Прокуратурата обвини двама бивши изпълнителни директори на НЕК за "Белене"

http://econ.bg/Новини/Прокуратурата-обвини-двама-бивши-изпълнителни-директори-на-НЕК-за-Белене-_l.a_i.730616_at.1.html

Софийска градска прокуратура обвини двама изпълнителни директори на НЕК за сключване на неизгодна сделка, от която е произлязла щета в размер на...

Почти двойно повече мигранти са задържани у нас през миналата седмица

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/17/2845433_pochti_dvoino_poveche_migranti_sa_zadurjani_u_nas_prez/?ref=rss


Почти двойно повече мигранти са били задържани при опит да влязат в страната, във вътрешността й и при опит да я напуснат през изминалата седмица. Това показват данните на МВР, които отчитат ръст с 47%. За периода от 6 до 13 октомври арестуваните са над 700, докато през септември и първата седмица на октомври броят на спрените чужденци се движеше между 400 и 500 души.



От данните се вижда, че най-малко увеличение има при задържаните на вход - те са над 120. От МВР отчитат...

Млада диригентка подготвя хоров концерт в Търново за Деня на будителите

https://www.24chasa.bg/region/article/5817585

Млада диригентка подготвя хоров концерт
в Търново за Деня на будителитеМлад диригент подготвя хоров авторски концерт, посветен на Деня на народните будители, с екипа на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Яница Брънзелова е възпитаник на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, където тази година завърши магистърска степен по хорово дирижиране в класа на проф.

Григор Димитров запази 18-ата си позиция в световната ранглиста

https://www.24chasa.bg/sport/article/5817596

Григор Димитров запази 18-ата си позиция в световната ранглистаГригор Димитров запази 18-ата си позиция в ранглистата на мъжката тенис асоциация (АТР). Първата ни ракета тази седмица стартира участието си в Стокхолм, където преди три години спечели първа титла в кариерата си. Поставеният под №2 Димитров ще играе на старта с победителя от мача между Бенямин Бекер от Германия и Юрген Цоп от Естония.

Кървав сблъсък в бразилски затвор: 25 убити, 7 от които - обезглавени

http://offnews.bg/news/n_1/n_637942.html

Най-малко 25 затворници са били убити при сблъсъци между две враждуващи фракции в претъпкан затвор в Северна Бразилия, съобщиха местни медии, цитирани от Би Би Си. 7 от жертвите са били обезглавени а шест други са били изгорени живи, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал в столицата на щата Рорайма Боа Виста по време на часовете за свиждания. Около 100 посетители са били взети за заложници и след края на бунта те са били освободени. Местните власти съобщиха, че очакват затворническата управа да съобщи окончателния брой на жертвите. Насилието избухнало, когато затворници от едната фракция успели да влязат в друга част на затвора, където били членове на другата фракция. Затворниците били въоръжени с ножове и дървени пръти. В момента в затвора има 1400 съкилийници, въпреки че капацитетът му е едва за 740. Бразилия е на четвърто място в света по брой затворници. Там те са около 600 000 души.

Днес във Варна ще се проведе безплатни семинар за работа с робота Финч

http://www.moreto.net/novini.php?n=333614

С поредица от безплатни семинари за работа с робота Финч, Регионална библиотека "Пенчо Славейков"-Варна се присъединява към инициативите, организирани по време на Европейската седмица на програмирането, научи Moreto.net. От 15 до 23 октомври специалисти от обществените библиотеки в десет от българските градове, по един интересен и забавен начин, ще помогнат на децата да направят своите първи стъпки в програмирането.

Могерини: ЕС не обмисля санкции срещу Русия заради Сирия

https://www.actualno.com/europe/mogerini-es-ne-obmislja-sankcii-sreshtu-rusija-zaradi-sirija-news_569174.html

Европейският съюз не обмисля въвеждането на санкции срещу Русия заради ролята ѝ в Сирия, макар че по-нататъшни мерки срещу Дамаск са възможни, заяви в понеделник Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини, предава AFP. „

Доведе ли липсата на правителство до икономически балон в Испания?

http://www.investor.bg/evropa/334/a/dovede-li-lipsata-na-pravitelstvo-do-ikonomicheski-balon-v-ispaniia-226465/

Според експерти страната не е успяла да проведе необходимите реформи, за да консолидира растежа на своя БВП

Община Варна активно се включва в кампанията „С предпазен колан на задната седалка“

http://web.barometar.net/86445/

Инициативата „С предпазен колан на задната седалка“ започва днес във Варна. Тя ще обхване близо 15 000 деца от първи до четвърти клас в над 50 училища в морската столица, Девня, Провадия, Белослав и Суворово. До края на ноември над 170 доброволци ще влязат в класовете, където чрез интерактивна презентация ще обяснят колко е важно […]

Манолова прати Изборния кодекс в Конституционния съд

http://offnews.bg/news/n_1/n_637941.html

Омбудсманът Мая Манолова поиска Конституционният съд да обяви за противоконституционни разпоредбите на чл. 14, ал. 3 и ал. 5 от Изборния кодекс, съобщи ведомството й. Точно там е записано ограничението, че секциите в една държава трябва да са не повече от 35. Според обществения защитник, предвидените ограничения са за гласуване на българите в чужбина са в противоречие с равенството на гражданите пред закона, което е основен принцип и ценност на всяко демократическо общество, както и в противоречие с прокламирания в чл. 26, ал. 1 от Конституцията на Република България принцип, че българските граждани, където и да се намират, имат всички предвидени от Основния закон права и задължения. С ограничаването на броя на избирателните секции на практика, законодателят ограничава както избирателното право на тези български граждани, които са избрали да живеят извън границите на страната, така и прави невъзможно да се осъществи задължението им да гласуват, заложено от самия Избoрен кодекс. Според омбудсмана така се създават предпоставки и за административен произвол, както и се нарушават принципите на правовата държава.

Северна Корея предупреди, че ще използва ядрено оръжие, ако бъде застрашена

https://www.24chasa.bg/novini/article/5817513

Северна Корея предупреди, че ще използва ядрено оръжие, ако бъде застрашенаСеверна Корея предупреди, че може да продължи с допълнителните ядрени изследвания и е готова първа да удари Съединените щати, ако САЩ мобилизира ядрените си сили срещу нея, предаде ЕнБиСи.  "САЩ имат ядрени оръжия насочени към бреговете ни, към нашата страна, нашата столица и нашия лидер, Ким Чен Ун.

В Тайланд принудиха жена да се поклони публично пред портрет на краля (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_637936.html

Жена от Тайланд беше заставена от властите публично да коленичи пред портрета на починалия крал на страната като извинение за това, че нанесла обида към него и държавата. 43-годишната Умапорн Сарсат си позволила да направи непочтителен коментар по адрес на монарха в социалните мрежи, за което вероятно ще бъде обвинена в оскърбяване на монархията. Това е поредният подобен случай на арест и публично порицание след смъртта на крал Бумибол Адулядей, който почина миналата седмица на 88 години след 70 години на престола.  Видео показва как двама полицаи отвеждат жената до портрета на покойния крал пред полицейски участък на туристическия остров на Кох Самуи, където я карат да коленичи и да се помоли. По пътя до участъка, който преминала с вързани за гърба ръце, жената е освиркана и обиждана от събралата се тълпа.  Сарасат, която е собственик на малък бизнес, вероятно ще бъде обвинена за оскърбяване на монархията.  Властите призоваха за успокояване на страстите, след като много хора алармираха за техни съграждани, които не носят траурно облекло. Говорител на правителството призова за толерантност, тъй като някои жители на страната не могат да си позволят да си купят траурно облекло. След смъртта на краля бизнесът с траурните дрехи е отбелязал покачване. 

Lordi склонява на български съпорт

https://www.actualno.com/music/lordi-sklonjava-na-bylgarski-syport-news_569170.html

Нашите металисти Bastardolomey ще подгреят чудовищния купон на Хелоуийн! Макар и на външен вид да е страховито изчадие, както се полага на копеле от връзката между демон и тролка, мистър Лорди се оказа... сговорчив джентълмен. Финският монстър бързо се нави на свежата идея на Music Ja

ЕС не обмисля нови санкции срещу Русия заради Сирия

http://www.mediapool.bg/es-ne-obmislya-novi-sanktsii-sreshtu-rusiya-zaradi-siriya-news255292.html

Европейският съюз не обмисля нови санкции срещу Русия заради Сирия, заяви днес върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, цитирана от Франс прес.   Могерини уточни, че нито една страна членка не е предложила наказателни мерки срещу Москва заради подкрепата й за режима в Дамаск и бомбардировките на северния сирийски град Алепо. ЕС обаче може да включи още сирийци, обвинени в нарушаване на правата на човека и военни престъпления, в санкционния си списък, отбеляза в същото време тя, цитирана от Асошиейтед прес.   Могерини направи това изявление в Люксембург преди началото на срещата на министрите на външните работи на страните от Европейския съюз.   По-рано Ройтерс предаде, позовавайки се на дипломати, че Великобритания, Франция и Германия ще се опитат да убедят ЕС да осъди руската въздушна кампания в Сирия и да наложи още санкции на режима на сирийския президент Башар Асад.   Преговори през уикенда между САЩ, останалите западни сили и Русия не доведоха до пробив за възобновяване на примирието и осигуряване на хуманитарен достъп в Сирия, отбелязва Асошиейтед прес.   Постигането на консенсус в ЕС за налагане на санкции срещу Русия заради Сирия е невъзможно, заяви външният министър на Люксембург Жан Аселборн, цитиран от ТАСС.   Той освен това предупреди, че наказателните мерки биха били контрапродуктивни.   Политическото решение на конфликта в Сирия изисква широк открит диалог с Русия и други страни, заяви белгийският външен министър Дидие Рейндерс, цитиран от ТАСС.   Френският му колега Жан-Марк Еро каза преди срещата в Люксембург , че ще бъдат разгледани всички начини за оказване на натиск върху режима в Дамаск и неговите съюзници.    Русия "действа в Сирия на страната на Асад по логиката на унищожението. Когато гледаме Алепо, си спомняме за Грозни", заяви Еро. 

Само за седмица нови 734 мигранти са влезли в страната

http://www.moreto.net/novini.php?n=333613

Вътрешното министерство отчита нарастващ мигрантски натиск над България през миналата седмица, когато в страната са установени нови 734 чужди граждани. Броят на установените лица е с близо 50% повече от предишните 3-4 седмици, когато службите засичаха по около 450-500 мигранти седмично.

При липса на споразумение петролът може да поевтинее до под 40 долара за барел

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/pri-lipsa-na-sporazumenie-petrolyt-moje-da-poevtinee-do-pod-40-dolara-za-barel-226474/

Путин се опитва да успокои пазара, защото в момента ценовите нива са достатъчно добри за Русия и Саудитска Арабия, смята Георги Георгиев от Карол

Близо 100 души, заподозрени в тероризъм, са минали българските граници през миналата година

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/17/2845414_blizo_100_dushi_zapodozreni_v_terorizum_sa_minali/?ref=rss


Около 100 души, които са били заподозрени, че са пътували към територии, контролирани от терористичната групировка "Ислямска държава", са преминали през България през 2015 г., съобщи "Сега", позовавайки се на свои източници. Те са били граждани на Европейския съюз, за които е имало подозрение, че са т.нар. чуждестранни бойци.

Голямата част от тях са преминали свободно през границата на България, тъй като не е имало издадени заповеди за ареста им. При проверка в Шенгенската...

Директори ощетили НЕК с над 77 млн. евро за „Белене“

http://www.vesti.bg/bulgaria/direktori-oshtetili-nek-s-nad-77-mln.-evro-za-belene-6060174

Двамата обвиняеми са задължили НЕК да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора

Мъж запали скъпите си коли в Сандански, за да не ги притежава друг

https://www.24chasa.bg/region/article/5817588

Мъж запали скъпите си коли в Сандански, за да не ги притежава друг68-годишен софиянец опожари два ретро автомобила, единият от които рядък "Фиат Дино", другият "Опел Монца". Бил известен колекционер на стари коли, които пазел в гараж в селото, където има и наследствен етаж в къща. Причината за това е, че не искал никой друг да ги притежава, съобщава Struma.com. Преди време починала съпругата му и той останал сам.

Обвиниха двама директори на НЕК за „Белене“

http://www.vesti.bg/bulgaria/obviniha-dvama-direktori-na-nek-za-belene-6060174

Двамата обвиняеми са задължили НЕК да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора

Прокуратурата обвини двама бивши шефове в НЕК за щета от 77 млн. евро заради "Белене"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/17/2845364_prokuraturata_obvini_dvama_bivshi_shefove_v_nek_za/?ref=rss


Софийската градска прокуратура е привлякла като обвиняеми бившите главни изпълнителни директори в НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян за сключена през 2007 г. неизгодна сделка за оборудване в АЕЦ "Белене" на стойност над 200 млн. евро. Договорът е бил сключен с руската "Атомстройекспорт" и от него е произлязла вреда за държавата за над 77 млн. евро.

Това става известно от съобщение на държавното обвинение. Според прокуратурата двамата са действали в съизвършителство и със сключения...

ПФ оттегля подкрепата си към кабинета при промени в броя на секции в Турция

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615153

"Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" ще оттеглят подкрепата си към правителството, ако отпадне ограничението за разкриване на секции в Турция". Това декларира в профила си в социалната мрежа кандидатът за президент на "Обединени патриоти - НФСБ, "Атака" и ВМРО" Красимир Каракачанов. ГЕРБ внесе поправките в Изборния кодекс "Ние предложихме да няма ограничения за българите в страните - членки на ЕС, но да се контролира процесът в Турция. Върне ли се в съседна ...

„ВиК“ ще плаща асфалтирането на настилката след отстраняване на авария

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615155

Ново споразумение ще реши проблема с настилката по улиците на Добрич, която остава неасфалтирана след отстраняване на аварии по водопроводната мрежа. Това съобщи кметът Йордан Йорданов. Договорката е постигната между ръководството на Общината и на „ВиК" дружеството с изпълнителен директор Петър Калчев. Сключеното споразумение предвижда участъците, където „ВиК" - Добрич отстранява аварии в областния град, да бъдат асфалтирани от фирмата, с която Общината има сключен договор за поддръжка на уличната мрежа. На база на опис на всички извършени дейн...

Туристи оставили над 84 млн. лв. във Варна за нощувки през август

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615152

Приходите от нощувки на туристи във Варненска област през август са достигнали 84,4 млн. лв., което е с над 16 % повече в сравнение със същия месец миналата годината. Това показват данните на Националния статистически институт, според които общият брой на нощувките е 1,54 млн. От тях най-много са реализирани от гости от Германия (360 хил.), Румъния  (190 хил.), Полша (164 хил.), Русия (152 хил.) и Иран (43 хил.) От всички пренощували лица над 21 % са българи, като повече от половината от тях са нощували в места за настаняване с 1 и 2 звезди. Хо...

Цената на златото се понижава в края на миналата седмица

http://econ.bg/Новини/Цената-на-златото-се-понижава-в-края-на-миналата-седмица_l.a_i.730614_at.1.html

Златото се понижи в края на миналата седмица след данните от САЩ, които увеличават шанса от Фед да повишат лихвите през декември. Спот цената на...

90-годишна пешеходка почина след катастрофа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615151

Неправилно пресичаща 90-годишна пешеходка е ударена от лек автомобил в Котел. Инцидентът е станал на 14 октомври в 07.58 часа на кръстовище с улици "Проф.Павлов" и "Раковска". Лек автомобил "Рено 19", управляван от 31-годишен мъж е ударил, неправилно пресичаща пътното платно жена. Водачът е откарал лично пострадалата в ЦСМП-Котел, която по-късно е транспортирана до МБАЛ-Сливен за лечение, без опасност за живота. Участниците в произшествието са от град Котел. По случая е образувано досъдебно производство. От сливенската болница съобщиха, че часо...

ДБГ излиза от управлението при слаб резултат на Трайчо Трайков

http://offnews.bg/news/n_1/n_637939.html

Движение България на гражданите (ДБГ) ще напусне управлението, ако кандидатът на Реформаторския блок Трайчо Трайков постигне слаб резултат на президентските избори. Това стана ясно от думите на лидера на партията Меглена Кунева, която в момента дава пресконференция. В събота за предсрочни избори напролет се обяви и друга партия от Реформаторския блок - БЗНС на военния министър Николай Ненчев. Очаквайте подробности!

Бракониер простреля кошута в Монтанско

https://www.24chasa.bg/region/article/5817574

Бракониер простреля кошута в МонтанскоБракониер прострелял кошута, съобщиха от полицейската дирекция в Монтана. Фаталният изстрел проечал в неделя. в землището на с. Боровци, край язовир "Огоста" при устието на река Бързия. Случаен очевидец подал сигнал до районното управление на полицията в Берковица. Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група и е извършен оглед,

Удар с чук по главата при свада в Нова Загора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615148

24- годишен мъж е нанесъл удари по главата с чук на 30- годишен мъж в Нова Загора, съобщиха от полицията в Сливен. Свадата е станала на 16 октомври около 16.40 часа в градската градина в града. Пострадалият е транспортиран до областната болница в Сливен. Констатирано е разкъсно-контузна рана на главата, без опасност за живота. Причината за конфликта е в процес на установяване. Нападателят е задържан, срещу него е образувано досъдебно производство.  ...

Утре пускат парното в Русе

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615154

Топлофикация Русе пуска парното утре. Това съобщи за Дарик изпълнителният директор на дружеството инж. Севдалин Желев. "Въпреки че според прогнозите се очаква леко затопляне за няколко дни около 20 октомври, вече имаме много запитвания от граждани и решихме да започнем птоплоподаването. От днес това се случва и в почти всички големи градове в страната" сподели инж. Желев. Условието за пускане на парното е среднодневните температиури в три последователни дни да са 12 градуса и да има прогноза за по-дълготрайно застудяване. Поетапно ще стартира т...

Висока оценка за „Мини Марица- изток“ по Фонд „Козлодуй“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615150

„Мини Марица-изток" ЕАД най-добре в страната работи по усвояването на средствата, отпуснати по Международния фонд „Козлодуй" - обобщи ръководителят на дейността на Международен фонд „Козлодуй" в ЕБВР Валентин Шайдер. В края на септември 2016 г. се проведе среща за обсъждането на статуса на проектите, изпълнявани в дружеството със съфинансиране от Международния Фонд „Козлодуй", в която участваха представители на „Мини Марица-изток" ЕАД от Звеното за управление на проектите и на ЕБВР. Заместник-изпълнителният директор на Дружеството Димитър Чол...

Ивайло Калфин: Президентът трябва да инициира активен социален диалог

http://offnews.bg/news/n_1/n_637937.html

„Президентската институция трябва да е активна в решението на остри вътрешнополитически теми. Има три основни вътрешнополитически приоритета, върху чието решение трябва да се работи в диалог със синдикатите. Абсолютно задължително е да вървим към промяна в профила на икономиката – повече производство, по-големи заплати, повече социални плащания. Задължително е да работим приоритетно към увеличение на доходите от труд и това да не се осланя единствено на увеличението на минималната работна заплата. Третият приоритет е образованието – то трябва да е организирано така, че да сближава максимално търсенето и предлагането на пазара на труда“. Това коментира кандидатът за президент от Коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ Ивайло Калфин на среща с представители на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). В разговора бяха обсъдени теми, свързани със значението на синдикалния диалог у нас и необходимостта от формиране на устойчиви политически приоритети, около които да се обединяват ключовите институции у нас, независимо от смяната в управляващите партии. „С пенсионната реформа доказахме и в България, и пред Европа, че държавата ни има потенциал за поддържане на продуктивен социален диалог. Това, което аз бих направил като президент, е да отворя вратите на институцията за по-дългосрочен разговор. В Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), в който се обсъждат социалните теми във формат синдикати – работодатели-министри в България се обсъждат отделни текущи законодателни теми. Иска ми се обаче дългосрочно да се погледне на важните социални и икономически теми в един диалог, иницииран от президента и това, сигурен съм, би помогнало и на работата по текущите теми в НСТС. Обсегът на темите на социалния диалог трябва да се разшири, за да може държавата ни да върви напред и да задържаме младите хора в България“, подчерта Ивайло Калфин. „Не е изненада, че по повечето от вътрешнополитическите приоритети на Калфин, сме на едно мнение. Ние и преди сме работили заедно, поддържали сме добър диалог, така че съм уверен, че бихме могли да работим и занапред в търсене на решения на наистина сериозните проблеми на България“, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Международен флейтов конкурс ще се проведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=333603

Млади таланти от Грузия, Турция и Македония пристигат във Варна за Международния флейтов конкурс. Събитието ще се състои от 18 до 21 октомври. Конкурсът се провежда под патронажа на кмета на града г-н Иван Портних. Конкурсната програма включва произведения на световните класици и композитори от родните страни на участниците, съобщиха организаторите за Moreto.

Том Ханкс: Всеки четири години един и същ цирк в САЩ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615147

Американската филмова звезда Том Ханкс окачестви в Рим кандидата на републиканците за Белия дом Доналд Тръмп като егоцентричен и претенциозен човек, който опростява нещата, съобщи Франс прес. 10 от най-интересните идеи и убеждения на Доналд Тръмп Ханкс, който подкрепя Демократическата партия, бе в италианската столица, за да получи награда за цялостна кариера в рамките на кинофестивал. Актьо...

ГЕРБ внесе поправките в Изборния кодекс

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615149

Председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) внесе в деловодството на Народното събрание поправки в Изборния кодекс. Борисов към Реформаторите: Вторник ще е ден разделен и още: ПФ оттегля подкрепата си към кабинета при промени в броя на секции в Турция Според текстовете на управляв...

ГЕРБ внася предложение за отпадане на ограничението за секции в чужбина

http://offnews.bg/news/n_1/n_637935.html

ГЕРБ ще направи днес своето предложение отпадане на тавана от 35 секции в чужбина, които бяха записани в Изборния кодекс, за да може то да бъде обсъдено на извънредно заседание на правната комисия във вторник. Това съобщи в предаването „Тази сутрин” по bTV председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Вчера от ГЕРБ обявиха, че предлагат и зачитане на вота „Не подкрепям никого” при определяне на резултата. От партията предвиждат също в разкритите секции, където би могло да възникне проблем, когато има много хора, които желаят да гласуват, да има възможност ЦИК да разкрива допълнителни изборни урни, което ще облекчи процеса. Цветанов припомни, че решението за максимален брой от 35 секции зад граница е било взето на база на договорка между Реформаторския блок и Патриотичния фронт. „Ние просто се съгласихме, за да може да има стабилност в държавата и да направим взаимните компромиси”, обясни Цветанов. Вторият човек в ГЕРБ обясни, че има предел на популизма по време на президентската кампания и че той е прескочен. "Една кампания винаги води до някаква нервност у нашите политически опоненти и политически парньори. Аз питам защо и в момента г-н Каракачанов обикаляйки страната, казва, че ще освобождава страната. От какво? Като той е част от управляващото мнозинство?" Цветанов коментира и думите на ген. Атанас Атанасов, който говори преди него в същото студио. "Ако загубим, отиваме на предсрочни избори, но аз съм убеден, че изборите ще бъдат спечелени, защото наблюдавам как са изнервени нашите опоненти. Те се занимават само с интриги", каза той.

Ципрас преизбран за лидер на СИРИЗА

http://offnews.bg/news/n_1/n_637938.html

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас беше преизбран за президент на управляващата лява партия СИРИЗА в края на конгреса на партията вчера в Атина, съобщават гръцките медии. Ципрас получи 93.54% от гласовете на делегатите. Само 210 от 2 926-те делегати не са гласували той да остане начело на партията, отбелязва в. "Катимерини". "Подновеното доверие към мен означава и подновена отговорност за СИРИЗА, която е по-сериозна, по приобщаваща, по-ефективна в трудните битки, които ни очакват - за справедливост и просперитет в Гърция", написа премиерът в Туитър по повод преизбирането му.

Земетресение с магнитуд 6,4 в Китай

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615143

Земетресение с магнитуд от 6,4 по Рихтер беше усетено в северозападната китайска провинция Цинхай, съобщава Геологическа топографска служба на САЩ. Според данните регионът често е обект на земни трусове. Земетресение от 5,2 по Рихтер в Китай Земетресението е на дълбочина от 32 километра, а епицентърът му е бил в префектура Юшу, където през 2010 г. земетресение от 6,9 по Рихтер отне живота на 3000 души. По-рано днес друг трус ...

Ексдепутат от ДПС, обвинен за превод на 7 млн. лева с фалшиви документи, се споразумя с прокуратурата

https://www.24chasa.bg/novini/article/5817553

Ексдепутат от ДПС, обвинен за превод на 7 млн. лева с фалшиви документи, се споразумя с прокуратуратаБившият депутат от ДПС Щерю Щерев, който е обвинен, че е превел в чужбина 7 млн. лева с фалшиви документи се съгласи да сключи споразумение с прокуратурата. Това стана на първото заседание срещу него и Веселин Пириндев. Първо Щерев искаше делото да се гледа по общия ред и не беше съгласен дори и на съкратен процес,

Алфа рисърч: Цачева води със 7,9 на сто пред Радев

http://web.barometar.net/86443/

Кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева води пред опонента си, подкрепен от БСП, Румен Радев със 7,9 на сто. Това показват данни от национално проучване на Алфа Рисърч, проведено на старта на кампанията за Президент и Национален референдум. Според цифрите с около 7% в сравнение със септември се увеличават желаещите да отидат до урните. […]

Почина актьорът Андрей Медникаров

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615146

На 16 октомври, на 94 години, почина дългогодишният актьор от Русенския драматичен театър Андрей Медникаров. Ето какво пишат от театъра в съобщение до медиите: Отиде си един от доайените  не само на Русенския, но и въобще на българския театър. Той  доживя достолепна възраст, за да  бъде сред нас и да носи внушението не само от сцената, но и в живота на една мъдрост, благост, безкрайна етичност и  човешка топлота. Тези  свои качества той внушаваше и от сцената от многообройните образи , изиграни на сцената на Русенския драматичен театър от 1958 ...

Задържаха двама заради фалшиви шофьорски книжки

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615144

Задържаха двама мъже, които посредничат при изготвяне и доставка на фалшиви свидетелства за управление на МПС. Полицейската операция е проведена от служители на група „Икономическа полиция" при РУ - Казанлък в периода 2 - 9 октомври. На АМ "Тракия" е спрян за проверка лек автомобил "Хюндай", управляван от 56-годишен мъж от Тополовград. При извършеното претърсване в автомобила е открит и иззет запечатан хартиен плик, съдържащ неистинско свидетелство за управление на МПС, гръцки образец, издаден на името на български гражданин от Нова Загора. Oб...

11-членно ще оценява номинациите в конкурса „Валя Крушкина – журналистика за хората“

http://offnews.bg/news/n_1/n_637932.html

11-членно жури ще оценява номинации за петите годишнина награди „Валя Крушкина – журналистика за хората“. Неговите членове са: Антоан Божинов, Владимир Йончев, Калин Първанов, Мария Чернева, Николина Дмитрова, Петьо Цеков, Пролет Велкова, Силвия Великова, Стояна Георгиева, Татяна Ваксберг и Юли Кривошиев. Журито ще оценява номинациите в шестте категории: печатна медия, радио, телевизия, онлайн медия, снимащ журналист и млад журналист. Основните критериите, по които ще бъдат оценявани материалите са обективност, нестандартно отразяване и аналитичност. Все още можете да номинирате или да се самономинирате за наградите на името на Валя Крушкина, като изпратите попълнен формуляр за номинация на електронен адрес: konkurs@wcif-bg.org до 20 октомври 2016 г. Формулярът, както и указанията за номиниране, можете да откриете тук . Освен класация в отделните категории, журито ще излъчи и тазгодишния носител на голямата награда „Валя Крушкина – журналистика за хората“. Носителят на голямата награда се избира измежду всички номинирани. Имената на победителтие ще бъдат обявени на 24 ноември на официална церемония. Конкурсът „Валя Крушкина“ се организира за пета поредна година от фонд „Валя Крушкина“, създаден през 2012 г. при Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Целта на инициативата е да бъдат отличени достойни журналисти, с активна гражданска позиция, отстоявана в името на гражданите.

"Марек" би "Хебър", "Германея" свали "Миньор" от върха, а "Велбъжд" падна от "Сливнишки герой"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615104

"Марек 1915" успя да спечели важни 3 точки, като победи на стадион "Бончук" с 2:1 "Хебър"- Пазарджик. Дупничани имаха много кадрови проблеми преди мача, 3 наказани футболисти, след мача с "Миньор" и няколко контузени играчи. Победният гол отбеляза Еньо Кръстовчев в последните секунди на срещата. За 1:0 се разписа Димитър Владимиров.Отборът на "Германея" не се даде в Сапарева баня на един от лидерите "Миньор"- Перник. Домакините поведоха чрез Георги Дончев, а гостите изравниха след дузпа.Атанас Курдов пропусна дузпа за "Велбъжд", при резултат 0:...

Доларът се повишава след поредната порция добри макроданни за САЩ

http://econ.bg/Новини/Доларът-се-повишава-след-поредната-порция-добри-макроданни-за-САЩ_l.a_i.730613_at.1.html

Доларът нарасна по време на търговията в края на миналата седмица, подкрепен от данните за производствените цени, които са се увеличили с повече от...

Мъж се взриви в телевизия в Абхазия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5817565

Мъж се взриви в телевизия в АбхазияНеизвестен мъж е взривил бомба на територията на държавен телевизионен център, съобщават местни власти, предаде БГНЕС. „На територията на телевизията се взриви човек, у когото е видно, че е имало бомба с поразяващи елементи. Вероятно е той да не е бил сам. Започната е оперативна работа с участието на всички силови структури на Абхазия“,

Лидерите на БРИКС призоваха ООН да приеме конвенция за тероризма

http://svetoven.pogled.info/news/78257/liderite-na-briks-prizovaha-oon-da-prieme-konventsiya-za-terorizma

/Поглед.инфо/ Лидерите на страните от БРИКС призовават международната общност да ускори приемането на Всеобща конвенция за тероризма. Това се казва в декларацията, приета в неделя (16 октомври) на срещата на върха на БРИКС, съобщава Лента.ру.

6,4 по Рихтер разлюля Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/5817556

6,4 по Рихтер разлюля КитайТрус с магнитуд 6,4 по скалата на Рихтер е бил регистриран в северозападната китайска провинция Цинхай днес, съобщават от Геологическата топографска служба на САЩ, цитирани от AFP. Епицентърът на трусовете е бил на 32 км дълбочина. В района често се наблюдава сеизмична активност, съобщава

Теменужка Петкова: Има готовност на електроенергийната система за зимния сезон

http://www.moreto.net/novini.php?n=333609

Правителството работи добре, но има налице необходимост да бъдем добре подкрепени и от парламента. Напрежението е много голямо - това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в студиото на "Денят започва". За втора поредна година са извършени проверки в ЕСО и ЕРП-тата, резултатите са налице - електроенергийната система е в готовност да посрещне есенно-зимния сезон, заяви Петкова.

Мъж се взриви в телевизионен център в Абхазия

https://www.actualno.com/asia/myj-se-vzrivi-v-televizionen-centyr-v-abhazija-news_569161.html

Неизвестен мъж е взривил бомба на територията на държавен телевизионен център, съобщи БГНЕС. „На територията на телевизията се взриви човек, у когото е видно, че е имало бомба с поразяващи елементи. Вероятно е той да не е бил сам. Започната е оперативна работа с участието

Танева: Сектор „Тютюн“ ще бъде осигурен финансово и през 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/5817535

Танева: Сектор „Тютюн“ ще бъде осигурен финансово и през 2017 г.Финансирането за сектор „Тютюн“ ще бъде осигурено и за следващата година. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева на откриването на 35-ия конгрес на Европейската организация УНИТАБ, обединяваща земеделските стопани в сектор „Тютюн“, съобщи „Фокус“. „За мен е изключително удоволствие и чест да приветствам всички участници и

Георг Георгиев към Радан Кънев: Ти ли си моралният стожер, ти ли си политическият коректив!

http://web.barometar.net/86441/

Радан Кънев, дали си красив е въпрос на природа и вкус, но дали си умен е вече ясно. В злобата и комплексите си стигна до там да ръсиш псувни в национален ефир. Това коментира политикът от ГЕРБ Георг Георгиев в социалната мрежа. Думите му идват по повод сутрешното изказване на лидера на ДСБ. Радан Кънев […]

Майката на момичето, обвинило Евстатиев: Карал я е да пие на екс

http://www.vesti.bg/bulgaria/majkata-na-momicheto-obvinilo-evstatiev-karal-ia-e-da-pie-na-eks-6060172

Бившият кмет на Стрелча признава, че е правил секс с 16-годишната ученичка, но твърди, че е било доброволно

Трус от 6,4 по Рихтер разтърси Китай

https://www.actualno.com/asia/trus-ot-64-po-rihter-raztyrsi-kitaj-news_569160.html

Земетресение с магнитуд от 6,4 по Рихтер беше усетено в северозападната китайска провинция Цинхай, съобщава Геологическа топографска служба на САЩ. Според данните регионът често е обект на земни трусове, допълва БГНЕС. Земетресението е на дълбочина от 32 километра, а епицен

Съветник на Тръмп: Много от националните интереси на САЩ съвпадат със стратегическите приоритети на

http://svetoven.pogled.info/news/78256/savetnik-na-tramp-mnogo-ot-natsionalnite-interesi-na-sasht-savpadat-sas-strategicheskite-prioriteti-na

/Поглед.инфо/ Националните интереси на САЩ и стратегическите приоритети на Русия съвпадат. Русия в значителна степен би могла да съдейства за решаването на световните проблеми, заяви в писмено интервю за РИА Новости съветникът на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп по външна политика, основателят на инвестиционната компания Global Energy Capital LLC Картър Пейдж.

Обвиниха двама шефове на НЕК, ощетили дружеството със 77 млн. евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/5817526

Обвиниха двама шефове на НЕК, ощетили дружеството със 77 млн. евроСофийска градска прокуратура привлече като обвиняеми Любомир Велков и Мардик Папазян за това, че на 28.11.2007 г., в съизвършителство помежду си като главни изпълнителни директори на „Национална електрическа компания“ ЕАД съзнателно са сключили неизгодна сделка – „РАМКОВ ДОГОВОР за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ БЕЛЕНЕ,

Първи обвиняеми за нанесени щети по АЕЦ "Белене"

http://www.mediapool.bg/parvi-obvinyaemi-za-naneseni-shteti-po-aets-belene-news255291.html

Софийската градска прокуратура (СГП) е повдигнала миналия петък обвинения на бившите изпълнителни директори на "Националната електрическа компания" (НЕК) Любомир Велков и Мардик Папазян за сключване на неизгодна сделка с руското дружество "Атомстройекспорт" (АСЕ) за купуване на стария реактор от АЕЦ "Белене" в рамките на проекта за подновяване на строежа на ядрената централа. Така двамата са ощетили държавната компания с над 77 млн. евро- В следващите седмици са планирани следствени дейности и срещу други длъжностни лица за злоупотреби по ядрения проект. Велков и Папазян са с мярка за неотклонение "подписка" и не могат да напускат страната без прокурорско разрешение, обясни пред журналисти говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя обясни още, че при определяне на мерките прокурорите не се съобразяват с размера на щетите. При връчването на обвиненията им, Велков и Папазян са заявили, че не ги разбират. С това прокуратурата спазва даденото от главния прокурор Сотир Цацаров през юни обещание да има повдигнати обвинения по ядрения проект, който макар и прекратен продължава да трупа разходи, последните от които са за над 620 млн. евро. Изкупуването на реактора, произведен от чушката компания "Шкода" за първия строеж на АЕЦ "Белене", бе част от руската оферта за новия проект. Оборудването вече е инсталирано в Калининската АЕЦ, но сега се оказва, че сделката е нанесла на НЕК щета за над 77 млн. евро. Спорът по тази сделка бе част и от претенциите на НЕК в рамките на арбитражното дело в Женева, водено с АСЕ, но исковете не бяха приети. Още в рамките на анкетната комисия за злоупотребите по АЕЦ "Белене" в парламента при предишното управление на ГЕРБ Велков и Папазян отхвърлиха твърдения за нарушения при продажбата на стария реактор на по-ниска цена с мотива, че  "в света няма пазар на ядрено оборудване, а на ядрени проекти" и че "това не е печка, която да си купиш от "Илиянци". Те обясниха съща така, че част от предишното оборудване в АЕЦ "Белене" е било давано безвъзмездно на АЕЦ "Козлодуй"., Според разследващите, с действията си Велков и Папазян са ощетили ръководената от тях компания със 77 172 475 евро, които са приспаднали от цената на оборудването, поемайки за сметка на НЕК всички разходи за товаренето, транспортирането и застраховането на оборудването след приспадането на признатите от руската страна недокументирани разходи. Иначе изнесеното от АЕЦ "Белене" оборудване е на обща стойност 164 785 000 евро, но реално НЕК  е получила с над 77 млн. евро по-малко, а освен това в хазната не са влезли мита, данъци и такси за освобождаване на оборудването . "Сред поетите разходи са и тези, свързани с митническото освобождаване за пускане на оборудването в свободно обръщение на територията на Руската Федерация, както и данъци, мита и такси, с които може да бъде обложен купувачът във връзка с изпълнение на договора", Освен това Велков и Папазян са сключили неизгодната сделка, без да имат разрешение на едноличния собственик на капитала в едноличните акционерни дружества с държавно участие. Според правилата едноличният собственик на капитала  трябва да даде разрешение за разпоредителни сделки с дълготрайни активи. Арнаудова обясни, че няма опасност да изтече давността по претендираното престъпление, нищо че е извършено през 2007 г. "Престъплението, за което е повдигнато обвинение предвижда наказание от 3 до 10 г. лишаване от свобода. Обикновената давност е 10 г., а абсолютната давност за наказателно преследване, в случая е 15 г. Прекъсната е давността за наказателно преследване с повдигането на това обвинение, като разследването е започнало от 2014 г. и към този момент прокурорите са събрали необходимите доказателства за да повдигнат това обвинение", каза говорителката на Цацаров. Тя допълни, че повдигането на обвинение се е забавило, защото разследването е изключително сложно. Изисквани са множество документи, доказателствата са достатъчни. Относно привличането на нови обвиняеми, Арнаудова посочи, че разследването продължава и в следващите седмици от Софийска градска прокуратура са планирали и други следствени действия срещу други длъжностни лица, но не можа да съобщи повече подробности, като заяви единствено, че се отнася за длъжностни лица и за престъпления по служба. Любомир Велков бе главен изпълнителен директор на НЕК, а Мардик Папазян - изпълнителен директор, от ноември 2005 г. до август 2009 г., когато бяха сменени от дошлата на власт ГЕРБ. На практика те придвижиха търга за проектант и строител на ядрената централа, подписаха споразумението с АСЕ и по тяхно време започнаха преговорите за сключване на ИПС-контракт и бяха направени първите поръчки без такъв договор. По време на парламентарното разследване на строежа на АЕЦ "Белене" през 2012 г. двамата обясниха, че обикновените строителни стандарти и българските закони били прекалено тесни за ядрени проекти и при АЕЦ важели други правила. "Извършени са изключително тежки нарушения по проекта", коментира енергийният министър Теменужка Петкова в понеделник пред БНТ. Тя припомни, че ръководената от нея преди време Агенция за държавна финансова инспекция и извършила осем проверки на строежа на АЕЦ "Белене". "Нямаше изискване в областта на обществените поръчки, които да не са нарушени. Кредитът от БНП-Париба за 250 млн. евро например е взет без поръчка и не е изхарчен за проекта", каза тя. Обявеното от прокуратурата повдигане на обвинения срещу двамата бивши директори на НЕК идва в момент, в който с АСЕ се преговаря за сроковете на изплащане на дължимите над 620 млн. евро за произведено оборудване за спрения строеж на АЕЦ "Белене". Миналаа седмица в Москва бе договорено в рамките на десетина дни да се подпише споразумение за погасяването на борца. съдени варианти за изпълнение на арбитражното решение. В него ще е фиксирано дали плащането ще стане на една или повече вноски и в какъв срок ще бъде извършено, коментира "Още се преговаря за срока и вноските и, докато не са приключили преговорите, не е добре да се коментира", каза тя. По думите й приетият от парламента закон за отпускане на държавен кредит на НЕК, за да си уреди отношенията с АСЕ, се приема много добре от руското дружество и компанията му майка "Росатом". "Те са много по-спокойни, че ние ще издължим това, на което сме осъдени", допълни Петкова. Министърът коментира още, че за бъдещето на двата реактора първо трябва да се проведе дебат и да има консенсус и ясно решение накъде ще се върви. "Трябват много сериозни анализи, за да се вземе най-доброто решение в интерес на държавата и българското общество", посочи тя и отново разви тезата за приватизация на проекта без договори за дългосрочно изкупуване на електроенергия. "Но ако няма такъв интерес, ще се търсят други варианти", посочи Петкова.   "На площадката на АЕЦ "Белене" са направени разходи за 1.4 млрд. лв. и не ми е безразлично какво ще се случи с този 1.4 млрд. лв. Затова е по-добре да се продаде този проекти и да се реализира като частен, ако има инвеститорски интерес", допълни тя.

Ексшефове на НЕК обвинени за неизгодна сделка със стария реактор от АЕЦ "Белене"

http://www.mediapool.bg/eksshefove-na-nek-obvineni-za-neizgodna-sdelka-sas-stariya-reaktor-ot-aets-belene-news255291.html

Софийската градска прокуратура (СГП) в петък е повдигнала обвинения на бившите изпълнителни директори на "Националната електрическа компания" (НЕК) Любомир Велков и Мардик Папазян за сключване на неизгодна сделка с руското дружество "Атомстройекспорт" (АСЕ) за купуване на стария реактор от АЕЦ "Белене" в рамките на проекта за подновяване на строежа на ядрената централа. С това прокуратурата спазва даденото от главния прокурор Сотир Цацаров през юни обещание да има повдигнати обвинения по ядрения проект, който макар и прекратен продължава да трупа разходи, последните от които са за над 620 млн. евро. Изкупуването на реактора, произведен от чешката компания "Шкода" за първия строеж на АЕЦ "Белене", бе част от руската оферта за новия проект. Оборудването вече е инсталирано в Калининската АЕЦ, но сега се оказва, че сделката е нанесла на НЕК щета за над 77 млн. евро. Спорът по тази сделка бе част и от претенциите на НЕК в рамките на арбитражното дело в Женева, водено с АСЕ, но исковете не бяха приети. Още в рамките на анкетната комисия за злоупотрелите по АЕЦ "Белене" в парламента при предишното управление на ГЕРБ Велков и Папазян отхвърлиха твърдения за нарушения при продажбата на стария реактор на по-ниска цена с мотива, че  "в света няма пазар на ядрено оборудване, а на ядрени проекти" и че "това не е печка, която да си купиш от "Илиянци". Те обясниха съща така, че част от предишното оборудване в АЕЦ "Белене" е било давано безвъзмездно на АЕЦ "Козлодуй"., Според разследващите, с действията си Велков и Папазян са ощетили ръководената от тях компания със 77 172 475 евро, които са приспаднали от цената на оборудването, поемайки за сметка на НЕК всички разходи за товаренето, транспортирането и застраховането на оборудването след приспадането на признатите от руската страна недокументирани разходи. Иначе изнесеното от АЕЦ "Белене" оборудване е на обща стойност  164 785 000 евро, но реално НЕК  е получила с над 77 млн. евро по-малко, а освен това в хазната не са влезли мита, данъци и такси за освобождаване на оборудването . "Сред поетите разходи са и тези, свързани с митническото освобождаване за пускане на оборудването в свободно обръщение на територията на Руската Федерация, както и данъци, мита и такси, с които може да бъде обложен купувачът във връзка с изпълнение на договора", Освен това Велков и Папазян са сключили неизгодната сделка, без да имат разрешение на едноличния собственик на капитала в едноличните акционерни дружества с държавно участие. Според правилата едноличният собственик на капитала  трябва да даде разрешение за разпоредителни сделки с дълготрайни активи. Любомир Велков и Мардик Папазян са с взети мерки за неотклонение "Подписка“. Разследването по делото продължава, като в следващите седмици ще бъдат извършени и други действия, насочени към ангажиране на наказателната отговорност на виновни длъжностни лица, допълват от държавното обвинение. Любомир Велков бе главен изпълнителен директор на НЕК, а Мардик Папазян - изпълнителен директор, от ноември 2005 г. до август 2009 г., когато бяха сменени от дошлата на власт ГЕРБ. На практика те придвижиха търга за проектант и строител на ядрената централа, подписаха споразумението с АСЕ и по тяхно време започнаха преговорите за сключване на ИПС-контракт и бяха направени първите поръчки без такъв договор. По време на парламентарното разследване на строежа на АЕЦ "Белене" през 2012 г. двамата обясниха, че обикновените строителни стандарти и българските закони били прекалено тесни за ядрени проекти и при АЕЦ важели други правила.

Двама ексшефове на НЕК са обвинени за сделката с оборудването в АЕЦ "Белене"

http://www.mediapool.bg/dvama-eksshefove-na-nek-sa-obvineni-za-sdelkata-s-oborudvaneto-v-aets-belene-news255291.html

Софийската градска прокуратура (СГП) в петък е повдигнала обвинения на бившите изпълнителни директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян за сключване на неизгодна сделка за оборудването в АЕЦ "Белене" с руското дружество "Атомстройекспорт". Според разследващите с действията си двамата са нанесли на НЕК щета за 77 172 475 евро, на колкото възлизат всички разходи за товаренето, транспортирането и застраховането на оборудването след приспадането на признатите от руската страна недокументирани разходи. Иначе изнесеното от АЕЦ "Белене" оборудване е на обща стойност  164 785 000 евро. "Сред поетите разходи са и тези, свързани с митническото освобождаване за пускане на оборудването в свободно обръщение на територията на Руската Федерация, както и данъци, мита и такси, с които може да бъде обложен купувачът във връзка с изпълнение на договора", уточняват от Софийската градска прокуратура. Оттам твърдят още, че при сключването на неизгодната сделка с "Атомстройекспорт" двамата обвиняеми не имали задължителното по закон разрешение, разписано в чл. 12, т.12 от Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие. Любомир Велков и Мардик Папазян са на свобода с най-леките мерки за неотклонение – "подписка". "Разследването по делото продължава, като в следващите седмици ще бъдат извършени и други действия, насочени към ангажиране на наказателната отговорност на виновни длъжностни лица", допълват от държавното обвинение. Любомир Велков бе главен изпълнителен директор на НЕК, а Мардик Папазян - изпълнителен директор, от ноември 2005 г. до август 2009 г., когато бяха сменени от дошлата на власт ГЕРБ. На практика те придвижиха търга за проектант и строител на ядрената централа, подписаха споразумението с "Атомстройекспорт" и по тяхно време започнаха преговорите за ИПС-контракт и бяха направени първите поръчки без такъв договор. По време на парламентарното разследване на строежа на АЕЦ "Белене" през 2012 г. двямата обясниха, че обикновените строителни стандарти и българските закони били прекалено тесни за ядрени проекти и при АЕЦ важели други правила.

Цачева в Смядово: Дребните политически противопоставяния нямат място при отстояването на националните интереси

https://www.24chasa.bg/novini/article/5817534

Цачева в Смядово: Дребните политически противопоставяния нямат място при отстояването на националните интересиЗаедно с вицеадмирал Пламен Манушев ще водим балансирана, но активна външна политика, основана на националния интерес. Това заяви кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева по време на среща с жители на Смядово. „Когато отстояваме интересите си последователно и с аргументи, всяка администрация, било тя българска или европейска, се отваря за нас.

НАП учи хасковски ученици за данъците

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615137

На ученици от Хасково ще бъдат изнесени часове за видовете данъци и осигуровки, които събира НАП, електронните услуги, които предоставя Агенцията, как се контролира плащането на задължения и какво значи „дистанционна връзка с НАП“. Ще бъдат дискутирани въпроси, вълнуващи по-големите ученици, които проявяват интерес към сезонна работа – разликата между трудов и граждански договор, кога и как се подава годишна декларация за данък върху доходите. Учениците, на които ще бъде изнесен урока са от Езиковата гимн...

Тръмп иска да тестват Клинтън за стимуланти

http://offnews.bg/news/n_1/n_637934.html

Кандидатът на републиканците за президентския пост в Съединените щати Доналд Тръмп поиска преди телевизионните дебати да се правят допинг-тестове на участниците, както при професионалните атлети, съобщава БНР. Тръмп настоява опонента му от демократите Хилари Клинтън да бъде тествана за стимуланти. Според него нейното физическо състояние изглеждало съмнително и тестовете били необходими, за да знаят хората какво става.

Условна присъда за габровка, която не платила данък в размер на близо 10 000 лв.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615140

Габровка получи условна присъда за неплащане на данъци. 9 945 лева е сумата, която тя дължи, съобщават от Окръжния съд. До 30 април 2010 година жената не подала годишна данъчна декларация по чл.50 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица за 2009 година и не декларирала получен от нея доход от продажба на недвижим имот - магазин на ул.„Орловска" в Габрово. Жената е осъдна на 6 месеца лишаване от свобода, като на основание чл. 66 ал. 1 от НК изпълнението на наказанието е отложено с изпитателен срок от 3 години. С оглед представени...

Япония въведе система за лицево разпознаване за чужденци, които влизат в страната

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615133

Япония въведе днес автоматична система за лицево разпознаване за чужденци, които влизат в страната, като част от антитерористичните мерки около подготовката на Олимпиадата в Токио през 2020 г. Това съобщи правителството, цитирано от ДПА. Facebook премахна услугата за лицево разпознаване Имиграционните власти ще извършват такива проверки на 156 пристанища и летища в Япония на всички чужденци с изключение на де...

След месец започва прибирането на палмите от варненските улици

http://www.moreto.net/novini.php?n=333597

Прибирането палмите във Варна трябва да започне от 17 ноември, заяви преди дни в ефира на Радио Варна Стоян Аргиров - директор на Общинско предприятие „Управление на проекти и озеленяване”. Броят на топлолюбивите растения е 85, те ще презимуват в общински склад, като разходите за съхранението им ще бъдат от порядъка между 500 и 1000 лв.

Капиталовите пазари приключиха седмичната търговия с ръст

http://econ.bg/Новини/Капиталовите-пазари-приключиха-седмичната-търговия-с-ръст_l.a_i.730612_at.1.html

Пазарите в Европа и САЩ приключиха търговията на 14 октомври с повишения, пише "Блумбърг". Общоевропейският индекс STOXX 600 добави 1,29% в петък,...

Най-малко 49 убити при руски бомбардировки над Алепо

http://offnews.bg/news/n_1/n_637930.html

Най-малко 49 души са били убити, а над 100 ранени при въздушни удари от руски и сирийски правителствени самолети в северозападните части на Алепо в неделя, предава агенция Анадолу, позовавайки се на местен представител на гражданската отбрана.  Според Наджиб ал Ансари самолетите се нанесли удари върху жилищни райони с различни видове бомби. 113 души са настанени в полеви болници, разрушение са голям брой сгради.  В неделя САЩ и Великобритания съобщиха, че обмислят нови санкции срещу режима на президента Башар Асад и Русия, с които да окажат натиск за спиране на офанзивата над Алепо.  Държавният секретар на САЩ Джон Кери, говорейки с британския външен министър Борис Джонсън, заяви, че в Алепо ежедневно се извършват престъпления срещу човечеството.   "Целта на тези санкции не е да се разреши каквото и да е, а да се ограничи засилването на Русия като пълноценен участник в международна дейност", коментира Владимир Путин, цитиран от ТАСС. Руския президент допълни, че тази цел няма да бъде постигната. 

Мъж почина на място при катастрофа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615135

54-годишен старозагорец почина на място при катастрофа. Инцидентът е станал в с.Ягода.Мъжът е управлявал лек автомобил БМВ 320. При излизане на ул. "Околовръстна" е бил ударен от автомобил "Фолксваген Транспортер", управляван от 51-годишен водач.В следствие на удара водачът на БМВ-то е починал на място. Другият шофьор е тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества, като и двете проби са отрицателни. Причините за инцидента са в процес на изясняване.Образувано е досъдебно производство....

Има надежда да бъде спасен хотел „Москва“ и други културни паметници в Добрич

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615136

Бившият хотел „Москва" в Добрич - една от емблематичните сгради в града, вече е във фокуса на вниманието на регионална структура към Министерството на културата, която се грижи и за опазването на архитектурни паметници. Това съобщи зам.-кметът по благоустройство на Добрич Боян Коларов. Според последните промени в Закона за културното наследство, към Министерството са създадени регионални звена за опазване на недвижими културни ценности, като за Североизточния регион седалището на звеното е във Варна. Коларов вече е провел няколко консултации с ...

Вериги за бързо хранене в БГ учебник? "Фейсбук" е бесен

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/verigi-za-byrzo-hranene-v-bg-uchebnik-fejsbuk-e-besen-6060171

Урок на тема хамбургери и изброяване на имена на вериги за бързо хранене - в учебник за 10-годишни деца, върху чието съзнание може да бъде повлияно твърде лесно, предвид деликатната им възраст

Без конкуренция Пеевски си върна през синдиците на КТБ новата печатница

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2016/10/17/2845411_bez_konkurenciia_peevski_si_vurna_prez_sindicite_na/?ref=rss


Свързано с Делян Пеевски дружество е придобило имота и сградите, в които се намира печатницата "ИПК Родина 1". Това пише в днешния си брой "Капитал Daily", като се позовава на частния съдебен изпълнител Стоян Якимов, който е провел публичната продан в средата на миналата седмица.

Купувач е новосъздадено дъщерно дружество на "Печатница София", което депутатът придоби преди около половин година, а наддаване очаквано не е имало, тъй като сградата трудно може да се използва за друго, а и...

Григор Димитров №18 в света

http://offnews.bg/news/n_1/n_637933.html

Григор Димитров остава №18 в световната ранглиста, показва обновената днес класация. Българинът спечели 45 точки миналата седмица след победата в първия кръг на турнира в Шанхай. Той се наложи над французина Ришар Гаске за първи път в шестия мач помежду им и тази седмица Гаске вече е с две места по-надолу в ранглистата, под №19. Новак Джокович остава №1 със своите 12,900 точки, все по-близо до него е шампионът от Шанхай Анди Мъри, който има 10,485 точки. Тази седмица 25-годишният хасковлия започва участието си в турнира в Стокхолм, където през 2013 г. спечели титлата в спор с Давид Ферер (Испания). Димитров е поставен под №2 в основната му схема и ще пропусне първия кръг. Във втория, на 19 октомври, ще играе срещу Бенямин Бекер или квалификанта Юрген Зоп. 35-годишният Бекер е №118 в света на сингъл, най-доброто му класиране е №35, докъдето достига през 2014 г. Юрген Зоп (Естония) е на 28 г., №234 в света.

Кое от света на дигиталните реклами ни разплака и разсмя

http://www.vesti.bg/bulgaria/medii/koe-ot-sveta-na-digitalnite-reklami-ni-razplaka-i-razsmia-6060170

Световното издание на конкурса дава приз в над 40 категории, но три кампании направиха особено впечатление

"Янтра Габрово" направи равен с "Трявна" - 2:2, резултати и класиране

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615134

По една точка си поделиха отборите на „Янтра Габрово" и „Трявна" в двубоя от 10-я кръг на първенството в Трета лига - Северозапад, пише sport-gabrovo.com. Срещата, играна под проливен дъжд на стадион „Христо Ботев", завърши при резултат 2:2. Габровският тим на два пъти повежда в резултата с попадения на голмайстора Пламен Кожухаров, но и двата пъти воденият от Димитър Тодоров тим успя да отвърне на удара. Първото попадение в срещата падна в 10-та минута след перфектно изпълнен пряксвободен уда...

Ген. Атанасов: Кого плаши Борисов? Да управлява с ДПС като е толкоз ербап

http://offnews.bg/news/n_1/n_637931.html

Заместник-председателят на ДСБ ген. Атанас Атанасов предложи на премиера Бойко Борисов да изпълни заканите си към Реформаторския блок и да сформира ново правителство. В ефира на бТВ той предложи на министър-председателя и варианта как да го направи. „Нека да преформатира правителството! Кого плаши той с тази работа? С кого ще управлява? С ДПС? Хайде да не се прави на голям герой и да не се прави на ербап“, каза Атанасов. Той определи като опорна точка на "Правителствената информационна служба" и на Борисов твърдението, че ДСБ е част от Реформаторския блок. „От една година ДСБ и Реформаторският блок не е едно и също. Това не му харесва на Борисов. Реформаторският блок направи така, че да бъде Трайчо Трайков кандидат за президент. Това е камъчето в обувката“, добави тъмносиният политик. Той отговори и на въпроса чий министър е Петър Москов: "Москов е министър на Бойко Борисов, защото отказа да изпълни решението на партията“.

„Поморие“ удари „ЦСКА 2”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615132

В мач от IX-тия кръг на Втора професионална лига футболистите на „Поморие" се наложиха над лидера „ЦСКА 2" София с 2:1. Майкъл Тевия откри за поморийци в 28 минута. Секунди преди почивката Ахмед Ахмедов също реализира гол след индивидуален пробив през центъра. През второто полувреме гостите успяха да отвърнат в 57 минута, когато Милчо Ангелов намали головата разлика с точен удар с глава. Повече попадения не бяха отбелязани и мачът приключи с 2:1 за „Поморие". Следващият мач за „Поморие" е на 23 октомври, като гост на „Витоша" Бистрица.  ...

Показалецът и безименният пръст разкриват тайни за характера ни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615128

Дължината на показалеца и безименния пръст на човек може да говори много за някои черти на характера му, съобщи в. "Метро", позовавайки се на изследване на Норвежкия научен и технологичен университет. Походката издава тайни за характера ни Според Карл Пинцка, ръководител на проучването, дължината на пръстите се определя още в утробата на майката и зависи от тестостерона, на който е изложен плодът. Дългите показалци свидетелс...

10-годишно дете и млада жена ранени в челен удар по пътя Бургас-Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/5817479

10-годишно дете и млада жена ранени в челен удар по пътя Бургас-Варна10-годишно дете и жена на 21 г. пострадаха при челен удар по пътя Бургас-Варна малко след 17 часа в неделя. Сблъсъкът е станал при остър ляв завой, след като лек автомобил мерцедес, пътуващ към Бургас, навлязъл в насрещното платно и се ударил челно в товарен автомобил "Форд Рейнджър". С травма на главата в  болницата е откарана 10-годишната дъщеря

3629 кутии нелегални цигари, укрити в пода на домашен фитнес, задържаха митнически служители

https://www.24chasa.bg/novini/article/5817566

3629 кутии нелегални цигари, укрити в пода на домашен фитнес, задържаха митнически служители3629 кутии нелегални цигари задържаха митнически служители от Митническа мобилна група при проверка в частен имот в района на Дебелец, Великотърновско. Цигарите, общо 72 580 къса, са намерени в тайник в пода на помещение, използвано като домашен фитнес, уточниха от пресцентъра на Агенция "Митници". Сред откритите цигари са и такива от марките

Страната, в която 3/4 от жените са били изнасилени

https://www.actualno.com/africa/stranata-v-kojato-34-ot-jenite-sa-bili-iznasileni-news_569154.html

ООН призова за край на масовата безнаказаност за сексуалните насилници в страната, в която 3/4 от всички жени и момичета са били изнасилени.Нов доклад отчита, че дори деца под 5-годишна възраст често са ставали жертва на сексуални посегателства през изминалата година в Либер

Благотворителен базар събра 3500 лева за болни деца

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615130

3510 лева събра благотворителният базар, който се проведе във варненския квартал „Владиславово”, съобщиха организаторите. Сумата ще бъде разделена по равно между 6-месечната Алекс и 4-годишния Емо, които се нуждаят от лечение в чужбина. Александра е родена с рядката диагноза „Фибуларна хемимелия на дясно краче” – пълна липса на малък пищял и скъсен крак с деформирани глезен и стъпало. В САЩ и Европа оперативните корекции се извършват в ранна възраст, за да се спре скъсяването на крака и да може детето да проходи в обичайния срок. В...

Насочена ли е американската ПРО в Европа срещу Русия и Китай?

http://svetoven.pogled.info/news/78255/nasochena-li-e-amerikanskata-pro-v-evropa-sreshtu-rusiya-i-kitai

/Поглед.инфо/ Министерството на отбраната на РФ заяви, че системата на Европейската ПРО е способна да поразява балистични ракети в началния участък на траекторията им. Някои руски експерти са на мнение, че военните преувеличават заплахата от ПРО на САЩ.

Цените на петрола са под натиск в началото на новата седмица

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-са-под-натиск-в-началото-на-новата-седмица_l.a_i.730611_at.1.html

Цeнитe нa пeтpoлa ce пoнижaвaт в нaчaлoтo нa днeшнaтa тъpгoвия пoд нaтиcĸa нa yвeличaвaщитe ce дeйcтвaщи coндaжи в CAЩ, cилния дoлap и peĸopднoтo...

Тези избори са кой ще бие Цецка - който излезе на балотажа срещу нея, той ще я бие

https://www.actualno.com/cite/tezi-izbori-sa-koj-shte-bie-cecka-kojto-izleze-na-balotaja-sreshtu-neja-toj-shte-ja-bie-news_569111.html

Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев в анализ на политическата ситуация в България в момента. Според Кънев Бойко Борисов се е показал като слаб лидер, защото хем иска цялата власт, хем не може да я упражнява. Лидерът на ДСБ разкри, че през август е имало опит за обединение зад единен, независим десен кандидат, но ГЕРБ провалили всичко заради "линията на Цветанов да бъдат смачкани всички".

Албена Декова представя новата си книга "Градина на любовта"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615131

С поетичен спектакъл, плевенската поетеса Албена Декова ще представи тази седмица новата си книга „Градина на любовта". Събитието ще се състои на 20 октомври - четвъртък от 16:30 часа в ХГ"Дарение „Колекция Светлин Русев". Авторът на „Градина на любовта" кани всички любители на поетичното изкуство да споделят заедно празника за душата....

Официално: Големият бариерен риф е мъртъв

http://www.moreto.net/novini.php?n=333607

Големият бариерен риф беше обявен за мъртъв от учените след 25 милиона години съществуване, с което беше сложен край на цветния живот на най-голямата единична структура от живи организми в света, пише New York Post. Огромната маса в Коралово море, която обхваща площ от около 2253 км, в крайна сметка се предаде пред избеляването.

Драматичен театър Търговище ще играе за пореден път пиесата "Народен представител" в София

https://www.actualno.com/scene/dramatichen-teatyr-tyrgovishte-shte-igrae-za-poreden-pyt-piesata-naroden-predstavitel-v-sofija-news_569152.html

Поради големия интерес Драматичен театър Търговище ще играе за пореден път пиесата "Народен представител" по Бранислав Нушич в столицата. Датата 17.10.2016 год. в Сити Марк - Арт център /бившото кино Левски/ от 19.30 часа. На 19.10.2016 год., театър Търговище е отново на софийска сцена.Т

Златка Димитрова роди момченце

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5817507

Златка Димитрова роди момченцеЗлатка Димитрова роди момиченце днес. Ето какво написа самата тя във фейсбук: "Тази сутрин е по-различна от всички останали. Точно в 8:45 на бял свят се появи нашият син - Миро Недев. Дадох живот и моят живот се преобърна. Сърцето ми е пълно с любов. До днес съм била дъщеря, любима, сестра, приятелка, но вече съм преди всичко МАМА!

Обраха музей в Трявна, криминалната хроника от последните дни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615127

В РУ Трявна е получен сигнал, че неизвестен извършител, след взломяване на две врати, е проникнал в музей в гр. Трявна. Установена е липсата на 18 броя различни почетни знаци- ордени и медали. Нанесените щети са на стойност около 2 хил лв. Извършен е оглед на местопроизшествието. По случая в РУ Трявна е образувано досъдебно производство. На 20 юли в РУ Габрово е получен сигнал от 49-годишен мъж от гр. Габрово, че на 18.06.2016 г. неизвестно лице, използвайки невниманието му, е извършило кражба на мобилен телефон HTC DESIRE 516, на стойност ок...

Иракската армия започна операция по отвоюване на Мосул от "Ислямска държава"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/10/17/2845407_irakskata_armiia_zapochna_operaciia_po_otvojuvane_na/?ref=rss


Иракският премиер Хайдар ал Абади, който е главнокомандващ на въоръжените сили, обяви началото на дългоочакваната сухопътна операция за освобождаване на град Мосул от терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД), предаде БТА, като цитира "Франс прес".

Бойците на ИД смятат Мосул за своя столица в Ирак. Градът беше оставен в ръцете им от правителствените сили практически без бой на 10 юни 2014 г.

Телевизионният канал "Ас Сумария" съобщи, че числеността на сухопътните...

Окончателно: Затвор до живот за изверг, заклал собствения си син във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/5817476

Окончателно: Затвор до живот за изверг,
заклал собствения си син във Велико  ТърновоВърховният касационен съд потвърди доживотен затвор за пандизчия, намушкал смъртоносно собствения си син преди 7 години. Решението е от 12 октомври и е окончателно. Стефан Фердинандов е осъден да плати и 200 000 лв. кръвнина на бившата си съпруга. Престъплението бе извършено на 25 май 2009 г. Тогава избягалият от затвора във Варна изверг намушка

Съвместна премиера на поетесата Ива Николова и художника Владимир Пенев

https://www.actualno.com/books/syvmestna-premiera-na-poetesata-iva-nikolova-i-hudojnika-vladimir-penev-news_569149.html

На 17 октомври (понеделник) от 19.00 часа в литературен клуб „Перото“ ще бъде представена книгата „12 квадрата“, съчетаваща поезия и изобразително изкуство, по-скоро албум, в който се преплита творчеството на двама автори с утвърдени творчески биографии и присъствие

До края на октомври ще има договор между НЕК и "Атомстройекспорт" за АЕЦ Белене

http://www.investor.bg/energetika/472/a/do-kraia-na-oktomvri-shte-ima-dogovor-mejdu-nek-i-atomstroieksport-za-aec-belene-226463/

Бъдещето на втората ядрена централа трябва да бъде решено след широка дискусия, категорична е енергийният министър Теменужка Петкова

Серена Уилямс ще пропусне финалния турнир на WTA

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/10/17/2845400_serena_uiliams_shte_propusne_finalniia_turnir_na_wta/?ref=rss


Американката Серена Уилямс няма да участва във финалния турнир на WTA в Сингапур. Втората в света има травма в рамото.

22-кратната шампионка в турнирите от Големия шлем игра в осем турнира през тази сезона. За последно тя беше на корта в полуфинала на US Open.

Загубата на точки доведе до слизането ѝ от върха в световната ранглиста, където начело излезе германката Ангелик Кербер.

"Беше наистина тежка година, която премина покрай травмата в рамото. Моят лекар каза...

Серина Уилямс ще пропусне финалния турнир на WTA

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/10/17/2845400_serina_uiliams_shte_propusne_finalniia_turnir_na_wta/?ref=rss


Американката Серина Уилямс няма да участва във финалния турнир на WTA в Сингапур. Втората в света има травма в рамото.

22-кратната шампионка в турнирите от Големия шлем игра в осем турнира през тази сезона. За последно тя беше на корта в полуфинала на US Open.

Загубата на точки доведе до слизането ѝ от върха в световната ранглиста, където начело излезе германката Ангелик Кербер.

"Беше наистина тежка година, която премина покрай травмата в рамото. Моят лекар каза...

Краставицата - неподозиран мъжки стимулант

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/krastavicata-nepodoziran-myzhki-stimulant-6060169

Краставицата съдържа вещество, което може да стимулира притока на кръв към мъжкия полов орган.

Болница въведе такса за разговор с лекар

https://www.24chasa.bg/novini/article/5817497

Болница въведе такса за разговор с лекарБолница въведе такса разговор с лекар анестезиолог преди операцията. За тази услуга се плащат 150 лева. Това съобщи изпълнителният директор на Изпълнителната агенция„Медицински одит” проф. Златица Петрова по време на семинар в Стара Загора, цитирана от в. "Монитор". Тя разказа, че въпросната болница,

Благотворителният базар за лечението на Емо и Алекс от Варна събра над 3500 лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=333604

Сумата от 3510.31 лева е събрана за лечението на Емо и Алекс от Варна чрез благотворителния базар, който се проведе в неделя във „Владиславово“, похвалиха се организаторите на инициативата. Средствата ще бъдат разпределени по равно между двете дечица, научи Moreto.

При размирици в бразилски затвор бяха убити 25 души

https://www.actualno.com/america/pri-razmirici-v-brazilski-zatvor-bjaha-ubiti-25-dushi-news_569147.html

Най-малко 25 затворници бяха убити при сблъсъци между враждуващи групи в изправително заведение в щата Рорайма, Северна Бразилия. Това съобщиха официални източници, цитирани в местни медии. Седмина от убитите затворници в селскостопанската изправителна колония в Боа Вища

Ако банките избягат от Лондон, печелившите пазари няма да са в Европа

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/ako-bankite-izbiagat-ot-london-pechelivshite-pazari-niama-da-sa-v-evropa-226458/

Единствената алтернатива на Лондон от гледна точка на инфраструктура за финансовата индустрия е само Ню Йорк

Наркозависими пациенти продават марихуана в бургаската психиатрия

https://www.24chasa.bg/region/article/5817470

Наркозависими пациенти продават марихуана в бургаската психиатрияДвама наркозависими пациенти на центъра за психично здраве в Бургас са продавали марихуана, докато са на лечение в болницата, разкриха от полицията. На 15 октомври около 17 ч. служители от сектор „Криминална полиция” в Пето Районно управление извършили проверка на криминално проявените С.К., 30-годишен от Бургас и 27- годишната Р.С.

Почина най-старата панда в света (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5817468

Почина най-старата панда в света (Снимки)Най-старата панда, отглеждана от хора, в света бе евтаназирана в неделя в "Оушън Парк" в Хонг Конг, защото здравето и се е влошило, предадоха СиБиЕс.  В изявление, паркът обясни, че ветеринарен лекар е евтаназирал 38-годишната Джиа Джиа, за да се предотврати по-нататъшно страдание. Тя е показала признаци на влошено здраве в старините си,

Преглед на икономическите теми в печата, 17 октомври

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-17-октомври_l.a_i.730610_at.1.html

"Cдeлĸaтa нa Бългapия c eвpoтo" Kaзвaт, чe пpaвитeлcтвoтo пpeди дни e изпpaтилo пиcмo дo Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия дa зaяви нaмepeниe Бългapия дa ce...

Който се изправи срещу Цачева на балотаж, ще е следващият президент, обяви Радан Кънев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/17/2845365_koito_se_izpravi_sreshtu_cacheva_na_balotaj_shte_e/?ref=rss


Според лидера на ДСБ Радан Кънев следващият президент на България ще бъде този, който се изправи срещу кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева на предстоящите на 6 ноември избори.

"Тези избори са кой ще бие Цецка. Който излезе срещу нея, ще я бие", обяви той в сутрешния блок на "Нова телевизия". Още веднъж подчерта, че Борисов е избрал най-слабия си кандидат за поста, а с поведението си отблъсква избирателите.

Оценката на Кънев е, че с промените в Изборния кодекс за броя на...

Най-малко 12 души са убити при въздушни удари в Сирия, десетки ранени

https://www.24chasa.bg/novini/article/5817485

Най-малко 12 души са убити при въздушни удари в Сирия, десетки ранениНай-малко 12 души са били убити при въздушни удари в сирийския град Алепо, предава AFP, цитирана от "Фокус". Сред загиналите има и пет деца, съобщават от Сирийската обсерватория за правата на човека. Десетки други са ранени или все още затиснати под

42-годишен мъж открит мъртъв в дома си в санданско село

https://www.24chasa.bg/novini/article/5817488

42-годишен мъж открит мъртъв в дома си в санданско село42-годишен мъж бе открит мъртъв в дома си в санданското село Черешница. Безжизненото тяло на Иван Маламов е било намерено вчера от негови близки, предаде struma.bg. След огледа на полицията не са установени признаци на насилие. Роднините отказват аутопсия. Предполага се, че Маламов е починал от инсулт.

Най-скъпите холивудски разводи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1614346

Холивудските разводи винаги са били гореща тема. Когато обаче раздялата на семейния бюджет е под въпрос, тогава темата става още по-гореща. Вижте най-скъпите холивудски разводи Очаква се разводът на Бранджелина да бъде доста солен, съдейки по общото им богатство, оценено на 400 милиона долара. Защо Анджелина Джоли и Брад Пит се развеждат? (ВИДЕО) Други гръмки разводи Разводът на

Двама изпълнителни директори на НЕК с обвинение за АЕЦ "Белене"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615121

Софийската градска прокуратура обвини двама изпълнителни директори на Националната електрическа компания (НЕК) - Любомир Велков и Мардик Папазян за сключване на неизгодна сделка, от която е произлязла щета в размер на повече от 77 млн. евро. Това информират от прокуратурата. Да се "спре" часовникът на лихвите за Белене - приоритет за властта Според обвинението на 28 ноември 2007 г., в съизвършителство помежду си като главни изпълнителни дир...

Кое от света на дигиталните реклами ни разплака и кое ни разсмя?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615115

Остава само месец до българското издание на престижните награди за дигитален маркетинг IAB MIXX Awards, а преди 20 дни бяха обявени победителите от световните награди MIXX. Световното издание на конкурса дава приз в над 40 категории, но три кампании ни впечатлиха особено. Кампанията, която ни накара да се замислим за важните неща в живота ни и която ни напомни, че трябва да ценим всеки момент с любимите ни хора идва от южната ни съседка. OgilvyOne Worldwide Athens взеха златото в категория Branded Content за кампанията на шоколади LACTA.

35- годишен пострада при ПТП

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615118

При ПТП между лек автомобил „Роувър" и БМВ в с. Мламолово е пострадал 35-годишия водач на роувъра. Настанен е в здравно заведение със счупена кост на стъпалото. Нанесени са значими материални щети на двата автомобила. По случая е започнато досъдебно производство в РУ Бобов дол, уведомен е дежурен прокурор....

1335 обекта в Антарктида носят български имена

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5817472

1335 обекта в Антарктида носят български имена1335 обекта в Антарктика носят български имена. Планина Софийски университет и връх Климент Охридски са първите български наименования, обявени с президентски указ през 1989 година. Днес повечето населени места в България имат свои съименници в района на Ледения континент. Много от обектите в Антарктика носят имената на български герои.

Нелегалните мигранти се увеличили въпреки европейската помощ за границата

http://offnews.bg/news/n_1/n_637929.html

Вътрешното министерство отчита нарастващ мигрантски натиск над България през миналата седмица, когато в страната са установени нови 734 чужди граждани. Броят на установените лица е с близо 50% повече от предишните 3-4 седмици, когато службите засичаха по около 450-500 мигранти седмично, съобщава БГНЕС. Статистиката показва, че и Европейската гранична служба, чиято дейност по охрана на външните граници на Европейския съюз, стартира именно от българо-турската граница на 06 октомври не е в състояние да спре засилващия се мигрантски поток през България. Данните на МВР показват още, че мигрантите не срещат проблем при желанието си да нахлуят в България. Проблемите им идват при опит да напуснат страната по посока Сърбия, което за повечето се оказва невъзможно, заради строгия контрол на сръбските власти. От 734 мигранти заловени за периода 06-13 октомври – едва 129 са установени на българо-турската граница, а 461 на българо-сръбската граница. Във вътрешността на страната са заловени 144 лица. МВР се опитва да смекчи тази констатация с извода, че от началото на годината до 13.10.2016 г. на изход на държавната граница са задържани 10 196 лица, от които 4 297 лица са без регистрация от органите на МВР. За сравнение със същия период на 2015 год. на изход от страната са задържани 9 364 граждани на трети страни, от които 7 222 без регистрация. Броят на мигрантите от Афганистан става все по-голям, сочат още данните на службите. В последните седмици над 60% от влизащите нелегално чужденци у нас са предимно афганистански мъже. В пъти по-малко са иракчаните и сирийците. От началото на 2016 г. до средата на октомври заловените на българска територия мигранти вече са почти 16 000. Миналата седмица Дирекция “Миграция” при МВР е увеличила с 300 местата за настаняване на мигранти от “затворен тип”, които вече са 1240 при 940 до края на септември месец. Въпреки това заетостта на местата, в които се настаняват опасни чужденци или такива с неустановен произход, е 148% или 1830 души. Бежанските центрове към Държавната агенция за бежанците са заети на 99%. В тях са настанени около 5100 чужди граждани. 477 чужденци се намират на външни адреси. Едва десет чужди граждани са били изведени от страната за период от една седмица, осем от тях принудително, двама доброволно са се върнали в родината си.

Започна операцията по ликвидирането на "Ислямска държава" в Мосул

http://offnews.bg/news/n_1/n_637925.html

Мащабна военна операция срещу  „Ислямска държава“ започна в ранните часове днес. Целта е освобождаването на иракския град Мосул от контрола на терористите. Началото на офанзивата, която бе очаквана отдавна, бе обявено в телевизионно обръщение на министър-председателя на Ирак Хайдер ал Абади с думите: „Настъпи времето за победа!“. Иракският премиер се обърна към жителите на втория по големина град в страната, обещавайки им „освобождаване от насилието и тероризма на „Ислямска държава“. Абади изрично подчерта, че единствено части на армията и на полицията в Багдад ще влязат в Мосул. Въпреки това властите могат да разчитат на подкрепата на кюрдските военни части и на сунитски милиции. САЩ също предложиха военна помощ на правителството на Ирак. „Това е решаващ момент в кампанията за трайна победа над „Ислямска държава“, заяви американският военен министър Ащън Картър. Той изрази и увереност, че властите в Ирак ще победят "нашия общ враг и ще освободят Мосул и останалата част на Ирак от омразата и жестокостта на „Ислямска държава“.

Убиецът на красивата абитуриентка Стефка иска повторен оглед на канал

https://www.24chasa.bg/novini/article/5817469

Убиецът на красивата абитуриентка Стефка иска повторен оглед на каналПовторен оглед на напоителния канал край село Йоаким Груево и съдебна експертиза за дълбочината му поиска днес в Апелативния съд адвокат Асен Самуилов, защитник на Владимир Костадинов. Младежът получи 19 години затвор за убийство на 19-годишната красива абитуриентка Стефка Маджарова от същото населено място.

Краставица вместо виагра

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615119

Краставицата действа като естествена виагра и може да предложи алтернативно разрешение на проблема с еректилна дисфункция при мъжете, твърдят британски експерти, цитирани от в. "Дейли експрес". Според специалистите краставицата съдържа вещество, което може да стимулира притока на кръв към мъжкия полов орган. Еректилната дисфункция, известна също като импотентност, се характеризира с неспособност да се получава и задържа ерекция. Състоянието е често срещано, като обикновено засяга по-възрастните мъже.

Обвиниха двама бивши шефове на НЕК за неизгодна сделка за АЕЦ „Белене”

http://www.moreto.net/novini.php?n=333606

Двама бивши изпълнителни директори на Националната електрическа компания (НЕК) са обвинени за сключване на неизгодна сделка. От нея е произлязла щета в размер на повече от 77 млн. евро, съобщават от прокуратурата. Софийската градска прокуратура е привлякла като обвиняеми Любомир Велков и Мардик Папазян.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване