09/24/16 08:14
(http://www.klassa.bg/)

Малките банки в САЩ са новите титани на бизнес имотите

 Местни и регионални банки в САЩ, търсещи инвестиции с по-висока доходност, увеличават кредитирането си за предприемачи в бизнеса с недвижими имоти. Макар че те компенсират недостига на финансиране заради срива на пазара на секюритизиран дълг – доскоро основният източник на финансиране за бизнеса с имоти, възможността е рискова за по-малките играчи, предупреждава Bloomberg в свой анализ.

През първата половина на 2016 г. 41% от финансирането за недвижими имоти в САЩ идва от национални и регионални банки, което е с 25% повече спрямо нивото от две години по-рано. Това показват данни, представени миналата седмица от компанията за данни за имотния сектор Real Capital Analytics. От друга страна пазарът на ценни книжа, обезпечени с ипотеки,отчита спад на дела си във финансирането за сектора на бизнес имотите от 30% до 10% за същия период.

Сривът в предлагането на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, в момента се дължи на пазарна волатилност, ценови натиск и нови финансови регулации, които ще влязат в сила от декември. Новите регулации изискват емитентите да запазят голяма част от издадените книжа – 5%, което накара някои от традиционните емитенти да напуснат сферата като цяло.

Всичко това притиска някои от бизнес кредиторите, тъй като те искат да рефинансиратемитиран секюритизиран дълг отпреди кризата от 2006-2007 г., чийто матуритет настъпва. Затова те се обръщат за помощ към по-малките банки.

Регионалните банки винаги са специализирали в кредитиране за имоти на местно ниво и могат да допринесат с по-задълбочено разбиране на местните пазари към микса.

Засега няма много доказателства, че заемите за бизнес имоти, отпуснати от регионалните банки в САЩ, са застрашени от неизпълнение. Те всъщност са източник на силна рентабилност за банките. Нивото на банковите отчисления в САЩ е на презкризисно дъно от 0,01%, сочат данни на Федералния резерв. За сравнение, през 2009 г. те достигаха 3%.

Растящият пазар на бизнес имоти в САЩ поддържа портфейлите на регионалните банки здрави, но опасенията са какво може да се случи, ако трендът се обърне.

 

Разширената експозиция на регионалните и местни банки не остава незабелязана. Федералният резерв и други регулатори предупреждават, че експозицията на банките към сектора на бизнес имотите може да е твърде голяма, а стандартите им за одобрение на кредити - твърде либерални.

По-конкретното опасение на регулаторите е експозицията на банките към заеми за бизнес имоти, която представлява 300% от общия им регулаторен капитал. Suffolk Bancorp, First Internet Bancorp и RBB Bancorp са сред банките, които отчитат ръст на портфейла си от бизнес имоти като дял от капитала над прага, сочи доклад на Morgan Stanley от юли. Докладът представя списък на банки с активи в диапазона между 1-10 млрд. долара, които имат и сериозно нарастване на експозицията към бизнес имоти.

Хлабавите стандарти за кредитиране доведоха до сериозни проблеми в не толкова далечното минало. Заради голямата експозиция към сектора на имотите много американски банки фалираха по време на Голямата рецесия, сочи доклад от юни на Moody’s Investors Service.Местните и регионални банки традиционно са по-податливи на проблеми, отколкото националните банки, тъй като имат по-малка база от активи, коментира и Federal Deposit Insurance Corporation.

На този късен етап от кредитния цикъл анализаторът на Moody’s Тад Филип съветва банките да са по-предпазливи. „Когато цените се понижат, това отделя кредиторите, които са направили добри заеми, от тези, които не са“, заключава той.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Миглена Иванова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване