КЗК обяснява за картела на пазара на горива

https://www.24chasa.bg/novini/article/5810058

КЗК обяснява за картела на пазара на гориваДнес се очакват повече подробности около становището на КЗК за картел на пазара на горива, съобщава НОВА. От антимонополната комисия обявиха, че разследват шест от големите търговци на горива за договорки за цените на дребно. От Българската петролна и газова асоциация категорично отхвърлиха обвинения и обявиха, че със сигурност ще се защитят.

Кораб за сеизмични проучвания акостира във Варна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1614244

Научноизследователският кораб „Oceanic Endeavour" акостира на Морска гара във Варна във връзка с предстоящи проучвания в Черно море. Плавателният съд за сеизмични проучвания е построен през 2008 година в Норвегия. Корабът е дълъг 106.6 м, широк е 26.6 м и плава под флага на Панама. „Oceanic Endeavour" получи разрешение през септември от Министерски съвет да пребивава в териториалните води на България в Черно море, пише БГНЕС Плавателният съд ще извърши 3D сеизмични проучвания във връзка с търсене и проучвания на нефт и природен газ. Конструкция...

Балканджии стягат традиционния празник на еленския бут

https://www.24chasa.bg/region/article/5810043

Балканджии стягат традиционния 
празник на еленския бутТридневни веселби и мръвка на корем обещават на  Празника на еленския бут от кметската управа в Елена. Петото издание на кулинарния фест ще е повод улиците и площадите на балканското градче да преливат от емоции, добро настроение и хиляди гости, които резервираха къщите за гости и хотелите месеци преди събитието.

Холандия обмисля евтаназия за онези, които смятат, че "животът свърши"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/10/13/2843288_holandiia_obmislia_evtanaziia_za_onezi_koito_smiatat/?ref=rss


Правителството на Холандия възнамерява да подготви закон, който ще легализира т.нар. подпомагано самоубиство за онези, които смятат, че животът им е приключил без да е задължително тези хора да са неизлечимо болни.

Страната е първата, узаконила евтаназията през 2002г., но само за пациенти, за които се смята, че страдат от непоносима болка без надежда за излекуване.

В писмо до парламента министрите на правосъдието и здравеопазването казват, че подробностите за новия закон...

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/zhivo-zemyata-prezident-1522607.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Очаква ли ни застудяване и кога ще пуснат парното?Тема: Ще има ли спешни решения за лекарите от Спешна помощ - говори д-р Ваньо Шарков.Тема: Напрежение под земята - на живо от рудник "Бабино" - каква е ситуацията в мини "Бобов дол"?Тема: Ще бъде ли системата по-благосклонна към децата, жертви на насилие по време на разпит и още - идва ли краят на интернатите и как трябва да бъдат превъзпитавани проблемните деца - дискусия в студиото.Тема: Двукратната европейска шампионка по бокс Еми-Мари Тодорова гостува на "Денят започва" - за цената на успехите и как едно момиче оцелява в един от най-тежките спортове. БТВ, "Тази сутрин" Тема: Петият президент - дебатите с основните претенденти продължават - един срещу друг излизат Велизар Енчев и Веселин МарешкиТема: Колко още семейства изгоряха с имоти за милиони в Бистрица и Панчарево - разследването на Стоян Георгиев продължаваТема: Защо депутатите си гласуваха да не работят три седмици до изборите? Един срещу друг Румен Гечев от БСП и Георг Георгиев от ГЕРБТема: Кой печели от вота „Не подкрепям никого" - коментар на социолога доц. Димитър Димитров Нова телевизия, „Здравей, България"Тема: Ще издържат ли протестиращите миньори трети ден под земята

Проф. Константинов: Изборният кодекс се сблъсква с Конституцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/5810057

Проф. Константинов: Изборният кодекс се сблъсква с Конституцията"Изборният кодекс се сблъсква с конституцията. С приемането на правилата гласовете против всички да не се броят като действителни бе нарушен принципът, че за да бъде избран един кандидат, той трябва да има повече гласове от другите кандидати. Ако обаче тези гласове са действителни, ще влезем в безкраен цикъл и няма да можем да изберем нито

Кенийски писател е фаворит на букмейкърите за Нобел за литература

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/10/13/2843215_keniiski_pisatel_e_favorit_na_bukmeikurite_za_nobel_za/?ref=rss


С най-големи шансове за Нобеловата награда за литература, която трябва да бъде обявена около 14 часа българско време днес, е кенийският писател Нгуги Ва Тхионго - поне според букмейкърската компания "Ладброукс, известна с няколко точни удара през последните години.

През последната седмица той е изпреварил традиционния фаворит на букмейкърите Харуки Мураками. Сред водещите претенденти за приза се появява и името на американския писател Дон ДеЛило, известен у нас с романи като "Бял...

Племенник на Поли Пантев оправдан за отвличане

https://www.24chasa.bg/novini/article/5810050

Племенник на Поли Пантев оправдан за отвличанеПлеменник на убития наркобос Поли Пантев е оправдан от съда за отвличането на бившето си гадже, научи "България Днес". Присъдата на Себастиан Пантев е влязла в сила. Магистратите, дали оправдателна присъда на обвинения от 22-годишната Силвия Теодосиева, са отхвърлили и гражданските й искове за общо 20 хил. лв. Себастиан вече е напуснал България.

Facebook продължава да популяризира фалшиви новини

http://www.vesti.bg/tehnologii/facebook-prodylzhava-da-populiarizira-falshivi-novini-6059997

Алгоритъмът на социалната мрежа все още не е оправен и често показва като много популярни материали, които всъщност са лъжи

САЩ и Русия ще се опитат да прекратят войната в Сирия чрез дипломатическа среща този уикенд

http://svetoven.pogled.info/news/78113/sasht-i-rusiya-shte-se-opitat-da-prekratyat-voinata-v-siriya-chrez-diplomaticheska-sreshta-tozi-uikend

/Поглед.инфо/ Въпреки многократните спънки по пътя към мира в разтърсваната от военни действия Сирия, световните и регионалните сили ще дадат пореден шанс на дипломацията. Този уикенд САЩ и Русия ще проведат в два европейски града дипломатически преговори, с които да се направи опит да бъде прекратен огъня в Сирия.

За драстични нарушения да вземат и книжка

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5809495

За драстични нарушения да вземат и книжкаИдеята да се свалят номерата на колите, ако зад волана е шофьор с над 0,5 промила алкохол, не е нова, но този път има шанс да се реализира. (Виж 1-а стр.) Дали обаче това наказание е достатъчно, за да се спре радикално масовото нарушаване на правилата за движение? Към свалянето на регистрационните номера трябва да се добавят още строги мерки.

Най-важното от Варна във вчерашния 12 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=333276

Скандален клип с детенце с цигара в уста във Варненско разпали социалните мрежи Клип с дете на около 4 години, което демонстрира как пуши цигара, се появи в социалната мрежа и предизвика стотици възмутени коментари. Авторът на клипа заяви пред камерата на NOVA, че заснетото било детска шега.

Планиралият атентат в Берлин сириец се е самоубил в ареста

http://offnews.bg/news/n_1/n_637689.html

Сириецът, който беше арестуван от германските власти за планиран бомбен атентат срещу летище в Берлин, се е самоубил в килията на предварителния арест в Лайпциг, съобщи правосъдното министерство на провинция Саксония, цитирано от Ройтерс. Според разследването 22-годишният имигрант Джабер ал Бакр, който е пристигнал в Германия миналата година, е подготвял нападение, съпоставимо с тези, в които през ноември в Париж бяха убити 130 души, а през март в Белгия - 32-ма, съобщава БТА. "Вечерта на 12 октомври 2016 г. Джабер ал Бакр, който бе заподозрян в планиране на тежко нападение, отне живота си в ареста в Лайпциг", се казва в изявление на сайта на министерството. В него се посочва още, че повече подробности ще бъдат дадени на пресконференция в Дрезден по-късно днес.  Сайтът "Шпигел онлайн" съобщи, че Ал Бакр е бил под постоянно наблюдение в ареста в Лайпциг заради риска да посегне на живота си. Засега остава неясно как е успял да се самоубие.  Според източници на ДПА сириецът се е обесил. Ал Бакр бе задържан в понеделник, след като сирийски бежанци го завързаха в апартамента си в Лайпциг и се свързаха с полицията.

Лавров: Сирийската армия ще продължи боевете с "Ан Нусра", ако тя остане в Алепо

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/78112/lavrov-siriiskata-armiya-shte-prodalzhi-boevete-s-an-nusra-ako-tya-ostane-v-alepo

/Поглед.инфо/ Русия не се готви да завземе Алепо за сирийското правителство или да реализира военен сценарий за разрешаване на сирийската криза. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров за тв канала Си Ен Ен.

Филм за дарителя на Търново - Леон Филипов, показват в градската галерия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5810034

Филм за дарителя на Търново - Леон Филипов, показват в градската галерияВечер на дарителството ще има тази вечер в Художествената галерия „Борис Денев” във Велико Търново. На събитието са поканени благодетели, подпомагали дейността на галерията. Акцент ще бъде представянето на филм за Леон Филипов – един от най-големите дарители на Велико Търново, архитект, археолог, проектант и общественик.

САЩ удариха с ракети радари в Йемен

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/10/13/2843286_sasht_udariha_s_raketi_radari_v_iemen/?ref=rss


Американската армия атакува с крилати ракети три радара на брега на Йемен, които се контролират от местните шиити, подпомагани от Иран. Това е отговор на няколкото опита за нападения с ракети срещу боен кораб на САЩ в района, където минават едни от най-натоварените морски пътища в света.

Ударите са били разрешени от президента Барак Обама като първото пряко военно действие срещу обекти на йеменските хути, които воюват срещу подкрепяните от Саудитска арабия власти.
...

Задържаният в Германия сириец се е самоубил в затвора

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/78111/zadarzhaniyat-v-germaniya-siriets-se-e-samoubil-v-zatvora

/Поглед.инфо/ Задържаният в Германия сириец се е самоубил в затвора, съобщи вестник "Зюддойче цайтунг", позовавайки се на агенция ДПА. Според информацията заподозреният в подготовката на бомбен атентат на Берлинското летище е бил намерен обесен в килията си.

Здравната комисия в парламента изслушва днес Москов за Фонда за лечение на деца

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/13/2843189_zdravnata_komisiia_v_parlamenta_izslushva_dnes_moskov/?ref=rss


Министърът на здравеопазването Петър Москов ще бъде изслушан за проблемите във Фонда за лечение на деца пред депутатите в ресорната здравна комисия в парламента. Народните представителни гласуваха това да е първа точка от дневния ред днес на миналото си заседание, след като тогава пропадна планираният блиц-контрол с министъра.

От арестите на ръководството и цялата администрация на Фонда през април досега, Москов е пестелив в коментарите си по темата, но винаги гарантира като...

МОК е уверен, че Китай ще осигури "свободен" интернет за олимпийските игри

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/10/13/2843218_mok_e_uveren_che_kitai_shte_osiguri_svoboden_internet/?ref=rss


Международният олимпийски комитет (МОК) е уверен, че китайските власти ще осигурят нецензуриран достъп до интернет за туристите и участниците в зимните олимпийски игри през 2022, на които домакин ще е Пекин.

В момента в Китай има строг контрол върху достъпа до определени сайтове, като много "западни" страници са цензурирани или напълно забранени. Правителството на комунистическата държава смята, че социалните мрежи могат да дестабилизират обществото и дори да са заплаха за вътрешната...

Жириновски: Победата на Тръмп в изборите ще е „подарък за цялото човечество”

http://svetoven.pogled.info/news/78110/zhirinovski-pobedata-na-tramp-v-izborite-shte-e-podarak-za-tsyaloto-chovechestvo

/Поглед.инфо/ Американците трябва да гласуват за Доналд Тръмп или да рискуват да бъдат завлечени в ядрена война, заяви в интервю за Ройтерс скандалният ултра-националист Владимир Жириновски.

Пътна обстановка в страната - 13 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=333333

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област София: При км 15+940 движението се осъществява двупосочно в платното в посока София – една лента посока Бургас и една лента посока София до 28.10.2016 г., поради извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт.

Слънце и до 19° днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5810040

Слънце и до 19° днесДнес ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен, в Дунавската равнина и Източна България и силен запад-северозападен вятър. Такава е прогнозата за времето на синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). След обяд вятърът ще отслабва.

България губи всички дела за реституция в Страсбург

https://www.actualno.com/society/bylgarija-gubi-vsichki-dela-za-restitucija-v-strasburg-news_568371.html

Данъкоплатците ще платят поредните 42 хил. евро заради превратно прилагане на Закона за възстановяване собствеността върху одържавени недвижими имоти. Вчера (12 октомври) правителството реши да плати парите, тъй като Европейският съд по правата на човек е предупредил, че им

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=333331

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 13 октомври ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:30 ч.

Сексбомбата Мейзер се срина в килията

https://www.24chasa.bg/novini/article/5810035

Сексбомбата Мейзер се срина в килиятаВ очакване на прословутите експертизи за удушения съпруг Разследването за смъртта на културиста Ники приключва в края на месеца Буквално срината в килията е сексбомбата Анита Мейзер. Брюнетката с най-голям бюст у нас е изпаднала в депресия заради забавянето на съдебномедицинската експертиза, от която зависи свободата й,

Сириецът, заподозрян за тероризъм в Германия, се обеси

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/10/13/2843283_siriecut_zapodozrian_za_terorizum_v_germaniia_se_obesi/?ref=rss


Сирийският имигрант Джабер Албакр, който е заподозрян в планиране на бомбен атентат срещу летище в Берлин, се е самоубил в болничната част на център за задържане на арестанти в Лайпциг, съобщи министерството на правосъдието на провинция Саксония.

Няма подробности как 22-годишният мъж, пристигнал миналата година, е успял да отнеме живота си, след като е бил под постоянно наблюдение заради опасност от самоубийство и гладна стачка. Според държавната агенция ДПА той се е обесил в килията...

Съдът заседава по казуса срещу Георги Иванов за затвора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1614215

Състав на Окръжен съд Хасково ще заседава днес по делото срещу бившия кмет на областния град Георги Иванов. Обвинителният акт е написан от прокуратурата в Пловдив, където се водеше разследването. Обвинението е, че в качеството си на длъжностно лице, противозаконно, в нарушение на Закона за устройство на територията,  е дал разрешение за разрушаване на сграда - културна ценност, обявена за паметник на културата. Става дума за сградата на бившия затвор в Хасково, която е била разположена на 417 кв.м., построена през 1892 година. От държавното обв...

Спорт по тв днес: тенис, тото, снукър, голф и 2 мача

https://www.24chasa.bg/sport/article/5809447

Спорт по тв днес: тенис, тото, снукър, голф и 2 мача                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Петър Кънев: В Европа решенията за сливане на празнични дни взема компанията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5809627

Петър Кънев: В Европа решенията за сливане на празнични  дни взема компаниятаИзмислените почивки и отработвания са едно от малките камъчета, които убиват в обувките на предприемачите, казва председателят на икономическата комисия  И още акценти: Кон за кокошка ще бъде ако подпишем търговско споразумение с Канада срещу отпадане на визите за българи За два месеца, новото ръководство на Комисията за защита на конкуренцията

Русия изпробва балистични ракети, САЩ нащрек

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/rusiia-izprobva-balistichni-raketi-sasht-nashtrek-6059996

САЩ обвини Русия, че дрънка ядрени оръжия. Междувременно Путин обяви, че Западът и Вашингтон се заиграват с терористите

Митинг в Пловдив срещу случващото се в Крим и в Източната Украйна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1614175

Украинско-българско сдружение "Пловдив“ и приятели на Украйна се събират на митинг в Пловдив, който ще се проведе на 14 октомври 2016г (петък) от 18.00 часа на пл. „Съединение“. Това съобщиха от сдружението. Събитието е част от глобален световен митинг срещу руската агресия. „Въпреки, че в момента събитията в Крим и в Източната Украйна почти не се коментират от световните медии, лансираната от Путин хибридна войната не спира нито за миг и продължава да отнема човешки животи. Повече от 30 граждански общности в различни страни се присъединиха към...

13 октомври в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=333330

Събития: 1307 г. – Над 140 тамплиери във Франция са арестувани от агенти на Филип IV, след което са измъчвани, за да признаят обвинения в ерес. 1582 г. – Поради въвеждането на Григорианския календар този ден от тази година не съществува в Италия, Полша, Португалия и Испания.

Новото спортно купе на "Инфинити" мобилизира 400 конски сили

http://www.dnevnik.bg/skorost/2016/10/13/2839835_novoto_sportno_kupe_na_infiniti_mobilizira_400_konski/?ref=rss


Третото поколение спортно купе на "Инфинити", след G35 (2002 г.) и G37 (2008 г.), носи името Q60 и до края на годината ще се появи на избрани пазари в цял свят. Автомобилът е с изцяло нова визия, като за първи път е снабден с окачване с променливи характеристики и кормилно управление без механични компоненти.

Q60 ще се предлага с два двигателя, като по-скромният е четирицилиндров, двулитров, с мощност 208 к.с. Неговото основно достойнство е разходът на гориво от едва 6.8 л/100 км в...

Морковена торта

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5809071

Морковена тортаВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Треньорът на "Гранд Про": Сами си направихме мача луд

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1614243

"Ние сами си направихме мача луд. Падахме с 4 гола. Никаква логика на фона на това, което и  играха и двата отбора. Опитахме се, но те играеха здраво в отбрана. Влязохма им две попадения, които няма да могат да вкарат сигурно в следващите  20 мача", коментира след загубата от "Хамбург Пантерс" треньорът на "Гранд Про" Димитър Пантев. Това бе първия вач за варненци в група С на основния кръг в УЕФА Футзал Къп.   "Вкараха ни два гола след два рикошета, два пъти на контраатака, когато допуснахме елементарни грешки при изнасянето на топката в нашат...

Съдът решава за мярката на измамниците от Дупнишка популярна каса

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1614142

Пловдивският апелативен съд ще разгледа жалбите на Георги и Ивона Близнакови срещу определението на Окръжен съд – Пловдив, с което им беше взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. Двамата бяха арестувани след мащабна полицейска операция, с участието на прокуратурата и данъчните, в качеството им съответно на управител и касиер на „Дупнишка популярна каса“. Двамата са обвинени за това, че в периода от 29 април 2005 г. до 18 май 2016 г., в съучастие помежду си в град Дупница,

Провеждат състезание по пожароприложен спорт

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1614183

Състезание по пожароприложен спорт ще се проведе в Пловдив. Днес от 9.00 часа и утре от 09.30 часа, на лекоатлетически стадион ”Пловдив”, ще се проведе турнир за купата на Българската федерация по пожароприложен спорт - Пловдив 2016. Организатори на събитието са федерацията и Главна дирекция ”Пожарна безопасност и защита на населението” при МВР, с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта. В състезанието ще се включат представителни отбори на пожарната и клубовете в страната, които са се кл...

Прогноза за времето - 13 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=333329

Днес над страната ще е предимно слънчево. Над Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималните температури ще са 16°-18°. Температурата на морската вода е около 19°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

50 водещи университета се представят на изложението "Европейско образование"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1613285

За пети път в Пловдив от 11.00 до 17.00 часа днес ще се проведе изложение „Европейско образование” 2016-та. Всички млади хора и техните родители ще могат да получат отговор на въпросите си за избор на университет и специалност, за възможности за финансиране и за подготовка на успешното кандидатстване. На изложението ще бъдат представени над 50 водещи университетa от Великобритания, Германия, Холандия, Дания, Швейцария и България, които предлагат бакалавърски и магистърски програми в широк спектър от специалности. Освен за традиционно популярнит...

Най-високият небостъргач в света засиява в розово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1614231

Високият 828 метра "Бурдж Халифа" - най-високият небостъргач в света, ще бъде осветен в розово тази вечер и през следващите два дни по повод ежегодната световна кампания за борба с рака на гърдата, предаде Франс прес. Инициативата, която цели да се съберат средства, ще бъде повторена през следващите уикенди през октомври и е кръстена "Розов октомври" в целия свят, се казва в комюнике на компанията за недвижими имоти "Емаар пропъртис" в Дубай. Посетителите на "Бурдж Халифа", превърнал се в голяма туристическа атракция от официалното му откриване...

Община Видин бавно топи дълговете си

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1614179

Продължава тенденцията към намаляване на общата задлъжнялост на община Видин. Това отчете кметът Огнян Ценков. Към момента е с дълг от около 15 милиона лв., като през последните три месеца намалението е с над 1 милион и 300 хиляди лв. Просрочените задължения са малко повече от 5 милиона лв. Видинският кмет отбеляза, че целта на безлихвения кредит от 6 милиона лв., който се очаква да бъде отпуснат от държавата, е да покрие тази сума. Ценков каза също, че за да се стабилизира финансово общината, трябва да има и свои постъпления, част от които идв...

„Поход на вдъхновителите“ идва в Габрово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1614242

„Походът на вдъхновителите" ще дойде и при габровските ученици, техните родители и учители. По покана на Национална Априловска гимназия и Школа Интензив на 15 октомври (събота), от 10:00 часа в Актовата зала на първото българско светско училище пред габровци ще говорят вдъхновителите. Това са експерти, водещи специалисти в различни области, предприемачи или на кратко, хора, които бихме могли да наречем успешни в сферата, в която се развиват професионално. Те са главните действащи лица в инициативата „Поход на вдъхновителите", дарявайки щедро от...

БГ шефове с пълна промяна - вижте снимки ПРЕДИ и СЛЕД

http://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/bg-shefove-s-pylna-promiana-vizhte-snimki-predi-i-sled-6059957

Питали ли сте се някога как шефовете биват преобразявани така, че да не бъдат разпознати от повечето служители в "Шеф под прикритие" и на какъв принцип са избирани те? Научете от продуцента на формата Явор Попов

Сградата на Община Враца ще е достъпна и за трудно подвижни хора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1614152

В сградата на Община Враца ще бъдат изградени два асансьора, които ще подпомогнат достъпа на трудно подвижни хора и на майки с деца до всички етажи. Информацията обяви днес кметът Калин Каменов. Новите съоръжения ще бъдат изградени на базата на споразумение по мярка „Осигуряване на достъпна среда в Община Враца” на Проект Красива България. В началото на седмицата бяха отворени оферти по процедурата за възлагане на обществената поръчка, като фирмите, подали заявка за участие са: „ТЕМПО 94“ ООД – гр. София, „ОПАЛ 94“АД – гр. Враца и „КОМОС“ ООД –...

Никога не правете това, когато отивате в чужд дом

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/nikoga-ne-pravete-tova-kogato-otivate-v-chuzhd-dom-6059964

Ако искате отново да ви поканят на гости, не трябва да нарушавате някои основни правила на етикета, като да говорите по телефона на масата или да влезете в хола с обувки

И така до пълното заличаване на България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273028_%D0%98+%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D0%BE+%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8

 Знаете ли какво ме дразни най-много в управлението г-н Борисов? Мога да преглътна злоупотребите, издигането на некадърници, неслучващите се реформи, изобщо всичко, за което си говорим във Фейсбук. Но това, което истински ме вбесява, е безотговорното популистко погазване на държавния континуитет.

Тука има, тука няма (държава)

Ето пресен случай - драмата около ООН. Можеше да запази г-жа Бокова, можеше да я смени още когато се завърна на власт. Но той избра да обяви, че тя е кандидатура на Орешарски и следователно всички вини трябва да се търсят у него. Или да вземем още по-безумния случай със злополучната АЕЦ в Белене. Можеше да я спре, можеше да я построи. Той обаче реши да се „дистанцира” - била престъпно решение на предишните. Какво излиза? Че идването на власт на ГЕРБ е един вид номадско нашествие, което занулява съществуващата държавност и започва да строи от нулата.

Сигурно някой конституционалист ще го обясни по-прецизно. Аз просто искам да обърна внимание на обстоятелството, че подобни пози имат наистина деструктивен ефект върху крехката ни гражданска култура.

Една и съща ли е държавата сега и преди три години? Принципът на държавния континуитет означава, че новият управник поема главните ангажименти на предшествениците си, независимо дали му харесват или не. Ако ще му тежи да ги изпълнява - ами да не се хваща! Държавата не е прахосмукачка, която да върнеш, ако откриеш скрити дефекти. Но г-н Борисов си позволява точно това: прави ни на прахосмукачки, за които си иска парите обратно. Изведнъж открива, че имало едни пари за плащане, че били подписани едни договори, че човешкият материал бил лош...

В международните отношения трудно можеш да се измъкнеш от принципа на континуитета - освен ако не става дума за преврат, война, революция. И понеже навън никой не е склонен да се впечатлява от номерата на Борисов, той ни ги играе на родна сцена. Друг бил издигнал Бокова, друг бил поръчал „Белене”. И ето, че наместо да обсъждаме неговите управленски решения, ние се хващаме за гушите - русофили срещу русофоби, носталгици срещу антикомунисти. А междувременно умира и последната надежда, че има нещо като българска държава.

Ивайло Дичев

Ивайло Дичев

Сериозните държави постъпват другояче

С тази си хватка г-н Борисов не е новатор. Ползват я пламенно комунистите, които идват на власт, отричайки да имат нещо общо с „монархофашизма”. Опитват да я приложат и крайните седесари през 1990-те, обявявайки комунизма за престъпен и дори несъществуващ. Във външнополитически план тази работа не успява, защото България е част от една система от държави, където няма как да се измъкнеш от идентичността си. Но във вътрешен план - о, сладост на разрушението, на самоотрицанието!

Сериозните държави правят друго - поемат не само юридическите си задължения, но и моралната отговорност за престъпленията, които са извършили предшествениците им. Тук веднага се сещаме за Германия, но си спомняме също така как при Ширак Франция пое отговорността за режима на Виши. Другояче постъпват в Турция с арменския геноцид, в Русия с Гладомора. Къде ще се подредим ние? Ще продължаваме ли да си играем на тука има, тука няма? До пълното заличаване на държавата?

Най-скъпите и най-евтините жилища в София

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1614230

Цените на апартаментите се повишиха в девет столични квартала, показва анализ на жилищния пазар, посочва "Труд". За периода от януари до септември най-голямо поскъпване има в „Манастирски ливади" (28 евро/кв. м), „Център" (36 евро/кв. м), "Изток" (50 евро/кв. м), „Лозенец" (20 евро/кв. м), „Кръстова вада" (35 евро/кв. м), „Яворов" (15 евро/кв. м). В районите на кв. „Витоша", кв. „Гоце Делчев" и „Сердика" цените са се вдигнали едва с около 1 до 4 евро на кв. м. Шест са кварталите, в които апартаментите поевтиняват. Това са „Люлин", „Дружба", „Н...

България е сред лидерите в ЕС по ръст на туристическите нощувки през зимния сезон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273027_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%95%D0%A1+%D0%BF%D0%BE+%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D

 България е в челната десетка в Европейския съюз (ЕС) по ръст на туристическите нощувки през последния зимен сезон 2015/2016 г., показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

Същевременно обаче страната ни е в дъното на класацията по заетост на стаите и леглата в хотелите през зимния сезон, показва още статистиката.

Данните на Евростат ни поставят на шесто място в ЕС по ръст на нощувките през зимния сезон – с 9% до почти 4,2 млн. нощувки в сравнение с предходния сезон 2014/2015 г. Запазва се тенденцията българските туристи да са с превес над чуждестранните, но пък темповете на ръст на чуждите туристи, избрали българските зимни курорти, изпреварват тези при българските туристи, сочат още данните.

През изминалия зимен сезон над 1,6 млн. от нощувките у нас са осъществени от чужденци, а останалите почти 2,6 млн. - от българи, т.е. делът на чужденците от общия брой туристи в зимните ни курорти е малко над 38%.

Броят на чуждестранните туристи в България през зимния сезон отчита ръст от над 10 на сто, а на българските – от малко над 7 на сто.

Евростат обаче включва и кандидатите за членство в ЕС Сърбия и Македония в класацията на държавите по ръст на нощувките през зимния сезон. С тях България се измества на осма позиция.

Лидер в класацията е Словакия с над 22% увеличение на нощувките през изминалия зимен сезон. На второ място е Сърбия със 17%, а трета е Македония с малко под 15%. Следва Румъния с почти 13%, а на пето място е Полша също с приблизително 13%.

Топ 10 се допълва от Кипър, Португалия, Чехия и Холандия.

Средната заетост на леглата в хотелите в България през зимния сезон обаче е 24,9%, като нараства спрямо миналата година, когато е отчетена заетост от 23,2%. Заетостта на стаите в хотелите достига малко над 30% средно за сезона. Пикът е бил през февруари – тогава е отчетена заетост на стаите в хотелите от малко над 40%.

С по-ниска заетост на леглата от нас е само Хърватия с 24,5%. Под 30% заетост на леглата през зимния сезон е отчетена още в Латвия, както и в кандидатките Сърбия и Македония (съответно 27% и 14,7%).

Като цяло в ЕС през изминалия зимен сезон са реализирани с 24,1 млн. нощувки повече, което представлява ръст от 4,3%, отчита Евростат. Ръстове са отчетени в 22 от държавите от Съюза, а спадове – само в две (Гърция с понижение от 4,1% и Франция с понижение от 1,1%).

Най-популярните дестинации за туристите от ЕС извън родните им страни за зимния сезон на 2015/2016 г. са Испания, Италия и Австрия. В трите страни са реализирани половината от всички нощувки на чужденци през изминалия сезон.

Същевременно Малта и Кипър са привлекли най-много чужденци за периода – съответно 94% и 89,6% от всички чужди туристи в страните. Най-нисък е делът на чуждестранните туристи в Швеция, Германия и Румъния – съответно 21,7%, 24% и 24,8%.

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Над половината от жилищата за продажба в София намират купувач след над 6 месеца

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273026_%D0%9D%D0%B0%D0%B4+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B6%D0%B1%D0%B0+%D0%B

 Над половината от обявените за продажба жилища в София се реализират след повече от шест месеца. Тенденцията бе видима още в началото на летния сезон, а на прага на есента е вече утвърдена. Това посочват от консултантската компания "Имотека" в анализ за жилищния пазар през изминалото лято.

„Периодът на продажба за общо 26% от жилищата в столицата е между 6 месеца и година, а дори по-дълго престояват други 26% от имотите”, казва Явор Пейчев, регионален мениджър на "Имотека". „Това са жилища на завишени цени. Останалите, чиито цени са пазарни, се реализират за много кратко време – 74% от нашите купувачи се сдобиват с желания имот в рамките на един месец”.

„С други думи – купувачите успяват бързо да стигнат до сделка, особено поради големите обеми качествено ново строителство. Продавачите са по-слабо ефективните играчи на днешния пазар – новите сгради са сериозна конкуренция за тях, а тези, които очакват нереалистично скъпа сделка, остават разочаровани”, допълва Пейчев.

По данни на "Имотека" до месец се продават 16% от жилищата, между 1 и 3 месеца на пазара стоят 18% от имотите, а между 3 и 6 месеца – 14% от всички.

Цените се задържат без съществени промени, като вариациите продължават да са в рамките на 1-2%.

„Продавачите на масивно, завършено строителство, които обичайно са физически лица, все още не са готови на компромис. Такъв не правят и инвеститорите в ново, качествено строителство. Като цяло отстъпките не са фактор на пазара през третото тримесечие. Над 65% от жилищата през лятото бяха продадени без никаква отстъпка. Купувачите от своя страна не изпадат в излишни преговори, ако имотът отговаря на очакванията им”, казва още Явор Пейчев.

Общо 70% от сделките през третото тримесечие са за двустайни (41%) и тристайни (29%) апартаменти. Едностайните заемат дял от 8%, а многостайните, студията и къщите – съответно по 3% от всички сделки.

Разпределението на сделките по ценови нива е относително хомогенно, посочват от Имотека. Покупките до 50 хил. евро заемат 23% от всички, а по 24% е делът съответно на сделките между 50 хил. и 70 хил. евро и на тези между 70 хил. и 100 хил. евро. Покупките на имоти с цени над 100 хил. евро са 18% от общия обем.

 

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Бойчо Попов

Започва строителството на мащабен “зелен” мултифункционален комплекс в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273025_%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D1%89%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D0%BD+%E2%80%9C%D0%B7%D0%B5%D0%

 Мултифункционален комплекс с офиси, магазини, търговски площи и парк ще бъде построен през следващите няколко години върху терена, където трябваше да бъде Forum Sofia Mall в София. Теренът беше продаден от инвестиционната компания Atrium European Real Estate през 2014 г. на казахстански инвеститори.

Строителството на първата фаза на проекта Garitage Park започна днес. Имотът се намира точно срещу Бизнес парка в “Младост IV”. В непосредствена близост до проекта са и едни от най-големите офис комплекси, които се изградиха по протежение на Околовръстния път в югоизточната част на София, първия магазин на Decathlon и IKEA.

Комплексът е на практика в съседство с този, планиран от инвеститора в IKEA. Основната разлика е, че Garitage Park е изцяло сертифициран по BREEAM и е ориентиран повече към офиси, а не към търговски площи.

Общата площ на терена на Garitage Park е около 168 хил. кв.м. Строителството обаче ще възлезе на около 380 хил. кв.м заради подземните паркинги, които се планира да се изграждат, обясни Давид Давидов, управляващ партньор на дружеството Garitage Park, което отговаря за инвестицията. Това означава, че подземната инфраструктура ще е около 50 на сто от площите.

В завършен вид проектът трябва да разполага с 95 хил. кв.м офиси, 60 хил. кв.м жилища и 90 хил. кв.м парк и зелени площи, като паркът ще бъде общодостъпен, коментира Атанас Гаров, също управляващ партньор в дружеството. В североизточната част на терена е предвидено да се изгради и висока сграда.

Инвестицията в целия проект е в размер на около 180 млн. евро. За първата фаза ще бъдат вложени 55 млн. евро.

В рамките на първата фаза ще бъдат изградени две от ниските офис сгради и 130 жилища, допълни Давидов. Общата площ на строителството в този етап е около 130 хил. кв.м, като по-голямата част ще е подземна инфраструктура.

Крайният срок за завършването, договорен с изпълнителя – Джи Пи Груп, е 27 месеца.

Двете офис сгради ще са с обща площ около 15 хил. кв.м с по около 2 700 кв.м отдаваема площ на етаж.

За около една пета от офисите и 15% от жилищата вече има изявени намерения за отдаване под наем или закупуване, каза Давидов. Оттук насетне ще се процедира за подписването на окончателни договори за предварително наемане или закупуване.

Стартирането на следващата фаза от проекта ще е обвързано с постигането на определена предварителна запълняемост на проекта, обясни още Давидов.

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Дружество "Академика 2011" ще придобие терена под "Арена Бургас"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273024_%D0%94%D1%80%D1%83%D0%B6%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%22%D0%90%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0+2011%22+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%B5+%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D

 Правителството възложи на министъра на младежта и спорта да приеме дарение и да сключи договор с община Бургас за безвъзмездно придобиване от държавата на общинския имот, определен за строителството на многофункционалната спорта зала „Арена Бургас”.

След придобиването му статутът на имота ще бъде променен в частна държавна собственост и той ще бъде апортиран в капитала на „Академика 2011“ ЕАД.

Теренът се намира в ж.к. „Изгрев“ и на него ще бъде построено бъдещото спортно съоръжение в изпълнение на договор за сътрудничество и съвместна дейност, сключен между Община Бургас и „Академика 2011“ ЕАД.

Дружеството разполага с 35 млн. лв. за финансирането на проекта.

Управлението на залата ще се извършва от „Академика 2011“ ЕАД, чиято дейност е насочена изключително към стопанисване и управление на спортни обекти и съоръжения в цялата страна. Правата на държавата в дружеството се упражняват от министъра на младежта и спорта.

„Арена Бургас“ е планирана като модерно многофункционално съоръжение, предоставящо възможност за провеждане на международни, национални и местни спортни и културни събития.

Спортната зала ще е първата в България, която има под покрива си атлетическа писта по всички изисквания на ИААФ.

Съгласно заданието за проектиране залата в "Арена Бургас" ще има капацитет от 7000 места, необходими пространства, условия и техническо оборудване за провеждане на местни, национални и международни състезания в различните видове спорт, подвижни и неподвижни трибуни, тренировъчен блок с допълнителна зала, зали с конферентни функции и кабини за симултантен превод и др., както и площи за обществено обслужване.

В края на март Министерският съвет реши парите за ремонта на Зимния дворец в София (35 млн. лева), да бъдат пренасочени за строителството на спортната зала „Арена Бургас”.

Проектът за ремонт на Зимния дворец в София не се реализира заради възникнали административни процедури и производства. В резултат на това предоставените средства бяха вложени по банкови сметки на дружеството „Академика 2011“, защото не могат да бъдат използвани за друга цел.

От кабинета решиха в създадената ситуация парите да бъдат инвестирани в алтернативен значим проект.

През 2014 г. община Бургас започна реализирането на проект за изграждане на многофункционална спортна зала „Арена Бургас“.

Общината осигури началното му финансиране, след което неговото реализиране беше спряно поради необходимост от дофинансиране и търсене на подходящ партньор за управление на проекта.

„Академика 2011“ ЕАД е 100% държавно дружество, в чиито активи са едни от най-големите спортни обекти в България.

Ползите за него от участие в проекта са свързани с придобиване на собственост върху спортното съоръжение, както и последващото негово управление.

Ирландия пуска "хеликоптерни пари" като данъчно облекчение за първо жилище

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273023_%D0%98%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0+%22%D1%85%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8%22+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+

 Ирландия ще раздава безплатни пари на бъдещите купувачи на жилища и изглежда, че печеливши ще се окажат банките и строителните компании, съобщава Bloomberg.

Финансовият министър Майкъл Нунън обяви във вторник планове държавата да дава на хората, които за пръв път купуват жилище, до 20 хил. евро данъчни облекчения.

„Данъчното облекчение, предвидено в бюджета, е близо до т.нар. хеликоптерни пари, каквито вероятно ще има в Европа“, казва Дарън Маккинли, анализатор в Merrion Capital в Дъблин.

Ирландските компании с британски експозиции се борят с поевтиняването на паунда, поради което Маккинли препоръчва инвеститорите да купуват акции на Cairn Homes – строителна компания, или Permanent TSB, където 85% от кредитите са ипотеки. Акциите и на двете компании поскъпнаха след публикуването на проектобюджета.

 

Цената на книжата на PTSB отчете скок от 6,2% до най-високото ниво от 10 май на борсата в Дъблин. Cairn Homes, която строи жилища около ирландската столица, записа ръст в цената на акциите си до шестмесечен връх на борсата в Лондон.

„Строителните компании би трябвало да извлекат полза от повишената увереност, че ще има търсене, когато започват да строят достъпни домове“, казва Колин Шеридан, анализатор в Davy – най-големият инвестиционен посредник в Ирландия.

Bloomberg посочва, че Ирландия се намира в ситуация на недостиг на жилища. Компаниите все още помнят наследството от пукането на имотния балон и засега се изграждат само половината от необходимите 25 хил. нови жилища годишно. Ипотечното кредитиране миналата година възлизаше на едва малко над 10% от нивото през 2006 г. - преди срива на имотния пазар.

„Раздаването на повече пари на хората, за да се надпреварват за ограничените новопостроени жилища, ще повиши цените и ще помогне за възстановяването на печалбите“, казва Джон Маккартни, директор на отдела за проучвания в ирландското звено на Savills. “За съжаление обаче това ще направи жилищата по-малко достъпни”, посочва той.

Финансовият министър Нунън, който обяви плановете в рамките на бюджета за 2017 г., заяви, че купувачите имат нужда от подкрепа.

„В Дъблин не се строят жилища, които да са подходящи за хора, които купуват за пръв път. Млади двойки и самостоятелни хора не могат да си позволят разхода, защото плащат много високи наеми“, казва той.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Десислава Попова

Олимпийските игри загубиха чара си за градовете домакини

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273022_%D0%9E%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D1%87%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B3%D1%8

 Градовете преди бяха привлечени от Олимпийските игри. Да бъдат домакини на събитието означаваше блясък и престиж. Нещата вече не стоят така, пише CNN Money.

Рим се превърна в поредният град, който се отказа от надпреварата за Летните олимпийски игри през 2024 г., във връзка с притеснения за разходите. Бюджетните опасения накараха град след град да се откажат от олимпийските си мечти през последните години.

Преди това Хамбург се оттегли от надпреварата за събитието през 2024 г. Стокхолм и Краков се отказаха от Зимните олимпийски игри през 2022 г., които в крайна сметка ще се проведат в Пекин.

Градът домакин трябва да планира, плати и да изгради огромни инфраструктурни проекти. Разходите за сигурност могат да достигнат милиарди долари. Хиляди хотелски стаи трябва да бъдат създадени, за да се подслонят атлетите и туристите. По-голяма част от това идва от джоба на данъкоплатеца, с едва забележима икономическа изгода.

Част от градовете твърдят, че цените на билетите, работните места в строителството и увеличаването на туризма надхвърлят разходите. Но икономисти смятат, че реалната възвръщаемост на домакините на Олимпийските игри не е толкова розова.

Монреал, градът домакин на Летните игри през 1976 г., е може би най-добрият пример за дългосрочните разходи. Лошото управление и прекалено големи разходи оставиха града с дълг в размер на 1,5 млрд. долара, който не беше платен до 2016 г. Олимпийският стадион, известен като Big O, сега е предимно празен.

Въпреки че Монреал е изключение, екип от Saïd Business School към Оксфордския университет е установил, че тазиСПИРАЛА на разходите е нещо обичайно. А опитът на Монреал плашеше другите потенциални домакини чак до 1984 г.

Само Лос Анджелис направи опит и до известна степен успя да наложи условията си на Международния олимпийски комитет. Градът избра нов модел, който разчита до голяма степен на частно финансиране. Освен това използва голяма част от съществуващите стадиони, като по този начин избегна един от най-големите разходи, свързани с Олимпийските игри. Резултатът? Печалба.

Но дните на минималните публични инвестиции изглежда са към своя край. Русия заяви, че е платила невероятните 50 млрд. долара за Олимпийските игри в Сочи през 2014 г. Част от стадионите, изградени в Рио, се очаква да се използват малко.

Международният олимпийски комитет ще се срещне следващата година, за да избере град домакин за 2024 г. Само Будапеща, Париж и Лос Анджелис все още са в надпреварата. 

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Ръстът на цените на жилищата в България се ускорява през второто тримесечие

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273021_%D0%A0%D1%8A%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%

 Ръстът на цените на жилищата в България се ускорява през второто тримесечие на годината спрямо първото и значително изпреварва увеличението средно за Европейския съюз (ЕС), показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

За периода април-юни т.г. цените на жилищата у нас са нараснали с 2,8% спрямо периода януари-март, а на годишна база повишението достига 6,5%. За сравнение, през първото тримесечие беше отчетено увеличение на цените от 1,1% спрямо предходния тримесечен период и 4,6% на годишна база.

Това ни нарежда и в челото на държавите от ЕС по ръст на цените на жилищата. За второто тримесечие по-висок ръст на цените на жилищата е отчетен само в Балтийските държави – Латвия с 6,6% и Литва и Естония с по 3,1%, както и във Великобритания – 3%. Също 2,8% ръст на цените за тримесечието е регистриран още в Чехия и Румъния.

Средният за ЕС ръст на цените на жилищата за тримесечието е 1,6%, а за еврозоната – 1,4%.

Що се отнася до ръста на цените на жилищата на годишна база, преди нас са Унгария и Латвия с под 10,3%, Австрия с 9%, Великобритания с 8,8%, Швеция с 8,7% и Румъния с 6,8%. Годишното увеличение за ЕС и еврозоната е съответно 4% и 2,9%.

Според данните на Евростат цените на жилищата в Кипър продължават да падат – с 0,9% за тримесечието и с 8,9% на годишна база, както и Италия – със съответно 0,4% и 1,4%. За Гърция не са предоставени данни, но според проучвания на различни посреднически агенции и там тенденцията е сходна заради икономическата ситуация, ръста на данъците и бюджетните икономии.

Агенциите за имоти в България очакват по-скоро умерен ръст на цените на жилищата през тази година от порядъка на 5-7% за цялата година. Читателите на Investor.bg обаче са по-смели в прогнозите си.

От резултатите от анкета, в която участваха 1 100 души, се вежда, че най-голям дял от отговорилите – почти една четвърт, очакват ръстът на цените на жилищата да достигне 10-15% за годината. Общо 22% от участвалите смятат, че цените ще се повишат с 15-20%, а други 17% очакват ръст от порядъка на 5-10%. Само 4% очакват увеличение над 20%.

Очаквания за запазване на цените са изразили 8% от участниците в анкетата, а други 14% смятат, че цените трябва да се понижават, а не да се повишават. 

По статията работи: Миглена Иванова

Детско ателие по анимация

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1614241

В рамките на „Смешен филм фест" 7 Община Габрово, Музей „Дом на хумора и сатирата" и Нов български университет организират ателие по анимация за деца. Да анимираш буквално означава да вдъхнеш живот на образи, като ги раздвижиш и именно това ще е задачата пред малките участници - заедно да направят филмче, което ще бъде показано пред публика при закриването на фестивала на 26 октомври от 20:00 ч. в зала „Възраждане". Децата ще работят с техниката изрезкова анимация, при която от цветни картони се създават образи и се раздвижват кадър по кадър. Д...

Приходите на хотелиерите от нощувки през август стигат рекордните 300 млн. лв.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273020_%D0%9F%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%BD%D0%BE%D1%89%D1%83%D0%B2%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5

 Приходите на хотелиерите от нощувки през август достигат рекордните 298,9 млн. лв., или с 15,2% повече в сравнение с август 2015 г., показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Увеличението на приходите от чужденци е със 17,7%, а от българи - с 5,9%.

От нощувки през август 2015 г. хотелиерите събраха 259,4 млн. лв., или с 8,2% повече в сравнение с август 2014 г.

Всички нощувки, регистрирани през август тази година, надхвърлят 5,8 милиона, или с 13,1% повече в сравнение със същия месец на предходната година.

Най-голям ръст на нощувките (с 14,5%) е отчетен в местата за настаняване с 1 и 2 звезди. През най-горещия летен месец хотелите с 4 и 5 звезди са реализирани 62% от общия брой нощувки на чужди граждани и 24,8% - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 28,4% от нощувките на чужденци и 27,2% - на българи. 

Броят на пренощувалите лица в хотелите през август 2016 г. също расте - с 8,5% на годишна база, като достига 1,181 милиона души. От всички пренощували 40% са българи, като по-голямата част от тях (74,5%) са нощували в места за настаняване с 1 и 2 или 3 звезди и са реализирали средно по 3,5 нощувки. Пренощувалите чужденци са 709,5 хил., като 61,8% от тях са нощували в хотели с 4 и 5 звезди и са реализирали средно по 5,9 нощувки.

През август 2016 г. в страната са функционирали 3 122 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. На годишна база това е ръст от 3,1%

През този август нараства и общата заетост на леглата в местата за настаняване до 62,4%, като се увеличава с 5,3 процентни пункта в сравнение с август миналата година. Най-висока е заетостта на леглата в хотелите с 4 и 5 звезди – 77,2%, следвани от местата за настаняване с 3 звезди – 63,3%, и с 1 и 2 звезди – 41,5%.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Търсенето и предлагането на жилища ще се уравновеси до година и половина

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273019_%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B

 Търсенето и предлагането на жилища в България щ е се уравновеси до година и половина. Това прогнозира управителят на агенцията Имоти ООД Валентин Съюков в предаването “В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria.

Очакванията са за плавен ръст на цените на жилищата, който в момента се обуславя от повишеното търсене, обясни той.

По думите му България е умерено рисков пазар в това отношение и е "златната среда". Страната ни обаче продължава да не е притегателна за големите международни инвеститори.

Една от причините за това са малките сгради, които се строят у нас. Този обем не е достатъчен за една крупна международна компания, коментира Валентин Съйков.

“Освен това имамеразпокъсана собственост по отношение на вторичния пазар. Събирането на инвестиционни пакети за жилища е изключително трудно. Имаме висок дял на собствеността, което, съчетано с недобре урегулираните отношения между наемател и наемодател, също е плашещо за инвеститорите", допълва той.

Според него България вече не е така интересна и за дребните инвеститори, както в периода 2006-2009, особено за купувачите от Великобритания. 

"Хубавата новина измежду тези два сегмента остава средната категория чуждестранни инвеститори, за които българският жилищен пазар остава атрактивен", каза Съйков. 

Вижте целия разговор с Валентин Съйков във видеото





Бойко Борисов със злато на олимпиада по астрономия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273018_%D0%91%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D0%B0%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%BE+%D0%

 7 медала – един златен, два сребърни и четири бронзови, спечелиха учениците от България, които участваха в XXI Международна олимпиада по астрономия в Смолян. Това е най-доброто представяне на български ученици при участия в 19 олимпиади досега.

Златен медал и диплом за най-добро представяне получи Бойко Красимиров Борисов от СМГ „Паисий Хилендарски“ в София сред състезателите в старша възраст.

Сребърни медалисти са Стефан Иванов от ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас /със златен медал от миналогодишната олимпиада/ и Борис Панайотов от СМГ „Паисий Хилендарски“ в София.

Бронзови медали получиха Калина Георгиева - МГ “Д-р Петър Берон“ - Варна, Владимира Иринчева от ПЧМГ в София, Петър Димитров Димитров от ПЧМГ- София и Георги Александров от СМГ „Паисий Хилендарски“ в София.

Диплом за участие получи Атанас Стефанов от МГ „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив, който се състезава в младша възраст.

Отборът на България бе подготвен от Ева Божурова от Националната астрономическа обсерватория във Варна, Светлана Цекова от обсерваторията в Ямбол, Никола Каравасилев от СУ „Св. Климент Охридски“ и Захари Дончев от Института по астрономия на БАН.

Председател на международното жури бе д-р Михаил Гаврилов.

Сред най-добре представилите се участници в олимпиадата има ученици от Румъния, Русия, Корея, Италия и България.

Половината шосета без осеви линии

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273017_%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%88%D0%BE%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%B2%D0%B8+%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%B8

 

Скъпа боя издържа 5 пъти повече от обикновената

Половината от републиканските пътища в страната са без осеви линии преди зимата, това става ясно от справка на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ), предоставена на Агенция „Монитор”.

По данни на ведомството от началото на годината досега е обновена хоризонталната маркировка на около 3000 км. До края на декември се планира при добри метеорологични условия

 

да бъдат маркирани още 2500 км

 

или общо дължината им ще бъде 5500 км. Всички държавни шосета в страната са общо почти 20 000 км, но част от тях са бившите селски пътища, за които не се изисква хоризонтална маркировка. От АПИ отчитат, че в най-лошо състояние остава маркировката именно по третокласната пътна мрежа.

На много места в страната проблем е не само липсата на маркировка, а качеството й. Случва се осеви линии, маркирани през пролетта, особено по общинските пътища, да не издържат до зимата. Отделно по-голяма част от родните пътища осевите линии, изчертани с обикновената акрилатна боя при по-силен дъжд трудно се вижда от водачите и денем, а

нощем или в мъгла съвсем изчезват от полезрението им

Според шефа на пътната агенция инж. Лазара Лазаров, обикновената маркировка издържа едва по година, защото през зимата се използват луга и пясък за поддръжка на пътищата.

Над Черноморието ще е предимно слънчево

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/G72xs8Wofcc/

Над Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималните температури ще са 16° – 18°. Температурата на морската вода е около 19°. Вълнението на морето ще бъде 2 – 3 бала, сочи прогнозата на НИМХ към БАН.

Саудитският нефт свършва след 70 години

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273016_%D0%A1%D0%B0%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B5%D1%84%D1%82+%D1%81%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%88%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+70+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8

 Запасите на Саудитска Арабия ще й стигнат за още 70 години, изчислява Bloomberg. Агенцията се позовава на проспект за емисия облигации на пустинното кралство, в която са записани запаси от нефт от 266,5 млрд. барела. В скоро време страната има намерение да продаде държавни ценни книжа със срок на изплащане 5, 10 и 30 години за поне 10 млрд. долара. В момента на 75% от приходите от износ са за сметка на продажбите на претрол.

Догодина държавната нефтена компания на Саудитска Арабия Saudi Aramco планира също а продаде акции на инвеститори. Според шефа на фирмата Амин Насър засега не е решено кога ще бъде пусната емисията, къде ще бъде направено това.

Само обществени сгради поискали по-рано парно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273015_%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D0%BE+%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%BF%D0%BE-%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BE

 Основно обществени сгради са поискали в последните дни по-ранно пускане на парното в София, съобщиха за „Моинитор” от столичната топлофикация.

Най-много са детските градини - 62. По 12 са посолствата и училищата, имащи вече централно топлозахранване. От болниците 11 са поискали по-ранно включване на парното. С топло от теца са вече и 27 офисни сгради. От жилищните потребители парното е пуснато предсрочно само 7 абонати, но те са главно еднофамилни къщи или малки кооперации с по няколко апартамента, уточниха от столичната топлофикация.

От софийското парно заявиха още, че до края на седмицата не се предвижда пускане на централното топлоснабдяване на всички клиенти. Причината е, че до събота се очакват по-високи температури. Най-късно в понеделник ще стане ясна точната прогноза за другата седмица и тогава ще вземем решение кога ще се пуска парното, обясниха за „Монитор” от „Топлофикация-София”.

Имаме безспорни доказателства за картел при горивата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273014_%D0%98%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B5%

 Имаме безспорни доказателства, че има картел при горивата. Това заяви пред журналисти председателят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Юлия Ненкова. „Все още това е твърдение за нарушение. Картел има. Няма да могат да докажат обратното, че няма картел, защото имаме безспорни доказателства. Все още преписката е търговска и производствена тайна”, посочи Юлия Ненкова.

Според нея вече е доказано, че има картел, но сега се върви по процедурата, съобщава БГНЕС. „Докато аз съм ръководител няма да има препоръки, а санкции”, подчерта Ненкова. Тя поясни, че твърдението за картел на горивата не подлежи на обжалване. Относно това, че Ненкова е обявила стартиране на секторни анализи във фармацията, банките, икономиката, тя поясни, че секторният анализ изисква продължителен период от време, в който се правят проверки и на място за изземване на съответната документация, така и евентуално съгласуване практики за цени.

„Приоритетите на КЗК са очертани. Всички са еднакво важни, както нелоялната конкуренция, така и застъпничеството. Не мога да дам приоритет на едни текстове от закона за сметка на други. Паралелно текат всички проверки и изпълняваме закона, както е написан”, добави Ненкова. Тя бе категорична, че не е политически обвързана с никого, нито с ГЕРБ, нито с БСП.

Второ денонощие продължава протестът на миньорите

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/K3dl0Cyl0gc/

Второ денонощие продължава протестът на миньорите в галериите на рудник Бабино. В сряда от КСНБ съобщиха за договорени с ръководството искания на миньорите – до края на работния ден да бъдат изплатени заплатите за август, включително ДМС-то и без удръжки за цялото дружество, заплатите за септември да се платят между 5-и и 10-и ноември, а най-късно до 17-и октомври да се платят и ваучерите за месец март.  Останалите дължими ваучери трябва да бъдат изплатени до края на годината.  Договореното беше подусловие – миньорите да излязат от рудника, но протестиращите останаха в забоите, пише Кросс.
Снощи управителят на мината Красимир Чаврагански се срещна с протестиращите миньори на входа на централата, но беше обвинен, че ръководството на мината “се подиграва със съдбата на хората”. Чаврагански каза, че бъдещето на рудника ще се решава в петък.
На пресконференция по-рано вчера той каза, че рудник “Бабино” е нерентабилен. Управителят на мината посочи още, че значителна част от работниците ползват фалшиви болнични, което още повече затруднява работата.

Севлиево влезе в Асоциацията, опонентите предпочитали да стоят без вода, но да не си дадат дружеството на Габрово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1614240

Севлиево вече се присъедини към Асоциацията по ВиК в Габрово. Това стана с решение на ОбС на извънредно заседание във вторник вечерта. Как се стигна до това решение и какво ще предприеме Общината за по-скорошно решаване на проблемите с водната криза на Севлиево, коментира за вестник „100 вести“ кметът д-р Иван Иванов. По думите му, решението е взето трудно. „От присъстващите 25 съветници 13 гласуваха „за”, 10 - „против“, и 2-ма - „въздържал се”. Против и въздържали са съветниците от БСП, Реформаторски блок и Патриотичен фронт". Пред изданието к...

До края на годината всеки асансьор у нас трябва да е оборудван с телефон

https://www.24chasa.bg/novini/article/5810019

До края на годината всеки асансьор у нас трябва да е оборудван с телефонДо края на тази година всеки асансьор у нас трябва да бъде оборудван с телефон. Ако това не се случи, те ще бъдат спрени, съобщава bTV. При инцидент устройството осигурява денонощна директна връзка с фирмата, която поддържа асансьора. Изискванията за поставянето на телефон влизат в сила през 2014 г..

„Съхраняването на националната идентичност и музеите в България като част от устойчивото развитие”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1614239

С представяне на филм за чипровските килими, които са обявени от ЮНЕСКО за живи човешки съкровища, започна Четвъртата национална среща „Съхраняване на националната идентичност и музеите като част от устойчивото развитие”. Форумът, който е организиран от Министерство на културата и Община Габрово, се провежда от 12 до 14 октомври в Етнографски музей на открито „Етър”. Валерия Димитрова, главен експерт Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” на Министерство на Културата, коментира, че освен презентации представителите на му...

Предизборен концерт на ГЕРБ и среща на Цецка Цачева и Пламен Манушев с жителите на областта ще се проведе днес на площада в Габрово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1614238

Кандидатът на ГЕРБ за президент на Република България Цецка Цачева, кандидатът за вицепрезидент Пламен Манушев и председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов ще посетят област Габрово днес. Те ще бъдат придружавани от областния координатор на ГЕРБ в Габрово и народен представител Цветомир Михов и от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. В 14:30 часа Цецка Цачева, Пламен Манушев и Цветан Цветанов ще разговарят с жители на Севлиево при предизборната шатра на ГЕРБ на площад „Свобода“. Те ще...

Заподозреният в атентат сириец в Германия се е самоубил в ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/5809920

Заподозреният в атентат сириец в Германия се е самоубил в арестаСирийският мигрант Джабер ал Бакр, заподозрян в подготвянето на бомбена атака в германската столица Берлин, се е самоубил в полицейски арест, съобщава Reuters, позовавайки се на онлайн изданието на вестник Spiegel. Информацията на вестника е от съдебни източници в страната, цитирана от Фокус. Според изданието сириецът е бил под денонощно

Пирински за реиндустриализацията на Европа и Западните Балкани

http://european-parliament.pogled.info/news/78109/pirinski-za-reindustrializatsiyata-na-evropa-i-zapadnite-balkani

/Поглед.инфо/ На 11 октомври 2016г. евродепутатът социалист Георги Пирински участва в телевизионна дискусия на тема „ Въздействието на ЕС върху Западните Балкани - уроци, научени от съседите“, организирана от ТВ програма „Балканите в Европа“ и пряко предавана от ТВ студио „Агора“ в Европейския Парламент.

Френският външен министър не подкрепя особено санкциите срещу Русия

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/78108/frenskiyat-vanshen-ministar-ne-podkrepya-osobeno-sanktsiite-sreshtu-rusiya

/Поглед.инфо/ Френският министър на външните работи Жан-Марк Еро заяви в Рим, че не подкрепя особено санкции сега срещу Русия или Иран. „Приоритетът не е да се върнем в цикъла на санкции за санкциите“, каза министърът.

Путин счита, че западните страни и САЩ са отговорни за настоящата ситуация

http://svetoven.pogled.info/news/78107/putin-schita-che-zapadnite-strani-i-sasht-sa-otgovorni-za-nastoyashtata-situatsiya

/Поглед.инфо/ САЩ не разбират опасността от заиграване с терористите и използването им за постигане на политически цели, в частност в Сирия.

Путин: Ако искаме да доведем докрай борбата с терористите, трябва да се бием с тях

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1614237

Руският президент Владимир Путин окачестви като политическа реторика обвиненията за извършени военни престъпления в северния сирийски град Алепо в интервю за френската телевизия Те Еф 1, цитирано от Франс прес. "Това е политическа реторика, която не е особено смислена и не взема предвид реалностите в Сирия. Дълбоко съм убеден, че западните ни партньори, на първо място естествено САЩ, са тези, които са отговорни за ситуацията в региона изобщо и в Сирия в частност", заяви Путин.

Президентът Желев назначава служебно правителство на първата жена-премиер Ренета Инджова

https://www.actualno.com/chronicles/prezidentyt-jelev-naznachava-slujebno-pravitelstvo-na-pyrvata-jena-premier-reneta-indjova-news_567827.html

На 13 октомври 1994 г. президентът Желю Желев назначава с указ служебно 81 правителство на България с първата жена министър-председател на България Ренета Инджова. Ренета Инджова е родена в Нова Загора и завършва Висшия икономически институт „Карл Маркс“ в София през 19

Времето на 13 октомври: Предимно слънчево, но ветровито

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1614226

Над страната ще е предимно слънчево. Ще духа умерен, в Дунавската равнина и Източна България - и силен запад-северозападен вятър. След обяд вятърът ще отслабва. Минималните температури ще са между 3 и 8 градуса, по Черноморието до 10-12 градуса. Максималните ще са предимно между 14 и 19 градуса, съобщиха от НИМХ. В Плевен температурите ще се движат от 7 до 16 градуса. Над планините ще преобладава слънчево време. Ще духа силен северозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 11 градуса, на 2000 метра - около 4. По Черном...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване