09/22/16 08:04
(http://www.klassa.bg/)

Участието на прокурори в организации лъсва след седмица

 Прокурорската колегия на ВСС прие правила за водене на Централен публичен регистър на декларациите за членство в съсловни организации и тайни общества и утвърди негов образец. Регистърът ще бъде въведен от 1 октомври от главния секретар на ВСС и в него ще бъдат отразени постъпилите до момента декларации, реши единодушно на вчерашното си заседание прокурорската колегия.

Съгласно чл. 195а, ал. 1 от ЗСВ всеки съдия, прокурор и следовател, членовете на ВСС, главният инспектор и инспекторите от Инспектората към ВСС в едномесечен срок от встъпване в длъжност трябва да подават пред съответната колегия на ВСС декларация за всички свои дейности и членства в организации, включително тайни или неформални, както и в общества, юридически лица с нестопанска цел и граждански дружества или обединения. При промяна на обстоятелствата ще се подава декларация за коригирането им в едномесечен срок.

Според правилата регистърът се поддържа от администрацията на ВСС, като информацията в него се въвежда и актуализира от служители, определени със заповед на главния секретар на съвета. Декларациите от прокурори, следователи и членове на прокурорската колегия се подават до колегията лично в деловодството на ВСС или по пощата. Електронното копие на регистъра е публично достъпно на интернет страницата на ВСС.

„Ако този месец си купя билет за риболов, трябва ли да декларирам тази своя дейност пред ВСС“, попита по време на дебата Васил Петров. „Всеки наш опит да тълкуваме закона би бил непоследователен или в разрез с волята на законодателя“, коментира от своя страна главният прокурор Сотир Цацаров.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване