09/25/16 08:08
(http://www.klassa.bg/)

Бионсе - от музикална дива до истински предприемач

 Бионсе Ноулс-Картър навлиза в нова фаза на кариерата си: импресарио.  

След две десетилетия, в които изпя оглавяващи класациите хитове като “Single Ladies (Put A Ring On It)", игра във филми, стана рекламно лице на Pepsi и на продуктите за коса на L’Oreal, американската звезда насочва повече енергия в това да не бъде в светлината на прожекторите. Вместо това инвестира в млади фирми, дава насоки на нови звезди, продуцира и режисира видеа, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Наскоро навършилата 35 години Бионсе се превръща в инвеститор. Тя купи дялове в стартъпи, които споделят нейните интереси в сферата на женското здраве - от компанията за храни за вегани 22 Days Nutrition до WTRMLN WTR - фирма, създаваща спортни напитки, които певицата пие, докато се подготвя за своите изключително тежки сценични представления.

За изграждането на тази империя ѝ помага мендиджърски екип, воден от бившия директор на J.P. Morgan Chase Стив Пеймън.

“Тя разширява обхвата си”, твърди Матю Ноулс, бащата на Бионсе и неин мениджър в миналото. “Тя обръща повече внимание на собствеността, като предприемач”.

Бионсе прави R&B музика, съчетавайки я с поп, хип-хоп и електронни елементи, а в новата ѝ песен “Daddy Lessons” - се долавя дори кънтри. Милионите ревностни фенове, известни като “BeyHive”, следят всеки ход на Бионсе и защитават своята “Кралица на поп музиката” от критиците. Вокалното чудо и неин съпруг, рап магнатът Джей-Зи, има приятели на най-високо ниво, сред които попадат американският президент Барак Обама и съпругата му Мишел Обама.

В края на миналата година Бионсе нае нов екип от топ директори, изключителни таланти от сферата на финансите, технологичната и развлекателната индустрия. Пеймън, който ръководи подразделението на J.P Morgan за маркетинг в сферата на спорта и забавленията, сега управлява компанията на певицата, наречена Parkwood Entertainment. Освен това е неин основен съветник по всички бизнес въпроси. Питър Тиa, ветеран от музикалната индустрия, се присъедини към екипа на Бионсе, идвайки от Warner Bros. Records, за да управлява кариерите на музикални изпълнители. Parkwood създаде нови подразделения, включително вътрешна звукозаписна компания, и нае още служители.

По-рано тази година Бионсе представи Ivy Park, модна линия, създадена в сътрудничество с британския магнат Филип Грийн. Брандът, който беше пуснат с вдъхновяващо видео, продава спортни дрехи на цени между 35 и 60 долара, заедно с по-скъпи якета и раници. Да не забравяме, че Бионсе инвестира в Tidal, музикалната стрийминг услуга на Джей-Зи. Тази пролет перицата обяви партньорството си с WTRMLN WTR, бутилиран сок от диня, направен от натъртени и безформени дини. Напитката отговаря на основния мотив от новия албум на Бионсе “Lemonade”: Да си направиш лимонада от лимоните, които ти поднася животът.

Вместо просто да рекламира напитката, Бионсе инвестира капитал. Марката наскоро беше част от VIP пакетите, продавани за турнето на звездата. Бионсе я промотира и във Facebook, посочвайки, че напитката “ни прави щастливи, здрави и хидратирани”.

От екипа на Бионсе отказват да коментират случващото се. Parkwood има малък брой служители, а певицата дава малко интервюта. Въпреки че част от директорите на Parkwood са нови, част от членовете на екипа са още от ранните дни на компанията, в това число представителката на музикални изпълнители Тереса Лабарбера-Уайтс и пиарът на Бионсе - Ивет Ноел-Шур.

 

Самият Пеймън пристигна в Parkwood цели две десетилетия след като бизнесът на Бионсе беше управляван първо от нейния баща, а след това от самата нея. През последните пет години тя работи с Лий Ан Калахан-Лонго, която беше неин генерален мениджър. Калахан-Лонго е работила и преди това с Бионсе, в Sony Music, компанията майка на Columbia Records, която имаше договор с бившата група на певицата Destiny’s Child и издаде част от соловите проекти на звездата.

Първият оперативен директор на Parkwood Пеймън пристига със силни контакти и добри познания в сферата на финансите и бизнес развитието. Отвъд времето, което е прекарал на Wall Street, той е работил в Националната футболна лига, HBO и McKinsey & Co. Има и MBA от Станфордския университет. Освен това разполага с опита, който е нужен, за да помогне на Parkwood да открие стартъпи, в които да инвестира, твърдят експерти.

Според хора, които го познават, Пеймън е добър слушател.

“Той няма такова его като на хората от шоубизнеса”, твърди Джордж Хърш, председател на New York Road Runners, която прави Маратона в Ню Йорк. Пеймън е член на борда на компанията. През 2014 г. той имаше роля и в спонсорската кампания на J.P. Morgan Chase, насочена към общото турне на Джей-Зи и Бионсе “On the Run”.

Майкъл Йормарк, президент на компанията на Джей-Зи Roc Nation, е бил този, който се е обърнал към J.P. Morgan, твърди източник, близък до финансовата институция. Тогава нямало много време за преговори, но J.P. Morgan си извоювала права, свързани с използването на кредитни карти на нейни клиенти и други метрики, които следи.

“Става дума за престиж”, коментира източник, близък до J.P. Morgan. “Беше важна сделка”.

Пеймън и другите директори на Parkwood често работят от централата на компанията в Ню Йорк. Чрез малката частна компания Parkwood Бионсе залага много на нови изпълнители, на създаването на звукозаписна компания и отдел за мениджмънт на кариерите на певци.

Миналата година тя нае Питър Тиа, 30-годишен ветеран от музикалната индустрия, за да оглави нейния лейбъл. Отвъд работата по албумите на Aerosmith и Grateful Dead, той е работил и като адвокат в развлекателната индустрия и е ръководил подразделението за проучвания и развитие на Jive Records, където е работил с Бритни Спиърс и Джъстин Тимбърлейк.

Разбира се, най-силната част от Parkwood е самата Бионсе - главният изпълнителен директор на компанията. Родената в Хюстън певица отправи поглед към бизнеса още в края на 90-те години, когато неин мениджър беше баща ѝ. Именно той я научи много за музикалния бизнес.

“Това не се случва за една нощ”, твърди г-н Ноулс. Още от тинейджърка тя разглежда маркетингови планове и отчети. “Много изпълнители създават компании, но нямат представа какво се случва в тях. Само се преструват”, категоричен е бащата на Бионсе. “Тя не се преструва. Тя наистина взема тези решения, дава всички тези идеи”.

От тинейджърските ѝ години бизнесът на Бионсе беше управляван от баща ѝ, но през 2010 г. тя пое нещата в свои ръце. Запознати твърдят, че е имало период на напрежение между бащата и майката на Бионсе, които се разведоха в края на 2011 г., но бащата и дъщерята са в добри отношения, твърди г-н Ноулс. Днес той не е пряко ангажиран с бизнеса на певицата, но остава част от нейния кръг. Наскоро дори се появи във филма ѝ “Lemonade”.

 

Бионсе започна да управлява самостоятелно около 2013 г., твърдят наблюдатели. Тя започна по-внимателно да подбира работата си, отказвайки се от партньорството с L’Oreal например. Звездата спря да говори с медиите и пое в ръце всичките си дейности, дори и проверките на своите рекламни снимки.

При пускането на албума си “Beyonce” през 2013 г., певицата настоя да не издава сингъл. Тя заложи на необичайната стратегия да заснеме клип към всяка една от песните в албума. За целта беше нужно доста време, а годината изтичаше. Parkoowd и Columbia обаче заложиха на тази изненадваща стратегия.

“Честно казано, наистина нямахме време да създадем традиционен план, така или иначе”, твърди председателят на Columbia Records Роб Стрингър.

Албумът “Lemonade”, който излезе през април и за който се твърди, че е посветен на Джей-Зи, превърна Бионсе от поп звезда в поп културна икона. Нейното “Formation World Tour” - първото ѝ световно самостоятелно турне, се конкурира с това на Брус Спрингстийн за короната за най-печелившо международно турне. Очаква се продажбите на билети да донесат около 260 млн. долара според Pollstar. През юли Forbes изчисли, че Бионсе е спечелила 54 млн. долара през предходната година.

Като се има предвид огромното влияние на Бионсе в развлекателната индустрия, единият от въпросите, които стоят на дневен ред, е дали тя няма да скъса връзките си и да стане напълно независима. Нейните албуми са част от партньорството ѝ с Columbia Records, но “Lemonade” е последната част от всичко това, твърдят високопоставени представители на музикалната индустрия. Columbia и нейната компания майка Sony са полезни по чисто практически причини, като световната дистрибуция на физически албуми, но Бионсе може лесно да намерифинансиране от другаде, коментират въпросните източници.

Не е лесно да се жонглира с толкова много роли - изпълнител, главен изпълнителен директор, ръководител на лейбъл, режисьор, предприемач, политически активист.

Рап магнатите Пъф Деди и Джей-Зи създадоха успешни звукозаписни компании, но редица звезди се провалиха. Да не забравяме, че Бионсе и Джей-Зи имат и друго занимание - 4-годишната им дъщеря Блу Айви.

И все пак Бионсе вероятно вече има планирана стратегия след “Lemonade, твърди нейният баща. По думите му тя със сигурност има и дългосрочна стратегия в главата си.

Някои смятат, че Бионсе се фокусира повече върху филмите - като режисьор, продуцент и актриса. Както “Lemonade”, така и “Beyonce” бяха определени като “визуални албуми”, тъй като бяха комбинирани с амбициозни видео проекти. Тази стратегия потвърждава факта, че младите музикални фенове не просто слушат музика, те гледат, твърдят представители на индустрията.

Артистичният, дълъг един час филм “Lemonade”, чиято премиера беше по HBO, предизвика фурор сред феновете на Бионсе. Филмът, който е режисиран отчасти от Бионсе, успя да покаже способностите на Parkwood.

Дългите филмови проекти на Бионсе може да са само началото. С времето хората ще разберат, че Бионсе “ни е научила да виждаме музиката”, допълва баща ѝ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване