информация името на младия мъж е Джон Захариев. Той има и австралийско гражданство. Източници от полицията обясниха пред "Хоризонт", че младежът е обучаван да стреля с различни видове оръжия. Днес трябва да бъде гледана мярката за неотклонение на заловения, но до момента няма данни той да е свързан с някоя от известните терористични групировки.

Огромно задръстване на магистрала "Струма" до Благоевград (обновена)

http://offnews.bg/news/n_1/n_636511.html

Огромно задръстване с дължина 5 км се образува на автомагистрала "Струма" край Благоевград в началото на почивните дни, предава БГНЕС. Изхода на ЛОТ-2 на автомагистралата при Благоевград е затапен, тъй като тук свършва лота и се продължава по ГП Е-79 за двата гранични пунккта с Гърция, както и курортите в Банско и Сандански. Вина за тапата, който достига но разклона за Кочериново има и забавянето с пуска на новото кръгово кръстовище при пътен възел "Кочериново", за което се очакваше да бъде пуснато сутринта.  Кръстовището при Кочериново вече е отворено за движение, съобщиха от агенция „Пътна инфраструктура“ в 15:30 ч. Снимка: БГНЕС

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване