10/18/16 05:09
(http://www.klassa.bg/)

Банките свалят лихвите по депозитите, вдигат ги по кредитите

 Банките отново понижиха лихвите по депозитите и през септември, показва месечният доклад на финансовия портал „Моите пари“. Според данните, лихвата по 3-месечните депозити в лева през миналия месец се понижава с 0,09% до 0,19 на сто, като само месец по рано лихвеният процент е бил 0,28%. При срочните влогове в евро тенденцията е същата. През септември лихвата, която са давали трезорите е била средно 0,19 на сто.

Финансовите експерти обясняват, че Годишния процент на разходите (ГПР) за жилищните кредити в лева, в който освен лихвата се включват и всички такси, комисиони и разходи за сметка на клиента, е паднал до 5,86 на сто. През август 2016 г. ГПР е бил 5,91%. При заемите за покупка на жилище изтеглени в евро спадът е едва от 0,02%, като през септември ГПР е бил 6,06 на сто.

Потребителските кредити обаче поскъпват. През август лихвата по заемите за покупка на стоки с поръчител е била 13,48%, а месец по-късно скача до 13,51 на сто.

При заемите без поръчител лихвата нараства с 0,05% през септември – до 12,95%.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване